Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32007R1454

    Komission asetus (EY) N:o 1454/2007, annettu 10 päivänä joulukuuta 2007 , eräiden maataloustuotteiden vientitukien vahvistamista koskevan tarjouskilpailumenettelyn yhteisistä säännöistä

    EUVL L 325, 11.12.2007, p. 69–73 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Tämä asiakirja on julkaistu erityispainoksessa (HR)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 27/12/2023; Kumoaja 32023R2835

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2007/1454/oj

    11.12.2007   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    L 325/69


    KOMISSION ASETUS (EY) N:o 1454/2007,

    annettu 10 päivänä joulukuuta 2007,

    eräiden maataloustuotteiden vientitukien vahvistamista koskevan tarjouskilpailumenettelyn yhteisistä säännöistä

    EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO, joka

    ottaa huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen,

    ottaa huomioon maito- ja maitotuotealan yhteisestä markkinajärjestelystä 17 päivänä toukokuuta 1999 annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 1255/1999 (1) ja erityisesti sen 31 artiklan 14 kohdan,

    ottaa huomioon viljan yhteisestä markkinajärjestelystä 29 päivänä syyskuuta 2003 annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 1784/2003 (2) ja erityisesti sen 18 artiklan,

    ottaa huomioon riisin yhteisestä markkinajärjestelystä 29 päivänä syyskuuta 2003 annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 1785/2003 (3) ja erityisesti sen 15 artiklan 3 kohdan,

    ottaa huomioon sokerialan yhteisestä markkinajärjestelystä 20 päivänä helmikuuta 2006 annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 318/2006 (4) ja erityisesti sen 33 artiklan 4 kohdan,

    sekä katsoo seuraavaa:

    (1)

    Asetuksen (EY) N:o 1255/1999 31 artiklan 1 kohdan ja maataloustuotteiden yhteisistä markkinajärjestelyistä annettujen muiden asetusten vastaavien artiklojen mukaisesti eräiden maataloustuotteiden maailmanmarkkinahintojen ja yhteisön hintojen välinen erotus voidaan kattaa vientituilla siinä määrin kuin on tarpeen kyseisten tuotteiden viemiseksi perustamissopimuksen 300 artiklan mukaisesti tehdyistä sopimuksista johtuvissa rajoissa.

    (2)

    Jotta saatavilla olevat varat voitaisiin käyttää mahdollisimman tehokkaasti ja jotta lisättäisiin läpinäkyvyyttä ja vientitukijärjestelmään osallistumaan halukkaiden viejien välistä kilpailua, komissio voi vahvistaa vientituet tarjouskilpailumenettelyllä tuotteille, joiden osalta on säädetty kyseisestä menettelystä aiemmin.

    (3)

    Komission asetuksissa, joita on annettu eräiden yhteisten markkinajärjestelyjen vientitukien vahvistamista koskevan tarjouskilpailujärjestelmän yksityiskohtaisista soveltamissäännöistä, säädetään erilaisia menettelysääntöjä vientitukien tarjouskilpailujen osalta.

    (4)

    Jotta yksinkertaistettaisiin ja parannettaisiin hallintoa ja valvontamekanismeja, olisi vahvistettava vientitukien tarjouskilpailumenettelyjen hallintoa koskevat yhteiset säännöt.

    (5)

    Toimijoille ja kansallisille viranomaisille aiheutuvan hallinnollisen taakan vähentämiseksi tarjouskilpailu olisi yhdistettävä vientitodistusten hakumenettelyyn, ja tarjouskilpailuvakuuden olisi muodostettava myös vientitodistukseen liittyvä vakuus, jos tarjous hyväksytään.

    (6)

    Tarjouksissa olisi oltava tarvittavat tiedot niiden arvioimiseksi, ja olisi säädettävä jäsenvaltioiden ja komission välisestä tietojenvaihdosta.

