Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32020R0885

    Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2020/885 της Επιτροπής της 26ης Ιουνίου 2020 σχετικά με μέτρα πρόληψης της εισαγωγής και της εξάπλωσης του επιβλαβούς οργανισμού Pseudomonas syringae pv. actinidiae Takikawa, Serizawa, Ichikawa, Tsuyumu & Goto στην Ένωση

    C/2020/4163

    ΕΕ L 205 της 29.6.2020, p. 9–13 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 10/04/2022; καταργήθηκε από 32021R2285

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2020/885/oj

    29.6.2020   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 205/9


    ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2020/885 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

    της 26ης Ιουνίου 2020

    σχετικά με μέτρα πρόληψης της εισαγωγής και της εξάπλωσης του επιβλαβούς οργανισμού Pseudomonas syringae pv. actinidiae Takikawa, Serizawa, Ichikawa, Tsuyumu & Goto στην Ένωση

    Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

    Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) 2016/2031 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Οκτωβρίου 2016, σχετικά με προστατευτικά μέτρα κατά των επιβλαβών για τα φυτά οργανισμών, την τροποποίηση των κανονισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ) αριθ. 228/2013, (ΕΕ) αριθ. 652/2014 και (ΕΕ) αριθ. 1143/2014, και την κατάργηση των οδηγιών του Συμβουλίου 69/464/ΕΟΚ, 74/647/ΕΟΚ, 93/85/ΕΟΚ, 98/57/ΕΚ, 2000/29/ΕΚ, 2006/91/ΕΚ και 2007/33/ΕΚ (1), και ιδίως το άρθρο 30 παράγραφος 1,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Το 2011 η Ιταλία ενημέρωσε την Επιτροπή ότι εντοπίστηκε στο έδαφός της ένα νέο, επιθετικό στέλεχος του επιβλαβούς οργανισμού Pseudomonas syringae pv. actinidiae Takikawa, Serizawa, Ichikawa, Tsuyumu & Goto (στο εξής: συγκεκριμένος επιβλαβής οργανισμός), που είναι το παθογόνο αίτιο της ασθένειας του βακτηριακού έλκους της ακτινιδιάς, και ότι έλαβε επίσημα μέτρα για την πρόληψη της περαιτέρω εισαγωγής και εξάπλωσης του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού στο έδαφός της. Οι διαθέσιμες πληροφορίες επιβεβαίωσαν επίσης την παρουσία αυτού του επιθετικού στελέχους του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού σε τρίτη χώρα η οποία εξάγει στην Ένωση πολλαπλασιαστικό υλικό φυτών ακτινιδιάς, συμπεριλαμβανομένης της γύρης. Οι εν λόγω πληροφορίες εξακολουθούν σήμερα να ισχύουν όσον αφορά το έδαφος της Ένωσης.

    (2)

    Για τον λόγο αυτόν η Επιτροπή εξέδωσε την εκτελεστική απόφαση 2012/756/ΕΕ (2).

    (3)

    Η εκτελεστική απόφαση 2012/756/ΕΕ αντικαταστάθηκε από την εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2017/198 (3), η οποία έληξε στις 31 Μαρτίου 2020.

    (4)

    Ο συγκεκριμένος επιβλαβής οργανισμός δεν καταγράφεται ως ενωσιακός επιβλαβής οργανισμός καραντίνας στο παράρτημα II, ως επιβλαβής οργανισμός καραντίνας στις προστατευόμενες ζώνες στο παράρτημα III ή ως ρυθμιζόμενος επιβλαβής οργανισμός μη καραντίνας στο παράρτημα IV του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2019/2072 της Επιτροπής (4).

