Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32018D1939

Neuvoston päätös (YUTP) 2018/1939, annettu 10 päivänä joulukuuta 2018, unionin tuesta ydinterrorismin torjumisesta tehdyn kansainvälisen yleissopimuksen yleismaailmalliseksi saattamista ja tehokasta täytäntöönpanoa varten

ST/13494/2018/INIT

EUVL L 314, 11.12.2018, p. 41–46 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 30/06/2023: This act has been changed. Current consolidated version: 08/11/2022

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2018/1939/oj

11.12.2018   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 314/41


NEUVOSTON PÄÄTÖS (YUTP) 2018/1939,

annettu 10 päivänä joulukuuta 2018,

unionin tuesta ydinterrorismin torjumisesta tehdyn kansainvälisen yleissopimuksen yleismaailmalliseksi saattamista ja tehokasta täytäntöönpanoa varten

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionista tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 28 artiklan 1 kohdan ja 31 artiklan 1 kohdan,

ottaa huomioon unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkean edustajan ehdotuksen,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Eurooppa-neuvosto hyväksyi 12 päivänä joulukuuta 2003 joukkotuhoaseiden leviämisen vastaisen EU:n strategian, jäljempänä ’strategia’, jossa todetaan, että asesululla, aseidenriisunnalla ja asevalvonnalla voidaan merkittävästi edistää terrorismin torjuntaa maailmanlaajuisesti, sillä näin pienennetään sitä riskiä, että valtioiden ulkopuoliset toimijat saavat käyttöönsä joukkotuhoaseita, radioaktiivisia aineita ja niiden maaliinsaattamisjärjestelmiä. Strategian III luvussa on luettelo toimenpiteistä, jotka on toteutettava sekä unionissa että kolmansissa maissa joukkotuhoaseiden leviämisen torjumiseksi.

(2)

Unioni panee strategiaa aktiivisesti täytäntöön ja toteuttaa sen III luvussa lueteltuja toimenpiteitä erityisesti edistämällä yleismaailmallisuutta ja vahvistamalla tarpeen mukaan tärkeimpiä aseriisuntaa ja aseiden leviämisen estämistä koskevia sopimuksia ja todentamisjärjestelyjä sekä antamalla varoja monenvälisten järjestöjen, kuten Yhdistyneiden kansakuntien (YK) huumausaine- ja kriminaalipolitiikan toimiston (UNODC) ja YK:n terrorisminvastaisen toimiston (UNOCT), toteuttamien erityishankkeiden tukemiseen.

(3)

YK:n pääsihteeri käynnisti 24 päivänä toukokuuta 2018 aseriisuntaa koskevan toimintaohjelmansa ”Securing our Common Future”, jonka mukaan nykyisiä kasvavia ydinaineisiin liittyviä riskejä ei voida hyväksyä.

(4)

YK:n yleiskokous hyväksyi 13 päivänä huhtikuuta 2005 ydinterrorismin torjumista koskevan kansainvälisen yleissopimuksen, joka avattiin allekirjoittamista varten 14 päivänä syyskuuta 2005.

(5)

Tämän päätöksen tekninen täytäntöönpano olisi annettava UNODC:lle ja UNOCT:n alaiselle YK:n terrorisminvastaiselle toimistolle (UNCCT).

(6)

Tämä päätös olisi pantava täytäntöön noudattaen Euroopan komission ja YK:n välistä taloudellisia ja hallinnollisia asioita koskevaa puitesopimusta, jota sovelletaan unionin YK:n hallinnoimiin ohjelmiin tai hankkeisiin maksamien rahoitusosuuksien hallinnointiin,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

