EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52008AE1520

Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τη διάθεση στην αγορά και τη χρήση ζωοτροφών COM(2008) 124 τελικό — 2008/0050(COD)

ΕΕ C 77 της 31.3.2009, p. 84–87 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

31.3.2009   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 77/84


Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα «Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τη διάθεση στην αγορά και τη χρήση ζωοτροφών»

COM(2008) 124 τελικό — 2008/0050(COD)

(2009/C 77/21)

Στις 18 Μαρτίου 2008, και σύμφωνα με τα άρθρα 37 και 152(2) της Συνθήκης περί ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, το Συμβούλιο αποφάσισε να ζητήσει τη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για την:

Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τη διάθεση στην αγορά και τη χρήση ζωοτροφών.

Το ειδικευμένο τμήμα «Γεωργία, αγροτική ανάπτυξη και περιβάλλον», στο οποίο ανατέθηκε η προετοιμασία των σχετικών εργασιών της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, υιοθέτησε τη γνωμοδότησή του στις 2 Σεπτεμβρίου 2008, με βάση την εισηγητική έκθεση του κ. Allen.

Κατά την 447η σύνοδο ολομέλειάς της, της 17ης και 18ης Σεπτεμβρίου 2008 (συνεδρίαση της 17ης Σεπτεμβρίου), η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή υιοθέτησε ομόφωνα την ακόλουθη γνωμοδότηση.

1.   Συμπεράσματα και συστάσεις

1.1

Η ΕΟΚΕ επικροτεί τον κανονισμό που προτείνει η Επιτροπή.

1.2

Η ΕΟΚΕ επικροτεί την πρόταση, όπως διευκρινίζεται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 και στο άρθρο 5 παράγραφος 1, σύμφωνα με την οποία τα συναφή τμήματα του κανονισμού για την υγιεινή των ζωοτροφών και του κανονισμού για τη νομοθεσία για τα τρόφιμα θα εφαρμόζονται επίσης στις ζωοτροφές για ζώα συντροφιάς καθώς και στις ζωοτροφές για τα ζώα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τροφίμων.

1.3

Είναι σημαντικό οι ελεγκτικές αρχές να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε κάθε πληροφορία που αφορά τη σύνθεση ή τις ισχυριζόμενες ιδιότητες των ζωοτροφών που διατίθενται στην αγορά, ώστε να μπορεί να επαληθευθεί η ακρίβεια των στοιχείων που αναγράφονται στην επισήμανση.

1.4

Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων ζωωτροφών που διαθέτουν πρώτοι ζωωοτροφές στην αγορά της ΕΕ και οι οποίοι χρησιμοποιούν ζωωτροφές ή πρώτες ύλες ζωωτροφών που εισάγονται από κράτη εκτός ΕΕ οφείλουν να διασφαλίζουν ότι οι εν λόγω εισαγωγές τηρούν τα ίδια πρότυπα που θα ίσχυαν και στην περίπτωση που τα υλικά αυτά παράγονταν στο εσωτερικό της ΕΕ. Τούτο πρέπει να υπόκειται στον έλεγχο των ελεγκτικών αρχών.

1.5

Πρέπει να υπάρχει δέσμευση ότι το πρόσωπο που απαντά στον δωρεάν αριθμό τηλεφώνου, ο οποίος αναφέρεται στην επισήμανση των ζωοτροφών για ζώα συντροφιάς, διαθέτει κατάλληλα προσόντα για να χειρισθεί τις ερωτήσεις των πελατών και ότι οι εν λόγω ερωτήσεις θα απαντώνται με ταχύτητα.

1.6

Το άρθρο 17 παράγραφος 1 στοιχεία α) και β) πρέπει να εφαρμόζεται σε όλες τις περιπτώσεις. Αυτό σημαίνει ότι η κατηγορία του ζώου για το οποίο προορίζεται η σύνθετη ζωοτροφή και οι οδηγίες ορθής χρήσης πρέπει να εμφανίζονται πάντοτε στην επισήμανση μιας σύνθετης ζωοτροφής.

