EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32002D0314

2002/314/EY: Komission päätös, tehty 25 päivänä huhtikuuta 2002, yhteisön sisäistä ja sen ulkopuolelle suuntautuvaa tavarakauppaa koskevien tilastotietojen keräämistä, tuottamista ja levittämistä koskevaan Euroopan laajuiseen verkkoon (Edicom) liittyvien toimien kokonaisuudesta tehdyn Euroopan parlamentin ja neuvoston päätöksen N:o 507/2001/EY täytäntöönpanosta (tiedoksiannettu numerolla K(2002) 1282)

EYVL L 113, 30.4.2002, p. 23–30 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2002/314/oj

32002D0314

2002/314/EY: Komission päätös, tehty 25 päivänä huhtikuuta 2002, yhteisön sisäistä ja sen ulkopuolelle suuntautuvaa tavarakauppaa koskevien tilastotietojen keräämistä, tuottamista ja levittämistä koskevaan Euroopan laajuiseen verkkoon (Edicom) liittyvien toimien kokonaisuudesta tehdyn Euroopan parlamentin ja neuvoston päätöksen N:o 507/2001/EY täytäntöönpanosta (tiedoksiannettu numerolla K(2002) 1282)

Virallinen lehti nro L 113 , 30/04/2002 s. 0023 - 0030


Komission päätös,

tehty 25 päivänä huhtikuuta 2002,

yhteisön sisäistä ja sen ulkopuolelle suuntautuvaa tavarakauppaa koskevien tilastotietojen keräämistä, tuottamista ja levittämistä koskevaan Euroopan laajuiseen verkkoon (Edicom) liittyvien toimien kokonaisuudesta tehdyn Euroopan parlamentin ja neuvoston päätöksen N:o 507/2001/EY täytäntöönpanosta

(tiedoksiannettu numerolla K(2002) 1282)

(2002/314/EY)

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen,

ottaa huomioon yhteisön sisäistä ja sen ulkopuolelle suuntautuvaa tavarakauppaa koskevien tilastotietojen keräämistä, tuottamista ja levittämistä koskevaan Euroopan laajuiseen verkkoon (Edicom) liittyvien toimien kokonaisuudesta 12 päivänä maaliskuuta 2001 tehdyn Euroopan parlamentin ja neuvoston päätöksen N:o 507/2001/EY(1) ja erityisesti sen 3 artiklan,

sekä katsoo seuraavaa:

(1) Euroopan parlamentin ja neuvoston päätöksellä N:o 507/2001/EY perustetaan yhteisön sisäistä ja sen ulkopuolelle suuntautuvaa tavarakauppaa koskevien tilastotietojen keräämistä, tuottamista ja levittämistä koskevan tietoverkon viitekehys ja annetaan sen toteuttaminen komission tehtäväksi.

(2) Tässä päätöksessä esitetyt toimenpiteet ovat päätöksellä N:o 507/2001/EY vahvistettujen tavoitteiden ja edellytysten mukaisia ja voivat siten saada yhteisön rahoitusta.

(3) Komission on näin ollen hyväksyttävä vuotuinen työohjelma sekä vuotuisten budjettimenojen jakautuminen.

(4) Tässä päätöksessä säädetyt toimenpiteet ovat neuvoston asetuksella (ETY) N:o 3330/91(2) perustetun jäsenvaltioiden välisen tavarakaupan tilastointia käsittelevän komitean ja neuvoston asetuksella (EY) N:o 1172/95(3) perustetun kolmansien maiden kanssa käytävän tavarakaupan tilastoja käsittelevän komitean lausunnon mukaiset,

ON TEHNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

1 artikla

Liitteessä I olevat toimenpiteet ovat vuoden 2002 työohjelman mukaisesti oikeutettuja yhteisön rahoitukseen tämän päätöksen liitteessä II ilmoitettujen määrien rajoissa.

2 artikla

Tämä päätös on osoitettu kaikille jäsenvaltioille.

Tehty Brysselissä 25 päivänä huhtikuuta 2002.