    (7)

    Vakuudella olisi varmistettava, että hyväksytyt määrät viedään tarjouskilpailussa myönnetyn todistuksen mukaisesti. Sen vuoksi olisi vahvistettava maataloustuotteiden vakuusjärjestelmän soveltamista koskevien yhteisten yksityiskohtaisten sääntöjen vahvistamisesta 22 päivänä heinäkuuta 1985 annetun komission asetuksen (ETY) N:o 2220/85 (5) mukaisesti asetetun vakuuden vapauttamista ja pidättämistä koskevat säännökset.

    (8)

    Saatujen tarjousten perusteella voidaan vahvistaa enimmäisvientituki. Markkinoilla saattaa kuitenkin esiintyä tilanteita, joissa esitettyjä tarjouksia ei voida hyväksyä taloudellisista tai muista syistä.

    (9)

    Kokemus on osoittanut, että tarvitaan säännöksiä virheellisten asiakirjojen esittämisen estämiseksi. Tämän vuoksi olisi otettava käyttöön soveltuva seuraamusjärjestelmä ja määriteltävä tapaukset, joissa seuraamuksia ei sovelleta.

    (10)

    Maataloustuotteiden vientitukijärjestelmän soveltamista koskevista yhteisistä yksityiskohtaisista säännöistä 15 päivänä huhtikuuta 1999 annettua komission asetusta (EY) N:o 800/1999 (6) ja maataloustuotteiden tuonti-, vienti- ja ennakkovahvistustodistusmenettelyn soveltamista koskevista yhteisistä yksityiskohtaisista säännöistä 9 päivänä kesäkuuta 2000 annettua komission asetusta (EY) N:o 1291/2000 (7) olisi sovellettava tässä asetuksessa säädettyihin vientitukiin.

    (11)

    Yhteisten sääntöjen hyväksymisen vuoksi vientituen tarjouskilpailuttamista koskevista yksityiskohtaisista säännöistä riisialalla 6 päivänä maaliskuuta 1975 annettu komission asetus (ETY) N:o 584/75 (8) ja eräiden maitotuotteiden vientitukia koskevasta tarjouskilpailusta 26 päivänä maaliskuuta 2004 annettu komission asetus (EY) N:o 580/2004 (9) olisi kumottava.

    (12)

    Tässä asetuksessa säädetyt toimenpiteet ovat asianomaisten hallintokomiteoiden lausunnon mukaiset,

    ON ANTANUT TÄMÄN ASETUKSEN:

    1 artikla

    Soveltamisala

    1.   Tässä asetuksessa säädetään vientitukien määrän vahvistamista koskevien tarjouskilpailumenettelyjen järjestämistä ja hallinnointia koskevista yleisistä säännöistä seuraavien alojen tuotteille:

    a)

    maito ja maitotuotteet;

    b)

    vilja;

    c)

    riisi;

    d)

    sokeri.

    Sitä sovelletaan rajoittamatta ensimmäisessä alakohdassa mainittujen maataloustuotteiden vientitukia koskevien tarjouskilpailumenettelyjen avaamista koskevissa komission asetuksissa säädettyjen poikkeusten ja erityissäännösten soveltamista.

    2.   Tämän asetuksen soveltamiseksi ’jäsenvaltioiden toimivaltaiset viranomaiset’ ovat jäsenvaltioiden maksajavirastoiksi nimeämiä virastoja tai elimiä, jotka täyttävät neuvoston asetuksen (EY) N:o 1290/2005 (10) 6 artiklassa säädetyt edellytykset.

    3.   Asetusten (EY) N:o 800/1999 ja (EY) N:o 1291/2000 säännöksiä sovelletaan, jollei tämän asetuksen säännöksistä muuta johdu.

    2 artikla

    Tarjouskilpailumenettelyn aloittaminen

    1.   Kutakin kyseessä olevaa tuotetta koskeva tarjouskilpailumenettely aloitetaan komission asetuksella, jäljempänä ’tarjouskilpailumenettelyn aloittamisesta annettu asetus’, asetuksen (EY) N:o 1255/1999 42 artiklan 2 kohdassa ja asianomaisten maataloustuotteiden yhteisistä markkinajärjestelyistä annettujen muiden asetusten vastaavissa artikloissa tarkoitettua menettelyä noudattaen.

