EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32008D1351

Απόφαση αριθ. 1351/2008/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Δεκεμβρίου 2008 , για τη θέσπιση πολυετούς κοινοτικού προγράμματος σχετικά με την προστασία των παιδιών που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο και άλλες τεχνολογίες της επικοινωνίας (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

ΕΕ L 348 της 24.12.2008, p. 118–127 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Το έγγραφο αυτό έχει δημοσιευτεί σε ειδική έκδοση (HR)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2008/1351/oj

24.12.2008   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 348/118


ΑΠΌΦΑΣΗ αριθ. 1351/2008/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΫ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΊΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ

της 16ης Δεκεμβρίου 2008

για τη θέσπιση πολυετούς κοινοτικού προγράμματος σχετικά με την προστασία των παιδιών που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο και άλλες τεχνολογίες της επικοινωνίας

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, και ιδίως το άρθρο 153,

την πρόταση της Επιτροπής,

τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (1),

αφού ζήτησαν τη γνώμη της Επιτροπής των Περιφερειών,

Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 251 της συνθήκης (2),

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

H χρήση του Ίντερνετ (Διαδικτύου) και άλλων τεχνολογιών της επικοινωνίας, όπως τα κινητά τηλέφωνα, συνεχίζει να αυξάνεται σημαντικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και παρέχει σε όλους τους πολίτες μεγάλες ευκαιρίες, μεταξύ άλλων, συμμετοχής, διαδραστικότητας και δημιουργικότητας. Ωστόσο, συνεχίζουν να υφίστανται κίνδυνοι για τα παιδιά, καθώς και κατάχρηση των τεχνολογιών ενώ, εξαιτίας των μεταβαλλόμενων τεχνολογιών και κοινωνικών συμπεριφορών, συνεχίζουν να προκύπτουν νέοι κίνδυνοι και καταχρήσεις. Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα σε επίπεδο ΕΕ για την προστασία της σωματικής, ψυχικής και ηθικής ακεραιότητας των παιδιών, που ενδέχεται να υποστεί ζημία από την πρόσβασή τους σε ακατάλληλο περιεχόμενο. Επιπλέον, προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι πολίτες να αξιοποιούν τις ευκαιρίες και να απολαύουν τα θετικά οφέλη που παρέχει το Διαδίκτυο και οι λοιπές τεχνολογίες της επικοινωνίας, απαιτείται η λήψη μέτρων για την προώθηση της ασφαλέστερης χρήσης τους.

(2)

Η ανακοίνωση της Επιτροπής «i2010 — Ευρωπαϊκή Κοινωνία της Πληροφορίας για την ανάπτυξη και την απασχόληση» [COM(2005)0229], προωθώντας την στρατηγική της Λισαβόνας, επιδιώκει τη διασφάλιση συνοχής στις πολιτικές της Επιτροπής για την κοινωνία της πληροφορίας και τα μέσα επικοινωνίας, ώστε να ενισχυθεί η σημαντική συνεισφορά των τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών στις επιδόσεις των οικονομιών των κρατών μελών. Ένας από τους στόχους της είναι η δημιουργία ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου της πληροφορίας, ο οποίος θα προσφέρει οικονομικά προσιτές και ασφαλείς επικοινωνίες με χρήση ευρυζωνικών συνδέσεων, πλούσιο και ποικίλο περιεχόμενο και ψηφιακές υπηρεσίες.

(3)

Το κοινοτικό νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκύπτουν από το ψηφιακό περιεχόμενο στην κοινωνία της πληροφορίας περιλαμβάνει διατάξεις για την προστασία των ανηλίκων (3), την προστασία της ιδιωτικής ζωής (4) και την ευθύνη των ενδιάμεσων παρόχων υπηρεσιών (5). Στην απόφαση πλαίσιο 2004/68/ΔΕΥ του Συμβουλίου, της 22ας Δεκεμβρίου 2003, για την καταπολέμηση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας (6) καθορίζονται οι ελάχιστες απαιτήσεις για τα κράτη μέλη όσον αφορά τον καθορισμό των αξιόποινων πράξεων και των ενδεδειγμένων κυρώσεων. Η σύσταση 2006/952/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Δεκεμβρίου 2006, για την προστασία των ανηλίκων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και για το δικαίωμα απάντησης σε σχέση με την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας οπτικοακουστικών υπηρεσιών και επιγραμμικών υπηρεσιών πληροφόρησης (7), συμπληρώνει τη σύσταση 98/560/ΕΚ του Συμβουλίου, της 24ης Σεπτεμβρίου 1998, για την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας οπτικοακουστικών υπηρεσιών και υπηρεσιών πληροφόρησης μέσω της προώθησης εθνικών πλαισίων με σκοπό την επίτευξη συγκρίσιμου και αποτελεσματικού επιπέδου προστασίας των ανηλίκων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας (8), ορίζοντας κατευθυντήριες γραμμές για την αυτορύθμιση σε εθνικό επίπεδο και επεκτείνοντας το πεδίο εφαρμογής της ώστε να περιλάβει και την παιδεία για τα μέσα, τη συνεργασία και την ανταλλαγή εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών μεταξύ ρυθμιστικών αρχών ή φορέων αυτορύθμισης και συρρύθμισης, καθώς και μέτρα για την αντιμετώπιση των διακρίσεων σε όλα τα μέσα επικοινωνίας.

(4)

Θα υπάρχει διαρκώς ανάγκη για ανάληψη δράσης τόσο στο πεδίο του δυνητικά επιβλαβούς περιεχομένου για παιδιά, ιδίως του πορνογραφικού υλικού, όσο και στο πεδίο του παράνομου περιεχόμενου, ιδίως όσον αφορά υλικό που αφορά την σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών. Ομοίως, εξακολουθεί να υφίσταται ανάγκη για την ανάληψη δράσης ώστε τα παιδιά να μην καθίστανται θύματα επιβλαβούς και παράνομης συμπεριφοράς με αποτέλεσμα την πρόκληση σωματικών και ψυχολογικών βλαβών ούτε να δελεάζονται να μιμηθούν ανάλογες συμπεριφορές προξενώντας βλάβη στους εαυτούς τους και σε άλλους. Θα πρέπει να καταβληθούν ιδιαίτερες προσπάθειες για την αναζήτηση λύσεων με στόχο να αποτρέπονται οι ενήλικες από τη διατύπωση προτάσεων με δόλια πρόθεση, μέσω των τεχνολογιών της πληροφορίας και της επικοινωνίας, προκειμένου να συναντηθούν με ένα παιδί με σκοπό τη διάπραξη σεξουαλικής κακοποίησης ή άλλων σεξουαλικών εγκλημάτων. Παράλληλα θα πρέπει να δίδεται ιδιαίτερη προσοχή στο σύστημα ισότιμης υποστήριξης.

(5)

Οι δράσεις θα πρέπει επίσης να στοχεύουν στην πρόληψη του ψυχολογικού εκβιασμού των παιδιών με απειλές, παρενόχληση και εξευτελισμό μέσω του Διαδικτύου ή/και των διαδραστικών ψηφιακών τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένων των κινητών τηλεφώνων.

