EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022R0562

Κανονισμός (ΕΕ) 2022/562 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 6ης Απριλίου 2022 για την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1303/2013 και (ΕΕ) αριθ. 223/2014 όσον αφορά τη δράση συνοχής για τους πρόσφυγες στην Ευρώπη (CARE)

PE/12/2022/REV/1

ΕΕ L 109 της 8.4.2022, p. 1–5 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2022/562/oj

8.4.2022   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 109/1


ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2022/562 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

της 6ης Απριλίου 2022

για την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1303/2013 και (ΕΕ) αριθ. 223/2014 όσον αφορά τη δράση συνοχής για τους πρόσφυγες στην Ευρώπη (CARE)

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 175 τρίτη παράγραφος και το άρθρο 177,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Κατόπιν διαβίβασης του σχεδίου νομοθετικής πράξης στα εθνικά κοινοβούλια,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (1),

Κατόπιν διαβούλευσης με την Επιτροπή των Περιφερειών,

Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία (2),

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Η πρόσφατη στρατιωτική επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας και η συνεχιζόμενη ένοπλη σύρραξη έχουν αλλάξει ριζικά την κατάσταση της ασφάλειας στην Ευρώπη. Ως αποτέλεσμα της εν λόγω στρατιωτικής επίθεσης, η Ένωση, και ιδίως οι ανατολικές περιφέρειές της, αντιμετωπίζει σημαντική εισροή ατόμων. Αυτό αποτελεί πρόσθετη πρόκληση σε μια περίοδο κατά την οποία οι οικονομίες των κρατών μελών εξακολουθούν να ανακάμπτουν από τις επιπτώσεις της πανδημίας της COVID-19.

(2)

Τα κράτη μέλη μπορούν ήδη να χρηματοδοτήσουν ευρύ φάσμα επενδύσεων στο πλαίσιο των οικείων προγραμμάτων της πολιτικής συνοχής για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών προκλήσεων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ), μεταξύ άλλων δυνάμει των πρόσθετων πόρων που διατίθενται ως Συνδρομή στην Ανάκαμψη για τη Συνοχή και τις Περιοχές της Ευρώπης (REACT-EU), με σκοπό την παροχή βοήθειας για τη στήριξη της αποκατάστασης των συνεπειών της κρίσης, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών, λόγω της πανδημίας της COVID-19 και για την προετοιμασία μιας πράσινης, ψηφιακής και ανθεκτικής ανάκαμψης της οικονομίας. Οι δράσεις μπορούν να καλύπτουν επενδύσεις στους τομείς της κοινωνικής ένταξης, της υγείας, της εκπαίδευσης, της απασχόλησης, της στέγασης και της παιδικής μέριμνας, μεταξύ άλλων μέσω επενδύσεων σε υποδομές, ανάπλαση υποβαθμισμένων αστικών περιοχών, δράσεις για τη μείωση της χωρικής και εκπαιδευτικής απομόνωσης των μεταναστών και σύσταση επιχειρήσεων. Τα κράτη μέλη μπορούν να ανακατευθύνουν τους υπόλοιπους πόρους εντός των προγραμμάτων τους για την αντιμετώπιση αυτών των μεταναστευτικών προκλήσεων. Επιπλέον, το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ) μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την παροχή τροφίμων και βασικής υλικής βοήθειας σε πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων υπηκόων τρίτων χωρών, που πλήττονται από τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

(3)

Παρότι οι πρόσθετοι πόροι που διατίθενται στο πλαίσιο του REACT-EU επωφελούνται ήδη από σημαντική ευελιξία στις ρυθμίσεις εφαρμογής τους, είναι αναγκαίο να καταστεί πιο ευέλικτη η χρήση των πόρων του ΕΤΠΑ, του ΕΚΤ και του ΤΕΒΑ από το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2014-2020. Λαμβανομένου υπόψη του επείγοντος χαρακτήρα της αντιμετώπισης των μεταναστευτικών προκλήσεων ως αποτέλεσμα της στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας, οι δαπάνες για πράξεις για την αντιμετώπιση των εν λόγω προκλήσεων θα πρέπει να είναι επιλέξιμες από την ημερομηνία έναρξης της στρατιωτικής επίθεσης. Επιπλέον, η ευελιξία στον τρόπο με τον οποίο μπορούν να χρησιμοποιηθούν το ΕΤΠΑ και το ΕΚΤ θα πρέπει να αυξηθεί για τις εν λόγω πράξεις, έτσι ώστε η διαθέσιμη χρηματοδότηση στα προγράμματα να μπορεί να χρησιμοποιηθεί γρήγορα, υπό την προϋπόθεση ότι η δράση είναι σύμφωνη με το επιχειρησιακό πρόγραμμα όπως τροποποιήθηκε, όπου απαιτείται. Η ευελιξία αυτή θα πρέπει να προστεθεί στις δυνατότητες συμπληρωματικής χρηματοδότησης των πράξεων που έχουν ήδη προβλεφθεί. Θα πρέπει επίσης να θεσπιστούν απλουστευμένες ρυθμίσεις για την υποβολή εκθέσεων για τα στοιχεία σχετικά με τους συμμετέχοντες στις εν λόγω πράξεις.

