Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32016R2303

    Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2016/2303 της Επιτροπής, της 19ης Δεκεμβρίου 2016, για την επιβολή προσωρινού δασμού αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές ορισμένων ράβδων οπλισμού σκυροδέματος καταγωγής Δημοκρατίας της Λευκορωσίας

    C/2016/8398

    ΕΕ L 345 της 20.12.2016, p. 4–26 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2016/2303/oj

    20.12.2016   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 345/4


    ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΌΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) 2016/2303 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

    της 19ης Δεκεμβρίου 2016

    για την επιβολή προσωρινού δασμού αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές ορισμένων ράβδων οπλισμού σκυροδέματος καταγωγής Δημοκρατίας της Λευκορωσίας

    Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

    Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) 2016/1036 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 8ης Ιουνίου 2016, για την άμυνα κατά των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ εκ μέρους χωρών μη μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (1), και ιδίως το άρθρο 7,

    Έπειτα από διαβούλευση με τα κράτη μέλη,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    1.   ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

    1.1.   Έναρξη

    (1)

    Στις 31 Μαρτίου 2016 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή («η Επιτροπή») κίνησε έρευνα αντιντάμπινγκ όσον αφορά τις εισαγωγές στην Ένωση ορισμένων ράβδων οπλισμού σκυροδέματος καταγωγής Δημοκρατίας της Λευκορωσίας («Λευκορωσία» ή «οικεία χώρα») βάσει του άρθρου 5 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1225/2009 του Συμβουλίου (2) («ο βασικός κανονισμός»). Η σχετική ανακοίνωση για την έναρξη της έρευνας δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης  (3) («Ανακοίνωση για την έναρξη διαδικασίας»).

    (2)

    Η Επιτροπή κίνησε τη διαδικασία έρευνας κατόπιν καταγγελίας που υποβλήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2016 από την European Steel Association («ο καταγγέλλων») εξ ονόματος παραγωγών που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 44 % της συνολικής ενωσιακής παραγωγής ορισμένων ράβδων οπλισμού σκυροδέματος. Δεν είχε αναγγελθεί κανένας άλλος παραγωγός που να εκφράζει είτε την αντίθεσή του είτε ουδέτερη θέση.

    (3)

    Ως εκ τούτου, τα σχετικά όρια που καθορίζονται στο άρθρο 5 παράγραφος 4 του βασικού κανονισμού (4) πληρούνται κατά τη στιγμή της έναρξης της διαδικασίας. Μετά την έναρξη της έρευνας, δεν είναι απαραίτητο να πληρούνται οι προϋποθέσεις παραδεκτού σε όλη τη διάρκεια της έρευνας. Αυτό έχει επιβεβαιωθεί από το Δικαστήριο για την περίπτωση όπου μια εταιρεία αποσύρει την υποστήριξή της στην καταγγελία (5)· το ίδιο σκεπτικό ισχύει κατ' αναλογία για μια κατάσταση όπου αλλάζει το πεδίο εφαρμογής του προϊόντος.

    1.2.   Ενδιαφερόμενα μέρη

    (4)

    Στην ανακοίνωση για την έναρξη της διαδικασίας, η Επιτροπή κάλεσε τα ενδιαφερόμενα μέρη να αναγγελθούν για να συμμετάσχουν στην έρευνα. Επιπλέον, η Επιτροπή ενημέρωσε ειδικώς τον καταγγέλλοντα, άλλους γνωστούς παραγωγούς της Ένωσης, τον γνωστό Λευκορώσο παραγωγό εξαγωγέα και τις αρχές της Λευκορωσίας καθώς και γνωστούς εισαγωγείς και χρήστες σχετικά με την έναρξη της έρευνας και τους κάλεσε να συμμετάσχουν.

    (5)

    Τα ενδιαφερόμενα μέρη είχαν την ευκαιρία να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους σχετικά με την έναρξη της έρευνας και να ζητήσουν ακρόαση από την Επιτροπή και/ή τον σύμβουλο ακροάσεων σε διαδικασίες εμπορικών προσφυγών.

    1.3.   Παραγωγοί ανάλογης χώρας

    (6)

    Στην ανακοίνωση για την έναρξη της διαδικασίας, η Επιτροπή ενημέρωσε επίσης τα ενδιαφερόμενα μέρη ότι θα πρότεινε τη Νότια Αφρική ή τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής («ΗΠΑ») ως τρίτη χώρα με οικονομία αγοράς («ανάλογη χώρα») κατά την έννοια του άρθρου 2 παράγραφος 7 στοιχείο α) του βασικού κανονισμού. Τα ενδιαφερόμενα μέρη είχαν την ευκαιρία να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους και να ζητήσουν ακρόαση από την Επιτροπή και/ή από τον σύμβουλο ακροάσεων σε διαδικασίες εμπορικών προσφυγών.

    1.4.   Δειγματοληψία

    (7)

    Στην ανακοίνωση για την έναρξη της έρευνας, η Επιτροπή ανέφερε ότι ενδέχεται να προβεί σε δειγματοληψία των ενδιαφερομένων μερών σύμφωνα με το άρθρο 17 του βασικού κανονισμού.

    1.4.1.   Δειγματοληψία των παραγωγών της Ένωσης

    (8)

    Στην ανακοίνωση για την έναρξη της έρευνας, η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι είχε επιλέξει προσωρινά ένα δείγμα παραγωγών της Ένωσης με βάση την παραγωγή και τον όγκο των πωλήσεων του προϊόντος που αποτελεί αντικείμενο της έρευνας και τη γεωγραφική θέση. Το δείγμα αυτό περιελάμβανε πέντε ενωσιακούς παραγωγούς. Οι ενωσιακοί παραγωγοί του δείγματος αντιπροσώπευαν το 22,4 % της συνολικής ενωσιακής παραγωγής και το 24,4 % των συνολικών ενωσιακών πωλήσεων του υπό εξέταση προϊόντος. Οι εταιρείες έχουν την έδρα τους στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Πολωνία και την Ισπανία, χώρες οι οποίες καλύπτουν ένα ευρύ γεωγραφικό φάσμα. Η Επιτροπή κάλεσε τα ενδιαφερόμενα μέρη να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους σχετικά με το προσωρινό δείγμα. Δεν υποβλήθηκαν παρατηρήσεις. Ως εκ τούτου, συνήχθη το συμπέρασμα ότι το δείγμα είναι αντιπροσωπευτικό του κλάδου παραγωγής της Ένωσης.

    1.4.2.   Δειγματοληψία μη συνδεδεμένων εισαγωγέων

    (9)

    Για να αποφασιστεί αν η δειγματοληψία ήταν αναγκαία και, εάν ναι, να επιλεγεί δείγμα, η Επιτροπή ζήτησε από τους μη συνδεδεμένους εισαγωγείς να παράσχουν τις πληροφορίες που προσδιορίζονται στην ανακοίνωση για την έναρξη της έρευνας.

    (10)

    Έξι μη συνδεδεμένοι εισαγωγείς προσκόμισαν τις ζητούμενες πληροφορίες και συμφώνησαν να συμπεριληφθούν στο δείγμα. Σύμφωνα με το άρθρο 17 παράγραφος 1 του βασικού κανονισμού, η Επιτροπή συμπεριέλαβε στο δείγμα τρεις εισαγωγείς με βάση τον μεγαλύτερο όγκο εισαγωγών στην Ένωση. Οι τρεις εταιρείες του δείγματος αντιπροσώπευαν το 80 % των μη συνδεδεμένων εισαγωγών του υπό εξέταση προϊόντος καταγωγής Λευκορωσίας. Σύμφωνα με το άρθρο 17 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού, ζητήθηκε η γνώμη όλων των γνωστών εισαγωγέων σχετικά με την επιλογή του δείγματος. Δεν υποβλήθηκαν παρατηρήσεις.

    1.5.   Απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο

    (11)

    Η Επιτροπή απέστειλε ερωτηματολόγια στους πέντε παραγωγούς της Ένωσης που συμμετείχαν στο δείγμα, στους συνεργαζόμενους παραγωγούς-εξαγωγείς στην οικεία χώρα, σε έναν παραγωγό από τις ΗΠΑ, που έχουν επιλεγεί ως ανάλογη χώρα όπως εξηγείται κατωτέρω στην αιτιολογική σκέψη 32, σε τρεις εισαγωγείς του δείγματος, σε οκτώ χρήστες που ήταν γνωστοί τη στιγμή έναρξης της έρευνας και σε έναν επιπλέον χρήστη ο οποίος αναγγέλθηκε σε μεταγενέστερο στάδιο της διαδικασίας.

    (12)

    Απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο ελήφθησαν από τους πέντε ενωσιακούς παραγωγούς του δείγματος, από τον συνεργαζόμενο παραγωγό-εξαγωγέα στην οικεία χώρα, από έναν παραγωγό των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής («η ανάλογη χώρα») και από δύο μη συνδεδεμένους εισαγωγείς.

    1.6.   Επιτόπιες επαληθεύσεις

    (13)

    Η Επιτροπή αναζήτησε και επαλήθευσε όλες τις πληροφορίες που έκρινε απαραίτητες για τον προσωρινό προσδιορισμό του ντάμπινγκ, της ζημίας που προέκυψε και του συμφέροντος της Ένωσης. Επιτόπιες επαληθεύσεις, σύμφωνα με το άρθρο 16 του βασικού κανονισμού, πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις των ακόλουθων εταιρειών:

    α)

    Παραγωγοί της Ένωσης

    Celsa Huta Ostrowiec sp. z.o.o., Ostrowiec Swietokrzyski, Πολωνία

    Feralpi Sideruglica s.p.a, Lonato del Garda, Ιταλία

    Riva Acier SA, Gargenville, Γαλλία

    Επαληθεύτηκαν επίσης ορισμένα μακροδεδομένα στις εγκαταστάσεις του καταγγέλλοντα (Βρυξέλλες, Βέλγιο)

    β)

    Παραγωγός-εξαγωγέας στη Λευκορωσία

    Open Joint-Stock Company «Byelorussian Steel Works» — Management Company of «Byelorussian Metallurgical Company Holding» («BMZ»), Λευκορωσία

    γ)

    Έμποροι συνδεδεμένοι με τον παραγωγό-εξαγωγέα

    Bel Kap Steel LLC, Μαϊάμι (Φλόριντα), ΗΠΑ

    BMZ Polska Sp. z.o.o., Katowice, Πολωνία

    UAB «Prekybos namai BMZ-Baltija», Šiauliai, Λιθουανία

    δ)

    Παραγωγός σε ανάλογη χώρα

    Commercial Metals Company, Ντάλλας (Τέξας), ΗΠΑ

    1.7.   Περίοδος της έρευνας και εξεταζόμενη περίοδος

    (14)

    Η έρευνα για την ύπαρξη ντάμπινγκ και ζημίας κάλυψε την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2015 έως την 31η Δεκεμβρίου 2015 («η περίοδος της έρευνας» ή «ΠΕ»). Η εξέταση των συναφών τάσεων για την εκτίμηση της ζημίας κάλυψε την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2012 έως το τέλος της περιόδου έρευνας («η υπό εξέταση περίοδος»).

    2.   ΥΠΟ ΕΞΕΤΑΣΗ ΠΡΟΪΟΝ ΚΑΙ ΟΜΟΕΙΔΕΣ ΠΡΟΪΟΝ

    2.1.   Υπό εξέταση προϊόν

    (15)

    Το υπό εξέταση προϊόν είναι ορισμένες ράβδοι οπλισμού σκυροδέματος από σίδηρο ή μη κραματοποιημένο χάλυβα, που έχουν απλώς σφυρηλατηθεί, ελαθεί ή διελαθεί σε θερμή κατάσταση, καθώς και εκείνες που έχουν υποστεί στρίψιμο μετά την έλαση, καθώς και εκείνες που φέρουν οδοντώματα, εξογκώματα, κοιλώματα ή ανάγλυφα που γίνονται στη διάρκεια της έλασης, καταγωγής Λευκορωσίας, που υπάγονται προς το παρόν στους κωδικούς ΣΟ ex 7214 10 00, ex 7214 20 00, ex 7214 30 00, ex 7214 91 10, ex 7214 91 90, ex 7214 99 10, ex 7214 99 71, ex 7214 99 79 και ex 7214 99 95 («το υπό εξέταση προϊόν»). Εξαιρούνται ράβδοι οπλισμού σκυροδέματος από σίδηρο ή χάλυβα υψηλών επιδόσεων.

    2.2.   Ομοειδές προϊόν

    (16)

    Από την έρευνα προκύπτει ότι το υπό εξέταση προϊόν και το προϊόν που παράγεται και πωλείται στην εγχώρια αγορά των ΗΠΑ, καθώς και το προϊόν που παράγεται από τον κλάδο παραγωγής της Ένωσης και πωλείται στην αγορά της Ένωσης διαθέτουν τα ίδια βασικά φυσικά, χημικά και τεχνικά χαρακτηριστικά και χρήσεις. Ως εκ τούτου, τα προϊόντα αυτά θεωρούνται προσωρινά ομοειδή προϊόντα, κατά την έννοια του άρθρου 1 παράγραφος 4 του βασικού κανονισμού.

    2.3.   Ισχυρισμοί όσον αφορά το πεδίο κάλυψης του προϊόντος

    (17)

    Ο Λευκορώσος παραγωγός-εξαγωγέας επεσήμανε μια, κατά τους ισχυρισμούς, ανακολουθία στην περιγραφή του πεδίου κάλυψης του προϊόντος ανάμεσα στην καταγγελία (που αφορά δύο κωδικούς ΣΟ) και στην ανακοίνωση για την έναρξη της διαδικασίας έρευνας (που αφορά εννέα κωδικούς ΣΟ). Προβλήθηκε ο ισχυρισμός ότι, γι' αυτόν τον λόγο, η εκτίμηση της ζημίας στην καταγγελία δεν αφορούσε το ίδιο πεδίο όπως στη μεταγενέστερη έναρξη διαδικασίας. Σημειώνεται περαιτέρω ότι η εταιρεία εξήγαγε μόνον με τους δύο κωδικούς ΣΟ που αναφέρονται στην καταγγελία.

    (18)

    Στην καταγγελία, πράγματι, αναφέρθηκαν δύο κωδικοί ΣΟ στην περιγραφή του προϊόντος, ενώ στην ανακοίνωση για την έναρξη της έρευνας αναφέρθηκαν εννέα κωδικοί. Η Επιτροπή επισημαίνει ότι οι κωδικοί ΣΟ που προβλέπονται στην ανακοίνωση έναρξης της έρευνας παρέχονται για ενημερωτικούς μόνο σκοπούς, όπως αναφέρεται με σαφήνεια. Επισημαίνει εξάλλου ότι η έρευνα αυτή ξεκίνησε με βάση την περιγραφή του υπό εξέταση προϊόντος που αναφέρεται στην καταγγελία η οποία ουσιαστικά καλύπτει εννέα κωδικούς ΣΟ ανεξάρτητα από την παραπομπή και, επομένως, οι πρόσθετοι κωδικοί ΣΟ δεν είχαν αντίκτυπο στα στοιχεία που παρέχονται στην καταγγελία. Επομένως, ο εν λόγω ισχυρισμός της εικαζόμενης ανακολουθίας στην περιγραφή του προϊόντος απορρίφθηκε.

    3.   ΝΤΑΜΠΙΝΓΚ

    3.1.   Γενικές παρατηρήσεις

    (19)

    Σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 7 στοιχείο α) του βασικού κανονισμού, η Λευκορωσία δεν θεωρείται χώρα με οικονομία της αγοράς. Ως εκ τούτου, η κανονική αξία όσον αφορά τις εξαγωγές της Λευκορωσίας στην Ένωση καθορίστηκε με βάση τα στοιχεία που παρέσχε ένας παραγωγός τρίτης χώρας με οικονομία της αγοράς.

