Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32001E0554

    Κοινή δράση του Συμβουλίου, της 20ής Ιουλίου 2001, για την ίδρυση του Ινστιτούτου Μελετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Ασφάλειας

    ΕΕ L 200 της 25.7.2001, p. 1–4 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    Το έγγραφο αυτό έχει δημοσιευτεί σε ειδική έκδοση (CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO, HR)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 09/02/2014; καταργήθηκε από 32014D0075

    ELI: http://data.europa.eu/eli/joint_action/2001/554/oj

    32001E0554

    Κοινή δράση του Συμβουλίου, της 20ής Ιουλίου 2001, για την ίδρυση του Ινστιτούτου Μελετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Ασφάλειας

    Επίσημη Εφημερίδα αριθ. L 200 της 25/07/2001 σ. 0001 - 0004


    Κοινή δράση του Συμβουλίου

    της 20ής Ιουλίου 2001

    για την ίδρυση του Ινστιτούτου Μελετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Ασφάλειας

    (2001/554/ΚΕΠΠΑ)

    ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

    Έχοντας υπόψη τη συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, και ιδίως το άρθρο 14,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1) Στις 10 Νοεμβρίου 2000, το Συμβούλιο συμφώνησε κατ' αρχήν για την ίδρυση Ινστιτούτου Μελετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Ασφαλείας, στο οποίο θα ενσωματώνονται τα σχετικά χαρακτηριστικά των υφιστάμενων δομών της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ).

    (2) Με την ίδρυση του Ινστιτούτου Μελετών για Θέματα Ασφάλειας στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα επικουρείται η εφαρμογή της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), και κυρίως της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΕΠΑΑ).

    (3) Ο εσωτερικός κανονισμός και η διάρθρωση του Ινστιτούτου θα πρέπει να του επιτρέπουν να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της και να εκπληρώνει τα καθήκοντά του σε στενή συνεργασία με υφιστάμενα κοινοτικά, εθνικά και διεθνή όργανα.

    (4) Το Ινστιτούτο Μελετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Ασφάλειας θα πρέπει να έχει νομική προσωπικότητα και να λειτουργεί με πλήρη πνευματική ανεξαρτησία, διατηρώντας παράλληλα στενούς δεσμούς με το Συμβούλιο και λαμβανομένης δεόντως υπόψη της γενικής πολιτικής ευθύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των θεσμικών της οργάνων,

    ΥΙΟΘΕΤΗΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ:

    Άρθρο 1

    Ίδρυση

    1. Ιδρύεται Ινστιτούτο Μελετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Ασφάλειας (ΙΜΕΕΘΑ), εφεξής καλούμενο "Ινστιτούτο", το οποίο θα αρχίσει να λειτουργεί από την 1η Ιανουαρίου 2002.

    2. Το Ινστιτούτο θα έχει την έδρα του στο Παρίσι.

    3. Η αρχική υποδομή του Ινστιτούτου θα διατεθεί από τη ΔΕΕ.

    Άρθρο 2

    Αποστολή

    Το Ινστιτούτο συμβάλλει στην ανάπτυξη της ΚΕΠΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της ΕΠΑΑ, διεξάγοντας επιστημονικές έρευνες και αναλύσεις στους οικείους τομείς. Προς τούτο, μεταξύ άλλων, εκπονεί και, σε ad hoc βάση, αναθέτει την εκπόνηση ερευνητικών μελετών, διοργανώνει σεμινάρια, εμπλουτίζει το διατλαντικό διάλογο διοργανώνοντας δραστηριότητες ανάλογες προς εκείνες του Διατλαντικού Φόρουμ της ΔΕΕ και διατηρεί δίκτυο ανταλλαγών με άλλα ερευνητικά ινστιτούτα και ομάδες προβληματισμού τόσο εντός όσο και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι εργασίες του Ινστιτούτου συμβάλλουν όσο το δυνατόν περισσότερο στο δίκτυο αυτό. Τα πορίσματα του Ινστιτούτου διαδίδονται όσο το δυνατόν ευρύτερα, πλην των εμπιστευτικών πληροφοριών, για τις οποίες ισχύει ο Κανονισμός ασφαλείας του Συμβουλίου όπως εκτίθεται στην απόφαση 2001/264/ΕΚ(1).

