Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52022XC0304(04)

Erään viinialan nimityksen tuote-eritelmän vakiomuutoksen hyväksymistä koskevan tiedonannon julkaiseminen (komission delegoidun asetuksen (EU) 2019/33 17 artiklan 2 ja 3 kohta) 2022/C 104/11

PUB/2021/1019

EUVL C 104, 4.3.2022, p. 20–27 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

4.3.2022   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 104/20


Erään viinialan nimityksen tuote-eritelmän vakiomuutoksen hyväksymistä koskevan tiedonannon julkaiseminen (komission delegoidun asetuksen (EU) 2019/33 17 artiklan 2 ja 3 kohta)

(2022/C 104/11)

Tämä tiedonanto julkaistaan komission delegoidun asetuksen (EU) 2019/33 (1) 17 artiklan 5 kohdan mukaisesti.

YHTENÄISEN ASIAKIRJAN VAKIOMUUTOSTA KOSKEVA TIEDONANTO

”Côtes de Thau”

PGI-FR-A1229-AM01

Tiedonannon päivämäärä: 6. joulukuuta 2021

HYVÄKSYTYN MUUTOKSEN KUVAUS JA PERUSTELUT

1.   Viinien aistinvarainen kuvaus

Tuote-eritelmän 1 luvun 3.3 kohtaa on täydennetty tarkentamalla viinien aistinvaraista kuvausta värin ja aistinvaraisten ominaisuuksien osalta.

Muutokset on sisällytetty yhtenäisen asiakirjan kohtaan ”Viinin/viinien kuvaus”.

2.   Maantieteellinen alue

Tuote-eritelmän I luvun 4 kohdassa määriteltyä maantieteellistä aluetta on laajennettu kattamaan yhdeksän naapurikuntaa, jotka sijaitsevat Hérault’n departementissa. Nykyinen maantieteellinen alue käsittää kuusi Hérault’n departementin kuntaa. Näitä ovat Agde, Castelnau de Guers, Florensac, Marseillan, Pinet ja Pomerols. Laajennukseen kuuluvat yhdeksän kuntaa sijaitsevat Hérault’n departementin koillisosassa, nykyisen alueen rajalla. Aiemmin nämä kunnat kuuluivat maantieteellisen alueen välittömässä läheisyydessä sijaitsevaan alueeseen. Kunnat ovat Balaruc les Bains, Balaruc le Vieux, Bouzigues, Frontignan, Loupian, Mèze, Poussan, Sète ja Villeveyrac.

Hakemuksella halutaan yhtäältä lisätä Thaun altaan (Etang de Thau) ympärillä sijaitsevan maantieteellisen tuotantoalueen yhtenäisyyttä ja toisaalta alueen rajauksen johdonmukaisuutta Thaun altaan vesien kehitys- ja huoltosuunnitelman (Schéma d’Aménagement et de Gestion des Eaux, SAGE) sisällön kanssa. Kyseessä oleva alue on Thaun altaan valuma-aluetta, jolla vallitsee lauhkea Välimeren ilmasto. Suojatun maantieteellisen merkinnän ”Côtes de Thau” tuotantoalueen laajentaminen vahvistaa tuotteen yhteyttä maantieteelliseen alueeseen ja lisää suojatun maantieteellisen merkinnän tuotantoalueen tunnistettavuutta. Maantieteellinen yksikkö on näin yhtenäisempi ilmaston (lauha Välimeren ilmasto), maaperän ominaispiirteiden ja ihmisten toimintaan liittyvien tekijöiden osalta.

Tämä muutos on sisällytetty yhtenäisen asiakirjan kohtaan ”Rajattu maantieteellinen alue”.

3.   Välittömässä läheisyydessä sijaitseva alue

Tuote-eritelmän I luvun 4 kohdassa annettua välittömässä läheisyydessä sijaitsevan alueen määritelmää on tarkennettu rajaamalla alue niihin maantieteellisen alueen vieruskuntiin, joilla tuotantoa tosiasiallisesti harjoitetaan.