    (5)

    Οι λόγοι έκδοσης της εκτελεστικής απόφασης (ΕΕ) 2017/198, συμπεριλαμβανομένης της σχετικής προκαταρκτικής ανάλυσης κινδύνου επιβλαβούς οργανισμού, την οποία διενήργησε η Επιτροπή, εξακολουθούν να ισχύουν. Λόγω του συνεχιζόμενου φυτοϋγειονομικού κινδύνου τον οποίο εγκυμονεί ο συγκεκριμένος επιβλαβής οργανισμός, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα σχετικά με την εισαγωγή στην Ένωση, από τρίτες χώρες, ζωντανής γύρης Actinidia Lindl καθώς και φυτών Actinidia Lindl που προορίζονται για φύτευση, εκτός των σπόρων. (στο εξής: συγκεκριμένα φυτά). Θα πρέπει επίσης να προβλεφθούν μέτρα για την εντός της Ένωσης διακίνηση όσων από τα εν λόγω φυτά είναι ενωσιακής καταγωγής. Τα εν λόγω μέτρα θα πρέπει να είναι τα ίδια με τα μέτρα που ορίζονται στην εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2017/198, διότι τα μέτρα αυτά αποδείχθηκαν αποτελεσματικά για την προστασία του εδάφους της Ένωσης από τον συγκεκριμένο επιβλαβή οργανισμό.

    (6)

    Για να εξασφαλιστεί αυξημένο επίπεδο προστασίας του εδάφους της Ένωσης από τον συγκεκριμένο επιβλαβή οργανισμό, τα συγκεκριμένα φυτά που εισάγονται στην Ένωση θα πρέπει να επιθεωρούνται αυστηρά και, όταν αυτό κρίνεται σκόπιμο, να υποβάλλονται σε εξέταση για την παρουσία του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού στον συνοριακό σταθμό ελέγχου ή στο σημείο ελέγχου του τόπου προορισμού που καθορίζεται σύμφωνα με τον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) 2019/2123 της Επιτροπής (5).

    (7)

    Η εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2017/198 θα πρέπει να καταργηθεί και να αντικατασταθεί από τον παρόντα κανονισμό. Αυτό είναι απαραίτητο προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι διατάξεις του κανονισμού (ΕΕ) 2016/2031 και του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2019/2072, που εφαρμόζονται από τις 14 Δεκεμβρίου 2019.

    (8)

    Ο παρών κανονισμός θα πρέπει να αρχίσει να εφαρμόζεται το συντομότερο δυνατόν προκειμένου να αντικαταστήσει την εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2017/198, η οποία έληξε στις 31 Μαρτίου 2020. Θα πρέπει να αρχίσει να ισχύει την τρίτη ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    (9)

    Τα κράτη μέλη θα πρέπει, όπου απαιτείται, να προσαρμόσουν τη νομοθεσία τους για να συμμορφωθούν με τον παρόντα κανονισμό.

    (10)

    Ο παρών κανονισμός θα πρέπει να εφαρμόζεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021, ώστε να υπάρχει χρόνος για την παρακολούθηση της εξέλιξης της κατάστασης και για τον προσδιορισμό της φυτοϋγειονομικής κατάστασης του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού σε σχέση με το έδαφος της Ένωσης.

    (11)

    Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της μόνιμης επιτροπής φυτών, ζώων, τροφίμων και ζωοτροφών,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

    Άρθρο 1

    Αντικείμενο

    Ο παρών κανονισμός θεσπίζει μέτρα πρόληψης της εισαγωγής και της εξάπλωσης του επιβλαβούς οργανισμού Pseudomonas syringae pv. actinidiae Takikawa, Serizawa, Ichikawa, Tsuyumu & Goto (στο εξής: συγκεκριμένος επιβλαβής οργανισμός) στην Ένωση.

    Άρθρο 2

    Απαγόρευση του επιβλαβούς οργανισμού Pseudomonas syringae pv . actinidiae Takikawa, Serizawa, Ichikawa, Tsuyumu & Goto

    Ο συγκεκριμένος επιβλαβής οργανισμός δεν επιτρέπεται να εισάγεται, να διακινείται, να διατηρείται, να πολλαπλασιάζεται ή να απελευθερώνεται στο έδαφος της Ένωσης.

