Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32016R1413

    Κανονισμός (ΕΕ) 2016/1413 της Επιτροπής, της 24ης Αυγούστου 2016, για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 432/2012 σχετικά με τη θέσπιση καταλόγου επιτρεπόμενων ισχυρισμών υγείας που διατυπώνονται για τα τρόφιμα, εξαιρουμένων όσων αφορούν τη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης ασθένειας και την ανάπτυξη και υγεία των παιδιών (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

    C/2016/5371

    ΕΕ L 230 της 25.8.2016, p. 8–15 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2016/1413/oj

    25.8.2016   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 230/8


    ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) 2016/1413 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

    της 24ης Αυγούστου 2016

    για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 432/2012 σχετικά με τη θέσπιση καταλόγου επιτρεπόμενων ισχυρισμών υγείας που διατυπώνονται για τα τρόφιμα, εξαιρουμένων όσων αφορούν τη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης ασθένειας και την ανάπτυξη και υγεία των παιδιών

    (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

    Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

    Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1924/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Δεκεμβρίου 2006, σχετικά με τους ισχυρισμούς επί θεμάτων διατροφής και υγείας που διατυπώνονται για τα τρόφιμα (1), και ιδίως το άρθρο 13 παράγραφος 4,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1924/2006 ορίζει ότι οι ισχυρισμοί επί θεμάτων υγείας στα τρόφιμα απαγορεύονται, εκτός αν έχουν εγκριθεί από την Επιτροπή σύμφωνα με τον εν λόγω κανονισμό και περιλαμβάνονται σε κατάλογο επιτρεπόμενων ισχυρισμών.

    (2)

    Σύμφωνα με το άρθρο 13 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1924/2006, η Επιτροπή εξέδωσε τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 432/2012 (2) σχετικά με τη θέσπιση καταλόγου επιτρεπόμενων ισχυρισμών υγείας που διατυπώνονται για τα τρόφιμα, εξαιρουμένων όσων αφορούν τη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης ασθένειας και την ανάπτυξη και υγεία των παιδιών.

    (3)

    Ο κατάλογος των επιτρεπόμενων ισχυρισμών επί θεμάτων υγείας και οι όροι χρήσης τους παρατίθενται στο παράρτημα του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 432/2012. Έχουν εγκριθεί δύο ισχυρισμοί για υποκατάστατα γεύματος για έλεγχο του βάρους. Οι όροι χρήσης των εν λόγω ισχυρισμών απαιτούν ότι το τρόφιμο θα πρέπει να συμμορφώνεται με τις προδιαγραφές που ορίζονται στην οδηγία 96/8/ΕΚ της Επιτροπής (3).

    (4)

    Οι εν λόγω ισχυρισμοί συμπεριλήφθηκαν στον κατάλογο των επιτρεπόμενων ισχυρισμών επί θεμάτων υγείας σύμφωνα με την ευνοϊκή γνώμη της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (εφεξής «η Αρχή») του 2010 (ερώτηση EFSA-Q-2008-2154, EFSA-Q-2008-2155 (4)), όπου διαπιστώθηκε ότι είχε τεκμηριωθεί σχέση αιτίου-αποτελέσματος μεταξύ της κατανάλωσης υποκατάστατων γεύματος σε αντικατάσταση των κανονικών γευμάτων, καθώς και η διατήρηση του σωματικού βάρους μετά την απώλεια βάρους καθώς και μεταξύ της κατανάλωσης υποκατάστατων γεύματος σε αντικατάσταση των κανονικών γευμάτων στο πλαίσιο δίαιτας μειωμένων θερμίδων και μείωσης του σωματικού βάρους. Η εν λόγω γνώμη ανέφερε ότι, προκειμένου να φέρει τους σχετικούς ισχυρισμούς, ένα τρόφιμο θα πρέπει να περιέχει κατ' ανώτατο όριο 250 kcal ανά μερίδα και να συμμορφώνεται με τις προδιαγραφές που καθορίζονται στην οδηγία 96/8/ΕΚ.

