EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32006R1583

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1583/2006 του Συμβουλίου, της 23ης Οκτωβρίου 2006 , για την επιβολή οριστικού δασμού αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές αιθανολαμινών καταγωγής Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής

OJ L 294, 25.10.2006, p. 2–16 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)
OJ L 352M, 31.12.2008, p. 532–546 (MT)
Special edition in Bulgarian: Chapter 11 Volume 050 P. 82 - 96
Special edition in Romanian: Chapter 11 Volume 050 P. 82 - 96
Special edition in Croatian: Chapter 11 Volume 131 P. 151 - 165

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 25/10/2008

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2006/1583/oj

25.10.2006   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 294/2


ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΚ) αριθ. 1583/2006 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ

της 23ης Οκτωβρίου 2006

για την επιβολή οριστικού δασμού αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές αιθανολαμινών καταγωγής Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας,

τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 384/96 του Συμβουλίου, της 22ας Δεκεμβρίου 1995, για την άμυνα κατά των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ εκ μέρους χωρών μη μελών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (1) (εφεξής «ο βασικός κανονισμός»), και ιδίως το άρθρο 9 και το άρθρο 11 παράγραφος 2,

την πρόταση που υπέβαλε η Επιτροπή, κατόπιν διαβουλεύσεων με τη συμβουλευτική επιτροπή,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

Α.   ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

1.   Ισχύοντα μέτρα

(1)

Τον Φεβρουάριο του 1994, το Συμβούλιο, με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 229/94 (2), επέβαλε οριστικούς δασμούς αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές αιθανολαμινών («υπό εξέταση προϊόν») καταγωγής Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής («ΗΠΑ»). Οι δασμοί είχαν τη μορφή μεταβλητών δασμών με βάση την ελάχιστη τιμή για τα τρία είδη αιθανολαμινών, ήτοι τη μονοαιθανολαμίνη (ΜΕΑ), τη διαιθανολαμίνη (DEA) και την τριαιθανολαμίνη (TEA).

(2)

Ύστερα από αίτηση του Conseil européen des fédérations de l'industrie chimique (CEFIC) κινήθηκαν, τον Φεβρουάριο του 1999, μια επανεξέταση λόγω της επικείμενης λήξεως των ισχυόντων μέτρων και μια ενδιάμεση επανεξέταση σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφοι 2 και 3 του βασικού κανονισμού. Με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1603/2000 (3), το Συμβούλιο ολοκλήρωσε αυτές τις επανεξετάσεις και επέβαλε οριστικά μέτρα αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές αιθανολαμινών καταγωγής ΗΠΑ. Τα μέτρα τροποποιήθηκαν καθώς έλαβαν τη μορφή ειδικού πάγιου δασμού ανά τόνο για όλα τα είδη αιθανολαμινών. Δύο από τις τρεις εταιρείες στις οποίες επιβλήθηκε ατομικός δασμός αντιντάμπινγκ ήταν η Dow Chemical Company και η Union Carbide Corporation.

(3)

Έπειτα από τη μεταφορά των δραστηριοτήτων παραγωγής αιθανολαμίνης της Dow Chemical Company στην εταιρεία INEOS LLC, ο ατομικός δασμός αντιντάμπινγκ ύψους 69,40 ευρώ ανά τόνο που είχε επιβληθεί στην Dow Chemical Company μεταφέρθηκε στην INEOS LLC (4). Ωστόσο, καθώς η Dow Chemical Company απέκτησε στις 6 Φεβρουαρίου 2001 το σύνολο των μετοχών της Union Carbide Corporation, εταιρείας στην οποία είχε επιβληθεί ατομικός δασμός αντιντάμπινγκ ύψους 59,25 ευρώ ανά τόνο, η Dow Chemical Company εξακολούθησε να είναι παρούσα στην αγορά της αιθανολαμίνης. Η Union Carbide Corporation υπάρχει ακόμη, αλλά έχει ενσωματωθεί στον όμιλο της Dow Chemical Company και δεν αναπτύσσει πλέον καμία ανεξάρτητη παραγωγική δραστηριότητα.

2.   Αίτηση επανεξέτασης λόγω λήξης των ισχυόντων μέτρων

(4)

Μετά τη δημοσίευση, τον Νοέμβριο του 2004, ανακοίνωσης για την επικείμενη λήξη των μέτρων αντιντάμπινγκ που ίσχυαν για τις εισαγωγές αιθανολαμινών καταγωγής ΗΠΑ (5), η Επιτροπή έλαβε στις 25 Απριλίου 2005 αίτηση επανεξέτασης, σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού.

(5)

Την αίτηση υπέβαλε η CEFIC εξ ονόματος παραγωγών που αντιπροσώπευαν σημαντικό ποσοστό (στην προκειμένη περίπτωση πάνω από το 75 %) της συνολικής κοινοτικής παραγωγής αιθανολαμίνης.

(6)

Η αίτηση βασιζόταν στο επιχείρημα ότι η λήξη της ισχύος των μέτρων είναι πιθανόν να οδηγήσει στη συνέχιση ή την επανάληψη της πρακτικής ντάμπινγκ και της ζημίας που προκλήθηκε στον κοινοτικό κλάδο παραγωγής. Η Επιτροπή, αφού κατέληξε στο συμπέρασμα, κατόπιν διαβουλεύσεων με τη συμβουλευτική επιτροπή, ότι υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία που δικαιολογούν την έναρξη επανεξέτασης λόγω λήξης των ισχυόντων μέτρων, άρχισε, με σχετική ανακοίνωση (6), έρευνα, σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού.

3.   Έρευνα

(7)

Οι υπηρεσίες της Επιτροπής ενημέρωσαν επίσημα για την έναρξη της επανεξέτασης τους κοινοτικούς παραγωγούς, τους αμερικανούς παραγωγούς-εξαγωγείς, τους εισαγωγείς-εμπόρους, τις βιομηχανίες-χρήστες που ήταν γνωστό ότι ενδιαφέρονται για το θέμα, καθώς επίσης και τις αρχές των ΗΠΑ. Στα ενδιαφερόμενα μέρη δόθηκε η δυνατότητα να γνωστοποιήσουν γραπτώς τις απόψεις τους και να ζητήσουν ακρόαση εντός της προθεσμίας που είχε καθοριστεί στην ανακοίνωση για την έναρξη της διαδικασίας.

(8)

Οι υπηρεσίες της Επιτροπής έστειλαν ερωτηματολόγια σε όλα τα γνωστά ως ενδιαφερόμενα μέρη και σε όλους όσοι ζήτησαν ερωτηματολόγιο εντός της προθεσμίας που είχε καθοριστεί στην ανακοίνωση για την έναρξη της διαδικασίας.

(9)

Στα αμέσως θιγόμενα μέρη δόθηκε επίσης η δυνατότητα να εκθέσουν γραπτώς τις απόψεις τους και να ζητήσουν ακρόαση εντός της προθεσμίας που προβλεπόταν στην ανακοίνωση για την έναρξη της διαδικασίας.

(10)

Απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο παρελήφθησαν από δύο αμερικανούς παραγωγούς-εξαγωγείς και εννέα συνδεδεμένους εισαγωγείς τους στην Κοινότητα, έναν συνδεδεμένο ελβετό εισαγωγέα, τρεις κοινοτικούς παραγωγούς («αιτούντες κοινοτικοί παραγωγοί») και έναν βιομηχανικό χρήστη στην Κοινότητα. Ένας κοινοτικός παραγωγός δεν απάντησε πλήρως στο ερωτηματολόγιο, αλλά υπέβαλε μόνο συνοπτικές πληροφορίες, ενώ δύο βιομηχανικοί χρήστες στην Κοινότητα γνωστοποίησαν τις απόψεις τους.

(11)

Οι υπηρεσίες της Επιτροπής αναζήτησαν και επαλήθευσαν όλα τα στοιχεία που έκριναν απαραίτητα για να διαπιστώσουν αν υπάρχει πιθανότητα συνέχισης ή επανάληψης του ντάμπινγκ και της ζημίας, καθώς και για να καθορίσουν το συμφέρον της Κοινότητας. Επιτόπιες επαληθεύσεις πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις των ακόλουθων εταιρειών:

α)

Αιτούντες κοινοτικοί παραγωγοί:

 

BASF AG, Ludwigshafen, Γερμανία

 

Innovene Europe Ltd, Staines, Ηνωμένο Βασίλειο

 

SASOL GmbH, Μarl, Γερμανία

β)

Παραγωγοί-εξαγωγείς των ΗΠΑ:

The Dow Chemical Company, Midland, Michigan and Houston, Τέξας, ΗΠΑ

γ)

Μη συνδεδεμένοι εισαγωγείς στην Κοινότητα:

 

Dow Chemical Iberica SL, Tarragona, Ισπανία

 

INEOS Oxide Ltd, Αμβέρσα, Βέλγιο

δ)

Συνδεδεμένος εισαγωγέας στην Ελβετία:

Dow Εurope GmbH, Horgen, Ελβετία

ε)

Βιομηχανικοί χρήστες στην Κοινότητα:

Degussa Goldschmidt España SA, Granollers, Ισπανία

4.   Περίοδος της έρευνας

(12)

Η έρευνα για το ενδεχόμενο να συνεχιστούν ή/και να εμφανιστούν εκ νέου η πρακτική ντάμπινγκ και η ζημία κάλυψε την περίοδο από την 1η Ιουλίου 2004 έως την 30ή Ιουνίου 2005 (εφεξής «ΠΕ»). Η εξέταση των τάσεων σχετικά με την εκτίμηση του ενδεχομένου να συνεχιστεί ή/και να επαναληφθεί η ζημία κάλυψε την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2002 έως το τέλος της ΠΕ (εφεξής «υπό εξέταση περίοδος»).

B.   ΥΠΟ ΕΞΕΤΑΣΗ ΠΡΟΪΟΝ ΚΑΙ ΟΜΟΕΙΔΕΣ ΠΡΟΪΟΝ

1.   Υπό εξέταση προϊόν

(13)

Το υπό εξέταση προϊόν είναι το ίδιο με το προϊόν που εξετάστηκε στις προηγούμενες έρευνες. Οι αιθανολαμίνες λαμβάνονται με την αντίδραση αιθυλενοξειδίου (EO) με αμμωνία (το ΕΟ προκύπτει από αντίδραση αιθυλενίου και οξυγόνου). Αυτή η σύνθεση οδηγεί σε τρεις ανταγωνιστικές αντιδράσεις και σε τρία διαφορετικά είδη αιθανολαμινών: μονοαιθανολαμίνη (ΜΕΑ), διαιθανολαμίνη (DEA) και τριαιθανολαμίνη (ΤΕΑ), ανάλογα με τον αριθμό των συνδεδεμένων αιθυλενοξειδίων. Ο μέγιστος αριθμός συνδυασμών περιορίζεται από τον αριθμό των στοιχείων του υδρογόνου στην αμμωνία (τρία). Τα ποσοστά των τριών ειδών στη συνολική παραγωγή καθορίζονται από το σχεδιασμό των εγκαταστάσεων παραγωγής, αλλά μπορούν να ελεγχθούν, ώς ένα βαθμό, από την επιλογή της αναλογίας αμμωνίας/ΕΟ («μοριακή» αναλογία). Οι κοινοτικές εγκαταστάσεις βασίζονται κατά κανόνα στη νάφθα ως φορέα ενέργειας, ενώ οι αμερικανικές εγκαταστάσεις βασίζονται στο φυσικό αέριο.

(14)

Το υπό εξέταση προϊόν χρησιμοποιείται ως ενδιάμεσος παράγοντας ή/και ως πρόσθετη ύλη για τασιενεργές (επιφανειοδραστικές) ουσίες που χρησιμοποιούνται στα απορρυπαντικά και στα προϊόντα προσωπικής φροντίδας, στα καλλυντικά, στα λιπάσματα και στα μέσα φυτοπροστασίας (glyphosate), στα αντιδιαβρωτικά, στα λιπαντικά έλαια, στα βοηθητικά υλικά κλωστοϋφαντουργίας και στα μαλακτικά υφασμάτων (esterquats), στις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στη φωτογραφία, στη χαρτοβιομηχανία και στη μεταλλουργία, ως βοηθητικό κονιοποιητικό και συνδετικό υλικό για την παραγωγή τσιμέντου και ως βοηθητικό υλικό για φίλτρα καθαρισμού αερίων (καθαρισμός του αερίου με την αφαίρεση των οξέων). Από τα τέλη του 2004 και τις αρχές του 2005, το προϊόν χρησιμοποιείται επίσης ολοένα και περισσότερο στην επεξεργασία του ξύλου. Τέλος, το προϊόν μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί από τους ίδιους τους παραγωγούς ή από τους συνδεδεμένους παραγωγούς τους στην παραγωγή αιθυλεναμινών.