    Άρθρο 3

    Εισαγωγή ζωντανής γύρης Actinidia Lindl και φυτών Actinidia Lindl που προορίζονται για φύτευση, εκτός των σπόρων, στην Ένωση

    Ζωντανή γύρη Actinidia Lindl και φυτά Actinidia Lindl που προορίζονται για φύτευση, εκτός των σπόρων (στο εξής: συγκεκριμένα φυτά), καταγωγής τρίτων χωρών επιτρέπεται να εισάγονται στην Ένωση μόνο αν συμμορφώνονται με τις ειδικές απαιτήσεις εισαγωγής που ορίζονται στα άρθρα 4, 5 και 6.

    Άρθρο 4

    Πιστοποιητικό φυτοϋγείας

    Τα συγκεκριμένα φυτά καταγωγής τρίτων χωρών συνοδεύονται από πιστοποιητικό φυτοϋγείας, το οποίο, στο σημείο «Πρόσθετη δήλωση», περιλαμβάνει την πληροφορία ότι πληρούται ένας από τους ακόλουθους όρους:

    α)

    Τα συγκεκριμένα φυτά καλλιεργήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους σε χώρα στην οποία είναι γνωστή η απουσία του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού.

    β)

    Τα συγκεκριμένα φυτά καλλιεργήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους σε περιοχή απαλλαγμένη από επιβλαβείς οργανισμούς, η οποία καθορίστηκε, όσον αφορά τον συγκεκριμένο επιβλαβή οργανισμό, από τον εθνικό οργανισμό φυτοπροστασίας (στο εξής: ΕΟΦ) της χώρας καταγωγής σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο αριθ. 4 του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) για τα φυτοϋγειονομικά μέτρα (στο εξής: ISPM) (6). Η ονομασία της απαλλαγμένης από τον επιβλαβή οργανισμό περιοχής περιλαμβάνεται στο πιστοποιητικό στο σημείο «Τόπος καταγωγής».

    γ)

    Τα συγκεκριμένα φυτά παρήχθησαν σε τόπο ή σε μονάδα παραγωγής απαλλαγμένα από επιβλαβείς οργανισμούς, που καθορίστηκαν, όσον αφορά τον συγκεκριμένο επιβλαβή οργανισμό, από τον ΕΟΦ της χώρας καταγωγής σύμφωνα με το ISPM αριθ. 10 του FAO (7). Τα συγκεκριμένα φυτά καλλιεργήθηκαν σε εγκατάσταση με βαθμό απομόνωσης και προστασίας από το εξωτερικό περιβάλλον που αποκλείει αποτελεσματικά τον συγκεκριμένο επιβλαβή οργανισμό. Στον εν λόγω τόπο ή μονάδα τα συγκεκριμένα φυτά υποβλήθηκαν σε επίσημη επιθεώρηση δύο φορές την πλέον κατάλληλη χρονική στιγμή για την ανίχνευση συμπτωμάτων μόλυνσης κατά τη διάρκεια της τελευταίας πλήρους βλαστικής περιόδου πριν από την εξαγωγή και βρέθηκαν απαλλαγμένα από τον συγκεκριμένο επιβλαβή οργανισμό.

    Ο εν λόγω τόπος ή μονάδα παραγωγής περιβάλλεται από ζώνη ακτίνας τουλάχιστον 100 m, μέσα στην οποία διενεργήθηκαν επίσημες επιθεωρήσεις δύο φορές την πλέον κατάλληλη χρονική στιγμή για την ανίχνευση συμπτωμάτων μόλυνσης κατά τη διάρκεια της τελευταίας πλήρους βλαστικής περιόδου πριν από την εξαγωγή και όσα από τα συγκεκριμένα φυτά παρουσίαζαν συμπτώματα μόλυνσης κατά τις εν λόγω επιθεωρήσεις καταστράφηκαν αμέσως.

    δ)

    Τα συγκεκριμένα φυτά παρήχθησαν σε τόπο παραγωγής απαλλαγμένο από επιβλαβείς οργανισμούς, ο οποίος καθορίστηκε, όσον αφορά τον συγκεκριμένο επιβλαβή οργανισμό, από τον ΕΟΦ της χώρας καταγωγής σύμφωνα με το ISPM αριθ. 10 του FAO. Στον εν λόγω τόπο τα συγκεκριμένα φυτά υποβλήθηκαν σε επίσημη επιθεώρηση, δειγματοληψία και εξέταση δύο φορές την πλέον κατάλληλη χρονική στιγμή για την ανίχνευση συμπτωμάτων μόλυνσης κατά τη διάρκεια της τελευταίας πλήρους βλαστικής περιόδου πριν από την εξαγωγή και βρέθηκαν απαλλαγμένα από τον συγκεκριμένο επιβλαβή οργανισμό.