    (5)

    Η οδηγία 96/8/ΕΚ καθορίζει απαιτήσεις ως προς τη σύνθεση των τροφίμων που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν σε δίαιτες μειωμένων θερμίδων για απώλεια βάρους και τα οποία υποκαθιστούν το σύνολο ή μέρος του συνολικού ημερησίου διαιτολογίου και διευκρινίζει τα υποχρεωτικά στοιχεία που πρέπει να αναγράφονται στην επισήμανση των εν λόγω προϊόντων. Προβλέπει ότι, όσον αφορά τα προϊόντα που παρουσιάζονται ως υποκατάστατα ενός ή περισσότερων γευμάτων του ημερησίου διαιτολογίου, η ονομασία υπό την οποία πωλούνται είναι «Υποκατάστατο του συνόλου του διαιτολογίου για τον έλεγχο του σωματικού βάρους».

    (6)

    Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 609/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (5) αναθεωρεί το νομικό πλαίσιο που ισχύει για τα τρόφιμα τα οποία προορίζονται για ειδική διατροφή. Προβλέπει ότι η οδηγία 96/8/ΕΚ δεν εφαρμόζεται από τις 20 Ιουλίου 2016 σε τρόφιμα που παρουσιάζονται ως υποκατάστατα ενός ή περισσότερων γευμάτων του ημερησίου διαιτολογίου, τα οποία στο μέλλον θα πρέπει να ρυθμίζονται από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1924/2006 και να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις που καθορίζονται στον εν λόγω κανονισμό.

    (7)

    Ως εκ τούτου, οι αναφορές στην οδηγία 96/8/ΕΚ σε ό,τι αφορά τους ισχυρισμούς επί θεμάτων υγείας που μπορούν να διατυπώνονται σε υποκατάστατα γεύματος για τον έλεγχο του βάρους πρέπει να αντικατασταθούν, καθορίζοντας τους όρους χρήσης των εν λόγω ισχυρισμών στο παράρτημα του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 432/2012.

    (8)

    Το άρθρο 13 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1924/2006 εξουσιοδοτεί την Επιτροπή, κατόπιν διαβούλευσης με την αρχή, να θεσπίζει μεταβολές του καταλόγου των επιτρεπόμενων ισχυρισμών υγείας που βασίζονται σε γενικώς αποδεκτά επιστημονικά στοιχεία.

    (9)

    Κατά τη θέσπιση των αναγκαίων τεχνικών προσαρμογών όσον αφορά τους ισχυρισμούς επί θεμάτων υγείας για υποκατάστατα γεύματος για τον έλεγχο του βάρους, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι απαιτήσεις όσον αφορά τις ποσότητες βιταμινών και ανόργανων ουσιών σε τρόφιμα που ορίζονται στην οδηγία 96/8/ΕΚ.

    (10)

    Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1169/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (6) θεσπίζει τους κανόνες σχετικά με την παροχή πληροφοριών για τα τρόφιμα στους καταναλωτές. Το μέρος Α του παραρτήματος XIII παραθέτει τις διατροφικές τιμές αναφοράς για τις βιταμίνες και τις ανόργανες ουσίες με βάση πρόσφατες επιστημονικές γνωμοδοτήσεις.

    (11)

    Ως εκ τούτου, η Επιτροπή ζήτησε από την Αρχή να παράσχει επιστημονική γνωμοδότηση για το κατά πόσον μια αλλαγή στους όρους χρήσης των ισχυρισμών για τα υποκατάστατα γεύματος για τον έλεγχο του βάρους όσον αφορά τη σύνθεσή τους σε βιταμίνες και ανόργανες ουσίες [30 % των διατροφικών τιμών αναφοράς βιταμινών και ανόργανων ουσιών που προβλέπονται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1169/2011 αντί του 30 % των τιμών των βιταμινών και ανόργανων ουσιών που καθορίζονται στην οδηγία 96/8/ΕΚ] θα μπορούσε να επηρεάσει τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε η Αρχή και τα οποία διατύπωσε στη γνώμη της του 2010 σε ό,τι αφορά την επιστημονική τεκμηρίωση των ισχυρισμών επί θεμάτων υγείας που αφορούν υποκατάστατα γεύματος για τον έλεγχο του βάρους.