    (20)

    Κατά την ΠΕ, οι εισαγωγές από τη Λευκορωσία ανήλθαν συνολικά σε περίπου 488 000 τόνους και αντιπροσώπευαν μερίδιο αγοράς περίπου 5 %. Τα κυριότερα κράτη μέλη εισαγωγής ήταν η Γερμανία, η Λιθουανία, η Πολωνία και οι Κάτω Χώρες. Ο μοναδικός γνωστός Λευκορώσος κατασκευαστής συνεργάστηκε κατά την έρευνα και απέστειλε απάντηση στο ερωτηματολόγιο. Ο εν λόγω κατασκευαστής πούλησε το υπό εξέταση προϊόν στην Ένωση είτε απευθείας είτε μέσω συνδεδεμένων εμπόρων εγκατεστημένων στην Ένωση και τις ΗΠΑ.

    3.2.   Κανονική αξία

    3.2.1.   Ανάλογη χώρα

    (21)

    Σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 7 στοιχείο α) του βασικού κανονισμού, η κανονική αξία καθορίστηκε με βάση την τιμή ή την κατασκευασμένη αξία σε τρίτη χώρα με οικονομία αγοράς. Για τον σκοπό αυτό, χρειάστηκε να επιλεγεί τρίτη χώρα με οικονομία αγοράς («ανάλογη χώρα»).

    (22)

    Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική σκέψη 6 στην ανακοίνωση για την έναρξη της διαδικασίας, η Επιτροπή ενημέρωσε τα ενδιαφερόμενα μέρη ότι πρότεινε τη Νότια Αφρική ή τις ΗΠΑ ως τρίτη χώρα με οικονομία της αγοράς για τον καθορισμό της κανονικής αξίας.

    (23)

    Παρατηρήσεις σχετικά με τις προτεινόμενες ανάλογες χώρες ελήφθησαν από τον μοναδικό συνεργαζόμενο παραγωγό-εξαγωγέα της Λευκορωσίας. Ισχυρίστηκε ότι ούτε η Νότια Αφρική ούτε οι ΗΠΑ ήταν κατάλληλη επιλογή ως ανάλογη χώρα επειδή, μεταξύ άλλων λόγων, η παραγωγική ικανότητα, η πραγματική παραγωγή και η παραγωγική διαδικασία στη Νότια Αφρική και στις ΗΠΑ ήταν διαφορετικές σε σύγκριση με τον παραγωγό της Λευκορωσίας. Επιπλέον, το εν λόγω ενδιαφερόμενο μέρος ισχυρίστηκε ότι οι εγχώριοι παραγωγοί στη Νότια Αφρική και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής που προσδιορίστηκαν από τους καταγγέλλοντες συνδέονταν άμεσα με τους παραγωγούς της Ένωσης. Ως εκ τούτου, η αντικειμενικότητα των δεδομένων που συλλέγονται σε αυτές τις χώρες από τους εν λόγω παραγωγούς μπορεί να είναι αμφισβητήσιμη. Σύμφωνα με πρόταση του εν λόγω ενδιαφερόμενου μέρους, η Ρωσία θα αποτελούσε την καταλληλότερη επιλογή ως ανάλογη χώρα, δεδομένου ότι η ρωσική βιομηχανία ράβδων χάλυβα έχει το πλέον πανομοιότυπο επίπεδο ανάπτυξης σε σύγκριση με της Λευκορωσίας, η διαδικασία παραγωγής βασίζεται επίσης σε απορρίμματα μετάλλων και η παραγωγή ράβδων από χάλυβα είναι παρόμοια από άποψη ποιότητας και τεχνικών προδιαγραφών. Ωστόσο, η Επιτροπή επισήμανε ότι το εν λόγω μέρος δεν προσκόμισε αποδεικτικά στοιχεία από τα οποία να προκύπτει ότι οι παραγωγοί της Νότιας Αφρικής ή των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής δεν χρησιμοποιούσαν απορρίμματα μετάλλων για την παραγωγή του υπό εξέταση προϊόντος ή ότι στη διάρθρωση του κόστους τους οι πρώτες ύλες δεν αντιπροσώπευαν το 60 % — 70 % του κόστους παραγωγής. Σε κάθε περίπτωση, η Επιτροπή ερεύνησε την καταλληλότητα της Νότιας Αφρικής και των ΗΠΑ (καθώς και της Βραζιλίας) ως ανάλογης χώρας. Οι λεπτομέρειες των εν λόγω αναλύσεων περιλαμβάνονται στις αιτιολογικές σκέψεις 28 έως 34.

    (24)

    Με σκοπό την επιλογή τρίτης χώρας με οικονομία αγοράς, η Επιτροπή ήλθε σε επαφή με όλους τους γνωστούς παραγωγούς όχι μόνο στη Νότια Αφρική και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, αλλά και στην Τουρκία, την Ουκρανία, τη Ρωσική Ομοσπονδία, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, το Μεξικό, την Κορέα, τη Δομινικανή Δημοκρατία, τη Νορβηγία και την Ελβετία. Η Επιτροπή ζήτησε πληροφορίες σχετικά με την εγχώρια αγορά τους και να δηλώσουν το είδος των παραγόμενων προϊόντων, την παραγωγική ικανότητα, τον όγκο παραγωγής, τον όγκο των εγχώριων πωλήσεων, να περιγράψουν την παραγωγική διαδικασία, το είδος των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται, το μερίδιο των πρώτων υλών, το κόστος ενέργειας και εργασίας προς το συνολικό κόστος παραγωγής του υπό εξέταση προϊόντος και τέλος την προθυμία τους να συνεργαστούν στην έρευνα.

    (25)

    Επιπλέον, ενημερώθηκαν οι αρχές των προαναφερόμενων τρίτων χωρών.

    (26)

    Οι ρωσικές αρχές ενημέρωσαν την Επιτροπή ότι κανείς από τους γνωστούς Ρώσους παραγωγούς ή από τις ενώσεις τους δεν έδειξε ενδιαφέρον για την παρούσα έρευνα. Συνεπώς, ελλείψει συνεργασίας από τους Ρώσους παραγωγούς, η Ρωσία δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ανάλογη χώρα.

    (27)

    Μόνο τρεις παραγωγοί απάντησαν στην αρχική έρευνα. Έχουν την έδρα τους στη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική και τις ΗΠΑ. Οι παραγωγοί της Νότιας Αφρικής και των ΗΠΑ συνδέονταν με ορισμένους από τους καταγγέλλοντες. Ο Βραζιλιάνος παραγωγός συμμετείχε σε όμιλο επιχειρήσεων που διέθεταν εγκαταστάσεις παραγωγής σε διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, το Μεξικό και η Δομινικανή Δημοκρατία. Ο εν λόγω παραγωγός δεν ήταν συνδεδεμένος με τους καταγγέλλοντες.

    (28)

    Οι τρεις απαντήσεις εξετάστηκαν σε σχέση με την καταγγελία καθώς και τις παρατηρήσεις που υποβλήθηκαν. Διαπιστώθηκε ότι η εγχώρια κατανάλωση στη Νότια Αφρική είναι σχετικά μικρή, μόνο 435 000 τόνοι περίπου, η παραγωγική ικανότητα του παραγωγού της Νότιας Αφρικής είναι γύρω στο 10 % του Λευκορώσου παραγωγού και οι κύριες πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται είναι σιδηρομετάλλευμα ενώ ο Λευκορώσος παραγωγός εξαγωγέας χρησιμοποιεί απορρίμματα μετάλλων. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή αποφάσισε να απορρίψει τη Νότια Αφρική ως πιθανή ανάλογη χώρα.

    (29)

    Η Βραζιλία έχει μια εγχώρια κατανάλωση περίπου 3,5 εκατ. τόνων και οι εισαγωγές (περίπου το 95 % είναι καταγωγής Τουρκίας) υπόκεινται σε κατ' αξίαν δασμό 12 % και αντιστοιχούν περίπου στο 5,5 % της κατανάλωσης της Βραζιλίας. Η παραγωγική διαδικασία του παραγωγού που πρόσφερε τη συνεργασία του βασίζεται σε απορρίμματα μετάλλων και χυτοσίδηρο, ενώ ο Λευκορώσος παραγωγός-εξαγωγέας χρησιμοποιεί κυρίως απορρίμματα μετάλλων, και ο όγκος παραγωγής του είναι περίπου στο 50 % του Λευκορώσου παραγωγού.

    (30)

    Η εγχώρια κατανάλωση των ΗΠΑ ήταν περίπου 7,7 εκατ. τόνοι. Υπήρχαν τουλάχιστον οκτώ εγχώριοι παραγωγοί. Εφαρμόστηκαν περιορισμοί στις εισαγωγές (6), αλλά οι εισαγωγές αντιπροσώπευαν το 23 % περίπου της συνολικής κατανάλωσης καταγωγής κυρίως Τουρκίας και Ιαπωνίας. Ο αμερικανός παραγωγός χρησιμοποίησε παρόμοια παραγωγική διαδικασία με τον Λευκορώσο παραγωγό. Ο όγκος παραγωγής του ήταν περίπου στο 52 % της παραγωγής του Λευκορώσου παραγωγού.

    (31)

    Με βάση την ανάλυση αυτή, η Επιτροπή έκρινε ότι η κατάσταση της αγοράς που διαπιστώθηκε στη Βραζιλία και στις ΗΠΑ είναι επαρκώς ανταγωνιστική. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή αποφάσισε να επιλέξει τη Βραζιλία και τις ΗΠΑ ως πιθανή ανάλογη χώρα.

    (32)

    Τα ερωτηματολόγια για την ανάλογη χώρα απεστάλησαν στους δύο προαναφερόμενους συνεργαζόμενους παραγωγούς. Ωστόσο, αφού έλαβε το ερωτηματολόγιο για την ανάλογη χώρα, ο βραζιλιάνος παραγωγός ενημέρωσε την Επιτροπή ότι αποφάσισε να αποσύρει τη συνεργασία του στο πλαίσιο της έρευνας. Η Επιτροπή έλαβε κατάλληλη απάντηση από τον παραγωγό των ΗΠΑ.

    (33)

    Η Επιτροπή παρατήρησε ότι ο συνεργαζόμενος παραγωγός των ΗΠΑ ήταν συνδεδεμένος με έναν από τους καταγγέλλοντες, όπως ισχυρίστηκε ο παραγωγός-εξαγωγέας της Λευκορωσίας. Ωστόσο, ακόμη και αν ο παραγωγός στην ανάλογη χώρα συνδέεται με παραγωγό της Ένωσης, μια τέτοια σχέση δεν ακυρώνει ούτε επηρεάζει τον καθορισμό της κανονικής αξίας (7).

    (34)

    Στο στάδιο αυτό της διαδικασίας, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ΗΠΑ είναι κατάλληλη ανάλογη χώρα βάσει του άρθρου 2 παράγραφος 7 στοιχείο α) του βασικού κανονισμού.

    3.2.2.   Κανονική αξία (ανάλογη χώρα)

    (35)

    Τα στοιχεία που ελήφθησαν από τον συνεργαζόμενο παραγωγό στην ανάλογη χώρα χρησιμοποιήθηκαν ως βάση για τον προσδιορισμό της κανονικής αξίας, σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 7 στοιχείο α) του βασικού κανονισμού.

    (36)

    Πρώτον, η Επιτροπή εξέτασε κατά πόσον, σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού, ο συνολικός όγκος πωλήσεων του ομοειδούς προϊόντος σε ανεξάρτητους πελάτες στις ΗΠΑ ήταν γενικά αντιπροσωπευτικός. Για τον σκοπό αυτό, ο συνολικός όγκος πωλήσεων συγκρίθηκε με τον συνολικό όγκο του υπό εξέταση προϊόντος που εξήγαγε ο παραγωγός-εξαγωγέας της Λευκορωσίας προς την Ένωση. Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το ομοειδές προϊόν πωλήθηκε σε αντιπροσωπευτικές ποσότητες στην αμερικανική αγορά.

    (37)

    Δεύτερον, η Επιτροπή προσδιόρισε τους τύπους του προϊόντος που πωλήθηκαν στην εγχώρια αγορά από τον παραγωγό της ανάλογης χώρας, που ήταν πανομοιότυποι ή άμεσα συγκρίσιμοι με τους τύπους που πωλήθηκαν προς εξαγωγή στην Ένωση από τον Λευκορώσο παραγωγό-εξαγωγέα. Συνέκρινε, για έναν τύπο προϊόντος, τον όγκο των πωλήσεων στις ΗΠΑ με τις εξαγωγές του Λευκορώσου παραγωγού-εξαγωγέα στην Ένωση. Από τη σύγκριση αυτή προέκυψε ότι όλοι οι τύποι προϊόντος πωλήθηκαν σε αντιπροσωπευτικές ποσότητες στις ΗΠΑ.

    (38)

    Ακολούθως η Επιτροπή εξέτασε, για τον παραγωγό της ανάλογης χώρας, κατά πόσον οι πωλήσεις κάθε τύπου του ομοειδούς προϊόντος στην εγχώρια αγορά θα μπορούσαν να θεωρηθούν ότι πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο συνήθων εμπορικών πράξεων, σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 4 του βασικού κανονισμού. Αυτό έγινε με τον προσδιορισμό του ποσοστού των κερδοφόρων πωλήσεων κάθε τύπου προϊόντος σε ανεξάρτητους πελάτες στην εγχώρια αγορά κατά την περίοδο της έρευνας. Οι πωλήσεις θεωρήθηκαν κερδοφόρες όταν η τιμή ανά μονάδα ήταν ίση ή υψηλότερη από το κόστος παραγωγής. Επομένως, το κόστος παραγωγής κάθε τύπου προϊόντος του Αμερικανού παραγωγού κατά την περίοδο της έρευνας ήταν καθορισμένο.

    (39)

    Όταν ο όγκος των πωλήσεων ενός τύπου προϊόντος, το οποίο πωλήθηκε σε καθαρή τιμή πώλησης ίση με ή υψηλότερη από το υπολογισθέν κόστος παραγωγής, αντιπροσώπευε περισσότερο από το 80 % του συνολικού όγκου πωλήσεων αυτού του τύπου, και όταν η μέση σταθμισμένη τιμή αυτού του τύπου ήταν ίση με ή υψηλότερη από το κόστος παραγωγής του, τότε η κανονική αξία καθορίστηκε με βάση την πραγματική εγχώρια τιμή. Αυτή η τιμή υπολογίστηκε ως ο σταθμισμένος μέσος όρος των τιμών όλων των εγχώριων πωλήσεων αυτού του τύπου που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της περιόδου έρευνας. Για όλους τους τύπους του προϊόντος που πωλήθηκε από τον παραγωγό της ανάλογης χώρας ο όγκος των κερδοφόρων πωλήσεων του εν λόγω τύπου ήταν 80 % ή και περισσότερο του συνολικού όγκου πωλήσεων.

    (40)

    Τέλος, όλοι οι τύποι προϊόντος που εξήχθησαν από τη Λευκορωσία στην Ένωση πωλούνταν επίσης στις ΗΠΑ. Συνεπώς, δεν ήταν απαραίτητο να κατασκευαστεί η κανονική αξία για κάθε εξαγόμενο τύπο προϊόντος.

