Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32020R0464

    Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2020/464 της Επιτροπής της 26ης Μαρτίου 2020 για τη θέσπιση ορισμένων κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΕ) 2018/848 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τα έγγραφα που απαιτούνται για την αναδρομική αναγνώριση περιόδων για σκοπούς μετατροπής, την παραγωγή βιολογικών προϊόντων και τις πληροφορίες που πρέπει να παρέχουν τα κράτη μέλη (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

    C/2020/1772

    ΕΕ L 98 της 31.3.2020, p. 2–25 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 25/11/2021

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2020/464/oj

    31.3.2020   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 98/2


    ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2020/464 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

    της 26ης Μαρτίου 2020

    για τη θέσπιση ορισμένων κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΕ) 2018/848 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τα έγγραφα που απαιτούνται για την αναδρομική αναγνώριση περιόδων για σκοπούς μετατροπής, την παραγωγή βιολογικών προϊόντων και τις πληροφορίες που πρέπει να παρέχουν τα κράτη μέλη

    (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

    Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

    Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) 2018/848 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ής Μαΐου 2018, για τη βιολογική παραγωγή και την επισήμανση των βιολογικών προϊόντων και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 834/2007 του Συμβουλίου (1), και ιδίως το άρθρο 10 παράγραφος 6, το άρθρο 14 παράγραφος 3, το άρθρο 15 παράγραφος 3, το άρθρο 16 παράγραφος 3, το άρθρο 17 παράγραφος 3 και το άρθρο 26 παράγραφος 7 στοιχείο δ),

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Το κεφάλαιο III του κανονισμού (ΕΕ) 2018/848 καθορίζει γενικούς κανόνες παραγωγής για τα βιολογικά προϊόντα, ενώ οι λεπτομερείς κανόνες παραγωγής καθορίζονται στο παράρτημα II του εν λόγω κανονισμού. Προκειμένου να εξασφαλιστούν εναρμονισμένες προϋποθέσεις για την εφαρμογή του εν λόγω κανονισμού, θα πρέπει να θεσπιστούν ορισμένοι πρόσθετοι κανόνες.

    (2)

    Για τη μετατροπή στη βιολογική μέθοδο παραγωγής απαιτούνται ορισμένες περίοδοι προσαρμογής όλων των χρησιμοποιούμενων μέσων. Η απαιτούμενη περίοδος μετατροπής αρχίζει το νωρίτερο μετά την κοινοποίηση, από γεωργό ή επιχείρηση που παράγει φύκη ή ζώα υδατοκαλλιέργειας, της οικείας δραστηριότητας στις αρμόδιες αρχές. Κατ’ εξαίρεση και υπό ορισμένες προϋποθέσεις, μια προηγούμενη περίοδος μπορεί να αναγνωριστεί αναδρομικά ότι αποτελεί μέρος της περιόδου μετατροπής. Τα έγγραφα που πρέπει να υποβάλλονται στις αρμόδιες αρχές για τον σκοπό της αναδρομικής αναγνώρισης προηγούμενης περιόδου θα πρέπει να προσδιορίζονται.

    (3)

    Προκειμένου να διασφαλίζεται η διατήρηση υψηλού επιπέδου καλής μεταχείρισης των ζώων, καθώς και η ικανοποίηση των ιδιαίτερων αναγκών των ειδών στη βιολογική ζωική παραγωγή, απαιτείται ο καθορισμός του δείκτη πυκνότητας των ζώων, του ελάχιστου εμβαδού των κλειστών και των υπαίθριων χώρων και των χαρακτηριστικών τους, καθώς και τεχνικών απαιτήσεων και χαρακτηριστικών για τα κτίρια και τους υπαίθριους χώρους για τα βοοειδή, τα προβατοειδή, τα αιγοειδή, τα ιπποειδή, τα ελαφοειδή, τα χοιροειδή, τα πουλερικά και τα κουνέλια. Επιπλέον, για τα θηλάζοντα ζώα, θα πρέπει να καθορίζονται επίσης οι ελάχιστες περίοδοι που πρέπει να τηρούνται για τη σίτιση με μητρικό κατά προτίμηση γάλα.

    (4)

    Προκειμένου να διασφαλίζεται η διατήρηση υψηλού επιπέδου καλής μεταχείρισης των ζώων, καθώς και η ικανοποίηση των ιδιαίτερων αναγκών των ειδών στη βιολογική παραγωγή προϊόντων υδατοκαλλιέργειας, απαιτείται επίσης η θέσπιση κανόνων ανά είδος ή ανά ομάδα ειδών σχετικά με την ιχθυοφόρτιση και τα χαρακτηριστικά των συστημάτων παραγωγής και των συστημάτων συγκράτησης για τα ζώα υδατοκαλλιέργειας.

    (5)

    Τα μεταποιημένα βιολογικά προϊόντα θα πρέπει να παράγονται με μεθόδους μεταποίησης που εγγυώνται τη διατήρηση των βιολογικών χαρακτηριστικών και ιδιοτήτων των προϊόντων σε όλα τα στάδια της βιολογικής παραγωγής. Λαμβανομένου υπόψη του μεγάλου αριθμού τεχνικών που χρησιμοποιούνται κατά τη μεταποίηση τροφίμων στη βιολογική παραγωγή, δεν είναι εφικτή η κατάρτιση εξαντλητικού καταλόγου όλων των εγκεκριμένων τεχνικών. Συνεπώς, κατά κανόνα, οι τεχνικές που συμμορφώνονται με τις αρχές και τους σχετικούς κανόνες παραγωγής, όπως ορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ) 2018/848, θα πρέπει να θεωρείται ότι επιτρέπονται κατά τη μεταποίηση τροφίμων στη βιολογική παραγωγή.

    (6)

    Εντούτοις, για ορισμένες τεχνικές που χρησιμοποιούνται κατά τη μεταποίηση συγκεκριμένων βιολογικών τροφίμων, οι απόψεις των κρατών μελών ενδέχεται να διίστανται όσον αφορά τη συμμόρφωση μιας τεχνικής με τις αρχές και τους σχετικούς κανόνες παραγωγής, όπως ορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ) 2018/848 για την παραγωγή συγκεκριμένων προϊόντων. Για τέτοιες περιπτώσεις, είναι αναγκαίο να θεσπιστούν κανόνες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μια τέτοια τεχνική μπορεί να αξιολογηθεί και, εάν επιβεβαιωθεί ότι συμμορφώνεται με τις συγκεκριμένες αρχές και κανόνες παραγωγής, να εγκριθεί από την Επιτροπή για την παραγωγή συγκεκριμένων τροφίμων, κατά περίπτωση υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

    (7)

    Ενδέχεται να απαιτείται η χρήση τεχνικών ιονανταλλακτικών ρητινών και ρητινών προσρόφησης για την παραγωγή παρασκευασμάτων για βρέφη και παρασκευασμάτων δεύτερης βρεφικής ηλικίας, καθώς και μεταποιημένων τροφών με βάση τα δημητριακά και βρεφικών τροφών, όπως αναφέρεται στο άρθρο 1 παράγραφος 1 στοιχεία α) και β) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 609/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (2), προκειμένου να πληρούνται οι απαιτήσεις σύνθεσης που ορίζονται στον εν λόγω κανονισμό και σε πράξεις που εκδίδονται με βάση το άρθρο 11 παράγραφος 1 του εν λόγω κανονισμού για τα σχετικά προϊόντα ή για προϊόντα που ρυθμίζονται με την οδηγία 2006/125/ΕΚ της Επιτροπής (3). Είναι αναγκαίο να επιτρέπεται η χρήση τεχνικών ιονανταλλακτικών ρητινών και ρητινών προσρόφησης για αυτές τις κατηγορίες προϊόντων.

    (8)

    Ομοίως, όσον αφορά τις τεχνικές των οποίων επιτρέπεται η χρήση κατά τη μεταποίηση τροφίμων, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται τεχνικές που αποκαθιστούν ιδιότητες οι οποίες χάνονται κατά τη μεταποίηση και την αποθήκευση βιολογικών ζωοτροφών ή διορθώνουν τις συνέπειες αμέλειας κατά τη μεταποίηση βιολογικών ζωοτροφών ή μπορούν να παραπλανήσουν με άλλο τρόπο όσον αφορά την πραγματική φύση των προϊόντων που πρόκειται να διατεθούν στην αγορά ως βιολογικές ζωοτροφές.

    (9)

    Λαμβανομένου υπόψη του μεγάλου αριθμού τεχνικών που χρησιμοποιούνται κατά τη μεταποίηση συγκεκριμένων ζωοτροφών στη βιολογική παραγωγή, δεν είναι εφικτή η κατάρτιση εξαντλητικού καταλόγου όλων των εγκεκριμένων τεχνικών. Συνεπώς, θα πρέπει να θεωρείται, κατά κανόνα, ότι οι τεχνικές που συμμορφώνονται με τις αρχές και τους σχετικούς κανόνες παραγωγής, όπως ορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ) 2018/848, επιτρέπονται κατά τη μεταποίηση ζωοτροφών στη βιολογική παραγωγή.

    (10)

    Εντούτοις, για ορισμένες τεχνικές που χρησιμοποιούνται κατά τη μεταποίηση συγκεκριμένων βιολογικών ζωοτροφών, οι απόψεις των κρατών μελών ενδέχεται να διίστανται όσον αφορά τη συμμόρφωση μιας τεχνικής με τις αρχές και τους σχετικούς κανόνες παραγωγής, όπως ορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ) 2018/848. Για τις περιπτώσεις αυτές, είναι αναγκαίο να θεσπιστούν κανόνες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μια τέτοια τεχνική μπορεί να αξιολογηθεί και, εάν επιβεβαιωθεί ότι συμμορφώνεται με τις συγκεκριμένες αρχές και τους σχετικούς κανόνες παραγωγής, η χρήση της να επιτραπεί από την Επιτροπή για την παραγωγή συγκεκριμένων ζωοτροφών, κατά περίπτωση υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

    (11)

    Στη βιολογική παραγωγή θα πρέπει να χρησιμοποιούνται βιολογικό φυτικό αναπαραγωγικό υλικό, ζώα βιολογικής εκτροφής και ιχθύδια υδατοκαλλιέργειας βιολογικής εκτροφής. Κάθε κράτος μέλος θα πρέπει να διαθέτει συστήματα τα οποία επιτρέπουν στις επιχειρήσεις που εμπορεύονται βιολογικό και υπό μετατροπή φυτικό αναπαραγωγικό υλικό, ζώα βιολογικής εκτροφής ή ιχθύδια υδατοκαλλιέργειας βιολογικής εκτροφής να δημοσιοποιούν πληροφορίες σχετικά με τις προμήθειές τους, ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση των επιχειρήσεων βιολογικής παραγωγής στις πληροφορίες σχετικά με τη διαθεσιμότητα των εν λόγω προϊόντων. Ειδικότερα, θα πρέπει να δημοσιοποιούνται αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τα είδη τα οποία είναι σε θέση να παράσχουν σε επαρκείς ποσότητες και εντός εύλογου χρονικού διαστήματος. Άπαξ ετησίως, τα κράτη μέλη θα πρέπει να θέτουν στη διάθεση της Επιτροπής τη σύνθεση αυτών των πληροφοριών, καθώς και πληροφορίες σχετικά με παρεκκλίσεις που χορηγούνται σε περίπτωση έλλειψης διαθεσιμότητας.

    (12)

    Τα σπορόφυτα εξαιρούνται από τη συλλογή και την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με βιολογικό και υπό μετατροπή φυτικό αναπαραγωγικό υλικό. Κατά συνέπεια, για να εξασφαλιστεί μια εναρμονισμένη προσέγγιση, κρίνεται σκόπιμη η θέσπιση ορισμού για τα σπορόφυτα.

    (13)

    Προκειμένου να ικανοποιούνται οι διατροφικές ανάγκες νεαρών πουλερικών και χοιροειδών έως 35 kg σε συγκεκριμένες πρωτεϊνούχες ενώσεις, τα κράτη μέλη μπορούν να επιτρέπουν τη χρήση μη βιολογικών πρωτεϊνούχων ζωοτροφών για τη διατροφή των πουλερικών και των χοιροειδών υπό αυστηρές προϋποθέσεις και έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025. Ενόψει της σταδιακής κατάργησης των αντίστοιχων παρεκκλίσεων και για τους σκοπούς του άρθρου 53 παράγραφος 6 στοιχείο γ) του κανονισμού (ΕΕ) 2018/848, η Επιτροπή θα πρέπει να παρακολουθεί τη χρήση τους λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξη της διαθεσιμότητας βιολογικών πρωτεϊνούχων ζωοτροφών στην αγορά. Προς αυτόν τον σκοπό, η Επιτροπή θα πρέπει να εκπονήσει ένα στοχευμένο ερωτηματολόγιο και τα κράτη μέλη θα πρέπει να υποβάλλουν ετησίως στην Επιτροπή το συμπληρωμένο ερωτηματολόγιο στο οποίο θα συνοψίζονται οι σχετικές πληροφορίες που συλλέγονται σχετικά με τη διαθεσιμότητα βιολογικών πρωτεϊνούχων ζωοτροφών και τις άδειες που χορηγούνται για τη χρήση μη βιολογικών πρωτεϊνούχων ζωοτροφών σε παραγωγούς πουλερικών και χοιροειδών.

    (14)

    Τα κράτη μέλη μπορούν επίσης να δημιουργήσουν ένα παρεμφερές σύστημα πληροφοριών σχετικά με τη διαθεσιμότητα όσον αφορά φυλές και στελέχη προσαρμοσμένα στη βιολογική παραγωγή ή στις βιολογικές πουλάδες. Λαμβανομένης υπόψη της πιθανής σταδιακής κατάργησης των παρεκκλίσεων όσον αφορά τη χρήση ζώων ή πουλάδων μη βιολογικής εκτροφής, είναι σημαντικό να συλλέγονται δεδομένα σχετικά με τη διαθεσιμότητα φυλών και στελεχών βιολογικής εκτροφής που επιλέγονται ειδικά με βάση τις αρχές και τους στόχους της βιολογικής εκτροφής. Συνεπώς, είναι αναγκαίο να καθοριστούν λεπτομέρειες σχετικά με την υποβολή εναρμονισμένων δεδομένων από τα κράτη μέλη στην Επιτροπή και στα υπόλοιπα κράτη μέλη.

