Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32006R1741

    Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1741/2006 της Επιτροπής, της 24ης Νοεμβρίου 2006 , για τον καθορισμό των όρων χορήγησης της ειδικής επιστροφής κατά την εξαγωγή κρεάτων χωρίς κόκκαλα από αρσενικά χονδρά βοοειδή, τα οποία τίθενται υπό καθεστώς τελωνειακής αποταμίευσης πριν από την εξαγωγή

    ΕΕ L 329 της 25.11.2006, p. 7–12 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)
    ΕΕ L 326M της 10.12.2010, p. 125–130 (MT)

    Το έγγραφο αυτό έχει δημοσιευτεί σε ειδική έκδοση (BG, RO, HR)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 27/12/2023; καταργήθηκε από 32023R2835

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2006/1741/oj

    25.11.2006   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 329/7


    ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΚ) αριθ. 1741/2006 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

    της 24ης Νοεμβρίου 2006

    για τον καθορισμό των όρων χορήγησης της ειδικής επιστροφής κατά την εξαγωγή κρεάτων χωρίς κόκκαλα από αρσενικά χονδρά βοοειδή, τα οποία τίθενται υπό καθεστώς τελωνειακής αποταμίευσης πριν από την εξαγωγή

    Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,

    Έχοντας υπόψη:

    τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας,

    τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1254/1999 του Συμβουλίου, της 17ης Μαΐου 1999, περί κοινής οργανώσεως αγοράς στον τομέα του βοείου κρέατος (1), και ιδίως το άρθρο 33 παράγραφος 12,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Ο κανονισμός (EOK) αριθ. 1964/82 της Επιτροπής, της 20ής Ιουλίου 1982, για τη θέσπιση των όρων χορήγησης ειδικών επιστροφών κατά την εξαγωγή για ορισμένα βόεια κρέατα άνευ οστών (2), καθόρισε τους όρους υπό τους οποίους δύναται να χορηγηθεί ειδική επιστροφή για τα τεμάχια χωρίς κόκκαλα που προέρχονται από αρσενικά χονδρά βοοειδή, τα οποία εξάγονται προς τρίτες χώρες.

    (2)

    Για την ομαλή λειτουργία του καθεστώτος που καθιερώθηκε με τον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 1964/82, ο νομοθέτης προέβλεψε συγκεκριμένα να αφήσει τη δυνατότητα στους εμπορευομένους να προσφεύγουν, για τα κρέατα χωρίς κόκκαλα από αρσενικά χονδρά βοοειδή, στο καθεστώς τελωνειακής αποταμίευσης ή ελεύθερης ζώνης, το οποίο προβλέπεται στον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 565/80 του Συμβουλίου, της 4ης Μαρτίου 1980, περί της προπληρωμής των επιστροφών κατά την εξαγωγή για τα γεωργικά προϊόντα (3).

    (3)

    Οι λεπτομέρειες και οι γενικοί όροι εφαρμογής της προκαταβολής της επιστροφής για τα προϊόντα που τίθενται υπό το καθεστώς τελωνειακής αποταμίευσης ή ελεύθερης ζώνης διευκρινίστηκαν στο κεφάλαιο 3 του τίτλου II του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 800/1999 της Επιτροπής, της 15ης Απριλίου 1999, για τις κοινές λεπτομέρειες εφαρμογής του καθεστώτος των επιστροφών κατά την εξαγωγή για τα γεωργικά προϊόντα (4).

    (4)

    Οι ειδικοί όροι εφαρμογής της προκαταβολής της επιστροφής για τα κρέατα χωρίς κόκκαλα από αρσενικά χονδρά βοοειδή που τίθενται υπό καθεστώς τελωνειακής αποταμίευσης ή ελεύθερης ζώνης θεσπίστηκαν με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 456/2003 της Επιτροπής, της 12ης Μαρτίου 2003, για τον καθορισμό των ειδικών όρων σε θέματα προχρηματοδότησης της επιστροφής κατά την εξαγωγή για ορισμένα προϊόντα του τομέα του βοείου κρέατος που τίθενται υπό καθεστώς τελωνειακής αποταμίευσης ή ελεύθερης ζώνης (5). Εγκρίθηκαν με σκοπό να συμπληρωθούν και να διευκρινιστούν οι διατάξεις των κανονισμών (ΕΟΚ) αριθ. 565/80 και (ΕΚ) αριθ. 800/1999, ιδίως σε θέματα ελέγχου, για τα κρέατα χωρίς κόκκαλα από αρσενικά χονδρά βοοειδή.

