Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32008L0076

Οδηγία 2008/76/ΕΚ της Επιτροπής, της 25ης Ιουλίου 2008 , για την τροποποίηση του παραρτήματος Ι της οδηγίας 2002/32/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τις ανεπιθύμητες ουσίες στις ζωοτροφές (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

ΕΕ L 198 της 26.7.2008, p. 37–40 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Το έγγραφο αυτό έχει δημοσιευτεί σε ειδική έκδοση (HR)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2008/76/oj

26.7.2008   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 198/37


ΟΔΗΓΊΑ 2008/76/ΕΚ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 25ης Ιουλίου 2008

για την τροποποίηση του παραρτήματος Ι της οδηγίας 2002/32/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τις ανεπιθύμητες ουσίες στις ζωοτροφές

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας,

την οδηγία 2002/32/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 7ης Μαΐου 2002, σχετικά με τις ανεπιθύμητες ουσίες στις ζωοτροφές (1), και ιδίως το άρθρο 8 παράγραφος 1,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Σύμφωνα με την οδηγία 2002/32/ΕΚ, απαγορεύεται η χρήση προϊόντων που προορίζονται για ζωοτροφές, των οποίων η περιεκτικότητα σε ανεπιθύμητες ουσίες υπερβαίνει τις τιμές μέγιστης περιεκτικότητας που προβλέπονται στο παράρτημα Ι της εν λόγω οδηγίας.

(2)

Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις των τεχνικών γνώσεων όσον αφορά τη σύνθεση των ιχθυοτροφών, που χαρακτηρίζεται από την αυξανόμενη χρήση θαλάσσιων μαλακόδερμων, όπως το θαλάσσιο κριλ, ως συστατικού των ιχθυοτροφών, θεωρείται σκόπιμη η αναθεώρηση της μέγιστης περιεκτικότητας των ιχθυοτροφών σε φθόριο. Από τη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕΑΑΤ), της 22ας Σεπτεμβρίου 2004 (2), προκύπτει ότι η αύξηση της μέγιστης επιτρεπόμενης περιεκτικότητας των ιχθυοτροφών σε φθόριο δεν ενέχει μη αποδεκτούς κινδύνους για την υγεία των ζώων και των ανθρώπων. Όσον αφορά τα είδη Lolium temulentum και Lolium remotum, η ΕΑΑΤ, στη γνωμοδότησή της με ημερομηνία 25 Ιανουαρίου 2007 (3), συνιστά τη διαγραφή των ξεχωριστών εγγραφών για τα δύο αυτά φυτικά είδη και την εφαρμογή της γενικής μέγιστης περιεκτικότητας που προβλέπεται στο σημείο 14 του παραρτήματος Ι της οδηγίας 2002/32/ΕΚ για τους σπόρους ζιζανίων και τα μη αλεσμένα ή θραυσμένα σπέρματα που περιέχουν αλκαλοειδή, γλυκοζίτες ή άλλες τοξικές ουσίες.

(3)

Όσον αφορά το DDT, στο σημείο του παραρτήματος Ι της οδηγίας 2002/32/ΕΚ που αφορά την εν λόγω ουσία πρέπει να προστεθεί η ονομασία DDD για το μεταβολίτη διχλωροδιφαινυλοδιχλωροαιθάνιο, επειδή η ονομασία αυτή είναι πιο διαδεδομένη από την ονομασία TDE (4).

(4)

Όσον αφορά τη βερυκοκέα (Prunus armeniaca L.) και την πικραμυγδαλή (Prunus dulcis ποικιλία amara ή Prunus amygdalus Batsch ποικιλία amara), από τη γνωμοδότηση της ΕΑΑΤ της 23ης Νοεμβρίου 2006 (5) προκύπτει ότι η απαίτηση όσον αφορά την απουσία ανιχνεύσιμων ποσοτήτων βερυκοκέας και πικραμυγδαλής δεν είναι αναγκαία για την προστασία της υγείας των ζώων και των ανθρώπων και ότι αρκεί η εφαρμογή των γενικών τιμών μέγιστης περιεκτικότητας για το υδροκυάνιο, που προβλέπονται στο σημείο 8 του παραρτήματος Ι της οδηγίας 2002/32/ΕΚ. Επομένως, είναι αναγκαία η διαγραφή των ειδικών απαιτήσεων για τη βερυκοκέα και την πικραμυγδαλή.

