Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32004D0213

    2004/213/ΕΚ: Απόφαση της Επιτροπής, της 3ης Φεβρουαρίου 2004, σχετικά με την υλοποίηση της προπαρασκευαστικής δράσης για την ενίσχυση του ευρωπαϊκού βιομηχανικού δυναμικού έρευνας στον τομέα της ασφάλειας

    ΕΕ L 67 της 5.3.2004, p. 18–22 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    Το έγγραφο αυτό έχει δημοσιευτεί σε ειδική έκδοση (CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO, HR)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2004/213/oj

    32004D0213

    2004/213/ΕΚ: Απόφαση της Επιτροπής, της 3ης Φεβρουαρίου 2004, σχετικά με την υλοποίηση της προπαρασκευαστικής δράσης για την ενίσχυση του ευρωπαϊκού βιομηχανικού δυναμικού έρευνας στον τομέα της ασφάλειας

    Επίσημη Εφημερίδα αριθ. L 067 της 05/03/2004 σ. 0018 - 0022


    Απόφαση της Επιτροπής

    της 3ης Φεβρουαρίου 2004

    σχετικά με την υλοποίηση της προπαρασκευαστικής δράσης για την ενίσχυση του ευρωπαϊκού βιομηχανικού δυναμικού έρευνας στον τομέα της ασφάλειας

    (2004/213/ΕΚ)

    Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ,

    Έχοντας υπόψη:

    τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας,

    την απόφαση 2003/113 τελικό της Επιτροπής, της 11ης Μαρτίου 2003, με την οποία εγκρίθηκε η ανακοίνωση με τίτλο "Ευρωπαϊκή άμυνα - Βιομηχανικά θέματα και θέματα αγοράς - Για να χαραχθεί μια πολιτική της ΕΕ στον τομέα του αμυντικού εξοπλισμού"(1), και ιδίως το σημείο 5,

    το άρθρο 157 παράγραφος 1 τέταρτη παύλα, της συνθήκης ("να βελτιώσει την εκμετάλλευση του βιομηχανικού δυναμικού των πολιτικών στους τομείς της καινοτομίας, της έρευνας και της τεχνολογικής ανάπτυξης"),

    ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ:

    Άρθρο 1

    Η Επιτροπή θέτει σε εφαρμογή μια προπαρασκευαστική δράση για την ενίσχυση του ευρωπαϊκού βιομηχανικού δυναμικού έρευνας στον τομέα της ασφάλειας (2004-2006), όπως αυτή ορίζεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής με τίτλο "Υλοποίηση της προπαρασκευαστικής δράσης για την ενίσχυση του ευρωπαϊκού βιομηχανικού δυναμικού έρευνας στον τομέα της ασφάλειας: Προς ένα πρόγραμμα προώθησης της ευρωπαϊκής ασφάλειας μέσω της έρευνας και της τεχνολογίας".

    Οι δραστηριότητες και το πρόγραμμα εργασίας της προπαρασκευαστικής δράσης αποτελούν μέρος της ως άνω ανακοίνωσης (κεφάλαιο II) και αποτελούν τη βάση για τις επακόλουθες προσκλήσεις υποβολής προτάσεων και προσκλήσεις υποβολής προσφορών.

    Άρθρο 2

    Οι λεπτομερείς όροι υλοποίησης της εν λόγω προπαρασκευαστικής δράσης εκτίθενται στο παράρτημα.

    Η γραμμή του προϋπολογισμού για την υπόψη δραστηριότητα είναι η 08 14 01.

    Βρυξέλλες, 3 Φεβρουαρίου 2004.

    Για την Επιτροπή

    Philippe Busquin

    Μέλος της Επιτροπής

    (1) Δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα.

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

    ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ(1)

    1. Δραστηριότητες και χρηματοδοτική στήριξη

    Οι δραστηριότητες που θα αναληφθούν στο πλαίσιο της προπαρασκευαστικής δράσης "Ενίσχυση του ευρωπαϊκού βιομηχανικού δυναμικού έρευνας στον τομέα της ασφάλειας" θα είναι έργα και δραστηριότητες υποστήριξης. Τα έργα θα έχουν κατά κανόνα διάρκεια ενός έως δύο ετών ενώ οι δραστηριότητες υποστήριξης θα έχουν διάρκεια έξι μηνών έως τριών ετών.