    (15)

    Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ζωικής παραγωγής σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 834/2007 του Συμβουλίου (4) και τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 889/2008 της Επιτροπής (5) θα πρέπει να προσαρμόσουν τα συστήματα παραγωγής τους, ώστε να συμμορφωθούν με τις νέες ειδικές τεχνικές απαιτήσεις που ορίζονται στον παρόντα κανονισμό σχετικά με τον δείκτη πυκνότητας των ζώων, τα δομικά χαρακτηριστικά των εγκαταστάσεων των ζώων και του σχετικού εξοπλισμού, τους διαθέσιμους χώρους και τη διαχείριση της γης, καθώς και το παραγωγικό σύστημα της εκμετάλλευσης εν γένει. Ο χρόνος που θα απαιτηθεί για την πραγματοποίηση αυτών των προσαρμογών θα εξαρτηθεί από την έκταση των παρεμβάσεων που είναι αναγκαίες για τη συμμόρφωση με τις νέες απαιτήσεις που ορίζονται στον παρόντα κανονισμό, λαμβανομένης παράλληλα υπόψη της εν εξελίξει παραγωγής.

    (16)

    Ειδικότερα, οι διατάξεις σχετικά με τον δείκτη πυκνότητας των ζώων, το ελάχιστο εμβαδόν των κλειστών και των υπαίθριων χώρων για πουλάδες και πετεινάρια ωοπαραγωγικής φυλής, τη μέγιστη επέκταση των υπαίθριων χώρων για ορνιθώνες, τον μέγιστο αριθμό επιπέδων και τον εξοπλισμό για ένα αποδοτικό σύστημα απομάκρυνσης της κόπρου σε πολυεπίπεδους ορνιθώνες ενδέχεται να συνεπάγονται υλικές εργασίες και επενδύσεις, όπως την ανακατασκευή των εγκαταστάσεων των ζώων και την αγορά εκτάσεων γης ή την πλήρη ανακαίνιση των εγκαταστάσεων των ζώων για ορισμένες εκμεταλλεύσεις ή μονάδες παραγωγής οι οποίες μέχρι στιγμής παρήγαγαν σε συμμόρφωση με τους κανονισμούς (ΕΚ) αριθ. 834/2007 και (ΕΚ) αριθ. 889/2008. Επομένως, θα πρέπει να προβλεφθεί μεταβατική περίοδος μέγιστης διάρκειας 8 ετών από την 1η Ιανουαρίου 2021 όσον αφορά αυτές τις εκμεταλλεύσεις ή μονάδες παραγωγής, ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να πραγματοποιήσουν τις αναγκαίες προσαρμογές για να συμμορφωθούν με τις νέες απαιτήσεις.

    (17)

    Η απαίτηση σχετικά με τα χοιροειδή που αφορά ένα ελάχιστο ποσοστό εμβαδού υπαίθριου χώρου το οποίο αποτελείται από στερεή κατασκευή ενδέχεται να συνεπάγεται την ανακατασκευή εξωτερικών εγκαταστάσεων και την πραγματοποίηση αλλαγών στο σύστημα συλλογής κόπρου σε εκμεταλλεύσεις ή μονάδες παραγωγής οι οποίες μέχρι στιγμής παρήγαγαν σε συμμόρφωση με τους κανονισμούς (ΕΚ) αριθ. 834/2007 και (ΕΚ) αριθ. 889/2008. Επομένως, θα πρέπει να προβλεφθεί μεταβατική περίοδος μέγιστης διάρκειας 8 ετών από την 1η Ιανουαρίου 2021 όσον αφορά αυτές τις εκμεταλλεύσεις ή μονάδες παραγωγής, ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να πραγματοποιήσουν την αναγκαία μεγάλης κλίμακας ανακαίνιση των εξωτερικών εγκαταστάσεων των ζώων ή την αντικατάσταση του εξοπλισμού για να συμμορφωθούν με τις νέες απαιτήσεις.

    (18)

    Επίσης, το μήκος των ανοιγμάτων μεταξύ των πιλοτών και του εσωτερικού τμήματος του ορνιθώνα, η απαίτηση σχετικά με την ύπαρξη στερεών διαχωριστικών για πουλερικά πάχυνσης εκτός του είδους Gallus gallus, καθώς και οι ειδικές απαιτήσεις σχετικά με κούρνιες και υπερυψωμένα επίπεδα ανάπαυσης ενδέχεται να συνεπάγονται υλικές προσαρμογές, όπως την ανακαίνιση τμήματος των εγκαταστάσεων των ζωών και την αγορά νέου εξοπλισμού για εκμεταλλεύσεις οι οποίες μέχρι στιγμής παρήγαγαν σε συμμόρφωση με τους κανονισμούς (ΕΚ) αριθ. 834/2007 και (ΕΚ) αριθ. 889/2008. Επομένως, θα πρέπει να προβλεφθεί μεταβατική περίοδος μέγιστης διάρκειας 3 ετών από την 1η Ιανουαρίου 2021 όσον αφορά αυτές τις εκμεταλλεύσεις ή μονάδες παραγωγής, ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να πραγματοποιήσουν τις αναγκαίες προσαρμογές των εγκαταστάσεων των ζώων ή την αντικατάσταση του εξοπλισμού για να συμμορφωθούν με τις νέες απαιτήσεις.

    (19)

    Τέλος, η μέθοδος υπολογισμού του ελάχιστου εμβαδού των κλειστών χώρων των ορνιθώνων με εξωτερικό χώρο κτιρίου ενδέχεται να συνεπάγεται προσαρμογές, όπως τη σημαντική μείωση του δείκτη πυκνότητας των πουλερικών ή την ανακαίνιση των κτιρίων για εκμεταλλεύσεις οι οποίες μέχρι στιγμής παρήγαγαν σε συμμόρφωση με τους κανονισμούς (ΕΚ) αριθ. 834/2007 και (ΕΚ) αριθ. 889/2008. Επομένως, θα πρέπει να προβλεφθεί μεταβατική περίοδος μέγιστης διάρκειας 3 ετών από την 1η Ιανουαρίου 2021 όσον αφορά αυτές τις εκμεταλλεύσεις ή μονάδες παραγωγής, ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να πραγματοποιήσουν τις αναγκαίες προσαρμογές του επιχειρηματικού σχεδίου τους ή των οικείων εγκαταστάσεων των ζώων για να συμμορφωθούν με τις νέες απαιτήσεις.

    (20)

    Για λόγους σαφήνειας και ασφάλειας δικαίου, ο παρών κανονισμός θα πρέπει να εφαρμόζεται από την ημερομηνία εφαρμογής του κανονισμού (ΕΕ) 2018/848.

    (21)

    Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής βιολογικής παραγωγής,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ I

    ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ

    Άρθρο 1

    Έγγραφα που πρέπει να παρέχονται για την αναδρομική αναγνώριση προηγούμενης περιόδου

    1.   Για τους σκοπούς του άρθρου 10 παράγραφος 3 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) 2018/848, η επιχείρηση υποβάλλει, στις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους εντός του οποίου ασκείται η δραστηριότητα και εντός του οποίου η εκμετάλλευση της εν λόγω επιχείρησης υπόκειται στο σύστημα ελέγχου, τα επίσημα έγγραφα από τις σχετικές αρμόδιες αρχές, τα οποία αποδεικνύουν ότι στα αγροτεμάχια για τα οποία ζητείται η αναδρομική αναγνώριση προηγούμενης περιόδου εφαρμόστηκαν μέτρα που προσδιορίστηκαν σε ένα πρόγραμμα που εκτελέστηκε βάσει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1305/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (6), καθώς και ότι δεν έχουν χρησιμοποιηθεί στα εν λόγω αγροτεμάχια άλλα προϊόντα ή ουσίες πλην εκείνων που έχουν εγκριθεί για χρήση στη βιολογική παραγωγή.

    2.   Για τους σκοπούς του άρθρου 10 παράγραφος 3 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΕ) 2018/848, η επιχείρηση υποβάλλει, στις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους εντός του οποίου ασκείται η δραστηριότητα και εντός του οποίου η εκμετάλλευση της εν λόγω επιχείρησης υπόκειται στο σύστημα ελέγχου, τα ακόλουθα έγγραφα τα οποία αποδεικνύουν ότι τα αγροτεμάχια ήταν φυσικές ή γεωργικές εκτάσεις στις οποίες επί διάστημα τουλάχιστον τριών ετών δεν είχαν γίνει επεμβάσεις με προϊόντα ή ουσίες που δεν έχουν εγκριθεί για χρήση στη βιολογική παραγωγή σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2018/848:

    α)

    χάρτες στους οποίους προσδιορίζεται με σαφήνεια κάθε αγροτεμάχιο το οποίο αφορά η αίτηση αναδρομικής αναγνώρισης και παρέχονται πληροφορίες σχετικά με το συνολικό εμβαδόν των εν λόγω αγροτεμαχίων και, κατά περίπτωση, σχετικά με τη φύση και τον όγκο της εν εξελίξει παραγωγής και, εφόσον είναι διαθέσιμες, τις συντεταγμένες γεωεντοπισμού·

    β)

    τη λεπτομερή ανάλυση κινδύνου που διενεργήθηκε από την αρχή ελέγχου ή τον φορέα ελέγχου προκειμένου να αξιολογηθεί κατά πόσο σε οποιοδήποτε αγροτεμάχιο το οποίο αφορά η αίτηση αναδρομικής αναγνώρισης είχαν γίνει επεμβάσεις με προϊόντα ή ουσίες που δεν έχουν εγκριθεί για χρήση στη βιολογική παραγωγή επί διάστημα τουλάχιστον τριών ετών, λαμβανομένων ιδίως υπόψη του συνολικού εμβαδού το οποίο αφορά η αίτηση και των γεωπονικών πρακτικών που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια της εν λόγω περιόδου σε κάθε αγροτεμάχιο που αποτελεί αντικείμενο της αίτησης·

    γ)

    τα αποτελέσματα εργαστηριακών αναλύσεων που διενεργήθηκαν από διαπιστευμένα εργαστήρια, μετά τη λεπτομερή ανάλυση κινδύνου που αναφέρεται στο στοιχείο β), σε δείγματα εδάφους και/ή φυτών τα οποία ελήφθησαν από την αρχή ελέγχου ή τον φορέα ελέγχου από κάθε αγροτεμάχιο το οποίο εξακριβώθηκε ότι ενέχει κίνδυνο να έχει μολυνθεί λόγω επεμβάσεων που πραγματοποιήθηκαν σε αυτό με προϊόντα ή ουσίες που δεν έχουν εγκριθεί για χρήση στη βιολογική παραγωγή·

    δ)

    έκθεση επιθεώρησης της αρχής ελέγχου ή του φορέα ελέγχου κατόπιν διενέργειας φυσικής επιθεώρησης της επιχείρησης για τον σκοπό της επαλήθευσης της συνέπειας των πληροφοριών που συλλέχθηκαν σχετικά με τα αγροτεμάχια τα οποία αφορά η αίτηση αναδρομικής αναγνώρισης·

    ε)

    οποιαδήποτε άλλα συναφή έγγραφα που θεωρούνται αναγκαία από την αρχή ελέγχου ή τον φορέα ελέγχου για την αξιολόγηση της αίτησης αναδρομικής αναγνώρισης·

    στ)

    μια τελική γραπτή δήλωση της αρχής ελέγχου ή του φορέα ελέγχου στην οποία αναφέρεται κατά πόσο η αναδρομική αναγνώριση προηγούμενης περιόδου ως μέρους της περιόδου μετατροπής είναι δικαιολογημένη, και στην οποία επίσης αναφέρεται η αρχική περίοδος που θεωρείται βιολογική για κάθε σχετικό αγροτεμάχιο, καθώς και το συνολικό εμβαδόν των αγροτεμαχίων για τα οποία χορηγείται αναδρομική αναγνώριση περιόδου.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ II

    ΖΩΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

    ΤΜΉΜΑ 1

    ΒΟΟΕΙΔΗ, ΠΡΟΒΑΤΟΕΙΔΗ, ΑΙΓΟΕΙΔΗ ΚΑΙ ΙΠΠΟΕΙΔΗ

    Άρθρο 2

    Ελάχιστη περίοδος σίτισης με μητρικό γάλα

    Η ελάχιστη περίοδος που αναφέρεται στο παράρτημα II μέρος II σημείο 1.4.1. στοιχείο ζ) του κανονισμού (ΕΕ) 2018/848 για τη σίτιση των θηλαζόντων ζώων με μητρικό κατά προτίμηση γάλα είναι:

    α)

    90 ημέρες μετά τη γέννηση για τα βοοειδή και τα ιπποειδή·

    β)

    45 ημέρες μετά τη γέννηση για τα προβατοειδή και τα αιγοειδή.

    Άρθρο 3

    Δείκτης πυκνότητας των ζώων και ελάχιστο εμβαδόν των κλειστών και των υπαίθριων χώρων

    Για τα βοοειδή, τα προβατοειδή, τα αιγοειδή και τα ιπποειδή, ο δείκτης πυκνότητας των ζώων και το ελάχιστο εμβαδόν των κλειστών και των υπαίθριων χώρων ορίζονται στο παράρτημα I μέρος I.

    Άρθρο 4

    Χαρακτηριστικά και τεχνικές απαιτήσεις σχετικά με το ελάχιστο εμβαδόν του κλειστού χώρου

    Τουλάχιστον το ήμισυ του ελάχιστου εμβαδού του εσωτερικού χώρου που ορίζεται στο παράρτημα I μέρος I για τα βοοειδή, τα προβατοειδή, τα αιγοειδή και τα ιπποειδή αποτελείται από συμπαγή κατασκευή, δηλαδή όχι σε μορφή γρίλιας ή δικτυωτού.

    ΤΜΉΜΑ 2

    ΕΛΑΦΟΕΙΔΗ

    Άρθρο 5

    Ελάχιστη περίοδος σίτισης με μητρικό γάλα

    Η ελάχιστη περίοδος που αναφέρεται στο παράρτημα II μέρος II σημείο 1.4.1. στοιχείο ζ) του κανονισμού (ΕΕ) 2018/848 για τη σίτιση των θηλαζόντων ελαφοειδών με μητρικό κατά προτίμηση γάλα είναι 90 ημέρες μετά τη γέννηση.

