Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52014AE6067

    Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta ”Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi liikkuviin työkoneisiin tarkoitettujen polttomoottoreiden päästöraja-arvoihin ja tyyppihyväksyntään liittyvistä vaatimuksista” (COM(2014) 581 lopullinen — 2014/0268 (COD))

    EUVL C 251, 31.7.2015, p. 31–32 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    31.7.2015   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    C 251/31


    Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta ”Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi liikkuviin työkoneisiin tarkoitettujen polttomoottoreiden päästöraja-arvoihin ja tyyppihyväksyntään liittyvistä vaatimuksista”

    (COM(2014) 581 lopullinen — 2014/0268 (COD))

    (2015/C 251/06)

    Ainoa esittelijä:

    Brendan BURNS

    Euroopan parlamentti päätti 12. marraskuuta 2014 ja neuvosto 19. helmikuuta 2015 Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 114 artiklan nojalla pyytää Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunnon aiheesta

    ”Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi liikkuviin työkoneisiin tarkoitettujen polttomoottoreiden päästöraja-arvoihin ja tyyppihyväksyntään liittyvistä vaatimuksista”

    COM(2014) 581 final – 2014/0268 (COD).

    Asian valmistelusta vastannut ”yhtenäismarkkinat, tuotanto ja kulutus” -erityisjaosto antoi lausuntonsa 2. helmikuuta 2015.

    Euroopan talous- ja sosiaalikomitea hyväksyi 18.–19. helmikuuta 2015 pitämässään 505. täysistunnossa (helmikuun 18. päivän kokouksessa) seuraavan lausunnon. Äänestyksessä annettiin 164 ääntä puolesta ja 1 vastaan 3:n pidättyessä äänestämästä.

    1.   Suositukset

    1.1

    ”Moottoreiden käytön aikaisten päästöominaisuuksien” testauslaitteiden käyttöönotto ja testausmenettelyjen kehittäminen ovat uusia asioita liikkuvien työkoneiden yhteydessä, joten Euroopan talous- ja sosiaalikomitea (ETSK) suosittaa, että kaiken tyyppisiä moottoreita ja koneita varten tehdään perusteellisia kokeiluohjelmia sen varmistamiseksi, onko tarvittavat välineet mahdollista asentaa. Näissä tutkimuksissa tulisi myös selvittää, pitäisikö koneessa käytettyä moottoria testata testipenkissä, mikäli suoraan koneesta mittaaminen osoittautuu kohtuuttomaksi.

    1.2

    Kun otetaan huomioon vakava kansanterveydellinen huoli palamisprosesseissa syntyvistä nanohiukkasista, korkea suojelun taso, joka voidaan saavuttaa ottamalla käyttöön liikkuvien työkoneiden moottoreille ehdotettu vaihe V sekä useiden sidosryhmien, myös moottoreiden ja koneiden valmistajien, yksimielisyys komission ehdotuksesta, ETSK suosittaa, että uusi asetus hyväksytään nopeasti. Valmisteluvaiheessa kaikkien osapuolten (mukaan lukien teollisuus ja kansalaisjärjestöt) kanssa käydyn tiiviin vuorovaikutuksen ansiosta komission ehdotuksessa todetaan, että päästöjen rajoittamiseen on tarjolla erilaisia teknologioita moottorin koosta ja tyypistä riippuen.

    2.   Perusperiaate

    2.1

    Euroopan talous- ja sosiaalikomitea katsoo, että maatalous- ja metsätraktoreissa käytettävien moottoreiden haitallisten hiilimonoksidi-, typen oksidi-, hiilivety- ja hiukkaspäästöjen vähentäminen on välttämätöntä, jotta edistetään EU:n ilmanlaatutavoitteiden saavuttamista.

    2.2

    Lisäksi ETSK katsoo, että ihmisten terveyttä ja ympäristöä hyödyttävän lainsäädännön on aina perustuttava luotettaviin teknisiin, taloudellisiin ja käytännöllisiin ehdotuksiin.

    3.   Taustaa

    3.1

    Liikkuvien työkoneiden määritelmä kattaa hyvin monenlaisia koneita ja polttomoottoreita. Moottorit voivat olla asennettuina kädessä pidettäviin laitteisiin, pyörillä varustettuihin koneisiin tai teloilla kulkeviin koneisiin. Niitä käytetään rakennusalalla, maataloudessa, kaivostoiminnassa, rautateillä, sisävesillä ja monilla muilla aloilla. Näiden moottoreiden nykyiset päästöraja-arvot on vahvistettu direktiivissä 97/68/EY. Uusia päästövaiheita otettiin viimeksi käyttöön, kun direktiiviä muutettiin vuonna 2004. Euroopan komissio katsoo, että päästöraja-arvot eivät enää vastaa tekniikan nykytilaa ja että liikkuviin työkoneisiin sovellettavat vaatimukset voidaan näin ollen saattaa yhdenmukaisiksi maantieajoneuvojen (esim. linja-autot ja raskaat tavarankuljetusajoneuvot) päästöraja-arvojen kanssa.