    Άρθρο 3

    Πολιτική εποπτεία

    Η Επιτροπή Πολιτικής και Ασφαλείας, σύμφωνα με τις αρμοδιότητές της για την ΚΕΠΠΑ και ιδίως την ΕΠΑΑ, ασκεί πολιτική εποπτεία των δραστηριοτήτων του Ινστιτούτου, χωρίς να παρεμβαίνει στην πνευματική ανεξαρτησία του Ινστιτούτου κατά τη διεξαγωγή έρευνας και τη διοργάνωση σεμιναρίων.

    Άρθρο 4

    Νομική προσωπικότητα

    Το Ινστιτούτο διαθέτει τη νομική προσωπικότητα που απαιτείται για την εκτέλεση των καθηκόντων του και την επίτευξη των στόχων του. Εφόσον απαιτείται, κάθε κράτος μέλος λαμβάνει μέτρα για να του παράσχει την νομική προσωπικότητα που παρέχεται στα νομικά πρόσωπα σύμφωνα με τη νομοθεσία του. Συγκεκριμένα, το Ινστιτούτο μπορεί να αποκτά ή να διαθέτει κινητή και ακίνητη περιουσία και να παρίσταται ενώπιον δικαστηρίου. Το Ινστιτούτο είναι οργανισμός χωρίς κερδοσκοπικό σκοπό.

    Άρθρο 5

    Διοικητικό Συμβούλιο

    1. Το Ινστιτούτο έχει Διοικητικό Συμβούλιο που εγκρίνει το ετήσιο και το μακροχρόνιο πρόγραμμα εργασιών του και τον ανάλογο προϋπολογισμό. Το Διοικητικό Συμβούλιο αποτελεί το χώρο όπου συζητούνται θέματα σχετιζόμενα με τη λειτουργία και το προσωπικό του Ινστιτούτου.

    2. Το Διοικητικό Συμβούλιο προεδρεύεται από το Γενικό Γραμματέα/Ύπατο Εκπρόσωπο (ΓΓ/ΥΕ) ή, απουσία του, από τον εκπρόσωπό του. Ο ΓΓ/ΥΕ υποβάλλει στο Συμβούλιο έκθεση για τις εργασίες του Διοικητικού Συμβουλίου.

    3. Το Διοικητικό Συμβούλιο απαρτίζεται από έναν εκπρόσωπο διοριζόμενο από κάθε κράτος μέλος και έναν εκπρόσωπο διοριζόμενο από την Επιτροπή. Κάθε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου μπορεί να εκπροσωπείται ή να συνοδεύεται από αναπληρωτή. Οι επιστολές διορισμού, δεόντως επικυρωμένες από το κράτος μέλος ή την Επιτροπή, ανάλογα με την περίπτωση, διαβιβάζονται στο ΓΓ/ΥΕ.

    4. Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου ή ο εκπρόσωπός του παρίστανται, κατά κανόνα στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου. Ο Γενικός Διευθυντής του Στρατιωτικού Επιτελείου και ο Πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής, ή οι εκπρόσωποί του, παρίστανται επίσης στις συνεδριάσεις αυτές.

    5. Οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου λαμβάνονται με ψηφοφορία από τους εκπροσώπους των κρατών μελών με ειδική πλειοψηφία· οι ψήφοι σταθμίζονται σύμφωνα με το άρθρο 23 παράγραφος 2 τρίτο εδάφιο της συνθήκης, με την επιφύλαξη του άρθρου 12 παράγραφος 2 της παρούσας κοινής δράσης. Το Διοικητικό Συμβούλιο θεσπίζει τον εσωτερικό του κανονισμό.

    6. Το Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί να αποφασίζει τη σύσταση ειδικών ομάδων ή μόνιμων επιτροπών με την ίδια σύνθεση όπως το Διοικητικό Συμβούλιο, οι οποίες ασχολούνται με συγκεκριμένα θέματα ή αντικείμενα στο πλαίσιο της γενικής του αρμοδιότητας και ενεργούν υπό την εποπτεία του. Στην απόφαση για τη σύσταση των ομάδων ή επιτροπών αυτών καθορίζονται η εντολή τους, η σύνθεσή τους και η διάρκειά τους.