    Άρθρο 6

    Δείκτης πυκνότητας των ζώων και ελάχιστο εμβαδόν για υπαίθριους χώρους

    Για τα ελαφοειδή, ο δείκτης πυκνότητας των ζώων και το ελάχιστο εμβαδόν για υπαίθριους χώρους ορίζονται στο παράρτημα I μέρος II.

    Άρθρο 7

    Χαρακτηριστικά και τεχνικές απαιτήσεις για υπαίθριους περιφραγμένους χώρους ή περιφράγματα

    1.   Τα ελαφοειδή διατηρούνται σε υπαίθριους περιφραγμένους χώρους ή περιφράγματα όπου έχουν πρόσβαση σε βοσκότοπους, όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν.

    2.   Οι υπαίθριοι περιφραγμένοι χώροι ή περιφράγματα είναι κατασκευασμένα κατά τρόπο ώστε τα διάφορα είδη ελαφοειδών να μπορούν να διαχωριστούν, εφόσον απαιτείται.

    3.   Κάθε υπαίθριος περιφραγμένος χώρος ή περίφραγμα είτε μπορεί να διαιρεθεί σε δύο χώρους είτε γειτνιάζει με άλλον υπαίθριο περιφραγμένο χώρο ή περίφραγμα, έτσι ώστε τα μέτρα συντήρησης να μπορούν να εφαρμόζονται σε κάθε χώρο ή σε κάθε υπαίθριο περιφραγμένο χώρο ή περίφραγμα διαδοχικά.

    Άρθρο 8

    Απαιτήσεις και χαρακτηριστικά βλάστησης των εγκαταστάσεων προστασίας και των υπαίθριων χώρων

    1.   Για τα ελαφοειδή παρέχονται εγκαταστάσεις οπτικής προστασίας και προστασίας από τις καιρικές συνθήκες, κατά προτίμηση μέσω της δημιουργίας φυσικών υπόστεγων, όπως συστάδες δέντρων και θάμνων, τμήματα ή παρυφές δασών στον υπαίθριο περιφραγμένο χώρο ή το περίφραγμα· εάν αυτό δεν είναι εφικτό σε επαρκή βαθμό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, παρέχονται στεγασμένα τεχνητά υπόστεγα.

    2.   Οι υπαίθριοι περιφραγμένοι χώροι ή περιφράγματα για ελαφοειδή είναι εξοπλισμένα με εγκαταστάσεις ή καλύπτονται με βλάστηση που επιτρέπει στα ζώα να αφαιρούν με τρίψιμο το βελούδο από τα κέρατά τους.

    3.   Στο προχωρημένο στάδιο της κύησης και δύο εβδομάδες μετά τη γέννηση, τα θηλυκά ελαφοειδή έχουν πρόσβαση σε περιοχές που καλύπτονται με βλάστηση η οποία τους επιτρέπει να κρύβουν τα νεογέννητά τους.

    4.   Οι περιφράξεις γύρω από υπαίθριους περιφραγμένους χώρους ή περιφράγματα είναι κατασκευασμένες έτσι ώστε τα ελαφοειδή να μην μπορούν να διαφύγουν.

    ΤΜΉΜΑ 3

    ΧΟΙΡΟΕΙΔΗ

    Άρθρο 9

    Ελάχιστη περίοδος σίτισης με μητρικό γάλα

    Η ελάχιστη περίοδος που αναφέρεται στο παράρτημα II μέρος II σημείο 1.4.1. στοιχείο ζ) του κανονισμού (ΕΕ) 2018/848 για τη σίτιση των θηλαζόντων χοιροειδών με μητρικό κατά προτίμηση γάλα είναι 40 ημέρες μετά τη γέννηση.

    Άρθρο 10

    Δείκτης πυκνότητας των ζώων και ελάχιστο εμβαδόν των κλειστών και των υπαίθριων χώρων

    Για τα χοιροειδή, ο δείκτης πυκνότητας των ζώων και το ελάχιστο εμβαδόν των κλειστών και των υπαίθριων χώρων ορίζονται στο παράρτημα I μέρος III.

    Άρθρο 11

    Χαρακτηριστικά και τεχνικές απαιτήσεις σχετικά με το ελάχιστο εμβαδόν των κλειστών και των υπαίθριων χώρων

    Τουλάχιστον το ήμισυ του ελάχιστου εμβαδού τόσο του κλειστού όσο και του υπαίθριου χώρου που ορίζεται στο παράρτημα I μέρος III αποτελείται από συμπαγή κατασκευή, δηλαδή όχι σε μορφή γρίλιας ή δικτυωτού.

    Άρθρο 12

    Απαιτήσεις βλάστησης και χαρακτηριστικά των υπαίθριων χώρων

    1.   Οι υπαίθριοι χώροι είναι ελκυστικοί για τα χοιροειδή. Όταν είναι εφικτό, προτιμώνται αγροί με δέντρα ή δάση.

    2.   Οι υπαίθριοι χώροι προσφέρουν εξωτερικές κλιματικές συνθήκες, καθώς και πρόσβαση σε υπόστεγα και μέσα που επιτρέπουν τη ρύθμιση της θερμοκρασίας σώματος των χοιροειδών.

    ΤΜΉΜΑ 4

    ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ

    Άρθρο 13

    Ορισμοί

    Για τους σκοπούς του παρόντος τμήματος, ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

    α)

    «πουλερικά πάχυνσης»: τα πουλερικά που προορίζονται για την παραγωγή κρέατος·

    β)

    «κοπάδι»: στο πλαίσιο τμημάτων σε ορνιθώνες, μια ομάδα πτηνών που διατηρούνται μαζί, δεν αναμειγνύονται με άλλα είδη πουλερικών και διαθέτουν τους δικούς τους ειδικούς κλειστούς και υπαίθριους χώρους·

    γ)

    «πετεινάρι ωοπαραγωγικής φυλής»: το αρσενικό κοτόπουλο ορνίθων ωοπαραγωγής που προορίζεται για την παραγωγή κρέατος·

    δ)

    «πουλάδα πάχυνσης»: το θηλυκό του είδους Gallus gallus που προορίζεται για την παραγωγή κρέατος και σφάζεται σε ελάχιστη ηλικία 120 ημερών.

    Άρθρο 14

    Δείκτης πυκνότητας των ζώων και ελάχιστο εμβαδόν των κλειστών και των υπαίθριων χώρων

    Για τα πουλερικά, ο δείκτης πυκνότητας των ζώων και το ελάχιστο εμβαδόν των κλειστών και των υπαίθριων χώρων ορίζονται στο παράρτημα I μέρος IV.

    Άρθρο 15

    Χαρακτηριστικά και τεχνικές απαιτήσεις για ορνιθώνες

    1.   Οι ορνιθώνες είναι κατασκευασμένοι έτσι ώστε να επιτρέπουν την εύκολη πρόσβαση όλων των πτηνών σε υπαίθριους χώρους. Για τον σκοπό αυτό, ισχύουν οι ακόλουθοι κανόνες:

    α)

    το εξωτερικό όριο του ορνιθώνα έχει ανοίγματα εξόδου/εισόδου τα οποία παρέχουν απευθείας πρόσβαση σε υπαίθριους χώρους·

    β)

    κάθε μεμονωμένο άνοιγμα εξόδου/εισόδου είναι επαρκούς μεγέθους για τα πτηνά·

    γ)

    τα πτηνά μπορούν να έχουν πρόσβαση στα ανοίγματα χωρίς κανένα εμπόδιο·

    δ)

    τα ανοίγματα από το εξωτερικό όριο του ορνιθώνα έχουν συνδυασμένο μήκος τουλάχιστον 4 m ανά 100 m2 της ωφέλιμης επιφάνειας του ελάχιστου εμβαδού του εσωτερικού χώρου του ορνιθώνα·

    ε)

    όταν τα ανοίγματα είναι υπερυψωμένα, παρέχεται ένα κεκλιμένο επίπεδο.

    2.   Για ορνιθώνες με πιλοτές, ισχύουν οι ακόλουθοι κανόνες:

    α)

    το εξωτερικό όριο από το εσωτερικό του ορνιθώνα στην πιλοτή και από την πιλοτή στον υπαίθριο χώρο έχει ανοίγματα εξόδου/εισόδου τα οποία επιτρέπουν την εύκολη πρόσβαση στην πιλοτή ή στον υπαίθριο χώρο αντίστοιχα·

    β)

    τα ανοίγματα που οδηγούν από το εσωτερικό του ορνιθώνα στην πιλοτή έχουν συνδυασμένο μήκος τουλάχιστον 2 m ανά 100 m2 της ωφέλιμης επιφάνειας του ελάχιστου εμβαδού του εσωτερικού χώρου του ορνιθώνα και τα ανοίγματα που οδηγούν από την πιλοτή στον υπαίθριο χώρο έχουν συνδυασμένο μήκος τουλάχιστον 4 m ανά 100 m2 της ωφέλιμης επιφάνειας του ελάχιστου εμβαδού του εσωτερικού χώρου του ορνιθώνα·

    γ)

    η ωφέλιμη επιφάνεια της πιλοτής δεν λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του δείκτη πυκνότητας των ζώων και του ελάχιστου εμβαδού των κλειστών και των υπαίθριων χώρων όπως ορίζονται στο παράρτημα I μέρος IV. Ωστόσο, ένας πρόσθετος και στεγασμένος εξωτερικός χώρος κτιρίου προοριζόμενου για πουλερικά, μονωμένος κατά τρόπο ώστε να προστατεύεται από τις εξωτερικές κλιματικές συνθήκες, μπορεί να ληφθεί υπόψη για τον υπολογισμό του δείκτη πυκνότητας των ζώων και του ελάχιστου εμβαδού των κλειστών χώρων όπως ορίζονται στο παράρτημα I μέρος IV, εφόσον πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

    i)

    είναι πλήρως προσβάσιμος καθ’ όλο το 24ωρο·

    ii)

    πληροί τις απαιτήσεις του παραρτήματος II μέρος II σημεία 1.6.1 και 1.6.3 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/848·

    iii)

    πληροί τις απαιτήσεις σχετικά με τα ανοίγματα που προβλέπονται για τις πιλοτές στα στοιχεία α) και β) της παρούσας παραγράφου·

    δ)

    η ωφέλιμη επιφάνεια της πιλοτής δεν περιλαμβάνεται στη συνολική έκταση ωφέλιμης επιφάνειας για πάχυνση πουλερικών, όπως αναφέρεται στο παράρτημα II μέρος II μέρος 1.9.4.4. στοιχείο ιγ) του κανονισμού (ΕΕ) 2018/848.

    3.   Για τους ορνιθώνες που διαχωρίζονται σε χωριστά τμήματα ώστε να στεγάζουν πολλαπλά κοπάδια:

    α)

    τα τμήματα εξασφαλίζουν ότι η επαφή με άλλα κοπάδια είναι περιορισμένη και ότι αποφεύγεται η ανάμειξη πτηνών από διαφορετικά κοπάδια στον ορνιθώνα·

    β)

    σε ένα μεμονωμένο τμήμα ενός ορνιθώνα ισχύουν τα ακόλουθα μέγιστα μεγέθη κοπαδιών:

    i)

    3 000 γεννήτορες Gallus gallus·

    ii)

    10 000 πουλάδες·

    iii)

    4 800 πουλερικά πάχυνσης Gallus gallus·

    iv)

    2 500 καπόνια·

    v)

    4 000 πουλάδες πάχυνσης·

    vi)

    2 500 γαλοπούλες·

    vii)

    2 500 χήνες·

    viii)

    3 200 αρσενικές πάπιες Πεκίνου ή 4 000 θηλυκές πάπιες Πεκίνου·

    ix)

    3 200 αρσενικές πάπιες Βαρβαρίας ή 4 000 θηλυκές πάπιες Βαρβαρίας·

    x)

    3 200 αρσενικές πάπιες Mulard ή 4 000 θηλυκές πάπιες Mulard·

    xi)

    5 200 φραγκόκοτες·

    γ)

    τα τμήματα χωρίζονται με στερεά διαχωριστικά για πουλερικά πάχυνσης εκτός του είδους Gallus gallus· αυτό το στερεό διαχωριστικό εξασφαλίζει πλήρη φυσικό διαχωρισμό από το δάπεδο μέχρι την οροφή του κτιρίου κάθε τμήματος του ορνιθώνα·

    δ)

    τα τμήματα χωρίζονται με στερεά διαχωριστικά ή ημίκλειστα διαχωριστικά ή δίχτυα ή πλέγματα για γεννήτορες Gallus gallus, ωοπαραγωγές όρνιθες, πουλάδες, πετεινάρια ωοπαραγωγικής φυλής και πουλερικά πάχυνσης Gallus gallus.

    4.   Στους ορνιθώνες μπορούν να χρησιμοποιούνται πολυεπίπεδα συστήματα. Όταν χρησιμοποιούνται πολυεπίπεδα συστήματα, ισχύουν οι ακόλουθοι κανόνες:

    α)

    πολυεπίπεδα συστήματα μπορούν να χρησιμοποιούνται μόνο για γεννήτορες Gallus gallus, ωοπαραγωγές όρνιθες, πουλάδες που προορίζονται για μελλοντική ωοπαραγωγή, πουλάδες που προορίζονται για μελλοντικοί γεννήτορες και πετεινάρια ωοπαραγωγικής φυλής·

    β)

    τα πολυεπίπεδα συστήματα διαθέτουν κατά μέγιστο τρία επίπεδα ωφέλιμης επιφάνειας, συμπεριλαμβανομένου του ισόγειου επιπέδου·

    γ)

    τα υπερυψωμένα επίπεδα είναι κατασκευασμένα έτσι ώστε να αποτρέπεται η πτώση περιττωμάτων στα πτηνά που βρίσκονται από κάτω και είναι εξοπλισμένα με αποτελεσματικό σύστημα απομάκρυνσης της κόπρου·

    δ)

    όλα τα επίπεδα επιτρέπουν την εύκολη επιθεώρηση των πτηνών·

    ε)

    τα πολυεπίπεδα συστήματα εξασφαλίζουν ότι όλα τα πτηνά μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα και εύκολα στα διάφορα επίπεδα ή σε ενδιάμεσους χώρους·

    στ)

    τα πολυεπίπεδα συστήματα είναι κατασκευασμένα έτσι ώστε να παρέχουν εύκολη και ίση πρόσβαση σε υπαίθριους χώρους για όλα τα πτηνά.