    3.3.   Τιμή εξαγωγής

    (41)

    Ο Λευκορώσος συνεργαζόμενος παραγωγός-εξαγωγέας πραγματοποίησε εξαγωγές στην Ένωση είτε μέσω των συνδεδεμένων εμπόρων που εδρεύουν στην Αυστρία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ ή πραγματοποίησε απευθείας πωλήσεις σε πρώτους ανεξάρτητους πελάτες. Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική σκέψη 13 ανωτέρω, στους τρεις κύριους συνδεδεμένους εμπόρους πραγματοποιήθηκαν επιτόπιες επαληθεύσεις.

    (42)

    Για τις απευθείας πωλήσεις από τον παραγωγό-εξαγωγέα σε ανεξάρτητους πελάτες, η τιμή εξαγωγής ήταν η πραγματικά καταβληθείσα ή καταβλητέα τιμή για το υπό εξέταση προϊόν όταν πωλήθηκε για εξαγωγή στην Ένωση, σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 8 του βασικού κανονισμού.

    (43)

    Για τις πωλήσεις που πραγματοποιήθηκαν μέσω συνδεδεμένων εμπόρων που ενεργούν ως εισαγωγείς, η τιμή εξαγωγής καθορίστηκε με βάση το άρθρο 2 παράγραφος 9 του βασικού κανονισμού. Στην προκειμένη περίπτωση έγιναν προσαρμογές στην τιμή για κάθε κόστος που πραγματοποιήθηκε μεταξύ εισαγωγής και μεταπώλησης, συμπεριλαμβανομένων των εξόδων πώλησης και των γενικών και διοικητικών εξόδων (SG&A) (από 1 % σε 2,5 %), καθώς και για ένα εύλογο περιθώριο κέρδους για τους εμπόρους που συμμετείχαν στην πώληση (κάτω από 1 %).

    3.4.   Σύγκριση

    (44)

    Η Επιτροπή πραγματοποίησε σύγκριση μεταξύ της κανονικής αξίας και της τιμής εξαγωγής του παραγωγού-εξαγωγέα του δείγματος βάσει τιμών εκ του εργοστασίου.

    (45)

    Στις περιπτώσεις που κρίθηκε αναγκαίο για να εξασφαλιστεί δίκαιη σύγκριση, η Επιτροπή προσάρμοσε την κανονική αξία και/ή την τιμή εξαγωγής, ώστε να ληφθούν υπόψη οι διαφορές που επηρεάζουν τις τιμές και τη συγκρισιμότητα των τιμών, σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 10 του βασικού κανονισμού.

    (46)

    Όσον αφορά τις τιμές εξαγωγής του παραγωγού-εξαγωγέα, πραγματοποιήθηκαν προσαρμογές όσον αφορά τα έξοδα μεταφοράς, ασφάλισης και διεκπεραίωσης (κυμαίνονται από 4 % έως 7,5 % ανάλογα με τον οικείο συνδεδεμένο έμπορο ή τον παραγωγό-εξαγωγέα), το πιστωτικό κόστος και τα τραπεζικά έξοδα (από 0 % έως 1,5 % ανάλογα με τον οικείο συνδεδεμένο έμπορο ή τον παραγωγό-εξαγωγέα), τα οποία αντιπροσωπεύουν συνολικά περίπου το 8 % της αξίας των πωλήσεων. Όσον αφορά τις εγχώριες τιμές του παραγωγού της ανάλογης χώρας, έγιναν προσαρμογές για τα έξοδα της εγχώριας μεταφοράς και διεκπεραίωσης (κατά μέσο όρο 5,3 % της αξίας των πωλήσεων), καθώς και για το κόστος πίστωσης (σε ποσοστό 1,15 % ετησίως).

    (47)

    Η σύγκριση πραγματοποιήθηκε για το 100 % των τύπων προϊόντος που εξάγονται και πωλούνται στην Ένωση από τον παραγωγό-εξαγωγέα της Λευκορωσίας και τους συνδεδεμένους εμπόρους του.

    (48)

    Κατά τη διάρκεια ακρόασης που πραγματοποιήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2016, οι εκπρόσωποι του Λευκορώσου παραγωγού-εξαγωγέα ισχυρίστηκαν ότι η κανονική αξία πρέπει να προσαρμοστεί ώστε να αντικατοπτρίζει τη μέση τιμή των απορριμμάτων κατά την αγορά και τον δείκτη κατανάλωσης στην παραγωγή του υπό εξέταση προϊόντος στη Λευκορωσία.

    (49)

    Η Επιτροπή υπογραμμίζει, πρώτον, ότι η κανονική αξία δεν έχει κατασκευαστεί, αλλά στηρίζεται μόνο στις πωλήσεις, έτσι ώστε η εν λόγω προσαρμογή να μην περιλαμβάνεται στο επίπεδο του καθορισμού της κανονικής αξίας.

    (50)

    Η Επιτροπή, δεύτερον, θεωρεί ότι αυτή η εταιρεία μπορεί να ήθελε να θίξει το ζήτημα της δίκαιης σύγκρισης και, ως εκ τούτου, εξέτασε τον εν λόγω ισχυρισμό δυνάμει του άρθρου 2 παράγραφος 10 στοιχείο ια). Η έρευνα έδειξε ότι ο Λευκορώσος παραγωγός-εξαγωγέας αγόρασε απορρίμματα μετάλλων είτε από τοπικούς προμηθευτές είτε από Ρώσους προμηθευτές.

    (51)

    Η Επιτροπή επισημαίνει ότι, ως χώρα που δεν έχει οικονομία αγοράς, οι τιμές και το κόστος στη Λευκορωσία θεωρείται ότι στρεβλώνονται. Ως εκ τούτου, οι προσαρμογές βάσει των τιμών και των δαπανών στη Λευκορωσία καθώς και βάσει του καταναλωτικού δείκτη που προκύπτει θα είχαν ως συνέπεια να χρησιμοποιηθεί η τιμή της Λευκορωσίας που έχει υποστεί στρέβλωση. Κατά συνέπεια, η Επιτροπή απέρριψε τον ισχυρισμό αυτόν σε αυτό το πλαίσιο. Ακόμη και αν η Επιτροπή έπρεπε να αποδείξει την πραγματική στρέβλωση των τιμών της Λευκορωσίας, η Επιτροπή παρατηρεί ότι η καταγγελία έχει αποδείξει εκ πρώτης όψεως ότι τέτοιου είδους στρεβλώσεις υπάρχουν, και ότι ο Λευκορώσος εξαγωγέας δεν προσκόμισε αποδείξεις προς αντίκρουση των ισχυρισμών αυτών.

    (52)

    Όσον αφορά τα απορρίμματα μετάλλων που εισάγονται από τη Ρωσία, η Επιτροπή παρατήρησε κατά τη διάρκεια της έρευνας ότι η τιμή των πρώτων υλών στις ΗΠΑ και στη Ρωσική Ομοσπονδία είναι πανομοιότυπη (8). Επιπλέον, η έρευνα έδειξε ότι ο καταναλωτικός δείκτης των ΗΠΑ για τα απορρίμματα μετάλλων είναι παρόμοιος με τους δείκτες που αναφέρθηκαν από τον παραγωγό-εξαγωγέα της Λευκορωσίας, δηλαδή 60-70 %. Συνεπώς, η Επιτροπή κατέληξε προσωρινά στο συμπέρασμα ότι η τιμή αγοράς απορριμμάτων μετάλλων στις ΗΠΑ δεν επηρεάζει τη συγκρισιμότητα των τιμών. Ο ισχυρισμός απορρίφθηκε προσωρινά.

    3.5.   Περιθώρια ντάμπινγκ

    (53)

    Για τους συνεργασθέντες παραγωγούς-εξαγωγείς, η Επιτροπή συνέκρινε τη μέση σταθμισμένη κανονική αξία κάθε τύπου του ομοειδούς προϊόντος στην ανάλογη χώρα (βλέπε αιτιολογική σκέψη 47 ανωτέρω) με τη μέση σταθμισμένη τιμή εξαγωγής του αντίστοιχου τύπου του υπό εξέταση προϊόντος, σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφοι 11 και 12 του βασικού κανονισμού. Σε αυτή τη βάση, τα προσωρινά μέσα σταθμισμένα περιθώρια ντάμπινγκ, εκφρασμένα ως ποσοστό της τιμής CIF στα σύνορα της Ένωσης, πριν από την καταβολή του δασμού, είναι 58,4 %.

    (54)

    Το επίπεδο συνεργασίας είναι υψηλό, επειδή οι εισαγωγές των συνεργασθέντων παραγωγών-εξαγωγέων αποτελούσαν το σύνολο των εξαγωγών προς την Ένωση κατά τη διάρκεια της περιόδου έρευνας. Με βάση αυτά τα στοιχεία, η Επιτροπή αποφάσισε να βασίσει το περιθώριο ντάμπινγκ για όλες τις άλλες εταιρείες στο επίπεδο του συνεργασθέντος παραγωγού-εξαγωγέα με το μεγαλύτερο περιθώριο ντάμπινγκ.

    (55)

    Τα προσωρινά περιθώρια ντάμπινγκ, εκφρασμένα ως ποσοστό της τιμής CIF στα σύνορα της Ένωσης, πριν από την καταβολή του δασμού, καθορίζονται ως εξής:

    Εταιρεία

    Προσωρινό περιθώριο ντάμπινγκ

    Open Joint-Stock Company «Byelorussian Steel Works» — Management Company of «Byelorussian Metallurgical Company Holding», Λευκορωσία

    58,4 %

    Όλες οι άλλες εταιρείες

    58,4 %

    4.   ΚΛΑΔΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

    4.1.   Ορισμός του ενωσιακού κλάδου παραγωγής και της ενωσιακής παραγωγής

    (56)

    Το ομοειδές προϊόν κατασκευαζόταν από 31 παραγωγούς της Ένωσης. Θεωρείται ότι αυτοί αποτελούν τον κλάδο παραγωγής της Ένωσης κατά την έννοια του άρθρου 4 παράγραφος 1 και του άρθρου 5 παράγραφος 4 του βασικού κανονισμού και στη συνέχεια καλούνται «κλάδος παραγωγής της Ένωσης».

    (57)

    Όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τον κλάδο παραγωγής της Ένωσης, όπως οι πληροφορίες που παρέχονται στην καταγγελία, τα στοιχεία που συλλέχθηκαν από τους παραγωγούς της Ένωσης και τις ενώσεις τους πριν και μετά την έναρξη της έρευνας, καθώς και οι απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο από τους παραγωγούς της Ένωσης που περιλαμβάνονταν στο δείγμα χρησιμοποιήθηκαν για τον προσδιορισμό της συνολικής παραγωγής της Ένωσης για την περίοδο της έρευνας.

    (58)

    Βάσει αυτών των στοιχείων, η συνολική ενωσιακή παραγωγή εκτιμήθηκε ότι ανερχόταν σε περίπου 12,7 εκατ. τόνους κατά την περίοδο της έρευνας. Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει την παραγωγή όλων των ενωσιακών παραγωγών, τόσο την παραγωγή των παραγωγών που συμπεριλήφθηκαν στο δείγμα όσο και αυτών που δεν συμπεριλήφθηκαν που υπολογίζεται με βάση επαληθευμένα στοιχεία που υπέβαλε ο καταγγέλλων.

    (59)

    Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική σκέψη 8 ανωτέρω, περιλήφθηκαν στο δείγμα πέντε παραγωγοί της Ένωσης που αντιπροσωπεύουν το 22,4 % της εκτιμώμενης συνολικής παραγωγής του ομοειδούς προϊόντος στην Ένωση. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η παραγωγή της Ένωσης του υπό εξέταση προϊόντος είναι πολύ κατακερματισμένη, πράγμα που φαίνεται από τον μεγάλο αριθμό των παραγωγών της Ένωσης που αναφέρεται στην αιτιολογική σκέψη 56 και, επομένως, το δείγμα των 5 παραγωγών είναι αντιπροσωπευτικό για τον κλάδο παραγωγής της Ένωσης.

    5.   ΖΗΜΙΑ

    5.1.   Προκαταρκτική παρατήρηση

    (60)

    Ο Λευκορώσος παραγωγός-εξαγωγέας ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρχαν επαρκή εκ πρώτης όψεως αποδεικτικά στοιχεία για την ύπαρξη ζημίας στην καταγγελία, η οποία συνεπώς δεν έπρεπε να γίνει δεκτή. Το επιχείρημα αυτό βασίζεται ιδίως στην εσφαλμένη παρουσίαση στην καταγγελία του κατά τους ισχυρισμούς χαμηλού κόστους αγοράς απορριμμάτων μετάλλων που επιτεύχθηκε με τεχνητά μέσα, από το οποίο επωφελείται ο εν λόγω παραγωγός-εξαγωγέας. Ο Λευκορώσος παραγωγός ισχυρίστηκε ότι μια τέτοια εσφαλμένη αντίληψη ακυρώνει εντελώς την καταγγελία.

    (61)

    Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική σκέψη 19 ανωτέρω, η Λευκορωσία είναι μία χώρα με οικονομία της αγοράς και, κατά συνέπεια, η κανονική αξία καθορίστηκε βάσει της μεθόδου της ανάλογης χώρας. Ως εκ τούτου, δεν υπήρχε λόγος να καθοριστεί αν ο Λευκορώσος παραγωγός προμηθεύτηκε τα απορρίμματα μετάλλων σε τεχνητά χαμηλές τιμές. Η Επιτροπή αδυνατεί να κατανοήσει το περιεχόμενο ή τη σημασία αυτού του ισχυρισμού και τη συνάφειά του με τον προσδιορισμό της ζημίας στον κλάδο της Ένωσης.

    5.2.   Κατανάλωση της Ένωσης

    (62)

    Η κατανάλωση της Ένωσης προσδιορίστηκε με βάση τον συνολικό όγκο πωλήσεων του κλάδου παραγωγής της Ένωσης στην ενωσιακή αγορά και τις συνολικές εισαγωγές. Η κατανάλωση της Ένωσης μειώθηκε μεταξύ των ετών 2012 και 2013, αλλά επανήλθε στα επίπεδα του 2012 το 2014 και αυξήθηκε ελαφρά κατά την ΠΕ. Η ενωσιακή κατανάλωση αυξήθηκε συνολικά κατά 3 % κατά τη διάρκεια της υπό εξέταση περιόδου.

     

    2012

    2013

    2014

    ΠΕ

    Κατανάλωση (σε τόνους)

    9 465 588

    8 783 290

    9 445 867

    9 704 309

    Δείκτης (2012 = 100)

    100

    93

    100

    103

    Πηγή: Eurostat, στοιχεία καταγγελίας και απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο

    5.3.   Εισαγωγές στην Ένωση από την οικεία χώρα

    5.3.1.   Όγκος και μερίδιο αγοράς των υπό εξέταση εισαγωγών

    (63)

    Κατά την υπό εξέταση περίοδο, οι εισαγωγές στην Ένωση από τη Λευκορωσία διαπιστώθηκε ότι έχουν αναπτυχθεί από άποψη όγκου και μεριδίου αγοράς ως εξής:

     

    2012

    2013

    2014

    ΠΕ

    Όγκος (σε τόνους)

    173 664

    155 012

    260 774

    488 759

    Δείκτης (2012 = 100)

    100

    89

    150

    281

    Μερίδιο αγοράς στην κατανάλωση στην ΕΕ (%)

    1,8

    1,8

    2,8

    5,0

    Δείκτης (2012 = 100)

    100

    96

    150

    275

    Πηγή: Eurostat, στοιχεία καταγγελίας και απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο

    (64)

    Οι όγκοι των εισαγωγών από τη Λευκορωσία σχεδόν τριπλασιάστηκαν κατά την υπό εξέταση περίοδο. Το μερίδιο αγοράς των εισαγωγών από τη Λευκορωσία επίσης αυξήθηκε την υπό εξέταση περίοδο από 1,8 % το 2012 στο 5 % κατά την ΠΕ.

