EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52018XG1221(01)

Συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με το πρόγραμμα εργασιών στον πολιτιστικό τομέα (2019-2022)

ST/14984/2018/INIT

ΕΕ C 460 της 21.12.2018, p. 12–25 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

21.12.2018   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 460/12


Συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με το πρόγραμμα εργασιών στον πολιτιστικό τομέα (2019-2022)

(2018/C 460/10)

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΈΝΩΣΗΣ,

ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ

τη Διακήρυξη των ηγετών της ΕΕ στη Ρώμη, τη σύνοδο κορυφής στο Γκέτεμποργκ και τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (1) όπου αναγνωρίζεται ότι ο πολιτισμός είναι κεφαλαιώδης για την οικοδόμηση συνεκτικών κοινωνιών χωρίς αποκλεισμούς και για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης·

τις τρέχουσες εξελίξεις όπως η στροφή στα ψηφιακά μέσα, η παγκοσμιοποίηση, η αυξανόμενη κοινωνική πολυμορφία και τα μεταβαλλόμενα εργασιακά πλαίσια, καθώς και την ανάγκη ανταπόκρισης σ’ αυτές τις προοπτικές και προκλήσεις με κοινές προσπάθειες στον τομέα της πολιτιστικής πολιτικής·

ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ

τα προηγούμενα προγράμματα εργασιών του Συμβουλίου για τον πολιτισμό και τα αποτελέσματά τους·

τη νέα Ευρωπαϊκή ατζέντα για τον πολιτισμό (2) που κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Μάιο του 2018 και όπου καθορίζονται τρεις στρατηγικοί στόχοι:

αξιοποίηση του δυναμικού του πολιτισμού και της πολιτιστικής πολυμορφίας για την κοινωνική συνοχή και ευημερία με προώθηση της πολιτιστικής συμμετοχής, της κινητικότητας των καλλιτεχνών και της προστασίας της κληρονομιάς·

τόνωση της απασχόλησης και της ανάπτυξης στους τομείς του πολιτισμού και της δημιουργίας μέσω της καλλιέργειας των τεχνών και του πολιτισμού στην εκπαίδευση, με την προώθηση των σχετικών δεξιοτήτων και με παράλληλη ενθάρρυνση της καινοτομίας στον πολιτισμό·

ενίσχυση των διεθνών πολιτιστικών σχέσεων αξιοποιώντας όσο γίνεται περισσότερο το δυναμικό του πολιτισμού ώστε να ευνοηθεί η βιώσιμη ανάπτυξη και η ειρήνη·

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΝΤΑΣ

το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 που έχει συμβάλλει σημαντικά στην ευαισθητοποίηση του κοινού και των πολιτικών φορέων όσον αφορά τον πολιτισμό και την κληρονομιά στην Ευρώπη, καθώς και ότι είναι σημαντικό να δοθεί ώθηση σε αυτή τη δυναμική ώστε να αξιοποιηθεί πλήρως η κοινωνική και οικονομική αξία του πολιτισμού για την Ευρώπη·

τη σημασία των συνεργειών μεταξύ όλων των σχετικών προγραμμάτων και ταμείων της ΕΕ, ιδιαίτερα στους τομείς του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, της έρευνας, της ψηφιοποίησης και της περιφερειακής και αστικής ανάπτυξης, ώστε να προωθηθούν οι πολιτιστικές πολιτικές στην Ευρώπη·

τα κυριότερα έγγραφα αναφοράς για την πολιτική, όπως παρατίθενται στο Παράρτημα ΙΙ των παρόντων συμπερασμάτων·

ΣΥΜΦΩΝΕΙ

με στόχο τη δημιουργία ενός στρατηγικού και δυναμικού μέσου που θα λαμβάνει υπόψη τις πολιτικές εξελίξεις, θα εφαρμόζει σαφείς αρχές και θα καθορίζει συγκεκριμένες προτεραιότητες που θα εφαρμόζονται με συνέπεια, να καταρτισθεί, λαμβάνοντας δεόντως υπόψη τις αρχές της επικουρικότητας και της αναλογικότητας, ένα πρόγραμμα εργασιών στον πολιτιστικό τομέα για το διάστημα 2019 - 2022, ως έχει στο παράρτημα Ι των παρόντων συμπερασμάτων.

ΚΑΛΕΙ

την Επιτροπή να προβεί σε ενδιάμεση αξιολόγηση του προγράμματος εργασιών και να καταρτίσει τελική έκθεση για την εφαρμογή του, βάσει προαιρετικών γραπτών εισηγήσεων των κρατών μελών, ως τον Ιούνιο του 2022. Βάσει της έκθεσης αυτής, η Προεδρία του Συμβουλίου ενδέχεται να εξετάσει εάν είναι σκόπιμο να προτείνει ένα νέο πρόγραμμα εργασιών στον πολιτιστικό τομέα για την επόμενη περίοδο.


(1)  EUCO 19/1/17 REV 1

(2)  COM(2018) 267 final


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

Ι.   ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΑΡΧΕΣ

Το πρόγραμμα εργασιών στον πολιτιστικό τομέα βασίζεται στις ακόλουθες κατευθυντήριες αρχές:

Ο πολιτισμός έχει εγγενή αξία.

Ο πολιτισμός συμβάλλει στη βιώσιμη κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη.

Η πολιτιστική και γλωσσική πολυμορφία συνιστά ουσιαστικό πλεονέκτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η προστασία και η προώθησή της αποτελούν τον πυρήνα της πολιτιστικής πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η ενσωμάτωση της διάστασης του πολιτισμού σε άλλους τομείς πολιτικής απαιτεί ολιστική και οριζόντια προσέγγιση όσον αφορά τη νομοθεσία, τη χρηματοδότηση και τη διατομεακή συνεργασία.

Ο τακτικός διάλογος μεταξύ των κρατών μελών, των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και της κοινωνίας των πολιτών καθώς και η θεματική συνεργασία με τους διεθνείς οργανισμούς διαμορφώνουν συνέργειες και οδηγούν σε καλύτερα αποτελέσματα.

Η καλύτερη διακυβέρνηση απαιτεί σαφείς αρμοδιότητες και δέσμευση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Για την παρακολούθηση της προόδου των διαφόρων ενεργειών, η Προεδρία του Συμβουλίου πρέπει να διενεργεί συστηματικούς ελέγχους.

Το πρόγραμμα εργασιών στον πολιτιστικό τομέα πρέπει επίσης να είναι ευέλικτο ώστε να μπορεί να προσαρμόζεται σε ένα μεταβαλλόμενο πλαίσιο πολιτικής.

II.   ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

Το Συμβούλιο επιλέγει τις ακόλουθες προτεραιότητες δεδομένης της συμβολής τους στην πολιτιστική πολυμορφία, της προστιθέμενης αξίας τους για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και της ανάγκης για κοινή δράση:

Α.

Βιωσιμότητα της πολιτιστικής κληρονομιάς

Β.

Συνοχή και ευημερία

Γ.

Ένα οικοσύστημα που να στηρίζει τους καλλιτέχνες, τους επαγγελματίες του πολιτισμού και της δημιουργίας και το ευρωπαϊκό περιεχόμενο

Δ.

Ισότητα των φύλων

Ε.