(6)

Η απόφαση αριθ. 276/1999/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Ιανουαρίου 1999, για ένα πολυετές κοινοτικό πρόγραμμα δράσης για την προώθηση ασφαλέστερης χρήσης του Διαδικτύου και νέων επιγραμμικών τεχνολογιών μέσω της καταπολέμησης του παράνομου και βλαβερού περιεχόμενου κυρίως στον τομέα της προστασίας των παιδιών και των ανηλίκων (9) (σχέδιο δράσης για ασφαλέστερη χρήση του Διαδικτύου, 1998-2004) και η απόφαση αριθ. 854/2005/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Μαΐου 2005, σχετικά με την καθιέρωση πολυετούς κοινοτικού προγράμματος για προαγωγή ασφαλέστερης χρήσης του Ίντερνετ και νέων επιγραμμικών τεχνολογιών (10) (πρόγραμμα Safer Internet plus, 2005 έως 2008) παρέχουν κοινοτική χρηματοδότηση η οποία έχει ενθαρρύνει επιτυχώς ποικίλες πρωτοβουλίες και έχει προσδώσει «ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία», όπως προκύπτει από τις αξιολογήσεις των προγραμμάτων που έχουν υποβληθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Επιτροπή των Περιφερειών [COM(2001)0690 COM(2003)0653 και COM(2006)0663].

(7)

Επιπλέον των πορισμάτων των αξιολογήσεων για τα προηγούμενα προγράμματα, από σειρά ερευνών του Ευρωβαρομέτρου και από δημόσια διαβούλευση, έχει προκύψει σαφώς η ανάγκη διατήρησης των δραστηριοτήτων όσον αφορά την καταγγελία παράνομου περιεχόμενου και την ευαισθητοποίηση στα κράτη μέλη.

(8)

Το πρόγραμμα που θεσπίζεται με την παρούσα απόφαση θα πρέπει να στοχεύει μεταξύ άλλων στη δημιουργία εκπαιδευτικών «πακέτων» για γονείς, κηδεμόνες, δασκάλους και παιδαγωγούς.

(9)

Η εξέλιξη των τεχνολογιών, οι αλλαγές στους τρόπους με τους οποίους ενήλικες και παιδιά χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο και τις άλλες τεχνολογίες της επικοινωνίας, καθώς και οι μεταβολές στην κοινωνική συμπεριφορά οδηγούν σε νέους κινδύνους για τα παιδιά. Η βάση γνώσεων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον σχεδιασμό αποτελεσματικών δράσεων θα πρέπει να ενισχυθεί ώστε να βελτιωθεί η αντίληψη σχετικά με τις εν λόγω αλλαγές. Διάφορα μέτρα και δράσεις θα πρέπει να συνδυαστούν πολύπλευρα και συμπληρωματικά· Θα πρέπει για παράδειγμα να περιλαμβάνουν τη λήψη μέτρων για την προώθηση της ασφαλούς και υπεύθυνης χρήσης του Διαδικτύου, την περαιτέρω ανάπτυξη τεχνολογιών υποστήριξης και την προώθηση βέλτιστων πρακτικών για δεοντολογικούς κώδικες που θα περιλαμβάνουν γενικά συμφωνημένους κανόνες συμπεριφοράς ή συνεργασίας με τον κλάδο για τους συμφωνημένους στόχους αυτών των κωδίκων.

(10)

Το πρόγραμμα θα πρέπει επίσης να στηρίζει τη λήψη μέτρων για την ενθάρρυνση της προσφοράς θετικού περιεχομένου για παιδιά.

(11)

Το μεταβαλλόμενο περιβάλλον των μέσων επικοινωνίας, λόγω της εμφάνισης νέων τεχνολογιών και καινοτομιών στα μέσα, καθιστά αναγκαία την εκπαίδευση των παιδιών, αλλά και των γονέων, των κηδεμόνων, των δασκάλων και των παιδαγωγών σχετικά με την ασφαλή και αποτελεσματική χρήση των επιγραμμικών υπηρεσιών πληροφορίας.

(12)

Θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για την προστασία των παιδιών μέσω της ανάπτυξης, για παράδειγμα, αποτελεσματικών συστημάτων εξακρίβωσης της ηλικίας και εθελοντικού σήματος πιστοποίησης.

(13)

Η διεθνής συνεργασία είναι ουσιαστικής σημασίας δεδομένου του παγκόσμιου χαρακτήρα του προβλήματος. Το παράνομο περιεχόμενο μπορεί να παράγεται σε μια χώρα, να φιλοξενείται σε δεύτερη, αλλά η πρόσβαση και τηλεφόρτωσή του να γίνεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Η διεθνής συνεργασία που έχει ενθαρρυνθεί μέσω των δικτυακών δομών της Κοινότητας θα πρέπει να ενισχυθεί ώστε να προστατευτούν καλύτερα τα παιδιά από κινδύνους διασυνοριακής κλίμακας όπου περιλαμβάνονται και τρίτες χώρες. Η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μεταξύ ευρωπαϊκών οργανισμών και οργανισμών σε άλλα μέρη του κόσμου μπορεί να αποβεί αμοιβαία επωφελής.

(14)

Όλα τα κράτη μέλη έχουν κυρώσει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού, της 20ής Νοεμβρίου 1989, βάσει της οποίας τα υπογράφοντα κράτη υποχρεούνται να λαμβάνουν όλα τα εθνικά, διμερή ή πολυμερή μέτρα που απαιτούνται για να προλαμβάνεται κάθε μορφής εκμετάλλευση των παιδιών και, αφετέρου, όλα τα νομοθετικά, διοικητικά ή άλλης μορφής μέτρα που απαιτούνται για να τεθούν σε εφαρμογή τα αναγνωρισμένα στην εν λόγω σύμβαση δικαιώματα, όταν αυτό είναι αναγκαίο στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας.

(15)

Τα μέτρα που είναι εξουσιοδοτημένη να λάβει η Επιτροπή με βάση τις εκτελεστικές αρμοδιότητες που της ανατίθενται με την παρούσα απόφαση είναι κατ’ ουσία μέτρα διαχείρισης σχετιζόμενα με την εφαρμογή προγράμματος με σημαντικές δημοσιονομικές επιπτώσεις κατά την έννοια του άρθρου 2, στοιχείο α), της απόφασης 1999/468/ΕΚ του Συμβουλίου, της 28ης Ιουνίου 1999, για τον καθορισμό των όρων άσκησης των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων που ανατίθενται στην Επιτροπή (11). Τα μέτρα αυτά πρέπει συνεπώς να θεσπίζονται σύμφωνα με τη διαχειριστική διαδικασία που προβλέπει το άρθρο 4 της εν λόγω απόφασης.

(16)

Η Επιτροπή θα πρέπει να εξασφαλίσει συμπληρωματικότητα και συνέργεια με συναφείς κοινοτικές πρωτοβουλίες και προγράμματα.