    Ο εν λόγω τόπος παραγωγής περιβάλλεται από ζώνη ακτίνας 4 500 m (στο εξής: περιβάλλουσα ζώνη), όταν συντρέχει ένας από τους ακόλουθους όρους:

    i)

    διεξήχθησαν επίσημες επιθεωρήσεις, δειγματοληψίες και εξετάσεις δύο φορές την πλέον κατάλληλη χρονική στιγμή για την ανίχνευση συμπτωμάτων μόλυνσης κατά τη διάρκεια της τελευταίας πλήρους βλαστικής περιόδου πριν από την εξαγωγή. Κατά τις επίσημες επιθεωρήσεις, δειγματοληψίες και εξετάσεις δεν διαπιστώθηκε η παρουσία του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού·

    ii)

    όλα τα συγκεκριμένα φυτά που βρίσκονταν σε ακτίνα 500 m από τον εν λόγω τόπο παραγωγής καταστράφηκαν αμέσως·

    iii)

    κάθε συγκεκριμένο φυτό που βρισκόταν σε ακτίνα 500 m από τον εν λόγω τόπο παραγωγής υποβαλλόταν τακτικά σε εξέταση την πλέον κατάλληλη χρονική στιγμή για την ανίχνευση συμπτωμάτων μόλυνσης και βρέθηκε απαλλαγμένο από τον συγκεκριμένο επιβλαβή οργανισμό.

    Στην περίπτωση των σημείων ii) και iii), όλα τα συγκεκριμένα φυτά που βρίσκονταν εντός της εν λόγω ζώνης, σε απόσταση 500 έως 4 500 m από τον τόπο παραγωγής, καταστράφηκαν ή εξετάστηκαν βάσει σχεδίου δειγματοληψίας ικανού να επιβεβαιώσει, με αξιοπιστία 99 %, ότι το επίπεδο παρουσίας του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού στα συγκεκριμένα φυτά είναι χαμηλότερο του 0,1 %.

    Άρθρο 5

    Πρόσθετες πληροφορίες που πρέπει να περιλαμβάνονται στο πιστοποιητικό φυτοϋγείας

    Όταν παρέχονται οι πληροφορίες που αναφέρονται στα στοιχεία γ) ή δ) του άρθρου 4, το πιστοποιητικό περιλαμβάνει, επιπλέον, την πληροφορία ότι πληρούται ένας από τους ακόλουθους όρους:

    α)

    τα συγκεκριμένα φυτά προέρχονται απευθείας από μητρικά φυτά που καλλιεργήθηκαν σύμφωνα με τους όρους του άρθρου 4 στοιχεία α), β) ή γ)·

    β)

    τα συγκεκριμένα φυτά προέρχονται απευθείας από μητρικά φυτά τα οποία υποβλήθηκαν προηγουμένως σε ατομική εργαστηριακή εξέταση που επιβεβαίωσε την απουσία του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού σ’ αυτά·

    γ)

    τα συγκεκριμένα φυτά εξετάστηκαν βάσει σχεδίου δειγματοληψίας ικανού να επιβεβαιώσει, με αξιοπιστία 99 %, ότι το επίπεδο παρουσίας του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού στα συγκεκριμένα φυτά είναι χαμηλότερο του 0,1 %.

    Άρθρο 6

    Επιθεώρηση

    Τα συγκεκριμένα φυτά τα οποία εισέρχονται στην Ένωση συνοδευόμενα από πιστοποιητικό φυτοϋγείας και συμμορφώνονται με τα άρθρα 4 και 5 υποβάλλονται σε αυστηρή επιθεώρηση και, αν κριθεί σκόπιμο, σε εξέταση για την ανίχνευση της παρουσίας του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού στον συνοριακό σταθμό ελέγχου ή σε σημείο ελέγχου που καθορίζεται σύμφωνα με τον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) 2019/2123 της Επιτροπής.

