EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52009AE0618

Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta ehdotus: Euroopan parlamentin ja neuvoston päätös, tehty […] päivänä […]kuuta […], rahoituspalveluihin, tilinpäätösraportointiin ja tilintarkastukseen liittyvien yksittäistoimien tukemiseksi toteutettavasta yhteisön ohjelmasta

EUVL C 228, 22.9.2009, p. 75–77 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

22.9.2009   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 228/75


Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta ehdotus: Euroopan parlamentin ja neuvoston päätös, tehty […] päivänä […]kuuta […], rahoituspalveluihin, tilinpäätösraportointiin ja tilintarkastukseen liittyvien yksittäistoimien tukemiseksi toteutettavasta yhteisön ohjelmasta

KOM(2009) 14 lopullinen – 2009/0001 COD

2009/C 228/13

Neuvosto päätti 3. helmikuuta 2009 Euroopan yhteisön perustamissopimuksen 95 artiklan nojalla pyytää Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunnon aiheesta

Ehdotus: Euroopan parlamentin ja neuvoston päätös, tehty […] päivänä […]kuuta […], rahoituspalveluihin, tilinpäätösraportointiin ja tilintarkastukseen liittyvien yksittäistoimien tukemiseksi toteutettavasta yhteisön ohjelmasta

Euroopan talous- ja sosiaalikomitean työvaliokunta päätti 24. helmikuuta 2009 antaa lausunnon valmistelun ”yhtenäismarkkinat, tuotanto ja kulutus” -erityisjaoston tehtäväksi.

Asian kiireellisyyden vuoksi Euroopan talous- ja sosiaalikomitea nimesi 24.–25. maaliskuuta 2009 pitämässään 452. täysistunnossa (maaliskuun 24. päivän 2009 kokouksessa) yleisesittelijäksi Umberto BURANIn ja hyväksyi seuraavan lausunnon. Äänestyksessä annettiin 95 ääntä puolesta ja 3 vastaan 14:n pidättyessä äänestämästä.

1.   Tiivistelmä ja päätelmät

1.1

Vallitseva kriisi pakottaa tarkastelemaan rahoitusalan sääntelyä kokonaisuudessaan uudelleen. Jacques de Larosièren ryhmän laatimassa raportissa esitetään valvontaa koskevia suosituksia ja analysoidaan samalla tarkasti entisten normien ja toimintatapojen puutteita.

1.2

Tarkasteltavana oleva komission ehdotus noudattelee annettuja suosituksia ja eräässä mielessä ennakoi niitä, sillä siinä esitetään avustusten myöntämistä yhteisön varoista kolmelle elimelle, jotka tuottavat valvontaviranomaisten tarvitsemia teknisiä ja oikeudellisia välineitä. Nämä elimet ovat Euroopan tilinpäätösraportoinnin neuvoa-antava ryhmä (European Financial Reporting Advisory Group, EFRAG), kansainvälinen tilinpäätösstandardikomitean säätiö (International Accounting Standards Committee Foundation, IASCF) ja julkisen edun valvontalautakunta (Public Interest Oversight Board, PIOB). Avustuksilla on tarkoitus taata näiden elinten riippumattomuus ulkopuolisista tahoista. ETSK kannattaa tätä mutta korostaa, että ammattialat ovat perustaneet kyseiset kolme elintä ammattialoja varten, eikä niiden yksityinen luonne katoa, vaikka niiden laatimat standardit sisällytetään yhteisön lainsäädäntöön tai kansainvälisiin säännöstöihin. Yleishyödyllinen toiminta on vaikea erottaa ammattialojen lukuun tehtävästä työstä.

1.3

Lisäksi ehdotetaan, että yhteisö osallistuisi valvontaviranomaisten komiteoiden yksittäisten toimien rahoitukseen. Komiteat ovat komission perustamia neuvoa-antavia ja avustavia elimiä, jotka koostuvat jäsenvaltioiden valvontaviranomaisten edustajista. Yksittäisiksi toimiksi määritellään viranomaishenkilöstön koulutus ja tietotekniikkahankkeiden hallinnointi. ETSK suhtautuu tähän ehdotukseen varauksellisesti, sillä se ei ymmärrä, miksi koulutukseen ja tietotekniikkahankkeisiin olisi käytettävä yhteisön varoja, kun niistä kerran hyötyvät jäsenvaltiot.

2.   Johdanto

2.1

Maailmanlaajuinen finanssikriisi on aiheuttanut ja aiheuttaa edelleen tuhoa, jonka laajuutta ei kyetä vielä täysin arvioimaan mutta joka muodostuu varmasti suunnattoman suureksi. Vakavien taloudellisten ja sosiaalisten seurausten ohella kriisillä on ollut vain yksi myönteinen vaikutus: se on pakottanut tarkastelemaan perinpohjaisesti uudelleen maailman rahoitusmarkkinoiden tähänastisia perusperiaatteita sekä juurtuneita ajattelutapoja , jotka ovat hämärtäneet käsitystä kaikkiin rahoitustoimiin ilman muuta liittyvästä riskistä.