2.   Ομοειδές προϊόν

(15)

Όπως και στις προηγούμενες έρευνες, αποδείχθηκε ότι το υπό εξέταση προϊόν που παράγεται στις ΗΠΑ και πωλείται στην Κοινότητα είναι πανομοιότυπο όσον αφορά τα φυσικά και τεχνικά χαρακτηριστικά με το προϊόν που παράγεται και πωλείται στην Κοινότητα από τους κοινοτικούς παραγωγούς και ότι δεν υπάρχει διαφορά όσον αφορά τη χρήση μεταξύ των εν λόγω προϊόντων. Διαπιστώθηκε επίσης ότι το υπό εξέταση προϊόν που παράγεται στις ΗΠΑ και πωλείται στην Κοινότητα είναι πανομοιότυπο με το προϊόν που πωλείται στην αμερικανική εγχώρια αγορά. Ως εκ τούτου, όλα αυτά τα προϊόντα πρέπει να θεωρηθούν ομοειδή προϊόντα κατά την έννοια του άρθρου 1 παράγραφος 4 του βασικού κανονισμού.

Γ.   ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΣΥΝΕΧΙΣΗΣ Ή ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΝΤΑΜΠΙΝΓΚ

(16)

Σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού, εξετάστηκε αν υπήρχε πράγματι πρακτική ντάμπινγκ και αν, σε περίπτωση ύπαρξης τέτοιας πρακτικής, η λήξη της ισχύος των μέτρων θα ήταν ή όχι πιθανόν να οδηγήσει σε συνέχιση ή επανάληψη του ντάμπινγκ.

1.   Προκαταρκτικές παρατηρήσεις

(17)

Από τους τέσσερις αμερικανούς παραγωγούς-εξαγωγείς που κατονομάζονταν στην καταγγελία, δύο συνεργάστηκαν στην έρευνα.

(18)

Οι δύο συνεργασθέντες παραγωγοί-εξαγωγείς αντιπροσώπευαν το 100 % των εισαγωγών που πραγματοποιήθηκαν στην Κοινότητα κατά τη διάρκεια της ΠΕ, εισαγωγών που ανήλθαν σε 41 000 τόνους. Οι εισαγωγές του υπό εξέταση προϊόντος καταγωγής ΗΠΑ στην Κοινότητα αντιπροσώπευαν ποσοστό 16,7 % της κοινοτικής κατανάλωσης κατά τη διάρκεια της ΠΕ έναντι ποσοστού 29 % κατά τη διάρκεια της προηγούμενης περιόδου έρευνας (1998).

2.   Ντάμπινγκ στις εισαγωγές που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της ΠΕ

(19)

Όσον αφορά τους δύο συνεργασθέντες αμερικανούς παραγωγούς-εξαγωγείς, η κανονική αξία καθορίστηκε για κάθε είδος του υπό εξέταση προϊόντος με βάση την πληρωθείσα ή πληρωτέα τιμή στην εγχώρια αγορά των ΗΠΑ από μη συνδεδεμένους πελάτες, σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 1 του βασικού κανονισμού, δεδομένου ότι, όπως διαπιστώθηκε, οι πωλήσεις αυτές γίνονταν σε επαρκείς ποσότητες και κατά τις συνήθεις εμπορικές πράξεις.

(20)

Όπως συνέβη στην αρχική έρευνα και στην προηγούμενη έρευνα επανεξέτασης, η παρούσα έρευνα κατέδειξε εκ νέου ότι οι δύο συνεργασθέντες αμερικανοί παραγωγοί-εξαγωγείς εξήγαν το υπό εξέταση προϊόν στην Κοινότητα μέσω συνδεδεμένων εταιρειών. Ως εκ τούτου, και σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 9 του βασικού κανονισμού, οι τιμές εξαγωγής κατασκευάστηκαν με βάση τις τιμές στις οποίες το εισαχθέν προϊόν μεταπωλήθηκε για πρώτη φορά σε ανεξάρτητους πελάτες στην Κοινότητα. Έγιναν προσαρμογές για όλα τα έξοδα που μεσολάβησαν μεταξύ εισαγωγής και μεταπώλησης, συμπεριλαμβανομένων των εξόδων πώλησης, των γενικών και διοικητικών εξόδων και του κέρδους που πραγματοποίησαν στην Κοινότητα οι εισάγουσες εταιρείες κατά τη διάρκεια της ΠΕ.

(21)

Η κανονική αξία συγκρίθηκε με τη μέση τιμή εξαγωγής για κάθε είδος του υπό εξέταση προϊόντος σε επίπεδο «εκ του εργοστασίου» και στο ίδιο στάδιο εμπορίας. Σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 10 του βασικού κανονισμού, και με σκοπό την εξασφάλιση δίκαιης σύγκρισης, ελήφθησαν υπόψη οι διαφορές όσον αφορά τους παράγοντες που, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς και βάσει αποδεικτικών στοιχείων, επηρέασαν τις τιμές και τη συγκρισιμότητα των τιμών. Έγιναν προσαρμογές για τα έξοδα της χερσαίας μεταφοράς και της μεταφοράς διά θαλάσσης, τις επί προθεσμία επιστροφές, τις δαπάνες διεκπεραίωσης και συσκευασίας, τις πιστωτικές δαπάνες και τους εισαγωγικούς δασμούς. Όλα αυτά τα στοιχεία αφαιρέθηκαν από τις τιμές μεταπώλησης, ούτως ώστε να προκύψει η τιμή «εκ του εργοστασίου».

(22)

Σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 11 του βασικού κανονισμού, το περιθώριο ντάμπινγκ καθορίστηκε για κάθε είδος προϊόντος βάσει σύγκρισης της σταθμισμένης μέσης κανονικής αξίας με τις σταθμισμένες μέσες τιμές εξαγωγής στο ίδιο στάδιο εμπορίας. Από τη σύγκριση αυτή προέκυψε η ύπαρξη ντάμπινγκ κατά τη διάρκεια της ΠΕ, έστω και σε χαμηλότερο επίπεδο από εκείνο που προσδιορίστηκε στην προηγούμενη επανεξέταση. Το σταθμισμένο μέσο περιθώριο ντάμπινγκ, εκφρασμένο ως εκατοστιαίο ποσοστό της αξίας cif στα κοινοτικά σύνορα, ήταν 4,8 % για την INEOS και 20,3 % για την Dow Chemical.

3.   Εξέλιξη των εισαγωγών σε περίπτωση κατάργησης των μέτρων

(23)

Εκτός από την εξέταση της ύπαρξης ντάμπινγκ κατά την ΠΕ, εξετάστηκε επίσης η πιθανότητα συνέχισης της πρακτικής ντάμπινγκ.

(24)

Η κατάργηση των μέτρων θα επέτρεπε στους εξαγωγείς να μειώσουν τις τιμές εξαγωγής τους. Η μείωση των τιμών εξαγωγής θα καθιστούσε το αμερικανικό προϊόν ελκυστικότερο στην κοινοτική αγορά. Αν οι τιμές εξαγωγής μειώνονταν κατά ποσοστό ίσο με το επίπεδο των δασμών, τα περιθώρια ντάμπινγκ που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της ΠΕ θα ήταν 13,4 % για την INEOS και 28,3 % για την Dow Chemical.

(25)

Υπολογίζεται ότι η αχρησιμοποίητη παραγωγική ικανότητα στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της ΠΕ ήταν περίπου 90 000 τόνοι. Ο υπολογισμός αυτός έγινε βάσει πληροφοριών που παρασχέθηκαν από τους δύο συνεργασθέντες παραγωγούς-εξαγωγείς, καθώς επίσης και βάσει πληροφοριών που ελήφθησαν από κορυφαία έντυπα της αγοράς. Από τη σύγκριση της κατ’ εκτίμηση εγκατεστημένης συνολικής παραγωγικής ικανότητας στις ΗΠΑ (650 000 τόνοι) με τη συνολική κατ’ εκτίμηση ικανοποιηθείσα ζήτηση και δεσμευμένη χρήση (560 000 τόνοι) προκύπτει ποσοστό χρησιμοποίησης της παραγωγικής ικανότητας 86 %, το οποίο είναι μάλλον χαμηλό, αν ληφθούν υπόψη οι ευνοϊκές συνθήκες που επικρατούσαν στην αγορά κατά τη διάρκεια της ΠΕ. Το σχετικά χαμηλό ποσοστό χρησιμοποίησης της παραγωγικής ικανότητας οφειλόταν σε λειτουργικά προβλήματα σε ορισμένες εγκαταστάσεις παραγωγής. Η αναξιοποίητη παραγωγική ικανότητα των 90 000 τόνων πρέπει να συγκριθεί με τον όγκο των εξαγωγών από τις ΗΠΑ στην Κοινότητα κατά τη διάρκεια της ΠΕ (41 088 τόνοι) και με τη συνολική κοινοτική κατανάλωση (246 670 τόνοι). Με άλλα λόγια, υπάρχει σημαντική δυνατότητα να αυξηθούν οι αμερικανικές εξαγωγές και να καταλάβουν μεγάλο μέρος της κοινοτικής αγοράς. Η τάση για αύξηση των εξαγωγών προς την Κοινότητα ενισχύεται περαιτέρω από το γεγονός ότι το 2006 αναμένεται να αυξηθεί κατά 45 000 τόνους η παραγωγική ικανότητα του Μεξικού και της Βραζιλίας, χώρες που αποτελούν και οι δύο σημαντικές εξαγωγικές αγορές για τους αμερικανικούς παραγωγούς.

(26)

Συμπερασματικά, υπάρχει κάποια αναξιοποίητη παραγωγική ικανότητα, η οποία, σε περίπτωση κατάργησης των μέτρων, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή περισσότερης αιθανολαμίνης και την εν συνεχεία πώλησή της στην κοινοτική αγορά.

(27)

Η αγορά αιθανολαμίνης χαρακτηρίστηκε από μεγάλη αύξηση της ζήτησης για DEA κατά τα έτη 2000-2001, αύξηση η οποία προκλήθηκε από τη χρήση DEA για την παραγωγή ζιζανιοκτόνων που περιέχουν glyphosate, τα οποία χρησιμοποιούνται σε μια διεργασία η οποία καθιστά τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες ανθεκτικές στα εν λόγω ζιζανιοκτόνα. Η ζήτηση ΤΕΑ έχει ως βασικό κινητήριο μοχλό τη χρήση του προϊόντος αυτού στον τομέα του τσιμέντου, καθώς και από τους παραγωγούς μαλακτικών για υφάσματα. Από το 2004 η αγορά της ΜΕΑ ενισχύθηκε σημαντικά μετά την έκδοση ενός αμερικανικού κανονισμού (που άρχισε να εφαρμόζεται την 1η Ιανουαρίου 2005) ο οποίος απαγορεύει τη χρήση εναλλακτικών προϊόντων που έχουν ως βάση τα μέταλλα για την επεξεργασία του ξύλου, πράγμα που οδήγησε σε μια πρόσθετη κατ’ εκτίμηση ζήτηση ΜΕΑ ύψους 80 000 τόνων. Κατά συνέπεια, το παγκόσμιο επίπεδο των τιμών των αιθανολαμινών είναι υψηλό λόγω της μεγάλης ζήτησης.

(28)

Η έρευνα έδειξε ότι οι αμερικανικές εγχώριες τιμές είναι κατά μέσον όρο υψηλότερες από τις μέσες τιμές πώλησης στην κοινοτική αγορά. Οι βιομηχανικοί χρήστες φαίνονται να λειτουργούν υπό παρόμοιους όρους και στις δύο αγορές, δεδομένου ότι συχνά είναι πολυεθνικές εταιρείες που διαπραγματεύονται τον εφοδιασμό τους σε παγκόσμια βάση και επιλέγουν προμηθευτές που είναι σε θέση να παραδίδουν προϊόντα σε τέτοια κλίμακα. Διαπιστώθηκε, ωστόσο, ότι η τιμή στην αμερικανική εγχώρια αγορά για όλα τα είδη αιθανολαμινών είναι υψηλότερη όταν χρεώνεται σε εμπόρους και σε διανομείς. Αυτό το είδος πωλήσεων στην αμερικανική εγχώρια αγορά γίνεται κατά κανόνα με βάση την τιμή που ισχύει τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ενώ οι πωλήσεις στην κοινοτική αγορά γίνονται μάλλον βάσει συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές πώλησης στην Κοινότητα καθορίζονται για μεγαλύτερη περίοδο και είναι σταθερότερες.

(29)

Οι πωλήσεις των δύο συνεργασθέντων παραγωγών-εξαγωγέων σε εμπόρους και διανομείς αντιπροσωπεύουν μόνο το 13 % των πωλήσεων στην αμερικανική εγχώρια αγορά και το 32 % των πωλήσεων στην κοινοτική αγορά, αλλά οι αμερικανικές εγχώριες τιμές ήταν κατά μέσον όρο 35 % υψηλότερες από τις κοινοτικές γι’ αυτό το στάδιο εμπορίας. Η διαφορά αυτή ενισχύει τη διαπίστωση ότι, λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι οι πωλήσεις στους εμπόρους και στους διανομείς γίνονται με βάση την τιμή που ισχύει τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, οι αμερικανικές εγχώριες τιμές προσαρμόζονται ταχύτερα στις διακυμάνσεις των τιμών. Επομένως, σε ένα περιβάλλον αύξησης των τιμών, οι αμερικανικές εγχώριες τιμές θα έχουν την τάση να είναι σχετικά υψηλότερες από τις κοινοτικές τιμές. Από την άλλη πλευρά, αυτό το στάδιο εμπορίας αντιπροσωπεύει το μικρότερο μέρος των πωλήσεων τόσο στην εγχώρια αμερικανική αγορά όσο και στις κοινοτικές αγορές.

