Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52009AP0254

    Κοινοτικό πλαίσιο για την πυρηνική ασφάλεια * Νομοθετικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 22ας Απριλίου 2009 σχετικά με την πρόταση οδηγίας (Ευρατόμ) του Συμβουλίου για τη θέσπιση κοινοτικού πλαισίου για την πυρηνική ασφάλεια (COM(2008)0790 – C6-0026/2009 – 2008/0231(CNS))

    ΕΕ C 184E της 8.7.2010, p. 216–231 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    8.7.2010   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    CE 184/216


    Τετάρτη, 22 Απριλίου 2009
    Κοινοτικό πλαίσιο για την πυρηνική ασφάλεια *

    P6_TA(2009)0254

    Νομοθετικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 22ας Απριλίου 2009 σχετικά με την πρόταση οδηγίας (Ευρατόμ) του Συμβουλίου για τη θέσπιση κοινοτικού πλαισίου για την πυρηνική ασφάλεια (COM(2008)0790 – C6-0026/2009 – 2008/0231(CNS))

    2010/C 184 E/59

    (Διαδικασία διαβούλευσης)

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,

    έχοντας υπόψη την πρόταση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο (COM(2008)0790),

    έχοντας υπόψη τα άρθρα 31 και 32 της Συνθήκης Ευρατόμ σύμφωνα με τα οποία κλήθηκε από το Συμβούλιο να γνωμοδοτήσει (C6-0026/2009),

    έχοντας υπόψη τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων σχετικά με την προτεινόμενη νομική βάση,

    έχοντας υπόψη το άρθρο 51 και 35 του Κανονισμού,

    έχοντας υπόψη την έκθεση της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας και τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων (A6-0236/2009),

    1.

    εγκρίνει την πρόταση της Επιτροπής όπως τροποποιήθηκε·

    2.

    καλεί την Επιτροπή να τροποποιήσει αναλόγως την πρότασή της, σύμφωνα με το άρθρο 119, δεύτερο εδάφιο της Συνθήκης Ευρατόμ και να εξασφαλίσει ότι έχουν τηρηθεί οι νομικές απαιτήσεις που προβλέπει η Συνθήκη Ευρατόμ για την έγκριση της παρούσας πρότασης, και συγκεκριμένα η διαβούλευση με την ομάδα εμπειρογνωμόνων σύμφωνα με το άρθρο 31 της Συνθήκης Ευρατόμ·

    3.

    καλεί το Συμβούλιο, σε περίπτωση που προτίθεται να απομακρυνθεί από το κείμενο που ενέκρινε το Κοινοβούλιο, να το ενημερώσει σχετικά·

    4.

    ζητεί να κληθεί εκ νέου να γνωμοδοτήσει σε περίπτωση που το Συμβούλιο προτίθεται να επιφέρει σημαντικές τροποποιήσεις στην πρόταση της Επιτροπής·

    5.

    αναθέτει στον Πρόεδρό του να διαβιβάσει τη θέση του Κοινοβουλίου στο Συμβούλιο και την Επιτροπή.

    ΚΕΊΜΕΝΟ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΊΝΕΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΉ

    ΤΡΟΠΟΛΟΓΊΑ

    Τροπολογία 1

    Πρόταση οδηγίας

    Αιτιολογική σκέψη 6

    (6)

    Παρότι κάθε κράτος μέλος είναι ελεύθερο να αποφασίζει για το ενεργειακό του μείγμα , ύστερα από μια περίοδο προβληματισμού, το ενδιαφέρον για την κατασκευή νέων σταθμών ανανεώθηκε και ορισμένα κράτη μέλη αποφάσισαν να χορηγήσουν άδειες για νέους σταθμούς . Επιπλέον, στα προσεχή έτη αναμένεται να υποβληθούν αιτήσεις παράτασης της ζωής υφιστάμενων μονάδων παραγωγής πυρηνικής ενέργειας από τους κατόχους των σχετικών αδειών.

    (6)

    Έκαστο κράτος μέλος είναι ελεύθερο να αποφασίζει για το ενεργειακό του μείγμα.

    Τροπολογία 2

    Πρόταση οδηγίας

    Αιτιολογική σκέψη 7

    (7)

    Για τον σκοπό αυτό, πρέπει να αναπτυχθούν βέλτιστες πρακτικές, οι οποίες θα καθοδηγήσουν τους ρυθμιστικούς φορείς στις αποφάσεις τους σχετικά με την παράταση της διάρκειας ζωής των πυρηνικών εγκαταστάσεων.

    (7)

    Η πυρηνική ασφάλεια αποτελεί θέμα κοινοτικού ενδιαφέροντος που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στην περίπτωση αποφάσεων για τη χορήγηση αδείας νέων μονάδων και/ή την παράταση της διάρκειας ζωής των πυρηνικών εγκαταστάσεων. Για τον σκοπό αυτό, πρέπει να αναπτυχθούν βέλτιστες πρακτικές, οι οποίες θα καθοδηγήσουν τους ρυθμιστικούς φορείς και τα κράτη μέλη όταν αποφασίζουν εάν θα χορηγήσουν άδεια σε νέους σταθμούς ή όχι και επίσης στις αποφάσεις τους σχετικά με την παράταση της διάρκειας ζωής των πυρηνικών εγκαταστάσεων

    Τροπολογία 3

    Πρόταση οδηγίας

    Αιτιολογική σκέψη 9

    (9)

    Η συνεχής βελτίωση της πυρηνικής ασφάλειας επιβάλλει να έχουν προβλέψει τα συστήματα διαχείρισης και οι κάτοχοι άδειας να εγγυώνται το υψηλό επίπεδο ασφάλειας για τον πληθυσμό.

    (9)

    Η συνεχής βελτίωση της πυρηνικής ασφάλειας επιβάλλει να έχουν προβλέψει τα συστήματα διαχείρισης και οι κάτοχοι άδειας και όσοι διαχειρίζονται απόβλητα να εγγυώνται το ύψιστο δυνατό επίπεδο ασφάλειας για τον πληθυσμό.

    Τροπολογία 4

    Πρόταση οδηγίας

    Αιτιολογική σκέψη 10

    (10)

    Οι θεμελιώδεις αρχές και οι απαιτήσεις που θέσπισε ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) απαρτίζουν ένα πλαίσιο πρακτικών στις οποίες πρέπει να βασίζονται οι εθνικές απαιτήσεις ασφάλειας. Τα κράτη μέλη έχουν συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση των εν λόγω θεμελιωδών αρχών και απαιτήσεων.

    (10)

    Οι θεμελιώδεις αρχές , απαιτήσεις και κατευθυντήριες γραμμές που θέσπισε ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) απαρτίζουν ένα σύνολο κανόνων και ένα πλαίσιο πρακτικών στις οποίες πρέπει να βασίζονται οι εθνικές απαιτήσεις ασφάλειας. Τα κράτη μέλη έχουν συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση των εν λόγω θεμελιωδών αρχών , απαιτήσεων και κατευθυντηρίων γραμμών . Οι ως άνω κανόνες πρέπει να αντικατοπτρίζουν τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές όσον αφορά τις απαιτήσεις ασφαλείας και επομένως συνιστούν ορθή βάση για την κοινοτική νομοθεσία. Δεν μπορούν να εισαχθούν στην κοινοτική νομοθεσία με μια απλή παραπομπή στην παρούσα οδηγία στα πρότυπα του ΔΟΑΕ -IAEA- Safety Standard Series αριθ. SF-1, (2006). Συνεπώς πρέπει να προστεθεί στην παρούσα οδηγία Παράρτημα που θα περιέχει τις Θεμελιώδεις Αρχές Ασφαλείας του ΔΟΑΕ (Fundamental Safety Principles).

