Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52009AE0630

    Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα Εταιρική σχέση μεταξύ εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και εργοδοτών (διερευνητική γνωμοδότηση)

    ΕΕ C 228 της 22.9.2009, p. 9–13 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    22.9.2009   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    C 228/9


    Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα «Εταιρική σχέση μεταξύ εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και εργοδοτών» (διερευνητική γνωμοδότηση)

    2009/C 228/02

    Με επιστολή της 27ης Ιουνίου 2008, το τσεχικό Υπουργείο Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή να καταρτίσει, εν όψει της επικείμενης τσεχικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διερευνητική γνωμοδότηση με θέμα:

    «Εταιρική σχέση μεταξύ εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και εργοδοτών» (διερευνητική γνωμοδότηση).

    Το ειδικευμένο τμήμα «Απασχόληση, κοινωνικές υποθέσεις, δικαιώματα του πολίτη», στο οποίο ανατέθηκε η προετοιμασία των σχετικών εργασιών της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, υιοθέτησε τη γνωμοδότησή του στις 10 Μαρτίου 2009, με βάση την εισηγητική έκθεση του κ. MALOSSE και του συνεισηγητή κ. PIRVULESCU.

    Κατά την 452η σύνοδο ολομέλειάς της, της 24ης και 25ης Μαρτίου 2009 (συνεδρίαση της 24ης Μαρτίου 2009), η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή υιοθέτησε με 160 ψήφους υπέρ, 1 ψήφο κατά και 11 αποχές την ακόλουθη γνωμοδότηση.

    1.   Περίληψη και συστάσεις

    1.1

    Η παρούσα διερευνητική γνωμοδότηση αποτελεί την ανταπόκριση της ΕΟΚΕ στην πρόσκληση της τσεχικής Προεδρίας και επικεντρώνεται στις σχέσεις μεταξύ εργοδοτών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Στη γνωμοδότηση αυτή διατυπώνονται συστάσεις προς τις επιχειρήσεις, τις ενώσεις επιχειρήσεων, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα που παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλομορφία, καθώς και προς την Ε.Ε., και σκιαγραφούνται οι άξονες που πρέπει να τηρηθούν για την έναρξη του κοινωνικού διαλόγου και του διαλόγου των πολιτών με το σύνολο των ενδιαφερομένων θεσμών και φορέων.

    1.2

    Η προσέγγιση του θέματος στηρίζεται στα ακόλουθα δεδομένα:

    Την τρέχουσα κρίση η οποία εκθέτει την Ευρώπη σε νέες εξωτερικές και εσωτερικές προκλήσεις και εκδηλώνεται στην πραγματική οικονομία με το κλείσιμο και τις αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων και με τη σημαντική αύξηση της ανεργίας.

    Την ύπαρξη διαρθρωτικών τάσεων με ισχυρό κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο, όπως η γήρανση του πληθυσμού, η εμφάνιση αναδυόμενων οικονομικών δυνάμεων στα πλαίσια του παγκόσμιου ανταγωνισμού και η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών οι οποίες επιβάλλουν συνεχή προσαρμογή καθώς και πρόβλεψη των νέων δεξιοτήτων που απαιτούνται.

    Τις ανάγκες των ατόμων και των ομάδων που κινδυνεύουν με αποκλεισμό. Οι ευάλωτες ομάδες είναι περισσότερο εκτεθειμένες σε περιόδους κρίσης. Οι συνεργασίες πρέπει να προάγουν την ισότητα αναπτύσσοντας σχέδια τα οποία ευνοούν την ένταξη των γυναικών, των νέων, των μειονοτήτων, των ατόμων με ειδικές ανάγκες και των ηλικιωμένων στην αγορά εργασίας.

    1.3

    Προβάλλονται διάφοροι μεθοδολογικοί άξονες προτεραιότητας:

    Η ύπαρξη ενός πνεύματος συνεργασίας που σέβεται τις θεμελιωδώς διαφορετικές αποστολές των επιχειρήσεων και των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

    Η ανεπαρκής ακόμη ανάπτυξη των σχέσεων και των συνεργασιών μεταξύ εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων - με την εξαίρεση της τεχνικής και της επαγγελματικής εκπαίδευσης - σε συνδυασμό με την έλλειψη των απαραίτητων μέσων και την απουσία στρατηγικού οράματος.

    Η ανάγκη να βρεθεί για όλες τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν η σωστή ισορροπία μεταξύ των προσεγγίσεων από την κορυφή προς τη βάση και από τη βάση προς την κορυφή.