    2.   Tarjouskilpailumenettelyn aloittamisesta annetussa asetuksessa on oltava seuraavat tiedot:

    a)

    tarjouskilpailumenettelyyn kuuluvat tuotteet asianomaisine CN-koodeineen;

    b)

    tarjouskilpailun kattama jakso, jäljempänä ’tarjouskilpailujakso’, sekä eri osajaksot, joina tarjouksia voidaan jättää;

    c)

    avaamis- ja päättymisajankohdat, joiden välillä tarjouksia voidaan jättää;

    d)

    tarvittaessa tarjouskilpailumenettelyn kattama kokonaismäärä;

    e)

    vähimmäismäärä, josta kukin tarjous on tehtävä;

    f)

    vakuuden määrä;

    g)

    määräpaikka, johon tuotteet on vietävä, jos sitä edellytetään;

    h)

    jäsenvaltion toimivaltainen viranomainen, jolle tarjoukset on lähetettävä.

    3.   Edellä 2 kohdan b, d ja h alakohdassa edellytetyt tiedot voidaan julkaista Euroopan unionin virallisessa lehdessä tarjouskilpailuilmoituksella.

    4.   Tarjouskilpailumenettelyn aloittamisesta annetun asetuksen voimaantulon tai tarjouskilpailuilmoituksen julkaisemisen ja tarjousten ensimmäisen jättöpäivän välillä on oltava vähintään kuusi päivää.

    3 artikla

    Tarjousten jättäminen ja vientitodistusten hakeminen

    1.   Toimijoiden, jotka ovat sijoittautuneet ja jotka on merkitty alv-rekisteriin yhteisössä, on jätettävä tarjoukset joko tarjouskilpailumenettelyn aloittamisesta annetussa asetuksessa tai tarjouskilpailuilmoituksessa mainittujen jäsenvaltioiden toimivaltaisille viranomaisille.

    2.   Tarjoukset on jätettävä käyttäen asetuksessa (EY) N:o 1291/2000 säädettyä vientitodistusta koskevaa hakemuslomaketta ja yhdessä sen kanssa.

    3.   Tarjoukset voidaan jättää sähköisesti käyttäen menetelmää, jonka asianomainen jäsenvaltio on asettanut toimijoiden saataville. Jäsenvaltioiden toimivaltaiset viranomaiset voivat edellyttää, että sähköisesti tehdyissä tarjouksissa on Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 1999/93/EY (11) 2 artiklan 2 kohdassa tarkoitettu kehittynyt sähköinen allekirjoitus. Kaikissa muissa tapauksissa toimivaltaisten viranomaisten on edellytettävä sähköistä allekirjoitusta, joka tarjoaa allekirjoituksen tehtävää vastaavat takeet, soveltamalla samoja sääntöjä ja edellytyksiä kuin komission päätöksellä 2004/563/EY, Euratom (12) ja sen täytäntöönpanosäännöissä (13) vahvistetut säännökset sähköisistä ja digitoiduista asiakirjoista.

    4.   Sovellettaessa 2 artiklan 2 kohdan g alakohtaa todistushakemuksessa on ilmoitettava tarjouskilpailumenettelyn aloittamisesta annetussa asetuksessa tarkoitetut määräpaikat.

