Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32018R1874

    Komission täytäntöönpanoasetus (EU) 2018/1874, annettu 29 päivänä marraskuuta 2018, vuotta 2020 koskevien tietojen toimittamisesta integroiduista maatilatilastoista sekä asetusten (EY) N:o 1166/2008 ja (EU) N:o 1337/2011 kumoamisesta annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2018/1091 nojalla muuttujien luettelon ja muuttujien kuvausten osalta (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti.)

    C/2018/7861

    EUVL L 306, 30.11.2018, p. 14–49 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2018/1874/oj

    30.11.2018   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    L 306/14


    KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) 2018/1874,

    annettu 29 päivänä marraskuuta 2018,

    vuotta 2020 koskevien tietojen toimittamisesta integroiduista maatilatilastoista sekä asetusten (EY) N:o 1166/2008 ja (EU) N:o 1337/2011 kumoamisesta annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2018/1091 nojalla muuttujien luettelon ja muuttujien kuvausten osalta

    (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

    EUROOPAN KOMISSIO, joka

    ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

    ottaa huomioon integroiduista maatilatilastoista sekä asetusten (EY) N:o 1166/2008 ja (EU) N:o 1337/2011 kumoamisesta annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2018/1091 (1) ja erityisesti sen 5 artiklan 4 kohdan ja 8 artiklan 1 kohdan,

    sekä katsoo seuraavaa:

    (1)

    Asetuksessa (EU) 2018/1091 vahvistetaan puitteet Euroopan maatilatilastoille sekä maatilojen rakennetietojen integroimiselle tuotantomenetelmiä, maaseudun kehittämistoimenpiteitä ja maatalouden ympäristönäkökohtia koskeviin tietoihin ja muihin asiaan liittyviin tietoihin.

    (2)

    Jäsenvaltioiden olisi kerättävä tietoja asetuksen (EU) 2018/1091 mukaisia aihealueiden perustietoja, kehyksen laajennuksia, aiheita ja yksityiskohtaisia aiheita vastaavasti.

    (3)

    Perus- ja aihealuetietoja koskevien muuttujien kokonaismäärä ei saisi olla suurempi kuin 300, asetuksen (EU) 2018/1091 8 artiklan 2 kohdan mukaisesti.

    (4)

    Maatiloille ja jäsenvaltioille ei saisi aiheutua merkittäviä lisäkustannuksia, joista aiheutuu kohtuutonta ja perusteetonta rasitetta, asetuksen (EU) 2018/1091 8 artiklan 5 kohdan mukaisesti.

    (5)

    Tässä asetuksessa säädetyt toimenpiteet ovat Euroopan tilastojärjestelmää käsittelevän komitean lausunnon mukaiset,

    ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN ASETUKSEN:

    1 artikla

    1.   Asetuksen (EU) 2018/1091 liitteessä III lueteltujen rakennetta koskeviin perustietoihin liittyvien muuttujien kuvaus esitetään tämän asetuksen liitteessä I.

    2.   Kunkin aihealueen aiheita ja yksityiskohtaisia aiheita koskevien muuttujien luettelo annetaan liitteessä II.

    3.   Kuvaukset liitteessä II luetelluista muuttujista, joita jäsenvaltioiden on kunkin aihealueen aiheista ja yksityiskohtaisista aiheista käytettävä, esitetään liitteessä III.

    2 artikla

    Tämä asetus tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

    Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

    Tehty Brysselissä 29 päivänä marraskuuta 2018.

    Komission puolesta

    Puheenjohtaja

    Jean-Claude JUNCKER


    (1)  EUVL L 200, 7.8.2018, s. 1.


    LIITE I

    Kuvaus asetuksen (EU) 2018/1091 liitteessä III mainittujen rakennetta koskevien perustietojen ja kehysten laajennusten yhteydessä käytettävistä muuttujista

    I.

    YLEISET MUUTTUJAT

    Tutkimustiedot

    CGNR 001

    Maatilan tunniste

    Maatilan yksilöllinen numerotunniste tietojen toimittamista varten.

    Maatilan sijainti

    Maatilan sijainti on paikka, jossa tila harjoittaa pääasiallista maataloustoimintaansa.

    CGNR 002

    Maantieteellinen sijainti

    Maatilan sijaintia vastaava Euroopan laajuudessa käytettävän 1 km:n INSPIRE-tietoyksikköruudukon (1) ruututunniste. Tunnistetta käytetään ainoastaan tietojen toimittamiseksi.

    Tietojen levittämistarkoituksessa käytetään taulukkoaineistojen tavanomaisten tietosuojamenetelmien lisäksi 1 km:n ruudukkoa vain, jos ruudukon sisällä on enemmän kuin kymmenen maatilaa; muussa tapauksessa käytetään sisäkkäisiä 5 km:n, 10 km:n tai suuremman koon ruudukkoja tarpeen mukaan.

    CGNR 003

    NUTS 3 -alue

    Sen NUTS 3 (2) -alueen koodi (Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1059/2003 (3) mukaisesti), jolla tila sijaitsee.

    CGNR 004

    Maatilalla on alueita, joilla asetuksen (EU) N:o 1305/2013 mukaisesti on luonnonoloista johtuvia rajoitteita

    Tiedot alueista, joilla on luonnonoloista johtuvia rajoitteita, ilmoitetaan Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1305/2013 (4) 32 artiklan mukaisesti.

     

    L – maatila sijaitsee alueella, joka on muu kuin vuoristoalue ja jolla on luonnonoloista johtuvia huomattavia rajoitteita

     

    M – maatila sijaitsee vuoristoalueella

     

    O – maatila sijaitsee muulla alueella, jolla on erityisrajoitteita

     

    N – maatila ei ole osa aluetta, jolla on luonnonoloista johtuvia rajoitteita

    Maatilan omistusmuoto

    Maatilan omistusmuoto riippuu haltijan asemasta.

     

    Onko maatilaa koskeva oikeudellinen ja taloudellinen vastuu

    CGNR 005

    luonnollisella henkilöllä, joka on itsenäisen maatilan ainoa haltija?

    Yksittäinen luonnollinen henkilö, joka on haltijana maatilalla, jolla ei ole yhteisen johdon tai muun yhteisen järjestelyn kautta yhteyttä muiden haltijoiden maatiloihin.

    Tämän edellytyksen täyttäviä maatiloja kutsutaan ainoan haltijan maatiloiksi .

    CGNR 006

    jos kyllä, onko tämä haltija myös tilanhoitaja?

    CGNR 007

    jos ei, onko tilanhoitaja haltijan perheenjäsen?

    CGNR 008

    jos kyllä, onko tilanhoitaja haltijan puoliso?

    CGNR 009

    Yhteisomistus

    Luonnolliset henkilöt, jotka ovat ainoita haltijoita maatilalla, jolla ei ole yhteyttä muiden haltijoiden maatiloihin, ja jotka omistavat kyseisen maatilan ja johtavat sitä yhteisesti.

    CGNR 010

    kahdella tai useammalla luonnollisella henkilöllä, jotka ovat liikekumppaneita, jos maatila on tilayhtymä?

    Tilayhtymän osakkaat ovat luonnollisia henkilöitä, jotka omistavat, vuokraavat tai muutoin hoitavat yhdessä yhtä maatilaa tai omia tilojaan ikään kuin ne olisivat yksi tila. Tällaisen yhteistyön on oltava lakiin perustuva tai siitä on oltava kirjallinen sopimus.

    CGNR 011

    oikeushenkilöllä?

    Oikeussubjekti, joka ei ole luonnollinen henkilö mutta jolla on yksittäisen henkilön tavanomaiset oikeudet ja velvollisuudet, kuten mahdollisuus haastaa ja tulla haastetuksi oikeuteen (yleinen oikeustoimikelpoisuus).

    CGNR 012

    jos kyllä, onko maatila osa yritysryhmää?

    Yritysryhmä on sellaisten yritysten yhteenliittymä, jotka ovat sidoksissa toisiinsa oikeudellisesti ja/tai taloudellisesti ja jotka ovat emoyrityksen määräysvallan alaisia.

    Yritys vastaa pienintä oikeudellisten yksiköiden ryhmää, joka muodostaa sellaisen organisatorisen tavaroiden ja palvelujen tuotantoyksikön, joka on tietyssä määrin itsenäinen päätöksenteossaan erityisesti käytettävissään olevien voimavarojensa osalta. Yritys harjoittaa yhtä tai useampaa toimintaa yhdessä tai useammassa paikassa. Yritys voi muodostua yhdestä ainoasta oikeudellisesta yksiköstä.

    CGNR 013

    Maatila on yhteismaan yksikkö

    Tietojen keruu- ja tallennustarkoituksia varten maatila yhteismaan yksikkönä on kokonaisuus, joka koostuu sellaisesta käytössä olevasta maatalousmaasta (KMM), jota käyttävät muut maatilat yhteisten oikeuksien nojalla.

    CGNR 014

    Haltija saa EU-tukea maatilan maasta tai eläimistä ja sisältyy näin yhdennettyyn hallinto- ja valvontajärjestelmään (IACS)

    Haltija on Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1307/2013 (5) 9 artiklassa tarkoitettu aktiiviviljelijä ja tukihakemus on hyväksytty.

    CGNR 015

    Haltija on nuori viljelijä tai uusi maatalousyrittäjä, joka on saanut tarkoitusta varten yhteisen maatalouspolitiikan mukaista tukea kolmena edeltävänä vuonna

    Taloudellinen tuki voi tarkoittaa asetuksen (EU) N:o 1307/2013 50 ja 51 artiklan mukaisia suoria tukia tai asetuksen (EU) N:o 1305/2013 19 artiklan 1 kohdan a alakohdan i alakohdan (yrityksen perustamistuki nuorille viljelijöille) nojalla maatalouden kehittämisohjelmissa annettavaa tukea.

    Maatilan tilanhoitaja

    Maatilan hoitaja on luonnollinen henkilö, joka vastaa maatilan tavanomaiseen päivittäiseen toimintaan liittyvien taloudellisten ja tuotannollisten tehtävien hoidosta.

    Maataloustyöksi katsotaan kaikentyyppinen tilalla tehtävä työ, jolla edistetään joko

    i)

    asetuksen (EU) 2018/1091 2 artiklan a alakohdassa määriteltyä toimintaa;

    ii)

    tuotantovälineiden ylläpitoa; tai

    iii)

    tällaisesta tuotannollisesta työstä suoraan johtuvaa toimintaa.

    Maatilalla maataloustyöhön käytetty aika on tilan maataloustyöhön tosiasiallisesti käytetty aika, johon ei lueta mukaan haltijan tai maatilan hoitajan kotitaloudessa suoritettua työtä.

    Vuosityöyksikkö on kokoaikavastaava työllisyys eli tehtyjen työtuntien kokonaismäärä jaettuna maassa kokoaikaisissa työpaikoissa tehtyjen työtuntien vuotuisella keskiarvolla.

    Kokoaikaisella tarkoitetaan kansallisissa työsopimusehdoissa määrättyä vähimmäistyöaikaa. Jos työsopimusehdoissa ei määrätä vuosittaisesta työtuntien määrästä, vähimmäistyöaikana pidetään 1 800 :aa tuntia (225 kahdeksan tunnin työpäivää).

    CGNR 016

    Syntymävuosi

    Maatilan hoitajan syntymävuosi

    CGNR 017

    Sukupuoli

    Maatilan hoitajan sukupuoli

     

    M – Mies

     

    F – Nainen

    CGNR 018

    Maataloustyö maatilalla (ei kotitaloustyö)

    Maatilan hoitajan maatilalla tekemän maataloustyön vuosityöyksiköiden prosenttiluokka (6).

    CGNR 019

    Vuosi, jona luokiteltu tilanhoitajaksi

    Vuosi, jona maatilan hoitaja aloitti tässä tehtävässä

    CGNR 020

    Tilanhoitajan maatalousalan koulutus

    Tilanhoitajan saavuttama korkein maatalousalan koulutustaso:

     

    PRACT – ainoastaan käytännön kokemusta maataloustyöstä, jos maatilan hoitaja on hankkinut kokemusta maatilalla tehdyn käytännön työn kautta

     

    BASIC – maatalousalan peruskoulutus, jos maatilan hoitaja on suorittanut loppuun koulutuksen yleisessä maatalousalan oppilaitoksessa ja/tai tietyille aloille erikoistuneessa oppilaitoksessa (mukaan lukien puutarhanviljely, viininviljely, metsänhoito, kalankasvatus, eläinlääketiede, maatalousteknologia ja vastaavat alat); peruskoulutuksena pidetään myös loppuun suoritettua maatalousalan oppisopimuskoulutusta

     

    FULL – kaikki oppivelvollisuuden päättymisen jälkeen vähintään kaksivuotista kokopäivätoimista opiskelua vastaava koulutus, joka on suoritettu maatalousalan korkeakoulussa, yliopistossa tai muussa korkea-asteen oppilaitoksessa maatalouden, puutarhanviljelyn, viininviljelyn, metsänhoidon, kalankasvatuksen, eläinlääketieteen, maatalousteknologian tai vastaavan oppiaineen alalla

    CGNR 021

    Tilanhoitaja ollut ammatillisessa koulutuksessa viimeksi kuluneiden 12 kuukauden aikana

    Jos maatilan hoitaja on osallistunut kouluttajan tai koulutuslaitoksen koulutustoimenpiteenä tai -toimintana järjestämään ammatilliseen koulutukseen, jonka ensisijaisena tavoitteena on maatilan toimintaa tai maatilaan suoraan liittyviä toimintoja koskevien uusien taitojen hankkiminen tai olemassa olevien taitojen kehittäminen.

    Käytössä olevan maatalousmaan hallintaoikeusmuoto (suhteessa haltijaan)

    Hallintaoikeusmuoto riippuu tutkimusvuoden viitepäivänä vallitsevasta tilanteesta

    CGNR 022

    Oman maan viljely

    Tilalla maatalouskäytössä oleva hehtaareina ilmaistu maa-ala, joka on haltijan omaisuutta tai jota hän viljelee nautintaoikeuden tai pitkäaikaisen vuokraoikeuden tai jonkin muun vastaavan hallintaoikeusmuodon perusteella.

    CGNR 023

    Vuokramaan viljely

    Hehtaareina ilmaistu käytössä oleva maatalousmaa, jonka tila on vuokrannut etukäteen sovittua kiinteää vuokraa vastaan (maksettuna käteisellä, luontoisetuuksina tai muutoin), mistä on olemassa (kirjallinen tai suullinen) vuokrasopimus. Käytössä oleva maatalousmaa merkitään vain yhdelle maatilalle vuokratuksi. Jos käytössä oleva maatalousmaa on vuokrattu viitevuoden aikana usealle eri maatilalle, se merkitään yleensä vuokratuksi sille tilalle, joka on vuokraajana tutkimuksen viitepäivänä tai jonka vuokra-aika on viitevuoden aikana pisin.

    CGNR 024

    Osuusviljely tai muu

    Hehtaareina ilmaistu käytössä oleva maatalousmaa, joka on

    a)

    osuusviljelyssä eli jota vuokranantaja ja osuusviljelijä viljelevät osakkaina kirjallisen tai suullisen osuusviljelysopimuksen mukaisesti. Osuusviljelyalueen tuotto (joko rahallinen tai aineellinen) jaetaan osakkaiden kesken sovitun mukaisesti;

    b)

    käytössä muun hallintaoikeusmuodon mukaisesti eikä sisälly edellä oleviin kohtiin.