2.2

Näiden seikkojen uudelleentarkastelu edellyttää kaikilta myllerrykseen joutuneilta omiin toimintatapoihin, arvioihin ja toimiin kohdistuvaa rehellistä itsekritiikkiä. Rahoitusmarkkinoiden toimijoilla, lainsäätäjillä, valvontaviranomaisilla, luottoluokituslaitoksilla ja ekonomisteilla on kaikilla osansa vastuusta. Toisaalta kukaan ei ole yksin vastuussa kaikesta: tuoreet tapahtumat ja aikaisempien menettelytapojen jäljet osoittavat, että kriisi johtuu monista eri tekijöistä ja keskinäisistä riippuvuussuhteista.

2.3

Yhtenä monista kriisin syistä erottuu selvästi valvonnan puutteellisuus. Säännöt vaikuttivat kelvollisilta mutta eivät olleet riittäviä, jotta niiden avulla olisi voitu torjua viime aikojen tapahtumia tai varsinkaan ennakoida niitä. Eräissä tapauksissa säännöt päinvastoin olivat tapahtumien syynä. De Larosièren ryhmän raportissa tarkastellaan näitä aiheita ja esitetään suosituksia puutteiden korjaamiseksi. Komissio on julkaissut kiitettävän nopeasti näihin suosituksiin pohjautuvan ehdotuksen yhteisön ohjelmasta, jolla on määrä tukea rahoitusalan toimien valvontaa tehostavien välineiden tuottamista.

2.4

Ohjelmasta on tarkoitus myöntää avustuksia kolmelle oikeudelliselle rakenteelle, jotka tuottavat teknisiä ja oikeudellisia välineitä arvopaperimarkkinoiden, pankkitoiminnan sekä vakuutus- ja työeläkealan valvontaviranomaisille. Kyseiset oikeudelliset rakenteet ovat tilinpäätösraportoinnin alalla EFRAG ja IASCF sekä tilintarkastuksen alalla PIOB.

2.5

Lisäksi tarkoituksena on, että yhteisö osallistuu valvontaviranomaisten komiteoiden yksittäisten toimien rahoitukseen. Komiteat ovat jäsenvaltioiden valvontaviranomaisista koostuvia riippumattomia neuvontaelimiä, jotka eivät ole oikeushenkilöitä. Ne ovat pohdinta- ja keskusteluelimiä, jotka neuvovat komissiota ja ”edistävät yhteisön lainsäädännön johdonmukaista ja ajallaan tapahtuvaa täytäntöönpanoa jäsenvaltioissa”. Kyseisillä komiteoilla ei ole oikeushenkilöyttä. Jotta komiteat voivat tehdä sopimuksia kolmansien osapuolten kanssa, kullekin niistä on perustettu oikeushenkilöyden omaava tukirakenne siihen jäsenvaltioon, jossa komitea toimii. Komiteat sijaitsevat Yhdistyneessä kuningaskunnassa (Euroopan pankkivalvontaviranomaisten komitea – Committee of European Banking Supervisors, CEBS), Ranskassa (Euroopan arvopaperimarkkinavalvojien komitea – Committee of European Securities Regulators, CESR) ja Saksassa (Euroopan vakuutus- ja työeläkevalvontaviranomaisten komitea – Committee of European Insurance and Occupational Pensions Supervisors, CEIOPS).

3.   Huomioita ja kommentteja

3.1   Komitea kannattaa komission aloitetta, jonka avulla pyritään varmistamaan, että rahoitusalan valvontaan saadaan yhä kehittyneempiä välineitä de Larosièren ryhmän suositusten mukaisesti. Komitea huomauttaa kuitenkin, ettei tässä yhteydessä luoda mitään uutta – ei niiden kolmen oikeudellisen rakenteen tarkoituksen ja tehtävien osalta, joille ehdotetaan myönnettävän avustuksia, eikä myöskään niiden komiteoiden tarkoituksen ja tehtävien osalta, joille on tarkoitus antaa osarahoitusta. Rahoituksen avulla pyritään siis parantamaan vallitsevaa tilannetta. Tästä voidaan päätellä, että itse rakenteisiin ollaan tyytyväisiä, mutta niiden työn tuloksellisuuden katsotaan vaativan parannusta tai tehostamista.

3.2   Tilinpäätösraportoinnin alalla toimivat IASCF ja EFRAG tuottavat korkealaatuisia kansainvälisiä tilinpäätösstandardeja, joista osa on sisällytetty yhteisön lainsäädäntöön. Komission mukaan nämä standardit takaavat, että ”investoijat, velkojat ja muut sidosryhmät saavat ajankohtaista, luotettavaa ja merkityksellistä tietoa yhtiöiden rahoitustilanteesta”. Nämä väitteet ovat osoittautuneet käytännössä vääriksi, ja ennen minkäänlaisten uudistusten toteuttamista vastuutahojen on tehtävä selkoa siitä, johtuuko epäonnistuminen puutteellisista tilinpäätösstandardeista vai tilinpäätösnormien leväperäisestä soveltamisesta.