    (5)

    Τα μέτρα που προβλέπονταν στον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 565/80, καθώς και τα αντίστοιχα μέτρα εφαρμογής, που προβλέπονταν στο κεφάλαιο 3 του τίτλου II του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 800/1999 καταργήθηκαν με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1713/2006 της Επιτροπής. Λόγω της κατάργησης των εν λόγω μέτρων, τα ειδικά μέτρα που προβλέπονταν στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 456/2003 κατέστησαν παρωχημένα και καταργήθηκαν ομοίως με τον ίδιο κανονισμό.

    (6)

    Η προκαταβολή της επιστροφής για τα κρέατα χωρίς κόκκαλα από αρσενικά χονδρά βοοειδή που τίθενται υπό καθεστώς τελωνειακής αποταμίευσης ή ελεύθερης ζώνης χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται ακόμη για τις εξαγωγές σε τρίτες χώρες. Το ενδιαφέρον των εμπορευομένων για αυτό το σύστημα οφείλεται ιδίως στην ευελιξία που προσφέρει για την προετοιμασία των παραγγελιών, κυρίως χάρη στη δυνατότητα που έχουν οι εμπορευόμενοι να αποθεματοποιήσουν αυτά τα κρέατα για μέγιστο χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών πριν από την εξαγωγή και να τα καταψύξουν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αποθεματοποίησης.

    (7)

    Ελλείψει νέων διατάξεων, οι εμπορευόμενοι θα χάσουν την ευελιξία που προσέφερε τα προηγούμενο καθεστώς και θα αντιμετωπίσουν επιπρόσθετες δυσκολίες στις εξωτερικές αγορές όσον αφορά την εξαγωγή κρεάτων χωρίς κόκκαλα από αρσενικά χονδρά βοοειδή. Είναι σκόπιμο να περιοριστούν, κατά το δυνατόν, οι συνέπειες της κατάργησης των εν λόγω μέτρων. Για το λόγο αυτόν, χρειάζεται να προβλεφθεί δυνατότητα για τους εμπορευομένους να συνεχίσουν να θέτουν τα κρέατα χωρίς κόκκαλα από αρσενικά χονδρά βοοειδή υπό καθεστώς τελωνειακής αποταμίευσης πριν από την εξαγωγή και να διευκρινιστούν, για τα κρέατα αυτά, οι όροι χορήγησης της ειδικής επιστροφής κατά την εξαγωγή μετά την αποθεματοποίηση.

    (8)

    Στο πλαίσιο αυτό, είναι σημαντικό να διευκρινιστούν οι όροι υπαγωγής των κρεάτων στο εν λόγω καθεστώς και, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ιχνηλασιμότητα των κρεάτων χωρίς κόκκαλα από αρσενικά χονδρά βοοειδή κατά την αποθεματοποίηση, να προβλεφθεί η δημιουργία και η ενημέρωση, από τους εμπορευομένους, μιας βάσης μηχανογραφημένων δεδομένων, εγκεκριμένης εκ των προτέρων από την τελωνειακή αρχή.

    (9)

    Για να βελτιωθεί η διαφάνεια των διαδικασιών, καθώς και η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα των ελέγχων, είναι σκόπιμο να περιοριστεί ο αριθμός των δηλώσεων εισόδου στο απόθεμα, οι οποίες μπορούν να υποβληθούν ανά εργασία αφαίρεσης των οστών, καθώς και ο αριθμός των σχετικών βεβαιώσεων κρέατος χωρίς κόκκαλα ανά είσοδο στο καθεστώς αποθεματοποίησης υπό έλεγχο.

    (10)

    Για την ομαλή λειτουργία του καθεστώτος, είναι σκόπιμο να προβλεφθούν παρεκκλίσεις από τις διατάξεις του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1291/2000 της Επιτροπής, της 9ης Ιουνίου 2000, για τις κοινές λεπτομέρειες εφαρμογής του καθεστώτος των πιστοποιητικών εισαγωγής, εξαγωγής και προκαθορισμού για τα γεωργικά προϊόντα (6), ιδίως όσον αφορά τη στιγμή προσκόμισης και καταχώρισης των πιστοποιητικών, όπως και τη διαχείριση της αντίστοιχης εγγύησης.

    (11)

    Χρειάζεται επίσης να καθοριστεί μέγιστο χρονικό διάστημα αποθεματοποίησης και να διευκρινιστούν οι εργασίες που μπορούν να πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

    (12)

    Είναι ακόμη σκόπιμο να καθοριστούν τα κριτήρια για τους ελέγχους κατά τη διάρκεια της περιόδου αποθεματοποίησης, η συχνότητά τους και οι συνέπειες σε περίπτωση ασυμφωνίας μεταξύ των στοιχείων που έχουν καταχωριστεί στη βάση δεδομένων και του φυσικού αποθέματος.