    5.   Οι ορνιθώνες είναι εξοπλισμένοι με κούρνιες ή ανυψωμένα επίπεδα ανάπαυσης ή με αμφότερα. Οι κούρνιες ή τα υπερυψωμένα επίπεδα ανάπαυσης ή αμφότερα παρέχονται στα πτηνά από νεαρή ηλικία σε διαστάσεις ή αναλογίες αντίστοιχες προς το μέγεθος της ομάδας και των πτηνών, όπως ορίζεται στο παράρτημα I μέρος IV.

    6.   Κινητοί ορνιθώνες μπορούν να χρησιμοποιούνται για πουλερικά υπό τον όρο ότι μετακινούνται τακτικά κατά τη διάρκεια του κύκλου παραγωγής, ώστε να διασφαλίζεται η διαθεσιμότητα βλάστησης για τα πτηνά και τουλάχιστον μεταξύ κάθε παρτίδας πουλερικών. Ο δείκτης πυκνότητας των ζώων για πουλερικά πάχυνσης που ορίζεται στο παράρτημα I μέρος IV τμήματα 4 έως 9 μπορεί να αυξηθεί σε 30 kg ζώντος βάρους/m2 κατ’ ανώτατο όριο, υπό τον όρο ότι το εμβαδόν του ισόγειου επιπέδου του κινητού ορνιθώνα δεν υπερβαίνει τα 150 m2.

    Άρθρο 16

    Απαιτήσεις βλάστησης και χαρακτηριστικά των υπαίθριων χώρων

    1.   Οι υπαίθριοι χώροι για πουλερικά είναι ελκυστικοί για τα πτηνά και είναι πλήρως προσβάσιμοι για όλα τα πτηνά.

    2.   Για τους ορνιθώνες που διαχωρίζονται σε χωριστά τμήματα ώστε να στεγάζουν πολλαπλά κοπάδια, οι υπαίθριοι χώροι που αντιστοιχούν σε κάθε μεμονωμένο τμήμα είναι διαχωρισμένοι ώστε να εξασφαλίζεται ότι η επαφή με άλλα κοπάδια είναι περιορισμένη και να αποφεύγεται η ανάμειξη πτηνών από διαφορετικά κοπάδια.

    3.   Οι υπαίθριοι χώροι για πουλερικά καλύπτονται κυρίως με βλάστηση που αποτελείται από μεγάλη ποικιλία φυτών.

    4.   Οι υπαίθριοι χώροι παρέχουν στα πτηνά επαρκή αριθμό εγκαταστάσεων προστασίας ή υπόστεγων ή θάμνων ή δέντρων τα οποία είναι κατανεμημένα σε ολόκληρη την έκταση των υπαίθριων χώρων, ώστε να εξασφαλίζεται ότι τα πτηνά χρησιμοποιούν ολόκληρη την έκταση του υπαίθριου χώρου κατά τρόπο ισορροπημένο.

    5.   Η βλάστηση στον υπαίθριο χώρο συντηρείται τακτικά, ώστε να μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισης πλεονάσματος θρεπτικών ουσιών.

    6.   Οι υπαίθριοι χώροι δεν εκτείνονται πέρα από ακτίνα 150 μέτρων από το πλησιέστερο άνοιγμα εξόδου/εισόδου του ορνιθώνα. Εντούτοις, επιτρέπεται επέκταση έως τα 350 μέτρα από το πλησιέστερο άνοιγμα του κτιρίου, υπό τον όρο ότι υπάρχει επαρκής αριθμός υπόστεγων για προστασία από δυσμενείς καιρικές συνθήκες και θηρευτές, τα οποία κατανέμονται ομοιόμορφα σε ολόκληρο τον υπαίθριο χώρο με τουλάχιστον τέσσερα υπόστεγα ανά εκτάριο. Για χήνες, ο υπαίθριος χώρος επιτρέπει στα πτηνά να ικανοποιούν τις ανάγκες τους να τρέφονται με χορτάρι.

    ΤΜΉΜΑ 5

    ΚΟΥΝΕΛΙΑ

    Άρθρο 17

    Ελάχιστη περίοδος σίτισης με μητρικό γάλα

    Η ελάχιστη περίοδος που αναφέρεται στο παράρτημα II μέρος II σημείο 1.4.1. στοιχείο ζ) του κανονισμού (ΕΕ) 2018/848 για τη σίτιση των θηλαζόντων κουνελιών με μητρικό κατά προτίμηση γάλα είναι 42 ημέρες μετά τη γέννηση.

    Άρθρο 18

    Δείκτης πυκνότητας των ζώων και ελάχιστο εμβαδόν των κλειστών και των υπαίθριων χώρων

    Για τα κουνέλια, ο δείκτης πυκνότητας των ζώων και το ελάχιστο εμβαδόν των κλειστών και των υπαίθριων χώρων ορίζονται στο παράρτημα I μέρος V.

    Άρθρο 19

    Χαρακτηριστικά και τεχνικές απαιτήσεις για κινητό ή σταθερό χώρο στέγασης

    1.   Κατά την περίοδο της βόσκησης, τα κουνέλια διατηρούνται σε κινητό χώρο στέγασης σε βοσκότοπους ή σε σταθερό χώρο στέγασης με πρόσβαση σε βοσκότοπο.

    2.   Εκτός της περιόδου βόσκησης, τα κουνέλια διατηρούνται σε σταθερό χώρο στέγασης με πρόσβαση σε υπαίθριο χώρο εκτροφής με βλάστηση, κατά προτίμηση βοσκότοπο.

    3.   Ο κινητός χώρος στέγασης σε βοσκότοπους μετακινείται όσο το δυνατόν πιο συχνά ώστε να εξασφαλίζεται η μέγιστη χρήση του βοσκότοπου και είναι κατασκευασμένος έτσι ώστε τα κουνέλια να μπορούν να βοσκούν στον βοσκότοπο από το δάπεδο.

    Άρθρο 20

    Χαρακτηριστικά και τεχνικές απαιτήσεις για τους κλειστούς και τους υπαίθριους χώρους

    1.   Ο κλειστός χώρος σε σταθερούς και κινητούς χώρους στέγασης είναι κατασκευασμένος έτσι ώστε:

    α)

    το ύψος του να είναι επαρκές ώστε να επιτρέπει σε όλα τα κουνέλια να στέκονται με τα αυτιά σηκωμένα·

    β)

    να μπορεί να στεγάζει διαφορετικές ομάδες κουνελιών και να επιτρέπει τη διατήρηση της ακεραιότητας των γόνων μετά τη μεταφορά στη φάση πάχυνσης·

    γ)

    τα αρσενικά κουνέλια, τα κυοφορούντα θηλυκά κουνέλια και τα θηλυκά κουνέλια αναπαραγωγής να μπορούν να διαχωρίζονται από την ομάδα για ειδικούς λόγους καλής μεταχείρισης των ζώων και για περιορισμένο χρονικό διάστημα, υπό τον όρο ότι μπορούν να διατηρούν οπτική επαφή με τα άλλα κουνέλια·

    δ)

    τα θηλυκά κουνέλια να μπορούν να απομακρύνονται από τη φωλιά και να επιστρέφουν στη φωλιά για να θηλάσουν τα νεαρά κουνέλια·

    ε)

    να παρέχει:

    i)

    υπόστεγα που περιλαμβάνουν σκοτεινές κρυψώνες σε επαρκή αριθμό για όλες τις κατηγορίες κουνελιών·

    ii)

    πρόσβαση σε φωλιές για όλα τα θηλυκά κουνέλια τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν από την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού και τουλάχιστον μέχρι το τέλος της περιόδου θηλασμού των νεαρών κουνελιών·

    iii)

    πρόσβαση σε φωλιές για νεαρά κουνέλια σε επαρκή αριθμό με μία φωλιά κατ’ ελάχιστον ανά θηλυκό κουνέλι σε περίοδο θηλασμού με νεαρά κουνέλια·

    iv)

    υλικά ώστε στα κουνέλια να μπορούν να ροκανίζουν.

    2.   Ο υπαίθριος χώρος σε εγκαταστάσεις με σταθερούς χώρους στέγασης είναι κατασκευασμένος με τέτοιον τρόπο ώστε:

    α)

    να διαθέτει υπερυψωμένες πλατφόρμες σε επαρκή αριθμό και ομοιόμορφα κατανεμημένες στο ελάχιστο εμβαδόν επιφάνειάς του·

    β)

    να περιβάλλεται από περιφράξεις επαρκούς ύψους και βάθους ώστε να αποτρέπεται η διαφυγή είτε με πήδημα είτε με σκάψιμο·

    γ)

    εάν διαθέτει υπαίθριο χώρο που καλύπτεται με σκυρόδεμα, να υπάρχει εύκολη πρόσβαση στο τμήμα του υπαίθριου χώρου εκτροφής με βλάστηση. Εάν δεν παρέχεται εύκολη πρόσβαση, το εμβαδόν επιφάνειας του χώρου που καλύπτεται με σκυρόδεμα δεν μπορεί να συνεκτιμηθεί στον υπολογισμό του ελάχιστου εμβαδού επιφάνειας του υπαίθριου χώρου·

    δ)

    να παρέχει:

    i)

    υπόστεγα που περιλαμβάνουν σκοτεινές κρυψώνες σε επαρκή αριθμό για όλες τις κατηγορίες κουνελιών·

    ii)

    υλικά ώστε στα κουνέλια να μπορούν να ροκανίζουν.

    Άρθρο 21

    Απαιτήσεις βλάστησης και χαρακτηριστικά των υπαίθριων χώρων

    1.   Η βλάστηση των υπαίθριων χώρων εκτροφής συντηρείται τακτικά και με τέτοιον τρόπο ώστε να είναι ελκυστική για τα κουνέλια.

    2.   Κατά την περίοδο της βόσκησης, γίνεται τακτική εναλλασσόμενη χρήση των βοσκότοπων, ενώ η διαχείρισή τους γίνεται έτσι ώστε να βελτιστοποιείται η βόσκηση των κουνελιών.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ III

    ΖΩΑ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ

    Άρθρο 22

    Λεπτομερείς κανόνες για ζώα υδατοκαλλιέργειας ανά είδος ή ανά ομάδα ειδών

    Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη ζωική παραγωγή στον τομέα της υδατοκαλλιέργειας συμμορφώνονται με τους λεπτομερείς κανόνες ανά είδος ή ανά ομάδα ειδών που προβλέπονται στο παράρτημα II όσον αφορά την ιχθυοφόρτιση και τα ειδικά χαρακτηριστικά των συστημάτων παραγωγής και των συστημάτων συγκράτησης.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV

    ΜΕΤΑΠΟΙΗΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ

    Άρθρο 23

    Τεχνικές που επιτρέπονται κατά τη μεταποίηση τροφίμων

    1.   Κατά τη μεταποίηση τροφίμων στη βιολογική παραγωγή επιτρέπονται μόνον οι τεχνικές που συμμορφώνονται με τις αρχές που προβλέπονται στο κεφάλαιο II του κανονισμού (ΕΕ) 2018/848, και ιδίως τις σχετικές ειδικές αρχές της μεταποίησης των βιολογικών τροφίμων που προβλέπονται στο άρθρο 7, με τους σχετικούς κανόνες του κεφαλαίου III του εν λόγω κανονισμού, καθώς και με τους λεπτομερείς κανόνες παραγωγής που προβλέπονται στο παράρτημα II μέρος IV του ίδιου κανονισμού.

    2.   Με την επιφύλαξη του παραρτήματος II μέρος VI σημείο 3 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/848, οι τεχνικές ιονανταλλακτικών ρητινών και ρητινών προσρόφησης επιτρέπονται όταν χρησιμοποιούνται για την προετοιμασία βιολογικών πρώτων υλών:

    α)

    για προϊόντα που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 1 στοιχεία α) και β) αντίστοιχα του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 609/2013, υπό τον όρο ότι η χρήση αυτών των τεχνικών είναι αναγκαία για την ικανοποίηση των απαιτήσεων του εν λόγω κανονισμού και των πράξεων που εκδίδονται με βάση το άρθρο 11 παράγραφος 1 του εν λόγω κανονισμού για τα σχετικά προϊόντα· ή

    β)

    για προϊόντα που ρυθμίζονται από την οδηγία 2006/125/ΕΚ, υπό τον όρο ότι η χρήση αυτών των τεχνικών είναι αναγκαία για την ικανοποίηση των απαιτήσεων της συγκεκριμένης οδηγίας.

    3.   Όταν ένα κράτος μέλος θεωρεί ότι μια συγκεκριμένη τεχνική θα πρέπει να αξιολογηθεί όσον αφορά τη συμμόρφωση με τις αρχές και τους κανόνες που αναφέρονται στην παράγραφο 1 ή ότι ορισμένες ειδικές προϋποθέσεις χρήσης της εν λόγω τεχνικής θα πρέπει να συμπεριληφθούν στον παρόντα κανονισμό, μπορεί να ζητήσει από την Επιτροπή να διενεργήσει αυτή την αξιολόγηση. Προς αυτό τον σκοπό, διαβιβάζει στην Επιτροπή και στα υπόλοιπα κράτη μέλη φάκελο που περιλαμβάνει την αιτιολόγηση αυτής της συμμόρφωσης ή αυτών των ειδικών προϋποθέσεων και διασφαλίζει ότι ο φάκελος δημοσιοποιείται, με την επιφύλαξη της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας για την προστασία των δεδομένων.

    Η Επιτροπή δημοσιεύει τακτικά κάθε αίτημα που αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο.

