Kies de experimentele functies die u wilt uitproberen

Dit document is overgenomen van EUR-Lex

Document 32007E0468

    Κοινή δράση 2007/468/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλiου, της 28ης Ιουνίου 2007 , προς υποστήριξη δραστηριοτήτων της προπαρασκευαστικής επιτροπής της οργάνωσης της συνθήκης για την πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών (CTBTO) για την ενίσχυση των δυνατοτήτων της παρακολούθησης και ελέγχου και στο πλαίσιο της εφαρμογής της στρατηγικής της ΕΕ κατά της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής

    ΕΕ L 176 της 6.7.2007, blz. 31–38 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Juridische status van het document Van kracht

    ELI: http://data.europa.eu/eli/joint_action/2007/468/oj

    6.7.2007   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 176/31


    ΚΟΙΝΉ ΔΡΆΣΗ 2007/468/ΚΕΠΠΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛIΟΥ

    της 28ης Ιουνίου 2007

    προς υποστήριξη δραστηριοτήτων της προπαρασκευαστικής επιτροπής της οργάνωσης της συνθήκης για την πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών (CTBTO) για την ενίσχυση των δυνατοτήτων της παρακολούθησης και ελέγχου και στο πλαίσιο της εφαρμογής της στρατηγικής της ΕΕ κατά της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής

    ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

    Έχοντας υπόψη τη συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, και ιδίως το άρθρο 14,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Στις 12 Δεκεμβρίου 2003, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε τη στρατηγική της ΕΕ κατά της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής, το κεφάλαιο ΙΙΙ της οποίας περιλαμβάνει κατάλογο μέτρων για την καταπολέμηση της διάδοσης των όπλων αυτών τόσο εντός της ΕΕ όσο και στις τρίτες χώρες.

    (2)

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση εφαρμόζει δραστήρια την εν λόγω στρατηγική και θέτει ήδη σε εφαρμογή τα μέτρα που απαριθμούνται στο οικείο κεφάλαιο III, ιδίως με την αποδέσμευση χρηματοοικονομικών πόρων για τη στήριξη ειδικών σχεδίων εκτελουμένων από πολυμερή όργανα.

    (3)

    Τα κράτη που έχουν υπογράψει τη συνθήκη για την πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών (CTBT), η οποία θεσπίστηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στις 10 Σεπτεμβρίου 1996, αποφάσισαν να συστήσουν προπαρασκευαστική επιτροπή, η οποία θα διαθέτει νομική προσωπικότητα και θα αναλάβει την αποτελεσματική εφαρμογή της CTBT, εν αναμονή της σύστασης της Οργάνωσης CTBT (CΤΒΤΟ).

    (4)

    Στις 17 Νοεμβρίου 2003, το Συμβούλιο υιοθέτησε την κοινή θέση 2003/805/ΚΕΠΠΑ για την καθολική ισχύ και επίρρωση των πολυμερών συμφωνιών στον τομέα της μη διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής καθώς και των φορέων τους (1).

    (5)

    Η ταχεία έναρξη ισχύος και η καθολική ισχύς της CTBT, καθώς και η ενίσχυση του συστήματος παρακολούθησης και ελέγχου της προπαρασκευαστικής επιτροπής της CTBTO, αποτελούν σημαντικούς στόχους της στρατηγικής της ΕΕ κατά της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής.

    (6)

    Η προπαρασκευαστική Επιτροπή της CTBTO επιδιώκει τους στόχους που μνημονεύονται στις αιτιολογικές σκέψεις 4 και 5 και προσπαθεί ήδη να προσδιορίσει τα μέσα με τα οποία θα μπορούσε το ελεγκτικό της σύστημα να ενισχυθεί κατά τον καλύτερο τρόπο με την έγκαιρη παροχή εμπειρογνωμοσύνης και εκπαίδευσης στο προσωπικό των υπογραφόντων κρατών που συμμετέχει στην εφαρμογή του ελεγκτικού συστήματος. Είναι επομένως σκόπιμο να της ανατεθεί η τεχνική εφαρμογή της παρούσας κοινής δράσης.

    (7)

    Στις 20 Μαρτίου 2006, το Συμβούλιο υιοθέτησε την κοινή δράση 2006/243/ΚΕΠΠΑ (2) προς υποστήριξη των δραστηριοτήτων της προπαρασκευαστικής επιτροπής της οργάνωσης της συνθήκης για την πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών (CTBTO) στον τομέα της εκπαίδευσης και της δημιουργίας ικανοτήτων ελέγχου και εφαρμογής της στρατηγικής της ΕΕ κατά της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής.