2.   Ιστορικό

2.1

Επί του παρόντος, η κυκλοφορία πρώτων υλών ζωοτροφών και σύνθετων ζωοτροφών ρυθμίζεται από 5 παλαιές οδηγίες του Συμβουλίου και περίπου 50 τροποποιητικές ή εκτελεστικές πράξεις. Η νομοθεσία είναι εξαιρετικά διασκορπισμένη με πολλές διασταυρούμενες παραπομπές που καθιστούν δύσκολη την ομοιόμορφη κατανόηση και εφαρμογή στα διάφορα κράτη μέλη. Παραδείγματος χάρη δύο κράτη μέλη εφάρμοσαν διαφορετικά την οδηγία όσον αφορά στο επιτρεπόμενο επίπεδο βιταμίνης D3 στις σύνθετες ζωοτροφές.

2.2

Το ενδοκοινοτικό εμπόριο σύνθετων ζωοτροφών αντιπροσωπεύει μόνον το 2,6 % της παραγωγής, γεγονός που υποδηλώνει την ενδεχόμενη ύπαρξη εμποδίων στις συναλλαγές και την έλλειψη συνεκτικότητας στην εφαρμογή των ισχυουσών οδηγιών.

2.3

Πρέπει να σημειωθεί ότι το 2005 στην ΕΕ-25 5 εκατομμύρια γεωργοί παρήγαγαν γάλα, χοιρινό κρέας, πουλερικά και βόειο κρέας συνολικής αξίας 129 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η αξία της αγοράς σύνθετων ζωοτροφών ανήλθε σε 37 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο ευρωπαϊκός κλάδος των ζωοτροφών (μη συμπεριλαμβανομένων των ζωοτροφών για ζώα συντροφιάς) απασχολεί άμεσα 100 000 άτομα σε περίπου 4 000 μονάδες.

2.4

Από άποψη ποσότητας, περίπου 48 % των χρησιμοποιούμενων ζωοτροφών είναι χονδροειδής χορτονομή που παράγεται σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις, π.χ. χόρτο, ενσιρωμένη ζωοτροφή, άχυρο, καλαμπόκι κλπ. και 32 % των ζωοτροφών είναι αγορασμένες σύνθετες ζωοτροφές.

2.5

Περίπου 62 εκατομμύρια νοικοκυριά στην ΕΕ έχουν ζώα συντροφιάς. Η αξία της αγοράς ζωοτροφών για ζώα συντροφιάς στην ΕΕ εκτιμάται σε 9 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, και απασχολεί άμεσα 21 000 άτομα.

2.6

Η επισήμανση εξυπηρετεί τους σκοπούς της επιβολής, της ανιχνευσιμότητας και του ελέγχου και μεταδίδει πληροφορίες στον χρήστη.

2.7

Έχουν διατυπωθεί ανησυχίες ότι η ισχύουσα νομοθεσία σχετικά με την επισήμανση των ζωοτροφών για ζώα συντροφιάς μπορεί να παραπλανεί τους πελάτες όσον αφορά την ποιότητα και το είδος των συστατικών που περιέχονται στις ζωοτροφές για ζώα συντροφιάς.

3.   Ορισμοί ζωοτροφών

3.1

Οι ζωοτροφές εμπίπτουν σε 4 κατηγορίες:

α)

Πρώτες ύλες ζωοτροφών οι οποίες μπορούν να καταναλωθούν απευθείας, όπως χόρτο ή σπόροι, ή πρώτες ύλες ζωοτροφών οι οποίες μπορούν να ενσωματωθούν σε σύνθετη ζωοτροφή.

β)

Πρόσθετες ύλες ζωοτροφών, οι οποίες είναι ουσίες, όπως μικροοργανισμοί ή παρασκευάσματα (εκτός πρώτων υλών ζωοτροφών και προμειγμάτων), που προστίθενται σκόπιμα στις ζωοτροφές για την επιτέλεση ορισμένων λειτουργιών.

γ)

Οι σύνθετες ζωοτροφές είναι ένα μείγμα πρώτων υλών ζωοτροφών, το οποίο μπορεί να περιέχει επίσης πρόσθετες ύλες για την από του στόματος διατροφή των ζώων με τη μορφή πλήρων ή συμπληρωματικών ζωοτροφών.

δ)

Οι φαρμακούχες ζωοτροφές είναι ζωοτροφές που περιέχουν κτηνιατρικά φαρμακευτικά προϊόντα, οι οποίες πρόκειται να καταναλωθούν από τα ζώα χωρίς περαιτέρω επεξεργασία.