    Άρθρο 7

    Διακίνηση των συγκεκριμένων φυτών εντός της Ένωσης

    Τα συγκεκριμένα φυτά που έχουν περάσει οποιοδήποτε μέρος της ζωής τους στην Ένωση μπορούν να διακινούνται εντός της Ένωσης μόνο αν πληρούν τις ειδικές απαιτήσεις που ορίζονται στα άρθρα 8 και 9.

    Άρθρο 8

    Έκδοση φυτοϋγειονομικού διαβατηρίου και όροι διακίνησης

    Τα συγκεκριμένα φυτά που έχουν περάσει οποιοδήποτε μέρος της ζωής τους στην Ένωση και τα φυτά που έχουν εισαχθεί στην Ένωση σύμφωνα με το άρθρο 3 μπορούν να διακινούνται εντός της Ένωσης μόνο αν συνοδεύονται από φυτοϋγειονομικό διαβατήριο που έχει συνταχθεί, εκδοθεί και χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με τα άρθρα 78 έως 95 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/2031 και εφόσον πληρούν έναν από τους ακόλουθους όρους:

    α)

    Τα συγκεκριμένα φυτά καλλιεργήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους σε κράτος μέλος στο οποίο είναι δεν γνωστή η παρουσία του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού.

    β)

    Τα συγκεκριμένα φυτά καλλιεργήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους σε προστατευόμενη ζώνη που παρατίθεται στο παράρτημα III του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2019/2072.

    γ)

    Τα συγκεκριμένα φυτά καλλιεργήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους σε περιοχή απαλλαγμένη από επιβλαβείς οργανισμούς, που καθορίστηκε, όσον αφορά τον συγκεκριμένο επιβλαβή οργανισμό, από την αρμόδια αρχή του κράτους μέλους καταγωγής σύμφωνα με το ISPM αριθ. 4 του FAO.

    δ)

    Τα συγκεκριμένα φυτά παρήχθησαν σε τόπο ή σε μονάδα παραγωγής απαλλαγμένα από επιβλαβείς οργανισμούς, που καθορίστηκαν, όσον αφορά τον συγκεκριμένο επιβλαβή οργανισμό, από τον αρμόδιο επίσημο φορέα του κράτους μέλους καταγωγής σύμφωνα με το ISPM αριθ. 10 του FAO. Τα συγκεκριμένα φυτά καλλιεργήθηκαν σε εγκατάσταση με βαθμό απομόνωσης και προστασίας από το εξωτερικό περιβάλλον που αποκλείει αποτελεσματικά τον συγκεκριμένο επιβλαβή οργανισμό. Στον εν λόγω τόπο ή μονάδα τα συγκεκριμένα φυτά υποβλήθηκαν σε επίσημη επιθεώρηση δύο φορές την πλέον κατάλληλη χρονική στιγμή για την ανίχνευση συμπτωμάτων μόλυνσης κατά τη διάρκεια της τελευταίας πλήρους βλαστικής περιόδου πριν από τη διακίνηση και βρέθηκαν απαλλαγμένα από τον συγκεκριμένο επιβλαβή οργανισμό.

    Ο εν λόγω τόπος ή μονάδα παραγωγής περιβάλλεται από ζώνη ακτίνας τουλάχιστον 100 m, μέσα στην οποία διενεργήθηκαν επίσημες επιθεωρήσεις δύο φορές την πλέον κατάλληλη χρονική στιγμή για την ανίχνευση συμπτωμάτων μόλυνσης κατά τη διάρκεια της τελευταίας πλήρους βλαστικής περιόδου πριν από τη διακίνηση και όσα από τα φυτά παρουσίαζαν συμπτώματα μόλυνσης κατά τις εν λόγω επιθεωρήσεις καταστράφηκαν αμέσως.