(30)

Για τους βιομηχανικούς χρήστες, που αποτελούν την πλειονότητα των πελατών, η λήξη της ισχύος των μέτρων δεν θα επηρέαζε πιθανώς το επίπεδο τιμών στο οποίο πωλείται η αιθανολαμίνη στην κοινοτική αγορά, διότι, όπως παρατηρήθηκε, το βάρος των μέτρων αναλαμβάνεται από τους αμερικανούς παραγωγούς-εξαγωγείς. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι τελευταίοι θα μπορούσαν να επιτύχουν πιο κερδοφόρες πωλήσεις και θα είχαν ένα κίνητρο να αυξήσουν τις εξαγωγές τους στην κοινοτική αγορά. Ωστόσο, αυτοί οι βιομηχανικοί χρήστες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την κατάργηση των μέτρων ως διαπραγματευτικό όπλο για να πετύχουν χαμηλότερες τιμές τόσο από τους αμερικανούς παραγωγούς-εξαγωγείς όσο και από τον κοινοτικό κλάδο παραγωγής.

(31)

Οι τιμές εξαγωγής του υπό εξέταση προϊόντος στις άλλες κύριες εξαγωγικές αγορές, δηλαδή στον Καναδά και τη Νότια Αμερική, δεν ακολουθούν κάποια σταθερή τάση. Οι τιμές πώλησης είναι μερικές φορές χαμηλότερες και μερικές φορές υψηλότερες απ’ ό,τι στις ΗΠΑ και στην κοινοτική αγορά ανάλογα με τους όρους υπό τους οποίους γίνονται οι πωλήσεις. Η αποστολή μικρότερων ποσοτήτων συνεπάγεται κατά κανόνα υψηλότερες τιμές πώλησης.

(32)

Εν κατακλείδι, και για τους δύο συνεργασθέντες παραγωγούς-εξαγωγείς, η αμερικανική αγορά παραμένει κατ’ αρχήν η σημαντικότερη αγορά πωλήσεων. Ωστόσο, δεδομένου ότι 17 % της παραγωγής εξήχθη κατά τη διάρκεια της ΠΕ, οι πωλήσεις στην Κοινότητα και στον υπόλοιπο κόσμο εξακολουθούν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εν γένει χρήση και αποδοτικότητα των εγκατεστημένων παραγωγικών ικανοτήτων.

(33)

Βραχυπρόθεσμα, όσον αφορά τους δύο συνεργασθέντες αμερικανούς παραγωγούς, μπορεί να αναμένεται ότι οι όγκοι των εισαγωγών τους θα παραμείνουν τουλάχιστον σταθεροί. Πράγματι, ακόμη και με τα ισχύοντα μέτρα και παρά την ελκυστικότητα της αμερικανικής αγοράς, εξακολούθησαν να εξυπηρετούν τους εγκατεστημένους στην Κοινότητα πελάτες τους. Μείωση των εξαγομένων ποσοτήτων μπορεί ενδεχομένως να αναμένεται για τον αμερικανό παραγωγό INEOS μετά την εξαγορά της Innovene και των παραγωγικών της εγκαταστάσεων στην Κοινότητα, όταν η εταιρεία αποσυμφορήσει τις εγκαταστάσεις παραγωγής που απέκτησε και επεκταθεί με την εγκατάσταση νέας παραγωγικής ικανότητας στην Κοινότητα, πράγμα που δεν αναμένεται να γίνει πριν από το 2008. Συγχρόνως αναμένεται ότι οι αμερικανοί παραγωγοί-εξαγωγείς θα έχουν αποκαταστήσει τη ζημία που υπέστησαν από τον τυφώνα το δεύτερο εξάμηνο του 2005 και ότι θα επανακτήσουν πλήρως την παραγωγική τους ικανότητα κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2006 ή τις αρχές του 2007, πράγμα που θα τους δώσει τη δυνατότητα να παράγουν πρόσθετες ποσότητες τις οποίες θα μπορούν να διοχετεύσουν στην κοινοτική αγορά.

(34)

Όσον αφορά τους μη συνεργασθέντες αμερικανούς παραγωγούς, που αντιπροσώπευαν το 27 % της αμερικανικής παραγωγικής ικανότητας κατά τη διάρκεια της ΠΕ, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι θα επαναλάβουν τις εξαγωγές τους στην Κοινότητα, αν τα μέτρα παύσουν να ισχύουν.

(35)

Πραγματοποιήθηκε επίσης ανάλυση της πιθανής μεσοπρόθεσμης (μέχρι πέντε έτη) εξέλιξης της ζήτησης και της παραγωγικής ικανότητας στην Κοινότητα, τις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο. Αναλύθηκε ακόμη ο τρόπος με τον οποίο η αναμενόμενη κατάσταση όσον αφορά την προσφορά και τη ζήτηση θα μπορούσε να επηρεάσει τα επίπεδα τιμών στην Κοινότητα. Όλα τα αριθμητικά στοιχεία που παρατίθενται στις αιτιολογικές σκέψεις που ακολουθούν βασίζονται σε πληροφορίες που ελήφθησαν από τις εταιρείες BASF, Dow και INEOS και από τα κορυφαία έντυπα αναφοράς που εκδίδονται για τη χημική βιομηχανία από την PCI και την Tecnon.

(36)

Λαμβανομένων υπόψη των προβολών τόσο των αμερικανών όσο και των κοινοτικών παραγωγών για τη μελλοντική ζήτηση και παραγωγική ικανότητα, προβλέπεται ότι η αύξηση στην κοινοτική αγορά θα είναι χαμηλότερη απ’ ό,τι στον υπόλοιπο κόσμο. Το προβλεπόμενο κοινοτικό μέσο ποσοστό αύξησης σε ετήσια βάση ανέρχεται μεσοπρόθεσμα περίπου σε 3 %, έναντι 7 % στην Ασία και 4,2 % παγκοσμίως.

(37)

Το 2004 η ζήτηση στην ευρωπαϊκή αγορά υπερέβη την εγκατεστημένη την Κοινότητα παραγωγική ικανότητα κατά περίπου 40 000 τόνους. Στις ΗΠΑ συνέβη το αντίθετο, με την υπάρχουσα παραγωγική ικανότητα να υπερβαίνει την πραγματική χρήση και πώληση του προϊόντος κατά περίπου 90 000 τόνους, πράγμα το οποίο, ωστόσο, δεν επηρέασε αρνητικά τα υψηλά επίπεδα τιμών λόγω των λειτουργικών προβλημάτων παραγωγής που περιόριζαν την προσφορά στους πελάτες. Αν αντιπαραβληθούν τα προβλεπόμενα ποσοστά αύξησης με τις εξαγγελθείσες επεκτάσεις παραγωγικής ικανότητας, μπορεί να αναμένεται από το 2008 κάποια πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα σε σχέση με τη ζήτηση στην κοινοτική αγορά, ιδίως λόγω της πιθανής εφαρμογής των επενδυτικών σχεδίων της INEOS στην Κοινότητα, η οποία θα αυξήσει την εγκατεστημένη στην Κοινότητα παραγωγική ικανότητα κατά ένα τέταρτο έως ένα τρίτο. Η εν λόγω επέκταση της παραγωγικής ικανότητας δεν αναμένεται να καταστεί επιχειρησιακή πριν από τις αρχές του 2008. Μολονότι αυτή η αύξηση της παραγωγικής ικανότητας ενδέχεται συγχρόνως να αντισταθμιστεί εν μέρει από τη μείωση των εισαγωγών στην Κοινότητα και την αύξηση των εξαγωγικών πωλήσεων από τους κοινοτικούς παραγωγούς, αναμένεται ότι η συνολική εγκατεστημένη στην Κοινότητα παραγωγική ικανότητα όλων των παραγωγών θα ξεπεράσει τη ζήτηση στην κοινοτική αγορά κατά το 2008.

(38)

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Επιτροπή, η τρέχουσα πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στις ΗΠΑ αναμένεται να εξακολουθήσει να υπάρχει, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, διότι η εγχώρια ζήτηση, αν και αυξανόμενη, δεν θα απορροφήσει την αναξιοποίητη παραγωγική ικανότητα που θα καταστεί και πάλι διαθέσιμη. Κατά τη διάρκεια μιας μεγαλύτερης χρονικής περιόδου, μέχρι το 2010, η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα αναμένεται να εξαφανιστεί, πράγμα που θα μειώσει το κίνητρο των αμερικανών παραγωγών για εξαγωγές. Συγχρόνως υπάρχουν προβλέψεις για σημαντικές ελλείψεις στην Ασία, πράγμα που καταφαίνεται από το γεγονός ότι η Dow Chemical δημιούργησε κοινή επιχείρηση με την Petronas, η οποία (κοινή επιχείρηση) ονομάζεται Optima, και εγκατέστησε 75 000 τόνους παραγωγικής ικανότητας στη Μαλαισία, ειδικά για την εξυπηρέτηση της ασιατικής αγοράς αιθανολαμίνης.

(39)

Γενικότερα, μέχρι το 2010, η παγκόσμια παραγωγική ικανότητα είναι πιθανόν να έχει αυξηθεί από περίπου 1 300 000 τόνους σε 1 785 000 τόνους. Στις ποσότητες αυτές περιλαμβάνεται η νέα παραγωγική ικανότητα που θα εγκατασταθεί στην Κοινότητα (+ 205 000), στις ΗΠΑ (+80 000), στη Σαουδική Αραβία (+ 100 000) και στην Ασία (+ 100 000). Η παγκόσμια ζήτηση, με προβλεπόμενο ποσοστό αύξησης 4,2 %, θα έχει αυξηθεί και θα κυμαίνεται έως το 2010 μεταξύ 1 550 000 τόνων και 1 700 000 τόνων. Λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι ένα ποσοστό της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας απορροφάται πάντοτε από διακοπές λειτουργίας ορισμένων εγκαταστάσεων για λόγους συντήρησης και ότι, κατά συνέπεια, πρέπει να προβλεφθεί κάποιο σχετικό περιθώριο ασφαλείας, η προβολή για το 2010 δείχνει ότι θα υπάρχει πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στην Κοινότητα, ισορροπία στις ΗΠΑ και έλλειψη στην Ασία και στον υπόλοιπο κόσμο. Εν κατακλείδι, οι διάφορες αυξήσεις της παραγωγικής ικανότητας δεν υποδηλώνουν τάση των αμερικανών παραγωγών-εξαγωγέων να επιδοθούν σε πρακτική ντάμπινγκ στην κοινοτική αγορά λόγω της πιθανής αντιστοιχίας της προσφοράς και της ζήτησης σε παγκόσμιο επίπεδο. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η πρόβλεψη αυτή αποτελεί εκτίμηση αναφερόμενη σε μεσοπρόθεσμες εξελίξεις, δηλαδή στην περίοδο 2008-2010.

(40)

Υπενθυμίζεται ότι η ύπαρξη πρακτικής ντάμπινγκ κατά τη διάρκεια της ΠΕ διαπιστώθηκε και για τους δύο συνεργασθέντες παραγωγούς-εξαγωγείς, αν και σε χαμηλότερο επίπεδο απ’ ό,τι στην προηγούμενη έρευνα επανεξέτασης.

(41)

Σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα επανεξέτασης, το μερίδιο αγοράς των αμερικανικών εισαγωγών μειώθηκε από 29 % σε 16,7 %. Φαίνεται ότι υπάρχουν 90 000 τόνοι αναξιοποίητης παραγωγικής ικανότητας στις ΗΠΑ και ότι το χαμηλό ποσοστό χρησιμοποίησης της παραγωγικής ικανότητας κατά τη διάρκεια της ΠΕ ήταν συνέπεια προσωρινών γεγονότων, ενώ η χρήση μιας κατ’ εκτίμηση εγκατεστημένης στις ΗΠΑ παραγωγικής ικανότητας ύψους 27 % δεν κατέστη δυνατόν να ερευνηθεί λόγω έλλειψης συνεργασίας. Δεν μπορεί να αποκλειστεί εξ ολοκλήρου ότι αυτοί οι μη συνεργασθέντες παραγωγοί θα επέστρεφαν στην κοινοτική αγορά με τιμές ντάμπινγκ, σε περίπτωση λήξης της ισχύος των μέτρων. Αν και η ζήτηση στην αμερικανική αγορά αναμένεται να είναι μεγαλύτερη απ' ό,τι στην Κοινότητα, η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στις ΗΠΑ αναμένεται να απορροφηθεί μόνο μεσοπρόθεσμα. Επιπλέον, για να διατηρηθεί η αποδοτικότητα των εγκατεστημένων παραγωγικών ικανοτήτων, υπάρχει σήμερα ένα κίνητρο για όλους τους παραγωγούς να αυξήσουν τις πωλήσεις τους στην κοινοτική αγορά, αν καταργηθούν τα μέτρα.

(42)

Συμπερασματικά, υπάρχει πιθανότητα συνέχισης της πρακτικής ντάμπινγκ και κίνδυνος αύξησης του όγκου των εισαγωγών, στοιχεία που θα ασκήσουν ενδεχομένως πτωτική πίεση στις τιμές στην Κοινότητα, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, αν τα μέτρα καταργηθούν.

