EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32001H0194

Σύσταση της Επιτροπής, της 5ης Μαρτίου 2001, σχετικά με τα πορίσματα της στρατηγικής για την αξιολόγηση και τον περιορισμό των κινδύνων από τις ακόλουθες ουσίες, παράγωγο του πενταβρωμοδιφαινυλαιθέρα και κουμένιο (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ) [κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό Ε(2001) 439]

ΕΕ L 69 της 10.3.2001, p. 30–36 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

ELI: http://data.europa.eu/eli/reco/2001/194/oj

32001H0194

Σύσταση της Επιτροπής, της 5ης Μαρτίου 2001, σχετικά με τα πορίσματα της στρατηγικής για την αξιολόγηση και τον περιορισμό των κινδύνων από τις ακόλουθες ουσίες, παράγωγο του πενταβρωμοδιφαινυλαιθέρα και κουμένιο (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ) [κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό Ε(2001) 439]

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. L 069 της 10/03/2001 σ. 0030 - 0036


Σύσταση της Επιτροπής

της 5ης Μαρτίου 2001

σχετικά με τα πορίσματα της στρατηγικής για την αξιολόγηση και τον περιορισμό των κινδύνων από τις ακόλουθες ουσίες, παράγωγο του πενταβρωμοδιφαινυλαιθέρα και κουμένιο

[κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό Ε(2001) 439]

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

(2001/194/ΕΚ)

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας,

τον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 793/93 του Συμβουλίου, της 23ης Μαρτίου 1993, για την αξιολόγηση και τον έλεγχο των κινδύνων από τις υπάρχουσες ουσίες(1), και ιδίως το άρθρο 11 παράγραφος 2,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1) Το άρθρο 10 του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 793/93 καθορίζει τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται για την αξιολόγηση κινδύνων των ουσιών στους καταλόγους προτεραιότητας, στο επίπεδο του κράτους μέλους που ορίζεται ως εισηγητής.

(2) Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1488/94 της Επιτροπής(2), καθορίζει τις αρχές για την εκτίμηση των κινδύνων στον άνθρωπο και στο περιβάλλον από τις υπάρχουσες ουσίες σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 793/93.

(3) Το κράτος μέλος εισηγητής μετά την αξιολόγηση του κινδύνου που παρουσιάζει ουσία δεδομένης προτεραιότητας για τον άνθρωπο και για το περιβάλλον, προτείνει, όπου αυτό είναι σκόπιμο, στατηγική για τον περιορισμό του κινδύνου, περιλαμβανομένων μέτρων ελέγχου ή/και προγραμμάτων επιτήρησης.

(4) Το άρθρο 11 του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 793/93 προβλέπει ότι τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των κινδύνων και η προτεινόμενη στρατηγική για τον περιορισμό των κινδύνων όσον αφορά ουσίες στους καταλόγους προτεραιότητας πρέπει να εγκρίνονται σε κοινοτικό επίπεδο σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 15 και δημοσιεύονται από την Επιτροπή.

(5) Το άρθρο 1 του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 793/93 προβλέπει ότι ο εν λόγω κανονισμός εφαρμόζεται με την επιφύλαξη της κοινοτικής νομοθεσίας σχετικά με την προστασία των καταναλωτών και την προστασία της υγείας των εργαζομένων στο χώρο εργασίας ιδίως με την οδηγία 89/391/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 12ης Ιουνίου 1989, σχετικά με την εφαρμογή μέτρων για την προώθηση της βελτίωσης της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων κατά την εργασία(3).

(6) Πρώτος κατάλογος προτεραιότητας για τον καθορισμό ουσιών που απαιτούν προσοχή εκδόθηκε με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1179/94 της Επιτροπής(4). Μεταξύ άλλων ουσιών, ο κατάλογος αυτός προτεραιότητας προβλέπει την αξιολόγηση της ακόλουθης ουσίας:

- κουμένιο.

(7) Δεύτερος κατάλογος προτεραιότητας για τον καθορισμό ουσιών που απαιτούν προσοχή εκδόθηκε με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 2268/95 της Επιτροπής(5). Ο δεύτερος αυτός κατάλογος προτεραιότητας προβλέπει, μεταξύ άλλων ουσιών, την αξιολόγηση της ακόλουθης ουσίας:

- παράγωγο του πενταβρωμοδιφαινυλαιθέρα.