    Τροπολογία 5

    Πρόταση οδηγίας

    Αιτιολογική σκέψη 13

    (13)

    Η παροχή ορθών και έγκαιρων πληροφοριών στον πληθυσμό σχετικά με σημαντικά θέματα πυρηνικής ασφάλειας πρέπει να βασίζεται σε υψηλό επίπεδο διαφάνειας σε ζητήματα ασφάλειας των πυρηνικών εγκαταστάσεων.

    (13)

    Η παροχή ορθών και έγκαιρων πληροφοριών στους εργαζόμενους στην πυρηνική βιομηχανία και στον πληθυσμό σχετικά με σημαντικά θέματα πυρηνικής ασφάλειας πρέπει να βασίζεται σε υψηλό επίπεδο διαφάνειας σε ζητήματα ασφάλειας των πυρηνικών εγκαταστάσεων.

    Τροπολογία 6

    Πρόταση οδηγίας

    Αιτιολογική σκέψη 13α (νέα)

     

    (13α)

    Για να εξασφαλίζεται πρόσβαση στην πληροφορία, συμμετοχή του κοινού και διαφάνεια, τα κράτη μέλη πρέπει να λαμβάνουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα προς υλοποίηση των υποχρεώσεων που καθορίζονται στις διεθνείς συμβάσεις που ήδη προβλέπουν τις απαραίτητες απαιτήσεις σε εθνικό, διεθνές ή διασυνοριακό επίπεδο, όπως είναι η Σύμβαση για την πρόσβαση σε πληροφορίες, τη συμμετοχή του κοινού στη λήψη αποφάσεων και την πρόσβαση στη δικαιοσύνη για περιβαλλοντικά θέματα (Σύμβαση του Aarhus, 25 Ιουνίου 1998) (1).

    Τροπολογία 7

    Πρόταση οδηγίας

    Αιτιολογική σκέψη 15

    (15)

    Προκειμένου να διασφαλισθεί η αποτελεσματική εφαρμογή των απαιτήσεων ασφάλειας για τις πυρηνικές εγκαταστάσεις, τα κράτη μέλη πρέπει να συστήσουν ρυθμιστικούς φορείς ως ανεξάρτητες αρχές. Οι ρυθμιστικοί φορείς πρέπει να διαθέτουν επαρκείς ικανότητες και πόρους για την επιτέλεση των καθηκόντων τους.

    (15)

    Για να εξασφαλισθεί η αποτελεσματική κανονιστική ρύθμιση για τις πυρηνικές εγκαταστάσεις, τα κράτη μέλη πρέπει να συστήσουν ρυθμιστικούς φορείς ως αρχές ανεξάρτητες από τα συμφέροντα που θα μπορούσαν να επηρεάζουν αδικαιολόγητα τις αποφάσεις για θέματα πυρηνικής ασφαλείας. Οι ρυθμιστικοί φορείς πρέπει να διαθέτουν επαρκείς ικανότητες και πόρους για την επιτέλεση των καθηκόντων τους.

    Τροπολογία 8

    Πρόταση οδηγίας

    Αιτιολογική σκέψη 19

    (19)

    Οι ρυθμιστικοί φορείς που είναι επιφορτισμένοι με την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων στα κράτη μέλη πρέπει να συνεργάζονται κυρίως μέσω της ευρωπαϊκής ομάδας υψηλού επιπέδου για την πυρηνική ασφάλεια και τη διαχείριση των αποβλήτων , η οποία ανέπτυξε δέκα αρχές για κανονιστικές ρυθμίσεις στο πεδίο της πυρηνικής ασφάλειας. Η ευρωπαϊκή ομάδα υψηλού επιπέδου για την πυρηνική ασφάλεια και τη διαχείριση των αποβλήτων θα πρέπει να συμβάλει στο κοινοτικό πλαίσιο για την πυρηνική ασφάλεια, με στόχο τη συνεχή βελτίωσή του.

    (19)

    Οι ρυθμιστικοί φορείς που είναι επιφορτισμένοι με την εποπτεία των πυρηνικών εγκαταστάσεων στα κράτη μέλη πρέπει να συνεργάζονται κυρίως μέσω της ευρωπαϊκής ομάδας υψηλού επιπέδου για την πυρηνική ασφάλεια και τη διαχείριση των αποβλήτων. Η Ομάδα Υψηλού Επιπέδου έχει αναπτύξει δέκα αρχές για κανονιστικές ρυθμίσεις στο πεδίο της πυρηνικής ασφάλειας οι οποίες είναι σημαντικές στο πλαίσιο της παρούσας οδηγίας. Η ευρωπαϊκή ομάδα υψηλού επιπέδου για την πυρηνική ασφάλεια και τη διαχείριση των αποβλήτων θα πρέπει να συμβάλει στο κοινοτικό πλαίσιο για την πυρηνική ασφάλεια, με στόχο τη συνεχή βελτίωσή του.

    Τροπολογία 9

    Πρόταση οδηγίας

    Άρθρο 1 – παράγραφος 1

    1.   Στόχος της παρούσας οδηγίας είναι η επίτευξη, η διατήρηση και η συνεχής βελτίωση της πυρηνικής ασφάλειας στην Κοινότητα καθώς και η βελτίωση του ρόλου των εθνικών ρυθμιστικών φορέων.

    1.   Στόχος της παρούσας οδηγίας είναι η δημιουργία κοινοτικού πλαισίου για την πυρηνική ασφάλεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θέτει τη βάση για νομοθεσία και κανονιστικές διευθετήσεις στα κράτη μέλη σχετικά με την πυρηνική ασφάλεια και στόχος της είναι η επίτευξη, η διατήρηση και η συνεχής βελτίωση της πυρηνικής ασφάλειας στην Κοινότητα καθώς και η βελτίωση του ρόλου των εθνικών ρυθμιστικών φορέων.

    Τροπολογία 11

    Πρόταση οδηγίας

    Άρθρο 1 – παράγραφος 2

    2.   Εφαρμόζεται στο σχεδιασμό, την επιλογή τοποθεσίας, την κατασκευή, τη συντήρηση, τη λειτουργία και τον παροπλισμό πυρηνικών εγκαταστάσεων, για τις οποίες απαιτείται η συνεκτίμηση παραγόντων ασφάλειας στο πλαίσιο του νομοθετικού και του ρυθμιστικού πλαισίου του οικείου κράτους μέλους.

    2.   Εφαρμόζεται στο σχεδιασμό, την επιλογή τοποθεσίας, την κατασκευή, τη συντήρηση, τη θέση σε λειτουργία, τη λειτουργία και τον παροπλισμό πυρηνικών εγκαταστάσεων και στις εργασίες που εκτελούνται από υπεργολάβους τους οποίους χρησιμοποιούν οι φορείς εκμετάλλευσης , για τις οποίες απαιτείται η συνεκτίμηση παραγόντων ασφάλειας στο πλαίσιο του νομοθετικού και του ρυθμιστικού πλαισίου του οικείου κράτους μέλους.