    5.   Tarjous on voimassa, jos seuraavat edellytykset täyttyvät:

    a)

    todistushakemuksen 20 kohdassa on viittaus tarjouskilpailumenettelyn aloittamisesta annettuun asetukseen ja tarjousten jättämisen osajakson päättymispäivä;

    b)

    todistushakemuksen 4 kohdassa ilmoitetaan tarjouksentekijää koskevat tunnistetiedot: nimi, osoite ja alv-rekisteröintinumero;

    c)

    todistushakemuksen 16 kohdassa ilmoitetaan tuotteen CN-koodi;

    d)

    siinä noudatetaan tarvittaessa tarjouskilpailumenettelyn aloittamisesta annetussa asetuksessa ilmoitettua vähimmäis- ja enimmäismäärää;

    e)

    todistushakemuksen 20 kohdassa ilmoitetaan yksikköä kohti tarjottava vientituki euroina ja sentteinä;

    f)

    todistushakemuksen 17 ja 18 kohdassa ilmoitetaan vietävän tuotteen määrä;

    g)

    todistushakemuksen 7 kohdassa ilmoitetaan viennin määräpaikka, jos sovelletaan 2 artiklan 2 kohdan g alakohtaa;

    h)

    tarjouksentekijä on asettanut vakuuden ennen tarjousten jättämistä koskevan osajakson päättymistä asetuksen (ETY) N:o 2220/85 III osaston säännösten mukaisesti ja poiketen siitä, mitä asetuksen (EY) N:o 1291/2000 15 artiklan 2 kohdassa säädetään, ja on toimittanut todisteen vakuuden asettamisesta saman ajan kuluessa;

    i)

    siihen ei sisälly tarjouksentekijän esittämiä muita edellytyksiä kuin tässä kohdassa mainitut edellytykset;

    j)

    se esitetään sen jäsenvaltion virallisella kielellä tai jollakin sen jäsenvaltion virallisista kielistä, jossa tarjous jätetään.

    6.   Tarjouskilpailuvakuus muodostaa vientitodistukseen liittyvän vakuuden.

    7.   Tarjouksia ei voida perua eikä muuttaa niiden jättämisen jälkeen.

    4 artikla

    Tarjousten tutkiminen

    1.   Jäsenvaltioiden toimivaltaisten viranomaisten on tutkittava tarjoukset 3 artiklan 5 kohdassa mainittujen seikkojen perusteella. Niiden on varmistettava erityisesti, että tarjousten tiedot ovat oikein, ja tehtävä päätös siitä, täyttävätkö tarjoukset niille asetetut vaatimukset.

    2.   Henkilöt, jotka vastaanottavat ja tutkivat tarjoukset, eivät saa paljastaa mitään niihin liittyviä tietoja asiaankuulumattomille henkilöille.

    3.   Jäsenvaltioiden toimivaltaisten viranomaisten on ilmoitettava tarjouksentekijälle, jos tämän tarjous ei täytä vaatimuksia.

    5 artikla

    Tarjousten ilmoittaminen komissiolle

    1.   Jäsenvaltioiden toimivaltaisten viranomaisten on ilmoitettava komissiolle kaikki vaatimukset täyttävät tarjoukset.

    2.   Ilmoituksissa ei saa olla 3 artiklan 5 kohdan b alakohdassa tarkoitettuja tietoja.

    3.   Ilmoitukset on tehtävä sähköisesti komission jäsenvaltioille ilmoittamaa menetelmää käyttäen tarjouskilpailun avaamisesta annetussa asetuksessa vahvistetun tietyn ajan kuluessa.

    Ilmoitusten muoto ja sisältö määritellään komission jäsenvaltioiden käyttöön asettamien mallien mukaisesti. Malleja ei sovelleta ennen kuin asianomaiselle hallintokomitealle on tiedotettu asiasta.

    4.   Jäsenvaltioiden on toimitettava komissiolle ilmoitukset siitä, ettei hakemuksia ole jätetty, 3 kohdassa tarkoitetun ajan kuluessa.

    6 artikla

    Tarjousten perusteella tehtävä päätös

    1.   Edellä 5 artiklan 1 kohdan mukaisesti ilmoitettujen tarjousten perusteella komissio päättää asetuksen (EY) N:o 1255/1999 42 artiklan 2 kohdassa ja asianomaisten maataloustuotteiden yhteisistä markkinajärjestelyistä annettujen muiden asetusten vastaavissa artikloissa tarkoitettua menettelyä noudattaen joko

    a)

    olla vahvistamatta enimmäisvientitukea; tai

    b)

    vahvistaa enimmäisvientituen.