Tämä muutos on sisällytetty yhtenäisen asiakirjan kohtaan ”Lisäedellytykset – Tuotantoa rajatulla maantieteellisellä alueella koskeva poikkeus”.

4.   Viiniköynnöslajikkeet

Tuote-eritelmän I luvun 5 kohdassa esitettyä suojatun maantieteellisen merkinnän ”Côtes de Thau” tuotannossa käytettyjen rypälelajikkeiden luetteloa on päivitetty. Nimityksen suojelemisesta ja hallinnoimisesta vastaava yhdistys (Organisation de défense et de gestion, ODG) haluaa poistaa tuote-eritelmästä 15 lajiketta, joita ei käytetä viinien tuotannossa eikä viljellä maantieteellisellä alueella. Seuraavat rypälelajikkeet on poistettu: Chasselas B, Chasselas rose Rs, Chambourcin N, Couderc noir N, Danlas B, Jurançon blanc B, Landal N, Lival N, Maréchal Foch N, Mondeuse N, Müller-Thurgau B, Ravat blanc b, Rayon d’or B, Rubilande Rs ja Valérien B.

Tämä muutos on sisällytetty yhtenäisen asiakirjan kohtaan ”Pääasialliset rypälelajikkeet”.

5.   Yhteys maantieteelliseen alueeseen

Tuote-eritelmän I luvun 7 kohdassa olevaan 7.1 kohtaan ”Maantieteellisen alueen erityisyys” on lisätty tietoja sen selventämiseksi, että suojatun maantieteellisen merkinnän kattama maantieteellinen alue ulottuu 15 kuntaan, jotka sijaitsevat Hérault’n koillisrajalla ja kehystävät amfiteatterin omaisesti Thaun allasta.

Myös kohtaa 7.3 ”Syy-yhteys” täydennetään, jotta alueen erityispiirteiden ja tuotteen erityispiirteiden välinen vuorovaikutus olisi osoitettu aiempaa selvemmin. Côtes de Thaun viinialueella on vahvat perinteet, ja se on jo pitkään ollut tunnettu valkoviinien tuotannosta. Thaun allasta ympäröivän alueen suunta aurinkoon nähden sekä alueella vallitseva välimerellinen ilmastotyyppi ovat erityisen suotuisia viiniköynnökselle. Maaperä on enimmäkseen vettä läpäisevää ja koostuu hiekan, siltin, saven ja kalkkikiven sekoituksesta. Näiden piirteiden ansiosta viiniköynnökset juurtuvat syvälle maahan ja tuottavat rypäleitä, joista voidaan valmistaa hedelmäisiä ja raikkaita viinejä.

Nämä muutokset on sisällytetty yhtenäisen asiakirjan kohtaan ”Yhteys maantieteelliseen alueeseen”.

6.   Esillepanoa ja merkitsemistä koskevat edellytykset

Tuote-eritelmän 8 kohta: Tuotteen esillepanoa ja merkintöjä koskevienedellytysten osalta on otettu käyttöön EU:n lainsäädännön mukainen merkintäsääntö, jolla rajoitetaan rypälelajikkeen merkitsemistä ja tuote-eritelmässä vahvistetun maantieteellisen nimityksen ”Cap d’Agde” merkitsemistä suhteessa nimityksen ”Côtes de Thau” merkintään. Tämä merkintävaatimus vahvistaa ja suojelee suojatun maantieteellisen merkinnän tunnistettavuutta.

7.   Tarkastusviranomainen

Suojatun maantieteellisen merkinnän ”Côtes de Thau” tuote-eritelmän III lukuun lisätään tarkastuksista vastaavan kansallisen alkuperä- ja laatuinstituutin (Institut National de l’Origine et de la Qualité, INAO) yhteystiedot. CERTIPAQ-tarkastuselin suorittaa tarkastuksen INAOn puolesta.

Tämä lisäys on sisällytetty yhtenäisen asiakirjan kohtaan ”Tarkastusviranomaista koskevat tiedot”.