(5)

Το χαμαιλίνο το ήμερο (Camelina sativa) περιλαμβάνεται στο παράρτημα της οδηγίας 2002/32/ΕΚ και οι σπόροι και καρποί αυτού του φυτικού είδους καθώς και τα προϊόντα επεξεργασίας του είναι δυνατό να περιέχονται σε ζωοτροφές μόνον σε μη ανιχνεύσιμες ποσότητες.

(6)

Το φυτικό είδος χαμαιλίνο το ήμερο (Camelina sativa) συγκεντρώνει εκ νέου το ενδιαφέρον ως καλλιέργεια ελαιούχων σπόρων, λόγω της αυξανόμενης ζήτησης για εναλλακτικές καλλιέργειες ελαιούχων σπόρων χαμηλών εισροών που προσφέρουν τη δυνατότητα χρήσης των υποπροϊόντων της παραγωγής ελαιούχων σπόρων στις ζωοτροφές. Από τη γνώμη της ΕΑΑΤ της 27ης Νοεμβρίου 2007 (6) προκύπτει ότι η απαίτηση σχετικά με την απουσία ανιχνεύσιμων ποσοτήτων χαμαιλίνου του ήμερου (Camelina sativa) και των παραγώγων του δεν είναι αναγκαία για την προστασία της υγείας των ζώων και των ανθρώπων, υπό τον όρο ότι η συνολική ποσότητα γλυκοσινολικών ενώσεων στη διατροφή δεν θέτει σε κίνδυνο την υγεία των ζώων και των ανθρώπων. Η προστασία της υγείας των ζώων και των ανθρώπων από τις τοξικές επιδράσεις των γλυκοσινολικών ενώσεων διασφαλίζεται με την προσθήκη πτητικού σιναπέλαιου στην πλήρη ζωοτροφή, η μέγιστη περιεκτικότητα του οποίου εκφράζεται σε ισοθειοκυανικό αλλύλιο, επειδή η τοξικότητα των γλυκοσινολικών ενώσεων οφείλεται, κατά κανόνα, σύμφωνα με τη γνώμη της ΕΑΑΤ, στις (ισο)θειοκυανικές ενώσεις. Επομένως, ενδείκνυται η διαγραφή της απαίτησης σχετικά με την απουσία ανιχνεύσιμων ποσοτήτων του χαμαιλίνου του ήμερου (Camelina sativa) από το παράρτημα Ι της οδηγίας 2002/32/ΕΚ.

(7)

Ως εκ τούτου, η οδηγία 2002/32/ΕΚ πρέπει να τροποποιηθεί ανάλογα.

(8)

Τα μέτρα που προβλέπονται στην παρούσα οδηγία είναι σύμφωνα με τη γνώμη της μόνιμης επιτροπής για την τροφική αλυσίδα και την υγεία των ζώων,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΟΔΗΓΙΑ:

Άρθρο 1

Το παράρτημα I της οδηγίας 2002/32/ΕΚ τροποποιείται σύμφωνα με το παράρτημα της παρούσας οδηγίας.

