EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32003D0858

2003/858/ΕΚ: Απόφαση της Επιτροπής, της 21ης Νοεμβρίου 2003, σχετικά με τον καθορισμό των όρων υγειονομικού ελέγχου και των απαιτήσεων πιστοποίησης για τις εισαγωγές ζώντων ψαριών, των αυγών και των γαμετών τους που προορίζονται για καλλιέργεια και ζώντων ψαριών υδατοκαλλιέργειας και των προϊόντων τους που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ) [κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό Ε(2003) 4219]

ΕΕ L 324 της 11.12.2003, p. 37–54 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

Το έγγραφο αυτό έχει δημοσιευτεί σε ειδική έκδοση (CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/12/2008; καταργήθηκε από 32008R1251

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2003/858/oj

11.12.2003   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 324/37


ΑΠΌΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 21ης Νοεμβρίου 2003

σχετικά με τον καθορισμό των όρων υγειονομικού ελέγχου και των απαιτήσεων πιστοποίησης για τις εισαγωγές ζώντων ψαριών, των αυγών και των γαμετών τους που προορίζονται για καλλιέργεια και ζώντων ψαριών υδατοκαλλιέργειας και των προϊόντων τους που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση

[κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό Ε(2003) 4219]

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

(2003/858/ΕΚ)

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας,

την οδηγία 91/67/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 28ης Ιανουαρίου 1991, σχετικά με τους όρους υγειονομικού ελέγχου που διέπουν τη διάθεση στην αγορά ζώων και προϊόντων υδατοκαλλιέργειας (1), όπως τροποποιήθηκε τελευταία από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 806/2003 του Συμβουλίου (2), και ιδίως το άρθρο 19 παράγραφος 1, το άρθρο 20 παράγραφος 1 και το άρθρο 21 παράγραφος 2,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Πρέπει να καταρτιστεί κατάλογος των τρίτων χωρών ή των μερών τους από όπου τα κράτη μέλη επιτρέπεται να εισάγουν ζώντα ψάρια, τα αυγά και τους γαμέτες τους για καλλιέργεια εντός της Κοινότητας.

(2)

Είναι αναγκαίο να θεσπιστούν ειδικοί όροι υγειονομικού ελέγχου και υποδείγματα πιστοποιητικών για αυτές τις τρίτες χώρες, λαμβανομένης υπόψη της υγειονομικής κατάστασης που επικρατεί στην οικεία τρίτη χώρα όσον αφορά τα προς εισαγωγή ψάρια, αυγά ή γαμέτες, με σκοπό να αποφεύγεται η εισαγωγή παθογόνων παραγόντων οι οποίοι θα μπορούσαν να προκαλέσουν σημαντικό αντίκτυπο στο απόθεμα ψαριών της Κοινότητας.

(3)

Κρίνεται σκόπιμο να δοθεί προσοχή στις νεοεμφανιζόμενες ασθένειες καθώς και στις ασθένειες που είναι εξωτικές προς την Κοινότητα και οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρό αντίκτυπο στα αποθέματα ψαριών της Κοινότητας. Επιπροσθέτως, πρέπει να συνυπολογίζονται η πολιτική εμβολιασμού και η κατάσταση που επικρατεί όσον αφορά την επιζωοτική αιματοποιητική νέκρωση (EHN) και τις ασθένειες των ψαριών που αναφέρονται στο παράρτημα A της οδηγίας 91/67/ΕΟΚ στον τόπο παραγωγής και, όπου κρίνεται σκόπιμο, στον τόπο προορισμού.

(4)

Είναι αναγκαίο οι χώρες ή τα μέρη τους από όπου επιτρέπεται στα κράτη μέλη να εισάγουν ζώντα ψάρια, αυγά και γαμέτες τους για καλλιέργεια να εφαρμόζουν όρους ελέγχου και παρακολούθησης των ασθενειών τουλάχιστον ισοδύναμους με τα κοινοτικά πρότυπα, όπως αυτά ορίζονται στην οδηγία 91/67/ΕΟΚ και στην οδηγία 93/53/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 24ης Ιουνίου 1993, σχετικά με τη θέσπιση στοιχειωδών κοινοτικών μέτρων για την καταπολέμηση ορισμένων νόσων των ψαριών (3) όπως τροποποιήθηκε τελευταία από την απόφαση 2001/288/ΕΚ της Επιτροπής (4). Οι εφαρμοζόμενες μέθοδοι δειγματοληψίας και δοκιμής πρέπει να είναι τουλάχιστον ισοδύναμες με τις μεθόδους, αφενός, της απόφασης 2001/183/ΕΚ της Επιτροπής, της 22ας Φεβρουαρίου 2001, για τον καθορισμό των τεχνικών δειγματοληψίας και των διαγνωστικών μεθόδων για την ανίχνευση και τη διαπίστωση ορισμένων ασθενειών ιχθύων, καθώς και για την κατάργηση της απόφασης 92/532/ΕΟΚ (5), και, αφετέρου, της απόφασης 2003/466/ΕΚ της Επιτροπής, της 13ης Ιουνίου 2003, για τη θέσπιση κριτηρίων για τον καθορισμό ζωνών και την εντεταλμένη επιτήρηση ύστερα από υπόνοιες για την ύπαρξη ή επιβεβαίωση της ύπαρξης λοιμώδους αναιμίας του σολομού (ISA) (6). Στις περιπτώσεις όπου οι μέθοδοι δειγματοληψίας και δοκιμής δεν ορίζονται στην κοινοτική νομοθεσία, οι εφαρμοζόμενες αντίστοιχες μέθοδοι πρέπει να είναι σύμφωνες με τις οριζόμενες στο εγχειρίδιο διαγνωστικών δοκιμών για τους υδρόβιους οργανισμούς του διεθνούς γραφείου επιζωοτιών (ΟΙΕ).