    (12)

    Στις 28 Οκτωβρίου 2015 η Αρχή εξέδωσε γνώμη (ερώτηση EFSA-Q- 2015-00579) (7), στην οποία κατέληγε στο συμπέρασμα ότι οι διαφορές στη σύνθεση των υποκατάστατων γεύματος σε μικροστοιχεία οι οποίες θα προκύψουν από τη μεταβολή των όρων χρήσης από την οδηγία 96/8/ΕΚ στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1169/2011 δεν επηρεάζουν την επιστημονική τεκμηρίωση των ισχυρισμών επί θεμάτων υγείας που αφορούν υποκατάστατα γεύματος για τον έλεγχο του βάρους και την απώλεια βάρους και τη συντήρηση του σωματικού βάρους μετά την απώλεια βάρους.

    (13)

    Οι διατροφικές τιμές αναφοράς για το φθόριο, το χρώμιο, το χλώριο και το μολυβδαίνιο παρέχονται στο παράρτημα XIII του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1169/2011. Η οδηγία 96/8/ΕΚ δεν απαιτεί την προσθήκη αυτών των μικροστοιχείων σε υποκατάστατο γεύματος για τον έλεγχο του σωματικού βάρους. Λαμβανομένου υπόψη ότι οι ισχυρισμοί αποτελεσμάτων που φέρουν τα υποκατάστατα γεύματος για τον έλεγχο του βάρους σχετίζονται με την ελεγχόμενη ενεργειακή αξία και τη σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες / χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπη, δεν υπάρχει ανάγκη να απαιτείται τα υποκατάστατα γεύματος για τον έλεγχο του βάρους να παρέχουν τουλάχιστον 30 % των διατροφικών τιμών αναφοράς για το φθόριο, το χρώμιο, το χλώριο και το μολυβδαίνιο ανά γεύμα, όπως προβλέπεται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1169/2011.

    (14)

    Το παράρτημα XIII του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1169/2011 δεν ορίζει διατροφικές τιμές αναφοράς για το νάτριο. Ωστόσο, λαμβανομένης υπόψη της προβλεπόμενης χρήσης των προϊόντων υποκατάστατων γεύματος για τον έλεγχο του βάρους, η απαίτηση για παροχή 30 % της ποσότητας νατρίου ανά γεύμα, όπως προβλέπεται στο παράρτημα I της οδηγίας 96/8/ΕΚ, θα πρέπει να διατηρηθεί περαιτέρω στους όρους χρήσης των εν λόγω ισχυρισμών επί θεμάτων υγείας.

    (15)

    Η διατροφική τιμή αναφοράς για το κάλιο ορίζεται στα 2 000 χιλιοστόγραμμα στο ΜΕΡΟΣ A του παραρτήματος XIII του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1169/2011. Η οδηγία 96/8/ΕΚ δεν απαιτεί τα υποκατάστατα γεύματος για τον έλεγχο του βάρους να παρέχουν το 30 % της αξίας σε κάλιο, αλλά καθορίζει την ελάχιστη ποσότητα σε 500 χιλιοστόγραμμα ανά γεύμα. Η τιμή αυτή θα πρέπει να διατηρηθεί περαιτέρω.

    (16)

    Δεδομένου ότι η γνώμη την οποία διατύπωσε η Αρχή το 2015 επιβεβαίωσε τα συμπεράσματα της γνώμης της του 2010 όσον αφορά το ενεργειακό περιεχόμενο των εν λόγω προϊόντων, θα πρέπει να καθοριστεί κατ' ανώτατο όριο 250 kcal ανά μερίδα. Οι απαιτήσεις που καθορίζονται στην οδηγία 96/8/ΕΚ σχετικά με τα λίπη, τις πρωτεΐνες και τα αμινοξέα θα πρέπει να διατηρηθούν.

    (17)

    Όσον αφορά τα υποχρεωτικά στοιχεία που θα πρέπει να αναγράφονται στις ετικέτες των υποκατάστατων γεύματος για τον έλεγχο του βάρους, θα πρέπει να διατηρηθούν οι απαιτήσεις διατροφικών πληροφοριών που περιλαμβάνονται στην οδηγία 96/8/ΕΚ στους όρους χρήσης των σχετικών ισχυρισμών επί θεμάτων υγείας.