Διεθνείς πολιτιστικές σχέσεις

Η ψηφιοποίηση και οι στατιστικές στον πολιτιστικό κλάδο είναι σημαντικά οριζόντια ζητήματα που θα ληφθούν δεόντως υπόψη. Η ψηφιοποίηση δημιουργεί νέες και καινοτόμες δυνατότητες για την τέχνη και τον πολιτισμό όσον αφορά την πρόσβαση, την έκφραση, τη διαφύλαξη, τη διανομή και την κατανάλωση. Οι στατιστικές στον πολιτιστικό κλάδο υποβοηθούν την τεκμηριωμένη χάραξη πολιτικής σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Με την τακτική εκπόνηση συγκρίσιμων και αξιόπιστων στατιστικών στον πολιτιστικό κλάδο σε βάθος χρόνου, προσδιορίζονται οι τάσεις και σχεδιάζονται οι σωστές πολιτικές.

Επιπλέον, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις συνέργειες μεταξύ των προτεραιοτήτων.

A.   Βιωσιμότητα της πολιτιστικής κληρονομιάς

Η πολιτιστική κληρονομιά είναι ταυτόχρονα η έκφραση της πολιτιστικής πολυμορφίας που κληρονομήθηκε από τις προηγούμενες γενεές και μια πηγή βιώσιμης πολιτιστικής, κοινωνικής, περιβαλλοντικής και οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη. Η συντήρηση, η διαφύλαξη και προστασία, η έρευνα, οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες και η μεταβίβαση γνώσης, η χρηματοδότηση, η συμμετοχική διακυβέρνηση και η σύγχρονη ερμηνεία είναι σημαντικοί τομείς που θα επωφεληθούν από μια ολική στρατηγική προσέγγιση. Κατά το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018, έλαβαν χώρα πολλές και ποικίλες δραστηριότητες σε όλη την Ευρώπη. Για να εξασφαλιστεί η παρακαταθήκη του, η Επιτροπή θα πρέπει να αναπτύξει επακόλουθα μέτρα και δραστηριότητες ενσωμάτωσης σε άλλες πολιτικές, ιδίως δε ένα σχέδιο δράσης για την πολιτιστική κληρονομιά. Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη το έργο των εθνικών συντονιστών του Ευρωπαϊκού Έτους.

B.   Συνοχή και ευημερία

Η πρόσβαση στον πολιτισμό και η συμμετοχή στην πολιτιστική ζωή προωθούν την ατομική χειραφέτηση, τη δημοκρατική συνείδηση και την κοινωνική συνοχή μέσω ανταλλαγών με άλλους λαούς και της συμμετοχής στα κοινά. Η αλλαγή της συμπεριφοράς των χρηστών λόγω της ψηφιοποίησης, η γήρανση του πληθυσμού και η πολιτιστική πολυμορφία των κοινωνιών δημιουργούν την ανάγκη να κατανοήσουμε καλύτερα τις διαφορετικές ομάδες κοινού. Είναι αναγκαίο να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στα ενδιαφέροντα και στις ανάγκες συγκεκριμένων ομάδων, όπως οι νέοι, οι ηλικιωμένοι, οι ανάπηροι, όσοι προέρχονται από οικογένειες μεταναστών και όσοι ζουν σε συνθήκες φτώχειας ή υλικής στέρησης. Οι ψηφιακές τεχνολογίες συνιστούν πλεονέκτημα για τη διεύρυνση του κοινού και για καινοτόμες μεθόδους συμμετοχής. Η διατομεακή συνεργασία με άλλους τομείς, όπως η εκπαίδευση, η κοινωνική πρόνοια, η υγειονομική περίθαλψη, η επιστήμη και τεχνολογία και η περιφερειακή και αστική ανάπτυξη, έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στη συνοχή και στην ευημερία. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στον ρόλο του πολιτισμού σε τοπικό επίπεδο, στην ποιότητα της αρχιτεκτονικής και του πλαισίου διαβίωσης καθώς και στις κοινωνικές καινοτομίες με γνώμονα τον πολιτισμό που συμβάλλουν στην ανάπτυξη των πόλεων και των περιφερειών σε όλη την ΕΕ.

Γ.   Ένα οικοσύστημα που να στηρίζει τους καλλιτέχνες, τους επαγγελματίες του πολιτισμού και της δημιουργίας και το ευρωπαϊκό περιεχόμενο

Η καλλιτεχνική ελευθερία είναι στενά συνδεδεμένη με τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες των επαγγελματιών του τομέα του πολιτισμού και των πολιτιστικών ιδρυμάτων. Ο τομέας του πολιτισμού και ο τομέας της δημιουργίας στην Ευρώπη χαρακτηρίζονται από αυτοαπασχόληση, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και πολιτιστική και γλωσσική πολυμορφία. Οι καλλιτέχνες και οι επαγγελματίες του κλάδου του πολιτισμού και της δημιουργίας έχουν εν γένει σταδιοδρομίες που βασίζονται σε συγκεκριμένα έργα και χαρακτηρίζονται από μεγάλη κινητικότητα, ενώ συχνά δεν έχουν σταθερό εισόδημα ή αδυνατούν να προβλέψουν τα εισοδήματά τους και ασκούν διάφορα επαγγέλματα για να κερδίσουν τα προς το ζην. Κινητήρια δύναμη της καινοτομίας είναι μεμονωμένοι καλλιτέχνες, δημιουργοί και μικρά πολιτιστικά ιδρύματα που δημιουργούν αξία κυρίως βάσει άυλων στοιχείων, όπως είναι οι πρωτότυπες ιδέες, η τεχνογνωσία και η δημιουργικότητα. Για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης και να τονωθεί η καινοτομία, η Ευρώπη πρέπει να αξιοποιήσει τα δημιουργικά και πολιτιστικά πλεονεκτήματά της. Η κινητικότητα καλλιτεχνών και επαγγελματιών του πολιτισμού και της δημιουργίας, η κυκλοφορία και η μετάφραση ευρωπαϊκού περιεχομένου, η κατάρτιση και η ανάπτυξη του ταλέντου, οι ικανοποιητικές αμοιβές και συνθήκες εργασίας, η πρόσβαση σε χρηματοδότηση και η διασυνοριακή συνεργασία είναι ζητήματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την έρευνα και ανταλλαγή σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Δ.   Ισότητα των φύλων

Η ισότητα των φύλων αποτελεί πυλώνα της κοινωνικής πολυμορφίας. Ο πολιτισμός κατέχει βασικό ρόλο στην αμφισβήτηση των στερεοτύπων και στην προώθηση των κοινωνικών αλλαγών. Ωστόσο, το διατομεακό χάσμα μεταξύ των φύλων εξακολουθεί να παρατηρείται σε όλους σχεδόν τους τομείς του πολιτισμού και της δημιουργίας. Οι γυναίκες καλλιτέχνες και επαγγελματίες του πολιτισμού έχουν μικρότερη πρόσβαση σε δημιουργικούς και παραγωγικούς πόρους, αμείβονται σε γενικές γραμμές πολύ λιγότερο από τους άνδρες και υποεκπροσωπούνται σε ηγετικές θέσεις, θέσεις λήψης αποφάσεων και την αγορά της τέχνης. Οι αποκλίσεις αυτές πρέπει να αναγνωρισθούν και να αντιμετωπισθούν με συγκεκριμένες πολιτικές και μέτρα. Για την ευαισθητοποίηση των αρμοδίων σε πολιτικό και διοικητικό επίπεδο και στους διάφορους τομείς, απαιτούνται πλήρη δεδομένα και ανταλλαγή ορθών πρακτικών.

