EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32007D0176

Komission päätös, tehty 11 päivänä joulukuuta 2006 , kaikki aikaisemmat versiot korvaava luettelo standardeista ja/tai spesifikaatioista, joita sovelletaan sähköisiin viestintäverkkoihin ja -palveluihin sekä niiden liitännäistoimintoihin ja -palveluihin (tiedoksiannettu numerolla K(2006) 6364) (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

EUVL L 86, 27.3.2007, p. 11–19 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)
EUVL L 219M, 24.8.2007, p. 385–393 (MT)

Tämä asiakirja on julkaistu erityispainoksessa (BG, RO, HR)

Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 04/04/2008

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2007/176/oj

27.3.2007   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 86/11


KOMISSION PÄÄTÖS,

tehty 11 päivänä joulukuuta 2006,

kaikki aikaisemmat versiot korvaava luettelo standardeista ja/tai spesifikaatioista, joita sovelletaan sähköisiin viestintäverkkoihin ja -palveluihin sekä niiden liitännäistoimintoihin ja -palveluihin

(tiedoksiannettu numerolla K(2006) 6364)

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

(2007/176/EY)

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen,

ottaa huomioon sähköisten viestintäverkkojen ja -palvelujen yhteisestä sääntelyjärjestelmästä 7 päivänä maaliskuuta 2002 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2002/21/EY (jäljempänä ’puitedirektiivi’) (1) ja erityisesti sen 17 artiklan 1 kohdan,

on kuullut viestintäkomiteaa,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Alustava luettelo standardeista ja spesifikaatioista ja/tai spesifikaatioista, joita sovelletaan sähköisiin viestintäverkkoihin ja -palveluihin sekä niiden liitännäistoimintoihin ja -palveluihin, on julkaistu Euroopan yhteisöjen virallisessa lehdessä  (2).

(2)

Alustavassa luettelossa viitattiin sekä direktiivin 90/387/ETY (3) mukaiseen sääntelyjärjestelmään että voimassa olevaan direktiivin 2002/21/EY mukaiseen sääntelyjärjestelmään. Luetteloon tehtiin lisäyksiä ja muutoksia maaliskuussa 2006 (4).

(3)

Näistä syistä on tarpeen luopua alustavan luettelon käytöstä ja laatia ja julkaista standardien luettelo, jolla korvataan edellä mainitut julkaisut.

(4)

Tarkistettu luettelo standardeista on laadittu yhteistyössä jäsenvaltioiden asiantuntijoiden ja Euroopan telealan standardointilaitoksen ETSIn kanssa,

ON TEHNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

1 artikla

Luettelo standardeista

1.   Hyväksytään luettelo standardeista ja/tai spesifikaatioista, joita sovelletaan sähköisiin viestintäverkkoihin ja -palveluihin sekä niiden liitännäistoimintoihin ja -palveluihin.

Luettelo korvaa aikaisemmat 31 päivänä joulukuuta 2002 ja 23 päivänä maaliskuuta 2006 julkaistut standardiluettelot.

Tämä julkaisu ei vaikuta Euroopan unionin virallisessa lehdessä25 päivänä heinäkuuta 2003 julkaistuun luetteloon kiinteiden yhteyksien vähimmäisvalikoimaan liittyvistä standardeista.

2.   Liitteessä esitetty luettelo standardeista julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

2 artikla

Osoitus

Tämä päätös on osoitettu kaikille jäsenvaltioille.

Tehty Brysselissä 11 päivänä joulukuuta 2006.

Komission puolesta

Viviane REDING

Komission jäsen


(1)  EYVL L 108, 24.4.2002, s. 33.

(2)  EYVL C 331, 31.12.2002, s. 32.

(3)  EYVL L 192, 24.7.1990, s. 1. Direktiivi kumottu direktiivillä 2002/21/EY.

(4)  EUVL C 71, 23.3.2006, s. 9.


LIITE

Luettelo standardeista ja/tai spesifikaatioista, joita sovelletaan sähköisiin viestintäverkkoihin ja -palveluihin sekä niiden liitännäistoimintoihin ja -palveluihin

SELITYS LUETTELOON STANDARDEISTA JA/TAI SPESIFIKAATIOISTA, JOITA SOVELLETAAN SÄHKÖISIIN VIESTINTÄVERKKOIHIN JA -PALVELUIHIN SEKÄ NIIDEN LIITÄNNÄISTOIMINTOIHIN JA -PALVELUIHIN

Puitedirektiivin 2002/21/EY 17 artiklan 1 kohdassa säädetään, että komissio laatii ja julkaisee Euroopan yhteisöjen virallisessa lehdessä standardeista ja/tai eritelmistä luettelon, joka toimii perustana sähköisten viestintäverkkojen, sähköisten viestintäpalvelujen ja niiden liitännäistoimintojen ja -palvelujen yhdenmukaisen tarjonnan edistämisessä palvelujen yhteentoimivuuden varmistamiseksi ja käyttäjien valinnanvapauden lisäämiseksi.