(8) Το κράτος μέλος εισηγητής έχει ολοκληρώσει όλες τις δραστηριότητες αξιολόγησης κινδύνων όσον αφορά τον άνθρωπο και το περιβάλλον για τις ανωτέρω δύο ουσίες(6), και, όπου αυτό είναι σκόπιμο, έχει προτείνει στρατηγικές για τον περιορισμό των κινδύνων.

(9) Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης κινδύνων των δύο ουσιών και οι προτεινόμενες στρατηγικές περιορισμού κινδύνων για μία από τις δύο σχετικές ουσίες πρέπει να εγκριθούν σε κοινοτικό επίπεδο.

(10) Σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 793/93, η Επιτροπή εξετάζει τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των κινδύνων και της σύστασης περί της ακολουθητέας στρατηγικής, κατά την υποβολή προτάσεων κοινοτικών μέτρων στο πλαίσιο της οδηγίας 76/769/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 27ης Ιουλίου 1976, περί προσεγγίσεως των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων των κρατών μελών, που αφορούν τους περιορισμούς κυκλοφορίας στην αγορά και χρήσεως μερικών επικυνδύνων ουσιών και παρασκευασμάτων(7), και στο πλαίσιο της οδηγίας 89/391/ΕΟΚ, καθώς και στο πλαίσιο άλλων σχετικών υφισταμένων κοινοτικών μέσων.

(11) Ζητήθηκε η γνώμη της επιστημονικής επιτροπής για την τοξικότητα, την οικοτοξικότητα και το περιβάλλον (CSTEE) και εξέδωσε γνώμη όσον αφορά τις εκθέσεις αξιολόγησης και κινδύνων που προβλέπονται στην παρούσα σύσταση.

(12) Τα μέτρα που προβλέπονται στην παρούσα σύσταση συμφωνούν με την γνώμη της επιτροπής που συγκροτείται δυνάμει του άρθρου 15 του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 793/93,

ΣΥΝΙΣΤΑ:

1. Όλοι οι κλάδοι που εισάγουν, παράγουν, μεταφέρουν, αποθηκεύουν, εισάγουν σε παρασκευάσματα ή σε άλλες επεξεργασίες, χρησιμοποιούν, απορρίπτουν ή ανακτούν την ακόλουθη ουσία:

- παράγωγο του πενταβρωμοδιφαινυλαιθέρα,

CAS αριθ. 32534-81-9

Einecs αριθ. 251-084-2,

πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα πορίσματα των αξιολογήσεων όπως αυτά συνοψίζονται στο μέρος I (Ανθρώπινη υγεία/περιβάλλον) του παραρτήματος I της παρούσας σύστασης. Τα πορίσματα αυτά διατυπώθηκαν με βάση τις εκφρασθείσες γνώμες της επιστημονικής επιτροπής για την τοξικότητα, την οικοτοξικότητα και το περιβάλλον (CSTEE)(8).

2. Πρέπει να εφαρμόζονται οι στρατηγικές περιορισμού των κινδύνων που περιγράφονται στο τμήμα II (στρατηγική για τον περιορισμό των κινδύνων) του παραρτήματος I της παρούσας σύστασης.

3. Όλοι οι κλάδοι που εισάγουν, παράγουν, μεταφέρουν, αποθηκεύουν, εισάγουν σε παρασκευάσματα ή σε άλλες επεξεργασίες, χρησιμοποιούν, απορρίπτουν ή ανακτούν την ακόλουθη ουσία:

- κουμένιο

CAS αριθ. 98-82-8

Einecs αριθ. 202-704-5,

πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα πορίσματα της αξιολόγησης κινδύνων όπως περιγράφονται περιληπτικά στο μέρος I (Ανθρώπινη υγεία/περιβάλλον) του παραρτήματος II της παρούσας σύστασης. Τα πορίσματα αυτά διατυπώθηκαν με βάση την εκφρασθείσα γνώμη της επιστημονικής επιτροπής για την τοξικότητα, την οικοτοξικότητα και το περιβάλλον (CSTEE)(9).

Βρυξέλλες, 5 Μαρτίου 2001.

Για την Επιτροπή

Margot Wallström

Μέλος της Επιτροπής

(1) ΕΕ L 84 της 5.4.1993, σ. 1.