3.2

Οι πρώτες ύλες ζωοτροφών και οι σύνθετες ζωοτροφές είναι μακράν οι πιο συνηθισμένοι τύποι χρησιμοποιούμενων ζωοτροφών.

4.   Η πρόταση της Επιτροπής

4.1

Η πρόταση περιλαμβάνεται στο κυλιόμενο πρόγραμμα της Επιτροπής για την απλούστευση της νομοθεσίας. Είναι σύμφωνη με την πολιτική της Επιτροπής για τη βελτίωση της νομοθεσίας και με τη στρατηγική της Λισσαβώνας.

4.2

Επί του παρόντος, οι γενικοί κανόνες για τη διάθεση στην αγορά ζωοτροφών, συμπεριλαμβανομένων ζωοτροφών για ζώα συντροφιάς, είναι διασκορπισμένοι σε αρκετές οδηγίες ανάλογα με τον τύπο ζωοτροφών. Υπάρχει η οδηγία 79/373/ΕΟΚ περί εμπορίας των συνθέτων ζωοτροφών και η οδηγία 93/74/ΕΟΚ που θεσπίζει κανόνες για την κυκλοφορία ζωοτροφών που προορίζονται για ιδιαίτερους διατροφικούς σκοπούς («διαιτητικές ζωοτροφές»). Η οδηγία 96/25/ΕΚ περιέχει τους γενικούς κανόνες για την κυκλοφορία και τη χρήση πρώτων υλών ζωοτροφών και η οδηγία 82/471/ΕΟΚ περιέχει τους όρους διάθεσης στην αγορά ορισμένων προϊόντων που ανήκουν στην κατηγορία των πρώτων υλών ζωοτροφών, τα οποία χρησιμοποιούνται στη διατροφή των ζώων («βιοπρωτεΐνες»). Ο προτεινόμενος κανονισμός ενοποιεί, απλουστεύει, επικαιροποιεί και εκσυγχρονίζει τις προαναφερθείσες διατάξεις.

4.3

Ο κανονισμός για τις ΜΣΕ (999/2001) περιέχει την απαγόρευση διατροφής με κρεατάλευρο και οστεάλευρo ζώων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τροφίμων. Ο κανονισμός για τα ζωικά υποπροϊόντα (1774/2002) θεσπίζει τους όρους χρησιμοποίησης των εν λόγω προϊόντων, εάν πρόκειται να καταναλωθούν από ζώα. Ο κανονισμός για τα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα και ζωοτροφές (1829/2003) θεσπίζει τους κανόνες για τη χρήση γενετικώς τροποποιημένων ζωοτροφών. Ο κανονισμός για την υγιεινή των ζωοτροφών (183/2005) επικεντρώνεται στη διασφάλιση της ασφάλειας κατά τη διαδικασία παραγωγής ζωοτροφών. Οι εν λόγω κανονισμοί, οι οποίοι θεσπίσθηκαν στο πλαίσιο της νέας ολοκληρωμένης προσέγγισης για την ασφάλεια των τροφίμων «από το αγρόκτημα στο τραπέζι», δεν μεταβάλλονται.

4.4

Γενικός στόχος του προτεινόμενου νέου κανονισμού είναι η ενοποίηση, η αναθεώρηση και ο εκσυγχρονισμός των ισχυουσών οδηγιών για την κυκλοφορία και την επισήμανση πρώτων υλών ζωοτροφών και σύνθετων ζωοτροφών.

4.5

Η αρχή της επικουρικότητας εφαρμόζεται στον βαθμό που η πρόταση δεν εμπίπτει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Κοινότητας. Η πρόταση είναι σύμφωνη προς την αρχή της αναλογικότητας, καθώς εναρμονίζει το κανονιστικό πλαίσιο για τη διάθεση στην αγορά και τη χρήση των ζωοτροφών.