    (8)

    Η πυρηνική δοκιμή που διεξήγαγε η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας τον Οκτώβριο 2006 τόνισε περαιτέρω τη σημασία της ταχείας έναρξης ισχύος της CTBT και την ανάγκη να επισπευσθεί η ανάπτυξη του συστήματος παρακολούθησης και ελέγχου της CTBTO,

    ΥΙΟΘΕΤΗΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ:

    Άρθρο 1

    1.   Για τον σκοπό της άμεσης υλοποίησης στην πράξη ορισμένων στοιχείων της στρατηγικής της ΕΕ κατά της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής, η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει τις δραστηριότητες της προπαρασκευαστικής επιτροπής της οργάνωσης της συνθήκης για μια γενική απαγόρευση των δοκιμών πυρηνικών όπλων (CTBTO) με σκοπό:

    α)

    την ενίσχυση των δυνατοτήτων του συστήματος παρακολούθησης και ελέγχου της CTBTO, περιλαμβανομένου και του τομέα της ανίχνευσης των ραδιονουκλεϊδίων·

    β)

    την ενίσχυση των επιχειρησιακών επιδόσεων του συστήματος παρακολούθησης και ελέγχου της CTBTO, μεταξύ άλλων μέσω μεθόδων δοκιμών και επικυρώσεων των επιτόπιων επιθεωρήσεων.

    2.   Τα σχέδια που θα υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να έχουν τους ακόλουθους συγκεκριμένους στόχους:

    α)

    να παρέχουν στήριξη στην εξέλιξη των δυνατοτήτων στον τομέα της παρακολούθησης και του ελέγχου των ευγενών αερίων·

    β)

    να παρέχουν στήριξη για την προετοιμασία, εκτέλεση και αξιολόγηση της άσκησης «Integrated Field Exercise 2008» στον τομέα των επιτόπιων επιθεωρήσεων (IFE08/OSI).

    Τα σχέδια θα εκτελεστούν επ’ ωφελεία όλων των υπογραφόντων κρατών της συνθήκης CTBT.

    Λεπτομερής περιγραφή των σχεδίων περιλαμβάνεται στο παράρτημα.

    Άρθρο 2

    1.   Η Προεδρία, επικουρούμενη από τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου/Ύπατο Εκπρόσωπο για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας (ΓΓ/ΥΕ), έχει την ευθύνη για την εφαρμογή της παρούσας κοινής δράσης. Η Επιτροπή συμμετέχει πλήρως.

    2.   Τα σχέδια του άρθρου 1 παράγραφος 2 εκτελούνται από την προπαρασκευαστική επιτροπή της CTBTO, υπό τον έλεγχο του ΓΓ/ΥΕ ο οποίος επικουρεί την Προεδρία. Προς τούτο, ο ΓΓ/ΥΕ συνομολογεί τις απαραίτητες ρυθμίσεις με την προπαρασκευαστική επιτροπή της CΤΒΤΟ.

    3.   Η Προεδρία, ο ΓΓ/ΥΕ και η Επιτροπή ενημερώνουν τακτικά αλλήλους για τα σχέδια σύμφωνα με τις αντίστοιχες αρμοδιότητές τους.

    Άρθρο 3

    1.   Το ποσό δημοσιονομικής αναφοράς για την εκτέλεση των σχεδίων που προβλέπονται στο άρθρο 1 παράγραφος 2 ανέρχεται σε 1 670 000 ευρώ.

    2.   Η διαχείριση των δαπανών που χρηματοδοτούνται από το ποσό που ορίζεται στην παράγραφο 1 γίνεται σύμφωνα με τις διαδικασίες και τους κανόνες που ισχύουν για τον γενικό προϋπολογισμό, με εξαίρεση ότι οιαδήποτε προχρηματοδότηση δεν παραμένει στην κυριότητα της Κοινότητας.

    3.   Η Επιτροπή εποπτεύει την ορθή διαχείριση των δαπανών που αναφέρονται στην παράγραφο 2. Προς τον σκοπό αυτό, συνάπτει ειδικό χρηματοδοτικό διακανονισμό με την προπαρασκευαστική επιτροπή της CΤΒΤΟ που θα λάβει τη μορφή μη επιστρεπτέας ενίσχυσης. Ο χρηματοδοτικός διακανονισμός ορίζει ότι η προπαρασκευαστική επιτροπή της CTBTO εξασφαλίζει προβολή της συνεισφοράς της ΕΕ αντίστοιχη με το ύψος της.

    4.   Η Επιτροπή θα επιδιώξει να συνάψει το δημοσιονομικό διακανονισμό που αναφέρεται στην παράγραφο 3 το συντομότερο δυνατό μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας κοινής δράσης. Ενημερώνει το Συμβούλιο για τυχόν δυσκολίες που θα προκύψουν κατά τη διαδικασία αυτή καθώς και για την ημερομηνία σύναψης του δημοσιονομικού διακανονισμού.

