EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52016AE2885

Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta ”Sähkömarkkinoiden uusi rakenne ja sen mahdolliset vaikutukset heikossa asemassa olevien kuluttajien kannalta” (valmisteleva lausunto)

EUVL C 34, 2.2.2017, p. 78–85 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

2.2.2017   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 34/78


Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta ”Sähkömarkkinoiden uusi rakenne ja sen mahdolliset vaikutukset heikossa asemassa olevien kuluttajien kannalta”

(valmisteleva lausunto)

(2017/C 034/12)

Esittelijä:

Vladimír NOVOTNÝ

Lausuntopyyntö

Euroopan unionin neuvosto, 14.3.2016

Oikeusperusta

Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT) 304 artikla

 

valmisteleva lausunto

Vastaava erityisjaosto

”liikenne, energia, perusrakenteet, tietoyhteiskunta”

Hyväksyminen erityisjaostossa

6.10.2016

Hyväksyminen täysistunnossa

19.10.2016

Täysistunnon nro

520

Äänestystulos

(puolesta / vastaan / pidättyi äänestämästä)

146/66/43

1.   Päätelmät ja suositukset

1.1

ETSK kannattaa perusajatusta EU:n sähkömarkkinoiden rakenteen uudistamisesta. Uudistamista tarvitaan, jotta voidaan varmistaa vakaa sähköntoimitusjärjestelmä, jolla edistetään Euroopan energiaunionin tavoitteiden saavuttamista. Keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä toteutettava sähköntuotannon ja sähkön markkinoinnin siirtyminen kohti hajautetumpia rakenteita sekä uusiutuvia energialähteitä koskevassa unionin direktiivissä asetettujen tavoitteiden saavuttaminen edellyttävät täysin uudenlaista sähkömarkkinoiden mallia. ETSK muistuttaa tässä yhteydessä asiakokonaisuuksiin TEN/577, TEN/578 ja TEN/583 kuuluvista lausunnoistaan, joissa se ottaa kantaa tähän kysymykseen sekä kuluttajien, tuottajakuluttajien ja uusien markkinatoimijoiden tulevaan rooliin.

1.2

ETSK katsoo, että myös nk. älykkäät jakeluverkot ovat yhdessä älykkäiden mittarien ja varastointiteknologioiden kanssa uuden sähkömarkkinarakenteen merkittävä osatekijä keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä. Älykkäistä verkoista sekä ohjaus- ja varastointiteknologioista voi olla etua sekä sähkönkulutuksen optimoinnin että sähkön säästön kannalta.

1.3

ETSK kiinnittää huomiota pientuottajien ja kuluttajien (tuottajakuluttajat), mutta myös muiden uusien mallien, kuten energiaosuuskuntien, mahdollisuuksiin. Ne voivat osaltaan vähentää energiaköyhyyttä. Jotta tuottajakuluttajat saadaan integroitua kaikilta osin energiamarkkinoille, on komitean mielestä ehdottomasti muun muassa pyrittävä purkamaan niiden toimintaa haittaavat hallinnolliset ja muut turhat esteet ja edistettävä niiden pääsyä jakeluverkkoon sillä periaatteella, että kyseisten verkkojen ylläpito rahoitetaan markkinaehtoisesti.

1.4

ETSK pitää uuden sähkömarkkinarakenteen tärkeänä osana myös sitä, että nk. älykodeissa käytetään älykkäitä ohjauslaitteita. Tämä vahvistaa kotitalouksien aktiivista roolia ja nivoo ne täysimääräisesti uuteen sähkömarkkinarakenteeseen sekä vähentää energiaköyhyyden vaaraa. Tällaisia merkittäviä muutoksia voidaan edistää laajoille väestöryhmille suunnattujen kannustus- ja koulutusohjelmien avulla sekä tukemalla muutosten toteuttamista heikossa asemassa olevissa kotitalouksissa ja energiamarkkinoiden muiden haavoittuvassa asemassa olevien asiakkaiden, kuten pienten ja keskisuurten yritysten, keskuudessa.

