Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52017XX1011(01)

    Συνοπτική παρουσίαση της γνωμοδότησης σχετικά με την πρόταση κανονισμού για τη δημιουργία ενιαίας ψηφιακής πύλης και την αρχή «μόνον άπαξ»

    ΕΕ C 340 της 11.10.2017, p. 6–9 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    11.10.2017   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    C 340/6


    Συνοπτική παρουσίαση της γνωμοδότησης σχετικά με την πρόταση κανονισμού για τη δημιουργία ενιαίας ψηφιακής πύλης και την αρχή «μόνον άπαξ»

    [Το πλήρες κείμενο της παρούσας γνωμοδότησης είναι διαθέσιμο στην αγγλική, γαλλική και γερμανική γλώσσα στον δικτυακό τόπο του ΕΕΠΔ www.edps.europa.eu]

    (2017/C 340/03)

    Η πρόταση κανονισμού είναι ένα από τα πρώτα μέσα της ΕΕ που αναφέρουν ρητά και εφαρμόζουν την αρχή «μόνον άπαξ», σκοπός της οποίας είναι να διασφαλίσει ότι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις δεν θα υποχρεώνονται να παρέχουν τις ίδιες πληροφορίες περισσότερο από μία φορά σε μια αρχή δημόσιας διοίκησης, η οποία μπορεί στη συνέχεια να επαναχρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που έχει ήδη στη διάθεσή της. Η πρόταση κανονισμού προβλέπει ότι η ανταλλαγή δικαιολογητικών για καθορισμένες διασυνοριακές διαδικασίες (όπως, για παράδειγμα, η αίτηση αναγνώρισης διπλώματος) θα ξεκινά κατόπιν ρητού αιτήματος ενός χρήστη και θα πραγματοποιείται σε τεχνικό σύστημα, το οποίο καθιερώνεται από την Επιτροπή και τα κράτη μέλη και διαθέτει ενσωματωμένο μηχανισμό προεπισκόπησης προκειμένου να εξασφαλίζεται διαφάνεια για τον χρήστη.

    Ο Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων (ΕΕΠΔ) επιδοκιμάζει την πρόταση της Επιτροπής για τον εκσυγχρονισμό των διοικητικών υπηρεσιών και συμμερίζεται τους προβληματισμούς της ως προς τις επιπτώσεις που ενδέχεται να έχει η εν λόγω πρόταση στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Η γνωμοδότηση εκδίδεται κατόπιν ειδικού αιτήματος της Επιτροπής και του Κοινοβουλίου και απηχεί τις προτεραιότητες της εσθονικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται ρητά η «ψηφιακή Ευρώπη και η ελεύθερη κυκλοφορία δεδομένων».

    Πέραν της διατύπωσης ειδικών συστάσεων για την περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας της νομοθεσίας, ο ΕΕΠΔ επωφελείται επίσης της ευκαιρίας προκειμένου να προβεί σε μια εισαγωγική επισκόπηση των βασικών ζητημάτων που σχετίζονται εν γένει με την αρχή «μόνον άπαξ», παρότι πολλές από τις ανησυχίες αυτές δεν εγείρονται απαραιτήτως από την πρόταση κανονισμού στην παρούσα μορφή της. Τα εν λόγω ζητήματα αφορούν, ειδικότερα, τη νομική βάση της επεξεργασίας, τον περιορισμό του σκοπού και τα δικαιώματα των υποκειμένων των δεδομένων. Ο ΕΕΠΔ επισημαίνει ότι για να διασφαλιστεί η επιτυχής εφαρμογή της αρχής «μόνον άπαξ» σε ολόκληρη την ΕΕ και να καταστεί δυνατή η νόμιμη διασυνοριακή ανταλλαγή δεδομένων, η αρχή «μόνον άπαξ» πρέπει να εφαρμόζεται σύμφωνα με τις συναφείς αρχές προστασίας των δεδομένων.