Komission puolesta

Pedro Solbes Mira

Komission jäsen

(1) EYVL L 76, 16.3.2001, s. 1.

(2) EYVL L 316, 16.11.1991, s. 1.

(3) EYVL L 118, 25.5.1995, s. 10.

LIITE I

EDICOM-TOIMENPITEET - YLEINEN TYÖOHJELMA

Toimenpiteet, jotka liittyvät aiempaa parempilaatuisen, edullisemman ja nopeammin käytettävissä olevan tietoverkon perustamiseen, joka vastaa yhteisöjen politiikkojen tarpeita

VUODEN 2002 TYÖOHJELMASSA TÄHDÄTÄÄN SEURAAVIIN TAVOITTEISIIN:

1. Pitkälle kehitettyjen estimaattoreiden tuottaminen

Ehdotettujen toimenpiteiden tavoite on tuottaa Euroopan tasolla (EU ja euroalue) alustavia tuloksia, jotka tyydyttävät niiden aggregointitasolle asetetut vähimmäislaatuvaatimukset. Vertailemalla kuukausittaisia tilastoja (alunperin julkaistut tilastot ja myöhempien tarkistusten myötä saadut tilastot) on mahdollista ennakoida säännöllisesti tarkistettujen tietojen lopullisia arvoja asianmukaisten ekonometristen mallien tai muiden sopivien menetelmien avulla.

2. EU:n ulkokaupan perustilastojen laadun parantaminen

Ehdotettujen toimenpiteiden tavoitteena on parantaa tilastojen laatua ja analysoida ja parantaa sekä jäsenvaltioiden kehittämiä menetelmiä yritysten toimittamien tietojen valvomiseksi että niitä menetelmiä, joita jäsenvaltiot ja komissio (Eurostat) ovat kehittäneet valvoakseen tietoja aggregoidummalla tasolla. Toivottuina tuloksina on saada perusteellinen arviointi tällä hetkellä käytössä olevista menetelmistä ja toteutettavuustutkimus siitä, voidaanko EU:n tasolla luoda yhteinen kehys.

3. EU:n ulkokaupan tilastojen laadunvalvonnan ja -mittauksen parantaminen

Perinteisesti EU:n ulkokaupan tavaravirrat kuuluvat tullihallinnon viranomaisten vastuualueeseen, joille on kehittynyt aivan oma erityinen toimintakulttuuri. Koska tullihallinto kuuluu oleellisena osana verohallintoon, se käyttää pääasiallisesti laskentamenetelmiä, joissa tehdään selkeä ero todellisten arvojen ja virheiden välillä. Sen lisäksi useista jäsenvaltioista puuttuvat kokonaan laadunvalvontaa, virheiden mittaamista ja ulkomaankaupan tilastojen luotettavuudesta annettavia tietoja sääntelevät perinteet.

Ehdotettujen toimenpiteiden tavoitteena on korjata edellä esitetty epätyydyttävä tilanne parantamalla laadun mittaamista, valvontaa ja varmistusta.

4. Tilastolukujen päivittämisen parantaminen

Ehdotettujen toimenpiteiden tavoitteena on määritellä yhdenmukaistettu päivitysmenettely, jonka tarkoituksena on vähentää tilastojen laatua haittaavien tekijöiden vaikutusta. Itse asiassa kuukausittaisten tietojen päivityksessä ilmennyt huomattava variabiliteetti rajoittaa EU:n ulkokaupan tilastojen yhtenäisyyttä. Tästä johtuen onkin aiheellista etsiä parhaita menetelmiä tutkimalla etukäteen kussakin jäsenvaltiossa tällä hetkellä sovellettavaa päivittämismenettelyä nimenomaan metodologiselta kannalta ja tarkastelemalla sitä myös julkaisupolitiikan kannalta (julkaisuväli, ajanjakso jne.). Näiden toimien jälkeen ehdotetaan unionin tasolla yhdenmukaistetumpaa menettelyä/lähestymistapaa (joko yhdessä tai useammassa jäsenvaltiossa käytössä olevaa parasta käytäntöä tai täysin uutta lähestymistapaa).