1.5

ETSK uskoo vakaasti, että kaikkien uuteen sähkömarkkinarakenteeseen liittyvien odotettavissa olevien muutosten edellytyksenä on, että uudet markkinat tuottavat lyhyen aikavälin hintasykäyksiä (price) ja pitkän aikavälin hintasignaaleja (cost), jotka ovat totuudenmukaisia, mahdollistavat laajamittaiset investoinnit EU:n sähköalalle ja edistävät tällaista toimintaa. Tämä tarkoittaa myös sitä, että hintojen on heijastettava todellisia kustannuksia, ja myös ns. ulkoisten kustannusten on sisällyttävä niihin.

1.6

Kehitys sähkömarkkinoilla on viime vuosina johtanut tukkuhintojen huomattavaan alenemiseen, mikä ei kuitenkaan ole vielä hyödyttänyt pienkuluttajia ja pk-yrityksiä, sillä niiden hinnat ovat pikemminkin nousseet kuin alentuneet.

1.7

Taitavalla sähkömarkkinamallilla yhdessä niihin laitoksiin kohdennettavien strategisten investointien kanssa, joissa myös ja nimenomaan sosiaalisesti heikommassa asemassa olevat kansalaiset ovat mukana esimerkiksi energiaosuuskuntien kautta, voidaan tulevaisuudessa yhdistää energiapolitiikka, sosiaalipolitiikka ja alueellinen arvonlisä.

1.8

Tätä varten politiikassa on annettava selkeä vastaus siihen, kenen on tuotettava ja markkinoitava ja kuka saa tai voi tuottaa ja markkinoida sähköä tulevassa hajautetummassa tuotantokehyksessä. Tällä kysymyksellä on tärkeä merkitys myös ratkaistaessa energiaköyhyyden ongelmaa.

1.9

Esimerkkinä tästä on Podlasien voivodikunta, missä parhaillaan toteutetaan pienille aurinkosähköjärjestelmille kohdennettua tukiohjelmaa. Kun 60 prosentin investointituki yhdistetään Puolassa suunniteltuun nettomittausjärjestelmään, voidaan maassa kuluttajille aiheutuvat sähkökustannukset puolittaa.

2.   Johdanto

2.1

EU:n neuvoston puheenjohtajavaltio Slovakia pyysi 14. maaliskuuta 2016 päivätyssä kirjeessään ETSK:ta laatimaan lausunnon, jossa tarkastellaan sähkömarkkinoiden uuden rakenteen sosiaalista ulottuvuutta sosiaalisen ja taloudellisen kehityksen taustaa vasten.

2.2

Puheenjohtajavaltio Slovakia huomautti pyynnössään, että sähkömarkkinoiden uusi rakenne avaa kuluttajille mahdollisuuksia, jos heille tarjotaan tilaisuus proaktiivisempaan vuorovaikutukseen markkinoiden kanssa. Sähköenergian mahdollisista hinnannousuista EU:n teollisuuden kilpailukyvylle mahdollisesti koituvien seurausten lisäksi on otettava huomioon myös sosiaalisesti heikossa asemassa oleviin asiakkaisiin mahdollisesti kohdistuvat uhat.

2.3

ETSK on käsitellyt energiamarkkinoiden odotettavissa olevaa kehitystä yksityiskohtaisesti useissa aiemmissa lausunnoissaan (1)  (2), ja se pitää esittämiään suosituksia ja päätelmiä edelleen ajankohtaisina. Käsillä olevassa lausunnossa tarkastellaan näin ollen riskejä ja mahdollisuuksia, joita sähkömarkkinoiden uusi rakenne saattaa tuoda mukanaan sosiaalisesti heikossa asemassa oleville väestöryhmille, sekä erityisesti sähköenergian saatavuuteen liittyvää energiaköyhyyttä.

3.   Visio energiamarkkinoiden uudesta rakenteesta

3.1

Sähkömarkkinoiden uudessa, kestävyysperiaatteiden mukaisessa rakenteessa on ratkaisevan tärkeää varmistaa, että kaikki kuluttajat saavat sähköä varmasti ja kohtuulliseen ja kilpailukykyiseen hintaan.