    Τροπολογία 12

    Πρόταση οδηγίας

    Άρθρο 2 – σημείο 1

    (1)

    ως «πυρηνική εγκατάσταση» νοείται εργοστάσιο κατασκευής πυρηνικών καυσίμων, ερευνητικός αντιδραστήρας (συμπεριλαμβανομένων υποκρίσιμων και κρίσιμων διατάξεων), σταθμός ηλεκτροπαραγωγής από πυρηνική ενέργεια, μονάδα αποθήκευσης αναλωμένου καυσίμου, εργοστάσιο εμπλουτισμού ή μονάδα επανεπεξεργασίας·

    (1)

    ως «πυρηνική εγκατάσταση» νοείται εργοστάσιο κατασκευής πυρηνικών καυσίμων, ερευνητικός αντιδραστήρας (συμπεριλαμβανομένων υποκρίσιμων και κρίσιμων διατάξεων), σταθμός ηλεκτροπαραγωγής από πυρηνική ενέργεια, μονάδα αποθήκευσης αναλωμένου καυσίμου και ραδιενεργών αποβλήτων , εργοστάσιο εμπλουτισμού ή μονάδα επανεπεξεργασίας , συμπεριλαμβανομένων των μονάδων χειρισμού και επεξεργασίας ραδιενεργών ουσιών που παράγονται κατά τη λειτουργία μιας εγκαταστάσεως.

    Τροπολογία 13

    Πρόταση οδηγίας

    Άρθρο 2 – σημείο 3

    (3)

    ως « ραδιενεργό υλικό » νοείται κάθε υλικό που περιέχει ένα ή περισσότερα ραδιονουκλεΐδια των οποίων η ραδιενέργεια ή η συγκέντρωση δεν είναι δυνατόν να παραβλεφθεί όσον αφορά την προστασία από τις ακτινοβολίες·

    (3)

    ως « ραδιενεργός ουσία » νοείται κάθε υλικό που περιέχει ένα ή περισσότερα ραδιονουκλεΐδια των οποίων η ραδιενέργεια ή η συγκέντρωση δεν είναι δυνατόν να παραβλεφθεί όσον αφορά την προστασία από τις ακτινοβολίες·

    Τροπολογία 14

    Πρόταση οδηγίας

    Άρθρο 2 – σημείο 8

    (8)

    ως «ρυθμιστικός φορέας» νοείται φορέας (ή φορείς) εξουσιοδοτημένος από το κράτος μέλος να χορηγεί στο συγκεκριμένο κράτος μέλος άδειες και να εποπτεύει την επιλογή τοποθεσίας, τον σχεδιασμό, την κατασκευή, τη θέση σε λειτουργία, τη λειτουργία και τον παροπλισμό πυρηνικών εγκαταστάσεων ·

    (8)

    ως «ρυθμιστικός φορέας» νοείται αρχή ή σύστημα αρχών που ορίζεται από ένα κράτος μέλος ότι έχει την κατά νόμον εξουσία να προβαίνει στη ρυθμιστική διεργασία, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης εξουσιοδοτήσεων, και μέσω αυτής στην υπαγωγή σε ρυθμιστικές διατάξεις της πυρηνικής ασφαλείας, της ασφάλειας από την ακτινοβολία, της ασφάλειας από τα ραδιενεργά απόβλητα και της ασφάλειας κατά την μεταφορά·

    Τροπολογία 15

    Πρόταση οδηγίας

    Άρθρο 2 – σημείο 9

    (9)

    ως «άδεια» νοείται κάθε είδους εξουσιοδότηση που δίδεται από τη ρυθμιστική αρχή στον αιτούντα για να έχει την ευθύνη για την επιλογή τοποθεσίας, τον σχεδιασμό, την κατασκευή, τη θέση σε λειτουργία, τη λειτουργία και τον παροπλισμό μιας πυρηνικής εγκατάστασης·

    (9)

    ως «άδεια» νοείται κάθε είδους εξουσιοδότηση που δίδεται από κυβερνητική ή εθνική αρχή εγκεκριμένη από την εν λόγω κυβέρνηση στον αιτούντα για να έχει την ευθύνη για την επιλογή τοποθεσίας, τον σχεδιασμό, την κατασκευή, τη θέση σε λειτουργία, τη λειτουργία και τον παροπλισμό μιας πυρηνικής εγκατάστασης·

    Τροπολογία 16

    Πρόταση οδηγίας

    Άρθρο 2 – σημείο 10

    (10)

    ως «νέοι αντιδραστήρες ισχύος» νοούνται αντιδραστήρες παραγωγής πυρηνικής ενέργειας γα τους οποίους χορηγείται άδεια λειτουργίας μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας οδηγίας.

    (10)

    ως «νέοι αντιδραστήρες ισχύος» νοούνται αντιδραστήρες παραγωγής πυρηνικής ενέργειας γα τους οποίους χορηγείται άδεια κατασκευής μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας οδηγίας.

    Τροπολογία 17

    Πρόταση οδηγίας

    Άρθρο 3 - τίτλος

    Ευθύνη και πλαίσιο για την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων

    Νομικό πλαίσιο για την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων

    Τροπολογία 18

    Πρόταση οδηγίας

    Άρθρο 3 – παράγραφος 1

    1.     Η πρωταρχική ευθύνη για την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων ανήκει στον κάτοχο της άδειας υπό τον έλεγχο του ρυθμιστικού φορέα. Τα μέτρα ασφάλειας και οι έλεγχοι που πρόκειται να εφαρμοσθούν σε μια πυρηνική εγκατάσταση αποφασίζονται μόνον από τον ρυθμιστικό φορέα και εφαρμόζονται από τον κάτοχο της άδειας.

    Ο κάτοχος της άδειας φέρει την πρωταρχική ευθύνη για την ασφάλεια καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής των πυρηνικών εγκαταστάσεων έως ότου απαλλαγεί από τον ρυθμιστικό έλεγχο. Η εν λόγω ευθύνη του κατόχου της άδειας δεν μεταβιβάζεται.

    Διαγράφεται

    Τροπολογία 19

    Πρόταση οδηγίας

    Άρθρο 3 – παράγραφος 2

    2.    Τα κράτη μέλη οφείλουν να θεσπίσουν και να διατηρούν ένα νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο για την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων. Το πλαίσιο περιλαμβάνει εθνικές απαιτήσεις ασφάλειας, σύστημα χορήγησης αδειών και ελέγχου των πυρηνικών εγκαταστάσεων και την απαγόρευση της λειτουργίας πυρηνικών εγκαταστάσεων χωρίς άδεια, και σύστημα κανονιστικής εποπτείας, συμπεριλαμβανομένων των αναγκαίων εκτελεστικών μέτρων.

    1.    Τα κράτη μέλη οφείλουν να θεσπίσουν και να διατηρούν ένα νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο, το οποίο να βασίζεται στις βέλτιστες διαθέσιμες πρακτικές της ΕΕ και τις βέλτιστες διαθέσιμες διεθνείς πρακτικές, για την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων. Το πλαίσιο περιλαμβάνει εθνικές απαιτήσεις ασφάλειας, σύστημα χορήγησης αδειών και ελέγχου των πυρηνικών εγκαταστάσεων και την απαγόρευση της λειτουργίας πυρηνικών εγκαταστάσεων χωρίς άδεια, και σύστημα κανονιστικής εποπτείας, μέσω αναστολής, τροποποίησης ή ανάκλησης αδειών συμπεριλαμβανομένων των αναγκαίων εκτελεστικών μέτρων.