3.2.1   Suurimmat puutteet ovat ilmenneet haavoittuvimmalla arvopaperimarkkina-alalla, jolla IASCF:n ja EFRAG:n laatimia standardeja sovelletaan. Komissio korostaa selvästi yhtenä avustusten antamisen perusteena, että on ratkaisevan tärkeää varmistaa riippumattomuus ”niistä tahoista, joilla on omat intressit pelissä”, ja ”hajauttamattomista lähteistä saatavasta, intressitahojen antamasta vapaaehtoisesta rahoituksesta”. Tätä on pohdittu aiemmin Ecofin-neuvostossa ja Euroopan parlamentissa. Nyt etsitään kuitenkin vastausta toiseen kysymykseen: kun otetaan huomioon, että standardeja laativat elimet tarvitsevat resursseja voidakseen täyttää varovaisuutta vaativan tehtävänsä, riittääköavustustenmyöntäminen takaamaan niiden riippumattomuuden? ETSK:n mielestä kysymystä tulee pohtia vielä tarkemmin.

3.3   Sama pätee tilintarkastuksen alalla avustuksen myöntämiseen PIOB:lle. Sen tehtävänä on valvoa kansainvälisten tilintarkastusstandardien (International Standards for Auditing, ISA) vahvistamiseen johtavaa prosessia ja muuta kansainvälisen tilintarkastajaliiton (International Federation of Accountants, IFAC) harjoittamaa yleishyödyllistä toimintaa. Koska ISA-standardit saatetaan sisällyttää yhteisön oikeuteen (direktiivi 2006/43/EY), on perusteltua kiinnittää huomiota normien puolueettomuuteen ja edellyttää, että komissiolla on edustus PIOB:n hallintoelimissä (komission edustajia on kaksi kymmenestä jäsenestä).

3.4   Kaiken kaikkiaan ETSK yhtyy avustuskysymyksessä komission näkemykseen siitä, että erilaisilla kansainvälisiä standardeja laativilla elimillä tulee olla riittävät resurssit tehtäviensä hoitamiseksi ja riippumattomuuden takaamiseksi. Tähän seikkaan viitataan toistuvasti, joskus selvemmin ja joskus verhotummin, mikä osoittaa selvästi, että perusongelma on olemassa. Ammattialat ovat nimittäin perustaneet kyseiset elimet laatimaan normeja ja standardeja ammattialoja varten, eikä niiden yksityinen luonne muuksi muutu, vaikka niiden laatimat normit ja standardit sisällytetään lainsäädäntöön. Kyseisissä elimissä on näin ollen vaikea erottaa toisistaan yleishyödyllinen toiminta ja toimiminen niiden ammattialojen lukuun, joiden hallinnassa elimet oikeudellisesti katsoen ovat.

3.5   Valvontaviranomaisten komiteoille suunnattava rahoitus on tarkoitettu erityisesti jäsenvaltioiden valvontaviranomaisten henkilöstön koulutukseen ja tietotekniikkahankkeiden hallinnointiin. Kuten edellä jo todetaan, tällaiset komiteat ovat riippumattomia neuvoa-antavia elimiä, jotka koostuvat jäsenvaltioiden valvontaviranomaisista. Henkilöstön kouluttaminen (de Larosièren ryhmän suositus nro 19) ja hankkeiden hallinnointi ovat varmasti tärkeitä, mutta niistä hyötyvät vain jäsenvaltiot. ETSK ei ymmärrä, miksi yhteisön olisi rahoitettava kyseiset toimet jäsenvaltioiden sijasta.

3.6   Lisäksi komission ehdotuksessa otetaan huomioon tarve määritellä avustusten saajat joustavasti. Kun erilaisia tapoja hillitä kriisiä tutkitaan yhä tarkemmin, saattaa ilmetä tarvetta luoda uusia elimiä tai antaa nykyisille elimille uusia tehtäviä. Aiemmin tuensaajaksi nimetyn elimen seuraajaksi saatetaan myös joutua nimeämään uusi tuensaaja. ETSK:lla ei ole mitään tätä vastaan, mutta se korostaa, että ohjelmaan osallistuvien elinten lukumäärää ei pitäisi kasvattaa tarpeettomasti. Suotavampaa olisi laajentaa mahdollisuuksien mukaan nykyisten elinten tehtäväkenttiä.

Bryssel 24 päivänä maaliskuuta 2009

Euroopan talous- ja sosiaalikomitean puheenjohtaja

Mario SEPI


Top