Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32014R0612

    Κατ' εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 612/2014 της Επιτροπής, της 11ης Μαρτίου 2014 , για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου μέσω τροποποίησης του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 555/2008 της Επιτροπής σε σχέση με νέα μέτρα στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων στήριξης στον αμπελοοινικό τομέα

    ΕΕ L 168 της 7.6.2014, p. 62–67 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2014/612/oj

    7.6.2014   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 168/62


    ΚΑΤ' ΕΞΟΥΣΙΟΔΌΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) αριθ. 612/2014 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

    της 11ης Μαρτίου 2014

    για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου μέσω τροποποίησης του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 555/2008 της Επιτροπής σε σχέση με νέα μέτρα στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων στήριξης στον αμπελοοινικό τομέα

    Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

    Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2013, για τη θέσπιση κοινής οργάνωσης των αγορών γεωργικών προϊόντων και την κατάργηση των κανονισμών (ΕΟΚ) αριθ. 922/72, (ΕΟΚ) αριθ. 234/79, (ΕΚ) αριθ. 1037/2001 και (ΕΚ) αριθ. 1234/2007 του Συμβουλίου (1), και ιδίως τα στοιχεία β), γ), ε), στ) και η) του άρθρου 53,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 καταργεί και αντικαθιστά τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1234/2007 του Συμβουλίου (2) και περιέχει, στο τμήμα 4 του κεφαλαίου II του μέρους II του τίτλου I, κανόνες σχετικά με τα εθνικά προγράμματα στήριξης στον αμπελοοινικό τομέα. Παρόλο ότι οι περισσότεροι από τους κανόνες που προβλέπονται στο εν λόγω τμήμα διασφαλίζουν τη συνέχιση των κανόνων που ίσχυαν για τα εθνικά προγράμματα στήριξης στον αμπελοοινικό τομέα δυνάμει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1234/2007, θεσπίζονται εντούτοις και ορισμένοι νέοι κανόνες. Οι νέοι αυτοί κανόνες εισάγουν τρία νέα στοιχεία: την προώθηση του οίνου στα κράτη μέλη ως παράλληλο επιμέρους μέτρο στην ισχύουσα προώθηση του οίνου σε αγορές τρίτων χωρών, ένα μέτρο για την προώθηση της καινοτομίας στον αμπελοοινικό τομέα, καθώς και την επέκταση του μέτρου για την αναδιάρθρωση και τη μετατροπή των αμπελώνων ώστε να καλύπτει την αναφύτευσή τους μετά από υποχρεωτική εκρίζωση για υγειονομικούς και φυτοϋγειονομικούς λόγους. Πρέπει να θεσπιστούν κανόνες ως προς το περιεχόμενο των εν λόγω νέων στοιχείων.

    (2)

    Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 555/2008 της Επιτροπής (3) ορίζει κανόνες σε σχέση με τα εθνικά προγράμματα στήριξης στον αμπελοοινικό τομέα που προβλέπονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1234/2007. Προκειμένου να συμπληρωθούν οι νέοι κανόνες που ορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, πρέπει να προστεθούν οι σχετικές διατάξεις στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 555/2008.

    (3)

    Στο άρθρο 45 παράγραφος 1 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 προβλέπεται ειδική στήριξη για την προώθηση του οίνου στα κράτη μέλη. Είναι απαραίτητη η θέσπιση κριτηρίων επιλεξιμότητας δυνάμει του νέου επιμέρους μέτρου ούτως ώστε να συμπεριληφθεί το εν λόγω μέτρο στα εθνικά προγράμματα στήριξης. Αυτά τα κριτήρια θα πρέπει να συνάδουν με παρόμοια μέτρα άλλων καθεστώτων, και ιδίως εκείνα που αφορούν την ενημέρωση και την προώθηση των γεωργικών προϊόντων στην εσωτερική αγορά και προβλέπονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 3/2008 του Συμβουλίου (4).

    (4)

    Για να διασφαλισθεί η συμμετοχή του αμπελοοινικού τομέα που διαθέτει την απαραίτητη δομή και εμπειρογνωμοσύνη, είναι αναγκαίο να διευκρινισθεί ότι ένας δημόσιος φορέας δεν μπορεί να αποτελεί τον μοναδικό δικαιούχο του επιμέρους μέτρου για την προώθηση του οίνου στα κράτη μέλη.