Ε.   Διεθνείς πολιτιστικές σχέσεις

Βάσει του σκεπτικού ότι ο πολιτισμός συνιστά από μόνος του αξία, είναι σκόπιμο, στο πλαίσιο των διεθνών πολιτιστικών σχέσεων της ΕΕ, να υπάρξει μεγαλύτερη επίγνωση του ζωτικού ρόλου του πολιτισμού και των θετικών κοινωνικο-οικονομικών επιπτώσεών του, που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση σημαντικών ζητημάτων και προκλήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Απαιτείται στρατηγική σταδιακή προσέγγιση των διεθνών πολιτιστικών σχέσεων, ακολουθούμενη από συγκεκριμένα μέτρα για την εφαρμογή της. Μια τέτοια προσέγγιση θα πρέπει να περιλαμβάνει μια προοπτική από τη βάση προς τα άνω, να ενθαρρύνει τις διαπροσωπικές επαφές και να προωθεί τον διαπολιτισμικό διάλογο. Είναι σκόπιμο να εξασφαλιστεί πλήρης συμπληρωματικότητα με τις ενέργειες των κρατών μελών, καθώς και του Συμβουλίου της Ευρώπης και της UNESCO.

III.   ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ

Το Συμβούλιο καλεί τα κράτη μέλη και την Επιτροπή να συνεργασθούν επί των προτεραιοτήτων του προγράμματος εργασιών στον πολιτιστικό τομέα που υλοποιείται μέσω συνεχούς δυναμικού προγραμματισμού όπως ορίζεται στο Κεφάλαιο IV και στο παράρτημα Α. Το πρόγραμμα εργασιών στον πολιτιστικό τομέα απαιτεί παρακολούθηση από την Προεδρία του Συμβουλίου και, εν ανάγκη, δύναται να προσαρμοσθεί από το Συμβούλιο συναρτήσει των επιτευχθέντων αποτελεσμάτων και/ή των εξελίξεων πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τα διάφορα θέματα σε κάθε τομέα προτεραιότητας αντιμετωπίζονται σε διάφορα στάδια, με τις ενδεδειγμένες μεθόδους εργασίας. Κάθε στάδιο υλοποιείται από την Επιτροπή, το Συμβούλιο, την Προεδρία του Συμβουλίου ή από άλλο ενδιαφερόμενο κράτος μέλος.

Μπορούν να εφαρμοσθούν, μεταξύ άλλων, οι ακόλουθες μέθοδοι εργασίας: η ανοικτή μέθοδος συντονισμού (ΑΜΣ), ομάδες εμπειρογνωμόνων ad hoc ή υπό την αιγίδα της Επιτροπής, δραστηριότητες αλληλοδιδαχής μεταξύ ομοτίμων, μελέτες, διασκέψεις, σεμινάρια απολογισμού, το ευρωπαϊκό φόρουμ για τον πολιτισμό, διάλογος με την κοινωνία των πολιτών, πιλοτικά έργα, κοινές πρωτοβουλίες με διεθνείς οργανισμούς, συμπεράσματα του Συμβουλίου και άτυπες συναντήσεις υπαλλήλων υπουργείων Πολιτισμού και, κατά περίπτωση, άλλων υπουργείων.

Οι αρχές που διέπουν τη συμμετοχή και τη λειτουργία των ομάδων ΑΜΣ ορίζονται στο παράρτημα Β.

Καλούνται τα κράτη μέλη και η Επιτροπή να διαδίδουν ευρέως τα πορίσματα του προγράμματος εργασιών στον πολιτιστικό τομέα και να τα λαμβάνουν υπόψη όταν διαμορφώνουν πολιτικές σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

IV.   ΜΕΤΡΑ

Όσον αφορά τις προτεραιότητες και τις μεθόδους εργασίας που εκτίθενται στα κεφάλαια ΙΙ και ΙΙΙ, θα υλοποιηθούν οι ακόλουθες ενέργειες:

A.   Βιωσιμότητα της πολιτιστικής κληρονομιάς

Θέμα:

Συμμετοχική διακυβέρνηση

Μέθοδοι εργασίας:

Δραστηριότητα αλληλοδιδαχής μεταξύ ομοτίμων κατόπιν της οποίας η Επιτροπή θα διοργανώσει διάσκεψη

Σκεπτικό:

Η συμμετοχική διακυβέρνηση είναι μια καινοτόμος, ανθρωποκεντρική και μακρόπνοη προσέγγιση, που αλλάζει πραγματικά τον τρόπο διαχείρισης και αξιολόγησης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Δίδοντας συνέχεια στις εργασίες της ομάδας ΑΜΣ «Συμμετοχική διακυβέρνηση της πολιτιστικής κληρονομιάς» (2016/17) και στο Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018, οι εμπειρογνώμονες θα ανταλλάξουν ορθές πρακτικές μέσω αλληλοδιδαχής μεταξύ ομοτίμων και θα εξετάσουν τρόπους στήριξης συμμετοχικών διαδικασιών. Όσον αφορά τη «σύμβαση σχετικά με την αξία της πολιτιστικής κληρονομιάς για την κοινωνία (Σύμβαση του Φάρο)» θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η τεχνογνωσία του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Επιδιωκόμενα αποτελέσματα:

Οι δραστηριότητες θα ενισχύσουν τη δικτύωση και τη μεταφορά γνώσεων στον τομέα και, μακροπρόθεσμα, θα συμβάλουν στην προώθηση της συμμετοχικής διακυβέρνησης της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Θέμα:

Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή

Μέθοδοι εργασίας:

Ομάδα ΑΜΣ, καθώς και χαρτογράφηση

Σκεπτικό:

Όσον αφορά τη «Συμφωνία των Παρισίων» (2015) και τον υπ’ αριθ. 13 στόχο βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών για τη δράση για το κλίμα, οι εμπειρογνώμονες θα εντοπίσουν και θα ανταλλάξουν ορθές πρακτικές και καινοτόμα μέτρα για το ιστορικό περιβάλλον σε σχέση με την κλιματική αλλαγή. Θα γίνει ανταλλαγή πληροφοριών από επιστημονικά έργα του προγράμματος Ορίζων 2020 καθώς και απογραφή δραστηριοτήτων της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της «Μελέτης για τη διαφύλαξη της κληρονομιάς από καταστροφές» (2018). Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ενεργειακή απόδοση των ιστορικών κτιρίων, στον σχεδιασμό και τον μετασχηματισμό του πολιτιστικού τοπίου και στην ασφάλεια της κληρονομιάς υπό ακραίες κλιματικές συνθήκες.