    Άρθρο 4

    Η Προεδρία, επικουρούμενη από τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου/Ύπατο Εκπρόσωπο για την ΚΕΠΠΑ, υποβάλλει στο Συμβούλιο έκθεση για την εφαρμογή της παρούσας κοινής δράσης, βάσει τακτικών εκθέσεων που εκπονεί η προπαρασκευαστική επιτροπή της CTBTO. Οι εν λόγω εκθέσεις θα αποτελέσουν τη βάση αξιολόγησης από το Συμβούλιο. Η Επιτροπή συμμετέχει πλήρως. Παρέχει ενημέρωση επί των χρηματοδοτικών πτυχών της εφαρμογής της παρούσας κοινής δράσης.

    Άρθρο 5

    Η παρούσα κοινή δράση αρχίζει να ισχύει την ημέρα της υιοθέτησής της.

    Λήγει:

    α)

    15 μήνες μετά τη σύναψη του χρηματοδοτικού διακανονισμού μεταξύ της Επιτροπής και της προπαρασκευαστικής επιτροπής της CTBTO, ή

    β)

    12 μήνες μετά την υιοθέτησή της, εφόσον εντός της περιόδου αυτής δεν συναφθεί κανένας χρηματοδοτικός διακανονισμός.

    Άρθρο 6

    Η παρούσα κοινή δράση δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Λουξεμβούργο, 28 Ιουνίου 2007.

    Για το Συμβούλιο

    Ο Πρόεδρος

    S. GABRIEL


    (1)  ΕΕ L 302 της 20.11.2003, σ. 34.

    (2)  ΕΕ L 88 της 25.3.2006, σ. 68.


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

    Υποστήριξη από την ΕΕ των δυνατοτήτων παρακολούθησης και ελέγχου που διαθέτει η προπαρασκευαστική επιτροπή της οργάνωσης της συνθήκης για την πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών (CTBTO) στο πλαίσιο της εφαρμογής της στρατηγικής της ΕΕ κατά της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής

    I.   Εισαγωγή

    Οι εξαγγελθείσες πυρηνικές δοκιμές της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας τον Οκτώβριο 2006 δεν κατέδειξαν απλώς τη σημασία της ταχείας έναρξης ισχύος της συνθήκης, αλλά και την ανάγκη της ταχείας ανάπτυξης του συστήματος παρακολούθησης και ελέγχου της CTBT. Το γεγονός αυτό έδωσε στην προσωρινή τεχνική γραμματεία (ΠΤΓ) την ευκαιρία να δοκιμάσει το όλο σύστημα υπό πραγματικές συνθήκες και τόνισε τη δυνητική αξία που μπορεί να προσφέρει στα υπογράφοντα κράτη το παγκόσμιο σύστημα ελέγχου. Κατέδειξε την τεχνική σπουδαιότητα των ρυθμίσεων εξακρίβωσης της CTBT, καθώς και τη σημασία των επικυρωμένων και αποτελεσματικών επιτόπιων επιθεωρήσεων (OSI). Για την προκείμενη πρόταση σχεδίου, η ΠΤΓ εντόπισε στοιχεία αναφορικά με τις δυνατότητες παρακολούθησης και ελέγχου που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής με βάση την κτηθείσα πείρα από το συμβάν της ΛΔΚ. Η παρούσα πρόταση βασίζεται στις ακόλουθες δύο συνιστώσες:

    α)

    στα ευγενή αέρια·

    β)

    στην άσκηση «Integrated Field Exercise 2008» (IFE 08/OSI).

    II.   Περιγραφή του σχεδίου

    1.   Συνιστώσα «ευγενή αέρια»· να βελτιωθεί η γνώση ως προς τις μετρήσεις των ευγενών αερίων από την ΠΤΓ

    α)

    Το Διεθνές Σύστημα Παρακολούθησης (IMS) έχει επί του παρόντος περίπου τα δύο τρίτα των σταθμών του εν λειτουργία. Η ανάπτυξη του συστήματος συνεχίζεται ως προτεραιότητα προκειμένου να επιτευχθεί ποσοστό της τάξης του 90 % στις αρχές του 2008. Το συμβάν της ΛΔΚ καταγράφηκε ικανοποιητικά από τους βασικούς και βοηθητικούς σεισμογραφικούς σταθμούς της ΠΤΓ, παρέχοντας αξιόπιστες μετρήσεις στα υπογράφοντα κράτη αναφορικά με το χρόνο, την τοποθεσία και το μέγεθος του συμβάντος. Το σύστημα των σεισμογραφικών σταθμών έχει λάβει μέχρι στιγμής το 80 % περίπου της ανάπτυξής του.

