Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52011AE0527

Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om ”Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om ändring av Europaparlamentets och rådets direktiv 2000/25/EG vad gäller tillämpningen av utsläppssteg på smalspåriga traktorer” KOM(2011) 1 slutlig – 2011/0002 (COD)

EUT C 132, 3.5.2011, p. 53–54 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

3.5.2011   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 132/53


Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om ”Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om ändring av Europaparlamentets och rådets direktiv 2000/25/EG vad gäller tillämpningen av utsläppssteg på smalspåriga traktorer”

KOM(2011) 1 slutlig – 2011/0002 (COD)

2011/C 132/09

Huvudföredragande: Brendan BURNS

Rådet och Europaparlamentet beslutade den 2 februari 2011 respektive den 20 januari 2011 att i enlighet med artikel 114 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt rådfråga Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om

Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om ändring av Europaparlamentets och rådets direktiv 2000/25/EG vad gäller tillämpningen av utsläppssteg på smalspåriga traktorer

KOM(2011) 1 slutlig – 2011/0002 (COD).

Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs presidium gav den 18 januari 2011 facksektionen för inre marknaden, produktion och konsumtion i uppdrag att utarbeta ett yttrande i ärendet.

Med hänsyn till ärendets brådskande karaktär utsågs Brendan Burns till huvudföredragande vid Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs 470:e plenarsession den 15–16 mars 2011 (sammanträdet den 16 mars). EESK antog följande yttrande med 147 röster för och 7 nedlagda röster.

1.   Sammanfattning och rekommendationer

1.1

Europeiska ekonomiska och sociala kommittén (EESK) är övertygad om att en minskning av skadliga utsläpp av kolmonoxid, kväveoxider, kolväten och partiklar från motorer avsedda för jordbruks- eller skogsbrukstraktorer är nödvändig för att bidra till att uppnå EU:s mål om luftkvalitet.

1.2

EESK anser att lagstiftning som införs för att skydda människors hälsa och miljön måste grunda sig på stabila tekniska, ekonomiska och sociala analyser.

1.3

EESK anser att de oberoende studier och uppgifter som kommissionen har beaktat visar att man måste ge ytterligare tid åt utvecklingen av ändamålsenliga efterbehandlingssystem och installationen av dessa på specialutformade traktorer som uppfyller de krav som gäller för odling av högklassiga jordbruksgrödor, i synnerhet i fråga om vinodling.

1.4

Vad gäller de datum för typgodkännande och ikraftträdande av steg III B och IV som anges i artikel 4 i direktiv 2000/25/EG stöder EESK kommissionens förslag om att skjuta upp dessa med tre år för traktorer i kategorierna T2, C2 och T4.1.

1.5

Vidare anser EESK att de undersökningar som ledde fram till detta förslag inte på ett tillräckligt säkert sätt visar att det i praktiken kommer att vara möjligt för dessa traktorer att uppfylla kraven i steg IV.

1.6

EESK rekommenderar att Europeiska kommissionen – med tillräcklig tidsmarginal, förslagsvis fram till slutet av år 2014 – utför en ytterligare granskning av huruvida steg IV kommer att vara genomförbart när tekniken är tillräckligt utvecklad. Kommittén rekommenderar också att kommissionen, om så visar sig nödvändigt, föreslår ytterligare ändringar av kraven eller tidsplanen för steg IV när det gäller smalspåriga traktorer.

1.7

EESK rekommenderar att man vid alla framtida förändringar av utsläppslagstiftningen för mobila maskiner som inte är avsedda för transporter på väg och traktorer ska utföra en gemensam detaljerad konsekvensanalys. Lagstiftningen bör inte heller utvidgas för att inkludera maskiner av annat slag utan adekvat utvärdering och eventuell omarbetning.

1.8

Alla förändringar av utsläppslagstiftningen för mobila maskiner som inte är avsedda för transporter på väg i direktiv 97/68/EG kommer per automatik även att gälla för det motsvarande traktordirektivet (2000/25/EG). Därför rekommenderar EESK att Europeiska kommissionen vid varje eventuell konsekvensanalys ska ta hänsyn till traktorers specifika egenskaper i allmänhet och smalspåriga traktorers egenskaper i synnerhet, även om dessa fordon inte omfattas av direktiv 97/68/EG.

2.   Inledning

2.1

Direktiv 2000/25/EG avser förbränningsmotorer med kompressionständning med en effekt på över 18 kW men högst 560 kW som ska monteras i jordbruks- och skogsbrukstraktorer. Det innehåller gränsvärden för kolmonoxid, kväveoxider, kolväten och partiklar. Enligt direktivet ska utsläppskrav med successivt snävare gränser införas stegvis vid vissa datum för anpassning av gränsvärden för utsläpp av avgaser och partiklar. Nästa steg, som redan har fastställts, benämns III B (från och med den 1 januari 2011) och IV (från och med den 1 januari 2014).

2.2

Gränsvärdena för utsläpp av föroreningar från jord- och skogsbrukstraktorer ändrades 2005. Vid denna tid började man tillämpa bestämmelserna för mobila maskiner som inte är avsedda att användas på väg (direktiv 97/68/EG, ändrat genom direktiv 2004/26/EG) även på jordbrukstraktorer, utan att man gjorde någon särskild konsekvensanalys av huruvida kraven var tekniskt genomförbara. Å andra sidan föreskrev artikel 4.8 i direktivet att en genomförbarhetsstudie skulle utföras innan steg III B och IV blev obligatoriska.