Δ.   ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

(43)

Οι τρεις αιτούντες κοινοτικοί παραγωγοί συνεργάστηκαν πλήρως στην έρευνα. Κατά τη διάρκεια της ΠΕ αντιπροσώπευαν το 80 % της κοινοτικής παραγωγής. Υπάρχει ένας ακόμη κοινοτικός παραγωγός που παρέσχε πληροφορίες, ιδίως για την παραγωγή του, χωρίς όμως να απαντήσει πλήρως στο ερωτηματολόγιο. Ως εκ τούτου, έπρεπε να θεωρηθεί μη συνεργασθείς.

(44)

Πρέπει να σημειωθεί ότι από την έκδοση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1603/2000, με τον οποίο δημοσιεύθηκαν τα μέτρα που ισχύουν σήμερα, η Union Carbide Ltd (Ηνωμένο Βασίλειο), η οποία εξαγοράστηκε από την Dow Chemical Company, δεν παράγει πλέον αιθανολαμίνη στην Κοινότητα. Επιπλέον, η ΒΡ Chemicals μετονομάστηκε σε Innovene και η Condea σε Sasol. Τέλος, η INEOS Oxide Ltd, δηλαδή η εγκατεστημένη στο Ηνωμένο Βασίλειο μητρική εταιρεία της INEOS Americas LLC, εξαγόρασε την Innovene στις 16 Δεκεμβρίου 2005. Και οι δύο εταιρείες, INEOS Americas LLC και Innovene, εξακολούθησαν να συνεργάζονται πλήρως στη διαδικασία.

(45)

Με βάση τα στοιχεία αυτά, οι τρεις κοινοτικοί παραγωγοί είναι η BASF, η Innovene και η Sasol, οι οποίοι και θεωρείται ότι αποτελούν τον κοινοτικό κλάδο παραγωγής, κατά την έννοια του άρθρου 4 παράγραφος 1 και του άρθρου 5 παράγραφος 4 του βασικού κανονισμού.

(46)

Όπως και κατά την προηγούμενη έρευνα επανεξέτασης, η έρευνα έδειξε ότι μέρος της παραγωγής αιθανολαμίνης στην Κοινότητα προορίζεται για εσωτερική ή δεσμευμένη χρήση. Το ποσοστό αυτό υπολογίζεται περίπου στο ένα τρίτο της συνολικής κοινοτικής παραγωγής, όπως και κατά τη διάρκεια της προηγούμενης έρευνας επανεξέτασης. Βρέθηκε δεσμευμένη παραγωγή στις εγκαταστάσεις ενός από τους παραγωγούς που περιελήφθησαν στον κοινοτικό κλάδο παραγωγής. Αυτός ο παραγωγός έχει μια εγκατάσταση που προορίζεται και χρησιμοποιείται αποκλειστικά για δεσμευμένη χρήση. Η έρευνα επιβεβαίωσε ότι οι αιτούντες κοινοτικοί παραγωγοί δεν αγοράζουν το υπό εξέταση προϊόν για εμπορικούς σκοπούς ή για δεσμευμένη χρήση τους από ανεξάρτητους φορείς, είτε εντός είτε εκτός της Κοινότητας. Επομένως, η αιθανολαμίνη για δεσμευμένη χρήση δεν θεωρείται ότι ανταγωνίζεται με την αιθανολαμίνη που είναι διαθέσιμη στην κοινοτική αγορά (εφεξής «ελεύθερη αγορά»).

Ε.   ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

1.   Κατανάλωση στην κοινοτική αγορά

Κοινοτική κατανάλωση

2002

2003

2004

ΠΕ

Σύνολο σε τόνους

283 992

331 194

358 830

366 645

Δείκτης

100

117

126

129

Δεσμευμένοι τόνοι

97 768

107 539

118 584

119 975

Δείκτης

100

110

121

123

Ελεύθερη αγορά σε τόνους

186 224

223 655

240 246

246 670

Δείκτης

100

120

129

132

Πηγή: Στατιστικές της Eurostat και απαντήσεις στα ερωτηματολόγια.

(47)

Η συνολική κοινοτική κατανάλωση υπολογίστηκε με την άθροιση της παραγωγής, μείον τις εξαγωγές, όλων των κοινοτικών παραγωγών με τις εισαγωγές από τρίτες χώρες στην κοινοτική αγορά. Σε σύγκριση με το 2002, η κατανάλωση κατά τη διάρκεια της ΠΕ αυξήθηκε κατά 29 % ή κατά 83 000 τόνους. Η αύξηση ήταν ιδιαίτερα έντονη μεταξύ 2002 και 2003 (+17 % ή +48 000 τόνοι), αλλά συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια του 2004 και της ΠΕ, αν και με βραδύτερο ρυθμό. Η κατανάλωση αυξάνεται λόγω της αυξανόμενης ζήτησης για αιθανολαμίνες, η οποία οφείλεται στο ευρύ και επεκτεινόμενο πεδίο των εφαρμογών τους. Οι σημαντικότεροι τομείς που ενισχύουν τη ζήτηση από το 2002 και μετά είναι η DEA για την παραγωγή glyphosate, η ΤΕΑ για τα esterquats και η ΜΕΑ για την επεξεργασία ξύλου.

(48)

Η κατανάλωση στην ελεύθερη αγορά αυξήθηκε κατά 32 % (ή κατά 60 000 τόνους) κατά τη διάρκεια της υπό εξέταση περιόδου, με αύξηση κατά 20 % (ή κατά 37 000 τόνους) μεταξύ 2002 και 2003.

(49)

Σχετικά με τη δεσμευμένη αγορά, η κατανάλωση αυξήθηκε κατά 23 % ή κατά 22 000 τόνους λόγω της αύξησης της χρήσης των αιθανολαμινών στις διαδικασίες παραγωγής άλλων χημικών ουσιών.

2.   Εισαγωγές από τις ΗΠΑ, όγκος, μερίδιο αγοράς και τιμές εισαγωγών

Εισαγωγές από τις ΗΠΑ

2002

2003

2004

ΠΕ

Τόνοι

46 075

40 576

40 512

41 088

Δείκτης

100

88

88

89

Μερίδιο αγοράς

24,7 %

18,1 %

16,9 %

16,7 %

Τιμή εισαγωγής (σε ευρώ/τόνο)

979,63

915,15

975,09

995,55

Δείκτης

100

93

100

102

Πηγή: Στατιστικές της Eurostat και απαντήσεις στα ερωτηματολόγια.

(50)

Ο όγκος των αμερικανικών εισαγωγών στην Κοινότητα μειώθηκε κατά 12 % μεταξύ 2002 και 2003 και παρέμεινε έκτοτε στο επίπεδο αυτό. Το μερίδιο αγοράς καθορίστηκε βάσει της κατανάλωσης στην ελεύθερη αγορά στην Κοινότητα και διαπιστώθηκε ότι μειώθηκε από 24,7 % σε 16,7 % κατά τη διάρκεια της υπό εξέταση περιόδου, δηλαδή σημείωσε απώλεια 8 ποσοστιαίων μονάδων. Η μείωση των εισαγωγών και του μεριδίου αγοράς μεταξύ 2002 και 2003 συνέπεσε με τη συνολική πτώση της μέσης τιμής εισαγωγών κατά 7 %. Μεταξύ του 2002 και του 2003, οι αμερικανοί παραγωγοί-εξαγωγείς δεν συμμετείχαν στην αύξηση της κατανάλωσης της ελεύθερης αγοράς στην Κοινότητα. Επίσης μετά το 2003, οι αμερικανοί παραγωγοί-εξαγωγείς δεν αύξησαν το μερίδιο αγοράς τους, αν και οι τιμές εισαγωγής αυξήθηκαν εκ νέου. Σε μια αγορά ευνοϊκή για τους πωλητές, μια τέτοια αυξημένη ελκυστικότητα θα είχε κανονικά προκαλέσει πρόσθετες πωλήσεις, αλλά οι αμερικανοί παραγωγοί-εξαγωγείς δεν επέστρεψαν στην κοινοτική αγορά, όπως αναμενόταν, λόγω λειτουργικών προβλημάτων αλλά και εξαιτίας των ελκυστικότερων συνθηκών που επικρατούσαν στην αμερικανική εγχώρια αγορά.

(51)

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι ανωτέρω τιμές προέρχονται από τις στατιστικές της Eurostat για τις εισαγωγές. Δεν κάνουν διάκριση ως προς τη σύνθεση των προϊόντων και περιέχουν διάφορους όρους πωλήσεων που δεν μπορούν να συγκριθούν με εκείνους που εφαρμόζονται από άλλους φορείς δραστηριοποιούμενους στην κοινοτική αγορά. Πραγματοποιήθηκε ακριβής σύγκριση μεταξύ των τιμών των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ και των τιμών των κοινοτικών παραγωγών στο ίδιο στάδιο εμπορίας, όπως επεξηγείται στην αιτιολογική σκέψη 53 κατωτέρω. Κατά τη διάρκεια της υπό εξέταση περιόδου, η μέση τιμή των εισαγωγών παρουσίασε μικρή αύξηση της τάξης του 2 %. Όλες οι εισαγωγές καταγωγής ΗΠΑ στην Κοινότητα έγιναν μέσω συνδεδεμένων εισαγωγέων και, επομένως, οι τιμές των εισαγωγών είναι τιμές μεταβίβασης μέσα στον όμιλο της εταιρείας. Στην προηγούμενη έρευνα επανεξέτασης, διαπιστώθηκε ότι είχαν θεσπιστεί τεχνητά τέτοιες τιμές εισαγωγών, προκειμένου να απορροφηθούν τουλάχιστον εν μέρει τα ισχύοντα τότε μέτρα αντιντάμπινγκ. Οι συνδεδεμένοι εισαγωγείς στην Κοινότητα υπέστησαν σημαντικές ζημίες κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ΠΕ και τα περιθώρια που πραγματοποίησαν μεταξύ της τιμής αγοράς (πραγματική τιμή εισαγωγής) και της τιμής μεταπώλησης στην κοινοτική αγορά δεν ήταν επαρκή για να καλύψουν τις δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ της εισαγωγής και της μεταπώλησης. Αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο η προηγούμενη έρευνα επανεξέτασης οδήγησε στην αναθεώρηση της μορφής των μέτρων αντιντάμπινγκ και στην επιβολή ειδικών πάγιων δασμών ανά τόνο.

(52)

Στην τρέχουσα έρευνα επανεξέτασης, διαπιστώθηκε ότι τόσο οι αμερικανοί παραγωγοί-εξαγωγείς όσο και οι συνδεδεμένοι εισαγωγείς τους στην Κοινότητα πραγματοποίησαν κέρδη κατά τη διάρκεια της ΠΕ και ότι τα περιθώρια των συνδεδεμένων εισαγωγέων ήταν σύμφωνα με τις συνθήκες που επικρατούσαν στην αγορά. Τα επίπεδα των τιμών πώλησης σε σύγκριση με την κανονική αξία και/ή το κόστος παραγωγής επέτρεψαν την επίτευξη επαρκών κερδών για όλες τις εταιρείες που συμμετείχαν σε αγορές που χαρακτηρίζονταν από υψηλές τιμές πώλησης.

(53)

Η σύγκριση των τιμών εισαγωγής cif στα κοινοτικά σύνορα που χρεώνονταν σε ανεξάρτητους πελάτες, συμπεριλαμβανομένων των δασμών αντιντάμπινγκ, με τις εκ του εργοστασίου τιμές του κοινοτικού κλάδου παραγωγής, για τα ίδια είδη προϊόντων και στο ίδιο στάδιο εμπορίας, οδήγησε στο συμπέρασμα ότι το ποσοστό κατά το οποίο οι τιμές εισαγωγής υπολείπονταν των τιμών πώλησης του κοινοτικού κλάδου παραγωγής κυμαινόταν μεταξύ 7,3 % και 17,5 %.

3.   Εισαγωγές από άλλες τρίτες χώρες, όγκος, μερίδιο αγοράς και τιμές εισαγωγής

Εισαγωγές από άλλες τρίτες χώρες

2002

2003

2004

ΠΕ

Τόνοι

17 596

18 688

12 276

8 773

Δείκτης

100

106

70

50

Μερίδιο αγοράς

9,4 %

8,4 %

3,4 %

2,4 %

Τιμή εισαγωγής (σε ευρώ/τόνο)

1 034,23

970,75

982,67

955,24

Δείκτης

100

94

95

92

Πηγή: Στατιστικές της Eurostat.

(54)

Οι εισαγωγές από άλλες τρίτες χώρες μειώθηκαν κατά 50 % κατά τη διάρκεια της υπό εξέταση περιόδου. Το μερίδιο αγοράς των κύριων άλλων εξαγωγικών χωρών, και ιδίως της Ρωσίας και του Ιράν, έφτασε πράγματι σε οριακό επίπεδο. Σύμφωνα με τη βιομηχανία που χρησιμοποιεί τα υπό εξέταση προϊόντα, αυτή η φθίνουσα τάση οφείλεται στο γεγονός ότι ήταν δύσκολο να ληφθούν ακριβώς οι ζητούμενες ποσότητες σε συγκεκριμένη ημερομηνία παράδοσης στις δύο προαναφερθείσες χώρες.