4.6

Η πρόταση καταργεί τις περιττές και αναποτελεσματικές υποχρεώσεις επισήμανσης. Προτείνεται πλέον οι απαιτήσεις επισήμανσης των συστατικών να είναι ίδιες με εκείνες που ισχύουν για τα τρόφιμα. Ο νέος κανόνας δεν απαιτεί πλέον την αναφορά των ποσοστών όλων των πρώτων υλών, αλλά μόνον την αναφορά τους κατά την ακριβή κατάταξη του βάρους τους. Επί του παρόντος, όλες οι πρώτες ύλες ζωοτροφών που χρησιμοποιούνται στις σύνθετες ζωοτροφές για ζώα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τροφίμων πρέπει να επισημαίνονται ως ποσοστό του συνολικού βάρους, με ανοχή +/- 15 %. Ο κτηνοτρόφος δεν μπορεί να γνωρίζει το πραγματικό ποσοστό ενσωμάτωσης. Βάσει της νέας πρότασης, εάν ένας παρασκευαστής υποδεικνύει εθελοντικά τα ποσοστά, αυτά θα πρέπει να είναι ακριβή. Επιπλέον, το ακριβές ποσοστό πρέπει να υποδεικνύεται για τις πρώτες ύλες σε σύνθετες ζωοτροφές οι οποίες υπογραμμίζονται στην επισήμανση. Τέλος, ο κτηνοτρόφος μπορεί να ζητήσει πληροφορίες σχετικά με τη σύνθεση της ζωοτροφής πέρα από τη φθίνουσα κατάταξη βάσει του βάρους πρώτης ύλης, ο δε παρασκευαστής μπορεί να μην απαντήσει στο εν λόγω αίτημα μόνον εάν κάτι τέτοιο συνεπάγεται την αποκάλυψη επιχειρηματικών μυστικών.

4.7

Το όνομα του υπεύθυνου επιχειρήσεων ζωοτροφών που διαθέτει πρώτος σύνθετη ζωοτροφή στη αγορά της ΕΕ πρέπει να αναφέρεται με σαφήνεια στην επισήμανση.

4.8

Κάθε πληροφορία που παρέχεται προαιρετικά στην επισήμανση πρέπει να είναι ακριβής και κατανοητή από τον τελικό χρήστη.

4.9

Η Επιτροπή θα υποχρεωθεί να τηρεί και να επικαιροποιεί κατάλογο πρώτων υλών των οποίων η διάθεση στην αγορά απαγορεύεται. Επιπλέον, η Επιτροπή μπορεί να θεσπίσει κατευθυντήριες γραμμές που θα αποσαφηνίζουν τη διάκριση μεταξύ πρώτων υλών ζωοτροφών, πρόσθετων υλών ζωοτροφών και κτηνιατρικών φαρμάκων.

4.10

Οι απαιτήσεις για τη χορήγηση άδειας πριν από τη διάθεση στην αγορά πρέπει να είναι ανάλογες προς τον κίνδυνο, προκειμένου να παρέχεται η απαραίτητη διαβεβαίωση ότι οι πρωτοεμφανιζόμενες πρώτες ύλες ζωοτροφών προσδιορίζονται επαρκώς για την ορθή χρήση τους. Η ολοκληρωμένη προσέγγιση για την ασφάλεια των τροφίμων «από το αγρόκτημα στο τραπέζι» (βάσει του κανονισμού 178/2002) επιτρέπει με ασφάλεια τη μείωση της γραφειοκρατίας στον συγκεκριμένο τομέα. Δεν δικαιολογείται να πρέπει να υποβάλλονται όλες οι βιοπρωτεΐνες και όλες οι πρωτοεμφανιζόμενες πρώτες ύλες ζωοτροφών στη διαδικασία χορήγησης άδειας πριν από τη διάθεση στην αγορά.

4.11

Παρατηρείται τάση αυξανόμενης προσφοράς παραπροϊόντων για σιτηρέσια λόγω του εντονότερου ανταγωνισμού για τους βασικούς σπόρους μεταξύ ζωοτροφών, τροφίμων και καυσίμων. Η έλλειψη σαφών πληροφοριών για το προϊόν συμβάλλει στην ελλιπή χρήση των εν λόγω πρώτων υλών.

4.12

Προτείνεται να συμμετάσχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι (και οι χρήστες) στην κατάρτιση ενός καταλόγου πρώτων υλών ζωοτροφών, ο οποίος θα είναι πιο περιεκτικός και καλύτερα προσαρμοσμένος στις εξελίξεις της αγοράς από τον ισχύοντα μη εξαντλητικό κατάλογο που περιέχεται στην οδηγία. Επίσης, οι ενδιαφερόμενοι ενθαρρύνονται να καταρτίσουν κοινοτικούς κώδικες ορθών πρακτικών επισήμανσης στο πλαίσιο της προαιρετικής επισήμανσης με έναν κώδικα για τις ζωοτροφές για ζώα συντροφιάς και έναν άλλο κώδικα για τις ζωοτροφές για ζώα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τροφίμων. Η Επιτροπή θα παράσχει συμβουλές κατά την εκπόνηση του προαιρετικού κοινοτικού καταλόγου και των κωδίκων· τόσο ο κατάλογος, όσο και οι κώδικες θα υπόκεινται στην τελική έγκριση της Επιτροπής (από κοινού ρύθμιση).