    CGNR 025

    Yhteismaa

    Hehtaareina ilmaistu käytössä oleva maatalousmaa, jota maatila käyttää mutta joka ei kuulu sille suoraan eli johon sovelletaan yhteisoikeutta.

    CGNR 026

    Luonnonmukainen viljely

    Maatilan tuotannossa noudatetaan viljelykäytäntöjä, jotka ovat tiettyjen i) neuvoston asetuksen (EY) N:o 834/2007 (7) tai Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2018/848 (8) tai tapauksen mukaan viimeisimmän lainsäädännön ja ii) luonnonmukaisesta tuotannosta annetun vastaavan kansallisen täytäntöönpanosäännöstön vaatimusten ja sääntöjen mukaisia.

    CGNR 027

    Maatilan käytössä oleva maatalousmaa, jolla sovelletaan kansallisten tai Euroopan unionin sääntöjen mukaisia sertifioituja luonnonmukaisia viljelymenetelmiä

    Hehtaareina ilmaistu maatilan käytössä oleva maatalousmaa, jolla tuotanto on täysin i) asetuksessa (EY) N:o 834/2007 tai asetuksen (EU) 2018/848 tai tapauksen mukaan viimeisimmän lainsäädännön ja ii) luonnonmukaisen tuotannon varmentamista koskevien vastaavien kansallisten täytäntöönpanosääntöjen mukaisten luonnonmukaista viljelyä maatiloilla koskevien periaatteiden mukaista.

    CGNR 028

    Käytössä oleva maatalousmaa, jolla ollaan siirtymässä kansallisten tai Euroopan unionin sääntöjen mukaisiin sertifioituihin luonnonmukaisiin viljelymenetelmiin

    Hehtaareina ilmaistu maatilan käytössä oleva maatalousmaa, jolla sovelletaan luonnonmukaisia viljelymenetelmiä, kun siirrytään muusta kuin luonnonmukaisesta tuotannosta luonnonmukaiseen tuotantoon tietyn ajan (siirtymäkauden) kuluessa i) asetuksen (EY) N:o 834/2007 tai asetuksen (EU) 2018/848 tai tapauksen mukaan viimeisimmän lainsäädännön ja ii) luonnonmukaisen tuotannon varmentamista koskevien vastaavien kansallisten täytäntöönpanosääntöjen mukaisesti.

    CGNR 029

    Osallistuminen muihin ympäristösertifiointijärjestelmiin

    Maatila osallistuu kansallisiin tai alueellisiin ympäristösertifiointijärjestelmiin, kuten yhteisen maatalouspolitiikan tukijärjestelmissä viljelijöille myönnettäviä suoria tukia koskevista säännöistä annetun asetuksen (EU) N:o 1307/2013 43 artiklan 2 kohdassa ja 3 kohdan b alakohdassa tai liitteessä IX tarkoitettuihin järjestelmiin (voimassa olevat yhteisen maatalouspolitiikan viherryttämistukea vastaavat järjestelmät), ja tukihakemus on hyväksytty.


    II.   MAATA KOSKEVAT MUUTTUJAT

    Maatilan kokonaispinta-ala koostuu käytössä olevasta maatalousmaasta (pelto, pysyvä nurmi, monivuotiset kasvit ja kotipuutarhat) ja tilan muusta maasta (käyttämätön maatalousmaa, metsämaa ja muu muualle luokittelematon maa).

    Alaa , jolta on kerättävä kutakin kohtaa koskevat tiedot, nimitetään varsinaiseksi viljelyalaksi , ja sillä tarkoitetaan lohko(je)n fyysistä pinta-alaa riippumatta siitä, onko sillä ollut satovuoden aikana vain yksi satokasvi vai useita satokasveja. Yksivuotisilla viljelykasveilla varsinainen viljelyala on sama kuin kylvetty ala; monivuotisilla viljelykasveilla varsinainen viljelyala on sama kuin koko istutusala; peräkkäin viljeltävien satokasvien yhteydessä varsinainen viljelyala on pääkasvin viljelyala lohkolla kyseisenä vuonna; samanaikaisesti viljeltävien satokasvien yhteydessä varsinainen viljelyala on ala, jolla kasveja kasvaa samanaikaisesti. Näin kukin ala merkitään luetteloon vain kerran.

    Pääkasvi on viljelykasvi, jonka taloudellinen arvo on suurin. Jos pääkasvia ei ole mahdollista määritellä tuotannon arvon perusteella, pääkasvina pidetään kasvia, jonka osalta kyseistä maa-alaa hyödynnetään pisimpään.

    Käytössä oleva maatalousmaa on kokonaisala, joka on maatilan käytössä peltona, pysyvänä nurmena, monivuotisten kasvien viljelyssä ja kotipuutarhana, riippumatta hallintaoikeustyypistä.

    Viljelykierto on käytäntö, jossa tietyn pellon viljelykasveja vaihdellaan suunnitellun järjestyksen ja jaksotuksen mukaan peräkkäisinä satovuosina siten, ettei samalla pellolla kasvateta samaa lajia yhtäjaksoisesti. Tavallisesti kasveja muutetaan viljelykierrossa vuosittain, mutta viljelykiertoa voidaan harjoittaa myös monivuotisilla viljelykasveilla.

    Avomaa - ja lasinalaisviljelyn alat ilmoitetaan erikseen.

    CLND 001

    Käytössä oleva maatalousmaa

    Hehtaareina ilmaistu käytössä oleva maatalousmaa.

    CLND 002

    Pelto

    Maa, jota hoidetaan säännöllisesti (kyntämällä tai muokkaamalla) ja johon yleensä sovelletaan viljelykiertoa.

    CLND 003

    Viljantuotanto (mukaan lukien siemenviljantuotanto)

    Hehtaareina alat, joilla viljellään kuivana korjattavaa viljaa riippumatta siitä, mihin sitä käytetään.

    CLND 004

    Tavallinen vehnä ja spelttivehnä

    Triticum aestivum L. emend. Fiori et Paol., Triticum spelta L. ja Triticum monococcum L. hehtaareina.

    CLND 005

    Durumvehnä

    Triticum durum Desf. hehtaareina.

    CLND 006

    Ruis ja syysviljaseokset (ruisseosvilja)

    Milloin tahansa kylvetty ruis (Secale cereale L.) sekä ennen talvea tai talven aikana kylvetyt seokset, joissa on ruista ja muuta viljaa, ja muut viljaseokset (seosvilja) hehtaareina.

    CLND 007

    Ohra

    Ohra (Hordeum vulgare L.) hehtaareina.

    CLND 008

    Kaura ja kevätviljaseokset (muut kuin ruisseosvilja)

    Kaura (Avena sativa L.) ja muut keväällä kylvetyt, seoksina viljellyt ja kuivana korjattavat viljat, mukaan lukien siemenviljan tuotanto, hehtaareina.

    CLND 009

    Viljamaissi ja maissintähkäseos

    Maissi (Zea mays L.) jyvinä korjattu, siemenenä ja maissintähkäseoksena, hehtaareina.

    CLND 010

    Ruisvehnä

    Ruisvehnä (x Triticosecale Wittmack) hehtaareina.

    CLND 011

    Durra

    Durra (Sorghum bicolor (L.) Conrad Moench tai Sorghum x sudanense (Piper) Stapf.) hehtaareina.

    CLND 012

    Muut viljat, muualle luokittelemattomat (tattari, hirssi, kanarianhelpi jne.)

    Kuivana korjattavat viljat, joita ei ilmoiteta edellisissä kohdissa, kuten hirssi (Panicum miliaceum L.), tattari (Fagopyrum esculentum Mill.), kanarianhelpi (Phalaris canariensis L.) ja muut muualle luokittelemattomat viljat, hehtaareina.

    CLND 013

    Riisi

    Riisi (Oryza sativa L.) hehtaareina.

    CLND 014

    Kuivat palko- ja valkuaiskasvit (mukaan lukien siementuotanto sekä viljan ja palkokasvien seokset)

    Kuivat palko- ja valkuaiskasvit, joiden siemenet korjataan kuivana, riippumatta siitä, mihin niitä käytetään, hehtaareina.

    CLND 015

    Herneet, härkäpavut ja makeat lupiinit

    Kaikki kuivana korjattavat peltoherneen muunnokset (Pisum sativum L. convar. sativum tai Pisum sativum L. convar. arvense L. tai convar. speciosum), hehtaareina, kaikki kuivana korjattavat härkäpavun muunnokset (Vicia faba L. (partim)), hehtaareina, sekä kaikki kuivana korjattavat makeat lupiinit (Lupinus sp.), hehtaareina, mukaan lukien siementuotanto, riippumatta siitä, mihin niitä käytetään.

    CLND 016

    Juurikasvit

    Viljelykasvit, joita viljellään niiden juurten, mukuloiden tai muuntuneen varren vuoksi, hehtaareina. Tähän eivät kuulu juuri-, mukula- ja sipulikasvit, kuten esimerkiksi porkkanat, punajuurikkaat ja lantut.

    CLND 017

    Peruna (mukaan lukien siemenperuna)

    Peruna (Solanum tuberosum L.) hehtaareina.

    CLND 018

    Sokerijuurikas (lukuun ottamatta siementuotantoa)

    Sokerijuurikas (Beta vulgaris L.) sokeriteollisuutta ja alkoholin tuotantoa varten, hehtaareina.

    CLND 019

    Muut juurikasvit, muualle luokittelemattomat

    Rehujuurikas (Beta vulgaris L.) ja Brassicae-heimon kasvit, joista korjataan joko juuri tai varsi pääasiassa rehuksi, sekä muut muualle luokittelemattomat pääasiassa rehujuurtensa vuoksi viljellyt kasvit, hehtaareina.

    CLND 020

    Teollisuuskasvit

    Teollisuuskasvit, joita ei yleensä myydä suoraan kuluttajalle, koska ne on jalostettava teollisesti ennen lopullista käyttöä, hehtaareina.

    CLND 021

    Öljykasvit

    Rapsi (Brassica napus L.) ja rypsi (Brassica rapa L. var. oleifera (Lam.)), auringonkukka (Helianthus annuus L.), soija (Glycine max (L.) Merril), öljypellava (Linum usitatissimum L.), sinappi (Sinapis alba L.), unikko (Papaver somniferum L.), saflori (Carthamus tinctorius L.), seesami (Sesamum indicum L.), maamanteli (Cyperus esculentus pepo L.), maapähkinät (Arachis hypogea L.), öljykurpitsa (Cucurbita var. styriaca) ja hamppu (Cannabis sativa L.) öljyn tuotantoon kasvatettava, kuivana korjattava, lukuun ottamatta puuvillansiemeniä (Gossypium spp.), hehtaareina.

    CLND 022

    Rapsin ja rypsin siemenet

    Rapsi (Brassica napus L.) ja rypsi (Brassica rapa L. var. oleifera (Lam.)), öljyn tuotantoon kasvatettava, kuivana korjattava, hehtaareina.

    CLND 023

    Auringonkukansiemenet

    Auringonkukka (Helianthus annuus L.), kuivana korjattava, hehtaareina.

    CLND 024

    Soija

    Soija (Glycine max L. Merril), kuivana korjattava, sekä öljy- että valkuaiskäyttöön, hehtaareina.

    CLND 025

    Pellavansiemenet (öljypellava)

    Pellava (Linum usitatissimum L.), pääasiassa öljyn tuotantoon kasvatettavat lajikkeet, kuivana korjattava, hehtaareina.

    CLND 026

    Muut öljykasvit, muualle luokittelemattomat

    Muut pääasiassa öljysisältönsä vuoksi kasvatettavat kasvit, kuivana korjattavat, muualle luokittelemattomat, lukuun ottamatta puuvillansiemeniä, hehtaareina.

    CLND 027

    Kuitukasvit

    Kuitupellava (Linum usitatissimum L), hamppu (Cannabis sativa L.), puuvilla (Gossypium spp.), juutti (Corchorus capsularis L.), manilahamppu eli abaca (Musa textilis Née), kenaf (Hibiscus cannabinus L.) ja sisalagaave (Agave sisalana Perrine), hehtaareina.

    CLND 028

    Kuitupellava

    Pellava (Linum usitatissimum L.), pääasiassa kuidun tuotantoon kasvatettavat lajikkeet, hehtaareina.

    CLND 029

    Hamppu

    Hamppu (Cannabis sativa L.), korsisatoa varten kasvatettava, hehtaareina.

    CLND 030

    Puuvilla

    Puuvilla (Gossypium spp.), kuitu- tai öljysiemenkäyttöä varten korjattava, hehtaareina.

    CLND 031

    Muut kuitukasvit, muualle luokittelemattomat

    Muut pääasiassa kuitusisältönsä vuoksi kasvatettavat kasvit, muualle luokittelemattomat, kuten juutti (Corchorus capsularis L.), manilahamppu eli abaca (Musa Née), sisalagaave (Agave sisalana Perrine) ja kenaf (Hibiscus cannabinus L.), hehtaareina.

    CLND 032

    Tupakka

    Tupakka (Nicotiana tabacum L.) lehtien vuoksi kasvatettava, hehtaareina.

    CLND 033

    Humala

    Humala (Humulus lupulus L.) ”käpyjen” (emikukintojen) vuoksi kasvatettava, hehtaareina.

    CLND 034

    Mauste- ja lääkekasvit

    Mauste- ja lääkekasvit, farmaseuttisiin tarkoituksiin, parfyymien valmistukseen tai ihmisravinnoksi viljeltävät, hehtaareina.

    CLND 035

    Energiakasvit, muualle luokittelemattomat

    Yksinomaan uusiutuvan energian tuotantoon käytettävät energiakasvit, muualle luokittelemattomat, pellolla viljeltävät, hehtaareina.

    CLND 036

    Muut teollisuuskasvit, muualle luokittelemattomat

    Muut teollisuuskasvit, muualle luokittelemattomat, hehtaareina

    CLND 037

    Tuoreena korjattavat peltokasvit

    Kaikki tuoreena korjattavat peltokasvit, jotka on tarkoitettu pääasiassa rehuksi tai uusiutuvan energian tuotantoon, eli viljakasvit, nurmikasvit, palkokasvit ja teollisuuskasvit ja muut peltokasvit, jotka korjataan ja/tai käytetään tuoreena.

    CLND 038

    Lyhytaikaiset nurmikasvit

    Normaaliin viljelykiertoon kuuluvat laiduntamiseen, heinäksi tai säilörehuksi tarkoitetut, vähintään yhden satovuoden ja tavallisesti alle viiden vuoden ikäiset nurmet, jotka on kylvetty nurmiheinälle tai nurmiheinäseokselle, hehtaareina.

    CLND 039

    Tuoreena korjattavat palkokasvit

    Pääasiassa rehuksi tai energiaksi kasvatettavat ja tuoreena, kokonaisena korjattavat palkokasvit, hehtaareina.

    Tähän sisältyvät pääasiassa palkokasveja (tavallisesti > 80 %) ja heinäkasveja sisältävät seokset, jotka korjataan tuoreena tai kuivaheinänä.

    CLND 040

    Vihantamaissi

    Pääasiassa säilörehuksi kasvatettavan maissin (Zea mays L.) eri muodot, joista ei korjata jyväsatoa vaan kokonainen maissintähkä, osia kasvista tai kokonainen kasvi, hehtaareina.