Tämä julkaisu korvaa aikaisemman alustavan standardiluettelon (2002/C 331/04), jossa viitattiin sekä vanhaan sääntelyjärjestelmään (direktiivin 90/387/ETY 5 artikla, sellaisena kuin se on muutettuna direktiivillä 97/51/EY) ja voimassa olevaan sääntelyjärjestelmään (puitedirektiivin 2002/21/EY 17 artikla). Tämä julkaisu korvaa myös standardiluetteloon 23. maaliskuuta 2006 tehdyt vuorovaikutteisiin digitaalitelevisiopalveluihin liittyvät muutokset (2006/C 71/04) (1). Tämän standardiluettelon julkaiseminen ei vaikuta direktiivin 2002/22/EY (yleispalveludirektiivi) 18 artiklassa tarkoitettuun ominaisuuksiltaan yhdenmukaistettujen kiinteiden yhteyksien vähimmäisvalikoimaan ja siihen liittyviin standardeihin, jotka julkaistiin 24. heinäkuuta 2003 tehdyssä komission päätöksessä 2003/548/EY (2).

Puitedirektiivin 17 artiklan 2 kohdassa säädetään, että jos tarvittavaa standardia ja/tai spesifikaatiota ei ole luettelossa, jäsenvaltioiden on edistettävä eurooppalaisten standardoimisjärjestöjen laatimien standardien ja/tai spesifikaatioiden käyttöä, ja jos tällaisia standardeja ja/tai spesifikaatioita ei ole, niiden on edistettävä kansainvälisen teleliiton (International Telecommunication Union, ITU), kansainvälisen standardisoimisjärjestön (International Organisation for Standardisation, ISO) tai kansainvälisen sähkötekniikan toimikunnan (International Electrotechnical Commission, IEC) laatimien kansainvälisten standardien tai suositusten käyttöä.

Tämä julkaisu on valikoitu luettelo kyseisten alojen standardeista ja/tai spesifikaatioista. Alustavaan standardien luetteloon (2002/C 331/04) verrattuna siinä on vähemmän standardeja ja/tai spesifikaatioita. Tässä on otettu huomioon se, että puitedirektiivin 17 artiklan 2 kohdassa jäsenvaltioita jo vaaditaan edistämään eurooppalaisten standardoimisjärjestöjen laatimien standardien käyttöä, jotka eivät sisälly luetteloon.

Tämä standardiluettelo on laadittu seuraavin perustein, jotka on laadittu jäsenvaltioiden kanssa viestintäkomiteassa ja vahvistettu julkisen kuulemisen perusteella.

Tarkistetun luettelon tulisi sisältää standardeja ja/tai spesifikaatioita:

jotka liittyvät sähköisten viestintäverkkojen käyttöoikeuksiin tai yhteenliittämiseen ja/tai sähköisten viestintäpalvelujen yhteentoimivuuteen, siinä määrin kuin on ehdottoman välttämätöntä, jotta käyttäjille voidaan taata päästä päähän -yhteentoimivuus sekä valinnanvapaus;

standardeja ja/tai spesifikaatioita, joiden käyttöön ei liity kohtuuttomia kustannuksia suhteessa odotettuihin hyötyihin (suhteellisuus);

ja jotka täyttävät joko toisen tai molemmat seuraavista kriteereistä:

ne ovat eri osapuolten omistamien ja käyttämien järjestelmien välisiin keskeisiin rajapintoihin (myös valtioiden välillä) liittyviä standardeja ja/tai spesifikaatioita, joilla voidaan erityisesti ratkaista vaikeita ja todennäköisiä yhteentoimivuuden tai valinnanvapauden puutteeseen liittyviä ongelmia;

niillä on merkitystä nykyisillä markkinoilla, ne ovat edelleen kehityksen alaisia ja niiden käyttöikä jatkuu tulevaisuuteen.

Tarkistettuun luetteloon ei tulisi sisällyttää:

vakiintuneisiin verkkoihin ja palveluihin liittyviä standardeja ja/tai spesifikaatioita, jotka eivät ole enää kehityksen alaisia;

varhaisessa kehitysvaiheessa oleviin verkkoihin ja palveluihin liittyviä standardeja ja/tai spesifikaatioita;

1 kohdan c alakohta huomioon ottaen sellaisia standardeja ja/tai spesifikaatioita, joiden osalta yhteentoimivuuden ja valinnanvapauden saavuttaminen voidaan jättää markkinoille, koska ne saavutetaan kuluttajakysynnän ja yritysten edun perusteella.