    (13)

    Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής διαχείρισης βοείου κρέατος,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

    Άρθρο 1

    Πεδίο εφαρμογής

    Με την επιφύλαξη των διατάξεων του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 800/1999 και του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 1964/82, η καταβολή της ειδικής επιστροφής κατά την εξαγωγή κρεάτων χωρίς κόκκαλα που προέρχονται από αρσενικά χονδρά βοοειδή, τα οποία τίθενται υπό καθεστώς τελωνειακής αποταμίευσης πριν από την εξαγωγή τους, υπόκειται στους όρους του παρόντος κανονισμού.

    Άρθρο 2

    Ορισμοί

    Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, νοούνται ως:

    α)

    «κρέατα χωρίς κόκκαλα που προέρχονται από αρσενικά χονδρά βοοειδή»: τα προϊόντα που υπάγονται στους κωδικούς 0201 30 00 9100 και 0201 30 00 9120 της ονοματολογίας των γεωργικών προϊόντων για τις επιστροφές κατά την εξαγωγή, που καθορίστηκε με τον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 3846/87 της Επιτροπής (7)·

    β)

    «καθεστώς τελωνειακής αποταμίευσης»: το καθεστώς που ορίζεται στο άρθρο 98 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2913/92 του Συμβουλίου (8)·

    γ)

    «εμπορευόμενος»: ο εξαγωγέας, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 παράγραφος 1 στοιχείο θ) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 800/1999·

    δ)

    «εργασία αφαίρεσης των οστών»: η παραγωγή κρέατος χωρίς κόκκαλα, σε μία ημέρα ή σε μέρος της ημέρας·

    ε)

    «βεβαίωση κρέατος χωρίς κόκκαλα»: η βεβαίωση που αναφέρεται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 1964/82.

    Άρθρο 3

    Υπαγωγή στο καθεστώς τελωνειακής αποταμίευσης

    1.   Η υπαγωγή στο καθεστώς τελωνειακής αποταμίευσης των κρεάτων χωρίς κόκκαλα που προέρχονται από αρσενικά χονδρά βοοειδή προϋποθέτει γραπτή άδεια που εκδίδεται από την τελωνειακή αρχή στην οποία έχει ανατεθεί η διαχείριση και ο έλεγχος του καθεστώτος αυτού.

    2.   Η άδεια που αναφέρεται στην παράγραφο 1 χορηγείται μόνον στους εμπορευομένους που αναλαμβάνουν γραπτή δέσμευση να τηρούν ηλεκτρονική βάση δεδομένων των προϊόντων που θα τεθούν υπό το καθεστώς τελωνειακής αποταμίευσης (εφεξής ονομαζόμενης «η βάση δεδομένων») και να εγγυώνται ότι η αποθεματοποίηση θα διενεργείται μόνον στο κράτος μέλος στο οποίο χορηγήθηκε η άδεια και στους τόπους τους οποίους καλύπτει η εν λόγω άδεια. Εφόσον η αποθεματοποίηση διενεργείται σε περισσότερους του ενός τόπους, η άδεια μπορεί να δοθεί για μια βάση δεδομένων ανά τόπο αποθεματοποίησης.

    Στην περίπτωση κατά την οποία η αποθεματοποίηση πραγματοποιείται, στο σύνολό της ή εν μέρει, από τρίτο πρόσωπο που ενεργεί για λογαριασμό του εμπορευομένου, η βάση δεδομένων μπορεί να τηρείται από το άτομο αυτό, υπό την ευθύνη του εμπορευομένου, ο οποίος παραμένει ο εγγυητής της ακρίβειάς της.

    Η τελωνειακή αρχή εξακριβώνει εκ των προτέρων την ύπαρξη –και εξετάζει τη λειτουργία– της βάσης δεδομένων, στην οποία πρέπει να έχει άμεση πρόσβαση χωρίς καμία προηγούμενη ανακοίνωση. Ο τρόπος πρόσβασης στη βάση δεδομένων προσδιορίζεται στην άδεια που αναφέρεται στην παράγραφο 1.

    Άρθρο 4

    Είσοδος στο απόθεμα

    1.   Ο εμπορευόμενος, στον οποίο έχει χορηγηθεί η άδεια που αναφέρεται στο άρθρο 3 παράγραφος 1, υποβάλλει στην τελωνειακή αρχή δήλωση εισόδου στο απόθεμα, με την οποία δηλώνει την πρόθεσή του να θέσει τα κρέατα χωρίς κόκκαλα από αρσενικά χονδρά βοοειδή, νωπά ή διατηρημένα με απλή ψύξη, υπό το καθεστώς τελωνειακής αποταμίευσης πριν από την εξαγωγή τους. Η εν λόγω δήλωση μπορεί να υποβληθεί μόνον στο κράτος μέλος στο οποίο πραγματοποιήθηκε η εργασία αφαίρεσης των οστών.