(2) ΕΕ L 161 της 29.6.1994, σ. 3.

(3) ΕΕ L 183 της 29.6.1989, σ. 1.

(4) ΕΕ L 131 της 26.5.1994, σ. 3.

(5) ΕΕ L 231 της 28.9.1995, σ. 18.

(6) Είναι διαθέσιμες για το κοινό οι εκτενείς εκθέσεις εκτίμησης κινδύνων, όπως διαβιβάσθηκαν στην Επιτροπή από τον εισηγητή των κρατών μελών. Είναι επίσης διαθέσιμες σύντομες περιλήψεις. Και οι δύο βρίσκονται στη διεύθυνση Internet του Ευρωπαϊκού Γραφείου Χημικών Ουσιών, Ινστιτούτο Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών του Κοινού Κέντρου Ερευνών στην Ίσπρα, Ιταλία (http://ecb.ei.jrc.it/existing-chemicals/).

(7) ΕΕ L 262 της 27.9.1976, σ. 201.

(8) Η έκθεση εκτίμησης κινδύνων για το περιβάλλον αναθεωρήθηκε σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων από την CSTEE και η γνώμη της διατυπώθηκε κατά τη 13η σύνοδο της ολομέλειας που οργανώθηκε στις Βρυξέλλες στις 4 Φεβρουαρίου 2000 και η έκθεση εκτίμησης κινδύνων για την ανθρώπινη υγεία αναθεωρήθηκε σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων από την CSTEE και η γνώμη της διατυπώθηκε κατά τη 16η σύνοδο της ολομέλειας που οργανώθηκε στις Βρυξέλλες στις 19 Ιουνίου 2000. Οι γνώμες της CSTEE βρίσκονται στο Internet, στη διεύθυνση:

http://europa.eu.int/comm/food/fs/sc/sct/outcome_en.html.

(9) Η έκθεση εκτίμησης κινδύνου αναθεωρήθηκε σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων από την CSTEE και η γνώμη της διατυπώθηκε κατά τη 15η σύνοδο ολομέλειας που οργανώθηκε στις Βρυξέλλες στις 5 Μαΐου 2000. Οι γνώμες της CSTEE βρίσκονται στο Internet, στη διεύθυνση:

http://europa.eu.int/comm/food/fs/sc/sct/outcome_en.html.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι

>ΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΑ>

Η αξιολόγηση κινδύνων βασίζεται σε τρέχουσες πρακτικές αναφερόμενες στον κύκλο ζωής της ουσίας που παράγεται ή εισάγεται στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, όπως περιγράφεται στην αξιολόγηση κινδύνων η οποία διαβιβάζεται στην Επιτροπή από το κράτος μέλος εισηγητή.

Η αξιολόγηση κινδύνων, βασιζόμενη στα διαθέσιμα στοιχεία, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ουσία χρησιμοποιείται στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα ως πρόσθετο επιβραδυντικό φλόγας κατά την κατασκευή αφρώδους πολυουρεθάνης, σε εφαρμογές όπως τα έπιπλα και οι ταπετσαρίες. Έχει αναφερθεί η χρήση ως πρόσθετο επιβραδυντικών φλόγας σε εποξυρητίνες, φαινολικές ρητίνες, ακόρεστους πολυεστέρες και υφαντουργικές ύλες σε άλλες πηγές, η οποία όμως δεν είναι γνωστή στη βιομηχανία που τροφοδοτεί την ΕΕ για διάστημα άνω των είκοσι ετών. Δεν υπήρξε δυνατή η εξασφάλιση πληροφοριών σχετικά με τη χρήση της συνολικής ποσότητας της ουσίας που παράγεται ή εισάγεται στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα και ενδέχεται να υπάρχουν ορισμένες χρήσεις οι οποίες δεν καλύπτονται από την αξιολόγηση κινδύνων.

I. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΙΝΔΥΝΩΝ

A. ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΥΓΕΙΑ

Το πόρισμα της αξιολόγησης κινδύνων για τους

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

είναι ότι απαιτούνται περαιτέρω πληροφορίες ή/και δοκιμές. Αυτό επειδή:

- υπάρχει η ανάγκη καλύτερης πληροφόρησης ώστε να χαρακτηριστούν επαρκώς οι κίνδυνοι που αφορούν την έκθεση στην ουσία κατά τη διάρκεια του χρόνου ζωής.