    Η σημασία των προσωπικών σχέσεων για την αποτελεσματικότητα των συνεργασιών.

    Η υποχρέωση να εξεταστεί το σύνολο της προβληματικής των εταιρικών σχέσεων με την ευρεία έννοια μεταξύ εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (πανεπιστήμια, επαγγελματική κατάρτιση, σχολές, …) και εργοδοτών (ιδιωτικός τομέας, δημόσιος τομέας, ΜΚΟ, …) στο πλαίσιο μιας προσέγγισης στα ακόλουθα τρία επίπεδα:

    Πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση·

    Αρχική και συνεχής επαγγελματική κατάρτιση·

    Κατάρτιση μηχανικών και τεχνικών, καινοτομία και έρευνα.

    Ιδιαίτερες προσπάθειες προς την κατεύθυνση των επαγγελματικών κλάδων και των ΜΜΕ. Αυτή η κατηγορία επιχειρήσεων, λόγω της ευελιξίας που διαθέτουν, αποτελεί την βασική πηγή δημιουργίας απασχόλησης σε περίοδο κρίσης και διαδραματίζει ιδιαίτερο ρόλο για την ανάπτυξη του επιχειρηματικού πνεύματος και την προαγωγή της δημιουργικότητας.

    Ο ρόλος των οργανώσεων των εργοδοτών και των εργαζομένων, καθώς και των οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών που δρουν ως καταλύτες έργων και συνεργιών, με απώτερο στόχο την στήριξη πρωτοβουλιών και βιώσιμων και δυναμικών δομών.

    Ένας γενικός προσανατολισμός στο πλαίσιο του ανταγωνισμού και υπέρ ενός πρότυπου εταιρικής σχέσης μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων παραγόντων.

    1.4

    Η ΕΟΚΕ προτείνει να οικοδομηθεί σε ευρωπαϊκή κλίμακα ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων με προοπτική την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων που προσφέρει η ευρωπαϊκή διάσταση, αλλά και για την κοινωνική πρόοδο. Η ΕΟΚΕ συνιστά την έναρξη μιας ευρωπαϊκής προσπάθειας που θα μπορούσε να ονομαστεί «Διαδικασία της Πράγας» αναφερόμενη στη διάσκεψη «Εταιρική σχέση μεταξύ εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και εργοδοτών» που θα πραγματοποιηθεί στις 6 και 7 Απριλίου στην Πράγα με πρωτοβουλία της τσεχικής Προεδρίας. Αυτή θα μπορούσε να προσλάβει το σχήμα ενός αρκετά ευρέως ευρωπαϊκού πλαισίου αναφοράς που θα επιτρέπει στους επιτόπιους φορείς να προωθήσουν σε τοπικό και εθνικό επίπεδο καινοτόμες δράσεις που αποσκοπούν στα ακόλουθα:

    Να κληθούν τα κράτη μέλη και άλλες δημόσιες αρχές να επενδύσουν περισσότερο στην εκπαίδευση εν γένει και ιδιαιτέρως στις εν λόγω εταιρικές σχέσεις, ούτως ώστε να βρεθεί η κατάλληλη απάντηση στην προϊούσα οικονομική κρίση και τις δυσχέρειες που εξακολουθούν να υφίστανται στην αγορά εργασίας.

    να ενθαρρυνθούν οι επιχειρήσεις και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα να συμμετάσχουν στις εν λόγω εταιρικές σχέσεις εφαρμόζοντας καινοτομίες σε επίπεδο μορφής αλλά και περιεχομένου.

    Να οργανωθούν ανταλλαγές καλών πρακτικών και να δομηθούν τεχνικά και χρηματοδοτικά πλαίσια τα οποία προσφέρουν τη δυνατότητα δοκιμής, αξιολόγησης και διάδοσης πρωτοβουλιών σε ευρωπαϊκή κλίμακα.

    Να αναπτυχθούν κοινά προγράμματα (κοινά πλαίσια αναφοράς για πτυχία, δίκτυο σχολών και πρωτοβουλιών, κατάρτιση εκπαιδευτικών, δίκτυο διαμεσολαβητών).

    Να προωθηθούν προγράμματα διασταυρούμενης κινητικότητας μεταξύ εκπαιδευτικών, μαθητών, σχολών και οργανώσεων των εργοδοτών.