(5)

Κρίνεται απαραίτητο οι οικείες αρμόδιες αρχές των εν λόγω τρίτων χωρών να ειδοποιούν με τηλεομοιοτυπία (φαξ), τηλεγράφημα ή μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου την Επιτροπή και τα κράτη μέλη εντός 24 ωρών για οποιοδήποτε κρούσμα επιζωοτικής αιματοποιητικής νέκρωσης (EHN) ή ασθενειών που αναφέρονται στο παράρτημα A της οδηγίας 91/67/ΕΟΚ, καθώς και οποιασδήποτε άλλης ασθένειας που εκδηλώνεται προκαλώντας σημαντικό αντίκτυπο στα αποθέματα ψαριών εντός της επικράτειάς τους ή τμημάτων αυτής από όπου επιτρέπονται οι εισαγωγές που καλύπτονται από την παρούσα απόφαση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι οικείες αρμόδιες αρχές των εν λόγω τρίτων χωρών πρέπει να λαμβάνουν μέτρα ώστε να αποτρέπουν την εξάπλωση της ασθένειας εντός της Κοινότητας. Επιπροσθέτως και κατά περίπτωση, η Επιτροπή και τα κράτη μέλη πρέπει να ενημερώνονται για οποιαδήποτε μεταβολή στην πολιτική εμβολιασμού κατά των υπό εξέταση ασθενειών.

(6)

Επιπλέον, κατά την εισαγωγή ζώντων ψαριών υδατοκαλλιέργειας και των προϊόντων τους για ανθρώπινη κατανάλωση, είναι αναγκαίο να εμποδίζεται η εισαγωγή εντός της Κοινότητας σοβαρών ασθενειών που προσβάλλουν τα ζώα υδατοκαλλιέργειας.

(7)

Ως εκ τούτου, κρίνεται αναγκαίο να συμπληρωθούν με τις υγειονομικές απαιτήσεις πιστοποίησης οι απαιτήσεις πιστοποίησης που αφορούν την εισαγωγή ζώντων ψαριών υδατοκαλλιέργειας και των προϊόντων τους δυνάμει της οδηγίας 91/493/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 22ας Ιουλίου 1991, περί καθορισμού των υγειονομικών κανόνων που διέπουν την παραγωγή και τη διάθεση στην αγορά των αλιευτικών προϊόντων (7), όπως τροποποιήθηκε τελευταία από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 806/2003.

(8)

Η απελευθέρωση ψαριών που δύνανται να είναι φορείς της ασθένειας σε μη περίκλειστα ύδατα στην Κοινότητα θα περιόριζε τη δυνατότητα ελέγχου και εξάλειψης των ασθενειών που είναι εξωτικές προς την Κοινότητα και οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρό αντίκτυπο στα αποθέματα ψαριών της Κοινότητας. Ως εκ τούτου, τα ζώντα ψάρια, τα αυγά και οι γαμέτες υδατοκαλλιέργειας πρέπει να εισάγονται στην Κοινότητα μόνο εάν πρόκειται να εισαχθούν σε ιχθυοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

(9)

Η παρούσα απόφαση δεν ισχύει για τις εισαγωγές τροπικών καλλωπιστικών ψαριών που διατηρούνται μονίμως εντός ενυδρείων.

(10)

Η παρούσα απόφαση εφαρμόζεται με την επιφύλαξη των κανόνων δημόσιας υγείας που ορίζονται στην οδηγία 91/493/ΕΟΚ.

(11)

Η παρούσα απόφαση εφαρμόζεται με την επιφύλαξη των κοινοτικών ή εθνικών διατάξεων για τη διατήρηση των ειδών.

(12)

Η οδηγία 96/93/ΕΚ του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 1996, σχετικά με την πιστοποίηση ζώων και ζωικών προϊόντων (8) θεσπίζει πρότυπα πιστοποίησης. Οι κανόνες και οι αρχές που εφαρμόζονται από πιστοποιούντες επιθεωρητές τρίτων χωρών πρέπει να παρέχουν εγγυήσεις ισοδύναμες με τις θεσπιζόμενες στην εν λόγω οδηγία.

(13)

Οι αρχές που ορίζονται στην οδηγία 2002/99/ΕΚ του Συμβουλίου, της 16ης Δεκεμβρίου 2002, για τους κανόνες υγειονομικού ελέγχου που διέπουν την παραγωγή, μεταποίηση, διανομή και εισαγωγή προϊόντων ζωικής προέλευσης που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση (9), και ιδίως στο άρθρο 3 της οδηγίας αυτής, πρέπει να συνυπολογιστούν.

(14)

Πρέπει να προβλεφθεί μεταβατική περίοδος για την εφαρμογή των νέων απαιτήσεων πιστοποίησης εισαγωγής.

(15)

Ο κατάλογος των εγκεκριμένων χωρών που παρατίθεται στο παράρτημα Ι της παρούσας απόφασης πρέπει να επανεξεταστεί το αργότερο δώδεκα μήνες από την ημερομηνία εφαρμογής της.