    β)

    Πρέπει ωστόσο να βελτιωθεί το επιχειρησιακό επίπεδο των σταθμών που θα είναι ικανοί να παρακολουθούν την παρουσία αντίστοιχων ευγενών αερίων στην ατμόσφαιρα από την έναρξη ισχύος της συνθήκης. Προς το παρόν, δέκα πρωτότυποι σταθμοί έχουν τεθεί σε λειτουργία ή είναι υπό κατασκευή, αριθμός που αντιστοιχεί στο 25 % του προβλεπόμενου συνόλου κατά την έναρξη ισχύος. Οι εν λόγω σταθμοί παρέχουν πειραματικές και προσωρινές μετρήσεις στο πλαίσιο του διεθνούς πειράματος της ΠΤΓ για τα ευγενή αέρια (INGE). Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης βασίζεται σε τέσσερις τεχνολογίες που έχουν προταθεί από τις ακόλουθες τέσσερις χώρες: Γαλλία, Ρωσία, Σουηδία και Ηνωμένες Πολιτείες. Μετά το συμβάν της ΛΔΚ, πολλά υπογράφοντα κράτη, περιλαμβανομένων και κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέφρασαν την άποψη ότι πρέπει να ενισχυθούν οι δυνατότητες της ΠΤΓ για την παρακολούθηση των ευγενών αερίων.

    γ)

    Η παρακολούθηση των ευγενών αερίων αποτελεί θεμελιώδη και εξαιρετικά ευαίσθητη τεχνική για την ανίχνευση υπογείων και υποβρυχίων πυρηνικών εκρήξεων. Μεταξύ όλων των τεχνολογιών ελέγχου, η τεχνική αυτή, μαζί με την παρακολούθηση των σωματιδιακών ραδιονουκλεϊδίων, είναι η μόνη που έχει τη δυνατότητα να παρέχει αλάνθαστες αποδείξεις πυρηνικής έκρηξης.

    δ)

    Για να διασφαλιστούν η ποιότητα και η πιστότητα των τρεχουσών και μελλοντικών δυνατοτήτων μέτρησης ευγενών αερίων της ΠΤΓ, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να έχουμε γνώση των αναμενόμενων «κανονικώς ενυπαρχόντων ευγενών αερίων» σε άλλες περιοχές του πλανήτη, όπου δεν υφίστανται τώρα σταθμοί μέτρησης. Πρέπει συνεπώς να αναπτυχθεί μια μεθοδολογία κατηγοριοποίησης συμβάντων που ανιχνεύονται από το σύστημα μετρήσεων των ευγενών αερίων. Οι μετρήσεις των ευγενών αερίων επί τόπου αποτελούν τον καλύτερο τρόπο για να επιτευχθεί αυτό και προσφέρουν απαντήσεις για «άγνωστους» παράγοντες. Προς το παρόν, οι σταθμοί INGE συλλέγουν δεδομένα στη Βόρεια και Νότια Αμερική, την Ευρώπη, την Ασία και την Ωκεανία. Ωστόσο, στη Νότια Ασία, στον Περσικό Κόλπο και στο Νότο της Αφρικής υπάρχουν πυρηνικές εγκαταστάσεις, χωρίς να είναι διαθέσιμα δεδομένα για το κανονικά ενυπάρχον ραδιενεργό ξένο. Επιπλέον απαιτούνται και μετρήσεις στην Ευρώπη σε συγκεκριμένους χώρους, όπως πλησίον ραδιοφαρμακευτικών εγκαταστάσεων ή πυρηνικών σταθμών.

    ε)

    Προς το σκοπό αυτό θα πρέπει να πραγματοποιούνται μετρήσεις πλησίον πυρηνικών σταθμών και εγκαταστάσεων παρασκευής ραδιοφαρμακευτικών προϊόντων, για να αποτυπωθεί η διαφορά μεταξύ θεωρητικών μοντέλων έκλυσης, καταγεγραμμένων μέσων εκλύσεων και πειραματικών, πραγματικών μετρηθέντων αποτελεσμάτων. Πρέπει επιπλέον να μελετηθούν τα κανονικώς ενυπάρχοντα ευγενή αέρια σε άλλες περιοχές του πλανήτη, όπου δεν υφίστανται προς το παρόν σταθμοί μέτρησης.