YHTENÄINEN ASIAKIRJA

1.   Nimi/nimet

Côtes de Thau

2.   Maantieteellisen merkinnän tyyppi

SMM – suojattu maantieteellinen merkintä

3.   Rypäletuotteiden luokat

1.

Viini

5.

Laatukuohuviini

4.   Viinin/viinien kuvaus

1.   Analyyttinen kuvaus

LYHYT KIRJALLINEN KUVAUS

Maantieteellisellä merkinnällä ”Côtes de Thau” suojatut viinit ovat kuohumattomia viinejä ja laatukuohuviinejä. Côtes de Thau -viinit ovat puna-, rosee- ja valkoviinejä.

Hiilihapottomien viinien kokonaisalkoholipitoisuus tilavuusprosentteina, kokonaishappopitoisuus, haihtuvien happojen pitoisuus ja kokonaisrikkidioksidipitoisuus (vähimmäis- tai enimmäisarvot) ovat unionin sääntelyn mukaisia.

Laatukuohuviinien tilavuusprosentteina ilmoitettu todellinen alkoholipitoisuus, tilavuusprosentteina ilmoitettu kokonaisalkoholipitoisuus, kokonaishappopitoisuus, haihtuvien happojen pitoisuus, kokonaisrikkidioksidipitoisuus ja hiilidioksidi (vähimmäis- tai enimmäisarvot) ovat unionin sääntelyn mukaisia.

Viineissä, joiden käymiskykyisten sokerien (glukoosi ja fruktoosi) pitoisuus on vähintään 45 grammaa litraa kohden, haihtuvien happojen pitoisuus on vahvistettu kulutusministerin ja maatalousministerin yhteisellä päätöksellä.

Yleiset analyyttiset ominaisuudet

Kokonaisalkoholipitoisuus enintään (til-%)

 

Todellinen alkoholipitoisuus vähintään (til-%)

9

Vähimmäishappopitoisuus

 

Enimmäishappopitoisuus (milliekvivalenttia/litra)

 

Kokonaisrikkidioksidipitoisuus enintään (milligrammaa/litra)

 

2.   Aistinvarainen kuvaus

LYHYT KIRJALLINEN KUVAUS

Viinien luonteenomaisiin piirteisiin kuuluvat ennen kaikkea voimakas aromaattisuus sekä maukkauden ja raikkauden tasapaino.

Valkoviineissä on yleensä hohtavan vaaleankeltainen väri, joka muistuttaa vaaleaa kultaa. Suutuntumaltaan viinit ovat sitrushedelmäisiä ja erittäin raikkaita. Jälkimakuun kehittyy joskus kohti sitruunaisia ja/tai eksoottisia tai hieman amyylisiä vivahteita. Aromit ovat pitkäkestoisia. Maussa on joskus hieman mineraalisuutta.

Roseeviinit ovat kristallinkirkkaita, ja niiden väri vaihtelee vaalean persikkaan taittuvasta vaaleanpunaisesta violetin vivahteisiin. Tuoksussa on hienovaraisia ja herkkiä punaisten hedelmien sävyjä. Suutuntumaltaan viinit ovat suoraviivaisia ja eloisia, ja niistä voi erottaa pienten punaisten hedelmien aromeja. Jälkimaku taas muistuttaa toisinaan happaman makeisen makua. Viineissä on yleensä pitkä jälkimaku, ja ne ovat miellyttävän raikkaita.

Punaviinit ovat syvän tummanpunaisia, ja niissä on intensiivisiä värihäivähdyksiä. Tuoksu on voimakas. Tuoksussa on erotettavissa punaisten hedelmien vivahteita ja alueella kasvavien garigue-pensaiden aromeja. Suussa viini on notkea ja raikas. Viinissä on kypsien hedelmien pohjamaku.

Laatukuohuviinien kuplat ovat pieniä ja hienostuneita. Viineissä on miellyttävää raikkautta ja joko kukkaisia tai hedelmäisiä aromeja cuvéessä käytettyjen rypälelajikkeiden mukaan.

