Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52024XC02832

Συνοπτική ανακοίνωση σχετικά με την έναρξη διεξοδικής έρευνας στην υπόθεση FSP. 100154 σύμφωνα με το άρθρο 10 παράγραφος 3 στοιχείο δ) του κανονισμού (ΕΕ) 2022/2560

C/2024/2287

ΕΕ C, C/2024/2832, 22.4.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2024/2832/oj (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2024/2832/oj

European flag

Επίσημη Εφημερίδα
της Ευρωπαϊκής Ένωσης

EL

Σειρά C


C/2024/2832

22.4.2024

Συνοπτική ανακοίνωση σχετικά με την έναρξη διεξοδικής έρευνας στην υπόθεση FSP. 100154 σύμφωνα με το άρθρο 10 παράγραφος 3 στοιχείο δ) του κανονισμού (ΕΕ) 2022/2560

(C/2024/2832)

Στις 3 Απριλίου 2024, σύμφωνα με το άρθρο 10 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) 2022/2560 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (1) (στο εξής: κανονισμός για τις ξένες επιδοτήσεις), η Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει διεξοδική έρευνα στην προαναφερθείσα υπόθεση αφού διαπίστωσε, βάσει προκαταρκτικού ελέγχου, επαρκείς ενδείξεις ότι η Shanghai Electric UK Ltd. και η Shanghai Electric Hong Kong International Engineering Company (στο εξής: κοινοποιούντα μέρη) έλαβαν ξένες επιδοτήσεις που στρεβλώνουν την εσωτερική αγορά στη διαδικασία σύναψης δημόσιας σύμβασης που περιγράφεται κατωτέρω. Η έναρξη της διεξοδικής έρευνας όσον αφορά την κοινοποιηθείσα διαδικασία σύναψης δημόσιας σύμβασης δεν προδικάζει την τελική απόφαση στην εν λόγω υπόθεση.

1.   Η διαδικασία σύναψης δημόσιας σύμβασης

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2023 η «Societatea PARC fotovoltaic ROVINARI EST S.A.» (στο εξής: αναθέτουσα αρχή) κίνησε ανοικτή διαδικασία σύναψης δημόσιας σύμβασης αξίας περίπου 375 εκατ. ευρώ για τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τη λειτουργία φωτοβολταϊκού πάρκου στη Ρουμανία. Η διαδικασία αναρτήθηκε στην πλατφόρμα Tender Electronic Daily (TED) με στοιχεία αναφοράς Romania-Târgu Jiu: Κατασκευαστικές εργασίες για μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, 2023/S 189-592487. Σύνδεσμος TED: Works - 592487-2023 - TED Tenders Electronic Daily (europa.eu)

2.   Το κοινοποιούν μέρος και οι ξένες χρηματοδοτικές συνεισφορές που κοινοποιήθηκαν

Η Shanghai Electric UK Co., Ltd. και η Shanghai Electric Hong Kong International Engineering Co., Ltd. ανήκουν κατά 100 % στη Shanghai Electric Group Co., Ltd και ελέγχονται πλήρως από αυτήν. Η Shanghai Electric UK Co., Ltd. και η Shanghai Electric Hong Kong International Engineering Co., Ltd. είναι παγκόσμιοι προμηθευτές λύσεων ενεργειακών συστημάτων, κατασκευών και ενσωμάτωσης ψηφιακής νοημοσύνης σε βιομηχανικό επίπεδο.

Στις 22 Ιανουαρίου 2024 η αναθέτουσα αρχή διαβίβασε στην Επιτροπή κοινοποίηση κατά την έννοια του άρθρου 29 παράγραφος 1 του κανονισμού για τις ξένες επιδοτήσεις, την οποία υπέβαλαν τα κοινοποιούντα μέρη. Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η κοινοποίηση ήταν ελλιπής. Κατά συνέπεια, στις 19 Φεβρουαρίου 2024 η Επιτροπή εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με το άρθρο 29 παράγραφος 4 του κανονισμού για τις ξένες επιδοτήσεις και το άρθρο 7 παράγραφος 1 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2023/1441 της Επιτροπής (2), με την οποία κήρυξε την κοινοποίηση ελλιπή.

Στις 4 Μαρτίου 2024 τα κοινοποιούντα μέρη υπέβαλαν πλήρη κοινοποίηση και, ως εκ τούτου, σύμφωνα με το άρθρο 7 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2023/1441, η Επιτροπή κήρυξε ως ημερομηνία κατά την οποία η κοινοποίηση παράγει αποτελέσματα την 4η Μαρτίου 2024. Σύμφωνα με το άρθρο 30 παράγραφος 2 του κανονισμού για τις ξένες επιδοτήσεις, η Επιτροπή διενήργησε τον προκαταρκτικό έλεγχο της ολοκληρωμένης κοινοποίησης εντός 20 εργάσιμων ημερών.