    1.5

    Η ΕΟΚΕ συνιστά να χρηματοδοτηθεί η διαδικασία από τώρα μέχρι το 2013 από τα διαρθρωτικά ταμεία και τα τρέχοντα προγράμματα (Leonardo, Grundtvig, Erasmus για τους φοιτητές, Erasmus για τους μαθητευόμενους, Erasmus για τους επιχειρηματίες, …), τα οποία θα πρέπει να προσαρμοστούν εάν είναι απαραίτητο. Τα διαρθρωτικά ταμεία πρέπει να είναι σε θέση να παρεμβαίνουν για την ενίσχυση της αρχικής κατάρτισης. Μετά το 2003 θα μπορούσε να προταθεί ένα ειδικό συμπληρωματικό πρόγραμμα.

    2.   Αναγκαιότητα και δυνατότητες της εταιρικής σχέσης μεταξύ του κόσμου της εκπαίδευσης και του κόσμου των επιχειρήσεων

    2.1

    Στο σύνολο της ευρωπαϊκής επικράτειας, η ανάπτυξη και η ποιότητα ζωής εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το πολιτιστικό και επιστημονικό επίπεδο, το οποίο με τη σειρά του εξαρτάται από την ποιότητα των εκπαιδευτικών συστημάτων. Πρέπει να υπογραμμισθεί ότι, στην Ευρώπη, η εταιρική σχέση επιχείρησης/εκπαίδευσης βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα σύνολο σημαντικών προβλημάτων, τα οποία συνδέονται:

    σε κοινωνικό επίπεδο, με την έντονη αύξηση της ζήτησης γνώσεων·

    σε οικονομικό επίπεδο, με την τεράστια ανάπτυξη των επιστημών που πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο διδασκαλίας, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ανάγκες της οικονομίας·

    σε πολιτιστικό επίπεδο, με τις ολοένα και πιο πολύπλοκες ανάγκες όσον αφορά την προώθηση των αξιών της πολυπολιτισμικότητας·

    Η εταιρική σχέση πρέπει επίσης να ενσωματώνει τα ακόλουθα:

    το δικαίωμα όλων στην εκπαίδευση και την κατάρτιση και μάλιστα στο ανώτερο δυνατό επίπεδο γενικής καλλιέργειας, συμπεριλαμβάνοντας την εκμάθηση γλωσσών και σύγχρονων τεχνικών επικοινωνίας·

    την καταπολέμηση κάθε μορφής αποκλεισμού και διάκρισης καθώς και το σεβασμό της πολυμέρειας σε όλες τις μορφές της·

    πρωτοβουλία και δημιουργικότητα και όλες τις θετικές αρχές γύρω από την έννοια της δημιουργίας πλούτου και του επιχειρηματικού πνεύματος·

    ιδιαίτερη μέριμνα σε μεμονωμένες περιπτώσεις, κυρίως σε ό,τι αφορά ειδικές ομάδες.

    2.2

    Κατά παράδοση, η Ευρώπη στηριζόταν στις μακροπρόθεσμες προβλέψεις όσον αφορά τις επαγγελματικές δεξιότητες. Ωστόσο, σε μία ταχέως μεταβαλλόμενη παγκόσμια οικονομία, πρέπει να υπάρχει στενότερη συνεργασία μεταξύ των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και των επιχειρήσεων όσον αφορά τις άμεσες και μελλοντικές απαιτήσεις της βιομηχανίας και ιδιαίτερα των ΜΜΕ.

    2.3

    Εδώ και καιρό υπάρχουν πολύ θετικές εμπειρίες, οι οποίες εγγράφονται στην αποστολή της τεχνικής, της δευτεροβάθμιας και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο πλαίσιο εταιρικών σχέσεων που τους επιτρέπουν να συνυπάρχουν με το οικονομικό περιβάλλον μέσω πολλαπλών –τυπικών ή άτυπων– συμφωνιών, οι οποίες συνδέουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα με τις επιχειρήσεις και αντιστρόφως. Πέραν των καλών πρακτικών που παρατηρούνται σχεδόν παντού και χωρίς να θίγονται οι αρμοδιότητες κάθε πλευράς και ιδιαιτέρως εκείνες των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που αφορούν την απονομή διπλωμάτων σε κατάσταση πλήρους αυτονομίας, υπάρχει έντονη φιλοδοξία για την οικοδόμηση βιώσιμων εταιρικών σχέσεων που αποσκοπούν στην επίτευξη συνεργιών, τη συσπείρωση δυνάμεων και ταλάντων με απώτερο στόχο την από κοινού ανεύρεση των κατάλληλων απαντήσεων στις οικονομικές και τις κοινωνικές ανάγκες.