3.2

EU:n energiaunionia koskevan puitestrategian avulla pyritään seuraaviin keskeisiin strategisiin tavoitteisiin:

energiaturvallisuus, solidaarisuus ja luottamus;

täysin yhdentyneet energian sisämarkkinat;

energiatehokkuus hillitsemässä energian kysyntää;

vähähiiliseen talouteen siirtyminen;

tutkimusta, innovointia ja kilpailukykyä edistävä energiaunioni.

3.3

Sähkömarkkinoiden puitestrategian tärkeimmät osatekijät ovat seuraavat:

siirtyminen vähähiilisiin energiajärjestelmiin;

saatavuudeltaan vaihtelevien uusiutuvien energialähteiden kustannustehokas integroiminen;

siirtyminen tavanomaisista keskitetyistä voimalaitoksista sähkön hajautettuun tuottamiseen uusiutuvista lähteistä;

kuluttajien muuttuva rooli sähkömarkkinoilla;

sähköntoimitusten varmuuden ja luotettavuuden parantaminen.

3.4

Sähkömarkkinoiden uudessa rakenteessa pitäisi antaa merkittävä sija kuluttajien roolin muuttumiselle sähkömarkkinoilla (3).

4.   Energiaköyhyys ja sen ehkäiseminen

4.1

ETSK on käsitellyt energiaköyhyyden ongelmaa hiljattain muutamissa lausunnoissaan, etenkin asiakokonaisuuteen TEN/516 kuuluvassa lausunnossa ”Koordinoitu unionin toiminta energiaköyhyyden ennaltaehkäisemiseksi ja torjumiseksi” (esittelijä: Pierre Jean Coulon, 2013) (4). Lausuntoa on analysoitu tarkasti jäsenvaltiotasolla, esimerkiksi Bulgarian talous- ja sosiaalineuvoston lausunnossa ”Measures to overcome energy poverty in Bulgaria” (ESC/3/030/2015). ETSK pitää lausunnossa esitettyjä päätelmiä ja suosituksia edelleen ajankohtaisina eikä toista niitä käsillä olevassa lausunnossa.

4.2

Energiaköyhyyttä käsitellään mm. asiakokonaisuuteen TEN/578 kuuluvassa lausunnossa ”Energian kuluttajien aseman vahvistaminen” ja asiakokonaisuuteen TEN/583 kuuluvassa lausunnossa ”Tuottajakuluttajien energia- ja sähköosuuskunnat: mahdollisuudet ja haasteet EU:n jäsenvaltioissa”.

4.3

Energiaköyhyys määritellään energiainfrastruktuurin puutteesta tai huonosta toiminnasta johtuvaksi energialähteiden rajoitetuksi saatavuudeksi tai kyvyttömyydeksi maksaa energiatuotteiden toimituksen kustannukset. Jos uhkana on infrastruktuurin toimimattomuus, sen kykyä taata sähköntoimitusten varmuus ja luotettavuus on ehdottomasti parannettava tai on luotava uutta kapasiteettia. Tässä yhteydessä jopa verkko-operaattorit toteavat, että hajautetut tuotantolaitokset, kuten yksityisten kotitalouksien aurinkosähköjärjestelmät, voivat osaltaan vakauttaa alueellista energiahuoltoa ja usein myös tehottomia alueellisia verkkoja.

4.4

Vaikka energiaköyhyys mielletään usein yksityisten loppuasiakkaiden ongelmaksi, on tärkeää tuoda esille, että sille altistuu usein myös osa pienistä ja keskisuurista yrityksistä, millä on seurauksia niiden kilpailukyvyn kannalta.

4.5

Energiaköyhyys liittyy useimmiten kykyyn pitää koti lämpimänä ja EU:n eteläisissä jäsenvaltioissa mahdollisesti myös ilmastoinnin saatavuuteen kuumina kesäkuukausina. Energiaköyhyys ilmenee erityisesti kyvyttömyytenä maksaa sähkölaskuja. Tällaisissa tapauksissa käytetään tukitoimina suoria tai välillisiä avustuksia energiaköyhyydelle altistuville asiakkaille.