(4)

Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα θιγόμενα πρόσωπα μπορούν να επωφεληθούν από τη συνδρομή στο πλαίσιο του ΤΕΒΑ χωρίς καθυστέρηση, είναι επίσης σκόπιμο να επιτραπεί στα κράτη μέλη να τροποποιήσουν ορισμένα στοιχεία των επιχειρησιακών προγραμμάτων που υποστηρίζονται από το ΤΕΒΑ χωρίς να απαιτείται η έκδοση απόφασης της Επιτροπής.

(5)

Η στήριξη που παρέχεται στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής θα πρέπει να είναι συμπληρωματική, ιδίως προς τις δράσεις που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης, ώστε να μεγιστοποιηθεί ο αντίκτυπος της διαθέσιμης χρηματοδότησης.

(6)

Τα κράτη μέλη έχουν πληγεί από τις συνέπειες της πανδημίας της COVID-19 με πρωτόγνωρο τρόπο. Ο συνολικός αντίκτυπος της εν λόγω πανδημίας έχει ασκήσει πολύ μεγάλη πίεση στους προϋπολογισμούς των κρατών μελών λόγω της αιφνίδιας και σημαντικής αύξησης των δημόσιων επενδύσεων που απαιτήθηκαν στα οικεία συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και σε άλλους τομείς των οικονομιών τους. Υπήρχε επίσης ο κίνδυνος να διαταραχθεί η στήριξη που παρέχεται στους απόρους. Το γεγονός αυτό δημιούργησε μια έκτακτη κατάσταση, η οποία έπρεπε να αντιμετωπιστεί με συγκεκριμένα μέτρα.

(7)

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπος της επιδημικής έκρηξης της COVID-19, οι κανονισμοί (ΕΕ) αριθ. 1301/2013 (3) και (ΕΕ) αριθ. 1303/2013 (4) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου τροποποιήθηκαν από τον κανονισμό (ΕΕ) 2020/460 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (5), ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία κατά την υλοποίηση προγραμμάτων που υποστηρίζονται από το ΕΤΠΑ, το ΕΚΤ και το Ταμείο Συνοχής (τα «Ταμεία») και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας. Ωστόσο, καθώς επιδεινώθηκαν οι σοβαρές αρνητικές συνέπειες της εν λόγω κρίσης για τις οικονομίες και τις κοινωνίες της Ένωσης, οι δύο κανονισμοί τροποποιήθηκαν και πάλι από τον κανονισμό (ΕΕ) 2020/558 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (6).

Επιπλέον, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της κρίσης της COVID-19 στους απόρους, ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 223/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (7) τροποποιήθηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) 2020/559 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (8), με σκοπό τη θέσπιση ειδικών μέτρων για το ΤΕΒΑ για την αντιμετώπιση της επιδημικής έκρηξης της COVID-19. Οι εν λόγω τροποποιήσεις προσέφεραν έκτακτη πρόσθετη ευελιξία, ώστε να μπορέσουν τα κράτη μέλη να επικεντρωθούν στην απαραίτητη αντιμετώπιση της πρωτοφανούς κρίσης με την ενίσχυση της δυνατότητας κινητοποίησης της αχρησιμοποίητης στήριξης από τα Ταμεία και την απλούστευση των διαδικαστικών απαιτήσεων που συνδέονται με την υλοποίηση των προγραμμάτων, με σκοπό την αντιμετώπιση της ανάγκης για ταχεία αντίδραση στην εν λόγω κρίση. Με μεταγενέστερη τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013, η οποία εισήχθη με τον κανονισμό (ΕΕ) 2020/2221 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (9), διατέθηκαν σημαντικοί πρόσθετοι πόροι ως REACT-EU, με σκοπό την παροχή βοήθειας για τη στήριξη της αποκατάστασης των συνεπειών της κρίσης, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών, λόγω της πανδημίας της COVID-19 και για την προετοιμασία μιας πράσινης, ψηφιακής και ανθεκτικής ανάκαμψης της οικονομίας.

