Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32015R1599

Κανονισμός (ΕΕ) 2015/1599 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της 10ης Σεπτεμβρίου 2015, που τροποποιεί τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1333/2014 σχετικά με τα στατιστικά στοιχεία χρηματαγορών (ΕΚΤ/2015/30)

ΕΕ L 248 της 24.9.2015, p. 45–52 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2015/1599/oj

24.9.2015   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 248/45


ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) 2015/1599 ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΉΣ ΚΕΝΤΡΙΚΉΣ ΤΡΆΠΕΖΑΣ

της 10ης Σεπτεμβρίου 2015

που τροποποιεί τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1333/2014 σχετικά με τα στατιστικά στοιχεία χρηματαγορών (ΕΚΤ/2015/30)

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ,

Έχοντας υπόψη το καταστατικό του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και ιδίως το άρθρο 5,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 2533/98 του Συμβουλίου, της 23ης Νοεμβρίου 1998, σχετικά με τη συλλογή στατιστικών πληροφοριών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (1), και ιδίως τα άρθρα 5 παράγραφος 1 και 6 παράγραφος 4,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1333/2014 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ/2014/48) (2) επιτάσσει την παροχή στατιστικών στοιχείων από τις μονάδες παροχής στοιχείων, προκειμένου το Ευρωπαϊκό Σύστημα Κεντρικών Τραπεζών να είναι σε θέση, προς εκπλήρωση των καθηκόντων του, να καταρτίζει στατιστικά στοιχεία για τις συναλλαγές στις χρηματαγορές.

(2)

Επίκειται η έκδοση δέσμης οδηγιών προς τις εθνικές κεντρικές τράπεζες σχετικά με την παροχή στοιχείων, οι οποίες θα ορίζουν λεπτομερείς παραμέτρους της παροχής στατιστικών πληροφοριών βάσει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1333/2014 (ΕΚΤ/2014/48). Λόγω του ότι με τις ως άνω οδηγίες εξειδικεύονται περαιτέρω ορισμένοι σημαντικοί όροι που περιέχονται στον εν λόγω κανονισμό, καθίσταται αναγκαία η αποτύπωση των σχετικών μεταβολών στο κείμενό του, για λόγους συνέπειας.

(3)

Ως εκ τούτου, ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1333/2014 (ΕΚΤ/2014/48) θα πρέπει να τροποποιηθεί,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Τροποποιήσεις

1.   Το παράρτημα I του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1333/2014 (ΕΚΤ/2014/48) αντικαθίσταται από το παράρτημα I του παρόντος κανονισμού.

2.   Τα παραρτήματα II και ΙΙΙ του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1333/2014 (ΕΚΤ/2014/48) τροποποιούνται σύμφωνα με το παράρτημα II του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 2

Τελικές διατάξεις

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα στα κράτη μέλη σύμφωνα με τις Συνθήκες.

Φρανκφούρτη, 10 Σεπτεμβρίου 2015.

Για το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ

Mario DRAGHI


(1)  ΕΕ L 318 της 27.11.1998, σ. 8.

(2)  Κανονισμός (EE) αριθ. 1333/2014 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της 26ης Νοεμβρίου 2014, σχετικά με τα στατιστικά στοιχεία χρηματαγορών (EKT/2014/48) (ΕΕ L 359 της 16.12.2014, σ. 97).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

«ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

Πλαίσιο παροχής στοιχείων χρηματαγορών που αφορούν εξασφαλισμένες συναλλαγές

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ

ΕΙΔΟΣ ΜΕΣΩΝ

Οι μονάδες παροχής στοιχείων παρέχουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ή στην οικεία εθνική κεντρική τράπεζα (ΕθνΚΤ) στοιχεία για κάθε συμφωνία επαναγοράς και σχετική πράξη επαναγοράς, περιλαμβανομένων των τριμερών πράξεων επαναγοράς, οι οποίες εκφράζονται σε ευρώ, έχουν μέγιστη διάρκεια ενός έτους (συναλλαγές μέγιστης διάρκειας 397 ημερών από την ημερομηνία διακανονισμού) και συνάπτονται μεταξύ των εν λόγω μονάδων και λοιπών νομισματικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (ΝΧΙ), λοιπών ενδιάμεσων χρηματοπιστωτικών οργανισμών (ΛΕΧΟ), ασφαλιστικών εταιρειών, συνταξιοδοτικών ταμείων, της γενικής κυβέρνησης ή των κεντρικών τραπεζών για επενδυτικούς σκοπούς, καθώς επίσης και με μη χρηματοοικονομικές εταιρείες που ταξινομούνται ως εταιρείες “χονδρικής” βάσει του πλαισίου LCR της Βασιλείας ΙΙΙ.