    Οι επιχειρήσεις και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα επιδιώκουν προφανώς διαφορετικούς στόχους. Ωστόσο, με την προώθηση της ανταλλαγής πληροφοριών, τη σύναψη εταιρικών σχέσεων και την κατάρτιση κοινών σχεδίων, μπορούν να κατορθώσουν να εξασφαλίσουν με καλύτερο τρόπο την επιτυχία της αποστολής τους. Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, αν όχι αιώνες, υπάρχουν σε πολλά κράτη μέλη παραδείγματα εναλλασσόμενης εκπαίδευσης και συστημάτων κατάρτισης σύμφωνα με τα οποία η εκπαίδευση πραγματοποιείται στο σχολείο και στην εταιρία (διττό σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης στη Γερμανία, apprentissage στη Γαλλία, apprenticeships στο Ηνωμένο Βασίλειο κ.λπ.). Η εναλλασσόμενη εκπαίδευση απέδειξε την υψηλή προστιθέμενη αξία των συνεχών, διαρθρωμένων και ολοκληρωμένων εταιρικών σχέσεων.

    2.4

    Υπό ιδανικές συνθήκες, μια επιχείρηση συνεισφέρει γνώσεις σχετικά με τις ανάγκες της αγοράς, τόσο στο άμεσο μέλλον όσο και προορατικά, και παρέχει έτσι τη δυνατότητα καλύτερου προσανατολισμού της προσφοράς στον τομέα της εκπαίδευσης και κατάρτισης. Αποτελεί δεξαμενή τεχνογνωσίας, επαγγελματικών προσόντων και τεχνικών μέσων.

    2.5

    Ομοίως, στον τομέα της εκπαίδευσης, υπάρχει συγκέντρωση τεχνικών και επιστημονικών γνώσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν πρακτικά: προετοιμασία στο περιβάλλον εργασίας, ανάπτυξη νέων προσφορών και διαδικασιών καλλιέργειας προσόντων.

    3.   Προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα

    3.1

    Παρά τις πολυάριθμες θετικές εμπειρίες, οι πρωτοβουλίες για τη σύναψη εταιρικών σχέσεων μεταξύ εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και εργοδοτών παραμένουν ολιγάριθμες και συχνά περιορίζονται στην τεχνική και την επαγγελματική κατάρτιση. Ενόψει της οικονομικής κρίσης, «η αξιοποίηση του δυναμικού αυτών των εταιρικών σχέσεων» αποτελεί αναγκαιότητα, δεδομένου ότι η καλύτερη προσαρμογή της κατάρτισης στις ανάγκες της αγοράς εργασίας και η καλύτερη αξιοποίηση των προσόντων και των ανθρώπινων πόρων στις επιχειρήσεις αποτελούν καθοριστικές προϋποθέσεις επιτυχούς ανάκαμψης.

    3.2

    Εξυπακούεται ότι το πλαίσιο της νέας αυτής ευρωπαϊκής εταιρικής σχέσης πρέπει να εμφανίζει πολυμορφία. Πρέπει να περιλαμβάνει, με εξατομικευμένο τρόπο, τους διάφορους εμπλεκόμενους παράγοντες:

    σε τοπικό επίπεδο, την επιχείρηση με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τις τοπικές αρχές·

    οι ενώσεις επιχειρηματιών, οι κοινωνικοί εταίροι, οι εκπαιδευτικές δομές και άλλοι παράγοντες της κοινωνίας των πολιτών πρέπει να μπορέσουν να προωθήσουν και να παράσχουν ένα δομημένο πλαίσιο στις εν λόγω τοπικές εταιρικές σχέσεις·

    σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι μεγάλες ευρωπαϊκές οργανώσεις επιχειρηματιών, μισθωτών και άλλοι παράγοντες της κοινωνίας των πολιτών, και φυσικά οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, πρέπει να προσδώσουν στην εταιρική σχέση μια διάσταση που αντιστοιχεί στο επίπεδο της Ευρώπης των 27.

    3.3

    Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και οι επιχειρήσεις φέρουν μια κοινή ευθύνη, ιδίως στο επίπεδο των αντιπροσωπευτικών οργανώσεών τους: να προτείνουν από κοινού διαύλους και προσφορές κατάρτισης.