    CLND 041

    Muut tuoreena korjattavat viljakasvit (pois lukien vihantamaissi)

    Kaikki viljakasvit (pois lukien maissi), rehuksi tai uusiutuvan energian tuotantoon (biomassan tuotanto) kasvatettavat ja tuoreena ja kokonaisena korjattavat, hehtaareina.

    CLND 042

    Muut tuoreena korjattavat peltokasvit, muualle luokittelemattomat

    Muut yksivuotiset tai monivuotiset (alle viisi vuotta) viljelykasvit, pääasiassa eläinten rehuksi tarkoitetut tuoreena korjattavat, hehtaareina. Myös muualle luokittelemattomat kasvien jäännökset tapauksissa, joissa pääsato on tuhoutunut mutta jäännöksiä voidaan silti käyttää (rehuksi tai uusiutuvaksi energiaksi).

    CLND 043

    Tuoreet vihannekset (mukaan lukien melonit) ja mansikat

    Kaikki kaalit, lehti- ja varsivihannekset, vihanneshedelmät, juuri-, mukula- ja sipulikasvit, tuoreet palkokasvit, muut tuoreena (ei kuivana) korjattavat vihannekset sekä mansikat, avomaalla viljelykierrossa muiden pelto- tai puutarhakasvien kanssa kasvatettavat, hehtaareina.

    CLND 044

    Tuoreet vihannekset (mukaan lukien melonit) ja mansikat, jotka on kasvatettu viljelykierrossa puutarhakasvien kanssa (kaupallinen puutarhaviljely)

    Tuoreet vihannekset, melonit ja mansikat, jotka on kasvatettu pellolla viljelykierrossa muiden puutarhakasvien kanssa, hehtaareina.

    CLND 045

    Tuoreet vihannekset (mukaan lukien melonit) ja mansikat, jotka on kasvatettu viljelykierrossa muiden kuin puutarhakasvien kanssa (avomaa)

    Tuoreet vihannekset, melonit ja mansikat, jotka on kasvatettu pellolla viljelykierrossa muiden peltokasvien kanssa, hehtaareina.

    CLND 046

    Kukat ja koristekasvit (lukuun ottamatta taimitarhoja)

    Kaikki kukat ja koristekasvit, jotka on tarkoitus myydä leikkokukkina (esim. ruusut, neilikat, orkideat, gladiolukset, krysanteemit, leikkovihreä ja muut leikatut osat), ruukku-, ryhmä- ja parvekekukkina ja -kasveina (esim. alppiruusut, atsaleat, krysanteemit, begoniat, kurjenpolvet, palsamit, muut ruukku-, ryhmä- ja parvekekasvit) ja sipuli- ja mukulakukkina ja muina koristekasveina (tulppaanit, hyasintit, orkideat, narsissit ja muut), hehtaareina.

    CLND 047

    Siemenet ja siementaimet

    Juurikasvien (lukuun ottamatta perunoita ja muita kasveja, joiden juuria käytetään myös siemenenä), rehukasvien, nurmiheinien, teollisuuskasvien (lukuun ottamatta öljykasvien siemeniä) siemenet sekä vihanneskasvien ja kukkien siemenet ja siementaimet, hehtaareina.

    CLND 048

    Muut peltokasvit, muualle luokittelemattomat

    Peltokasvit, muualle luokittelemattomat, hehtaareina.

    CLND 049

    Kesanto

    Kaikki joko viljelykiertoon kuuluvat tai maatalouden ja ympäristön kannalta hyvässä kunnossa (9) säilytetyt hoidetut tai hoitamattomat peltomaat, joilta ei korjata satoa satovuoden aikana, hehtaareina. Kesantomaalle on ominaista, että se jätetään maan parantamiseksi lepäämään yleensä koko satovuoden ajaksi. Kesanto voi olla

    i)

    avokesantoa, jolla ei ole mitään kasvillisuutta, tai

    ii)

    maata, jolla on luonnonvaraista kasvillisuutta, joka voidaan käyttää rehuna tai kyntää maahan, tai

    iii)

    maata, jota käytetään yksinomaan viherlannoitteen tuottamiseen (viherkesanto).

    CLND 050

    Pysyvä nurmi

    Maa, jota käytetään pysyvästi (useita peräkkäisiä vuosia, yleensä vähintään viisi vuotta) nurmirehukasvien tai muiden rehukasvien taikka energian tuotantoon tarkoitettujen kasvien kasvattamiseen joko viljelemällä (kylvö) tai luontaisesti (itseuudistuva) ja joka ei kuulu maatilan viljelykiertoon, hehtaareina.

    Nurmi voidaan käyttää laiduntamiseen, niittää säilörehuksi ja heinäksi tai käyttää uusiutuvan energian tuotantoon.

    CLND 051

    Laidunmaa ja niitty lukuun ottamatta luonnonlaidunta

    Hyvällä tai keskilaatuisella maaperällä oleva pysyvä laidun, jota voidaan yleensä käyttää teholaiduntamiseen, hehtaareina.

    CLND 052

    Luonnonlaidun

    Yleensä huonolaatuisella maaperällä esimerkiksi mäkisessä maastossa tai korkealla sijaitseva vähätuottoinen pysyvä laidun, jonka parantamiseen ei ole yleensä käytetty lannoitteita, muokkausta, uudistamista tai salaojitusta, hehtaareina. Näitä aloja voidaan yleensä käyttää ainoastaan laajaperäiseen laiduntamiseen, sillä ne eivät kestä suurta eläintiheyttä. Niitä ei tavallisesti niitetä tai ne niitetään laajaperäisin menetelmin.

    CLND 053

    Pysyvä nurmi, jota ei enää käytetä tuotantotarkoituksiin ja joka on tukikelpoinen

    Pysyvät nurmet ja niityt, joita ei enää käytetä tuotantotarkoituksiin ja joita neuvoston asetuksen (EU) N:o 1307/2013 tai tapauksen mukaan viimeisimmän lainsäädännön mukaisesti säilytetään sellaisessa kunnossa, että ne soveltuvat laitumeksi tai viljelyyn ilman, että niitä olisi valmisteltava muutoin kuin tavanomaisilla maatalousmenetelmillä ja -koneilla ja joille voidaan myöntää rahallista tukea, hehtaareina.

    CLND 054

    Monivuotiset viljelykasvit (mukaan lukien nuoret ja tilapäisesti käytöstä poistetut viljelmät, lukuun ottamatta alueita, joiden tuotos tulee ainoastaan omaan kulutukseen)

    Kaikki hedelmäpuut, kaikki sitrushedelmäpuut, kaikki pähkinäpuut, kaikki marjaviljelmät, kaikki viinitarhat, kaikki oliivipuut ja kaikki muut ihmisravinnoksi (esim. tee, kahvi tai johanneksenleipä) ja muihin tarkoituksiin (esim. taimitarhat, joulupuut tai punontaan ja kudontaan käytettävät kasvit kuten rottinki ja bambu) käytettävät monivuotiset viljelykasvit, hehtaareina.

    CLND 055

    Hedelmät, marjat ja pähkinät (pois lukien sitrushedelmät, viinirypäleet ja mansikat)

    Kotahedelmiä, kivihedelmiä, marjoja, pähkinöitä ja trooppisen ja subtrooppisen ilmastovyöhykkeen hedelmiä kasvavat puutarhat, hehtaareina.

    CLND 056

    Kotahedelmät

    Kotahedelmiä kuten omenoita (Malus spp.), päärynöitä (Pyrus spp.), kvitteneitä (Cydonia oblonga Mill.) tai mispeleitä (Mespilus germanica, L.) kasvavat hedelmätarhat, hehtaareina.

    CLND 057

    Kivihedelmät

    Kivihedelmiä kuten persikoita ja nektariineja (Prunus persica (L.) Batch), aprikooseja (Prunus armeniaca L. ja muut), imeläkirsikoita ja hapankirsikoita (Prunus avium L., P. cerasus), luumuja (Prunus domestica L. ja muut) ja muita muualle luokittelemattomia kivihedelmiä kuten oratuomen marjoja (Prunus spinosa L.) tai japaninmispeleitä (Eriobotrya japonica (Thunb.) Lindl.) kasvavat hedelmätarhat, hehtaareina.

    CLND 058

    Subtrooppisen ja trooppisen ilmastovyöhykkeen hedelmät

    Kaikki subtrooppisen ja trooppisen ilmastovyöhykkeen hedelmät, kuten kiivit (Actinidia chinensis Planch.), avokadot (Persea americana Mill.) ja banaanit (Musa spp.), hehtaareina.

    CLND 059

    Marjat (pois lukien mansikat)

    Kaikki viljellyt marjat kuten mustaherukat (Ribes nigrum L.), punaherukat (Ribes rubrum L.), vadelmat (Rubus idaeus L.) ja pensasmustikat (Vaccinium corymbosum L.), hehtaareina.

    CLND 060

    Pähkinät

    Kaikki pähkinäpuut: saksanpähkinät, hasselpähkinät, mantelit, kastanjat ja muut pähkinät, hehtaareina.

    CLND 061

    Sitrushedelmät

    Sitrushedelmät (Citrus spp.): appelsiinit, pienet sitrushedelmät, sitruunat, limetit, pomelot, greipit ja muut sitrushedelmät, hehtaareina.

    CLND 062

    Viinirypäleet

    Viiniköynnökset (Vitis vinifera L.), hehtaareina.

    CLND 063

    Viinin valmistukseen tarkoitetut viinirypäleet

    Viinirypäleitä tuottavien viiniköynnösten lajikkeet, joita yleensä kasvatetaan mehun, rypäleiden puristemehun ja/tai viinin tuottamiseksi, hehtaareina.

    CLND 064

    Viinirypäleet, jotka on tarkoitettu sellaisen viinin valmistukseen, jolle on annettu suojattu alkuperänimitys (SAN)

    Viinirypäleitä tuottavien viiniköynnösten lajikkeet, joita yleensä kasvatetaan sellaisten viinien tuottamista varten, joille on annettu suojattu alkuperänimitys ja jotka ovat i) neuvoston asetuksen (EY) N:o 491/2009 (10) tai tapauksen mukaan viimeisimmän lainsäädännön vaatimusten ja ii) vastaavien kansallisten sääntöjen mukaisia, hehtaareina.

    CLND 065

    Viinirypäleet, jotka on tarkoitettu sellaisen viinin valmistukseen, jolle on annettu suojattu maantieteellinen merkintä (SMM)

    Viinirypäleitä tuottavien viiniköynnösten lajikkeet, joita yleensä kasvatetaan sellaisten viinien tuottamista varten, joille on annettu suojattu maantieteellinen merkintä ja jotka ovat i) neuvoston asetuksen (EY) N:o 491/2009 tai tapauksen mukaan viimeisimmän lainsäädännön vaatimusten ja ii) vastaavien kansallisten sääntöjen mukaisia.

    CLND 066

    Viinirypäleet, jotka on tarkoitettu muun viinin (ei suojattua alkuperänimitystä eikä suojattua maantieteellistä merkintää) valmistukseen, muualle luokittelemattomat

    Viinirypäleitä tuottavien viiniköynnösten lajikkeet, joita tavallisesti kasvatetaan muiden viinien kuin suojatun alkuperänimityksen tai maantieteellisen merkinnän saaneiden viinien tuottamista varten, hehtaareina.

    CLND 067

    Syötäviksi tarkoitetut viinirypäleet

    Viinirypäleitä tuottavien viiniköynnösten lajikkeet, joita tavallisesti kasvatetaan tuoreiden viinirypäleiden tuottamista varten, hehtaareina.

    CLND 068

    Rusinoiksi tarkoitetut viinirypäleet

    Viinirypäleitä tuottavien viiniköynnösten lajikkeet, joita tavallisesti kasvatetaan rusinoiden tuottamista varten, hehtaareina.

    CLND 069

    Oliivit

    Oliivipuut (Olea europea L.), oliivien tuotantoa varten kasvatettavat, hehtaareina.

    CLND 070

    Taimitarhat

    Taimitarhat, joissa kasvatetaan nuoria puumaisia (puuvartisia) kasveja avomaalla myöhempää uudelleen istutusta varten, hehtaareina.

    CLND 071

    Muut monivuotiset viljelykasvit, mukaan luettuna muut ihmisravinnoksi tarkoitetut monivuotiset viljelykasvit

    Ihmisravinnoksi tarkoitetut monivuotiset viljelykasvit, muualle luokittelemattomat, sekä käytössä olevalle maatalousmaalle joulupuiksi istutetut puut, hehtaareina.

    CLND 072

    Joulupuut

    Käytössä olevalle maatalousmaalle metsämaan ulkopuolelle kaupallisiin tarkoituksiin joulupuiksi istutetut puut, hehtaareina. Mukaan ei lueta joulupuuviljelmiä, joita ei enää hoideta ja jotka kuuluvat metsämaahan.

    CLND 073

    Kotipuutarhat

    Maa, jolla tavallisesti kasvatetaan muun muassa vihannes- ja juurikasveja ja monivuotisia viljelykasveja haltijan ja hänen taloutensa omaan kulutukseen ja joka on yleensä erotettu muusta maatalousmaasta ja on tunnistettavissa kotipuutarhaksi, hehtaareina.

    CLND 074

    Muu viljelymaa

    Käyttämätön maatalousmaa (maatalousmaa, jota ei taloudellisista, sosiaalisista tai muista syistä enää viljellä ja jota ei käytetä viljelykierrossa), metsämaa ja muu maa, jolla on rakennuksia, piha-alueet, tiet, lammikot, louhokset, tuottamaton maa, kalliot jne., hehtaareina.

    CLND 075

    Käyttämätön maatalousmaa

    Aikaisemmin maataloustarkoituksiin käytetty maa, jota ei tutkimuksen viitevuoden aikana enää viljellä ja jota ei käytetä viljelykierrossa, eli ala, jota ei ole tarkoitus käyttää maatalouteen, hehtaareina.

    Tämä maa voidaan ottaa uudestaan viljelyyn käyttäen voimavaroja, jotka maatilalla ovat tavallisesti käytettävissä.

    CLND 076

    Metsämaat

    Maa, jota peittävät puut tai pensaat, mukaan lukien poppeliviljelmät ja muiden vastaavanlaisten puiden viljelmät joko metsässä tai sen ulkopuolella, sekä maatilan omiin tarpeisiin tarkoitetut, metsämaalla sijaitsevat metsäpuiden taimitarhat, sekä metsään tehdyt rakenteet (metsätiet, puutavaran varastointipaikat jne.), hehtaareina.

    CLND 077

    Lyhytkiertoinen energiapuu

    Metsämaat, joilla kasvatetaan puita enintään 20 vuoden kasvukiertoa noudattaen, hehtaareina.

    Kasvukierrolla tarkoitetaan puiden ensimmäisen kylvämisen/istutuksen ja lopputuotteen korjuun väliin jäävää aikaa, jolloin korjuuna ei pidetä tavanomaisia metsänhoidollisia toimenpiteitä, kuten harvennusta.

    CLND 078

    Muu maa (maa, jolla on rakennuksia, piha-alueita, teitä, lammikoita ja muuta tuottamatonta maa-aluetta)

    Maa, joka on osa maatilalle kuuluvaa kokonaispinta-alaa mutta joka ei ole käytössä olevaa maatalousmaata, käyttämätöntä maatalousmaata eikä metsämaata, kuten maa, jolla on rakennuksia (pois lukien sienten viljelyyn käytettävät rakennukset), piha-alueita, teitä, lammikoita, louhoksia, tuottamatonta maata tai kallioita, hehtaareina.

