EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52018AR3593

Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών με θέμα «Κανονισμός περί κοινών διατάξεων»

COR 2018/03593

ΕΕ C 86 της 7.3.2019, p. 41–83 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

7.3.2019   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 86/41


Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών με θέμα «Κανονισμός περί κοινών διατάξεων»

(2019/C 86/06)

Συνεισηγητές:

Catiuscia MARINI (IT/PES), περιφερειάρχης Ούμπριας

Michael SCHNEIDER (DE/EPP), υφυπουργός και εκπρόσωπος του ομόσπονδου κρατιδίου της Σαξονίας-Άνχαλτ στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση

Έγγραφο αναφοράς:

Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τον καθορισμό κοινών διατάξεων για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+, το Ταμείο Συνοχής και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας, και δημοσιονομικών κανόνων για τα εν λόγω ταμεία και για το Ταμείο Ασύλου και Μετανάστευσης, το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας και το Μέσο για τη Διαχείριση των Συνόρων και των Θεωρήσεων

COM(2018) 375 final

I.   ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΕΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ

Τροπολογία 1

Νέα αιτιολογική σκέψη μετά την αιτιολογική σκέψη 3

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

 

Όσον αφορά την κοινή γεωργική πολιτική (ΚΓΠ), θα πρέπει να διατηρηθούν ισχυρές συνέργειες και δεσμοί μεταξύ του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Εγγυήσεων (ΕΓΤΕ) και του δεύτερου πυλώνα (ΕΓΤΑΑ) της ΚΓΠ. Το ΕΓΤΑΑ δεν πρέπει να αποσυρθεί από τον παρόντα κανονισμό για τις γενικές διατάξεις, προκειμένου να διατηρηθεί ο ισχυρός δεσμός μεταξύ του ΕΓΤΑΑ και των δομών που ισχύουν ήδη στα κράτη μέλη όσον αφορά την εφαρμογή των διαρθρωτικών ταμείων .

Αιτιολογία

Θα είναι σημαντικό να διατηρηθούν οι ισχυρές συνέργειες μεταξύ του ΕΓΤΕ και του ΕΓΤΑΑ ώστε να καταστεί δυνατή η συμπερίληψη του ΕΓΤΑΑ στο πλαίσιο του ΚΚΔ. Για τον λόγο αυτό το ΕΓΤΑΑ θα πρέπει να παραμείνει μέρος των κανονισμών περί κοινών διατάξεων, αυτό θα απαιτήσει δε τις αντίστοιχες αλλαγές στα ακόλουθα μέρη του κειμένου, ιδιαίτερα στις αιτιολογικές σκέψεις 2 και 23 και στα άρθρα 17, 31, 48 και 58.

Τροπολογία 2

Νέα αιτιολογική σκέψη μετά την αιτιολογική σκέψη 4

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

 

Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις αγροτικές περιοχές, στις περιοχές όπου συντελείται βιομηχανική μετάβαση και στις περιοχές που πλήττονται από σοβαρά και μόνιμα φυσικά ή δημογραφικά προβλήματα.

Αιτιολογία

Απαιτείται ειδική αναφορά στις περιφέρειες με φυσικά και δημογραφικά μειονεκτήματα για την επίτευξη των στόχων του άρθρου 174 ΣΛΕΕ.

Τροπολογία 3

Αιτιολογική σκέψη 5

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Οι οριζόντιες αρχές, όπως ορίζονται στο άρθρο 3 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ) και στο άρθρο 10 της ΣΛΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των αρχών της επικουρικότητας και της αναλογικότητας, όπως ορίζονται στο άρθρο 5 της ΣΕΕ, θα πρέπει να τηρούνται κατά την εκτέλεση των Ταμείων, λαμβανομένου υπόψη του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να τηρούν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες και να εξασφαλίζουν την προσβασιμότητα σύμφωνα με το άρθρο 9 της σύμβασης και σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ένωσης για την εναρμόνιση των απαιτήσεων προσβασιμότητας για προϊόντα και υπηρεσίες. Τα κράτη μέλη και η Επιτροπή θα πρέπει να στοχεύουν στην εξάλειψη των ανισοτήτων και στην προώθηση της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών και στην ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου , καθώς και στην καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω φύλου, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκείας ή πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού. Τα ταμεία δεν θα πρέπει να υποστηρίζουν δράσεις που καλλιεργούν οποιαδήποτε μορφή διακρίσεων. Οι στόχοι των Ταμείων θα πρέπει να επιδιώκονται στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης και της προώθησης από την Ένωση του στόχου της διατήρησης, της προστασίας και της βελτίωσης της ποιότητας του περιβάλλοντος, όπως ορίζεται στο άρθρο 11 και το άρθρο 191 παράγραφος 1 της ΣΛΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει». Για να προστατευτεί η ακεραιότητα της εσωτερικής αγοράς, οι πράξεις προς όφελος επιχειρήσεων θα πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανόνες της Ένωσης για τις κρατικές ενισχύσεις, όπως ορίζονται στα άρθρα 107 και 108 της ΣΛΕΕ.

Οι οριζόντιες αρχές, όπως ορίζονται στο άρθρο 3 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ) και στο άρθρο 10 της ΣΛΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των αρχών της επικουρικότητας και της αναλογικότητας, όπως ορίζονται στο άρθρο 5 της ΣΕΕ, θα πρέπει να τηρούνται κατά την εκτέλεση των Ταμείων, λαμβανομένου υπόψη του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να τηρούν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες και να εξασφαλίζουν την προσβασιμότητα σύμφωνα με το άρθρο 9 της σύμβασης και σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ένωσης για την εναρμόνιση των απαιτήσεων προσβασιμότητας για προϊόντα και υπηρεσίες. Τα κράτη μέλη και η Επιτροπή θα πρέπει να στοχεύουν στην εξάλειψη των ανισοτήτων και στην προώθηση της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών, καθώς και στην καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω φύλου, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκείας ή πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού . Η συνεκτίμηση της διάστασης του φύλου στην κατάρτιση του προϋπολογισμού θα πρέπει να ενσωματωθεί σε όλα τα στάδια εκτέλεσης των σχετικών Ταμείων, από τον προγραμματισμό έως την υποβολή εκθέσεων, καθώς και μέσω δεικτών που σχετίζονται με το φύλο και με τη συλλογή δεδομένων κατανεμημένων ανά φύλο . Τα Ταμεία δεν θα πρέπει να υποστηρίζουν δράσεις που συμβάλλουν σε οποιαδήποτε μορφή διακρίσεων. Οι στόχοι των Ταμείων θα πρέπει να επιδιώκονται στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης και της προώθησης από την Ένωση του στόχου της διατήρησης, της προστασίας και της βελτίωσης της ποιότητας του περιβάλλοντος, όπως ορίζεται στο άρθρο 11 και το άρθρο 191 παράγραφος 1 της ΣΛΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει». Για να προστατευτεί η ακεραιότητα της εσωτερικής αγοράς, οι πράξεις προς όφελος επιχειρήσεων θα πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανόνες της Ένωσης για τις κρατικές ενισχύσεις, όπως ορίζονται στα άρθρα 107 και 108 της ΣΛΕΕ.

Αιτιολογία

Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι, στην εκτέλεση των Ταμείων, λαμβάνεται επίσης υπόψη η διάσταση του φύλου, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η ισότητα σε όλους τους τομείς που τροφοδοτούνται από τα ταμεία και να προωθηθεί μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς.

Τροπολογία 4

Αιτιολογική σκέψη 10

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Το μέρος του προϋπολογισμού της Ένωσης που διατίθεται στα Ταμεία θα πρέπει να εκτελείται από την Επιτροπή βάσει επιμερισμένης διαχείρισης με τα κράτη μέλη κατά την έννοια του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) [αριθμός του νέου δημοσιονομικού κανονισμού] του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ο «δημοσιονομικός κανονισμός»). Συνεπώς, κατά την εκτέλεση των Ταμείων στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης, η Επιτροπή και τα κράτη μέλη θα πρέπει να τηρούν τις αρχές που προβλέπονται στον δημοσιονομικό κανονισμό, όπως η χρηστή δημοσιονομική διαχείριση, η διαφάνεια και η μη εφαρμογή διακρίσεων.

Το μέρος του προϋπολογισμού της Ένωσης που διατίθεται στα Ταμεία θα πρέπει να εκτελείται από την Επιτροπή βάσει επιμερισμένης διαχείρισης με τα κράτη μέλη κατά την έννοια του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) [αριθμός του νέου δημοσιονομικού κανονισμού] του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ο «δημοσιονομικός κανονισμός»). Συνεπώς, κατά την εκτέλεση των Ταμείων στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης, η Επιτροπή και τα κράτη μέλη θα πρέπει να τηρούν τις αρχές που προβλέπονται στον δημοσιονομικό κανονισμό, όπως η χρηστή δημοσιονομική διαχείριση, η διαφάνεια και η μη εφαρμογή διακρίσεων. Τα κράτη μέλη στο κατάλληλο αυτοδιοικητικό επίπεδο και οι αρχές που εκείνα έχουν καθορίσει για τον συγκεκριμένο σκοπό θα πρέπει να έχουν την ευθύνη της προετοιμασίας και υλοποίησης των προγραμμάτων, σύμφωνα με το θεσμικό, νομικό και δημοσιονομικό πλαίσιο του οικείου κράτους μέλους.

Αιτιολογία

Ο ΚΚΔ θα πρέπει να εκφράζει με σαφήνεια την ανάγκη συμμετοχής του κατάλληλου αυτοδιοικητικού επιπέδου με πλήρη σεβασμό της αρχής της επικουρικότητας προκειμένου να διασφαλίζεται η προσέγγιση τοπικού χαρακτήρα.

Τροπολογία 5

Αιτιολογική σκέψη 11

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Η αρχή της εταιρικής σχέσης αποτελεί βασικό στοιχείο για την εκτέλεση των Ταμείων, με βάση την προσέγγιση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης και τη διασφάλιση της συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών και των κοινωνικών εταίρων. Για να διασφαλιστεί η συνέχεια στην οργάνωση της εταιρικής σχέσης, ο κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 240/2014 [13] της Επιτροπής θα πρέπει να εξακολουθήσει να εφαρμόζεται.

Η αρχή της εταιρικής σχέσης αποτελεί βασικό στοιχείο για την εκτέλεση των Ταμείων, με βάση την προσέγγιση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης και τη διασφάλιση της συμμετοχής των τοπικών και των περιφερειακών αρχών, της κοινωνίας των πολιτών και των κοινωνικών εταίρων. Παρέχει δε τη δυνατότητα συμμετοχής και δέσμευσης των συναρμοδίων και φέρνει την Ευρώπη εγγύτερα στους πολίτες της. Για να διασφαλιστεί η συνέχεια στην οργάνωση της εταιρικής σχέσης, ο κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 240/2014 [13] της Επιτροπής θα πρέπει να εξακολουθήσει να εφαρμόζεται.

Αιτιολογία

Οι τοπικές και οι περιφερειακές αρχές πρέπει να αναφέρονται ρητά σε όλες τις αιτιολογικές σκέψεις και τα άρθρα του κανονισμού περί κοινών διατάξεων όσον αφορά την αρχή της εταιρικής σχέσης και της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης.

Τροπολογία 6

Αιτιολογική σκέψη 12

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Σε ενωσιακό επίπεδο, το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο για τον συντονισμό της οικονομικής πολιτικής συνιστά το πλαίσιο για τον καθορισμό εθνικών προτεραιοτήτων μεταρρύθμισης και την παρακολούθηση της υλοποίησής τους. Τα κράτη μέλη καταρτίζουν τις δικές τους εθνικές στρατηγικές πολυετών επενδύσεων προς στήριξη αυτών των προτεραιοτήτων μεταρρύθμισης. Οι στρατηγικές αυτές θα πρέπει να παρουσιάζονται μαζί με τα ετήσια εθνικά μεταρρυθμιστικά προγράμματα για τον καθορισμό και τον συντονισμό των επενδυτικών σχεδίων προτεραιότητας που πρόκειται να υποστηριχθούν από εθνική και ενωσιακή χρηματοδότηση. Επίσης, θα χρησιμεύσουν ώστε να αξιοποιηθεί η ενωσιακή χρηματοδότηση με συνεκτικό τρόπο και να μεγιστοποιηθεί η προστιθέμενη αξία της χρηματοδοτικής υποστήριξης που θα ληφθεί ιδίως από τα Ταμεία, την Ευρωπαϊκή Λειτουργία Σταθεροποίησης Επενδύσεων και τον μηχανισμό InvestEU.

Σε ενωσιακό επίπεδο, το μεταρρυθμισμένο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο , το οποίο περιλαμβάνει την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και ευθυγραμμίζεται με μια νέα μακροπρόθεσμη στρατηγική της ΕΕ που υλοποιεί τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, συνιστά το πλαίσιο για τον καθορισμό εθνικών προτεραιοτήτων μεταρρύθμισης και την παρακολούθηση της υλοποίησής τους. Τα κράτη μέλη καταρτίζουν τις δικές τους εθνικές στρατηγικές πολυετών επενδύσεων προς στήριξη αυτών των προτεραιοτήτων μεταρρύθμισης. Οι στρατηγικές αυτές θα πρέπει να αναπτυχθούν σε συνεργασία μεταξύ των εθνικών, περιφερειακών και τοπικών αρχών και να παρουσιάζονται στην αρχή και ενόψει της ενδιάμεσης επανεξέτασης της περιόδου προγραμματισμού μαζί με τα εθνικά μεταρρυθμιστικά προγράμματα για τον καθορισμό και τον συντονισμό των επενδυτικών σχεδίων προτεραιότητας που πρόκειται να υποστηριχθούν από εθνική και ενωσιακή χρηματοδότηση. Επίσης, θα χρησιμεύσουν ώστε να αξιοποιηθεί η ενωσιακή χρηματοδότηση με συνεκτικό τρόπο και να μεγιστοποιηθεί η προστιθέμενη αξία της χρηματοδοτικής υποστήριξης που θα ληφθεί ιδίως από τα Ταμεία, την Ευρωπαϊκή Λειτουργία Σταθεροποίησης Επενδύσεων και τον μηχανισμό InvestEU.

