Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52004AE0843

    Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta Ehdotus — Euroopan parlamentin ja neuvoston päätös yhteisön osallistumisesta Euroopan audiovisuaalisen observatorion toimintaan tehdyn neuvoston päätöksen 1999/784/EY muuttamisesta (KOM(2003) 763 lopullinen — 2003/0293 COD)

    EUVL C 241, 28.9.2004, p. 15–16 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)

    28.9.2004   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    C 241/15


    Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta ”Ehdotus — Euroopan parlamentin ja neuvoston päätös yhteisön osallistumisesta Euroopan audiovisuaalisen observatorion toimintaan tehdyn neuvoston päätöksen 1999/784/EY muuttamisesta”

    (KOM(2003) 763 lopullinen — 2003/0293 COD)

    (2004/C 241/03)

    Euroopan unionin neuvosto päätti 14. tammikuuta 2004 Euroopan yhteisön perustamissopimuksen 157 artiklan 3 kohdan nojalla pyytää Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunnon edellä mainitusta aiheesta.

    Asian valmistelusta vastannut ”liikenne, energia, perusrakenteet, tietoyhteiskunta” -erityisjaosto antoi lausuntonsa 10. toukokuuta 2004. Esittelijä oli Bo Green.

    Euroopan talous- ja sosiaalikomitea hyväksyi 2.—3. kesäkuuta 2004 pitämässään 409. täysistunnossa (kesäkuun 2. päivän kokouksessa) seuraavan lausunnon. Äänestyksessä annettiin 171 ääntä puolesta ja 9 pidättyi äänestämästä.

    1   Johdanto

    1.1

    Tehdessään päätöksen 1999/784/EY (1) neuvosto hyväksyi ehdotuksen yhteisön osallistumisesta Euroopan audiovisuaalisen observatorion toimintaan 31. joulukuuta 2004 päättyväksi kaudeksi.

    1.2

    ETSK kannatti 22. syyskuuta 1999 antamassaan lausunnossa komission ehdotusta yhteisön osallistumisesta kyseiseen toimintaan.

    1.3

    Perusteena sekä komission ehdotukselle että ETSK:n päätökselle kannattaa ehdotusta oli, että audiovisuaalisen alan teollisuus kuuluu niihin talouden aloihin, joilla on huomattava strateginen merkitys etenkin EU:n radio- ja televisiotoiminnalle ja elokuvatuotannolle.

    2   Komission ehdotus

    2.1

    Komissio ehdottaa seuraavaa:

    Yhteisön osallistumista Euroopan audiovisuaalisen observatorion toimintaan jatketaan kahdella vuodella siten, että osallistuminen kattaa vuodet 2005—2006.

    Vuotuiseksi talousarvioksi vahvistetaan vuoden 2004 tasoa vastaava määrä eli 235 000 euroa.

    2.2

    Ehdotukselle esitetään erityisesti seuraavat perusteet:

    Observatorion toiminta markkinatilastojen sekä rahoitusta ja lainsäädäntöä koskevan tiedottamisen alalla voi edistää tehokkaasti asetettujen tavoitteiden saavuttamista, ja tämän vuoksi on yhteisön edun mukaista tukea observatorion rakennetta ja kahdenvälistä yhteistyötä sekä vakiinnuttaa tämä toiminta.

    Observatorion panos edellä mainittujen tavoitteiden saavuttamiseksi paranee parhaillaan kehiteltävän uuden strategian soveltamisen myötä. Komissio osallistuu strategian kehittämiseen. Observatorion vastuussa olevat tahot hyväksyvät ajantasaistetun tehtävänkuvauksen ja asiaan kuuluvat rahoituspuitteet vuoden 2005 lopussa. Toteutus alkaa aikaisintaan vuonna 2006.

    2.3

    Komission mielestä olisi asianmukaista jatkaa yhteisön osallistumista observatorion toimintaan kahden vuoden ajan, kun otetaan huomioon aiemmasta yhteistyöstä saadut myönteiset kokemukset, joista esitetään tiivistelmä välikertomuksessa (2). Tämä lyhyt jatkoaika kattaa tärkeän jakson, jonka aikana määritellään observatorion tulevat toimintamallit. Se voidaan sisällyttää yhteisön nykyisiin rahoitusnäkymiin rajoittamatta tulevia päätöksiä, jotka tehdään vuonna 2006, jolloin komissiolla on käytössään kaikki tiedot observatorion uudesta tehtävänkuvauksesta ja uusista rahoituspuitteista.

    3   Yleistä

    3.1

    ETSK kannatti alun perin komission ehdotusta yhteisön osallistumisesta observatorion toimintaan, sillä osallistumisen katsottiin osaltaan lisäävän Euroopan audiovisuaalisen teollisuuden kilpailukykyä parantamalla taloudellisen ja juridisen tiedon välitystä, tarjoamalla entistä selkeämmän kuvan markkinoista ja edistämällä avoimuutta sekä perusrakenneinvestointeja.