(16)

Τα μέτρα που προβλέπονται στην παρούσα απόφαση είναι σύμφωνα με τη γνώμη της μόνιμης επιτροπής για την τροφική αλυσίδα και την υγεία των ζώων,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

Πεδίο εφαρμογής

1.   Η παρούσα απόφαση ορίζει εναρμονισμένους υγειονομικούς κανόνες όσον αφορά τις εισαγωγές:

α)

ζώντων ψαριών, των αυγών και γαμετών τους που προορίζονται για καλλιέργεια εντός της Κοινότητας·

β)

ζώντων ψαριών υδατοκαλλιέργειας τα οποία προορίζονται για τον εμπλουτισμό εγκαταστάσεων ψυχαγωγικής αλιείας στην Κοινότητα·

γ)

ζώντων ψαριών υδατοκαλλιέργειας και των προϊόντων τους, τα οποία προορίζονται για άμεση ανθρώπινη κατανάλωση ή για περαιτέρω μεταποίηση πριν από την ανθρώπινη κατανάλωση.

2.   Η παρούσα απόφαση δεν ισχύει για την εισαγωγή τροπικών καλλωπιστικών ψαριών που διατηρούνται μονίμως εντός ενυδρείων.

Άρθρο 2

Ορισμοί

1.   Για τους σκοπούς της παρούσας απόφασης εφαρμόζονται οι ορισμοί του άρθρου 2 των οδηγιών 91/67/ΕΟΚ και 93/53/ΕΚ.

2.   Εφαρμόζονται επίσης οι ακόλουθοι ορισμοί:

α)

ως «υδατοκαλλιέργειας» νοούνται τα ψάρια που κατάγονται από ιχθυοτροφικές εκμεταλλεύσεις·

β)

ως «εγκεκριμένο κέντρο εισαγωγής» νοείται κάθε εγκατάσταση εντός της Κοινότητας στην οποία εφαρμόζονται ειδικά μέτρα βιολογικής ασφάλειας, που έχουν εγκριθεί από την αρμόδια αρχή του οικείου κράτους μέλους, για την περαιτέρω μεταποίηση των εισαγόμενων ζώντων ψαριών υδατοκαλλιέργειας και των προϊόντων τους·

γ)

ως «παράκτια ζώνη» νοείται η ζώνη που αποτελείται από τμήμα ακτής ή θαλάσσιου νερού ή εκβολής ποταμού:

i)

που έχει ακριβή γεωγραφική οριοθέτηση και συνιστά ομοιογενές υδρολογικό σύστημα ή σειρά τέτοιων συστημάτων, ή

ii)

που βρίσκεται μεταξύ των εκβολών δύο υδατορευμάτων, ή

iii)

όπου βρίσκεται(-ονται) μια ή περισσότερες εκμεταλλεύσεις και όλες οι εκμεταλλεύσεις περιβάλλονται από κατάλληλες ζώνες προστασίας και από τις δύο πλευρές της εκμετάλλευσης ή των εκμεταλλεύσεων·

δ)

ως «ηπειρωτική ζώνη» νοείται η ζώνη που αποτελείται είτε:

i)

από τμήμα του εδάφους που περιλαμβάνει ολόκληρη λεκάνη απορροής από τις πηγές των υδάτινων οδών έως τις εκβολές ή περισσότερες λεκάνες απορροής όπου εκτρέφονται, διατηρούνται ή αλιεύονται ψάρια, περιβαλλόμενο, εφόσον είναι αναγκαίο, από προστατευτική ζώνη στην οποία λειτουργεί πρόγραμμα παρακολούθησης, χωρίς να χρειάζεται να αποκτήσει καθεστώς εγκεκριμένης ζώνης, ή

ii)

από τμήμα της λεκάνης απορροής από τις πηγές των υδάτινων οδών έως ένα φυσικό ή τεχνητό φράγμα που εμποδίζει τη μετανάστευση των ψαριών από τα κατάντη του φράγματος αυτού, περιβαλλόμενο, εφόσον είναι αναγκαίο, από προστατευτική ζώνη στην οποία λειτουργεί πρόγραμμα παρακολούθησης, χωρίς να χρειάζεται να αποκτήσει καθεστώς εγκεκριμένης ζώνης.

Το μέγεθος και η γεωγραφική κατάσταση της ηπειρωτικής ζώνης πρέπει να είναι τέτοια ώστε οι πιθανότητες εκ νέου μόλυνσης, π.χ. με τη μετανάστευση ψαριών, να είναι ελαχιστοποιημένες·

ε)

ως «ορισθείσα εκμετάλλευση» νοείται είτε:

i)

παράκτια εκμετάλλευση σε τρίτη χώρα υποκείμενη σε όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να εμποδίζεται η εισαγωγή ασθενειών και στην οποία η παροχή νερού γίνεται με σύστημα που εξασφαλίζει την πλήρη εξουδετέρωση των ακόλουθων παθογόνων παραγόντων: λοιμώδης αναιμία του σολομού (ISA), ιογενής αιμορραγική σηψαιμία (VHS) και λοιμώδης αιματοποιητική νέκρωση (IHN), ή

ii)