4.13

Η επισήμανση των πρόσθετων υλών ζωοτροφών θα είναι γενικά υποχρεωτική μόνον για ευαίσθητες πρόσθετες ύλες. Οι υπόλοιπες θα επισημαίνονται προαιρετικά σύμφωνα με τον κώδικα ορθών πρακτικών του ενδιαφερομένου, όπως έχει εγκριθεί από τον βασικό κανονισμό.

4.14

Στην περίπτωση των ζωοτροφών για ζώα συντροφιάς, στόχος είναι η βελτίωση της καταλληλότητας της επισήμανσης των ζωοτροφών για ζώα συντροφιάς καθώς και η διευκόλυνση του αγοραστή και η αποφυγή παραπλανητικής επισήμανσης. Κάθε ισχυρισμός που αφορά τη διατροφική αξία πρέπει να είναι επαληθεύσιμος ως επιστημονικά ακριβής. Βάσει του άρθρου 19, στην ετικέτα ζωοτροφών για ζώα συντροφιάς αναγράφεται δωρεάν αριθμός τηλεφώνου, ώστε να δίνεται στον πελάτη η δυνατότητα να λάβει πληροφορίες όσον αφορά τις πρόσθετες ύλες ζωοτροφών και τις πρώτες ύλες ζωοτροφών, οι οποίες προσδιορίζονται ανά κατηγορία.

4.15

Οι ζωοτροφές που προορίζονται για ιδιαίτερους διατροφικούς σκοπούς μπορούν να διατεθούν στην αγορά μόνον εφόσον πληρούν τα βασικά διατροφικά χαρακτηριστικά που ισχυρίζονται ότι διαθέτουν και όπως εγκρίνονται και περιλαμβάνονται στον κατάλογο που καταρτίζεται σύμφωνα με το άρθρο 10. Βάσει του άρθρου 13 παράγραφος 3, η επισήμανση ή η παρουσίαση των ζωοτροφών δεν πρέπει να ισχυρίζεται ότι προλαμβάνει, αντιμετωπίζει ή θεραπεύει μια ασθένεια.

4.16

Η επισήμανση και η παρουσίαση των ζωοτροφών δεν πρέπει να παραπλανά τον χρήστη. Οι υποχρεωτικές ενδείξεις επισήμανσης παρέχονται στο σύνολό τους σε εμφανές σημείο της συσκευασίας.

4.17

Ο υπεύθυνος επιχειρήσεων ζωωτροφών που διαθέτει πρώτος ζωωοτροφές στην αγορά της ΕΕ θα είναι υπεύθυνος για τις ενδείξεις της επισήμανσης και θα εξασφαλίζει την παρουσία και την ουσιαστική ακρίβειά τους.

5.   Γενικά σχόλια

5.1

Το επίπεδο ασφάλειας των τροφίμων και των ζωοτροφών βελτιώθηκε σημαντικά λόγω της νέας γενικής νομοθεσίας για τα τρόφιμα, του κανονισμού για την υγιεινή των ζωοτροφών και των εκτελεστικών μέτρων τους. Το βελτιωμένο σύστημα ανιχνευσιμότητας και η θέσπιση της αρχής HACCP (αναλύσεις κινδύνου και κρίσιμα σημεία ελέγχου) στις επιχειρήσεις ζωοτροφών εγγυώνται μεγαλύτερη ασφάλεια των ζωοτροφών παντού.

5.2

Είναι σημαντικό καμία από τις προτεινόμενες αλλαγές να μην θέτει σε κίνδυνο τα πρότυπα ασφάλειας, τα οποία είναι αναγκαία στην περίπτωση των ζώων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τροφίμων.

5.3

Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων ζωοτροφών πρέπει να παρέχουν στις επίσημες αρχές κάθε απαιτούμενη πληροφορία ώστε να εξασφαλίζεται η ορθή τήρηση των κανόνων.