Οι απαιτήσεις όσον αφορά τις πληροφορίες είναι οι ακόλουθες:

- δεδομένα έκθεσης του δέρματος σχετικά με εργαζόμενους,

- βαθμός απορρόφησης του δέρματος (ποσοτικά δεδομένα) πρέπει να διευκρινιστεί με την διεξαγωγή κατάλληλης μελέτης δερματικής απορρόφησης, ανάλογα με το αποτέλεσμα της μελέτης αυτής (δηλαδή ένδειξη σημαντικής απορρόφησης του δέρματος), ενδέχεται στη συνέχεια να είναι απαραίτητη η διεξαγωγή από του στόματος τοξικοκινητικής μελέτης, προκειμένου να εξασφαλιστούν επαρκείς συγκριτικές πληροφορίες για την ερμηνεία των υφισταμένων μελετών τοξικότητας από του στόματος δοσολογίας,

- απαιτούνται δεδομένα επιτήρησης της υγείας, προκειμένου να διερευνηθούν συμπτώματα χλωρικής ακμής σε εργαζόμενους,

- μεθοδολογία χαρακτηρισμού των κινδύνων για βιοσυσσωρετική ουσία (αθροιστική έκθεση καθ' όλη τη διάρκεια ζωής)· αυτό μπορεί να συνεπάγεται την διεξαγωγή μελέτης καθ' όλη τη διάρκεια ζωής σε τρωκτικά, ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται η μεθοδολογία για την εκτίμηση της αθροιστικής εκθέσεως καθ' όλη τη διάρκεια ζωής και οποιεσδήποτε απαιτήσεις δεδομένων που μπορεί να ενδείκνυνται για τέτοιου είδους μεθοδολογία.

Το πόρισμα της αξιολόγησης των κινδύνων για τους

ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ

είναι ότι προς το παρόν δεν υπάρχει ανάγκη περαιτέρω πληροφοριών ή/και δοκιμών ή μέτρων περιορισμού των κινδύνων πέραν εκείνων που εφαρμόζονται ήδη. Αυτό επειδή:

- η αξιολόγηση κινδύνων καταδεικνύει ότι δεν αναμένονται κίνδυνοι. Τα μέτρα περιορισμού κινδύνων που εφαρμόζονται ήδη θεωρούνται επαρκή.

Τα πορίσματα της αξιολόγησης κινδύνων για

ΑΤΟΜΑ ΕΚΤΙΘΕΜΕΝΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

είναι ότι υπάρχει ανάγκη περαιτέρω πληροφοριών ή/και δοκιμών. Αυτό επειδή:

- υπάρχει ανάγκη περαιτέρω πληροφοριών ώστε να χαρακτηριστούν επαρκώς οι κίνδυνοι όσον αφορά την αθροιστική έκθεση καθ' όλη τη διάρκεια ζωής στην ουσία.

Οι απαιτήσεις σε πληροφορίες είναι οι ακόλουθες:

- μεθοδολογία χαρακτηρισμού κινδύνων για βιοσσυσωρευτική ουσία (αθροιστική έκθεση καθ' όλη τη διάρκεια ζωής)· αυτό μπορεί να συνεπάγεται τη διεξαγωγή μελέτης καθ' όλη τη διάρκεια ζωής σε τρωκτικά, αναλόγως τον τρόπου με τον οποίο αναπτύσσεται η μεθοδολογία για την αξιολόγηση της αθροιστικής εκθέσεως καθ' όλη τη διάρκεια ζωής και τυχόν απαιτήσεις δεδομένων τα οποία μπορεί να ενδείκνυνται για τέτοιου είδους μεθοδολογία,

- επίκαιρα δεδομένα μετρήσεων της έκθεσης από τοπικές πηγές.

Το πόρισμα της αξιολόγησης κινδύνων για

ΒΡΕΦΗ ΕΚΤΙΘΕΜΕΝΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ

είναι ότι υπάρχει ανάγκη περαιτέρω πληροφοριών ή/και δοκιμών. Αυτό επειδή:

- υπάρχει ανάγκη καλύτερης πληροφόρησης για τον επαρκή χαρακτηρισμό των κινδύνων όσον αφορά την έκθεση των βρεφών στην ουσία μέσω του μητρικού γάλακτος και του αγελαδινού γάλακτος.