1 artikla

1.   Strategian tiettyjen osien jatkuvan ja tosiasiallisen täytäntöönpanon varmistamiseksi unioni edistää ydinterrorismin torjumisesta tehdyn kansainvälisen yleissopimuksen (ICSANT), jäljempänä ’yleissopimus’, saattamista yleismaailmalliseksi ja sen tehokasta täytäntöönpanoa antamalla tukea UNODC:n ja erityisesti sen terrorismin torjuntaosaston (TPB) toimille, jotka muun muassa kannustavat valtioita liittymään asiaankuuluviin kansainvälisoikeudellisiin välineisiin ja tukevat niiden pyrkimyksiä vahvistaa kansallisia oikeudellisia ja rikosoikeudellisia puitteitaan sekä institutionaalisia valmiuksiaan ydinterrorismin torjumiseksi, UNCCT:n joukkotuhoaseita käyttävän terrorismin tai kemiallisen, biologisen, säteily- ja ydinterrorismin estämistä ja niihin reagoimista edistävälle ohjelmalle, jolla muun muassa tuetaan valtioita ja kansainvälisiä järjestöjä toimissa, joilla estetään terroristiryhmiä hankkimasta ja käyttämästä joukkotuhoaseisiin liittyviä aineita tai kemiallisia, biologisia, säteily- ja ydinaineita ja joilla parannetaan niiden varautumista tällaisia aineita käsittävään terrori-iskuun ja toimia iskun tapahtuessa.

2.   Unionin rahoittamien hankkeiden tarkoituksena on

a)

lisätä yleissopimuksen sopimusvaltioiden lukumäärää;

b)

kasvattaa tietoisuutta yleissopimuksesta kohderyhmien keskuudessa, kuten kansalliset poliitikot ja päätöksentekijät, mukaan lukien parlamentin jäsenet, sekä kansainvälisillä foorumeilla;

c)

parantaa kansallista lainsäädäntöä sisällyttämällä niihin kaikki yleissopimuksen vaatimukset;

d)

kehittää verkko-oppimista ja muita asiaankuuluvia koulutusmateriaaleja sekä sisällyttää ne tarjottavaan tekniseen oikeudelliseen apuun muun muassa tapaustutkimusten muodossa;

e)

perustaa sellainen viiteaineiston verkkosivusto, joka sisältää kaikki yleissopimuksen kannalta merkittävät tiedot, mukaan lukien hyvät käytännöt, ja ylläpitää sivustoa;

f)

parantaa rikosoikeusviranomaisten ja muiden asiaankuuluvien kansallisten sidosryhmien valmiuksia tutkinnan, syytetoimien ja lainkäytön aloilla;

g)

luoda synergioita muiden asiaankuuluvien kansainvälisten oikeudellisten välineiden kanssa, kuten yleissopimus ydinaineiden turvajärjestelyjä koskevista toimista ja sen muutosasiakirja sekä YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselma 1540 (2004);

h)

vahvistaa valtioiden valmiuksia havaita uhka, että terroristit hankkivat ydinaineita tai muita radioaktiivisia aineita, ja reagoida siihen.

Hankkeet panee täytäntöön UNODC ja UNCCT tiiviissä yhteistyössä UNODC:n asiaankuuluvien paikallistoimistojen ja muiden alan laitosten ja asiantuntijoiden kanssa, mukaan lukien Kansainvälisen atomienergiajärjestö, YK:n aseriisuntatoimisto, YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmalla 1540 (2004) perustetun komitean asiantuntijaryhmä ja EU:n osaamiskeskukset kemiallisiin, biologisiin ja radioaktiivisiin materiaaleihin sekä ydinmateriaaliin liittyvien riskien lieventämisen alalla.

Hankkeiden täytäntöönpanossa varmistetaan sekä unionin näkyvyys että ohjelman asianmukainen hallinnointi.

Kaikkia hankkeen osia tuetaan proaktiivisilla ja innovoivilla tiedotustoimilla ja resursseja osoitetaan sen mukaisesti.

Hankkeiden yksityiskohtainen kuvaus on liitteessä.

2 artikla

1.   Unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja, jäljempänä ’korkea edustaja’, vastaa tämän päätöksen täytäntöönpanosta.