Αιτιολογία

Ένας μεταρρυθμισμένος κύκλος του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου στην αρχή και ενόψει της ενδιάμεσης επανεξέτασης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την καλύτερη ευθυγράμμιση του κύκλου των εξαμήνων με τις πολυετείς επενδυτικές προτεραιότητες της πολιτικής συνοχής.

Τροπολογία 7

Αιτιολογική σκέψη 13

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο οι σχετικές ειδικές ανά χώρα συστάσεις που εκδίδονται βάσει του άρθρου 121 παράγραφος 2 της ΣΛΕΕ και οι σχετικές συστάσεις του Συμβουλίου που εκδίδονται βάσει του άρθρου 148 παράγραφος 4 της ΣΛΕΕ («CSR») λαμβάνονται υπόψη κατά την κατάρτιση των εγγράφων προγραμματισμού. Κατά τη διάρκεια της περιόδου προγραμματισμού 2021-2027 («περίοδος προγραμματισμού»), τα κράτη μέλη θα πρέπει να παρουσιάζουν τακτικά στην επιτροπή παρακολούθησης και στην Επιτροπή την πρόοδο όσον αφορά την υλοποίηση των προγραμμάτων που υποστηρίζουν τις ειδικές ανά χώρα συστάσεις. Στη διάρκεια ενδιάμεσης επανεξέτασης, τα κράτη μέλη θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να εξετάσουν την ανάγκη για τροποποιήσεις του προγράμματος για να ληφθούν υπόψη σχετικές ειδικές ανά χώρα συστάσεις που εγκρίθηκαν ή τροποποιήθηκαν από την αρχή της περιόδου προγραμματισμού.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο οι σχετικές ειδικές ανά χώρα συστάσεις που εκδίδονται βάσει του άρθρου 121 παράγραφος 2 της ΣΛΕΕ , που είναι συναφείς προς τα πεδία παρέμβασης και την αποστολή των ταμείων, και οι σχετικές συστάσεις του Συμβουλίου που εκδίδονται βάσει του άρθρου 148 παράγραφος 4 της ΣΛΕΕ («CSR»), καθώς και μια πλήρης εδαφική ανάλυση, που θα συνεκτιμά την περιφερειακή διάσταση και τον ρόλο των περιφερειακών αρχών κατά την εφαρμογή των συστάσεων ανά χώρα , θα λαμβάνονται υπόψη κατά την κατάρτιση των εγγράφων προγραμματισμού. Κατά τη διάρκεια της περιόδου προγραμματισμού 2021-2027 («περίοδος προγραμματισμού»), τα κράτη μέλη θα πρέπει να παρουσιάζουν τακτικά στην επιτροπή παρακολούθησης και στην Επιτροπή την πρόοδο όσον αφορά την υλοποίηση των προγραμμάτων που υποστηρίζουν τις ειδικές ανά χώρα συστάσεις , που είναι συναφείς προς τα πεδία παρέμβασης και την αποστολή των ταμείων. Στη διάρκεια ενδιάμεσης επανεξέτασης, τα κράτη μέλη θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να εξετάσουν την ανάγκη για τροποποιήσεις του προγράμματος για να ληφθούν υπόψη σχετικές ειδικές ανά χώρα συστάσεις που εγκρίθηκαν ή τροποποιήθηκαν από την αρχή της περιόδου προγραμματισμού , σε στενή συνεργασία με τις τοπικές και περιφερειακές αρχές.

Αιτιολογία

Ενίσχυση της εδαφικής διάστασης του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, το οποίο θα πρέπει να περιλαμβάνει πλήρη εδαφική ανάλυση, λαμβάνοντας υπόψη την περιφερειακή διάσταση καθώς και τον ρόλο των περιφερειακών αρχών κατά την εφαρμογή των συστάσεων ανά χώρα.

Τροπολογία 8

Νέα αιτιολογική σκέψη μετά την αιτιολογική σκέψη 19

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

 

Το συρρικνούμενο μερίδιο του ενεργού πληθυσμού σε συνδυασμό με το αυξανόμενο ποσοστό συνταξιούχων στον γενικό πληθυσμό, καθώς και τα προβλήματα που άπτονται των πληθυσμιακών αλλαγών αναμένεται να συνεχίσουν να επιβαρύνουν μεταξύ άλλων τα συστήματα εκπαίδευσης και κοινωνικής πρόνοιας και την οικονομική ανταγωνιστικότητα. Η προσαρμογή σε παρόμοιες δημογραφικές αλλαγές αποτελεί μία από τις καίριες προκλήσεις που πρόκειται να αντιμετωπίσουν οι τοπικές και περιφερειακές αρχές στα προσεχή χρόνια και άρα θα πρέπει να τύχει ιδιαίτερα μεγάλης προσοχής από τις περιφέρειες που πλήττονται περισσότερο από τις δημογραφικές μεταβολές.

Αιτιολογία

Πρέπει να ληφθεί υπόψη η ιδιαίτερη κατάσταση των περιοχών που βιώνουν πληθυσμιακές αλλαγές.

Τροπολογία 9

Αιτιολογική σκέψη 40

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Για να βελτιστοποιηθεί η προστιθέμενη αξία από επενδύσεις που χρηματοδοτούνται εξολοκλήρου ή εν μέρει μέσω του προϋπολογισμού της Ένωσης, θα πρέπει να αναζητηθούν συνέργειες, ιδίως μεταξύ των Ταμείων και των μέσων που τελούν υπό άμεση διαχείριση , συμπεριλαμβανομένου του μέσου υλοποίησης μεταρρυθμίσεων . Οι εν λόγω συνέργειες θα πρέπει να επιτευχθούν μέσω βασικών μηχανισμών, και συγκεκριμένα της αναγνώρισης των κατ’ αποκοπή συντελεστών για επιλέξιμες δαπάνες από το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» για παρόμοια πράξη και της δυνατότητας συνδυασμού χρηματοδότησης από διαφορετικά ενωσιακά μέσα στο πλαίσιο της ίδιας πράξης, με την προϋπόθεση ότι αποφεύγεται η διπλή χρηματοδότηση. Επομένως, ο παρών κανονισμός θα πρέπει να θεσπίσει κανόνες για τη συμπληρωματική χρηματοδότηση από τα Ταμεία.

Για να βελτιστοποιηθεί η προστιθέμενη αξία από επενδύσεις που χρηματοδοτούνται εξολοκλήρου ή εν μέρει μέσω του προϋπολογισμού της Ένωσης, θα πρέπει να αναζητηθούν συνέργειες, ιδίως μεταξύ των Ταμείων και των μέσων που τελούν υπό άμεση διαχείριση με την ανάπτυξη εύχρηστων μηχανισμών, την προώθηση λύσεων πολυεπίπεδης διακυβέρνησης και με ισχυρό συντονισμό πολιτικής, ο οποίος θα συνάδει με την αρχή της επικουρικότητας . Οι εν λόγω συνέργειες θα πρέπει να επιτευχθούν μέσω βασικών μηχανισμών, και συγκεκριμένα της αναγνώρισης των κατ’ αποκοπή συντελεστών για επιλέξιμες δαπάνες από το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» για παρόμοια πράξη και της δυνατότητας συνδυασμού χρηματοδότησης από διαφορετικά ενωσιακά μέσα στο πλαίσιο της ίδιας πράξης, με την προϋπόθεση ότι αποφεύγεται η διπλή χρηματοδότηση. Επομένως, ο παρών κανονισμός θα πρέπει να θεσπίσει κανόνες για τη συμπληρωματική χρηματοδότηση από τα Ταμεία.

Αιτιολογία

Η ΕτΠ έχει σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με τη χρησιμότητα και την αιτιολόγηση του εργαλείου υλοποίησης μεταρρυθμίσεων.

Οι συνέργειες με άλλα προγράμματα της ΕΕ πρέπει να είναι εύχρηστες και να βασίζονται στην προώθηση λύσεων πολυεπίπεδης διακυβέρνησης και ισχυρού συντονισμού πολιτικής.

Τροπολογία 10

Αιτιολογική σκέψη 46

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Προκειμένου να επισπευστεί η έναρξη υλοποίησης του προγράμματος, θα πρέπει να διευκολυνθεί η μεταφορά των ρυθμίσεων εφαρμογής από την προηγούμενη περίοδο προγραμματισμού. Η χρήση του μηχανογραφημένου συστήματος που έχει ήδη δημιουργηθεί για την προηγούμενη περίοδο προγραμματισμού θα πρέπει να διατηρηθεί, με τις ανάλογες αναγκαίες προσαρμογές, εκτός εάν η χρήση νέας τεχνολογίας καταστεί απαραίτητη.

Προκειμένου να επισπευστεί η έναρξη υλοποίησης του προγράμματος, θα πρέπει να διευκολυνθεί η μεταφορά των ρυθμίσεων εφαρμογής και περαιτέρω τμημάτων του διοικητικού συστήματος και του συστήματος ελέγχου από την προηγούμενη περίοδο προγραμματισμού. Η χρήση του μηχανογραφημένου συστήματος που έχει ήδη δημιουργηθεί για την προηγούμενη περίοδο προγραμματισμού θα πρέπει να διατηρηθεί, με τις ανάλογες αναγκαίες προσαρμογές, εκτός εάν η χρήση νέας τεχνολογίας καταστεί απαραίτητη.

Αιτιολογία

Η μεταφορά των ρυθμίσεων εφαρμογής από την προηγούμενη περίοδο προγραμματισμού θα πρέπει να επεκταθεί και σε άλλους τομείς του διοικητικού συστήματος και του συστήματος ελέγχου.

Τροπολογία 11

Αιτιολογική σκέψη 49

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Προκειμένου να βελτιστοποιηθούν οι συνέργειες μεταξύ των Ταμείων και των μέσων άμεσης διαχείρισης, θα πρέπει να διευκολυνθεί η παροχή υποστήριξης για πράξεις που έχουν ήδη λάβει την πιστοποίηση «Σφραγίδα Αριστείας».

Προκειμένου να βελτιστοποιηθούν οι συνέργειες μεταξύ των Ταμείων και των μέσων άμεσης διαχείρισης, απαιτείται ειδική δράση ώστε να συνδυαστεί καλύτερα η τοπικού χαρακτήρα προσέγγιση του ΕΤΠΑ, του ΕΓΤΑΑ και του ΕΚΤ+. Ειδικότερα, θα πρέπει να διευκολυνθεί η πιστοποίηση «Σφραγίδα Αριστείας» και η χρηματοδότηση σχετικών έργων από τα ΕΔΕΤ, σύμφωνα με τις προτεραιότητες που ορίζουν οι διαχειριστικές αρχές, και να αναπτυχθεί περαιτέρω για τη στήριξη των οικοσυστημάτων καινοτομίας και για την επίτευξη καλύτερης σύνδεσης της χρηματοδότησης της έρευνας-τεχνολογίας με τις στρατηγικές έξυπνης εξειδίκευσης σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο .

Αιτιολογία

Η βελτίωση της ευθυγράμμισης των μέσων της ΕΕ δεν θα πρέπει να είναι απλώς μονής κατεύθυνσης. Η «Σφραγίδα Αριστείας» για την προώθηση συνεργειών με τη χρηματοδότηση του προγράμματος «Ορίζοντας» θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει καλύτερη σύνδεση με τα οικοσυστήματα καινοτομίας κατά την εφαρμογή του προγράμματος «Ορίζοντας».

Τροπολογία 12

Αιτιολογική σκέψη 61

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Θα πρέπει να καθοριστούν αντικειμενικά κριτήρια για τον καθορισμό των επιλέξιμων περιφερειών και περιοχών υποστήριξης από τα Ταμεία. Για τον σκοπό αυτό, ο προσδιορισμός των περιφερειών και περιοχών σε επίπεδο Ένωσης θα πρέπει να βασίζεται στο κοινό σύστημα ταξινόμησης των περιφερειών που θεσπίστηκε με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1059/2003 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (1), όπως τροποποιήθηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 868/2014  (2) της Επιτροπής .

Θα πρέπει να καθοριστούν αντικειμενικά κριτήρια για τον καθορισμό των επιλέξιμων περιφερειών και περιοχών υποστήριξης από τα Ταμεία. Για τον σκοπό αυτό, ο προσδιορισμός των περιφερειών και περιοχών σε επίπεδο Ένωσης θα πρέπει να βασίζεται στο κοινό σύστημα ταξινόμησης των περιφερειών που θεσπίστηκε με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1059/2003 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (1), όπως τροποποιήθηκε με τον τελευταίο διαθέσιμο κατάλογο των περιφερειών NUTS II για τις οποίες η Eurostat μπορεί να παράσχει τα απαραίτητα στοιχεία .

Αιτιολογία

Είναι απαραίτητο να αναφερθεί η τελευταία ενημέρωση του καταλόγου NUTS για τον οποίο η Eurostat μπορεί να παράσχει τα απαραίτητα στοιχεία σε επίπεδο NUTS 2 για τρία συνεχόμενα έτη.