     

     

    Maatilan erityisalueet

    CLND 079

    Viljellyt sienet

    Viljellyt sienet, jotka on kasvatettu erityisesti tätä tarkoitusta varten pystytetyissä tai mukautetuissa rakennuksissa tai maanalaisissa tiloissa, luolissa ja kellareissa, hehtaareina.

    CLND 080

    Käytössä oleva maatalousmaa, joka on kasvihuoneessa tai sisälle mentävän korkean katteen alla

    Viljelykasvit, jotka koko kasvukautensa ajan tai suurimman osan siitä ovat katettuina joko kasvihuoneissa tai kiinteän tai liikuteltavan korkean katteen alla (lasia tai kovaa tai taipuisaa muovia), hehtaareina. Kyseisiä alueita ei saa sisällyttää aiemmin mainittuihin muuttujiin.

    CLND 081

    Vihannekset, mukaan lukien melonit ja mansikat, kasvihuoneessa tai sisälle mentävän korkean katteen alla

    Kaikki kaalit, lehti- ja varsivihannekset, vihanneshedelmät, juuri-, mukula- ja sipulikasvit, tuoreet palkokasvit, muut tuoreena (ei kuivana) korjattavat vihannekset sekä mansikat, kasvihuoneessa tai sisälle mentävän korkean katteen alla kasvatettavat, hehtaareina.

    CLND 082

    Kukat ja koristekasvit (lukuun ottamatta taimitarhoja) kasvihuoneessa tai sisälle mentävän korkean katteen alla

    Kaikki kukat ja koristekasvit, jotka on tarkoitus myydä leikkokukkina (esim. ruusut, neilikat, orkideat, gladiolukset, krysanteemit, leikkovihreä ja muut leikatut osat), ruukku-, ryhmä- ja parvekekukkina ja -kasveina (esim. alppiruusut, atsaleat, krysanteemit, begoniat, kurjenpolvet, palsamit, muut ruukku-, ryhmä- ja parvekekasvit) ja sipuli- ja mukulakukkina ja muina koristekasveina (tulppaanit, hyasintit, orkideat, narsissit ja muut), kasvihuoneessa tai sisälle mentävän korkean katteen alla, hehtaareina.

    CLND 083

    Muut peltokasvit kasvihuoneessa tai sisälle mentävän korkean katteen alla

    Muut peltokasvit kasvihuoneessa tai sisälle mentävän korkean katteen alla, muualle luokittelemattomat, hehtaareina.

    CLND 084

    Monivuotiset kasvit kasvihuoneessa tai sisälle mentävän korkean katteen alla

    Monivuotiset kasvit kasvihuoneessa tai sisälle mentävän korkean katteen alla, hehtaareina.

    CLND 085

    Muu käytössä oleva maatalousmaa, joka on kasvihuoneessa tai sisälle mentävän korkean katteen alla, muualle luokittelematon

    Käytössä oleva maatalousmaa, joka on kasvihuoneessa tai sisälle mentävän korkean katteen alla, muualle luokittelematon, hehtaareina.

    Luonnonmukainen viljely

    Maatilalla on maata, jolla käytetään luonnonmukaisia viljelymenetelmiä tiettyjen i) asetuksen (EY) N:o 834/2007 tai asetuksen (EU) 2018/848 tai tapauksen mukaan viimeisimmän lainsäädännön ja ii) luonnonmukaisesta tuotannosta annetun vastaavan kansallisen täytäntöönpanosäännöstön vaatimusten ja sääntöjen mukaisesti, myös siirtymäkauden aikana.

    Viljelykasvit määritellään perusjaksossa II. MAATA KOSKEVAT MUUTTUJAT

    CLND 086

    Luonnonmukaisessa viljelyssä käytössä oleva maatalousmaa

    CLND 087

    Luonnonmukaisen viljelyn pelto

    CLND 088

    Luonnonmukaisen viljelyn viljakasvit (mukaan lukien siementuotanto)

    CLND 089

    Luonnonmukaisen viljelyn tavallinen vehnä ja speltti

    CLND 090

    Luonnonmukaisen viljelyn durumvehnä

    CLND 091

    Luonnonmukaisen viljelyn kuivatut palkokasvit ja valkuaiskasvit (mukaan lukien siementuotanto sekä viljan ja palkokasvien seokset)

    CLND 092

    Luonnonmukaisen viljelyn juurikasvit

    CLND 093

    Luonnonmukaisen viljelyn peruna (mukaan lukien siemenperuna)

    CLND 094

    Luonnonmukaisen viljelyn sokerijuurikas (lukuun ottamatta siementuotantoa)

    CLND 095

    Luonnonmukaisen viljelyn teollisuuskasvit

    CLND 096

    Luonnonmukaisen viljelyn öljykasvit

    CLND 097

    Luonnonmukaisen viljelyn soija

    CLND 098

    Luonnonmukaisen viljelyn tuoreena korjattavat peltokasvit

    CLND 099

    Luonnonmukaisen viljelyn lyhytaikaiset nurmikasvit ja laitumet

    CLND 100

    Luonnonmukaisen viljelyn tuoreena korjattavat palkokasvit

    CLND 101

    Luonnonmukaisen viljelyn tuoreet vihannekset (mukaan lukien melonit) ja mansikat

    CLND 102

    Luonnonmukaisen viljelyn siemenet ja siementaimet

    CLND 103

    Luonnonmukaisen viljelyn pysyvä nurmi

    CLND 104

    Luonnonmukaisen viljelyn laidunmaa ja niitty lukuun ottamatta luonnonlaidunta

    CLND 105

    Luonnonmukaisen viljelyn luonnonlaidun

    CLND 106

    Luonnonmukaisen viljelyn monivuotiset viljelykasvit (mukaan lukien nuoret ja tilapäisesti käytöstä poistetut viljelmät, lukuun ottamatta alueita, joiden tuotos tulee ainoastaan omaan kulutukseen)

    CLND 107

    Luonnonmukaisen viljelyn hedelmät, marjat ja pähkinät (pois lukien sitrushedelmät, viinirypäleet ja mansikat)

    CLND 108

    Luonnonmukaisen viljelyn sitrushedelmät

    CLND 109

    Luonnonmukaisen viljelyn viinin valmistukseen tarkoitetut viinirypäleet

    CLND 110

    Luonnonmukaisen viljelyn oliivit

    CLND 111

    Luonnonmukaisen viljelyn vihannekset, mukaan lukien melonit ja mansikat, kasvihuoneessa tai sisälle mentävän korkean katteen alla

    Kastelu viljellyllä avomaalla

    CLND 112

    Kasteltavissa oleva alue yhteensä

    Käytössä olevan maatalousmaan suurin mahdollinen yhteenlaskettu ala, joka voitaisiin kastella viitevuoden aikana maatilalla tavallisesti käytettävissä olevia laitteita ja vesimääriä käyttäen, hehtaareina.


    III.   KOTIELÄIMIÄ KOSKEVAT MUUTTUJAT

    Eläinten ei tarvitse olla haltijan omistamia. Eläimet voivat olla maatilalla (tilan käytössä olevalla maatalousmaalla tai eläinsuojissa) tai poissa tilalta (yhteislaitumella tai siirtolaiduntamassa jne.).

     

     

    Nautaeläimet

    Tarkoitetaan nautakarjaa (Bos taurus L.) ja vesipuhvelia (Bubalus bubalis L.) mukaan lukien risteytykset, kuten Beefalo.

    CLVS 001

    Nautaeläimet, alle vuoden ikäiset

    Alle vuoden ikäisten nautaeläinten, sekä uros- että naaraspuolisten nautaeläinten, lukumäärä

    CLVS 002

    Nautaeläimet, vähintään vuoden mutta alle kahden vuoden ikäiset

    Vähintään vuoden mutta alle kahden vuoden ikäisten nautaeläinten lukumäärä.

    CLVS 003

    Sonnit, vähintään vuoden mutta alle kahden vuoden ikäiset

    Vähintään vuoden mutta alle kahden vuoden ikäisten urospuolisten nautaeläinten (sonnien) lukumäärä.

    CLVS 004

    Hiehot, vähintään vuoden mutta alle kahden vuoden ikäiset

    Vähintään vuoden mutta alle kahden vuoden ikäisten naaraspuolisten nautaeläinten lukumäärä.

     

     

     

    Nautaeläimet, kahden vuoden ikäiset ja sitä vanhemmat

    CLVS 005

    Sonnit, kahden vuoden ikäiset ja sitä vanhemmat

    Kahden vuoden ikäisten ja sitä vanhempien sonnien lukumäärä.

    CLVS 006

    Naaraspuoliset nautaeläimet, kahden vuoden ikäiset ja sitä vanhemmat

    Kahden vuoden ikäisten ja sitä vanhempien naaraspuolisten nautaeläinten lukumäärä.

    CLVS 007

    Hiehot, kahden vuoden ikäiset ja sitä vanhemmat

    Kahden vuoden ikäisten ja sitä vanhempien vielä poikimattomien naaraspuolisten nautaeläinten lukumäärä.

    CLVS 008

    Lehmät

    Kahden vuoden ikäisten ja sitä vanhempien jo poikineiden naaraspuolisten nautaeläinten lukumäärä.

    CLVS 009

    Lypsylehmät

    Niiden naaraspuolisten nautaeläinten lukumäärä, jotka ovat jo poikineet (alle kahden vuoden ikäiset mukaan luettuina) ja joita rotunsa tai muiden erityisominaisuuksiensa vuoksi pidetään yksinomaan tai pääasiallisesti maidon tuottamiseen ihmisravinnoksi tai meijerituotteiksi jalostamista varten.

    CLVS 010

    Muut lehmät kuin lypsylehmät

    Niiden naaraspuolisten nautaeläinten lukumäärä, jotka ovat jo poikineet (alle kahden vuoden ikäiset mukaan luettuina) ja joita rotunsa tai muiden erityisominaisuuksiensa vuoksi pidetään yksinomaan tai pääasiallisesti vasikoiden tuottamista varten ja joiden maito ei ole tarkoitettu ihmisravinnoksi tai meijerituotteiksi jalostamista varten.

    CLVS 011

    Puhvelilehmät

    Niiden puhvelilehmien (Bubalus bubalis L. -lajin naaraspuolisten eläinten) lukumäärä, jotka ovat jo poikineet (alle kahden vuoden ikäiset mukaan luettuina).

    CLVS 012

    Lampaat (kaiken ikäiset)

    Ovis aries L. -lajiin kuuluvien kotieläinten lukumäärä.

    CLVS 013

    Naaraspuoliset siitoslampaat

    Uuhien ja astutettujen uuhikaritsojen lukumäärä riippumatta siitä, soveltuvatko ne maidon vai lihan tuotantoon.

    CLVS 014

    Muut lampaat

    Kaikkien muiden lampaiden kuin siitosnaaraiden lukumäärä.

    CLVS 015

    Vuohet (kaiken ikäiset)

    Capra aegagrus hircus -alalajiin kuuluvien kotieläinten lukumäärä.

    CLVS 016

    Naaraspuoliset siitosvuohet

    Jo poikineiden naaraspuolisten vuohien ja astutettujen vuohien lukumäärä.

    CLVS 017

    Muut vuohet

    Kaikkien muiden vuohien kuin siitosnaaraiden lukumäärä.

     

     

    Siat

    Tarkoittaa Sus scrofa domesticus Erxleben -lajiin kuuluvia kotieläimiä.

    CLVS 018

    Porsaat, joiden elopaino on alle 20 kg

    Porsaiden, joiden elopaino on alle 20 kilogrammaa, lukumäärä.

    CLVS 019

    Siitosemakot, joiden elopaino on 50 kg tai enemmän

    Niiden naaraspuolisten sikojen lukumäärä, jotka painavat 50 kilogrammaa tai enemmän ja joita aiotaan käyttää jalostustarkoituksiin, riippumatta siitä, ovatko ne porsineet.

    CLVS 020

    Muut siat

    Muualla määrittelemättömien sikojen lukumäärä.

     

     

    Siipikarja

    Tarkoittaa kotieläiminä pidettäviä kanoja ja broilereita (Gallus gallus L.), kalkkunoita (Meleagris spp.), ankkoja (Anas spp. ja Cairina moschata L.), hanhia (Anser anser domesticus L.), strutseja (Struthio camelus L.) ja muuta muualle luokittelematonta siipikarjaa, kuten viiriäisiä (Coturnix spp.) fasaaneja (Phasianus spp.), helmikanoja (Numida meleagris domestica L.) ja kyyhkysiä (Columbinae spp.). Mukaan ei kuitenkaan lueta metsästystarkoituksiin vankeudessa kasvatettuja lintuja, joita ei pidetä lihan tai munien tuotannon vuoksi.

    CLVS 021

    Broilerit

    Lihantuotantoa varten pidettävien Gallus gallus L. -lajin kotieläinten lukumäärä.

    CLVS 022

    Munivat kanat

    Niiden Gallus gallus L. -lajin kotieläinten lukumäärä, jotka ovat saavuttaneet munintakypsyyden ja joita pidetään munien tuotantoa varten.

    CLVS 023

    Muu siipikarja

    Siipikarjan, jota ei lueta broilereihin eikä muniviin kanoihin, yksilömäärä. Mukaan ei lueta kananpoikasia.

    CLVS 024

    Kalkkunat

    Meleagris-suvun kotieläinten lukumäärä.

    CLVS 025

    Ankat

    Anas-suvun ja Cairina moschata L. -lajin kotieläinten lukumäärä.

    CLVS 026

    Hanhet

    Anser anser domesticus L. -lajin kotieläinten lukumäärä.

    CLVS 027

    Strutsit

    Strutsien (Struthio camelus L.) lukumäärä

    CLVS 028

    Muu siipikarja, muualle luokittelemattomat

    Muun muualle luokittelemattoman siipikarjan yksilömäärä.

     

     

    Kaniinit

    Tarkoittaa Oryctolagus-suvun kotieläimiä.

    CLVS 029

    Naaraspuoliset siitoskaniinit

    Lihantuotantoon käytettävien kaniinien tuotantoon tarkoitettujen, jo poikineiden naaraskaniinien (Oryctolagus spp.) lukumäärä.

    CLVS 030

    Mehiläiset

    Hunajan tuotantoa varten pidettyjen mehiläisten (Apis mellifera L.) pesien lukumäärä.

    CLVS 031

    Hirvieläimet

    Seuraavat lihantuotantoon käytettävissä olevat eläimet: saksanhirvi (Cervus elaphus L.), japaninpeura (Cervus nippon Temminck), poro (Rangifer tarandus L.) tai kuusipeura (Dama dama L.).

    CLVS 032

    Turkiseläimet

    Seuraavat turkisten tuotantoon käytettävissä olevat eläimet: minkki (Neovison vison Schreber), hilleri (Mustela putorius L.), kettu (Vulpes spp. ja muut), supikoira (Nyctereutes spp.) tai sinsillat (Chinchilla spp.).

    CLVS 033

    Kotieläimet, muualle luokittelemattomat

    Kotieläimet, muualle tässä jaksossa luokittelemattomat.

    Eläintuotantoon sovelletut luonnonmukaiset tuotantomenetelmät

    Maatilalla on eläimiä, joihin sovelletaan maatalouskäytäntöjä tiettyjen i) asetuksen (EY) N:o 834/2007 tai asetuksen (EU) 2018/848 tai tapauksen mukaan viimeisimmän lainsäädännön ja ii) luonnonmukaisesta tuotannosta annetun vastaavan kansallisen täytäntöönpanosäännöstön vaatimusten ja sääntöjen mukaisesti, myös siirtymäkauden aikana.