    Τα έργα θα αποτελέσουν αντικείμενο προσκλήσεων υποβολής προτάσεων. Η χρηματοδοτική συνεισφορά στα έργα θα διέπεται από γραπτή συμφωνία (επονομαζόμενη "σύμβαση επιχορήγησης"). Οι δραστηριότητες υποστήριξης θα επιλέγονται κατόπιν είτε προσκλήσεων υποβολής προτάσεων, οι οποίες οδηγούν στη σύναψη συμβάσεων επιχορήγησης, είτε προσκλήσεων υποβολής προσφορών, οι οποίες καταλήγουν στη σύναψη συμβάσεων παροχής υπηρεσιών.

    Οι προσκλήσεις υποβολής προτάσεων ή υποβολής προσφορών θα δημοσιευθούν στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Στην περίπτωση των προσκλήσεων υποβολής προτάσεων, οι διαδικασίες αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης και οι αρχές που διέπουν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και τις συμβάσεις επιχορήγησης περιγράφονται στις ενότητες 3, 4, 5, 6 και 7 κατωτέρω. Για τις προσκλήσεις υποβολής προσφορών θα χρησιμοποιηθούν οι τυποποιημένες διαδικασίες και συμβάσεις.

    Η Επιτροπή μπορεί να καλέσει ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες να την επικουρήσουν στην εκπόνηση του ευρωπαϊκού προγράμματος έρευνας στον τομέα της ασφάλειας, στην αξιολόγηση των προτάσεων και στην παρακολούθηση των δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των γενικών αποτελεσμάτων της προπαρασκευαστικής δράσης. Οι εμπειρογνώμονες αυτοί θα ορίζονται με απόφαση του διατάκτη της Επιτροπής βάσει πρόσκλησης υποβολής υποψηφιοτήτων.

    2. Συμμετοχή

    2.1. Γενικές αρχές

    Επιλέξιμες να συμμετάσχουν και να λάβουν χρηματοδοτική συνεισφορά εκ μέρους της Κοινότητας θα είναι νομικές οντότητες εγκατεστημένες σε κράτος μέλος(2). Οι συμμετέχοντες θα είναι δημόσιες αρχές, δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις (συμπεριλαμβανομένων των ΜΜΕ), ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης και ερευνητικοί οργανισμοί.

    Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, είναι επίσης δυνατόν να συμμετάσχουν, πέραν και επιπλέον του ελάχιστου αριθμού συμμετεχόντων, και νομικές οντότητες εγκατεστημένες σε τρίτη χώρα. Στις περιπτώσεις αυτές, μπορεί κατ'εξαίρεση να παραχωρηθεί χρηματοδοτική συνεισφορά εκ μέρους της Κοινότητας. Η συμμετοχή τρίτων χωρών υπόκειται σε αμοιβαίους διακανονισμούς με την εκάστοτε τρίτη χώρα.

    Θα ληφθούν κατάλληλα μέτρα ώστε να διασφαλισθεί ότι ο χειρισμός των διαβαθμισμένων πληροφοριών ευθυγραμμίζεται με τις διατάξεις της Επιτροπής που αφορούν την ασφάλεια(3). Επιπλέον, τα μέλη της εκάστοτε κοινοπραξίας θα είναι υποχρεωμένα να διασφαλίζουν ότι κατά τον χειρισμό διαβαθμισμένων πληροφοριών τηρούνται οι εφαρμοστέες κανονιστικές διατάξεις περί ασφάλειας.

    2.2. Ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων

    Η εκτέλεση του εκάστοτε έργου θα αναληφθεί από κοινοπραξία απαρτιζόμενη από δύο τουλάχιστον ανεξάρτητες μεταξύ τους νομικές οντότητες, εγκατεστημένες σε διαφορετικά κράτη μέλη(4). Σημειωτέον ότι η συνεργασία μεταξύ νομικών οντοτήτων από διαφορετικά κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων οργανισμών ασφάλειας, ενθαρρύνεται ιδιαίτερα και αποτελεί βασικό στόχο της εν λόγω προπαρασκευαστικής δράσης.