(17)

Η παρούσα απόφαση καθορίζει, για την υλοποίηση του προγράμματος, χρηματοδοτικό κονδύλιο το οποίο θα αποτελέσει το βασικό σημείο αναφοράς για την αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή κατά την ετήσια διαδικασία έγκρισης του προϋπολογισμού, κατά την έννοια του σημείου 37 της διοργανικής συμφωνίας, της 17ης Μαΐου 2006, μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής για δημοσιονομική πειθαρχία και χρηστή δημοσιονομική διαχείριση (12).

(18)

Δεδομένου ότι οι στόχοι της παρούσας απόφασης δεν μπορούν να επιτευχθούν επαρκώς από τα κράτη μέλη εξαιτίας του διακρατικού χαρακτήρα των προκείμενων θεμάτων και συνεπώς είναι δυνατόν, λόγω του ευρωπαϊκού πεδίου εφαρμογής και αποτελεσμάτων των δράσεων, να επιτευχθούν καλύτερα σε κοινοτικό επίπεδο, η Κοινότητα μπορεί να θεσπίσει μέτρα σύμφωνα με τις αρχή της επικουρικότητας του άρθρου 5 της Συνθήκης. Σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας του ίδιου άρθρου, η παρούσα απόφαση δεν υπερβαίνει το μέτρο που είναι αναγκαίο για την επίτευξη των στόχων αυτών.

(19)

Η παρούσα απόφαση τηρεί τα θεμελιώδη δικαιώματα και αρχές που περιλαμβάνονται στο χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως το άρθρο 3 παράγραφος 1, και τα άρθρα 7, 8 και 24,

ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΤΑ ΕΞΗΣ:

Άρθρο 1

Στόχος του προγράμματος

1.   Με την παρούσα απόφαση θεσπίζεται κοινοτικό πρόγραμμα για την προώθηση ασφαλέστερης χρήσης του Διαδικτύου και άλλων τεχνολογιών της επικοινωνίας, ιδιαίτερα για παιδιά, καθώς και για την καταπολέμηση παράνομου περιεχόμενου και επιβλαβούς επιγραμμικής συμπεριφοράς.

Το πρόγραμμα καλείται πρόγραμμα για «Ασφαλέστερη χρήση του Διαδικτύου» ή «Ασφαλέστερο Διαδίκτυο» (εφεξής «το πρόγραμμα»).

2.   Καθορίζονται οι ακόλουθες γραμμές δράσης:

α)

ευαισθητοποίηση του κοινού·

β)

καταπολέμηση του παράνομου περιεχόμενου και της επιβλαβούς επιγραμμικής συμπεριφοράς·

γ)

προώθηση ασφαλέστερου επιγραμμικού περιβάλλοντος·

δ)

δημιουργία βάσης γνώσεων.

Οι δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο των εν λόγω γραμμών δράσης καθορίζονται στο Παράρτημα Ι.

Το πρόγραμμα υλοποιείται σύμφωνα με το Παράρτημα ΙΙΙ.

3.   Για τους σκοπούς της παρούσας απόφασης ως «παιδιά» νοούνται τα πρόσωπα ηλικίας κάτω των 18 ετών, εκτός εάν η σχετική εθνική νομοθεσία αποδίδει στα πρόσωπα αυτά, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα πριν από την ηλικία αυτή.

Άρθρο 2

Συμμετοχή

1.   Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν νομικές οντότητες εγκατεστημένες:

α)

στα κράτη μέλη·

β)

σε χώρες της ευρωπαϊκής ζώνης ελεύθερων συναλλαγών (ΕΖΕΣ) που είναι μέλη του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), σύμφωνα με τους όρους που ορίζει η συμφωνία ΕΟΧ·

γ)

σε χώρες προσχώρησης και υποψήφιες χώρες για τις οποίες υπάρχει προενταξιακή στρατηγική, σύμφωνα με τις γενικές αρχές και τους γενικούς όρους για τη συμμετοχή των χωρών αυτών σε κοινοτικά προγράμματα που ορίζονται στις αντίστοιχες συμφωνίες-πλαίσιο και αποφάσεις του συμβουλίου σύνδεσης·

δ)

σε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και της ευρωπαϊκής γειτονίας, σύμφωνα με τις διατάξεις που θα καθοριστούν με τις εν λόγω χώρες μετά από τη θέσπιση συμφωνιών-πλαίσιο σχετικά με τη συμμετοχή τους σε κοινοτικά προγράμματα·

ε)

σε τρίτη χώρα, η οποία είναι συμβαλλόμενο μέρος διεθνούς συμφωνίας που έχει συναφθεί με την Κοινότητα, υπό τους όρους ή βάσει της οποίας η συγκεκριμένη χώρα συνεισφέρει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα·

2.   Στο πρόγραμμα ενδέχεται να συμμετέχουν επίσης διεθνείς οργανισμοί και νομικές οντότητες εγκατεστημένοι σε τρίτες χώρες εκτός των χωρών που αναφέρονται τα σημεία β) έως ε) της παραγράφου 1 υπό τους όρους που ορίζονται στο Παράρτημα ΙΙΙ.

Άρθρο 3

Αρμοδιότητες της Επιτροπής

1.   Η Επιτροπή έχει την ευθύνη για την εφαρμογή του προγράμματος.

2.   Η Επιτροπή καταρτίζει ετήσια προγράμματα εργασιών βάσει της παρούσας απόφασης.

3.   Στο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματος, η Επιτροπή διασφαλίζει, σε στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη, τη γενική συμμόρφωση και συμπληρωματικότητά του προς άλλες σχετικές κοινοτικές πολιτικές, προγράμματα και ενέργειες.

4.   Η Επιτροπή ενεργεί σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 4 παράγραφος 2, με σκοπό:

α)

την έγκριση και τροποποίηση των ετήσιων προγραμμάτων εργασιών, συμπεριλαμβανομένου του καθορισμού των πεδίων προτεραιότητας για τη διεθνή συνεργασία·

β)

την αξιολόγηση των προτεινόμενων έργων έπειτα από προσκλήσεις για την υποβολή προτάσεων σχετικά με κοινοτική χρηματοδότηση, όπου η εκτιμώμενη κοινοτική συνεισφορά θα ισούται με ή θα υπερβαίνει τα 500 000 EUR.

γ)

την υλοποίηση μέτρων για αξιολόγηση του προγράμματος.

5.   Η Επιτροπή ενημερώνει τακτικά την επιτροπή του άρθρου 4 σχετικά με την πρόοδο εφαρμογής του προγράμματος. Ειδικότερα, η Επιτροπή ενημερώνει αμέσως την εν λόγω επιτροπή σχετικά με όλες τις επιλογές που αποφασίζονται για θέματα που δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της παραγράφου 4 του παρόντος άρθρου.

Άρθρο 4

Επιτροπή

1.   Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικουρείται από επιτροπή.