3.   Ενδείξεις για την ύπαρξη ξένων επιδοτήσεων

Η Επιτροπή, με βάση τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της στο παρόν στάδιο, θεωρεί ότι υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις πως τα κοινοποιούντα μέρη —σύμφωνα με το άρθρο 28 παράγραφος 1 στοιχείο β) του κανονισμού για τις ξένες επιδοτήσεις— έχουν λάβει τις ακόλουθες ξένες επιδοτήσεις κατά την έννοια του άρθρου 3 του ίδιου κανονισμού:

Κρατικές επιχορηγήσεις που διατέθηκαν στα κοινοποιούντα μέρη και στις εταιρείες χαρτοφυλακίου τους κατά την περίοδο των τριών ετών πριν από την κοινοποίηση, γεγονός που προσέφερε ειδικό όφελος στα κοινοποιούντα μέρη.

Επιστροφές φόρων, φορολογικά κίνητρα και εισφορές ύψους τουλάχιστον 389 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν στα κοινοποιούντα μέρη και στις εταιρείες χαρτοφυλακίου τους κατά την περίοδο των τριών ετών πριν από την κοινοποίηση, γεγονός που προσέφερε ειδικό όφελος στα κοινοποιούντα μέρη.

Χρηματοδότηση που διατέθηκε στα κοινοποιούντα μέρη και στις εταιρείες χαρτοφυλακίου τους κατά την περίοδο των τριών ετών πριν από την κοινοποίηση, γεγονός που προσέφερε ειδικό όφελος στα κοινοποιούντα μέρη.

Πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών ύψουςτουλάχιστον 546 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν στα κοινοποιούντα μέρη και στις εταιρείες χαρτοφυλακίου τους κατά την περίοδο των τριών ετών πριν από την κοινοποίηση, γεγονός που προσέφερε ειδικό όφελος στα κοινοποιούντα μέρη.

4.   Ένδειξη στρέβλωσης στην εσωτερική αγορά

Η Επιτροπή, με βάση τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της στο παρόν στάδιο, θεωρεί ότι υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις πως οι ξένες επιδοτήσεις που προσδιορίζονται προκαταρκτικά στο τμήμα 3 ενδέχεται να βελτιώσουν την ανταγωνιστική θέση των κοινοποιούντων μερών στην εσωτερική αγορά και, με τον τρόπο αυτόν, να επηρεάσουν πραγματικά ή δυνητικά αρνητικά τον ανταγωνισμό στην εσωτερική αγορά, κατά την έννοια του άρθρου 4 του κανονισμού για τις ξένες επιδοτήσεις.

Πρώτον, το απόλυτο ποσό αυτών των δυνητικών ξένων επιδοτήσεων που ωφελούν τα κοινοποιούντα μέρη είναι κατά πολύ υψηλότερο από την αξία των συμβάσεων για τις οποίες υποβάλλει προσφορά η κοινοπραξία των κοινοποιούντων μερών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στην αιτιολογική σκέψη 19 του κανονισμού για τις ξένες επιδοτήσεις, αυτές οι ξένες επιδοτήσεις που καλύπτουν σημαντικό μέρος της εκτιμώμενης αξίας μιας σύμβασης που πρόκειται να ανατεθεί στο πλαίσιο διαδικασίας σύναψης δημόσιας σύμβασης είναι πιθανό να προκαλέσουν στρεβλώσεις. Μολονότι η Επιτροπή προσπάθησε να λάβει τις οικονομικές προτάσεις των προσφερόντων, οι προτάσεις αυτές δεν τέθηκαν στη διάθεση της αναθέτουσας αρχής κατά τη διάρκεια του προκαταρκτικού ελέγχου. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή δεν είναι σε θέση να αξιολογήσει την οικονομική προσφορά που προτείνουν τα κοινοποιούντα μέρη και δεν αποκλείει ότι οι επιδοτήσεις που εντοπίστηκαν είχαν δυνητικές στρεβλωτικές επιπτώσεις στην προσφορά, γεγονός που μπορεί να αντικατοπτρίζεται στην οικονομική προσφορά τους.