    (5)

    Η προώθηση του οίνου στα κράτη μέλη πρέπει να συμμορφώνεται με τους κανόνες της Ένωσης περί ανταγωνισμού. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να διευκρινισθεί ότι οι πληροφορίες που παρέχονται μέσω του επιμέρους μέτρου για την προώθηση του οίνου δεν μπορούν να προσανατολίζονται σε συνάρτηση με τα εμπορικά σήματα ή να παρακινούν σε κατανάλωση συγκεκριμένων οίνων.

    (6)

    Για την ενημέρωση και την προστασία των καταναλωτών, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι κάθε πληροφορία για τους καταναλωτές η οποία αφορά τον αντίκτυπο που έχει στην υγεία ένα προϊόν που προωθείται στα κράτη μέλη πρέπει να βασίζεται σε αναγνωρισμένα επιστημονικά στοιχεία και να γίνεται αποδεκτό από τις αρμόδιες εθνικές αρχές που είναι υπεύθυνες για τη δημόσια υγεία στο κράτος μέλος όπου εκτελούνται οι εργασίες.

    (7)

    Η διάρκεια των εργασιών που εκτελούνται στα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να ορίζεται και να εναρμονίζεται με τη διάρκεια των προγραμμάτων ενημέρωσης και προώθησης που λαμβάνουν χρηματοδότηση στο πλαίσιο του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 3/2008.

    (8)

    Λαμβάνοντας υπόψη την ειδική φύση του μέτρου για την προώθηση του οίνου στα κράτη μέλη και με δεδομένη την πείρα που αποκτήθηκε κατά την εφαρμογή της προώθησης του οίνου σε τρίτες χώρες στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων στήριξης και του προγράμματος ενημέρωσης και προώθησης των γεωργικών προϊόντων στην εσωτερική αγορά, θα πρέπει να θεσπιστούν κανόνες σχετικά με την επιλεξιμότητα του κόστους προσωπικού και των γενικών εξόδων που βαρύνουν τον δικαιούχο κατά την εκτέλεση μέτρων αυτού του είδους.

    (9)

    Για να διευκολυνθεί η εκτέλεση των εργασιών που λαμβάνουν στήριξη δυνάμει του επιμέρους μέτρου για την προώθηση του οίνου στα κράτη μέλη και λαμβανομένης υπόψη της διάρκειας των εν λόγω εργασιών, θα πρέπει να είναι εφικτή η προκαταβολική πληρωμή του κόστους για την εκτέλεση μιας εργασίας εν όλω ή εν μέρει, υπό την προϋπόθεση ότι έχει κατατεθεί εγγύηση που εξασφαλίζει την εκτέλεσή της.

    (10)

    Για να αποφευχθεί η διπλή χρηματοδότηση εργασιών που είναι επιλέξιμες δυνάμει του άρθρου 45 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, του άρθρου 2 παράγραφοι 1 και 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 3/2008 και των μέτρων προώθησης που χρηματοδοτούνται δυνάμει του άρθρου 16 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1305/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (5), τα κράτη μέλη πρέπει να προβλέπουν σαφή κριτήρια διαχωρισμού στα εθνικά προγράμματα στήριξης.

    (11)

    Το άρθρο 46 παράγραφος 3 στοιχείο γ) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 προβλέπει επέκταση του μέτρου στήριξης που αφορά την αναδιάρθρωση και τη μετατροπή των αμπελώνων ώστε να περιλαμβάνει την αναφύτευσή τους μετά από υποχρεωτική εκρίζωση για υγειονομικούς και φυτοϋγειονομικούς λόγους. Συνεπώς, είναι αναγκαίο να προβλεφθούν κανόνες που θα καθιστούν δυνατή την ένταξη μιας τέτοιας δραστηριότητας στα εθνικά προγράμματα στήριξης και να ορισθούν ανώτατα όρια για τις δαπάνες. Προκειμένου να διασφαλισθεί η συμφωνία με τη φυτοϋγειονομική νομοθεσία της Ένωσης, θα πρέπει να είναι εφικτή η παροχή στήριξης μόνον στις περιπτώσεις όπου τα εν λόγω μέτρα συνάδουν με την οδηγία 2000/29/ΕΚ του Συμβουλίου (6). Επιπλέον, οι δαπάνες για την αναφύτευση των αμπελώνων θα πρέπει να περιορίζονται στο 15 % των συνολικών ετήσιων δαπανών σε κάθε κράτος μέλος ούτως ώστε να διασφαλίζεται ότι το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων που δαπανώνται για το μέτρο της αναδιάρθρωσης και της μετατροπής χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των οινοπαραγωγών.