4.6

Suoraa apua annetaan heikossa asemassa oleville asiakkaille ensisijaisesti sosiaaliavustusohjelmien kautta suorina käteiskorvauksina tai ei-rahallisena apuna. Apu pohjautuu jäsenvaltioiden omiin sosiaaliturvajärjestelmiin.

4.7

Se, mitä heikossa asemassa olevalla asiakkaalla tarkoitetaan, määritellään eri jäsenvaltioissa eri tavoin riippuen kulloisestakin tilanteesta ja jäsenvaltioiden erilaisista sosiaaliturvajärjestelmistä.

4.8

Välillistä tukea annetaan sosiaaliperusteisten erityistariffien muodossa. Tällä hetkellä kymmenessä jäsenvaltiossa sovelletaan sosiaaliperusteista tariffia, heikossa asemassa olevan asiakkaan määritelmä on kahdeksassa jäsenvaltiossa ja kaikkiaan kuusitoista jäsenvaltiota sääntelee sähkön hintoja markkinoillaan. ETSK on selkeästi vastustanut tällaisia säänneltyjä hintoja (ks. asiakokonaisuuteen TEN/578 kuuluva lausunto).

4.9

Energiaköyhyyden riskiä voidaan kuitenkin pienentää ottamalla käyttöön joukko toimenpiteitä, jotka sopivat yhteen sähkömarkkinoiden uuden rakenteen kanssa. Kyse on erityisesti seuraavista seikoista:

Parannetaan eri sähköntoimittajien sähkön hintoja koskevien tietojen saatavuutta.

Poistetaan energiapalvelujen toimittajan vaihtamista haittaavat esteet.

Lisätään kilpailua ja selkeytetään monimutkaisten energiapalvelujen tarjontaa.

Varmistetaan, että energiasopimukset, energian hinnat ja energialaskut ovat selkeitä.

Koulutetaan ja valistetaan asiakkaita heidän kotikuntiensa aktiivisella tuella.

Kitketään pois hyvän kauppatavan vastaiset käytännöt ja painostaminen energiantoimitussopimusten solmimisen yhteydestä.

Säästetään energiaa ja tarjotaan kaikkien saataville tietoa omasta kulutuksesta. Tarjotaan älykkäitä ohjauslaitteita ja mittareita laajasti kotitalouksille ja muille pienkuluttajille.

Tuetaan asuinhuoneistojen ja -talojen lämpöeristämistä sekä vanhojen rakennusten kunnostamista ja korjaamista energiavuotojen vähentämiseksi.

Edistetään heikossa asemassa oleville asiakkaille suunnattuja kannustus- ja koulutusohjelmia.

Tuetaan paikallisia aloitteita energiaköyhyyden torjumiseksi.

Kielletään kohtuuttoman korkeiden hintojen periminen heikossa asemassa olevilta asiakkailta.

Parannetaan sähköntoimitusten varmuutta ja luotettavuutta.

4.10

Kehitys sähkömarkkinoilla on viime vuosina johtanut tukkuhintojen huomattavaan alenemiseen, mikä ei kuitenkaan ole vielä hyödyttänyt pienkuluttajia ja pk-yrityksiä, sillä niiden hinnat ovat pikemminkin nousseet kuin alentuneet.

4.11

ETSK korostaa, että myös pientuottajilla ja -kuluttajilla (tuottajakuluttajat) voi olla erityinen rooli energiaköyhyyden vähentämisessä. Jotta tuottajakuluttajat saadaan integroitua onnistuneesti energiamarkkinoille, on mahdollisimman pian karsittava kaikki hallinnolliset esteet ja mahdollistettava tuottajakuluttajien verkkoon pääsy pitäen kuitenkin kiinni markkinaehdoista ja noudattaen sähköntoimitusten laatuvaatimuksia.

4.12

ETSK arvelee, että energiaköyhyyden ja sen seurausten torjuntataakka pysyy edellä mainittujen, heikossa asemassa oleville kuluttajille suunnattujen markkinasääntöjen mukaisten tukimuotojen soveltamisesta huolimatta jatkossakin pääasiallisesti jäsenvaltioiden sosiaaliturvajärjestelmien harteilla, sillä nämä järjestelmät muodostavat ainoan markkinoille soveltuvan vaihtoehdon.