    (18)

    Θα πρέπει να προβλεφθεί μεταβατική περίοδος, ώστε οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων τροφίμων να προσαρμοστούν στις αναγκαίες αλλαγές όσον αφορά τους όρους χρήσης των ισχυρισμών επί θεμάτων υγείας για υποκατάστατα γεύματος για τον έλεγχο του βάρους, ιδίως όσον αφορά την ενεργειακή αξία και την περιεκτικότητα σε βιταμίνες και ανόργανες ουσίες.

    (19)

    Συνεπώς, ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 432/2012 θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως.

    (20)

    Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της μόνιμης επιτροπής φυτών, ζώων, τροφίμων και ζωοτροφών,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

    Άρθρο 1

    Το παράρτημα του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 432/2012 τροποποιείται σύμφωνα με το παράρτημα του παρόντος κανονισμού.

    Άρθρο 2

    Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

    Βρυξέλλες, 24 Αυγούστου 2016.

    Για την Επιτροπή

    Ο Πρόεδρος

    Jean-Claude JUNCKER


    (1)  ΕΕ L 404 της 30.12.2006, σ. 9.

    (2)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 432/2012 της Επιτροπής, της 16ης Μαΐου 2012, σχετικά με τη θέσπιση καταλόγου επιτρεπόμενων ισχυρισμών υγείας που διατυπώνονται για τα τρόφιμα, εξαιρουμένων όσων αφορούν τη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης ασθένειας και την ανάπτυξη και υγεία των παιδιών (ΕΕ L 136 της 25.5.2012, σ. 1).

    (3)  Οδηγία 96/8/ΕΚ της Επιτροπής, της 26ης Φεβρουαρίου 1996, σχετικά με τα τρόφιμα που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν σε δίαιτες μειωμένων θερμίδων για απώλεια βάρους (ΕΕ L 55 της 6.3.1996, σ. 22).

    (4)  EFSA Journal 2010· 8(2):1466.

    (5)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 609/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 12ης Ιουνίου 2013, για τα τρόφιμα τα οποία προορίζονται για βρέφη και μικρά παιδιά και για τα τρόφιμα που προορίζονται για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς, και ως υποκατάστατα του συνόλου του διαιτολογίου για τον έλεγχο του σωματικού βάρους και για την κατάργηση της οδηγίας 92/52/ΕΟΚ του Συμβουλίου, των οδηγιών της Επιτροπής 96/8/ΕΚ, 1999/21/ΕΚ, 2006/125/ΕΚ και 2006/141/ΕΚ, της οδηγίας 2009/39/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και των κανονισμών της Επιτροπής (ΕΚ) αριθ. 41/2009 και (ΕΚ) αριθ. 953/2009 (ΕΕ L 181 της 29.6.2013, σ. 35).

    (6)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1169/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Οκτωβρίου 2011, σχετικά με την παροχή πληροφοριών για τα τρόφιμα στους καταναλωτές, την τροποποίηση των κανονισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΚ) αριθ. 1924/2006 και (ΕΚ) αριθ. 1925/2006 και την κατάργηση της οδηγίας 87/250/ΕΟΚ της Επιτροπής, της οδηγίας 90/496/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της οδηγίας 1999/10/ΕΚ της Επιτροπής, της οδηγίας 2000/13/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, των οδηγιών της Επιτροπής 2002/67/ΕΚ και 2008/5/ΕΚ και του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 608/2004 της Επιτροπής (ΕΕ L 304 της 22.11.2011, σ. 18).

    (7)  EFSA Journal 2015· 13(11): 4287.