    5.3.2.   Τιμές εισαγωγών και υποτιμολόγηση

    (65)

    Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζεται η μέση τιμή των εισαγωγών από τη Λευκορωσία:

     

    2012

    2013

    2014

    ΠΕ

    Μέση τιμή σε ευρώ/τόνο

    500

    467

    441

    376

    Δείκτης (2012 = 100)

    100

    93

    88

    75

    Πηγή: Eurostat

    (66)

    Οι μέσες τιμές των εισαγωγών από τη Λευκορωσία μειώθηκαν κατά τη διάρκεια της υπό εξέταση περιόδου, ακολουθώντας τη μείωση των τιμών σε παγκόσμιο επίπεδο των απορριμμάτων μετάλλων, που χρησιμοποιούνται ως πρώτες ύλες τόσο στη Λευκορωσία όσο και στην Ένωση. Ωστόσο, η κατά 25 % μείωση των τιμών των εξαγωγών της Λευκορωσίας στην ΕΕ ήταν εντονότερη από τη μείωση των τιμών των παραγωγών της Ένωσης του δείγματος και των μέσων τιμών άλλων σημαντικών εξαγωγέων του υπό εξέταση προϊόντος στην Ένωση κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου. Ως εκ τούτου, κατά την ΠΕ, οι τιμές των εισαγωγών από τη Λευκορωσία ήταν χαμηλότερες από τις τιμές των παραγωγών της Ένωσης και τις μέσες τιμές εισαγωγών από οποιαδήποτε από τις άλλες κύριες τρίτες χώρες που είναι παρούσες στην αγορά.

    (67)

    Για να διευκρινιστεί αν υπήρχε υποτιμολόγηση κατά την ΠΕ, και σε ποιο βαθμό, πραγματοποιήθηκε σύγκριση μεταξύ των μέσων σταθμισμένων τιμών πώλησης κάθε τύπου προϊόντος από τους παραγωγούς της Ένωσης που συμμετείχαν στο δείγμα προς μη συνδεδεμένους πελάτες στην αγορά της Ένωσης, προσαρμοσμένων στις τιμές «εκ του εργοστασίου» αφού αφαιρέθηκαν τα πραγματικά έξοδα αποστολής (0,5 %-5 %), προμήθειας (0 %-1,5 %), εκπτώσεων (0,9 %-2,3 %) και πίστωσης (0,2 %-0,5 %), και των αντίστοιχων σταθμισμένων μέσων τιμών ανά τύπο προϊόντος για τις εισαγωγές που αποτέλεσαν αντικείμενο ντάμπινγκ από τον παραγωγό της Λευκορωσίας στον πρώτο ανεξάρτητο πελάτη στην αγορά της Ένωσης, σε βάση CIF.

    (68)

    Το αποτέλεσμα της σύγκρισης, εκφραζόμενο σε ποσοστό του κύκλου εργασιών των παραγωγών της Ένωσης που συμμετείχαν στο δείγμα κατά την ΠΕ, κατέδειξε περιθώριο υποτιμολόγησης ύψους 4,5 %. Οι χαμηλότερες τιμές των εισαγωγών με την πρακτική ντάμπινγκ σε σύγκριση με τις τιμές στην Ένωση εξηγούν τη σημαντική αύξηση του όγκου των εισαγωγών της Λευκορωσίας και του μεριδίου αγοράς που κατείχαν οι εισαγωγές από τη Λευκορωσία στο διάστημα από το 2014 και μετά.

    (69)

    Ο Λευκορώσος παραγωγός-εξαγωγέας υπέβαλε ορισμένα έγγραφα για τη σύγκριση των τιμών πώλησης των παραγωγών της Πολωνίας και της Λευκορωσίας με σκοπό την υποστήριξη του ισχυρισμού ότι οι τιμές της Λευκορωσίας κατά την ΠΕ ήταν στην πραγματικότητα υψηλότερες από τις τιμές των παραγωγών της Ένωσης. Από την άποψη αυτή, υπενθυμίζεται ότι οι υπολογισμοί της υποτιμολόγησης και οι μικροοικονομικοί δείκτες που αφορούν το επίπεδο των τιμών βασίζονται στα στοιχεία που συλλέχθηκαν από τους ενωσιακούς παραγωγούς που συμμετείχαν στο δείγμα, ενώ τα στοιχεία που υποβλήθηκαν από τη λευκορωσική εταιρεία παραπέμπουν σε Πολωνούς παραγωγούς που δεν συμπεριλήφθηκαν στο δείγμα. Ως εκ τούτου, τα υποβληθέντα στοιχεία δεν επηρεάζουν τα συμπεράσματα της Επιτροπής όσον αφορά την υποτιμολόγηση και τις τάσεις του μικροοικονομικού δείκτη κατά την υπό εξέταση περίοδο, όπως περιγράφεται στην αιτιολογική σκέψη 83. Επιπλέον, πρόκειται για συγκεντρωτικά στοιχεία όλων των εταιρειών του δείγματος και όλων των μη συνδεδεμένων πωλήσεών τους που λαμβάνονται υπόψη για τον καθορισμό της υποτιμολόγησης και της τάσης των μικροοικονομικών δεικτών. Ωστόσο, η Επιτροπή επιβεβαιώνει ότι κατά την ΠΕ οι τιμές της Λευκορωσίας ήταν χαμηλότερες από τις τιμές όλων ανεξαιρέτως των παραγωγών της ΕΕ που συμμετείχαν στο δείγμα.

    5.4.   Οικονομική κατάσταση του ενωσιακού κλάδου

    5.4.1.   Προκαταρκτικές παρατηρήσεις

    (70)

    Σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 5 του βασικού κανονισμού, η εξέταση των επιπτώσεων στον ενωσιακό κλάδο των εισαγωγών από τη Λευκορωσία που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ περιέλαβε επίσης την αξιολόγηση όλων των οικονομικών δεικτών που επηρέασαν την κατάσταση του ενωσιακού κλάδου κατά την υπό εξέταση περίοδο.

    (71)

    Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική σκέψη 59, χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος της δειγματοληψίας για την εξέταση της πιθανής ζημίας που υπέστη ο ενωσιακός κλάδος.

    (72)

    Για την ανάλυση της ζημίας, η Επιτροπή προέβη σε διαχωρισμό μεταξύ μακροοικονομικών και μικροοικονομικών δεικτών ζημίας. Σε αυτό το πλαίσιο, η οικονομική κατάσταση του κλάδου παραγωγής της Ένωσης εκτιμάται με βάση α) μακροοικονομικούς δείκτες, δηλαδή την παραγωγή, την παραγωγική ικανότητα, τη χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας, τον όγκο πωλήσεων, το μερίδιο αγοράς και την αύξησή του, την απασχόληση, την παραγωγικότητα, το μέγεθος του πραγματικού περιθωρίου ντάμπινγκ και την ανάκαμψη από τις επιπτώσεις προηγούμενων πρακτικών ντάμπινγκ, για τους οποίους συλλέχθηκαν στοιχεία στο επίπεδο του συνολικού κλάδου παραγωγής της Ένωσης και με βάση β) μικροοικονομικούς δείκτες, δηλαδή τις μέσες τιμές ανά μονάδα, το κόστος μονάδας, την κερδοφορία, τις ταμειακές ροές, τις επενδύσεις, την απόδοση των επενδύσεων και τη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων, τα αποθέματα και το κόστος εργασίας, για τους οποίους συλλέχθηκαν στοιχεία στο επίπεδο των ενωσιακών παραγωγών του δείγματος.

    (73)

    Για τον καθορισμό των μακροοικονομικών δεικτών χρησιμοποιήθηκαν όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τον κλάδο παραγωγής της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών που περιλαμβάνονταν στην καταγγελία, των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν από τους παραγωγούς της Ένωσης πριν και μετά την έναρξη της έρευνας και των απαντήσεων στο ερωτηματολόγιο που δόθηκαν από τους παραγωγούς της Ένωσης που συμμετείχαν στο δείγμα, και ιδίως τα στοιχεία που αφορούν τους παραγωγούς της Ένωσης που δεν περιλαμβάνονταν στο δείγμα.

    (74)

    Οι μικροοικονομικοί δείκτες καθορίστηκαν με βάση τις πληροφορίες που παρείχαν μέσω των απαντήσεών τους στο ερωτηματολόγιο οι παραγωγοί της Ένωσης που συμμετείχαν στο δείγμα.

    5.4.2.   Μακροοικονομικοί δείκτες

    α)   Παραγωγή, παραγωγική ικανότητα και χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας

    (75)

    Οι τάσεις όσον αφορά την ενωσιακή παραγωγή, παραγωγική ικανότητα και χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας εξελίχθηκαν ως εξής κατά την υπό εξέταση περίοδο.

     

    2012

    2013

    2014

    ΠΕ

    Όγκος παραγωγής (σε τόνους)

    13 387 728

    12 563 163

    13 255 746

    12 689 981

    Δείκτης (2012 = 100)

    100

    94

    99

    95

    Παραγωγική ικανότητα (σε τόνους)

    18 848 442

    19 038 334

    19 168 491

    18 897 474

    Δείκτης (2012 = 100)

    100

    101

    102

    100

    Χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας (%)

    71

    66

    69

    67

    Δείκτης (2012 = 100)

    100

    93

    97

    95

    Πηγή: Eurostat, στοιχεία καταγγελίας και απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο

    (76)

    Συνολικά, ο όγκος παραγωγής της Ένωσης μειώθηκε κατά 5 % την υπό εξέταση περίοδο. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η παραγωγική ικανότητα παρέμεινε σταθερή κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, η μείωση της παραγωγής οδήγησε σε μείωση της χρησιμοποίησης της παραγωγικής ικανότητας κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες, από 71 % το 2012 σε 67 % κατά την ΠΕ.

    β)   Όγκος πωλήσεων, μερίδιο αγοράς και ανάπτυξη

    (77)

    Οι πωλήσεις των ενωσιακών παραγωγών περιλάμβαναν πωλήσεις σε συνδεδεμένες εταιρείες. Αυτές οι πωλήσεις σε συνδεδεμένες εταιρείες αντιπροσώπευαν, κατά την υπό εξέταση περίοδο, περίπου το 10 % της κατανάλωσης της Ένωσης. Ο όγκος πωλήσεων, το μερίδιο αγοράς και η ανάπτυξη αξιολογήθηκαν, επομένως, χωριστά για τις συνδεδεμένες πωλήσεις και την ελεύθερη αγορά (μη συνδεδεμένες πωλήσεις). Όσον αφορά τις συνδεδεμένες πωλήσεις έχει επιβεβαιωθεί ότι κατευθύνονται προς συνδεδεμένους χρήστες και όχι προς τις συνδεδεμένες εμπορικές εταιρείες, επομένως, δεν προσμετρώνται δύο φορές κατά τον υπολογισμό της συνολικής κατανάλωσης της Ένωσης.

    (78)

    Οι τάσεις όσον αφορά τους όγκους πωλήσεων, το μερίδιο αγοράς και την ανάπτυξη εξελίχθηκαν ως εξής κατά την υπό εξέταση περίοδο:

     

    2012

    2013

    2014

    ΠΕ

    Όγκος των μη συνδεδεμένων πωλήσεων (τόνοι)

    7 734 058

    7 189 883

    7 192 146

    7 237 285

    Δείκτης (2012 = 100)

    100

    93

    93

    94

    Μερίδιο αγοράς των μη συνδεδεμένων πωλήσεων (%)

    82

    82

    76

    75

    Δείκτης (2012 = 100)

    100

    100

    93

    91

    Όγκος των συνδεδεμένων πωλήσεων (τόνοι)

    888 325

    735 632

    1 091 819

    1 012 318

    Δείκτης (2012 = 100)

    100

    83

    123

    114

    Μερίδιο αγοράς των συνδεδεμένων πωλήσεων (%)

    9

    8

    12

    10

    Δείκτης (2012 = 100)

    100

    89

    123

    111

    Πηγή: Eurostat, στοιχεία καταγγελίας και απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο

    (79)

    Οι πωλήσεις του κλάδου παραγωγής της Ένωσης σε μη συνδεδεμένους πελάτες μειώθηκε κατά 6 % την υπό εξέταση περίοδο, πράγμα που αντικατοπτρίζεται επίσης στη μείωση κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες του μεριδίου αγοράς μεταξύ του 2012 και της ΠΕ. Αυτό συνέβη παρά την αύξηση της κατανάλωσης στην αγορά της Ένωσης την ίδια περίοδο. Πραγματοποιήθηκε ταχεία μείωση του όγκου των πωλήσεων μεταξύ του 2012 και του 2013, όταν η τάση του όγκου των πωλήσεων ακολούθησε ακριβώς την τάση της κατανάλωσης —και ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής μπόρεσε να διατηρήσει το ίδιο μερίδιο αγοράς. Ωστόσο, κατά την περίοδο μεταξύ του 2013 και της ΠΕ η κατάσταση άλλαξε άρδην. Η ενωσιακή αγορά αυξήθηκε κατά 10 % την περίοδο αυτή, ενώ την ίδια περίοδο ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης έχασε 7 ποσοστιαίες μονάδες από το μερίδιο της αγοράς. Κατά την ίδια περίοδο ο όγκος των εισαγωγών και το μερίδιο αγοράς της Λευκορωσίας αυξήθηκαν με γοργούς ρυθμούς. Αυτό δείχνει ότι ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει την αύξηση της κατανάλωσης στην Ένωση λόγω της αύξησης του μεριδίου αγοράς των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ.

    γ)   Απασχόληση και παραγωγικότητα

    (80)

    Παράλληλα με τη μείωση της παραγωγής και των πωλήσεων, διαπιστώθηκε ότι το επίπεδο απασχόλησης του ενωσιακού κλάδου μειώθηκε κατά 2 % μεταξύ του 2012 και της ΠΕ. Εντούτοις, η μείωση της απασχόλησης δεν οδήγησε σε αύξηση της παραγωγικότητας, μετρημένης ως παραγωγή ανά απασχολούμενο ανά έτος, καθώς η μείωση του όγκου παραγωγής κατά την υπό εξέταση περίοδο ήταν μεγαλύτερη από τη μείωση της απασχόλησης.

     

    2012

    2013

    2014

    ΠΕ

    Αριθμός εργαζομένων

    5 363

    5 133

    5 282

    5 239

    Δείκτης (2012 = 100)

    100

    96

    98

    98

    Παραγωγικότητα (μετρικοί τόνοι/απασχολούμενο)

    2 496

    2 447

    2 510

    2 422

    Δείκτης (2012 = 100)

    100

    98

    101

    97

    Πηγή: Καταγγελία και απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο

    δ)   Μέγεθος του πραγματικού περιθωρίου ντάμπινγκ και ανάκαμψη από τις επιπτώσεις των προηγούμενων πρακτικών ντάμπινγκ

    (81)

    Τα περιθώρια ντάμπινγκ για τους παραγωγούς-εξαγωγείς της Λευκορωσίας είναι σημαντικά (βλέπε αιτιολογική σκέψη 55 ανωτέρω). Δεδομένου του όγκου, του μεριδίου αγοράς και των τιμών των εισαγωγών που ήταν αντικείμενο ντάμπινγκ από τη Λευκορωσία, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, δεν μπορεί να θεωρηθεί αμελητέος ο αντίκτυπος των πραγματικών περιθωρίων ντάμπινγκ στον κλάδο παραγωγής της Ένωσης.