    στ)

    Για την επίτευξη των προαναφερόμενων απαραίτητων βελτιώσεων των δυνατοτήτων στον τομέα των ευγενών αεριών, η ΠΤΓ ζητά υποστήριξη για το ακόλουθο σχέδιο:

    i)

    Τη διεξαγωγή έως τεσσάρων εκστρατειών επιτόπου μετρήσεων, διαρκείας περίπου τεσσάρων μηνών εκάστη. Στη διάρκεια κάθε εκστρατείας, θα καταγράφεται το κανονικώς ενυπάρχον ξένον σε αρκετές τοποθεσίες σε απόσταση 500-2 500 χιλιομέτρων από τον κεντρικό σταθμό και επί διάστημα τριών εβδομάδων περίπου. Θα πραγματοποιείται επιπλέον μέτρηση του περιβάλλοντος του ανιχνευτή σε κάθε τοποθεσία μέτρησης. Ορισμένες από τις μετρήσεις θα μπορούν εν συνεχεία να χρησιμοποιούνται ως φυσικό περιβάλλον του τόπου για τη μελλοντική εγκατάσταση σταθμών IMS. Όλες αυτές οι δραστηριότητες μπορούν να διεξαχθούν σε στενή συνεργασία με τους οικείους μετεωρολογικούς οργανισμούς.

    ii)

    Οι μετρήσεις θα πραγματοποιούνται με ευρωπαϊκό μεταφερόμενο εξοπλισμό μέτρησης των ευγενών αερίων (το σουηδικό σύστημα Sauna ή/και το γαλλικό Spalax αντιστοίχως), που θα παραχωρούνται δωρεάν στην ΠΤΓ για το διάστημα που καλύπτεται από την παρούσα κοινή δράση.

    iii)

    Το γαλλικό σύστημα Spalax είναι ένα ώριμο σύστημα που χρησιμοποιείται σε πολλές τοποθεσίες (περιλαμβανομένων και τοποθεσιών IMS) εδώ και αρκετά χρόνια. Θα διατίθεται και σε μεταφερόμενη έκδοση που θα παρέχει δεδομένα με την ίδια υψηλή ευαισθησία. Στη διάρκεια κάθε εκστρατείας το σύνολο του συστήματος είτε θα μεταφέρεται σε διαφορετικές τοποθεσίες είτε θα χωρίζεται σε μια μεταφερόμενη μονάδα δειγματοληψίας και σε μια μονάδα ανίχνευσης που θα παραμένει στον κεντρικό σταθμό αναλόγως της υλικοτεχνικής υποδομής κάθε περιοχής.

    iv)

    Το σουηδικό σύστημα Sauna έχει ήδη χρησιμοποιηθεί σε αρκετές εκστρατείες επί τόπου και ως εκ τούτου είναι πλήρως αξιολογημένο. Το σύστημα παρέχει δεδομένα με όρια ανίχνευσης αντίστοιχα της έκδοσης IMS (Sauna-II) για τα τέσσερα ενδιαφέροντα ισότοπα. Τα δεδομένα είναι επομένως άμεσα εφαρμόσιμα στο σενάριο μέτρησης IMS. Στη διάρκεια εκάστης εκστρατείας, η μονάδα του κεντρικού σταθμού εγκαθίσταται σε μια τοποθεσία ενώ κινητές δειγματοληπτικές μετρήσεις πραγματοποιούνται σε δύο ή τρεις τοποθεσίες πλησίον.

    v)

    Κάθε εκστρατεία μέτρησης απαιτεί:

    προετοιμασίες και προσεκτική υλικοτεχνική υποστήριξη (συντήρηση του εξοπλισμού, υλικοτεχνικός προγραμματισμός, συμφωνίες με τοπικά ιδρύματα, μεταφορά κ.λπ.),

    εγκατάσταση, βαθμονομήσεις και συλλογή δεδομένων,

    βαθμονόμηση του εξοπλισμού, συσκευασία, επιστροφή στη βάση,

    ανάλυση δεδομένων.

    vi)

    Οι προβλεπόμενες δαπάνες για το σχέδιο αυτό περιλαμβάνουν:

    προσωπικό (μεταξύ άλλων έναν προσωρινό βοηθό για την υλικοτεχνική υποδομή) και δαπάνες ταξιδιού,

    εξοπλισμό (π.χ. κατασκευή δειγματοληπτικών στηλών ή αντίστοιχου εξοπλισμού, συνεχής παροχή ηλεκτρικής ενέργειας κ.λπ.),

    αναλώσιμα (π.χ. ηλεκτρισμό και ήλιο),

    συντήρηση και ανταλλακτικά,

    αποστολή και μεταφορά του εξοπλισμού,

    τοπική μεταφορά και υλικοτεχνική υποδομή,

    εργαστήρι αξιολόγησης.

    ζ)

    Προγραμματίζονται μετρήσεις για τις ακόλουθες περιοχές: Ευρώπη (1), Περσικός Κόλπος (2), Νότος της Αφρικής (3) και Νότια Ασία (4). Οι μετρήσεις της περιοχής 3 και εν μέρει της περιοχής 1 αναμένεται να διεξαχθούν με εξοπλισμό του Επιτροπάτου Ατομικής Ενέργειας της Γαλλίας (CEA), ενώ οι μετρήσεις των περιοχών 2 και 4 και εν μέρει 1 αναμένεται να διεξαχθούν με εξοπλισμό του Ινστιτούτου FOI (Σουηδία).