5. Tilastolukujen oikaisumenetelmien parantaminen

Sekä Intrastatin että Extrastatin yhteydessä jäsenvaltiot soveltavat tiedon keruukynnyksiä, jotta toimijoiden työmäärää rajattaisiin. Tällä hetkellä kynnysten soveltamisen vaatimia oikaisumenetelmiä tai niihin käytettyjä välineitä ei ole yhdenmukaistettu. Ehdotettujen toimenpiteiden tavoitteena on löytää parhaimmat oikaisumenetelmät ja kehittää käyttäjäystävällinen ja avoin sovellus, jolla voidaan testata korvaavia menetelmiä jäsenvaltioissa.

6. Intrastatissa ilmenevien epäyhtenäisyyksien käsittely

EU:n sisäisen kaupan tilastotietojen keruujärjestelmä, Intrastat, tuottaa joukon tilastoja, joissa on havaittavissa epäyhtenäisyyksiä. Pääasialliset syyt eroihin ovat tiedossa. Epäyhtenäisyys muodostaa vakavan ongelman, koska se vaikuttaa euroalueen kauppataseen, maksutaseen ja kansantalouksien tilinpidon luotettavuuteen. Se ei koske ainoastaan EU:n sisäistä kauppaa, vaan sitä voi esiintyä myös EU:n ulkokaupan kumppaneita koskevissa tiedoissa.

Jotta edellä etsittyyn ongelmaan löydettäisiin ratkaisu ja jotta eurooppalaisille tiedon käyttäjille (EU, euroalue) tarjottaisiin parempaa palvelua, ehdotettujen toimenpiteiden tavoitteena on vertailla ja panna täytäntöön useiden eri menetelmien pohjalta kehitettyjä erityisiä malleja, joiden avulla lähennetään toisistaan eroavia tietoja. Samanaikaisesti jotkut jäsenvaltiot suorittavat yksityiskohtaisia peilikuvavertailuja korjatakseen mahdollisia poikkeavuuksia.

7. Ulkomaankaupan tilastojen yhteensovittaminen

Ulkomaankaupan tilastot ovat tilastoinnin kannalta ainutlaatuinen ala siinä mielessä, että kahdesta kauppakumppanista kumpikin yhdistää tietonsa toisen kumppanin vastaaviin tietoihin. Erot voidaan huomata, kun verrataan vientiä ja tuontia. Seuraavaksi on löydettävä erojen syyt ja oikaistava ristiriitaisia tietoja niin paljon kuin mahdollista eli sovitettava tiedot yhteen.

Kumppanuusmaiden välinen yhteensovittaminen on näin ollen tehokas tapa tarkistaa kauppatilastoja ja parantaa niiden laatua. Suunniteltujen toimien tavoitteena on tässä yhteydessä tuottaa tilastollinen menetelmä ja tietotekninen väline, joita voidaan soveltaa, kun kahden tai useamman kauppakumppanin kauppatilastoja sovitetaan yhteen. Välinettä testataan EU:n ja kahden sen suurimman kauppakumppanin välisessä tilastovertailussa.

Toimenpiteet, jotka liittyvät sellaisen tietoverkon perustamiseen, jonka tiedot ovat asianmukaisia ja soveltuvat käyttäjien tarpeiden muutoksiin talous- ja rahaliiton sekä kansainvälisen talousympäristön puitteissa

VUODEN 2002 TYÖOHJELMASSA TÄHDÄTÄÄN SEURAAVIIN TAVOITTEISIIN:

1. EU:n ulkokaupan tilastojen tilastosalaisuuden käsittelemisen parantaminen

Kerätyt ja levitetyt EU:n ulkokaupan tilastot ovat hyvin yksityiskohtaisia. Useissa tapauksissa tietojen yksityiskohtaisuus ei ole yhdenmukainen yritysten toimittamia yksittäisiä tietoja suojelevien tilastosalaisuutta koskevien sääntöjen kanssa. Jäsenvaltiot soveltavat kansallisella tasolla tarpeen vaatiessa omia tiedonsalaamissääntöjään ja toimittavat komissiolle (Eurostat) alkuperäiset tiedot sekä näitä tietoja varten myönnetyt julkaisutasot. Nykyiset salaamistekniikat on määritetty jäsenvaltioissa ja niitä sovelletaan suoraan Euroopan unionin ja rahaliiton aggregaatteihin.