    2.   Jos tarjoukset vastaavat enimmäisvientituen määrää, sovellettaessa 2 artiklan 2 kohdan d alakohtaa komissio voi vahvistaa tarjottujen määrien myöntämiseen sovellettavan kertoimen.

    3.   Vientitukia koskeva päätös julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

    7 artikla

    Tarjouksia koskevat päätökset ja vientitodistusten myöntäminen

    1.   Jos enimmäisvientituki on vahvistettu 6 artiklan 1 kohdan mukaisesti, jäsenvaltioiden toimivaltaisten viranomaisten on hyväksyttävä tarjoukset, jotka ovat enintään enimmäisvientituen suuruisia. Kaikki muut tarjoukset hylätään.

    2.   Jos vientitukea ei ole vahvistettu, kaikki tarjoukset on hylättävä.

    Jäsenvaltioiden toimivaltaiset viranomaiset eivät saa hyväksyä tarjouksia, joita ei ole ilmoitettu 5 artiklan 1 kohdan mukaisesti.

    3.   Jäsenvaltioiden toimivaltaisten viranomaisten on tehtävä 1 kohdassa tarkoitetut päätökset sen jälkeen, kun 6 artiklan 1 kohdassa vientitukia koskeva komission päätös on julkaistu.

    4.   Jäsenvaltion toimivaltaisen viranomaisen on myönnettävä vientitodistukset, joissa mainitaan tarjouksessa ilmoitettu vientituki, hyväksytyille tarjouksentekijöille hyväksytyn määrän osalta viimeistään viidentenä työpäivänä sen jälkeen, kun enimmäisvientituen vahvistamista koskeva komission päätös on tullut voimaan. Sovellettaessa 2 artiklan 2 kohdan g alakohtaa todistuksessa on ilmoitettava tarjouskilpailun aloittamisesta annetussa asetuksessa tarkoitetut määräpaikat.

    5.   Poiketen siitä, mitä asetuksen (EY) N:o 1291/2000 23 artiklan 1 kohdassa säädetään, vientitodistus tulee voimaan sen todellisena myöntämispäivänä.

    8 artikla

    Hyväksyttyjen tarjoustentekijöiden oikeudet ja velvollisuudet

    1.   Hyväksytyillä tarjouksentekijöillä on oikeus saada hyväksyttyä määrää sekä vientitukea koskeva vientitodistus 7 artiklan 3 kohdassa tarkoitetun päätöksen mukaisesti.

    2.   Hyväksytyillä tarjouksentekijöillä on velvollisuus viedä hyväksytty määrä todistuksen voimassaoloaikana ja tarvittaessa toimitettava se 2 artiklan 2 kohdan g alakohdassa tarkoitettuun määräpaikkaan.

    9 artikla

    Vakuuden vapauttaminen ja pidättäminen

    1.   Asetuksen (ETY) N:o 2220/85 20 artiklan 1 kohdan mukainen ensisijainen edellytys on viedä hyväksytty määrä todistuksen voimassaoloaikana. Jos tarjouskilpailumenettelyn aloittamisesta annetussa asetuksessa säädetään tämän asetuksen 2 artiklan 2 kohdan g alakohdassa tarkoitetusta erityisestä määräpaikasta, sovelletaan asetuksen (EY) N:o 1291/2000 35 artiklan 5 kohtaa.

    2.   Vakuus vapautetaan, jos

    a)

    tarjous ei täytä vaatimuksia tai se hylätään;

    b)

    8 artiklan 2 kohdassa tarkoitettu velvollisuus on täytetty;

    c)

    sovellettaessa 6 artiklan 2 kohtaa vapautetun vakuuden määrän on vastattava hylättyä määrää.

    3.   Vakuus pidätetään, jos 8 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua velvollisuutta ei ole täytetty, paitsi jos on kyse ylitsepääsemättömästä esteestä.