    Eläimet määritellään perusjaksossa III. KOTIELÄIMIÄ KOSKEVAT MUUTTUJAT

    CLVS 034

    Luonnonmukainen maatalous – nautaeläimet

    Luonnonmukainen maatalous – nautaeläinten lukumäärä

    CLVS 035

    Luonnonmukainen maatalous – lypsylehmät

    Luonnonmukainen maatalous – lypsylehmien lukumäärä

    CLVS 036

    Luonnonmukainen maatalous – muut lehmät kuin lypsylehmät

    Luonnonmukainen maatalous – muiden lehmien kuin lypsylehmien lukumäärä

    CLVS 037

    Luonnonmukainen maatalous – puhvelilehmät

    Luonnonmukainen maatalous – puhvelilehmät

    CLVS 038

    Luonnonmukainen maatalous – lampaat (kaiken ikäiset)

    Luonnonmukainen maatalous – lampaiden lukumäärä

    CLVS 039

    Luonnonmukainen maatalous – vuohet (kaiken ikäiset)

    Luonnonmukainen maatalous – vuohien lukumäärä

    CLVS 040

    Luonnonmukainen maatalous – siat

    Luonnonmukainen maatalous – sikojen lukumäärä

    CLVS 041

    Luonnonmukainen maatalous – siipikarja

    Luonnonmukainen maatalous – siipikarjan yksilömäärä

    CLVS 042

    Luonnonmukainen maatalous – broilerit

    Luonnonmukainen maatalous – broilerien lukumäärä

    CLVS 043

    Luonnonmukainen maatalous – munivat kanat

    Luonnonmukainen maatalous – munivien kanojen lukumäärä


    (1)  Komission asetus (EU) N:o 1089/2010, annettu 23 päivänä marraskuuta 2010, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2007/2/EY täytäntöönpanosta paikkatietoaineistojen ja -palvelujen yhteentoimivuuden osalta (EUVL L 323, 8.12.2010, s. 11).

    (2)  NUTS: tilastollisten alueyksiköiden nimikkeistö.

    (3)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1059/2003, annettu 26 päivänä toukokuuta 2003, yhteisestä tilastollisten alueyksiköiden nimikkeistöstä (NUTS) (EUVL L 154, 21.6.2003, s. 1).

    (4)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1305/2013, annettu 17 päivänä joulukuuta 2013, Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahaston (maaseuturahasto) tuesta maaseudun kehittämiseen ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1698/2005 kumoamisesta (EUVL L 347, 20.12.2013, s. 487).

    (5)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1307/2013, annettu 17 päivänä joulukuuta 2013, yhteisen maatalouspolitiikan tukijärjestelmissä viljelijöille myönnettäviä suoria tukia koskevista säännöistä ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 637/2008 ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 73/2009 kumoamisesta (EUVL L 347, 20.12.2013, s. 608).

    (6)  Vuosityöyksiköiden prosenttiluokka 2: (> 0 – < 25), (≥ 25 – < 50), (≥ 50 – < 75), (≥ 75 – < 100), (100).

    (7)  Neuvoston asetus (EY) N:o 834/2007, annettu 28 päivänä kesäkuuta 2007, luonnonmukaisesta tuotannosta ja luonnonmukaisesti tuotettujen tuotteiden merkinnöistä sekä asetuksen (ETY) N:o 2092/91 kumoamisesta (EUVL L 189, 20.7.2007, s. 1).

    (8)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2018/848, annettu 30 päivänä toukokuuta 2018, luonnonmukaisesta tuotannosta ja luonnonmukaisesti tuotettujen tuotteiden merkinnöistä ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 834/2007 kumoamisesta (EUVL L 150, 14.6.2018, s. 1).

    (9)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1306/2013, annettu 17 päivänä joulukuuta 2013, yhteisen maatalouspolitiikan rahoituksesta, hallinnoinnista ja seurannasta ja neuvoston asetusten (ETY) N:o 352/78, (EY) N:o 165/94, (EY) N:o 2799/98, (EY) N:o 814/2000, (EY) N:o 1290/2005 ja (EY) N:o 485/2008 kumoamisesta (EUVL L 347, 20.12.2013, s. 549).

    (10)  Neuvoston asetus (EY) N:o 491/2009, annettu 25 päivänä toukokuuta 2009, maatalouden yhteisestä markkinajärjestelystä ja tiettyjä maataloustuotteita koskevista erityissäännöksistä annetun asetuksen (EY) N:o 1234/2007 (yhteisiä markkinajärjestelyjä koskeva asetus) muuttamisesta (EUVL L 154, 17.6.2009, s. 1).


    LIITE II

    Luettelo muuttujista aihealueittain

    AIHEALUE 1. TYÖVOIMA JA MUU ANSIOTOIMINTA

    Muuttujat

    Yksiköt/luokat

    Aihe: Tilanhoito

     

     

    Yksityiskohtaiset aiheet: Haltija ja sukupuolten edustus

     

    MLFO 001

    Haltijan sukupuoli

    Mies/nainen

    MLFO 002

    Syntymävuosi

    Vuosi

     

    Yksityiskohtainen aihe: Työpanos

     

    MLFO 003

    Haltijan maataloustyö maatilalla

    Vuosityöyksiköiden luokka 1 (1)

     

    Yksityiskohtainen aihe: Turvallisuustoimenpiteet, mukaan lukien maatilan turvallisuussuunnitelma

     

    MLFO 004

    Maatilan turvallisuussuunnitelma

    Kyllä/ei

    Aihe: Työvoimaan kuuluvat perheenjäsenet

     

     

    Yksityiskohtaiset aiheet: Työpanos, osallistuvien henkilöiden lukumäärä ja sukupuolten edustus

     

    MLFO 005

    Maataloustyötä tekevät miespuoliset perheenjäsenet

    Henkilömäärä vuosityöyksiköiden luokkaa 2 (2) kohden

    MLFO 006

    Maataloustyötä tekevät naispuoliset perheenjäsenet

    Henkilömäärä vuosityöyksiköiden luokkaa 2 (2) kohden

    Aihe: Työvoima perheenjäsenten lisäksi

     

     

    Yksityiskohtaiset aiheet: Työpanos, työllistettyjen henkilöiden lukumäärä ja sukupuolten edustus

     

     

     

    Maatilalla vakinaisesti työskentelevä työvoima, muu kuin perheenjäsenet

     

    MLFO 007

    Maatilalla vakinaisesti työskentelevä työvoima, muu kuin perheenjäsenet; miehet

    Henkilömäärä vuosityöyksiköiden luokkaa 2 (2) kohden

    MLFO 008

    Maatilalla vakinaisesti työskentelevä työvoima, muu kuin perheenjäsenet; naiset

    Henkilömäärä vuosityöyksiköiden luokkaa 2 (2) kohden

     

    Yksityiskohtainen aihe: Maatilan epäsäännöllisesti työllistämä työvoima

     

    MLFO 009

    Epäsäännöllisesti työllistetty työvoima, muu kuin perheenjäsenet: miehet ja naiset

    Täysiä työpäiviä

     

    Yksityiskohtainen aihe: Urakoitsijoiden työpanos

     

    MLFO 010

    Henkilöt, jotka eivät ole maatilan suoraan työllistämiä ja jotka eivät sisälly edellisiin luokkiin

    Täysiä työpäiviä

    Aihe: Maatilaan suoraan liittyvä muu ansiotoiminta

     

     

    Yksityiskohtainen aihe: Toiminnan laatu

     

    MLFO 011

    Sosiaali-, terveys- tai koulutuspalvelujen tarjonta

    Kyllä/ei

    MLFO 012

    Matkailu, majoitus ja muu vapaa-ajan toiminta

    Kyllä/ei

    MLFO 013

    Käsityö

    Kyllä/ei

    MLFO 014

    Maataloustuotteiden jalostus

    Kyllä/ei

    MLFO 015

    Uusiutuvan energian tuotanto

    Kyllä/ei

    MLFO 016

    Puutavaran jalostus

    Kyllä/ei

    MLFO 017

    Vesiviljely

    Kyllä/ei

     

     

    Urakointi (käyttäen maatilan tuotantovälineitä):

     

    MLFO 018

    Urakkatyönä tehty maataloustyö

    Kyllä/ei

    MLFO 019

    Urakkatyönä tehty muu kuin maataloustyö

    Kyllä/ei

    MLFO 020

    Metsätalous

    Kyllä/ei

    MLFO 021

    Maatilaan suoraan liittyvä muu ansiotoiminta, muualle luokittelematon

    Kyllä/ei

     

    Yksityiskohtainen aihe: Merkitys maatilalle

     

    MLFO 022

    Maatilaan suoraan liittyvän muun ansiotoiminnan prosenttiosuus maatilan lopputuotoksesta

    Prosenttiluokat (3)

     

    Yksityiskohtainen aihe: Työpanos

     

    MLFO 023

    Haltijalla muuta (maatilaan liittyvää) ansiotoimintaa

    M/S/N (4)

    MLFO 024

    Maatilalla työskentelevät perheenjäsenet, joilla on muuta (maatilaan liittyvää) ansiotoimintaa päätoimintana.

    Henkilöiden määrä

    MLFO 025

    Maatilalla työskentelevät perheenjäsenet, joilla on muuta (maatilaan liittyvää) ansiotoimintaa sivutoimintana.

    Henkilöiden määrä

    MLFO 026

    Maatilalla vakinaisesti työskentelevä työvoima, muu kuin perheenjäsenet, jolla on muuta (maatilaan liittyvää) ansiotoimintaa päätoimintana.

    Henkilöiden määrä

    MLFO 027

    Maatilalla vakinaisesti työskentelevä työvoima, muu kuin perheenjäsenet, jolla on muuta (maatilaan liittyvää) ansiotoimintaa sivutoimintana.

    Henkilöiden määrä

    Aihe: Muu ansiotoiminta, joka ei suoraan liity maatilaan

     

     

    Yksityiskohtainen aihe: Työpanos

     

    MLFO 028

    Ainoan haltijan, joka on myös ainoan haltijan maatilan hoitaja, muu ansiotoiminta (joka ei liity maatilaan).

    M/S/N (4)

    MLFO 029

    Ainoan haltijan perheenjäsenet (kun ainoa haltija on maatilan hoitaja), jotka työskentelevät maatilalla ja joilla on muuta ansiotoimintaa (joka ei liity maatilaan) päätoimintana.

    Henkilöiden määrä

    MLFO 030

    Ainoan haltijan perheenjäsenet (kun ainoa haltija on maatilan hoitaja), jotka työskentelevät maatilalla ja joilla on muuta ansiotoimintaa (joka ei liity maatilaan) sivutoimintana.

    Henkilöiden määrä

    AIHEALUE 2. MAASEUDUN KEHITTÄMINEN

    Muuttujat

    Yksiköt/luokat

    Aihe: Maaseudun kehittämistoimenpiteistä tukea saavat maatilat

     

    MRDV 001

    Neuvonta-, tilanhoito- ja lomituspalvelut

    Kyllä/ei

    MRDV 002

    Maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden laatujärjestelmät

    Kyllä/ei

    MRDV 003

    Investoinnit fyysiseen omaisuuteen

    Kyllä/ei

    MRDV 004

    Luonnonkatastrofien ja muiden katastrofien vahingoittamien maatalouden tuotantomahdollisuuksien palauttaminen ja asianmukaisten ennalta ehkäisevien toimien käyttöönotto

    Kyllä/ei

     

     

    Tila- ja yritystoiminnan kehittäminen

     

    MRDV 005

    Yrityksen perustamistuki nuorille viljelijöille

    Kyllä/ei

    MRDV 006

    Yrityksen perustamistuki pientilojen kehittämiseksi

    Kyllä/ei

    MRDV 007

    Täydentävät kansalliset suorat tuet Kroatiassa

    Kyllä/ei

    MRDV 008

    Investoinnit metsäalueiden kehittämiseen ja metsien elinkelpoisuuden parantamiseen

    Kyllä/ei

     

     

    Maatalouden ympäristö- ja ilmastotuet

     

    MRDV 009

    Maatalouden ympäristö- ja ilmastotuki

    Kyllä/ei

    MRDV 010

    Metsätalouden ympäristö- ja ilmastopalvelut ja metsien suojelu

    Kyllä/ei

    MRDV 011

    Luonnonmukainen viljely

    Kyllä/ei

    MRDV 012

    Natura 2000 -tuet ja vesipolitiikan puitedirektiiviin liittyvät tuet

    Kyllä/ei

    MRDV 013

    Tuet alueille, joilla on luonnonoloista johtuvia rajoitteita tai muita erityisrajoitteita

    Kyllä/ei

    MRDV 014

    Eläinten hyvinvointi

    Kyllä/ei

    MRDV 015

    Riskienhallinta

    Kyllä/ei

    AIHEALUE 3. ELÄINSUOJAT JA LANNANKÄSITTELY

    Muuttujat

    Yksiköt/luokat

    Aihe: Eläinsuojat

     

     

    Yksityiskohtainen aihe: Nautaeläinten suojat

     

    MAHM 001

    Lypsylehmät

    Keskimääräinen lukumäärä

    MAHM 002

    Lypsylehmät parsinavetassa (lietelanta)

    Paikkoja

    MAHM 003

    Lypsylehmät parsinavetassa (kuivalanta)

    Paikkoja

    MAHM 004

    Lypsylehmät pihatossa/parsipihatossa (lietelanta)

    Paikkoja

    MAHM 005

    Lypsylehmät pihatossa/parsipihatossa (kuivalanta)

    Paikkoja

    MAHM 006

    Lypsylehmät muuntyyppisessä eläinsuojassa (lietelanta)

    Paikkoja

    MAHM 007

    Lypsylehmät muuntyyppisessä eläinsuojassa (kuivalanta)

    Paikkoja

    MAHM 008

    Lypsylehmät, jotka pidetään aina ulkona

    Paikkoja

    MAHM 009

    Lypsylehmät, jotka pidetään osan aikaa ulkona (laidunnus)

    Kuukausia

    MAHM 010

    Lypsylehmät, joilla on pääsy jaloittelutarhaan

    Kyllä/ei

    MAHM 011

    Muut nautaeläimet

    Keskimääräinen lukumäärä

    MAHM 012

    Muut nautaeläimet parsinavetassa (lietelanta)

    Paikkoja

    MAHM 013

    Muut nautaeläimet parsinavetassa (kuivalanta)

    Paikkoja

    MAHM 014

    Muut nautaeläimet pihatossa/parsipihatossa (lietelanta)

    Paikkoja

    MAHM 015

    Muut nautaeläimet pihatossa/parsipihatossa (kuivalanta)

    Paikkoja

    MAHM 016

    Muut nautaeläimet muuntyyppisessä eläinsuojassa (lietelanta)

    Paikkoja

    MAHM 017

    Muut nautaeläimet muuntyyppisessä eläinsuojassa (kuivalanta)

    Paikkoja

    MAHM 018

    Muut nautaeläimet, jotka pidetään aina ulkona

    Paikkoja

    MAHM 019

    Muut nautaeläimet, jotka pidetään osan aikaa ulkona (laidunnus)