    Όσον αφορά την ίδια την πρόταση κανονισμού, ο ΕΕΠΔ στηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλονται ώστε να διασφαλιστεί ότι τα πρόσωπα διατηρούν τον έλεγχο των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που τα αφορούν, μεταξύ άλλων μέσω της απαίτησης «ρητού αιτήματος του χρήστη» πριν από οποιαδήποτε διαβίβαση δικαιολογητικών μεταξύ αρμόδιων αρχών και μέσω της παροχής στον χρήστη της δυνατότητας «προεπισκόπησης» των δικαιολογητικών που θα αποτελέσουν αντικείμενο ανταλλαγής. Ο ΕΕΠΔ εκφράζει επίσης την ικανοποίησή του για τις τροποποιήσεις στον κανονισμό IMI, οι οποίες επιβεβαιώνουν και επικαιροποιούν τις διατάξεις σχετικά με τον μηχανισμό συντονισμένης εποπτείας που προβλέπεται για το σύστημα πληροφόρησης για την εσωτερική αγορά (ΙΜΙ) και αναμένεται επίσης να παράσχουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων (ΕΣΠΔ) την ευκαιρία να αξιοποιήσει τις τεχνικές δυνατότητες που προσφέρει το ΙΜΙ για την ανταλλαγή πληροφοριών στο πλαίσιο του γενικού κανονισμού για την προστασία δεδομένων (ΓΚΠΔ).

    Η γνωμοδότηση διατυπώνει συστάσεις επί πλήθους ζητημάτων, εστιάζοντας στη νομική βάση της διασυνοριακής ανταλλαγής δικαιολογητικών, στον περιορισμό του σκοπού και στο πεδίο εφαρμογής της αρχής «μόνον άπαξ», καθώς και σε πρακτικές ανησυχίες που αφορούν τον έλεγχο από τον χρήστη. Στις βασικές συστάσεις περιλαμβάνεται η ανάγκη να διευκρινιστεί ότι η πρόταση κανονισμού δεν παρέχει νομική βάση για τη χρήση του τεχνικού συστήματος ανταλλαγής πληροφοριών για σκοπούς εκτός εκείνων που προβλέπονται στις τέσσερις απαριθμούμενες οδηγίες ή προβλέπονται με άλλον τρόπο από το ισχύον ενωσιακό ή εθνικό δίκαιο, και ότι στόχος της πρότασης κανονισμού δεν είναι να περιορίσει την αρχή του περιορισμού του σκοπού σύμφωνα με τον ΓΚΠΔ, καθώς και να αποσαφηνιστεί σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με την πρακτική εφαρμογή του ελέγχου από τον χρήστη. Όσον αφορά τις τροποποιήσεις στον κανονισμό IMI, ο ΕΕΠΔ συνιστά να προστεθεί ο ΓΚΠΔ στο παράρτημα του κανονισμού ΙΜΙ ώστε να καταστεί δυνατή η πιθανή χρήση του συστήματος ΙΜΙ για σκοπούς προστασίας των δεδομένων.

    1.   ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΠΛΑΙΣΙΟ

    Στις 2 Μαΐου 2017 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή («η Επιτροπή») εξέδωσε πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη δημιουργία ενιαίας ψηφιακής πύλης με σκοπό την παροχή πληροφοριών, διαδικασιών και υπηρεσιών υποστήριξης και επίλυσης προβλημάτων, και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1024/2012 (1) («πρόταση κανονισμού»).

    Σκοπός της πρότασης κανονισμού είναι να διευκολύνει τις διασυνοριακές δραστηριότητες πολιτών και επιχειρήσεων παρέχοντάς τους, μέσω ενιαίας ψηφιακής πύλης, φιλική προς τον χρήστη πρόσβαση σε πληροφορίες, διαδικασίες και υπηρεσίες υποστήριξης και επίλυσης προβλημάτων που τους είναι απαραίτητες για την άσκηση των δικαιωμάτων τους στην εσωτερική αγορά. Στο πλαίσιο αυτό, η πρόταση κανονισμού αποτελεί σημαντική πρωτοβουλία της Επιτροπής στην πορεία της προς τη δημιουργία βαθύτερης και δικαιότερης εσωτερικής αγοράς, καθώς και μιας ψηφιακής ενιαίας αγοράς (2).