Οι απαιτήσεις σε πληροφορίες είναι οι ακόλουθες:

- πληροφορίες για την τοξικοκινητική της ουσίας όσον αφορά το μητρικό γάλα, συμπεριλαμβανομένης της πρόσληψης από το μητρικό γάλα στο βρέφος, της χρονικής διάρκειας της απέκκρισης μέσω του μητρικού γάλακτος κατά τη διάρκεια της γαλακτικής περιόδου στον άνθρωπο και των μελλοντικών τάσεων των επιπέδων στο ανθρώπινο μητρικό γάλα,

- πληροφορίες για την σχετική τοξικότητα της ουσίας στο ήπαρ σε νέα (νεογέννητα) και ενήλικα ζώα,

- περαιτέρω μελέτες σχετικά με ενδεχόμενες επιδράσεις στην συμπεριφορά, μετά από χορήγηση δόσεων σε νεογέννητα, προκειμένου να καθοριστεί η δυνατότητα αναπαραγωγής των αποτελεσμάτων, τα αποτελέσματα επαναλαμβανομένων δόσεων και η σημασία των αποτελεσμάτων στην ανάπτυξη του ανθρώπου,

- μελέτη πολλαπλών γενεών, προκειμένου να ερευνηθεί κατά πόσον ή όχι μπορούν να παρατηρηθούν άλλα αποτελέσματα μέσω της έκθεσης στο μητρικό γάλα. Με σωστό σχεδιασμό, η εν λόγω μελέτη θα μπορούσε να εξετάσει το ζήτημα του κατά πόσον το νέο ζώο είναι περισσότερο ευαίσθητο σε ηπατικά συμπτώματα και κατά πόσον δημιουργούνται διαφορές στη συμπεριφορά,

- εκτιμήσεις εκθέσεως από τοπικές και περιφερειακές πηγές σχετικά με την συγκέντρωση της ουσίας στο αγελαδινό γάλα.

Ωστόσο, η στρατηγική περιορισμού των κινδύνων για το περιβάλλον στο μέρος ΙΙ του παραρτήματος Ι πρόκειται να εξαλείψει την ανάγκη περαιτέρω απαιτήσεων πληροφοριών.

Το πόρισμα της αξιολόγησης κινδύνων για την

ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΥΓΕΙΑ (φυσικοχημικές ιδιότητες)

είναι ότι προς το παρόν δεν υπάρχει ανάγκη περαιτέρω πληροφοριών ή/και δοκιμών ή μέτρων περιορισμού των κινδύνων πέραν εκείνων που ήδη εφαρμόζονται. Αυτό επειδή:

- η αξιολόγηση κινδύνου δείχνει ότι δεν αναμένονται κίνδυνοι. Τα ήδη εφαρμοζόμενα μέτρα περιορισμού των κινδύνων θεωρούνται επαρκή.

B. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το πόρισμα της αξιολόγησης κινδύνων για το περιβάλλον στην

ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ

είναι ότι δεν υπάρχει προς το παρόν ανάγκη πληροφοριών ή/και δοκιμών ή μέτρων περιορισμού των κινδύνων, πέραν εκείνων που ήδη εφαρμόζονται. Αυτό επειδή:

- η αξιολόγηση κινδύνων δείχνει ότι δεν αναμένονται κίνδυνοι. Τα ήδη εφαρμοζόμενα μέτρα περιορισμού των κινδύνων θεωρούνται επαρκή.

Το πόρισμα της αξιολόγησης των κινδύνων για το περιβάλλον στο

ΥΔΑΤΙΝΟ και ΧΕΡΣΑΙΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ

είναι ότι υπάρχει ανάγκη ειδικών μέτρων για τον περιορισμό των κινδύνων. Αυτό επειδή:

- υπάρχουν υπόνοιες για δράσεις επί του τοπικού υδάτινου (ίζημα) και χερσαίου περιβάλλοντος ως αποτέλεσμα εκθέσεως που προκύπτει από την παραγωγή αφρώδους πολυουραιθάνης,

- υπάρχουν υπόνοιες για δευτερογενή δηλητηρίαση σε σφαίρες περιβάλλοντος που αναφέρονται ανωτέρω, τόσο τοπικά όσο και περιφερειακά, ως συνέπεια εκθέσεως που προκύπτει από την παραγωγή ή/και τη χρήση αφρώδους πολυουρεθάνης.