    Kuukausia

    MAHM 020

    Muut nautaeläimet, joilla on pääsy jaloittelutarhaan

    Kyllä/ei

     

    Yksityiskohtainen aihe: Sikojen suojat

     

    MAHM 021

    Siitosemakot

    Keskimääräinen lukumäärä

    MAHM 022

    Siitosemakot täysritilälattialla

    Paikkoja

    MAHM 023

    Siitosemakot osaritilälattialla

    Paikkoja

    MAHM 024

    Siitosemakot kiinteälattiaisessa suojassa (pois lukien kuivikepohja)

    Paikkoja

    MAHM 025

    Siitosemakot, kun koko eläintilassa on kuivikepohja

    Paikkoja

    MAHM 026

    Siitosemakot muuntyyppisessä eläinsuojassa

    Paikkoja

    MAHM 027

    Siitosemakot ulkona (vapaa laidun)

    Paikkoja

    MAHM 028

    Siitosemakot ulkona (vapaa laidun)

    Kuukausia

    MAHM 029

    Muut siat

    Keskimääräinen lukumäärä

    MAHM 030

    Muut siat täysritilälattialla

    Paikkoja

    MAHM 031

    Muut siat osaritilälattialla

    Paikkoja

    MAHM 032

    Muut siat kiinteälattiaisessa suojassa (pois lukien kuivikepohja)

    Paikkoja

    MAHM 033

    Muut siat, kun koko eläintilassa on kuivikepohja

    Paikkoja

    MAHM 034

    Muut siat muuntyyppisessä eläinsuojassa

    Paikkoja

    MAHM 035

    Muut siat ulkona (vapaa laidun)

    Paikkoja

    MAHM 036

    Muut siat, joilla on pääsy jaloittelutarhaan

    Kyllä/ei

     

    Yksityiskohtainen aihe: Munivien kanojen suojat

     

    MAHM 037

    Munivat kanat

    Keskimääräinen lukumäärä

    MAHM 038

    Munivat kanat suojassa, jossa on kuivikepohja

    Paikkoja

    MAHM 039

    Munivat kanat kerroslattiakanalassa (ilman kuiviketta)

    Paikkoja

    MAHM 040

    Munivat kanat häkeissä, joissa on lantahihnat

    Paikkoja

    MAHM 041

    Munivat kanat häkeissä, joiden alla on syvä lantakuilu

    Paikkoja

    MAHM 042

    Munivat kanat häkeissä, joiden alla on lannankeräyslaatikko

    Paikkoja

    MAHM 043

    Munivat kanat muuntyyppisessä eläinsuojassa

    Paikkoja

    MAHM 044

    Munivat kanat ulkona (vapaa laidun)

    Paikkoja

    Aihe: Ravinteiden käyttö ja lanta tilalla

     

     

    Yksityiskohtainen aihe: Lannoitettu käytössä oleva maatalousmaa

     

    MAHM 045

    Kivennäislannoitteilla lannoitettu käytössä oleva maatalousmaa

    ha

    MAHM 046

    Lannalla lannoitettu käytössä oleva maatalousmaa

    ha

     

    Yksityiskohtainen aihe: Maatilalta viety ja sinne tuotu lanta

     

     

     

    Maatilalta viedyn lannan nettomäärä

     

    MAHM 047

    Maatilalta viedyn lantaveden/lietelannan nettomäärä

    m3

    MAHM 048

    Maatilalta viedyn kuivalannan nettomäärä

    tonnia

     

    Yksityiskohtainen aihe: Muut orgaaniset ja jätteestä saadut lannoitteet kuin lanta

     

    MAHM 049

    Maatilalla käytetyt muut orgaaniset ja jätteestä saadut lannoitteet kuin lanta

    tonnia

    Aihe: Lannanlevitystekniikat

     

     

    Yksityiskohtainen aihe: Multaamisaika eri levitystavoissa

     

     

     

    Hajalevitys

     

    MAHM 050

    Maahan sekoitus 4 tunnin kuluessa

    %-luokka (5)

    MAHM 051

    Maahan sekoitus yli 4 tunnin kuluttua

    %-luokka (5)

    MAHM 052

    Ilman maahan sekoitusta

    %-luokka (5)

     

     

    Nauhalevitys

     

    MAHM 053

    Letkulevitin

    %-luokka (5)

    MAHM 054

    Laahavannaslevitin

    %-luokka (5)

     

     

    Multaus

     

    MAHM 055

    Matalasijoitus / avoin vako

    %-luokka (5)

    MAHM 056

    Syväsijoitus / suljettu vako

    %-luokka (5)

    Aihe: Lantaan liittyvät tilat

     

     

    Yksityiskohtainen aihe: Lannan varastointitilat ja niiden tilavuus

     

    MAHM 057

    Kuivalannan varastointi kasoissa

    %

    MAHM 058

    Lannan varastointi komposteissa

    %

    MAHM 059

    Lannan varastointi eläinsuojan lattian alla olevissa lantakuiluissa

    %

    MAHM 060

    Lannan varastointi syväkuivikejärjestelmissä

    %

    MAHM 061

    Lantaveden/lietelannan varastointi ilman katetta

    %

    MAHM 062

    Lantaveden/lietelannan varastointi läpäisevää katetta käyttäen

    %

    MAHM 063

    Lantaveden/lietelannan varastointi läpäisemätöntä katetta käyttäen

    %

    MAHM 064

    Lannan varastointi muissa, edellä luokittelemattomissa rakenteissa

    %

    MAHM 065

    Päivittäinen levitys

    %

    MAHM 066

    Lannan varastointi komposteissa

    Kuukausia

    MAHM 067

    Lannan varastointi eläinsuojan lattian alla olevissa lantakuiluissa

    Kuukausia

    MAHM 068

    Lannan varastointi syväkuivikejärjestelmissä

    Kuukausia

    MAHM 069

    Lantaveden/lietelannan varastointi

    Kuukausia

    MAHM 070

    Lannan varastointi muissa, edellä luokittelemattomissa rakenteissa

    Kuukausia


    (1)  Vuosityöyksiköiden prosenttiluokka 1: (0), (> 0 – < 25), (≥ 25 – < 50), (≥ 50 – < 75), (≥ 75 – < 100), (100).

    (2)  Vuosityöyksiköiden prosenttiluokka 2: (> 0 – < 25), (≥ 25 – < 50), (≥ 50 – < 75), (≥ 75 – < 100), (100).

    (3)  Prosenttiosuus tilan lopputuotoksesta, luokat: (≥ 0 – ≤ 10), (> 10 – ≤ 50), (> 50 – < 100).

    (4)  M – päätoiminta, S – sivutoiminta, N – ei osallistu.

    (5)  Tietyllä levitystekniikalla levitetyn lannan prosenttiosuuksien luokat: (0), (> 0 – < 25), (≥ 25 – < 50), (≥ 50 – < 75), (≥ 75 – < 100), (100).


    LIITE III

    Kuvaus tämän täytäntöönpanoasetuksen liitteessä II esitettyihin aihealueisiin liittyvien maatilatietojen osalta käytettävistä muuttujista

    AIHEALUE 1. TYÖVOIMA JA MUU ANSIOTOIMINTA

    TYÖVOIMAA KOSKEVIEN MUUTTUJIEN KUVAUS

    Haltija

    Tilan haltija on se luonnollinen henkilö (tai tehtävään valittu luonnollinen henkilö, jos kyseessä on tilayhtymä), jonka lukuun ja nimissä tilaa hoidetaan ja joka on oikeudellisesti ja taloudellisesti vastuussa tilasta. Jos haltija on oikeushenkilö, haltijaa koskevia tietoja ei kerätä.

    Maataloustyö määritellään liitteessä I. YLEISET PERUSMUUTTUJAT

    Aihe: Tilanhoito

     

    Yksityiskohtaiset aiheet: Haltija ja sukupuolten edustus

    MLFO 001

    Haltijan sukupuoli

    Haltijan sukupuoli

     

    M – Mies

     

    F – Nainen

    MLFO 002

    Syntymävuosi

    Haltijan syntymävuosi

     

    Yksityiskohtainen aihe: Työpanos

    MLFO 003

    Haltijan maataloustyö maatilalla

    Haltijan maatilalla tekemien maataloustyön vuosityöyksiköiden prosenttiluokka (ei kotitaloustyö)

     

    Yksityiskohtainen aihe: Turvallisuustoimenpiteet, mukaan lukien maatilan turvallisuussuunnitelma

    MLFO 004

    Maatilan turvallisuussuunnitelma

    Tila on toteuttanut työhön liittyvien riskien vähentämiseksi työpaikan riskinarvioinnin, josta on laadittu kirjallinen asiakirja (kuten maatilan turvallisuussuunnitelma)

    Aihe: Työvoimaan kuuluvat perheenjäsenet

     

    Yksityiskohtaiset aiheet: Työpanos, osallistuvien henkilöiden lukumäärä ja sukupuolten edustus

     

    Maataloustyötä tekevät perheenjäsenet

    Tätä kohtaa sovelletaan vain ainoan haltijan tiloihin, koska tilayhtymillä ja oikeushenkilöillä ei katsota olevan perheenjäsenistä muodostuvaa työvoimaa.

    Maataloustyötä (ei kotitaloustyötä) tekeviä perheenjäseniä ovat ainoan haltijan tiloilla haltijan puoliso ja sukulaiset ylenevässä ja alenevassa polvessa sekä haltijan ja hänen puolisonsa sisarukset. Tapauksen mukaan edellä mainittuihin kuuluu maatilan hoitaja, joka on haltijan perheenjäsen.

    MLFO 005

    Maataloustyötä tekevät miespuoliset perheenjäsenet

    Miespuolisten perheenjäsenten lukumäärä vuosityöyksiköiden prosenttiosuuksien luokan mukaan

    MLFO 006

    Maataloustyötä tekevät naispuoliset perheenjäsenet

    Naispuolisten perheenjäsenten lukumäärä vuosityöyksiköiden prosenttiosuuksien luokan mukaan

    Aihe: Työvoima perheenjäsenten lisäksi

     

    Yksityiskohtaiset aiheet: Työpanos, työllistettyjen henkilöiden lukumäärä ja sukupuolten edustus

     

     

    Maatilalla vakinaisesti työskentelevä työvoima, muu kuin perheenjäsenet

    Vakinaisesti palkatulla työvoimalla tarkoitetaan henkilöitä (muita kuin haltijaa ja perheenjäseniä), jotka ovat tehneet maataloustyötä tilalla jokaisella viikolla tutkimuksen viitepäivään päättyvän 12 kuukauden jakson aikana, riippumatta työviikon pituudesta ja siitä, ovatko he saaneet jonkinlaista korvausta (palkkaa, etuuksia tai muita maksuja, luontoissuoritus mukaan luettuna). Mukaan luetaan myös henkilöt, jotka eivät ole voineet työskennellä koko aikaa seuraavista syistä:

    i)

    erikoistuneella maatilalla vallitsevat erityiset tuotantoedellytykset; tai

    ii)

    poissaolo lomien, asepalveluksen, sairauden tai onnettomuuden vuoksi tai kuolemantapaus; tai

    iii)

    työsuhteen alkaminen tai päättyminen maatilalla; tai

    iv)

    tilan töiden täydellinen pysähtyminen onnettomuuden vuoksi (tulva, tulipalo jne.).

    MLFO 007

    Maatilalla vakinaisesti työskentelevä työvoima, muu kuin perheenjäsenet; miehet

    Perheen ulkopuolisten miespuolisten työntekijöiden lukumäärä vuosityöyksiköiden prosenttiluokan mukaan.

    MLFO 008

    Maatilalla vakinaisesti työskentelevä työvoima, muu kuin perheenjäsenet; naiset

    Perheen ulkopuolisten naispuolisten työntekijöiden lukumäärä vuosityöyksiköiden prosenttiluokan mukaan.

     

    Yksityiskohtainen aihe: Maatilan epäsäännöllisesti työllistämä työvoima

     

     

    Perheen ulkopuolisella epäsäännöllisesti työllistetyllä työvoimalla tarkoitetaan niitä työntekijöitä, jotka eivät ole työskennelleet maatilalla jokaisella viikolla tutkimuksen viitepäivään päättyvän 12 kuukauden jakson aikana johtuen muista syistä kuin niistä, jotka mainitaan vakinaisesti palkattuja perheen ulkopuolisia työntekijöitä koskevassa kohdassa.

    Perheen ulkopuolisen, epäsäännöllisesti palkatun työvoiman työpäiviä ovat kaikki pituudeltaan sellaiset työpäivät, joista työntekijä saa täyttä työpäivää vastaavan palkan tai muun korvauksen (palkkion, etuuden tai muun maksun, luontoissuoritus mukaan luettuna) ja joiden aikana on tehty sellaista työtä, jota kokoaikainen maataloustyöntekijä tavallisesti tekee. Loma- ja sairauspäiviä ei lueta työpäiviksi.

    MLFO 009

    Epäsäännöllisesti työllistetty työvoima, muu kuin perheenjäsenet: miehet ja naiset

    Tilalle epäsäännöllisesti palkattujen henkilöiden täysien työpäivien kokonaismäärä.

     

    Yksityiskohtainen aihe: Urakoitsijoiden työpanos

    MLFO 010

    Henkilöt, jotka eivät ole maatilan suoraan työllistämiä ja jotka eivät sisälly edellisiin luokkiin

    Henkilöiden, jotka eivät ole maatilan suoraan työllistämiä (esim. kolmansien osapuolten palkkaamat alihankkijat), tekemien täysien työpäivien kokonaismäärä.

    Aihe: Maatilaan suoraan liittyvä muu ansiotoiminta

    Muusta ansiotoiminnasta ilmoitetaan seuraavat tiedot:

    i)

    ainoan haltijan tilojen ja tilayhtymien haltijat;

    ii)

    ainoan haltijan tiloilla olevat perheenjäsenet

    ja jos muu ansiotoiminta liittyy suoraan maatilaan, myös

    iii)

    maatilalla vakinaisesti työskentelevä työvoima, muu kuin perheenjäsenet.

    Muuta ansiotoimintaa koskevia tietoja ei kerätä oikeushenkilöinä hallinnoitavista tiloista.

    Maatilaan suoraan liittyvällä muulla ansiotoiminnalla tarkoitetaan muuta ansiotoimintaa

    a)

    maatilalla; tai

    b)

    maatilan ulkopuolella.

    Maatilaan suoraan liittyvä muu ansiotoiminta on toimintaa, johon käytetään tilan resursseja (maa-alaa, rakennuksia, koneita jne.) tai sen tuotteita. Mukaan luetaan muille maatiloille tehty muu kuin maataloustyö ja maataloustyö. Pelkkiä rahoitusinvestointeja ei lueta mukaan. Mukaan ei lueta myöskään maan vuokraamista erilaisia toimintoja varten, ellei siihen liity muunlaista toimintaan osallistumista.

     

    Yksityiskohtainen aihe: Toiminnan laatu

    MLFO 011

    Sosiaali-, terveys- tai koulutuspalvelujen tarjonta

    Kaikki toiminta, johon liittyy terveys-, sosiaali- ja koulutuspalveluita ja/tai sosiaalialaan liittyvää liiketoimintaa ja jossa käytetään joko tilan resursseja tai sen alkutuotteita.

    MLFO 012

    Matkailu, majoitus ja muu vapaa-ajan toiminta

    Kaikki matkailuun liittyvä toiminta, majoituspalvelut, tilan esittely matkailijoille tai muille ryhmille, urheiluun ja muuhun vapaa-ajan toimintaan liittyvä toiminta jne., johon käytetään tilan maata, rakennuksia tai muita resursseja.