    (12)

    Για να αποφευχθεί η διπλή χρηματοδότηση των εργασιών αναφύτευσης των αμπελώνων για υγειονομικούς και φυτοϋγειονομικούς λόγους που είναι επιλέξιμες δυνάμει του άρθρου 46 παράγραφος 3 στοιχείο γ) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 και των εργασιών που λαμβάνουν στήριξη δυνάμει των άρθρων 22, 23 και 24 της οδηγίας 2000/29/ΕΚ και του άρθρου 18 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1305/2013, τα κράτη μέλη πρέπει να προβλέπουν σαφή κριτήρια διαχωρισμού στα εθνικά προγράμματα στήριξης.

    (13)

    Στο άρθρο 51 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 προβλέπεται το ειδικό μέτρο στήριξης της καινοτομίας στον αμπελοοινικό τομέα με σκοπό να ενθαρρυνθεί η ανάπτυξη νέων προϊόντων, διεργασιών και τεχνολογιών όσον αφορά τα προϊόντα που αναφέρονται στο μέρος II του παραρτήματος VII στον εν λόγω κανονισμό και να αυξηθεί η εμπορευσιμότητα και η ανταγωνιστικότητα των ενωσιακών αμπελοοινικών προϊόντων. Είναι ανάγκη να θεσπιστούν κανόνες όσον αφορά τις επιλέξιμες εργασίες δυνάμει αυτού του νέου επιμέρους μέτρου, ώστε να συμπεριληφθεί το εν λόγω επιμέρους μέτρο στα εθνικά προγράμματα στήριξης.

    (14)

    Για να διασφαλισθεί η ποιότητα των υποβαλλόμενων σχεδίων και η μεταφορά γνώσεων από το πεδίο της έρευνας στον αμπελοοινικό τομέα, τα κέντρα έρευνας και ανάπτυξης πρέπει να συμμετέχουν στο σχέδιο υποστηριζόμενα από τους δικαιούχους του μέτρου για την καινοτομία.

    (15)

    Πρέπει επίσης να οριστούν τα είδη των επιλέξιμων δυνάμει του μέτρου για την καινοτομία επενδύσεων. Ειδικότερα, πρέπει να διευκρινισθεί ότι οι επενδύσεις για απλή αντικατάσταση δεν αποτελούν επιλέξιμες δαπάνες, ώστε να διασφαλισθεί ότι τα εν λόγω μέσα στήριξης ανταποκρίνονται στον στόχο του μέτρου, ήτοι στην ανάπτυξη νέων προϊόντων, διεργασιών και τεχνολογιών.

    (16)

    Για να αποφεύγεται η διπλή χρηματοδότηση των εργασιών που είναι επιλέξιμες δυνάμει του άρθρου 51 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, των άρθρων 36, 61, 62 και 63 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1305/2013 και του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1291/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (7), τα κράτη μέλη πρέπει να προβλέπουν σαφή κριτήρια διαχωρισμού στα εθνικά προγράμματα στήριξης.

    (17)

    Συνεπώς, πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 555/2008,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

    Άρθρο 1

    Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 555/2008 τροποποιείται ως εξής:

    1)

    Στον τίτλο II, το κεφάλαιο II τροποποιείται ως εξής:

    α)

    το τμήμα 1 τροποποιείται ως εξής:

    i)

    ο τίτλος του τμήματος αντικαθίσταται από τον ακόλουθο τίτλο:

    «Τμήμα 1

    Προώθηση»·

    ii)

    η ακόλουθη επικεφαλίδα παρεμβάλλεται πριν από το άρθρο 4:

    «Υποτμήμα 1

    Προώθηση σε τρίτες χώρες»·

    iii)

    το άρθρο 5α διαγράφεται·

    iv)

    προστίθενται τα ακόλουθα υποτμήματα 2 και 3:

    «Υποτμήμα 2

    Προώθηση στα κράτη μέλη

    Άρθρο 5β

    Επιλέξιμες εργασίες

    1.   Το επιμέρους μέτρο της προώθησης των ενωσιακών οίνων που αναφέρεται στο άρθρο 45 παράγραφος 1 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 συνίσταται στην παροχή ενημέρωσης προς τους καταναλωτές όσον αφορά τα ακόλουθα:

    α)

    την υπεύθυνη κατανάλωση οίνου και τον κίνδυνο που σχετίζεται με την κατανάλωση αλκοόλ·

    β)

    το καθεστώς προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης και προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων της Ένωσης, ιδίως των προϋποθέσεων και των συνεπειών, σχετικά με τη συγκεκριμένη ποιότητα, τη φήμη ή άλλα χαρακτηριστικά του οίνου λόγω του ειδικού γεωγραφικού περιβάλλοντος ή της προέλευσής του.