    Η εκτέλεση μιας δραστηριότητας υποστήριξης μπορεί να αναληφθεί είτε από έναν μόνο συμμετέχοντα είτε από κοινοπραξία.

    Οι κοινοπραξίες θα εκπροσωπούνται από έναν συντονιστή, ο οποίος θα έχει καθήκοντα συντονισμού και κατανομής της κοινοτικής χρηματοδοτικής συνεισφοράς μεταξύ των συμμετεχόντων.

    2.3. Τεχνική ικανότητα και πόροι

    Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να διαθέτουν τις γνώσεις και τις τεχνικές ικανότητες που είναι απαραίτητες για τη διεξαγωγή της εκάστοτε δραστηριότητας. Ενόσω προχωρούν οι εργασίες, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να διαθέτουν επαρκείς πόρους, όταν και όσο χρειάζεται, για τη διεξαγωγή της δραστηριότητας. Ως πόροι απαραίτητοι για τη διεξαγωγή της δραστηριότητας νοούνται οι ανθρώπινοι πόροι, οι υποδομές, οι οικονομικοί πόροι και, εφόσον χρειάζεται, τα άυλα αγαθά και άλλοι πόροι που διατίθενται από τρίτο μέρος βάσει προγενέστερης δέσμευσης.

    3. Αξιολόγηση των προτάσεων έργων

    3.1. Διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής

    Οι προτάσεις έργων που θα υποβληθούν κατόπιν πρόσκλησης υποβολής προτάσεων θα αξιολογηθούν σύμφωνα με τη διαδικασία που περιγράφεται κατωτέρω. Κατά τον χειρισμό των διαβαθμισμένων εγγράφων θα τηρηθούν οι σχετικοί εφαρμοστέοι κανόνες.

    3.2. Έλεγχος επιλεξιμότητας

    Οι υπηρεσίες της Επιτροπής θα επαληθεύουν κατά πόσον οι προτάσεις πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια επιλεξιμότητας:

    - παραλαβή της πρότασης από την Επιτροπή το αργότερο κατά την καταληκτική ημερομηνία και ώρα που καθορίζεται στην πρόσκληση υποβολής προτάσεων,

    - ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων, όπως αυτός υποδεικνύεται στην πρόσκληση υποβολής προτάσεων,

    - πληρότητα της πρότασης, δηλαδή παρουσία όλων των απαιτούμενων διοικητικών εντύπων και της περιγραφής της πρότασης.

    Θα λαμβάνονται υπόψη για αξιολόγηση μόνον οι προτάσεις που πληρούν τα ανωτέρω κριτήρια επιλεξιμότητας.

    3.3. Κριτήρια αξιολόγησης

    Κάθε πρόταση θα αξιολογείται βάσει των ακόλουθων κριτηρίων αξιολόγησης:

    - συνάφεια της πρότασης προς το πρόγραμμα εργασίας της προπαρασκευαστικής δράσης,

    - ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και δυνατότητες εκμετάλλευσης των αποτελεσμάτων,

    - επιστημονική ή/και τεχνολογική αριστεία και συμβολή στην απτή και αποδείξιμη βελτίωση της ασφάλειας,

    - ανάπτυξη αποτελεσματικών εταιρικών σχέσεων μεταξύ των (δημόσιων) χρηστών, της βιομηχανίας και της ερευνητικής κοινότητας,

    - ικανότητα επιτυχούς διεξαγωγής και αποτελεσματικής διαχείρισης του έργου, συμπεριλαμβανομένων της προστασίας των τυχόν διαβαθμισμένων πληροφοριών και του σαφούς σχεδιασμού της διαχείρισης της πνευματικής ιδιοκτησίας.

    3.4. Βαθμολόγηση, ελάχιστες βαθμολογίες και συντελεστές στάθμισης των κριτηρίων αξιολόγησης

    Για κάθε κριτήριο αξιολόγησης, οι προτάσεις θα βαθμολογούνται σε μια κλίμακα έξι βαθμών από 0 έως 5, που έχει ως εξής:

    0 - η πρόταση δεν αντιμετωπίζει το υπό εξέταση ζήτημα ή δεν μπορεί να αξιολογηθεί βάσει αυτού του κριτηρίου λόγω ελλιπών ή ατελών στοιχείων·

    1 - ανεπαρκής· 2 - μέτρια· 3 - καλή· 4 - πολύ καλή· 5 - άριστη.