2.   Στις περιπτώσεις που γίνεται μνεία της παρούσας παραγράφου, εφαρμόζονται τα άρθρα 4 και 7 της απόφασης 1999/468/ΕΚ, με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 8 αυτής.

Η χρονική περίοδος που καθορίζεται στο άρθρο 4 παράγραφος 3, της απόφασης 1999/468/ΕΚ ορίζεται τρίμηνη.

Άρθρο 5

Παρακολούθηση και αξιολόγηση

1.   Για να διασφαλιστεί η αποτελεσματική χρήση της κοινοτικής βοήθειας, η Επιτροπή εξασφαλίζει ότι οι δράσεις υπό την παρούσα απόφαση υπόκεινται σε προκαταρκτική αξιολόγηση, παρακολούθηση και τελική αξιολόγηση.

2.   Η Επιτροπή παρακολουθεί την υλοποίηση των έργων βάσει του προγράμματος.

3.   Η Επιτροπή αξιολογεί τον τρόπο διεξαγωγής των έργων και τον αντίκτυπο της υλοποίησής τους ώστε να κρίνει εάν έχουν επιτευχθεί οι αρχικά καθορισμένοι στόχοι.

4.   Η Επιτροπή υποβάλλει έκθεση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών σχετικά με την υλοποίηση των γραμμών δράσης που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 2, το αργότερο στις 24ης Ιουνίου 2011

5.   Μετά το τέλος του προγράμματος η Επιτροπή υποβάλλει τελική έκθεση αξιολόγησης.

Άρθρο 6

Δημοσιονομικές διατάξεις

1.   Το πρόγραμμα καλύπτει χρονική περίοδο πέντε ετών από την 1η Ιανουαρίου 2009.

2.   Το δημοσιονομικό ποσό αναφοράς για την υλοποίηση του προγράμματος για τη χρονική περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2009 έως την 31η Δεκεμβρίου 2013 ορίζεται σε 55 000 000 EUR.

3.   Η αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή εγκρίνει τις ετήσιες πιστώσεις για την χρονική περίοδο 2009-2013, μέσα στα όρια του δημοσιονομικού πλαισίου.

4.   Το Παράρτημα ΙΙ περιέχει ενδεικτική κατανομή των δαπανών.

Άρθρο 7

Έναρξη ισχύος

Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την ημέρα της δημοσίευσής της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στρασβούργο, 16 Δεκεμβρίου 2008.

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ο Πρόεδρος

H.-G. PÖTTERING

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

B. LE MAIRE


(1)  ΕΕ C 224 της 30.8.2008, σ. 61.

(2)  Γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 22ας Οκτωβρίου 2008 (δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα) και απόφαση του Συμβουλίου της 9ης Δεκεμβρίου 2008.

(3)  Οδηγία 2007/65/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Δεκεμβρίου 2007, για την τροποποίηση της οδηγίας 89/552/ΕΟΚ, για το συντονισμό ορισμένων νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων των κρατών μελών σχετικά με την άσκηση τηλεοπτικών δραστηριοτήτων (ΕΕ L 332 της 18.12.2007, σ. 27).

(4)  Οδηγία 2002/58/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 12ης Ιουλίου 2002, σχετικά με την επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και την προστασία της ιδιωτικής ζωής στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών (οδηγία για την προστασία ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες) (ΕΕ L 201 της 31.7.2002, σ. 37).

(5)  Οδηγία 2000/31/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 8ης Ιουνίου 2000, για ορισμένες νομικές πτυχές των υπηρεσιών της κοινωνίας της πληροφορίας, ιδίως τους ηλεκτρονικούς εμπορίου, στην εσωτερική αγορά (οδηγία για το ηλεκτρονικό εμπόριο) (ΕΕ L 178 της 17.7.2000, σ. 1).

(6)  ΕΕ L 13 της 20.1.2004, σ. 44.

(7)  ΕΕ L 378 της 27.12.2006, σ. 72.

(8)  ΕΕ L 270 της 7.10.1998, σ. 48.

(9)  ΕΕ L 33 της 6.2.1999, σ. 1.

(10)  ΕΕ L 149 της 11.6.2005, σ. 1.

(11)  ΕΕ L 184 της 17.7.1999, σ. 23.

(12)  ΕΕ C 139 της 14.6.2006, σ. 1.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

ΔΡΑΣΕΙΣ

Εισαγωγή

Στόχος του προγράμματος είναι η προώθηση ασφαλέστερης χρήσης του Διαδικτύου και άλλων τεχνολογιών της επικοινωνίας («επιγραμμικών τεχνολογιών»), η εκπαίδευση των χρηστών και ιδιαίτερα των παιδιών, των γονέων, των κηδεμόνων, των δασκάλων και των παιδαγωγών, και η καταπολέμηση παράνομου περιεχομένου και επιβλαβούς επιγραμμικής συμπεριφοράς.

Για την επίτευξη του εν λόγω στόχου το πρόγραμμα θα εστιαστεί σε πρακτική βοήθεια προς τους τελικούς χρήστες, ιδιαίτερα τα παιδιά, τους γονείς, τους κηδεμόνες, τους δασκάλους και τους παιδαγωγούς, ενθαρρύνοντας συμπράξεις μεταξύ ενδιαφερομένων διαφόρων συμφερόντων.

Γενικός σκοπός του προγράμματος είναι η προώθηση ασφαλέστερης χρήσης του Διαδικτύου και άλλων τεχνολογιών της επικοινωνίας (εφεξής «επιγραμμικές τεχνολογίες»), ιδίως από παιδιά, η προώθηση της ανάπτυξης ασφαλούς επιγραμμικού περιβάλλοντος, ο περιορισμός του όγκου του παράνομου περιεχόμενου που διανέμεται επιγραμμικά, η αντιμετώπιση δυνητικά επιβλαβούς επιγραμμικής συμπεριφοράς (περιλαμβανομένης της ψυχολογικής χειραγώγησης των παιδιών με σκοπό την σεξουαλική κακοποίηση και της προσέγγισης και συναναστροφής με παιδιά με σκοπό την σεξουαλική κακοποίηση (grooming), της ηλεκτρονικής παρενόχλησης και των ηλεκτρονικών αρχείων που δείχνουν σωματική και/ή ψυχολογική βία) και η εξασφάλιση της ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με τους κινδύνους στο Διαδίκτυο και τις προφυλάξεις, καθώς επίσης η ανάπτυξη παιδαγωγικών εργαλείων βάσει υγιών πρακτικών.