Επιδιωκόμενα αποτελέσματα:

Η ανταλλαγή θα ευαισθητοποιήσει τους εθνικούς εμπειρογνώμονες όσον αφορά τη βιωσιμότητα της πολιτιστικής κληρονομιάς και θα ενισχύσει τις ικανότητές τους στον τομέα. Οι συστάσεις τους θα συμβάλλουν στις συζητήσεις και στον σχεδιασμό μέτρων αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

Θέμα:

Αρχές σχετικά με την ποιότητα για παρεμβάσεις στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς

Μέθοδοι εργασίας:

Σεμινάριο της Προεδρίας και δραστηριότητας μάθησης από ομοτίμους, καθώς και δέουσα παρακολούθηση

Σκεπτικό:

Δίδοντας συνέχεια στο Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 και στις εργασίες της ομάδας ΑΜΣ «Δεξιότητες, κατάρτιση και μετάδοση γνώσεων: παραδοσιακά και νέα επαγγέλματα στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς» (2017/2018), οι εμπειρογνώμονες θα ανταλλάξουν πρακτικά παραδείγματα παρεμβάσεων σε θέματα κληρονομιάς με πόρους της ΕΕ. Δεδομένου ότι τα θέματα ανακατασκευής και αυθεντικότητας δεν αντιμετωπίζονται πάντα με τον κατάλληλο τρόπο, είναι σημαντικό οι αποφάσεις για τυχόν αλλαγές του ιστορικού περιβάλλοντος να βασίζονται στη σωστή αξιολόγηση των συνεπειών και την κατανόηση της αξίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Επιδιωκόμενα αποτελέσματα:

Στόχος είναι να αναπτυχθούν κατευθυντήριες γραμμές που θα διέπουν την επόμενη γενιά πόρων της ΕΕ, εξασφαλίζοντας αρχές ποιότητας για τη συντήρηση και τη διαφύλαξη της κληρονομιάς. Οι εμπειρογνώμονες θα εκπονήσουν διεξοδική ανάλυση και θα διατυπώσουν συστάσεις σχετικά με τις αρχές ποιότητας που θα πρέπει να εφαρμόζονται σε όλες τις παρεμβάσεις που επιδρούν στο ιστορικό περιβάλλον.

Θέμα:

Εναλλακτική χρηματοδότηση για την πολιτιστική κληρονομιά

Μέθοδοι εργασίας:

Εργαστήρια που διοργανώνει η Επιτροπή

Σκεπτικό:

Λόγω της ισχυρής πίεσης που ασκείται στους δημόσιους προϋπολογισμούς για την πολιτιστική κληρονομιά, αναπτύσσονται εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, από τις συνεργασίες δημόσιου-ιδιωτικού τομέα ως τις λαχειοφόρες αγορές και τις πιστώσεις φόρου για δωρεές. Σε αυτό το πλαίσιο θα εξεταστεί και ο ρόλος των ιδρυμάτων.

Επιδιωκόμενα αποτελέσματα:

Στόχος είναι να προσδιορισθούν νέες πηγές χρηματοδότησης και μεταβιβάσιμες βέλτιστες πρακτικές για την πολιτιστική κληρονομιά ώστε να είναι οικονομικά βιώσιμη.

B.   Συνοχή και ευημερία

Θέμα:

Κοινωνική συνοχή

Μέθοδοι εργασίας:

Ομάδα ΑΜΣ ακολουθούμενη από διάσκεψη της Προεδρίας

Σκεπτικό:

Μετά την εξέταση της έκθεσης της ομάδας ΑΜΣ για την «Ενίσχυση της συμβολής του πολιτισμού στην κοινωνική ένταξη» (2017/18), ομάδα παρακολούθησης ΑΜΣ θα λάβει νέα εντολή ώστε να διερευνήσει συγκεκριμένα θέματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, όπως την ανάγκη να ενταχθεί ο πολιτισμός ως διατομεακό ζήτημα στους τομείς της κοινωνικής πολιτικής, της πολιτικής για την υγεία και της τοπικής ανάπτυξης, μεταξύ άλλων. Στη συνέχεια, θα διοργανωθεί διάσκεψη για τη διάδοση των αποτελεσμάτων και των διδαγμάτων. Εάν χρειαστεί, θα εξετασθούν μετέπειτα περαιτέρω ενέργειες.

Επιδιωκόμενα αποτελέσματα:

Στόχος είναι να προσδιορισθούν βέλτιστες πρακτικές διατομεακής συνεργασίας που έχουν σημαντικό κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο. Θα διερευνηθούν οι δυνατότητες χρηματοδότησης στο πλαίσιο του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη» και άλλων συναφών προγραμμάτων της ΕΕ.

Θέμα:

Αρχιτεκτονική και δομημένο περιβάλλον υψηλής ποιότητας για όλους

Μέθοδοι εργασίας:

Ομάδα ΑΜΣ ακολουθούμενη από διάσκεψη που θα διοργανώσει η Αυστρία και ενδεχόμενα συμπεράσματα του Συμβουλίου

Σκεπτικό:

Όπως υπενθυμίζεται στη «Δήλωση του Νταβός του 2018: Προς ένα δομημένο περιβάλλον υψηλής ποιότητας (Baukultur) στην Ευρώπη», ο πολιτισμός κατέχει κεντρικό ρόλο στο περιβάλλον που διαμορφώνουν οι άνθρωποι (και το οποίο περιλαμβάνει την αρχιτεκτονική, την κληρονομιά, τον δημόσιο χώρο και το τοπίο). Απαιτούνται καινοτόμες διαδικασίες ανοικτές σε όλους για τη διαμόρφωση και διατήρηση ποιοτικής αρχιτεκτονικής με σκοπό την ανάπτυξη ολοκληρωμένης προσέγγισης που θα συμβάλλει στην ευημερία όλων των πολιτών. Αντιθέτως, θα δοθεί έμφαση στην αρχιτεκτονική ως κλάδος που προϋποθέτει σωστή ισορροπία ανάμεσα στις πολιτιστικές, κοινωνικές, οικονομικές, περιβαλλοντικές και τεχνικές πτυχές για το κοινό καλό. Θα αναλυθούν μοντέλα πολυεπιστημονικής και συμμετοχικής διακυβέρνησης που συμβάλλουν στην κοινωνική ένταξη και στη βιώσιμη ανάπτυξη των συνοικιών.

Επιδιωκόμενα αποτελέσματα:

Η ανταλλαγή εμπειριών και παραδειγμάτων επιτυχίας θα συμβάλει στον εντοπισμό των βέλτιστων πρακτικών. Θα μπορούσαν να δημιουργηθούν συνέργειες με τα διαρθρωτικά ταμεία, το αστικό θεματολόγιο για την ΕΕ και τη νέα του εταιρική σχέση για τον πολιτισμό και την πολιτιστική κληρονομιά, καθώς και με το θεματολόγιο των Ηνωμένων Εθνών με ορίζοντα το 2030 και το έργο του ΟΟΣΑ για την περιφερειακή παραγωγικότητα και ευημερία με γνώμονα τον πολιτισμό.

Θέμα:

Κατανόηση του ψηφιακού κοινού

Μέθοδοι εργασίας:

Ομάδα εμπειρογνωμόνων υπό την αιγίδα της Επιτροπής

Σκεπτικό:

Οι ψηφιακές τεχνολογίες προσφέρουν στους πολιτιστικούς οργανισμούς τη δυνατότητα να αναπτύξουν διαδραστικές σχέσεις με διαφορετικές ομάδες κοινού. Για να αξιοποιήσουν αυτές τις δυνατότητες, οι οργανισμοί πρέπει να γνωρίζουν καλύτερα το ψηφιακό κοινό τους. Δίδοντας συνέχεια στις εργασίες της ομάδας ΑΜΣ (2015/16) και στα «συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με την προώθηση της πρόσβασης στον πολιτισμό με ψηφιακά μέσα με έμφαση στην ανάπτυξη κοινού» (2017), μια ομάδα εμπειρογνωμόνων υπό την καθοδήγηση της Επιτροπής θα εξετάσει καινοτόμα μέσα και θα αναπτύξει κατευθυντήριες γραμμές για τη συλλογή και διαχείριση δεδομένων σχετικά με τις ομάδες ψηφιακού κοινού.