    3.2

    ETSK katsoo mm. observatorion toimintaa koskevan kertomuksen (3) perusteella, että odotukset yleensä samoin kuin ehdotuksen tukemisen alkuperäiset perustelut ovat yhä ajankohtaiset. Tässä yhteydessä on mainittava etenkin se seikka, että av-teollisuuteen liittyy huomattavia taloudellisia sekä kulttuuri- ja demokratianäkökohtia.

    4   Erityistä

    4.1

    ETSK:n mielestä on tärkeää, että EU:n oman teollisuuden ja käyttäjien saatavilla on observatorion tarjoamien tietojen kaltaista luotettavaa ja ajantasaista informaatiota.

    4.2

    Komitea pitää tärkeänä, että kuluttajansuoja ja tekijänoikeudet ovat jatkossakin ensisijaisia aiheita observatorion asialistalla.

    4.3

    ETSK suosittelee lisäksi, että observatorio harkitsee audiovisuaalialan — filmiteollisuus mukaan luettuna — verotuskysymysten tarkastelua yhtenä teemana, koska muita näkökohtia, kuten ”erityisen tärkeiden alojen tukia” tai valtiontukia, on jo käsitelty.

    4.4

    On tärkeää, että observatoriolla on mahdollisuus toimia nykyiseltä pohjalta siihen asti kunnes vuonna 2006 voidaan hyväksyä ja panna täytäntöön uusi strategia.

    4.5

    ETSK katsoo kuitenkin, että määrärahojen lisääminen nykyiseen verrattuna voi olla tarpeen uuden strategian yhteydessä etenkin kun otetaan huomioon multimedia- ja elokuva-alaan kohdistuva lisäpanostus.

    5   Päätelmät

    5.1

    ETSK kannattaa komission ehdotusta jatkaa yhteisön osallistumista Euroopan audiovisuaalisen observatorion toimintaan kahdella vuodella, sillä osallistuminen lisää osaltaan Euroopan audiovisuaalisen teollisuuden kilpailukykyä parantamalla taloudellisen ja juridisen tiedon välitystä, tarjoamalla entistä selkeämmän kuvan markkinoista ja edistämällä avoimuutta sekä perusrakenneinvestointeja.

    5.2

    Komitea toistaa analyysinsa, jossa korostetaan audiovisuaalialan strategista merkitystä Euroopan unionissa ja alan vaikutusta työllisyyteen (4). Koska audiovisuaalialan teollisuus ja sen osa-alueet kehittyvät edelleen ripeästi kaikkialla maailmassa, on entistä tärkeämpää ja strategisesti järkevää parantaa aloilta saatavaa tilastotietoa.

    5.3

    ETSK toteaa toistamiseen (5), että komission tulisi perustaa ”Euroopan tietoyhteiskuntakeskus”, jonka avulla voitaisiin edistää multimedia-alan lähentymistä koskevien eri aloitteiden koordinointia sekä konkretisoida kulttuurialan toimintaa eurooppalaisen kulttuuri-identiteetin puolustamiseksi ja edistämiseksi ja eurooppalaisen kulttuuripolitiikan luomiseksi.

    Bryssel 2. kesäkuuta 2004

    Euroopan talous- ja sosiaalikomitean

    puheenjohtaja

    Roger BRIESCH


    (1)  EYVL L 307, 2.12.1999, s. 61.

    (2)  Komission kertomus neuvostolle, Euroopan parlamentille ja talous- ja sosiaalikomitealle yhteisön osallistumisesta Euroopan audiovisuaalisen observatorion toimintaan 22 päivänä marraskuuta 1999 tehdyn neuvoston päätöksen 1999/784/EY täytäntöönpanosta, KOM(2002) 619 lopullinen.

    (3)  Komission kertomus neuvostolle, Euroopan parlamentille ja talous- ja sosiaalikomitealle yhteisön osallistumisesta Euroopan audiovisuaalisen observatorion toimintaan 22 päivänä marraskuuta 1999 tehdyn neuvoston päätöksen 1999/784/EY täytäntöönpanosta.

    (4)  EYVL C 204, 15.7.1996, s. 5, ETSK:n lausunto aiheesta ”Ehdotus neuvoston päätökseksi (EY) Euroopan elokuva- ja televisiotuotannon edistämisen takuurahaston perustamisesta”.

    (5)  Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta ”Ehdotus neuvoston päätökseksi yhteisön osallistumisesta Euroopan audiovisuaalialan seurantakeskuksen toimintaan”, KOM(1999) 111 lopull. — 99/0066 CNS.


    Top