    4.   Η Επιτροπή αναλύει τον φάκελο που αναφέρεται στην παράγραφο 3. Εάν στο πλαίσιο της ανάλυσης που διενεργεί η Επιτροπή συναχθεί το συμπέρασμα ότι η τεχνική που περιγράφεται στον φάκελο συμμορφώνεται με τις αρχές και τους κανόνες που αναφέρονται στην παράγραφο 1, η Επιτροπή τροποποιεί τον παρόντα κανονισμό προκειμένου να επιτρέψει ρητώς τη χρήση της τεχνικής που αναφέρεται στον φάκελο ή να συμπεριλάβει τις ειδικές προϋποθέσεις για τη χρήση της στον παρόντα κανονισμό.

    5.   Η Επιτροπή επανεξετάζει την έγκριση των τεχνικών για τη μεταποίηση βιολογικών τροφίμων, καθώς και την περιγραφή και τις προϋποθέσεις χρήσης τους κάθε φορά που νέα στοιχεία καθίστανται διαθέσιμα ή παρέχονται από κράτος μέλος.

    Άρθρο 24

    Τεχνικές που επιτρέπονται για χρήση κατά τη μεταποίηση ζωοτροφών

    1.   Κατά τη μεταποίηση ζωοτροφών στη βιολογική παραγωγή επιτρέπονται μόνον οι τεχνικές που συμμορφώνονται με τις αρχές που ορίζονται στο κεφάλαιο II του κανονισμού (ΕΕ) 2018/848, και ιδίως τις σχετικές ειδικές αρχές της μεταποίησης των βιολογικών ζωοτροφών που ορίζονται στο άρθρο 8, με τους σχετικούς κανόνες του κεφαλαίου III του εν λόγω κανονισμού, καθώς και με τους λεπτομερείς κανόνες παραγωγής που προβλέπονται στο παράρτημα II μέρος V του ίδιου κανονισμού, και οι οποίες δεν αποκαθιστούν ιδιότητες οι οποίες χάνονται κατά τη μεταποίηση και την αποθήκευση βιολογικών ζωοτροφών, δεν διορθώνουν τις συνέπειες αμέλειας κατά τη μεταποίηση ούτε μπορούν να παραπλανήσουν με άλλο τρόπο όσον αφορά την πραγματική φύση αυτών των προϊόντων.

    2.   Όταν ένα κράτος μέλος θεωρεί ότι μια συγκεκριμένη τεχνική θα πρέπει να αξιολογηθεί όσον αφορά τη συμμόρφωση με τις αρχές και τους κανόνες που αναφέρονται στην παράγραφο 1 ή ότι ορισμένες ειδικές προϋποθέσεις χρήσης της εν λόγω τεχνικής θα πρέπει να συμπεριληφθούν στον παρόντα κανονισμό, μπορεί να ζητήσει από την Επιτροπή να διενεργήσει αυτή την αξιολόγηση. Προς αυτό τον σκοπό, διαβιβάζει στην Επιτροπή και στα υπόλοιπα κράτη μέλη φάκελο που περιλαμβάνει την αιτιολόγηση αυτής της συμμόρφωσης ή αυτών των ειδικών προϋποθέσεων και διασφαλίζει ότι ο φάκελος δημοσιοποιείται, με την επιφύλαξη της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας για την προστασία των δεδομένων.

    Η Επιτροπή δημοσιεύει τακτικά κάθε αίτημα που αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο.

    3.   Η Επιτροπή αναλύει τον φάκελο που αναφέρεται στην παράγραφο 2. Εάν στο πλαίσιο της ανάλυσης που διενεργεί η Επιτροπή συναχθεί το συμπέρασμα ότι η τεχνική που περιγράφεται στον φάκελο συμμορφώνεται με τις αρχές και τους κανόνες που αναφέρονται στην παράγραφο 1, η Επιτροπή τροποποιεί τον παρόντα κανονισμό προκειμένου να επιτρέψει ρητώς τη χρήση της τεχνικής που αναφέρεται στον φάκελο ή να συμπεριλάβει τις ειδικές προϋποθέσεις για τη χρήση της στον παρόντα κανονισμό.

    4.   Η Επιτροπή επανεξετάζει την έγκριση των τεχνικών για τη μεταποίηση βιολογικών ζωοτροφών, συμπεριλαμβανομένης της περιγραφής και των προϋποθέσεων χρήσης τους κάθε φορά που νέα στοιχεία καθίστανται διαθέσιμα ή παρέχονται από κράτος μέλος.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ V

    ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΙ ΥΠΟ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΦΥΤΙΚΟΥ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ, ΖΩΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΙΧΘΥΔΙΩΝ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΤΡΟΦΗΣ

    Άρθρο 25

    Πληροφορίες που παρέχονται από τα κράτη μέλη

    1.   Τα κράτη μέλη παρέχουν τις πληροφορίες που πρέπει να καθίστανται διαθέσιμες σύμφωνα με το άρθρο 53 παράγραφος 6 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) 2018/848 από τη βάση δεδομένων που αναφέρεται στο άρθρο 26 παράγραφος 1 και τα συστήματα που αναφέρονται στο άρθρο 26 παράγραφος 2 και, κατά περίπτωση, στο άρθρο 26 παράγραφος 3 του εν λόγω κανονισμού σύμφωνα με τις προδιαγραφές που προβλέπονται στο παράρτημα III μέρος I του παρόντος κανονισμού.

    2.   Τα κράτη μέλη παρέχουν τις πληροφορίες που πρέπει να καθίστανται διαθέσιμες σύμφωνα με το άρθρο 53 παράγραφος 6 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΕ) 2018/848 σχετικά με τις παρεκκλίσεις που χορηγούνται σύμφωνα με το παράρτημα II μέρος I σημείο 1.8.5. του εν λόγω κανονισμού και το παράρτημα II μέρος II σημεία 1.3.4.3. και 1.3.4.4. σύμφωνα με τις προδιαγραφές που προβλέπονται στο παράρτημα III μέρος II του παρόντος κανονισμού.

    3.   Τα κράτη μέλη παρέχουν τις πληροφορίες που πρέπει να καθίστανται διαθέσιμες σύμφωνα με το άρθρο 53 παράγραφος 6 στοιχείο γ) του κανονισμού (ΕΕ) 2018/848 σχετικά με τη διαθεσιμότητα στην ενωσιακή αγορά βιολογικών πρωτεϊνούχων ζωοτροφών για πουλερικά και χοιροειδή, καθώς και σχετικά με την άδεια που χορηγείται σύμφωνα με το παράρτημα II μέρος II σημείο 1.9.3.1. στοιχείο γ) και σημείο 1.9.4.2. στοιχείο γ) του εν λόγω κανονισμού, απαντώντας σε ερωτηματολόγιο που υποβάλλεται ετησίως στα κράτη μέλη από την Επιτροπή.

    4.   Οι πληροφορίες που αναφέρονται στις παραγράφους 1, 2 και 3 παρέχονται στον μορφότυπο και μέσω του συστήματος που καθιστά διαθέσιμα η Επιτροπή. Αυτές οι πληροφορίες παρέχονται έως τις 30 Ιουνίου κάθε έτους και θα παρασχεθούν για πρώτη φορά έως τις 30 Ιουνίου 2022 όσον αφορά το έτος 2021.

    5.   Οι πληροφορίες που αναφέρονται στις παραγράφους 1 και 2, τις οποίες παρέχουν τα κράτη μέλη σύμφωνα με το άρθρο 53 παράγραφος 6 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/848, περιλαμβάνονται στη βάση δεδομένων που αναφέρεται στο άρθρο 26 παράγραφος 1 και στα συστήματα που αναφέρονται στο άρθρο 26 παράγραφος 2 και, κατά περίπτωση, στο άρθρο 26 παράγραφος 3 του εν λόγω κανονισμού.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ VI

    ΤΕΛΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

    Άρθρο 26

    Μεταβατικές διατάξεις

    1.   Κατά παρέκκλιση από το κεφάλαιο II τμήμα 3 του παρόντος κανονισμού, οι εκμεταλλεύσεις ή οι μονάδες παραγωγής με χοιροειδή σε εγκαταστάσεις που κατασκευάστηκαν, ανακαινίστηκαν ή τέθηκαν σε χρήση πριν από την ημερομηνία έναρξης εφαρμογής του παρόντος κανονισμού σύμφωνα με τους κανονισμούς (ΕΚ) αριθ. 834/2007 και (ΕΚ) αριθ. 889/2008 και για τις οποίες απαιτείται μεγάλης κλίμακας ανακατασκευή εξωτερικών εγκαταστάσεων ώστε να εξασφαλιστεί συμμόρφωση με την απαίτηση τουλάχιστον το ήμισυ του εμβαδού του εξωτερικού χώρου να αποτελείται από συμπαγή κατασκευή, όπως ορίζεται στο άρθρο 11 του παρόντος κανονισμού, συμμορφώνονται με το συγκεκριμένο άρθρο από την 1η Ιανουαρίου 2029 το αργότερο.

    2.   Κατά παρέκκλιση από το κεφάλαιο II τμήμα 4 του παρόντος κανονισμού, οι εκμεταλλεύσεις ή οι μονάδες παραγωγής με ορνιθώνες που κατασκευάστηκαν, ανακαινίστηκαν ή τέθηκαν σε χρήση πριν από την ημερομηνία έναρξης εφαρμογής του παρόντος κανονισμού σύμφωνα με τους κανονισμούς (ΕΚ) αριθ. 834/2007 και (ΕΚ) αριθ. 889/2008 και για τις οποίες απαιτείται ανακαίνιση των εγκαταστάσεων των ζώων ώστε να εξασφαλιστεί συμμόρφωση με την απαίτηση σχετικά με το συνδυασμένο μήκος για τα ανοίγματα που οδηγούν από τον κλειστό χώρο στέγασης στην πιλοτή που ορίζεται στο άρθρο 15 παράγραφος 2 στοιχείο β) του παρόντος κανονισμού συμμορφώνονται με το συγκεκριμένο στοιχείο από την 1η Ιανουαρίου 2024 το αργότερο.

    3.   Κατά παρέκκλιση από το κεφάλαιο II τμήμα 4 του παρόντος κανονισμού, οι εκμεταλλεύσεις ή οι μονάδες παραγωγής με ορνιθώνες με εξωτερικό χώρο κτιρίου που κατασκευάστηκαν, ανακαινίστηκαν ή τέθηκαν σε χρήση πριν από την ημερομηνία έναρξης εφαρμογής του παρόντος κανονισμού σύμφωνα με τους κανονισμούς (ΕΚ) αριθ. 834/2007 και (ΕΚ) αριθ. 889/2008 και για τις οποίες απαιτείται σημαντική μείωση του δείκτη πυκνότητας των ζώων σε κλειστό χώρο ή ανακαίνιση των κτιρίων ώστε να εξασφαλιστεί συμμόρφωση με τις απαιτήσεις σχετικά με τον υπολογισμό του δείκτη πυκνότητας των ζώων και του ελάχιστου εμβαδού των κλειστών χώρων όπως ορίζονται στο παράρτημα I μέρος IV του παρόντος κανονισμού, με ταυτόχρονη τήρηση του άρθρου 15 παράγραφος 2 στοιχείο γ), συμμορφώνονται με τις εν λόγω διατάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2024 το αργότερο.

    4.   Κατά παρέκκλιση από το κεφαλαίο II τμήμα 4 του παρόντος κανονισμού, οι εκμεταλλεύσεις ή οι μονάδες παραγωγής με ορνιθώνες που κατασκευάστηκαν, ανακαινίστηκαν ή τέθηκαν σε χρήση πριν από την ημερομηνία έναρξης εφαρμογής του παρόντος κανονισμού σύμφωνα με τους κανονισμούς (ΕΚ) αριθ. 834/2007 και (ΕΚ) αριθ. 889/2008 και για τις οποίες απαιτείται ανακαίνιση των εγκαταστάσεων των ζώων ή αντικατάσταση του εξοπλισμού ώστε να εξασφαλιστεί συμμόρφωση με τις απαιτήσεις σχετικά με το στερεό διαχωριστικό που ορίζονται στο άρθρο 15 παράγραφος 3 στοιχείο γ) ή με την απαίτηση σχετικά με κούρνιες ή υπερυψωμένα επίπεδα ανάπαυσης που ορίζονται στο άρθρο 15 παράγραφος 5 του παρόντος κανονισμού συμμορφώνονται με τις εν λόγω διατάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2024 το αργότερο.

    5.   Κατά παρέκκλιση από το κεφάλαιο II τμήμα 4 του παρόντος κανονισμού, οι εκμεταλλεύσεις ή οι μονάδες παραγωγής με πολυεπίπεδους ορνιθώνες που κατασκευάστηκαν, ανακαινίστηκαν ή τέθηκαν σε χρήση πριν από την ημερομηνία έναρξης εφαρμογής του παρόντος κανονισμού σύμφωνα με τους κανονισμούς (ΕΚ) αριθ. 834/2007 και (ΕΚ) αριθ. 889/2008 και για τις οποίες απαιτείται μεγάλης κλίμακας ανακαίνιση των εγκαταστάσεων των ζώων ή αντικατάσταση του εξοπλισμού ώστε να εξασφαλιστεί συμμόρφωση με τις απαιτήσεις σχετικά με τον μέγιστο αριθμό επιπέδων και το σύστημα απομάκρυνσης της κόπρου που ορίζονται στο άρθρο 15 παράγραφος 4 στοιχεία β) και γ) αντίστοιχα του παρόντος κανονισμού συμμορφώνονται με τα εν λόγω στοιχεία από την 1η Ιανουαρίου 2029 το αργότερο.

    6.   Κατά παρέκκλιση από το κεφάλαιο II τμήμα 4 του παρόντος κανονισμού, οι εκμεταλλεύσεις ή οι μονάδες παραγωγής με ορνιθώνες που διαθέτουν υπαίθριους χώρους οι οποίοι εκτείνονται πέρα από ακτίνα 150 μέτρων από το πλησιέστερο άνοιγμα εξόδου/εισόδου και οι οποίοι κατασκευάστηκαν, ανακαινίστηκαν ή τέθηκαν σε χρήση πριν από την ημερομηνία έναρξης εφαρμογής του παρόντος κανονισμού σύμφωνα με τους κανονισμούς (ΕΚ) αριθ. 834/2007 και (ΕΚ) αριθ. 889/2008 και για τις οποίες απαιτούνται μεγάλης κλίμακας προσαρμογές της δομής των εγκαταστάσεων ή αγορά πρόσθετων εκτάσεων γης ώστε να εξασφαλιστεί συμμόρφωση με την απαίτηση σχετικά με τη μέγιστη ακτίνα που ορίζεται στο άρθρο 16 παράγραφος 6 του παρόντος κανονισμού συμμορφώνονται με την εν λόγω διάταξη από την 1η Ιανουαρίου 2029 το αργότερο.