Για την εξασφάλιση συνεκτικής προσέγγισης των κινδύνων, εφόσον είναι δυνατή η πρόσβαση σε περιεχόμενο και υπηρεσίες και η χρήση τους τόσο στο Διαδίκτυο όσο και εκτός αυτού, όπως στην περίπτωση των βιντεοπαιχνιδιών, το πρόγραμμα μπορεί να αντιμετωπίσει και τους δύο τύπους πρόσβασης και χρήσης.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μέσω τεσσάρων γενικών γραμμών δράσης:

(1)   Ευαισθητοποίηση του κοινού

Οι δραστηριότητες θα στοχεύουν σε μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση του κοινού, ιδιαίτερα των παιδιών, των γονέων, των κηδεμόνων, των δασκάλων και των παιδαγωγών, σχετικά με τις ευκαιρίες και τους κινδύνους που σχετίζονται με τη χρήση επιγραμμικών τεχνολογιών και μέσων ασφαλούς επιγραμμικής επικοινωνίας. Θα εστιάζουν επίσης στις δυνατότητες και τους κινδύνους των υπηρεσιών που χρησιμοποιούν νέες πλατφόρμες διανομής, όπως οι οπτικοακουστικές υπηρεσίες μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Όπου χρειάζεται, οι πληροφορίες θα διατίθενται σε πολύγλωσσες εκδοχές. Οι κύριες προγραμματιζόμενες δράσεις είναι:

1.

Ευαισθητοποίηση του κοινού και διάδοση πληροφοριών σχετικά με ασφαλέστερη χρήση επιγραμμικών τεχνολογιών.

Οι δραστηριότητες θα προαγάγουν την ευαισθητοποίηση του κοινού με συντονισμένο τρόπο σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, στέλνοντας ένα θετικό μήνυμα σχετικά με τις δυνατότητες για ευρύτερη και εντατικότερη χρήση της τεχνολογίας της πληροφορίας και των επικοινωνιών, παρέχοντας παράλληλα κατάλληλες πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους και τους τρόπους αντιμετώπισής τους. Οι δραστηριότητες αυτές θα ενθαρρύνονται ώστε να επιτραπεί στα παιδιά να χρησιμοποιούν υπεύθυνα τις επιγραμμικές τεχνολογίες, ιδίως μέσω προγραμμάτων για την απόκτηση γνώσεων και την εκπαίδευση γύρω από τα μέσα επικοινωνίας. Οι δραστηριότητες θα ενθαρρύνουν οικονομικά αποδοτικά μέσα διανομής πληροφοριών ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης σε μεγάλο αριθμό χρηστών, για παράδειγμα σε συνεργασία με τα μέσα ενημέρωσης, με την επιγραμμική διανομή υλικού παραγόμενου από τους χρήστες, και μέσω του εκπαιδευτικού συστήματος. Οι μέθοδοι διάδοσης και παρουσίασης των μηνυμάτων θα προσαρμόζονται στις διάφορες ομάδες στόχου (σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες παιδιών και στους γονείς τους, τους κηδεμόνες, τους δασκάλους και τους παιδαγωγούς).

2.

Δημιουργία σημείων επαφής όπου γονείς και παιδιά μπορούν να λαμβάνουν απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με την ασφαλή επιγραμμική επικοινωνία, συμπεριλαμβανομένων συμβουλών για την αντιμετώπιση της προσέγγισης με βλέψεις σεξουαλικής κακοποίησης και της παρενόχλησης μέσω κυβερνοχώρου.

Οι δραστηριότητες θα στοχεύουν στη διευκόλυνση των χρηστών να κάνουν ενημερωμένες και υπεύθυνες επιλογές, παρέχοντάς τους συμβουλές σχετικά με συναφείς πληροφορίες και προφυλάξεις για ασφαλή επιγραμμική επικοινωνία.

3.

Ενθάρρυνση της βελτίωσης αποτελεσματικών και οικονομικά αποδοτικών μεθόδων και μέσων ευαισθητοποίησης.

Οι δράσεις θα στοχεύουν στη βελτίωση συναφών μεθόδων και μέσων ευαισθητοποίησης, με σκοπό να καταστούν αποτελεσματικότερες και οικονομικά αποδοτικότερες μακροπρόθεσμα.

4.

Εξασφάλιση της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών και διασυνοριακής συνεργασίας σε επίπεδο ΕΕ.

Θα αναληφθούν δράσεις για την εξασφάλιση αποτελεσματικής διασυνοριακής συνεργασίας και αποτελεσματικής ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών, εργαλείων, μεθόδων, εμπειρίας και πληροφοριών σε επίπεδο ΕΕ.

5.

Εξασφάλιση ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών και συνεργασίας σε διεθνή κλίμακα.

Οι δράσεις θα στοχεύουν στην προώθηση της συνεργασίας και της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών, εργαλείων, μεθόδων, εμπειρίας και πληροφοριών σε διεθνή κλίμακα, ώστε να ενθαρρυνθούν κοινές προσεγγίσεις και μέθοδοι εργασίας και να βελτιωθεί και να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα ή η οικονομική απόδοση και η εμβέλεια παγκόσμιων πρωτοβουλιών.

(2)   Καταπολέμηση του παράνομου περιεχομένου και της επιβλαβούς επιγραμμικής συμπεριφοράς

Οι δραστηριότητες στοχεύουν στον περιορισμό του όγκου του παράνομου περιεχόμενου που κυκλοφορεί επιγραμμικά, καθώς και στην κατάλληλη αντιμετώπιση επιβλαβούς επιγραμμικής συμπεριφοράς, με ιδιαίτερη εστίαση στην επιγραμμική διανομή υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, συναναστροφών με βλέψεις σεξουαλικής κακοποίησης και παρενόχλησης/εκφοβισμού μέσω κυβερνοχώρου. Οι κύριες γενικές δράσεις που σχεδιάζεται να αναληφθούν είναι:

1.

Παροχή στο κοινό και προώθηση της ύπαρξης σημείων επαφής και ανοικτών γραμμών επικοινωνίας για την καταγγελία επιγραμμικού παράνομου περιεχόμενου και επιβλαβούς συμπεριφοράς.

Οι δραστηριότητες θα διασφαλίζουν ότι τα εν λόγω σημεία επαφής είναι αποτελεσματικά και ορατά στο κοινό, ότι συνδέονται στενά με άλλους φορείς που αναλαμβάνουν δράσεις σε εθνικό επίπεδο (ιδίως με αστυνομικές μονάδες ειδικευμένες στο έγκλημα στον κυβερνοχώρο), και συνεργάζονται σε επίπεδο ΕΕ για την αντιμετώπιση διασυνοριακών θεμάτων και για την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών. Αυτά τα σημεία επαφής προσφέρουν επίσης στο κοινό τις αναγκαίες πληροφορίες για τους τρόπους καταγγελίας παράνομου περιεχομένου και αξιολόγησης του περιεχομένου των επιγραμμικών υπηρεσιών πληροφορίας που ενδέχεται να βλάπτουν τη σωματική, ψυχική ή ηθική ακεραιότητα των παιδιών.

2.

Αντιμετώπιση επιβλαβούς επιγραμμικής συμπεριφοράς, ιδίως των συναναστροφών με βλέψεις σεξουαλικής κακοποίησης και της παρενόχλησης/εκφοβισμού μέσω κυβερνοχώρου. Οι δραστηριότητες θα στοχεύουν στην αντιμετώπιση των επιγραμμικών επαφών με βλέψεις σεξουαλικής κακοποίησης, καθώς και περιπτώσεις παρενόχλησης/εκφοβισμού μέσω κυβερνοχώρου.