4.13

Taitavalla sähkömarkkinamallilla yhdessä niihin laitoksiin kohdennettavien strategisten investointien kanssa, joissa myös ja nimenomaan sosiaalisesti heikommassa asemassa olevat kansalaiset ovat mukana esimerkiksi energiaosuuskuntien kautta, voidaan tulevaisuudessa yhdistää energiapolitiikka, sosiaalipolitiikka ja alueellinen arvonlisä.

4.14

Tätä varten politiikassa on annettava selkeä vastaus siihen, kenen on tuotettava ja markkinoitava ja kuka saa tai voi tuottaa ja markkinoida sähköä tulevassa hajautetummassa tuotantokehyksessä. Tällä kysymyksellä on tärkeä merkitys myös ratkaistaessa energiaköyhyyden ongelmaa.

4.15

Uusiutuvat energialähteet avaavat nimittäin täysin uusia mahdollisuuksia torjua energiaköyhyyttä sosiaalisena ongelmana. Esimerkiksi Euroopan komission yhteisen tutkimuskeskuksen tutkimuksessa tultiin jo vuonna 2014 siihen tulokseen, että Euroopan väestöstä 80 prosenttia voisi aurinkosähköjärjestelmien avulla mahdollisesti tuottaa itse sähkönsä edullisemmin kuin ostamalla sitä verkosta. Ongelmana on, ettei osalla väestöstä ole käytettävissään kattoa tai maata, jolle tällaisen järjestelmän voisi asentaa. Tässä yhteydessä käsitteen ”tuottajakuluttaja” määrittelyn laajentamisesta sekä yhteisten laitosten (energiaosuuskuntien) tukemisesta voisi olla apua.

4.16

Äskettäin julkaistun CE Delftin tutkimuksen laskelmien mukaan 83 prosenttia kotitalouksista voisi vuoteen 2050 mennessä tuottaa tarvitsemansa sähkön itse.

4.17

Merkittävänä ongelmana on kuitenkin se, että etenkään sosiaalisesti heikossa asemassa olevilla kansalaisilla ei ole varoja tarvittaviin investointeihin. Uusiutuvien energialähteiden ”haittapuolena” ovatkin alussa tarvittavat verrattain suuret investoinnit, vaikka juoksevat kulut ovat hyvin alhaiset (aurinko ja tuuli eivät luonnollisestikaan maksa mitään). Tähänkin ongelmaan voidaan kuitenkin löytää poliittinen ratkaisu esimerkiksi asiaankuuluvien strategisten investointien avulla.

4.18

Esimerkkinä tästä on Podlasien voivodikunta, missä parhaillaan toteutetaan pienille aurinkosähköjärjestelmille kohdennettua tukiohjelmaa. Kun 60 prosentin investointituki yhdistetään Puolassa suunniteltuun nettomittausjärjestelmään, voidaan maassa kuluttajille aiheutuvat sähkökustannukset puolittaa.

4.19

Komitea kehottaakin tässä yhteydessä komissiota, neuvostoa ja Euroopan parlamenttia kiinnittämään jo nyt syvemmin huomiota keskipitkän ja pitkän aikavälin kehityskulkuihin, jotka saattavat olla kuluttajien kannalta myönteisiä. Esimerkkinä mainittakoon sähköinen liikkuminen. Tulevien 20–30 vuoden aikana markkinoille odotetaan tulevan yhä enemmän sähköautoja. Sähköauto kuluttaa sataa kilometriä kohti noin 14 kWh, ja kun sähkönhinta on 0,25 senttiä kWh:a kohti, kulut ovat 3,50 euroa. Sadan kilometrin automatkan kustannukset polttomoottorilla varustetulla ajoneuvolla – kun kulutus on 7 litraa sataa kilometriä kohti ja litrahinta 1,20 euroa – on 8,40 euroa. Sähköauton 10 000 km:n matkaa varten tarvitseman sähkömäärän tuottamiseksi tarvitaan laskennallisesti noin kuudesta moduulista koostuva aurinkosähköjärjestelmä. Tällä hetkellä noin 3 000 euron investoinnilla voitaisiin (itse) tuottaa sähköauton tarvitsema sähkö 20 vuodeksi. Taloudellisista näkökohdista – sekä kansalaisten että mahdollisesti myös alueiden kannalta –, joita voisi olla aiheellista ottaa huomioon siirryttäessä sähköiseen liikkumiseen, ei tällä hetkellä keskustella riittävästi.

