EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52011AE0527

Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta ”Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi direktiivin 2000/25/EY muuttamisesta päästövaiheiden kapearaiteisiin traktoreihin soveltamisen osalta” KOM(2011) 1 lopullinen – 2011/0002 COD

EUVL C 132, 3.5.2011, p. 53–54 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

3.5.2011   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 132/53


Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta ”Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi direktiivin 2000/25/EY muuttamisesta päästövaiheiden kapearaiteisiin traktoreihin soveltamisen osalta”

KOM(2011) 1 lopullinen – 2011/0002 COD

2011/C 132/09

Yleisesittelijä: Brendan BURNS

Neuvosto päätti 2. helmikuuta ja Euroopan parlamentti 20. tammikuuta 2011 Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 114 artiklan nojalla pyytää Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunnon aiheesta

Ehdotus: Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi direktiivin 2000/25/EY muuttamisesta päästövaiheiden kapearaiteisiin traktoreihin soveltamisen osalta

KOM(2011) 1 lopullinen – 2011/0002 COD.

Euroopan talous- ja sosiaalikomitean työvaliokunta päätti 18. tammikuuta 2011 antaa asian valmistelun ”yhtenäismarkkinat, tuotanto ja kulutus” -erityisjaoston tehtäväksi.

Asian kiireellisyyden vuoksi Euroopan talous- ja sosiaalikomitea nimesi 15.–16. maaliskuuta 2011 pitämässään 470. täysistunnossa (maaliskuun 16. päivän kokouksessa) yleisesittelijäksi Brendan Burnsin ja hyväksyi seuraavan lausunnon äänin 147 puolesta ja 7:n pidättyessä äänestämästä.

1.   Päätelmät ja suositukset

1.1

Euroopan talous- ja sosiaalikomitea on vakuuttunut siitä, että maatalous- ja metsätraktoreiden moottoreiden haitallisten hiilimonoksidi-, typen oksidi-, hiilivety- ja hiukkaspäästöjen vähentäminen on välttämätöntä, jotta edistetään EU:n ilmanlaatutavoitteiden saavuttamista.

1.2

ETSK katsoo, että ihmisten terveyden ja ympäristön edistämiseen tähtäävän lainsäädännön on perustuttava luotettaviin teknisiin, taloudellisiin ja sosiaalisiin arvioihin.

1.3

ETSK katsoo, että riippumattomat tutkimukset ja komission keräämät tiedot osoittavat, että on annettava lisää aikaa soveltuvien jälkikäsittelylaitteiden kehittämiseksi ja asentamiseksi erikoistraktoreihin, jotka täyttävät korkealaatuisen tuotantokasvien viljelyn – pääasiassa viininviljelyn – vaatimukset.

1.4

ETSK tukee komission ehdotusta lykätä direktiivin 2000/25/EY 4 artiklassa asetettuja vaiheisiin III B ja IV kuuluvia, tyyppihyväksyntää ja ensimmäistä käyttöönottoa koskevia määräaikoja T2-, C2- ja T4.1- luokkien osalta kolmella vuodella.

1.5

ETSK katsoo lisäksi, että komission ehdotuksen laatimiseen johtaneet tutkimukset eivät osoita riittävän varmasti, että kyseiset traktorit voivat täyttää vaiheen IV vaatimukset.

1.6

ETSK suosittaa, että Euroopan komission laatii – riittävän ajan kuluttua (mieluiten vuoden 2014 lopussa), kun tekniikka on kehittynyt riittävästi – lisätutkimuksen vaiheen IV toteutettavuudesta ja tarvittaessa ehdottaa lisää muutoksia kapearaiteisia traktoreita koskeviin neljännen vaiheen vaatimuksiin tai määräaikoihin.

1.7

ETSK suosittaa, että liikkuvien työkoneiden ja traktoreiden pakokaasupäästöjä koskevan lainsäädännön mahdollisista tulevista muutoksista laaditaan yhteiset yksityiskohtaiset vaikutustenarvioinnit ja että lainsäädännön soveltamisalaa ei laajenneta koskemaan muita laitetyyppejä ilman asianmukaista tarkastelua ja mahdollisesti tarvittavia muutoksia.