Edellä mainituista perusteista 1 ja 2 riippumatta erityistä huomiota tulisi kiinnittää:

standardeihin ja/tai spesifikaatioihin, jotka ovat paraikaa käytössä sääntelyssä kansallisesti tai EU:n laajuisesti, jolloin tulisi ensin tarkastella, mitä vaikutuksia niiden poistamisella olisi;

standardeja ja/tai spesifikaatioita, joita tarvitaan erityisten kansallisen tai yhteisön lainsäädännön mukaisten yleisen edun velvoitteiden täyttämiseksi, mihin operaattoreilla ei ole kaupallista intressiä.

ESIPUHE

1.   Yleistä

Jäljempänä mainitut standardit ja/tai spesifikaatiot muodostavat komission päätöksen C(2006)6364 11/XII/2006 1 artiklassa tarkoitetun luettelon standardeista ja/tai spesifikaatioista.

Puitedirektiivin 2002/21/EY 17 artiklan 1 kohdan mukaan komissio laatii ja julkaisee Euroopan yhteisöjen virallisessa lehdessä standardeista ja/tai eritelmistä luettelon, joka toimii perustana sähköisten viestintäverkkojen ja -palvelujen ja niiden liitännäistoimintojen ja -palvelujen yhdenmukaisen tarjonnan edistämisessä.

Jos edellisessä kohdassa tarkoitettuja standardeja ja/tai spesifikaatioita ei ole noudatettu riittävän hyvin palvelujen yhteentoimivuuden takaamiseksi yhdessä tai useammassa jäsenvaltiossa, kyseisten standardien ja/tai spesifikaatioiden noudattaminen voidaan tehdä pakolliseksi puitedirektiivin 17 artiklan 4 kohdassa säädetyn menettelyn mukaisesti.

Standardiluetteloa tarkistetaan säännöllisesti uudesta teknologiasta ja markkinoiden muutoksista aiheutuvien vaatimusten perusteella. Asianomaisia osapuolia kehotetaan antamaan palautetta standardiluettelosta.

Viestintäkomiteaa (3) on kuultu siltä osin kuin standardiluettelo liittyy puitedirektiivin 17 artiklaan.

Radio- ja telepäätelaitedirektiivin 1999/5/EY mukaisesti sovitut Euroopan unionin virallisessa lehdessä julkaistut standardit eivät kuulu tämän asiakirjan soveltamisalaan.

2.   Standardiluettelon rakenne

I luku: Pakolliset standardit ja/tai spesifikaatiot

II luku: Selkeä siirtokapasiteetti

III luku: Yleisesti saatavilla olevat liittymät

IV luku: Yhteenliittäminen ja käyttöoikeudet

V Luku: Palvelut ja niiden ominaisuudet

VI luku: Numerot ja osoitteet

VII luku: Palvelun laatu

VIII luku: Radio- ja televisiopalvelut

3.   Luettelossa mainittujen standardien ja/tai spesifikaatioiden asema

Luvussa I ja muissa luvuissa lueteltujen standardien ja/tai spesifikaatioiden asema on keskenään erilainen.

Luvussa I mainittujen standardien ja/tai spesifikaatioiden käyttö on pakollista. Standardien ja/tai spesifikaatioiden käyttö voidaan tehdä pakolliseksi puitedirektiivin 17 artiklan 4 kohdan mukaista menettelyä noudattaen. Puitedirektiivin 17 artiklan 4 kohdassa säädetään, että jos ”komissio aikoo säätää tiettyjen standardien ja/tai eritelmien noudattamisen pakolliseksi, se julkaisee asiasta ilmoituksen Euroopan yhteisöjen virallisessa lehdessä ja pyytää kaikkia asianomaisia osapuolia esittämään asiasta näkemyksensä.” Komissio säätää puitedirektiivin 22 artiklan 3 kohdan mukaista menettelyä noudattaen standardien ja/tai spesifikaatioiden noudattamisen pakolliseksi viittaamalla niihin pakollisina standardeina ja/tai spesifikaatioina Euroopan yhteisöjen virallisessa lehdessä julkaistavassa standardiluettelossa.

Luvuissa II–VIII mainittujen standardien ja/tai spesifikaatioiden noudattamista suositellaan, mutta siihen ei ole mitään oikeudellista velvoitetta. Puitedirektiivin 17 artiklan 2 kohdan mukaan ”jäsenvaltioiden on edistettävä [...] tarkoitettujen standardien ja/tai eritelmien käyttöä palvelujen, teknisten rajapintojen ja/tai verkkotoimintojen tarjoamiseksi siinä määrin kuin se on ehdottoman välttämätöntä palvelujen yhteentoimivuuden varmistamiseksi ja käyttäjien valinnanvapauden lisäämiseksi.” Suositeltujen standardien ja/tai spesifikaatioiden luettelo voidaan tässä yhteydessä katsoa luetteloksi niistä standardeista ja/tai spesifikaatioista, joiden noudattaminen tehdään pakolliseksi, kun viranomaiset havaitsevat suositeltujen standardien ja/tai spesifikaatioiden puutteellisesta noudattamisesta johtuvaa markkinoiden vääristymistä.