    7. Το Διοικητικό Συμβούλιο συγκαλείται από τον Πρόεδρο τουλάχιστον δύο φορές ετησίως και αιτήσει του ενός τρίτου τουλάχιστον των μελών του.

    Άρθρο 6

    Διευθυντής

    1. Το Διοικητικό Συμβούλιο διορίζει το Διευθυντή του Ινστιτούτου ο οποίος οφείλει να είναι πολίτης κράτους μέλους. Τα κράτη μέλη υποβάλλουν τις σχετικές υποψηφιότητες στο Γενικό Γραμματέα/Ύπατο Εκπρόσωπο ο οποίος τις διαβιβάζει στο Διοικητικό Συμβούλιο. Ο Διευθυντής διορίζεται για τρία έτη, με δυνατότητα παράτασης της θητείας του για δύο επιπλέον έτη.

    2. Ο Διευθυντής είναι αρμόδιος για την πρόσληψη όλου του προσωπικού του Ινστιτούτου. Όσον αφορά το διορισμό των ερευνητών, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ενημερώνονται εκ των προτέρων.

    3. Ο Διευθυντής εξασφαλίζει την εκτέλεση των καθηκόντων του Ινστιτούτου σύμφωνα με το άρθρο 2. Επιπλέον, ο Διευθυντής μεριμνά ώστε να διατηρείται υψηλός βαθμός εμπειρογνωμοσύνης και επαγγελματισμού στο Ινστιτούτο, καθώς και αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του.

    Ο Διευθυντής είναι επίσης υπεύθυνος για:

    - την εκπόνηση του ετήσιου προγράμματος εργασιών του Ινστιτούτου, καθώς και για την εκπόνηση της ετήσιας έκθεσης πεπραγμένων του Ινστιτούτου,

    - την προετοιμασία των εργασιών του Διοικητικού Συμβουλίου, ιδίως δε την εκπόνηση του σχεδίου ετήσιου προγράμματος εργασιών του Ινστιτούτου,

    - την τρέχουσα διοίκηση του Ινστιτούτου,

    - όλα τα θέματα προσωπικού,

    - την εκπόνηση της κατάστασης εσόδων και δαπανών και την εκτέλεση του προϋπολογισμού του Ινστιτούτου,

    - την ενημέρωση της Επιτροπής Πολιτικής και Ασφαλείας σχετικά με το ετήσιο πρόγραμμα εργασιών,

    - την εξασφάλιση επαφών και στενής συνεργασίας με υφιστάμενα κοινοτικά, εθνικά και διεθνή όργανα στους συναφείς τομείς.

    4. Στο πλαίσιο του προγράμματος εργασιών και του προϋπολογισμού του Ινστιτούτου, ο Διευθυντής εξουσιοδοτείται να συνάπτει συμβάσεις, να προσλαμβάνει προσωπικό που έχει εγκριθεί στο πλαίσιο του προϋπολογισμού και να αναλαμβάνει δαπάνες που απαιτούνται για τη λειτουργία του Ινστιτούτου.

    5. Ο Διευθυντής καταρτίζει ετήσια έκθεση πεπραγμένων του Ινστιτούτου μέχρι τις 31 Μαρτίου του επόμενου έτους. Η έκθεση υποβάλλεται στο Διοικητικό Συμβούλιο και στο Συμβούλιο, το οποίο την διαβιβάζει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Επιτροπή και τα κράτη μέλη.

    6. Ο Διευθυντής λογοδοτεί στο Διοικητικό Συμβούλιο.

    7. Ο Διευθυντής είναι ο νόμιμος εκπρόσωπος του Ινστιτούτου.

    Άρθρο 7

    Προσωπικό

    1. Το προσωπικό του Ινστιτούτου αποτελείται από ερευνητές και διοικητικό προσωπικό, διέπεται από το καθεστώς των συμβασιούχων υπαλλήλων, και προσλαμβάνεται μεταξύ των πολιτών των κρατών μελών. Το αρχικό προσωπικό θα προσληφθεί, ανάλογα με τις ανάγκες, από το προσωπικό του Ινστιτούτου Μελετών Θεμάτων Ασφαλείας της ΔΕΕ.

    2. Οι ερευνητές του Ινστιτούτου προσλαμβάνονται βάσει των προσόντων και της ακαδημαϊκής τους πείρας σχετικά με την ΚΕΠΠΑ και ιδίως την Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας και μέσω δίκαιων και διαφανών διαδικασιών διαγωνισμού.