    ε)

    Τα συγκεκριμένα φυτά παρήχθησαν σε τόπο παραγωγής απαλλαγμένο από επιβλαβείς οργανισμούς, ο οποίος καθορίστηκε, όσον αφορά τον συγκεκριμένο επιβλαβή οργανισμό, από την αρμόδια αρχή του κράτους μέλους καταγωγής σύμφωνα με το ISPM αριθ. 10 του FAO.

    Στον εν λόγω τόπο τα συγκεκριμένα φυτά υποβλήθηκαν σε επίσημη επιθεώρηση, δειγματοληψία και εξέταση δύο φορές την πλέον κατάλληλη χρονική στιγμή για την ανίχνευση συμπτωμάτων μόλυνσης κατά τη διάρκεια της τελευταίας πλήρους βλαστικής περιόδου πριν από τη διακίνηση και βρέθηκαν απαλλαγμένα από τον συγκεκριμένο επιβλαβή οργανισμό.

    Ο εν λόγω τόπος παραγωγής περιβάλλεται από ζώνη ακτίνας 500 m (στο εξής: περιβάλλουσα ζώνη), όταν συντρέχει ένας από τους ακόλουθους όρους:

    i)

    διενεργήθηκαν επίσημες επιθεωρήσεις, δειγματοληψίες και εξετάσεις δύο φορές την πλέον κατάλληλη χρονική στιγμή για την ανίχνευση συμπτωμάτων μόλυνσης κατά τη διάρκεια της τελευταίας πλήρους βλαστικής περιόδου πριν από τη διακίνηση των φυτών. Κατά τις επίσημες επιθεωρήσεις, δειγματοληψίες και εξετάσεις δεν διαπιστώθηκε η παρουσία του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού·

    ii)

    όλα τα συγκεκριμένα φυτά της περιβάλλουσας ζώνης καταστράφηκαν αμέσως·

    iii)

    κάθε συγκεκριμένο φυτό της περιβάλλουσας ζώνης υποβαλλόταν τακτικά σε εξετάσεις την πλέον κατάλληλη χρονική στιγμή για την ανίχνευση συμπτωμάτων μόλυνσης και βρέθηκε απαλλαγμένο από τον συγκεκριμένο επιβλαβή οργανισμό·

    Η περιβάλλουσα ζώνη περιβάλλεται από πρόσθετη ζώνη πλάτους 4 000 m, όταν συντρέχει ένας από τους ακόλουθους όρους:

    i)

    μετά τις επίσημες επιθεωρήσεις, δειγματοληψίες και εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλη αυτή την πρόσθετη ζώνη δύο φορές την πλέον κατάλληλη χρονική στιγμή για την ανίχνευση συμπτωμάτων μόλυνσης κατά τη διάρκεια της τελευταίας πλήρους βλαστικής περιόδου πριν από τη διακίνηση, ελήφθησαν μέτρα εκρίζωσης σε όλες τις περιπτώσεις στις οποίες ανιχνεύθηκε ο συγκεκριμένος επιβλαβής οργανισμός στα συγκεκριμένα φυτά. Τα εν λόγω μέτρα συνίστανται στην άμεση καταστροφή των προσβεβλημένων συγκεκριμένων φυτών·

    ii)

    όλα τα συγκεκριμένα φυτά στην εν λόγω πρόσθετη ζώνη καταστράφηκαν·

    iii)

    όλα τα συγκεκριμένα φυτά στην εν λόγω πρόσθετη ζώνη εξετάστηκαν βάσει σχεδίου δειγματοληψίας ικανού να επιβεβαιώσει, με αξιοπιστία 99 %, ότι το επίπεδο παρουσίας του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού στα συγκεκριμένα φυτά είναι χαμηλότερο του 0,1 %.

