Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32005D0383

2005/383/EY: Komission päätös, tehty 11 päivänä toukokuuta 2005, luonnontieteiden ja uusien teknologioiden etiikkaa käsittelevän eurooppalaisen työryhmän toimikauden jatkamisesta

EUVL L 127, 20.5.2005, p. 17–19 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document Date of entry into force unknown (pending notification) or not yet in force.

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2005/383/oj

20.5.2005   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 127/17


KOMISSION PÄÄTÖS,

tehty 11 päivänä toukokuuta 2005,

luonnontieteiden ja uusien teknologioiden etiikkaa käsittelevän eurooppalaisen työryhmän toimikauden jatkamisesta

(Vain ranskankielinen teksti on todistusvoimainen)

(2005/383/EY)

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Euroopan komissio päätti marraskuussa 1991 sisällyttää etiikan yhteisön tutkimuksen ja teknologian kehittämisen päätöksentekoprosesseihin perustamalla bioteknologian eettisiä näkökohtia käsittelevän eurooppalaisen neuvonantajaryhmän (Group of Advisers on the Ethical Implications of Biotechnology, GAEIB).

(2)

Komissio päätti 16 päivänä joulukuuta 1997 korvata GAEIB:n luonnontieteiden ja uusien teknologioiden etiikkaa käsittelevällä eurooppalaisella työryhmällä (European Group on Ethics in Science and New Technologies, EGE). Työryhmän toimeksianto laajennettiin kattamaan kaikki tieteen ja teknologian soveltamisalat.

(3)

Työryhmän toimikautta jatkettiin neljällä vuodella 26 päivänä maaliskuuta 2001 tehdyllä komission päätöksellä ja toimeksiantoa muutettiin hieman työskentelymenetelmien kehittämiseksi.

(4)

Työryhmä tarvitsee uusia työskentelymenetelmiä, jotta tieteen ja teknologian nopeutuvaan kehitykseen voidaan reagoida oikea-aikaisesti; työryhmässä tarvitaan myös uutta asiantuntemusta, jotta se voi käsitellä suurempaa määrää tieteen ja teknologian sovelluksia.

(5)

Komission tiedonannossa ”Asiantuntijoiden hankkiminen ja käyttäminen komissiossa: periaatteet ja toimintaohjeet” (KOM(2002) 713) todetaan, että ”julkiset hakumenettelyt soveltuvat erityisen hyvin tilanteisiin, joissa käsitellään arkaluonteisia kysymyksiä, ja silloin, kun asiantuntijaryhmän työskentely voi jatkua melko pitkään”.

(6)

Nykyisen työryhmän toimeksiannon voimassaolo päättyy 25 päivänä maaliskuuta 2005, ja seuraavalla päätöksellä korvataan toimeksianto, joka on liitetty 26 päivänä maaliskuuta 2001 annettuun komission tiedonantoon (K(2001) 691),

ON PÄÄTTÄNYT SEURAAVAA:

1 artikla

Komissio jatkaa luonnontieteiden ja uusien teknologioiden etiikkaa käsittelevän eurooppalaisen työryhmän (European Group on Ethics in Science and New Technologies; jäljempänä ’työryhmä’) toimikautta neljällä vuodella.

2 artikla

Tehtävänkuvaus

Työryhmän tehtävä on neuvoa komissiota eettisissä kysymyksissä, jotka liittyvät luonnontieteisiin ja uuteen teknologiaan, joko komission pyynnöstä tai työryhmän omasta aloitteesta. Euroopan parlamentti ja neuvosto voivat ehdottaa komissiolle kysymyksiä, joiden ne katsovat olevan eettisesti keskeisen tärkeitä. Pyytäessään työryhmältä lausuntoa komissio asettaa määräajan, jossa lausunto on annettava.

3 artikla

Työryhmän koostumus – Ehdokkuus – Nimittäminen

1.   Komission puheenjohtaja nimittää työryhmän jäsenet.

2.   Sovelletaan seuraavia sääntöjä:

Jäsenet nimitetään henkilökohtaisesti. Jäsenet toimivat yksityishenkilöinä, ja antaessaan neuvoja komissiolle heidän on toimittava riippumattomasti. Työryhmän on oltava riippumaton, moniarvoinen ja useita aloja kattava.

Työryhmässä on enintään 15 jäsentä.

Työryhmän jäsenet nimitetään neljäksi vuodeksi. Nimitys voidaan uusia enintään kahdeksi uudeksi toimikaudeksi.