ηπειρωτική εκμετάλλευση σε τρίτη χώρα υποκείμενη σε όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να αποτρέπεται η εισαγωγή ασθενειών. Η εκμετάλλευση αυτή προστατεύεται, εφόσον κρίνεται απαραίτητο, από πλημμύρες και διήθηση υδάτων και στα κατάντη υπάρχει φυσικό ή τεχνητό φράγμα που εμποδίζει την είσοδο ψαριών στην εν λόγω εκμετάλλευση. Η παροχή νερού στη μονάδα πραγματοποιείται απευθείας από γεώτρηση, πηγή ή πηγάδι μέσω αγωγού, ανοιχτού διαύλου ή φυσικής διόδου που δεν συνιστούν πηγή μόλυνσης για την εκμετάλλευση και δεν επιτρέπουν την είσοδο μη εκτρεφόμενων ψαριών. Η παροχέτευση νερού τελεί υπό τον έλεγχο της εκμετάλλευσης ή των αρμοδίων αρχών·

στ)

ως «εγκατάσταση» νοείται κάθε εγκεκριμένος σύμφωνα με την οδηγία 91/493/ΕΟΚ χώρος στον οποίο συντελείται η προπαρασκευή, μεταποίηση, ψύξη, κατάψυξη, συσκευασία ή αποθήκευση των προϊόντων αλιείας, αλλά από τον οποίο εξαιρούνται οι ιχθυόσκαλες και οι αγορές χονδρικής, όπου οι μόνες δραστηριότητες που πραγματοποιούνται είναι η έκθεση και η χονδρική πώληση των αλιευτικών προϊόντων·

ζ)

ως «καλλιέργεια» νοείται η δραστηριότητα που συντελείται σε οποιαδήποτε εκμετάλλευση ή, γενικότερα, οποιαδήποτε γεωγραφικώς προσδιορισμένη εγκατάσταση στην οποία εκτρέφονται ή διατηρούνται ψάρια με σκοπό τη διάθεσή τους στην αγορά·

η)

ως «προϊόντα ψαριών υδατοκαλλιέργειας» νοούνται οποιαδήποτε προϊόντα που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση και τα οποία προέρχονται από ψάρια υδατοκαλλιέργειας, συμπεριλαμβανομένων των ολόκληρων (μη εκσπλαχνισθέντων) ψαριών, των εκσπλαχνισθέντων ψαριών, των φιλέτων ψαριών και οποιουδήποτε προϊόντος τους·

θ)

ως «περαιτέρω μεταποίηση» νοείται η προπαρασκευή και επεξεργασία πριν από την ανθρώπινη κατανάλωση, με οποιαδήποτε μέθοδο ή τεχνική, από όπου παράγονται απόβλητα ή υποπροϊόντα ικανά να προκαλέσουν κίνδυνο εξάπλωσης των ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων ενεργειών που επηρεάζουν την ανατομική ακεραιότητα, όπως η αφαίμαξη, η απεντέρωση/ο εκσπλαχνισμός, ο αποκεφαλισμός, η κοπή σε φέτες ή φιλέτα·

ι)

ως «άμεση ανθρώπινη κατανάλωση» νοείται όταν τα ψάρια που εισάγονται για τους σκοπούς ανθρώπινης κατανάλωσης δεν υποβάλλονται σε καμία περαιτέρω μεταποίηση εντός της Κοινότητας πριν από τη διάθεσή τους στη λιανική αγορά για ανθρώπινη κατανάλωση·

ια)

ως «εγκαταστάσεις ψυχαγωγικής αλιείας» νοούνται οι τεχνητές ή φυσικές λίμνες και τα μη περίκλειστα ύδατα, το αλιευτικό απόθεμα των οποίων διατηρείται με την εισαγωγή ψαριών κυρίως για σκοπούς ψυχαγωγικής αλιείας παρά για τη διατήρηση ή τη βελτίωση του φυσικού πληθυσμού τους·

ιβ)

ως «έδαφος» νοείται ολόκληρη χώρα, παράκτια ζώνη, ηπειρωτική ζώνη ή ορισθείσα εκμετάλλευση, η οποία έχει εγκριθεί από την κεντρική αρμόδια αρχή της οικείας τρίτης χώρας για την πραγματοποίηση εξαγωγών προς την Κοινότητα.

Άρθρο 3

Προϋποθέσεις εισαγωγής εντός της Ευρωπαϊκής Κοινότητας ζώντων ψαριών, των αυγών και γαμετών τους για καλλιέργεια, καθώς και ζώντων ψαριών υδατοκαλλιέργειας για τον εμπλουτισμό εγκαταστάσεων ψυχαγωγικής αλιείας

1.   Τα κράτη μέλη επιτρέπουν την εισαγωγή ζώντων ψαριών, των αυγών και γαμετών τους εντός της Κοινότητας για καλλιέργεια μόνο εάν:

α)

το ψάρι κατάγεται από έδαφος που περιλαμβάνεται στο παράρτημα I·

β)

η αποστολή πληροί τις εγγυήσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν τη συσκευασία και την επισήμανση, καθώς και τις οικείες ειδικές συμπληρωματικές απαιτήσεις, όπως αυτές ορίζονται στο υγειονομικό πιστοποιητικό, το οποίο έχει συνταχθεί σύμφωνα με το υπόδειγμα του παραρτήματος II, λαμβανομένων υπόψη των επεξηγηματικών σημειώσεων του παραρτήματος III, και

γ)

τα ψάρια έχουν μεταφερθεί υπό συνθήκες που δεν αλλοιώνουν την κατάσταση της υγείας τους.