Τροπολογία 13

Αιτιολογική σκέψη 64

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Ένα μέρος των πόρων από το ΕΤΠΑ, το ΕΚΤ+ και το Ταμείο Συνοχής θα πρέπει να διατεθεί στην Ευρωπαϊκή Αστική Πρωτοβουλία, η οποία θα πρέπει να υλοποιηθεί μέσω άμεσης ή έμμεσης διαχείρισης από την Επιτροπή.

Ένα μέρος των πόρων από το ΕΤΠΑ, το ΕΚΤ+ και το Ταμείο Συνοχής θα πρέπει να διατεθεί στην Ευρωπαϊκή Αστική Πρωτοβουλία ώστε να συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της αστικής πολιτικής της ΕΕ, η οποία θα πρέπει να υλοποιηθεί μέσω άμεσης ή έμμεσης διαχείρισης από την Επιτροπή ή μέσω επιμερισμένης διαχείρισης .

Αιτιολογία

Η νέα Ευρωπαϊκή Αστική Πρωτοβουλία θα πρέπει και αυτή να διαδραματίσει καίριο ρόλο στην περαιτέρω ανάπτυξη της αστικής πολιτικής της ΕΕ. Η εισαγωγή της προσέγγισης επιμερισμένης διαχείρισης ενισχύει την ευελιξία.

Τροπολογία 14

Άρθρο 2 παράγραφος 8

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

«δικαιούχος»:

[…]

γ)

στο πλαίσιο των καθεστώτων κρατικών ενισχύσεων, η επιχείρηση που λαμβάνει την ενίσχυση·

«δικαιούχος»:

[…]

γ)

στο πλαίσιο των καθεστώτων κρατικών ενισχύσεων, ο φορέας που λαμβάνει την ενίσχυση , με εξαίρεση τις περιπτώσεις στις οποίες το κράτος μέλος μπορεί να αποφασίζει ότι ο δικαιούχος είναι ο φορέας που χορηγεί την ενίσχυση ·

Αιτιολογία

Ο ορισμός του «δικαιούχου» στο πλαίσιο των καθεστώτων κρατικών ενισχύσεων θα πρέπει να στηριχθεί στον ορισμό που ισχύει επί του παρόντος δυνάμει του κανονισμού Omnibus. Αυτό θα καλύψει το μοντέλο της ανακατανομής των επιδοτήσεων στα επιχειρησιακά προγράμματα.

Τροπολογία 15

Άρθρο 4 παράγραφος 1

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Το ΕΤΠΑ, το ΕΚΤ+, το Ταμείο Συνοχής και το ΕΤΘΑ στηρίζουν τους ακόλουθους στόχους πολιτικής:

Το ΕΤΠΑ, το ΕΚΤ+, το Ταμείο Συνοχής και το ΕΤΘΑ στηρίζουν τους ακόλουθους στόχους πολιτικής:

α)

μια εξυπνότερη Ευρώπη μέσω της προώθησης του καινοτόμου και έξυπνου οικονομικού μετασχηματισμού·

α)

Στόχος πολιτικής 1 (ΣΠ1): μια εξυπνότερη Ευρώπη μέσω της προώθησης του καινοτόμου και έξυπνου οικονομικού μετασχηματισμού , για παράδειγμα με την υποστήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και του τουρισμού ·

β)

μια πιο πράσινη Ευρώπη με χαμηλές εκπομπές άνθρακα μέσω της προώθησης της δίκαιης μετάβασης σε καθαρές μορφές ενέργειας, των πράσινων και μπλε επενδύσεων, της κυκλικής οικονομίας, της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, της πρόληψης και της διαχείρισης των κινδύνων·

β)

Στόχος πολιτικής 2 (ΣΠ 2): μια πιο πράσινη Ευρώπη με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέσω της προώθησης της δίκαιης μετάβασης σε καθαρές μορφές ενέργειας και της βιώσιμης αστικής κινητικότητας , των πράσινων και γαλάζιων επενδύσεων, της κυκλικής οικονομίας, της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, της πρόληψης και της διαχείρισης των κινδύνων·

γ)

μια πιο διασυνδεδεμένη Ευρώπη μέσω της ενίσχυσης της κινητικότητας και των περιφερειακών διασυνδέσεων ΤΠΕ·

γ)

Στόχος πολιτικής 3 (ΣΠ 3) μια πιο διασυνδεδεμένη Ευρώπη μέσω της ενίσχυσης της κινητικότητας και των περιφερειακών διασυνδέσεων ΤΠΕ·

δ)

μια πιο κοινωνική Ευρώπη μέσω της υλοποίησης του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων·

δ)

Στόχος πολιτικής 4 (ΣΠ 4) μια πιο κοινωνική Ευρώπη μέσω της υλοποίησης του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων·

ε)

μια Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες της μέσω της προώθησης της βιώσιμης και ολοκληρωμένης ανάπτυξης των αστικών, αγροτικών και παράκτιων περιοχών, καθώς και μέσω της στήριξης τοπικών πρωτοβουλιών.

ε)

Οριζόντιος στόχος πολιτικής 5 (ΣΠ 5) μια Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες της μέσω της προώθησης της βιώσιμης και ολοκληρωμένης ανάπτυξης των αστικών, αγροτικών και παράκτιων περιοχών, καθώς και μέσω της στήριξης τοπικών πρωτοβουλιών.

Αιτιολογία

Λείπει από τον ΚΚΔ ειδική αναφορά στις ΜΜΕ και τον τουρισμό. Επιπλέον, ο ΣΠ 5 θα πρέπει να αποτελέσει εγκάρσιο στόχο και, ως εκ τούτου, να χρησιμοποιηθεί για την υλοποίηση των ΣΠ 1-4.

Τροπολογία 16

Άρθρο 4 παράγραφος 3

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Τα κράτη μέλη παρέχουν στοιχεία σχετικά με την υποστήριξη των στόχων σε σχέση με το περιβάλλον και το κλίμα, χρησιμοποιώντας μια μεθοδολογία που βασίζεται στα είδη παρέμβασης για κάθε Ταμείο. Η εν λόγω μεθοδολογία συνίσταται στον καθορισμό συγκεκριμένου συντελεστή στάθμισης για τη στήριξη που παρέχεται σε επίπεδο που να αντικατοπτρίζει το μέτρο στο οποίο η στήριξη αυτή συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων σε σχέση με το περιβάλλον και το κλίμα. Στην περίπτωση του ΕΤΠΑ, του ΕΚΤ+ και του Ταμείου Συνοχής, οι συντελεστές στάθμισης αφορούν τις διαστάσεις και τους κωδικούς για τα είδη παρέμβασης που καθορίζονται στο παράρτημα I.

Τα κράτη μέλη παρέχουν στοιχεία σχετικά με την υποστήριξη των στόχων σε σχέση με το περιβάλλον και το κλίμα, χρησιμοποιώντας μια μεθοδολογία που βασίζεται στα είδη παρέμβασης για κάθε Ταμείο. Η εν λόγω μεθοδολογία βασίζεται στην ήδη υφιστάμενη περιβαλλοντική νομοθεσία της ΕΕ και συνίσταται στον καθορισμό συγκεκριμένου συντελεστή στάθμισης για τη στήριξη που παρέχεται σε επίπεδο που να αντικατοπτρίζει το μέτρο στο οποίο η στήριξη αυτή συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων σε σχέση με το περιβάλλον και το κλίμα. Στην περίπτωση του ΕΤΠΑ, του ΕΓΤΑΑ, του ΕΚΤ+ και του Ταμείου Συνοχής, οι συντελεστές στάθμισης αφορούν τις διαστάσεις και τους κωδικούς για τα είδη παρέμβασης που καθορίζονται στο παράρτημα I.

Αιτιολογία

Η απαίτηση να αναπτυχθεί μεθοδολογία ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι περιβαλλοντικές πτυχές κατά την προετοιμασία και εφαρμογή των συμφωνιών και προγραμμάτων εταιρικής σχέσης βασίζεται στην ισχύουσα περιβαλλοντική νομοθεσία της ΕΕ.

Τροπολογία 17

Άρθρο 4 παράγραφος 4

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Τα κράτη μέλη και η Επιτροπή εξασφαλίζουν τον συντονισμό, τη συμπληρωματικότητα και τη συνοχή ανάμεσα στα Ταμεία και τα άλλα ενωσιακά μέσα, όπως το πρόγραμμα στήριξης των μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων του εργαλείου υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και του μηχανισμού τεχνικής υποστήριξης. Βελτιστοποιούν τους μηχανισμούς για τον συντονισμό μεταξύ των αρμοδίων ώστε να αποφεύγονται οι αλληλεπικαλύψεις κατά τον σχεδιασμό και την εκτέλεση.

Τα κράτη μέλη , οι τοπικές και οι περιφερειακές αρχές, και η Επιτροπή, σύμφωνα με το θεσμικό, νομικό και χρηματοοικονομικό τους πλαίσιο και με βάση τις αρχές της εταιρικής σχέσης του Άρθρου 6, της επικουρικότητας και της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, εξασφαλίζουν τον συντονισμό, τη συμπληρωματικότητα και τη συνοχή ανάμεσα στα Ταμεία , συμπεριλαμβανομένου του ΕΓΤΑΑ , και τα άλλα ενωσιακά μέσα, όπως το πρόγραμμα στήριξης των μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένου του μηχανισμού τεχνικής υποστήριξης. Βελτιστοποιούν τους μηχανισμούς για τον συντονισμό μεταξύ των αρμοδίων ώστε να αποφεύγονται οι αλληλεπικαλύψεις κατά τον σχεδιασμό και την εκτέλεση.

Αιτιολογία

Δεδομένης της απουσίας κοινού στρατηγικού πλαισίου στον νέο ΚΚΔ, είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η πλήρης συμμετοχή των ΤΠΑ στον συντονισμό των κονδυλίων.

Τροπολογία 18

Άρθρο 6

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Κάθε κράτος μέλος οργανώνει εταιρική σχέση με τις αρμόδιες περιφερειακές και τοπικές αρχές.

Κάθε κράτος μέλος , σύμφωνα με το θεσμικό και νομικό του πλαίσιο, οργανώνει εταιρική σχέση με τις αρμόδιες περιφερειακές και τοπικές αρχές.

Η εν λόγω εταιρική σχέση περιλαμβάνει τουλάχιστον τους ακόλουθους εταίρους:

Η εν λόγω εταιρική σχέση περιλαμβάνει τουλάχιστον τους ακόλουθους εταίρους:

α)

τις αστικές και άλλες δημόσιες αρχές·

α)

τις αστικές και άλλες δημόσιες αρχές·

β)

τους οικονομικούς και κοινωνικούς εταίρους·

β)

τους οικονομικούς και κοινωνικούς εταίρους·

γ)

σχετικούς φορείς που εκπροσωπούν την κοινωνία των πολιτών, περιβαλλοντικούς εταίρους και φορείς που είναι υπεύθυνοι για την προώθηση της κοινωνικής ένταξης, των θεμελιωδών δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, της ισότητας των φύλων και της καταπολέμησης των διακρίσεων.

γ)

σχετικούς φορείς που εκπροσωπούν την κοινωνία των πολιτών, περιβαλλοντικούς εταίρους και φορείς που είναι υπεύθυνοι για την προώθηση της κοινωνικής ένταξης, των θεμελιωδών δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, της ισότητας των φύλων και της καταπολέμησης των διακρίσεων.

[…]

[…]

4.   Τουλάχιστον μία φορά κατ’ έτος, η Επιτροπή διεξάγει διαβουλεύσεις με τις οργανώσεις που εκπροσωπούν τους εταίρους στο επίπεδο της Ένωσης σχετικά με την εφαρμογή των προγραμμάτων.

4.   Τουλάχιστον μία φορά κατ’ έτος, η Επιτροπή διεξάγει διαβουλεύσεις με τις οργανώσεις που εκπροσωπούν τους εταίρους στο επίπεδο της Ένωσης σχετικά με την εφαρμογή των προγραμμάτων. Οι συστάσεις των εταίρων και των ενδιαφερόμενων μερών θα πρέπει να δημοσιοποιούνται για το κοινό.

[…]

[…]

Αιτιολογία

Τα περιφερειακά κοινοβούλια και συνελεύσεις θα πρέπει επίσης να συμπεριλαμβάνονται ως θεσπισμένα συστήματα πολυεπίπεδης διακυβέρνησης.

Τροπολογία 19

Άρθρο 6 παράγραφος 3

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Η οργάνωση και η εφαρμογή της εταιρικής σχέσης πραγματοποιούνται σύμφωνα με τον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 240/2014 (1) της Επιτροπής.

Η οργάνωση και η εφαρμογή της εταιρικής σχέσης πραγματοποιούνται σύμφωνα με τον κώδικα δεοντολογίας για την εταιρική σχέση και την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση στον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 240/2014 (1) της Επιτροπής , στον οποίο οι τοπικές και οι περιφερειακές αρχές αναγνωρίζονται ως πλήρεις εταίροι .

Αιτιολογία

Ο κώδικας δεοντολογίας για την εταιρική σχέση αποτελεί επί του παρόντος κατ’ εξουσιοδότηση πράξη για τον ισχύοντα ΚΚΔ. Για να αυξηθεί η προβολή του κώδικα δεοντολογίας, θα πρέπει να προστεθεί στον ΚΚΔ ως παράρτημα. Η νομική πράξη θα πρέπει να ενημερώνεται — ανεξάρτητα από τη νομική μορφή! Κάτι τέτοιο θα απαιτήσει τις αντίστοιχες αλλαγές στα ακόλουθα μέρη του κειμένου του κανονισμού περί κοινών διατάξεων, ιδιαίτερα στην αιτιολογική σκέψη 11 και τα άρθρα 11 και 21.