    7.   Κατά παρέκκλιση από το παράρτημα I μέρος IV τμήμα 2 του παρόντος κανονισμού, οι εκμεταλλεύσεις ή οι μονάδες παραγωγής που παράγουν πουλάδες σε ορνιθώνες που κατασκευάστηκαν, ανακαινίστηκαν ή τέθηκαν σε χρήση πριν από την ημερομηνία έναρξης εφαρμογής του παρόντος κανονισμού σύμφωνα με τους κανονισμούς (ΕΚ) αριθ. 834/2007 και (ΕΚ) αριθ. 889/2008 και για τις οποίες απαιτούνται προσαρμογές μεγάλης κλίμακας της δομής των ορνιθώνων ή αγορά πρόσθετων εκτάσεων γης ώστε να εξασφαλιστεί συμμόρφωση με τους κανόνες του παραρτήματος I μέρος IV τμήμα 2 του παρόντος κανονισμού συμμορφώνονται με τον δείκτη πυκνότητας των ζώων και το ελάχιστο εμβαδόν των κλειστών και των υπαίθριων χώρων για τις πουλάδες και τα πετεινάρια ωοπαραγωγικής φυλής που ορίζονται στο παράρτημα I μέρος IV τμήμα 2 του παρόντος κανονισμού από την 1η Ιανουαρίου 2029 το αργότερο.

    Άρθρο 27

    Έναρξη ισχύος και εφαρμογή

    Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2021.

    Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

    Βρυξέλλες, 26 Μαρτίου 2020.

    Για την Επιτροπή

    H Πρόεδρος

    Ursula VON DER LEYEN


    (1)  ΕΕ L 150 της 14.6.2018, σ. 1.

    (2)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 609/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 12ης Ιουνίου 2013, για τα τρόφιμα τα οποία προορίζονται για βρέφη και μικρά παιδιά και για τα τρόφιμα που προορίζονται για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς, και ως υποκατάστατα του συνόλου του διαιτολογίου για τον έλεγχο του σωματικού βάρους και για την κατάργηση της οδηγίας 92/52/ΕΟΚ του Συμβουλίου, των οδηγιών της Επιτροπής 96/8/ΕΚ, 1999/21/ΕΚ, 2006/125/ΕΚ και 2006/141/ΕΚ, της οδηγίας 2009/39/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και των κανονισμών της Επιτροπής (ΕΚ) αριθ. 41/2009 και (ΕΚ) αριθ. 953/2009 (ΕΕ L 181 της 29.6.2013, σ. 35).

    (3)  Οδηγία 2006/125/ΕΚ της Επιτροπής, της 5ης Δεκεμβρίου 2006, για τις μεταποιημένες τροφές με βάση τα δημητριακά και τις παιδικές τροφές για βρέφη και παιδιά μικρής ηλικίας (ΕΕ L 339 της 6.12.2006, σ. 16).

    (4)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 834/2007 του Συμβουλίου, της 28ης Ιουνίου 2007, για τη βιολογική παραγωγή και την επισήμανση των βιολογικών προϊόντων και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2092/91 (ΕΕ L 189 της 20.7.2007, σ. 1).

    (5)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 889/2008 της Επιτροπής, της 5ης Σεπτεμβρίου 2008, σχετικά με τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 834/2007 του Συμβουλίου για τη βιολογική παραγωγή και την επισήμανση των βιολογικών προϊόντων όσον αφορά τον βιολογικό τρόπο παραγωγής, την επισήμανση και τον έλεγχο των προϊόντων (ΕΕ L 250 της 18.9.2008, σ. 1).

    (6)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1305/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2013, για τη στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1698/2005 του Συμβουλίου (ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 487).


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

    ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΕΙΚΤΗ ΠΥΚΝΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΕΜΒΑΔΟΝ ΤΩΝ ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΑΙΘΡΙΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ, ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ II

    Μέρος I: Δείκτης πυκνότητας των ζώων και ελάχιστο εμβαδόν των κλειστών και των υπαίθριων χώρων για τα βοοειδή, τα προβατοειδή, τα αιγοειδή και τα ιπποειδή, όπως αναφέρονται στο άρθρο 3

    1.   Βοοειδή

     

    Κλειστός χώρος

    (καθαρό εμβαδόν διαθέσιμο για τα ζώα)

    Υπαίθριος χώρος

    (χώροι άσκησης, χωρίς τους βοσκοτόπους)

     

    Ελάχιστο ζων βάρος (kg)

    m2/κεφαλή

    m2/κεφαλή

     

    Έως 100

    1,5

    1,1

    Έως 200

    2,5

    1,9

    Έως 350

    4,0

    3

    Άνω των 350

    5 και τουλάχιστον 1 m2/100 kg

    3,7 και τουλάχιστον 0,75 m2/100 kg

    Αγελάδες γαλακτοπαραγωγής

     

    6

    4,5

    Ταύροι αναπαραγωγής

     

    10

    30

    2.   Προβατοειδή και αιγοειδή

     

    Κλειστός χώρος

    (καθαρό εμβαδόν διαθέσιμο για τα ζώα)

    Υπαίθριος χώρος

    (χώροι άσκησης, χωρίς τους βοσκοτόπους)

     

    m2/κεφαλή

    m2/κεφαλή

    Πρόβατο

    1,5

    2,5

    Αμνός

    0,35

    0,5

    Αίγα

    1,5

    2,5

    Ερίφιο

    0,35

    0,5

    3.   Ιπποειδή

     

    Κλειστός χώρος

    (καθαρό εμβαδόν διαθέσιμο για τα ζώα)

    Υπαίθριος χώρος

    (χώροι άσκησης, χωρίς τους βοσκοτόπους)

     

    Ελάχιστο ζων βάρος (kg)

    m2/κεφαλή [μέγεθος των χώρων σταυλισμού (boxes) ανάλογα με το ύψος των αλόγων]

    m2/κεφαλή

    Ιπποειδή αναπαραγωγής και πάχυνσης

    Έως 100

    1,5

    1,1

    Έως 200

    2,5

    1,9

    Έως 350

    4,0

    3

    Άνω των 350

    5 και τουλάχιστον 1 m2/100 kg

    3,7 και τουλάχιστον 0,75 m2/100 kg

    Μέρος II: Δείκτης πυκνότητας των ζώων και ελάχιστο εμβαδόν για υπαίθριους χώρους για τα ελαφοειδή, όπως αναφέρονται στο άρθρο 6

    Είδη

    ελαφοειδών

    Ελάχιστο εμβαδόν του υπαίθριου χώρου ανά περιφραγμένο χώρο ή ανά περίφραγμα

    Δείκτης πυκνότητας των ζώων – Μέγιστος αριθμός ενήλικων ζώων  (*1) ανά εκτάριο

    Ελάφι Sika

    Cervus nippon

    1 εκτάριο

    15

    Ζαρκάδι

    Dama dama

    1 εκτάριο

    15

    Ευρωπαϊκό ελάφι

    Cervus elaphus

    2 εκτάρια

    7

    Ελάφι του Père David

    Elaphurus davidianus

    2 εκτάρια

    7

    Περισσότερα από ένα είδη ελαφοειδών

    3 εκτάρια

    7, σε περίπτωση που το ευρωπαϊκό ελάφι ή το ελάφι του Père David αποτελούν μέρος του κοπαδιού·

    15, σε περίπτωση που ούτε το ευρωπαϊκό ελάφι ούτε το ελάφι του Père David αποτελούν μέρος του κοπαδιού

    Μέρος III: Δείκτης πυκνότητας των ζώων και ελάχιστο εμβαδόν των κλειστών και των υπαίθριων χώρων για τα χοιροειδή, όπως αναφέρονται στο άρθρο 10

     

     

    Κλειστός χώρος (ως καθαρό εμβαδόν διαθέσιμο για τα χοιροειδή νοούνται οι εσωτερικές διαστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των ποτιστρών, εξαιρουμένων, ωστόσο, των ταϊστρών στις οποίες τα χοιροειδή δεν μπορούν να ξαπλώνουν)

    Υπαίθριος χώρος

     

    Ελάχιστο ζων βάρος (kg)

    m2/κεφαλή

    m2/κεφαλή

    Χοιρομητέρες με χοιρίδια μέχρι τον απογαλακτισμό

     

    7,5 ανά χοιρομητέρα

    2,5

    Χοιροειδή πάχυνσης

    Απογαλακτισμένοι χοίροι, χοίροι εκτροφής, νεαροί θηλυκοί χοίροι, αρσενικοί χοίροι εκτροφής

    Που δεν υπερβαίνει τα 35 kg

    0,6

    0,4

    Μεταξύ 35 kg και 50 kg

    0,8

    0,6

    Μεταξύ 50 kg και 85 kg

    1,1

    0,8

    Μεταξύ 85 kg και 110 kg

    1,3

    1

    Που υπερβαίνει τα 110 kg

    1,5

    1,2

    Θηλυκά χοιροειδή αναπαραγωγής

    Κυοφορούσες στέρφες χοιρομητέρες

     

    2,5

    1,9

    Αρσενικά χοιροειδή αναπαραγωγής

    Αρσενικός χοίρος

     

    6

    10, εάν τα περιφράγματα χρησιμοποιούνται για φυσική οχεία

    8

    Μέρος IV: Δείκτης πυκνότητας των ζώων και ελάχιστο εμβαδόν των κλειστών και των υπαίθριων χώρων για τα πουλερικά, όπως αναφέρονται στο άρθρο 14 και στο άρθρο 15 παράγραφος 2 στοιχείο α) και στο άρθρο 15 παράγραφος 6 και κούρνιες ή υπερυψωμένα επίπεδα ανάπαυσης όπως αναφέρονται στο άρθρο 15 παράγραφος 5

    1.   Γεννήτορες Gallus gallus που προορίζονται για την παραγωγή αυγών επώασης για μελλοντικές ωοπαραγωγές όρνιθες και γεννήτορες Gallus gallus που προορίζονται για την παραγωγή αυγών επώασης για μελλοντικά πουλερικά πάχυνσης Gallus gallus:

    Ηλικία

    ≥ 18 εβδομάδων

    Δείκτης πυκνότητας των ζώων και ελάχιστο εμβαδόν για κλειστό χώρο

    Μέγιστος αριθμός πτηνών αναπαραγωγής ανά m2 ωφέλιμης επιφάνειας του εσωτερικού χώρου του ορνιθώνα

    6

    Κούρνιες για πτηνά αναπαραγωγής για μελλοντικές ωοπαραγωγές όρνιθες

    Ελάχιστο μήκος κούρνιας σε cm ανά πτηνό

    18

    Φωλιές

    7 θηλυκά πτηνά ανά φωλιά ή, σε περίπτωση κοινής φωλιάς, 120 cm2/θηλυκό πτηνό

    Δείκτης πυκνότητας των ζώων και ελάχιστο εμβαδόν για υπαίθριο χώρο

    Ελάχιστο εμβαδόν υπαίθριου χώρου σε m2 ανά πτηνό

    4

    2.   Πουλάδες και πετεινάρια ωοπαραγωγικής φυλής:

    Δείκτης πυκνότητας των ζώων και ελάχιστο εμβαδόν για κλειστό χώρο

    Δείκτης πυκνότητας των ζώων ανά m2 ωφέλιμης επιφάνειας του εσωτερικού χώρου του ορνιθώνα

    21 kg ζώντος βάρους/m2

    Κούρνιες ή υπερυψωμένα επίπεδα ανάπαυσης ή αμφότερα

    Οποιοσδήποτε συνδυασμός κουρνιών ή υπερυψωμένων επιπέδων ανάπαυσης ή αμφότερων που εξασφαλίζει

    10 cm κούρνιας/πτηνό κατά κατώτατο όριο

    ή

    100 cm2υπερυψωμένου επιπέδου ανάπαυσης/πτηνό κατά κατώτατο όριο

    Δείκτης πυκνότητας των ζώων και ελάχιστο εμβαδόν για υπαίθριο χώρο

    Ελάχιστο εμβαδόν υπαίθριου χώρου σε m2 ανά πτηνό

    1

    3.   Ωοπαραγωγές όρνιθες, συμπεριλαμβανομένων των στελεχών διττού σκοπού που εκτρέφονται με σκοπό την παραγωγή κρέατος και αυγών:

    Δείκτης πυκνότητας των ζώων και ελάχιστο εμβαδόν για κλειστό χώρο

    Μέγιστος αριθμός πτηνών ανά m2 ωφέλιμης επιφάνειας του εσωτερικού χώρου του ορνιθώνα

    6

    Κούρνιες

    Ελάχιστο μήκος κούρνιας σε cm ανά πτηνό

    18

    Φωλιές

    7 ωοπαραγωγές όρνιθες ανά φωλιά ή, σε περίπτωση κοινής φωλιάς, 120 cm2/ωοπαραγωγό όρνιθα

    Δείκτης πυκνότητας των ζώων και ελάχιστο εμβαδόν για υπαίθριο χώρο

    Ελάχιστο εμβαδόν υπαίθριου χώρου σε m2 ανά πτηνό

    4

    4.   Πουλερικά πάχυνσης Gallus gallus:

    Δείκτης πυκνότητας των ζώων και ελάχιστο εμβαδόν για κλειστό χώρο

    Δείκτης πυκνότητας των ζώων ανά m2 ωφέλιμης επιφάνειας του εσωτερικού χώρου του ορνιθώνα

    21 kg ζώντος βάρους/m2

    Κούρνιες ή υπερυψωμένα επίπεδα ανάπαυσης ή αμφότερα

    Οποιοσδήποτε συνδυασμός κουρνιών ή υπερυψωμένων επιπέδων ανάπαυσης ή αμφότερων που εξασφαλίζει