    Η δήλωση περιλαμβάνει ιδίως το χαρακτηρισμό των προϊόντων σύμφωνα με τον κώδικα της ονοματολογίας για τις επιστροφές κατά την εξαγωγή των κρεάτων που θα τεθούν υπό αυτό το καθεστώς, το καθαρό βάρος τους, καθώς και όλα τα αναγκαία δεδομένα για την επακριβή ταυτοποίηση των κρεάτων ή των τόπων όπου θα είναι αποθεματοποιημένα έως την εξαγωγή τους.

    Συνοδεύεται από τη βεβαίωση ή τις βεβαιώσεις κρέατος χωρίς κόκκαλα και από το αντίτυπο αριθ. 1 του ισχύοντος πιστοποιητικού εξαγωγής, το οποίο, κατά παρέκκλιση από το άρθρο 24 παράγραφοι 1 και 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1291/2000, προσκομίζεται στην τελωνειακή αρχή ταυτοχρόνως με την εν λόγω δήλωση εισόδου στο απόθεμα.

    2.   Μπορούν να γίνουν αποδεκτές, ανά εργασία αφαίρεσης των οστών, το πολύ δύο δηλώσεις εισόδου στο απόθεμα υπό τελωνειακό έλεγχο. Μια δήλωση εισόδου στο απόθεμα μπορεί να αναφέρεται το πολύ σε δύο βεβαιώσεις κρέατος χωρίς κόκκαλα.

    3.   Στη δήλωση εισόδου στο απόθεμα αναγράφονται η ημερομηνία αποδοχής της δήλωσης εισόδου στο απόθεμα, ο αριθμός της βεβαίωσης ή των βεβαιώσεων κρέατος χωρίς κόκκαλα, που συνοδεύει ή συνοδεύουν τα κρέατα χωρίς κόκκαλα από αρσενικά χονδρά βοοειδή κατά την είσοδό τους στο καθεστώς τελωνειακής αποταμίευσης, καθώς και ένας συσχετισμός με τον αριθμό των χαρτοκιβωτίων ανά τύπο ληφθέντων τεμαχίων, την ταυτοποίηση και το βάρος των σχετικών κρεάτων.

    Οι πληροφορίες που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο αναγράφονται κατά τρόπο ώστε να μπορεί να υπάρξει σαφής συσχετισμός μεταξύ των διαφόρων κρεάτων που έχουν εισέλθει στο απόθεμα και των αντιστοίχων βεβαιώσεων.

    Η ημερομηνία αποδοχής της δήλωσης εισόδου στο απόθεμα, το βάρος των κρεάτων και ο αριθμός της δήλωσης εισόδου στο απόθεμα, όμως, αναγράφονται απευθείας στα τετραγωνίδια 10 και 11 της βεβαίωσης κρέατος χωρίς κόκκαλα.

    4.   Οι δηλώσεις εισόδου στο απόθεμα που γίνονται δεκτές διαβιβάζονται υπηρεσιακώς στον αρμόδιο οργανισμό για την πληρωμή των επιστροφών κατά την εξαγωγή. Το ίδιο ισχύει και για τις βεβαιώσεις κρέατος χωρίς κόκκαλα για τις οποίες έχουν καταχωριστεί όλες οι διαθέσιμες ποσότητες.

    5.   Μετά την καταχώριση και τη θεώρηση από την τελωνειακή αρχή, το αντίτυπο αριθ. 1 του πιστοποιητικού επιστρέφεται στον εμπορευόμενο.

    6.   Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 31 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1291/2000, για τα κρέατα χωρίς κόκκαλα από αρσενικά χονδρά βοοειδή, που έχουν τεθεί υπό το καθεστώς τελωνειακής αποταμίευσης πριν από την εξαγωγή, η υποχρέωση εξαγωγής θεωρείται ως εκπληρωθείσα και το δικαίωμα εξαγωγής βάσει του πιστοποιητικού ως χρησιμοποιηθέν την ημέρα αποδοχής της δήλωσης εισόδου στο απόθεμα. Θεωρείται ότι έχει εκπληρωθεί η πρωτογενής απαίτηση εφόσον προσκομίζεται η απόδειξη ότι έγινε αποδεκτή η δήλωση εισόδου στο απόθεμα. Όσον αφορά την προσκόμιση της απόδειξης, εν ανάγκη εφαρμόζονται κατ’ αναλογία οι διατάξεις των άρθρων 33 και 35 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1291/2000.

    7.   Η ημερομηνία αποδοχής της δήλωσης εισόδου στο απόθεμα καθορίζει τη φύση, την ποσότητα και τα χαρακτηριστικά των προϊόντων που έχουν επιλεγεί για την καταβολή της επιστροφής, σύμφωνα με το άρθρο 10.