    Τροπολογία 20

    Πρόταση οδηγίας

    Άρθρο 3 - παράγραφος 2α (νέα)

     

    2α.     Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι θεσπίζεται νομοθεσία που προβλέπει την απόσυρση της άδειας λειτουργίας πυρηνικής εγκατάστασης στις περιπτώσεις σοβαρών παραβιάσεων των όρων μιας άδειας.

    Τροπολογία 21

    Πρόταση οδηγίας

    Άρθρο 3 - παράγραφος 2β (νέα)

     

    2β.     Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι όλες οι οργανώσεις που αναπτύσσουν δραστηριότητες σε άμεση σχέση με τις πυρηνικές εγκαταστάσεις θεσπίζουν πολιτικές οι οποίες δίδουν τη δέουσα προτεραιότητα στην πυρηνική ασφάλεια.

    Τροπολογία 22

    Πρόταση οδηγίας

    Άρθρο 3 – παράγραφος 2γ (νέα)

     

    2γ.     Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι τουλάχιστον ανά δεκαετία ο ρυθμιστικός φορέας και το εθνικό ρυθμιστικό σύστημα υποβάλλονται σε διεθνή αξιολόγηση από ομοτίμους με στόχο τη συνεχή βελτίωση των ρυθμιστικών υποδομών.

    Τα κράτη μέλη κοινοποιούν τα αποτελέσματα της διεθνούς αξιολόγησης από ομοτίμους στην Επιτροπή.

    Τροπολογία 23

    Πρόταση οδηγίας

    Άρθρο 3 – παράγραφος 2δ (νέα)

     

    2δ.     Τα κράτη μέλη δύνανται να θεσπίσουν μέτρα ασφάλειας αυστηρότερα από τα προβλεπόμενα στην παρούσα οδηγία.

    Τροπολογία 24

    Πρόταση οδηγίας

    Άρθρο 4 - τίτλος

    Ρυθμιστικοί φορείς

    Ορισμός και αρμοδιότητες των ρυθμιστικών φορέων

    Τροπολογία 25

    Πρόταση οδηγίας

    Άρθρο 4 – παράγραφος -1 (νέα)

     

    -1.     Τα κράτη μέλη ορίζουν εθνικό ρυθμιστικό φορέα που είναι αρμόδιος για την υπαγωγή σε ρυθμιστικές διατάξεις, την εποπτεία και την αποτίμηση της ασφαλείας των πυρηνικών εγκαταστάσεων.

    Τροπολογία 26

    Πρόταση οδηγίας

    Άρθρο 4 – παράγραφος 1

    1.   Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι ο ρυθμιστικός φορέας είναι πραγματικά ανεξάρτητος από τους πάσης φύσεως οργανισμούς με αποστολή να προωθούν, εκμεταλλεύονται πυρηνικές εγκαταστάσεις ή να δικαιολογούν κοινωνικά οφέλη και ότι δεν υπόκειται σε επιρροές οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν την ασφάλεια.

    1.   Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν την πραγματική ανεξαρτησία του ρυθμιστικού φορέα. Για τον σκοπό αυτό, τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι, κατά την άσκηση των καθηκόντων που του ανατίθενται βάσει της παρούσας οδηγίας:

    α)

    ο ρυθμιστικός φορέας είναι νομικά διακριτός και λειτουργικά ανεξάρτητος από οιαδήποτε άλλη δημόσια ή ιδιωτική οντότητα και ιδίως από εκείνες με αποστολή να προωθούν, εκμεταλλεύονται πυρηνικές εγκαταστάσεις ή να δικαιολογούν κοινωνικά οφέλη και δεν υπόκειται σε επιρροές οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν την ασφάλεια·

    β)

    το προσωπικό του ρυθμιστικού φορέα και τα πρόσωπα που είναι επιφορτισμένα με τη διοίκησή του ενεργούν ανεξάρτητα από οιοδήποτε συμφέρον της αγοράς και δεν επιζητούν ούτε λαμβάνουν οδηγίες από οιαδήποτε κυβέρνηση ή άλλη δημόσια οντότητα κατά την εκτέλεση των ρυθμιστικών τους καθηκόντων.

    Με την απαίτηση αυτή δεν θίγεται η, κατά περίπτωση, στενή συνεργασία με άλλες συναφείς εθνικές αρχές.

    Τροπολογία 27

    Πρόταση οδηγίας

    Άρθρο 4 – παράγραφος 2

    2.    Στον ρυθμιστικό φορέα παρέχονται επαρκείς εξουσίες, ικανότητες, οικονομικοί και ανθρώπινοι πόροι ώστε να ανταποκρίνεται στις ευθύνες και τα καθήκοντά του. Εποπτεύει και ρυθμίζει την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων και μεριμνά για την εφαρμογή των απαιτήσεων ασφάλειας, των όρων και των κανονισμών ασφάλειας .

    2.    Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι ο ρυθμιστικός φορέας έχει επαρκείς εξουσίες, ικανότητες, οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους ώστε να ανταποκρίνεται στις ευθύνες και τα καθήκοντά του. Ο ρυθμιστικός φορέας εποπτεύει και ρυθμίζει την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων και μεριμνά ώστε να τηρούνται οι ισχύουσες απαιτήσεις ασφαλείας και όροι για την έκδοση αδείας.

    Τροπολογία 28

    Πρόταση οδηγίας

    Άρθρο 4 – παράγραφος 3

    3.     Ο ρυθμιστικός φορέας χορηγεί άδειες και παρακολουθεί την εφαρμογή τους όσον αφορά την επιλογή τοποθεσίας, τον σχεδιασμό, την κατασκευή, τη θέση σε λειτουργία, τη λειτουργία ή τον παροπλισμό πυρηνικών εγκαταστάσεων.

    Διαγράφεται

    Τροπολογία 29

    Πρόταση οδηγίας

    Άρθρο 4 - παράγραφος 3α (νέα)

     

    3α.     Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι ο ρυθμιστικός φορέας διενεργεί αξιολογήσεις της πυρηνικής ασφάλειας, έρευνες και ελέγχους και ότι, κατά περίπτωση, δράσεις επιβολής της νομοθεσίας στις πυρηνικές εγκαταστάσεις εκτελούνται από τον ρυθμιστικό φορέα καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής τους, ακόμη και κατά τη διάρκεια του παροπλισμού τους.

    Τροπολογία 30

    Πρόταση οδηγίας

    Άρθρο 4 - παράγραφος 3β (νέα)

     

    3β.     Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι ο ρυθμιστικός φορέας έχει την εξουσία να διατάξει την αναστολή των εργασιών οποιουδήποτε πυρηνικού σταθμού οσάκις δεν υπάρχουν εχέγγυα ασφαλείας.

    Τροπολογία 31

    Πρόταση οδηγίας

    Άρθρο 4 – παράγραφος 4

    4.     Οι ρυθμιστικοί φορείς μεριμνούν ώστε οι κάτοχοι άδειας να διαθέτουν κατάλληλο προσωπικό από πλευράς αριθμητικής δύναμης και προσόντων.