    Για όλα τα κριτήρια αξιολόγησης, η ελάχιστη απαιτούμενη βαθμολογία θα είναι 3. Οι προτάσεις που δεν συγκεντρώνουν την ελάχιστη απαιτούμενη βαθμολογία για οποιοδήποτε κριτήριο, θα απορρίπτονται. Για όλα τα κριτήρια αξιολόγησης ισχύει ίδιος συντελεστής στάθμισης. Συνολική βαθμολογία θα λαμβάνουν μόνο οι προτάσεις που συγκεντρώνουν την ελάχιστη βαθμολογία για όλα τα κριτήρια αξιολόγησης. Η ελάχιστη συνολική βαθμολογία θα είναι 18/25.

    3.5. Διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων

    Κάθε πρόταση θα αξιολογείται από τρεις τουλάχιστον αξιολογητές (προσωπικό της Επιτροπής, ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες, ή και τα δύο), εργαζόμενους ανεξάρτητα και χωρίς σύγκρουση συμφερόντων. Οι αξιολογητές θα απονείμουν βαθμούς και θα διατυπώσουν σχόλια για κάθε κριτήριο αξιολόγησης.

    Όταν όλοι οι αξιολογητές στους οποίους έχει ανατεθεί η αξιολόγηση μιας πρότασης ολοκληρώσουν την ατομική τους αξιολόγηση, μπορεί να συγκληθεί συναινετική συνεδρίαση με σκοπό την εξέταση των βαθμολογιών που έχουν απονεμηθεί και την επίτευξη συναινετικής βαθμολογίας για κάθε κριτήριο.

    Μια επιτροπή αξιολόγησης θα διενεργήσει την τελική εξέταση των προτάσεων, θα παγιώσει τις βαθμολογίες και θα εξετάσει τις συναινετικές εκθέσεις. Το αποτέλεσμα της συνεδρίασης της επιτροπής αξιολόγησης θα είναι μια έκθεση η οποία θα περιέχει, για κάθε πρόταση, τις βαθμολογίες και τα συνοδευτικά σχόλια για όλα τα κριτήρια αξιολόγησης, καθώς και έναν κατάλογο των προτάσεων που έχουν συγκεντρώσει τουλάχιστον τις ελάχιστες βαθμολογίες, εφόσον υπάρχουν, με την αντίστοιχη τελική βαθμολογία, καθώς και τις συστάσεις τις επιτροπής ως προς τη σειρά προτεραιότητας.

    3.6. Ενημέρωση των προτεινόντων

    Ο συντονιστής κάθε πρότασης θα λάβει την έκθεση συνολικής αξιολόγησης. Για τις προτάσεις που έχουν απορριφθεί επειδή δεν συγκέντρωσαν την ελάχιστη βαθμολογία για κάποιο κριτήριο αξιολόγησης, στην έκθεση συνολικής αξιολόγησης περιέχονται εκτενή σχόλια μόνο για τα κριτήρια που εξετάστηκαν πριν διαπιστωθεί η ανεπάρκεια συγκέντρωσης της ελάχιστης βαθμολογίας.

    4. Ολοκλήρωση της αξιολόγησης

    4.1. Πίνακας κατάταξης της Επιτροπής

    Οι υπηρεσίες της Επιτροπής θα καταρτίσουν πίνακα τελικής κατάταξης, κατά σειρά προτεραιότητας βάσει της τελικής βαθμολογίας, όλων των προτάσεων που υπεβλήθησαν σε αξιολόγηση και συγκέντρωσαν τουλάχιστον τις ελάχιστες απαιτούμενες βαθμολογίες. Σε περίπτωση που δύο προτάσεις έχουν λάβει την ίδια τελική βαθμολογία, για την τελική κατάταξη των προτάσεων οι υπηρεσίες της Επιτροπής θα λάβουν υπόψη τους στόχους της προπαρασκευαστικής δράσης, τη συμβατότητα των προτάσεων με τους δεδηλωμένους στόχους της Κοινότητας και τον διαθέσιμο προϋπολογισμό.