Jäsenten, jotka eivät enää pysty osallistumaan tehokkaasti työryhmän työskentelyyn tai jotka eroavat, tilalle voidaan nimittää varallaololistalta uusi jäsen 3 artiklan 1 kohdan mukaisesti toimikauden loppuun asti.

Työryhmän jäsenten valinta toteutetaan avoimen kiinnostuksenilmaisupyynnön kautta. Valintamenettelyssä otetaan huomioon myös muiden kanavien kautta vastaanotetut hakemukset.

Komissio julkistaa työryhmän jäsenten nimet Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

4 artikla

Toiminta

1.   Työryhmän jäsenet valitsevat keskuudestaan puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan toimikauden ajaksi.

2.   Komission puheenjohtaja hyväksyy työryhmän työohjelman (mukaan lukien työryhmän aloiteoikeutensa puitteissa ehdottamat eettiset arvioinnit – ks. 2 artikla). Työryhmän puheenjohtajan kanssa läheisessä yhteistyössä toimiva komission Eurooppa-politiikan neuvonantajien toimisto on vastuussa työryhmän ja sen sihteeristön työn organisoinnista.

3.   Työryhmän kokoukset ovat suljettuja tilaisuuksia. Näiden kokouksien lisäksi työryhmä voi neuvotella komission yksiköiden kanssa ja vaihtaa tarvittaessa näkemyksiä valtioista riippumattomien järjestöjen tai eri eturyhmien edustajien kanssa. Työryhmän kokousten työjärjestys toimitetaan asiaa käsitteleville komission yksiköille.

4.   Työryhmä kokoontuu yleensä komission toimipaikassa komission määrittämän aikataulun ja muiden sääntöjen mukaisesti. Työryhmän tulisi kokoontua vähintään kuusi kertaa 12 kuukauden aikana, ja vuodessa tulisi olla noin 12 työpäivää. Jäsenten edellytetään osallistuvan vähintään neljään kokoukseen vuodessa.

5.   Lausuntoja valmistellessaan työryhmällä on seuraavat tehtävät käytettävissä olevien resurssien puitteissa:

se voi pyytää neuvoja ja ohjeita erityisasiantuntijoilta, jos tämän katsotaan olevan hyödyllistä ja/tai tarpeellista,

se voi teettää tutkimuksia saadakseen kaikki tarpeelliset tiedettä ja teknologiaa koskevat tiedot,

se voi perustaa omia ryhmiä käsittelemään erityiskysymyksiä,

sen on käytävä julkisia pyöreän pöydän neuvotteluja edistääkseen vuoropuhelua ja lisätäkseen antamiensa lausuntojen avoimuutta,

sen on luotava tiiviit yhteydet komission yksiköihin, joiden työ liittyy työryhmän käsittelemään asiaan,

se voi luoda tiiviit yhteydet etiikkaan liittyvien tahojen edustajiin Euroopan unionissa ja ehdokasvaltioissa.

6.   Työryhmän lausunnot on julkistettava välittömästi niiden hyväksymisen jälkeen. Jos lausuntoa ei ole hyväksytty yksimielisesti, siihen on sisällytettävä eriävät mielipiteet. Jos tietystä aiheesta on toiminnallisista syistä annettava neuvoja tavanomaista nopeammassa aikataulussa, annetaan lyhyt lausunto, jonka jälkeen tehdään tarpeen vaatiessa yksityiskohtaisempi analyysi; kaikkien lausuntojen avoimuus on varmistettava. Työryhmän lausunnoissa on aina käsiteltävä ajantasaista teknologiaa. Työryhmä voi tarpeen mukaan päättää päivittää lausuntojaan.

7.   Työryhmän on vahvistettava oma työjärjestyksensä.

8.   Työryhmän puheenjohtaja on vastuussa siitä, että työryhmän toiminnasta laaditaan kertomus ennen toimikauden loppua. Kertomus on julkaistava.

5 artikla

Kokouskulut

Komissio vastaa sääntöjensä puitteissa työryhmän kokouksista aiheutuvista matka- ja oleskelukustannuksista.

6 artikla

Voimaantulo

Tämä päätös julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä ja se tulee voimaan päivänä, jona työryhmän uudet jäsenet nimitetään.

Tehty Brysselissä 11 päivänä toukokuuta 2005.

Komission puolesta

José Manuel BARROSO

Puheenjohtaja


Top