    Διαγράφεται

    Τροπολογία 32

    Πρόταση οδηγίας

    Άρθρο 4 – παράγραφος 5

    5.     Τουλάχιστον ανά δεκαετία, ο ρυθμιστικός φορέας και το εθνικό ρυθμιστικό σύστημα υποβάλλονται σε διεθνή αξιολόγηση από ομοτίμους με στόχο τη συνεχή βελτίωση των ρυθμιστικών υποδομών.

    Διαγράφεται

    Τροπολογία 33

    Πρόταση οδηγίας

    Άρθρο 4 – παράγραφος 5α (νέα)

     

    5a.     Οι ρυθμιστικοί φορείς των κρατών μελών ανταλλάσουν βέλτιστες ρυθμιστικές πρακτικές και μορφώνουν κοινή αντίληψη των απαιτήσεων περί πυρηνικής ασφάλειας που έχουν τύχει διεθνούς αποδοχής.

    Τροπολογία 34

    Πρόταση οδηγίας

    Άρθρο 5

    Τα κράτη μέλη ενημερώνουν το κοινό σχετικά με τις διαδικασίες και τα αποτελέσματα των δραστηριοτήτων εποπτείας της πυρηνικής ασφάλειας. Μεριμνούν επίσης ώστε οι ρυθμιστικοί φορείς να ενημερώνουν αποτελεσματικά το κοινό στα πεδία της αρμοδιότητάς τους. Διασφαλίζεται η πρόσβαση σε πληροφορίες σύμφωνα με τις σχετικές εθνικές και διεθνείς υποχρεώσεις.

    Τα κράτη μέλη ενημερώνουν το κοινό και την Επιτροπή σχετικά με τις διαδικασίες και τα αποτελέσματα των δραστηριοτήτων εποπτείας της πυρηνικής ασφάλειας και ειδοποιούν αμέσως το κοινό σε περίπτωση οιουδήποτε ατυχήματος . Μεριμνούν επίσης ώστε οι ρυθμιστικοί φορείς να ενημερώνουν αποτελεσματικά το κοινό στα πεδία της αρμοδιότητάς τους. Διασφαλίζεται η πρόσβαση σε πληροφορίες σύμφωνα με τις σχετικές εθνικές και διεθνείς υποχρεώσεις.

    Τροπολογία 35

    Πρόταση οδηγίας

    Άρθρο 6 – παράγραφος 1 – πρώτο εδάφιο

    1.   Τα κράτη μέλη τηρούν τις θεμελιώδεις αρχές ασφάλειας του ΔΟΑΕ (IAEA Safety Fundamentals: Fundamental safety principles (Θεμελιώδεις αρχές ασφάλειας), IAEA Safety Standard Series αριθ. SF-1 (2006)). Τηρούν τις υποχρεώσεις και τις απαιτήσεις που περιέχονται στη σύμβαση για την πυρηνική ασφάλεια (IAEA INFCIRC 449 της 5ης Ιουλίου 1994) .

    1.    Για την επιλογή τοποθεσίας, τον σχεδιασμό, την κατασκευή, τη λειτουργία και τον παροπλισμό πυρηνικών εγκαταστάσεων τα κράτη μέλη εφαρμόζουν τα τμήματα των θεμελιωδών αρχών ασφάλειας του ΔΟΑΕ (IAEA Safety Fundamentals: Fundamental safety principles (Θεμελιώδεις αρχές ασφάλειας), IAEA Safety Standard Series αριθ. SF-1 (2006)), τα οποία αφορούν τη δημιουργία Κοινοτικού πλαισίου για την πυρηνική ασφάλεια, όπως ορίζεται στο Παράρτημα . Εφαρμόζουν τις υποχρεώσεις και τις απαιτήσεις που περιέχονται στη Σ ύμβαση για την Πυρηνική Ασφάλεια  (2) .

    Τροπολογία 36

    Πρόταση οδηγίας

    Άρθρο 6 – παράγραφος 1 – δεύτερο εδάφιο

    Μεριμνούν, ειδικότερα, ότι εφαρμόζονται οι ισχύουσες αρχές που καθορίζονται στις θεμελιώδεις αρχές ασφάλειας του ΔΟΑΕ ώστε να διασφαλίζεται υψηλό επίπεδο ασφάλειας των πυρηνικών εγκαταστάσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων αποτελεσματικές ρυθμίσεις κατά των δυνητικών κινδύνων ακτινοβολίας, πρόληψη και λήψη μέτρων σε περίπτωση ατυχημάτων, διαχείριση της γήρανσης των εγκαταστάσεων, μακροπρόθεσμη διαχείριση όλων των παραγόμενων ραδιενεργών υλικών, και ενημέρωση του πληθυσμού και των αρχών των γειτονικών κρατών.

    Διαγράφεται

    Τροπολογία 37

    Πρόταση οδηγίας

    Άρθρο 6 – παράγραφος 2

    2.    Όσον αφορά την ασφάλεια των νέων πυρηνικών αντιδραστήρων ισχύος, τα κράτη μέλη στοχεύουν στην ανάπτυξη πρόσθετων απαιτήσεων ασφάλειας, σύμφωνα με την αρχή της συνεχούς βελτίωσης της ασφάλειας βάσει των επιπέδων ασφάλειας που ανέπτυξε η Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση Ρυθμιστικών Αρχών στα Πυρηνικά (WENRA) και σε στενή συνεργασία με την ομάδα υψηλού επιπέδου για την πυρηνική ασφάλεια και τη διαχείριση αποβλήτων .

    2.    Για τη χορήγηση αδείας κατασκευής νέων πυρηνικών αντιδραστήρων ισχύος, τα κράτη μέλη αποσκοπούν στην ανάπτυξη πρόσθετων απαιτήσεων ασφάλειας οι οποίες να αντικατοπτρίζουν τη συνεχή βελτίωση της εμπειρίας από τη λειτουργία των υφισταμένων αντιδραστήρων, την εις βάθος αντίληψη που αποκομίζεται από αναλύσεις ασφαλείας εγκαταστάσεων εν λειτουργία, τις πλέον εξελιγμένες μεθοδολογίες και τεχνολογίες και τα αποτελέσματα της έρευνας στον τομέα της ασφαλείας.

    Τροπολογία 38

    Πρόταση οδηγίας

    Άρθρο 6 – παράγραφος 2α (νέα)

     

    2a.     Η Επιτροπή εξασφαλίζει ότι κάθε τρίτη χώρα, η οποία επιθυμεί να ενταχθεί ή βρίσκεται σε στάδιο διαπραγματεύσεων για την ένταξή της στην ΕΕ, θα συμμορφούται, ως ελάχιστη προϋπόθεση, προς τα πρότυπα που καθορίζονται στην παρούσα οδηγία και προς τις αρχές στο παράρτημα, όπως ορίζονται από τον ΔΟΑΕ.

    Τροπολογία 39

    Πρόταση οδηγίας

    Άρθρο 7 - τίτλος

    Υποχρεώσεις κατόχων άδειας

    Ευθύνες των κατόχων άδειας

    Τροπολογία 40

    Πρόταση οδηγίας

    Άρθρο 7 – παράγραφος -1 (νέα)

     

    -1.     Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι την πρωταρχική ευθύνη για την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων, καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής τους, φέρει ο κάτοχος της άδειας. Η εν λόγω ευθύνη του κατόχου της άδειας δεν μεταβιβάζεται.

    Τροπολογία 41

    Πρόταση οδηγίας

    Άρθρο 7 – παράγραφος 1

    1.   Οι κάτοχοι άδειας σχεδιάζουν, κατασκευάζουν, εκμεταλλεύονται και παροπλίζουν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις τους σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 , παράγραφοι 1 και 2 .