    (82)

    Δεδομένου ότι δεν είχε διαπιστωθεί ντάμπινγκ στις εισαγωγές του υπό εξέταση προϊόντος στο παρελθόν, ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης δεν έχει ανακάμψει από προηγούμενες πρακτικές ντάμπινγκ όσον αφορά το υπό εξέταση προϊόν.

    5.4.3.   Μικροοικονομικοί δείκτες

    α)   Μέσες τιμές πώλησης ανά μονάδα στην αγορά της Ένωσης και κόστος παραγωγής ανά μονάδα

    (83)

    Οι μέσες τιμές πώλησης των ενωσιακών παραγωγών του δείγματος σε μη συνδεδεμένους πελάτες έχουν υποστεί μεγάλες πιέσεις κατά το πρώτο μέρος της υπό εξέταση περιόδου (2012-2013) λόγω του αντικτύπου της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ (βλέπε αιτιολογικές σκέψεις 106 έως 111). Στο δεύτερο μέρος της υπό εξέταση περιόδου (2014 — ΠΕ), οι τιμές αυτές συμπιέστηκαν από τις εισαγωγές που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ από τη Λευκορωσία. Στη διάρκεια της υπό εξέταση περιόδου οι τιμές στην Ένωση μειώθηκαν κατά 22 % από το 2012 έως την ΠΕ. Η μείωση των τιμών αντικατοπτρίζει μια γενική πτωτική τάση στο παγκόσμιο κόστος των κύριων πρώτων υλών. Ωστόσο, λόγω της περαιτέρω συμπίεσης των τιμών που προέκυψε από τις εισαγωγές που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ από τη Λευκορωσία, όπου η μείωση των τιμών ήταν μεγαλύτερη από τη μείωση που αντανακλούσε μόνο το κόστος των πρώτων υλών, οι παραγωγοί της Ένωσης δεν μπόρεσαν να επαναφέρουν τις τιμές που είχαν συμπιεστεί από την απάτη στον τομέα του ΦΠΑ σε κανονικά επίπεδα χωρίς στρέβλωση, αξιοποιώντας το όφελος από τη μείωση του κόστους των κύριων πρώτων υλών, αλλά έπρεπε να διατηρήσουν τις τιμές χαμηλότερες από τις τιμές του θεμιτού ανταγωνισμού.

    (84)

    Κατά την υπό εξέταση περίοδο, το κόστος του κλάδου παραγωγής της Ένωσης μειώθηκε κατά 20 %, δηλαδή ήταν μικρότερο από τη μείωση των τιμών. Αυτό εξηγείται από το υψηλότερο κόστος της ενέργειας και της εργασίας. Επομένως, κατά τη διάρκεια της υπό εξέταση περιόδου, η κερδοφορία του ενωσιακού κλάδου παραγωγής μειώθηκε.

     

    2012

    2013

    2014

    ΠΕ

    Μέσος όρος της μοναδιαίας τιμής πώλησης στην Ένωση σε μη συνδεδεμένους πελάτες (ευρώ/τόνο)

    493

    459

    436

    383

    Δείκτης (2012 = 100)

    100

    93

    88

    78

    Κόστος ανά μονάδα των προϊόντων που πωλήθηκαν (ευρώ/τόνο)

    487

    466

    441

    391

    Δείκτης (2012 = 100)

    100

    96

    91

    80

    Πηγή: Απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο

    β)   Κερδοφορία, ταμειακές ροές, επενδύσεις, απόδοση των επενδύσεων και ικανότητα άντλησης κεφαλαίων

    (85)

    Κατά τη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου οι ταμειακές ροές, οι επενδύσεις, η απόδοση των επενδύσεων και η ικανότητα άντλησης κεφαλαίων των παραγωγών της Ένωσης εξελίχθηκε ως εξής:

     

    2012

    2013

    2014

    ΠΕ

    Κερδοφορία των πωλήσεων στην Ένωση σε μη συνδεδεμένους πελάτες (ποσοστό % του κύκλου εργασιών πωλήσεων)

    1,3

    – 1,6

    – 1,2

    – 2,1

    Ταμειακές ροές (σε ευρώ)

    35 355 861

    15 439 631

    17 308 800

    5 869 113

    Δείκτης (2012 = 100)

    100

    44

    49

    17

    Επενδύσεις (σε ευρώ)

    29 266 937

    23 168 567

    21 554 327

    20 818 669

    Δείκτης (2012 = 100)

    100

    79

    74

    71

    Απόδοση επενδύσεων (%)

    0,7

    – 2,6

    – 2,5

    – 3,2

    Πηγή: Απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο

    (86)

    Η κερδοφορία των ενωσιακών παραγωγών του δείγματος εκφράζεται ως το προ φόρων καθαρό κέρδος των πωλήσεων του ομοειδούς προϊόντος σε πελάτες στην Ένωση, ως ποσοστό του κύκλου εργασιών των εν λόγω πωλήσεων. Οι ενωσιακοί παραγωγοί που συμπεριλήφθηκαν στο δείγμα ήταν επικερδείς το 2012, αλλά κατέστησαν ζημιογόνοι από το 2013 και μετά. Επιπλέον, η κερδοφορία τους έφθασε στο χαμηλότερο επίπεδο κατά την ΠΕ πράγμα που σχετίζεται με τον μεγαλύτερο όγκο εισαγωγών από τη Λευκορωσία και το χαμηλότερο επίπεδο τιμών σε όλη τη διάρκεια της υπό εξέταση περιόδου.

    (87)

    Οι ταμειακές ροές, που αντανακλούν την ικανότητα του κλάδου να αυτοχρηματοδοτεί τις δραστηριότητές του, αν και παρέμειναν θετικές σε όλη τη διάρκεια της υπό εξέταση περιόδου, επιδεινώθηκαν την ίδια περίοδο.

    (88)

    Οι παραγωγοί της Ένωσης εξακολουθούσαν να είναι σε θέση να επενδύουν καθ' όλη την υπό εξέταση περίοδο, αλλά η εξέλιξη της κερδοφορίας και των ταμειακών ροών επηρέασε αρνητικά και τις επενδύσεις οι οποίες κατά την υπό εξέταση περίοδο μειώθηκαν κατά 29 %. Επιπλέον, η απόδοση των επενδύσεων είναι διαρκώς αρνητική από το 2013 και μετά, ακολουθώντας την τάση της κερδοφορίας.

    (89)

    Με βάση τα ανωτέρω, μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα ότι οι οικονομικές επιδόσεις των ενωσιακών παραγωγών που συμπεριλήφθηκαν στο δείγμα ήταν αρνητικές κατά τη διάρκεια της ΠΕ.

    γ)   Αποθέματα

    (90)

    Το επίπεδο των αποθεμάτων των ενωσιακών παραγωγών που συμπεριλήφθηκαν στο δείγμα αυξήθηκε κατά 25 % κατά την υπό εξέταση περίοδο. Ωστόσο, η αναλογία των αποθεμάτων προς τον όγκο παραγωγής παρέμεινε σταθερή κατά την υπό εξέταση περίοδο (από 1 % σε 1,5 %). Το επίπεδο των αποθεμάτων ακολουθεί την πτωτική τάση του όγκου παραγωγής.

     

    2012

    2013

    2014

    ΠΕ

    Τελικά αποθέματα (σε τόνους)

    184 632

    161 698

    188 050

    138 491

    Δείκτης (2012 = 100)

    100

    88

    102

    75

    Πηγή: Απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο

    δ)   Κόστος εργασίας

    (91)

    Το μέσο κόστος εργασίας των ενωσιακών παραγωγών του δείγματος αυξήθηκε λίγο κατά την υπό εξέταση περίοδο. Το κόστος εργασίας αντιπροσώπευε κάτω από το 10 % του συνολικού κόστους παραγωγής. Ως εκ τούτου, το κόστος εργασίας δεν αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την εξέλιξη του κόστους παραγωγής.

     

    2012

    2013

    2014

    ΠΕ

    Μέσο κόστος εργασίας ανά εργαζόμενο (σε ευρώ)

    47 109

    47 468

    49 305

    49 541

    Δείκτης (2012 = 100)

    100

    101

    105

    105

    Πηγή: Απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο

    5.5.   Συμπέρασμα σχετικά με τη ζημία

    (92)

    Η έρευνα κατέδειξε ότι ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης δεν επωφελήθηκε από την αύξηση της κατανάλωσης κατά την υπό εξέταση περίοδο. Αντίθετα, ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης υπέστη μείωση κατά 6 % στον όγκο των πωλήσεων κατά την υπό εξέταση περίοδο και το μερίδιο αγοράς που κατείχε μειώθηκε κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες (σε σχέση με αύξηση της τάξης του 3 % της συνολικής κατανάλωσης). Οι τάσεις αυτές είναι πιο εμφανείς κατά την περίοδο από το 2013 έως την ΠΕ, όταν ο όγκος των εισαγωγών από τη Λευκορωσία αυξανόταν ταχέως και το μερίδιό τους στην αγορά παρουσίαζε επίσης αύξηση. Κατά την ίδια περίοδο, ο κλάδος της Ένωσης έχασε 7 ποσοστιαίες μονάδες του μεριδίου αγοράς, ενώ η κατανάλωση παρουσίαζε ανοδική πορεία (+ 10 %). Ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής υπέστη επίσης μείωση 5 % στην παραγωγή κατά την υπό εξέταση περίοδο, γεγονός που οδήγησε σε μείωση της χρησιμοποίησης της παραγωγικής ικανότητας από 71 % σε 67 %.

    (93)

    Επιπλέον, λόγω του αυξημένου αθέμιτου ανταγωνισμού από τις εισαγωγές που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ, ο κλάδος της Ένωσης αναγκάστηκε να μειώσει τις τιμές του κατά 22 % κατά μέσο όρο την υπό εξέταση περίοδο, γεγονός που κατέληξε σε μείωση από 1,3 % κέρδος το 2012 σε 2,1 % απώλειες κατά την ΠΕ, παρά τη μείωση του κόστους και της απασχόλησης.

    (94)

    Τέλος, άλλοι χρηματοοικονομικοί δείκτες όπως η απόδοση των στοιχείων του ενεργητικού, οι ταμειακές ροές και οι επενδύσεις επηρεάστηκαν επίσης αρνητικά κατά την υπό εξέταση περίοδο.

    (95)

    Με βάση τα ανωτέρω, συνάγεται προσωρινά το συμπέρασμα ότι ο ενωσιακός κλάδος υπέστη σημαντική ζημία κατά την έννοια του άρθρου 3 παράγραφος 5 του βασικού κανονισμού.

    6.   ΑΙΤΙΩΔΗΣ ΣΥΝΑΦΕΙΑ

    6.1.   Εισαγωγή

    (96)

    Σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφοι 6 και 7 του βασικού κανονισμού, η Επιτροπή εξέτασε αν οι εισαγωγές από τη Λευκορωσία που αποτέλεσαν αντικείμενο ντάμπινγκ προκάλεσαν στον ενωσιακό κλάδο ζημία σε βαθμό που θα μπορούσε να θεωρηθεί σημαντική. Εξετάστηκαν επίσης και άλλοι γνωστοί παράγοντες, εκτός από τις εισαγωγές με την πρακτική ντάμπινγκ, οι οποίοι θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζημία στον κλάδο παραγωγής της Ένωσης κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε η ζημία που ενδεχομένως προκλήθηκε από αυτούς τους άλλους παράγοντες να μην αποδοθεί στις εισαγωγές που αποτέλεσαν αντικείμενο ντάμπινγκ.

    6.2.   Επιπτώσεις των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ

    (97)

    Η έρευνα κατέδειξε ότι η κατανάλωση της Ένωσης αυξήθηκε κατά 3 % κατά την υπό εξέταση περίοδο και συγχρόνως αυξήθηκε σημαντικά ο όγκος των εισαγωγών από τη Λευκορωσία. Κατά τα τελευταία δύο έτη της υπό εξέταση περιόδου ο όγκος των εισαγωγών της Λευκορωσίας και το μερίδιό της στην αγορά της Ένωσης αυξήθηκαν κατά 175 %. Η αύξηση των εισαγωγών που αποτέλεσαν αντικείμενο ντάμπινγκ συνέπεσε με τη δραστική μείωση του μεριδίου αγοράς του κλάδου παραγωγής της Ένωσης.

    (98)

    Όσον αφορά την πίεση που ασκούταν στις τιμές στην αγορά της Ένωσης κατά την υπό εξέταση περίοδο, διαπιστώθηκε ότι οι μέσες τιμές εισαγωγής από τη Λευκορωσία σημείωσαν ταχεία μείωση ιδίως τα δύο τελευταία χρόνια της υπό εξέταση περιόδου. Κατά την ΠΕ, το επίπεδο των τιμών των εισαγωγών της Λευκορωσίας ήταν ήδη χαμηλότερο από τις μέσες τιμές πώλησης του κλάδου παραγωγής της Ένωσης και των τιμών πώλησης των εισαγωγών από τρίτες χώρες στην αγορά της Ένωσης.

    (99)

    Λόγω της πίεσης στις τιμές που ασκούσαν οι αυξανόμενες ποσότητες των εισαγωγών της Λευκορωσίας, ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης δεν ήταν σε θέση να καλύψει το κόστος του.

    (100)

    Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι η αύξηση των εισαγωγών με την πρακτική ντάμπινγκ από τη Λευκορωσία σε τιμές σταθερά χαμηλότερες από τις τιμές του κλάδου παραγωγής της Ένωσης προκάλεσε σημαντική ζημία στον κλάδο παραγωγής της Ένωσης.

    6.3.   Επίδραση άλλων παραγόντων

    6.3.1.   Εξαγωγικές επιδόσεις του ενωσιακού κλάδου

    (101)

    Σύμφωνα με τα στοιχεία των παραγωγών της Ένωσης που συμμετείχαν στο δείγμα, οι όγκοι εξαγωγών προς μη συνδεδεμένους πελάτες σε τρίτες χώρες σημείωσαν αύξηση 5 % κατά την υπό εξέταση περίοδο. Ως εκ τούτου, μπορεί να συναχθεί ότι αυτό το μέρος της δραστηριότητας πωλήσεων του κλάδου παραγωγής της Ένωσης δεν θα μπορούσε να αποτελεί αιτία της διαπιστωθείσας σημαντικής ζημίας.

    6.3.2.   Πωλήσεις σε συνδεδεμένα μέρη

    (102)

    Οι πωλήσεις του κλάδου παραγωγής της Ένωσης σε συνδεδεμένα μέρη αυξήθηκαν κατά 14 % κατά την υπό εξέταση περίοδο, σε τιμές που ήταν σημαντικά υψηλότερες από τις τιμές των πωλήσεων σε μη συνδεδεμένα μέρη. Αν και αυτές οι τιμές είναι τιμές μεταβίβασης, μπορεί να συναχθεί ότι αυτό το μέρος της δραστηριότητας πωλήσεων του κλάδου παραγωγής της Ένωσης δεν θα μπορούσε να αποτελεί αιτία της διαπιστωθείσας σημαντικής ζημίας. Αντιθέτως, η αύξηση αυτών των πωλήσεων και το γεγονός ότι οι εν λόγω τιμές είναι υψηλότερες από τις τιμές προς μη συνδεδεμένους πελάτες σημαίνει ότι η ζημία που υπέστη ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης θα ήταν ακόμη πιο σημαντική, αν δεν υπήρχαν αυτές οι πωλήσεις στα συνδεδεμένα μέρη.