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ

ΕΙΔΟΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

1.   Είδος των στοιχείων συναλλαγής  (1) που παρέχονται ανά συναλλαγή:

Πεδίο

Περιγραφή στοιχείου

Εναλλακτικοί όροι αναφοράς στοιχείου (κατά περίπτωση) και λοιπά χαρακτηριστικά

Transaction identifier (Κωδικός αναγνώρισης συναλλαγής)

Ο μοναδικός κωδικός αναγνώρισης συναλλαγής τον οποίο χρησιμοποιεί εσωτερικά η μονάδα παροχής στοιχείων για κάθε συναλλαγή.

Ο κωδικός αναγνώρισης συναλλαγής είναι μοναδικός για κάθε συναλλαγή για την οποία παρέχονται στοιχεία σε δεδομένη ημερομηνία παροχής στοιχείων για οποιοδήποτε τμήμα της χρηματαγοράς.

Reporting date (Ημερομηνία παροχής στοιχείων)

Η ημερομηνία υποβολής των στοιχείων στην ΕΚΤ ή την ΕθνΚΤ.

 

Electronic time stamp (Ηλεκτρονική χρονοσφραγίδα)

Ο χρόνος σύναψης ή καταχώρισης της συναλλαγής.

 

Counterparty code (Κωδικός αντισυμβαλλομένου)

Κωδικός που χρησιμοποιείται για την αναγνώριση του αντισυμβαλλομένου της μονάδας παροχής στοιχείων σε σχέση με τη συναλλαγή για την οποία παρέχονται στοιχεία.

Όταν οι συναλλαγές συνάπτονται μέσω κεντρικού αντισυμβαλλομένου (ΚΑΣ), πρέπει να παρέχεται ο κωδικός αναγνώρισης νομικής οντότητας (LEI) του ΚΑΣ.

Όταν οι συναλλαγές διενεργούνται από μη χρηματοοικονομικές εταιρείες, ΛΕΧΟ, ασφαλιστικές εταιρείες, συνταξιοδοτικά ταμεία, τη γενική κυβέρνηση και κεντρικές τράπεζες, και για οποιαδήποτε άλλη αναφερόμενη συναλλαγή για την οποία δεν παρέχεται κωδικός LEI πρέπει να αναφέρεται η κατηγορία του αντισυμβαλλομένου.

Counterparty code ID (Αναγνωριστικό κωδικού αντισυμβαλλομένου)

Χαρακτηριστικό γνώρισμα που καθορίζει το είδος ενός επιμέρους διαβιβαζόμενου κωδικού αντισυμβαλλομένου.

Χρησιμοποιείται σε κάθε περίπτωση. Αναφέρεται επιμέρους κωδικός αντισυμβαλλομένου.

Counterparty location (Τόπος εγκατάστασης αντισυμβαλλομένου)

Κωδικός χώρας βάσει του Διεθνούς Οργανισμού Τυποποίησης (ISO), ο οποίος προσδιορίζει τη χώρα εγκατάστασης του αντισυμβαλλομένου.

Υποχρεωτική αναφορά, εάν δεν παρέχεται επιμέρους κωδικός αντισυμβαλλομένου. Κατά τα λοιπά προαιρετική.

Transaction nominal amount (Ονομαστικό ποσό συναλλαγής)

Το ποσό του αρχικά χορηγούμενου ή λαμβανόμενου δανείου.

 

Collateral nominal amount (Ονομαστικό ποσό ασφάλειας)

Το ονομαστικό ποσό του τίτλου που χρησιμοποιείται ως ασφάλεια.

Κατ' εξαίρεση δεν αναφέρεται στην περίπτωση των τριμερών πράξεων επαναγοράς και κάθε άλλης συναλλαγής στην οποία ο χρησιμοποιούμενος τίτλος δεν ταυτοποιείται μέσω μοναδικού Διεθνούς Αριθμού Αναγνώρισης Τίτλων (ΙSIN).