Bryssel 19. lokakuuta 2016.

Euroopan talous- ja sosiaalikomitean puheenjohtaja

Georges DASSIS


(1)  EUVL C 82, 3.3.2016, s. 13.

(2)  EUVL C 424, 26.11.2014, s. 64.

(3)  EUVL C 82, 3.3.2016, s. 22.

(4)  EUVL C 341, 21.11.2013, s. 21.


LIITE

Täysistunto hylkäsi seuraavan vastalausunnon ja hyväksyi sen sijasta erityisjaoston antaman lausunnon. Vastalausunto sai kuitenkin tuekseen vähintään neljänneksen annetuista äänistä.

1.   Päätelmät ja suositukset

1.1

ETSK odottaa, että sähkömarkkinoiden uutta rakennetta koskeva ehdotus, jonka Euroopan komissio on esittänyt osana syksyn/talven energiapakettia, johtaa uusiutuvien energialähteiden täysimääräiseen integrointiin yhteisille sähkömarkkinoille, mikä on tärkeää EU:n ilmastonsuojelutavoitteiden saavuttamisen kannalta.

1.2

Ehdotuksella tulee pyrkiä varmistamaan sähköntoimitusten luotettavuus ja varmuus pitkällä aikavälillä ja oikaisemaan energiamarkkinoiden tähänastiset vääristymät, mutta myös varmistamaan sellaiset sähkön hinnat, jotka takaavat Euroopan talouden kilpailukyvyn ja ovat vakaat ja kohtuulliset loppuasiakkaiden – myös pienituloisimpien väestöryhmien – kannalta.

1.3

ETSK on vakuuttunut siitä, että kun sähkömarkkinoiden uusi rakenne on valmis, mahdollisten kielteisten energiaköyhyyteen liittyvien seurausten riski pienenee tai poistuu kokonaan.

1.4

ETSK katsoo, että siirtymisellä nykymuotoisista sähkömarkkinoista tulevaan uuteen markkinarakenteeseen saattaa olla seurauksia heikossa asemassa olevien sähkön kuluttajien, etenkin kansalaisten, kannalta.

1.5

ETSK:n mielestä sähkömarkkinoiden rakenteen uudistamisen riskit liittyvät erityisesti tarpeeseen vahvistaa merkittävästi 220/440 kW:n kansallisia siirtoverkkoja ja niiden kapasiteetin yhteenliitäntöjä, laajentaa jakeluverkkojen roolia kattamaan myös tehtävät, joita on nykyisin vain siirtoverkoilla (esim. verkon vakauden ylläpito), muuntaa jakeluverkot ”älykkäiksi”, ratkaista sähkön laajamittaiseen varastointiin liittyvä ongelma, hajauttaa sähköenergian tuotantoa, kytkeä hajautettu tuotanto jakeluverkkoon ja muuttaa kuluttajien roolia ja käyttäytymistä sähkömarkkinoilla.

1.6

Edellä mainitut muutosprosessit ovat pitkäaikaisia, ja niiden toteuttamiseen kuluu vuosikymmeniä. Ne edellyttävät mittavia, todennäköisesti satojen miljardien eurojen investointeja ja aiheuttanevat vastaavia kustannuksia myös uusien, usein vielä tuntemattomien teknisten ratkaisujen kehittämisessä.

1.7

Kun markkinaperiaatteita sovelletaan tinkimättömästi, merkittävä osa näistä kustannuksista heijastuu sähkön hinnan säänneltyyn osaan, mistä voi siirtymän aikana koitua energiaköyhyyteen johtavia seurauksia heikossa asemassa oleville väestöryhmille.

2.   Johdanto

2.1

EU:n neuvoston puheenjohtajavaltio Slovakia pyysi 14. maaliskuuta 2016 päivätyssä kirjeessään ETSK:ta laatimaan lausunnon, jossa tarkastellaan sähkömarkkinoiden uuden rakenteen sosiaalista ulottuvuutta sosiaalisen ja taloudellisen kehityksen taustaa vasten.