    1.    Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι οι κάτοχοι άδειας είναι υπεύθυνοι για τον σχεδιασμό, την κατασκευή, την εκμετάλλευση και τον παροπλισμό των πυρηνικών εγκαταστάσεών τους σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6.

    Τροπολογία 42

    Πρόταση οδηγίας

    Άρθρο 7 – παράγραφος 2

    2.   Οι κάτοχοι άδειας θεσπίζουν και εφαρμόζουν συστήματα διαχείρισης, τα οποία ελέγχονται τακτικά από τον ρυθμιστικό φορέα.

    2.    Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι οι κάτοχοι άδειας θεσπίζουν και εφαρμόζουν συστήματα διαχείρισης, τα οποία ελέγχονται τακτικά από τον ρυθμιστικό φορέα

    Τροπολογία 44

    Πρόταση οδηγίας

    Άρθρο 7 – παράγραφος 3α (νέα)

     

    3α.     Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι η επάρκεια και τα προσόντα του προσωπικού του κατόχου αδείας θα αξιολογούνται τακτικά από τον ρυθμιστικό φορέα ως προϋπόθεση για την εγγύηση της πυρηνικής ασφάλειας με βάση την έκθεση που υποβάλλει ο κάτοχος άδειας σχετικά με την αξιολόγηση θεμάτων που αφορούν την απασχόληση, όπως είναι η υγεία και ασφάλεια και η όλη συλλογική περί ασφάλειας, τα προσόντα και η επιμόρφωση, ο αριθμός του απασχολούμενου προσωπικού και η χρήση υπεργολάβων.

    Τροπολογία 45

    Πρόταση οδηγίας

    Άρθρο 7 – παράγραφος 3β (νέα)

     

    3β.     Οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές υποβάλλουν, ανά τριετία, έκθεση σχετικά με την πυρηνική ασφάλεια και την όλη συλλογιστική περί ασφάλειας στην Επιτροπή και τους ευρωπαίους κοινωνικούς εταίρους. Η Επιτροπή, κατόπιν διαβούλευσης με τους ευρωπαίους κοινωνικούς εταίρους, μπορεί να προτείνει βελτιώσεις για να διασφαλισθεί η πυρηνική ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας της υγείας, στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο εντός της ΕΕ.

    Τροπολογία 46

    Πρόταση οδηγίας

    Άρθρο 8 – παράγραφος 1

    1.     Ο ρυθμιστικός φορέας διενεργεί αξιολογήσεις της πυρηνικής ασφάλειας, έρευνες, έλεγχο και, κατά περίπτωση, επιβολή της νομοθεσίας στις πυρηνικές εγκαταστάσεις καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής τους, ακόμη και κατά τη διάρκεια του παροπλισμού τους.

    Διαγράφεται

    Τροπολογία 47

    Πρόταση οδηγίας

    Άρθρο 8 – παράγραφος 2

    2.     Ο ρυθμιστικός φορέας έχει την εξουσία να ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας σε περίπτωση σοβαρών ή επανειλημμένων παραβιάσεων κανόνων ασφάλειας στην πυρηνική εγκατάσταση.

    Διαγράφεται

    Τροπολογία 48

    Πρόταση οδηγίας

    Άρθρο 8 – παράγραφος 3

    3.     Ο ρυθμιστικός φορέας έχει την εξουσία να διατάξει την αναστολή των εργασιών οποιουδήποτε πυρηνικού σταθμού εάν κρίνει ότι η ασφάλεια δεν κατοχυρώνεται πλήρως.

    Διαγράφεται

    Τροπολογία 49

    Πρόταση οδηγίας

    Άρθρο 9

    Μερίμνη των κρατών μελών διατίθενται κατάλληλες ευκαιρίες εκπαίδευσης και επιμόρφωσης για συνεχή θεωρητική και πρακτική κατάρτιση σε θέματα πυρηνικής ασφάλειας, τόσο χωριστά όσο και μέσω διακρατικής συνεργασίας.

    Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι διατίθενται ευκαιρίες επαρκούς εκπαίδευσης και επιμόρφωσης και διατήρησης των γνώσεων στον τομέα των πυρηνικών για βασική και συνεχή θεωρητική και πρακτική κατάρτιση σε θέματα πυρηνικής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων και προγραμμάτων ανταλλαγών, και , εάν κρίνεται απαραίτητο, μέσω διακρατικής συνεργασίας.

    Τροπολογία 50

    Πρόταση οδηγίας

    Άρθρο 10

    Άρθρο 10

    Προτεραιότητα στην ασφάλεια

    Τα κράτη μέλη δύνανται να θεσπίσουν μέτρα ασφάλειας αυστηρότερα από τα προβλεπόμενα στην παρούσα οδηγία.

    Διαγράφεται

    Τροπολογία 51

    Πρόταση οδηγίας

    Άρθρο 11

    Τα κράτη μέλη υποβάλλουν στην Επιτροπή έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της παρούσας οδηγίας το αργότερο [τρία έτη μετά την έναρξη ισχύος της] και έπειτα ανά τριετία . Με βάση την πρώτη έκθεση, η Επιτροπή παρουσιάζει στο Συμβούλιο έκθεση για την πρόοδο εφαρμογής της παρούσας οδηγίας συνοδευόμενη, κατά περίπτωση, από νομοθετικές προτάσεις.

    Τα κράτη μέλη υποβάλλουν στην Επιτροπή έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της παρούσας οδηγίας ταυτοχρόνως και με την αυτή συχνότητα με την οποία υποβάλλουν τις εκθέσεις τους δυνάμει των συνεδριάσεων για την αναθεώρηση της σύμβασης για την πυρηνική ασφάλεια. Με βάση αυτή την έκθεση, η Επιτροπή παρουσιάζει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο έκθεση για την πρόοδο εφαρμογής της παρούσας οδηγίας συνοδευόμενη, κατά περίπτωση, από νομοθετικές προτάσεις.

    Τροπολογία 52

    Πρόταση οδηγίας

    Άρθρο 12 – πρώτο εδάφιο

    Τα κράτη μέλη θέτουν σε ισχύ της αναγκαίες νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις για να συμμορφωθούν με την παρούσα οδηγία [το αργότερο δύο έτη από την ημερομηνία που αναφέρεται στο άρθρο 13]. Κοινοποιούν αμέσως στην Επιτροπή το κείμενο των εν λόγω διατάξεων καθώς και πίνακα αντιστοιχίας μεταξύ αυτών των διατάξεων και των διατάξεων της παρούσας οδηγίας .

    Τα κράτη μέλη θέτουν σε ισχύ της αναγκαίες νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις για να συμμορφωθούν με την παρούσα οδηγία [το αργότερο δύο έτη από την ημερομηνία που αναφέρεται στο άρθρο 13]. Κοινοποιούν αμέσως στην Επιτροπή το κείμενο των εν λόγω διατάξεων.

    Τροπολογία 53

    Πρόταση οδηγίας

    Παράρτημα (νέο)

     

    Παράρτημα

    ΣΤΟΧΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

    Ο κύριος στόχος ασφαλείας είναι η προστασία των εργαζομένων και του πληθυσμού από τις επιβλαβείς επιδράσεις των ιονιζουσών ακτινοβολιών που ενδέχεται να προκαλούνται από πυρηνικές εγκαταστάσεις.