Trade date (Ημερομηνία συναλλαγής)

Η ημερομηνία σύναψης της χρηματοοικονομικής συναλλαγής μεταξύ των αντισυμβαλλομένων.

 

Settlement date (Ημερομηνία διακανονισμού)

Η ημερομηνία αγοράς, δηλαδή η ημερομηνία κατά την οποία καθίστανται καταβλητέα τα μετρητά από τον δανειστή στον δανειολήπτη και μεταβιβαστέος ο τίτλος από αυτόν στον δανειστή.

Στην περίπτωση πράξεων επαναγοράς ανοικτού τύπου είναι η ημερομηνία διακανονισμού της ανανέωσης (rollover) (ακόμη και όταν δεν λαμβάνει χώρα ανταλλαγή μετρητών).

Maturity date (Ημερομηνία λήξης)

Η ημερομηνία επαναγοράς, δηλαδή η ημερομηνία κατά την οποία καθίστανται καταβλητέα τα μετρητά από τον δανειολήπτη στον δανειστή.

Στην περίπτωση των πράξεων επαναγοράς ανοικτού τύπου είναι η ημερομηνία κατά την οποία καθίστανται αποπληρωτέα το αρχικό κεφάλαιο και ο τόκος, εάν η συναλλαγή δεν ανανεωθεί περαιτέρω.

Transaction sign (Πρόσημο συναλλαγής)

Η λήψη μετρητών ως δανείου στην περίπτωση των πράξεων επαναγοράς ή η χορήγηση μετρητών ως δανείου στην περίπτωση των πράξεων επαναπώλησης.

 

ISIN of the collateral (ISIN της ασφάλειας)

Ο ISIN που αποδίδεται στις εκδόσεις τίτλων στις χρηματοοικονομικές αγορές, ο οποίος αποτελείται από δώδεκα αλφαριθμητικούς χαρακτήρες και προσδιορίζει με μοναδικό τρόπο έναν τίτλο (όπως ορίζεται στον κωδικό ISO αριθ. 6166).

Κατ' εξαίρεση δεν αναφέρεται στην περίπτωση ορισμένων ειδών ασφάλειας.

Collateral type (Είδος ασφάλειας)

Προσδιορίζει την κατηγορία περιουσιακών στοιχείων που χρησιμοποιούνται ως ασφάλεια όταν δεν αναφέρεται επιμέρους ISIN.

Αναφέρεται σε όλες τις περιπτώσεις που δεν αναφέρεται επιμέρους ISIN.

Collateral Issuer Sector (Τομέας του εκδότη της ασφάλειας)

Προσδιορίζει τον τομέα του εκδότη της ασφάλειας, όταν δεν αναφέρεται επιμέρους ISIN.

Αναφέρεται εφόσον δεν αναφέρεται επιμέρους ISIN.

Special collateral flag (Ειδικός κωδικός αναγνώρισης ασφάλειας)

Προσδιορίζει όλες τις πράξεις επαναγοράς που συνάπτονται έναντι γενικής ασφάλειας και όσες συνάπτονται έναντι ειδικής ασφάλειας. Προαιρετικό πεδίο που αναφέρεται μόνο αν είναι εφικτό για τη μονάδα παροχής στοιχείων.

Η αναφορά είναι προαιρετική.

Deal rate (Επιτόκιο συναλλαγής)

Επιτόκιο εκφρασμένο σύμφωνα με τη συνθήκη χρηματαγοράς του πραγματικού αριθμού ημερών και του έτους των 360 ημερών (ACT/360), βάσει του οποίου συνάπτεται η πράξη επαναγοράς και τοκίζονται τα μετρητά που δόθηκαν ως δάνειο.

 

Collateral haircut (Περικοπή ασφάλειας)

Μέτρο ελέγχου κινδύνου που εφαρμόζεται στην υποκείμενη ασφάλεια, στο πλαίσιο του οποίου η αξία της υπολογίζεται ως η αγοραία αξία των περιουσιακών στοιχείων μειωμένη κατά ορισμένο ποσοστό (περικοπή). Για τον σκοπό της παροχής στοιχείων η περικοπή ασφάλειας υπολογίζεται ως 100 μείον τον λόγο των μετρητών που δίδονται/λαμβάνονται ως δάνειο προς την αγοραία αξία, περιλαμβανομένων των δεδουλευμένων τόκων της χρησιμοποιούμενης ασφάλειας.