2.   Τα κράτη μέλη επιτρέπουν την εισαγωγή στο έδαφός τους ζώντων ψαριών υδατοκαλλιέργειας, των αυγών και γαμετών τους, που προορίζονται για τον άμεσο εμπλουτισμό των εγκαταστάσεων ψυχαγωγικής αλιείας μόνο εφόσον:

α)

η αποστολή συνάδει προς τους κανόνες που ορίζονται στην παράγραφο 1·

β)

η εγκατάσταση ψυχαγωγικής αλιείας δεν αποτελείται από λίμνες ή μη περίκλειστα ύδατα.

3.   Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι τα εισαγόμενα ψάρια υδατοκαλλιέργειας, τα αυγά και οι γαμέτες τους, που προορίζονται για καλλιέργεια ή για τον εμπλουτισμό εγκαταστάσεων ψυχαγωγικής αλιείας σε κοινοτικά ύδατα, εισάγονται σε εκμεταλλεύσεις και σε εγκαταστάσεις ψυχαγωγικής αλιείας που αποτελούνται από τεχνητές λίμνες και δεν εισάγονται σε μη περίκλειστα ύδατα.

4.   Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι τα εισαγόμενα ζώντα ψάρια υδατοκαλλιέργειας, τα αυγά και οι γαμέτες τους μεταφέρονται απευθείας στην εκμετάλλευση ή την τεχνητή λίμνη προορισμού, όπως ορίζεται στο υγειονομικό πιστοποιητικό.

Άρθρο 4

Προϋποθέσεις σχετικές με την εισαγωγή ζώντων ψαριών υδατοκαλλιέργειας για ανθρώπινη κατανάλωση

Τα κράτη μέλη επιτρέπουν την εισαγωγή στο έδαφός τους ζώντων ψαριών υδατοκαλλιέργειας που προορίζονται για άμεση ανθρώπινη κατανάλωση ή για περαιτέρω μεταποίηση πριν από την ανθρώπινη κατανάλωση μόνον εφόσον:

α)

η αποστολή πληροί τις προϋποθέσεις του άρθρου 3 παράγραφος 1 και του άρθρου 7 παράγραφος 1 της παρούσας απόφασης, ή

β)

τα ψάρια αποστέλλονται απευθείας σε εγκεκριμένο κέντρο εισαγωγής προς θανάτωση και εκσπλαχνισμό.

Άρθρο 5

Προϋποθέσεις σχετικές με την εισαγωγή προϊόντων ψαριών υδατοκαλλιέργειας, με σκοπό την περαιτέρω μεταποίησή τους πριν από την ανθρώπινη κατανάλωση

1.   Τα κράτη μέλη επιτρέπουν την εισαγωγή στο έδαφός τους προϊόντων ψαριών υδατοκαλλιέργειας που προορίζονται για περαιτέρω μεταποίηση πριν από την ανθρώπινη κατανάλωση μόνο εφόσον:

α)

τα ψάρια κατάγονται από τρίτες χώρες και εγκαταστάσεις εγκεκριμένες δυνάμει του άρθρου 11 της οδηγίας 91/493/ΕΟΚ και πληρούν τις σχετικές με τη δημόσια υγεία απαιτήσεις πιστοποίησης, όπως αυτές ορίζονται στην εν λόγω οδηγία, και

β)

η αποστολή πληροί τις εγγυήσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν τη συσκευασία και την επισήμανση, καθώς και τις οικείες ειδικές συμπληρωματικές απαιτήσεις, όπως αυτές ορίζονται στο υγειονομικό πιστοποιητικό, το οποίο έχει συνταχθεί σύμφωνα με το υπόδειγμα του παραρτήματος IV, λαμβανομένων υπόψη των επεξηγηματικών σημειώσεων του παραρτήματος III.

2.   Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι η επεξεργασία των προϊόντων ψαριών υδατοκαλλιέργειας πραγματοποιείται σε εγκεκριμένα κέντρα εισαγωγής, εκτός εάν:

α)

τα ψάρια έχουν εκσπλαχνισθεί πριν από την αποστολή τους, ή

β)

το υγειονομικό καθεστώς του τόπου καταγωγής είναι ισοδύναμο με του τόπου μεταποίησης, ιδίως όσον αφορά την επιζωοτική αιματοποιητική νέκρωση (EHN) και τις ασθένειες που αναφέρονται στους καταλόγους I και II, στήλη 1 του παραρτήματος A της οδηγίας 91/67/ΕΟΚ.

Άρθρο 6

Προϋποθέσεις σχετικές με την εισαγωγή προϊόντων ψαριών υδατοκαλλιέργειας για άμεση ανθρώπινη κατανάλωση

Τα κράτη μέλη επιτρέπουν την εισαγωγή στο έδαφός τους προϊόντων ψαριών υδατοκαλλιέργειας που προορίζονται για άμεση ανθρώπινη κατανάλωση, μόνο εφόσον:

α)

τα ψάρια κατάγονται από τρίτες χώρες και εγκαταστάσεις εγκεκριμένες δυνάμει του άρθρου 11 της οδηγίας 91/493/ΕΟΚ και πληρούν τις σχετικές με τη δημόσια υγεία απαιτήσεις πιστοποίησης, όπως αυτές ορίζονται στην εν λόγω οδηγία·

β)