Yleiset analyyttiset ominaisuudet

Kokonaisalkoholipitoisuus enintään (til-%)

 

Todellinen alkoholipitoisuus vähintään (til-%)

 

Vähimmäishappopitoisuus

 

Enimmäishappopitoisuus (milliekvivalenttia/litra)

 

Kokonaisrikkidioksidipitoisuus enintään (milligrammaa/litra)

 

5.   Viininvalmistusmenetelmät

5.1.   Erityiset viininvalmistusmenetelmät

1.   Erityinen viininvalmistusmenetelmä

Viininvalmistusmenetelmien on oltava yhteisön tasolla sekä maaseutua ja kalastusta koskevassa Ranskan laissa (Code rural et de la pêche maritime) asetettujen velvoitteiden mukaisia.

5.2.   Enimmäistuotokset

1.   Rosee- ja valkoviinit

120 hehtolitraa hehtaarilta

2.   Punaviini

110 hehtolitraa hehtaarilta

6.   Rajattu maantieteellinen alue

Suojatulla maantieteellisellä merkinnällä ”Côtes de Thau” varustettujen viinien viinirypäleiden korjuu, viiniytys ja viinin valmistus tapahtuvat seuraavien Hérault’n departementtiin kuuluvien kuntien alueella:

Agde, Balaruc-les-Bains, Balaruc-le-Vieux, Bouzigues, Castelnau-de-Guers, Florensac, Frontignan, Loupian, Marseillan, Mèze, Pinet, Pomerols, Poussan, Sète ja Villeveyrac.

7.   Pääasiallinen rypälelajike (pääasialliset rypälelajikkeet)

 

Alicante Henri Bouschet N

 

Alphonse Lavallée N

 

Altesse B

 

Aramon N

 

Aramon blanc B

 

Aramon gris G

 

Aranel B

 

Arinarnoa N

 

Auxerrois B

 

Baco blanc B

 

Cabernet franc N

 

Cabernet-Sauvignon N

 

Caladoc N

 

Cardinal Rg

 

Carignan N

 

Carignan blanc B

 

Carmenère N

 

Chardonnay B

 

Chasan B

 

Chenanson N

 

Chenin B

 

Clairette B

 

Clairette rose Rs

 

Clarin B

 

Colombard B

 

Counoise N

 

Egiodola N

 

Gamay N

 

Gamay de Chaudenay N

 

Gewürztraminer Rs

 

Grenache N

 

Grenache blanc B

 

Grenache gris G

 

Gros Manseng B

 

Lledoner pelut N

 

Marsanne B

 

Marselan N

 

Mauzac B

 

Merlot N

 

Meunier N

 

Muscadelle B

 

Muscardin N

 

Négrette N

 

Parrellada B

 

Petit Manseng B

 

Petit Verdot N

 

Pinot gris G

 

Pinot noir N

 

Piquepoul blanc B

 

Piquepoul gris G

 

Piquepoul noir N

 

Portan N

 

Riesling B

 

Roussanne B

 

Savagnin rose Rs

 

Sciaccarello N

 

Sémillon B

 

Servant B

 

Seyval B

 

Sylvaner B

 

Tannat N

 

Tempranillo N

 

Terret blanc B

 

Terret gris G

 

Terret noir N

 

Ugni blanc B

 

Verdelho B

 

Villard blanc B

 

Villard noir N

 

Viognier B

8.   Viinin/viinien kuvaus

Suojatun maantieteellisen merkinnän ”Côtes de Thau” maantieteellinen alue kattaa 15 Hérault’n kuntaa, jotka kehystävät amfiteatterin omaisesti Thaun allasta.