    τουλάχιστον 5 cm κούρνιας/πτηνό

    ή τουλάχιστον 25 cm2 υπερυψωμένου επιπέδου ανάπαυσης/πτηνό

    Δείκτης πυκνότητας των ζώων και ελάχιστο εμβαδόν του υπαίθριου χώρου για σταθερούς ορνιθώνες

    Ελάχιστο εμβαδόν υπαίθριου χώρου σε m2 ανά πτηνό

    4

    Δείκτης πυκνότητας των ζώων και ελάχιστο εμβαδόν του υπαίθριου χώρου για κινητούς ορνιθώνες

    Ελάχιστο εμβαδόν υπαίθριου χώρου σε m2 ανά πτηνό

    2,5

    5.   Πουλερικά πάχυνσης Gallus gallus: καπόνια και πουλάδες πάχυνσης:

    Δείκτης πυκνότητας των ζώων και ελάχιστο εμβαδόν για κλειστό χώρο

    Δείκτης πυκνότητας των ζώων ανά m2 ωφέλιμης επιφάνειας του εσωτερικού χώρου του ορνιθώνα

    21 kg ζώντος βάρους/m2

    Κούρνιες ή υπερυψωμένα επίπεδα ανάπαυσης ή αμφότερα

    Οποιοσδήποτε συνδυασμός κουρνιών ή υπερυψωμένων επιπέδων ανάπαυσης ή αμφότερων που εξασφαλίζει

    τουλάχιστον 5 cm κούρνιας/πτηνό

    ή τουλάχιστον 25 cm2 υπερυψωμένου επιπέδου ανάπαυσης/πτηνό

    Δείκτης πυκνότητας των ζώων και ελάχιστο εμβαδόν για υπαίθριο χώρο

    Ελάχιστο εμβαδόν υπαίθριου χώρου σε m2 ανά πτηνό

    4

    6.   Πουλερικά πάχυνσης εκτός του είδους Gallus gallus: Γαλοπούλες Meleagris gallopavo που διατίθενται στο εμπόριο ολόκληρες για ψήσιμο ή προορίζονται για τεμαχισμό:

    Δείκτης πυκνότητας των ζώων και ελάχιστο εμβαδόν για κλειστό χώρο

    Δείκτης πυκνότητας των ζώων ανά m2 ωφέλιμης επιφάνειας του εσωτερικού χώρου του ορνιθώνα

    21 kg ζώντος βάρους/m2

    Κούρνιες ή υπερυψωμένα επίπεδα ανάπαυσης ή αμφότερα

    Οποιοσδήποτε συνδυασμός κουρνιών ή υπερυψωμένων επιπέδων ανάπαυσης ή αμφότερων που εξασφαλίζει

    10 cm κούρνιας/πτηνό κατά κατώτατο όριο

    ή τουλάχιστον 100 cm2 υπερυψωμένου επιπέδου ανάπαυσης/πτηνό

    Δείκτης πυκνότητας των ζώων και ελάχιστο εμβαδόν για υπαίθριο χώρο

    Ελάχιστο εμβαδόν υπαίθριου χώρου σε m2 ανά πτηνό

    10

    7.   Πουλερικά πάχυνσης εκτός του είδους Gallus gallus: Χήνες Anser anser domesticus:

    Δείκτης πυκνότητας των ζώων και ελάχιστο εμβαδόν για κλειστό χώρο

    Δείκτης πυκνότητας των ζώων ανά m2 ωφέλιμης επιφάνειας του εσωτερικού χώρου του ορνιθώνα

    21 kg ζώντος βάρους/m2

    Δείκτης πυκνότητας των ζώων και ελάχιστο εμβαδόν για υπαίθριο χώρο

    Ελάχιστο εμβαδόν υπαίθριου χώρου σε m2 ανά πτηνό

    15

    8.   Πουλερικά πάχυνσης εκτός του είδους Gallus gallus: πάπιες Πεκίνου Anas platyrhynchos domesticus, πάπιες Βαρβαρίας Cairina moschata και τα υβρίδιά τους και πάπιες Mulard Cairina moschata × Anas platyrhynchos:

    Δείκτης πυκνότητας των ζώων και ελάχιστο εμβαδόν για κλειστό χώρο

    Δείκτης πυκνότητας των ζώων ανά m2 ωφέλιμης επιφάνειας του εσωτερικού χώρου του ορνιθώνα

    21 kg ζώντος βάρους/m2

    Δείκτης πυκνότητας των ζώων και ελάχιστο εμβαδόν για υπαίθριο χώρο

    Ελάχιστο εμβαδόν υπαίθριου χώρου σε m2 ανά πτηνό

    4,5

    9.   Πουλερικά πάχυνσης εκτός του είδους Gallus gallus: Φραγκόκοτες Numida meleagris f. domestica:

    Δείκτης πυκνότητας των ζώων και ελάχιστο εμβαδόν για κλειστό χώρο

    Δείκτης πυκνότητας των ζώων ανά m2 ωφέλιμης επιφάνειας του εσωτερικού χώρου του ορνιθώνα.

    21 kg ζώντος βάρους/m2

    Κούρνιες ή υπερυψωμένα επίπεδα ανάπαυσης ή αμφότερα

    Οποιοσδήποτε συνδυασμός κουρνιών ή υπερυψωμένων επιπέδων ανάπαυσης ή αμφότερων που εξασφαλίζει

    τουλάχιστον 5 cm κούρνιας/πτηνό

    ή τουλάχιστον 25 cm2 υπερυψωμένου επιπέδου ανάπαυσης/πτηνό

    Δείκτης πυκνότητας των ζώων και ελάχιστο εμβαδόν για υπαίθριο χώρο

    Ελάχιστο εμβαδόν υπαίθριου χώρου σε m2 ανά πτηνό

    4

    Μέρος V: Δείκτης πυκνότητας των ζώων και ελάχιστο εμβαδόν των κλειστών και των υπαίθριων χώρων για τα κουνέλια, όπως αναφέρονται στο άρθρο 18

    1.   Για κλειστό χώρο

     

    Κλειστός χώρος

    (καθαρή ωφέλιμη επιφάνεια ανά ζώο, εξαιρουμένων των πλατφορμών, σε m2/κεφαλή) για τον χώρο ανάπαυσης

    Σταθερός χώρος στέγασης

    Κλειστός χώρος

    (καθαρή ωφέλιμη επιφάνεια ανά ζώο, εξαιρουμένων των πλατφορμών, σε m2/κεφαλή) για τον χώρο ανάπαυσης

    Κινητός χώρος στέγασης

     

    Θηλυκά κουνέλια σε περίοδο θηλασμού με νεαρά κουνέλια μέχρι τον απογαλακτισμό

    0,6 m2/θηλυκό κουνέλι με νεαρά κουνέλια, εάν το ζων βάρος του θηλυκού κουνελιού είναι κάτω των 6 kg

    0,72 m2/θηλυκό κουνέλι με νεαρά κουνέλια, εάν το ζων βάρος του θηλυκού κουνελιού είναι άνω των 6 kg

    0,6 m2/θηλυκό κουνέλι με νεαρά κουνέλια, εάν το ζων βάρος του θηλυκού κουνελιού είναι κάτω των 6 kg

    0,72 m2/θηλυκό κουνέλι με νεαρά κουνέλια, εάν το ζων βάρος του θηλυκού κουνελιού είναι άνω των 6 kg

     

    Κυοφορούντα θηλυκά κουνέλια και θηλυκά κουνέλια αναπαραγωγής

    0,5 m2/θηλυκό κουνέλι σε κατάσταση κύησης ή αναπαραγωγής, εάν το ζων βάρος είναι κάτω των 6 kg

    0,62 m2/κυοφορούν θηλυκό κουνέλι ή θηλυκό κουνέλι αναπαραγωγής, εάν το ζων βάρος είναι άνω των 6 kg

    0,5 m2/κυοφορούν θηλυκό κουνέλι ή θηλυκό κουνέλι αναπαραγωγής, εάν το ζων βάρος είναι κάτω των 6 kg

    0,62 m2/κυοφορούν θηλυκό κουνέλι ή θηλυκό κουνέλι αναπαραγωγής, εάν το ζων βάρος είναι άνω των 6 kg

    Κουνέλια πάχυνσης από τον απογαλακτισμό μέχρι τη σφαγή

    Κουνέλια αντικατάστασης (από το τέλος της πάχυνσης έως 6 μήνες)

    0,2

    0,15

    Ενήλικα αρσενικά κουνέλια

    0,6

    1, σε περίπτωση συνεύρεσης του αρσενικού κουνελιού με θηλυκά για ζευγάρωμα

    0,6

    1, σε περίπτωση συνεύρεσης του αρσενικού κουνελιού με θηλυκά για ζευγάρωμα

    2.   Για υπαίθριο χώρο

     

    Υπαίθριος χώρος (υπαίθριος χώρος εκτροφής με βλάστηση, κατά προτίμηση βοσκότοπος)

    (καθαρή ωφέλιμη επιφάνεια ανά ζώο, εξαιρουμένων των πλατφορμών, σε m2/κεφαλή)

    Σταθερός χώρος στέγασης

    Υπαίθριος χώρος

    (καθαρή ωφέλιμη επιφάνεια ανά ζώο, εξαιρουμένων των πλατφορμών, σε m2/κεφαλή)

    Κινητός χώρος στέγασης

    Θηλυκά κουνέλια σε περίοδο θηλασμού με νεαρά κουνέλια μέχρι τον απογαλακτισμό

    2,5 m2/θηλυκό κουνέλι με νεαρά κουνέλια

    2,5 m2/θηλυκό κουνέλι με νεαρά κουνέλια

    Κυοφορούντα θηλυκά κουνέλια/θηλυκά κουνέλια αναπαραγωγής

    2,5

    2,5

    Κουνέλια πάχυνσης από τον απογαλακτισμό μέχρι τη σφαγή

    Κουνέλια αντικατάστασης (από το τέλος της πάχυνσης έως 6 μήνες)

    0,5

    0,4

    Ενήλικα αρσενικά κουνέλια

    2,5

    2,5


    (*1)  Δύο ελαφοειδή ηλικίας έως 18 μηνών ισοδυναμούν με ένα ελαφοειδές


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

    ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΔΕΙΚΤΗ ΠΥΚΝΌΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ, ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 22

    Μέρος I: Σολομοειδή σε γλυκά ύδατα

    Πέστροφα η κοινή (Salmo trutta) – Πέστροφα η ιριδίζουσα (Oncorhynchus mykiss) – Σαλβελίνος Βόρειας Αμερικής (Salvelinus fontinalis) – Σολομός (Salmo salar) – Αρκτοσαλβελίνος (Salvelinus alpinus) – Θύμαλλος (Thymallus thymallus) – Λιμνοπέστροφα της Αμερικής (Salvelinus namaycush) – Σολομός του Δούναβη (Hucho hucho)

    Συστήματα παραγωγής

    Τα συστήματα εκτροφής των εκμεταλλεύσεων πρέπει να τροφοδοτούνται από ανοικτά συστήματα. Η ταχύτητα ροής πρέπει να εξασφαλίζει τουλάχιστον 60 % κορεσμό σε οξυγόνο για τα αποθέματα, καθώς επίσης την άνεσή τους και την απομάκρυνση των λυμάτων της εκμετάλλευσης.

    Μέγιστη ιχθυοφόρτιση

    Σολομοειδή που δεν αναφέρονται κατωτέρω 15 kg/m3

    Σολομός 20 kg/m3

    Πέστροφα η κοινή και πέστροφα η ιριδίζουσα 25 kg/m3

    Αρκτοσαλβελίνος 25 kg/m3

    Μέρος II: Σολομοειδή σε θαλάσσια ύδατα

    Σολομός (Salmo salar), Πέστροφα η κοινή (Salmo trutta) – Πέστροφα η ιριδίζουσα (Oncorhynchus mykiss)

    Μέγιστη ιχθυοφόρτιση

    10 kg/m3 σε δικτυωτά καταφύγια

    Μέρος III: Γάδος (Gadus morhua) και άλλοι ιχθύες της οικογένειας Gadidae, λαυράκι (Dicentrarchus labrax), τσιπούρα (Sparus aurata), μαγιάτικο (Argyrosomus regius), καλκάνι (Psetta maxima [= Scopthalmus maximux]), φαγκρί (Pagrus pagrus [= Sparus pagrus]), στικτομυλοκόπι (Sciaenops ocellatus) και άλλοι ιχθύες της οικογένειας Sparidae και αγριοσάλπη (Siganus spp.)

    Συστήματα παραγωγής

    Σε συστήματα συγκράτησης ανοικτής θάλασσας (δικτυωτά καταφύγια/κλωβοί) με την ελάχιστη ταχύτητα θαλάσσιου ρεύματος για τη βέλτιστη διαβίωση των ιχθύων ή σε χερσαία ανοικτά συστήματα.

    Μέγιστη ιχθυοφόρτιση

    Για ιχθύς εκτός από το καλκάνι: 15 kg/m3

    Για το καλκάνι: 25 kg/m2

    Μέρος IV: Λαυράκι, τσιπούρα, μαγιάτικο, κέφαλοι (Liza, Mugil) και χέλια (Anguilla spp) σε μικρές τεχνητές λίμνες σε περιοχές στις οποίες εκδηλώνεται παλίρροια και παράκτιες λιμνοθάλασσες

    Σύστημα συγκράτησης

    Παραδοσιακές αλυκές που μετατρέπονται σε μονάδες παραγωγής υδατοκαλλιέργειας και παρόμοιες μικρές τεχνητές λίμνες σε περιοχές στις οποίες εκδηλώνεται παλίρροια

    Συστήματα παραγωγής

    Πρέπει να πραγματοποιείται η ενδεδειγμένη ανανέωση του νερού για την εξασφάλιση της καλής διαβίωσης των ειδών. Τουλάχιστον 50 % των αναχωμάτων πρέπει να έχουν φυτοκάλυψη. Απαιτούνται δεξαμενές καθαρισμού σε υγρότοπο.