Η αναφορά απαιτείται μόνο για τις συναλλαγές με μία ασφάλεια.

Counterparty code of the tri-party agent (Κωδικός αντισυμβαλλομένου της τριμερούς μονάδας)

Ο κωδικός αναγνώρισης αντισυμβαλλομένου της τριμερούς μονάδας

Αναφέρεται για τις τριμερείς πράξεις επαναγοράς.

Tri-party agent code ID (Αναγνωριστικό κωδικού της τριμερούς μονάδας)

Χαρακτηριστικό γνώρισμα που καθορίζει το είδος ενός διαβιβαζόμενου επιμέρους κωδικού τριμερούς μονάδας.

Χρησιμοποιείται σε κάθε περίπτωση που αναφέρεται επιμέρους κωδικός τριμερούς μονάδας.

2.   Όριο σημαντικότητας

Η παροχή στοιχείων για συναλλαγές που συνάπτονται με μη χρηματοοικονομικές εταιρείες απαιτείται μόνο για συναλλαγές που αφορούν μη χρηματοοικονομικές εταιρείες που ταξινομούνται ως εταιρείες “χονδρικής” βάσει του Πλαισίου LCR της Βασιλείας ΙΙΙ (2)

3.   Εξαιρέσεις

Δεν απαιτείται παροχή στοιχείων για ενδοομιλικές συναλλαγές.


(1)  Τα πρότυπα ηλεκτρονικής παροχής στοιχείων και οι τεχνικές προδιαγραφές των στοιχείων καθορίζονται χωριστά. Δημοσιεύονται στον δικτυακό τόπο της ΕΚΤ (www.ecb.europa.eu).

(2)  Βλέπε κείμενο με τίτλο “Basel III: The liquidity coverage ratio and liquidity risk monitoring tools” (“Βασιλεία ΙΙΙ: Συντελεστής κάλυψης ρευστότητας και εργαλεία παρακολούθησης κινδύνων ρευστότητας”), Επιτροπή Τραπεζικής Εποπτείας της Βασιλείας, Ιανουάριος 2013, σ. 23 έως 27, διαθέσιμο στον δικτυακό τόπο της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (www.bis.org).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

Τα παραρτήματα II και ΙΙΙ του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1333/2014 (ΕΚΤ/2014/48) τροποποιούνται ως εξής:

1.

Στο παράρτημα II το μέρος πρώτο αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ

ΕΙΔΟΣ ΜΕΣΩΝ

1.

Οι μονάδες παροχής στοιχείων παρέχουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ή στην οικεία εθνική κεντρική τράπεζα (ΕθνΚΤ) στοιχεία για:

α)

κάθε δάνειο που λαμβάνουν με χρήση των μέσων που προσδιορίζονται στον παρακάτω πίνακα, τα οποία εκφράζονται σε ευρώ και έχουν μέγιστη διάρκεια ενός έτους (συναλλαγές μέγιστης διάρκειας 397 ημερών από την ημερομηνία διακανονισμού του άμεσου (spot) σκέλους τους), από λοιπά νομισματικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (ΝΧΙ), λοιπούς ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς (ΛΕΧΟ), ασφαλιστικές εταιρείες, συνταξιοδοτικά ταμεία, τη γενική κυβέρνηση ή τις κεντρικές τράπεζες για επενδυτικούς σκοπούς, καθώς επίσης και από μη χρηματοοικονομικές εταιρείες που ταξινομούνται ως εταιρείες “χονδρικής” σύμφωνα με το πλαίσιο LCR της Βασιλείας ΙΙΙ·

β)

κάθε δάνειο που παρέχουν προς άλλα πιστωτικά ιδρύματα, μέγιστης διάρκειας ενός έτους (συναλλαγές μέγιστης διάρκειας 397 ημερών από την ημερομηνία διακανονισμού), μέσω μη εξασφαλισμένων καταθέσεων ή λογαριασμών καταθέσεων ή μέσω της αγοράς από τα εκδίδοντα πιστωτικά ιδρύματα εμπορικών γραμματίων, πιστοποιητικών καταθέσεων, γραμματίων κυμαινόμενου επιτοκίου και άλλων χρεογράφων διάρκειας μέχρι ενός έτους.