    η)

    Τον εξοπλισμό για το σχέδιο αυτό θα παραχωρήσουν δωρεάν η CEA (Γαλλία) και το FOI (Σουηδία), που θα τους ανατεθεί επίσης από την ΠΤΓ η ανάπτυξη και λειτουργία του εξοπλισμού.

    θ)

    Η προβλεπόμενη διάρκεια της συνιστώσας αυτής του σχεδίου είναι περίπου ένα με ενάμισι έτος.

    ι)

    Πρώτη εκτίμηση κόστους: 960 507 ευρώ.

    2.   Συνιστώσα «επιτόπια επιθεώρηση»· στήριξη για τις προετοιμασίες της άσκησης «Integrated Field Exercise 2008»

    α)

    Το συμβάν στη ΛΔΚ ανέδειξε για μια ακόμα φορά τη σημασία των επιτόπιων επιθεωρήσεων ως βασικού πυλώνα του καθεστώτος επαλήθευσης της CTBT. Αν και τα δεδομένα που έδωσαν το Διεθνές Σύστημα Παρακολούθησης και το Διεθνές Κέντρο Δεδομένων σχετικά με το συμβάν της ΛΔΚ στο πλαίσιο της προσωρινής λειτουργίας και δοκιμής του συστήματος είναι εξαιρετικά πολύτιμα και αξιόπιστα, απόλυτη βεβαιότητα για τη φύση του συμβάντος μπορούσε να προκύψει μόνο με επιτόπια επιθεώρηση της συγκεκριμένης τοποθεσίας. Η προπαρασκευαστική επιτροπή φέρει τη βασική ευθύνη για την επίτευξη του ύψιστου επιπέδου επιχειρησιακής ετοιμότητας του καθεστώτος επιτόπιων επιθεωρήσεων εγκαίρως για την έναρξη ισχύος της συνθήκης.

    β)

    Τα όργανα χάραξης πολιτικής της προπαρασκευαστικής επιτροπής, ιδίως δε η ομάδα εργασίας Β, έχουν κατ’ επανάληψη τονίσει ότι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για την επίτευξη του απαιτούμενου επιπέδου ετοιμότητας είναι μέσω της διεξαγωγής έμπρακτων ασκήσεων OSI. Η πρώτη ευρείας κλίμακας άσκηση, η Integrated Field Exercise 2008 (IFE08), θα διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο του 2008 στο Καζαχστάν. Πρόκειται για την πρώτη απόπειρα προσομοίωσης πραγματικής επιτόπιας επιθεώρησης που θα ενσωματώνει τρεις βασικούς πυλώνες του καθεστώτος OSI, και συγκεκριμένα:

    i)

    εκπαιδευμένους επιθεωρητές (50 περίπου)·

    ii)

    εξοπλισμό του OSΙ· και

    iii)

    δοκιμή του επιχειρησιακού εγχειριδίου του OSI.

    γ)

    Οι συνολικές προετοιμασίες και η επιτυχής διεξαγωγή της IFE08 αποτελούν προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση του καθεστώτος OSI στο άμεσο μέλλον. Η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και των διδαγμάτων από την IFE08 θα παράσχουν στην ΠΤΓ τη βασική γνώση για τα περαιτέρω μέτρα που απαιτούνται προκειμένου να επιτευχθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα του καθεστώτος OSI. Ουσιαστική για την επιτυχία της IFE08 θα είναι η διάθεση των κατάλληλων χρηματοδοτικών και ανθρώπινων πόρων, καθώς η σε είδος συμβολή των υπογραφόντων κρατών σε εξοπλισμό, εκπαίδευση και υλικοτεχνική υποστήριξη.

    δ)

    Στο παρόν στάδιο προετοιμασιών της IFE08, η ΠΤΓ εντόπισε τους ακόλουθους τομείς στους οποίους θα είναι ιδιαίτερα σημαντική η στήριξη από τα υπογράφοντα κράτη:

    i)