Επιδιωκόμενα αποτελέσματα:

Προαιρετικές κατευθύνσεις θα πρέπει να λειτουργούν ως πηγή έμπνευσης για τους πολιτιστικούς οργανισμούς και να τους βοηθούν να προσαρμόζονται στο διαρκώς μεταβαλλόμενο ψηφιακό περιβάλλον. Προσφέροντας υπηρεσίες καλύτερα προσαρμοσμένες στους χρήστες, οι οργανισμοί θα εμβαθύνουν τις σχέσεις τους με το κοινό τους και θα προσεγγίσουν νέες ομάδες κοινού.

Θέμα:

Νέα δημιουργική γενιά

Μέθοδοι εργασίας:

Διάσκεψη της Προεδρίας και ενδεχόμενα συμπεράσματα του Συμβουλίου, ακόλουθες ενέργειες προς συζήτηση

Σκεπτικό:

Από πολύ νεαρή ηλικία, τόσο ο πολιτισμός όσο και η εκπαίδευση προωθούν την ανάπτυξη δημιουργικών δεξιοτήτων και κριτικής σκέψης. Η ψηφιοποίηση διαμορφώνει νέα πρότυπα πρόσβασης στον πολιτισμό, προσωπικής ερμηνείας και έκφρασης, εγείροντας το έντονο ενδιαφέρον των νέων και ενθαρρύνοντας την ενεργό συμμετοχή τους ως κοινό. Υπάρχει όλο και μεγαλύτερη ανάγκη για μια πιο στρατηγική προσέγγιση όσον αφορά τη συμμετοχή των νέων στον πολιτισμό, προκειμένου να καλλιεργηθεί η δημιουργικότητά τους και να αναπτυχθούν δεξιότητες σημαντικές για τη μελλοντική τους απασχολησιμότητα, την ενεργό συμμετοχή τους στα κοινά και την κοινωνική τους ένταξη.

Επιδιωκόμενα αποτελέσματα:

Στόχος των συστάσεων θα είναι να καλλιεργηθεί η δημιουργικότητα των νέων και οι δυνατότητες καινοτομίας τους στην ψηφιακή εποχή.

Θέμα:

Ιδιότητα του πολίτη, αξίες και δημοκρατία

Μέθοδοι εργασίας:

Διάσκεψη της Προεδρίας ακολουθούμενη από μελέτη

Σκεπτικό:

Η συμμετοχή στις τέχνες και τον πολιτισμό προάγει την ενεργό συμμετοχή στα κοινά, το ανοιχτό πνεύμα, την περιέργεια και την κριτική σκέψη, συμβάλλοντας, κατ’ επέκταση, στην ενδυνάμωση της δημοκρατίας. Θα πραγματοποιηθεί μελέτη για την αξιολόγηση του αντικτύπου του πολιτισμού από αυτές τις οπτικές γωνίες και για τη συλλογή παραδειγμάτων. Θα πρέπει να εξετασθεί το ενδεχόμενο συνεργασίας με το Συμβούλιο της Ευρώπης και η δυνατότητα εφαρμογής του «πλαισίου δεικτών πολιτισμού και δημοκρατίας» στο πλαίσιο της ΕΕ.

Επιδιωκόμενα αποτελέσματα:

Η μελέτη θα συμβάλλει στη διαμόρφωση τεκμηριωμένων μέτρων πολιτικής και στην επίγνωση της σημασίας του πολιτισμού για την κοινωνία και τη δημοκρατία.

Γ.   Ένα οικοσύστημα που να στηρίζει τους καλλιτέχνες, τους επαγγελματίες του πολιτισμού και της δημιουργίας και το ευρωπαϊκό περιεχόμενο

Θέμα:

Καθεστώς και όροι εργασίας των καλλιτεχνών και των επαγγελματιών του πολιτισμού και της δημιουργίας

Μέθοδοι εργασίας:

Μελέτη ακολουθούμενη από ομάδα ΑΜΣ

Σκεπτικό:

Η μελέτη θα πρέπει να εξερευνήσει τις σταδιοδρομίες, συμπεριλαμβανομένης της επιχειρηματικότητας, τη φύση του εισοδήματος, την επιρροή της αγοράς, την πρόσβαση σε χρηματοδότηση, την κοινωνική ασφάλιση και τη διασυνοριακή κινητικότητα. Στη συνέχεια, μια ομάδα ΑΜΣ θα πρέπει να αναλύσει τα αποτελέσματα, να ανταλλάξει ορθές πρακτικές στα κράτη μέλη και να αναπτύξει συστάσεις πολιτικής.

Επιδιωκόμενα αποτελέσματα:

Στόχος είναι να βελτιωθεί η γνώση των όρων εργασίας των καλλιτεχνών και των επαγγελματιών του πολιτισμού και της δημιουργίας στην Ευρώπη, καθώς και να παρασχεθούν συμβουλές για τον σχεδιασμό ευνοϊκού περιβάλλοντος.

Θέμα:

Καλλιτεχνική ελευθερία

Μέθοδοι εργασίας:

Εργαστήριο που διοργάνωσε η Επιτροπή, ακολουθούμενη από πιθανή διάσκεψη με άλλους αρμόδιους ενωσιακούς και διεθνείς οργανισμούς

Σκεπτικό:

Σύμφωνα με τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ και τη Σύμβαση της UNESCO για την προστασία και την προώθηση της πολυμορφίας των πολιτιστικών εκφράσεων, η καλλιτεχνική ελευθερία έχει πρωταρχική σημασία για τις δημοκρατικές κοινωνίες. Η τέχνη μπορεί να συμβάλει να ξεπεραστούν εμπόδια που συνδέονται με τη φυλή, τη θρησκεία, το φύλο, την ηλικία, την εθνικότητα, τον πολιτισμό και την ταυτότητα, προτείνοντας αντίλογο και αμφισβητώντας την επικρατούσα ρητορική και απόψεις. Θα εξετασθούν οι εξελίξεις και τα ζητήματα που συνδέονται με την καλλιτεχνική ελευθερία.

Επιδιωκόμενα αποτελέσματα:

Στόχος είναι να συζητηθούν συγκεκριμένες εμπειρίες σχετικά με το θέμα αυτό με σκοπό την ευαισθητοποίηση ως προς τη σημασία του.