2.

Ο παρακάτω πίνακας παρέχει αναλυτική τυποποιημένη περιγραφή των κατηγοριών μέσων που χρησιμοποιούνται σε συναλλαγές ως προς τις οποίες οι μονάδες παροχής στοιχείων απαιτείται να παρέχουν στοιχεία στην ΕΚΤ. Στην περίπτωση που οι μονάδες παροχής στοιχείων υποχρεούνται να παρέχουν στοιχεία στην οικεία ΕθνΚΤ, αυτή θα πρέπει να ενσωματώσει τις εν λόγω περιγραφές των κατηγοριών μέσων σε εθνικό επίπεδο σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό.

Είδος μέσου

Περιγραφή

Deposits (Καταθέσεις)

Μη εξασφαλισμένες έντοκες καταθέσεις (συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων, αλλά εξαιρουμένων των τρεχούμενων λογαριασμών) υπό προειδοποίηση ή προθεσμίας μέχρι ενός έτους, οι οποίες είτε λαμβάνονται από τη μονάδα παροχής στοιχείων (ως δανειολήπτρια) είτε πραγματοποιούνται από αυτή.

Call accounts (λογαριασμοί καταθέσεων)

Λογαριασμοί μετρητών με ημερήσιες μεταβολές του εφαρμοστέου επιτοκίου, για τους οποίους οι τόκοι καταβάλλονται ή υπολογίζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, οι δε αναλήψεις υπόκεινται σε προθεσμία.

Certificate of deposit (Πιστοποιητικό κατάθεσης)

Χρεόγραφο καθορισμένης διάρκειας που εκδίδεται από ΝΧΙ και παρέχει στον κάτοχό του καθορισμένο σταθερό επιτόκιο για ορισμένη διάρκεια μέχρι ενός έτους.

Commercial paper (Εμπορικό γραμμάτιο)

Χρεόγραφο μη εξασφαλισμένο ή καλυπτόμενο με ασφάλεια που παρέχει ο εκδότης, το οποίο έχει μέγιστη διάρκεια ενός έτους και είτε είναι έντοκο είτε εκδίδεται υπό το άρτιο.

Floating rate note (Γραμμάτιο κυμαινόμενου επιτοκίου)

Χρεόγραφο μέγιστης διάρκειας ενός έτους, για το οποίο οι περιοδικές πληρωμές τόκων υπολογίζονται με βάση την αξία, δηλαδή μέσω καθορισμού ενός υποκείμενου επιτοκίου αναφοράς, όπως το Euribor, σε προκαθορισμένες ημερομηνίες γνωστές ως ημερομηνίες “fixing”.

Other short-term debt securities (Λοιπά βραχυπρόθεσμα χρεόγραφα)

Μη μειωμένης εξασφάλισης τίτλοι, εκτός των συμμετοχικών τίτλων, μέγιστης διάρκειας ενός έτους, που εκδίδονται από τις μονάδες παροχής στοιχείων, συνήθως είναι διαπραγματεύσιμοι και αποτελούν αντικείμενο συναλλαγών σε δευτερογενείς αγορές ή αντικείμενο συμψηφισμού στην αγορά και οι οποίοι δεν παρέχουν στον κάτοχο δικαιώματα ιδιοκτησίας επί του ιδρύματος έκδοσης. Εν προκειμένω περιλαμβάνονται:

α)

τίτλοι που παρέχουν στον κάτοχο το ανεπιφύλακτο δικαίωμα απόληψης προκαθορισμένου ή συμβατικά καθορισμένου εισοδήματος με τη μορφή πληρωμών τοκομεριδίων και/ή ρητώς προκαθορισμένου ποσού σε μία ή περισσότερες καθορισμένες ημερομηνίες ή αρχής γενομένης από ημερομηνία καθοριζόμενη κατά τον χρόνο της έκδοσης·

β)

μη διαπραγματεύσιμα μέσα τα οποία εκδίδονται από μονάδες παροχής στοιχείων, στη συνέχεια καθίστανται διαπραγματεύσιμα και ταξινομούνται εκ νέου ως “χρεόγραφα”.»