4.   Οικονομική κατάσταση του κοινοτικού κλάδου παραγωγής

 

2002

2003

2004

ΠΕ

Παραγωγή σε τόνους

206 481

242 350

279 307

290 625

Δείκτης

100

117

135

141

Παραγωγική ικανότητα σε τόνους

263 320

273 820

302 070

311 820

Δείκτης

100

104

115

118

Χρήση παραγωγικής ικανότητας

78,4 %

88,5 %

92,5 %

93,2 %

(55)

Κατά την υπό εξέταση περίοδο, η παραγωγή αυξήθηκε κατά 41 %. Συγχρόνως, η παραγωγική ικανότητα αυξήθηκε κατά 18 %, πράγμα που οδήγησε σε βελτίωση της χρησιμοποίησης της παραγωγικής ικανότητας από 78,4 % σε 93,2 %.

(56)

Η αύξηση της παραγωγικής ικανότητας μεταξύ 2002 και 2003 είναι οριακή και οφείλεται σε κάποιες βελτιώσεις αποδοτικότητας. Από το 2004 και μετά, παρατηρούνται εντονότερη αποσυμφόρηση και νέες αυξήσεις της παραγωγικής ικανότητας.

Αποθέματα

2002

2003

2004

ΠΕ

Τόνοι

9 543

10 883

10 228

7 596

Δείκτης

100

114

107

80

(57)

Το επίπεδο των αποθεμάτων συγκρίνεται στο τέλος κάθε έτους (2002 έως 2004) και ποικίλλει ώς ένα βαθμό ανάλογα με τις παραγγελίες. Το επίπεδο στο τέλος της ΠΕ είναι χαμηλότερο, αλλά παρουσιάζει την κατάσταση στις 30 Ιουνίου 2005 και, επομένως, δεν είναι κατάλληλα συγκρίσιμο με τα αποθέματα του τέλους του έτους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, λόγω της κάπως χαμηλότερης ζήτησης από τους βιομηχανικούς χρήστες κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών, οι εταιρείες προγραμματίζουν μικρότερη παραγωγή και συντήρηση των εγκαταστάσεων παραγωγής.

 

2002

2003

2004

ΠΕ

Όγκος πωλήσεων σε τόνους

130 214

144 103

167 054

175 953

Δείκτης

100

111

128

135

Μερίδιο αγοράς στη συνολική κατανάλωση (συμπεριλαμβανομένης της δεσμευμένης χρήσης)

45,9 %

43,5 %

46,6 %

48,0 %

Μερίδιο αγοράς στην κατανάλωση στην ελεύθερη αγορά

69,9 %

64,4 %

69,5 %

71,3 %

Τιμή πωλήσεων (σε ευρώ/τόνο) (πωλήσεις ελεύθερης αγοράς)

801,77

758,49

835,68

936,08

Δείκτης

100

95

104

117

(58)

Ο όγκος πωλήσεων του κοινοτικού κλάδου παραγωγής σε μη συνδεδεμένους πελάτες αυξήθηκε κατά 35 % κατά τη διάρκεια της υπό εξέταση περιόδου. Τα μερίδια αγοράς τόσο της συνολικής κοινοτικής κατανάλωσης όσο και της κατανάλωσης στην ελεύθερη αγορά δείχνουν ότι, έπειτα από μια απώλεια μεριδίου αγοράς μεταξύ 2002 και 2003, το μερίδιο αγοράς σταθεροποιήθηκε και ανήλθε, κατά τη διάρκεια της ΠΕ, σε 48 % όσον αφορά τη συνολική κατανάλωση και σε 71,3 % όσον αφορά την κατανάλωση στην ελεύθερη αγορά. Το μέσο επίπεδο των τιμών πώλησης σε μη συνδεδεμένους πελάτες ακολούθησε παρόμοια τάση και έπειτα από μείωση κατά 5 % μεταξύ 2002 και 2003, το επίπεδο τιμών στην ελεύθερη αγορά κατά τη διάρκεια της ΠΕ ήταν κατά 17 % υψηλότερο απ’ ό,τι το 2002.

(59)

Σε σύγκριση με το επίπεδο τιμών κατά τη διάρκεια της ΠΕ της προηγούμενης έρευνας επανεξέτασης, που συνέπεσε με το ημερολογιακό έτος 1998, οι τιμές πώλησης το 2004 και κατά τη διάρκεια της τρέχουσας ΠΕ ήταν κατά μέσον όρο, αντίστοιχα, 22,7 % και 37,5 % υψηλότερες απ’ ό,τι το 1998. Δεν εκδίδεται κανένα τιμολόγιο για την παραγωγή που προορίζεται για δεσμευμένη κατανάλωση η οποία χρησιμοποιείται σε ολοκληρωμένες εγκαταστάσεις παραγωγής.

(60)

Η κατανάλωση αυξάνεται συνεχώς κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, από 152 000 τόνους το 1995 σε 367 000 τόνους κατά τη διάρκεια της ΠΕ, πράγμα που αντιπροσωπεύει ετήσια αύξηση 9,7 %. Η πιο πρόσφατη αύξηση της κατανάλωσης κατά τη διάρκεια της υπό εξέταση περιόδου, από το 2002 έως την ΠΕ, ήταν 10,7 % σε ετήσια βάση, έναντι ετήσιας αύξησης της παραγωγικής ικανότητας ύψους 7 %. Αυτή η εξέλιξη συνέβαλε στη διατήρηση υψηλών επιπέδων τιμών στην Κοινότητα, ενώ συγχρόνως ώθησε τον κοινοτικό κλάδο παραγωγής προς μια σημαντική βελτίωση των ποσοστών χρησιμοποίησης της παραγωγικής του ικανότητας από 78,4 % σε 93,2 %, πράγμα που οδήγησε σε ετήσια αύξηση της παραγωγής κατά 14,5 %. Σε απόλυτες τιμές η παραγωγή αυξήθηκε κατά 84 000 τόνους, έναντι αύξησης της κατανάλωσης κατά 83 000 τόνους, ενώ η παραγωγική ικανότητα αυξήθηκε μόνο κατά 48 500 τόνους.

 

2002

2003

2004

ΠΕ

Μέσο κόστος παραγωγής (σε ευρώ/τόνο)

779,53

749,85

746,84

790,60

Δείκτης

100

96

96

101

(61)

Η υψηλή και αυξανόμενη ζήτηση, σε σύγκριση με το χαμηλότερο ρυθμό αύξησης της παραγωγικής ικανότητας, και η συνολική μείωση των εισαγωγών διατήρησαν σε υψηλό επίπεδο τις τιμές της αιθανολαμίνης στην Κοινότητα. Επιπλέον, τα περιθώρια πωλήσεων επηρεάστηκαν ελάχιστα από το πλήρες κόστος παραγωγής ανά τόνο κατά τη διάρκεια της υπό εξέταση περιόδου. Η αύξηση του κόστους παραγωγής κατά 5,9 % μεταξύ του 2004 και της ΠΕ ήταν συνέπεια της αύξησης της τιμής της νάφθας, που είναι πετρελαιοειδές το οποίο χρησιμοποιείται στην παραγωγή οξειδίου του αιθυλενίου, δηλαδή της κύριας πρώτης ύλης για την παραγωγή αιθανολαμίνης στην Κοινότητα.

 

2002

2003

2004

ΠΕ

Απασχόληση

102

103

101

102

Δείκτης

100

101

99

99

Παραγωγικότητα σε τόνους ανά εργαζόμενο

2 016

2 354

2 755

2 861

Δείκτης

100

117

137

142

Μισθοί (σε χιλιάδες ευρώ)

6 860

7 526

8 018

7 598

Δείκτης

100

110

117

111

Μέσος μισθός ανά εργαζόμενο (σε ευρώ)

66 976

73 105

79 097

74 797

Δείκτης

100

109

118

112

(62)

Η απασχόληση στο επίπεδο του κοινοτικού κλάδου παραγωγής για το ομοειδές προϊόν παρέμεινε σταθερή κατά τη διάρκεια της υπό εξέταση περιόδου. Η διαδικασία παραγωγής είναι σε μεγάλο βαθμό αυτοματοποιημένη και, επομένως, δεν είναι διαδικασία εντάσεως εργασίας. Συγχρόνως, λόγω των συνεχών βελτιώσεων και της αποσυμφόρησης των εγκαταστάσεων παραγωγής, η παραγωγικότητα αυξήθηκε κατά 42 % κατά τη διάρκεια της υπό εξέταση περιόδου.

(63)

Κατά τη διάρκεια της υπό εξέταση περιόδου, οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 11 %, με αιχμή το 2004 η οποία μπορεί να αποδοθεί στις προσπάθειες αναδιάρθρωσης και στις απολύσεις στις οποίες προέβη ένας από τους καταγγέλλοντες κοινοτικούς παραγωγούς. Ο μέσος μισθός ανά εργαζόμενο ακολούθησε παρόμοια εξέλιξη.

Πωλήσεις σε μη συνδεδεμένους πελάτες στην Κοινότητα

2002

2003

2004

ΠΕ

Αξία πωλήσεων (σε χιλιάδες ευρώ)

104 402

109 301

139 603

164 705

Δείκτης

100

105

134

158

Κόστος παραγωγής (σε χιλιάδες ευρώ)

101 506

108 056

124 763

139 100

Δείκτης

100

106

123

137

Αποδοτικότητα

2,8 %

1,1 %

10,6 %

15,5 %

(64)

Η αποδοτικότητα κατά τη διάρκεια της υπό εξέταση περιόδου όσον αφορά τις πωλήσεις του υπό εξέταση προϊόντος στην ελεύθερη αγορά σε μη συνδεδεμένους πελάτες στην Κοινότητα αυξήθηκε από 2,8 % το 2002 σε 15,5 % κατά τη διάρκεια της ΠΕ, έπειτα από πτώση κατά 1,1 % το 2003. Αυτή η βελτίωση της αποδοτικότητας από το 2003 και μετά πρέπει να συσχετιστεί με τις σταθερές εισαγωγές από τις ΗΠΑ και την αύξηση της ζήτησης, με συνέπεια την αύξηση τόσο του όγκου των πωλήσεων όσο και του επιπέδου των τιμών πώλησης, η οποία, κατά τη διάρκεια του 2004 και της ΠΕ, ήταν μεγαλύτερη από την αύξηση του κόστους παραγωγής.

 

2002

2003

2004

ΠΕ

Επενδύσεις (σε χιλιάδες ευρώ)

1 170

9 975

687 478

388 476

Δείκτης

100

852

58 750

33 198

Απόδοση των επενδύσεων

2,2 %

0,9 %

10,2 %

17,6 %

(65)

Τα επίπεδα τιμών που επιτυγχάνονται στην Κοινότητα καθορίζουν το αν οι εταιρείες αποφασίζουν να δημιουργήσουν πρόσθετη παραγωγική ικανότητα. Κατά τη διάρκεια της περιόδου 2002-2003, η απόδοση των επενδύσεων δεν θεωρήθηκε αρκετά υψηλή για να δικαιολογήσει τη δημιουργία πρόσθετων εγκαταστάσεων παραγωγής. Ως εκ τούτου, οι εταιρείες περιορίστηκαν σε κάποια αποσυμφόρηση των παραγωγικών δυνατοτήτων και στην πραγματοποίηση ορισμένων βελτιώσεων αποδοτικότητας. Η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση, σε συνδυασμό με την περιορισμένη μόνον αύξηση της παραγωγικής ικανότητας, συνέβαλαν στη διαμόρφωση υψηλότερων επιπέδων τιμών, σε τέτοιο βαθμό ώστε από το 2004 έγινε και πάλι ρεαλιστική η εφαρμογή επενδυτικών προγραμμάτων τα οποία είχαν προηγουμένως «παγώσει».

(66)

Σχετικά με την ικανότητα άντλησης κεφαλαίων, πρέπει να σημειωθεί ότι η παραγωγή αιθανολαμίνης δεν είναι παρά ένα μικρό μέρος της συνολικής παραγωγής χημικών προϊόντων από τον κοινοτικό κλάδο παραγωγής, ο οποίος αποτελείται κατά κύριο λόγο από μεγάλες διεθνείς χημικές εταιρείες, που παρουσιάζουν υψηλά συνολικά επίπεδα ταμειακών ροών και αυτοχρηματοδότησης και μεγάλη πιστοληπτική ικανότητα. Κατά συνέπεια, ο κοινοτικός κλάδος παραγωγής δεν αντιμετώπισε σε γενικές γραμμές σημαντικά προβλήματα όσον αφορά την άντληση κεφαλαίων.

 

2002

2003

2004

ΠΕ

Ταμειακές ροές (σε χιλιάδες ευρώ)

4 842

3 301

16 863

27 596

Δείκτης

100

68

348

570

Ταμειακές ροές σε σχέση με τον κύκλο εργασιών

4,6 %

3,0 %

12,1 %

16,6 %

(67)

Η εξέλιξη των ταμειακών ροών είναι μία ακόμη απεικόνιση της σύνδεσης μεταξύ των επιπέδων των τιμών, της αποδοτικότητας και της απόδοσης των επενδύσεων. Έπειτα από την εμφάνιση χαμηλών επιπέδων ταμειακών ροών το 2002 και το 2003, ο κοινοτικός κλάδος παραγωγής επέστρεψε σε διψήφια ποσοστά ταμειακών ροών σε σχέση με τον κύκλο εργασιών από το 2004 και μετά. Μάλιστα, για τις περισσότερες εταιρείες το επίπεδο των ταμειακών ροών είναι αρκετά υψηλό, ώστε να τους επιτρέπει να διοχετεύουν χρηματοδοτικούς πόρους προς νέες επενδύσεις για την παραγωγή αιθανολαμινών.

