Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022D0264

    Απόφαση (ΚΕΠΠΑ) 2022/264 του Συμβουλίου της 23ης Φεβρουαρίου 2022 για την τροποποίηση της απόφασης 2014/512/ΚΕΠΠΑ σχετικά με περιοριστικά μέτρα λόγω ενεργειών της Ρωσίας που αποσταθεροποιούν την κατάσταση στην Ουκρανία

    ST/6493/2022/INIT

    ΕΕ L 42I της 23.2.2022, p. 95–97 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2022/264/oj

    23.2.2022   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    LI 42/95


    ΑΠΟΦΑΣΗ (ΚΕΠΠΑ) 2022/264 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    της 23ης Φεβρουαρίου 2022

    για την τροποποίηση της απόφασης 2014/512/ΚΕΠΠΑ σχετικά με περιοριστικά μέτρα λόγω ενεργειών της Ρωσίας που αποσταθεροποιούν την κατάσταση στην Ουκρανία

    ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδίως το άρθρο 29,

    Έχοντας υπόψη την πρόταση του Ύπατου Εκπροσώπου της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Στις 31 Ιουλίου 2014, το Συμβούλιο εξέδωσε την απόφαση 2014/512/ΚΕΠΠΑ (1).

    (2)

    Στα συμπεράσματά του της 24ης και 25ης Ιουνίου 2021, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε τη Ρωσία να αναλάβει πλήρως τις ευθύνες της όσον αφορά την εξασφάλιση της πλήρους εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ, η οποία αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για οποιαδήποτε ουσιαστική αλλαγή της θέσης της Ένωσης. Τόνισε ότι είναι αναγκαίο η Ένωση και τα κράτη μέλη της να δώσουν σθεναρή και συντονισμένη απάντηση σε κάθε περαιτέρω κακόβουλη, παράνομη και αποσταθεροποιητική δραστηριότητα της Ρωσίας, αξιοποιώντας πλήρως όλα τα μέσα που διαθέτει η Ένωση και εξασφαλίζοντας τον συντονισμό με τους εταίρους. Για τον σκοπό αυτό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε επίσης την Επιτροπή και τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας («Ύπατος Εκπρόσωπος») να παρουσιάσουν επιλογές για πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων οικονομικών κυρώσεων.

    (3)

    Στα συμπεράσματά του της 16ης Δεκεμβρίου 2021, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τόνισε ότι η Ρωσία θα πρέπει επειγόντως να αποκλιμακώσει την ένταση που έχει προκληθεί από τη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων κατά μήκος των συνόρων της με την Ουκρανία και την επιθετική ρητορική. Επανέλαβε δε ότι στηρίζει πλήρως την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Ενθαρρύνοντας μεν τις διπλωματικές προσπάθειες και υποστηρίζοντας το σχήμα της Νορμανδίας για την επίτευξη της πλήρους εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δήλωσε ότι οποιαδήποτε περαιτέρω στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας θα προκαλέσει αντίδραση με τεράστιες συνέπειες και βαρύ κόστος, μεταξύ άλλων περιοριστικά μέτρα σε συντονισμό με τους εταίρους.

    (4)

    Στις 24 Ιανουαρίου 2022, το Συμβούλιο εξέδωσε συμπεράσματα στα οποία καταδίκασε τις συνεχιζόμενες επιθετικές ενέργειες και απειλές της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και κάλεσε τη Ρωσία να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση, να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και να συμμετάσχει εποικοδομητικά στον διάλογο μέσω των καθιερωμένων διεθνών μηχανισμών. Το Συμβούλιο επιβεβαίωσε την πλήρη προσήλωση της Ένωσης στις βασικές αρχές επί των οποίων οικοδομείται η ευρωπαϊκή ασφάλεια και οι οποίες κατοχυρώνονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και στα ιδρυτικά έγγραφα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), συμπεριλαμβανομένης της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι και της Χάρτας των Παρισίων. Στις εν λόγω βασικές αρχές περιλαμβάνονται ιδίως η κυρίαρχη ισότητα και η εδαφική ακεραιότητα των κρατών, το απαραβίαστο των συνόρων, η αποφυγή της απειλής ή της χρήσης βίας και η ελευθερία των κρατών να επιλέγουν ή να τροποποιούν τις οικείες ρυθμίσεις ασφαλείας. Το Συμβούλιο δήλωσε ότι οι εν λόγω αρχές δεν είναι διαπραγματεύσιμες ούτε υπόκεινται σε αναθεώρηση ή νέα ερμηνεία και ότι η παραβίασή τους από τη Ρωσία αποτελεί εμπόδιο για τον κοινό και αδιαίρετο χώρο ασφαλείας στην Ευρώπη και απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου του 2021, το Συμβούλιο επανέλαβε ότι οποιαδήποτε περαιτέρω στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας θα έχει τεράστιες συνέπειες και βαρύ κόστος, μεταξύ άλλων ένα ευρύ φάσμα τομεακών και ατομικών περιοριστικών μέτρων που θα ληφθούν σε συντονισμό με τους εταίρους.