Τροπολογία 20

Άρθρο 8

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Η συμφωνία εταιρικής σχέσης περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία:

[…]

Η συμφωνία εταιρικής σχέσης περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία:

[…]

 

iii)

συμπληρωματικότητες μεταξύ των Ταμείων και άλλων ενωσιακών μέσων, συμπεριλαμβανομένων των στρατηγικών ολοκληρωμένων έργων και των έργων στρατηγικής σημασίας του προγράμματος LIFE·

 

iii)

συμπληρωματικότητες και συνέργειες μεταξύ των Ταμείων και άλλων ενωσιακών μέσων, ιδίως με τις ευρωπαϊκές εταιρικές σχέσεις του προγράμματος «Ορίζοντας», τα στρατηγικά ολοκληρωμένα έργα και τα έργα στρατηγικής σημασίας του προγράμματος LIFE·

 

[…]

 

η)

κατά περίπτωση, ολοκληρωμένη προσέγγιση για την αντιμετώπιση των δημογραφικών προκλήσεων των περιφερειών ή των ειδικών αναγκών των γεωγραφικών περιοχών που πλήττονται από σοβαρά και μόνιμα φυσικά ή δημογραφικά προβλήματα, όπως αναφέρεται στο άρθρο 174 ΣΛΕΕ·

[…]

[…]

Αιτιολογία

Η στενή σύνδεση με την ευρωπαϊκή εταιρική σχέση του προγράμματος «Ορίζοντας» είναι ουσιαστικής σημασίας για τη διασφάλιση καλύτερης συμπληρωματικότητας και συνεργειών με τα Ταμεία της πολιτικής συνοχής. Απαιτείται ειδική αναφορά στις γεωγραφικές περιοχές που υποφέρουν από σοβαρά και μόνιμα φυσικά ή δημογραφικά μειονεκτήματα προς συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του άρθρου 174.

Τροπολογία 21

Άρθρο 9 παράγραφος 1

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Η Επιτροπή αξιολογεί τη συμφωνία εταιρικής σχέσης και τη συμμόρφωσή της με τον παρόντα κανονισμό και τους ειδικούς για κάθε Ταμείο κανόνες. Η Επιτροπή στην αξιολόγησή της λαμβάνει ιδίως υπόψη τις σχετικές ειδικές ανά χώρα συστάσεις.

Η Επιτροπή αξιολογεί τη συμφωνία εταιρικής σχέσης και τη συμμόρφωσή της με τον παρόντα κανονισμό και τους ειδικούς για κάθε Ταμείο κανόνες. Η Επιτροπή στην αξιολόγησή της λαμβάνει ιδίως υπόψη τις σχετικές ειδικές ανά χώρα συστάσεις , εφόσον αυτές έχουν συμπεριληφθεί ρητώς στα εθνικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων κατόπιν διαπραγματεύσεων με τις τοπικές και τις περιφερειακές αρχές, δυνάμει του άρθρου 6 του παρόντος κανονισμού .

Αιτιολογία

Οι ειδικές ανά χώρα συστάσεις είναι παραδεκτές, εφόσον έχουν αναπτυχθεί βάσει της αρχής της εταιρικής σχέσης.

Τροπολογία 22

Άρθρο 10 παράγραφος 1

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Τα κράτη μέλη μπορούν να διαθέτουν, στη συμφωνία εταιρικής σχέσης ή την αίτηση τροποποίησης ενός προγράμματος, το ποσό του ΕΤΠΑ, του ΕΚΤ+, του Ταμείου Συνοχής και του ΕΤΘΑ που πρόκειται να καταβληθεί στον μηχανισμό InvestEU και να υλοποιηθεί μέσω εγγυήσεων από τον προϋπολογισμό. Το ποσό της συνεισφοράς προς τον μηχανισμό InvestEU δεν υπερβαίνει το 5 % του συνολικού κονδυλίου για κάθε Ταμείο, εκτός από δεόντως αιτιολογημένες περιπτώσεις. Οι εν λόγω συνεισφορές δεν συνιστούν μεταφορές πόρων βάσει του άρθρου 21.

Τα κράτη μέλη μπορούν , σε δεόντως αιτιολογημένες περιπτώσεις και σύμφωνα με το θεσμικό, νομικό και χρηματοοικονομικό τους πλαίσιο, να διαθέτουν, στη συμφωνία εταιρικής σχέσης ή την αίτηση τροποποίησης ενός προγράμματος, το ποσό του ΕΤΠΑ, του ΕΚΤ+, του Ταμείου Συνοχής και του ΕΤΘΑ που πρόκειται να καταβληθεί στον μηχανισμό InvestEU και να υλοποιηθεί μέσω εγγυήσεων από τον προϋπολογισμό. Το ποσό της συνεισφοράς προς τον μηχανισμό InvestEU δεν υπερβαίνει το 5 % του συνολικού κονδυλίου για κάθε Ταμείο, εκτός από δεόντως αιτιολογημένες περιπτώσεις , χωρίς να αποδυναμώνεται η τοπικού χαρακτήρα προσέγγιση των κονδυλίων . Οι εν λόγω συνεισφορές δεν συνιστούν μεταφορές πόρων βάσει του άρθρου 21.

Αιτιολογία

Η εθελοντική μεταφορά πόρων προς τον μηχανισμό InvestEU δεν θα πρέπει να αποδυναμώνει την τοπικού χαρακτήρα προσέγγιση των κονδυλίων της πολιτικής συνοχής και τα καθιερωμένα συστήματα πολυεπίπεδης διακυβέρνησης.

Τροπολογία 23

Άρθρο 11 παράγραφος 1

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Για κάθε ειδικό στόχο, ορίζονται στον παρόντα κανονισμό οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για την αποτελεσματική και αποδοτική υλοποίησή του («αναγκαίοι πρόσφοροι όροι»).

Για κάθε ειδικό στόχο, ορίζονται στον παρόντα κανονισμό οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για την αποτελεσματική και αποδοτική υλοποίησή του («αναγκαίοι πρόσφοροι όροι»).

 

Οι αναγκαίοι πρόσφοροι όροι ισχύουν μόνο στον βαθμό και υπό την προϋπόθεση ότι συμβάλλουν στους συγκεκριμένους στόχους που επιδιώκονται στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων του προγράμματος και ότι μπορούν να επηρεάζονται από τους υπεύθυνους των προγραμμάτων.

Στο παράρτημα III καθορίζονται οριζόντιοι αναγκαίοι πρόσφοροι όροι που ισχύουν για όλους τους ειδικούς στόχους και τα αναγκαία κριτήρια για την αξιολόγηση της πλήρωσής τους.

Λαμβανομένων υπόψη των ανωτέρω , στο παράρτημα III καθορίζονται οριζόντιοι αναγκαίοι πρόσφοροι όροι που ισχύουν για όλους τους ειδικούς στόχους και τα αναγκαία κριτήρια για την αξιολόγηση της πλήρωσής τους.

Στο παράρτημα IV καθορίζονται θεματικοί αναγκαίοι πρόσφοροι όροι για το ΕΤΠΑ, το Ταμείο Συνοχής και το ΕΚΤ+, καθώς και τα αναγκαία κριτήρια για την αξιολόγηση της πλήρωσής τους.

Στο παράρτημα IV καθορίζονται θεματικοί αναγκαίοι πρόσφοροι όροι για το ΕΤΠΑ, το Ταμείο Συνοχής , το ΕΓΤΑΑ και το ΕΚΤ+, καθώς και τα αναγκαία κριτήρια για την αξιολόγηση της πλήρωσής τους.

Αιτιολογία

Παρά το γεγονός ότι οι κανόνες για την τήρηση των εκ των προτέρων όρων έχουν απλουστευθεί, είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί επίσης ότι οι αναγκαίοι πρόσφοροι όροι πρέπει να συνδέονται στενά με τους στόχους της συνθήκης όσον αφορά τα Ταμεία για την πολιτική συνοχής.

Τροπολογία 24

Άρθρο 11 παράγραφος 5

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Οι δαπάνες σε σχέση με πράξεις που συνδέονται με την επίτευξη του ειδικού στόχου δεν είναι δυνατόν να περιληφθούν στις αιτήσεις πληρωμής έως ότου η Επιτροπή ενημερώσει το κράτος μέλος σχετικά με την πλήρωση του αναγκαίου πρόσφορου όρου, σύμφωνα με την παράγραφο 4.

Οι δαπάνες σε σχέση με πράξεις που συνδέονται με την επίτευξη του ειδικού στόχου είναι επίσης δυνατόν να περιληφθούν στις αιτήσεις πληρωμής προτού η Επιτροπή ενημερώσει το κράτος μέλος σχετικά με την πλήρωση του αναγκαίου πρόσφορου όρου, σύμφωνα με την παράγραφο 4 , με την επιφύλαξη της αναστολής της επιστροφής μέχρι την εκπλήρωση του όρου .

[…]

[…]

Αιτιολογία

Παρά το γεγονός ότι οι κανόνες για την τήρηση των εκ των προτέρων όρων έχουν απλουστευθεί, είναι σημαντικό να αποφεύγονται καθυστερήσεις στην εφαρμογή των προγραμμάτων.

Τροπολογία 25

Άρθρο 12 παράγραφος 1

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Το κράτος μέλος καθορίζει πλαίσιο επιδόσεων, το οποίο καθιστά δυνατή την παρακολούθηση, την υποβολή εκθέσεων σχετικά με τις επιδόσεις των προγραμμάτων κατά τη διάρκεια της εφαρμογής τους και την αξιολόγηση των επιδόσεων αυτών, και συμβάλλει στη μέτρηση των συνολικών επιδόσεων των Ταμείων.

Το κράτος μέλος , σε στενή συνεργασία με την αρμόδια διαχειριστική αρχή και με πλήρη σεβασμό του κώδικα δεοντολογίας της εταιρικής σχέσης και της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, καθορίζει πλαίσιο επιδόσεων, το οποίο καθιστά δυνατή την παρακολούθηση, την υποβολή εκθέσεων σχετικά με τις επιδόσεις των προγραμμάτων κατά τη διάρκεια της εφαρμογής τους και την αξιολόγηση των επιδόσεων αυτών, και συμβάλλει στη μέτρηση των συνολικών επιδόσεων των Ταμείων.

[…]

[…]

Αιτιολογία

Η διαχειριστική αρχή είναι αυτή η οποία είναι υπεύθυνη για την προετοιμασία του προγράμματος, καθώς και για τον καθορισμό των επιδόσεων του προγράμματος-πλαισίου.

Τροπολογία 26

Άρθρο 14

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

1.   Για τα προγράμματα που υποστηρίζονται από το ΕΤΠΑ, το ΕΚΤ+ και το Ταμείο Συνοχής, το κράτος μέλος επανεξετάζει κάθε πρόγραμμα, λαμβάνοντας υπόψη τα ακόλουθα στοιχεία:

1.   Για τα προγράμματα που υποστηρίζονται από το ΕΤΠΑ, το ΕΚΤ+ , το ΕΓΤΑΑ και το Ταμείο Συνοχής, το κράτος μέλος προβαίνει σε ενδιάμεση επανεξέταση. Το κράτος μέλος και το εδαφικό επίπεδο που είναι υπεύθυνο για το πρόγραμμα επανεξετάζουν κάθε πρόγραμμα, λαμβάνοντας υπόψη τα ακόλουθα στοιχεία:

α)

τις προκλήσεις που προσδιορίζονται στις σχετικές ειδικές ανά χώρα συστάσεις που θα εγκριθούν το 2024·

α)

τις προκλήσεις που προσδιορίζονται στις σχετικές ειδικές ανά χώρα συστάσεις που θα εγκριθούν το 2024·

β)

την κοινωνικοοικονομική κατάσταση του οικείου κράτους μέλους ή περιφέρειας·

β)

την κοινωνικοοικονομική κατάσταση και τις ανάγκες του οικείου κράτους μέλους και/ ή περιφέρειας·

γ)

την πρόοδο ως προς την επίτευξη των οροσήμων·

γ)

την πρόοδο ως προς την επίτευξη των οροσήμων·

δ)

την έκβαση της τεχνικής προσαρμογής η οποία καθορίζεται στο άρθρο 104 παράγραφος 2, κατά περίπτωση.

δ)

την έκβαση της τεχνικής προσαρμογής η οποία καθορίζεται στο άρθρο 104 παράγραφος 2, κατά περίπτωση.

2.   Ως τις 31 Μαρτίου 2025 το κράτος μέλος υποβάλλει στην Επιτροπή αίτηση τροποποίησης για κάθε πρόγραμμα σύμφωνα με το άρθρο 19 παράγραφος 1. Το κράτος μέλος αιτιολογεί την τροποποίηση με βάση τα στοιχεία που αναφέρονται στην παράγραφο 1.

2.   Ως τις 30 Ιουνίου 2025 , κατά περίπτωση, το κράτος μέλος υποβάλλει στην Επιτροπή αίτηση τροποποίησης για κάθε πρόγραμμα σύμφωνα με το άρθρο 19 παράγραφος 1. Το κράτος μέλος αιτιολογεί την τροποποίηση με βάση τα στοιχεία που αναφέρονται στην παράγραφο 1.