(68)

Ο κοινοτικός κλάδος παραγωγής ωφελήθηκε από την ανάπτυξη της αγοράς κατά τη διάρκεια της υπό εξέταση περιόδου, πράγμα που αντανακλάται στην αύξηση του μεριδίου αγοράς του στη συνολική κατανάλωση από 45,9 % σε 48 % και του μεριδίου αγοράς του στην ελεύθερη κατανάλωση από 69,9 % σε 71,3 %.

(69)

Η πρακτική ντάμπινγκ συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια της ΠΕ, έστω και σε επίπεδα χαμηλότερα από εκείνα που είχαν διαπιστωθεί κατά την προηγούμενη έρευνα επανεξέτασης.

(70)

Όπως καταδεικνύεται ανωτέρω, ο κοινοτικός κλάδος παραγωγής είχε πράγματι την ευκαιρία να ανακάμψει από τις συνέπειες παλαιών πρακτικών ντάμπινγκ, ιδίως από την άποψη των τιμών πώλησης και της αποδοτικότητας.

 

2002

2003

2004

ΠΕ

Όγκος εισαγωγών (σε τόνους)

15 631

15 278

16 709

17 428

Δείκτης

100

98

107

111

(71)

Ο όγκος των εξαγωγών του κοινοτικού κλάδου παραγωγής σε τρίτες χώρες αυξήθηκε κατά 11 % κατά τη διάρκεια της υπό εξέταση περιόδου, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 4 % κατά μέσον όρο σε ετήσια βάση. Η εξέλιξη αυτή συνάδει σε μεγάλο βαθμό με την αύξηση της παγκόσμιας κατανάλωσης και δείχνει ότι ο κοινοτικός κλάδος παραγωγής είναι ανταγωνιστικός στις παγκόσμιες αγορές.

5.   Συμπέρασμα για την κατάσταση του κοινοτικού κλάδου παραγωγής

(72)

Κατά τη διάρκεια της υπό εξέταση περιόδου η ποσότητα της αιθανολαμίνης που καταναλώθηκε στην κοινοτική αγορά αυξήθηκε κατά 29 %, ενώ οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 11 %. Συγχρόνως, ο κοινοτικός κλάδος παραγωγής μπόρεσε να αυξήσει τον όγκο των πωλήσεών του και, ως εκ τούτου, να σταθεροποιήσει ή ακόμη και να αυξήσει ελαφρώς το μερίδιο αγοράς του.

(73)

Η οικονομική κατάσταση του κοινοτικού κλάδου παραγωγής βελτιώθηκε ως προς τους περισσότερους οικονομικούς δείκτες: παραγωγή (+41 %), παραγωγική ικανότητα (+18 %) και χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας, όγκος πωλήσεων (+35 % ή +45 000 τόνοι) και αξία (+58 %), παραγωγικότητα, μερίδιο αγοράς (+2 ποσοστιαίες μονάδες), ταμειακές ροές και αποδοτικότητα, επενδύσεις και απόδοση των επενδύσεων. Η αύξηση του κόστους παραγωγής ανά τόνο παρέμεινε χαμηλότερη από την αύξηση των τιμών πώλησης. Ο κοινοτικός κλάδος παραγωγής ωφελήθηκε επιπλέον από την ανάπτυξη της κοινοτικής αγοράς και συμβάδισε με την εξέλιξη της παγκόσμιας ζήτησης, αφού η εξαγωγική του δραστηριότητα αυξήθηκε κατά 11 % κατ’ όγκο.

(74)

Συμπερασματικά, ο κοινοτικός κλάδος παραγωγής, λαμβανομένης υπόψη της θετικής εξέλιξης των δεικτών που τον αφορούν, θεωρείται ότι βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Δεν κατέστη δυνατόν να αποδειχθεί ότι συνεχίστηκε η πρόκληση σημαντικής ζημίας. Ως εκ τούτου, εξετάστηκε αν υπάρχει η πιθανότητα να εμφανιστεί εκ νέου το ντάμπινγκ, αν λήξουν τα μέτρα.

ΣΤ.   ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΖΗΜΙΑΣ

(75)

Υπενθυμίζεται ότι οι αμερικανοί παραγωγοί-εξαγωγείς εξακολουθούσαν να ασκούν ντάμπινγκ κατά τη διάρκεια της ΠΕ, έστω και σε μειωμένο επίπεδο σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα. Η κατάργηση των μέτρων θα μπορούσε, αν οι τιμές εξαγωγής μειώνονταν αντίστοιχα, να οδηγήσει σε περιθώρια ντάμπινγκ μεταξύ 13,4 % και 28,3 % για τους συνεργασθέντες παραγωγούς-εξαγωγείς, ενώ η συμπεριφορά των μη συνεργασθέντων παραγωγών, που αντιπροσώπευαν το 42 % των εισαγωγών στην αρχική έρευνα, παραμένει άγνωστη. Ωστόσο, οι τελευταίοι, επειδή υπόκεινται στα υψηλότερα μέτρα αντιντάμπινγκ, θα είχαν το μεγαλύτερο κίνητρο να επιστρέψουν στην κοινοτική αγορά, σε περίπτωση λήξης της ισχύος των μέτρων.

(76)

Συγχρόνως υπολογίζεται ότι υπάρχει σήμερα στην αμερικανική αγορά αναξιοποίητη παραγωγική ικανότητα 90 000 τόνων, η οποία θα μπορέσει να αποδεσμευθεί όταν επιλυθούν τα λειτουργικά προβλήματα και αποκατασταθούν οι ζημίες που προκάλεσε ο τυφώνας.

(77)

Επομένως, συνήχθη το συμπέρασμα ότι υπάρχει πιθανότητα συνέχισης της πρακτικής ντάμπινγκ και ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος αύξησης του όγκου των εισαγωγών, πράγμα που θα ασκήσει πτωτική πίεση στις τιμές στην Κοινότητα, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, αν καταργηθούν τα μέτρα.

(78)

Κανονικά, τυχόν αύξηση των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ θα ασκήσει πτωτική πίεση στο επίπεδο των τιμών πώλησης και θα επηρεάσει αρνητικά την αποδοτικότητα του κοινοτικού κλάδου παραγωγής, καθώς και τη χρηματοοικονομική ανάκαμψή του, που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της υπό εξέταση περιόδου. Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να σημειωθεί ότι το επίπεδο κατά το οποίο οι τιμές εισαγωγής θα υπολείπονται των κοινοτικών θα αυξανόταν αισθητά, σε περίπτωση κατάργησης των μέτρων.

(79)

Αναμένεται ότι οι αμερικανοί παραγωγοί θα αναπροσανατολίσουν μέχρις ενός σημείου τη χρήση της κύριας πρώτης ύλης, δηλαδή του αιθυλενοξειδίου (EO), από την παραγωγή μονοαιθυλενογλυκόλης (MEG) στην παραγωγή αιθανολαμίνης.

(80)

Η πρώτη ύλη EO χρησιμοποιείται στην παραγωγή άλλων χημικών προϊόντων ή παραγώγων, ως επί το πλείστον αιθυλενογλυκολών και ιδίως μονοαιθυλενογλυκόλης (MEG). Εγκαταστάσεις παραγωγής EO υπάρχουν σε λίγα μόνο σημεία του κόσμου λόγω της ιδιαίτερα εκρηκτικής και τοξικής φύσης της ουσίας αυτής, η οποία υπόκειται σε ειδικές ρυθμίσεις στους τομείς του περιβάλλοντος, της υγείας, της ασφάλειας και της άμυνας. Κατά συνέπεια, η κατανομή του EO εξαρτάται από τις αγοραίες τιμές των παραγώγων του.

(81)

Ιστορικά, υπήρχε μια ορισμένη ιεραρχία στα επίπεδα τιμών: η τιμή του αιθυλενίου ήταν υψηλότερη από την τιμή της MEG και η τιμή της αιθανολαμίνης ήταν υψηλότερη από τις τιμές του αιθυλενίου και της MEG. Ωστόσο, από το τέλος του 2003, οι τιμές της MEG στην Κοινότητα αυξήθηκαν σημαντικά και ξεπέρασαν τις τιμές του αιθυλενίου και, σε ορισμένες χρονικές περιόδους, ακόμη και τις τιμές της αιθανολαμίνης. Κατά συνέπεια, το EO άρχισε να χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο για την παραγωγή MEG, πράγμα που προκάλεσε μια σχετική έλλειψη EO στην αγορά και συνέβαλε συγχρόνως στη διατήρηση των τιμών της αιθανολαμίνης σε σχετικά υψηλό επίπεδο.

(82)

Ωστόσο, οι χώρες της Μέσης Ανατολής επενδύουν σήμερα σε εγκαταστάσεις παραγωγής αιθυλενογλυκόλης με βάση τη νάφθα. Βραχυπρόθεσμα αναμένεται να δημιουργηθούν νέες ικανότητες παραγωγής MEG στο Κουβέιτ (με τη συμμετοχή της Dow Chemical), στη Σαουδική Αραβία και στο Ιράν. Λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι η νάφθα είναι πετρελαιοειδές, οι χώρες αυτές θα έχουν σαφές συγκριτικό πλεονέκτημα από την άποψη του κόστους. Επομένως, είναι λογικό να αναμένεται ότι η τιμή της MEG θα μειωθεί βραχυπρόθεσμα και ότι οι αμερικανοί παραγωγοί θα έχουν μειωμένες δυνατότητες να πωλούν MEG, ιδίως στην Ασία, όπου οι κινεζικές δραστηριότητες στους τομείς των κλωστοϋφαντουργικών και πολυεστερικών προϊόντων απορροφούν ήδη περισσότερο από το 30 % της παγκόσμιας κατανάλωσης MEG. Αυτό θα συνέβαινε ιδίως για έναν από τους μη συνεργασθέντες παραγωγούς-εξαγωγείς, που είναι σήμερα σημαντικός εξαγωγέας MEG στην Ασία. Κατά συνέπεια, μπορεί να αναμένεται ότι οι αμερικανοί παραγωγοί θα στρέφονταν στην παραγωγή περισσότερης αιθανολαμίνης, πράγμα που θα ασκήσει πτωτική πίεση στις τιμές και θα τους δημιουργήσει την ανάγκη να βρουν πρόσθετους πελάτες έξω από την αμερικανική εγχώρια αγορά, προσφεύγοντας έτσι στην κοινοτική αγορά.

(83)

Λαμβανομένης υπόψη της τρέχουσας σταθερής κατάστασης του κοινοτικού κλάδου παραγωγής, η πιθανότητα επανάληψης της ζημίας λόγω της πτωτικής πίεσης επί των τιμών εξαρτάται επίσης από το μέγεθος της εν λόγω μείωσης των τιμών και από την εξέλιξη άλλων παραγόντων, όπως το κόστος παραγωγής και η δυνατότητα μετακύλισης των αυξήσεων του κόστους στους πελάτες. Από την άποψη αυτή, ερευνήθηκε ποια ήταν η κατάσταση μετά την ΠΕ.

(84)

Συγκεντρώθηκαν πρόσθετα στοιχεία προκειμένου να ελεγχθεί αν τα συμπεράσματα που συνήχθησαν βάσει της ανάλυσης της υπό εξέταση περιόδου, και ειδικότερα της ΠΕ, παρέμεναν έγκυρα κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξάμηνου του 2005 και των πρώτων πέντε μηνών του 2006.

(85)

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του 2005, οι τιμές στην κοινοτική αγορά για όλα τα είδη αιθανολαμινών εξακολούθησαν να αυξάνονται από 11,4 % έως 14,7 %. Η μέση αύξηση των τιμών στην αμερικανική αγορά ήταν ακόμη μεγαλύτερη (22 %). Οι περιστασιακές ελλείψεις στην αμερικανική εγχώρια αγορά οφείλονταν κυρίως στις ζημίες τις οποίες προκάλεσε ο τυφώνας στη Λουιζιάνα.

(86)

Αυτή η εξέλιξη συνεχίστηκε τους πρώτους πέντε μήνες του 2006 αλλά με εντυπωσιακά χαμηλότερο ρυθμό: οι τιμές στην κοινοτική αγορά αυξήθηκαν μεταξύ 2,8 % και 4 % και στην αμερικανική εγχώρια αγορά κατά 9,9 %, πράγμα που υποδηλώνει τη σταδιακή επίλυση των τοπικών λειτουργικών προβλημάτων και την αποκατάσταση των ζημιών.