Στο πλαίσιο της ίδιας δέσμης, ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 223/2014 τροποποιήθηκε επίσης από τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/177 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (10), προκειμένου να καταστεί δυνατή η κινητοποίηση αυτών των πρόσθετων πόρων από τα κράτη μέλη στους απόρους στο πλαίσιο της εφαρμογής του ΤΕΒΑ.

(8)

Παρότι οι δυνατότητες ευελιξίας και οι πρόσθετοι πόροι που προβλέπονται για την περίοδο προγραμματισμού 2014-2020 βοήθησαν τα κράτη μέλη στις προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση της κρίσης και την ανάκαμψη, η εμφάνιση νέων παραλλαγών του κορονοϊού, ιδίως της παραλλαγής Όμικρον, καθώς και η εκτεταμένη αυστηροποίηση των περιορισμών το τελευταίο τρίμηνο του 2021 συνέχισαν να έχουν σοβαρές αρνητικές συνέπειες στις οικονομίες και τις κοινωνίες των κρατών μελών και παρεμπόδισαν την ομαλή εφαρμογή των προγραμμάτων της πολιτικής συνοχής και των προγραμμάτων που υποστηρίζονται από το ΤΕΒΑ. Η πρόσφατη στρατιωτική επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας και οι συνακόλουθες μεταναστευτικές ροές έχουν επιδεινώσει τις συνέπειες αυτές και υπάρχει κίνδυνος να υπονομεύσουν περαιτέρω την ανάκαμψη της οικονομίας της Ένωσης. Σύμφωνα με τη δυνατότητα που αναφέρεται στον κανονισμό (ΕΕ) 2020/558, είναι, επομένως, αναγκαίο να προβλεφθεί έκτακτη παράταση ενός από τα μέτρα που θεσπίστηκαν από τον εν λόγω κανονισμό, και συγκεκριμένα της επιλογής της εφαρμογής ποσοστού συγχρηματοδότησης 100 % για το λογιστικό έτος 2020-2021 στο επόμενο λογιστικό έτος.

(9)

Με σκοπό την ελάφρυνση της επιβάρυνσης των δημόσιων προϋπολογισμών που αναφύεται από την ανάγκη για την αντιμετώπιση της κρίσης, την επιτάχυνση της υλοποίησης των προγραμμάτων και τη διευκόλυνση των αναγκαίων επενδύσεων για την ανάκαμψη των περιφερειών, θα πρέπει, ως εκ τούτου, να δοθεί στα κράτη μέλη η έκτακτη δυνατότητα να εφαρμόζουν ποσοστό συγχρηματοδότησης 100 % σε πρόγραμμα που υποστηρίζεται από το ΕΤΠΑ, το ΕΚΤ, το Ταμείο Συνοχής ή το ΤΕΒΑ και για το λογιστικό έτος 2021-2022.

(10)

Προκειμένου να τηρηθούν τα ανώτατα όρια πληρωμών του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου για το 2022 και το 2023, θα πρέπει να καθοριστεί ανώτατο όριο για τα εν λόγω έτη για τις πληρωμές που προκύπτουν από την εφαρμογή του ποσοστού συγχρηματοδότησης 100 % στο πλαίσιο του ΕΤΠΑ, του Ταμείου Συνοχής ή του ΕΚΤ. Οι πληρωμές που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν ως αποτέλεσμα της εφαρμογής των εν λόγω ανώτατων ορίων θα πρέπει να καταβάλλονται από την Επιτροπή το συντομότερο δυνατόν, με την επιφύλαξη της διαθεσιμότητας χρηματοδότησης, είτε με την αποδοχή των λογαριασμών είτε μέσω μεταγενέστερων πληρωμών. Οι εν λόγω αναβαλλόμενες πληρωμές δεν θα πρέπει να επηρεάζουν την αποδοχή των λογαριασμών ούτε να έχουν οποιαδήποτε άλλη επίπτωση.