Θέμα:

Συμπαραγωγές στον οπτικοακουστικό τομέα

Μέθοδοι εργασίας:

Διάσκεψη της Προεδρίας και ενδεχομένως συμπεράσματα του Συμβουλίου, ακολουθούμενα από ομάδα ΑΜΣ

Σκεπτικό:

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο του Οπτικοακουστικού Τομέα, οι ευρωπαϊκές συμπαραγωγές κόβουν τρεις φορές περισσότερα εισιτήρια απ’ ό,τι οι εθνικές παραγωγές. Οι συμπαραγωγές βοηθούν τον ευρωπαϊκό κλάδο να επεκταθεί, ενισχύοντας τη θέση του στην Ευρώπη και στις σημαντικές διεθνείς αγορές. Τα εθνικά ταμεία και τα ευρωπαϊκά προγράμματα (όπως το υποπρόγραμμα MEDIA του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη» και το EURIMAGES) δίνουν ολοένα και περισσότερη προσοχή στις δυνατότητες των συμπαραγωγών, τόσο για κινηματογραφικές ταινίες όσο και για τηλεοπτικές παραγωγές, συμπεριλαμβανομένης της διμερούς συμπαραγωγής και της κοινής ανάπτυξης από ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και της συμπαραγωγής με μη ευρωπαϊκές χώρες. Αυτές οι δυνατότητες θα πρέπει επίσης να διερευνηθούν με γνώμονα την ανάπτυξη κοινού διαφορετικών τύπων.

Επιδιωκόμενα αποτελέσματα:

Προκειμένου να δοθεί ώθηση στις συμπαραγωγές, θα αναπτυχθούν συστάσεις και κίνητρα για συμπαραγωγές στα νομικά πλαίσια και τα καθεστώτα στήριξης του οπτικοακουστικού τομέα.

Θέμα:

Πολυμορφία και ανταγωνιστικότητα στον τομέα της μουσικής

Μέθοδοι εργασίας:

Διασκέψεις της Προεδρίας, εργαστήρια που διοργανώνονται από την Επιτροπή και πιθανά συμπεράσματα του Συμβουλίου

Σκεπτικό:

Η στροφή στα ψηφιακά μέσα, ιδίως η εμφάνιση της διαδικτυακής διανομής μουσικής, και ο αυξημένος ανταγωνισμός των παγκοσμίων παραγόντων έχουν επιφέρει θεμελιώδεις αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο δημιουργείται, παράγεται, διανέμεται, καταναλώνεται και αποφέρει έσοδα η μουσική. Βάσει των δραστηριοτήτων που διεξάγονται στα πλαίσια της πρωτοβουλίας «Η μουσική κινεί την Ευρώπη» (Music Moves Europe), οι εμπειρογνώμονες θα ανταλλάξουν πληροφορίες σχετικά με τις δημόσιες πολιτικές για την προώθηση της κινητικότητας των καλλιτεχνών και της κυκλοφορίας τοπικού ρεπερτορίου εντός της Ευρώπης και πέρα από αυτήν.

Επιδιωκόμενα αποτελέσματα:

Σκοπός είναι να προσδιορισθούν οι μεταβιβάσιμες βέλτιστες πρακτικές και να εξετασθούν τα ενδεδειγμένα μέτρα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

Θέμα:

Πολυγλωσσία και μετάφραση

Μέθοδοι εργασίας:

Ομάδα ΑΜΣ ακολουθούμενη από διάσκεψη της Προεδρίας

Σκεπτικό:

Σε ένα πολυγλωσσικό περιβάλλον, η μετάφραση παίζει βασικό ρόλο δεδομένου ότι καθιστά δυνατή την ευρύτερη πρόσβαση σε ευρωπαϊκό περιεχόμενο. Προκειμένου να αξιοποιηθεί η γλωσσική πολυμορφία της Ευρώπης ως πλεονέκτημα και να κυκλοφορούν ευρύτερα τα ευρωπαϊκά έργα, θα αξιολογηθούν οι υπάρχοντες μηχανισμοί στήριξης της μετάφρασης σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Δεδομένου ότι η ψηφιοποίηση έχει ισχυρό αντίκτυπο στη γλωσσική πολυμορφία και στα μεταφραστικά επαγγέλματα, θα ληφθούν επίσης υπόψη οι σχετικές ανάγκες.

Επιδιωκόμενα αποτελέσματα:

Οι εμπειρογνώμονες θα ανταλλάξουν βέλτιστες πρακτικές όσον αφορά τη στήριξη της μετάφρασης στον τομέα του βιβλίου και των εκδόσεων, καθώς και σε άλλους κλάδους του πολιτισμού και της δημιουργίας, και θα συστήσουν συγκεκριμένα μέτρα στο πλαίσιο του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη» για την προώθηση της γλωσσικής πολυμορφίας και την κυκλοφορία των έργων.

Θέμα:

Χρηματοδότηση και καινοτομία

Μέθοδοι εργασίας:

Άτυπη σύνοδος των Υπουργών Πολιτισμού ακολουθούμενη από σεμινάρια απολογισμού υπό την αιγίδα της Επιτροπής

Σκεπτικό:

Μετά τις ομάδες ΑΜΣ «Πρόσβαση των τομέων του πολιτισμού και της δημιουργίας στη χρηματοδότηση» (2014/15) και «Ανάπτυξη του δυναμικού επιχειρηματικότητας και καινοτομίας των τομέων του πολιτισμού και της δημιουργίας» (2016/17), καθώς και τα συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με τις συνέργειες του πολιτιστικού και του δημιουργικού τομέα με άλλους τομείς για την προώθηση της καινοτομίας, της οικονομικής βιωσιμότητας και της κοινωνικής ενσωμάτωσης (2015), πρέπει να γίνει αποτίμηση της εφαρμογής αυτών των συστάσεων.

Επιδιωκόμενα αποτελέσματα:

Οι εμπειρογνώμονες θα εξετάσουν τι έχει εφαρμοστεί ως τώρα και θα συζητήσουν μέτρα για μελλοντικές εργασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Δ.   Ισότητα των φύλων

Θέμα:

Ισότητα των φύλων στους τομείς του πολιτισμού και της δημιουργίας

Μέθοδοι εργασίας:

Χαρτογράφηση και ομάδα ΑΜΣ ακολουθούμενη ενδεχομένως από συμπεράσματα του Συμβουλίου

Σκεπτικό:

Η Επιτροπή θα προβεί σε χαρτογράφηση της κατάστασης των γυναικών καλλιτεχνών και επαγγελματιών του πολιτισμού (π.χ. καταπολέμηση των στερεοτύπων και της σεξουαλικής παρενόχλησης, πρόσβαση σε πόρους, εκπροσώπηση σε θέσεις λήψης αποφάσεων, αμοιβή). Παράλληλα, τα κράτη μέλη θα ανταλλάξουν πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες και τις ορθές πρακτικές που ισχύουν σε εθνικό επίπεδο. Η ομάδα ΑΜΣ θα προσδιορίσει τα σημαντικότερα εμπόδια και θα προτείνει συγκεκριμένα μέτρα. Στη συνέχεια, το Συμβούλιο ενδέχεται να εγκρίνει συμπεράσματα με άξονα επιλεγμένους στόχους και ενέργειες.

Επιδιωκόμενα αποτελέσματα:

Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση σε θέματα ισότητας των φύλων στον πολιτιστικό και τον δημιουργικό τομέα σε πολιτικό, διοικητικό και πρακτικό επίπεδο και να προταθούν συγκεκριμένα μέτρα στο πλαίσιο του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη».

