EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 92003E002211

ΓPAΠTH ΕΡΩΤΗΣΗ E-2211/03 υποβολή: Claude Moraes (PSE) προς την Επιτροπή. Πρόοδος στο ζήτημα ασύλου στη Θεσσαλονίκη.

ΕΕ C 78E της 27.3.2004, p. 400–401 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

European Parliament's website

27.3.2004   

EL

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

CE 78/400


(2004/C 78 E/0422)

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ Ε-2211/03

υποβολή: Claude Moraes (PSE) προς την Επιτροπή

(2 Ιουλίου 2003)

Θέμα:   Πρόοδος στο ζήτημα ασύλου στη Θεσσαλονίκη

Μπορεί να δώσει η Επιτροπή την εκτίμησή της για την πρόοδο που σημειώθηκε στο ζήτημα ασύλου στη διάσκεψη κορυφής της Θεσσαλονίκης, ιδιαίτερα αναφορικά με τις προτάσεις του HB για δημιουργία «ζωνών προστασίας» που θα επεξεργάζονταν τις αιτήσεις ασύλου πάνω ή κοντά στα σύνορα των χωρών από τις οποίες προέρχονται πρόσφυγες;

Απάντηση του κ. Vitorino εξ ονόματος της Επιτροπής

(25 Ιουλίου 2003)

Η Επιτροπή εκφράζει τη λύπη της διότι δεν τηρήθηκε η προθεσμία (Ιούνιος 2003) για την έκδοση κανονισμού του Συμβουλίου για τη θέσπιση ελάχιστων απαιτήσεων για την αναγνώριση και το καθεστώς των υπηκόων τρίτων χωρών και των απάτριδων ως προσφύγων ή ως προσώπων που χρήζουν διεθνούς προστασίας για άλλους λόγους (1), όπως είχε οριστεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Σεβίλλης (21 και 22 Ιουνίου 2002). Για το λόγο αυτό χαιρετίζει την επιβεβαίωση, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης, της βούλησης να εξασφαλιστεί, πριν από το τέλος του 2003, η θέσπιση αυτής της νομοθεσίας. Χαιρετίζει επίσης θερμά την επιβεβαίωση της προθεσμίας έκδοσης πριν από το τέλος του 2003 μιας οδηγίας του Συμβουλίου για τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου.

Η Επιτροπή συμμερίζεται πλήρως τον επείγοντα χαρακτήρα που απέδωσαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στην ολοκλήρωση, εκ μέρους της Ένωσης, της πρώτης φάσης καθιέρωσης ενός κοινού συστήματος χορήγησης ευρωπαϊκού ασύλου. Η Επιτροπή θα συνεργαστεί με την προεδρία και τις αντιπροσωπείες των κρατών μελών για να επιτύχει την τήρηση της προθεσμίας. Η Επιτροπή σημειώνει επίσης ότι το Συμβούλιο και η Επιτροπή έχουν κληθεί να εξετάσουν τις δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης των διαδικασιών ασύλου με σκοπό την κατά το δυνατόν επιτάχυνση της διεκπεραίωσης αιτήσεων που έχουν σχέση με μη διεθνή προστασία.

Η Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της με το αίτημα να εξεταστούν όλες οι παράμετροι για να εξασφαλιστεί μια κανονικότερη και ελεγχόμενη είσοδος στην Ένωση ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας, και να μελετήσει τρόπους και μέσα ενίσχυσης του δυναμικού προστασίας των περιοχών καταγωγής. Πριν από τον Ιούνιο 2004 θα υποβληθεί ολοκληρωμένη έκθεση, όπως ζητήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Για την προετοιμασία αυτής της έκθεσης, η Επιτροπή θα αντλήσει στοιχεία από την ανακοίνωσή της του Μαρτίου 2003 σχετικά με την κοινή πολιτική για το άσυλο και την Ατζέντα για την προστασία (2) και από την ανακοίνωσή του Ιουνίου 2003 για την εγκαθίδρυση πιο προσιτών, πιο δίκαιων και καλύτερα οργανωμένων συστημάτων χορήγησης ασύλου (3).

Η Επιτροπή θα λάβει επίσης υπόψη το σημείο αριθ. 11 των συμπερασμάτων για τη μετανάστευση και την ανάπτυξη του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της 19ης Μαΐου 2003, όπου καλείται να εξετάσει τρόπους για την ενίσχυση των ικανοτήτων υποδοχής στις αναπτυσσόμενες χώρες, με γνώμονα τόσο τις οικονομικές και θεσμικές τους δυνατότητες όσο και το γεγονός ότι οι πρόσφυγες μπορεί να δημιουργήσουν σημαντική πίεση στις κοινωνικές και πολιτικές δομές των χωρών αυτών. Η Επιτροπή καλείται επίσης να εξετάσει περαιτέρω τη χρήση της αναπτυξιακής συνεργασίας για την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων για τους πρόσφυγες, οι οποίοι επαναπατρίζονται εκουσίως και επανεντάσσονται καθώς και υπό τοπική ένταξη, και να αναπτύξει συγκεκριμένες προτάσεις ως προς τον τρόπο με τον οποίο η μεγαλύτερη ενίσχυση θα μπορούσε να δρομολογηθεί προς τη βοήθεια προσφύγων της περιοχής, στοχεύοντας ταυτόχρονα στη μείωση της φτώχειας στις κοινότητες φιλοξενίας. Η Επιτροπή θα δώσει ιδιαίτερη σημασία στην εφαρμογή του προγράμματος προστασίας της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες του OHE που θεσπίστηκε τον Οκτώβριο 2002, με σκοπό την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό της διεθνούς προστασίας και την επικέντρωση σε τρεις προτεραιότητες: πρόσβαση στην προστασία, βιώσιμες λύσεις και καλύτερο επιμερισμό των ευθυνών με τις τρίτες χώρες.

Σε διάφορες ανακοινώσεις της, η Επιτροπή έχει δηλώσει ότι χρειάζεται νομική βάση για την εκτέλεση του κονδυλίου Β7-667 του προϋπολογισμού «Συνεργασία με τρίτες χώρες για τη μετανάστευση». Η Επιτροπή υπέβαλε προς τον σκοπό αυτό πρόταση για κανονισμό του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου προκειμένου να καταρτιστεί πρόγραμμα για χρηματοδοτική και τεχνική συνδρομή προς τρίτες χώρες στον τομέα της μετανάστευσης και του ασύλου (4). Η Επιτροπή συνιστά να εξετάσει το Κοινοβούλιο την εν λόγω πρόταση το ταχύτερο δυνατόν.


(1)  ΕΕ C 51 Ε της 26.2.2002.

(2)  COM(2003)152 τελικό.

(3)  COM(2003)315 τελικό.

(4)  COM(2003)355 τελικό.


Top