Puitedirektiivin 17 artiklan mukaan luettelon on tarkoitus toimia ”perustana sähköisten viestintäverkkojen, sähköisten viestintäpalvelujen ja niiden liitännäistoimintojen ja -palvelujen yhdenmukaisen tarjonnan edistämisessä” (1 kohta) ”palvelujen yhteentoimivuuden varmistamiseksi ja käyttäjien valinnanvapauden lisäämiseksi” (2 kohta). Tämä tulisi pitää mielessä sovellettaessa standardeja ja/tai spesifikaatioita, jotka sisältävät vaihtoehtoja tai vapaaehtoisia kohtia.

Puitedirektiivin 17 artiklan 5 ja 6 kohdassa säädetään, että jos ”komissio katsoo, että [...] standardit ja/tai eritelmät eivät enää edistä yhdenmukaistettujen sähköisten viestintäpalvelujen tarjontaa tai että ne eivät enää täytä kuluttajien tarpeita tai että ne estävät tekniikan kehittämistä, se poistaa ne [...] standardien ja/tai eritelmien luettelosta.”

Tämän luettelon luvussa I mainittujen standardien ja/tai spesifikaatioiden lisäksi tietyt standardit ja/tai spesifikaatiot voidaan tehdä pakollisiksi joillekin yrityksille sähköisten viestintäverkkojen ja -palvelujen sääntelyjärjestelmän puitteissa toteutettavien muiden lainsäädäntötoimenpiteiden vuoksi.

4.   Standardin ja/tai spesifikaation versio

Jos luettelossa olevasta standardista ja/tai spesifikaatiosta ei mainita versionumeroa, käytetään luettelon julkaisuajankohtana voimassa olevaa versiota.

Jollei toisin mainita, moniosaisten standardien ja/tai spesifikaatioiden kaikki osat sisältyvät luetteloon. Joissain erikseen mainituissa tapauksissa luetteloon sisältyvät kuitenkin vain tietyt osat standardista ja/tai spesifikaatiosta.

5.   Tekniset standardit ja/tai spesifikaatiot

Useimmat luettelossa mainituista standardeista ja spesifikaatioista ovat sekä ETSIn aikaisemman että nykyisen dokumenttiluokittelun mukaisia ETSIn julkaisuja. ETSIn julkaisujen eri tyypit määritellään ”ETSI Directives” -säännöstössä, joka on saatavissa osoitteesta http://portal.etsi.org/directives/

ETSIn julkaisuista tärkeimpiin kuuluvat seuraavat:

ETSIn julkaisut nykyisen dokumenttiluokittelun mukaan:

Tekninen spesifikaatio (Technical Specification, TS): Pääasiassa normatiivisia säännöksiä sisältävä ETSIn julkaisu, jonka jokin ETSIn tekninen elin hyväksyy.

Tekninen raportti (Technical Report, TR): Lähinnä informatiivinen ETSIn julkaisu, jonka jokin ETSIn tekninen elin hyväksyy.

Standardi (Standard, ES): Pääasiassa normatiivisia säännöksiä sisältävä ETSIn julkaisu, joka hyväksytään jäsenten äänestyksellä.

Ohje (Guide, EG): Lähinnä informatiivinen ETSIn julkaisu, joka hyväksytään jäsenten äänestyksellä.

Erityisraportti (Special Report, SR): Yleistä tiedotustarkoitusta varten laadittu ETSIn julkaisu.

Eurooppalainen standardi (televiestintäsarja), EN: Normatiivisia säännöksiä sisältävä ETSIn julkaisu, jonka kansalliset standardointiorganisaatiot ja/tai kansalliset valtuuskunnat hyväksyvät ja jolla on toimenpidekieltoon ja kansalliseen voimaansaattamiseen liittyviä vaikutuksia.

Yhdenmukaistettu standardi: EN-standardi (televiestintäsarja), jonka laatimistoimeksiannon ETSI on saanut Euroopan komissiolta EU:n direktiivien 98/34/EY ja 98/48/EY nojalla ja joka on laadittu ottaen huomioon uutta lähestymistapaa koskevan direktiivin olennaiset vaatimukset ja jonka viitetiedot on julkaistu Euroopan yhteisöjen virallisessa lehdessä.

ETSIn aikaisemman dokumenttiluokittelun mukaiset julkaisut, joihin standardiluettelossa viitataan:

Eurooppalainen standardi (televiestintäsarja), ETS: Normatiivisia säännöksiä sisältävä ETSIn julkaisu, jonka kansalliset standardointiorganisaatiot ja/tai kansalliset valtuuskunnat hyväksyvät ja jolla on toimenpidekieltoon ja kansalliseen voimaansaattamiseen liittyviä vaikutuksia.