    MLFO 013

    Käsityö

    Joko haltijan tai hänen perheenjäsentensä taikka perheen ulkopuolisen työvoiman tilalla tuottamat käsityötuotteet riippumatta siitä, miten tuotteet myydään.

    MLFO 014

    -

    Maataloustuotteiden jalostus

    Kaikki tilalla suoritettava maatalouden alkutuotteiden jalostus jalostetuksi tuotteeksi riippumatta siitä, tuotetaanko raaka-aine tilalla vai ostetaanko se tilan ulkopuolelta.

    MLFO 015

    Uusiutuvan energian tuotanto

    Uusiutuvan energian kuten biokaasun, biopolttoaineiden tai sähkön tuottaminen myyntiä varten tuuliturbiineilla, muilla laitteilla tai maataloudesta peräisin olevista raaka-aineista. Tähän ei kuulu pelkästään maatilan omaan käyttöön tuotettu uusiutuva energia.

    MLFO 016

    Puutavaran jalostus

    Raakapuun jalostus maatilalla myyntiä varten (puutavaran sahaus jne.).

    MLFO 017

    Vesiviljely

    Kalojen, rapujen jne. viljely maatilalla. Mukaan ei lueta toimintaa, johon kuuluu pelkästään kalastus.

     

     

    Urakointi (käyttäen maatilan tuotantovälineitä)

    Urakointi, johon käytetään tilan laitteita; tässä erotetaan toisistaan maatalouteen kuuluva ja siihen kuulumaton urakointi.

    MLFO 018

    Urakkatyönä tehty maataloustyö

    Maatalouteen kuuluva urakkatyö.

    MLFO 019

    Urakkatyönä tehty muu kuin maataloustyö

    Maatalouteen kuulumaton urakkatyö (esim. lumen auraus, kuljetustyöt, maisemanhoito, maatalouteen liittyvät palvelut ja ympäristöpalvelut).

    MLFO 020

    Metsätalous

    Metsätaloustyöt, joihin käytetään sekä maatilan työvoimaa että tavallisesti maataloustöihin käytettäviä tilan koneita ja laitteita.

    MLFO 021

    Muu maatilaan suoraan liittyvä ansiotoiminta, muualle luokittelematon

    Muu tilaan suoraan liittyvä ansiotoiminta, muualle luokittelematon.

     

    Yksityiskohtainen aihe: Merkitys maatilalle

    MLFO 022

    Maatilaan suoraan liittyvän muun ansiotoiminnan prosenttiosuus maatilan lopputuotoksesta

    Maatilaan suoraan liittyvän muun ansiotoiminnan osuus prosenttiluokkana maatilan tuotoksesta. Maatilaan suoraan liittyvän muun ansiotoiminnan osuus tilan tuotoksesta arvioidaan muun ansiotoiminnan osuutena tilan kokonaisliikevaihdon ja kyseisen tilan asetuksen (EU) N:o 1307/2013 tai uudemman lainsäädännön nojalla saamien suorien tukien yhteenlasketusta summasta seuraavasti:

    Formula

     

    Yksityiskohtainen aihe: Työpanos

    Tätä kohta sovelletaan seuraaviin:

    i)

    ainoan haltijan tilojen ja tilayhtymien haltijat;

    ii)

    ainoan haltijan tiloilla olevat perheenjäsenet; ja

    iii)

    maatilalla vakinaisesti työskentelevä työvoima, muu kuin perheenjäsenet.

    Tietoja ei kerätä oikeushenkilöinä hallinnoitavista tiloista.

    MLFO 023

    Haltijalla on muuta (maatilaan liittyvää) ansiotoimintaa

    Ainoan haltijan tilan tai tilayhtymän haltijalla on muuta maatilaan suoraan liittyvää ansiotoimintaa:

     

    M – päätoiminta

     

    S – sivutoiminta

     

    N – ei osallistu.

    Toimintaa voidaan harjoittaa kyseisellä maatilalla (muu kuin maataloustyö tilalla) tai sen ulkopuolella.

    MLFO 024

    Maatilalla työskentelevät perheenjäsenet, joilla on muuta (maatilaan liittyvää) ansiotoimintaa päätoimintana

    Muuta maatilaan suoraan liittyvää ansiotoimintaa päätoimintana harjoittavien perheenjäsenten lukumäärä.

    MLFO 025

    Maatilalla työskentelevät perheenjäsenet, joilla on muuta (maatilaan liittyvää) ansiotoimintaa sivutoimintana

    Muuta maatilaan suoraan liittyvää ansiotoimintaa sivutoimintana harjoittavien perheenjäsenten lukumäärä.

    MLFO 026

    Maatilalla vakinaisesti työskentelevä työvoima, muu kuin perheenjäsenet, jolla on muuta (maatilaan liittyvää) ansiotoimintaa päätoimintana

    Muuta maatilaan suoraan liittyvää ansiotoimintaa päätoimintana harjoittavien muiden kuin perheenjäsenten lukumäärä ainoan haltijan tiloilla tai tilayhtymissä.

    MLFO 027

    Maatilalla vakinaisesti työskentelevä työvoima, muu kuin perheenjäsenet, jolla on muuta (maatilaan liittyvää) ansiotoimintaa sivutoimintana

    Muuta maatilaan suoraan liittyvää ansiotoimintaa sivutoimintana harjoittavien muiden kuin perheenjäsenten lukumäärä ainoan haltijan tiloilla tai tilayhtymissä.

    Aihe: Muu ansiotoiminta, joka ei suoraan liity maatilaan

    Tarkoitetaan maatilalla tehtävää muuta kuin maataloustyötä ja maatilan ulkopuolella tehtävää työtä. Tähän luetaan kaikki korvausta (palkkiota, etuuksia tai muuta maksua, luontoissuoritus mukaan luettuna) vastaan harjoitettu toiminta, joka ei ole

    i)

    maatilalla tehtävää maataloustyötä; eikä

    ii)

    haltijan muuta ansiotoimintaa, joka liittyy suoraan maatilaan.

    Muulla ansiotoiminnalla, joka ei liity maatilaan , tarkoitetaan muuta ansiotoimintaa

    a)

    maatilalla (maatilalla tehtävä muu kuin maataloustyö); tai

    b)

    maatilan ulkopuolella.

     

    Yksityiskohtainen aihe: Työpanos

    MLFO 028

    Ainoan haltijan, joka on myös ainoan haltijan maatilan hoitaja, muu ansiotoiminta (joka ei liity maatilaan)

    Haltijan muu ansiotoiminta, joka ei suoraan liity maatilaan:

     

    M – päätoiminta

     

    S – sivutoiminta

     

    N – ei osallistu.

    Toimintaa voidaan harjoittaa kyseisellä maatilalla (muu kuin maataloustyö tilalla) tai sen ulkopuolella.

    MLFO 029

    Ainoan haltijan perheenjäsenet (kun ainoa haltija on maatilan hoitaja), jotka työskentelevät maatilalla ja joilla on muuta ansiotoimintaa (joka ei liity maatilaan) päätoimintana

    Ansiotoimintaa, joka ei liity maatilaan, päätoimintana harjoittavien perheenjäsenten lukumäärä.

    MLFO 030

    Ainoan haltijan perheenjäsenet (kun ainoa haltija on maatilan hoitaja), jotka työskentelevät maatilalla ja joilla on muuta ansiotoimintaa (joka ei liity maatilaan) sivutoimintana

    Ansiotoimintaa, joka ei liity maatilaan, sivutoimintana harjoittavien perheenjäsenten lukumäärä.

    AIHEALUE 2. MAASEUDUN KEHITTÄMINEN

    MAASEUDUN KEHITTÄMISTÄ KOSKEVIEN MUUTTUJIEN KUVAUS

    Aihe: Maaseudun kehittämistoimenpiteistä tukea saavat maatilat

    Maatilan katsotaan hyötyneen viimeksi kuluneiden kolmen vuoden aikana 17. joulukuuta 2013 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1305/2013 1 luvun III osastossa esitetyistä maaseudun kehittämistoimenpiteistä tiettyjen viimeisimmän lainsäädännön vaatimusten ja sääntöjen mukaisesti riippumatta siitä, onko asianomainen maksu suoritettu viitekauden aikana, kunhan kyseisen tuen myöntämisestä on tehty myönteinen päätös (esim. tukihakemus on hyväksytty).

    MRDV 001

    Neuvonta-, tilanhoito- ja lomituspalvelut

    Maatila on hyötynyt asetuksen (EU) N:o 1305/2013 15 artiklan mukaisista maaseudun kehittämistoimenpiteistä.

    MRDV 002

    Maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden laatujärjestelmät

    Maatila on hyötynyt asetuksen (EU) N:o 1305/2013 16 artiklan mukaisista maaseudun kehittämistoimenpiteistä.

    MRDV 003

    Investoinnit fyysiseen omaisuuteen

    Maatila on hyötynyt asetuksen (EU) N:o 1305/2013 17 artiklan mukaisista maaseudun kehittämistoimenpiteistä.

    MRDV 004

    Luonnonkatastrofien ja muiden katastrofien vahingoittamien maatalouden tuotantomahdollisuuksien palauttaminen ja asianmukaisten ennalta ehkäisevien toimien käyttöönotto

    Maatila on hyötynyt asetuksen (EU) N:o 1305/2013 18 artiklan mukaisista maaseudun kehittämistoimenpiteistä.

     

     

    Tila- ja yritystoiminnan kehittäminen

    Asetuksen (EU) N:o 1305/2013 19 artiklan ja Kroatian osalta lisäksi saman asetuksen 40 artiklan mukaiset maaseudun kehittämistoimenpiteet.

    MRDV 005

    Yrityksen perustamistuki nuorille viljelijöille

    Maatila on hyötynyt asetuksen (EU) N:o 1305/2013 19 artiklan 1 kohdan a alakohdan i alakohdan mukaisista maaseudun kehittämistoimenpiteistä.

    MRDV 006

    Yrityksen perustamistuki pientilojen kehittämiseksi

    Maatila on hyötynyt asetuksen (EU) N:o 1305/2013 19 artiklan 1 kohdan a alakohdan iii alakohdan mukaisista maaseudun kehittämistoimenpiteistä.

    MRDV 007

    Täydentävät kansalliset suorat tuet Kroatiassa

    Maatila on hyötynyt asetuksen (EU) N:o 1305/2013 40 artiklan mukaisista maaseudun kehittämistoimenpiteistä.

    MRDV 008

    Investoinnit metsäalueiden kehittämiseen ja metsien elinkelpoisuuden parantamiseen

    Maatila on hyötynyt asetuksen (EU) N:o 1305/2013 21 artiklan mukaisista maaseudun kehittämistoimenpiteistä.

     

     

    Maatalouden ympäristö- ja ilmastotuet

    MRDV 009

    Maatalouden ympäristö- ja ilmastotuki

    Maatila on hyötynyt asetuksen (EU) N:o 1305/2013 28 artiklan mukaisista maaseudun kehittämistoimenpiteistä.

    MRDV 010

    Metsätalouden ympäristö- ja ilmastopalvelut ja metsien suojelu

    Maatila on hyötynyt asetuksen (EU) N:o 1305/2013 34 artiklan mukaisista maaseudun kehittämistoimenpiteistä.

    MRDV 011

    Luonnonmukainen viljely

    Maatila on hyötynyt asetuksen (EU) N:o 1305/2013 29 artiklan mukaisista maaseudun kehittämistoimenpiteistä.

    MRDV 012

    Natura 2000 -tuet ja vesipolitiikan puitedirektiiviin liittyvät tuet

    Maatila on hyötynyt asetuksen (EU) N:o 1305/2013 30 artiklan mukaisista maaseudun kehittämistoimenpiteistä.

    MRDV 013

    Tuet alueille, joilla on luonnonoloista johtuvia rajoitteita tai muita erityisrajoitteita

    Maatila on hyötynyt asetuksen (EU) N:o 1305/2013 31 artiklan mukaisista maaseudun kehittämistoimenpiteistä.

    MRDV 014

    Eläinten hyvinvointi

    Maatila on hyötynyt asetuksen (EU) N:o 1305/2013 33 artiklan mukaisista maaseudun kehittämistoimenpiteistä.

    MRDV 015

    Riskienhallinta

    Maatila on hyötynyt asetuksen (EU) N:o 1305/2013 36 artiklan mukaisista maaseudun kehittämistoimenpiteistä.

    AIHEALUE 3. ELÄINSUOJAT JA LANNANKÄSITTELY

    ELÄINSUOJIA JA LANNANKÄSITTELYÄ KOSKEVIEN MUUTTUJIEN KUVAUS

    Aihe: Eläinsuojat

    Nautakarjan, sikojen ja siipikarjan eläinsuojapaikat. Termillä ”paikat” tarkoitetaan eläinsuojassa viitevuoden aikana paikalla olevien eläinten tavanomaista lukumäärää. Tämä tarkoittaa sitä, että eläinten lukumäärää on korjattava viitepäivänä, jos olosuhteet poikkeavat normaalista (eläinsuojan yli- tai alikäyttö, tyhjennys eläinhygieniaan liittyvistä syistä, erityiset tuotanto-ohjelmat jne.). Tiedot ilmoitetaan ainoastaan viitejakson aikana käytössä olevista eläinsuojista. Ilmoitetaan myös viitejakson aikana tilapäisesti tyhjinä olevien eläinpaikkojen lukumäärä.

    Eläimet määritellään perusjaksossa III. KOTIELÄIMIÄ KOSKEVAT MUUTTUJAT

     

    Yksityiskohtainen aihe: Nautaeläinten suojat

    MAHM 001

    Lypsylehmät

    Lypsylehmien keskimääräinen lukumäärä viitevuoden aikana.

    MAHM 002

    Lypsylehmät parsinavetassa (lietelanta)

    Paikkojen lukumäärä – lypsylehmät parsinavetassa, jossa on lietelantajärjestelmä.

    MAHM 003

    Lypsylehmät parsinavetassa (kuivalanta)

    Paikkojen lukumäärä – lypsylehmät parsinavetassa, jossa on kuivalantajärjestelmä.

    MAHM 004

    Lypsylehmät pihatossa/parsipihatossa (lietelanta)

    Paikkojen lukumäärä – lypsylehmät pihatossa tai parsipihatossa, jossa on lietelantajärjestelmä.

    MAHM 005

    Lypsylehmät pihatossa/parsipihatossa (kuivalanta)

    Paikkojen lukumäärä – lypsylehmät pihatossa tai parsipihatossa, jossa on kuivalantajärjestelmä.

    MAHM 006

    Lypsylehmät muuntyyppisessä eläinsuojassa (lietelanta)

    Paikkojen lukumäärä – lypsylehmät muualle luokittelemattomassa muuntyyppisessä eläinsuojassa, jossa on lietelantajärjestelmä.

    MAHM 007

    Lypsylehmät muuntyyppisessä eläinsuojassa (kuivalanta)

    Paikkojen lukumäärä – lypsylehmät muualle luokittelemattomassa muuntyyppisessä eläinsuojassa, jossa on kuivalantajärjestelmä.

    MAHM 008

    Lypsylehmät, jotka pidetään aina ulkona

    Paikkojen lukumäärä – lypsylehmät, jotka pidetään aina ulkona.