    3.4

    Η επιχείρηση βρίσκεται αντιμέτωπη με την αναγκαιότητα να αποκτήσει μεγάλη ποικιλία προσόντων, τα οποία σχετίζονται με τις διάφορες διαστάσεις που καθορίζουν ή επηρεάζουν την οργάνωση, τη λειτουργία και την οικονομική της δραστηριότητα: τεχνολογική πρόοδος, διεθνοποίηση, αποϋλοποίηση των αγορών. Η επιχείρηση οφείλει, αφενός, να βρει στην αγορά εργασίας τις αντίστοιχες ικανότητες και, αφετέρου, να καλλιεργεί τα προσόντα των υπαλλήλων, αλλά και των σημερινών και των μελλοντικών στελεχών της ανάλογα με τις επαγγελματικές απαιτήσεις. Από την πλευρά τους, οι μισθωτοί βρίσκονται αντιμέτωποι με την αντίστοιχη αναγκαιότητα να αναπτύξουν την απασχολησιμότητά τους στα επαγγέλματά τους, να εξασφαλίσουν την επικύρωση των προσόντων που έχουν αποκτήσει μέσω διπλωμάτων αναγνωρισμένης αξίας τόσο εντός της επιχείρησης όσο και εκτός αυτής, στην ευρύτερη αγορά εργασίας.

    3.5

    Η δυναμική της εξέλιξης της εκπαίδευσης στην Ευρώπη κυριαρχείται σε μεγάλο βαθμό από δύο φαινόμενα: τη μαζικοποίηση και τη διαφοροποίηση της εκπαίδευσης. Η ταχεία αύξηση του αριθμού των μαθητών και των σπουδαστών τις τελευταίες δεκαετίες, είχε ταυτόχρονα ως αποτέλεσμα την έντονη διαφοροποίηση του πληθυσμού (ηλικιακές δομές, εκπαιδευτικό ιστορικό, κοινωνική προέλευση κλπ.), η οποία δημιούργησε με τη σειρά της την ανάγκη προσαρμοσμένων μεθόδων εργασίας και ειδικών χειρισμών.

    3.6

    Παρά τις σημερινές δυσχέρειες, οι δυνατότητες συνεργασίας για τον σκοπό αυτό είναι τεράστιες, και υπάρχουν τρεις πτυχές που πρέπει να τονιστούν στο συγκεκριμένο επίπεδο προσέγγισης του προβλήματος:

    3.6.1

    Σήμερα, παρατηρείται μεγάλη έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού σε τομείς όπως η παροχή προσωπικών υπηρεσιών, οι κατασκευές, εστιατόρια-ξενοδοχεία κλπ. Η τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση αποτέλεσε συχνά σημείο αναφοράς για τη συνεργασία, σε τοπικό επίπεδο, μεταξύ επιχειρήσεων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Σε πολλές χώρες έχει περιπέσει σε αχρησία και ορισμένοι πιστεύουν ότι η ενίσχυση της ανασφάλειας και του αποκλεισμού στις κοινωνίες μας συνδέεται άμεσα με το φαινόμενο αυτό. Κοινή ευθύνη των επιχειρήσεων και των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων είναι να αναβαθμίσουν τις προοπτικές σταδιοδρομίας (μισθοί, προαγωγές κλπ.) και να προβάλλουν τις αξίες των επαγγελμάτων και των επιτηδευμάτων, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα μια ποιοτική εκπαίδευση, η οποία θα περιλαμβάνει σημαντικό μερίδιο «γενικής καλλιέργειας».

    3.6.2

    Η μονιμότητα και η ταχύτητα του ρυθμού των αλλαγών απαιτούν τη διαρκή ενημέρωση των αποτελεσμάτων, τη συνεχή κατάρτιση, την επανακατάρτιση και την αναβάθμιση των επαγγελματικών ικανοτήτων και προσόντων. Η δια βίου εκπαίδευση επιβάλλεται συνεπώς για όλους σήμερα και προσφέρει μια καταπληκτική ευκαιρία για την σύναψη εταιρικών σχέσεων μεταξύ εργοδοτών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

    3.6.3

    Εκτός από ορισμένες εξαιρέσεις, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα παραμένουν σε μεγάλο βαθμό άγνωστα στις περισσότερες επιχειρήσεις, και ιδίως στις ΜΜΕ. Όμως, οι ΜΜΕ ενδέχεται να χρειάζονται άτομα με πολυδύναμες σπουδές. Μια μέθοδος που χαίρει προτίμησης θα ήταν η τόνωση της συμμετοχής των εργοδοτών στην κατάρτιση του διδακτικού προσωπικού που επιδίδεται στην καλλιέργεια επαγγελματικών δεξιοτήτων. Επιπλέον, θα ήταν σκόπιμο να καταρτισθούν διαμεσολαβητές για την προαγωγή και την εύρυθμη λειτουργία των εταιρικών σχέσεων