Ε.   Διεθνείς πολιτιστικές σχέσεις

Θέμα:

Στρατηγική προσέγγιση των διεθνών πολιτιστικών σχέσεων της ΕΕ

Μέθοδοι εργασίας:

Συνεδριάσεις της Επιτροπής Πολιτιστικών Υποθέσεων (CAC) ή/και άλλων αρμοδίων φορέων, με τη συμμετοχή της ΕΥΕΔ, καθώς και υπαλλήλων των Υπουργείων Εξωτερικών και άλλων αρμόδιων υπουργείων, συνεδριάσεις εμπειρογνωμόνων και διάσκεψη της Προεδρίας

Σκεπτικό:

Σε συνέχεια των εργασιών της ομάδας «Φίλοι της Προεδρίας (2017/18) σχετικά με το ίδιο θέμα, θα ζητηθεί από το Συμβούλιο να αντιδράσει στην κοινή ανακοίνωση της Επιτροπής και της ΕΥΕΔ με τίτλο «Προς μια στρατηγική της ΕΕ για διεθνείς πολιτιστικές σχέσεις» (2016), εντοπίζοντας κοινές στρατηγικές αρχές, στόχους και προτεραιότητες της προσέγγισης της ΕΕ, διευκρινίζοντας τους ρόλους των ενεχομένων φορέων και προτείνοντας τομείς όπου η κοινή δράση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Επιδιωκόμενα αποτελέσματα:

Λαμβάνοντας υπόψη τον οριζόντιο χαρακτήρα των εργασιών αυτών, ο στόχος είναι να συγκεντρωθούν εμπειρογνώμονες από διαφορετικούς τομείς (π.χ. τον πολιτισμό, τις εξωτερικές υποθέσεις, την εκπαίδευση, τη μετανάστευση, την αναπτυξιακή συνεργασία, την τελωνειακή και την επιχειρηματική πολιτική) προκειμένου να αναπτύξουν κοινή στρατηγική προσέγγιση της ΕΕ έναντι των διεθνών πολιτιστικών σχέσεων και στη συνέχεια να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για την εφαρμογή της.

Παράρτημα Α

Ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα του προγράμματος εργασιών στον πολιτιστικό τομέα (2019-2022)

Προτεραιότητα

Θέματα

2019

2020

2021

2022

1ο εξάμηνο

2ο εξάμηνο

1ο εξάμηνο

2ο εξάμηνο

1ο εξάμηνο

2ο εξάμηνο

1ο εξάμηνο

2ο εξάμηνο

Α.

Βιωσιμότητα της πολιτιστικής κληρονομιάς

Συμμετοχική διακυβέρνηση

Αλληλοδιδαχή από ομοτίμους

Διάσκεψη

 

 

 

 

 

Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή

 

 

 

Ομάδα ΑΜΣ

 

Αρχές ποιότητας

Σεμινάριο της Προεδρίας

Αλληλοδιδαχή από ομοτίμους

 

 

 

 

 

Εναλλακτική χρηματοδότηση

 

 

Εργαστήριο

 

Εργαστήριο

 

 

 

Β.

Συνοχή και ευημερία

Κοινωνική συνοχή

Εξέταση της έκθεσης της ΑΜΣ 2017/18

Ομάδα ΑΜΣ

Εξέταση της έκθεσης της ΑΜΣ, Διάσκεψη της Προεδρίας

 

 

 

Αρχιτεκτονική και δομημένο περιβάλλον υψηλής ποιότητας

 

 

Ομάδα ΑΜΣ

Διάσκεψη

(ενδεχ.) Συμπεράσματα του Συμβουλίου

 

Κατανόηση του ψηφιακού κοινού

 

 

Ομάδα εμπειρογνωμόνων υπό την αιγίδα της Επιτροπής

Εξέταση της έκθεσης εμπειρογνωμόνων

Νέα δημιουργική γενιά

Διάσκεψη της Προεδρίας, ενδεχ. Συμπεράσματα του Συμβουλίου

 

 

 

 

 

 

 

Ιδιότητα του πολίτη, αξίες και δημοκρατία

 

Διάσκεψη της Προεδρίας

 

μελέτη

 

Γ.

Ένα οικοσύστημα που να στηρίζει τους καλλιτέχνες, τους επαγγελματίες του πολιτισμού και της δημιουργίας και το ευρωπαϊκό περιεχόμενο

Καθεστώς και όροι εργασίας των καλλιτεχνών

 

μελέτη

Ομάδα ΑΜΣ

Καλλιτεχνική ελευθερία

 

 

Εργαστήριο

 

ενδεχ. διάσκεψη

 

 

 

Οπτικοακουστικές συμπαραγωγές

Διάσκεψη της Προεδρίας, ενδεχ. Συμπεράσματα του Συμβουλίου

Ομάδα ΑΜΣ

Εξέταση της έκθεσης της ΑΜΣ

 

 

 

Μουσική

Διάσκεψη της Προεδρίας

 

Εργαστήριο

Εργαστήριο

Διάσκεψη της Προεδρίας, ενδεχ. Συμπεράσματα του Συμβουλίου

 

 

 

Πολυγλωσσία και μετάφραση

 

 

Ομάδα ΑΜΣ

Εξέταση της έκθεσης της ΑΜΣ

Διάσκεψη της Προεδρίας

 

Χρηματοδότηση και καινοτομία

Άτυπη σύνοδος των Υπουργών Πολιτισμού

Σεμινάριο απολογισμού

 

Σεμινάριο απολογισμού

 

 

 

Δ.

Ισότητα των φύλων

Ισότητα των φύλων

Χαρτογράφηση και ομάδα ΑΜΣ

Εξέταση της έκθεσης της ΑΜΣ, ενδεχ. Συμπεράσματα του Συμβουλίου

 

 

 

 

Ε.

Διεθνείς πολιτιστικές σχέσεις

Στρατηγική προσέγγιση

 

υιοθέτηση στρατηγικής προσέγγισης

 

 

 

Διάσκεψη της Προεδρίας

 

 

Παράρτημα B

Αρχές σχετικά με τις ομάδες ΑΜΣ που συστήνουν τα κράτη μέλη στο πλαίσιο του προγράμματος εργασιών στον πολιτιστικό τομέα (2019-2022)

Συμμετοχή

Τα κράτη μέλη συμμετέχουν στις εργασίες των ομάδων ΑΜΣ προαιρετικά και μπορούν να ενταχθούν στις ομάδες αυτές οποτεδήποτε.

Τα κράτη μέλη που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν ορίζουν εμπειρογνώμονες ως μέλη μιας ομάδας ΑΜΣ. Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε οι οριζόμενοι εμπειρογνώμονες να έχουν πρακτική πείρα στον συγκεκριμένο τομέα σε εθνικό επίπεδο. Οι οριζόμενοι εμπειρογνώμονες αναλαμβάνουν την ουσιαστική επικοινωνία με τις αρμόδιες εθνικές αρχές. Η Επιτροπή συντονίζει τους διορισμούς.

Κάθε ομάδα ΑΜΣ μπορεί να αποφασίσει να καλέσει ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και εκπροσώπους ευρωπαϊκών τρίτων χωρών να συμβάλουν στις εργασίες της. Οι συμμετέχοντες αυτοί μπορούν επίσης να παραμείνουν για ολόκληρη την περίοδο εργασιών, με την προϋπόθεση ότι η συμμετοχή τους ως μελών εγκρίνεται ομόφωνα από την ομάδα ΑΜΣ.