2.   Edellä 1 artiklan 2 kohdassa tarkoitettujen hankkeiden teknisestä täytäntöönpanosta vastaavat UNODC ja UNCCT. Ne toteuttavat tämän tehtävän korkean edustajan alaisuudessa. Tätä tarkoitusta varten korkea edustaja sopii tarvittavista järjestelyistä UNODC:n ja UNCCT:n kanssa.

3 artikla

1.   Rahoitusohje 1 artiklan 2 kohdassa tarkoitettujen hankkeiden toteuttamiseksi on 4 999 986 euroa. Koko hankkeen arvioitu kokonaisbudjetti on 5 223 907 euroa, mikä suoritetaan yhteisrahoituksena.

2.   Edellä 1 kohdassa vahvistetulla rahoitusohjeella rahoitettavien menojen hallinnoinnissa noudatetaan unionin talousarvioon sovellettavia menettelyjä ja sääntöjä.

3.   Komissio valvoo 1 kohdassa tarkoitetun rahoitusohjeen asianmukaista hallinnointia. Tätä varten se tekee rahoitussopimukset UNODC:n ja UNCCT:n kanssa. Rahoitussopimuksissa määrätään, että UNODC:n ja UNCCT:n on varmistettava unionin osuudelle sen määrää vastaava näkyvyys.

4.   Komissio pyrkii tekemään 3 kohdassa tarkoitetut rahoitussopimukset mahdollisimman pian tämän päätöksen voimaantulon jälkeen. Se ilmoittaa neuvostolle mahdollisista vaikeuksista kyseisessä prosessissa ja rahoitussopimusten tekopäivästä.

4 artikla

1.   Korkea edustaja raportoi kahdesti vuodessa neuvostolle tämän päätöksen täytäntöönpanosta UNODC:n ja UNCCT:n säännöllisin väliajoin laatimien raporttien perusteella. Nämä raportit ovat perustana neuvoston suorittamalle arvioinnille.

2.   Komissio antaa kahdesti vuodessa tietoja 1 artiklan 2 kohdassa tarkoitettujen hankkeiden täytäntöönpanon rahoitusnäkökohdista.

5 artikla

Tämä päätös tulee voimaan päivänä, jona se hyväksytään.

Tämän päätöksen voimassaolo päättyy 36 kuukauden kuluttua päivästä, jona 3 artiklan 3 kohdassa tarkoitetut rahoitussopimukset tehdään. Tämän päätöksen voimassaolo päättyy kuitenkin kuuden kuukauden kuluttua sen voimaantulopäivästä, jos rahoitussopimusta ei ole siihen mennessä tehty.

Tehty Brysselissä 10 päivänä joulukuuta 2018.

Neuvoston puolesta

Puheenjohtaja

F. MOGHERINI


LIITE

Hanke 1

:

Edistetään yleissopimukseen liittymistä järjestämällä New Yorkissa korkean tason tapahtuma yhteistyössä YK:n oikeudellisen osaston kanssa

Hankkeen yksityiskohdat: Korkean tason tapahtuma järjestetään vuonna 2020 pidettävän ydinsulkusopimuksen tarkistuskonferenssin yhteydessä tai YK:n pääsihteerin vuosittain yleiskokouksen yleiskeskustelun ohessa järjestämän sopimusten allekirjoitustilaisuuden yhteydessä. Korkean tason tapahtuma voidaan myös järjestää minkä tahansa sellaiseen YK:n erityissopimukseen liittyvän foorumin aikana, joilla pyritään edistämään valtioiden osallistumista monenväliseen sopimuskehykseen.

Hankkeen toteuttava organisaatio: UNCCT

Hanke 2

:

Edistetään yleissopimukseen liittymistä alueellisten työpajojen ja maavierailujen kautta

Hankkeen yksityiskohdat: Järjestetään seuraavilla alueilla enintään kuusi alueellista, alueiden välistä ja osa-alueellista työpajaa sellaisten valtioiden poliitikoille ja päätöksentekijöille, jotka eivät ole yleissopimuksen osapuolia (1):

Afrikka;

Keski- ja Etelä-Aasia;

Eurooppa,

Kaakkois-Aasia ja Tyynenmeren alue.