Άρθρο 2

Τα κράτη μέλη θέτουν σε ισχύ τις αναγκαίες νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις για να συμμορφωθούν με την παρούσα οδηγία το αργότερο έως την 1η Απριλίου 2009. Ανακοινώνουν αμέσως στην Επιτροπή το κείμενο των εν λόγω διατάξεων, καθώς και πίνακα αντιστοιχίας μεταξύ αυτών και της παρούσας οδηγίας. Οι διατάξεις αυτές, όταν θεσπίζονται από τα κράτη μέλη, αναφέρονται στην παρούσα οδηγία ή συνοδεύονται από ανάλογη αναφορά κατά την επίσημη δημοσίευσή τους. Ο τρόπος της αναφοράς αυτής καθορίζεται από τα κράτη μέλη.

Άρθρο 3

Η παρούσα οδηγία αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άρθρο 4

Η παρούσα οδηγία απευθύνεται στα κράτη μέλη.

Βρυξέλλες, 25 Ιουλίου 2008.

Για την Επιτροπή

Ανδρούλλα ΒΑΣΙΛΕΊΟΥ

Μέλος της Επιτροπής


(1)  ΕΕ L 140 της 30.5.2002, σ. 10. Οδηγία όπως τροποποιήθηκε τελευταία με την οδηγία 2006/77/ΕΚ της Επιτροπής (ΕΕ L 271 της 30.9.2006, σ. 53).

(2)  Γνώμη της επιστημονικής ομάδας της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕΑΑΤ) για τις μολυσματικές προσμείξεις στην τροφική αλυσίδα σχετικά με το φθόριο ως ανεπιθύμητη ουσία στις ζωοτροφές, που εκδόθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2004 κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής: http://www.efsa.europa.eu/EFSA/Scientific_Opinion/opinion_contam08_ej100_fluorine_en1,0.pdf

(3)  Γνώμη της επιστημονικής ομάδας της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕΑΑΤ) για τις μολυσματικές προσμείξεις στην τροφική αλυσίδα σχετικά με τα πυρρολιζιδινικά αλκαλοειδή ως ανεπιθύμητες ουσίες στις ζωοτροφές, που εκδόθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2007 κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής: http://www.efsa.europa.eu/EFSA/Scientific_Opinion/contam_ej447_op_pyrrolizidine%20alkaloids%20in%20feed_en.pdf

(4)  Γνώμη της επιστημονικής ομάδας της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕΑΑΤ) για τις μολυσματικές προσμείξεις στην τροφική αλυσίδα σχετικά με το DDT ως ανεπιθύμητη ουσία στις ζωοτροφές, που εκδόθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2006 κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής: http://www.efsa.europa.eu/EFSA/Scientific_Opinion/CONTAM_ej433_DDT_en,2.pdf

(5)  Γνώμη της επιστημονικής ομάδας της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕΑΑΤ) για τις μολυσματικές προσμείξεις στην τροφική αλυσίδα σχετικά με τις κυανιογόνες ενώσεις ως ανεπιθύμητες ουσίες στις ζωοτροφές, που εκδόθηκε στις 23 Νοεμβρίου 2006 κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής: http://www.efsa.europa.eu/EFSA/Scientific_Opinion/CONTAM_ej434_op_cyanogenic_compounds_in_feed_en,1.pdf

(6)  Γνώμη της επιστημονικής ομάδας της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕΑΑΤ) για τις μολυσματικές προσμείξεις στην τροφική αλυσίδα σχετικά με τα γλυκοσινολικές ενώσεις ως ανεπιθύμητες ουσίες στις ζωοτροφές, που εκδόθηκε στις 27 Νοεμβρίου 2007 κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής: http://www.efsa.europa.eu/EFSA/Scientific_Opinion/contam_op_ej590_glucosinolates_en.pdf


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Το παράρτημα I της οδηγίας 2002/32/ΕΚ τροποποιείται ως εξής:

1.

Το σημείο 3, Φθόριο, αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

Ανεπιθύμητες ουσίες

Προϊόντα προοριζόμενα για ζωοτροφές

Μέγιστη περιεκτικότητα [σε mg/kg (ppm)] σε ζωοτροφή με ποσοστό υγρασίας 12 %

(1)

(2)

(3)

«3.