    (5)

    Στις 19 Φεβρουαρίου 2022, ο Ύπατος Εκπρόσωπος εξέδωσε δήλωση εξ ονόματος της Ένωσης, στην οποία εξέφρασε ανησυχία για τη μαζική συγκέντρωση ρωσικών ένοπλων δυνάμεων εντός και πέριξ της Ουκρανίας, και ζήτησε από τη Ρωσία να επιλέξει την οδό του ουσιαστικού διαλόγου και της διπλωματίας, να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να προβεί σε αποκλιμάκωση, αποσύροντας το σημαντικότερο μέρος των στρατιωτικών της δυνάμεων από τις περιοχές που γειτνιάζουν με τα σύνορα της Ουκρανίας.

    (6)

    Στις 21 Φεβρουαρίου 2022 ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας υπέγραψε διάταγμα με το οποίο αναγνώρισε την «ανεξαρτησία και κυριαρχία» των εκτός κυβερνητικού ελέγχου περιοχών των περιφερειών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ της Ουκρανίας και διέταξε την ανάπτυξη ρωσικών ένοπλων δυνάμεων στις περιοχές αυτές.

    (7)

    Στις 22 Φεβρουαρίου 2022, ο Ύπατος Εκπρόσωπος εξέδωσε δήλωση εξ ονόματος της Ένωσης καταδικάζοντας την εν λόγω παράνομη πράξη, η οποία υπονομεύει περαιτέρω την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας και συνιστά σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και διεθνών συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένων του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι, της Χάρτας των Παρισίων και του Μνημονίου της Βουδαπέστης, καθώς και των συμφωνιών του Μινσκ και της απόφασης 2202 (2015) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος κάλεσε τη Ρωσία, ως μία εκ των πλευρών της σύγκρουσης, να ανακαλέσει την εν λόγω αναγνώριση, να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και να επανέλθει στις συζητήσεις στο πλαίσιο του σχήματος της Νορμανδίας και της τριμερούς ομάδας επαφής. Ανακοίνωσε ότι η Ένωση θα αντιδράσει σε αυτές τις πρόσφατες παραβιάσεις της Ρωσίας με την κατεπείγουσα έγκριση πρόσθετων περιοριστικών μέτρων.

    (8)

    Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, το Συμβούλιο θεωρεί σκόπιμη τη λήψη περαιτέρω περιοριστικών μέτρων ως απάντηση στις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία.

    (9)

    Ειδικότερα, θα πρέπει να επιβληθούν περιορισμοί στην πρόσβαση στην κεφαλαιαγορά, ιδίως με την απαγόρευση της χρηματοδότησης της Ρωσίας, της κυβέρνησής της και της κεντρικής της τράπεζας.

    (10)

    Απαιτείται περαιτέρω δράση της Ένωσης για την εφαρμογή ορισμένων μέτρων.