    1.

    Για να διασφαλισθεί η προστασία των εργαζομένων και του πληθυσμού, οι πυρηνικές εγκαταστάσεις θα λειτουργούν κατά τρόπο που να παρέχονται τα υψηλότερα πρότυπα ασφαλείας που μπορούν ευλόγως να επιτευχθούν λαμβάνοντας υπόψη οικονομικούς και κοινωνικούς παράγοντες.

    Εκτός από τα μέτρα που αφορούν την προστασία της υγείας, τα οποία καθορίζονται στους βασικούς κανόνες ασφαλείας της Ευρατόμ (οδηγία 96/29/Ευρατόμ), λαμβάνονται και τα ακόλουθα μέτρα:

    περιορισμός των πιθανοτήτων να σημειωθούν συμβάντα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απώλεια ελέγχου επί πυρήνα πυρηνικού αντιδραστήρα, πυρηνικής αλυσιδωτής αντίδρασης ή πηγής ακτινοβολίας και

    μετριασμός των συνεπειών από τέτοια συμβάντα που θα μπορούσαν να συμβούν.

    2.

    Ο θεμελιώδης στόχος ασφαλείας λαμβάνεται υπόψη για όλες τις πυρηνικές εγκαταστάσεις και για όλα τα στάδια καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής της πυρηνικής εγκαταστάσεως.

    ΑΡΧΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

    Αρχή 1:     Ευθύνη για την ασφάλεια

    Κάθε κράτος μέλος εξασφαλίζει ότι την πρωταρχική ευθύνη για την ασφάλεια πυρηνικής εγκαταστάσεως φέρει ο κάτοχος της σχετικής αδείας και λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για να εξασφαλίζεται ότι ο κάτοχος της αδείας επιτελεί αυτό το καθήκον.

    1.1

    Κάθε κράτος μέλος εξασφαλίζει ότι ο κάτοχος της άδειας έχει εφαρμόσει διατάξεις ώστε:

    να θεσπίζονται και να διατηρούνται οι απαραίτητες αρμοδιότητες·

    να παρέχεται επαρκής επιμόρφωση και πληροφόρηση·

    να θεσπίζονται διαδικασίες και διευθετήσεις προς διατήρηση της ασφαλείας υπό παντός είδους συνθήκες·

    να επαληθεύεται ο κατάλληλος σχεδιασμός και η επαρκής ποιότητα των πυρηνικών εγκαταστάσεων·

    να εξασφαλίζεται ο ασφαλής έλεγχος παντός ραδιενεργού υλικού που χρησιμοποιείται, παράγεται ή αποθηκεύεται·

    να εξασφαλίζεται ο ασφαλής έλεγχος όλων των ραδιενεργών αποβλήτων που παράγονται

    προς επιτέλεση των καθηκόντων ασφαλείας της πυρηνικής εγκαταστάσεως.

    Το έργο αυτό επιτελείται σύμφωνα με τους εν ισχύι στόχους και απαιτήσεις ασφαλείας που έχει καθορίσει ή εγκρίνει ο ρυθμιστικός φορέας, η δε επιτέλεσή του πρέπει να εξασφαλίζεται μέσω της υλοποίησης του συστήματος διαχείρισης.

    Αρχή 2:     Ηγεσία και διαχείριση για την ασφάλεια

    Στις οργανώσεις που σχετίζονται με την πυρηνική ασφάλεια πρέπει να θεσπίζονται και να διατηρούνται η αποτελεσματική ηγεσία και διαχείριση για την ασφάλεια.

    2.1

    Η ηγεσία σε θέματα ασφαλείας επιδεικνύεται στα υψηλότερα επίπεδα σε έναν οργανισμό. Ένα αποτελεσματικό σύστημα διαχείρισης εφαρμόζεται και διατηρείται ενσωματώνοντας όλα τα στοιχεία διαχείρισης ώστε οι απαιτήσεις για την ασφάλεια να προσδιορίζονται και εφαρμόζονται κατά τρόπο συνεπή με άλλες απαιτήσεις, περιλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με την ανθρώπινη επίδοση, την ποιότητα και την ασφάλεια και κατά τρόπον ώστε η εν λόγω ασφάλεια να μην υπονομεύεται από άλλες απαιτήσεις ή αιτήματα.

    Το σύστημα διαχείρισης εξασφαλίζει επίσης την προαγωγή μιας νοοτροπίας ασφαλείας, την τακτική αξιολόγηση της επιδόσεως στην ασφάλεια και την εφαρμογή των διδαγμάτων που έχουν συναχθεί από την εμπειρία.

    2.2

    Μία νοοτροπία ασφαλείας που διέπει τις στάσεις και τη συμπεριφορά όσον αφορά την ασφάλεια όλων των οργανισμών και των ατόμων που αφορά πρέπει να ενσωματώνεται στο σύστημα διαχείρισης. Στη νοοτροπία ασφαλείας εντάσσονται:

    ατομική και συλλογική δέσμευση για την ασφάλεια από την ηγεσία, τη διαχείριση και το προσωπικό σε όλα τα επίπεδα·

    απόδοση ευθυνών από οργανισμούς και άτομα σε όλα τα επίπεδα για θέματα ασφαλείας·

    λήψη μέτρων προς ενθάρρυνση μιας στάσης που θέτει ερωτήματα και αποκομίζει μάθηση και αποθάρρυνση της μακαριότητας όσον αφορά την ασφάλεια.

    2.3

    Το σύστημα διαχείρισης αναγνωρίζει το πλήρες εύρος αλληλεπιδράσεων των ατόμων σε όλα τα επίπεδα με την τεχνολογία και με τους οργανισμούς. Για να προλαμβάνονται η έλλειψη ασφαλείας και τα σημαντικά σφάλματα, τόσο σε ανθρώπινο όσο και σε οργανωτικό επίπεδο, οι ανθρώπινοι παράγοντες πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και η καλή επίδοση και οι καλές πρακτικές πρέπει να υποστηρίζονται.

    Αρχή 3:     Αξιολόγηση της ασφαλείας

    Πριν κατασκευαστεί και τεθεί σε λειτουργία μία πυρηνική εγκατάσταση, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής της, διεξάγονται περιεκτικές και συστηματικές αξιολογήσεις που αφορούν την ασφάλεια. Χρησιμοποιείται μία διαβαθμισμένη προσέγγιση που λαμβάνει υπόψη το μέγεθος των δυνητικών κινδύνων από την πυρηνική εγκατάσταση.

    3.1

    Ο ρυθμιστικός φορέας απαιτεί να διενεργείται αξιολόγηση σχετικά με την πυρηνική ασφάλεια για όλες τις πυρηνικές εγκαταστάσεις η οποία να είναι συνεπής προς μία διαβαθμισμένη προσέγγιση. Αυτή η αξιολόγηση ασφαλείας περιλαμβάνει τη συστηματική ανάλυση της κανονικής λειτουργίας και των αποτελεσμάτων της, τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να επέλθουν βλάβες και τις συνέπειες που αυτές θα έχουν. Οι αξιολογήσεις της ασφαλείας καλύπτουν τα μέτρα ασφαλείας που είναι απαραίτητα για να ελέγχεται ο κίνδυνος, τα δε χαρακτηριστικά ασφαλείας στο επίπεδο του σχεδιασμού και της μηχανοτεχνίας αξιολογούνται για να καταδειχθεί ότι πληρούν τις περί ασφαλείας απαιτήσεις που τους επιβάλλονται. Οσάκις προσφεύγει κανείς σε μέτρα ελέγχου ή δράσεις χειριστή προς διατήρηση της ασφαλείας, διεξάγεται αρχική αξιολόγηση ασφαλείας για να αποδειχθεί ότι οι διευθετήσεις είναι στιβαρές και αξιόπιστες. Έγκριση λειτουργίας πυρηνικής εγκατάστασης χορηγείται από κράτος μέλος μόνον αφού ο κάτοχος της άδειας αποδείξει προς ικανοποίηση του ρυθμιστικού φορέα ότι τα μέτρα ασφαλείας που προτείνει επαρκούν.