Φθόριο (1)

Πρώτες ύλες ζωοτροφών εξαιρουμένων των:

150

ζωοτροφών ζωικής προέλευσης με εξαίρεση τα θαλάσσια μαλακόδερμα όπως το θαλάσσιο κριλ

500

θαλάσσιων μαλακοδέρμων όπως το θαλάσσιο κριλ

3 000

φωσφορικών αλάτων

2 000

ανθρακικού ασβεστίου

350

οξειδίου του μαγνησίου

600

ασβεστούχων θαλάσσιων φυκιών

1 000

Βερμικουλίτης (E 561)

3 000 (2)

Συμπληρωματικές ζωοτροφές

 

που περιέχουν φώσφορο σε ποσοστό ≤ 4 %

500

που περιέχουν φώσφορο σε ποσοστό > 4 %

125 ανά 1 % φωσφόρου

Πλήρεις ζωοτροφές εξαιρουμένων των:

150

πλήρων ζωοτροφών για βοοειδή και αιγοπρόβατα

 

σε περίοδο θηλασμού

30

για τις άλλες κατηγορίες

50

πλήρων ζωοτροφών για χοίρους

100

πλήρων ζωοτροφών για πουλερικά

350

πλήρων ζωοτροφών για νεοσσούς

250

σύνθετων ζωοτροφών για ψάρια

350

2.

Το σημείο 14, Σπόροι ζιζανίων και μη αλεσμένα ή θραυσμένα σπέρματα περιέχοντα αλκαλοειδή, γλυκοζίτες ή άλλες τοξικές ουσίες, αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

Ανεπιθύμητες ουσίες

Προϊόντα προοριζόμενα για ζωοτροφές

Μέγιστη περιεκτικότητα [σε mg/kg (ppm)] σε ζωοτροφή με ποσοστό υγρασίας 12 %

(1)

(2)

(3)

«14.

Σπόροι ζιζανίων και μη αλεσμένα ή θραυσμένα σπέρματα περιέχοντα αλκαλοειδή, γλυκοζίτες ή άλλες τοξικές ουσίες, μεμονωμένα ή ομού, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται:

Όλες οι ζωοτροφές

3 000

Datura stramonium L

 

1 000»

3.

Το σημείο 21, DDT, αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

Ανεπιθύμητες ουσίες

Προϊόντα προοριζόμενα για ζωοτροφές

Μέγιστη περιεκτικότητα [σε mg/kg (ppm)] σε ζωοτροφή με ποσοστό υγρασίας 12 %

(1)

(2)

(3)

«DDT [σύνολο ισομερών DDT, DDD (ή ΤDE) και DDE, εκφραζόμενο ως DDT]

Όλες οι ζωοτροφές εκτός από:

0,05

λίπη και έλαια

0,5»

4.

Το σημείο 28, Βερυκοκέα — Prunus armeniaca L., το σημείο 29, Πικραμυγδαλή — Prunus dulcis (Mill.) D.A. Webb ποικιλία amara (DC.) Focke [=Prunus amygdalus Batsch ποικιλία amara (DC.) Focke], και το σημείο 31, Χαμαιλίνο το ήμερο — Camelina sativa (L.) Crantz, διαγράφονται.


(1)  Οι τιμές μέγιστης περιεκτικότητας αναφέρονται σε αναλυτικό προσδιορισμό του φθορίου, και η εκχύλιση πραγματοποιείται με υδροχλωρικό οξύ 1 N για 20 λεπτά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Μπορούν να εφαρμοστούν ισοδύναμες διαδικασίες εκχύλισης για τις οποίες μπορεί να αποδειχθεί ότι έχουν ίση απόδοση εκχύλισης.

(2)  Οι τιμές θα αναθεωρηθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2008 με σκοπό τη μείωση των μέγιστων τιμών».


Top