Το αναθεωρημένο πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Το αναθεωρημένο πρόγραμμα περιλαμβάνει:

α)

την κατανομή των χρηματοδοτικών πόρων ανά προτεραιότητα , συμπεριλαμβανομένων των ποσών για τα έτη 2026 και 2027·

α)

την αναθεωρημένη κατανομή των χρηματοδοτικών πόρων ανά προτεραιότητα, συμπεριλαμβανομένων των ποσών για τα έτη 2026 και 2027·

β)

αναθεωρημένους ή νέους στόχους·

β)

αναθεωρημένους ή νέους στόχους·

γ)

τα αναθεωρημένα κονδύλια των χρηματοδοτικών πόρων, που προκύπτουν από την τεχνική προσαρμογή η οποία καθορίζεται στο άρθρο 104 παράγραφος 2, συμπεριλαμβανομένων των ποσών για τα έτη 2025, 2026 και 2027, κατά περίπτωση.

γ)

τα αναθεωρημένα κονδύλια των χρηματοδοτικών πόρων, που προκύπτουν από την τεχνική προσαρμογή η οποία καθορίζεται στο άρθρο 104 παράγραφος 2, συμπεριλαμβανομένων των ποσών για τα έτη 2025, 2026 και 2027, κατά περίπτωση.

3.   Όταν ως αποτέλεσμα της επανεξέτασης υποβάλλεται νέο πρόγραμμα, το σχέδιο χρηματοδότησης βάσει του άρθρου 17 παράγραφος 3 στοιχείο στ) σημείο ii) καλύπτει το συνολικό χρηματοδοτικό κονδύλιο για κάθε Ταμείο από το έτος έγκρισης του προγράμματος.

3.   Όταν ως αποτέλεσμα της επανεξέτασης υποβάλλεται νέο πρόγραμμα, το σχέδιο χρηματοδότησης βάσει του άρθρου 17 παράγραφος 3 στοιχείο στ) σημείο ii) καλύπτει το συνολικό χρηματοδοτικό κονδύλιο για κάθε Ταμείο από το έτος έγκρισης του προγράμματος.

Αιτιολογία

Η ενδιάμεση επανεξέταση θα πρέπει να βασίζεται στις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί για τα κονδύλια ανά κράτος μέλος για ολόκληρη την περίοδο προκειμένου να διασφαλιστεί η προβλεψιμότητα των κεφαλαίων. Η προθεσμία για την υποβολή των τροποποιήσεων ορίζεται πολύ πρώιμα για να διασφαλίζεται ότι τα αποτελέσματα του 2024 μπορούν να ληφθούν επαρκώς υπόψη. Επιπλέον, αίτηση τροποποίησης του προγράμματος υποβάλλεται μόνον όπου κρίνεται αναγκαίο.

Τροπολογία 27

Άρθρο 15 παράγραφος 1

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Η Επιτροπή μπορεί να ζητήσει από ένα κράτος μέλος να επανεξετάσει και να προτείνει τροποποιήσεις των σχετικών προγραμμάτων, στην περίπτωση που αυτό είναι αναγκαίο για τη στήριξη της εφαρμογής των σχετικών συστάσεων του Συμβουλίου.

Η Επιτροπή μπορεί να ζητήσει από ένα κράτος μέλος να επανεξετάσει και να προτείνει τροποποιήσεις των σχετικών προγραμμάτων, στην περίπτωση που αυτό είναι αναγκαίο για τη στήριξη της εφαρμογής των σχετικών συστάσεων του Συμβουλίου οι οποίες είναι κατάλληλες για την επίτευξη των στόχων προαγωγής της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής .

Το αίτημα αυτό μπορεί να υποβληθεί για τους ακόλουθους λόγους:

α)

για τη στήριξη της εφαρμογής σχετικής ειδικής ανά χώρα σύστασης που εκδίδεται βάσει του άρθρου 121 παράγραφος 2 της ΣΛΕΕ και σχετικής σύστασης του Συμβουλίου που εκδίδεται βάσει του άρθρου 148 παράγραφος 4 της ΣΛΕΕ και απευθύνεται στο οικείο κράτος μέλος·

β)

για τη στήριξη της εφαρμογής των σχετικών συστάσεων του Συμβουλίου που απευθύνονται στο οικείο κράτος μέλος και έχουν εκδοθεί σύμφωνα με το άρθρο 7 παράγραφος 2 ή το άρθρο 8 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1176/2011  (1) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, υπό την προϋπόθεση ότι οι τροποποιήσεις αυτές κρίνονται αναγκαίες για τη διόρθωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών

Το αίτημα αυτό μπορεί να υποβληθεί με σκοπό τη στήριξη της εφαρμογής σχετικής ειδικής ανά χώρα σύστασης που εκδίδεται βάσει του άρθρου 121 παράγραφος 2 της ΣΛΕΕ και σχετικής σύστασης του Συμβουλίου που εκδίδεται βάσει του άρθρου 148 παράγραφος 4 της ΣΛΕΕ και απευθύνεται στο οικείο κράτος μέλος.

Αιτιολογία

Πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι τροποποιήσεις των προγραμμάτων που βασίζονται στις ειδικές ανά χώρα συστάσεις είναι κατάλληλες για την επίτευξη των στόχων της συνθήκης όσον αφορά την οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή. Η ΕτΠ αντιτίθεται στους μακροοικονομικούς όρους για την πολιτική συνοχής.

Τροπολογία 28

Άρθρο 15 παράγραφος 2

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Αίτηση της Επιτροπής σε κράτος μέλος σύμφωνα με την παράγραφο 1 δικαιολογείται σε σχέση με την ανάγκη στήριξης της υλοποίησης των σχετικών συστάσεων και αναφέρει τα προγράμματα ή τις προτεραιότητες που θεωρεί ότι επηρεάζονται, καθώς και τη φύση των αναμενόμενων τροποποιήσεων.

Αίτηση της Επιτροπής σε κράτος μέλος σύμφωνα με την παράγραφο 1 δικαιολογείται σε σχέση με την ανάγκη στήριξης της υλοποίησης των σχετικών συστάσεων και αναφέρει τα προγράμματα ή τις προτεραιότητες που θεωρεί ότι επηρεάζονται, καθώς και τη φύση των αναμενόμενων τροποποιήσεων. Τέτοιου είδους αίτηση δεν υποβάλλεται πριν από το 2022 ή μετά από το 2026, ούτε σε σχέση με τα ίδια προγράμματα σε δύο αλλεπάλληλα έτη.

Αιτιολογία

Ο νέος ΚΚΔ θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει χρονικό όριο για αλλαγές παρόμοιο με τη διατύπωση στον τρέχοντα ΚΚΔ.

Τροπολογία 29

Άρθρο 15 παράγραφος 7

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Η Επιτροπή υποβάλλει πρόταση στο Συμβούλιο για αναστολή του συνόλου ή μέρους των αναλήψεων υποχρεώσεων ή των πληρωμών για ένα ή περισσότερα προγράμματα ενός κράτους μέλους στην περίπτωση που:

α)

το Συμβούλιο αποφασίζει σύμφωνα με το άρθρο 126 παράγραφος 8 ή το άρθρο 126 παράγραφος 11 της Συνθήκης ότι ένα κράτος μέλος δεν έχει αναλάβει αποτελεσματική δράση ώστε να διορθώσει το υπερβολικό του έλλειμμα·

β)

το Συμβούλιο εκδίδει δύο διαδοχικές συστάσεις στην ίδια διαδικασία υπερβολικών ανισορροπιών, σύμφωνα με το άρθρο 8 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1176/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου με το σκεπτικό ότι ένα κράτος μέλος υπέβαλε ανεπαρκές σχέδιο διορθωτικής δράσης·

γ)

το Συμβούλιο εκδίδει δύο διαδοχικές αποφάσεις στην ίδια διαδικασία υπερβολικών ανισορροπιών, σύμφωνα με το άρθρο 10 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1176/2011, διά των οποίων διαπιστώνεται η μη συμμόρφωση ενός κράτους μέλους με το σκεπτικό ότι δεν έλαβε τη συνιστώμενη διορθωτική δράση·

δ)

η Επιτροπή συμπεραίνει ότι ένα κράτος μέλος δεν έλαβε μέτρα όπως αναφέρεται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 332/2002 του Συμβουλίου και, κατά συνέπεια, αποφασίζει να μην εγκρίνει την εκταμίευση της οικονομικής βοήθειας που έχει χορηγηθεί στο εν λόγω κράτος μέλος·

ε)

το Συμβούλιο αποφασίζει ότι το κράτος μέλος δεν συμμορφώνεται με το πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής που αναφέρεται στο άρθρο 7 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 472/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, ή με τα μέτρα που ζητεί απόφαση του Συμβουλίου που εκδόθηκε σύμφωνα με το άρθρο 136 παράγραφος 1 της ΣΛΕΕ.

Δίνεται προτεραιότητα στην αναστολή των αναλήψεων υποχρεώσεων (δεσμεύσεων)· οι πληρωμές αναστέλλονται μόνο αν απαιτείται άμεση δράση και σε περιπτώσεις σημαντικής μη συμμόρφωσης. Η αναστολή πληρωμών εφαρμόζεται σε αιτήσεις πληρωμής που υποβλήθηκαν για τα οικεία προγράμματα μετά την ημερομηνία της απόφασης αναστολής.

Η Επιτροπή μπορεί, λόγω εξαιρετικών οικονομικών συγκυριών ή κατόπιν αιτιολογημένου αιτήματος του ενδιαφερόμενου κράτους μέλους, το οποίο υποβάλλεται στην Επιτροπή εντός 10 ημερών από την έκδοση της απόφασης ή της σύστασης που αναφέρεται στο προηγούμενο εδάφιο, να προτείνει στο Συμβούλιο την ακύρωση της αναστολής που αναφέρεται στο ίδιο εδάφιο.

 

Αιτιολογία

Η ΕτΠ αντιτίθεται στους μακροοικονομικούς όρους για την πολιτική συνοχής. Η διαγραφή της παραγράφου 7 θα πρέπει αναγκαστικά να αντικατοπτρίζεται στις αντίστοιχες αλλαγές στις επόμενες παραγράφους του παρόντος άρθρου (διαγραφή των παραγράφων 8 και 10, τροποποίηση των παραγράφων 9 και 11).

Τροπολογία 30

Άρθρο 15 παράγραφος 12

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Η Επιτροπή τηρεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενήμερο σχετικά με την εφαρμογή του παρόντος άρθρου. Ειδικότερα, όταν για ένα κράτος μέλος πληρούται ένας από τους όρους που ορίζονται στην παράγραφο 7, η Επιτροπή ενημερώνει πάραυτα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και παρέχει λεπτομερή στοιχεία σχετικά με τα Ταμεία και τα προγράμματα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο αναστολής αναλήψεων υποχρεώσεων.

Η Επιτροπή τηρεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενήμερο σχετικά με την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να καλέσει την Επιτροπή σε διαρθρωμένο διάλογο σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος άρθρου, λαμβάνοντας υπόψη τη διαβίβαση των πληροφοριών που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να καλέσει την Επιτροπή σε διαρθρωμένο διάλογο σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος άρθρου, λαμβάνοντας υπόψη τη διαβίβαση των πληροφοριών που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να καλέσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών να γνωμοδοτήσει επί του θέματος.

Η Επιτροπή διαβιβάζει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο την πρόταση αναστολής των αναλήψεων υποχρεώσεων ή την πρόταση άρσης της αναστολής.

Η Επιτροπή διαβιβάζει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο την πρόταση αναστολής των αναλήψεων υποχρεώσεων ή την πρόταση άρσης της αναστολής αμέσως μετά την έγκρισή της . Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να καλέσει την Επιτροπή να αιτιολογήσει την πρότασή της.

Αιτιολογία

Ο διαρθρωμένος διάλογος μεταξύ της Επιτροπής και του ΕΚ θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αξιολόγηση των περιφερειακών επιπτώσεων. Με αυτόν τον τρόπο, το ΕΚ θα μπορούσε να καλέσει την ΕτΠ να συμμετάσχει στην εν λόγω συζήτηση. Για την αποφυγή περιττών καθυστερήσεων, η Επιτροπή διαβιβάζει αμέσως την απόφαση.

Τροπολογία 31

Άρθρο 16 παράγραφος 1

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Τα κράτη μέλη καταρτίζουν προγράμματα για την εκτέλεση των Ταμείων για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2021 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2027.

Τα κράτη μέλη ή οι αρμόδιες διαχειριστικές αρχές, σε συνεργασία με τους εταίρους που αναφέρονται στο άρθρο 6, καταρτίζουν προγράμματα για την εκτέλεση των Ταμείων για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2021 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2027. Τα προγράμματα καταρτίζονται σύμφωνα με τον κώδικα δεοντολογίας για την εταιρική σχέση και την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση.

Αιτιολογία

Καλύτερη αποσαφήνιση του σημείου.