    8.   Τα κρέατα χωρίς κόκκαλα από αρσενικά χονδρά βοοειδή, για τα οποία έχει γίνει δεκτή η δήλωση εισόδου στο απόθεμα, υπόκεινται σε φυσικό έλεγχο, ο οποίος πρέπει να καλύπτει τουλάχιστον αντιπροσωπευτικό δείγμα του 5 % των δηλώσεων εισόδου στο απόθεμα που έγιναν δεκτές.

    Εφαρμόζονται κατ’ αναλογία το άρθρο 3 του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 386/90 του Συμβουλίου (9), καθώς και το άρθρο 2 παράγραφος 2, τα άρθρα 3, 4, 5 και 6, το άρθρο 8 παράγραφοι 1 και 2, το άρθρο 11 πρώτο εδάφιο και το παράρτημα Ι του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2090/2002 της Επιτροπής (10).

    Κατά παρέκκλιση από το πρώτο εδάφιο, ο φυσικός έλεγχος μπορεί να καλύπτει μικρότερο ποσοστό δηλώσεων εισόδου στο απόθεμα που έγιναν δεκτές, χωρίς ωστόσο να υπολείπεται του ορίου του 2 %, εφόσον η τελωνειακή αρχή χρησιμοποιεί την ανάλυση κινδύνου λαμβάνοντας υπόψη τα κριτήρια που προβλέπονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 3122/94 της Επιτροπής (11).

    Άρθρο 5

    Ιχνηλασιμότητα του κρέατος

    Η βάση δεδομένων πρέπει:

    α)

    να επιτρέπει τη διοικητική ιχνηλασιμότητα των κρεάτων που τίθενται υπό το καθεστώς, καθ’ όλη τη διάρκεια της αποθεματοποίησης·

    β)

    να παρέχει αμέσως ενημερωμένη κατάσταση των ποσοτήτων κρέατος που είναι αποθεματοποιημένα, η οποία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε σχέση με καθένα από τα κριτήρια που αναφέρονται στο τρίτο εδάφιο.

    Η ιχνηλασιμότητα που αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο στοιχείο α) βασίζεται σε αποκλειστικά στοιχεία ταυτοποίησης των κρεάτων που προέρχονται από την ίδια εργασία αφαίρεσης των οστών του σφαγίου, που πραγματοποιείται πριν από τη θέση των προϊόντων υπό το καθεστώς τελωνειακής αποταμίευσης.

    Τα αποκλειστικά στοιχεία ταυτοποίησης που αναφέρονται στο δεύτερο εδάφιο περιλαμβάνουν:

    α)

    έναν αποκλειστικό αριθμό·

    β)

    την ημερομηνία παραγωγής·

    γ)

    τον αριθμό της βεβαίωσης κρέατος χωρίς κόκκαλα·

    δ)

    τον αριθμό των χαρτοκιβωτίων ανά τύπο ληφθέντων τεμαχίων, με ένδειξη του καθαρού βάρους που διαπιστώθηκε κατά την είσοδο στο καθεστώς τελωνειακής αποταμίευσης.

    Άρθρο 6

    Ενημέρωση της βάσης δεδομένων

    1.   Η βάση δεδομένων πρέπει να ενημερώνεται και να εμφαίνονται, αντιστοίχως, τα εισερχόμενα και εξερχόμενα προϊόντα, το αργότερο την ημέρα υποβολής:

    α)

    της δήλωσης εισόδου στο απόθεμα, που αναφέρεται στο άρθρο 4 παράγραφος 1·

    β)

    της διασάφησης εξαγωγής, που αναφέρεται στο άρθρο 5 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 800/1999.

    2.   Η τελωνειακή αρχή αποδέχεται τις δηλώσεις που προβλέπονται στην παράγραφο 1, εφόσον διαπιστώσει ότι η εργασία για την οποία έγινε η δήλωση έχει καταχωριστεί στη βάση δεδομένων ως «είσοδος» ή «έξοδος».

    Ωστόσο, η τελωνειακή αρχή μπορεί να αποδεχθεί τις δηλώσεις που προβλέπονται στην παράγραφο 1 πριν προβεί στη διαπίστωση που προβλέπεται στο πρώτο εδάφιο. Στην περίπτωση αυτή, ο εμπορευόμενος πρέπει να επιβεβαιώσει στην αρχή ότι πραγματοποιήθηκε η αντίστοιχη καταχώριση στη βάση δεδομένων. Η τελωνειακή αρχή έχει έτσι τη δυνατότητα να αναβάλλει και να ομαδοποιεί τις διαπιστώσεις που πρέπει να διενεργούνται τουλάχιστον μία φορά ανά περίοδο δύο ημερολογιακών μηνών.

