EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32004E0661

2004/661/YUTP: Neuvoston yhteinen kanta 2004/661/YUTP, 24 päivältä syyskuuta 2004, Valko-Venäjän tiettyihin virkamiehiin kohdistuvista rajoittavista toimenpiteistä

EUVL L 301, 28.9.2004, p. 67–69 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)
EUVL L 142M, 30.5.2006, p. 343–345 (MT)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 09/04/2006; Kumoaja 32006E0276

ELI: http://data.europa.eu/eli/compos/2004/661/oj

28.9.2004   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 301/67


NEUVOSTON YHTEINEN KANTA 2004/661/YUTP,

24 päivältä syyskuuta 2004,

Valko-Venäjän tiettyihin virkamiehiin kohdistuvista rajoittavista toimenpiteistä

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionista tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 15 artiklan,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

EU on edelleen vakavasti huolestunut demokratian, oikeusvaltion ja ihmisoikeuksien jatkuvasta heikkenemisestä Valko-Venäjällä.

(2)

Palauttaen mieleen 15 päivänä syyskuuta 1997 tehdyt neuvoston päätelmät EU toistaa odottavansa Valko-Venäjän poliittisen, sosiaalisen ja taloudellisen edistyksen johtavan kohti demokraattista valtiota, joka noudattaa oikeusvaltioperiaatetta ja ihmisoikeuksia, jotta maa voisi lunastaa sille kuuluvan paikkansa Euroopassa.

(3)

EU vakuuttaa uudelleen olevansa kiinnostunut rakentavasta vuoropuhelusta Valko-Venäjän kanssa, mutta se katsoo, ettei Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen 28 päivänä huhtikuuta 2004 hyväksymässä raportissaan (ns. Pourgouridesin raportti) tarkastelemien rikosten riippumatonta, täydellistä ja uskottavaa tutkintaa ole suoritettu tai edes aloitettu tähän mennessä, olevan uusi vakava takaisku oikeusvaltiolle Valko-Venäjällä.

(4)

Valko-Venäjän hallitus on jatkuvasti jättänyt huomiotta vetoomukset, joita EU, viimeksi julkilausumassaan 14 päivältä toukokuuta 2004, Euroopan neuvosto ja muut ovat esittäneet tällaisen riippumattoman tutkinnan aloittamiseksi.

(5)

Laajassa ja hyvin perustellussa Pourgouridesin raportissa nimetään selkeästi Valko-Venäjän nykyinen valtakunnansyyttäjä, entinen turvallisuusneuvoston sihteeri Viktor Sheiman, Valko Venäjän urheilu- ja matkailuministeri, entinen sisäministeri Juri Sivakov ja Valko Venäjän tasavallan sisäasiainministeriön erityisjoukkojen yksikön eversti Dmitri Pavlitšenko päätoimijoiksi Valko-Venäjällä vuosina 1999 ja 2000 tapahtuneissa neljän tunnetun henkilön katoamisissa ja asian oikeuskäsittelyn estämisessä myöhemmin.

(6)

Katoamisista päävastuussa olleita ei ole rangaistu.

(7)

Näin ollen ja ottaen huomioon, että oikeuskäsittely on selvästi pyritty estämään, neuvosto on päättänyt panna täytäntöön kohdennettuja pakotteita maahantuloa koskevien rajoitusten muodossa niille henkilöille, jotka ovat vastuussa väitettyjä rikoksia koskevien riippumattomien tutkinta- ja syytetoimien aloittamisesta mutta jotka eivät ole aloittaneet niitä ja joiden katsotaan Pourgouridesin raportin mukaan olleen päätoimijoita katoamisissa ja niiden peittelyssä myöhemmin. EU pidättää itsellään oikeuden harkita uusia rajoittavia toimenpiteitä myöhemmin.

(8)

EU aikoo tarkistaa kantansa tilanteen kehityksen pohjalta ottaen huomioon Valko-Venäjän asiaankuuluvien viranomaisten halukkuuden tutkia katoamiset perusteellisesti ja avoimella tavalla sekä toimittaa rikoksista vastuussa olevat tuomioistuimen tutkittaviksi,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN YHTEISEN KANNAN:

1 artikla

1.   Jäsenvaltioiden on toteutettava tarvittavat toimenpiteet estääkseen niiden liitteessä lueteltujen henkilöiden pääsyn alueelleen ja kauttakulun alueensa kautta, jotka ovat vastuussa väitettyjä rikoksia koskevien riippumattomien tutkinta- ja syytetoimien aloittamisesta mutta jotka eivät ole aloittaneet niitä ja joiden katsotaan Pourgouridesin raportin mukaan olleen päätoimijoita Valko Venäjällä vuosina 1999–2000 tapahtuneiden neljän tunnetun henkilön katoamisissa ja peittelyssä myöhemmin sekä asian oikeuskäsittelyn selvässä estämisessä.