1.8

Koska liikkuvien työkoneiden pakokaasupäästöjä koskevan direktiivin 97/68/EY säännösten muutokset siirretään automaattisesti vastaavaan traktoreita koskevaan direktiiviin 2000/25/EY, ETSK suosittaa, että Euroopan komissio ottaa huomioon traktoreiden erityisominaisuudet yleensä ja kapearaiteisten traktoreiden ominaisuudet erityisesti osana jokaista vaikutustenarviointia, vaikka kyseiset traktorit eivät kuulu direktiivin 97/68/EY soveltamisalaan.

2.   Johdanto

2.1

Direktiivi 2000/25/EY koskee maatalous- ja metsätraktoreihin asennettavia 18–560 kW:n puristussytytysmoottoreita. Siinä asetetaan rajat hiilimonoksidi-, typen oksidi-, hiilivety- ja hiukkaspäästöille. Direktiivissä säädetään pakokaasu- ja hiukkaspäästöjen enimmäismäärien vaiheittain tiukentuvista raja-arvoista ja niille asetetuista määräajoista. Seuraavat jo säädetyt vaiheet ovat III B (alku 1. tammikuuta 2011) ja IV (alku 1. tammikuuta 2014).

2.2

Maatalous- ja metsätraktorien pakokaasupäästöjä koskevia ylärajoja muutettiin vuonna 2005. Silloin liikkuville työkoneille määritellyt säännöt (direktiivi 97/68/EY, muutettu direktiivillä 2004/26/EY) siirrettiin koskemaan myös maataloustraktoreita, suorittamatta kuitenkaan minkäänlaista vaikutustenarviointia kyseisten vaatimusten teknisestä toteutettavuudesta. Toisaalta direktiivin 4 artiklan 8 kohdan mukaan selvitys toteutettavuudesta on tehtävä ennen vaiheiden III B ja IV muuttumista pakollisiksi.

2.3

Erikoistraktoreita on kehitetty Euroopassa viimeisen 40 vuoden aikana, ja niiden tarkoituksena on mahdollistaa mekanisoitu toiminta esimerkiksi viini- ja hedelmätarhojen ja vastaavien viljelytyyppien maasto- ja maaperäoloissa – lähinnä Keski- ja Etelä-Euroopassa. Nämä toimintavaatimukset koskevat ainoastaan eurooppalaista viljelyä, ja kyseiset erikoistraktorit on kehitetty ainoastaan eurooppalaisia markkinoita varten. Näissä viljelytyypeissä käytetyt maatalous- ja metsätraktorit on luokiteltu traktoreita koskevassa puitedirektiivissä 2003/37/EY luokkiin T2, C2 ja T4.1 ja yleisesti nimetty kapearaiteisiksi traktoreiksi.

2.4

Rinnakkain traktoreiden kehittämisen kanssa on myös muutettu erikoisviljelyn järjestelmiä (1) sadon määrän ja laadun optimoimiseksi. Rakennemuutoksessa on tukeuduttu kapearaiteisten traktoreiden käyttöön, joten nykyisin traktorit ja eräät EU:n korkealaatuisimmista ja tuottavimmista viljelyksistä ovat täysin riippuvaisia toisistaan.

2.5

Vaiheiden III B ja IV tiukat vaatimukset edellyttävät moottoreiden varustamista jälkikäsittelylaitteilla, jotka ovat hyvin suuria verrattuna itse moottoriin ja joiden asennusta rajoittavat merkittävästi koneiden käyttövaatimukset. Näissä traktoreissa on samanlaiset moottorit kuin muissa traktorityypeissä; pääasiallinen ero on käytettävissä olevan moottoritilan koko sekä tilan vähyys itse moottoritilan ympärillä.