    Άρθρο 7

    Διάρκεια αποθεματοποίησης

    1.   Το χρονικό διάστημα κατά το οποίο τα κρέατα χωρίς κόκκαλα από αρσενικά χονδρά βοοειδή μπορούν να παραμείνουν υπό το τελωνειακό καθεστώς αποταμίευσης ανέρχεται σε τέσσερις μήνες το πολύ από την ημέρα αποδοχής της δήλωσης εισόδου στο απόθεμα, η οποία αναφέρεται στο άρθρο 4 παράγραφος 1.

    2.   Εάν ο εμπορευόμενος δεν τηρήσει την προθεσμία της παραγράφου 1, ή αποσύρει από τον έλεγχο ένα μέρος των προϊόντων που έχουν τεθεί υπό τελωνειακή αποταμίευση, δεν τηρήθηκε η υποχρέωση εξαγωγής για τη συγκεκριμένη ποσότητα.

    Η τελωνειακή αρχή που έκανε δεκτή τη δήλωση εισόδου στο απόθεμα, η οποία αναφέρεται στο άρθρο 4 παράγραφος 1, ή ο αρμόδιος οργανισμός για την πληρωμή των επιστροφών κατά την εξαγωγή, ο οποίος αναφέρεται στο άρθρο 9 παράγραφος 3, ενημερώνει αμέσως τον οργανισμό που εξέδωσε το πιστοποιητικό εξαγωγής. Του γνωστοποιεί, με τα πλέον πρόσφορα μέσα, κυρίως την ποσότητα και τη φύση των εν λόγω προϊόντων, τον αριθμό του πιστοποιητικού και την ημερομηνία της σχετικής καταχώρισης.

    3.   Σε περίπτωση που δεν τηρηθεί η υποχρέωση εξαγωγής, η αρχή που εξέδωσε το πιστοποιητικό εξαγωγής εφαρμόζει κατ’ αναλογία τις διατάξεις που προβλέπονται στο άρθρο 44 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1291/2000.

    Άρθρο 8

    Εργασίες κατά τη διάρκεια της αποθεματοποίησης

    1.   Κατά τη διάρκεια της περιόδου αποθεματοποίησης, που αναφέρεται στο άρθρο 7, τα κρέατα χωρίς κόκκαλα από αρσενικά χονδρά βοοειδή μπορούν να υποβληθούν, υπό τις προϋποθέσεις που καθορίζονται από την τελωνειακή αρχή, σε αλλαγή επισήμανσης, σε κατάψυξη και, ενδεχομένως, σε επανασυσκευασία, υπό τον όρο ότι:

    α)

    δεν θα αλλοιωθεί, ούτε θα μεταβληθεί η χωριστή συσκευασία κάθε τεμαχίου κρέατος·

    β)

    θα διατηρηθεί ο συσχετισμός με την αρχική επισήμανση και δεν θα διακυβευθεί η ιχνηλασιμότητα των κρεάτων, η οποία αναφέρεται στο άρθρο 5.

    Όταν πραγματοποιούνται οι εργασίες που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο, καταγράφονται στη βάση δεδομένων και προσδιορίζεται σαφής συσχετισμός με τη δήλωση εισόδου στο απόθεμα και με την αντίστοιχη βεβαίωση ή τις αντίστοιχες βεβαιώσεις κρέατος χωρίς κόκκαλα.

    2.   Η επιστροφή που εφαρμόζεται στα προϊόντα που αποτελούν αντικείμενο των εργασιών που αναφέρονται στην παράγραφο 1 καθορίζεται ανάλογα με την ποσότητα, τη φύση και τα χαρακτηριστικά των κρεάτων που υπάρχουν κατά την ημερομηνία αποδοχής της δήλωσης εισόδου στο απόθεμα, σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 3.

    Οι ενδεχόμενες απώλειες μάζας κατά τη διάρκεια της παραμονής υπό τελωνειακή αποταμίευση δεν λαμβάνονται υπόψη για τον καθορισμό της επιστροφής, εφόσον οφείλονται αποκλειστικά σε φυσική ελάττωση του βάρους των προϊόντων. Οι ζημίες τις οποίες υφίστανται τα προϊόντα δεν θεωρούνται φυσικές ελαττώσεις μάζας.

    Άρθρο 9

    Διατυπώσεις εξαγωγής

    1.   Κατά τη διεκπεραίωση των τελωνειακών διατυπώσεων εξαγωγής κρεάτων χωρίς κόκκαλα από αρσενικά χονδρά βοοειδή, που τίθενται υπό το καθεστώς τελωνειακής αποταμίευσης σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό, ο αριθμός της δήλωσης ή των δηλώσεων εισόδου στο απόθεμα, καθώς και οι εξαχθείσες ποσότητες που αντιστοιχούν σε κάθε δήλωση εισόδου στο απόθεμα αναγράφονται, υπό τον έλεγχο της τελωνειακής αρχής, στη διασάφηση ή τις διασαφήσεις εξαγωγής, που προβλέπεται(-ονται) στο άρθρο 5 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 800/1999.