    MAHM 009

    Lypsylehmät, jotka pidetään osan aikaa ulkona (laidunnus)

    Aika kuukausina, jolloin lypsylehmät laiduntavat ulkona.

    MAHM 010

    Lypsylehmät, joilla on pääsy jaloittelutarhaan

    Lypsylehmiä varten on jaloittelutarha.

    MAHM 011

    Muut nautaeläimet

    Muiden nautaeläinten keskimääräinen lukumäärä viitevuoden aikana.

    MAHM 012

    Muut nautaeläimet parsinavetassa (lietelanta)

    Paikkojen lukumäärä – muut nautaeläimet parsinavetassa, jossa on lietelantajärjestelmä.

    MAHM 013

    Muut nautaeläimet parsinavetassa (kuivalanta)

    Paikkojen lukumäärä – muut nautaeläimet parsinavetassa, jossa on lietelantajärjestelmä.

    MAHM 014

    Muut nautaeläimet pihatossa/parsipihatossa (lietelanta)

    Paikkojen lukumäärä – muut nautaeläimet pihatossa tai parsipihatossa, jossa on lietelantajärjestelmä.

    MAHM 015

    Muut nautaeläimet pihatossa/parsipihatossa (kuivalanta)

    Paikkojen lukumäärä – muut nautaeläimet pihatossa tai parsipihatossa, jossa on kuivalantajärjestelmä.

    MAHM 016

    Muut nautaeläimet muuntyyppisessä eläinsuojassa (lietelanta)

    Paikkojen lukumäärä – muut nautaeläimet muualle luokittelemattomassa muuntyyppisessä eläinsuojassa, jossa on lietelantajärjestelmä.

    MAHM 017

    Muut nautaeläimet muuntyyppisessä eläinsuojassa (kuivalanta)

    Paikkojen lukumäärä – muut nautaeläimet muualle luokittelemattomassa muuntyyppisessä eläinsuojassa, jossa on kuivalantajärjestelmä.

    MAHM 018

    Muut nautaeläimet, jotka pidetään aina ulkona

    Paikkojen lukumäärä – muut nautaeläimet, jotka pidetään aina ulkona.

    MAHM 019

    Muut nautaeläimet, jotka pidetään osan aikaa ulkona (laidunnus)

    Aika kuukausina, jolloin muut nautaeläimet laiduntavat ulkona.

    MAHM 020

    Muut nautaeläimet, joilla on pääsy jaloittelutarhaan

    Muita nautaeläimiä varten on jaloittelutarha.

     

    Yksityiskohtainen aihe: Sikojen suojat

    MAHM 021

    Siitosemakot

    Siitosemakoiden keskimääräinen lukumäärä viitevuoden aikana.

    MAHM 022

    Siitosemakot täysritilälattialla

    Paikkojen lukumäärä – siitosemakot eläinsuojassa, jossa on täysritilälattia.

    MAHM 023

    Siitosemakot osaritilälattialla

    Paikkojen lukumäärä – siitosemakot eläinsuojassa, jossa on osaritilälattia.

    MAHM 024

    Siitosemakot kiinteälattiaisessa suojassa (pois lukien kuivikepohja)

    Paikkojen lukumäärä – siitosemakot kiinteälattiaisessa suojassa (pois lukien kuivikepohja).

    MAHM 025

    Siitosemakot, kun koko eläintilassa on kuivikepohja

    Paikkojen lukumäärä – siitosemakot eläinsuojassa, jossa on kuivikepohja.

    MAHM 026

    Siitosemakot muuntyyppisessä eläinsuojassa

    Paikkojen lukumäärä – siitosemakot muuntyyppisessä eläinsuojassa.

    MAHM 027

    Siitosemakot ulkona (vapaa laidun)

    Paikkojen lukumäärä – siitosemakot järjestelmässä, jossa ne pääsevät vapaasti ulos.

    MAHM 028

    Siitosemakot ulkona (vapaa laidun)

    Aika kuukausina, jolloin siitosemakot laiduntavat ulkona järjestelmässä, jossa ne pääsevät vapaasti ulos

    MAHM 029

    Muut siat

    Muiden sikojen keskimääräinen lukumäärä viitevuoden aikana.

    MAHM 030

    Muut siat täysritilälattialla

    Paikkojen lukumäärä – muut siat eläinsuojassa, jossa on täysritilälattia.

    MAHM 031

    Muut siat osaritilälattialla

    Paikkojen lukumäärä – muut siat eläinsuojassa, jossa on osaritilälattia.

    MAHM 032

    Muut siat kiinteälattiaisessa suojassa (pois lukien kuivikepohja)

    Paikkojen lukumäärä – muut siat kiinteälattiaisessa suojassa (pois lukien kuivikepohja).

    MAHM 033

    Muut siat, kun koko eläintilassa on kuivikepohja

    Paikkojen lukumäärä – muut siat eläinsuojassa, jossa on kuivikepohja.

    MAHM 034

    Muut siat muuntyyppisessä eläinsuojassa

    Paikkojen lukumäärä – muut siat muuntyyppisessä eläinsuojassa.

    MAHM 035

    Muut siat ulkona (vapaa laidun)

    Paikkojen lukumäärä – muut siat järjestelmässä, jossa ne pääsevät vapaasti ulos.

    MAHM 036

    Muut siat, joilla on pääsy jaloittelutarhaan

    Muita sikoja varten on jaloittelutarha (pois lukien vapaa laidun).

     

    Yksityiskohtainen aihe: Munivien kanojen suojat

    MAHM 037

    Munivat kanat

    Munivien kanojen keskimääräinen lukumäärä viitevuoden aikana.

    MAHM 038

    Munivat kanat suojassa, jossa kuivikepohja

    Paikkojen lukumäärä – munivat kanat suojassa, jossa on kuivikepohja.

    MAHM 039

    Munivat kanat kerroslattiakanalassa (ilman kuiviketta)

    Paikkojen lukumäärä – munivat kanat kerroslattiakanalassa.

    MAHM 040

    Munivat kanat häkeissä, joissa on lantahihnat

    Paikkojen lukumäärä – munivat kanat häkeissä, joissa on lantahihnat.

    MAHM 041

    Munivat kanat häkeissä, joiden alla on syvä lantakuilu

    Paikkojen lukumäärä – munivat kanat häkeissä, joiden alla on syvä lantakuilu.

    MAHM 042

    Munivat kanat häkeissä, joiden alla on lannankeräyslaatikko

    Paikkojen lukumäärä – munivat kanat häkeissä, joiden alla on lannankeräyslaatikko.

    MAHM 043

    Munivat kanat muuntyyppisessä eläinsuojassa

    Paikkojen lukumäärä – munivat kanat muuntyyppisessä eläinsuojassa.

    MAHM 044

    Munivat kanat ulkona (vapaa laidun)

    Paikkojen lukumäärä – munivat kanat järjestelmässä, jossa ne pääsevät vapaasti ulos.

    Aihe: Ravinteiden käyttö ja lanta tilalla

     

    Yksityiskohtainen aihe: Lannoitettu käytössä oleva maatalousmaa

    MAHM 045

    Kivennäislannoitteilla lannoitettu käytössä oleva maatalousmaa

    Kivennäislannoitteilla lannoitettu käytössä oleva maatalousmaa hehtaareina.

    MAHM 046

    Lannalla lannoitettu käytössä oleva maatalousmaa

    Karjanlannalla lannoitettu käytössä oleva maatalousmaa hehtaareina.

     

    Yksityiskohtainen aihe: Maatilalta viety ja sinne tuotu lanta

    Joko tilalta viedyn tai sinne tuodun karjanlannan nettomäärä.

     

     

    Maatilalta viedyn lannan nettomäärä

    Maatilalta viedyn tai sinne tuodun karjanlannan nettomäärä.

    MAHM 047

    Maatilalta viedyn lantaveden/lietelannan nettomäärä

    Kuutiometreinä lietelanta tai lantavesi, joka on tuotu maatilalle tai viety tilalta käytettäväksi suoraan lannoitteena tai prosessoitavaksi teollisesti riippumatta siitä, onko kyseessä myynti, osto vai veloitukseton vaihto. Mukaan luetaan myös lietelanta ja lantavesi, joka on käytetty energian tuotantoon ja on myöhemmässä vaiheessa tarkoitus käyttää uudelleen maataloudessa.

    MAHM 048

    Maatilalta viedyn kuivalannan nettomäärä

    Tonneina kuivalanta, joka on tuotu maatilalle tai viety tilalta käytettäväksi suoraan lannoitteena tai prosessoitavaksi teollisesti riippumatta siitä, onko kyseessä myynti, osto vai veloitukseton vaihto. Mukaan luetaan myös kuivalanta, joka on käytetty energian tuotantoon ja on myöhemmässä vaiheessa tarkoitus käyttää uudelleen maataloudessa.

     

    Yksityiskohtainen aihe: Muut orgaaniset ja jätteestä saadut lannoitteet kuin lanta

    MAHM 049

    Maatilalla käytetyt muut orgaaniset ja jätteestä saadut lannoitteet kuin lanta

    Tonneina maatilalla käytetyt muut orgaaniset ja jätteestä saadut lannoitteet kuin lanta.

    Aihe: Lannanlevitystekniikat

    Lannanlevitystekniikat

     

    Yksityiskohtainen aihe: Multaamisaika eri levitystavoissa

     

     

    Hajalevitys

    Lanta levitetään pellon pinnalle tai kasvuston pintaan ilman nauhalevitys- tai multaustekniikkaa.

    MAHM 050

    Maahan sekoitus 4 tunnin kuluessa

    Levitetyn kokonaislantamäärän, joka on työstetty mekaanisesti maaperään neljän tunnin kuluessa levityksestä, prosenttiluokka.

    MAHM 051

    Maahan sekoitus yli 4 tunnin kuluttua

    Levitetyn kokonaislantamäärän, joka on työstetty mekaanisesti maaperään 4–24 tunnin kuluessa levityksestä, prosenttiluokka.

    MAHM 052

    Ilman maahan sekoitusta

    Levitetyn kokonaislantamäärän, jota ei ole sekoitettu maahan lainkaan tai jota ei ole sekoitettu maahan 24 tunnin kuluessa levityksestä, prosenttiluokka.

     

     

    Nauhalevitys

    Lantavettä tai lietelantaa levitetään alueelle samansuuntaisina nauhoina, joiden väliin ei tule lantaa, käyttäen lietevaunuun, lieteajoneuvoon tai traktoriin kiinnitettyä laitetta (rivilevitintä), joka laskee lantavettä tai lietelantaa maanpinnalle.

    MAHM 053

    Letkulevitin

    Letkulevittimellä levitetyn lantaveden tai lietelannan prosenttiluokka.

    MAHM 054

    Laahavannaslevitin

    Laahavannaslevittimellä levitetyn lantaveden tai lietelannan prosenttiluokka.

     

     

    Multaus

    Lantavesi tai lietelanta sijoitetaan maa-ainekseen leikattuihin uriin, joiden syvyys vaihtelee multaimen tyypistä riippuen.

    MAHM 055

    Matalasijoitus / avoin vako

    Lantaveden tai lietelannan prosenttiluokka, kun levitys tehdään mataliin vakoihin (tyypillisesti noin 50 mm syviin), riippumatta siitä, jätetäänkö vaot avoimiksi vai suljetaanko ne levityksen jälkeen.

    MAHM 056

    Syväsijoitus / suljettu vako

    Lantaveden tai lietelannan prosenttiluokka, kun levitys tehdään syviin vakoihin (tyypillisesti noin 150 mm syviin), jotka suljetaan levityksen jälkeen.

    Aihe: Lantaan liittyvät tilat

     

    Yksityiskohtainen aihe: Lannan varastointitilat ja niiden tilavuus

    Lannan varastointiin tarkoitetut tilat

    Lannan varastointitilojen kapasiteetti määritellään niiden kuukausien lukumääränä, joiden aikana varastointitiloissa voidaan säilyttää maatilalla tuotettu lanta ilman riskiä valumisesta ja ilman tyhjennystä.

    MAHM 057

    Kuivalannan varastointi kasoissa

    Vapaasti seisoviin kasoihin tai aumoihin tai avoimelle rajatulle alueelle, yleensä useiksi kuukausiksi, varastoidun lannan prosenttiosuus.

    MAHM 058

    Lannan varastointi komposteissa

    Rajattuihin kompostikasoihin, jotka ilmastetaan ja/tai sekoitetaan, varastoidun lannan prosenttiosuus.

    MAHM 059

    Lannan varastointi eläinsuojan lattian alla olevissa lantakuiluissa

    Tyypillisesti eläinsuojan ritilälattian alle pienen vesimäärän kanssa tai ilman lisättyä vettä tavallisesti alle yhden vuoden ajaksi varastoidun lannan prosenttiosuus.

    MAHM 060

    Lannan varastointi syväkuivikejärjestelmissä

    6–12 kuukautta kestävän tuotantokierron aikana kertyneen lannan prosenttiosuus.

    MAHM 061

    Lantaveden/lietelannan varastointi ilman katetta

    Kattamattomiin säiliöihin tai altaisiin tavallisesti alle yhden vuoden ajaksi varastoidun lannan prosenttiosuus.

    MAHM 062

    Lantaveden/lietelannan varastointi läpäisevää katetta käyttäen

    Läpäisevällä katteella (esim. savi, olki, luonnollinen kuorettuma) katettuihin säiliöihin tai altaisiin tavallisesti alle yhden vuoden ajaksi varastoidun lannan prosenttiosuus.

    MAHM 063

    Lantaveden/lietelannan varastointi läpäisemätöntä katetta käyttäen

    Läpäisemättömällä katteella (esim. suurtiheyspolyeteenikate tai alipaineeseen perustuva kate) katettuihin säiliöihin tai altaisiin tavallisesti alle yhden vuoden ajaksi varastoidun lannan prosenttiosuus.

    MAHM 064

    Lannan varastointi muissa, edellä luokittelemattomissa rakenteissa

    Muissa, edellä luokittelemattomissa rakenteissa varastoidun lannan (riippumatta siitä, onko kyseessä kuivalanta vai lietelanta/lantavesi) prosenttiosuus.

    MAHM 065

    Päivittäinen levitys

    Päivittäin 24 tunnin kuluessa lannan erityksestä eläinsuojasta siirrettävän ja pellolle tai laitumelle levitettävän lannan prosenttiosuus.

    MAHM 066

    Lannan varastointi komposteissa

    Aika kuukausina, joiden ajan kuivalanta voidaan varastoida rajattuihin kompostikasoihin.

    MAHM 067

    Lannan varastointi eläinsuojan lattian alla olevissa lantakuiluissa

    Aika kuukausina, joiden ajan lanta voidaan varastoida tilalla lietelantakuiluihin.

    MAHM 068

    Lannan varastointi syväkuivikejärjestelmissä

    Aika kuukausina, joiden ajan lanta voidaan varastoida syväkuivikejärjestelmissä.

    MAHM 069

    Lantaveden/lietelannan varastointi

    Aika kuukausina, joiden ajan lanta voidaan varastoida lantavesi-/lietelantavarastoon sen katteesta riippumatta.

    MAHM 070

    Lannan varastointi muissa, edellä luokittelemattomissa rakenteissa

    Aika kuukausina, joiden ajan lanta (riippumatta siitä, onko kyseessä kuivalanta vai lietelanta/lantavesi) voidaan varastoida muissa, edellä luokittelemattomissa rakenteissa.


    Top