Το πόρισμα της αξιολόγησης κινδύνων για το περιβάλλον στους

ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ

είναι ότι υπάρχει ανάγκη περαιτέρω στοιχείων για τον επαρκή χαρακτηρισμό του κινδύνου μικροοργανισμών στο σταθμό επεξεργασίας λυμάτων.

- Προκειμένου να καλυφθεί το κενό αυτό, θα χρειαστεί δοκιμή επί των μικροοργανισμών του σταθμού επεξεργασίας λυμάτων.

Ωστόσο, η στρατηγική περιορισμού των κινδύνων για το περιβάλλον στο μέρος ΙΙ του παραρτήματος Ι πρόκειται να εξαλείψει την ανάγκη περαιτέρω απαιτήσεων σε πληροφορίες.

II. ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΚΙΝΔΥΝΩΝ

Για την ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΥΓΕΙΑ

Ενώ το τυπικό αποτέλεσμα της αξιολόγησης κινδύνων για την ανθρώπινη υγεία της ουσίας είναι ότι απαιτούνται περαιτέρω πληροφορίες/δοκιμές, τα κράτη μέλη σημείωσαν τις αβεβαιότητες που αφορούν το χαρακτηρισμό των κινδύνων για βρέφη που εκτίθενται στην ουσία από το γάλα. Ιδίως, υπήρξε ανησυχία ως προς το κατά πόσον η συγκέντρωση στο ανθρώπινο μητρικό γάλα θα μπορούσε να αυξηθεί κατά τη διάρκεια του απαιτούμενου χρόνου για την εξασφάλιση των πληροφοριών που απαιτούνται για τη βελτίωση του χαρακτηρισμού του κινδύνου και την άρση ορισμένων αβεβαιοτήτων. Οποιαδήποτε μέτρα περιορισμού των κινδύνων, τα οποία προτείνονται για την ουσία πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις ανησυχίες σχετικά με τα βρέφη που εκτίθενται μέσω του γάλακτος.

Για το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Περιορισμοί της διάθεσης στο εμπόριο και χρήσεως της ουσίας, καθώς και ειδών που περιέχουν την ουσία, πρέπει να εξεταστούν σε κοινοτικό επίπεδο για τον έλεγχο δευτερογενών κινδύνων δηλητηρίασης που προκύπτουν από την παραγωγή και χρήση αφρού πολυουρεθάνης(1).

Τα μέτρα που καθορίζονται για την προστασία του περιβάλλοντος πρόκειται επίσης να μειώσουν την έκθεση του ανθρώπου προς την ουσία.

Οποιαδήποτε μελλοντική χρήση της ουσίας πρέπει να παρακολουθείται.

Πρέπει να δοθεί προσοχή στην παρακολούθηση εισαγωγών ειδών από χώρες εκτός της ΕΕ.

(1) Ενώ η στρατηγική αξιολόγησης και περιορισμού του κινδύνου καθορίζει απλώς την παραγωγή και χρήση της ουσίας σε αφρούς πολυουρεθάνης, όλες οι άλλες χρήσεις που καταλήγουν σε εκπομπές, απορρίψεις και απώλειες προς το περιβάλλον πρέπει να θεωρούνται ως μη αποδεκτές.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ

>ΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΑ>

Η αξιολόγηση κινδύνων βασίζεται σε τρέχουσες πρακτικές που αφορούν τον κύκλο ζωής της ουσίας η οποία παράγεται ή εισάγεται στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, όπως περιγράφεται στην αξιολόγηση κινδύνων που υποβλήθηκε στην Επιτροπή από το κράτος μέλος εισηγητή.

Η αξιολόγηση κινδύνων, βάσει των διαθέσιμων πληροφοριών, καθορίζει ότι στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα η ουσία χρησιμοποιείται κυρίως ως ενδιάμεσο στοιχείο της χημικής βιομηχανίας για την παραγωγή φαινόλης και ακετόνης. Άλλες χρήσεις αφορούν την ιδιότητα του εναρκτήριου υλικού για την παραγωγή απορρυπαντικών, στη σύνθεση τον α-μεθυλοστυρενίου, της ακετοφαινόνης και του δι-ισοπροπυλοβενζολίου και ως καταλύτης για ακρυλικές ρητίνες τύπου πολυεστέρα. Δεν κατέστη δυνατόν να εξασφαλιστούν πληροφορίες για τη χρήση της συνολικής ποσότητας της ουσίας που παράγεται ή εισάγεται στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα και, επομένως, ενδέχεται να υπάρχουν ορισμένες χρήσεις οι οποίες δεν καλύπτονται από την παρούσα αξιολόγηση κινδύνων.