2.2

Komiteaa pyydettiin analysoimaan laajasti sähkömarkkinoihin vaikuttavia tekijöitä ja arvioimaan kriittisesti niiden vaikutusta energianhintojen kehitykseen EU:ssa. Tavoitteena on, että tämä kehitys olisi kestävää paitsi ympäristön (ilmastonsuojelun) kannalta myös taloudellisesti ja sosiaalisesti – erityisesti sähkön toimitusvarmuutta ja saatavuutta ajatellen.

2.3

Puheenjohtajavaltio Slovakia huomautti pyynnössään, että sähkömarkkinoiden uusi rakenne avaa kuluttajille mahdollisuuksia ja tilaisuuden proaktiivisempaan vuorovaikutukseen markkinoiden kanssa. Sähköenergian hinnannousuista EU:n teollisuuden kilpailukyvylle mahdollisesti koituvien seurausten lisäksi on otettava huomioon myös sosiaalisesti heikossa asemassa oleviin asiakkaisiin mahdollisesti kohdistuvat uhat.

2.4

ETSK on käsitellyt energiamarkkinoiden odotettavissa olevaa kehitystä yksityiskohtaisesti useissa aiemmissa lausunnoissaan, ja se pitää esittämiään suosituksia ja päätelmiä edelleen ajankohtaisina. Käsillä olevassa lausunnossa tarkastellaan näin ollen vain riskejä, joita sähkömarkkinoiden uusi rakenne saattaa tuoda mukanaan sosiaalisesti heikossa asemassa oleville väestöryhmille, sekä erityisesti sähköenergian saatavuuteen liittyvää energiaköyhyyttä.

3.   EU:n nykyisten sähkömarkkinoiden suurimmat ongelmat ja markkinoiden keskipitkän aikavälin kehitykseen liittyvät riskit

3.1

EU:n nykyisten sähkömarkkinoiden suurimmat ongelmat voidaan kiteyttää seuraavasti:

Sähkömarkkinat ovat perustavalla tavalla vääristyneet.

Säädettävissä oleviin uusiin sähköenergian lähteisiin ei tehdä riittävästi laiteinvestointeja.

Siirtoinfrastruktuurin kehitys laahaa jäljessä uusiutuvien energialähteiden kehityksestä.

Sähköntoimitusten varmuus ja luotettavuus ovat heikentyneet ja vaarantuneet.

Kansallisia energiapolitiikkoja ei koordinoida tehokkaasti. Koordinoinnin pitäisi olla luonteeltaan pikemminkin usean valtion alueista koostuvien alueiden tasolla tosiasiallisten markkinaedellytysten perusteella tehtävää yhteistyötä ja yhteensovittamista.

Sähkömarkkinat vääristyvät yhä pahemmin, koska markkinoiden yhdentäminen on tehotonta.

3.2

Sähkömarkkinoiden tosiasiallista toimimattomuutta EU:ssa pahentaa merkittävästi myös se, että monet huomattavat uusiutuvan energian lähteiden keskittymät sijaitsevat maantieteellisesti kaukana alueilta, joilla sähköä kuluu paljon. Lisäksi valtioiden sisäiset siirtokapasiteetit ovat riittämättömiä. Koska etenkin tuulisähkön tuotanto on hallitsematonta, sähköä joudutaan huippuaikoina ohjaamaan naapurivaltioihin, mikä puolestaan aiheuttaa kriittisiä tilanteita siirtoverkoissa ja suuren sähkökatkosriskin.

3.3

Useissa jäsenvaltioissa on reagoitu uusiutuvan energian vaihtelevaan saatavuuteen luomalla kapasiteettimekanismijärjestelmiä, joihin liittyy tiettyjä syrjiviä osatekijöitä, kuten toimien suuntaaminen ennalta valittujen sähköntuotantoteknologioiden perusteella tai rajatylittävien toimitusten poissulkeminen. Sähkömarkkinoiden uudessa toimintamallissa tulisi ottaa huomioon ja pyrkiä korjaamaan nykyiset puutteet. On myös ensiarvoisen tärkeää kohentaa EU:n sähköinfrastruktuurin laatua.