Samanaikaisesti Eurostatin ehdottamien toimien kanssa, joilla tähdätään jäsenvaltioiden ja komission (Eurostatin) täytäntöönpanemien menetelmien yhdenmukaistamiseen, suunnitellaan toimenpiteitä, joilla pyritään parantamaan jäsenvaltioiden käytäntöjä.

2. Kausikorjauksen laadun analysointi

Eurostat tuottaa ja levittää kausikorjattuja ja työpäiväkorjattuja kuukausittaisia ulkokaupan indikaattoreita.

Kausikorjaus ja työpäiväkorjaus sekä mallien täsmentäminen voidaan kuitenkin suorittaa eri menetelmin. On mitattava tuotettujen indikaattorien laatutaso laadun määrittävien tärkeimpien muuttujien perusteella. Ehdotettujen toimien tavoitteena on:

- määrittää ja arvioida kausikorjattuja tietoja koskevat laatuindikaattorit erottamalla toisistaan yleisindikaattorit ja ne indikaattorit, jotka saattaisivat olla ominaisia ulkokauppaa koskeville tiedoille,

- testata ja arvioida todellisten tietojen pohjalta kausikorjausten laskennassa käytettyjen tärkeimpien oletusten vaikutus edellisessä vaiheessa määritettyihin laatuindikaattoreihin,

- laatia yksityiskohtainen yhteenveto ja suosituksia.

3. Ulkokaupan indeksejä koskevien tietojen parantaminen

Eurostat ja useimmat jäsenvaltiot julkaisevat yksikköarvoindeksejä. Eurostat on erityisesti kehittänyt "uusia ulkokaupan indeksejä" (NICE) koskevan sovelluksen, jonka avulla on mahdollista laskea yksikköarvoindeksit joka kuukausi. Tämä sovellus on suunniteltu yksikköarvoindeksien laskemiseksi siten, että voidaan ottaa yhtaikaa huomioon sekä muutokset euroalueen ja Euroopan unionin kokoonpanossa että käyttäjien uudet tarpeet.

Ehdotettujen toimien tavoitteena on:

- taata NICE-sovelluksen tietotekninen kehitys,

- parantaa käytettävissä olevan tiedon sisältöä lisäämällä siihen retropoloituja ja kausikorjattuja tietoja,

- jatkaa yksikköarvo- ja hintaindeksien vertailevaa analyysiä tietyissä jäsenvaltioissa.

4. Tavarakaupan arvoa koskevien tietojen parantaminen

Tavarakaupan tilastot arvotetaan lähetettyjen tavaroiden/viennin osalta fob-perusteisina (vapaasti aluksessa) ja vastaanotettujen tavaroiden/tuonnin osalta cif-perusteisina (kulut, vakuutus ja rahti maksettuina). Fob-perusteisten tilastojen julkaisu tuonnin osalta, vähintään aggregoiduista luvuista, antaisi erittäin olennaista tietoa käyttäjille. Tätä menetelmää on jo sitä paitsi käytetty maksutaseen osalta, ja Yhdistyneet kansakunnat suosittaa tietojen tuottamista kaksinkertaisina cif/fob-pohjalta. Eräissä jäsenvaltioissa käynnistetään vuonna 2002 pilottihankkeita kyseisten tietojen esittämiseksi.