    (103)

    Θα πρέπει επίσης να τονιστεί ότι τα περιθώρια υποτιμολόγησης και πωλήσεων σε χαμηλότερες τιμές από τις ενωσιακές καθορίστηκαν με τη σύγκριση των τιμών εισαγωγής της Λευκορωσίας με τις τιμές πώλησης των παραγωγών της Ένωσης σε μη συνδεδεμένους πελάτες. Επομένως, οι πωλήσεις σε συνδεδεμένες εταιρείες δεν επηρέασαν τον καθορισμό της υποτιμολόγησης και της πώλησης σε χαμηλότερες τιμές.

    6.3.3.   Εισαγωγές από τρίτες χώρες

    Χώρα

     

    2012

    2013

    2014

    ΠΕ

    Νορβηγία

    Όγκος (σε τόνους)

    195 370

    184 643

    201 617

    215 218

    Δείκτης (2012 = 100)

    100

    95

    103

    110

    Μερίδιο αγοράς (%)

    2,1

    2,1

    2,1

    2,2

    Μέση τιμή (σε ευρώ/τόνο)

    551

    496

    483

    431

    Βοσνία-Ερζεγοβίνη

    Όγκος (σε τόνους)

    47 702

    79 207

    105 910

    116 927

    Δείκτης (2012 = 100)

    100

    166

    222

    245

    Μερίδιο αγοράς (%)

    0,5

    0,9

    1,1

    1,2

    Μέση τιμή (σε ευρώ/τόνο)

    566

    479

    455

    415

    Τουρκία

    Όγκος (σε τόνους)

    101 900

    147 164

    207 427

    113 012

    Δείκτης (2012 = 100)

    100

    144

    204

    111

    Μερίδιο αγοράς (%)

    1,1

    1,7

    2,2

    1,2

    Μέση τιμή (σε ευρώ/τόνο)

    536

    486

    465

    433

    Ουκρανία

    Όγκος (σε τόνους)

    79 342

    20 656

    32 025

    112 953

    Δείκτης (2012 = 100)

    100

    26

    40

    142

    Μερίδιο αγοράς (%)

    0,8

    0,2

    0,3

    1,2

    Μέση τιμή

    517

    510

    452

    394

    Υπόλοιπος κόσμος

    Όγκος (σε τόνους)

    245 225

    271 092

    354 150

    407 837

    Δείκτης (2012 = 100)

    100

    111

    144

    166

    Μερίδιο αγοράς (%)

    2,6

    3,1

    3,7

    4,2

    Μέση τιμή (σε ευρώ/τόνο)

    697

    645

    573

    502

    (104)

    Κατά την υπό εξέταση περίοδο τα ατομικά μερίδια αγοράς των τρίτων χωρών αυξήθηκαν μόνο οριακά με εξαίρεση την Ουκρανία, όπου η αύξηση του μεριδίου αγοράς ήταν σημαντική σε σχετικούς όρους, αλλά το μερίδιο αγοράς της εν λόγω χώρας ήταν αμελητέο σε απόλυτους όρους. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της υπό εξέταση περιόδου οι τιμές των εισαγωγών από τρίτες χώρες ήταν κατά μέσο όρο πάντοτε υψηλότερες από ό, τι οι τιμές του κλάδου παραγωγής της Ένωσης. Η μόνη χώρα εξαγωγής με τις χαμηλότερες μέσες τιμές από τον κλάδο παραγωγής της Ένωσης ήταν η Λευκορωσία κατά την ΠΕ που συνέπεσε με το έτος όταν ο όγκος των εισαγωγών από τη Λευκορωσία αυξήθηκε τάχιστα. Ως εκ τούτου, συνάγεται το συμπέρασμα ότι, ακόμη και αν οι εισαγωγές από τρίτες χώρες ενδέχεται να είχαν κάποιον αντίκτυπο στην κατάσταση του κλάδου παραγωγής της Ένωσης, οι εισαγωγές από τη Λευκορωσία σαφώς εξακολούθησαν να είναι η κύρια αιτία της ζημίας.

    6.3.4.   Εξέλιξη του κόστους

    (105)

    Ο κύριος παράγοντας κόστους για την παραγωγή του υπό εξέταση προϊόντος είναι απορρίμματα σιδήρου και χάλυβα. Κατά την υπό εξέταση περίοδο, η τιμή αυτών των πρώτων υλών μειώθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι παραγωγοί της Ένωσης που παράγουν μπιγέτες από απορρίμματα παρατήρησαν μείωση του κόστους των πρώτων υλών μεταξύ 23 % και 32 % και οι παραγωγοί της Ένωσης που χρησιμοποιούν μπιγιέτες ως πρώτες ύλες παρατήρησαν μείωση της τάξης του 24 % περίπου. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τους ενωσιακούς παραγωγούς του δείγματος, το συνολικό κόστος παραγωγής του υπό εξέταση προϊόντος μειώθηκε κατά 20 % την υπό εξέταση περίοδο. Η μείωση των τιμών των πρώτων υλών αντισταθμίστηκε κατά κάποιο τρόπο, κυρίως από την άνοδο του κόστους εργασίας (περίπου 10 % κατά μέσο όρο). Ως εκ τούτου, μπορεί να συναχθεί ότι η εξέλιξη του κόστους δεν θα μπορούσε να αποτελεί αιτία της διαπιστωθείσας σημαντικής ζημίας. Από την άλλη πλευρά, εξαιτίας της συμπίεσης των τιμών, κυρίως από τις εισαγωγές που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ από τη Λευκορωσία, ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης δεν μπόρεσε να επωφεληθεί από τη μείωση του κόστους και αυτή η εξοικονόμηση δεν αντανακλάται στους οικονομικούς του δείκτες.

    6.3.5.   Αντίκτυπος της αποκαλούμενης απάτης στον τομέα του ΦΠΑ

    (106)

    Ο Λευκορώσος παραγωγός-εξαγωγέας ισχυρίστηκε ότι ένας από τους σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν τις επιδόσεις του κλάδου παραγωγής της Ένωσης κατά την υπό εξέταση περίοδο ήταν η αποκαλούμενη απάτη στον τομέα του ΦΠΑ. Η απάτη αφορά κυρίως την πολωνική αγορά. Το 2012, το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Euro διοργανώθηκε στη χώρα αυτή και, την εποχή εκείνη, ο κατασκευαστικός τομέας ήταν σε πλήρη άνθιση και η ζήτηση ράβδων οπλισμού ήταν πολύ υψηλή. Κατά τους ισχυρισμούς ορισμένοι αδίστακτοι έμποροι που δραστηριοποιούνταν στην αγορά εκμεταλλεύτηκαν αυτή την ευκαιρία και επινόησαν την αλυσιδωτή απάτη στον τομέα του ΦΠΑ (carousel). Συστάθηκαν εικονικές εταιρείες στην Πολωνία που αγόραζαν ράβδους οπλισμού από άλλο κράτος μέλος και τις μεταπωλούσαν στην Πολωνία με τον τοπικό ΦΠΑ στο τιμολόγιο. Ωστόσο, οι εν λόγω εικονικές εταιρείες ουδέποτε κατέβαλαν τον ΦΠΑ που εισέπρατταν. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, λόγω των χαμηλών τιμών στην πολωνική αγορά που προκλήθηκαν από τέτοιες δόλιες εμπορικές εταιρείες, οι Πολωνοί παραγωγοί απώλεσαν μερίδιο αγοράς και υπέστησαν χρηματοοικονομικές απώλειες.

    (107)

    Πράγματι, επιβεβαιώθηκε ότι οι προαναφερθείσες απάτες στον τομέα του ΦΠΑ είχαν μείζονα αντίκτυπο στην αγορά ράβδων οπλισμού στην Πολωνία. Πολλές κανονικές χαλυβουργίες αντιμετώπισαν μείωση των οικονομικών επιδόσεών τους λόγω της διαταραχής της αγοράς. Ορισμένες από τις εταιρείες είχαν μάλιστα αναστείλει την παραγωγή ράβδων οπλισμού για δύο εβδομάδες στις αρχές του Ιανουαρίου 2013, ως αποτέλεσμα αυτών των παράνομων δραστηριοτήτων. Ωστόσο, πρέπει να τονιστεί ότι δεν υπάρχει αλληλεπικάλυψη μεταξύ της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ και των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ από τη Λευκορωσία όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα και τον αντίκτυπο. Η απάτη έληξε όταν η πολωνική κυβέρνηση εφάρμοσε μηχανισμούς αντιστροφής της επιβάρυνσης ΦΠΑ από την 1η Οκτωβρίου 2013. Ο αντίκτυπος του μηχανισμού είναι ορατός στην απότομη πτώση των πωλήσεων του ενωσιακού κλάδου παραγωγής και του όγκου παραγωγής το 2013. Ωστόσο, η κατάσταση άρχισε να επιστρέφει στο κανονικό επίπεδο το 2014, ενώ στο μεταξύ η αυξημένη ροή των εισαγωγών με πρακτική ντάμπινγκ άρχισε να επηρεάζει αρνητικά το επίπεδο των τιμών, το μερίδιο αγοράς και την οικονομική απόδοση του κλάδου παραγωγής της Ένωσης. Ως εκ τούτου, ο αντίκτυπος της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ στην οικονομική κατάσταση των Πολωνών κατασκευαστών περιορίζεται στα έτη που οι εισαγωγές από τη Λευκορωσία στην αγορά της Ένωσης ήταν σχετικά χαμηλές σε όγκο και σχετικά υψηλές σε τιμές. Δεν υπήρξαν δευτερογενείς επιπτώσεις στην πολωνική αγορά ράβδων οπλισμού σκυροδέματος μετά την παύση των δραστηριοτήτων των απατεώνων. Οι διαπιστώσεις αυτές έχουν πραγματικά επιβεβαιωθεί από τα πρόσθετα έγγραφα (αποδεικτικά και άλλα στοιχεία) που υπέβαλε ο παραγωγός-εξαγωγέας της Λευκορωσίας σχετικά με την κατάσταση της πολωνικής αγοράς το διάστημα που η απάτη στον τομέα του ΦΠΑ ήταν σε εξέλιξη και μετά το τέλος της. Ως εκ τούτου, είναι πρόδηλο ότι το ζήτημα αυτό μπορεί να διαχωριστεί από τις επιπτώσεις των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ και δεν διαρρηγνύει την αιτιώδη συνάφεια μεταξύ των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ από τη Λευκορωσία και τη ζημία που υπέστη ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης.

    (108)

    Ο Λευκορώσος παραγωγός-εξαγωγέας ισχυρίστηκε περαιτέρω ότι, ως αποτέλεσμα της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ που περιγράφεται παραπάνω, ορισμένες επιχειρήσεις παραγωγής εγκατεστημένες στη Λετονία και Σλοβακία κήρυξαν πτώχευση. Η εταιρεία δηλώνει, ως εκ τούτου, ότι οι αρνητικές τάσεις στην παραγωγή και στον όγκο των πωλήσεων του κλάδου παραγωγής της Ένωσης προκλήθηκαν από την εξαφάνιση ορισμένων επιχειρήσεων από την αγορά, η οποία δεν συνδέεται με την εξαγωγική δραστηριότητα του παραγωγού-εξαγωγέα της Λευκορωσίας.

    (109)

    Όσον αφορά αυτόν τον ισχυρισμό, πρέπει να τονιστεί ότι η εκτίμηση των μακροοικονομικών δεικτών οι οποίοι αναφέρονται στις αιτιολογικές σκέψεις 75 έως 82 δεν λαμβάνουν υπόψη τις εταιρείες που δεν υπήρχαν κατά την ΠΕ. Για τις εταιρείες που δεν έλαβαν ερωτηματολόγια, οι πληροφορίες σχετικά με μακροοικονομικούς δείκτες εκτιμήθηκαν με βάση την πραγματική παραγωγή κατά την ΠΕ. Ως εκ τούτου, η εξαφάνιση των εν λόγω εταιρειών από την αγορά δεν αντανακλάται στους δείκτες που υποδηλώνουν την αρνητική εξέλιξη της παραγωγής και των όγκων των πωλήσεων του κλάδου παραγωγής της Ένωσης Πρέπει να τονιστεί το γεγονός ότι αν είχαν ληφθεί υπόψη, η συνολική εικόνα της ζημίας θα ήταν ακόμη χειρότερη.

    (110)

    Τέλος, ο εν λόγω παραγωγός-εξαγωγέας της Λευκορωσίας ισχυρίζεται ότι ο όγκος και οι τιμές των εισαγωγών από την εν λόγω χώρα κατά το 2014 και την ΠΕ δεν είναι αντιπροσωπευτικά της «συνήθους» στρατηγικής πωλήσεων της εταιρείας. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι η αυξημένη εξαγωγική δραστηριότητα στην Ένωση κατά τα έτη αυτά ήταν αποτέλεσμα του χάσματος μεταξύ ζήτησης και προσφοράς του υπό εξέταση προϊόντος στις αγορές της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής, το οποίο προέκυψε από τις διαταράξεις που προκάλεσε η απάτη στον τομέα του ΦΠΑ. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι η Επιτροπή πρέπει να διερευνήσει τον όγκο και το επίπεδο τιμών των εισαγωγών από τη Λευκορωσία κατά την περίοδο μετά την έρευνα. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι η εν λόγω έρευνα των στοιχείων μετά την ΠΕ θεωρήθηκε δικαιολογημένη από την Επιτροπή στην πρόσφατη διαδικασία σχετικά με τις εισαγωγές χάλυβα με προσανατολισμένους κόκκους για ηλεκτρικές εφαρμογές («GOES»).

    (111)

    Όσον αφορά τα ανωτέρω σημειώνεται, πρώτον, ότι η ύπαρξη κενού μεταξύ προσφοράς και ζήτησης του υπό εξέταση προϊόντος δεν επιβεβαιώνεται από τα πορίσματα της έρευνας. Η απάτη στον τομέα του ΦΠΑ πράγματι επηρέασε αρνητικά τις επιδόσεις των παραγωγών στην Πολωνία το 2013, αλλά ο αντίκτυπός της συνδεόταν με το χαμηλό επίπεδο τιμών του υπό εξέταση προϊόντος που πώλησαν οι δόλιες εμπορικές εταιρείες και όχι με τις ελλείψεις στην προσφορά. Μετά τα γεγονότα του Οκτωβρίου 2013 ο αρνητικός αυτός αντίκτυπος εξαλείφθηκε όπως εξηγείται στην αιτιολογική σκέψη 107. Οι παραγωγοί της Ένωσης με έδρα την Πολωνία ήταν τότε σε θέση να χρησιμοποιούν ελεύθερα τη διαθέσιμη παραγωγική ικανότητα (πάνω από 40 %) για να προμηθεύουν τους πελάτες τόσο στην Πολωνία όσο και στις χώρες της Βαλτικής. Το γεγονός ότι δεν κατάφεραν να αυξήσουν τις πωλήσεις τους και το μερίδιο αγοράς κατά το έτος 2014 και την ΠΕ απορρέει από τον ανταγωνισμό που προήλθε από την απότομη αύξηση των εισαγωγών με ντάμπινγκ από τη Λευκορωσία. Δεύτερον, επισημαίνεται ότι το αίτημα για την εξέταση των δεδομένων μετά την ΠΕ υποβλήθηκε πολύ αργά στην πορεία της έρευνας. Η Επιτροπή θα συλλέξει στοιχεία μετά την ΠΕ και θα εξετάσει κατά πόσον η ανασκόπηση των εξελίξεων μετά την ΠΕ είναι σκόπιμη στην περίπτωση αυτή κατά το οριστικό στάδιο της έρευνας. Ωστόσο, ήδη στο παρόν στάδιο πρέπει να σημειωθεί ότι οι περιστάσεις στην παρούσα διαδικασία δεν μπορούν να θεωρηθούν παρόμοιες με εκείνες που προβλέπονται στη αναφερόμενη έρευνα GOES.