ETSIn tekninen raportti (ETSI Technical Report, ETR): Informatiivinen ETSIn julkaisu, jonka jokin ETSIn tekninen komitea hyväksyy.

6.   Osoitteita, joista mainittuja asiakirjoja on saatavilla

ETSI Publication Office (ETSIn julkaisutoimisto)

postiosoite:

ETSI

650 Route des Lucioles

F-06921 Sophia Antipolis Cedex

Ranska

puhelin (33 - 4) 92 94 42 41

faksi: (33 - 4) 93 95 81 33

sähköposti: publications@etsi.fr

Internet: http://www.etsi.org/services_products/freestandard/home.htm

ETSIn julkaisut ovat suoraan ladattavissa seuraavalta sivulta: http://pda.etsi.org/pda/queryform.asp

ITU Sales and Marketing Service (ITU:n myynti- ja markkinointipalvelu) (ITU-T:n asiakirjat)

postiosoite:

ITU

Place des Nations

CH-1211 Geneve 20

Sveitsi

puhelin: (41 - 22) 730 61 41 (englanti)

(41 - 22) 730 61 42 (ranska)

(41 - 22) 730 61 43 (espanja)

faksi: (41 - 22) 730 51 94

sähköposti: sales@itu.int

Internet: http://www.itu.int

7.   Viittaukset EU:n lainsäädäntöön

Luettelossa viitataan seuraaviin säädöksiin, jotka löytyvät osoitteesta http://europa.eu.int/information_society/topics/telecoms/regulatory/index_en.htm

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2002/21/EY sähköisten viestintäverkkojen ja -palvelujen yhteisestä sääntelyjärjestelmästä (puitedirektiivi) (EYVL L 108, 24.4.2002, s. 33).

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2002/19/EY sähköisten viestintäverkkojen ja niiden liitännäistoimintojen käyttöoikeuksista ja yhteenliittämisestä (käyttöoikeusdirektiivi) (EYVL L 108, 24.4.2002, s. 7).

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2002/22/EY yleispalvelusta ja käyttäjien oikeuksista sähköisten viestintäverkkojen ja -palvelujen alalla (yleispalveludirektiivi) (EYVL L 108, 24.4.2002, s. 51).

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2002/58/EY henkilötietojen käsittelystä ja yksityisyyden suojasta sähköisen viestinnän alalla (sähköisen viestinnän tietosuojadirektiivi) (EYVL L 201, 31.7.2002, s. 37).

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2002/20/EY sähköisiä viestintäverkkoja ja -palveluja koskevista valtuutuksista (valtuutusdirektiivi) (EYVL L 108, 24.4.2002, s. 21).

Komission suositus 2000/417/EY tilaajayhteyksien eriytetystä tarjonnasta (EYVL L 156, 29.6.2000, s. 44).

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 2887/2000 tilaajayhteyksien eriytetystä tarjoamisesta (EYVL L 336, 30.12.2000, s. 4).

Komission suositus (2005/57/EY), annettu 21 päivänä tammikuuta 2005, kiinteiden yhteyksien tarjonnasta Euroopan unionissa (Osa 1 – Tukkutason kiinteiden yhteyksien keskeiset toimitusehdot) (tiedoksiannettu numerolla K(2005) 103) (EUVL L 24, 27.1.2005, s. 39)

Komission suositus (2005/268/EY), annettu 29 päivänä maaliskuuta 2005, kiinteiden yhteyksien vuokratarjonnasta Euroopan unionissa – Osa 2 – Tukkutason vuokrajohtojen tilaajaosien hinnoitteluun liittyviä näkökohtia (tiedoksiannettu numerolla K(2005) 951) (EUVL L 83, 1.4.2005, s. 52)

Komission suositus 2003/558/EY, annettu 25 päivänä heinäkuuta 2003, soittajan sijaintitietojen käsittelystä sähköisen viestinnän verkoissa paikantamisella laajennettuja hätäpuhelupalveluja varten (EUVL L 189, 29.7.2003, s. 49)

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 1999/5/EY, annettu 9 päivänä maaliskuuta 1999, radio- ja telepäätelaitteista ja niiden vaatimustenmukaisuuden vastavuoroisesta tunnustamisesta (radio- ja telepäätelaitedirektiivi) (EYVL L 91, 7.4.1999, s. 10)

Neuvoston päätös (2001/792/EY, Euratom), tehty 23 päivänä lokakuuta 2001, yhteisön mekanismin perustamisesta tiiviimmän yhteistyön edistämiseksi pelastuspalvelualan avustustoimissa (EYVL L 297, 15.11.2001, s. 7)

Euroopan parlamentin ja neuvoston päätös N:o 676/2002/EY, tehty 7 päivänä maaliskuuta 2002, Euroopan yhteisön radiotaajuuspolitiikan sääntelyjärjestelmästä (radiotaajuuspäätös) (EYVL L 108, 24.4.2002, s. 1)