    3.2

    Maantieajoneuvoissa käytettävän teknologian mukauttaminen liikkuviin työkoneisiin ja niiden moottoreihin soveltuvaksi edellyttää kuitenkin mittavaa kehitystyötä ja resursseja. Tästä syystä Euroopan komission ehdotuksessa vahvistetaan Euro VI -rajat sellaisia tapauksia varten, joissa teknologia on jo kypsä, ja muissa tapauksissa ehdotetaan sovellettavaksi Yhdysvaltain ympäristönsuojeluviraston (EPA) raja-arvoja, joita jo käytetään Yhdysvaltain tällä alalla huomattavan edistyksellisessä lainsäädännössä.

    3.3

    Toisin kuin maanteiden päästörajoitukset, joissa tehdään ero hyvin pienten ja hyvin suurten ajoneuvojen välillä eli sovelletaan eri lainsäädäntöä moottoripyöriin, kevyisiin hyötyajoneuvoihin ja raskaisiin hyötyajoneuvoihin, ehdotettu työkoneita koskeva asetus on yleisehdotus, joka kattaa valtavan joukon koneita ja laitteita, joiden moottoriteho vaihtelee alle 8 kW:sta noin 3  500 kW:iin. Tähän sisältyvät kaikki moottorien sylinteritilavuudet litran murto-osasta yli 100 litraan.

    3.4

    Liikkuvien työkoneiden moottoreita käytetään erilaisissa olosuhteissa kuin maantieajoneuvoihin asennettuja moottoreita. Liikkuvien työkoneiden enemmistöä käytetään toisin kuin kuorma-autoa, jossa lepotilan ja maksimitehon saavuttamisen välillä on ajallinen viive. Liikkuvia työkoneita käytetään useimmiten heti käynnistyksen jälkeen maksimiteholla, minkä jälkeen on lyhyt joutokäyntijakso, sitten taas maksimitehojakso ja pysähdys. Tämä sykli toistuu uudelleen ja uudelleen. Nämä ovat useimpien liikkuvien työkoneiden normaalit toimintaolosuhteet. Ne eroavat maantieajoneuvojen lähes vakiotasoisista moottorien kierrosluvuista ja ulostulotehoista.

    3.5

    Seuraavat asiat on otettava huomioon tehtäessä mahdollisia mukautuksia liikkuvien työkoneiden moottoreihin:

    Mallimuutoksissa tulee ottaa huomioon tarve kestää maantien ulkopuolisia olosuhteita eli muun muassa pitkäkestoista altistusta maantietä aggressiivisemmalle ympäristölle sekä suurta iskukuormaa ja tärinää verrattuna maantieajoneuvoihin, joita käytetään suorilla, tasaisilla maanteillä.

    Fyysistä muotoa ja kokoa muutettaessa on otettava huomioon tarve sopia edelleen erilaisten liikkuvien työkoneiden mittoihin ja noudattaa vaatimusta pitää jälkikäsittelyjärjestelmät kooltaan mahdollisimman pieninä.

    Työ/kuorma-syklit, joiden aikana jälkikäsittelyjärjestelmien tulee toimia tehokkaasti, vaihtelevat suuresti, ja niihin sisältyy myös tilaltaan nopeasti muuttuva kuormitus.

    Huolehditaan asianmukaisesta termisestä ja kemiallisesta tasapainosta pakokaasujärjestelmässä, jotta jälkikäsittelyjärjestelmä toimisi tehokkaasti; tähän kuuluu muun muassa hiukkassuodatinjärjestelmien regenerointi kovin monenlaisissa olosuhteissa.

    Varmistetaan moottorin ja jälkikäsittelyjärjestelmän uudelleenoptimointi hyväksyttävän transienttivasteen takaamiseksi ja polttoaineen ja reagenssin kulutuksen minimoimiseksi.

    4.   Ongelmat

    4.1

    Komission suosituksissa todetaan, että ”moottoreiden käytön aikaisia päästöominaisuuksia” valvotaan ja että ”ehdotetaan kokeiluohjelmia asianmukaisten testausmenettelyjen kehittämiseksi”. On tärkeää selvittää, voidaanko kannettavia päästömittauslaitteistoja (PEMS) asentaa vain sellaisiin koneisiin, jotka moottorien valmistajat valitsevat edustamaan tuotteitaan. Pysyvää asennusta kaikkiin koneisiin ei käsitellä tässä säädöksessä.

    4.2

    Euroopan komission ehdotukseen kirjattu aikataulu vaiheeseen V siirtymiseksi on mahdollinen vain, jos lainsäädäntö hyväksytään hyvissä ajoin. Mikäli päätöksentekoprosessi viivästyy merkittävästi, ei ole aikaa viimeistellä tuotekehittelyä ja toteuttaa jokaista tyyppihyväksyntää.

    Bryssel 18. helmikuuta 2015.

    Euroopan talous- ja sosiaalikomitean puheenjohtaja

    Henri MALOSSE


    Top