Työpajoissa käytetään hankeen aikana laadittuja materiaaleja (esim. tapaustutkimuksia ja itsearviointilomakkeita). Työpajoissa keskitytään yleissopimukseen, minkä lisäksi tarkastellaan synergioita ydinaineiden turvajärjestelyjä koskevista toimista tehdyn yleissopimuksen ja sen muutosasiakirjan sekä YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman 1540 (2004) kanssa.

Hankkeen toteuttava organisaatio: UNODC

Hanke 3

:

Tarjotaan tarvittavaa lainsäädännöllistä apua

Hankkeen yksityiskohdat: Tarjotaan tarvittavaa lainsäädännöllistä apua sitä pyytäville valtioille asiakirjojen tarkastelun tai lainsäädännön laatimista käsittelevien työpajojen muodossa (enintään kymmenen valtiota).

Hankkeen toteuttava organisaatio: UNODC

Hanke 4

:

Kehitetään sellaisten asiaankuuluvien sidosryhmien kuin rikosoikeusviranomaisten valmiuksia, jotka voisivat osallistua tutkintaan, syytetoimiin ja lainkäyttöön tapauksissa, joihin liittyy yleissopimuksen kattamia ydinaineita tai muita radioaktiivisia aineita

Hankkeen yksityiskohdat: Järjestetään kolme alueellista työpajaa yleissopimuksen valittujen sopimusvaltioiden syyttäjäviranomaisille Afrikassa, Euroopassa ja Aasiassa.

Hankkeen toteuttava organisaatio: UNODC

Hanke 5

:

Edistetään yleissopimukseen liittymistä yhteistyössä Parlamenttienvälisen liiton kanssa

Hankkeen yksityiskohdat: Neuvotellaan Parlamenttienvälisen liiton kanssa yleissopimukseen liittymisen nopeuttamista tukevien tapahtumien järjestämisestä ja yhteisten vetoomusten esittämisestä valtioille, jotka eivät vielä ole yleissopimuksen osapuolia.

Hankkeen toteuttava organisaatio: UNCCT

Hanke 6

:

Tutkimus yleissopimukseen liittymättä jättäneiden valtioiden perusteluista ja näiden valtioiden kohtaamista haasteista

Hankkeen yksityiskohdat: Tutkimus yleissopimukseen liittymättä jättäneiden valtioiden perusteluista ja näiden valtioiden kohtaamista haasteista. UNCCT toteuttaa akateemisen tutkimuksen saadakseen syvällisemmän käsityksen yleissopimukseen liittymättä jättäneiden valtioiden perusteluista ja näiden valtioiden kohtaamista haasteista, ja se antaa suosituksia näihin perusteluihin ja haasteisiin vastaamisesta liittymisten lisäämiseksi sekä esittää tehokkaan täytäntöönpanon edellyttämät lainsäädännölliset vaatimukset ja toimenpiteet.

Hankkeen toteuttava organisaatio: UNCCT

Hanke 7

:

Sellaisen salasanalla suojatun ja säännöllisesti päivitettävän verkkosivuston luominen ja ylläpito, jolle kootaan kaikki yleissopimukseen liittyvät resurssit, mukaan lukien esimerkkejä kansallisista lainsäädännöistä

Hankkeen yksityiskohdat: Verkkosivusto sisältää kaikki yleissopimukseen liittyvät saatavilla olevat resurssit, myös kokoelman kaikkien sopimusvaltioiden kaikista yleissopimuksen täytäntöönpanosäädöksistä, kokoelman hyvistä käytännöistä ja mallisäädöksistä, tieteellisiä artikkeleita, tietoja tiedotustoimista ja niiden aikataulun, sähköpostiosoitteen kysymysten lähettämistä varten, tietoja tarjolla olevasta avusta, yleissopimusta koskevan kyselylomakkeen vastauksineen ja 12 erilaista tunnin kestävää verkkoseminaaria yleissopimuksen eri näkökohdista (neljä englanniksi, neljä ranskaksi ja neljä espanjaksi).