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 98/34/EY teknisiä standardeja ja määräyksiä ja tietoyhteiskunnan palveluja koskevia määräyksiä koskevien tietojen toimittamisessa noudatettavasta menettelystä (direktiivi sellaisena kuin se on muutettuna direktiivillä 98/48/EY) (EYVL L 204, 21.7.1998, s. 37)

KOM(2004) 541, 30.7.2004: Komission tiedonanto neuvostolle, Euroopan parlamentille, euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle vuorovaikutteisten digitaalitelevisiopalvelujen yhteentoimivuudesta

KOM(2006) 37, 2.2.2006: Komission tiedonanto neuvostolle, Euroopan parlamentille, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle sekä alueiden komitealle vuorovaikutteisten digitaalitelevisiopalvelujen yhteentoimivuuden uudelleentarkastelusta 30. heinäkuuta 2004 annetun tiedonannon KOM(2004) 541 mukaisesti

8.   Määritelmät ja lyhenteet

Määritelmät

Tässä asiakirjassa käytetään kohdassa 7 mainittuun EU-lainsäädäntöön sisältyviä määritelmiä.

Lyhenteet

Tässä asiakirjassa käytetään seuraavia lyhenteitä:

3GPP

Third Generation Partnership Project

API

Application Program Interface (sovellusrajapinta)

DAB

Digital Audio Broadcast (digitaaliradiolähetyksissä käytetty standardi)

DVB

Digital Video Broadcasting (digitaalitelevisiolähetyksissä käytetyt standardit)

ETSI

Euroopan telealan standardointilaitos (European Telecommunication Standards Institute)

GSM

Global System for Mobile communications

ISDN

Integrated Services Digital Network (digitaalinen monipalveluverkko)

IP

Internet Protocol (Internet-yhteyskäytäntö)

IPAT

Internet Protocol Access Terminal (IP-päätelaite)

ITU

Kansainvälinen teleliitto (International Telecommunications Union)

MHEG

Multimedia and Hypermedia Experts Group

MHP

Multimedia Home Platform

NGN

NGN-verkot (Next Generation Networks

NTP

Network Termination Point (verkon liityntäpiste)

OSA

Open Service Access

PoI

Point of Interconnection

PSTN

Yleinen kytkentäinen puhelinverkko (Public Switched Telephone Network)

QoS

Palvelun laatu (Quality of Service)

ULL

Eriytetty tilaajayhteys (Unbundled Local Loop)

UMTS

Universal Mobile Telecommunications System

WML

Wireless Mark-up Language -merkintäkieli

WTVML

Wireless TeleVision Mark-up Language -merkintäkieli (myös WTML)

LUETTELO STANDARDEISTA JA/TAI SPESIFIKAATIOISTA, JOITA SOVELLETAAN SÄHKÖISIIN VIESTINTÄVERKKOIHIN JA -PALVELUIHIN SEKÄ NIIDEN LIITÄNNÄISTOIMINTOIHIN JA -PALVELUIHIN

Standardien ja/tai spesifikaatioiden luettelon julkaisemisen tarkoituksena on edistää yhdenmukaistettujen sähköisen viestinnän palvelujen tarjoamista käyttäjien hyväksi koko yhteisössä, varmistaa palvelujen yhteentoimivuus ja tukea sääntelyjärjestelmän täytäntöönpanoa. Kun standardeja ja/tai spesifikaatioita sisällytetään luetteloon, pääasiallisena ohjenuorana on valita standardeja ja/tai spesifikaatioita, jotka liittyvät sääntelyjärjestelmän direktiivien säännöksiin. Standardien ja/tai spesifikaatioiden valintaperusteet esitetään edellä olevassa selityksessä.

I LUKU

1.   Pakolliset standardit

Tämä asiakirja ei sisällä pakollisia standardeja.

Standardien käyttö voidaan tehdä pakolliseksi puitedirektiivin 17 artiklan 4 kohdan mukaista menettelyä noudattaen. Jos komissio aikoo säätää tiettyjen standardien ja/tai spesifikaatioiden noudattamisen pakolliseksi, se julkaisee asiasta ilmoituksen Euroopan yhteisöjen virallisessa lehdessä ja pyytää kaikkia asianomaisia osapuolia esittämään asiasta näkemyksensä.

II LUKU

2.   Selkeä siirtokapasiteetti

2.1.   Tilaajayhteyksien tarjonta kolmansille osapuolille

Tekniset rajapinnat ja/tai palvelujen ominaisuudet

Viite

Huomautukset

Taajuuksien hallinta metallijohtimisissa liityntäverkoissa; Osa 1: Määritelmät ja signaaliluettelo (Spectral management on metallic access networks; Part 1: Definitions and signal library)

ETSI TR 101 830-1 (V.1.1.1)

 

III LUKU

3.   Yleisesti saatavilla olevat liittymät (NTP)

Kansallinen sääntelyviranomainen voi tietyissä markkinaolosuhteissa (4) velvoittaa operaattorit ottamaan huomioon verkkoelementtien ja niihin liittyvien toimintojen käyttöoikeutta ja käyttöä koskevat kohtuulliset pyynnöt.