    2.   Οι εργασίες ενημέρωσης που αναφέρονται στην παράγραφο 1 μπορούν να εκτελούνται στο πλαίσιο ενημερωτικών εκστρατειών και μέσω συμμετοχής σε εκδηλώσεις και εκθέσεις εθνικής ή ενωσιακής σημασίας.

    3.   Δυνάμει του μέτρου προώθησης είναι επιλέξιμες εργασίες που:

    α)

    είναι σαφώς καθορισμένες, περιγράφουν τις δραστηριότητες ενημέρωσης και περιλαμβάνουν το εκτιμώμενο κόστος·

    β)

    συμμορφώνονται με τη νομοθεσία που ισχύει στα κράτη μέλη όπου εκτελούνται·

    γ)

    οι δικαιούχοι διαθέτουν πόρους ώστε να διασφαλίζουν την αποτελεσματική εφαρμογή του μέτρου.

    4.   Οι δικαιούχοι είναι επαγγελματικές οργανώσεις, οργανώσεις παραγωγών, ενώσεις οργανώσεων παραγωγών, διεπαγγελματικές οργανώσεις ή δημόσιοι φορείς. Ωστόσο, ένας δημόσιος φορέας δεν αποτελεί τον μοναδικό δικαιούχο ενός μέτρου προώθησης.

    Άρθρο 5γ

    Χαρακτηριστικά της ενημέρωσης

    1.   Η ενημέρωση που προβλέπεται στο άρθρο 5β παράγραφος 1 βασίζεται στις εγγενείς ιδιότητες του οίνου ή τα χαρακτηριστικά του και δεν επιτρέπεται να αφορά τα εμπορικά σήματα ούτε να ενθαρρύνει την κατανάλωση κάποιου οίνου λόγω της συγκεκριμένης προέλευσής του. Ωστόσο, όταν παρέχεται ενημέρωση για τους σκοπούς του άρθρου 5β παράγραφος 1 στοιχείο β), η προέλευση ενός οίνου μπορεί να αναφέρεται στο πλαίσιο της ενημέρωσης.

    2.   Όλες οι πληροφορίες που αφορούν τις συνέπειες της κατανάλωσης οίνου στην υγεία και τη συμπεριφορά βασίζονται σε εν γένει αποδεκτά επιστημονικά δεδομένα και εγκρίνονται από την εθνική αρχή που είναι αρμόδια για τη δημόσια υγεία στο κράτος μέλος όπου εκτελούνται οι εργασίες.

    Άρθρο 5δ

    Διάρκεια της ενίσχυσης

    Η διάρκεια της ενίσχυσης για τις εργασίες προώθησης δεν υπερβαίνει τα τρία έτη.

    Άρθρο 5ε

    Προκαταβολές

    Τα κράτη μέλη δύνανται να προβλέψουν την προκαταβολή της ενίσχυσης πριν από την υλοποίηση οποιασδήποτε εργασίας, εφόσον ο δικαιούχος έχει καταθέσει εγγύηση.

    Άρθρο 5στ

    Διαχωρισμός από τα προγράμματα για την αγροτική ανάπτυξη και την προώθηση των γεωργικών προϊόντων

    Τα κράτη μέλη προβλέπουν σαφή κριτήρια διαχωρισμού στα εθνικά τους προγράμματα ενίσχυσης προκειμένου να διασφαλίσουν ότι δεν χορηγείται ενίσχυση δυνάμει του άρθρου 45 παράγραφος 1 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 για εργασίες που λαμβάνουν ενίσχυση από άλλα ενωσιακά μέσα.