    Άρθρο 8

    Διατάξεις για το προσωπικό

    Οι διατάξεις για το προσωπικό του Ινστιτούτου θεσπίζονται από το Συμβούλιο βάσει συστάσεως του Διευθυντή.

    Άρθρο 9

    Πνευματική ανεξαρτησία

    Κατά τη διενέργεια των ερευνών του Ινστιτούτου και τη διεξαγωγή σεμιναρίων, ο Διευθυντής και οι ερευνητές απολαύουν πνευματικής ανεξαρτησίας.

    Άρθρο 10

    Πρόγραμμα εργασιών

    Το αργότερο στις 30 Νοεμβρίου κάθε χρόνου, και βάσει σχεδίου που υποβάλλει ο Διευθυντής του Ινστιτούτου, το Διοικητικό Συμβούλιο εγκρίνει το ετήσιο πρόγραμμα εργασιών του Ινστιτούτου για το επόμενο έτος. Τα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν δυνάμει του ετήσιου προγράμματος συνοδεύονται από εκτίμηση των απαιτούμενων δαπανών.

    Άρθρο 11

    Προϋπολογισμός

    1. Για όλα τα έσοδα και τις δαπάνες του Ινστιτούτου γίνονται προβλέψεις για κάθε οικονομικό έτος, το οποίο συμπίπτει με το ημερολογιακό έτος, και εγγράφονται στον προϋπολογισμό του Ινστιτούτου, ο οποίος περιλαμβάνει πίνακα προσωπικού.

    2. Ο προϋπολογισμός του Ινστιτούτου είναι ισοσκελισμένος ως προς τα έσοδα και τις δαπάνες.

    3. Τα έσοδα του Ινστιτούτου συνίστανται στις συνεισφορές των κρατών μελών βάσει της κλείδας του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Εφόσον συμφωνεί ο Διευθυντής, είναι δυνατόν να γίνονται δεκτές πρόσθετες συνεισφορές από άλλες πηγές για συγκεκριμένες δραστηριότητες.

    Άρθρο 12

    Διαδικασία προϋπολογισμού

    1. Μέχρι τις 30 Ιουνίου κάθε έτους, ο Διευθυντής καταρτίζει σχέδιο προϋπολογισμού του Ινστιτούτου το οποίο καλύπτει τις διοικητικές δαπάνες, τις δαπάνες λειτουργίας και τα αναμενόμενα έσοδα του επόμενου οικονομικού έτους, και το υποβάλλει στο Διοικητικό Συμβούλιο. Ο Διευθυντής διαβιβάζει το σχέδιο προϋπολογισμού στο Συμβούλιο προς ενημέρωση.

    2. Μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου κάθε έτους, το Διοικητικό Συμβούλιο εγκρίνει τον προϋπολογισμό του Κέντρου με ομοφωνία των εκπροσώπων των κρατών μελών, προσαρμόζοντάς τον στις διάφορες συνεισφορές που χορηγούνται στο Ινστιτούτο και στους ιδίους πόρους του.

    Άρθρο 13

    Έλεγχος του προϋπολογισμού

    1. Ο έλεγχος των αναλήψεων υποχρεώσεων και των πληρωμών όλων των δαπανών και η καταγραφή και η είσπραξη όλων των εσόδων διενεργούνται από ανεξάρτητο δημοσιονομικό ελεγκτή που διορίζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο.

    2. Το αργότερο μέχρι τις 31 Μαρτίου κάθε χρόνου, ο Διευθυντής υποβάλλει στο Συμβούλιο και στο Διοικητικό Συμβούλιο τους λεπτομερείς λογαριασμούς όλων των εσόδων και δαπανών του προηγούμενου οικονομικού έτους, καθώς και την έκθεση των πεπραγμένων του Ινστιτούτου.

    3. Το Διοικητικό Συμβούλιο απαλλάσσει το Διευθυντή όσον αφορά την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

    Άρθρο 14

    Δημοσιονομικοί κανόνες

    Με τη συγκατάθεση του Συμβουλίου και προτάσει του Διευθυντή, το Διοικητικό Συμβούλιο καταρτίζει λεπτομερείς δημοσιονομικούς κανόνες στους οποίους ορίζεται ιδίως η διαδικασία που πρέπει να εφαρμόζεται για την κατάρτιση και την εκτέλεση του προϋπολογισμού του Ινστιτούτου.