    Στα άρθρα 4 έως 6 της πρότασης κανονισμού περιγράφονται οι «υπηρεσίες της πύλης» τις οποίες παρέχει η ενιαία ψηφιακή πύλη. Οι υπηρεσίες αυτές αντικατοπτρίζουν επακριβώς τον τίτλο της πρότασης κανονισμού και περιλαμβάνουν

    την πρόσβαση σε πληροφορίες,

    την πρόσβαση σε διαδικασίες, και

    την πρόσβαση σε υπηρεσίες υποστήριξης και επίλυσης προβλημάτων.

    Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στο άρθρο 36 η πρόταση κανονισμού προβλέπει την τροποποίηση αρκετών διατάξεων του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1024/2012 (ο «κανονισμός IMI») (3), ο οποίος θεσπίζει τη νομική βάση για τη λειτουργία του συστήματος πληροφόρησης για την εσωτερική αγορά («IMI») (4).

    Η πρόταση κανονισμού είναι ένα από τα πρώτα μέσα της ΕΕ που αναφέρουν ρητά και εφαρμόζουν την αρχή «μόνον άπαξ» (5). Η πρόταση κανονισμού αναφέρεται στην έννοια «μόνον άπαξ» και στα οφέλη της επεξηγώντας ότι «οι πολίτες και οι επιχειρήσεις δεν θα πρέπει να υποχρεώνονται να παρέχουν τις ίδιες πληροφορίες περισσότερο από μία φορά στις δημόσιες αρχές για τη διασυνοριακή ανταλλαγή δικαιολογητικών» (6). Η πρόταση κανονισμού προβλέπει ότι η ανταλλαγή δικαιολογητικών για καθορισμένες διαδικασίες (όπως, για παράδειγμα, η αίτηση αναγνώρισης διπλώματος) θα ξεκινά κατόπιν ρητού αιτήματος ενός χρήστη και θα πραγματοποιείται στο τεχνικό σύστημα που καθιερώνεται από την Επιτροπή και τα κράτη μέλη (7) (για περισσότερες λεπτομέρειες, βλέπε ενότητα 3 κατωτέρω).

    Η παρούσα γνωμοδότηση εκδίδεται σε συνέχεια αιτήματος της Επιτροπής και επακόλουθου χωριστού αιτήματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου («το Κοινοβούλιο») προς τον Ευρωπαίο Επόπτη Προστασίας Δεδομένων («ΕΕΠΔ»), ως ανεξάρτητη εποπτική αρχή, να γνωμοδοτήσει σχετικά με την πρόταση κανονισμού. Ο ΕΕΠΔ επιδοκιμάζει το γεγονός ότι ζητήθηκε η γνώμη του από αμφότερα τα όργανα. Η γνωμοδότηση εκδίδεται κατόπιν ανεπίσημης διαβούλευσης της Επιτροπής με τον ΕΕΠΔ πριν από την έκδοση της πρότασης κανονισμού.

    Ο ΕΕΠΔ λαμβάνει υπό σημείωση και επικροτεί την πρόταση της Επιτροπής για τον εκσυγχρονισμό των διοικητικών υπηρεσιών μέσω της βελτίωσης της διαθεσιμότητας, της ποιότητας και της προσβασιμότητας των πληροφοριών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επισημαίνει επίσης, ειδικότερα, ότι η αρχή «μόνον άπαξ» θα μπορούσε να συμβάλει στην επίτευξη αυτών των στόχων εφόσον συμμορφώνεται με το εφαρμοστέο δίκαιο για την προστασία των δεδομένων και σέβεται τα θεμελιώδη δικαιώματα των προσώπων.