    Μεταφορά

    Για την IFE08 απαιτείται η μεταφορά 20-30 τόνων εξοπλισμού από τη Βιέννη προς το σημείο εισόδου στο Καζαχστάν. Επιπλέον, θα χρειαστεί να μεταβούν στην τοποθεσία 80 άτομα (40 επιθεωρητές και 40 άλλα άτομα, στα οποία περιλαμβάνονται η διεύθυνση της άσκησης, η ομάδα ελέγχου, οι παρατηρητές και οι αξιολογητές). Ο πιθανός προϋπολογισμός της IFE08 που θα εγκρίνουν τα υπογράφοντα κράτη προβλέπει εξοικονόμηση χάρις στη χερσαία μεταφορά του εξοπλισμού. Σύμφωνα με την αξιολόγηση της ΠΤΓ ωστόσο, αυτό παρουσιάζει σημαντικά μειονεκτήματα, και δη όσον αφορά τη διάρκεια και την αξιοπιστία της μεταφοράς καθώς και την προστασία και ασφάλεια του εξοπλισμού OSI. Την αξιολόγηση αυτή υιοθέτησε και η συμβουλευτική ομάδα εμπειρογνωμόνων της OSI που επικουρεί την ΠΤΓ στην προετοιμασία της IFE08, κατά τη συνεδρίασή της στις 5 και 6 Δεκεμβρίου 2006. Η ΠΤΓ αναζητεί ως εκ τούτου στήριξη για την αερομεταφορά του εξοπλισμού και του προσωπικού προς και από το Καζαχστάν. Ένεκα των υλικοτεχνικών και επιχειρησιακών απαιτήσεων της IFE08 καθώς και των νομικών ρυθμίσεων με τη χώρα υποδοχής, ενδεχομένως η αερομεταφορά να πρέπει να οργανωθεί μέσω εταιρειών που δεν έχουν την έδρα τους στην ΕΕ.

    ii)

    Εγκατάσταση των επιχειρησιακών βασικών σταθμών

    Κατά τη διάρκεια της IFE08, η ΠΤΓ θα χρειαστεί να αναπτύξει δύο βάσεις επιχειρήσεων στην εναλλακτική περιοχή επιθεώρησης στο έδαφος της πρώην σοβιετικής περιοχής πυρηνικών δοκιμών στο Semipalatinsk. Η πρώτη βάση προορίζεται για την ομάδα επιθεώρησης, ενώ η δεύτερη χρειάζεται για τους αξιολογητές και τους παρατηρητές της IFE08. Οι βάσεις αυτές, κατάλληλα εξοπλισμένες με γραφεία, επικοινωνιακό εξοπλισμό κ.λπ., θα χρησιμοποιηθούν ως αρχηγεία της IFE08 και θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διεξαγωγή και τον έλεγχο της επιχείρησης στην περιοχή επιθεώρησης. Η ΠΤΓ μπορεί να εντοπίσει πόρους για την προμήθεια του πρώτου βασικού σταθμού της ομάδας επιθεώρησης, ο τακτικός προϋπολογισμός όμως δεν επιτρέπει την προμήθεια και δεύτερου εξοπλισμού. Συνεπώς, η προμήθεια και η ανάπτυξη της δεύτερης βάσης θα απαιτήσουν πόρους που δεν μπορούν να καλυφθούν από τον προϋπολογισμό της IFE08. Η χρήση απομακρυσμένης υποδομής συνεπάγεται την απώλεια χρόνου κατά τη μεταφορά, με συνακόλουθες πρόσθετες δαπάνες και περιορισμούς ως προς τον ωφέλιμο χρόνο που θα διατεθεί για τους σκοπούς της άσκησης.

    iii)

    Εργαστήρι αξιολόγησης της IFE08

    Σκοπός: Να ενισχυθεί η αξιολόγηση και το αποτέλεσμα της IFE08 τον Δεκέμβριο του 2008. Θα δοθεί η ευκαιρία στους εμπειρογνώμονες να εξετάσουν και να συζητήσουν τα άμεσα αποτελέσματα της άσκησης ώστε να συνδράμουν την ΠΤΓ στη σύνταξη προκαταρκτικής έκθεσης για την πρώτη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας Β το 2009 και να εντοπιστούν οι προτεραιότητες για τις περαιτέρω προσπάθειες της ΠΤΓ. Επιπλέον, αναμένεται να συναχθούν πολύτιμα διδάγματα από τους εμπειρογνώμονες από το ακατέργαστο υλικό στη διάρκεια του εργαστηρίου, ενώ αναμένεται να εντοπιστούν οι προκαταρκτικές κατευθυντήριες γραμμές για τον επόμενο κύκλο έμπρακτων ασκήσεων. Το εργαστήρι θα εξετάσει τα ακόλουθα ζητήματα:

    υλικοτεχνική υποδομή, περιλαμβανομένης και της σύστασης και λειτουργίας μιας βάσης επιχειρήσεων,

    διαχείριση της ομάδας,

    ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις με την πλευρά του επιθεωρούμενου κράτους και ειδικότερα η εμπιστευτικότητα και η διαχείριση της πρόσβασης,

    οπτική παρατήρηση και κατά τη διάρκεια των υπερπτήσεων,

    σεισμικά ζητήματα,

    γεωφυσικές τεχνικές,

    υγεία και ασφάλεια,

    επικοινωνία,

    πλοήγηση.