Οι δράσεις θα πραγματεύονται θέματα τεχνικού, ψυχολογικού και κοινωνιολογικού χαρακτήρα σχετικά με τα αιτήματα αυτά και θα αποβλέπουν στην προώθηση της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ των ενδιαφερόμενων.

3.

Ενθάρρυνση εφαρμογής τεχνικών λύσεων για ενδεδειγμένη αντιμετώπιση του παράνομου περιεχόμενου και της επιβλαβούς επιγραμμικής συμπεριφοράς και πληροφόρηση των τελικών χρηστών για τον τρόπο εφαρμογής αυτής της τεχνολογίας.

Οι δραστηριότητες θα ενθαρρύνουν τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη ή προσαρμογή και/ή την προώθηση αποτελεσματικών τεχνολογικών εργαλείων για ενδεδειγμένη αντιμετώπιση παράνομου περιεχόμενου, και την καταπολέμηση της επιβλαβούς επιγραμμικής συμπεριφοράς, ιδιαίτερα δε εκείνων που διατίθενται δωρεάν, προς εύκολη γενική χρήση εκ μέρους των ενδιαφερόμενων και την προώθηση από τους φορείς παροχής υπηρεσιών, της ασφαλούς και υπεύθυνης χρήσεως των διαδικτυακών συνδέσεων για την προστασία των παιδιών από παράνομες και επιβλαβείς δραστηριότητες. Οι ενδιαφερόμενοι θα πληροφορούνται για τη διαθεσιμότητα της τεχνολογίας αυτής και την ορθή χρήση της. Θα μπορούσαν να εξετασθούν, μεταξύ άλλων, τα εξής μέτρα:

α)

έγκριση ενός σήματος ποιότητας για φορείς παροχής υπηρεσιών, ώστε οι χρήστες να μπορούν εύκολα να διαπιστώνουν εάν κάποιος συγκεκριμένος πάροχος εφαρμόζει ή όχι έναν κώδικα δεοντολογίας·

β)

υποστήριξη της χρήσης από τους τελικούς χρήστες φίλτρων τα οποία να εμποδίζουν τη δίοδο πληροφοριών οι οποίες θα μπορούσαν να βλάψουν τη σωματική, ψυχική ή ηθική ακεραιότητα των παιδιών·

γ)

στήριξη και προώθηση μέτρων για την ενθάρρυνση της προσφοράς θετικού περιεχομένου για παιδιά·

δ)

μέτρα που στοχεύουν στη διερεύνηση της αποτελεσματικότητας των εργαλείων που έχουν αναπτυχθεί σε συνεργασία με τον κλάδο του Διαδικτύου και τα οποία επιτρέπουν στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου να εντοπίζουν εγκληματίες στο Διαδίκτυο.

4.

Προώθηση συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών, εμπειρίας και βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των ενδιαφερόμενων σε εθνικό επίπεδο και σε επίπεδο ΕΕ.

Οι δραστηριότητες θα αποβλέπουν στη βελτίωση του συντονισμού των ενδιαφερομένων που συμμετέχουν στην καταπολέμηση της διανομής παράνομου περιεχομένου και επιζήμιας επιγραμμικής συμπεριφοράς, και θα ενθαρρύνουν τη συμμετοχή και την εμπλοκή των εν λόγω ενδιαφερομένων. Ειδικότερα, οι δραστηριότητες θα ενθαρρύνουν τη διεθνή ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης και ιδεών μεταξύ κυβερνήσεων, υπηρεσιών επιβολής του νόμου, γραμμών βοήθειας, τραπεζικών/χρηματοοικονομικών/πιστωτικών ιδρυμάτων, συμβουλευτικών κέντρων για την κακοποίηση παιδιών, οργανώσεων για την ευημερία των παιδιών, καθώς και της βιομηχανίας του Διαδικτύου.

5.

Βελτίωση της συνεργασίας, της ανταλλαγής πληροφοριών και εμπειριών στην καταπολέμηση του επιγραμμικού παράνομου περιεχόμενου και της επιβλαβούς συμπεριφοράς σε διεθνή κλίμακα.

Οι δραστηριότητες θα στοχεύουν στη βελτίωση της συνεργασίας με τρίτες χώρες, την εναρμόνιση προσεγγίσεων όσον αφορά την αντιμετώπιση παράνομου περιεχόμενου και επιβλαβούς επιγραμμικής συμπεριφοράς διεθνώς και στην ενθάρρυνση της ανάπτυξης συνδέσμων για τον συντονισμό των βάσεων δεδομένων των κρατών μελών σε ό,τι αφορά την σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών, καθώς και κοινών προσεγγίσεων και μεθόδων εργασίας. Ειδικότερα, οι δραστηριότητες θα στοχεύουν στη δημιουργία στενής συνεργασίας μεταξύ των εθνικών αρχών, της αστυνομίας και των σημείων επαφής. Θα αναληφθούν δράσεις για τη δημιουργία κοινής βάσης δεδομένων της ΕΕ, όπου θα συλλέγονται πληροφορίες σχετικά με σεξουαλική κακοποίηση παιδιών και για την εξασφάλιση της σύνδεσής της με την Europol.

6.

Χρησιμοποίηση μητρώων ονομάτων τομέα, όπου δεν υπάρχει, και ενίσχυση της υφιστάμενης συνεργασίας.

Στο πλαίσιο της εθνικής νομοθεσίας, οι δραστηριότητες έχουν ως στόχο τη συμπλήρωση των υφισταμένων δράσεων με τη βελτίωση της χρησιμοποίησης μητρώων ονομάτων τομέα (domain name registries) στα κράτη μέλη, και με την ενθάρρυνση θετικών σχέσεων με μητρώα εκτός ΕΕ προκειμένου να καταστεί δυνατή η ταχύτερη ανίχνευση δυνητικά παράνομου περιεχομένου και η ελαχιστοποίηση της μακροβιότητας ιστοσελίδων που είναι γνωστό ότι προσφέρουν περιεχόμενο σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

(3)   Προώθηση ασφαλέστερου επιγραμμικού περιβάλλοντος

Οι δραστηριότητες θα αποβλέπουν να φέρουν σε επαφή τα ενδιαφερόμενα μέρη στην εξεύρεση τρόπων προώθησης ασφαλέστερου επιγραμμικού περιβάλλοντος και την προστασία των παιδιών από περιεχόμενο που μπορεί να είναι επιβλαβές γι’ αυτά. Οι κύριες γενικές δράσεις που προγραμματίζονται είναι:

1.

Βελτίωση της συνεργασίας, ανταλλαγή πληροφοριών, εμπειρίας και βέλτιστων πρακτικών μεταξύ ενδιαφερόμενων.