Toimenpiteet, jotka liittyvät sellaisen tietoverkon perustamiseen, jonka tiedot on aiempaa paremmin integroitu yleiseen tilastojärjestelmään ja jotka soveltuvat hallinnossa tapahtuviin muutoksiin

VUODEN 2002 TYÖOHJELMASSA TÄHDÄTÄÄN SEURAAVIIN TAVOITTEISIIN:

1. Toimialahakemistojen kehittäminen ja kaupan maailmanlaajuistumisen huomioon ottaminen

EU:n avoimille talouksille EU:n ulkokaupan tilastot muodostavat pääasiallisen tietolähteen, jota käyttävät laajasti hyväkseen ekonomistit, poliittiset päättäjät ja yritysten yhteenliittymät. Näiden tietojen optimaalista käyttöä varten suurin osa käyttäjistä kuitenkin tarvitsee sitä, että tiedot on kytketty yritystilastoihin, joita varten yhteisön tasolla on jo olemassa täydellinen kokoelma muuttujia. On lisäksi tärkeää toimittaa käyttäjille täydentäviä tietoja, jotka mittaavat kansainvälisten ryhmittymien vaikutusta kauppatilastoihin. Näiden tavoitteiden saavuttamiseksi on ehdotettu toimintasuunnitelmaa, joka jakautuu kahteen pääaiheeseen: toimialahakemistot ja kaupan maailmanlaajuistuminen.

- Toimialahakemistot

Ehdotettujen toimenpiteiden tavoitteena on luoda toimiala- ja yrityshakemistojen välille kytkentöjä, joiden avulla olisi mahdollista laatia uudenlaisia EU:n ulkokaupan tilastojen analyyseja. Näin olisi myös mahdollista mitata kunkin elinkeinosektorin osuus kaupasta. Kauppatilastojen ja rakenteellisten yritystilastojen välisiä yhteyksiä kuten esim. kaupan vaikutusta työllisyyteen, voitaisiin myös analysoida.

- Kaupan maailmanlaajuistuminen

Kaupan maailmanlaajuistuminen vaikuttaa siten, että on syytä analysoida ja mitata yritysten toimintaa sekä kansallisessa että maailmanlaajuisessa ympäristössä. Tilastotiedot keskittyvät perinteisesti kansainväliseen kauppaan, ja vähemmän huomiota on kiinnitetty muihin tärkeisiin rajat ylittäviin yhteyksiin kuten monikansallisten yritysten toimintaan ja ryhmittymän sisäisiin tavaravirtoihin. Tuloksena on, että tilastot eivät kata kaikkea rajat ylittävää taloudellista toimintaa.

Ehdotettujen toimenpiteiden tavoitteena on tutkia, missä määrin nykyiset EU:n ulkokaupan tilastot voivat olla hyödyksi näiden tietojen keruulle, ja määritellä ne tekniset mukautukset, joita voidaan tehdä nykyisiin järjestelmiin näiden tietojen keruun helpottamiseksi.

2. Tullitietojen saatavuuden parantaminen tilastotietojen käyttäjille

Eurostat on laatinut sovelluksen (Taristat), jonka avulla päästään käsiksi tiettyihin Taric-tullitietokannan tietoihin. Tämä väline on riittävän toimiva erityisten ja yksittäisten tietojen esittämisen osalta. Suunnitteilla on kuitenkin ulkokaupan tilastojen yhdistäminen tullitietojen kanssa sekä tullitietojen käyttäminen viitteenä ulkokaupan tietoja käsiteltäessä. Nämä tiedot olisivat erittäin olennaisia niille, jotka käyttävät tilastoja analysointitarkoituksissa mm. kauppaneuvottelujen yhteydessä.

Toimen tavoitteena on siis se, että Comext-tietokannan käyttäjät saisivat helposti käyttöönsä tariffitoimenpiteitä ja tulleja koskevia perustietoja.

3. Intrastat-järjestelmän mukauttamiseen kuuluvat analyysit

Viime vuosina toteutettujen yksinkertaistamistoimenpiteiden lisäksi Eurostat on ehdottanut Intrastat-järjestelmän (jäsenvaltioiden väliset tavarakauppatilastot) mukauttamishanketta, jonka tarkoituksena on tehdä Intrastat-yleissäännöistä avoimempia ja ymmärrettävämpiä ja ottaa paremmin huomioon jäsenvaltioiden käytäntöjen muuttuminen tietyillä aloilla (mukautukset, määräajat, laatu jne.) sekä parametrittää järjestelmä siten, että saadut tulokset vastaavat yhteisön tarpeisiin kattavuutta, luotettavuutta ja saatavuutta koskevien laatuvaatimusten mukaisesti.