    Ο ΕΕΠΔ συμμερίζεται τους προβληματισμούς της Επιτροπής και του Κοινοβουλίου ως προς τις επιπτώσεις που ενδέχεται να έχει η συγκεκριμένη πρόταση κανονισμού στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και εκφράζει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ελήφθησαν υπόψη πολλά από τα ανεπίσημα σχόλιά του. Συγκεκριμένα:

    στηρίζει τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν ώστε να διασφαλιστεί ότι τα πρόσωπα διατηρούν τον έλεγχο των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που τα αφορούν, μεταξύ άλλων μέσω της απαίτησης «ρητού αιτήματος του χρήστη» πριν από οποιαδήποτε διαβίβαση δικαιολογητικών μεταξύ αρμόδιων αρχών (άρθρο 12 παράγραφοι 4) και μέσω της παροχής στον χρήστη της δυνατότητας «προεπισκόπησης» των δικαιολογητικών που θα αποτελέσουν αντικείμενο ανταλλαγής [άρθρο 12 παράγραφος 2 στοιχείο ε)],

    στηρίζει τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν για τον προσδιορισμό του ουσιαστικού πεδίου εφαρμογής της αρχής «μόνον άπαξ» (άρθρο 12 παράγραφος 1), και

    στηρίζει τη ρητή απαίτηση περί χρήσης ανώνυμων και/ή συγκεντρωτικών δεδομένων για τη συλλογή παρατηρήσεων των χρηστών και στατιστικών στοιχείων για τους χρήστες (άρθρα 21-23),

    επιπλέον, επιδοκιμάζει την προτεινόμενη τροποποίηση του κανονισμού ΙΜΙ, η οποία επιβεβαιώνει και επικαιροποιεί τις διατάξεις σχετικά με τον μηχανισμό συντονισμένης εποπτείας που προβλέπεται για το σύστημα πληροφόρησης για την εσωτερική αγορά (ΙΜΙ) προκειμένου να διασφαλιστεί μια συνεπής και συνεκτική προσέγγιση [άρθρο 36 παράγραφος 6 στοιχείο β)],

    τέλος, θεωρεί επίσης ευπρόσδεκτες γενικότερες διατάξεις οι οποίες απηχούν την ανάληψη δέσμευσης για τη διασφάλιση του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων των προσώπων, περιλαμβανομένου του δικαιώματος στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, όπως οι διατάξεις στις αιτιολογικές σκέψεις 43 και 44 και στο άρθρο 29.

    Σκοπός της παρούσας γνωμοδότησης είναι η διατύπωση ειδικών συστάσεων για την αντιμετώπιση τυχόν εκκρεμών προβληματισμών ως προς την προστασία των δεδομένων και, κατ’ επέκταση, την περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας της νομοθεσίας (βλέπε ενότητα 3 κατωτέρω). Μεταξύ των τριών υπηρεσιών πύλης που απαριθμούνται ανωτέρω, η παρούσα γνώμη θα εστιάσει στην «πρόσβαση στις διαδικασίες» (άρθρο 5) και, ειδικότερα, στις διατάξεις που αφορούν τη «διασυνοριακή ανταλλαγή δικαιολογητικών μεταξύ των αρμόδιων αρχών» σύμφωνα με το άρθρο 12, καθώς αυτές έχουν τη μεγαλύτερη σημασία για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Οι λοιπές διατάξεις της πρότασης κανονισμού (περιλαμβανομένων εκείνων που αφορούν την πρόσβαση στις πληροφορίες και την πρόσβαση σε υπηρεσίες υποστήριξης και επίλυσης προβλημάτων) εγείρουν λιγότερους συναφείς προβληματισμούς. Επιπλέον, ο ΕΕΠΔ διατυπώνει εν συντομία παρατηρήσεις σχετικά με επιλεγμένες τροποποιήσεις στον κανονισμό ΙΜΙ.

    Επίσης, ο ΕΕΠΔ επωφελείται της ευκαιρίας προκειμένου να προβεί σε μια εισαγωγική επισκόπηση των βασικών ζητημάτων που σχετίζονται εν γένει με την αρχή «μόνον άπαξ», παρότι πολλές από τις ανησυχίες αυτές δεν εγείρονται απαραιτήτως από την πρόταση στην παρούσα μορφή της (βλέπε ενότητα 2 κατωτέρω).