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

    Στο παράρτημα του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 432/2012, οι καταχωρίσεις για τις κατηγορίες τροφίμων «Υποκατάστατα γεύματος για έλεγχο του βάρους» αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

    Θρεπτικά συστατικά, ουσίες, τρόφιμα ή κατηγορίες τροφίμων

    Ισχυρισμός

    Όροι χρήσης του ισχυρισμού

    Προϋποθέσεις ή/και περιορισμοί χρήσης του τροφίμου ή/και πρόσθετη δήλωση ή προειδοποίηση

    Αριθμός δελτίου EFSA (The EFSA Journal Number)

    Σχετικός αριθμός εγγραφής στον ενοποιημένο κατάλογο που υποβάλλεται στην EFSA για αξιολόγηση

    «Υποκατάστατο γεύματος για έλεγχο του βάρους

    Η υποκατάσταση ενός από τα κύρια ημερήσια γεύματα μιας δίαιτας μειωμένων θερμίδων με ένα υποκατάστατο γεύματος συμβάλλει στη διατήρηση του βάρους μετά την απώλεια βάρους

    Για να χρησιμοποιηθεί ο ισχυρισμός αυτός, το τρόφιμο θα πρέπει να συμμορφώνεται με τις ακόλουθες απαιτήσεις:

    1.   Ενεργειακή αξία

    Η ενεργειακή αξία δεν πρέπει να είναι μικρότερη από 200 kcal (840 kJ) και δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 250 kcal (1 046 KJ) ανά γεύμα. (*)

    2.   Περιεκτικότητα σε λίπη και σύνθεση λιπών

    Η ενέργεια που προέρχεται από τα λίπη δεν υπερβαίνει το 30 % του συνολικού διαθέσιμου ενεργειακού περιεχομένου του προϊόντος.

    Το λινελαϊκό οξύ (υπό μορφή γλυκεριδίων) είναι τουλάχιστον 1 g.

    3.   Περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και σύνθεση πρωτεϊνών

    Οι πρωτεΐνες που περιέχονται στο τρόφιμο παρέχουν τουλάχιστον 25 % και όχι άνω του 50 % του συνολικού ενεργειακού περιεχομένου του προϊόντος.

    Ο χημικός δείκτης των πρωτεϊνών ισούται με τον προβλεπόμενο από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας στο έγγραφο «Energy and protein requirements». Έκθεση κοινής συνεδρίασης των ΠΟΥ/FAO/UNU. Γενεύη: Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, 1985 (WHO Technical Report Series, 724):

    Τύπος αναγκών σε αμινοξέα (σε g/100 g πρωτεΐνης)

    Κυστίνη + μεθειονίνη

    1,7

    Ιστιδίνη

    1,6

    Ισολευκίνη

    1,3

    Λευκίνη

    1,9

    Λυσίνη

    1,6

    Φαινυλαλανίνη + τυροσίνη

    1,9

    Θρεονίνη

    0,9

    Τρυπτοφάνη

    0,5

    Βαλίνη

    1,3

    Με τον όρο “χημικός δείκτης” νοείται ο χαμηλότερος λόγος της ποσότητας εκάστου απαραίτητου αμινοξέος της ελεγχόμενης πρωτεΐνης προς την ποσότητα εκάστου αντίστοιχου αμινοξέος της πρωτεΐνης αναφοράς.

    Εάν ο χημικός δείκτης είναι χαμηλότερος του 100 % της πρωτεΐνης αναφοράς, τα ελάχιστα επίπεδα πρωτεΐνης αυξάνονται κατ' αντιστοιχία. Σε όλες τις περιπτώσεις ο χημικός δείκτης των πρωτεϊνών πρέπει να ισούται τουλάχιστον με το 80 % εκείνου της πρωτεΐνης αναφοράς.

    Σε όλες τις περιπτώσεις, η προσθήκη αμινοξέων επιτρέπεται μόνο με σκοπό τη βελτίωση της θρεπτικής αξίας των πρωτεϊνών, και μόνο στις απαιτούμενες για τον σκοπό αυτό αναλογίες.

    4.   Βιταμίνες και ανόργανες ουσίες

    Τα τρόφιμα παρέχουν τουλάχιστον το 30 % των ποσοτήτων των διατροφικών τιμών αναφοράς βιταμινών και ανόργανων ουσιών ανά γεύμα, όπως προβλέπεται στο παράρτημα XIII του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1169/2011. Η απαίτηση αυτή δεν ισχύει για το φθόριο, το χρώμιο, το χλώριο και το μολυβδαίνιο. Η ποσότητα νατρίου ανά γεύμα που παρέχεται από το τρόφιμο είναι τουλάχιστον 172,5 mg. Η ποσότητα καλίου ανά γεύμα που παρέχεται από το τρόφιμο είναι τουλάχιστον 500 mg (**).