η αποστολή πληροί τις εγγυήσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν τη συσκευασία και την επισήμανση, όπως αυτές ορίζονται στο υγειονομικό πιστοποιητικό, το οποίο έχει συνταχθεί σύμφωνα με το υπόδειγμα του παραρτήματος V, λαμβανομένων υπόψη των επεξηγηματικών σημειώσεων του παραρτήματος III·

γ)

η αποστολή αποτελείται από έτοιμες προς κατανάλωση συσκευασίες μεγέθους κατάλληλου για λιανική πώληση απευθείας στον τελικό καταναλωτή, όπως:

i)

φιλέτα συσκευασμένα σε κενό αέρος,

ii)

προϊόντα ερμητικά σφραγισμένα ή που έχουν υποστεί άλλη θερμική επεξεργασία,

iii)

κατεψυγμένοι όγκοι σάρκας ψαριού,

iv)

εκσπλαχνισμένα ψάρια κατεψυγμένα ή τοποθετημένα σε πάγο.

Άρθρο 7

Πιστοποίηση

1.   Στην περίπτωση ζώντων ψαριών, των αυγών και των γαμετών τους, η αρμόδια αρχή στο συνοριακό σταθμό ελέγχου του κράτους μέλους άφιξης συμπληρώνει το έγγραφο που αναφέρεται στο παράρτημα της απόφασης 92/527/ΕΟΚ της Επιτροπής (10), με την κατάλληλη δήλωση από τις προβλεπόμενες στο παράρτημα VI της παρούσας απόφασης.

2.   Στην περίπτωση προϊόντων ψαριών υδατοκαλλιέργειας, η αρμόδια αρχή στο συνοριακό σταθμό ελέγχου του κράτους μέλους άφιξης συμπληρώνει το έγγραφο που αναφέρεται στο παράρτημα B της απόφασης 93/13/ΕΟΚ της Επιτροπής (11), με την κατάλληλη δήλωση από τις προβλεπόμενες στο παράρτημα VΙ της παρούσας απόφασης.

Άρθρο 8

Πρόληψη της μόλυνσης των φυσικών υδάτων

1.   Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι τα εισαγόμενα ζώντα ψάρια υδατοκαλλιέργειας και τα προϊόντα τους που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση δεν εισάγονται και δεν μολύνουν τα φυσικά ύδατα της επικράτειάς τους.

2.   Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι τα ύδατα μεταφοράς από εισαγόμενα φορτία δεν προκαλούν μόλυνση των φυσικών υδάτων στην επικράτειά τους.

Άρθρο 9

Έγκριση κέντρων εισαγωγής

1.   Η αρμόδια αρχή των κρατών μελών εγκρίνει εγκατάσταση ως εγκεκριμένο κέντρο εισαγωγής υπό την προϋπόθεση ότι αυτή πληροί τους ελάχιστους υγειονομικούς όρους του παραρτήματος VΙΙ της παρούσας απόφασης.

2.   Η αρμόδια αρχή των κρατών μελών καταρτίζει κατάλογο των εγκεκριμένων κέντρων εισαγωγής, καθένα από τα οποία λαμβάνει επίσημο αριθμό.

3.   Ο κατάλογος των εγκεκριμένων κέντρων εισαγωγής, όπως και κάθε μεταγενέστερη τροποποίησή του, κοινοποιείται από την αρμόδια αρχή κάθε κράτους μέλους στην Επιτροπή και στα άλλα κράτη μέλη.

Άρθρο 10

Ημερομηνία εφαρμογής

Η παρούσα απόφαση εφαρμόζεται από την 1η Μαΐου 2004.

Άρθρο 11

Η παρούσα απόφαση απευθύνεται στα κράτη μέλη.

Βρυξέλλες, 21 Νοεμβρίου 2003.

Για την Επιτροπή

David BYRNE

Μέλος της Επιτροπής


(1)  ΕΕ L 46 της 19.2.1991, σ. 1.

(2)  ΕΕ L 122 της 16.5.2003, σ. 1.

(3)  ΕΕ L 175 της 19.7.1993, σ. 23.

(4)  ΕΕ L 99 της 10.4.2001, σ. 11.

(5)  ΕΕ L 67 της 9.3.2001, σ. 65.

(6)  ΕΕ L 156 της 25.6.2003, σ. 61.

(7)  ΕΕ L 268 της 24.9.1991, σ. 15.

(8)  ΕΕ L 13 της 16.1.1997, σ. 28.

(9)  ΕΕ L 18 της 23.1.2003, σ. 11.

(10)  ΕΕ L 332 της 18.11.1992, σ. 22.

(11)  ΕΕ L 9 της 15.1.1993, σ. 33.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

Image


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

Image

Image

Image

Image

Image

Image


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III

Image


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV

Image

Image


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ V

Image


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VI

Δηλώσεις εκδιδόμενες από την αρμόδια αρχή στο συνοριακό σταθμό ελέγχου για τη συμπλήρωση του εγγράφου που αναφέρεται στο παράρτημα της απόφασης 92/527/ΕΟΚ ή στο παράρτημα Β της απόφασης 93/13/ΕΟΚ

Η αρμόδια αρχή στο συνοριακό σταθμό ελέγχου του κράτους μέλους άφιξης συμπληρώνει το έγγραφο που αναφέρεται στο παράρτημα της απόφασης 92/527/ΕΟΚ ή στο παράρτημα Β της απόφασης 93/13/ΕΟΚ με την κατάλληλη από τις παρακάτω δηλώσεις:

A.   Δηλώσεις που προστίθενται στο έγγραφο που αναφέρεται στο παράρτημα της απόφασης 92/527/ΕΟΚ όσον αφορά τα ζώντα ψάρια, τα αυγά και τους γαμέτες τους που προορίζονται για καλλιέργεια, και τα ζώντα ψάρια υδατοκαλλιέργειας που προορίζονται για εμπλουτισμό των εγκαταστάσεων ψυχαγωγικής αλιείας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα

είτε:

«[Ζώντα ψάρια] (1) [και] (1) [αυγά] (1) [και] (1) [γαμέτες] (1) που έχουν πιστοποιηθεί για καλλιέργεια σε ζώνες και εκμεταλλεύσεις της Ευρωπαϊκής Κοινότητας εξαιρουμένων αυτών με εγκεκριμένο κοινοτικό πρόγραμμα ή καθεστώς, με πρόσθετες εγγυήσεις ή προστατευτικά μέτρα όσον αφορά τις ασθένειες: ιογενής αιμορραγική σηψαιμία (VHS), λοιμώδης αιματοποιητική νέκρωση (IHN), εαρινή ιαιμία του κυπρίνου (SVC) και γυροδακτύλωση (Gyrodactylus salaris)»

,

ή:

«Ζώντα ψάρια υδατοκαλλιέργειας πιστοποιημένα για τον εμπλουτισμό εγκαταστάσεων ψυχαγωγικής αλιείας εντός ζωνών και εκμεταλλεύσεων της Ευρωπαϊκής Κοινότητας εξαιρουμένων αυτών με εγκεκριμένο κοινοτικό πρόγραμμα ή καθεστώς, με πρόσθετες εγγυήσεις ή προστατευτικά μέτρα όσον αφορά τις ασθένειες: ιογενής αιμορραγική σηψαιμία (VHS), λοιμώδης αιματοποιητική νέκρωση (IHN), εαρινή ιαιμία του κυπρίνου (SVC) και γυροδακτύλωση (Gyrodactylus salaris)»

,

ή:

«[Ζώντα ψάρια] (1) [και] (1) [αυγά] (1) [και] (1) [γαμέτες] (1) πιστοποιημένα για καλλιέργεια σε ζώνες και εκμεταλλεύσεις της Ευρωπαϊκής Κοινότητας συμπεριλαμβανομένων αυτών με εγκεκριμένο κοινοτικό πρόγραμμα ή καθεστώς, με πρόσθετες εγγυήσεις ή προστατευτικά μέτρα όσον αφορά τις ασθένειες: [ιογενής αιμορραγική σηψαιμία (VHS)] (1) [και] (1) [λοιμώδης αιματοποιητική νέκρωση (IHN)] (1) [και] (1) [εαρινή ιαιμία του κυπρίνου (SVC)] (1) [και] (1) [γυροδακτύλωση (Gyrodactylus salaris)] (1)»

,

ή:

«Ζώντα ψάρια υδατοκαλλιέργειας που έχουν πιστοποιηθεί για τον εμπλουτισμό εγκαταστάσεων ψυχαγωγικής αλιείας εντός ζωνών και εκμεταλλεύσεων της Ευρωπαϊκής Κοινότητας συμπεριλαμβανομένων αυτών με εγκεκριμένο κοινοτικό πρόγραμμα ή καθεστώς, με πρόσθετες εγγυήσεις ή προστατευτικά μέτρα όσον αφορά τις ασθένειες: [ιογενής αιμορραγική σηψαιμία (VHS)] (1) [και] (1) [λοιμώδης αιματοποιητική νέκρωση (IHN)] (1) [και] (1) [εαρινή ιαιμία του κυπρίνου (SVC)] (1) [και] (1) [γυροδακτύλωση (Gyrodactylus salaris)] (1)»

.

B.   Δηλώσεις προστιθέμενες στο έγγραφο που αναφέρεται στο παράρτημα Β της απόφασης 93/13/ΕΟΚ όσον αφορά τα προϊόντα ψαριών υδατοκαλλιέργειας που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση

είτε:

«Προϊόντα μη εκσπλαχνισθέντωνψαριών υδατοκαλλιέργειας πιστοποιημένων προς εξαγωγή στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα [εκτός των ζωνών με κοινοτικό εγκεκριμένο καθεστώς όσον αφορά την [VHS] (2) [και] (3) [IHN] (4)] (5) για περαιτέρω μεταποίηση [σε εγκεκριμένα κέντρα εισαγωγής] (6) πριν από την ανθρώπινη κατανάλωση»

,

ή

«Προϊόντα εκσπλαχνισθέντωνψαριών υδατοκαλλιέργειας πιστοποιημένων προς εξαγωγή στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα για περαιτέρω μεταποίηση πριν από την ανθρώπινη κατανάλωση»

,

ή

«Προϊόντα ψαριών υδατοκαλλιέργειας πιστοποιημένων προς εξαγωγή στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα για άμεση ανθρώπινη κατανάλωση.»

.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VII

Ελάχιστοι υγειονομικοί όροι σχετικά με την έγκριση των «εγκεκριμένων κέντρων εισαγωγής» για τη μεταποίηση ψαριών υδατοκαλλιέργειας

A.   Γενικές διατάξεις

1.