(87)

Σε σχέση με την ΠΕ, οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν αρκετά κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξάμηνου του 2005 και ήταν κατά μέσον όρο περίπου 30 % υψηλότερες, πράγμα που επηρέασε περαιτέρω το κόστος της νάφθας, η αύξηση του οποίου άρχισε στο δεύτερο μισό της ΠΕ (πρώτο εξάμηνο του 2005). Οι τιμές των αμερικανικών εισαγωγών στην Κοινότητα φαίνεται να προσαρμόζονται λιγότερο γρήγορα στην αύξηση των τιμών της πρώτης ύλης, εν μέρει λόγω της βραδύτερης αναπροσαρμογής των συμβατικών τιμών και της προσπάθειας να προστατευθεί το μερίδιο αγοράς και εν μέρει επειδή οι εγκαταστάσεις παραγωγής των αμερικανών παραγωγών δεν βασίζονται στη νάφθα αλλά στο φυσικό αέριο, οι αυξήσεις των τιμών του οποίου γίνονται με κάποια χρονική υστέρηση έναντι των αυξήσεων των τιμών του πετρελαίου.

(88)

Οι τιμές του πετρελαίου εξακολούθησαν κατά μέσον όρο να αυξάνονται κατά 10 % τους πρώτους πέντε μήνες του 2006, πράγμα που επηρέασε αρνητικά την αποδοτικότητα του κοινοτικού κλάδου παραγωγής λόγω της παρατηρηθείσας κάμψης της ανοδικής εξέλιξης των τιμών πώλησης.

(89)

Η έρευνα για τα γεγονότα μετά από την ΠΕ φαίνεται να αποκαλύπτει μια κρίσιμη καμπή στην εξέλιξη της κοινοτικής αγοράς αιθανολαμίνης. Οι τιμές πώλησης φαίνεται να έφθασαν σε ένα ανώτατο επίπεδο, ενώ για ορισμένα είδη αιθανολαμίνης παρουσίασαν ακόμη και κάποια μικρή κάμψη. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η αύξηση του κόστους παραγωγής δεν θα «μεταφραστεί» εύκολα σε αύξηση των τιμών πώλησης στους πελάτες. Ωστόσο, είναι ασαφές αυτή τη στιγμή μέχρι ποιο σημείο το αυξανόμενο κόστος παραγωγής και η πτωτική πίεση στην αποδοτικότητα θα δημιουργήσουν μεσοπρόθεσμα ζημιογόνο κατάσταση για τον κοινοτικό κλάδο παραγωγής.

(90)

Σε περίπτωση κατάργησης των μέτρων, υπάρχει βραχυπρόθεσμα η πιθανότητα να αυξηθούν σημαντικά οι αμερικανικές εισαγωγές με ντάμπινγκ στην Κοινότητα, με συνέπεια την πτωτική πίεση στις τιμές.

(91)

Μεσοπρόθεσμα, η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί από την αύξηση της παραγωγής αιθανολαμίνης στις ΗΠΑ λόγω των μειωμένων ευκαιριών πώλησης MEG, πράγμα που θα αναγκάσει τους αμερικανούς παραγωγούς να αναζητήσουν πρόσθετες αγορές πωλήσεων και, επομένως, να αναδιοχετεύσουν μεγαλύτερες ποσότητες στην κοινοτική αγορά.

(92)

Το προφανές τέλος της ανοδικής τάσης των τιμών πώλησης στις αρχές του 2006 και η δυσμενής εξέλιξη του κόστους παραγωγής λόγω της εξέλιξης των τιμών του πετρελαίου φαίνεται επίσης να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην αποδοτικότητα του κοινοτικού κλάδου παραγωγής.

(93)

Όλοι αυτοί οι παράγοντες δείχνουν ότι υπάρχει πιθανότητα επανάληψης της ζημίας. Ωστόσο, μερικά από τα ανωτέρω συμπεράσματα βασίζονται σε γεγονότα που είναι πιθανόν να συμβούν μεσοπρόθεσμα.

Ζ.   ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ

1.   Προκαταρκτική παρατήρηση

(94)

Σύμφωνα με το άρθρο 21 του βασικού κανονισμού, εξετάστηκε αν η διατήρηση των ισχυόντων μέτρων αντιντάμπινγκ αντίκειται στο συμφέρον της Κοινότητας συνολικά. Ο προσδιορισμός του κοινοτικού συμφέροντος βασίστηκε σε εκτίμηση των συμφερόντων όλων των ενδιαφερόμενων μερών, τουτέστιν του κοινοτικού κλάδου παραγωγής, των εισαγωγέων, των εμπόρων, των χονδρεμπόρων και των βιομηχανικών χρηστών του υπό εξέταση προϊόντος.

(95)

Πρέπει να υπομνηστεί ότι, στις προηγούμενες έρευνες, είχε θεωρηθεί ότι η θέσπιση μέτρων δεν αντίκειται στο συμφέρον της Κοινότητας. Επιπλέον, η παρούσα έρευνα είναι έρευνα επανεξέτασης εν όψει της επικείμενης λήξης ισχύος των μέτρων, δηλαδή ανάλυση μιας κατάστασης στην οποία εφαρμόζονται ήδη μέτρα αντιντάμπινγκ.

(96)

Με βάση τα στοιχεία αυτά εξετάστηκε αν, παρά το συμπέρασμα σχετικά με την πιθανότητα συνέχισης της πρακτικής ντάμπινγκ και την πιθανότητα επανάληψης της ζημίας, υπάρχουν επιτακτικοί λόγοι που θα οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι, στη συγκεκριμένη περίπτωση, η διατήρηση των μέτρων δεν είναι προς το συμφέρον της Κοινότητας.

2.   Το συμφέρον του κοινοτικού κλάδου παραγωγής

(97)

Υπενθυμίζεται ότι η πρακτική ντάμπινγκ ήταν ακόμη παρούσα κατά τη διάρκεια της ΠΕ και ότι υπάρχει πιθανότητα να συνεχιστεί η πρακτική ντάμπινγκ για το υπό εξέταση προϊόν καταγωγής ΗΠΑ και να επαναληφθεί η πρόκληση ζημίας στον κοινοτικό κλάδο παραγωγής.

(98)

Ο κοινοτικός κλάδος παραγωγής έχει αποδειχθεί βιώσιμη και ανταγωνιστική βιομηχανία, πράγμα που επιβεβαιώνεται από τη θετική εξέλιξη των περισσότερων οικονομικών δεικτών, και ιδίως της αποδοτικότητας, των ταμειακών ροών και της απόδοσης των επενδύσεων. Τα προηγουμένως επιβληθέντα μέτρα αντιντάμπινγκ συνέβαλαν στη διαμόρφωση του σημερινού επιπέδου τιμών στην κοινοτική αγορά, το οποίο δίνει στον κοινοτικό κλάδο παραγωγής τη δυνατότητα να επανεύρει επίπεδα αποδοτικότητας που επιτρέπουν ικανοποιητική απόδοση των επενδύσεων, σε τέτοιο βαθμό ώστε οι επενδύσεις σε νέες εγκαταστάσεις παραγωγικής ικανότητας να γίνουν οικονομικά εφικτές. Ειδικότερα, ο αμερικανός παραγωγός-εξαγωγέας INEOS, που μετά την εξαγορά της Innovene έγινε de facto κοινοτικός παραγωγός, εξήγγειλε την πραγματοποίηση σημαντικών επενδύσεων στην Κοινότητα. Η διατήρηση των μέτρων θα συνέβαλλε επίσης στην ενίσχυση της αποδοτικότητας αυτού του επενδυτικού σχεδίου. Επομένως, είναι προς το συμφέρον του κοινοτικού κλάδου παραγωγής να διατηρηθούν σε ισχύ τα μέτρα κατά των εισαγωγών καταγωγής ΗΠΑ που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ.

3.   Συμφέρον των εισαγωγέων και των εμπόρων/χονδρεμπόρων

(99)

Λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι δεν συνεργάστηκε κανείς έμπορος ή χονδρέμπορος, συνήχθη το συμπέρασμα ότι η απουσία ή η συνέχιση των μέτρων δεν έχει σημαντικές συνέπειες για τα εν λόγω μέρη. Επιπλέον, από την έρευνα δεν προέκυψε η ύπαρξη τυχόν μη συνδεδεμένων εισαγωγέων· όλες οι εισαγωγές του υπό εξέταση προϊόντος καταγωγής ΗΠΑ στην Κοινότητα φαίνεται ότι γίνονται μέσω εισαγωγέων συνδεδεμένων με τους αμερικανούς παραγωγούς-εξαγωγείς.

(100)

Η συνέχιση των μέτρων δεν θα μεταβάλει τη σημερινή κατάσταση των συνδεδεμένων εισαγωγέων, οι οποίοι διαπιστώθηκε ότι πραγματοποίησαν κέρδη κατά τη διάρκεια της ΠΕ σε περιθώρια ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς. Φυσικά, η κατάργηση των μέτρων θα μπορούσε να είναι προς το συμφέρον των συνδεδεμένων εισαγωγέων σε περίπτωση που το επίπεδο των τιμών πώλησης στους πελάτες δεν θα επηρεαζόταν και αν οι αμερικανοί παραγωγοί-εξαγωγείς δεν θα απαιτούσαν να καρπωθούν μέρος ή το σύνολο του προκύπτοντος πρόσθετου περιθωρίου κέρδους όταν καθορίσουν τις τιμές στις οποίες οι συνδεδεμένοι εισαγωγείς μπορούν να αγοράσουν την αιθανολαμίνη.

4.   Συμφέρον των βιομηχανικών χρηστών

(101)

Με βάση το γεγονός ότι τυχόν παράταση των μέτρων θα αποτελεί δεύτερη ανανέωση των μέτρων αντιντάμπινγκ, δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στο συμφέρον των βιομηχανικών χρηστών.

(102)

Ενδιαφέρον για την παρούσα έρευνα εκδήλωσαν μόνο χρήστες ειδικευμένοι στην παραγωγή esterquats για μαλακτικά υφασμάτων. Ένας βιομηχανικός χρήστης, που αντιπροσώπευε περίπου το 14 % των συνολικών αμερικανικών εισαγωγών κατά τη διάρκεια της ΠΕ, απάντησε στο ερωτηματολόγιο, ενώ δύο άλλοι γνωστοποίησαν τις απόψεις τους και διαβίβασαν πληροφορίες για τη διάρθρωση του κόστους παραγωγής των τελικών προϊόντων. Τα esterquats παράγονται με βάση την ΤΕΑ και χρησιμοποιούνται ως μαλακτικά υφασμάτων, διατίθενται δε στο εμπόριο από εταιρείες παραγωγής απορρυπαντικών (τις αποκαλούμενες «soapers»), όπως η Procter & Gamble, η Unilever, η Henkel, η Benckiser και η Colgate. Αυτοί οι βιομηχανικοί χρήστες υποστηρίζουν ότι η αύξηση της τιμής της ΤΕΑ δημιουργεί κινδύνους για τις δραστηριότητές τους και ότι υπάρχει έλλειψη προσφοράς στην κοινοτική αγορά. Ισχυρίζονται ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί ως προς και τους δύο αυτούς παράγοντες, αν καταργηθούν τα μέτρα αντιντάμπινγκ. Επιπλέον, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, η συνέχιση της παραγωγής στην Κοινότητα θα κινδυνεύσει, αν δεν βελτιωθεί η αποδοτικότητα των δραστηριοτήτων παραγωγής esterquats.

(103)

Διαπιστώθηκε ότι κατά τη διάρκεια της ΠΕ η ΤΕΑ αντιπροσώπευε περίπου το 23 % του συνολικού κόστους παραγωγής των esterquats, παρουσίασε δηλαδή αύξηση σε σχέση με το 22 % του 2003, γενικά όμως παρέμεινε σε επίπεδα συγκρίσιμα με την κατάσταση που υπήρχε το 2002, το πρώτο έτος της υπό εξέταση περιόδου. Μετά την ΠΕ, με δεδομένη την παρατηρηθείσα εξέλιξη των τιμών της ΤΕΑ, η επίδραση της ΤΕΑ στο συνολικό κόστος παραγωγής του τελικού προϊόντος αναμένεται να είναι ακόμη σημαντικότερη. Είναι σαφές ότι η κατάργηση των μέτρων αντιντάμπινγκ θα μείωνε, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, το βάρος που συνεπάγεται το κόστος της ΤΕΑ ως πρώτης ύλης. Με την υπόθεση ότι η κατάργηση των μέτρων θα μετουσιωνόταν πλήρως σε μείωση της τιμής αγοράς, η εν λόγω μείωση του κόστους θα μείωνε το κόστος της ΤΕΑ κατά 7 % περίπου. Η επίδραση στο συνολικό κόστος παραγωγής των τελικών προϊόντων θα ήταν μείωση περίπου 1 %, με βελτίωση της αποδοτικότητας κατά το ίδιο περιθώριο.