    4.   ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

    Ο ΕΕΠΔ επικροτεί την πρόταση της Επιτροπής για τον εκσυγχρονισμό των διοικητικών υπηρεσιών μέσω της βελτίωσης της διαθεσιμότητας, της ποιότητας και της προσβασιμότητας των πληροφοριών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκφράζει δε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ζητήθηκε η γνώμη του από την Επιτροπή και το Κοινοβούλιο και συμμερίζεται τους προβληματισμούς τους σχετικά με τις επιπτώσεις που ενδέχεται να έχει η συγκεκριμένη πρόταση κανονισμού στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

    Πέραν της διατύπωσης ειδικών συστάσεων για την περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας της νομοθεσίας, ο ΕΕΠΔ επωφελείται επίσης της ευκαιρίας προκειμένου να προβεί σε μια εισαγωγική επισκόπηση των βασικών ζητημάτων που σχετίζονται εν γένει με την αρχή «μόνον άπαξ», παρότι πολλές από τις ανησυχίες αυτές δεν εγείρονται απαραιτήτως από την πρόταση κανονισμού στην παρούσα μορφή της. Αυτές αφορούν, ειδικότερα, τα εξής:

    τη νομική βάση της επεξεργασίας,

    τον περιορισμό του σκοπού, και

    τα δικαιώματα των υποκειμένων των δεδομένων.

    Ο ΕΕΠΔ επισημαίνει ότι για να διασφαλιστεί η επιτυχής εφαρμογή της αρχής «μόνον άπαξ» σε ολόκληρη την ΕΕ και να καταστεί δυνατή η νόμιμη διασυνοριακή ανταλλαγή δεδομένων, η αρχή «μόνον άπαξ» πρέπει να εφαρμόζεται σύμφωνα με τις συναφείς αρχές προστασίας των δεδομένων.

    Όσον αφορά την ίδια την πρόταση κανονισμού, ο ΕΕΠΔ:

    στηρίζει τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν ώστε να διασφαλιστεί ότι τα πρόσωπα διατηρούν τον έλεγχο των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που τα αφορούν, μεταξύ άλλων μέσω της απαίτησης «ρητού αιτήματος του χρήστη» πριν από οποιαδήποτε διαβίβαση δικαιολογητικών μεταξύ αρμόδιων άρχων (άρθρο 12 παράγραφοι 4) και μέσω της παροχής στον χρήστη της δυνατότητας «προεπισκόπησης» των δικαιολογητικών που θα αποτελέσουν αντικείμενο ανταλλαγής [άρθρο 12 παράγραφος 2 στοιχείο ε)], και

    στηρίζει τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν για τον προσδιορισμό του ουσιαστικού πεδίου εφαρμογής της αρχής «μόνον άπαξ» (άρθρο 12 παράγραφος 1)·

    επιπλέον, επιδοκιμάζει την προτεινόμενη τροποποίηση του κανονισμού ΙΜΙ, η οποία επιβεβαιώνει και επικαιροποιεί τις διατάξεις σχετικά με τον μηχανισμό συντονισμένης εποπτείας που προβλέπεται για το σύστημα πληροφόρησης για την εσωτερική αγορά (ΙΜΙ) προκειμένου να διασφαλιστεί μια συνεπής και συνεκτική προσέγγιση [άρθρο 36 παράγραφος 6 στοιχείο β)],

    εκφράζει επίσης την ικανοποίησή του για τη συμπερίληψη των οργάνων της ΕΕ στον ορισμό των φορέων του ΙΜΙ που περιέχεται στην πρόταση κανονισμού, γεγονός το οποίο μπορεί να προσφέρει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων (ΕΣΠΔ) την ευκαιρία να αξιοποιήσει τις τεχνικές δυνατότητες που παρέχει το ΙΜΙ για την ανταλλαγή πληροφοριών.