    4.   Προς ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο για τις σχέσεις μεταξύ του κόσμου της εκπαίδευσης και των επιχειρήσεων

    Οι περίοδοι κρίσης με τις μεγάλες νέες προκλήσεις και την υψηλή αύξηση της ανεργίας απαιτούν, περισσότερο από όλες τις άλλες, επενδύσεις στον τομέα της εκπαίδευσης και ταχεία πρόβλεψη, αξιολόγηση και διαχείριση των μελλοντικών αναγκών σε δεξιότητες, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Νέες δεξιότητες για νέες θέσεις εργασίας». (1) Πρέπει οπωσδήποτε να ενεργοποιηθούν τα υφιστάμενα μέσα, δηλαδή τα διαρθρωτικά ταμεία, για την αντιμετώπιση αυτής της προβληματικής την τρέχουσα περίοδο και να επινοηθούν νέες μορφές παρέμβασης για την περίοδο 2014 - 2020.

    4.1   Τη δεκαετία του 80, δημιουργήθηκε ένα μοναδικό ευρωπαϊκό δίκτυο (πρόγραμμα COMETT), ικανό να οργανώνει κάθε χρόνο με αποτελεσματικότητα χιλιάδες διεθνικές ανταλλαγές μεταξύ βιομηχανίας και πανεπιστημίων, προσφέροντας δυνατότητες εντατικών μαθημάτων προηγμένης κατάρτισης. Τόσο η ποσότητα όσο και η ποιότητα της προσφοράς προηγμένης κατάρτισης βελτιώθηκαν σε όλη την ευρωπαϊκή επικράτεια, συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας, στη συνειδητοποίηση και στην κατανόηση των πλεονεκτημάτων που προσφέρει η συνεργασία μεταξύ πανεπιστημίων και επιχειρήσεων.

    Ορισμένα στοιχεία του COMETT επαναλήφθηκαν στο πρόγραμμα Leonardo da Vinci, αλλά ο συγκεκριμένος χαρακτήρας του και οι δυνατότητες των δικτύων που δημιουργήθηκαν με τον τρόπο αυτό χάθηκαν (2).

    4.2   Η διαδικασία της Μπολόνια

    4.2.1

    Η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού χώρου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η οποία δρομολογήθηκε με την ονομασία «διαδικασία της Μπολόνια» το 1999 από τους υπουργούς παιδείας και τους υπευθύνους των πανεπιστημίων 29 χωρών, οδήγησε σε μια σημαντική μεταρρύθμιση, η οποία συγκεντρώνει επίσημα 46 χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    4.2.2

    Στόχος είναι η σύσταση ενός ευρωπαϊκού χώρου κατάρτισης, ο οποίος θα επιτευχθεί κυρίως με την εναρμόνιση των πανεπιστημιακών τίτλων στην Ευρώπη: Πτυχίο/Bachelor - Master - Διδακτορικό, εναρμόνιση η οποία θα επιτρέψει κυρίως τη συγκρισιμότητα των σπουδών και, επομένως, την κυκλοφορία των σπουδαστών και την κινητικότητα προσώπων.

    4.2.3

    Πρέπει, όμως, να σημειωθεί:

    ότι πουθενά δεν αναφέρεται ως προτεραιότητα η ενίσχυση των δεσμών μεταξύ του κόσμου των επιχειρήσεων και του κόσμου της εκπαίδευσης·

    ότι τα πανεπιστήμια, αποστολή των οποίων δεν είναι βεβαίως κατά προτεραιότητα οι σχέσεις με τους εργοδότες, δεν διαθέτουν εν γένει ούτε τα μέσα ούτε το δυναμικό για να αναπτύξουν διαρθρωτικές σχέσεις με τις επιχειρήσεις των χωρών της Ε.Ε.·

    ότι οι εργοδότες προσδοκούν τη συνεργασία αλλά, πολύ συχνά, δεν προσφέρουν την τεχνική και οικονομική βοήθεια που αναμένεται.