Τροπολογία 32

Άρθρο 17

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

[…]

[…]

3.   Κάθε πρόγραμμα:

3.   Κάθε πρόγραμμα:

[…]

[…]

δ)

καθορίζει, για κάθε ειδικό στόχο:

i)

τα σχετικά είδη δράσεων, καθώς και κατάλογο των σχεδιαζόμενων πράξεων στρατηγικής σημασίας, και την αναμενόμενη συμβολή τους στους εν λόγω ειδικούς στόχους και στις μακροπεριφερειακές στρατηγικές και τις στρατηγικές για τις θαλάσσιες λεκάνες, ανάλογα με την περίπτωση·

δ)

καθορίζει, για κάθε ειδικό στόχο:

i)

τα σχετικά είδη δράσεων, καθώς και ενδεικτικό κατάλογο των σχεδιαζόμενων πράξεων στρατηγικής σημασίας, και την αναμενόμενη συμβολή τους στους εν λόγω ειδικούς στόχους και στις μακροπεριφερειακές στρατηγικές και τις στρατηγικές για τις θαλάσσιες λεκάνες, ανάλογα με την περίπτωση·

 

[…]

 

[…]

 

iv)

τα ιδιαίτερα στοχευόμενα εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της προβλεπόμενης χρήσης των ολοκληρωμένων εδαφικών επενδύσεων, της τοπικής ανάπτυξης με την πρωτοβουλία τοπικών κοινοτήτων ή άλλων εδαφικών εργαλείων·

 

iv)

τα ιδιαίτερα στοχευόμενα εδάφη , βάσει των στρατηγικών εγγράφων που εκπονούνται σε εθνικό και σε περιφερειακό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης της προβλεπόμενης χρήσης των ολοκληρωμένων εδαφικών επενδύσεων, της τοπικής ανάπτυξης με την πρωτοβουλία τοπικών κοινοτήτων ή άλλων εδαφικών εργαλείων·

[…]

[…]

ζ)

ορίζει τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη συμμετοχή των σχετικών εταίρων που αναφέρονται στο άρθρο 6 στην κατάρτιση του προγράμματος και τον ρόλο των εν λόγω εταίρων για την υλοποίηση, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση του προγράμματος·

ζ)

ορίζει τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη συμμετοχή των σχετικών εταίρων που αναφέρονται στο άρθρο 6 στην κατάρτιση του προγράμματος και τον ρόλο των εν λόγω εταίρων για την υλοποίηση, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση του προγράμματος σύμφωνα με τις αρχές της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης και του Ευρωπαϊκού κώδικα δεοντολογίας για την εταιρική σχέση·

[…]

[…]

7.    Το κράτος μέλος κοινοποιεί στην Επιτροπή τυχόν αλλαγές στις πληροφορίες που αναφέρονται στην παράγραφο 3 στοιχείο ι), χωρίς να απαιτείται τροποποίηση του προγράμματος.

7.   Η αρμόδια διαχειριστική αρχή κοινοποιεί στην Επιτροπή τυχόν αλλαγές στον ενδεικτικό κατάλογο των σχεδιαζόμενων πράξεων στρατηγικής σημασίας, που αναφέρονται στην παράγραφο 3) στοιχείο δ) σημείο i), καθώς και τις πληροφορίες που αναφέρονται στο στοιχείο δ) σημεία iii) και vii) και στο στοιχείο ι) της παραγράφου 3 , χωρίς να απαιτείται τροποποίηση του προγράμματος.

Αιτιολογία

Για να αυξηθεί η ευελιξία, οι κατάλογοι δεν πρέπει να οριστικοποιούνται στην αρχή του προγράμματος. Για την ενίσχυση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης και την αποφυγή καθυστερήσεων στην υλοποίηση των προγραμμάτων, οι διαχειριστικές αρχές που είναι αρμόδιες για την εφαρμογή των Ταμείων —μετά από την έγκριση της επιτροπής παρακολούθησης— πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να κοινοποιούν αλλαγές ορισμένων μερών του προγράμματος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τροπολογία 33

Άρθρο 17 παράγραφος 6

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Για τα προγράμματα στο πλαίσιο του ΕΤΠΑ, του ΕΚΤ+ και του Ταμείου Συνοχής που υποβάλλονται σύμφωνα με το άρθρο 16, ο πίνακας που αναφέρεται στην παράγραφο 3 στοιχείο στ) σημείο ii) περιλαμβάνει τα ποσά μόνο για τα έτη 2021 έως 2025 .

Για τα προγράμματα στο πλαίσιο του ΕΤΠΑ, του ΕΚΤ+ και του Ταμείου Συνοχής που υποβάλλονται σύμφωνα με το άρθρο 16, ο πίνακας που αναφέρεται στην παράγραφο 3 στοιχείο στ) σημείο ii) περιλαμβάνει τα ποσά για τα έτη 2021 έως 2027, εκ των οποίων τα ποσά για τα έτη 2026-2027 είναι ενδεικτικά και μόνο, εν αναμονή των αποτελεσμάτων της ενδιάμεσης επανεξέτασης που αναφέρεται στο άρθρο 14 .

Αιτιολογία

Για να συνδυαστεί η δυνατότητα ανακατανομής στο πλαίσιο των προγραμμάτων μετά την ενδιάμεση επανεξέταση με την ασφάλεια των κονδυλίων για το σύνολο της περιόδου, προτείνεται να δηλώνεται σαφώς ότι η κατανομή για τα έτη 2026-2027 είναι ενδεικτική.

Τροπολογία 34

Άρθρο 18

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

1.   Η Επιτροπή αξιολογεί το πρόγραμμα και τη συμμόρφωσή του με τον παρόντα κανονισμό και με τους ειδικούς για κάθε Ταμείο κανονισμούς, καθώς και τη συνέπεια με τη συμφωνία εταιρικής σχέσης. Η Επιτροπή στην αξιολόγησή της λαμβάνει ιδίως υπόψη τις σχετικές ειδικές ανά χώρα συστάσεις.

1.   Η Επιτροπή αξιολογεί το πρόγραμμα και τη συμμόρφωσή του με τον παρόντα κανονισμό και με τους ειδικούς για κάθε Ταμείο κανονισμούς, καθώς και τη συνέπεια με τη συμφωνία εταιρικής σχέσης. Η Επιτροπή στην αξιολόγησή της λαμβάνει ιδίως υπόψη τις σχετικές ειδικές ανά χώρα συστάσεις , εφόσον είναι συναφείς προς τους στόχους των ταμείων .

2.   Η Επιτροπή μπορεί να υποβάλει παρατηρήσεις εντός τριών μηνών από την ημερομηνία υποβολής του προγράμματος από το κράτος μέλος.

2.   Η Επιτροπή μπορεί να υποβάλει παρατηρήσεις εντός τριών μηνών από την ημερομηνία υποβολής του προγράμματος από το κράτος μέλος , με βάση όλες τις σχετικές πληροφορίες .

3.   Το κράτος μέλος επανεξετάζει το πρόγραμμα, λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν από την Επιτροπή.

3.   Το κράτος μέλος επανεξετάζει το πρόγραμμα, σύμφωνα με τον κώδικα δεοντολογίας για την εταιρική σχέση και την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν από την Επιτροπή.

Αιτιολογία

Οι ειδικές ανά χώρα συστάσεις είναι παραδεκτές, εφόσον συνιστούν το αποτέλεσμα της εφαρμογής της αρχής της εταιρικής σχέσης που χρησιμοποιήθηκε για την κατάρτισή τους.

Τροπολογία 35

Άρθρο 19 παράγραφος 1

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Το κράτος μέλος μπορεί να υποβάλει αιτιολογημένη αίτηση τροποποίησης ενός προγράμματος μαζί με το τροποποιημένο πρόγραμμα, αναφέροντας τις αναμενόμενες επιπτώσεις της συγκεκριμένης τροποποίησης στην επίτευξη των στόχων.

Το κράτος μέλος μπορεί να υποβάλει αιτιολογημένη αίτηση τροποποίησης ενός προγράμματος , ύστερα από διαβούλευση με τις οικείες τοπικές και περιφερειακές αρχές και δυνάμει του άρθρου 6, μαζί με το τροποποιημένο πρόγραμμα, αναφέροντας τις αναμενόμενες επιπτώσεις της συγκεκριμένης τροποποίησης στην επίτευξη των στόχων.

Αιτιολογία

Οι τοπικές και περιφερειακές αρχές θα πρέπει να συμμετέχουν στην αναθεώρηση του προγράμματος.

Τροπολογία 36

Άρθρο 19 παράγραφος 2

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Η Επιτροπή αξιολογεί την τροποποίηση και τη συμμόρφωσή της με τον παρόντα κανονισμό και τους ειδικούς για κάθε Ταμείο κανονισμούς, συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων σε εθνικό επίπεδο, και μπορεί να υποβάλει παρατηρήσεις εντός τριών μηνών από την υποβολή του τροποποιημένου προγράμματος.

Η Επιτροπή αξιολογεί την τροποποίηση και τη συμμόρφωσή της με τον παρόντα κανονισμό και τους ειδικούς για κάθε Ταμείο κανονισμούς, συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων σε εθνικό επίπεδο, και μπορεί να υποβάλει παρατηρήσεις εντός ενός μηνός από την υποβολή του τροποποιημένου προγράμματος. Το κράτος μέλος παρέχει στην Επιτροπή όλες τις απαραίτητες συμπληρωματικές πληροφορίες.

Αιτιολογία

Η διαδικασία τροποποίησης των επιχειρησιακών προγραμμάτων πρέπει επίσης να συμπληρώνεται με τη δυνατότητα παροχής από το κράτος μέλος όλων των αναγκαίων πληροφοριών στην Επιτροπή.

Τροπολογία 37

Άρθρο 19 παράγραφος 3

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Το κράτος μέλος επανεξετάζει το τροποποιημένο πρόγραμμα και λαμβάνει υπόψη τις παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν από την Επιτροπή.

Το κράτος μέλος επανεξετάζει το τροποποιημένο πρόγραμμα, λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν από την Επιτροπή.

Αιτιολογία

Η συνεκτίμηση των παρατηρήσεων που διατυπώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αποτελεί αντικείμενο διαπραγματεύσεων, δεδομένου ότι δεν είναι δεσμευτικές.

Τροπολογία 38

Άρθρο 19 παράγραφος 4

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Η Επιτροπή εγκρίνει την τροποποίηση προγράμματος το αργότερο εντός έξι μηνών από την υποβολή της από το κράτος μέλος.

Η Επιτροπή εγκρίνει την τροποποίηση προγράμματος το αργότερο εντός τριών μηνών από την υποβολή της από το κράτος μέλος.

Αιτιολογία

Πρέπει να μειωθεί ο χρόνος έγκρισης για να επιταχυνθεί η διαδικασία.

Τροπολογία 39

Άρθρο 19 παράγραφος 5

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Το κράτος μέλος μπορεί να μεταφέρει κατά τη διάρκεια της περιόδου προγραμματισμού ποσό έως το 5 % του αρχικού κονδυλίου μιας προτεραιότητας και, το πολύ έως το 3 % του προϋπολογισμού του προγράμματος σε άλλη προτεραιότητα του ίδιου Ταμείου του ίδιου προγράμματος. Για τα προγράμματα που υποστηρίζονται από το ΕΤΠΑ και το ΕΚΤ+, η μεταφορά αφορά μόνο κονδύλια για την ίδια κατηγορία περιφέρειας.

Το κράτος μέλος , με πλήρη σεβασμό του κώδικα δεοντολογίας για την εταιρική σχέση και την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, μπορεί να μεταφέρει κατά τη διάρκεια της περιόδου προγραμματισμού ποσό έως το 10 % του αρχικού κονδυλίου μιας προτεραιότητας και, το πολύ έως το 5 % του προϋπολογισμού του προγράμματος σε άλλη προτεραιότητα του ίδιου Ταμείου του ίδιου προγράμματος.

[…]

[…]

Αιτιολογία

Η αύξηση του ορίου έως το 5 % θα στηρίξει την ευελιξία. Για το ΕΤΠΑ και το ΕΚΤ + οι μεταφορές κονδυλίων θα πρέπει να αφορούν την ίδια κατηγορία περιφέρειας (όπως προβλέπεται στην αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής).

Τροπολογία 40

Άρθρο 20

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

1.   Το ΕΤΠΑ, το ΕΚΤ+ και το Ταμείο Συνοχής μπορούν να παρέχουν από κοινού στήριξη για προγράμματα στο πλαίσιο του στόχου «Επενδύσεις στην απασχόληση και την ανάπτυξη».

1.   Το ΕΤΠΑ, το ΕΚΤ+, το Ταμείο Συνοχής και, για την ΤΑΠΤΚ (τοπική ανάπτυξη με πρωτοβουλία των τοπικών κοινοτήτων) και τις ΟΕΕ (ολοκληρωμένες εδαφικές επενδύσεις), το ΕΓΤΑΑ μπορούν να παρέχουν από κοινού στήριξη για προγράμματα στο πλαίσιο του στόχου «Επενδύσεις στην απασχόληση και την ανάπτυξη».

2.   Το ΕΤΠΑ και το ΕΚΤ+ μπορούν να χρηματοδοτούν, με συμπληρωματικό τρόπο και με την επιφύλαξη ορίου 10 % της στήριξης από τα εν λόγω Ταμεία για κάθε προτεραιότητα ενός προγράμματος, το σύνολο ή μέρος μιας πράξης της οποίας οι δαπάνες είναι επιλέξιμες για στήριξη από το άλλο Ταμείο βάσει των κανόνων επιλεξιμότητας που ισχύουν για το εν λόγω Ταμείο, υπό την προϋπόθεση ότι αυτού του είδους οι δαπάνες είναι απαραίτητες για την εφαρμογή.

2.   Το ΕΤΠΑ, το ΕΚΤ+ και, για την ΤΑΠΤΚ (τοπική ανάπτυξη με πρωτοβουλία των τοπικών κοινοτήτων) και τις ΟΕΕ (ολοκληρωμένες εδαφικές επενδύσεις), το ΕΓΤΑΑ μπορούν να χρηματοδοτούν, με συμπληρωματικό τρόπο και με την επιφύλαξη ορίου 10 % της στήριξης από τα εν λόγω Ταμεία για κάθε προτεραιότητα ενός προγράμματος, το σύνολο ή μέρος μιας πράξης της οποίας οι δαπάνες είναι επιλέξιμες για στήριξη από το άλλο Ταμείο βάσει των κανόνων επιλεξιμότητας που ισχύουν για το εν λόγω Ταμείο, υπό την προϋπόθεση ότι αυτού του είδους οι δαπάνες είναι απαραίτητες για την εφαρμογή.