2.   Edellä oleva 1 kohta ei velvoita jäsenvaltioita kieltämään omien kansalaistensa pääsyä alueelleen.

3.   Edellä oleva 1 kohta ei vaikuta tapauksiin, joissa jokin kansainvälisen oikeuden velvoite sitoo jäsenvaltiota, etenkin:

a)

kansainvälisen hallitustenvälisen järjestön isäntämaana;

b)

Yhdistyneiden Kansakuntien koolle kutsuman tai sen suojeluksessa järjestettävän kansainvälisen konferenssin isäntämaana; tai

c)

erioikeuksia ja vapauksia myöntävän monenvälisen sopimuksen nojalla.

Neuvostolle on asianmukaisesti ilmoitettava kustakin näistä tapauksista.

4.   Edellä olevan 3 kohdan katsotaan koskevan myös tapauksia, joissa jäsenvaltio toimii Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön (ETYJ:n) isäntämaana.

5.   Jäsenvaltiot voivat myöntää 1 kohdassa tarkoitettuihin toimenpiteisiin poikkeuksia, jos matkustaminen on perusteltua pakottavista humanitaarisista syistä tai jos kyseessä on osallistuminen sellaisiin hallitustenvälisiin kokouksiin, Euroopan unionin järjestämät kokoukset mukaan lukien, joissa käydään demokratiaa, ihmisoikeuksia ja oikeusvaltiota Valko-Venäjällä välittömästi tukevaa poliittista vuoropuhelua.

6.   Jäsenvaltion, joka haluaa myöntää 5 kohdassa tarkoitettuja poikkeuksia, on ilmoitettava siitä neuvostolle kirjallisesti. Poikkeus katsotaan myönnetyksi, jollei yksi tai useampi neuvoston jäsen esitä kirjallista vastalausetta 48 tunnin kuluessa ehdotettua poikkeusta koskevan ilmoituksen vastaanottamisesta. Jos yksi tai useampi neuvoston jäsen esittää vastalauseen, neuvosto voi määräenemmistöllä päättää ehdotetun poikkeuksen myöntämisestä.

7.   Jos jäsenvaltio sallii 3, 4, 5 ja 6 kohdan nojalla liitteessä lueteltujen henkilöiden pääsyn alueelleen ja kauttakulun alueensa kautta, lupa rajoitetaan koskemaan ainoastaan sitä tarkoitusta, johon se on myönnetty, ja asianomaisia henkilöitä.

2 artikla

Neuvosto hyväksyy muutoksia liitteessä olevaan luetteloon jäsenvaltion tai komission ehdotuksesta, jos Valko-Venäjän poliittiset tapahtumat sitä edellyttävät.

3 artikla

Jotta edellä mainitut toimenpiteet olisivat mahdollisimman tehokkaita, Euroopan unioni kannustaa kolmansia valtioita hyväksymään rajoittavia toimenpiteitä, jotka ovat samankaltaisia kuin tässä yhteisessä kannassa.

4 artikla

Tätä yhteistä kantaa sovelletaan 12 kuukauden ajan. Sitä tarkistetaan säännöllisesti. Se uusitaan ja sitä muutetaan tarpeen mukaan, jos neuvosto katsoo, ettei sen tavoitteita ole saavutettu.

5 artikla

Tätä yhteistä kantaa noudatetaan päivästä, jona se hyväksytään.

6 artikla

Tämä yhteinen kanta julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Tehty Brysselissä 24 päivänä syyskuuta 2004.

Neuvoston puolesta

Puheenjohtaja

L. J. BRINKHORST


LIITE

Luettelo 1 artiklassa tarkoitetuista henkilöistä

1)

SIVAKOV, JURI Leonidovitš, Valko-Venäjän urheilu- ja matkailuministeri, syntynyt 5.8.1946, Sahalin, entinen Venäjän sosialistinen federatiivinen neuvostotasavalta.

2)

SHEIMAN, VIKTOR Vladimirovitš, Valko-Venäjän valtakunnansyyttäjä, syntynyt 26.5.1958, Grodno.

3)

PAVLITŠENKO, DMITRI Valerjevitš, Valko-Venäjän erityisjoukkojen eversti, syntynyt 1966, Vitebsk.

4)

NAUMOV, VLADIMIR Vladimirovitš, sisäasiainministeri, syntynyt 1956.


Top