    Όσον αφορά τη νομική βάση της επεξεργασίας, ο ΕΕΠΔ συνιστά να προστεθούν μία ή περισσότερες αιτιολογικές σκέψεις ώστε να διευκρινιστεί ότι:

    η πρόταση κανονισμού δεν παρέχει νομική βάση για την ανταλλαγή δικαιολογητικών και ότι οποιαδήποτε ανταλλαγή δικαιολογητικών σύμφωνα με το άρθρο 12 παράγραφος 1 πρέπει να ερείδεται σε άλλη κατάλληλη νομική βάση, όπως σε μία από τις τέσσερις οδηγίες που απαριθμούνται στο άρθρο 12 παράγραφος 1 ή σύμφωνα με το ισχύον ενωσιακό ή εθνικό δίκαιο,

    η νομική βάση για τη χρήση του τεχνικού συστήματος που ορίζεται στο παράρτημα 12 για την ανταλλαγή δικαιολογητικών αποτελεί εκπλήρωση καθήκοντος που εκτελείται προς το δημόσιο συμφέρον σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 1 στοιχείο ε) του ΓΚΠΔ, και ότι

    οι χρήστες έχουν το δικαίωμα να αντιτάσσονται στην επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που τους αφορούν στο τεχνικό σύστημα, σύμφωνα με το άρθρο 21 παράγραφος 1 του ΓΚΠΔ.

    Όσον αφορά τον περιορισμό του σκοπού, ο ΕΕΠΔ συνιστά να προστεθούν μία ή περισσότερες αιτιολογικές σκέψεις ώστε να διευκρινιστεί ότι:

    η πρόταση κανονισμού δεν παρέχει νομική βάση για τη χρήση του τεχνικού συστήματος ανταλλαγής πληροφοριών για σκοπούς εκτός εκείνων που προβλέπονται στις τέσσερις απαριθμούμενες οδηγίες ή προβλέπονται με άλλο τρόπο από το ισχύον ενωσιακό ή εθνικό δίκαιο,

    και ότι η πρόταση κανονισμού δεν έχει σε καμία περίπτωση ως στόχο να περιορίσει την αρχή του περιορισμού του σκοπού σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 4 και το άρθρο 23 παράγραφος 1 του ΓΚΠΔ.

    Όσον αφορά την έννοια του «ρητού αιτήματος», ο ΕΕΠΔ συνιστά να διευκρινιστούν στην πρόταση (κατά προτίμηση σε ουσιαστική διάταξη):

    τα στοιχεία που καθιστούν το αίτημα «ρητό» και το πόσο συγκεκριμένο πρέπει να είναι το αίτημα,

    το κατά πόσον το αίτημα μπορεί να υποβληθεί μέσω του τεχνικού συστήματος που αναφέρεται στο άρθρο 12 παράγραφος 1,

    ποιες είναι οι συνέπειες εάν ο χρήστης αποφασίσει να μην υποβάλει «ρητό αίτημα», και

    το κατά πόσον μπορεί να ανακληθεί ένα τέτοιο αίτημα. (Για ειδικές συστάσεις, βλέπε ενότητα 3.3 ανωτέρω).

    Όσον αφορά το ζήτημα της «προεπισκόπησης», ο ΕΕΠΔ συνιστά:

    να διευκρινιστούν στην πρόταση οι επιλογές του χρήστη που κάνει χρήση της δυνατότητας «προεπισκόπησης» των δεδομένων τα οποία θα αποτελέσουν αντικείμενο ανταλλαγής,

    ειδικότερα, στο άρθρο 12 παράγραφος 2 στοιχείο ε) θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι ο χρήστης έχει δυνατότητα έγκαιρης προεπισκόπησης, προτού αποκτήσει ο αποδέκτης πρόσβαση στα δικαιολογητικά, και ότι μπορεί να ανακαλέσει το αίτημα ανταλλαγής δικαιολογητικών (βλέπε επίσης τις σχετικές μας συστάσεις για τα «ρητά αιτήματα»),

    αυτό μπορεί να γίνει, για παράδειγμα, με την προσθήκη στο τέλος της πρότασης του άρθρου 12 παράγραφος 2 στοιχείο ε) της ακόλουθης διατύπωσης: «προτού αποκτήσει σε αυτά πρόσβαση η αιτούσα αρχή, και ότι μπορεί να ανακαλέσει το αίτημα ανά πάσα στιγμή».