Τα κράτη μέλη εγκρίνουν εγκαταστάσεις ως κέντρα εισαγωγής προς περαιτέρω μεταποίηση εισαγόμενων ζώντων ψαριών υδατοκαλλιέργειας και των προϊόντων τους μόνον υπό τον όρο ότι οι συνθήκες που επικρατούν στο κέντρο εισαγωγής είναι τέτοιες ώστε να αποφεύγονται οι κίνδυνοι μόλυνσης των ψαριών εντός των κοινοτικών υδάτων με παθογόνους παράγοντες ικανούς να προκαλέσουν σημαντικό αντίκτυπο στα αποθέματα ψαριών, με την απόρριψη λυμάτων ή άλλων αποβλήτων ή με άλλους τρόπους.

2.

Στις εγκαταστάσεις που έχουν εγκριθεί ως «εγκεκριμένα κέντρα εισαγωγής» δεν πρέπει να επιτρέπεται η μεταφορά ζώντων ψαριών εκτός της εγκατάστασης.

3.

Επιπλέον των οικείων διατάξεων για τη δημόσια υγεία που θεσπίζονται βάσει της οδηγίας 91/493/ΕΟΚ για οποιαδήποτε εγκατάσταση, καθώς και των κανόνων υγείας που προβλέπονται στην κοινοτική νομοθεσία όσον αφορά τα ζωικά υποπροϊόντα που δεν προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση, εφαρμόζονται οι κατωτέρω ελάχιστοι υγειονομικοί κανόνες.

B.   Διαχειριστικές διατάξεις

1.

Τα εγκεκριμένα κέντρα εισαγωγής πρέπει να είναι ανά πάσα στιγμή ανοικτά προς επιθεώρηση και έλεγχο από την αρμόδια αρχή.

2.

Τα εγκεκριμένα κέντρα εισαγωγής πρέπει να διαθέτουν αποτελεσματικό έλεγχο των ασθενειών και σύστημα παρακολούθησης· κατ' εφαρμογή της οδηγίας 93/53/ΕΚ, οι περιπτώσεις υποψιαζόμενης ασθένειας και θνησιμότητας πρέπει να ερευνώνται από την αρμόδια αρχή· η αναγκαία ανάλυση και θεραπεία πρέπει να διενεργούνται κατόπιν συνεννόησης με την αρμόδια αρχή και υπό τον έλεγχό της, λαμβανομένης υπόψη της απαίτησης του άρθρου 3 παράγραφος 1 στοιχείο α) της οδηγίας 91/67/ΕΟΚ.

3.

Τα εγκεκριμένα κέντρα εισαγωγής πρέπει να εφαρμόζουν σύστημα διαχείρισης, εγκεκριμένο από την αρμόδια αρχή, που να περιλαμβάνει τις συνήθεις πρακτικές υγιεινής και διάθεσης στο πλαίσιο των μεταφορών, τα εμπορευματοκιβώτια μεταφοράς, τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό. Όσον αφορά την απολύμανση των εκμεταλλεύσεων, πρέπει να ακολουθούνται οι κατευθυντήριες γραμμές που ορίζονται στο διεθνή κώδικα υγείας υδρόβιων οργανισμών του OIE, έκτη έκδοση, 2003, προσάρτημα 5.2.2. Τα απολυμαντικά που χρησιμοποιούνται πρέπει να είναι εγκεκριμένα για τη συγκεκριμένη χρήση από την αρμόδια αρχή και πρέπει να διατίθεται ο κατάλληλος εξοπλισμός καθαρισμού και απολύμανσης. Οι απορρίψεις υποπροϊόντων και λοιπών αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένων των νεκρών ψαριών και των προϊόντων τους, πρέπει να διενεργούνται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1774/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (1). Το σύστημα διαχείρισης στο εγκεκριμένο κέντρο εισαγωγής πρέπει να είναι τέτοιο ώστε να αποφεύγονται οι κίνδυνοι μόλυνσης των ψαριών στα κοινοτικά ύδατα με παθογόνους παράγοντες ικανούς να προκαλέσουν σημαντικό αντίκτυπο στα αποθέματα ψαριών — ειδικότερα όσον αφορά τους εξωτικούς προς την Κοινότητα παθογόνους παράγοντες και τους παθογόνους παράγοντες των ψαριών που αναφέρονται στους καταλόγους Ι και ΙΙ, στήλη 1, του παραρτήματος Α της οδηγίας 91/67/ΕΟΚ.

4.

Τα εγκεκριμένα κέντρα εισαγωγής οφείλουν να τηρούν ενημερωμένα μητρώα σχετικά με την παρατηρηθείσα θνησιμότητα και με όλα τα εισερχόμενα στο κέντρο ζώντα ψάρια, αυγά και γαμέτες και τα εξερχόμενα από το κέντρο προϊόντα, καθώς και την πηγή τους, τους προμηθευτές τους και τον προορισμό τους. Τα αρχεία πρέπει να είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμα προς εξέταση από την αρμόδια αρχή.

5.

Τα εγκεκριμένα κέντρα εισαγωγής πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα σύμφωνα με το περιγραφόμενο στο ανωτέρω σημείο 3 πρόγραμμα.

6.

Στα εγκεκριμένα κέντρα εισαγωγής μπορούν να εισέρχονται μόνον τα άτομα που έχουν λάβει σχετική άδεια, τα οποία οφείλουν να φέρουν προστατευτικά ενδύματα και την κατάλληλη υπόδηση.


(1)  ΕΕ L 273 της 10.10.2002, σ. 1.


Top