    Για να χρησιμοποιηθεί ο ισχυρισμός αυτός, πρέπει να παρέχονται πληροφορίες στους καταναλωτές σχετικά με τη σημασία της διατήρησης επαρκούς ημερήσιας πρόσληψης υγρών και σχετικά με το γεγονός ότι τα προϊόντα είναι επωφελή για την προτεινόμενη χρήση μόνο εφόσον αποτελούν μέρος μιας δίαιτας μειωμένων θερμίδων και ότι πρέπει να συμπληρώνονται και από άλλες τροφές στο πλαίσιο της δίαιτας αυτής.

    Για να επιτευχθεί το κατ' ισχυρισμό αποτέλεσμα, ένα κύριο γεύμα θα πρέπει να υποκαθίσταται από ένα υποκατάστατο γεύματος ημερησίως.

    2010· 8(2):1466.

    2015· 13(11):4287.

    1418

    Υποκατάστατο γεύματος για έλεγχο του βάρους

    Η υποκατάσταση δύο από τα κύρια ημερήσια γεύματα μιας δίαιτας μειωμένων θερμίδων με υποκατάστατα γεύματος συμβάλλει στην απώλεια βάρους

    Για να χρησιμοποιηθεί ο ισχυρισμός αυτός, το τρόφιμο θα πρέπει να συμμορφώνεται με τις ακόλουθες απαιτήσεις:

    1.   Ενεργειακή αξία

    Η ενεργειακή αξία δεν πρέπει να είναι μικρότερη από 200 kcal (840 kJ) και δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 250 kcal (1 046 KJ) ανά γεύμα (*).

    2.   Περιεκτικότητα και σύνθεση σε λίπη

    Η ενέργεια που προέρχεται από τα λίπη δεν υπερβαίνει το 30 % του συνολικού διαθέσιμου ενεργειακού περιεχομένου του προϊόντος.

    Το λινελαϊκό οξύ (υπό μορφή γλυκεριδίων) είναι τουλάχιστον 1 g.

    3.   Περιεκτικότητα και σύνθεση σε πρωτεΐνες

    Οι πρωτεΐνες που περιέχονται στο τρόφιμο παρέχουν τουλάχιστον 25 % και όχι άνω του 50 % του συνολικού ενεργειακού περιεχομένου του προϊόντος.

    Ο χημικός δείκτης των πρωτεϊνών ισούται με τον προβλεπόμενο από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας στο έγγραφο «Energy and protein requirements». Έκθεση κοινής συνεδρίασης των ΠΟΥ/FAO/UNU. Γενεύη: Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, 1985 (WHO Technical Report Series, 724):

    Τύπος αναγκών σε αμινοξέα (σε g/100 g πρωτεΐνης)

    Κυστίνη + μεθειονίνη

    1,7

    Ιστιδίνη

    1,6

    Ισολευκίνη

    1,3

    Λευκίνη

    1,9

    Λυσίνη

    1,6

    Φαινυλαλανίνη + τυροσίνη

    1,9

    Θρεονίνη

    0,9

    Τρυπτοφάνη

    0,5

    Βαλίνη

    1,3

    Με τον όρο “χημικός δείκτης” νοείται ο χαμηλότερος λόγος της ποσότητας εκάστου απαραίτητου αμινοξέος της ελεγχόμενης πρωτεΐνης προς την ποσότητα εκάστου αντίστοιχου αμινοξέος της πρωτεΐνης αναφοράς.

    Εάν ο χημικός δείκτης είναι χαμηλότερος του 100 % της πρωτεΐνης αναφοράς, τα ελάχιστα επίπεδα πρωτεΐνης αυξάνονται κατ' αντιστοιχία. Σε όλες τις περιπτώσεις ο χημικός δείκτης των πρωτεϊνών πρέπει να ισούται τουλάχιστον με το 80 % εκείνου της πρωτεΐνης αναφοράς.