    Άρθρο 9

    Πρόσθετοι όροι για τη διακίνηση

    Όταν πληρούνται οι απαιτήσεις που καθορίζονται στα στοιχεία δ) ή ε) του άρθρου 8, τα συγκεκριμένα φυτά πρέπει, επιπλέον, να πληρούν μία από τις ακόλουθες απαιτήσεις:

    α)

    τα συγκεκριμένα φυτά προέρχονται απευθείας από μητρικά φυτά που καλλιεργήθηκαν σύμφωνα με τους όρους του άρθρου 8 στοιχεία α), β), γ) ή δ)·

    β)

    τα συγκεκριμένα φυτά προέρχονται απευθείας από μητρικά φυτά τα οποία υποβλήθηκαν προηγουμένως σε ατομική εργαστηριακή εξέταση που επιβεβαίωσε την απουσία του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού σ’ αυτά·

    γ)

    τα συγκεκριμένα φυτά εξετάστηκαν βάσει σχεδίου δειγματοληψίας ικανού να επιβεβαιώσει, με αξιοπιστία 99 %, ότι το επίπεδο παρουσίας του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού στα συγκεκριμένα φυτά είναι χαμηλότερο του 0,1 %.

    Άρθρο 10

    Συμμόρφωση

    Τα κράτη μέλη καταργούν ή τροποποιούν τα μέτρα τα οποία έχουν ήδη εγκρίνει για να προστατευθούν από την εισαγωγή και την εξάπλωση του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού, ώστε να συμμορφωθούν με τον παρόντα κανονισμό. Ενημερώνουν αμέσως την Επιτροπή σχετικά με τα εν λόγω μέτρα.

    Άρθρο 11

    Έναρξη ισχύος και εφαρμογή

    Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την τρίτη ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Εφαρμόζεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

    Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

    Βρυξέλλες, 26 Ιουνίου 2020.

    Για την Επιτροπή

    Η Πρόεδρος

    Ursula VON DER LEYEN


    (1)  ΕΕ L 317 της 23.11.2016, σ. 4.

    (2)  Εκτελεστική απόφαση 2012/756/ΕΕ της Επιτροπής, της 5ης Δεκεμβρίου 2012, όσον αφορά τα μέτρα για την πρόληψη της εισαγωγής και της εξάπλωσης στην Ένωση του Pseudomonas syringae pv. actinidiae Takikawa, Serizawa, Ichikawa, Tsuyumu & Goto (ΕΕ L 335 της 7.12.2012, σ. 49).

    (3)  Εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2017/198 της Επιτροπής, της 2ας Φεβρουαρίου 2017, όσον αφορά τα μέτρα για την πρόληψη της εισαγωγής και της εξάπλωσης στην Ένωση του Pseudomonas syringae pv. actinidiae Takikawa, Serizawa, Ichikawa, Tsuyumu & Goto (ΕΕ L 31 της 4.2.2017, σ. 29).

    (4)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2019/2072 της Επιτροπής, της 28ης Νοεμβρίου 2019, για τη θέσπιση ενιαίων όρων για την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΕ) 2016/2031 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, όσον αφορά τα προστατευτικά μέτρα κατά των επιβλαβών για τα φυτά οργανισμών, και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 690/2008 της Επιτροπής και την τροποποίηση του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2018/2019 της Επιτροπής (ΕΕ L 319 της 10.12.2019, σ. 1).

    (5)  Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2019/2123 της Επιτροπής, της 10ης Οκτωβρίου 2019, για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) 2017/625 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τους κανόνες για τις περιπτώσεις στις οποίες και τους όρους υπό τους οποίους μπορούν να διενεργούνται έλεγχοι ταυτότητας και φυσικοί έλεγχοι σε ορισμένα αγαθά στα σημεία ελέγχου καθώς και έλεγχοι εγγράφων σε απόσταση από συνοριακούς σταθμούς ελέγχου (ΕΕ L 321 της 12.12.2019, σ. 64).

    (6)  Requirements for the establishment of pest free areas (Απαιτήσεις για τον καθορισμό περιοχών απαλλαγμένων από επιβλαβείς οργανισμούς). ISPM No 4 (1995), Ρώμη, IPPC, FAO 2016.

    (7)  Requirements for the establishment of pest free places of production and pest free production sites (Απαιτήσεις για τον καθορισμό τόπων παραγωγής απαλλαγμένων από επιβλαβείς οργανισμούς και μονάδων παραγωγής απαλλαγμένων από επιβλαβείς οργανισμούς). ISPM No 10 (1999), Ρώμη, IPPC, FAO 2016.


    Top