(104)

Διαπιστώθηκε ότι η αποδοτικότητα στον τομέα των esterquats μειώθηκε πράγματι κατά τη διάρκεια της υπό εξέταση περιόδου από περίπου 18 % σε 8 %. Ωστόσο, η πτώση της τιμής πώλησης των esterquats κατά 6 % κατά τη διάρκεια της υπό εξέταση περιόδου φαίνεται να είναι ο σημαντικότερος παράγοντας που οδήγησε στην κατάσταση αυτή, διότι προκάλεσε την αύξηση της σχετικής σημασίας του κόστους παραγωγής στην τιμή πώλησης κατά σχεδόν 10 %. Ο τομέας φαίνεται να υφίσταται τις συνέπειες μιας μετακίνησης προς τα ανατολικά, και ιδίως προς τη Ρωσία, όπου μπορούν να βρεθούν γενικά λύσεις χαμηλότερου κόστους, ειδικότερα όμως για την αγορά της άλλης κύριας πρώτης ύλης, του «λιπαρού οξέος thalo». Το προϊόν αυτό, που προέρχεται από βοοειδή, μπορεί να αντικατασταθεί από το φυτικό «palmstyrene», για το οποίο η προσφορά στην Ανατολή είναι αφθονότερη. Επιπλέον, οι εταιρείες παραγωγής απορρυπαντικών, για λόγους αποδοτικότητας, απαιτούν την τοπική παρουσία των προμηθευτών τους, πράγμα που μπορεί να είναι ο κύριος λόγος για πιθανή μετεγκατάσταση εκτός της Κοινότητας.

(105)

Τέλος, ο ισχυρισμός περί ελλείψεως προσφοράς ΤΕΑ στην κοινοτική αγορά εξετάστηκε, αλλά κρίθηκε αβάσιμος, λαμβανομένων υπόψη των προσφορών που υποβλήθηκαν από ορισμένους παραγωγούς, οι οποίες δεν έγιναν αποδεκτές από τους σχετικούς χρήστες.

(106)

Εν ολίγοις, αν και αναγνωρίζεται ότι η αύξηση της τιμής της ΤΕΑ άσκησε αρνητική πίεση στο κόστος παραγωγής των τελικών προϊόντων των βιομηχανικών χρηστών που πήραν μέρος στη διαδικασία, αυτή η πίεση είναι μάλλον περιορισμένη, η δε κατάργηση των μέτρων αντιντάμπινγκ θα πρόσφερε μιαν οριακή μόνον ανακούφιση. Άλλοι παράγοντες, όπως το κόστος άλλων πρώτων υλών και οι απαιτήσεις των πελατών για τα προϊόντα, διαπιστώθηκε ότι ασκούν πολύ σημαντικότερη επιρροή. Ως εκ τούτου, κρίθηκε ότι η συνέχιση των μέτρων δεν θα επηρεάσει σημαντικά τους βιομηχανικούς χρήστες.

5.   Συμπέρασμα όσον αφορά το συμφέρον της Κοινότητας

(107)

Η έρευνα έδειξε ότι τα ισχύοντα μέτρα αντιντάμπινγκ συνέβαλαν στην ανάκαμψη του κοινοτικού κλάδου παραγωγής. Ο κοινοτικός κλάδος παραγωγής θα ωφελούνταν από την παράταση των μέτρων, διότι θα μπορούσε να διατηρήσει τα σημερινά κερδοφόρα επίπεδα τιμών και να πραγματοποιήσει πρόσθετες επενδύσεις. Τυχόν κατάργηση των μέτρων θα έθετε σε κίνδυνο την εν λόγω διαδικασία ανάκαμψης. Επομένως, η συνέχιση των μέτρων είναι προς το συμφέρον του κοινοτικού κλάδου παραγωγής.

(108)

Δεν φαίνεται να υπάρχουν μη συνδεδεμένοι εισαγωγείς ούτε εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη διαδικασία ανεξάρτητοι έμποροι/χονδρέμποροι. Όλες οι εισαγωγές καταγωγής ΗΠΑ γίνονται μέσω συνδεδεμένων εμπόρων, οι οποίοι, ενώ τα μέτρα ήταν σε ισχύ, διαπιστώθηκε ότι πέτυχαν κατά τη διάρκεια της ΠΕ περιθώρια κέρδους που συνάδουν με τις συνθήκες της αγοράς.

(109)

Επιπλέον, κατά το παρελθόν, φάνηκε ότι τα ισχύοντα μέτρα δεν είχαν ουσιαστικές αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική κατάσταση των χρηστών. Βάσει των πληροφοριών που συνελέγησαν κατά τη διάρκεια της τρέχουσας έρευνας, οποιαδήποτε αύξηση τιμών (αν υπάρξει), απορρέουσα από την επιβολή των μέτρων αντιντάμπινγκ, δεν φαίνεται δυσανάλογη, αν συγκριθεί με το όφελος που θα προκύψει για τον κοινοτικό κλάδο παραγωγής από την άρση των στρεβλώσεων που προκαλούν στο εμπόριο οι εισαγωγές που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ.

(110)

Επομένως, όσον αφορά το συμφέρον της Κοινότητας, συνάγεται το συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει κανένας επιτακτικός λόγος που να δικαιολογεί την κατάργηση των ισχυόντων μέτρων αντιντάμπινγκ κατά των εισαγωγών αιθανολαμινών καταγωγής ΗΠΑ.

(111)

Επομένως, κρίνεται σκόπιμο να διατηρηθούν τα ισχύοντα μέτρα αντιντάμπινγκ που επιβλήθηκαν κατά των εισαγωγών αιθανολαμινών καταγωγής ΗΠΑ.

Η.   ΜΕΤΡΑ ΑΝΤΙΝΤΑΜΠΙΝΓΚ

(112)

Όλα τα μέρη ενημερώθηκαν για τα ουσιώδη πραγματικά περιστατικά και το σκεπτικό βάσει των οποίων επρόκειτο να προταθεί η διατήρηση της ισχύος των υφιστάμενων μέτρων. Τους δόθηκε επίσης προθεσμία για να υποβάλουν παρατηρήσεις και επιχειρήματα μετά την κοινοποίηση.

(113)

Η έρευνα έδειξε ότι υπάρχουν στις ΗΠΑ αναξιοποίητες παραγωγικές ικανότητες και ότι η πρακτική ντάμπινγκ συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια της ΠΕ. Η κατάσταση του κοινοτικού κλάδου παραγωγής βελτιώθηκε κατά τη διάρκεια της υπό εξέταση περιόδου ως προς τους περισσότερους παράγοντες ζημίας, κυρίως λόγω των ευνοϊκών συνθηκών που επικρατούσαν στην παγκόσμια αγορά. Με δεδομένη τη θετική εξέλιξη της οικονομικής κατάστασης του κοινοτικού κλάδου παραγωγής, δεν κατέστη δυνατόν να αποδειχθεί ότι συνεχίστηκε η πρόκληση σημαντικής ζημίας. Ωστόσο, η έρευνα σχετικά με την πιθανότητα επανάληψης της ζημίας έδειξε ότι ορισμένοι παράγοντες, όπως η αναξιοποίητη παραγωγική ικανότητα που υπάρχει στις ΗΠΑ, οι μειωμένες ευκαιρίες πωλήσεων MEG και η κατάσταση της αιθανολαμίνης τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε κοινοτικό επίπεδο, υποδηλώνουν πιθανότητα επανάληψης της πρόκλησης ζημίας σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο.

(114)

Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι, όπως προβλέπεται στο άρθρο 11 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού, πρέπει να διατηρηθεί η ισχύς των μέτρων αντιντάμπινγκ που εφαρμόζονται στις εισαγωγές αιθανολαμινών καταγωγής Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, μέτρων τα οποία επιβλήθηκαν με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1603/2000, όπως αυτός τροποποιήθηκε τελευταία με ανακοίνωση σχετική με τον ατομικό δασμό αντιντάμπινγκ που ισχύει για την εταιρεία INEOS (7). Κρίνεται επίσης ότι τα μέτρα πρέπει να διατηρηθούν για μια πρόσθετη περίοδο δύο ετών.

(115)

Από τη μία πλευρά, υπάρχει πιθανότητα επανάληψης του ζημιογόνου ντάμπινγκ, όπως προκύπτει από τα ακόλουθα στοιχεία: i) το ντάμπινγκ από τους αμερικανούς παραγωγούς-εξαγωγείς συνεχίστηκε παρά τα ισχύοντα μέτρα· και ii) αναμένεται αύξηση των εισαγωγών στην Κοινότητα λόγω της υπάρχουσας πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας ύψους 90 000 τόνων στις ΗΠΑ, η οποία θα καταστεί εκ νέου διαθέσιμη έως το τέλος του 2006 και για την οποία δεν υπάρχει αντίστοιχη εγχώρια ζήτηση. Επιπροσθέτως, ο κυριότερος μη συνεργασθείς αμερικανός παραγωγός, ο οποίος υπόκειται σήμερα στον υψηλότερο δασμό αντιντάμπινγκ και, επομένως, έχει το μεγαλύτερο κίνητρο επιστροφής στην κοινοτική αγορά σε περίπτωση λήξης της ισχύος των μέτρων, διαθέτει το αναγκαίο δίκτυο διανομής, διότι πωλεί άλλα χημικά προϊόντα στην κοινοτική αγορά.

(116)

Από την άλλη πλευρά, η αμερικανική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα αναμένεται να εξαφανιστεί σταδιακά κατά το 2010, ενώ οι αυξήσεις παραγωγικής ικανότητας τις οποίες προγραμματίζει ένας από τους συνεργασθέντες αμερικανούς παραγωγούς-εξαγωγείς στην Κοινότητα αναμένεται να υλοποιηθούν κατά τα τέλη του 2008, δηλαδή σε δύο χρόνια. Το τελευταίο στοιχείο, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα όσον αφορά την επίδραση που θα έχει η εξέλιξη των τιμών του πετρελαίου στο κόστος παραγωγής και την αποδοτικότητα του κοινοτικού κλάδου παραγωγής, δικαιολογούν τον περιορισμό της παράτασης των μέτρων στα δύο έτη.

(117)

Μετά την εν λόγω διετή περίοδο, η Επιτροπή, αν το κρίνει σκόπιμο, θα κινήσει αυτεπαγγέλτως νέα έρευνα επανεξέτασης, στην οποία θα εφαρμοστεί το άρθρο 11 του βασικού κανονισμού,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

1.   Επιβάλλεται οριστικός δασμός αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές αιθανολαμινών που υπάγονται στους κωδικούς ΣΟ ex 2922 11 00 (μονοαιθανολαμίνη) (κωδικός TARIC 2922110010), ex 2922 12 00 (διαιθανολαμίνη) (κωδικός TARIC 2922120010) και 2922 13 10 (τριαιθανολαμίνη), καταγωγής Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

2.   Ο συντελεστής του οριστικού δασμού αντιντάμπινγκ που εφαρμόζεται στην καθαρή τιμή «ελεύθερο στα σύνορα της Κοινότητας», πριν από την επιβολή δασμού, για τα προϊόντα που περιγράφονται ανωτέρω και παράγονται από τις εταιρείες που απαριθμούνται κατωτέρω, καθορίζεται ως εξής:

Χώρα

Εταιρεία

Ειδικός πάγιος δασμός

Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής

The Dow Chemical Corporation

2030 Dow Center

Midland, Michigan 48674, USA

(Πρόσθετος κωδικός TARIC A115)

59,25 ευρώ ανά τόνο

INEOS Americas LLC

7770 Rangeline Road

Theodore, Alabama 36582, USA

(Πρόσθετος κωδικός TARIC A145)

69,40 ευρώ ανά τόνο

Huntsman Chemical Corporation

3040 Post Oak Boulevard

PO Box 27707

Houston, Texas 77056

(Πρόσθετος κωδικός TARIC A116)

111,25 ευρώ ανά τόνο

Όλες οι άλλες εταιρείες

(Πρόσθετος κωδικός TARIC A999)

111,25 ευρώ ανά τόνο

3.   Εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά, εφαρμόζονται οι διατάξεις που ισχύουν για τους τελωνειακούς δασμούς.

4.   Στις περιπτώσεις στις οποίες τα εμπορεύματα έχουν υποστεί ζημία πριν από τη θέση τους σε ελεύθερη κυκλοφορία και, κατά συνέπεια, εφόσον η πράγματι πληρωθείσα ή πληρωτέα τιμή υπολογίζεται αναλογικά για τον καθορισμό της δασμολογητέας αξίας, σύμφωνα με το άρθρο 145 του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2454/93 της Επιτροπής (8), το ποσό του δασμού αντιντάμπινγκ, το οποίο υπολογίζεται με βάση τα προαναφερθέντα ποσά, μειώνεται κατ’ αναλογία της πράγματι πληρωθείσας ή πληρωτέας τιμής.

Άρθρο 2

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ισχύει για περίοδο δύο ετών.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Λουξεμβούργο, 23 Οκτωβρίου 2006.

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

J.-E. ENESTAM


(1)  ΕΕ L 56 της 6.3.1996, σ. 1. Κανονισμός όπως τροποποιήθηκε τελευταία με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 2117/2005 (ΕΕ L 340 της 23.12.2005, σ. 17).

(2)  ΕΕ L 28 της 2.2.1994, σ. 40.

(3)  ΕΕ L 185 της 25.7.2000, σ. 1.

(4)  ΕΕ C 306 της 10.12.2002, σ. 2.

(5)  ΕΕ C 276 της 11.11.2004, σ. 2.

(6)  ΕΕ C 183 της 26.7.2005, σ. 13.

(7)  ΕΕ C 306 της 10.12.2002, σ. 2.

(8)  ΕΕ L 253 της 11.10.1993, σ. 1.


Top