    6.4.   Συμπέρασμα σχετικά με την αιτιώδη συνάφεια

    (112)

    Έχει καταδειχθεί ότι υπήρξε σημαντική αύξηση του όγκου και του μεριδίου αγοράς των εισαγωγών που αποτέλεσαν αντικείμενο ντάμπινγκ καταγωγής Λευκορωσίας κατά την υπό εξέταση περίοδο. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι οι εν λόγω εισαγωγές ήταν χαμηλότερες από τις τιμές που χρέωνε ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης στην αγορά της Ένωσης την ΠΕ.

    (113)

    Η αύξηση του όγκου και του μεριδίου αγοράς των εισαγωγών με την πρακτική ντάμπινγκ από τη Λευκορωσία συνέπεσε με την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης του κλάδου παραγωγής της Ένωσης, που ήταν ιδιαίτερα εμφανής από το 2014. Συνεπώς, παρά την ανάκαμψη της κατανάλωσης, ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης δεν μπόρεσε να αυξήσει τις πωλήσεις του και τις τιμές και, ως εκ τούτου, οι χρηματοοικονομικοί δείκτες, όπως η κερδοφορία, παρέμειναν αρνητικοί.

    (114)

    Η εξέταση των άλλων γνωστών παραγόντων που θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει ζημία στον κλάδο παραγωγής της Ένωσης, έδειξε ότι αυτοί οι παράγοντες δεν φαίνεται να μπορούσαν να ακυρώσουν τη σχέση αιτιώδους συνάφειας μεταξύ των εισαγωγών με ντάμπινγκ από τη Λευκορωσία και της ζημίας που υπέστη ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης.

    (115)

    Βάσει της ανωτέρω ανάλυσης, με την οποία είχαν διακριθεί και διαχωρισθεί σαφώς οι επιπτώσεις όλων των γνωστών παραγόντων στην κατάσταση του ενωσιακού κλάδου παραγωγής από τις ζημιογόνες επιπτώσεις των εισαγωγών που αποτέλεσαν αντικείμενο ντάμπινγκ, συνάγεται προσωρινά το συμπέρασμα ότι οι εισαγωγές με ντάμπινγκ από τη Λευκορωσία προκάλεσαν σοβαρή ζημία στον ενωσιακό κλάδο παραγωγής κατά την έννοια του άρθρου 3 παράγραφος 6 του βασικού κανονισμού.

    7.   ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

    7.1.   Γενικές παρατηρήσεις

    (116)

    Σύμφωνα με το άρθρο 21 του βασικού κανονισμού, εξετάστηκε αν, παρά το προσωρινό συμπέρασμα περί ύπαρξης ζημιογόνου ντάμπινγκ, συντρέχουν επιτακτικοί λόγοι από τους οποίους να συμπεραίνεται ότι η θέσπιση μέτρων στην προκειμένη περίπτωση δεν εξυπηρετεί το συμφέρον της Ένωσης. Η ανάλυση του συμφέροντος της Ένωσης βασίστηκε σε εκτίμηση των συμφερόντων όλων των εμπλεκόμενων μερών, συμπεριλαμβανομένων του κλάδου παραγωγής της Ένωσης, των εισαγωγέων και των χρηστών.

    7.2.   Συμφέρον του ενωσιακού κλάδου παραγωγής

    (117)

    Οι παραγωγοί είναι τουλάχιστον 65, είναι εγκατεστημένοι σε διαφορετικά κράτη μέλη της Ένωσης και κατά τη διάρκεια της ΠΕ απασχολούσαν απευθείας πάνω από 4 600 άτομα σε σχέση με το ομοειδές προϊόν.

    (118)

    Έχει αποδειχθεί ότι ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης υπέστη σημαντική ζημία από τις εισαγωγές με ντάμπινγκ από τη Λευκορωσία. Υπενθυμίζεται ότι ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης δεν μπόρεσε να επωφεληθεί πλήρως από την αυξανόμενη κατανάλωση και η οικονομική του κατάσταση παρέμεινε επισφαλής.

    (119)

    Αναμένεται ότι η επιβολή των δασμών αντιντάμπινγκ θα αποκαταστήσει τις συνθήκες θεμιτού εμπορίου στην αγορά της Ένωσης και θα επιτρέψει στον κλάδο παραγωγής της Ένωσης να ευθυγραμμίσει τις τιμές του ομοειδούς προϊόντος με το κόστος παραγωγής.

    (120)

    Αναμένεται επίσης ότι η επιβολή μέτρων θα δώσει τη δυνατότητα στον ενωσιακό κλάδο να ανακτήσει τουλάχιστον μέρος του μεριδίου αγοράς που απώλεσε κατά την υπό εξέταση περίοδο, με θετικές συνέπειες για την κερδοφορία και τη συνολική οικονομική κατάστασή του. Επίσης, θα του δώσει τη δυνατότητα να διατηρήσει και να αναπτύξει περαιτέρω τις προσπάθειές του για αποδοτικότητα ως προς το κόστος.

    (121)

    Αν δεν επιβληθούν μέτρα, θα υπάρξουν πιθανότατα περαιτέρω απώλειες μεριδίου αγοράς και η κερδοφορία του ενωσιακού κλάδου θα επιδεινωθεί.

    (122)

    Επομένως, συνάγεται προσωρινά το συμπέρασμα ότι η επιβολή μέτρων αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές καταγωγής Λευκορωσίας θα ήταν προς το συμφέρον του ενωσιακού κλάδου.

    7.3.   Συμφέρον των χρηστών και των εισαγωγέων

    (123)

    Η συνεργασία των χρηστών του υπό εξέταση προϊόντος ήταν χαμηλή. Από τους οκτώ γνωστούς χρήστες που ενημερώθηκαν κατά την έναρξη της διαδικασίας μόνο μία εταιρεία εκδήλωσε ενδιαφέρον για συνεργασία. Ωστόσο, ακόμη και αυτή η εταιρεία δεν απάντησε στο ερωτηματολόγιο των χρηστών που απέστειλε η Επιτροπή.

    (124)

    Στην περίπτωση των εισαγωγέων υπήρχαν έξι εταιρείες που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο της δειγματοληψίας που περιλαμβάνεται στην ανακοίνωση για την έναρξη της διαδικασίας. Τρεις από αυτές τις εταιρείες, που αντιπροσωπεύουν το 81 % του όγκου των εισαγωγών του υπό εξέταση προϊόντος, που ανέφεραν οι συμμετέχοντες στο ερωτηματολόγιο, στη συνέχεια, επιλέχθηκαν στο δείγμα.

    (125)

    Μόνο δύο από τους τρεις εισαγωγείς του δείγματος απάντησαν στο ερωτηματολόγιο που απέστειλε η Επιτροπή. Ένας από αυτούς δήλωσε ότι η εν λόγω εταιρεία δεν είναι απλώς ένας εισαγωγέας του υπό εξέταση προϊόντος, αλλά, στην πραγματικότητα, ένας χρήστης και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως χρήστης στη διαδικασία.

    (126)

    Ο εισαγωγέας άρχισε να προμηθεύεται το υπό εξέταση προϊόν κατά την ΠΕ, το 78 % του οποίου είχε εισαχθεί από τη Λευκορωσία, και το προμηθεύτηκε με ένα μικρό περιθώριο κέρδους. Αυτό αποδεικνύει ότι ο εν λόγω εισαγωγέας εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία των χαμηλών τιμών εισαγωγών από τη Λευκορωσία και δημιούργησε μια νέα βάση πελατών. Οι δράσεις του εν λόγω εισαγωγέα δεν μπορεί συνεπώς να θεωρηθούν ως απάντηση σε καθιερωμένες εμπορικές ροές. Ως εκ τούτου, θα αναζητήσει άλλες εμπορικές ευκαιρίες όταν αλλάζει η κατάσταση της αγοράς μετά την επιβολή των μέτρων.

    (127)

    Ο χρήστης σημείωσε ζημίες επί των πωλήσεων κατάντη των τελικών προϊόντων που περιέχουν ράβδους οπλισμού σκυροδέματος. Οι εν λόγω ράβδοι αποκτήθηκαν περίπου οι μισές από τον ενωσιακό κλάδο παραγωγής, ένα τρίτο από τη Λευκορωσία και το υπόλοιπο από τρίτες χώρες όπως η Κίνα και η Τουρκία. Ως εκ τούτου, ο εν λόγω χρήστης αναζητά κατάλληλους προμηθευτές σε επίπεδο τιμών, διαθεσιμότητας και ποιότητας. Το ποσοστό των αγορών από τη Λευκορωσία μπορεί να επηρεαστεί από τα προτεινόμενα μέτρα και να περιορίσει ελαφρά ή να αλλάξει την επιλογή των προμηθευτών ράβδων οπλισμού σκυροδέματος, αλλά δεν φαίνεται να επηρεάζει αυτόν τον χρήστη ουσιαστικά. Η αιτία των ζημιών φαίνεται ότι είναι διαρθρωτική και δεν σχετίζεται με την προμήθεια πρώτων υλών από τη Λευκορωσία.

    (128)

    Και οι δύο εταιρείες, παρά τον εκ πρώτης όψεως διαφορετικό ρόλο τους στη διαδικασία, προέβαλαν τους ίδιους ισχυρισμούς κατά την επιβολή των μέτρων: α) ανεπαρκής ικανότητα των παραγωγών της Ένωσης να ικανοποιήσουν τη ζήτηση της αγοράς της Ένωσης, β) ανεπαρκές φάσμα προϊόντων που παράγονται από τους παραγωγούς της Ένωσης και γ) δυσκολίες στην αλλαγή του προμηθευτή, δεδομένου ότι, κατά τους ισχυρισμούς, διάφορα κράτη μέλη απαιτούν διαφορετικά έντυπα πιστοποίησης για το υπό εξέταση προϊόν.

    (129)

    Ο πρώτος ισχυρισμός δεν υποστηρίζεται από τα προσωρινά συμπεράσματα — η χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας του κλάδου παραγωγής της Ένωσης είναι στο επίπεδο του 67 %, ποσοστό που αφήνει πολύ πιο ελεύθερη ικανότητα σε σχέση με το σύνολο των εισαγωγών από τη Λευκορωσία στην Ένωση.

    (130)

    Ο δεύτερος ισχυρισμός δεν τεκμηριώθηκε. Από την άλλη πλευρά, οι απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο των ενωσιακών παραγωγών του δείγματος δείχνουν σαφώς ότι παράγουν και πωλούν το πλήρες φάσμα των τύπων του προϊόντος.

    (131)

    Όσον αφορά τον τρίτο ισχυρισμό, πρέπει να σημειωθεί ότι οι παραγωγοί της Ένωσης έχουν ήδη προμηθεύσει διάφορα κράτη μέλη χωρίς εμφανή δυσκολία.

    (132)

    Τέλος, ένας άλλος συνεργασθείς εισαγωγέας, που δεν περιλήφθηκε στο δείγμα, σε χωριστή υποβολή έθιξε το ζήτημα της ύπαρξης καρτέλ μεταξύ των παραγωγών της Ένωσης. Ωστόσο, η εταιρεία δεν παρέσχε έγγραφα που να τεκμηριώνουν τον ισχυρισμό αυτό. Το ζήτημα της κατά τους ισχυρισμούς ύπαρξης καρτέλ τέθηκε από τον παραγωγό-εξαγωγέα της Λευκορωσίας. Η Επιτροπή αξιολογεί τις πληροφορίες που παρασχέθηκαν από τον παραγωγό-εξαγωγέα της Λευκορωσίας. Ωστόσο, επειδή αυτό προέκυψε πολύ αργά στην πορεία της έρευνας, το ζήτημα αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί και να συναχθούν συμπεράσματα σε αυτό το στάδιο. Εν πάση περιπτώσει, σημειώνεται ότι οι πληροφορίες που υπέβαλε η εταιρεία φαίνεται να αφορούν κατηγορίες στις οποίες μπορεί να εμπλέκεται μόνο μία εταιρεία που περιλαμβάνεται στο δείγμα των παραγωγών της Ένωσης. Επιπλέον, η εν λόγω διαδικασία επαλήθευσης που κίνησε η ιταλική αρχή ανταγωνισμού δεν έχει ακόμη καταλήξει σε συμπέρασμα (9). Η Επιτροπή θα εξετάσει το ζήτημα αυτό λεπτομερέστερα κατά το οριστικό στάδιο της έρευνας.

    (133)

    Τέλος, ένας άλλος χρήστης, ο οποίος δεν αναγγέλθηκε στην Επιτροπή σε προγενέστερο στάδιο της διαδικασίας, υπέβαλε απάντηση στο ερωτηματολόγιο ως χρήστης στο τέλος του προσωρινού σταδίου της έρευνας. Η υποβολή πραγματοποιήθηκε πολύ αργά στη διαδικασία για το προσωρινό στάδιο της έρευνας και, ως εκ τούτου, δεν κατέστη δυνατό να αναλυθεί και να ληφθεί υπόψη σε αυτό το στάδιο. Η Επιτροπή θα εξετάσει και θα αναλύσει το ζήτημα αυτό λεπτομερέστερα κατά το οριστικό στάδιο της έρευνας.

    (134)

    Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, η Επιτροπή έχει αυτήν τη στιγμή την άποψη ότι ο συνολικός αντίκτυπος στους χρήστες και τους εισαγωγείς, καθώς και τα ενδεχόμενα αποτελέσματα περιορισμού του ανταγωνισμού είναι περιορισμένα.

    7.4.   Συμπέρασμα σχετικά με το συμφέρον της Ένωσης

    (135)

    Με βάση τα ανωτέρω, συνάγεται προσωρινά το συμπέρασμα ότι γενικά, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με το συμφέρον της Ένωσης, δεν συντρέχουν επιτακτικοί λόγοι για τη μη επιβολή μέτρων στις εισαγωγές του υπό εξέταση προϊόντος από τη Λευκορωσία.

    (136)

    Ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις στους μη συνδεδεμένους χρήστες και εισαγωγείς μετριάζονται από τη διαθεσιμότητα εναλλακτικών πηγών εφοδιασμού.

    (137)

    Επιπλέον, κατά την εξέταση του συνολικού αντίκτυπου των μέτρων αντιντάμπινγκ στην αγορά της Ένωσης, οι θετικές συνέπειες, ιδίως για τον κλάδο παραγωγής της Ένωσης, φαίνεται να υποσκελίζουν ενδεχόμενες αρνητικές συνέπειες για άλλες ομάδες συμφερόντων.

    8.   ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΜΕΤΡΑ ΑΝΤΙΝΤΑΜΠΙΝΓΚ

    (138)

    Με βάση τα εξαχθέντα συμπεράσματα όσον αφορά το ντάμπινγκ, τη ζημία, την αιτιώδη συνάφεια και το συμφέρον της Ένωσης, θα πρέπει να επιβληθούν προσωρινά μέτρα αντιντάμπινγκ, ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω ζημία σε βάρος του κλάδου παραγωγής της Ένωσης από τις εισαγωγές που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ.

    8.1.   Επίπεδο εξάλειψης της ζημίας

    (139)

    Για τον καθορισμό του επιπέδου των μέτρων αυτών, ελήφθησαν υπόψη τα διαπιστωθέντα περιθώρια ντάμπινγκ και το ποσό του δασμού που απαιτείται για την εξάλειψη της ζημίας σε βάρος του κλάδου παραγωγής της Ένωσης.