5.4

Η μείωση του διοικητικού φόρτου είναι γενικά πολύ ευπρόσδεκτη, καθώς σε πολλούς τομείς οι ρυθμίσεις είναι υπερβολικές όσον αφορά τις γραφειοκρατικές απαιτήσεις.

5.5

Δεν πρέπει να επιτραπεί ποτέ και σε καμία περίπτωση η διατροφή με κρεατάλευρο και οστεάλευρo μηρυκαστικών ζώων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τροφίμων. Kρεατάλευρα και οστεάλευρα (MBM) μπορούν να χρησιμοποιούνται στις ζωοτροφές για ζώα συντροφιάς. Ο προτεινόμενος κανονισμός δεν εισηγείται καμία αλλαγή στη χρήση των κρεατάλευρων και οστεάλευρων στο μέτρο που η προβληματική αυτή δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας πρότασης κανονισμού. Αυτό το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί στο πλαίσιο της πρότασης κανονισμού για τον καθορισμό υγειονομικών κανόνων σχετικά με τα ζωικά υποπροϊόντα που δεν προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο.

5.6

Η παραγωγή σύνθετων ζωοτροφών εντοπίζεται γενικά κοντά στον τόπο εκτροφής των ζώων. Ως εκ τούτου, οι εγκαταστάσεις παραγωγής εντοπίζονται συχνά σε αγροτικές περιοχές με περιορισμένες εναλλακτικές ευκαιρίες απασχόλησης. Όσον αφορά στη μεταφορά των ζωοτροφών στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, είναι επίσης σκόπιμο να υπάρχει ένα τοπικό σύστημα διανομής, χάρη στο οποίο θα αποφεύγεται η κάλυψη μεγάλων αποστάσεων από τα φορτηγά παράδοσης, μειώνοντας με τον τρόπο αυτό τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

5.7

Η Επιτροπή τονίζει ότι το ενδοκοινοτικό εμπόριο σύνθετων ζωοτροφών είναι περιορισμένο και αφήνει να εννοηθεί ότι ο νέος προτεινόμενος κανονισμός θα βελτιώσει τον ανταγωνισμό ενθαρρύνοντας την αύξηση του ενδοκοινοτικού εμπορίου σύνθετων ζωοτροφών.

6.   Ειδικά σχόλια

6.1

Γενικότερα, η ΕΟΚΕ επικροτεί την πρόταση απλούστευσης, ενοποίησης και βελτίωσης της διοικητικής αποδοτικότητας του κλάδου των ζωοτροφών.

6.2

Ο προτεινόμενος νέος κανονισμός αποδίδει μεγαλύτερη ελευθερία και ευθύνη στους υπευθύνους επιχειρήσεων. Το άρθρο 12 παράγραφος 1 ορίζει ότι ο παρασκευαστής των ζωοτροφών είναι υπεύθυνος για τις ενδείξεις της επισήμανσης και εξασφαλίζει την παρουσία και την ουσιαστική ακρίβειά τους και πρέπει επίσης να τηρεί τις υποχρεώσεις του παρόντος κανονισμού και τις υποχρεώσεις που επιβάλλονται από άλλους συναφείς κανονισμούς, όπως οι 183/2005, 178/2002 και 1831/2003. Ενώ ο κανονισμός 88/2004 θέτει γενικούς κανόνες για την διενέργεια των επισήμων ελέγχων με τους οποίους διαπιστώνεται η συμμόρφωση προς τους κανόνες, το Γραφείο Τροφίμων και Κτηνιατρικών Θεμάτων (ΓΤΚΘ) οφείλει να διασφαλίζει τη συνεκτική εφαρμογή. Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων ζωωτροφών που διαθέτουν πρώτοι ζωωοτροφές στην αγορά της ΕΕ και οι οποίοι χρησιμοποιούν προϊόντα που εισάγονται από κράτη εκτός ΕΕ, πρέπει να υπόκεινται σε κατάλληλους ελέγχους, ώστε να βεβαιώνεται ότι στις εν λόγω εισαγωγές τηρούνται τα ίδια πρότυπα με αυτά που ισχύουν για τα προϊόντα που παράγονται εντός της ΕΕ.