2.6

Traktoreiden valmistajat eivät voi asentaa moottoreita yhdessä jälkikäsittelylaitteiden kanssa, kun samalla on noudatettava traktoreiden kokoa ja ohjattavuutta koskevia käyttövaatimuksia, jotka ovat näiden koneiden perustavanluonteisia suunnittelua ohjaavia spesifikaatioita.

2.7

Nämä päätelmät on vahvistettu lukuisissa komission tuottamissa tutkimuksissa, joissa on suositeltu joko kyseisten traktoreiden täydellistä vapauttamista vaiheista III B ja IV tai kyseisten vaiheiden siirtämistä vähintään 5 vuodella.

2.8

Kyseisiä traktoreita myydään vuosittain noin 26 000 kappaletta, ja niiden osuus uusien traktoreiden markkinoista EU:ssa on noin 16 prosenttia. On ryhdyttävä asianmukaisiin toimenpiteisiin, koska muuten markkinoille ei enää pääse yhtään vaiheen III A mukaista traktoria. Tämä lopettaisi näiden traktoreiden tarjoamien ympäristöetujen kertymisen. Samalla noin 80 000 maatalouden työntekijää altistuisi vakavammille turvallisuusriskeille, sillä vanhemmissa traktoreissa ei ole kaikkia nykyisin mahdollisia turvavarusteita. Traktoreiden tuotannosta ja niiden osatoimittajien piiristä saattaisi poistua 3 000 työpaikkaa – kaikki EU:sta.

3.   Ehdotus direktiivin muuttamiseksi

3.1

Ehdotuksella muutettaisiin direktiiviä 2000/25/EY siten, että kaikkia vaiheisiin III B ja IV liittyviä vaatimuksia lykättäisiin T2-, C2- ja T4.1- luokkien traktoreiden osalta kolmella vuodella.

4.   Yleiset huomiot

4.1

ETSK kannattaa kuudennen ympäristöä koskevan toimintaohjelman (2) (KOM(2001) 31 lopullinen) mukaista komission lähestymistapaa, jonka mukaan ilman laatua on parannettava vähentämällä pakokaasupäästöjä niiden lähteillä sekä samalla on hyödynnettävä vankkaa tieteellisiä tietämystä, taloudellisia arvioita ja luotettavaa ajantasaista tietoa näiden vähennysten määrittelemiseksi.

4.2

ETSK kannattaa komission ehdotusta soveltaa näitä periaatteita vaiheisiin III B ja IV.

4.3

ETSK pitää kuitenkin edelleen epävarmana, onko vaiheen IV mukaisten moottoreiden asentaminen kapearaiteisiin traktoreihin yleensä mahdollista niiden käyttövaatimukset huomioon ottaen. Komissio pitääkin tärkeänä seurata teollisuuden teknistä kehitystä, jotta voidaan nähdä, miten siirtyminen kohti vaiheiden III B ja IV raja-arvoja edistyy.

4.4

ETSK suosittaa, että osana komission ehdottamaa seurantaprosessia laadittaisiin ennen neljännen vaiheen muuttumista pakolliseksi raportti, joka koskisi vaiheen IV toteutettavuutta kapearaiteisten traktoreiden osalta ja jossa esitettäisiin mahdollisia muutoksia direktiiviin.

4.5

ETSK toteaa, että laajennettaessa direktiiviin 2000/25/EY vuonna 2005 tehdyllä muutoksella vaiheet III B ja IV koskemaan liikkuvien työkoneiden ohella myös maatalous- ja metsätraktoreita yleensä ja erikoistraktoreita erityisesti ei minkäänlaista vaikutustenarviointia toimitettu ja että tämä laiminlyönti on tehnyt nyt tarkasteltavana olevan jälkikäteismuutoksen tarpeelliseksi.

Bryssel 16. maaliskuuta 2011

Euroopan talous- ja sosiaalikomitean puheenjohtaja

Staffan NILSSON


(1)  Tähän on saatu myös unionin merkittävää taloudellista tukea osana sen yleistä maatalouspolitiikkaa.

(2)  EUVL C 154 E, 29.5.2001, s. 218.


Top