    Όσον αφορά τον προσδιορισμό των δικαιολογητικών και το φάσμα των ηλεκτρονικών διαδικασιών που καλύπτονται, ο ΕΕΠΔ συνιστά:

    να αντικατασταθεί η παραπομπή στο άρθρο 2 παράγραφος 2 στοιχείο β), η οποία περιέχεται στο άρθρο 3 παράγραφος 4, με παραπομπή στο άρθρο 12 παράγραφος 1 ή να παρασχεθεί άλλη νομοθετική λύση με παρόμοιο αποτέλεσμα,

    ο ΕΕΠΔ υπογραμμίζει επίσης ότι επιδοκιμάζει της προσπάθειες που καταβάλλονται στην πρόταση κανονισμού ώστε να περιοριστεί η ανταλλαγή πληροφοριών στις ηλεκτρονικές διαδικασίες που απαριθμούνται στο παράρτημα II και στις τέσσερις οδηγίες που απαριθμούνται συγκεκριμένα,

    κατά συνέπεια, συνιστά το πεδίο εφαρμογής της πρότασης κανονισμού να παραμείνει σαφώς προσδιορισμένο και να συνεχίσει να συμπεριλαμβάνει το παράρτημα II και τις παραπομπές στις τέσσερις οδηγίες που απαριθμούνται συγκεκριμένα.

    Τέλος, ο ΕΕΠΔ συνιστά:

    να προστεθεί ο ΓΚΠΔ στο παράρτημα του κανονισμού ΙΜΙ ώστε να καταστεί δυνατή η πιθανή χρήση του συστήματος ΙΜΙ για σκοπούς προστασίας των δεδομένων, και

    να συμπεριληφθούν οι εποπτικές αρχές προστασίας των δεδομένων στον κατάλογο των υπηρεσιών υποστήριξης και επίλυσης προβλημάτων που απαριθμούνται στο παράρτημα III.

    Βρυξέλλες, 1η Αυγούστου 2017.

    Giovanni BUTTARELLI

    Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων


    (1)  Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη δημιουργία ενιαίας ψηφιακής πύλης με σκοπό την παροχή πληροφοριών, διαδικασιών και υπηρεσιών υποστήριξης και επίλυσης προβλημάτων, και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1024/2012, COM(2017) 256 final, 2017/0086 (COD) (εφεξής «πρόταση κανονισμού»).

    (2)  Αιτιολογική έκθεση της πρότασης κανονισμού, σ. 2.

    (3)  Κανονισμός (EE) αριθ. 1024/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Οκτωβρίου 2012, σχετικά με τη διοικητική συνεργασία μέσω του Συστήματος Πληροφόρησης για την εσωτερική αγορά και την κατάργηση της απόφασης 2008/49/ΕΚ («κανονισμός ΙΜΙ») (ΕΕ L 316 της 14.11.2012, σ. 1).

    (4)  Βλέπε επίσης τη γνωμοδότηση του ΕΕΠΔ της 22ας Νοεμβρίου 2011 επί της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τη διοικητική συνεργασία μέσω του συστήματος πληροφόρησης για την εσωτερική αγορά («IMI»), διαθέσιμη στη διεύθυνση https://edps.europa.eu/sites/edp/files/publication/11-11-22_imi_opinion_el.pdf

    (5)  Βλέπε επίσης άρθρο 14 της πρότασης οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για το νομικό και λειτουργικό πλαίσιο της ευρωπαϊκής ηλεκτρονικής κάρτας υπηρεσιών που θεσπίζεται με τον κανονισμό… [κανονισμός για την ευρωπαϊκή κάρτα ηλεκτρονικών υπηρεσιών], COM(2016) 823 final, 2016/0402(COD).

    (6)  Αιτιολογική σκέψη 28 της πρότασης κανονισμού.

    (7)  Άρθρο 12 παράγραφοι 1 και 4 της πρότασης κανονισμού.


    Top