Alueen luonnonolosuhteet, joihin kuuluvat Välimeri, altaat, tasangot ja garigue-kasvillisuus, muodostavat ainutlaatuisen kokonaisuuden, joka toimii perustana alueen taloudelle ja elämäntavoille. Thaun allas rytmittää alueen maisemia ja ilmaston vaihteluita. Sitä suojelee Välimereltä lidoksi kutsuttu ohut maa-alue, jolla viljellään viiniä. Maaperä on punaisen ja beigen väristä, yleensä rakenteeltaan kevyttä hiekkasilttiä tai hiekkasavea. Maaperässä on vain vähän kiviä, ja maakerros on suhteellisen syvä. Ilmaston tyypillisiin piirteisiin kuuluvat runsaat syys- ja talvisateet ja vähäiset kesäsateet, joiden kanssa esiintyy joskus ukkoskuuroja. Alueella puhaltaa onneksi kosteita merituulia, jotka vähentävät haihtumista ja vesistressin riskiä. Vuotuinen sademäärä on noin 600 mm. Thaun allas, joka on itse asiassa 20 kilometrin pituinen sisämeri, vaikuttaa alueeseen merkittävästi.

Allas vähentää haastavan Välimeren ilmaston vaikutuksia ja leudontaa lämpötiloja, mikä on erityisen suotuisaa valkoisten lajikkeiden kypsymisen kannalta.

Tämä luonnonperintö on läheisessä vuorovaikutuksessa alueen talouden kanssa ja ylläpitää etenkin matkailun (rantalomakohteet, kylpylät, luontokohteet jne.), viininviljelyn, äyriäisten viljelyn ja kalastuksen aloja.

Kulutus on painottumassa raikkaisiin ja hedelmäisiin valkoviineihin, ja Côtes de Thau -viinien alue soveltuu erityisen hyvin tämäntyyppisten viinien tuotantoon. Maantieteellisen alueen ilmasto- ja maaperäolosuhteiden ansiosta valkoiset rypälelajikkeet pääsevät kypsymään hitaasti.

Suojatun maantieteellisen merkinnän ”Côtes de Thau” alueella tuotetaan hiilihapottomia valko-, rosee- ja punaviinejä. Alueella on vahvat perinteet kuivien valkoviinien tuotannossa, ja suojattu maantieteellinen merkintä ”Côtes de Thau” on yksi harvoista nimikkeistä, joiden alla tuotetaan enemmän valkoviinejä kuin punaviinejä.

Vaikka perinteidensä puolesta tärkein lajike on yhä terret B, käyttöön on myös otettu eri puolilta Ranskaa peräisin olevia lajikkeita, joilla on vahva aromaattinen ja laadullinen potentiaali.

Côtes de Thaun viinialueella on vahvat perinteet, ja se on jo pitkään ollut tunnettu valkoviinien tuotannosta. Thaun allasta ympäröivä alueen suunta aurinkoon nähden sekä alueilla valitseva välimerellinen ilmastotyyppi ovat erityisen suotuisia viiniköynnöksille. Maaperä on usein vettä läpäisevää ja koostuu hiekan, siltin, saven ja kalkkikiven sekoituksesta. Näiden piirteiden ansiosta viiniköynnökset juurtuvat syvälle maahan ja tuottavat rypäleitä, joista voidaan valmistaa hedelmäisiä ja raikkaita viinejä.

Viininviljelijät ovat kehittäneet etenkin raikkaiden ja aromaattisten viinien tuotantoa ja ottaneet käyttöön kaikki nykyaikaiset teknologiat pehmeää uuttoa ja lämpötilan säätelyä varten.

Maantieteellisellä merkinnällä suojattuihin Côtes de Thau -viineihin kehittyy Thaun altaan erityisissä ilmasto-olosuhteissa niille ominaista raikkautta, joka sopii erityisen hyvin paikallisten kala- ja äyriäistuotteiden kanssa.

Viininviljelijät ovat myös pystyneet vastaamaan Thaun altaan ulkopuolisten markkinoiden kysyntään runsaalla puna- ja roseeviinien tuotannolla.