Standardiluetteloon ei sisälly tähän liittyviä standardeja ja/tai spesifikaatioita, koska niiden ei katsota tällä hetkellä täyttävän selityksessä esitettyjä perusteita.

IV LUKU

4.   Yhteenliittäminen ja käyttöoikeudet

Käyttöoikeusdirektiivin mukaan sähköisten viestintäverkkojen ja -palvelujen tarjoajilla voi olla erityisiä yhteenliittämiseen ja/tai käyttöoikeuksiin liittyviä velvoitteita.

ULL:ää ja bitstream-palveluja koskevat standardit ja/tai spesifikaatiot sisältyvät lukuun II.

4.1.   Sovellusohjelmien välinen rajapinta

Tekniset rajapinnat ja/tai palvelujen ominaisuudet

Viite

Huomautukset

OSA (Open Service Access); Application Programming Interface (API/ Parlay 3)

ETSI ES 201 915 -sarja

 

OSA (Open Service Access); Application Programming Interface (API/ Parlay 4)

ETSI ES 202 915 -sarja

 

OSA (Open Service Access); Application Programming Interface (API/ Parlay 5)

ETSI ES 203 915 -sarja

 

UMTS Customized Applications for Mobile network Enhanced Logic (CAMEL) Phase 3; CAMEL Application Part (CAP) specification

ETSI TS 129 078

 

UMTS Open Service Access (OSA); Application Programming Interface (API); Part 1: Overview

ETSI TS 129 198-1

 

UMTS Open Services Architecture Application Programming Interface – Part 2

ETSI TR 129 998

 

4.2.   Verkkotoimintojen ja -palvelujen tarjonta

Standardiluetteloon ei sisälly tähän liittyviä standardeja ja/tai spesifikaatioita, koska niiden ei katsota tällä hetkellä täyttävän selityksessä esitettyjä perusteita.

4.3.   Yhteenliittäminen

Tekniset rajapinnat ja/tai palvelujen ominaisuudet

Viite

Huomautukset

IPCablecom; Part 12: Internet Signalling Transport Protocol (ISTP)

ETSI TS 101 909-12

Määrittää SS7-rajapinnan IPCablecom-verkon merkinantoyhdyskäytävään.

IPCablecom; Part 23: Internet Protocol Access Terminal – Line Control Signalling (IPAT – LCS)

ETSI TS 101 909-23

Määrittää V5.2-merkinantorajapinnan IPCablecom-verkon IP-päätelaitteeseen.

V LUKU

5.   Palvelut ja niiden ominaisuudet

5.1.   Soittajan paikantaminen

Tekniset rajapinnat ja/tai palvelujen ominaisuudet

Viite

Huomautukset

Hätäpuheluiden paikantamisen yhteyskäytännöt (Emergency location protocols)

ETSI TS 102 164

 

Paikantamispalvelut; Toiminnan kuvaus; vaihe 2 (UMTS) (Location Services (LCS); Functional description; Stage 2 (UMTS))

ETSI TS 123 171

 

5.2.   Radio- ja televisiopalveluihin liittyvät näkökohdat

Tähän liittyvät standardit ja/tai spesifikaatiot sisältyvät lukuun VIII.

5.3.   Maksunosoitus (AoC)

Standardiluetteloon ei sisälly tähän liittyviä standardeja ja/tai spesifikaatioita, koska niiden ei katsota tällä hetkellä täyttävän selityksessä esitettyjä perusteita.

5.4.   Numerotiedotuspalvelut

Tekniset rajapinnat ja/tai palvelujen ominaisuudet

Viite

Huomautukset

Tietokoneistetut numerotiedotuspalvelut (Computerized directory assistance)

ITU-T-suositus E.115 (2/95)

Käytetään parhaillaan kansainvälisten numerotiedotuspalvelujen toteuttamiseen.

Kansainväliset numerotiedotuspalvelut (International public directory services)

ITU-T-suositus F.510

Sopii myös kansallisten luettelotietokantojen yhteenliittämiseen.

Yhdenmukainen hakemistomääritys (Unified Directory Specification)

ITU-T-suositus F.515

 

5.5.   Nimettömien puhelujen esto (ACR)

Vaikka PSTN-/ISDN-verkoille on laadittu ACR-standardit, nykyiset verkot ovat vain osittain kyseisten standardien ja/tai spesifikaatioiden mukaisia. GSM-verkoille ei ole laadittu ARC-standardeja.

Standardiluetteloon ei sisälly tähän liittyviä standardeja ja/tai spesifikaatioita, koska niiden ei katsota tällä hetkellä täyttävän selityksessä esitettyjä perusteita.