    10 artikla

    Vientitukien takaisinperiminen ja seuraamukset

    1.   Sen rajoittamatta, mitä komission asetuksen (EY) N:o 800/1999 IV osaston 2 luvussa säädetään, jos todetaan, että tarjouksentekijän tästä asetuksesta johtuvien oikeuksien saamiseksi antama asiakirja sisältää vääriä tietoja ja jos kyseiset väärät tiedot ovat ratkaisevia mainitun oikeuden saamiseksi, jäsenvaltion toimivaltaisten viranomaisten on suljettava tarjouksentekijä vientitukien myöntämistä koskevan tarjouskilpailumenettelyn ulkopuolelle kyseiseen menettelyyn kuuluvien tuotteiden osalta yhden vuoden ajaksi siitä kun sääntöjenvastaisuuden vahvistamista koskeva lopullinen hallinnollinen päätös on tehty.

    2.   Edellä olevaa 1 kohtaa ei sovelleta, jos hakija osoittaa toimivaltaisten viranomaisten hyväksymällä tavalla, ettei 1 kohdan johdantolauseessa tarkoitettu tilanne johdu hänen vakavasta laiminlyönnistään tai että se johtuu ylivoimaisesta esteestä taikka ilmeisestä virheestä.

    3.   Jäsenvaltioiden on ilmoitettava komissiolle tapauksista, joissa sovelletaan 1 kohtaa. Komissio säilyttää nämä tiedot muiden jäsenvaltioiden saatavilla.

    11 artikla

    Kumoamiset

    Kumotaan asetus (ETY) N:o 584/75.

    Kumotaan asetus (EY) N:o 580/2004 1 päivästä heinäkuuta 2008.

    12 artikla

    Voimaantulo

    Tämä asetus tulee voimaan seitsemäntenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

    Sitä sovelletaan tarjouskilpailuihin, jotka avataan tämän asetuksen voimaantulon jälkeen, sanotun kuitenkaan rajoittamatta 11 artiklan toisen alakohdan soveltamista.

    Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

    Tehty Brysselissä 10 päivänä joulukuuta 2007.

    Komission puolesta

    Mariann FISCHER BOEL

    Komission jäsen


    (1)  EYVL L 160, 26.6.1999, s. 48. Asetus sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna asetuksella (EY) N:o 1152/2007 (EUVL L 258, 4.10.2007, s. 3).

    (2)  EUVL L 270, 21.10.2003, s. 78. Asetus sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna asetuksella (EY) N:o 735/2007 (EUVL L 169, 29.6.2007, s. 6).

    (3)  EUVL L 270, 21.10.2003, s. 96. Asetus sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna asetuksella (EY) N:o 797/2006 (EUVL L 144, 31.5.2006, s. 1).

    (4)  EUVL L 58, 28.2.2006, s. 1. Asetus sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna asetuksella (EY) N:o 1260/2007 (EUVL L 283, 27.10.2007, s. 1).

    (5)  EYVL L 205, 3.8.1985, s. 5. Asetus sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna asetuksella (EY) N:o 1913/2006 (EUVL L 365, 21.12.2006, s. 52).

    (6)  EYVL L 102, 17.4.1999, s. 11. Asetus sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna asetuksella (EY) N:o 1001/2007 (EUVL L 226, 30.8.2007, s. 9).

    (7)  EYVL L 152, 24.6.2000, s. 1. Asetus sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna asetuksella (EY) N:o 1913/2006.

    (8)  EYVL L 61, 7.3.1975, s. 25. Asetus sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna asetuksella (EY) N:o 1948/2002 (EUVL L 299, 1.11.2002, s. 18).

    (9)  EUVL L 90, 27.3.2004, s. 58. Asetus sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna asetuksella (EY) N:o 128/2007 (EUVL L 41, 13.2.2007, s. 6).

    (10)  EUVL L 209, 11.8.2005, s. 1.

    (11)  EYVL L 13, 19.1.2000, s. 12.

    (12)  EUVL L 251, 27.7.2004, s. 9.

    (13)  Asiakirja SEC(2005) 1578.


    Top