2.

Στο παράρτημα III το μέρος πρώτο αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ

ΕΙΔΟΣ ΜΕΣΩΝ

Οι μονάδες παροχής στοιχείων παρέχουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ή στην οικεία εθνική κεντρική τράπεζα (ΕθνΚΤ) στοιχεία για:

α)

κάθε συναλλαγή επί πράξεων ανταλλαγής νομισμάτων, στο πλαίσιο των οποίων αγοράζεται/πωλείται ευρώ έναντι ξένου νομίσματος, το οποίο επαναπωλείται/επαναγοράζεται σε μελλοντική ημερομηνία και με προσυμφωνημένη προθεσμιακή συναλλαγματική ισοτιμία, έχουν μέγιστη διάρκεια ενός έτους (συναλλαγές μέγιστης διάρκειας 397 ημερών από την ημερομηνία διακανονισμού) και συνάπτονται μεταξύ της μονάδας παροχής στοιχείων και λοιπών νομισματικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (ΝΧΙ), λοιπών ενδιάμεσων χρηματοπιστωτικών οργανισμών (ΛΕΧΟ), ασφαλιστικών εταιρειών, συνταξιοδοτικών ταμείων, της γενικής κυβέρνησης ή των κεντρικών τραπεζών για επενδυτικούς σκοπούς, καθώς επίσης και μη χρηματοοικονομικών εταιρειών που ταξινομούνται ως εταιρείες “χονδρικής” σύμφωνα με το πλαίσιο LCR της Βασιλείας ΙΙΙ·

β)

εκφρασμένες σε ευρώ συναλλαγές επί πράξεων ανταλλαγής επί του δείκτη μιας ημέρας (overnight index swaps, εφεξής “OIS”) μεταξύ της μονάδας παροχής στοιχείων και λοιπών ΝΧΙ, ΛΕΧΟ, ασφαλιστικών εταιρειών, συνταξιοδοτικών ταμείων, της γενικής κυβέρνησης ή των κεντρικών τραπεζών για επενδυτικούς σκοπούς, καθώς επίσης και μη χρηματοοικονομικών εταιρειών που ταξινομούνται ως εταιρείες “χονδρικής” σύμφωνα με το πλαίσιο LCR της Βασιλείας ΙΙΙ.»

3.

Στο παράρτημα III ο πίνακας της παραγράφου 1 του δεύτερου μέρους αντικαθίσταται από τον ακόλουθο πίνακα:

«Πεδίο

Περιγραφή στοιχείου

Εναλλακτικοί όροι αναφοράς στοιχείου (κατά περίπτωση) και λοιπά χαρακτηριστικά

Transaction identifier (Κωδικός αναγνώρισης συναλλαγής)

Ο μοναδικός κωδικός αναγνώρισης συναλλαγής τον οποίο χρησιμοποιεί εσωτερικά η μονάδα παροχής στοιχείων για κάθε συναλλαγή.

Ο κωδικός αναγνώρισης συναλλαγής είναι μοναδικός για κάθε συναλλαγή για την οποία παρέχονται στοιχεία σε δεδομένη ημερομηνία παροχής στοιχείων για οποιοδήποτε τμήμα της χρηματαγοράς.

Reporting date (Ημερομηνία παροχής στοιχείων)

Η ημερομηνία υποβολής των στοιχείων στην ΕΚΤ ή την ΕθνΚΤ.

 

Electronic time stamp (Ηλεκτρονική χρονοσφραγίδα)

Ο χρόνος σύναψης ή καταχώρισης της συναλλαγής.

 

Counterparty code (Κωδικός αντισυμβαλλομένου)

Κωδικός που χρησιμοποιείται για την αναγνώριση του αντισυμβαλλομένου της μονάδας παροχής στοιχείων σε σχέση με τη συναλλαγή για την οποία παρέχονται στοιχεία.

Όταν οι συναλλαγές συνάπτονται μέσω κεντρικού αντισυμβαλλομένου (ΚΑΣ), πρέπει να παρέχεται ο κωδικός αναγνώρισης νομικής οντότητας (LEI) του ΚΑΣ.