    Άρθρο 15

    Προνόμια και ασυλίες

    Τα προνόμια και οι ασυλίες που απαιτούνται για την εκτέλεση των καθηκόντων του Ινστιτούτου, του Διευθυντή του Ινστιτούτου και του προσωπικού του καθορίζονται με συμφωνία μεταξύ των κρατών μελών.

    Άρθρο 16

    Νομική ευθύνη

    1. Η συμβατική ευθύνη του Ινστιτούτου διέπεται από το δίκαιο που εφαρμόζεται στην εκάστοτε σύμβαση.

    2. Η προσωπική ευθύνη του προσωπικού έναντι του Ινστιτούτου διέπεται από τις σχετικές διατάξεις που εφαρμόζονται στο προσωπικό του Ινστιτούτου.

    Άρθρο 17

    Επισκέπτες ερευνητές

    Κατόπιν συμφωνίας του Διευθυντή, επισκέπτες ερευνητές των κρατών μελών και τρίτων κρατών δύνανται να αποσπώνται στο Ινστιτούτο για περιορισμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να συμμετάσχουν στις δραστηριότητες του Ινστιτούτου, σύμφωνα με το άρθρο 2.

    Άρθρο 18

    Πρόσβαση στα έγγραφα

    Ύστερα από σχετική πρόταση του Διευθυντή, το Διοικητικό Συμβούλιο θεσπίζει, πριν από τις 30 Ιουνίου 2002, κανόνες για την πρόσβαση του κοινού στα έγγραφα του Ινστιτούτου, λαμβάνοντας υπόψη τις αρχές και τα όρια που προβλέπονται από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1049/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ής Μαΐου 2001, για την πρόσβαση του κοινού στα έγγραφα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής(2).

    Άρθρο 19

    Αναθεώρηση

    Το αργότερο πέντε έτη μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας κοινής δράσης, ο ΓΓ/ΥΕ υποβάλλει στο Συμβούλιο έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της, ενόψει ενδεχόμενης αναθεώρησής της.

    Άρθρο 20

    Μεταβατικές διατάξεις

    1. Έως τις 31 Ιουλίου 2001 θα διοριστεί το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο και θα οριστεί Διευθυντής. Στο Διευθυντή ανατίθεται η διαχείριση της μετάβασης από το επικουρικό όργανο της ΔΕΕ στο νέο φορέα.

    2. Ο ορισθείς Διευθυντής θα υποβάλει σχέδιο προϋπολογισμού για το έτος 2002 έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2001. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα εγκρίνει τον προϋπολογισμό έως τις 15 Νοεμβρίου 2001.

    3. Το Ινστιτούτο αντικαθιστά τη ΔΕΕ ως εργοδότης του υπηρετούντος προσωπικού στις 31 Δεκεμβρίου 2001. Ο νέος εργοδότης τηρεί τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τις υφιστάμενες συμβάσεις για το προσωπικό, όπως καθορίζονται στις εφαρμοστέες πράξεις.

    4. Το Ινστιτούτο αναλαμβάνει επίσης τις μη σχετικές με το προσωπικό συμβάσεις που έχουν υπογραφεί από τη ΔΕΕ εξ ονόματος του Ινστιτούτου Μελετών Θεμάτων Ασφαλείας της ΔΕΕ.

    5. Ο προϋπολογισμός δαπανών που βαρύνει τα κράτη μέλη ανέρχεται σε 3,2 εκατομμύρια ευρώ για το οικονομικό έτος 2002.

    Άρθρο 21

    Η παρούσα κοινή δράση αρχίζει να ισχύει την ημέρα της έγκρισής της.

    Άρθρο 22

    Η παρούσα κοινή δράση δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα.

    Βρυξέλλες, 20 Ιουλίου 2001.

    Για το Συμβούλιο

    Ο Πρόεδρος

    J. Vande Lanotte

    (1) ΕΕ L 101 της 11.4.2001, σ. 1.

    (2) ΕΕ L 145 της 31.5.2001, σ. 43.

    Top