Δεύτερον, τα κοινοποιούντα μέρη δεν παρείχαν πληροφορίες σχετικά με τον ειδικό χαρακτήρα, τους όρους, τον σκοπό ή τη χρήση των δυνητικών ξένων επιδοτήσεων που προσδιορίζονται στο τμήμα 3 ανωτέρω. Ωστόσο, μολονότι τα μέτρα χορηγήθηκαν στη Shanghai Electric Holdings Group Co., Ltd ή στη Shanghai Electric Group Co., Ltd., λαμβανομένων υπόψη των κεφαλαιακών δικαιωμάτων που υπάρχουν στη δομή του ομίλου, των στοιχείων που διαθέτει η Επιτροπή όσον αφορά τη χρηματοδότηση στο εσωτερικό του ομίλου και του γεγονότος ότι από καμία ένδειξη δεν προκύπτει ότι οι δυνητικές επιδοτήσεις που χορηγήθηκαν στη μητρική εταιρεία ήταν περιορισμένες με τέτοιον τρόπο ώστε να μην είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν από τα κοινοποιούντα μέρη ή τα κοινοποιούντα μέρη να ωφεληθούν από αυτές, η Επιτροπή θεωρεί ότι οι εν λόγω ξένες επιδοτήσεις έχουν δυνητικά στρεβλωτικό αντίκτυπο στην προσφορά και, ως εκ τούτου, στην εσωτερική αγορά.

Τέλος, η χρηματοδοτική συνδρομή που παρείχαν οι οντότητες Shanghai Electric Group Co., Ltd. στα κοινοποιούντα μέρη για τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες, καθώς και τα ζημιογόνα χαρακτηριστικά των δραστηριοτήτων της Shanghai Electric Group Co., Ltd. στο εξωτερικό, αποτελούν πρόσθετες ενδείξεις, όταν εξεταστούν σε συνδυασμό με τα άλλα στοιχεία που προσδιορίζονται στην παρούσα απόφαση.

5.   Συμπέρασμα

Λαμβάνοντας υπόψη τα σημαντικά δυνητικά οικονομικά πλεονεκτήματα για τα κοινοποιούντα μέρη μέσω της Shanghai Electric Group Co. Ltd, τα οποία προκύπτουν από τις ανωτέρω επιδοτήσεις ύψους τουλάχιστον αρκετών δισ. EUR που ελήφθησαν τρία έτη πριν από την κοινοποίηση που περιγράφεται στα τμήματα 3 και 4 ανωτέρω, η Επιτροπή θεωρεί ότι διαθέτει επαρκείς ενδείξεις πως έχουν χορηγηθεί στα κοινοποιούντα μέρη ξένες επιδοτήσεις οι οποίες ενδέχεται να στρεβλώνουν την εσωτερική αγορά.

6.   Πρόσκληση υποβολής παρατηρήσεων

Σύμφωνα με το άρθρο 10 παράγραφος 3 στοιχείο δ) και το άρθρο 40 παράγραφος 1 του κανονισμού για τις ξένες επιδοτήσεις, καθώς και το άρθρο 8 παράγραφος 1 του εκτελεστικός κανονισμού (ΕΕ) 2023/1441, η Επιτροπή καλεί τυχόν φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα κράτη μέλη, καθώς και την τρίτη χώρα που χορήγησε τις ξένες επιδοτήσεις που προσδιορίζονται στο τμήμα 3, να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους. Σύμφωνα με το άρθρο 8 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) 2023/1441, όταν οι υποβληθείσες γραπτές παρατηρήσεις περιλαμβάνουν εμπιστευτικές πληροφορίες, το πρόσωπο που πραγματοποιεί την υποβολή παρέχει μη εμπιστευτική εκδοχή της υποβολής παράλληλα με την εμπιστευτική εκδοχή.

Σε δεόντως δικαιολογημένες περιπτώσεις, οι υποβάλλοντες παρατηρήσεις μπορούν να ζητήσουν να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους. Η ανωνυμία θα γίνεται δεκτή βάσει ρητού βάσιμου λόγου που αναφέρεται στην αίτηση.

Οι παρατηρήσεις, για να ληφθούν πλήρως υπόψη στη διαδικασία, θα πρέπει να περιέλθουν στην Επιτροπή το αργότερο εντός 10 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία της παρούσας δημοσίευσης. Οι παρατηρήσεις μπορούν να αποστέλλονται στην Επιτροπή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στη διεύθυνση grow-fsr-pp-notifications@ec.europa.eu, με αριθμό αναφοράς FSP. 100154.


(1)  Κανονισμός (ΕΕ) 2022/2560 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 14ης Δεκεμβρίου 2022 για τις ξένες επιδοτήσεις που στρεβλώνουν την εσωτερική αγορά (ΕΕ L 330 της 23.12.2022, σ. 1).

(2)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2023/1441 της Επιτροπής της 10ης Ιουλίου 2023 σχετικά με λεπτομερείς ρυθμίσεις για τη διεξαγωγή διαδικασιών από την Επιτροπή σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2022/2560 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τις ξένες επιδοτήσεις που στρεβλώνουν την εσωτερική αγορά (ΕΕ L 177 της 12.7.2023, σ. 1).


ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2024/2832/oj

ISSN 1977-0901 (electronic edition)


Top