    Υποτμήμα 3

    Κοινοί κανόνες

    Άρθρο 5ζ

    Επιλέξιμο κόστος

    1.   Το κόστος προσωπικού του δικαιούχου που αναφέρεται στα άρθρα 4 και 5β θεωρείται επιλέξιμο εφόσον έχει σχέση με την προετοιμασία, την υλοποίηση ή την παρακολούθηση συγκεκριμένου σχεδίου προώθησης, συμπεριλαμβανομένης της αξιολόγησης. Σε αυτό περιλαμβάνεται το κόστος του προσωπικού που προσλαμβάνει ο δικαιούχος ειδικά για το σχέδιο προώθησης και το ωριαίο κόστος εργασίας του μόνιμου προσωπικού του δικαιούχου σε σχέση με το σχέδιο προώθησης.

    Τα κράτη μέλη αποδέχονται το κόστος προσωπικού ως επιλέξιμο, μόνον εάν οι δικαιούχοι υποβάλλουν δικαιολογητικά που περιγράφουν λεπτομερώς τις εκτελεσθείσες εργασίες σχετικά με το συγκεκριμένο σχέδιο προώθησης.

    2.   Τα γενικά έξοδα που επιβαρύνουν τον δικαιούχο θεωρούνται επιλέξιμα, εάν:

    α)

    σχετίζονται με την προετοιμασία, την υλοποίηση ή την παρακολούθηση του σχεδίου· και

    β)

    δεν υπερβαίνουν το 4 % του πραγματικού κόστους υλοποίησης των σχεδίων.

    Τα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίζουν κατά πόσον τα εν λόγω γενικά έξοδα είναι επιλέξιμα με βάση κατ' αποκοπή ποσοστό ή με βάση τα υποβαλλόμενα δικαιολογητικά έγγραφα. Στη δεύτερη περίπτωση, τα έξοδα αυτά υπολογίζονται βάσει των λογιστικών αρχών, κανόνων και μεθόδων που ισχύουν στη χώρα στην οποία είναι εγκατεστημένος ο δικαιούχος»·

    β)

    Προστίθεται το ακόλουθο άρθρο 6α:

    «Άρθρο 6a

    Αναφύτευση για υγειονομικούς ή φυτοϋγειονομικούς λόγους

    1.   Η αναφύτευση ενός αμπελώνα μετά από υποχρεωτική εκρίζωση για υγειονομικούς ή φυτοϋγειονομικούς λόγους καθ' υπόδειξη αρμόδιας αρχής κράτους μέλους που αναφέρεται στο άρθρο 46 παράγραφος 3 στοιχείο γ) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 είναι επιλέξιμη, υπό την προϋπόθεση ότι το εν λόγω κράτος μέλος:

    α)

    προβλέπει την εν λόγω δυνατότητα στο εθνικό του πρόγραμμα ενίσχυσης·

    β)

    κοινοποιεί στην Επιτροπή, στο πλαίσιο της υποβολής του εθνικού προγράμματος ενίσχυσης ή της τροποποίησής του, κατάλογο των επιβλαβών οργανισμών που καλύπτονται από το εν λόγω μέτρο καθώς και σύνοψη του σχετικού στρατηγικού σχεδίου που καταρτίζεται από την αρμόδια αρχή του εν λόγω κράτους μέλους·

    γ)

    συμμορφώνεται με την οδηγία 2000/29/ΕΚ του Συμβουλίου (8).

    2.   Οι δαπάνες για την αναφύτευση για υγειονομικούς ή φυτοϋγειονομικούς λόγους δεν υπερβαίνουν το 15 % των συνολικών ετήσιων δαπανών για την αναδιάρθρωση και τη μετατροπή των αμπελώνων στο εν λόγω κράτος μέλος.

    3.   Τα κράτη μέλη προβλέπουν σαφή κριτήρια διαχωρισμού στα εθνικά τους προγράμματα ενίσχυσης, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι δεν παρέχεται ενίσχυση δυνάμει του άρθρου 46 παράγραφος 3 στοιχείο γ) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 για εργασίες που λαμβάνουν ενίσχυση από άλλα μέσα της Ένωσης.

    (8)  Οδηγία 2000/29/ΕΚ του Συμβουλίου, της 8ης Μαΐου 2000, περί μέτρων κατά της εισαγωγής στην Κοινότητα οργανισμών επιβλαβών για τα φυτά ή τα φυτικά προϊόντα και κατά της εξάπλωσής τους στο εσωτερικό της Κοινότητας (ΕΕ L 169 της 10.7.2000, σ. 1).»·"

    γ)

    Προστίθεται το ακόλουθο τμήμα 6α:

    «Τμήμα 6α

    Καινοτομία

    Άρθρο 20α

    Επιλέξιμες εργασίες

    1.   Η καινοτομία στον αμπελοοινικό τομέα που αναφέρεται στο άρθρο 51 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 συνίσταται στην ανάπτυξη:

    α)

    νέων προϊόντων σχετικών με τον αμπελοοινικό τομέα ή υποπροϊόντων του οίνου·

    β)

    νέων διεργασιών και τεχνολογιών που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη αμπελοοινικών προϊόντων.