    3.2

    Η απαιτούμενη αξιολόγηση της ασφαλείας επαναλαμβάνεται εν όλω ή εν μέρει εάν, αργότερα κατά την εκτέλεση των δραστηριοτήτων, κρίνεται αναγκαίο για να ληφθεί υπόψη η αλλαγή περιστάσεων (όπως είναι η εφαρμογή νέων προτύπων ή οι επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις), η ανατροφοδότηση της αναφερόμενης στη λειτουργία εμπειρίας, οι τροποποιήσεις και τα αποτελέσματα της γήρανσης. Για εργασίες που συνεχίζουν επί μακρά χρονικά διαστήματα οι αξιολογήσεις τυγχάνουν ανασκόπησης και επαναλαμβάνονται εφόσον χρειάζεται. Προϋπόθεση για τη συνέχιση αυτών των εργασιών είναι να αποδειχθεί από αυτές τις αποτιμήσεις προς ικανοποίηση του ρυθμιστικού φορέα ότι τα μέτρα ασφαλείας παραμένουν επαρκή.

    3.3

    Στο πλαίσιο της απαιτούμενης αξιολόγησης της ασφαλείας εντοπίζονται και αναλύονται οι παράγοντες που προαγγέλλουν ατυχήματα (ένα αρχικό συμβάν που μπορεί να οδηγήσει σε συνθήκες ατυχήματος) και υιοθετούνται μέτρα για την πρόληψή τους.

    3.4

    Για την περαιτέρω ενίσχυση της ασφάλειας, εφαρμόζονται διαδικασίες για την ανατροφοδότηση και ανάλυση της αναφερόμενης στη λειτουργία εμπειρίας σε ίδιες και άλλες εγκαταστάσεις, περιλαμβανομένων αρχικών συμβάντων, προαγγέλων ατυχημάτων, «παρ’ ολίγο ατυχημάτων», ατυχημάτων, καθώς και μη εξουσιοδοτημένων πράξεων, ώστε να συναχθούν και να ανταλλαχθούν διδάγματα και να υιοθετηθούν τα κατάλληλα μέτρα.

    Αρχή 4:     Βελτιστοποίηση της ασφαλείας

    Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις βελτιστοποιούνται για να παρέχουν το ύψιστο επίπεδο ασφαλείας που μπορεί ευλόγως να επιτυγχάνεται χωρίς περιττούς περιορισμούς στη λειτουργία τους.

    4.1

    Η βελτιστοποίηση της ασφαλείας απαιτεί αξιολογικές κρίσεις περί της σχετικής σημασίας ποικίλων παραγόντων, μεταξύ των οποίων:

    οι πιθανότητες να σημειωθούν προβλέψιμα γεγονότα και οι συνεπαγόμενες συνέπειες·

    το μέγεθος και η κατανομή των λαμβανομένων δόσεων ακτινοβολίας·

    οι οικονομικοί, κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες που προέρχονται από κινδύνους ακτινοβολίας·

    βελτιστοποίηση της ασφαλείας επίσης σημαίνει ότι χρησιμοποιούνται ορθές πρακτικές και κοινός νους στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό στις καθημερινές δραστηριότητες.

    Αρχή 5:     Πρόληψη και μετριασμός

    Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι καταβάλλεται στην πράξη πάσα προσπάθεια για να προλαμβάνονται και μετριάζονται τα πυρηνικά ατυχήματα και τα ατυχήματα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις τους.

    5.1

    Έκαστο κράτος μέλος εξασφαλίζει ότι οι κάτοχοι αδείας καταβάλλουν στην πράξη πάσα προσπάθεια ώστε:

    να προλαμβάνεται η εμφάνιση ασυνήθων περιστάσεων ή ατυχημάτων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην απώλεια ελέγχου·

    να προλαμβάνεται η κλιμάκωση οιωνδήποτε τέτοιας μορφής ασυνήθων περιστάσεων ή ατυχημάτων τα οποία συμβαίνουν· και

    να μετριάζονται τυχόν βλαβερές συνέπειες ατυχήματος

    δια της υλοποίησης της «άμυνας εις βάθος».

    5.2

    Η ορθή υλοποίηση της έννοιας «άμυνα εις βάθος» εξασφαλίζει ότι ένα μόνο κρούσμα τεχνικής, ανθρώπινης ή οργανωτικής παράλειψης δεν θα μπορούσε να οδηγήσει σε βλαβερές συνέπειες, οι δε συνδυασμοί κρουσμάτων μη λειτουργίας που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σημαντικές βλαβερές συνέπειες έχουν πολύ μικρή πιθανότητα.

    5.3

    Η άμυνα εις βάθος υλοποιείται μέσω του συνδυασμού διαφόρων επαλλήλων και ανεξαρτήτων επιπέδων προστασίας τα οποία θα πρέπει να μη λειτουργήσουν για να καταστεί δυνατόν να προκληθούν βλαβερές συνέπειες στους εργαζομένους ή τον πληθυσμό. Τα επίπεδα άμυνας εις βάθος περιλαμβάνουν:

    κατάλληλη επιλογή τοποθεσίας

    κατάλληλο σχεδιασμό της πυρηνικής εγκαταστάσεως που συνίσταται σε:

    υψηλής ποιότητας σχεδιασμό και κατασκευή

    υψηλής αξιοπιστίας εξαρτήματα και εξοπλισμό

    έλεγχο, συστήματα περιορισμού και προστασίας και χαρακτηριστικά εποπτείας·

    κατάλληλη οργάνωση με:

    αποτελεσματικό σύστημα διαχείρισης με ανάληψη δέσμευσης από τη διοίκηση για την καλλιέργεια κλίματος υπέρ της ασφαλείας

    περιεκτικές επιχειρησιακές διαδικασίες και πρακτικές

    περιεκτικές διαδικασίες διαχείρισης ατυχήματος

    διευθετήσεις ετοιμότητας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

    Αρχή 6:     Ετοιμότητα και ανταπόκριση σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης

    Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι γίνονται διευθετήσεις ετοιμότητας και ανταπόκρισης σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης για ατυχήματα σε πυρηνικές εγκαταστάσεις σύμφωνα με τις διατάξεις της οδηγίας 96/29/Ευρατόμ.


    (1)   ΕΕ L 124, 17.5.2005, σ. 1· ΕΕ L 164, 16.6.2006, σ. 17 και κανονισμός (ΕΚ) 1367/2006, ΕΕ L 264, 25.9.2006, σ. 13.

    (2)   ΕΕ L 318, 11.12.1999, σ. 20 και ΕΕ L 172, 6.5.2004, σ. 7.


    Top