Αιτιολογία

Δυστυχώς, ακόμη και με την αποσύνδεση του ΕΓΤΑΑ από το πλαίσιο των ΕΔΕΤ, η ολοκληρωμένη εδαφική ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένου του ΕΓΤΑΑ, θα πρέπει να συνεχιστεί τουλάχιστον για τις ΟΕΕ και την ΤΑΠΤΚ.

Τροπολογία 41

Άρθρο 21 παράγραφος 1

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Τα κράτη μέλη μπορούν να ζητήσουν τη μεταφορά έως και 5 % χρηματοδοτικών κονδυλίων του προγράμματος από οποιοδήποτε Ταμείο προς οποιοδήποτε άλλο Ταμείο υπό καθεστώς επιμερισμένης διαχείρισης ή προς οποιοδήποτε μέσο υπό καθεστώς άμεσης ή έμμεσης διαχείρισης.

Τα κράτη μέλη, σύμφωνα με το θεσμικό, νομικό και χρηματοοικονομικό τους πλαίσιο, σε συμφωνία με τη διαχειριστική αρχή και με πλήρη σεβασμό του κώδικα δεοντολογίας για την εταιρική σχέση και της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, μπορούν να ζητήσουν τη μεταφορά έως και 5 % χρηματοδοτικών κονδυλίων του προγράμματος από οποιοδήποτε Ταμείο προς οποιοδήποτε άλλο Ταμείο υπό καθεστώς άμεσης, έμμεσης ή επιμερισμένης διαχείρισης για έργα που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τη συνοχή, με εξαίρεση το πρόγραμμα στήριξης των μεταρρυθμίσεων .

Αιτιολογία

Δεδομένης της συνολικής μείωσης των πόρων της πολιτικής συνοχής, τα κράτη μέλη δεν θα πρέπει να ενθαρρύνονται να αποσύρουν ακόμη περισσότερους πόρους από τα έργα της πολιτικής συνοχής με κατεύθυνση προγράμματα τα οποία μπορεί μεν να είναι απλούστερα στη διαχείριση, αλλά δεν έχουν σχέση με τη συνοχή.

Τροπολογία 42

Άρθρο 22

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Το κράτος μέλος υποστηρίζει την ολοκληρωμένη εδαφική ανάπτυξη μέσω στρατηγικών εδαφικής και τοπικής ανάπτυξης υπό τις ακόλουθες μορφές:

Το κράτος μέλος υποστηρίζει την ολοκληρωμένη εδαφική ανάπτυξη -κάτι το οποίο απαιτεί τη χρήση όλων των Ταμείων (συμπεριλαμβανομένου του ΕΓΤΑΑ)- μέσω στρατηγικών εδαφικής και τοπικής ανάπτυξης υπό τις ακόλουθες μορφές:

α)

ολοκληρωμένες εδαφικές επενδύσεις·

α)

ολοκληρωμένες εδαφικές επενδύσεις·

β)

τοπική ανάπτυξη με την πρωτοβουλία τοπικών κοινοτήτων·

β)

τοπική ανάπτυξη με την πρωτοβουλία τοπικών κοινοτήτων·

γ)

άλλο εδαφικό εργαλείο το οποίο υποστηρίζει πρωτοβουλίες που σχεδιάστηκαν από το κράτος μέλος για επενδύσεις που προγραμματίστηκαν για το ΕΤΠΑ στο πλαίσιο του στόχου πολιτικής που αναφέρεται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 στοιχείο ε) .

γ)

άλλο εδαφικό εργαλείο το οποίο υποστηρίζει πρωτοβουλίες που σχεδιάστηκαν από τις διαχειριστικές αρχές των προγραμμάτων για επενδύσεις που προγραμματίστηκαν για το ΕΤΠΑ στο πλαίσιο όλων των στόχων πολιτικής που αναφέρονται στο άρθρο 4 παράγραφος 1.

Αιτιολογία

Κατά την τρέχουσα περίοδο προγραμματισμού, τα εδαφικά εργαλεία αναπτύσσονται από τις διαχειριστικές αρχές, επίσης σε περιφερειακό επίπεδο. Τα εν λόγω εργαλεία βασίζονται στα έγγραφα στρατηγικής και είναι καλά προσαρμοσμένα στις τοπικές και τις περιφερειακές ανάγκες.

Η αποτελεσματική εφαρμογή των εδαφικών εργαλείων συνεπάγεται τη χρήση διαφορετικών ταμείων (όχι μόνο του ΕΤΠΑ) προκειμένου να αυξηθούν οι συνέργειες και ο συντονισμός.

Τροπολογία 43

Άρθρο 23

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

1.   Οι εδαφικές στρατηγικές που εφαρμόζονται σύμφωνα με τα στοιχεία α) ή γ) του άρθρου 22 περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

1.    Η διαχειριστική αρχή διασφαλίζει ότι οι εδαφικές στρατηγικές που εφαρμόζονται σύμφωνα με τα στοιχεία α) ή γ) του άρθρου 22 περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

α)

τη γεωγραφική περιοχή που καλύπτει η στρατηγική·

α)

τη γεωγραφική περιοχή που καλύπτει η στρατηγική·

β)

ανάλυση των αναπτυξιακών αναγκών και του αναπτυξιακού δυναμικού της περιοχής·

β)

ανάλυση των αναπτυξιακών αναγκών και του αναπτυξιακού δυναμικού της περιοχής·

γ)

περιγραφή μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης για την αντιμετώπιση των διαπιστωμένων αναπτυξιακών αναγκών και του αναπτυξιακού δυναμικού·

γ)

περιγραφή μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης για την αντιμετώπιση των διαπιστωμένων αναπτυξιακών αναγκών και του αναπτυξιακού δυναμικού·

δ)

περιγραφή της συμμετοχής των εταίρων σύμφωνα με το άρθρο 6 στην κατάρτιση και την εφαρμογή της στρατηγικής.

δ)

περιγραφή της συμμετοχής των εταίρων σύμφωνα με το άρθρο 6 στην κατάρτιση και την εφαρμογή της στρατηγικής.

Επίσης, μπορούν να περιέχουν κατάλογο των πράξεων που θα χρηματοδοτηθούν.

Επίσης, μπορούν να περιέχουν κατάλογο των πράξεων που θα χρηματοδοτηθούν.

2.   Οι εδαφικές στρατηγικές συντάσσονται υπό την ευθύνη των αντίστοιχων αστικών, τοπικών ή άλλων εδαφικών αρχών ή φορέων.

2.   Οι εδαφικές στρατηγικές συντάσσονται υπό την ευθύνη των αντίστοιχων αστικών, τοπικών , περιφερειακών ή άλλων εδαφικών αρχών ή φορέων.

3.   Αν ο κατάλογος των πράξεων που θα χρηματοδοτηθούν δεν έχει περιληφθεί στην εδαφική στρατηγική, οι αντίστοιχες αστικές, τοπικές ή άλλες εδαφικές αρχές ή φορείς πραγματοποιούν την επιλογή ή συμμετέχουν στην επιλογή των πράξεων.

Οι επιλεγμένες πράξεις συμμορφώνονται με την εδαφική στρατηγική.

3.   Αν ο κατάλογος των πράξεων που θα χρηματοδοτηθούν δεν έχει περιληφθεί στην εδαφική στρατηγική, οι αντίστοιχες αστικές, τοπικές , περιφερειακές ή άλλες εδαφικές αρχές ή φορείς πραγματοποιούν την επιλογή ή συμμετέχουν στην επιλογή των πράξεων.

Οι επιλεγμένες πράξεις συμμορφώνονται με την εδαφική στρατηγική.

4 .   Αν μια αστική, τοπική ή άλλη τοπική αρχή ή φορέας εκτελεί καθήκοντα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της διαχειριστικής αρχής, εκτός από την επιλογή των πράξεων, η αρχή ορίζεται από τη διαχειριστική αρχή ως ενδιάμεσος φορέας.

4.    Κατά την εκπόνηση των εδαφικών στρατηγικών, οι οντότητες που αναφέρονται στο άρθρο 23 παράγραφος 2 συνεργάζονται με τις αρμόδιες διαχειριστικές αρχές, όσον αφορά το πεδίο εφαρμογής των πράξεων που θα χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του σχετικού προγράμματος.

5 .   Η στήριξη μπορεί να παρέχεται για την κατάρτιση και τον σχεδιασμό των εδαφικών στρατηγικών.

5 .   Αν μια αστική, τοπική , περιφερειακή ή άλλη τοπική αρχή ή φορέας εκτελεί καθήκοντα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της διαχειριστικής αρχής, εκτός από την επιλογή των πράξεων, η αρχή ορίζεται από τη διαχειριστική αρχή ως ενδιάμεσος φορέας.

 

6 .   Η στήριξη μπορεί να παρέχεται για την κατάρτιση και τον σχεδιασμό των εδαφικών στρατηγικών.

Αιτιολογία

Είναι απαραίτητο να αναφερθεί και να ενισχυθεί ο ρόλος της διαχειριστικής αρχής, η οποία συνιστά την αρμόδια οντότητα για την υλοποίηση του επιχειρησιακού προγράμματος, κατά τη διαδικασία ανάπτυξης των εδαφικών στρατηγικών, οι οποίες συνιστούν ένα μέσο για την επίτευξη των στόχων των επιχειρησιακού προγράμματος.

Θα πρέπει να γίνεται αναφορά στο κείμενο και στις περιφερειακές αρχές, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της ΕτΠ COTER-VI/031, βάσει της οποίας το γεγονός ότι «[κ]ατά τη διαδικασία εφαρμογής, δεν λαμβάνονται επαρκώς υπόψη οι αρμοδιότητες και οι εξουσίες των αρμόδιων για την επιλογή δραστηριοτήτων οργανισμών» είναι ένα από τα κύρια εμπόδια για την υλοποίηση των ολοκληρωμένων εδαφικών επενδύσεων.

Είναι απαραίτητο να αναφερθεί και να ενισχυθεί ο ρόλος της διαχειριστικής αρχής κατά την προετοιμασία των εδαφικών στρατηγικών. Ειδικότερα, αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει την υποχρέωση εκπόνησης στρατηγικών με στόχο τη συνεργασία με την αρμόδια διαχειριστική αρχή, καθώς και τη χορήγηση στη διαχειριστική αρχή της αρμοδιότητας να συντονίζει αυτές τις στρατηγικές με το πεδίο εφαρμογής του εκάστοτε επιχειρησιακού προγράμματος

Τροπολογία 44

Άρθρο 25 παράγραφος 1

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Το ΕΤΠΑ, το ΕΚΤ+ και το ΕΤΘΑ μπορούν να στηρίζουν την τοπική ανάπτυξη με πρωτοβουλία των τοπικών κοινοτήτων.

Το ΕΤΠΑ, το ΕΚΤ+ , το ΕΓΤΑΑ, το οποίο εντάσσεται στο πρόγραμμα LEADER, και το ΕΤΘΑ μπορούν να στηρίζουν την τοπική ανάπτυξη με πρωτοβουλία των τοπικών κοινοτήτων.

Αιτιολογία

Θα πρέπει να περιλαμβάνεται και το ΕΓΤΑΑ κατά την υποστήριξη δράσεων ΤΑΠΤΚ και LEADER.

Τροπολογία 45

Άρθρο 27 παράγραφος 2

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Οι διαχειριστικές αρχές εξασφαλίζουν ότι οι ομάδες τοπικής δράσης είτε επιλέγουν έναν εταίρο στο εσωτερικό της ομάδας ως επικεφαλής εταίρο για τα διοικητικά και δημοσιονομικά θέματα είτε συγκροτούνται νόμιμα σε μια κοινή δομή.

Οι διαχειριστικές αρχές εξασφαλίζουν ότι οι ομάδες τοπικής δράσης συγκροτούνται νόμιμα σε μια κοινή δομή.

Αιτιολογία

Η εμπειρία έχει καταδείξει ότι είναι δύσκολο για τη διαχειριστική αρχή να επιλέξει επικεφαλής εταίρο εάν η ομάδα τοπικής δράσης δεν προτείνει μια κοινή νομική οντότητα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι τοπικές ομάδες δράσης φέρουν υψηλό επίπεδο ευθύνης και, κατά συνέπεια, ευθύνονται επίσης για τυχόν σφάλματα, θα πρέπει να υποχρεώνονται να συγκροτούνται νόμιμα σε δομή.

Τροπολογία 46

Άρθρο 31 παράγραφος 2

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Το ποσοστό των κονδυλίων που επιστρέφεται για την τεχνική βοήθεια έχει οι εξής:

Το ποσοστό των κονδυλίων που επιστρέφεται για την τεχνική βοήθεια έχει οι εξής:

α)

για την υποστήριξη από το ΕΤΠΑ στο πλαίσιο του στόχου «Επενδύσεις στην απασχόληση και την ανάπτυξη», και για την υποστήριξη από το Ταμείο Συνοχής: 2,5  % ·

α)

για την υποστήριξη από το ΕΤΠΑ στο πλαίσιο του στόχου «Επενδύσεις στην απασχόληση και την ανάπτυξη», και για την υποστήριξη από το Ταμείο Συνοχής: 5 % ·

β)

για την υποστήριξη από το ΕΚΤ+: 4 % και για τα προγράμματα δυνάμει του άρθρου 4 παράγραφος 1 στοιχείο γ) σημείο vii) του κανονισμού ΕΚΤ+: 5 %·

β)

για την υποστήριξη από το ΕΚΤ+: 5 %·;

γ)

για την υποστήριξη από το ΕΤΘΑ: 6 %·

γ)

για την υποστήριξη από το ΕΓΤΑΑ: 5 %·

δ)

για την υποστήριξη από το ΤΑΜΕ, το ΤΕΑ και το ΜΔΣΘ: 6 %.