    Επιπλέον, σε συνεργασία με το Γραφείο του Εκτελεστικού Γραμματέως/Αξιολόγηση, θα συζητηθεί η αξιολόγηση της ίδιας της άσκησης.

    ε)

    Οι εκτιμώμενες δαπάνες για τις δύο συνιστώσες για τη στήριξη της IFE08 έχουν ως εξής:

    250 000 ευρώ

    (Αεροπορική μεταφορά επί εμπορικής βάσεως. Στήριξη σε είδος, π.χ. η ναύλωση μεταφορικού αεροσκάφους μπορεί να αποτελέσει μια επιλογή)

    269 249 ευρώ

    (Αγορά, δημιουργία και ενεργοποίηση του δεύτερου βασικού επιχειρησιακού σταθμού)

    152 965 ευρώ

    Εργαστήρι αξιολόγησης της IFE08

    672 214 ευρώ

    (Σύνολο)

    III.   Διάρκεια

    Η υπολογιζόμενη συνολική διάρκεια εφαρμογής των προγραμμάτων θα είναι 15 μήνες.

    IV.   Δικαιούχοι

    Όφελος από τα σχέδια της εν λόγω κοινής δράσης —που επιδιώκει την ενίσχυση των δυνατοτήτων παρακολούθησης και επαλήθευσης της προπαρασκευαστικής επιτροπής της CTBTO— είναι όλα τα υπογράφοντα κράτη της CTBT.

    V.   Φορέας υλοποίησης

    Η προπαρασκευαστική επιτροπή της CTBTO θα αναλάβει την τεχνική υλοποίηση των σχεδίων. Αυτή θα γίνει απευθείας από το προσωπικό της Προσωρινής Τεχνικής Γραμματείας της προπαρασκευαστικής επιτροπής της CTBTO, από εμπειρογνώμονες των υπογραφόντων κρατών της προπαρασκευαστικής επιτροπής της CTBTO και αναδόχους. Στην περίπτωση των αναδόχων, η προμήθεια οποιωνδήποτε αγαθών, εργασιών ή υπηρεσιών από την προπαρασκευαστική επιτροπή της CTBTO στα πλαίσια της παρούσας κοινής δράσης θα διεξάγεται όπως αναπτύσσεται λεπτομερώς στη χρηματοδοτική συμφωνία η οποία θα συναφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την προπαρασκευαστική επιτροπή της CTBTO.

    Ο φορέας υλοποίησης θα προετοιμάσει:

    α)

    ενδιάμεση έκθεση μετά το πρώτο εξάμηνο της εφαρμογής των σχεδίων·

    β)

    τελική έκθεση ένα μήνα μετά τη λήξη της εφαρμογής των σχεδίων το αργότερο.

    Οι εκθέσεις θα αποσταλούν στην Προεδρία, η οποία επικουρείται από τον ΓΓ/ΥΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας.

    VI.   Συμμετοχή τρίτων

    Τα σχέδια αυτά θα χρηματοδοτηθούν κατά 100 % από την παρούσα κοινή δράση. Οι εμπειρογνώμονες της προπαρασκευαστικής επιτροπής και των υπογραφόντων κρατών της CTBTO μπορούν να θεωρούνται ως συμμετέχοντες τρίτοι. Θα εργασθούν σύμφωνα με τους συνήθεις κανόνες εργασίας των εμπειρογνωμόνων της προπαρασκευαστικής επιτροπής της CTBTO.

    VII.   Κατ’ εκτίμηση απαιτούμενοι συνολικοί πόροι

    Η συνεισφορά της ΕΕ θα καλύψει εξ ολοκλήρου την εκτέλεση του σχεδίου, όπως περιγράφονται στο παρόν παράρτημα. Το κατ’ εκτίμηση κόστος έχει ως εξής:

    Συνιστώσα «Ευγενή αέρια»:

    960 507 ευρώ

    Συνιστώσα «Επιτόπιες επιθεωρήσεις»:

    672 214 ευρώ

    Σύνολο:

    1 632 721 ευρώ

    Επιπλέον, έχει προβλεφθεί έκτακτο αποθεματικό το οποίο ανέρχεται περίπου στο 3 % των επιλέξιμων δαπανών (δηλαδή συνολικά 37 279 ευρώ) για απρόβλεπτα έξοδα.

    VIII.   Ποσό δημοσιονομικής αναφοράς για την κάλυψη του κόστους των προγραμμάτων

    Το συνολικό κόστος του προγράμματος ανέρχεται σε 1 670 000 ευρώ.


    Naar boven