Tässä yhteydessä ehdotetaan kahta tointa, joiden tavoitteena on

- täydentää tiedontuottajien parissa ohjelman ensimmäisenä vuotena tehtyä kyselytutkimusta tavoitteena arvioida työtaakka, jonka Intrastat-tietojen toimittaminen tällä hetkellä muodostaa,

- arvioida uudelleen jäsenvaltioiden välistä kauppaa koskevien tietojen tarve.

4. Tavarakuljetuksia koskevien tietojen parantaminen

Kolmansien maiden ja unionin jäsenvaltioiden välistä tavarakauppaa koskevien kuljetustilastojen laatimiseksi kerätään nykyisin useita tietoja. Jotta näiden tilastojen käyttäjiä voitaisiin palvella paremmin, ehdotetaan, että käytettävissä olevat tiedot arvioidaan ja että niitä täydennetään muista lähteistä saatavilla tiedoilla (kuljetustilastot, jne.). Näin toimien pystyttäisiin myös arvioimaan nykyisin kerättävien tietojen laatua ja jopa luomaan uusia tilastotuotteita ja/tai tekemään ehdotuksia yksityiskohtaisten tietojen keruun optimoimiseksi.

Toimenpiteet, jotka liittyvät sellaisen tietoverkon perustamiseen, joka parantaa viranomaisille, käyttäjille ja tietojen toimittajille tarjottavaa tilastopalvelua

VUODEN 2002 TYÖOHJELMASSA TÄHDÄTÄÄN SEURAAVIIN TAVOITTEISIIN:

1. Tiedonlevityksen laajentaminen

Ulkomaankaupan tilastojen käyttäjien tarvitseman tiedon on oltava nopeasti heidän saatavillaan. Käyttäjien tarpeisiin sovelletun ja mahdollisimman ajantasaisen tiedon nopea levitys tekee Euroopan tilastojärjestelmästä EU:n ja euroalueen ulkoisen ja sisäisen kaupan tietojen parhaan toimittajan. Useita tämän tavoitteen saavuttamiseen tähtääviä hankkeita jatketaan tai käynnistetään, kuten:

- Eurostatin julkaisemien tilastojen yksityisten ja julkisten käyttäjien tietotarpeita koskeva kyselytutkimus,

- tiedonlevityksen välineiden kehittäminen ja yhdistäminen Eurostatissa.

2. Tavaroiden luokittelussa apuna käytettävien välineiden kehittäminen

Koska tilastoilmoitukset laaditaan kodifioitujen tietojen perusteella ja koska tavaraluokitus on epäilemättä monimutkaisin toimitettava tieto, on suunniteltu, että EU:n ulkokaupan toimijat saisivat käyttöönsä apuvälineen tavaroiden luokittelemiseksi.

Ehdotettujen toimien tavoitteena on jatkaa toimenpiteitä, joilla pyritään kehittämään yhteinen tietokoneohjelma, jonka avulla voidaan automaattisesti tehdä tavaraluokituksia.

Tämän tietoteknisen tuotteen olisi oltava moduuleista koottava järjestelmä ja yhteensopiva yhteisön tasolla siten, että se olisi yhdistettävissä nykyisiin tiedonkeruuvälineisiin. Mahdollisuus Internet-palvelimen kautta tarjottaviin on-line toimintoihin olisi myös oltava toteutettavissa myöhempänä ajankohtana.

3. Metatietojen levitys

Viranomaisille, tavarantoimittajille ja käyttäjille tarjottavan tilastopalvelun parantamiseksi on kaavailtu, että kaikki EU:n ulkokaupan tilastojen perustiedot ja erityisesti metatiedot kuten nimikkeistöt ja luokitukset sekä näihin liittyvät tuotteet (selittävät huomautukset, hakusanat, aakkoselliset hakemistot, transponointi- ja korrelaatiotaulukot jne.) pyritään esittämään.