Εντολή

Η εντολή κάθε ομάδας ΑΜΣ οριστικοποιείται από την Επιτροπή Πολιτιστικών Υποθέσεων με βάση σχέδιο εντολής που προτείνει η Επιτροπή σύμφωνα με το κεφάλαιο IV.

Διαδικασίες εργασιών

Οι ομάδες ΑΜΣ εστιάζουν στην παραγωγή συγκεκριμένων και αξιοποιήσιμων αποτελεσμάτων για το αντικείμενό τους.

Κάθε ομάδα ΑΜΣ καταρτίζει το χρονοδιάγραμμα εργασιών της σύμφωνα με το παρόν πρόγραμμα εργασίας στον πολιτιστικό τομέα.

Κάθε ομάδα ΑΜΣ είναι υπεύθυνη για την ανάδειξη του προέδρου ή των συμπροέδρων της κατά την πρώτη συνεδρίασή της.

Η Επιτροπή παρέχει εμπειρογνωμοσύνη και υλικοτεχνική υποστήριξη στο έργο των ομάδων ΑΜΣ. Στο μέτρο του δυνατού, τις επικουρεί και με άλλα ενδεδειγμένα μέσα (όπως εναρκτήρια συνεδρίαση και μελέτες σχετικές με τον τομέα εργασίας τους).

Επιπλέον, για τη διευκόλυνση της ανταλλαγής ορθών πρακτικών, μπορούν να πραγματοποιούνται συνεδριάσεις των ομάδων ΑΜΣ, περιλαμβανομένων των επισκέψεων μελέτης, ύστερα από πρόσκληση ενός κράτους μέλους.

Αναφορά και ενημέρωση

Οι πρόεδροι των ομάδων ΑΜΣ υποβάλλουν αναφορά στην Επιτροπή Πολιτιστικών Υποθέσεων σχετικά με τη σημειωθείσα πρόοδο και τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί. Αν κριθεί σκόπιμο, η Επιτροπή Πολιτιστικών Υποθέσεων παρέχει περαιτέρω καθοδήγηση στις ομάδες ΑΜΣ, ώστε να εξασφαλισθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα μέσα στην επιθυμητή προθεσμία.

Οι ημερήσιες διατάξεις και τα πρακτικά των συνεδριάσεων των ομάδων ΑΜΣ είναι διαθέσιμα για όλα τα κράτη μέλη ανεξάρτητα από τον βαθμό συμμετοχής τους.

Οι τελικές εκθέσεις των ομάδων ΑΜΣ δημοσιεύονται και οι συνοπτικές παρουσιάσεις πρέπει να μεταφράζονται από την Επιτροπή σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IΙ

Κυριότερα έγγραφα αναφοράς για την πολιτική (1)

Ανακοίνωση της Επιτροπής με τίτλο «Νέα ευρωπαϊκή ατζέντα για τον πολιτισμό» της 22ας Μαΐου 2018 [COM(2018) 267 final]

Συμπεράσματα του Συμβουλίου και των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών, συνερχομένων στο πλαίσιο του Συμβουλίου, σχετικά με πρόγραμμα εργασιών στον πολιτιστικό τομέα (2015-2018) (ΕΕ C 463 της 23.12.2014, σ. 4) και συμπεράσματα του Συμβουλίου και των εκπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών, συνελθόντων στο πλαίσιο του Συμβουλίου, για την τροποποίηση του προγράμματος εργασιών στον πολιτιστικό τομέα (2015-2018) όσον αφορά την προτεραιότητα του διαπολιτισμικού διαλόγου (ΕΕ C 417 της 15.12.2015, σ. 44)

Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, 14 Δεκεμβρίου 2017 (EUCO 19/1/17 REV 1)

Ενοποιημένη απόδοση της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση και της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ιδιαίτερη προσοχή στα άρθρα 8, 10 και 167 της ΣΛΕΕ (ΕΕ C 326 της 26.10.2012, σ. 13)

Συμπεράσματα του Συμβουλίου για στρατηγική προσέγγιση της ΕΕ όσον αφορά τις διεθνείς πολιτιστικές σχέσεις (ΕΕ C 189 της 15.6.2017, σ. 38)

Συμπεράσματα του Συμβουλίου όσον αφορά στις συνέργειες του πολιτιστικού και του δημιουργικού τομέα με άλλους τομείς για την προώθηση της καινοτομίας, της οικονομικής βιωσιμότητας και της κοινωνικής ενσωμάτωσης (ΕΕ C 172 της 27.5.2015, σ. 13)

Συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με την πολιτιστική διακυβέρνηση (ΕΕ C 393 της 19.12.2012, σ. 8)

Συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με την προώθηση της πρόσβασης στον πολιτισμό με ψηφιακά μέσα με έμφαση στην ανάπτυξη κοινού (ΕΕ C 425 της 12.12.2017, σ. 4)

Συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με την ανάγκη πρόταξης της πολιτιστικής κληρονομιάς στο σύνολο των πολιτικών της ΕΕ (ΕΕ C 196 της 8.6.2018, σ. 20)

Σύσταση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης προς τα κράτη μέλη για την ισότητα των φύλων στον οπτικοακουστικό τομέα (CM/Rec(2017) 9)

Συζήτηση με θέμα την εκπαίδευση και τον πολιτισμό στο πλαίσιο του θεματολογίου των ηγετών που διοργανώθηκε στις 17 Νοεμβρίου 2017 στο Γκέτεμποργκ, συμπεριλαμβανομένης της ανακοίνωσης της Επιτροπής με τίτλο «Ισχυροποίηση της ευρωπαϊκής ταυτότητας μέσω της εκπαίδευσης και του πολιτισμού» [COM(2017) 673 final]

Απόφαση (ΕΕ) 2017/864 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Μαΐου 2017, σχετικά με το ευρωπαϊκό έτος πολιτιστικής κληρονομιάς (2018) (ΕΕ L 131 της 20.5.2017, σ. 1)

Κοινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης με τίτλο «Προς μια στρατηγική της ΕΕ για διεθνείς πολιτιστικές σχέσεις» [JOIN(2016) 29 final]

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1295/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Δεκεμβρίου 2013, για τη θέσπιση του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη» (2014 έως 2020) (ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 221) και πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη» (2021 έως 2027) [COM(2018) 366 final]

Έκθεση της Επιτροπής σχετικά με την εφαρμογή και την καταλληλότητα του προγράμματος εργασιών στον πολιτιστικό τομέα (2015-18)

Έκθεση της Ομάδας «Φίλοι της Προεδρίας» σχετικά με ορισμένα στοιχεία της μελλοντικής στρατηγικής προσέγγισης της ΕΕ όσον αφορά τις διεθνείς πολιτιστικές σχέσεις (9952/18)

Διακήρυξη της Ρώμης της 25ης Μαρτίου 2017

Σύμβαση της UNESCO για την προστασία και την προώθηση της πολυμορφίας των πολιτισμικών εκφράσεων (2005)

ΟΥΝΕΣΚΟ (UNESCO): Ανα|Διαμόρφωση των πολιτιστικών πολιτικών. Προώθηση της δημιουργικότητας για την ανάπτυξη. Παγκόσμια έκθεση για το συνέδριο του 2005 (2018)

Ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών «Να αλλάξουμε τον κόσμο μας: η Ατζέντα του 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη» (2015)


(1)  Σε αλφαβητική σειρά


Top