    2.   Η διασάφηση εξαγωγής πρέπει να κατατίθεται το αργότερο την τελευταία ημέρα της προθεσμίας που αναφέρεται στο άρθρο 7 παράγραφος 1.

    3.   Μετά τη διεκπεραίωση των τελωνειακών διατυπώσεων εξαγωγής, το αντίγραφο κάθε διασάφησης εξαγωγής αποστέλλεται υπηρεσιακώς στον αρμόδιο οργανισμό για την πληρωμή των επιστροφών κατά την εξαγωγή.

    Άρθρο 10

    Χορήγηση της επιστροφής

    1.   Η πληρωμή της επιστροφής πραγματοποιείται από το κράτος μέλος στο οποίο έγινε δεκτή η δήλωση εισόδου στο απόθεμα, σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 1.

    2.   Όταν έχουν εξαχθεί οι ποσότητες που αντιστοιχούν στη δήλωση εισόδου στο απόθεμα, ο εμπορευόμενος δικαιούται να του καταβληθεί η επιστροφή για τις ποσότητες αυτές, εφόσον έχουν τηρηθεί οι άλλοι όροι των κοινοτικών κανονιστικών ρυθμίσεων σχετικά με τις εξαγωγές με επιστροφές, και ιδίως του άρθρου 6 του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 1964/82, του άρθρου 21 και του τίτλου IV του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 800/1999.

    Σε περίπτωση που ο εμπορευόμενος έκανε χρήση των διατάξεων του άρθρου 24 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 800/1999, πριν αποδεσμευτεί η αντίστοιχη εγγύηση, ο αρμόδιος οργανισμός για την πληρωμή των επιστροφών βεβαιώνεται κυρίως ότι τηρήθηκαν οι διατάξεις του άρθρου 6 του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 1964/82.

    3.   Σε περίπτωση που ο εμπορευόμενος δεν τηρήσει μία ή περισσότερες από τις προθεσμίες που προβλέπονται στο άρθρο 7 παράγραφος 1 του παρόντος κανονισμού, στο άρθρο 7 παράγραφος 1 και στο άρθρο 15 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 800/1999, η επιστροφή που εφαρμόζεται για την εν λόγω εξαγωγή διορθώνεται, πλην περιπτώσεων ανωτέρας βίας, ως εξής:

    α)

    η επιστροφή μειώνεται κατ’ αρχήν κατά 15 %·

    β)

    η ελαττωμένη με αυτόν τον τρόπο υπόλοιπη επιστροφή μειώνεται επιπλέον κατά:

    i)

    2 % ανά ημέρα υπέρβασης των προθεσμιών που ορίζονται στο άρθρο 7 παράγραφος 1 του παρόντος κανονισμού και στο άρθρο 15 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 800/1999,

    ii)

    5 % ανά ημέρα υπέρβασης της προθεσμίας που ορίζεται στο άρθρο 7 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 800/1999.

    Εάν τα έγγραφα που αναφέρονται στο άρθρο 49 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 800/1999 προσκομιστούν εντός έξι μηνών μετά την προβλεπόμενη προθεσμία, η επιστροφή, κατά περίπτωση, όπως αυτή ορίζεται σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο, μειώνεται κατά ποσό ίσο με το 15 % της επιστροφής που έπρεπε να καταβληθεί εάν είχαν τηρηθεί όλες οι προθεσμίες.

    Εφαρμόζεται κατ’ αναλογία το άρθρο 50 παράγραφοι 3, 4 και 6 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 800/1999.

    Άρθρο 11

    Έλεγχος της αποθεματοποίησης

    1.   Η τελωνειακή αρχή διενεργεί τουλάχιστον δύο αιφνίδιους ελέγχους ανά ημερολογιακό έτος επί της λειτουργίας και του περιεχομένου της βάσης δεδομένων.

    Οι έλεγχοι αυτοί πρέπει να καλύπτουν συνολικά τουλάχιστον 5 % των συνολικών ποσοτήτων των προϊόντων τα οποία, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων, βρίσκονται αποθεματοποιημένα κατά την ημερομηνία έναρξης του ελέγχου. Ο έλεγχος αφορά κρέατα που επιλέγονται στον τόπο αποθεματοποίησης, τα οποία πρέπει να είναι καταχωρισμένα στη βάση δεδομένων και, αντιστρόφως, κρέατα καταχωρισμένα στη βάση δεδομένων, τα οποία πρέπει να εντοπιστούν στον τόπο αποθεματοποίησης.

    Για κάθε έλεγχο πρέπει να συντάσσεται μία έκθεση.