Ehdotettujen toimien tavoitteena on jatkaa toimia, joilla parannetaan tavarakaupan nimikkeistöjä koskevien tietojen saatavuutta.

Toimenpiteet, joilla perustetaan tietoverkko, joka perustuu viimeisimmän teknisen kehityksen huomioon ottaviin tiedonkeruuvälineisiin, tarkoituksena parantaa tietojen toimittajille tarjottavia toimintoja

VUODEN 2002 TYÖOHJELMASSA TÄHDÄTÄÄN TILASTOTIEDON KERUUVÄLINEIDEN KEHITTÄMISEEN

Tietojen keruu yrityksissä ja niiden käsittely on ulkokaupan tilastointijärjestelmän perusosa. Yksi EDICOM I -ohjelman menestystekijä on ollut useiden yritysten käyttämää Intrastat-järjestelmää varten kehitetyt ja käyttöön otetut keruuvälineet (sähköiset lomakkeet IDEP/CN8 ja IRIS, verkkolomakkeet). Koska tekniikassa ja menetelmissä on tapahtunut paljon muutoksia ja kun otetaan huomioon saatu kokemus, ehdotettujen toimenpiteiden tavoitteena on:

- taata käytössä olevien välineiden kehittäminen ja käytön jatkuvuus mukauttamalla niitä teknisten ja käytännön vaatimusten mukaisesti,

- ottaa huomioon uudet menetelmiä koskevat vaatimukset,

- ottaa huomioon viestien teknisen standardoinnin kehittyminen,

- taata nykyaikaisten keruuvälineiden ja erityisesti verkossa olevien lomakkeiden käytön edistäminen.

Toimenpiteet, jotka liittyvät integroidun ja yhteensopivan tietoverkon perustamiseen

VUODEN 2002 TYÖOHJELMASSA TÄHDÄTÄÄN SEURAAVIIN TAVOITTEISIIN:

Edicom-ohjelma muodostuu menetelmiin ja organisaatioon liittyvistä sekä oikeudellisista ja tietoteknisistä elementeistä, joiden toiminta vaatii yhdenmukaisuutta, integrointia ja synergiaa. Ehdotetut toimenpiteet ovat seuraavat:

1. Verkon nykyaikaistaminen

Tarkoituksena on ryhtyä toimiin, joilla nykyaikaistetaan yhteisön sisäistä ja sen ulkopuolelle suuntautuvaa tavarakauppaa koskevien tilastotietojen keräämistä, tuottamista ja levittämistä koskevan Euroopan laajuisen verkon eri osatekijöitä. Toimet keskittyvät välineisiin ja menetelmiin, joita käytetään

- tietojen käsittelyssä ja validoinnissa,

- jäsenvaltioiden viranomaisten ja Eurostatin välisessä viestinnässä,

- käyttäjien mahdollisuudessa tutustua tilastotietoihin ja metatietoihin, mukaan lukien Internetin lisääntyvä käyttö ja ulkokaupan tilastoja sisältävän tietokannan (Comext) toimintojen parantaminen.

2. Menetelmiä koskevan tietojärjestelmän kehittäminen

Nämä ehdotetut menetelmäkohtaiset toimet on myös koordinoitava siten, että ne ovat yhdenmukaisia ja tähtäävät tavarakaupan tilastojen parempaan integroimiseen Euroopan tilastojärjestelmään. Näiden toimien on myös liityttävä nykyisiin menetelmiin (mukaan lukien yhteisön säännöstö), ja niitä on täydennettävä didaktisilla oppailla.

Yleisellä tasolla on myös ehdotettu, että jatketaan kattavan ja johdonmukaisen tietokannan kehittämistä, joka tukisi koko hanketta ja antaisi mahdollisuuden levittää tietoja käyttäjäystävällisesti ja interaktiivisesti uusimman tekniikan avulla.

LIITE II

EDICOM-TOIMENPITEET - KUSTANNUSTEN OHJEELLINEN ERITTELY

>TAULUKON PAIKKA>

Top