Όταν οι συναλλαγές διενεργούνται από μη χρηματοοικονομικές εταιρείες, ΛΕΧΟ, ασφαλιστικές εταιρείες, συνταξιοδοτικά ταμεία, τη γενική κυβέρνηση και κεντρικές τράπεζες, και για οποιαδήποτε άλλη αναφερόμενη συναλλαγή για την οποία δεν παρέχεται κωδικός LEI πρέπει να αναφέρεται η κατηγορία του αντισυμβαλλομένου.

Counterparty code ID (Αναγνωριστικό κωδικού αντισυμβαλλομένου)

Χαρακτηριστικό γνώρισμα που καθορίζει το είδος ενός επιμέρους διαβιβαζόμενου κωδικού αντισυμβαλλομένου.

Χρησιμοποιείται σε κάθε περίπτωση. Αναφέρεται επιμέρους κωδικός αντισυμβαλλομένου.

Counterparty location (Τόπος εγκατάστασης αντισυμβαλλομένου)

Κωδικός χώρας βάσει του Διεθνούς Οργανισμού Τυποποίησης (ISO), ο οποίος προσδιορίζει τη χώρα εγκατάστασης του αντισυμβαλλομένου.

Υποχρεωτική αναφορά, εάν δεν παρέχεται επιμέρους κωδικός αντισυμβαλλομένου. Κατά τα λοιπά προαιρετική.

Trade date (Ημερομηνία συναλλαγής)

Η ημερομηνία σύναψης της χρηματοοικονομικής συναλλαγής μεταξύ των αντισυμβαλλομένων.

 

Spot value date (Ημερομηνία τρέχουσας αξίας)

Η ημερομηνία κατά την οποία ο ένας εκ των αντισυμβαλλομένων πωλεί στον άλλον καθορισμένη ποσότητα συγκεκριμένου νομίσματος έναντι καταβολής συμφωνούμενης ποσότητας σε συγκεκριμένο διαφορετικό νόμισμα βάσει συμφωνούμενης συναλλαγματικής ισοτιμίας γνωστής ως “τρέχουσας συναλλαγματικής ισοτιμίας”.

 

Maturity date (Ημερομηνία λήξης)

Η ημερομηνία κατά την οποία λήγει η πράξη ανταλλαγής νομισμάτων και επαναγοράζεται το νόμισμα που είχε πωληθεί κατά την ημερομηνία τρέχουσας αξίας.

 

Transaction sign (Πρόσημο συναλλαγής)

Το πρόσημο που δηλώνει εάν η ποσότητα ευρώ που αναφέρεται στο πεδίο του ονομαστικού ποσού συναλλαγής πωλείται ή αγοράζεται κατά την ημερομηνία τρέχουσας αξίας.

Πρέπει να αναφέρεται στο άμεσο στοιχείο της αγοραπωλησίας ευρώ (euro spot), δηλαδή στο αν ευρώ πωλούνται ή αγοράζονται κατά την ημερομηνία τρέχουσας αξίας.

Transaction nominal amount (Ονομαστικό ποσό συναλλαγής)

Η ποσότητα ευρώ που πωλείται ή αγοράζεται κατά την ημερομηνία τρέχουσας αξίας.

 

Foreign currency code (Κωδικός ξένου νομίσματος)

Ο διεθνής τριψήφιος κωδικός ISO του νομίσματος που πωλείται/αγοράζεται έναντι ευρώ.

 

Foreign exchange spot rate (Άμεση συναλλαγματική ισοτιμία)

Η συναλλαγματική ισοτιμία μεταξύ ευρώ και ξένου νομίσματος που εφαρμόζεται στο άμεσο (spot) σκέλος της πράξης ανταλλαγής νομισμάτων.

 

Foreign exchange forward points (Διαφορά μεταξύ προθεσμιακής και τρέχουσας ισοτιμίας)

Η εκφρασμένη σε μονάδες βάσης διαφορά μεταξύ άμεσης και προθεσμιακής συναλλαγματικής ισοτιμίας, η οποία καθορίζεται με βάση τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά όσον αφορά το συγκεκριμένο ζεύγος των νομισμάτων.»

 


Top