Hankkeen toteuttava organisaatio: UNODC

Hanke 8

:

Laaditaan ja jaetaan koulutuksessa käytettävä käsikirja fiktiivisistä tapaustutkimuksista yleissopimuksen alalla

Hankkeen yksityiskohdat: Laaditaan koulutusta varten yleissopimusta käsittelevä käsikirja fiktiivisten tapaustutkimusten perusteella.

Hankkeen toteuttava organisaatio: UNODC

Hanke 9

:

Luodaan yleissopimusta käsittelevä verkko-oppimismoduuli

Hankkeen yksityiskohdat: Moduuli käännetään vähintään neljälle YK:n viralliselle kielelle, ja se on saatavilla UNODC:n globaalilla verkko-oppimissivustolla (https://www.unodc.org/elearning).

Hankkeen toteuttava organisaatio: UNODC

Hanke 10

:

Kehitetään rajaturvallisuuden ja -valvonnan alan ydinterrorismiin liittyviä valmiuksia

Hankkeen yksityiskohdat: UNCCT järjestää rajaturvallisuuden ja -valvonnan valmiuksien kehittämistilaisuuksia kuudella alueella:

Sahel;

Etelä- ja Kaakkois-Aasia;

Afrikan sarvi;

Keski-Aasia ja Kaukasus;

Itä- ja Kaakkois-Eurooppa;

Lähi-itä ja Pohjois-Afrikka.

Hankkeen toteuttava organisaatio: UNCCT

Hanke 11

:

Laaditaan esitteitä ja oppimateriaalia

Hankkeen yksityiskohdat: Laaditaan esitteitä yleissopimuksesta kaikilla kuudella YK:n virallisella kielellä ja itsearviointilomake valtioille, jotka harkitsevat yleissopimukseen liittymistä.

Hankkeen toteuttava organisaatio: UNODC

Edellä mainituilta hankkeilta odotetut tulokset:

1.

lisäys yleissopimuksen sopimusvaltioiden lukumäärässä;

2.

kasvanut tietoisuus yleissopimuksesta kohderyhmien keskuudessa, kuten kansalliset poliitikot ja päätöksentekijät, mukaan lukien parlamentin jäsenet, sekä kansainvälisillä foorumeilla;

3.

parannettu kansallista lainsäädäntöä sisällyttämällä siihen kaikki yleissopimuksen vaatimukset;

4.

verkko-oppimista ja muita asiaankuuluvia koulutusmateriaaleja kehitetty ja sisällytetty tarjottavaan tekniseen oikeudelliseen apuun muun muassa tapaustutkimusten muodossa;

5.

perustettu kaikki yleissopimuksen kannalta merkittävät tiedot, myös hyvät käytännöt, sisältävä viiteaineiston verkkosivusto, jota ylläpidetään;

6.

parannettu rikosoikeusviranomaisten ja muiden asiaankuuluvien kansallisten sidosryhmien valmiuksia tutkinnan, syytetoimien ja lainkäytön aloilla;

7.

luotu synergioita muiden asiaankuuluvien kansainvälisten oikeudellisten välineiden kanssa, kuten yleissopimus ydinaineiden turvajärjestelyjä koskevista toimista ja sen muutosasiakirja sekä YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselma 1540 (2004);

8.

vahvistettu valtioiden valmiuksia havaita uhka, että terroristit hankkivat ydinaineita tai muita radioaktiivisia aineita, ja reagoida siihen.


(1)  Tapauskohtaisesti myös yleissopimuksen sopimusvaltioita voitaisiin kutsua, jos niiden osallistuminen tuo lisäarvoa.


Top