    4.2. Εφεδρικός πίνακας της Επιτροπής

    Κατά την κατάρτιση του πίνακα των προτάσεων που θα επιλεγούν για διαπραγμάτευση θα ληφθεί υπόψη ο διαθέσιμος προϋπολογισμός (προσδιορίζεται στην πρόσκληση υποβολής προτάσεων). Εάν χρειάζεται, ορισμένες προτάσεις θα τεθούν σε "εφεδρεία" για τις περιπτώσεις αποτυχίας της διαπραγμάτευσης κάποιων έργων, απόσυρσης προτάσεων ή/και εξοικονόμησης πόρων κατά τη διαπραγμάτευση των συμβάσεων.

    Οι συντονιστές των "σε εφεδρεία" προτάσεων θα λάβουν επιβεβαίωση της δυνατότητας ανάληψης διαπραγματεύσεων ενόψει σύναψης σύμβασης, μόνο εφόσον εξασφαλισθούν συμπληρωματικοί χρηματοδοτικοί πόροι.

    Όταν εξαντληθεί ο προϋπολογισμός της συγκεκριμένης πρόσκλησης, οι εναπομένουσες "σε εφεδρεία" προτάσεις των οποίων η χρηματοδότηση δεν κατέστη δυνατή, θα απορριφθούν και οι συντονιστές τους θα ενημερωθούν σχετικά.

    4.3. Απόφαση απόρριψης

    Οι προτάσεις που έχουν κριθεί μη επιλέξιμες ή εκτός πεδίου, οι προτάσεις που δεν έχουν συγκεντρώσει τις επιμέρους ελάχιστες βαθμολογίες για τα κριτήρια αξιολόγησης και οι προτάσεις οι οποίες, επειδή βρίσκονται σε χαμηλή κλίμακα κατάταξης, δεν είναι δυνατό να χρηματοδοτηθούν για δημοσιονομικούς λόγους, θα απορρίπτονται με απόφαση του διατάκτη της Επιτροπής.

    5. Διαδικασία διαπραγμάτευσης και επιλογής

    Αμέσως μετά την κατάρτιση του πίνακα κατάταξης από τις υπηρεσίες της Επιτροπής, οι συντονιστές των προτάσεων που δεν απορρίφθηκαν και για τις οποίες διατίθεται χρηματοδότηση θα κληθούν σε διαπραγματεύσεις.

    Οι διαπραγματεύσεις μπορεί να αφορούν οποιαδήποτε επιστημονική, νομική ή χρηματοοικονομική πτυχή της εκάστοτε πρότασης, με βάση τις παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν κατά το στάδιο της αξιολόγησης ή οποιοδήποτε άλλο θέμα ελήφθη υπόψη κατά το στάδιο της κατάταξης.

    Οι υποψήφιοι ανάδοχοι θα πρέπει να πληρούν τις απαιτήσεις που καθορίζονται στον δημοσιονομικό κανονισμό(5). Επιπλέον, οποιοσδήποτε υποψήφιος ανάδοχος τελεί υπό κατάσταση σύγκρουσης συμφερόντων ή αποδειχθεί ένοχος ψευδών δηλώσεων κατά την παροχή των πληροφοριών που του ζητήθηκαν ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή του στη σύμβαση ή δεν έχει παράσχει αυτές τις πληροφορίες, θα αποκλείεται από κάθε μελλοντική σύμβαση επιχορήγησης(6).

    Εάν αποδειχθεί αδύνατη η επίτευξη συμφωνίας με κάποιον προτείνοντα εντός εύλογης προθεσμίας που μπορεί να επιβάλουν οι υπηρεσίες της Επιτροπής, είναι δυνατό να διακοπούν οι διαπραγματεύσεις για την προετοιμασία της σύμβασης και να απορριφθεί η αντίστοιχη πρόταση. Οι υπηρεσίες της Επιτροπής θα διαπραγματευθούν τις επιλεγείσες προτάσεις ακολουθώντας τη σειρά τελικής κατάταξης των προτάσεων, εντός των ορίων των προβλεπόμενων δημοσιονομικών πόρων.