Viiniviljelijät soveltavat lisäksi tekniikoita, jotka tukevat alueelle tärkeän luonnon monimuotoisuuden säilymistä, ja ovat mukana valtion ja alueellisten viranomaisten perustamassa Thaun allas -ohjelmassa, joka saa tukea Euroopan komissiolta.

Thaun allas on monipuolinen ja houkutteleva alue, joka toimii ainutlaatuisena oppituntina luonnonympäristöistä. Viininviljelijät ovat sopeutuneet alueen olosuhteisiin kehittämällä luonnon monimuotoisuutta kunnioittavia käytäntöjä.

Altaan alue on merkittävä matkailukohde, ja uinti, vesiurheilu, kalastus, patikointi, vierailut simpukanviljelylaitoksilla ja vuosittain satojatuhansia matkailijoita vastaanottava Cap d’Agden rantalomakohde ovat tärkeä osa Thaun rannikon viinien tunnettuutta.

Viininviljelyn tulevaisuus liittyy läheisesti näihin teemoihin. Viininviljelijät pystyvät harjoittamaan ammattiaan Thaun altaan alueella, koska he ovat luoneet vahvan yhteyden tähän alueeseen, ja tämän ainutlaatuisen luonnonympäristön suojelun ansiota suojattu maantieteellinen merkintä on voinut kehittyä ja säilyttää maineensa tässä rikkaassa ja monimuotoisessa ympäristössä.

9.   Olennaiset lisäedellytykset (pakkaaminen, merkinnät, muut vaatimukset)

Oikeudellinen kehys:

Kansallinen lainsäädäntö

Lisäedellytyksen tyyppi:

Tuotantoa rajatulla maantieteellisellä alueella koskeva poikkeus

Edellytyksen kuvaus:

Välittömässä läheisyydessä sijaitseva alue koostuu suojatun maantieteellisen merkinnän ”Côtes de Thau” saaneen viinin viiniyttämistä ja valmistusta koskevan poikkeuksen mukaisesti seuraavista maantieteellisen alueen reuna-alueella olevista kunnista: Montagnac, Saint Pons de Mauchiens, Saint Pargoire, Plaissan, Cournonterral, Montbazin, Gigean, Vic la Gardiole, Saint Thibery, Pézenas, Nézignan l’Evèque, Bessan, Vias, Aumes ja Cazouls d’Hérault.

Oikeudellinen kehys:

Kansallinen lainsäädäntö

Lisäedellytyksen tyyppi:

Merkintöihin liittyvät täydentävät määräykset

Edellytyksen kuvaus:

Suojattua maantieteellistä merkintää ”Côtes de Thau” voidaan täydentää merkinnällä ”primeur” tai ”nouveau”.

Euroopan unionin SMM-tunnus on merkittävä etiketteihin, kun ilmaisu ”suojattu maantieteellinen merkintä” korvataan perinteisellä ilmaisulla ”Vin de Pays”.

Suojattua maantieteellistä merkintää ”Côtes de Thau” voidaan täydentää yhden tai useamman lajikkeen nimellä.

Lajikkeen tai lajikkeiden nimet on merkittävä välittömästi suojatun maantieteellisen merkinnän ”Côtes de Thau” alle ja painettava kirjaimin, jotka ovat korkeudeltaan ja leveydeltään enintään puolet suojatun maantieteellisen nimen kirjaimien mitoista.

Suojattua maantieteellistä merkintää ”Côtes de Thau” voidaan täydentää pienemmän maantieteellisen yksikön nimellä ”Cap d’Agde”.

Pienemmän maantieteellisen yksikön nimen ”Cap d’Agde” kirjainten koko ei saa olla korkeudeltaan ja leveydeltään suojatun maantieteellisen merkinnän ”Côtes de Thau” kirjainten kokoa suurempi.

Linkki tuote-eritelmään

https://info.agriculture.gouv.fr/gedei/site/bo-agri/document_administratif-2cf1f3e1-6ab1-45ea-9fbb-0371f556cb1f


(1)  EUVL L 9, 11.1.2019, s. 2.


Top