(11)

Λαμβανομένου υπόψη ότι η εφαρμογή της συγχρηματοδότησης κατά 100 % δεν θα επηρεάσει ουσιαστικά το περιεχόμενο των ίδιων των επιχειρησιακών προγραμμάτων, είναι σκόπιμο να επιτραπεί η ταχεία υλοποίησή της χωρίς να απαιτείται απόφαση της Επιτροπής για την έγκριση της τροποποίησης των δημοσιονομικών πινάκων του επιχειρησιακού προγράμματος από τα κράτη μέλη. Ωστόσο, το κράτος μέλος θα πρέπει να κοινοποιεί τους αναθεωρημένους δημοσιονομικούς πίνακες πριν από την υποβολή της αίτησης τελικής πληρωμής για το λογιστικό έτος. Πιθανές επακόλουθες τροποποιήσεις, συμπεριλαμβανομένων των τιμών των δεικτών, μπορούν να γίνουν στο πλαίσιο μεταγενέστερης τροποποίησης του προγράμματος μετά το τέλος του λογιστικού έτους.

(12)

Δεδομένου ότι ο στόχος του παρόντος κανονισμού, δηλαδή η θέσπιση μέτρων ευελιξίας στον τομέα της στήριξης από τα Ταμεία, δεν μπορούν να επιτευχθούν επαρκώς από τα κράτη μέλη μεμονωμένα, αλλά μπορούν όμως, λόγω της κλίμακας και των αποτελεσμάτων της προτεινόμενης δράσης, να επιτευχθούν καλύτερα σε ενωσιακό επίπεδο, η Ένωση δύναται να θεσπίσει μέτρα σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας, όπως ορίζεται στο άρθρο 5 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ). Σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, που διατυπώνεται στο ίδιο άρθρο, ο παρών κανονισμός δεν υπερβαίνει τα αναγκαία όρια για την επίτευξη του στόχου αυτού.

(13)

Επομένως, οι κανονισμοί (ΕΕ) αριθ. 1303/2013 και (ΕΕ) αριθ. 223/2014 θα πρέπει να τροποποιηθούν ανάλογα.

(14)

Λόγω του επείγοντος χαρακτήρα της αντιμετώπισης των μεταναστευτικών προκλήσεων ως αποτέλεσμα της πρόσφατης στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της συνεχιζόμενης κρίσης στον τομέα της δημόσιας υγείας λόγω της πανδημίας της COVID-19, θεωρείται αναγκαίο να χρησιμοποιηθεί η εξαίρεση από την προθεσμία των οκτώ εβδομάδων που αναφέρεται στο άρθρο 4 του πρωτοκόλλου αριθ. 1 σχετικά με τον ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο προσαρτάται στη ΣΕΕ, στη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη Συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας.

(15)

Δεδομένης της ανάγκης να επιτραπεί στα κράτη μέλη να τροποποιήσουν εγκαίρως τα προγράμματά τους ώστε να επωφεληθούν από την εφαρμογή του ποσοστού συγχρηματοδότησης 100 % για το λογιστικό έτος 2021-2022, ο παρών κανονισμός θα πρέπει να αρχίσει να ισχύει επειγόντως την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013

Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1303/2013 τροποποιείται ως εξής:

1)

Στο άρθρο 25α παρεμβάλλεται η ακόλουθη παράγραφος:

«1α.   Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 60 παράγραφος 1 και από το άρθρο 120 παράγραφος 3 πρώτο και τέταρτο εδάφιο, μπορεί να εφαρμοστεί ποσοστό συγχρηματοδότησης 100 % για δαπάνες που δηλώνονται σε αιτήσεις πληρωμής κατά τη διάρκεια του λογιστικού έτους που αρχίζει την 1η Ιουλίου 2021 και λήγει στις 30 Ιουνίου 2022 για έναν ή περισσότερους άξονες προτεραιότητας σε πρόγραμμα που υποστηρίζεται από το ΕΤΠΑ, το ΕΚΤ ή το Ταμείο Συνοχής.

Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 30 παράγραφοι 1 και 2 και από το άρθρο 96 παράγραφος 10, για την εφαρμογή του ποσοστού συγχρηματοδότησης 100 % δεν απαιτείται απόφαση της Επιτροπής για την έγκριση τροποποίησης προγράμματος. Το κράτος μέλος κοινοποιεί τους αναθεωρημένους δημοσιονομικούς πίνακες στην Επιτροπή μετά την έγκρισή τους από την επιτροπή παρακολούθησης. Το ποσοστό συγχρηματοδότησης 100 % εφαρμόζεται μόνο εάν οι δημοσιονομικοί πίνακες κοινοποιηθούν στην Επιτροπή πριν από την υποβολή της τελικής αίτησης ενδιάμεσης πληρωμής για το λογιστικό έτος που αρχίζει την 1η Ιουλίου 2021 και λήγει στις 30 Ιουνίου 2022 σύμφωνα με το άρθρο 135 παράγραφος 2.