VI LUKU

6.   Numerot ja osoitteet

6.1.   Operaattorin valinta ja ennaltavalinta

Standardiluetteloon ei sisälly tähän liittyviä standardeja ja/tai spesifikaatioita, koska niiden ei katsota tällä hetkellä täyttävän selityksessä esitettyjä perusteita.

6.2.   Numeron siirrettävyys

Standardiluetteloon ei sisälly tähän liittyviä standardeja ja/tai spesifikaatioita, koska niiden ei katsota tällä hetkellä täyttävän selityksessä esitettyjä perusteita.

VII LUKU

7.   Palvelun laatu (QoS)

Tekniset rajapinnat ja/tai palvelujen ominaisuudet

Viite

Huomautukset

Käyttäjään liittyvät palvelun laatua koskevat muuttujat, määritelmät ja mittausmenetelmät (User related QoS parameter definitions and measurements)

ETSI EG 202 057 -sarja

(osat 1–4)

 

Telepalvelujen laatu (Quality of telecom services)

ETSI EG 202 009 -sarja

(osat 1–3)

Käyttäjien kannalta relevantit muuttujat.

Äänenlaadun ja muiden äänikaistasovellusten suoritusmuuttujat IP-verkoissa (Performance parameter definitions for quality of speech and other voice band applications utilising IP networks)

ITU-T-suositus G.1020 (myös Annex A)

 

Huomautus. Yleispalveludirektiivin 11 ja 22 artiklan nojalla kansalliset sääntelyviranomaiset voivat tietyissä olosuhteissa edellyttää tiettyjen standardien ja/tai spesifikaatioiden käyttöä toimitusaikaa ja palvelun laatua koskeviin muuttujiin, määritelmiin ja mittausmenetelmiin liittyen. Nämä standardit ja/tai spesifikaatiot mainitaan direktiivin liitteessä III:

7.1.   Palvelutaso (Grade of Service)

Tekniset rajapinnat ja/tai palvelujen ominaisuudet

Viite

Huomautukset

Multimediapalvelujen laatuluokitus loppukäyttäjälle (End-user multimedia QoS categories)

ITU-T-suositus G.1010 (11/01)

 

7.2.   Verkon suoritustavoitteet

Tämä standardiluettelo sisältää vain IP-pohjaisten palvelujen kannalta relevantteja standardeja ja/tai spesifikaatioita.

Tekniset rajapinnat ja/tai palvelujen ominaisuudet

Viite

Huomautukset

Verkon suoritustavoitteet IP-pohjaisissa palveluissa (Network performance objectives for IP-based services)

ITU-T-suositus Y.1541 (myös Appendix X ja Amendment 1 ja 2)

Jotkin teknologiat voivat vaatia erityiskohtelua toleransseihin liittyen.

Palvelun laadun periaatteet ja arkkitehtuuri (Quality of Service (QoS) concept and architecture)

ETSI TS 123 107

(3GPP TS 23.107)

ITU-T-suosituksen Y.1541 ja TS 123 107:n QoS-luokkien välinen mappaus

VIII LUKU

8.   Radio- ja televisiopalvelut

8.1.   Sovellusohjelmien välinen rajapinta

Tekniset rajapinnat ja/tai palvelujen ominaisuudet

Viite

Huomautukset

Digital Video Broadcasting (DVB); Multimedia Home Platform (MHP) Specification 1.1.1

ETSI TS 102 812

versio 1.2.1

Digital Video Broadcasting (DVB); Multimedia Home Platform (MHP) Specification 1.0.3

ETSI ES 201 812

versio 1.1.1

aiemmin TS 101812 v. 1.3.1

MHEG-5 Broadcast Profile

ETSI ES 202 184

versio 1.1.1

8.2.   Vuorovaikutteisen televisiosisällön toteutusstandardit ja/tai -spesifikaatiot

Tekniset rajapinnat ja/tai palvelujen ominaisuudet

Viite

Huomautukset

WTVML, pelkistetyn pienoisselaimen spesifikaatio televisiosovelluksia varten; perustuu WML:ään ja on yhteensopiva sen kanssa (WTVML, Specification for a Lightweight Microbrowser for interactive TV applications, based on and compatible with WML)

ETSI TS 102 322

versio 1.1.1

8.3.   Digitaalinen radio- ja televisiotoiminta

Tekniset rajapinnat ja/tai palvelujen ominaisuudet

Viite

Huomautukset

Digital Audio Broadcast (DAB);

A Virtual Machine: DAB Java Specification

ETSI TS 101 993

 


(1)  EUVL C 71, 23.3.2006, s. 9.

(2)  EUVL L 186, 25.7.2003, s. 43.

(3)  Puitedirektiivin 22 artiklalla perustettu komitea.

(4)  Katso käyttöoikeusdirektiivin 8 artiklan 2 kohta.


Top