Η αξιολόγηση κινδύνων καθορίζει άλλες πηγές έκθεσης στην ουσία για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, ιδίως, σε προϊόντα πετρελαίου, η οποία δεν προκύπτει από τον κύκλο ζωής της ουσίας που παράγεται ή εισάγεται στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Η αξιολόγηση των κινδύνων που προκύπτει από τις εκθέσεις αυτές δεν αποτελεί τμήμα της εν λόγω αξιολόγησης κινδύνων. Οι πλήρεις εκθέσεις αξιολόγησης κινδύνων, όπως υπεβλήθησαν στην Επιτροπή από το κράτος μέλος εισηγητή, παρέχουν παρόλα αυτά πληροφορίες οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση των κινδύνων αυτών.

I. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΙΝΔΥΝΩΝ

A. ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΥΓΕΙΑ

Το πόρισμα της αξιολόγησης των κινδύνων για τους

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ, ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ και τα ΑΤΟΜΑ ΕΚΤΙΘΕΜΕΝΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

είναι ότι προς το παρόν δεν υπάρχει ανάγκη περαιτέρω πληροφοριών ή/και δοκιμών ή μέτρων περιορισμού των κινδύνων πέραν εκείνων τα οποία ήδη εφαρμόζονται. Αυτό επειδή:

- η αξιολόγηση κινδύνων δείχνει ότι δεν αναμένονται κίνδυνοι. Τα μέτρα περιορισμού των κινδύνων που εφαρμόζονται ήδη θεωρούνται επαρκή(1).

B. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το πόρισμα της αξιολόγησης των κινδύνων για το περιβάλλον στην

ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ, ΥΔΑΤΙΝΟ και ΧΕΡΣΑΙΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ

είναι ότι προς το παρόν δεν υπάρχει ανάγκη περαιτέρω πληροφοριών ή/και δοκιμών ή μέτρων περιορισμού των κινδύνων πέραν εκείνων που ήδη εφαρμόζονται. Αυτό επειδή:

- η αξιολόγηση κινδύνων δείχνει ότι δεν αναμένονται κίνδυνοι που αφορούν τις σφαίρες περιβάλλοντος που αναφέρονται ανωτέρω. Τα μέτρα περιορισμού των κινδύνων που εφαρμόζονται ήδη θεωρούνται επαρκή.

Το πόρισμα της αξιολόγησης των κινδύνων για το περιβάλλον στους

ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ

είναι ότι προς το παρόν δεν υπάρχει ανάγκη πληροφοριών ή/και δοκιμών ή μέτρων περιορισμού των κινδύνων πέραν εκείνων που ήδη εφαρμόζονται. Αυτό επειδή:

- η αξιολόγηση κινδύνων δείχνει ότι δεν αναμένονται κίνδυνοι που αφορούν τις σφαίρες περιβάλλοντος οι οποίες αναφέρονται ανωτέρω. Τα μέτρα περιορισμού των κινδύνων που εφαρμόζονται ήδη θεωρούνται επαρκή.

II. ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΚΙΝΔΥΝΩΝ

Ουδέν.

(1) Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν την χρήση οριακών τιμών επαγγελματικής έκθεσης που θεσπίζονται σε κοινοτικό επίπεδο για την προστασία των εργαζομένων από χημικούς κινδύνους. Το κουμένιο περιλαμβάνεται στο παράρτημα της οδηγίας 2000/39/ΕΚ της Επιτροπής, της 8ης Ιουνίου 2000 (ΕΕ L 142 της 16.6.2000, σ. 47), για την κατάρτιση πρώτου καταλόγου ενδεικτικών οριακών τιμών επαγγελματικής έκθεσης, βάσει της οδηγίας 98/24/ΕΚ του Συμβουλίου (ΕΕ L 131 της 5.5.1998, σ. 11) για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων από τους κινδύνους που σχετίζονται με χημικές ουσίες κατά την εργασία.

Top