    Εάν οι διαπραγματεύσεις ολοκληρωθούν επιτυχώς, θα συναφθούν συμβάσεις επιχορήγησης.

    6. Εκθέσεις και έλεγχοι

    Τα έργα και οι δραστηριότητες υποστήριξης θα αποτελούν αντικείμενο τακτικών εκθέσεων προς την Επιτροπή, με σκοπό την κατάλληλη παρακολούθησή τους. Στο έργο της παρακολούθησης των δραστηριοτήτων, η Επιτροπή μπορεί να επικουρείται από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες (κατάλληλα εξουσιοδοτημένους, εάν χρειάζεται). Η Επιτροπή, ή οποιοσδήποτε εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπος της Επιτροπής, θα έχει το δικαίωμα να διενεργεί επιστημονικούς, τεχνολογικούς ή λογιστικούς ελέγχους στους συμμετέχοντες, ούτως ώστε να διασφαλισθεί ότι οι δραστηριότητες διεξάγονται ή έχουν διεξαχθεί σύμφωνα με τους όρους που έχουν δηλώσει οι συμμετέχοντες και σύμφωνα με τις διατάξεις της σύμβασης.

    7. Σύμβαση και δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας

    7.1. Γενικές αρχές

    Οι συμβάσεις επιχορήγησης που θα συναφθούν για τα έργα και τις δραστηριότητες υποστήριξης θα βασίζονται στο υπόδειγμα συμβάσεων του έκτου προγράμματος πλαισίου. Κάθε σύμβαση επιχορήγησης θα υπογραφεί από τον διατάκτη της Επιτροπής και από όλους τους συμμετέχοντες στην εκάστοτε κοινοπραξία.

    Στη σύμβαση είναι δυνατό να προστεθούν ειδικές ρήτρες σχετικές με την κυριότητα, την προστασία και την αξιοποίηση των γνώσεων, την τήρηση εμπιστευτικότητας, και τα δικαιώματα πρόσβασης, προκειμένου να συνεκτιμηθούν οι τυχόν ιδιαιτερότητες των δραστηριοτήτων που θα αναληφθούν στο πλαίσιο της εν λόγω προπαρασκευαστικής δράσης.

    7.2. Χρηματοδοτική συνεισφορά της Κοινότητας

    Η χρηματοδοτική συνεισφορά της Κοινότητας θα λάβει τη μορφή συνεισφοράς στον προϋπολογισμό, υπολογιζόμενης ως ποσοστό επί του προϋπολογισμού που θα καταρτίσουν οι συμμετέχοντες για την εκτέλεση του έργου ή της δραστηριότητας υποστήριξης. Οι δαπάνες που είναι αναγκαίες για την εκτέλεση του έργου ή της δραστηριότητας υποστήριξης θα πιστοποιούνται από εξωτερικό λογιστικό ελεγκτή ή, στην περίπτωση των δημόσιων οργανισμών, από αρμόδιο δημόσιο υπάλληλο.

    Για να είναι επιλέξιμες προς απόδοση, οι δαπάνες θα πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

    1. πρέπει να είναι πραγματικές, οικονομικές και αναγκαίες για την εκτέλεση του έργου ή της δραστηριότητας υποστήριξης,

    2. πρέπει να προσδιορίζονται σύμφωνα με τις συνήθεις αρχές λογιστικής του εκάστοτε συμμετέχοντος,

    3. πρέπει να έχουν ηθκαταχωριστεί στα λογιστικά βιβλία των συμμετεχόντων ή, στην περίπτωση πόρων προερχόμενων από τρίτους, στα λογιστικά βιβλία των τελευταίων,

    4. πρέπει να είναι απαλλαγμένες από έμμεσους φόρους, δασμούς και τόκους και να μην προσπορίζουν οποιοδήποτε κέρδος.