Οι δραστηριότητες θα στοχεύουν στη βελτίωση της εργασίας, την εναρμόνιση προσεγγίσεων για τη δημιουργία ασφαλέστερου επιγραμμικού περιβάλλοντος για παιδιά και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και μεθόδων εργασίας. Οι δράσεις θα στοχεύουν να εφοδιάσουν τους ενδιαφερόμενους με μια ανοικτή πλατφόρμα συζήτησης των θεμάτων που συνδέονται με την προώθηση ασφαλέστερου επιγραμμικού περιβάλλοντος και τρόπων προστασίας των παιδιών από δυνητικά επιβλαβές περιεχόμενο, σε διάφορες πλατφόρμες.

2.

Ενθάρρυνση των ενδιαφερόμενων για την ανάπτυξη και υλοποίηση κατάλληλων συστημάτων αυτορύθμισης και συρρύθμισης. Οι δράσεις θα ενθαρρύνουν τη δημιουργία και υλοποίηση πρωτοβουλιών αυτορύθμισης και συρρύθμισης και θα ενθαρρύνουν τους ενδιαφερόμενους να συνεκτιμούν την ασφάλεια των παιδιών κατά την εκπόνηση και ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και υπηρεσιών.

3.

Ενθάρρυνση και παροχή βοήθειας στους παρόχους για την ανάπτυξη σήμανσης.

Οι δράσεις θα στοχεύουν στην ενθάρρυνση και την παροχή βοήθειας στους παρόχους διαδικτυακών υπηρεσιών για την ανάπτυξη, ως εργαλείου αυτορρύθμισης, ενός «ασφαλούς για τα παιδιά» κοινού σήματος για ιστοσελίδες. Στις δράσεις αυτές μπορούν να περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η διερεύνηση της δυνατότητας διαμόρφωσης συστήματος κοινών περιγραφικών συμβόλων ή μηνυμάτων προειδοποίησης που να υποδηλώνουν την ηλικιακή ομάδα και/ή τις πτυχές του περιεχομένου που επέβαλαν την αναγραφή μιας σύστασης για ορισμένη ελάχιστη ηλικία, πράγμα που θα βοηθούσε τους χρήστες να αντιλαμβάνονται καλύτερα το ενδεχομένως επιβλαβές επιγραμμικό περιεχόμενο.

4.

Ενθάρρυνση της συμμετοχής των παιδιών στη δημιουργία ασφαλέστερου επιγραμμικού περιβάλλοντος.

Οι δράσεις θα στοχεύουν στη συμμετοχή των παιδιών, διασφαλίζοντας ίση συμμετοχή κοριτσιών και αγοριών, με σκοπό να γίνουν καλύτερα κατανοητές οι απόψεις και οι εμπειρίες τους όσον αφορά τη χρήση επιγραμμικών τεχνολογιών, καθώς και, με την υποστήριξη ειδικών, να γίνει καλύτερα κατανοητός ο τρόπος προώθησης ασφαλέστερου επιγραμμικού περιβάλλοντος για τα παιδιά. Η συμμετοχή αυτή θα ασκείται σε τακτά χρονικά διαστήματα στο πλαίσιο δραστηριοτήτων όπως το Ευρωπαϊκού Φόρουμ για τα δικαιώματα των ανηλίκων, το Φόρουμ για ένα ασφαλέστερο Διαδίκτυο, και άλλων.

5.

Βελτιωμένη πληροφόρηση σχετικά με τα ενδεδειγμένα μέσα αντιμετώπισης επιβλαβούς επιγραμμικού περιεχόμενου.

Οι δραστηριότητες θα αποβλέπουν στη βελτίωση της πληροφόρησης, ιδίως των γονέων, κηδεμόνων, δασκάλων και παιδαγωγών, σχετικά με την απόδοση και την αποτελεσματικότητα των εργαλείων, όπως των φίλτρων, για την αντιμετώπιση δυνητικά επιβλαβούς επιγραμμικού περιεχόμενου, καθώς και στον τακτικό εφοδιασμό όλων των χρηστών με απλές παιδαγωγικές πληροφορίες, μέσα και εφαρμογές που θα τους υποστηρίζουν καταλλήλως στην αντιμετώπιση επιβλαβούς περιεχόμενου σε διαφορετικές πλατφόρμες.

6.

Εξασφάλιση της συμβατότητας των προσεγγίσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνώς.

Οι δραστηριότητες θα προωθήσουν τη συνεργασία και την ανταλλαγή πληροφοριών εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των ενδιαφερόμενων σε επίπεδο ΕΕ και διεθνώς.

(4)   Δημιουργία βάσης γνώσεων

Οι δραστηριότητες θα στοχεύουν στη δημιουργία βάσης γνώσεων για την ενδεδειγμένη αντιμετώπιση υφιστάμενων και νέων χρήσεων στο επιγραμμικό περιβάλλον, καθώς και συναφών κινδύνων και συνεπειών, αποβλέποντας στο σχεδιασμό κατάλληλων δράσεων που θα στοχεύουν στην εξασφάλιση επιγραμμικής ασφάλειας για όλους τους χρήστες. Το περιεχόμενο αυτής της βάσης γνώσεων θα κοινοποιείται στους ενδιαφερομένους και θα διαδίδεται στα κράτη μέλη. Οι κύριες γενικές δράσεις που προγραμματίζονται είναι:

1.

Ενθάρρυνση της συντονισμένης προσέγγισης όσον αφορά τη διερεύνηση συναφών πεδίων.

Οι δράσεις θα διασφαλίσουν τον συντονισμό των προσπαθειών ώστε να έλθουν σε επαφή επιστήμονες και εμπειρογνώμονες που ασχολούνται με την επιγραμμική ασφάλεια για τα παιδιά σε επίπεδο ΕΕ, την τόνωση της διεθνούς συνεργασίας και συντονισμού, καθώς και την επικαιροποίηση των επισκοπήσεων ως προς την υφιστάμενη και μελλοντική έρευνα.

2.

Παροχή επικαιροποιημένων πληροφοριών όσον αφορά τη χρήση επιγραμμικών τεχνολογιών από παιδιά.

Θα αναληφθούν δράσεις για την επικαιροποίηση των πληροφοριακών στοιχείων σχετικά με τη χρήση επιγραμμικών τεχνολογιών από παιδιά, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο παιδιά, γονείς, κηδεμόνες, δάσκαλοι και παιδαγωγοί αντιμετωπίζουν τόσο τις ευκαιρίες όσο και τους κινδύνους. Οι δράσεις θα περιλαμβάνουν ποιοτικές και ποσοτικές πτυχές. Επίσης, θα στοχεύουν στη βελτίωση των γνώσεων σχετικά με τις στρατηγικές των παιδιών στην αντιμετώπιση κινδύνων σε επιγραμμικό περιβάλλον, και θα αξιολογούν την αποτελεσματικότητά τους.

3.

Ανάλυση στατιστικών και τάσεων στα διάφορα κράτη μέλη.

Θα αναληφθούν δράσεις για την ανάλυση στατιστικών και τάσεων από τα διάφορα κράτη μέλη, ούτως ώστε οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου και οι αρμόδιες αρχές των κρατών μελών να μπορούν να μειώνουν την αλληλοκάλυψη των πραγματοποιούμενων προσπαθειών και να μεγιστοποιούν τη χρήση των σημερινών και μελλοντικών πόρων.