    4.3   Η διαδικασία της Κοπεγχάγης

    4.3.1

    Η διαδικασία αυτή ξεκίνησε στην ΕΕ το 2002 και έχει στόχο να καταστούν τα συστήματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (ΕΕΚ) ποιοτικά σημεία αναφοράς. Έτσι, ενθαρρύνθηκαν έντονα δράσεις παρεμφερείς με τη διαδικασία της Μπολόνια, αλλά προσαρμοσμένες στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

    4.3.2

    Τα προγράμματα Leonardo και Grundtvig, τα οποία επιτρέπουν καταρχάς την κινητικότητα προσώπων που επιθυμούν να αποκομίσουν επαγγελματική εμπειρία στην Ευρώπη και διευκολύνουν τις ανταλλαγές καλών πρακτικών μεταξύ φορέων που είναι αρμόδιοι για την κατάρτιση και, κατά δεύτερον, στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας και στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής διάστασης της εκπαίδευσης ενηλίκων και προσφέρουν στους ευρωπαίους πολίτες περισσότερες δυνατότητες να βελτιώνουν την κατάρτισή τους καθόλη τη διάρκεια του βίου τους, εξακολουθούν να είναι γνωστά σε έναν περιορισμένο κύκλο και δεν έχουν αναπτύξει την κρίσιμη μάζα που θα επέτρεπε την ανάπτυξη των στόχων τους. Χωρίς να αμφισβητούνται τα δεδομένα, στο μέλλον θα ήταν σκόπιμο να ενισχυθούν τα μέσα δράσης που διαθέτουν.

    4.3.3

    Η δήλωση του Συμβουλίου του Bordeaux (26/11/2008) ακολουθεί την κατεύθυνση της διαδικασίας της Κοπεγχάγης για την ενισχυμένη ευρωπαϊκή συνεργασία στο χώρο της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης. Επίσης, επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα κινητοποίησης των απαραίτητων δημοσίων και ιδιωτικών πόρων, και μάλιστα με την προσφυγή σε μέσα, όπως τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία, το ΕΤΠΑ και τα δάνεια της ΕΤΕ.

    Διαπιστώνοντας τις υφιστάμενες ανεπάρκειες σε ό,τι αφορά στις δεξιότητες και την ανάγκη ανάπτυξης δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την πρόβλεψη των αναγκών, η δήλωση του Bordeaux προβλέπει την ευρύτερη δυνατή ανάπτυξη του συντελεστή επαγγελματική κατάρτιση και την παρέμβαση των κρατών μελών, της Επιτροπής και των κοινωνικών εταίρων.

    5.   Μια νέα ευρωπαϊκή διαδικασία για την προαγωγή εταιρικών σχέσεων μεταξύ εργοδοτών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων

    5.1

    Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση για την πρόοδο του προγράμματος «Εκπαίδευση και κατάρτιση 2010» (3), η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να αγνοήσει την υστέρησή της στον τομέα της εκπαίδευσης ούτε τη δυσκολία της να προτείνει στις επιχειρήσεις πρόσωπα που να διαθέτουν βασική κατάρτιση και επαρκή εξειδίκευση για την αντιμετώπιση των τεχνολογικών προκλήσεων και του σημερινού πλαισίου της παγκοσμιοποίησης. Για τον σκοπό αυτό, η ενδοευρωπαϊκή κινητικότητα αποτελεί αναγκαιότητα, όπως και η εκμάθηση ξένων γλωσσών στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την πολυγλωσσία. Επομένως, πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι το ενδιαφέρον για μια διασταυρούμενη προσέγγιση στο θέμα των σχέσεων μεταξύ επιχειρήσεων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων αποτελεί αναγκαιότητα τόσο για την απόκριση στο πρόβλημα όσο, και κυρίως, για την κατάργηση του διαχωρισμού των εθνικών εκπαιδευτικών πολιτικών και την απελευθέρωση – επιτέλους - των δυνατοτήτων ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό.

    5.2

    Πρέπει να ενισχυθούν περισσότερο οι σχολές και τα πανεπιστήμια που επιχειρούν να μην περιορίζουν την προσφορά τους στην αρχική κατάρτιση, αλλά να χρησιμοποιούνται και ως ιδρύματα συνεχούς κατάρτισης. Για παράδειγμα, με εξαίρεση ορισμένα κράτη μέλη, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα δεν είναι επιλέξιμα για τη χορήγηση οικονομικής συνδρομής στο πλαίσιο των διαρθρωτικών προγραμμάτων για την ανάπτυξη των ανθρώπινων πόρων. Ωστόσο, οι εμπειρίες των χωρών στις οποίες υπάρχει η συγκεκριμένη δυνατότητα πρόσβασης δείχνουν ότι η εν λόγω πρωτοβουλία μπορεί να συμβάλει θετικά και σημαντικά στην σύσφιξη των σχέσεων με τις επιχειρήσεις, καθώς και στην αύξηση εν γένει της ποιότητας της προσφοράς εκπαίδευσης και κατάρτισης.