    2.   Οι επιλέξιμες δαπάνες αφορούν ενσώματες και άυλες επενδύσεις για μεταφορά γνώσεων, προπαρασκευαστικές εργασίες και πιλοτικές μελέτες.

    3.   Οι δικαιούχοι της στήριξης για καινοτομία είναι οι παραγωγοί των προϊόντων που αναφέρονται στο μέρος II του παραρτήματος VII στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 και οι οργανώσεις οινοπαραγωγών.

    Τα κέντρα έρευνας και ανάπτυξης συμμετέχουν στο σχέδιο με τη στήριξη των δικαιούχων. Με το έργο δύνανται να συνδεθούν και διεπαγγελματικές οργανώσεις.

    4.   Οι δικαιούχοι στήριξης για καινοτομία δύνανται να ζητήσουν την πληρωμή προκαταβολής από τους οργανισμούς πληρωμών, εάν η δυνατότητα αυτή προβλέπεται από το εθνικό πρόγραμμα ενίσχυσης. Η πληρωμή της προκαταβολής υπόκειται στην υποχρέωση κατάθεσης εγγύησης.

    5.   Οι επενδύσεις με σκοπό την απλή αντικατάσταση δεν είναι επιλέξιμες.

    Άρθρο 20β

    Διαχωρισμός από τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης και άλλα νομικά καθεστώτα και χρηματοδοτικά μέσα

    Τα κράτη μέλη προβλέπουν σαφή κριτήρια διαχωρισμού στα εθνικά τους προγράμματα ενίσχυσης ώστε να διασφαλίζουν ότι δεν παρέχεται στήριξη δυνάμει του άρθρου 51 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 για εργασίες που λαμβάνουν ενίσχυση από άλλα μέσα της Ένωσης.».

    Άρθρο 2

    Έναρξη ισχύος

    Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την τρίτη ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και εφαρμόζεται άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

    Βρυξέλλες, 11 Μαρτίου 2014.

    Για την Επιτροπή

    Ο Πρόεδρος

    José Manuel BARROSO


    (1)  ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 671.

    (2)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1234/2007 του Συμβουλίου, της 22ας Οκτωβρίου 2007, για τη θέσπιση κοινής οργάνωσης των γεωργικών αγορών και ειδικών διατάξεων για ορισμένα γεωργικά προϊόντα («Ενιαίος κανονισμός ΚΟΑ») (ΕΕ L 299 της 16.11.2007, σ. 1.).

    (3)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 555/2008 της Επιτροπής, της 27ης Ιουνίου 2008, για τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 479/2008 του Συμβουλίου για την κοινή οργάνωση της αμπελοοινικής αγοράς όσον αφορά τα προγράμματα στήριξης, τις συναλλαγές με τρίτες χώρες, το δυναμικό παραγωγής και τους ελέγχους στον αμπελοοινικό τομέα (ΕΕ L 170 της 30.6.2008, σ. 1).

    (4)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 3/2008 του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2007, σχετικά με ενέργειες ενημέρωσης και προώθησης υπέρ των γεωργικών προϊόντων στην εσωτερική αγορά και στις τρίτες χώρες (ΕΕ L 3 της 5.1.2008, σ. 1).

    (5)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1305/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2013, για τη στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1698/2005 του Συμβουλίου (ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 487).

    (6)  Οδηγία 2000/29/ΕΚ του Συμβουλίου, της 8ης Μαΐου 2000, περί μέτρων κατά της εισαγωγής στην Κοινότητα οργανισμών επιβλαβών για τα φυτά ή τα φυτικά προϊόντα και κατά της εξάπλωσής τους στο εσωτερικό της Κοινότητας (ΕΕ L 169 της 10.7.2000, σ. 1).

    (7)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1291/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Δεκεμβρίου 2013, για τη θέσπιση του προγράμματος-πλαισίου «Ορίζων 2020» για την έρευνα και την καινοτομία (2014-2020) και την κατάργηση της απόφασης αριθ. 1982/2006/ΕΚ (ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 104).


    Top