6.3

Η ανάθεση μεγαλύτερης ευθύνης στον παρασκευαστή ζωοτροφών για τη ρύθμιση της επιχειρηματικής του δραστηριότητας σημαίνει ότι εάν προκύψει σοβαρό πρόβλημα ζωοτροφών μολυσμένων με δηλητηριώδεις ουσίες ή ζωοτροφών επιζήμιων για την κτηνοτροφία ή ζωοτροφών επιζήμιων για το περιβάλλον, ιδίως στον τομέα των πρωτοεμφανιζόμενων πρώτων υλών ζωοτροφών, μπορεί να προκληθούν σημαντικές ζημίες στον κλάδο των ζώων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τροφίμων προτού ληφθούν κατάλληλα διορθωτικά μέτρα. Εάν ο παρασκευαστής δεν διαθέτει επαρκείς οικονομικούς πόρους για την αντιμετώπιση του ζητήματος, τα προβλήματα μπορεί να είναι ακόμη σοβαρότερα.

6.4

Ο κτηνοτρόφος πελάτης ζωοτροφών χρειάζεται κατάλληλη προστασία σε περίπτωση καταστροφής, λόγω των συνακόλουθων χρηματοοικονομικών, κοινωνικών και οικονομικών απωλειών. Θα ήταν συνεπώς σκόπιμο να προβλεφθούν οι εν λόγω συζητήσεις εντός συγκεκριμένου κανονιστικού πλαισίου και υπό το πρίσμα της Έκθεσης της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο «Για τις ισχύουσες νομικές διατάξεις, συστήματα και πρακτικές στα κράτη μέλη και σε κοινοτικό επίπεδο όσον αφορά την ευθύνη στους κλάδους των τροφίμων και των ζωοτροφών και τα εφικτά συστήματα οικονομικών εγγυήσεων στον κλάδο των ζωοτροφών σε κοινοτικό επίπεδο» (1).

6.5

Πρέπει να τηρηθεί η αρχή της προφύλαξης στον συγκεκριμένο τομέα, καθώς έχουν διαπραχθεί πολύ σοβαρά σφάλματα στο παρελθόν.

6.6

Δεν θεωρείται πιθανή οποιαδήποτε σημαντική ανάπτυξη του ενδοκοινοτικού εμπορίου σύνθετων ζωοτροφών για ζώα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τροφίμων, καθώς οι πελάτες προτιμούν να συναλλάσσονται με τους τοπικούς υπεύθυνους επιχειρήσεων ζωοτροφών. Η κατάσταση αυτή μπορεί να αλλάξει εάν πολυεθνικές εταιρείες αναλάβουν τον έλεγχο σημαντικού μέρους του κλάδου της βιομηχανίας ζωοτροφών.

6.7

Υπάρχει κίνδυνος οι πολυεθνικές εταιρείες να επιδιώξουν να αποκτήσουν τον έλεγχο μεγάλου μέρους του κλάδου των ζωοτροφών, μειώνοντας με τον τρόπο αυτό τον ανταγωνισμό. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, θα προκληθεί ενδεχομένως σημαντική μείωση του αριθμού των εγκαταστάσεων παραγωγής ζωοτροφών και αύξηση του ενδοκοινοτικού εμπορίου. Αυτό δεν σημαίνει ότι η αγορά θα γίνει πιο ανταγωνιστική.

6.8

Όσον αφορά τις ζωοτροφές για ζώα συντροφιάς, αυτό που πραγματικά χρειάζονται οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς είναι κατάλληλες συμβουλές σχετικά με το ποιά είναι η καλύτερης ποιότητας τροφή για τα ζώα συντροφιάς που κατέχουν, αντί ενός καταλόγου των συστατικών. Είναι επίσης σημαντικό να αναφέρονται οι ορθές ποσότητες που πρέπει να καταναλώνει κάθε συγκεκριμένο ζώο συντροφιάς, καθώς και κατά πόσον η ζωοτροφή είναι συμπληρωματική ή πλήρης ζωοτροφή.

6.9

Καθώς αυξάνει η παγκόσμια ζήτηση για πρωτεΐνες υπάρχει μεγάλη ανάγκη μαζικής αύξησης των επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη στον τομέα των ζωοτροφών.

Βρυξέλλες, 2 Σεπτεμβρίου 2008.

Ο Πρόεδρος

της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

Δημήτρης ΔΗΜΗΤΡΙΆΔΗΣ


(1)  ΕΕ C 246 της 20.10.2007, σελ. 12.


Top