    5.3

    Το κυριότερο μειονέκτημα που καταλογίζεται στα ευρωπαϊκά προγράμματα είναι η έλλειψη φιλοδοξίας λόγω των περιορισμένων προϋπολογισμών που διαθέτουν. Έτσι, αντί να προταθεί απλώς ένα ακόμη ευρωπαϊκό πρόγραμμα, το οποίο θα παραμείνει γνωστό σε περιορισμένο κύκλο και θα αγγίξει ένα κοινό πολύ περιθωριακό και ελιτίστικο, θα έπρεπε μάλλον να υιοθετηθεί μια συστημική προσέγγιση βασισμένη σε μηχανισμούς πιο απλούς (όχι γραφειοκρατικούς, όπως συμβαίνει πάρα πολύ συχνά με τα ευρωπαϊκά προγράμματα) και πιο φιλόδοξους με:

    ένα σφαιρικό πολιτικό πλαίσιο, το οποίο θα υποβληθεί στην έγκριση των κοινωνικών εταίρων, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της ΕΟΚΕ·

    ευρωπαϊκά εργαλεία γνώσης των αγορών, των τομέων όπου παρατηρείται υψηλή ζήτηση προσοντούχων ατόμων·

    ανταλλαγές ορθών πρακτικών, οι οποίες θα περιλαμβάνουν τόσο την τεχνική εκπαίδευση όσο και τη διά βίου κατάρτιση και την έρευνα·

    μηχανισμούς «ευρωπαϊκών υποτροφιών», οι οποίοι θα χρηματοδοτούνται τόσο από την ΕΕ και τα κράτη όσο και από τον ιδιωτικό τομέα και τις οργανώσεις και θα αφορούν κάθε κοινό, και ιδίως τις μειονότητες και τους νέους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες: δυνατότητες πρακτικής άσκησης, προγράμματα επαγγελματικής ένταξης, σχέδια καινοτομίας·

    την καθιέρωση κοινών πλαισίων αναφοράς για διπλώματα και επαγγελματικούς τίτλους, και την ανάπτυξη διασυνοριακών δικτύων για τοπικές πρωτοβουλίες ·

    τη δημιουργία ευρωπαϊκού δικτύου διαμεσολαβητών για τη διευκόλυνση των εταιρικών σχέσεων·

    την προσαρμογή των υφιστάμενων ευρωπαϊκών ταμείων και προγραμμάτων στον στόχο αυτό·

    5.4

    Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση συνιστά τεράστιο πλεονέκτημα για την ανταλλαγή εμπειριών και την επέκταση των υφιστάμενων δυνατοτήτων, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ευρύτερο και πλουσιότερο πλαίσιο για τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και να προσφερθεί στις επιχειρήσεις μια εσωτερική αγορά που τους παρέχει δυνατότητες ανάπτυξης. Στο πλαίσιο της διαδικασίας της Πράγας, η διάσκεψη «Εταιρική σχέση μεταξύ εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και εργοδοτών», που θα πραγματοποιηθεί στις 6 και 7 Απριλίου στην Πράγα με πρωτοβουλία της τσεχικής Προεδρίας, θα μπορούσε να προσφέρει μια πολιτική δυναμική και ένα λειτουργικό χάρτη πορείας που χρειάζονται.

    Βρυξέλλες, 24 Μαρτίου 2009.

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και οινωνικής Επιτροπής

    Mario SEPI


    (1)  COM(2008) 868/3 «Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών: Νέες δεξιότητες για νέες θέσεις εργασίας - Πρόβλεψη και κάλυψη των αναγκών της αγοράς εργασίας και των αναγκών σε δεξιότητες »{sec (2008) 3058}

    (2)  Διερευνητική γνωμοδότηση της ΕΟΚΕ, με θέμα «Προαγωγή της κινητικότητας των νέων στην Ευρώπη», εισηγητής: ο κ. RODRÍGUEZ GARCÍA-CARO (ΕΕ C 224 30.8.2008).

    (3)  http://ec.europa.eu/education/policies/2010/natreport08/council_el.pdf - Έκθεση του COREPER στο Συμβούλιο της 31.1.2008, Έκθεση προόδου του Συμβουλίου και της Επιτροπής το 2008 σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος εργασίας «Εκπαίδευση και κατάρτιση 2010», έγγρ. 5723/08.


    Top