4.

Προώθηση της διερεύνησης περιπτώσεων στις οποίες τα παιδιά καθίστανται θύματα επιγραμμικών δραστηριοτήτων:

Οι δράσεις, που θα περιλαμβάνουν μια ευαίσθητη από άποψη φύλου προσέγγιση, θα στοχεύουν στη διερεύνηση τεχνικών, ψυχολογικών και κοινωνιολογικών θυμάτων, που συνδέονται με μηχανισμούς δημιουργίας θυμάτων παιδιών σε επιγραμμικό περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένων της παρενόχλησης/εκφοβισμού μέσω κυβερνοχώρου, της συναναστροφής με βλέψεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης, θεμάτων που συνδέονται με επιγραμμικό υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και με νέες μορφές συμπεριφοράς που μπορούν να είναι επικίνδυνες για τα παιδιά.

5.

Προώθηση ερευνών σχετικά με αποτελεσματικούς τρόπους βελτίωσης της ασφαλούς χρήσης επιγραμμικών τεχνολογιών.

Οι δράσεις μπορούν να αφορούν έρευνες και δοκιμές μεθόδων και μέσων ευαισθητοποίησης, επιτυχείς μηχανισμούς αυτορύθμισης και συρρύθμισης, την αποτελεσματικότητα διαφόρων λύσεων τεχνικού και μη χαρακτήρα, καθώς και άλλα συναφή θέματα.

6.

Αύξηση των γνώσεων σχετικά με τα αποτελέσματα της χρήσης σημερινών και αναδυόμενων τεχνολογιών στα παιδιά.

Οι δράσεις, που θα περιλαμβάνουν μια ευαίσθητη από άποψη φύλου προσέγγιση, θα στοχεύουν στη βελτιωμένη κατανόηση των ψυχολογικών, συμπεριφορικών και κοινωνιολογικών επιπτώσεων στα παιδιά από τη χρήση επιγραμμικών τεχνολογιών, από τα αποτελέσματα της έκθεσής τους σε επιβλαβές περιεχόμενο και συμπεριφορές έως και σε συναναστροφές με βλέψεις σεξουαλικής κακοποίησης, την παρενόχληση/εκφοβισμό μέσω κυβερνοχώρου σε διάφορες πλατφόρμες, από τους υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα έως τις κονσόλες παιχνιδιών και άλλες αναδυόμενες τεχνολογίες.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ

(1)

Ευαισθητοποίηση του κοινού

48 %

(2)

Καταπολέμηση του παράνομου περιεχομένου και της επιβλαβούς επιγραμμικής συμπεριφοράς·

34 %

(3)

Προώθηση ασφαλέστερου επιγραμμικού περιβάλλοντος

10 %

(4)

Δημιουργία βάσης γνώσεων

8 %


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III

ΜΕΘΟΔΟΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

(1)   Η Επιτροπή θα εφαρμόσει το πρόγραμμα δράσης σύμφωνα με το τεχνικό περιεχόμενο που προσδιορίζεται στο Παράρτημα I.

(2)   Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με δράσεις που θα περιλαμβάνουν:

Α.   Δράσεις επιμερισμένου κόστους

1.

Πιλοτικά έργα και δράσεις βέλτιστων πρακτικών έργα ad hoc σε συναφή με το πρόγραμμα πεδία, συμπεριλαμβανομένων των έργων επίδειξης βέλτιστων πρακτικών ή έργων που περιλαμβάνουν καινοτόμες χρήσεις της υφιστάμενης τεχνολογίας.

2.

Δίκτυα και εθνικές δράσεις που θα φέρνουν σε επαφή πλήθος ενδιαφερόμενων φορέων για την ανάληψη δράσης σε ευρωπαϊκή κλίμακα και θα διευκολύνουν τον συντονισμό των δραστηριοτήτων και τη μεταβίβαση γνώσεων.

3.

Συγκριτική έρευνα σε ευρωπαϊκή κλίμακα σχετικά με τον τρόπο χρήσης επιγραμμικών τεχνολογιών, τους συνεπαγόμενους κινδύνους για τα παιδιά και τις επιπτώσεις των επιβλαβών πρακτικών στα παιδιά, καθώς και συμπεριφορικές και ψυχολογικές πτυχές με έμφαση στην σεξουαλική εκμετάλλευση των παιδιών που αναφέρεται στη χρήση επιγραμμικών τεχνολογιών, έρευνα σε καταστάσεις επικείμενου κινδύνου εξαιτίας ριζικών αλλαγών στη συμπεριφορά ή λόγω τεχνολογικών εξελίξεων κ.λπ.

4.

Έργα τεχνολογικής ανάπτυξης.

B.   Συνοδευτικά μέτρα

Τα συνοδευτικά μέτρα θα συμβάλουν στην υλοποίηση του προγράμματος ή στην προετοιμασία μελλοντικών δραστηριοτήτων.

1.

Συγκριτική αξιολόγηση και έρευνες κοινής γνώμης για την παραγωγή αξιόπιστων δεδομένων σχετικά με την ασφαλέστερη χρήση επιγραμμικών τεχνολογιών για όλα τα κράτη μέλη, με συγκρίσιμες μεθοδολογίες.

2.

Τεχνική αξιολόγηση τεχνολογιών, όπως της χρήσης φίλτρων τα οποία, προβλέπονται για την προώθηση της ασφαλέστερης χρήσης του Διαδικτύου και των νέων επιγραμμικών τεχνολογιών.

3.

Μελέτες υποστήριξης του προγράμματος και των δράσεών του.

4.

Ανταλλαγή πληροφοριών μέσω διασκέψεων, σεμιναρίων, συναντήσεων εργασίας ή άλλων συνεδριάσεων και διαχείριση δέσμης δραστηριοτήτων.

5.

Δραστηριότητες διάδοσης, πληροφόρησης και επικοινωνίας.

(3)   Κατ’ εφαρμογή του άρθρου 2 παράγραφος 2, διεθνείς οργανισμοί και νομικές οντότητες εγκατεστημένες σε τρίτες χώρες μπορούν να συμμετέχουν σε δράσεις επιμερισμένου κόστους, με ή χωρίς κοινοτική χρηματοδότηση, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α)

η δράση θα προσφέρεται κατά προτεραιότητα για διεθνή συνεργασία, όπως ορίζεται στα ετήσια προγράμματα εργασιών. Οι προτεραιότητες αυτές μπορούν να καθορίζονται βάσει του θεματικού πεδίου δραστηριότητας, βάσει γεωγραφικών κριτηρίων ή βάσει αμφοτέρων·

β)

τα ετήσια προγράμματα εργασιών μπορούν να καθορίζουν τα περαιτέρω κριτήρια και τις προϋποθέσεις που πρέπει να καλύπτουν οι διεθνείς οργανισμοί και οι νομικές οντότητες που είναι εγκατεστημένοι σε τρίτες χώρες ώστε να λάβουν κοινοτική χρηματοδότηση.


Top