    (11)

    Η απόφαση 2014/512/ΚΕΠΠΑ θα πρέπει, κατά συνέπεια, να τροποποιηθεί αναλόγως,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

    Άρθρο 1

    Η απόφαση 2014/512/ΚΕΠΠΑ τροποποιείται ως εξής:

    1)

    μετά το άρθρο 1 παρεμβάλλεται το ακόλουθο άρθρο:

    «Άρθρο 1α

    1.   Απαγορεύεται η άμεση ή έμμεση αγορά ή πώληση, η άμεση ή έμμεση παροχή επενδυτικών υπηρεσιών ή η συνδρομή στην έκδοση ή οποιαδήποτε άλλη συναλλαγή η οποία αφορά κινητές αξίες και μέσα χρηματαγοράς που εκδίδονται μετά την 9 Μαρτίου 2022 από:

    α)

    τη Ρωσία και την κυβέρνησή της·

    β)

    τη ρωσική κεντρική τράπεζα· ή

    γ)

    νομικό πρόσωπο, οντότητα ή οργανισμό που ενεργεί εξ ονόματος ή υπό τις εντολές της οντότητας που αναφέρεται στο στοιχείο β).

    2.   Απαγορεύεται η άμεση ή έμμεση σύσταση ή η συμμετοχή σε οποιαδήποτε συμφωνία για την παροχή νέων δανείων ή πίστωσης προς οποιοδήποτε νομικό πρόσωπο, οντότητα ή οργανισμό που αναφέρεται στην παράγραφο 1 μετά την 23 Φεβρουαρίου 2022. Η απαγόρευση αυτή δεν εφαρμόζεται σε δάνεια ή πιστώσεις που έχουν ειδικό και καταγεγραμμένο σκοπό την παροχή χρηματοδότησης για μη απαγορευμένες εισαγωγές ή εξαγωγές αγαθών και μη χρηματοοικονομικών υπηρεσιών μεταξύ της Ένωσης και οποιουδήποτε τρίτου κράτους, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών για αγαθά και υπηρεσίες από άλλο τρίτο κράτος που είναι απαραίτητες για την εκτέλεση των συμβάσεων εξαγωγής ή εισαγωγής.

    3.   Η απαγόρευση της παραγράφου 2 δεν εφαρμόζεται σε αναλήψεις ή εκταμιεύσεις στο πλαίσιο σύμβασης που έχει συναφθεί πριν από την 23 Φεβρουαρίου 2022, εφόσον πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

    α)

    όλοι οι όροι των εν λόγω αναλήψεων ή εκταμιεύσεων:

    i)

    συμφωνήθηκαν πριν από την 23 Φεβρουαρίου 2022· και

    ii)

    δεν έχουν τροποποιηθεί από την ημερομηνία αυτή και μετά· και

    β)

    πριν από την 23 Φεβρουαρίου 2022, έχει καθοριστεί συμβατική ημερομηνία λήξης για την πλήρη αποπληρωμή όλων των διαθέσιμων κεφαλαίων και για την ακύρωση όλων των δεσμεύσεων, δικαιωμάτων και υποχρεώσεων στο πλαίσιο της σύμβασης.

    Οι όροι των αναλήψεων και εκταμιεύσεων που αναφέρονται στο στοιχείο α) περιλαμβάνουν διατάξεις σχετικά με τη διάρκεια της προθεσμίας αποπληρωμής για κάθε ανάληψη ή εκταμίευση, το επιτόκιο που ισχύει ή τη μέθοδο υπολογισμού του επιτοκίου, καθώς και το μέγιστο ποσό.»,

    2)

    στο άρθρο 7 παράγραφος 1, το στοιχείο α) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «α)

    οντότητες που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 1 στοιχείο β) ή γ), στο άρθρο 1 παράγραφος 2 στοιχείο γ) ή δ) ή στο άρθρο 1α στοιχείο α), β) ή γ) ή απαριθμούνται στο παράρτημα Ι, ΙΙ, ΙΙΙ ή IV·».

    Άρθρο 2

    Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την ημερομηνία της δημοσίευσής της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Βρυξέλλες, 23 Φεβρουαρίου 2022,

    Για το Συμβούλιο

    Ο Πρόεδρος

    J.-Y. LE DRIAN


    (1)  Απόφαση 2014/512/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου,| της 31ης Ιουλίου 2014, σχετικά με περιοριστικά μέτρα λόγω ενεργειών της Ρωσίας που αποσταθεροποιούν την κατάσταση στην Ουκρανία (ΕΕ L 229 της 31.7.2014, σ. 13).


    Top