3.4

Jäsenvaltioiden siirtoverkkojen avulla ei kateta muiden jäsenvaltioiden paikallisia toiminnallisia resurssivajeita, minkä johdosta sähkömarkkinoiden yhdentämistä on nykyolosuhteissa hankala jatkaa. Euroopassa on lukuisia alueellisia sähkömarkkinoita, jotka eivät tee keskinäistä yhteistyötä ja joiden toimintaa ei koordinoida riittävästi.

3.5

Markkinoita kytketään yhteen vähitellen, voimassa olevan lainsäädännön (kantaverkkosääntöjen) mukaisesti. Niiden välillä on kuitenkin edelleen huomattavia eroja sekä käyttöturvallisuudessa että tuotteiden ja palvelujen hintatasossa. Kyseisenlainen yhdentäminen on ehdottoman välttämätöntä, mutta siitä tulee todennäköisesti hyvin työlästä.

3.6

Useat jäsenvaltiot soveltavat kapasiteettimekanismeja, koska niillä on ongelmia saatavuudeltaan vaihtelevien uusiutuvien energialähteiden integroimisessa energiajärjestelmiin. Kapasiteettimekanismien avulla voidaan varmistaa sähkön luotettava saanti ja saatavuus silloin, kun uusiutuvat energialähteet ovat poissa käytöstä, koska ne ovat riippuvaisia luonnonolosuhteista. Kapasiteettimekanismit toteutetaan kapasiteettimarkkinoiden tai strategisten reservien muodossa. Strategiset reservit ovat sähkömarkkinoihin nähden neutraaleja, ja niille pitäisi antaa markkinoille soveltuvana ratkaisuna etusija. Kapasiteettimarkkinat puolestaan saattavat vääristää markkinoita.

3.7

Seuraavien 20 vuoden energianäkymät ovat tärkeä tekijä, joka vaikuttaa sähkömarkkinoiden uuden rakenteen lopulliseen muotoon ja tietenkin myös heikossa asemassa oleville asiakkaille koituviin seurauksiin. Tässä yhteydessä on syytä ottaa huomioon seuraavat seikat:

3.7.1

EU:n energiatilanteeseen tarvitaan kymmenen viime vuoden kehityksen takia kiireesti ratkaisua, joka pohjautuu objektiiviseen strategiseen harkintaan. Hinnaltaan hyväksyttävän tai kohtuullisen sähkön luotettava ja kestäväpohjainen saatavuus ei voi jäädä vain juhlapuheiden tavoitteeksi, vaan se on ankkuroitava vankasti kaikkiin kolmeen kestävän kehityksen pilariin. Jo pelkkään verkkojen uusimiseen kulunee 655 miljardia Yhdysvaltain dollaria.

3.7.2

EU:ssa tulee vuosina 2016–2025 käyttöikänsä päähän noin 150 GW:n verran lämpövoimakapasiteettia eli neljäsosa EU:n nykyisestä kapasiteetista. Tämä tarkoittaa, että sähköntuotantojärjestelmän kestävyyden ja kuluttajien energiansaannin turvaamiseksi on rakennettava 100 GW uutta vakaatehoista lämpövoimakapasiteettia. Vuoteen 2035 asti 200 GW:n osuus tuotetaan fossiilisista lähteistä, vaikka energiatehokkuutta ja sähkön varastointia koskevat teknisen kehityksen hypoteesit osoittautuisivatkin paikkansa pitäviksi.

3.7.3

Sähkömarkkinoiden nykytilanteessa ei kuitenkaan pystytä tekemään tällaisia investointeja tuotantokapasiteettiin, ja energiaturvallisuuden varmistamiseksi tarvitaan perustavanlaatuisia järjestelmämuutoksia, joiden myötä markkinamekanismeja ryhdytään soveltamaan tinkimättömästi, mikä vaikuttaa suotuisasti loppukuluttajahintoihin.

Vastalausunto hylättiin äänin 141 vastaan ja 91 puolesta 22:n pidättyessä äänestämästä.


Top