Οι συνολικές πρόσθετες πληρωμές που προκύπτουν από την εφαρμογή του ποσοστού συγχρηματοδότησης 100 % δεν υπερβαίνουν τα 5 δισεκατομμύρια EUR το 2022 και το 1 δισεκατομμύριο EUR το 2023.

Η Επιτροπή πραγματοποιεί ενδιάμεσες πληρωμές εφαρμόζοντας το ποσοστό συγχρηματοδότησης που εφαρμόζεται στους οικείους άξονες προτεραιότητας πριν από την κοινοποίηση που αναφέρεται στο δεύτερο εδάφιο. Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 135 παράγραφος 5, η Επιτροπή καταβάλλει τα πρόσθετα ποσά που προκύπτουν από την εφαρμογή του ποσοστού συγχρηματοδότησης 100 % μετά την παραλαβή όλων των τελικών αιτήσεων ενδιάμεσης πληρωμής για το λογιστικό έτος 2021-2022, εφόσον απαιτείται κατ’ αναλογία για την τήρηση των ανώτατων ορίων που ορίζονται στο τρίτο εδάφιο.

Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 139 παράγραφος 7, τα υπόλοιπα ποσά που προκύπτουν από την εφαρμογή του ποσοστού συγχρηματοδότησης 100 %, τα οποία, προκειμένου να τηρηθούν τα ανώτατα όρια που ορίζονται στο τρίτο εδάφιο, δεν μπορούν να καταβληθούν μετά την αποδοχή των λογαριασμών, καταβάλλονται το 2024 ή αργότερα.».

2)

Στο άρθρο 65 παράγραφος 10 προστίθεται το ακόλουθο εδάφιο:

«Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 9, οι δαπάνες για πράξεις για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών προκλήσεων ως αποτέλεσμα της στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι επιλέξιμες από τις 24 Φεβρουαρίου 2022.».

3)

Στο άρθρο 98 προστίθεται η ακόλουθη παράγραφος:

«4.   Οι πράξεις για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών προκλήσεων ως αποτέλεσμα της στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας μπορούν να χρηματοδοτούνται είτε από το ΕΤΠΑ είτε από το ΕΚΤ βάσει των κανόνων που ισχύουν για το άλλο Ταμείο.

Στις περιπτώσεις αυτές, οι εν λόγω πράξεις προγραμματίζονται στο πλαίσιο ειδικού άξονα προτεραιότητας του εν λόγω άλλου Ταμείου που συμβάλλει στις αντίστοιχες επενδυτικές προτεραιότητές του.

Όταν απαιτείται η υποβολή δεδομένων σχετικά με τους συμμετέχοντες για πράξεις στο πλαίσιο του ειδικού άξονα προτεραιότητας που αναφέρεται στο δεύτερο εδάφιο, τα εν λόγω δεδομένα βασίζονται σε τεκμηριωμένες εκτιμήσεις και περιορίζονται στον συνολικό αριθμό των υποστηριζόμενων ατόμων και στον αριθμό των παιδιών ηλικίας κάτω των 18 ετών.

Η παρούσα παράγραφος δεν εφαρμόζεται σε προγράμματα που εμπίπτουν στον στόχο της ευρωπαϊκής εδαφικής συνεργασίας.».

Άρθρο 2

Τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 223/2014

Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 223/2014 τροποποιείται ως εξής:

1)

Στο άρθρο 9 παράγραφος 4 προστίθεται το ακόλουθο εδάφιο:

«Το πρώτο και το δεύτερο εδάφιο εφαρμόζονται επίσης για τους σκοπούς της τροποποίησης στοιχείων ενός επιχειρησιακού προγράμματος για την αντιμετώπιση μεταναστευτικών προκλήσεων ως αποτέλεσμα της στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας.».

2)

Στο άρθρο 20 παρεμβάλλεται η ακόλουθη παράγραφος:

«1β.   Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 1, μπορεί να εφαρμοστεί ποσοστό συγχρηματοδότησης 100 % στις δαπάνες που δηλώνονται στις αιτήσεις πληρωμών για το λογιστικό έτος που αρχίζει την 1η Ιουλίου 2021 και λήγει στις 30 Ιουνίου 2022.

Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 9 παράγραφοι 1, 2 και 3, για την εφαρμογή του ποσοστού συγχρηματοδότησης 100 % δεν απαιτείται απόφαση της Επιτροπής για την έγκριση τροποποίησης του προγράμματος. Το κράτος μέλος κοινοποιεί στην Επιτροπή τους αναθεωρημένους δημοσιονομικούς πίνακες που αναφέρονται στο τμήμα 5.1 των υποδειγμάτων του επιχειρησιακού προγράμματος που παρατίθενται στο παράρτημα I. Το ποσοστό συγχρηματοδότησης 100 % εφαρμόζεται μόνο εάν οι δημοσιονομικοί πίνακες κοινοποιηθούν στην Επιτροπή πριν από την υποβολή της τελικής αίτησης ενδιάμεσης πληρωμής για το λογιστικό έτος που αρχίζει την 1η Ιουλίου 2021 και λήγει στις 30 Ιουνίου 2022 σύμφωνα με το άρθρο 45 παράγραφος 2.».

3)

Στο άρθρο 22 παράγραφος 4 προστίθεται το ακόλουθο εδάφιο:

«Κατά παρέκκλιση από το πρώτο εδάφιο, οι δαπάνες για πράξεις με σκοπό την αντιμετώπιση μεταναστευτικών προκλήσεων ως αποτέλεσμα της στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι επιλέξιμες από τις 24 Φεβρουαρίου 2022.».

Άρθρο 3

Έναρξη ισχύος

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Στρασβούργο, 6 Απριλίου 2022.

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

H Πρόεδρος

R. METSOLA

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

C. BEAUNE


(1)  Γνώμη της 23ης Μαρτίου 2022 (δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα).

(2)  Θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 24ης Μαρτίου 2022 (δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα) και απόφαση του Συμβουλίου της 4ης Απριλίου 2022.

(3)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1301/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2013, σχετικά με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και για τη θέσπιση ειδικών διατάξεων σχετικά με τον στόχο «Επενδύσεις στην ανάπτυξη και την απασχόληση» και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1080/2006 (ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 289).

(4)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1303/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2013, περί καθορισμού κοινών διατάξεων για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το Ταμείο Συνοχής, το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας και περί καθορισμού γενικών διατάξεων για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το Ταμείο Συνοχής και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1083/2006 (ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 320).

(5)  Κανονισμός (ΕΕ) 2020/460 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ής Μαρτίου 2020, για την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1301/2013, (ΕΕ) αριθ. 1303/2013 και (ΕΕ) αριθ. 508/2014 όσον αφορά ειδικά μέτρα για την κινητοποίηση επενδύσεων στα συστήματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των κρατών μελών και σε άλλους τομείς των οικονομιών τους για την αντιμετώπιση της επιδημικής έκρηξης της COVID-19 (Πρωτοβουλία Επενδύσεων για την Αντιμετώπιση του Κορωνοϊού) (ΕΕ L 99 της 31.3.2020, σ. 5).

(6)  Κανονισμός (ΕΕ) 2020/558 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Απριλίου 2020, για την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1301/2013 και (ΕΕ) αριθ. 1303/2013 όσον αφορά ειδικά μέτρα για την παροχή έκτακτης ευελιξίας στη χρήση των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων για την αντιμετώπιση της επιδημικής έκρηξης της COVID-19 (ΕΕ L 130 της 24.4.2020, σ. 1).

(7)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 223/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Μαρτίου 2014, για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΕΕ L 72 της 12.3.2014, σ. 1).

(8)  Κανονισμός (ΕΕ) 2020/559 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Απριλίου 2020, για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 223/2014 όσον αφορά τη θέσπιση ειδικών μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημικής έκρηξης της COVID-19 (ΕΕ L 130 της 24.4.2020, σ. 7).

(9)  Κανονισμός (ΕΕ) 2020/2221 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Δεκεμβρίου 2020, για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013 όσον αφορά τους πρόσθετους πόρους REACT-EU και τις ρυθμίσεις εφαρμογής με σκοπό την παροχή βοήθειας για τη στήριξη της αποκατάστασης των συνεπειών της κρίσης, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών, λόγω της πανδημίας της COVID-19 και για την προετοιμασία μιας πράσινης, ψηφιακής και ανθεκτικής ανάκαμψης της οικονομίας (REACT-EU) (ΕΕ L 437 της 28.12.2020, σ. 30).

(10)  Κανονισμός (ΕΕ) 2021/177 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 10ης Φεβρουαρίου 2021, για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 223/2014 όσον αφορά τη θέσπιση ειδικών μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης που συνδέεται με την επιδημική έξαρση της COVID-19 (ΕΕ L 53 της 16.2.2021, σ. 1).


Top