    Μέγιστη ιχθυοφόρτιση

    4 kg/m3

    Μέρος V: Οξύρρυγχος σε γλυκά ύδατα

    Καλυπτόμενα είδη: Οικογένεια Acipenser

    Συστήματα παραγωγής

    Η ροή του νερού σε κάθε μονάδα εκτροφής πρέπει να επαρκεί για την εξασφάλιση καλής διαβίωσης των ζώων.

    Τα εκρέοντα ύδατα πρέπει να είναι ισοδύναμης ποιότητας με τα εισρέοντα ύδατα.

    Μέγιστη ιχθυοφόρτιση

    30 kg/m3

    Μέρος VI: Ιχθύες εσωτερικών υδάτων

    Καλυπτόμενα είδη: Οικογένεια κυπρινιδών (Cyprinidae) και άλλα συγγενή είδη στο πλαίσιο πολυκαλλιέργειας, στα οποία συμπεριλαμβάνονται η πέρκα, ο λούτσος, το γατόψαρο, ο κορέγονος και ο οξύρρυγχος.

    Πέρκα (Perca fluviatilis) μονοκαλλιέργειας

    Συστήματα παραγωγής

    Σε ιχθυοδεξαμενές οι οποίες πρέπει να αποστραγγίζονται πλήρως σε τακτά χρονικά διαστήματα και σε λίμνες. Οι λίμνες πρέπει να προορίζονται αποκλειστικά για βιολογική παραγωγή, συμπεριλαμβανομένης της καλλιέργειας φυτών σε ξηρές ζώνες.

    Η περιοχή αλίευσης πρέπει να είναι εξοπλισμένη με στόμιο εισόδου καθαρού νερού και να έχει μέγεθος το οποίο να επιτρέπει την άνετη διαβίωση των ιχθύων. Οι ιχθύες πρέπει να αποθηκεύονται σε καθαρό νερό μετά τη συλλογή.

    Οι μονάδες που λειτουργούν σε εσωτερικά ύδατα πρέπει να περιβάλλονται από περιοχές φυσικής βλάστησης ως ζώνη ασφαλείας από τις εξωτερικές χερσαίες περιοχές στις οποίες δεν πραγματοποιείται εκτροφή, σύμφωνα με τους κανόνες της βιολογικής υδατοκαλλιέργειας.

    Πολυκαλλιέργεια ενήλικων ζώων πρέπει να πραγματοποιείται υπό τον όρο ότι πληρούνται τα κριτήρια που καθορίζονται στις παρούσες προδιαγραφές για τα άλλα είδη λιμναίων ιχθύων.

    Μέγιστη ιχθυοφόρτιση

    Η συνολική παραγωγή ειδών περιορίζεται σε 1 500 kg ιχθύων ανά εκτάριο ανά έτος (παρέχεται ως απόδοση εκτροφής λόγω ειδικών χαρακτηριστικών του συστήματος παραγωγής).

    Μέγιστη ιχθυοφόρτιση μόνο για πέρκα μονοκαλλιέργειας

    20 kg/m3

    Μέρος VII: Γαρίδες της οικογένειας Penaeidae και ποταμογαρίδες Αμερικής (Macrobrachium spp.)

    Συστήματα παραγωγής

    Οι μονάδες πρέπει να κατασκευάζονται σε άγονες αργιλώδεις περιοχές για την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την κατασκευή των δεξαμενών. Οι δεξαμενές πρέπει να κατασκευάζονται με τη φυσική υπάρχουσα άργιλο.

    Μέγιστη ιχθυοφόρτιση

    Εκκίνηση: 22 οργανισμοί νυμφικού σταδίου/m2 κατ’ ανώτατο όριο

    Ανώτατη στιγμιαία βιομάζα: 240 g/m2

    Μέρος VIII: Ποταμοκαραβίδες

    Καλυπτόμενα είδη: Astacus astacus.

    Μέγιστη ιχθυοφόρτιση

    Για καραβίδες μικρού μεγέθους (< 20 mm): 100 άτομα ανά m2.

    Για καραβίδες μεσαίου μεγέθους (20-50 mm): 30 άτομα ανά m2.

    Για ενήλικες καραβίδες (> 50 mm): 5 άτομα ανά m2, με την προϋπόθεση ότι είναι διαθέσιμες επαρκείς κρυψώνες.

    Μέρος IX: Μαλάκια και εχινόδερμα

    Συστήματα παραγωγής

    Παραγάδια, εξέδρες, καλλιέργεια βυθού, δικτυωτοί σάκοι, κλωβοί, τελάρα, δίχτυα σε σχήμα φαναριού, πάσσαλοι bouchot και άλλα συστήματα συγκράτησης. Για την καλλιέργεια μυδιών σε εξέδρες, ο αριθμός των αιωρούμενων σχοινιών δεν πρέπει να υπερβαίνει το ένα ανά τετραγωνικό μέτρο της έκτασης. Το ανώτατο μήκος του αιωρούμενου σχοινιού δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 20 μέτρα. Η αραίωση των αιωρούμενων σχοινιών δεν πρέπει να πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια του κύκλου παραγωγής, ωστόσο, ο διαχωρισμός των αιωρούμενων σχοινιών επιτρέπεται χωρίς την αύξηση της ιχθυοφόρτισης.

    Μέρος X: Τροπικά ψάρια γλυκών υδάτων: γαλατόψαρο (Chanos chanos), τιλάπια (Oreochromis spp.), γατόψαρο (Pangasius spp.)

    Συστήματα παραγωγής

    Τεχνητές λίμνες και δικτυωτοί κλωβοί

    Μέγιστη ιχθυοφόρτιση

    Γατόψαρο: 10 kg/m3

    Oreochromis: 20 kg/m3


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III

    ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ, ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 25

    Μέρος I: Πληροφορίες από τη βάση δεδομένων που αναφέρεται στο άρθρο 26 παράγραφος 1 και τα συστήματα που αναφέρονται στο άρθρο 26 παράγραφος 2 και, κατά περίπτωση, στο άρθρο 26 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/848

    1.

    Οι πληροφορίες σχετικά με τη διαθεσιμότητα βιολογικού και υπό μετατροπή φυτικού αναπαραγωγικού υλικού, εκτός των σποροφύτων, συμπεριλαμβανομένων, ωστόσο, των σπόρων γεωμήλων, για κάθε ειδική κατηγορία που αποθηκεύεται στη βάση δεδομένων που αναφέρεται στο άρθρο 26 παράγραφος 1 ή στα συστήματα που αναφέρονται στο άρθρο 26 παράγραφος 2 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) 2018/848 περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

    την επιστημονική και κοινή ονομασία (κοινή και λατινική ονομασία),

    την ονομασία της ποικιλίας ή του ετερογενούς υλικού,

    την ποσότητα του υπό μετατροπή υλικού που είναι διαθέσιμη σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιχειρήσεων (συνολικός αριθμός μονάδων ή βάρος σπόρων),

    την ποσότητα του βιολογικού υλικού που είναι διαθέσιμη σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιχειρήσεων (συνολικός αριθμός μονάδων ή βάρος σπόρων),

    τον αριθμό των επιχειρήσεων που αναφόρτωσαν πληροφορίες σύμφωνα με το άρθρο 26 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/848 σε εθελοντική βάση.

    Για τους σκοπούς του παρόντος σημείου, ως «σπορόφυτο» ορίζεται ένα νεαρό φυτό που προέρχεται από σπόρο και όχι από μόσχευμα.

    2.

    Οι πληροφορίες σχετικά με τη διαθεσιμότητα ιχθυδίων υδατοκαλλιέργειας βιολογικής εκτροφής για κάθε είδος που αποθηκεύονται στα συστήματα που αναφέρονται στο άρθρο 26 παράγραφος 2 στοιχείο γ) του κανονισμού (ΕΕ) 2018/848 περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

    το είδος και το γένος (κοινή και λατινική ονομασία),

    τις φυλές και τα στελέχη, κατά περίπτωση,

    το στάδιο ζωής (όπως αυγά, γόνος, ιχθύδια) που είναι διαθέσιμο για πώληση ως βιολογικό προϊόν,

    τη διαθέσιμη ποσότητα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιχειρήσεων,

    την υγειονομική κατάσταση σύμφωνα με την οδηγία 2006/88/ΕΚ του Συμβουλίου (1),

    τον αριθμό των επιχειρήσεων που αναφόρτωσαν πληροφορίες σύμφωνα με το άρθρο 26 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/848 σε εθελοντική βάση.

    3.

    Οι πληροφορίες σχετικά με τη διαθεσιμότητα ζώων βιολογικής εκτροφής για κάθε είδος που αποθηκεύονται στα συστήματα που αναφέρονται στο άρθρο 26 παράγραφος 2 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΕ) 2018/848 περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

    το είδος και το γένος (κοινή και λατινική ονομασία),

    τις φυλές και τα στελέχη,

    τους σκοπούς παραγωγής: κρέας, γάλα, διττός σκοπός ή αναπαραγωγή,

    το στάδιο ζωής: ενήλικα ή νεαρά ζώα (δηλαδή βοοειδή < 6 μηνών, ενήλικα βοοειδή),

    την ποσότητα (συνολικός αριθμός ζώων) που είναι διαθέσιμη, σύμφωνα με εκτίμηση της επιχείρησης,

    την υγειονομική κατάσταση σύμφωνα με τους οριζόντιους κανόνες για την υγεία των ζώων,

    τον αριθμό των επιχειρήσεων που αναφόρτωσαν πληροφορίες σύμφωνα με το άρθρο 26 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/848 σε εθελοντική βάση.

    4.

    Κατά περίπτωση, οι πληροφορίες σχετικά με τη διαθεσιμότητα φυλών και στελεχών βιολογικής εκτροφής που είναι προσαρμοσμένα στη βιολογική παραγωγή για είδη, όπως αναφέρονται στο άρθρο 26 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/848, περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

    το είδος και το γένος (κοινή και λατινική ονομασία),

    τις φυλές και τα στελέχη,

    τους σκοπούς παραγωγής: κρέας, γάλα, διττός σκοπός ή αναπαραγωγή,

    την ποσότητα (συνολικός αριθμός ζώων) που είναι διαθέσιμη, σύμφωνα με εκτίμηση της επιχείρησης,

    την υγειονομική κατάσταση σύμφωνα με τους οριζόντιους κανόνες για την υγεία των ζώων,

    τον αριθμό των επιχειρήσεων που αναφόρτωσαν πληροφορίες σύμφωνα με το άρθρο 26 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/848 σε εθελοντική βάση.

    5.

    Κατά περίπτωση, οι πληροφορίες σχετικά με τη διαθεσιμότητα βιολογικών πουλάδων, όπως αναφέρονται στο άρθρο 26 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/848, περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

    το είδος και το γένος (κοινή και λατινική ονομασία),

    τις φυλές και τα στελέχη,

    τους σκοπούς παραγωγής: κρέας, αυγά, διττός σκοπός ή αναπαραγωγή,

    την ποσότητα (συνολικός αριθμός ζώων) που είναι διαθέσιμη, σύμφωνα με εκτίμηση των επιχειρήσεων,

    σύστημα εκτροφής (πρέπει να αναφέρεται κατά πόσο είναι πολυεπίπεδο)·

    την υγειονομική κατάσταση σύμφωνα με τους οριζόντιους κανόνες για την υγεία των ζώων,

    τον αριθμό των επιχειρήσεων που αναφόρτωσαν πληροφορίες σύμφωνα με το άρθρο 26 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/848 σε εθελοντική βάση.

    Μέρος II: Πληροφορίες σχετικά με τις παρεκκλίσεις που χορηγούνται σύμφωνα με το παράρτημα II μέρος I σημείο 1.8.5 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/848 και μέρος II σημεία 1.3.4.3 και 1.3.4.4 του εν λόγω παραρτήματος

    1.

    Οι πληροφορίες σχετικά με τις παρεκκλίσεις που χορηγούνται σύμφωνα με το παράρτημα II μέρος I σημείο 1.8.5. του κανονισμού (ΕΕ) 2018/848 περιλαμβάνουν:

    την επιστημονική και κοινή ονομασία (κοινή και λατινική ονομασία),

    την ποικιλία,

    τον αριθμό των παρεκκλίσεων και το συνολικό βάρος των σπόρων ή τον αριθμό των φυτών για τα οποία χορηγείται παρέκκλιση,

    αιτιολόγηση για την παρέκκλιση: για ερευνητικό σκοπό, λόγω έλλειψης κατάλληλης ποικιλίας, για σκοπό διατήρησης ή για άλλους λόγους,

    κατά περίπτωση, όσον αφορά παρεκκλίσεις για άλλους λόγους πλην ερευνητικού σκοπού, τον κατάλογο των ειδών για τα οποία δεν χορηγείται παρέκκλιση, καθώς είναι επαρκώς διαθέσιμα σε βιολογική μορφή.

    2.

    Για κάθε συμβατικό ζωικό είδος (βοοειδή, ιπποειδή, προβατοειδή, αιγοειδή, χοιροειδή και ελαφοειδή, κουνέλια, πουλερικά), οι πληροφορίες σχετικά με τις παρεκκλίσεις που χορηγούνται σύμφωνα με το παράρτημα II μέρος II σημεία 1.3.4.3. και 1.3.4.4. του κανονισμού (ΕΕ) 2018/848 περιλαμβάνουν:

    την επιστημονική και κοινή ονομασία (κοινή και λατινική ονομασία, δηλαδή είδος και γένος),

    τις φυλές και τα στελέχη,

    τους σκοπούς παραγωγής: κρέας, γάλα, αυγά, διττός σκοπός ή αναπαραγωγή,

    τον αριθμό των παρεκκλίσεων και τον συνολικό αριθμό των ζώων για τα οποία χορηγείται παρέκκλιση,

    αιτιολόγηση για την παρέκκλιση: λόγω έλλειψης κατάλληλων ζώων ή για άλλους λόγους.


    (1)  Οδηγία 2006/88/ΕΚ του Συμβουλίου, της 24ης Οκτωβρίου 2006, σχετικά με τις απαιτήσεις υγειονομικού ελέγχου για τα ζώα υδατοκαλλιέργειας και τα προϊόντα τους και σχετικά με την πρόληψη και την καταπολέμηση ορισμένων ασθενειών των υδρόβιων ζώων (ΕΕ L 328 της 24.11.2006, σ. 14).


    Top