    Σε όλες τις περιπτώσεις, η προσθήκη αμινοξέων επιτρέπεται μόνο με σκοπό τη βελτίωση της θρεπτικής αξίας των πρωτεϊνών, και μόνο στις απαιτούμενες για τον σκοπό αυτό αναλογίες.

    4.   Βιταμίνες και ανόργανες ουσίες

    Τα τρόφιμα παρέχουν τουλάχιστον το 30 % των ποσοτήτων των διατροφικών τιμών αναφοράς βιταμινών και ανόργανων ουσιών ανά γεύμα, όπως προβλέπεται στο παράρτημα XIII του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1169/2011. Η απαίτηση αυτή δεν ισχύει για το φθόριο, το χρώμιο, το χλώριο και το μολυβδαίνιο. Η ποσότητα νατρίου ανά γεύμα που παρέχεται από το τρόφιμο είναι τουλάχιστον 172,5 mg. Η ποσότητα καλίου ανά γεύμα που παρέχεται από το τρόφιμο είναι τουλάχιστον 500 mg (**).

    Για να χρησιμοποιηθεί ο ισχυρισμός αυτός, πρέπει να παρέχονται πληροφορίες στους καταναλωτές σχετικά με τη σημασία της διατήρησης επαρκούς ημερήσιας πρόσληψης υγρών και σχετικά με το γεγονός ότι τα προϊόντα είναι επωφελή για την προτεινόμενη χρήση μόνο εφόσον αποτελούν μέρος μιας δίαιτας μειωμένων θερμίδων και ότι πρέπει να συμπληρώνονται και από άλλες τροφές στο πλαίσιο της δίαιτας αυτής.

    Για να επιτευχθεί το κατ' ισχυρισμό αποτέλεσμα, δύο από τα κύρια ημερήσια γεύματα θα πρέπει να υποκαθίστανται από υποκατάστατα γεύματος.

    2010· 8(2):1466.

    2015· 13(11):4287.

    1417


    (*)  Από τις 21 Ιουλίου 2016 έως τις 14 Σεπτεμβρίου 2019 η ενεργειακή αξία του τροφίμου δεν πρέπει να είναι μικρότερη από 200 kcal (840 kJ) και δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 400 kcal (1 680 kJ).

    (**)  Από τις 21 Ιουλίου 2016 έως τις 14 Σεπτεμβρίου 2019 το τρόφιμο πρέπει να παρέχει τουλάχιστον 30 % των ποσοτήτων βιταμινών και ανόργανων ουσιών που καθορίζονται στον πίνακα ανά γεύμα κατωτέρω:

    Βιταμίνη A

    (μg RΕ)

    700

    Βιταμίνη D

    (μg)

    5

    Βιταμίνη E

    (mg)

    10

    Βιταμίνη C

    (mg)

    45

    Θειαμίνη

    (mg)

    1,1

    Ριβοφλαβίνη

    (mg)

    1,6

    Νιασίνη

    (mg-ΝΕ)

    18

    Βιταμίνη B6

    (mg)

    1,5

    Φολικό οξύ

    (μg)

    200

    Βιταμίνη B12

    (μg)

    1,4

    Βιοτίνη

    (μg)

    15

    Παντοθενικό οξύ

    (mg)

    3

    Ασβέστιο

    (mg)

    700

    Φωσφόρος

    (mg)

    550

    Σίδηρος

    (mg)

    16

    Ψευδάργυρος

    (mg)

    9,5

    Χαλκός

    (mg)

    1,1

    Ιώδιο

    (μg)

    130

    Σελήνιο

    (μg)

    55

    Νάτριο

    (mg)

    575

    Μαγνήσιο

    (mg)

    150

    Μαγγάνιο

    (mg)

    1

    Από τις 21 Ιουλίου 2016 έως τις 14 Σεπτεμβρίου 2019 η ποσότητα καλίου ανά γεύμα που παρέχεται από το τρόφιμο πρέπει να είναι τουλάχιστον 500 mg.».


    Top