2.3

Under de senaste 40 åren har man i Europa arbetat med att utveckla specialutformade traktorer som ska kunna fungera i den särskilda terrängen och topografin i vissa slags odlingar (vinodlingar, fruktodlingar etc.) i framför allt centrala och södra Europa. De här driftskraven är speciella för den europeiska odlingen och de specialutformade traktorerna har tagits fram endast för denna marknad. De jordbruks- eller skogsbrukstraktorer som används vid denna odling klassificeras enligt traktorramdirektivet (direktiv 2003/37/EG) som T2, C2 och T4.1, och ofta används den övergripande benämningen smalspåriga traktorer.

2.4

Parallellt med utvecklingen av traktorerna har den specialiserade odlingen omstrukturerats (1) för att optimera skördarnas avkastning och kvalitet. Vid denna omstrukturering har man varit beroende av att kunna använda smalspåriga traktorer, och detta har lett till att det i dag finns ett totalt ömsesidigt beroende mellan dessa traktorer och några av de mest högklassiga och vinstgivande odlingarna i EU.

2.5

De stränga kraven i steg III B och IV innebär att motorerna måste förses med efterbehandlingssystem som är väldigt stora i förhållande till själva motorn, och deras installation försvåras också avsevärt på grund av deras driftskrav. De motorer som används i dessa traktorer är av samma typ som motorerna i andra slags traktorer. Den främsta skillnaden är motorrummets storlek och det begränsade utrymmet kring själva motorrummet.

2.6

Traktortillverkarna kan inte installera motorer med tillhörande efterbehandlingssystem och samtidigt uppfylla de driftskrav i fråga om storlek och manöverduglighet som är grundläggande specifikationer för dessa maskiners konstruktion.

2.7

Dessa slutsatser bekräftades av flera studier som utfördes åt kommissionen och i vilka man antingen föreslog att dessa traktorer skulle undantas helt och hållet från stegen III B och IV eller att man skulle förlänga tidsfristen med åtminstone 5 år.

2.8

Det säljs ungefär 26 000 traktorer av denna typ per år och de utgör runt 16 % av marknaden för nya traktorer i EU. Åtgärder krävs, annars kommer man inte att släppa ut några fler moderna traktorer som uppfyller kraven i steg III A på marknaden. Detta skulle sätta punkt för den förbättring ur miljösynpunkt som de bidrar till, och det skulle också utsätta ungefär 80 000 människor som är sysselsatta inom jordbruket för allvarliga säkerhetsrisker eftersom äldre traktorer saknar många av de säkerhetsanordningar som finns i dag. 3 000 arbetstillfällen, samtliga inom EU, kan gå förlorade inom traktortillverkningsindustrin och hos dess underleverantörer.

3.   Förslaget till ändring av direktivet

3.1

Förslaget går ut på att ändra direktiv 2000/25/EG så att tidsfristen för alla krav inom steg III B och IV förlängs med tre år för traktorer som tillhör kategorierna T2, C2 och T4.1.

4.   Allmänna kommentarer

4.1

EESK delar kommissionens synsätt i linje med det sjätte miljöhandlingsprogrammet (KOM(2001) 31 slutlig) (2). Enligt detta måste man inte bara förbättra luftkvaliteten genom minskade utsläpp vid källan, utan man behöver också utgå från välgrundade vetenskapliga kunskaper, ekonomiska analyser och tillförlitliga och aktuella uppgifter när man planerar sådana minskningar.

4.2

EESK stöder kommissionens förslag, som tar fasta på dessa principer när det gäller steg III B och IV.

4.3

Å andra sidan anser EESK att det fortfarande inte är klarlagt huruvida det verkligen kommer att vara möjligt att installera steg IV-motorer på smalspåriga traktorer och samtidigt upprätthålla deras driftskrav. I själva verket anser kommissionen att det är viktigt att övervaka den tekniska utvecklingen inom industrin på längre sikt, så att man därmed kan följa de framsteg som görs i arbetet för att nå gränsvärdena för steg III B och IV.

4.4

Som ett led i den övervakningsprocess som föreslås av kommissionen rekommenderar EESK att man avlägger en rapport innan steg IV blir obligatoriskt. Denna ska tydligt visa att steg IV är genomförbart även när det gäller smalspåriga traktorer och innehålla eventuella förslag till ändringar av direktivet.

4.5

EESK:s bedömning är att det inte gjordes någon konsekvensanalys innan traktorer i allmänhet och specialutformade traktorer i synnerhet kom att omfattas av steg III B och IV i samband med att direktiv 2000/25/EG ändrades år 2005. Det är på grund av detta förbiseende som direktivet nu behöver ändras.

Bryssel den 16 mars 2011

Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs ordförande

Staffan NILSSON


(1)  Också med betydande ekonomiskt stöd från gemenskapen, som ett led i dess allmänna jordbrukspolitik.

(2)  EGT C 154 E, 29.5.2001, s. 218.


Top