    (140)

    Κατά τον υπολογισμό του ύψους του δασμού που απαιτείται για την εξάλειψη των επιπτώσεων του ζημιογόνου ντάμπινγκ, κρίθηκε ότι τα μέτρα θα πρέπει να επιτρέψουν στον κλάδο παραγωγής της Ένωσης να καλύψει το κόστος παραγωγής του και να πραγματοποιήσει προ φόρων κέρδος από τις πωλήσεις του ομοειδούς προϊόντος στην Ένωση, το οποίο θα μπορούσε λογικά να επιτευχθεί από μια βιομηχανία αυτού του τύπου υπό κανονικές συνθήκες ανταγωνισμού, δηλαδή χωρίς εισαγωγές που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ.

    (141)

    Για να καθοριστεί ο στόχος περιθωρίου κέρδους, η Επιτροπή εξέτασε τα κέρδη που απέφεραν οι μη συνδεδεμένες πωλήσεις που χρησιμοποιούνται για τον καθορισμό του επιπέδου εξάλειψης της ζημίας.

    (142)

    Κατά τη διάρκεια της συνολικής υπό εξέταση περιόδου, μόνο το 2012 ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής ήταν κερδοφόρος, αλλά το ελάχιστο κέρδος της τάξεως του 1,3 % που επιτεύχθηκε κατά το εν λόγω έτος επηρεάστηκε από τις επιπτώσεις της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ και την επακόλουθη συμπίεση των τιμών, όπως εξηγείται στις αιτιολογικές σκέψεις 83 και 106 έως 111. Επομένως, το κέρδος που επιτεύχθηκε το 2012 δεν μπορεί να θεωρηθεί ως «εύλογο περιθώριο κέρδους», το οποίο θα επέτρεπε την οικονομική ανάκαμψη και θα ενθάρρυνε τις επενδύσεις.

    (143)

    Το κέρδος-στόχος που προτάθηκε από τον καταγγέλλοντα ανήλθε στο 9,9 % και υπολογίστηκε με βάση το κέρδος στόχος που χρησιμοποιήθηκε στην πρόσφατη υπόθεση αντιντάμπινγκ κατά των εισαγωγών προϊόντων χάλυβα που συνδέονται στενά μεταξύ τους, δηλαδή των συρμάτινων ράβδων. Ωστόσο, η Επιτροπή θεωρεί ότι είναι πιο σκόπιμο να χρησιμοποιηθεί το κέρδος-στόχος με βάση τα πορίσματα της πιο πρόσφατης υπόθεσης σχετικά με τις ράβδους οπλισμού σκυροδέματος από χάλυβα υψηλών επιδόσεων σε κόπωση, δηλαδή 4,8 %. Σημειώνεται ότι αυτό το περιθώριο κέρδους, σε αντίθεση με αυτό που προτείνεται από τον καταγγέλλοντα, πραγματοποιήθηκε το 2012 δηλαδή εντός της υπό εξέταση περιόδου στην περίπτωση αυτή. Επιπλέον, τα δύο προϊόντα είναι πολύ παρόμοια, παράγονται εν μέρει από τις ίδιες εταιρείες και με τη χρήση των ίδιων γραμμών παραγωγής.

    (144)

    Με βάση τα ανωτέρω, το επίπεδο εξάλειψης της ζημίας υπολογίσθηκε συγκρίνοντας τη σταθμισμένη μέση τιμή των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ, όπως καθορίστηκε για τον υπολογισμό της υποτιμολόγησης στην αιτιολογική σκέψη 68 ανωτέρω, με τη μη ζημιογόνο τιμή του κλάδου παραγωγής της Ένωσης για το ομοειδές προϊόν.

    (145)

    Οι τυχόν διαφορές που προέκυψαν από την εν λόγω σύγκριση εκφράστηκαν στη συνέχεια ως ποσοστό της μέσης συνολικής τιμής εισαγωγής CIF.

    8.2.   Προσωρινά μέτρα

    (146)

    Με βάση τα ανωτέρω, κρίνεται ότι, σύμφωνα με το άρθρο 7 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού, πρέπει να επιβληθούν προσωρινοί δασμοί αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές ράβδων καταγωγής Λευκορωσίας στο επίπεδο των χαμηλότερων περιθωρίων ντάμπινγκ και ζημίας, σύμφωνα με τον κανόνα του χαμηλότερου δασμού.

    (147)

    Με βάση τα ανωτέρω, καθορίστηκαν οι προσωρινοί συντελεστές του δασμού αντιντάμπινγκ με βάση τη σύγκριση των περιθωρίων ζημίας και των περιθωρίων ντάμπινγκ. Κατά συνέπεια, οι προτεινόμενοι δασμοί αντιντάμπινγκ είναι οι ακόλουθοι:

    Εταιρεία

    Περιθώριο ζημίας

    (%)

    Περιθώριο ντάμπινγκ

    (%)

    Συντελεστής προσωρινού δασμού αντιντάμπινγκ

    (%)

    BMZ

    12,5

    58,4

    12,5

    Όλες οι άλλες εταιρείες

    12,5

    58,4

    12,5

    (148)

    Οποιοδήποτε αίτημα για την εφαρμογή των εν λόγω δασμών αντιντάμπινγκ σε μεμονωμένες εταιρείες (π.χ. μετά από αλλαγή της επωνυμίας της επιχείρησης ή μετά τη δημιουργία νέας επιχείρησης παραγωγής ή πωλήσεων) θα πρέπει να απευθύνεται πάραυτα στην Επιτροπή (10) μαζί με όλες τις σχετικές πληροφορίες και, ιδίως, οποιαδήποτε αλλαγή των δραστηριοτήτων της εταιρείας που σχετίζεται με την παραγωγή, τις εγχώριες και εξαγωγικές πωλήσεις που συνδέονται, για παράδειγμα, με την αλλαγή της επωνυμίας ή την αλλαγή των οντοτήτων παραγωγής και πωλήσεων. Αν κριθεί σκόπιμο, ο κανονισμός θα τροποποιείται αναλόγως, με την επικαιροποίηση του καταλόγου των εταιρειών οι οποίες επωφελούνται από ατομικούς δασμολογικούς συντελεστές.

    (149)

    Για να εξασφαλιστεί η ορθή επιβολή του δασμού αντιντάμπινγκ, το επίπεδο δασμού υπόλοιπων εταιρειών δεν θα πρέπει να εφαρμόζεται μόνο στους μη συνεργαζόμενους παραγωγούς-εξαγωγείς, αλλά και στους παραγωγούς εκείνους οι οποίοι δεν πραγματοποίησαν εξαγωγές προς την Ένωση κατά την ΠΕ.

    9.   ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

    (150)

    Στο πλαίσιο της χρηστής διαχείρισης, η Επιτροπή θα καλέσει τα ενδιαφερόμενα μέρη να υποβάλουν γραπτές παρατηρήσεις και/ή να ζητήσουν ακρόαση από την Επιτροπή και/ή από τον σύμβουλο ακροάσεων σε εμπορικές διαδικασίες, εντός καθορισμένης προθεσμίας.

    (151)

    Τα συμπεράσματα σχετικά με την επιβολή προσωρινών δασμών είναι προσωρινά και μπορεί να τροποποιηθούν κατά το οριστικό στάδιο της έρευνας,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

    Άρθρο 1

    1.   Επιβάλλεται προσωρινός δασμός αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές ορισμένων ράβδων οπλισμού σκυροδέματος, από σίδηρο ή μη κραματοποιημένο χάλυβα, που έχουν απλώς σφυρηλατηθεί, ελαθεί ή διελαθεί σε θερμή κατάσταση, καθώς και στις εισαγωγές εκείνων που έχουν υποστεί στρίψιμο μετά την έλαση, καθώς και εκείνων που φέρουν οδοντώματα, εξογκώματα, κοιλώματα ή ανάγλυφα που γίνονται στη διάρκεια της έλασης. Εξαιρούνται ράβδοι οπλισμού σκυροδέματος από σίδηρο ή χάλυβα υψηλών επιδόσεων σε κόπωση. Το προϊόν είναι καταγωγής Λευκορωσίας και επί του παρόντος υπάγεται στους κωδικούς ΣΟ ex 7214 10 00, ex 7214 20 00, ex 7214 30 00, ex 7214 91 10, ex 7214 99 10, ex 7214 99 71, ex 7214 99 79 και ex 7214 99 95 (κωδικοί TARIC: 7214100010, 7214200020, 7214300010, 7214911010, 7214919010, 7214991010, 7214997110, 7214997910, 7214999510).

    2.   Οι συντελεστές του προσωρινού δασμού αντιντάμπινγκ που εφαρμόζονται επί της καθαρής τιμής «ελεύθερο στα σύνορα» της Ένωσης, πριν από την καταβολή του δασμού, του προϊόντος που περιγράφεται στην παράγραφο 1 και παράγεται από τις εταιρείες που παρατίθενται κατωτέρω είναι οι ακόλουθοι:

    Εταιρεία

    Συντελεστής προσωρινού δασμού αντιντάμπινγκ (%)

    Πρόσθετος κωδικός TARIC

    BMZ- Open Joint-Stock Company «Byelorussian Steel Works» — Management Company of «Byelorussian Metallurgical Company Holding»

    12,5

    C197

    Όλες οι άλλες εταιρείες

    12,5

    C999

    3.   Η θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία εντός της Ένωσης του προϊόντος που αναφέρεται στην παράγραφο 1 υπόκειται στη σύσταση εγγύησης η οποία να ισοδυναμεί με το ποσό του προσωρινού δασμού.

    4.   Εκτός αν ορίζεται διαφορετικά, εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις σχετικά με τους τελωνειακούς δασμούς.

    Άρθρο 2

    1.   Εντός 25 ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού τα ενδιαφερόμενα μέρη μπορούν:

    α)

    να ζητήσουν την κοινοποίηση των ουσιωδών πραγματικών περιστατικών και του σκεπτικού βάσει των οποίων εκδόθηκε ο παρών κανονισμός·

    β)

    να υποβάλλουν εγγράφως τις παρατηρήσεις τους στην Επιτροπή· και

    γ)

    να ζητήσουν ακρόαση από την Επιτροπή και/ή από τον σύμβουλο ακροάσεων σε διαδικασίες εμπορικών προσφυγών.

    2.   Εντός 25 ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού, τα μέρη που αναφέρονται στο άρθρο 21 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/1036 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου μπορούν να υποβάλουν παρατηρήσεις σχετικά με την εφαρμογή των προσωρινών μέτρων.

    Άρθρο 3

    Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Το άρθρο 1 εφαρμόζεται για περίοδο έξι μηνών.

    Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

    Βρυξέλλες, 19 Δεκεμβρίου 2016.

    Για την Επιτροπή

    Ο Πρόεδρος

    Jean-Claude JUNCKER


    (1)  ΕΕ L 176 της 30.6.2016, σ. 21.

    (2)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1225/2009 του Συμβουλίου, της 30ής Νοεμβρίου 2009, για την άμυνα κατά των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ εκ μέρους χωρών μη μελών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (ΕΕ L 343 της 22.12.2009, σ. 51).

    (3)  Ανακοίνωση για την έναρξη διαδικασίας αντιντάμπινγκ σχετικά με τις εισαγωγές ορισμένων ράβδων οπλισμού σκυροδέματος καταγωγής Δημοκρατίας της Λευκορωσίας (ΕΕ C 114 της 31.3.2016, σ. 3).

    (4)  «Η έναρξη έρευνας σύμφωνα με την παράγραφο 1 είναι δυνατή μόνον εφόσον έχει διαπιστωθεί, έπειτα από εξέταση του βαθμού υποστήριξης ή αντίθεσης προς την υποβληθείσα εκ μέρους των ενωσιακών παραγωγών του ομοειδούς προϊόντος καταγγελία, ότι η καταγγελία έχει υποβληθεί εκ μέρους ή για λογαριασμό του ενωσιακού κλάδου παραγωγής. Η καταγγελία θεωρείται ότι έχει υποβληθεί εκ μέρους ή για λογαριασμό του ενωσιακού κλάδου παραγωγής, εάν υποστηρίζεται από παραγωγούς της Ένωσης των οποίων η συνολική παραγωγή αντιπροσωπεύει ποσοστό μεγαλύτερο του 50 % της συνολικής παραγωγής του ομοειδούς προϊόντος που παράγεται από το τμήμα εκείνο του ενωσιακού κλάδου παραγωγής που έχει εκφράσει είτε την υποστήριξή του είτε την αντίθεσή του προς την καταγγελία. Εντούτοις, δεν επιτρέπεται η έναρξη έρευνας όταν οι ενωσιακοί παραγωγοί που υποστηρίζουν ρητώς την καταγγελία αντιπροσωπεύουν ποσοστό κατώτερο του 25 % της συνολικής παραγωγής του ομοειδούς προϊόντος του ενωσιακού κλάδου παραγωγής».

    (5)  Απόφαση του Δικαστηρίου (τμήμα μείζονος συνθέσεως) της 8ης Σεπτεμβρίου 2015, υπόθεση C-511/13 P, Philips Lighting Poland SA, Philips Lighting BV κατά Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Hangzhou Duralamp Electronics Co., Ltd, GE Hungary Ipari és Kereskedelmi Zrt. (GE Hungary Zrt.), Osram GmbH, Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    (6)  Ισχύουν δασμοί αντιντάμπινγκ κατά της Λευκορωσίας (115 %), της Κίνας (133 %), της Ινδονησίας (60,4 %), της Λετονίας (17 %), του Μεξικού (20 % έως 67 %), της Μολδαβίας (232 %), της Πολωνίας (47 % έως 52 %) της Τουρκίας (3,64 %) και της Ουκρανίας (42 %). Για περισσότερες λεπτομέρειες, βλέπε τις ακόλουθες έρευνες:

    «Ράβδοι οπλισμού σκυροδέματος από χάλυβα από τη Λευκορωσία, την Κίνα, την Ινδονησία, τη Λετονία, τη Μολδαβία, την Πολωνία και την Ουκρανία. Έρευνες αριθ. 731-TA-873-875, 878-880, και 882 (Δεύτερη επανεξέταση). Δημοσίευση 4409, Ιούλιος 2013. Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ.» και «Ράβδοι οπλισμού σκυροδέματος από χάλυβα από το Μεξικό και την Τουρκία. Έρευνες αριθ. 701-TA-502 και 731-TA-1227 (τελικό). Δημοσίευση 4496. Οκτώβριος 2014 Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ.»

    (7)  Βλέπε επίσης την απόφαση στην υπόθεση C-687/13, σκέψη 67, αίτηση του Finanzgericht München — Γερμανία για την έκδοση προδικαστικής απόφασης, Fliesen-Zentrum Deutschland GmbH κατά Hauptzollamt Regensburg Fliesen-Zentrum, απόφαση του Δικαστηρίου (τρίτο τμήμα) της 10ης Σεπτεμβρίου 2015.

    (8)  Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, φαίνεται ότι κατά τη διάρκεια του Απριλίου 2015, η τιμή των πρώτων υλών που εισήχθησαν από τον παραγωγό-εξαγωγέα της Λευκορωσίας ήταν περίπου κατά 9 % υψηλότερη σε σχέση με τις τιμές των ΗΠΑ.

    (9)  Provvedimento n. 25674 del 21/10/2015·

    Provvedimento n. 26085 del 21/06/2016·

    Provverdimento n. 2671 del 14/09/2016

    (10)  European Commission, Directorate-General for Trade, Directorate H, CHAR 04/039, 1049 Brussels, ΒΕΛΓΙΟ.


    Top