    2.   Η τελωνειακή αρχή πληροφορεί τον αρμόδιο οργανισμό για την πληρωμή των επιστροφών κατά την εξαγωγή σχετικά με:

    α)

    κάθε άδεια που χορηγήθηκε, ανεστάλη ή ανακλήθηκε·

    β)

    κάθε έλεγχο που διενεργήθηκε.

    Όταν διαφαίνεται κίνδυνος παρατυπίας, οι αρμόδιοι οργανισμοί για την πληρωμή των επιστροφών μπορούν να ζητήσουν από την τελωνειακή αρχή να διενεργήσει έλεγχο.

    Άρθρο 12

    Κυρώσεις

    Εάν η τελωνειακή αρχή διαπιστώσει ασυμφωνία μεταξύ του φυσικού αποθέματος και του αποθέματος που έχει καταχωριστεί στη βάση δεδομένων, η άδεια που αναφέρεται στο άρθρο 3 παράγραφος 1 αναστέλλεται για περίοδο που θα καθοριστεί από τα κράτη μέλη, η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη των τριών μηνών, που υπολογίζονται από την ημερομηνία της διαπίστωσης. Κατά το χρονικό διάστημα της αναστολής, ο εμπορευόμενος δεν επιτρέπεται να εισάγει κρέατα χωρίς κόκκαλα από αρσενικά χονδρά βοοειδή σε τελωνειακή αποταμίευση δυνάμει του παρόντος κανονισμού.

    Η άδεια δεν αναστέλλεται εάν η ασυμφωνία μεταξύ του φυσικού αποθέματος και του αποθέματος που έχει καταχωριστεί στη βάση δεδομένων οφείλεται σε περίπτωση ανωτέρας βίας.

    Η άδεια δεν αναστέλλεται επίσης εάν οι ελλείπουσες ποσότητες ή οι ποσότητες που δεν έχουν καταχωριστεί στη βάση δεδομένων δεν υπερβαίνουν το 1 % κατά βάρος της συνολικής ποσότητας των προϊόντων που έχουν επιλεγεί για τον έλεγχο και οφείλονται σε παραλείψεις ή απλά διοικητικά λάθη, με την προϋπόθεση ότι ελήφθησαν διορθωτικά μέτρα ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοια λάθη στο μέλλον.

    Σε περίπτωση υποτροπής, η τελωνειακή αρχή μπορεί να ανακαλέσει οριστικά την άδεια.

    Άρθρο 13

    Κοινοποίηση στην Επιτροπή

    Τα κράτη μέλη κοινοποιούν στην Επιτροπή τις ποσότητες κρεάτων χωρίς κόκκαλα από αρσενικά χονδρά βοοειδή, τα οποία τίθενται υπό καθεστώς τελωνειακής αποταμίευσης πριν από την εξαγωγή σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό, διαχωρίζοντας αυτές τις ποσότητες σύμφωνα με τον δωδεκαψήφιο κωδικό της ονοματολογίας των γεωργικών προϊόντων για τις επιστροφές κατά την εξαγωγή, που καθορίζεται στον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 3846/87.

    Τα κράτη μέλη λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλίσουν την κοινοποίηση των στοιχείων αυτών το αργότερο τον δεύτερο μήνα μετά τον μήνα αποδοχής της δήλωσης εισόδου στο απόθεμα.

    Άρθρο 14

    Έναρξη ισχύος

    Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2007.

    Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

    Βρυξέλλες, 24 Νοεμβρίου 2006.

    Για την Επιτροπή

    Mariann FISCHER BOEL

    Μέλος της Επιτροπής


    (1)  EE L 160 της 26.6.1999, σ. 21. Κανονισμός όπως τροποποιήθηκε τελευταία με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1913/2005 (ΕΕ L 307 της 25.11.2005, σ. 2).

    (2)  EE L 212 της 21.7.1982, σ. 48. Κανονισμός όπως τροποποιήθηκε τελευταία με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1713/2006 (ΕΕ L 321 της 21.11.2006, σ. 11).

    (3)  ΕΕ L 62 της 7.3.1980, σ. 5. Κανονισμός ο οποίος καταργήθηκε με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1713/2006.

    (4)  EE L 102 της 17.4.1999, σ. 11. Κανονισμός όπως τροποποιήθηκε τελευταία με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1713/2006.

    (5)  EE L 69 της 13.3.2003, σ. 18. Κανονισμός ο οποίος καταργήθηκε με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1713/2006.

    (6)  EE L 152 της 24.6.2000, σ. 1. Κανονισμός όπως τροποποιήθηκε τελευταία με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1713/2006.

    (7)  EE L 366 της 24.12.1987, σ. 1.

    (8)  EE L 302 της 19.10.1992, σ. 1.

    (9)  EE L 42 της 16.2.1990, σ. 6.

    (10)  ΕΕ L 322 της 27.11.2002, σ. 4.

    (11)  ΕΕ L 330 της 21.12.1994, σ. 31.


    Top