    7.3. Μηχανισμοί χρηματοδότησης

    Για τα έργα, προβλέπονται δύο μηχανισμοί χρηματοδότησης με βάση τις κατηγορίες έρευνας που καθορίζονται στο κοινοτικό πλαίσιο των κρατικών ενισχύσεων υπέρ της έρευνας και της ανάπτυξης(7):

    1. βιομηχανική έρευνα,

    2. δραστηριότητες προανταγωνιστικής ανάπτυξης.

    Για λόγους πληρότητας, προστέθηκε ένας τρίτος μηχανισμός χρηματοδότησης:

    3. διαχείριση των δραστηριοτήτων.

    Στον πίνακα που ακολουθεί εμφαίνονται τα μέγιστα ποσοστά χρηματοδοτικής συνεισφοράς της Κοινότητας στα έργα ανάλογα με τον μηχανισμό χρηματοδότησης.

    >ΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΑ>

    Σε περίπτωση σώρευσης της κοινοτικής χρηματοδοτικής συνεισφοράς με εθνική χρηματοδότηση υπό μορφή κρατικής ενίσχυσης, η συνολική δημόσια στήριξη δεν επιτρέπεται να υπερβεί, δυνάμει του κοινοτικού πλαισίου των κρατικών ενισχύσεων υπέρ της έρευνας και της ανάπτυξης, τα όρια του 75 % για τη βιομηχανική έρευνα και του 50 % για τις δραστηριότητες προανταγωνιστικής ανάπτυξης.

    Οι επιχορηγήσεις που θα παραχωρηθούν για τις δραστηριότητες υποστήριξης δεν υπόκεινται στους κανόνες που ισχύουν για τις κρατικές ενισχύσεις. Οι επιχορηγήσεις αυτές θα καλύψουν ποσοστό έως και 75 % των επιλέξιμων δαπανών, συμπεριλαμβανομένου ενδεχομένως ποσοστού έως και 10 % της συνολικής συνεισφοράς για τις δραστηριότητες διαχείρισης.

    7.4. Δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας

    Οι γνώσεις θα ανήκουν στους αναδόχους που τις παρήγαγαν. Για οποιαδήποτε μεταφορά γνώσεων που έχουν παραχθεί στο πλαίσιο σύμβασης επιχορήγησης, ή για οποιαδήποτε παραχώρηση δικαιωμάτων πρόσβασης σε τέτοιες γνώσεις σε άλλον οργανισμό εξωτερικό της κοινοπραξίας, θα απαιτείται έγκριση της Επιτροπής, των κρατών μελών στα οποία είναι εγκατεστημένοι οι συμμετέχοντες και των λοιπών αναδόχων.

    Η Επιτροπή ή τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη είναι δυνατό να αρνηθούν να παραχωρήσουν αυτή την έγκριση, κατ'επίκληση μειζόνων ευρωπαϊκών ή εθνικών συμφερόντων ή κατ'εφαρμογή της οικείας νομοθεσίας. Οι λοιποί ανάδοχοι είναι δυνατό να αρνηθούν να συναινέσουν στην υπόψη μεταφορά γνώσεων ή παραχώρηση δικαιωμάτων εάν είναι σε θέση να αποδείξουν ότι η μεταφορά γνώσεων ή παραχώρηση δικαιωμάτων μπορεί να ζημιώσει σοβαρά τα εμπορικά ή βιομηχανικά τους συμφέροντα ή ότι συνιστά παράβαση νομικών υποχρεώσεων.

    (1) Κατά τον χρόνο δημοσίευσης των προσκλήσεων υποβολής προτάσεων, η Επιτροπή θα εκδώσει λεπτομερή οδηγό για τους προτείνοντες.

    (2) Ως κράτη μέλη νοούνται όλα τα κράτη της ΕΕ των 25, συμπεριλαμβανομένων των προσχωρούντων κρατών.

    (3) ΕΕ L 317 της 3.12.2001.

    (4) Εάν η σύνθεση ενός ΕΟΟΣ ανταποκρίνεται σε αυτές τις προϋποθέσεις, ο ΕΟΟΣ είναι επίσης επιλέξιμος.

    (5) Δημοσιονομικός κανονισμός, άρθρα 114 και 93.

    (6) Δημοσιονομικός κανονισμός, άρθρα 114 και 94.

    (7) ΕΕ C 45 της 17.2.1996, σ. 5.

    Top