δ)

για την υποστήριξη από το ΕΤΘΑ: 6 %·

 

ε)

για την υποστήριξη από το ΤΑΜΕ, το ΤΕΑ και το ΜΔΣΘ: 6 %.

Αιτιολογία

Το κατ’ αποκοπή ποσοστό (5 %) για τεχνική βοήθεια θα πρέπει επίσης να καλύπτει το ΕΚΤ+.

Τροπολογία 47

Άρθρο 33 παράγραφος 1

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Το κράτος μέλος συγκροτεί επιτροπή για να παρακολουθεί την εφαρμογή του προγράμματος («επιτροπή παρακολούθησης») εντός τριών μηνών από την ημερομηνία κοινοποίησης στο οικείο κράτος μέλος της απόφασης με την οποία εγκρίνεται το πρόγραμμα.

Το κράτος μέλος συγκροτεί , σε συμφωνία με την αρμόδια διαχειριστική αρχή, επιτροπή σύμφωνα με τον κώδικα δεοντολογίας για την εταιρική σχέση και την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και με το θεσμικό, νομικό και χρηματοοικονομικό του πλαίσιο για να παρακολουθεί την εφαρμογή του προγράμματος («επιτροπή παρακολούθησης») εντός τριών μηνών από την ημερομηνία κοινοποίησης στο οικείο κράτος μέλος της απόφασης με την οποία εγκρίνεται το πρόγραμμα.

[…]

[…]

Αιτιολογία

Απαιτείται αναφορά στο θεσμικό, νομικό και χρηματοδοτικό πλαίσιο στα κράτη μέλη και στον κώδικα δεοντολογίας για να διασφαλιστεί η επαρκής συμμετοχή των ΤΠΑ και των ενδιαφερόμενων μερών. Καθώς η επιτροπή παρακολούθησης συγκροτείται για να παρακολουθεί ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, η διαχειριστική αρχή πρέπει να είναι υπεύθυνη για τη συγκρότησή της.

Τροπολογία 48

Άρθρο 33 παράγραφος 4

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Το κράτος μέλος δημοσιεύει τον εσωτερικό κανονισμό της επιτροπής παρακολούθησης και όλα τα δεδομένα και τις πληροφορίες που ανταλλάσσονται με την επιτροπή παρακολούθησης στον ιστότοπο που αναφέρεται στο άρθρο 44 παράγραφος 1.

Η διαχειριστική αρχή δημοσιεύει τον εσωτερικό κανονισμό της επιτροπής παρακολούθησης και όλα τα δεδομένα και τις πληροφορίες σχετικά με το έργο της επιτροπής παρακολούθησης στον ιστότοπο που αναφέρεται στο άρθρο 44 παράγραφος 1 ή υποδεικνύει τον σύνδεσμο προς τον σχετικό δικτυακό τόπο όπου διατίθενται όλα τα δεδομένα και οι αντίστοιχες πληροφορίες .

Αιτιολογία

Τα δεδομένα και οι πληροφορίες σχετικά με τις επιτροπές παρακολούθησης για την τρέχουσα περίοδο προγραμματισμού δημοσιεύονται στους σχετικούς δικτυακούς τόπους που συγκροτούνται ειδικά για αυτόν τον σκοπό. Η εν λόγω ορθή πρακτική θα πρέπει να συνεχιστεί κατά την περίοδο 2021-2027.

Τροπολογία 49

Άρθρο 35 παράγραφος 1 σημείο στ)

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Η επιτροπή παρακολούθησης εξετάζει:

Η επιτροπή παρακολούθησης εξετάζει:

[…]

[…]

στ)

την υλοποίηση δράσεων επικοινωνίας και προβολής·

στ)

την υλοποίηση δράσεων επικοινωνίας και προβολής σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τη στρατηγική επικοινωνίας·

[…]

[…]

Αιτιολογία

Προτείνεται να διατηρηθεί η στρατηγική επικοινωνίας και η έγκριση και τροποποίησή της από την επιτροπή παρακολούθησης του επιχειρησιακού προγράμματος.

Τροπολογία 50

Άρθρο 35 παράγραφος 1, να προστεθεί νέο στοιχείο μετά το στοιχείο θ)

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Η επιτροπή παρακολούθησης εξετάζει:

Η επιτροπή παρακολούθησης εξετάζει:

[…]

[…]

 

ι)

τη μεθοδολογία και τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για την επιλογή των πράξεων, συμπεριλαμβανομένων τυχόν σχετικών αλλαγών, με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 27 παράγραφος 3 στοιχεία β), γ) και δ)·

Αιτιολογία

Δεν θα πρέπει να απαιτείται έγκριση της επιτροπής παρακολούθησης για τη μεθοδολογία και τα κριτήρια επιλογής, διαφορετικά παρεμποδίζονται οι εργασίες της διαχειριστικής αρχής.

Τροπολογία 51

Άρθρο 35 παράγραφος 2

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Η επιτροπή παρακολούθησης εγκρίνει:

Η επιτροπή παρακολούθησης εγκρίνει:

α)

τη μεθοδολογία και τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για την επιλογή των πράξεων, συμπεριλαμβανομένων τυχόν σχετικών αλλαγών, έπειτα από διαβούλευση με την Επιτροπή σύμφωνα με το άρθρο 67 παράγραφος 2, με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 27 παράγραφος 3 στοιχεία β), γ) και δ)·

α)

τις ετήσιες εκθέσεις επιδόσεων για τα προγράμματα που υποστηρίζονται από το ΕΤΘΑ, το ΤΑΜ, το ΤΕΑ και το ΜΔΣΘ, και την τελική έκθεση επιδόσεων για τα προγράμματα που υποστηρίζονται από το ΕΤΠΑ, το ΕΚΤ+ και το Ταμείο Συνοχής·

β)

τις ετήσιες εκθέσεις επιδόσεων για τα προγράμματα που υποστηρίζονται από το ΕΤΘΑ, το ΤΑΜ, το ΤΕΑ και το ΜΔΣΘ, και την τελική έκθεση επιδόσεων για τα προγράμματα που υποστηρίζονται από το ΕΤΠΑ, το ΕΚΤ+ και το Ταμείο Συνοχής·

β)

το σχέδιο αξιολόγησης και κάθε τροποποίησή του·

γ)

το σχέδιο αξιολόγησης και κάθε τροποποίησή του·

γ)

κάθε πρόταση της διαχειριστικής αρχής για τροποποίηση προγράμματος, με εξαίρεση τις μεταφορές σύμφωνα με το άρθρο 19 παράγραφος 5 και το άρθρο 21.

δ)

κάθε πρόταση της διαχειριστικής αρχής για τροποποίηση προγράμματος, μεταξύ άλλων, για μεταφορές σύμφωνα με το άρθρο 19 παράγραφος 5 και το άρθρο 21.

δ)

αλλαγές στον ενδεικτικό κατάλογο των σχεδιαζόμενων πράξεων στρατηγικής σημασίας, που αναφέρονται στην παράγραφο 3 στοιχείο δ) σημείο i) του άρθρου 17, καθώς και τις πληροφορίες που αναφέρονται στο στοιχείο δ) σημεία iii) και vii) και στο στοιχείο ι) της παραγράφου 3 του άρθρου 17.

 

ε)

τη στρατηγική επικοινωνίας του επιχειρησιακού προγράμματος και κάθε τροποποίησή της.

Αιτιολογία

Δεν θα πρέπει να απαιτείται έγκριση της επιτροπής παρακολούθησης για αλλαγές προγράμματος υπό μορφή μετατοπίσεων μεταξύ των αξόνων προτεραιότητας στο πλαίσιο της ευελιξίας του 5 % (ή του 10 %), διαφορετικά η διαχειριστική αρχή στερείται της δυνατότητας έγκαιρων προσαρμογών. Το σύστημα ευελιξίας χάνει σε αποτελεσματικότητα.

Τροπολογία 52

Άρθρο 37 παράγραφος 1

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Η διαχειριστική αρχή διαβιβάζει με ηλεκτρονικό τρόπο στην Επιτροπή τα σωρευτικά δεδομένα για κάθε πρόγραμμα έως τις 31 Ιανουαρίου, τις 31 Μαρτίου, τις 31 Μαΐου, τις 31 Ιουλίου , τις 30 Σεπτεμβρίου και τις 30 Νοεμβρίου κάθε έτους, σύμφωνα με το υπόδειγμα που παρατίθεται στο παράρτημα VII.

Η διαχειριστική αρχή διαβιβάζει με ηλεκτρονικό τρόπο στην Επιτροπή τα σωρευτικά δεδομένα για κάθε πρόγραμμα έως τις 31 Ιανουαρίου, τις 31 Ιουλίου και τις 31 Οκτωβρίου κάθε έτους, σύμφωνα με το υπόδειγμα που παρατίθεται στο παράρτημα VII.

Η πρώτη διαβίβαση πραγματοποιείται έως τις 31 Ιανουαρίου 2022 και η τελευταία έως τις 31 Ιανουαρίου 2030.

Η πρώτη διαβίβαση πραγματοποιείται έως τις 31 Ιανουαρίου 2022 και η τελευταία έως τις 31 Ιανουαρίου 2030.

Για τα προγράμματα βάσει του άρθρου 4 παράγραφος 1 στοιχείο γ) σημείο vii) του κανονισμού ΕΚΤ+, τα δεδομένα διαβιβάζονται σε ετήσια βάση έως τις 30 Νοεμβρίου.

Για τα προγράμματα βάσει του άρθρου 4 παράγραφος 1 στοιχείο γ) σημείο vii) του κανονισμού ΕΚΤ+, τα δεδομένα διαβιβάζονται σε ετήσια βάση έως τις 30 Νοεμβρίου.

Αιτιολογία

Η διαβίβαση δεδομένων 6 φορές τον χρόνο προκαλεί σημαντική διοικητική επιβάρυνση και θα πρέπει να μειωθεί σε 3 φορές τον χρόνο, όπως συνέβαινε στο πλαίσιο του τρέχοντος ΚΚΔ.

Τροπολογία 53

Άρθρο 43 παράγραφος 1

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

[…]

[…]

Ο συντονιστής επικοινωνίας συμμετέχει στις δραστηριότητες προβολής, διαφάνειας και επικοινωνίας των ακόλουθων οργανισμών:

Ο συντονιστής επικοινωνίας συμμετέχει στις δραστηριότητες προβολής, διαφάνειας και επικοινωνίας των ακόλουθων οργανισμών:

α)

των αντιπροσωπειών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των Γραφείων Συνδέσμου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα κράτη μέλη· καθώς και των κέντρων πληροφόρησης Europe Direct και άλλων δικτύων· εκπαιδευτικών και ερευνητικών ιδρυμάτων·

α)

των αντιπροσωπειών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των Γραφείων Συνδέσμου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα κράτη μέλη· καθώς και των κέντρων πληροφόρησης Europe Direct και άλλων δικτύων· εκπαιδευτικών και ερευνητικών ιδρυμάτων·

β)

άλλων σχετικών εταίρων και οργανισμών.

β)

τοπικών και περιφερειακών αρχών που συμμετέχουν στην υλοποίηση των προγραμμάτων·

 

γ)

άλλων σχετικών εταίρων και οργανισμών.

Αιτιολογία

Ο ΚΚΔ θα πρέπει να ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ όλων των επιπέδων διακυβέρνησης που συμμετέχουν στην υλοποίηση και επικοινωνία των προγραμμάτων.

Τροπολογία 54

Άρθρο 43 παράγραφος 2

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Κάθε διαχειριστική αρχή ορίζει έναν αρμόδιο επικοινωνίας για κάθε πρόγραμμα αρμόδιος επικοινωνίας του προγράμματος»).

Κάθε διαχειριστική αρχή ορίζει έναν αρμόδιο επικοινωνίας για ένα ή περισσότερα προγράμματα αρμόδιοι επικοινωνίας του προγράμματος»).

Αιτιολογία

Για να υποστηριχθεί η ενσωμάτωση των κονδυλίων με σκοπό την επίτευξη μιας πιο ολιστικής προσέγγισης που θα βασίζεται σε αυξημένες συνέργειες, θα πρέπει να είναι δυνατός ο ορισμός ενός αρμοδίου για πολλά προγράμματα. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε επίσης να διασφαλιστεί μια πιο συνεκτική επικοινωνία μεταξύ των κονδυλίων.

Τροπολογία 55

Άρθρο 43 παράγραφος 3

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Η Επιτροπή μεριμνά για τη λειτουργία ενός δικτύου το οποίο θα περιλαμβάνει τους συντονιστές επικοινωνίας, τους αρμόδιους επικοινωνίας των προγραμμάτων και τους εκπροσώπους της Επιτροπής, με στόχο την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις δραστηριότητες προβολής, διαφάνειας και επικοινωνίας.

Η Επιτροπή μεριμνά για τη λειτουργία ενός δικτύου το οποίο θα περιλαμβάνει τους συντονιστές επικοινωνίας, τους αρμόδιους επικοινωνίας των προγραμμάτων , τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών και τους εκπροσώπους της Επιτροπής, με στόχο την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις δραστηριότητες προβολής, διαφάνειας και επικοινωνίας.

Αιτιολογία

Η Επιτροπή έχει αναλάβει το καθήκον να διαχειρίζεται ένα δίκτυο επικοινωνιακών φορέων το οποίο θα πρέπει να περιλαμβάνει και την ΕτΠ για τη διασφάλιση συνεργειών και συνεργασίας.

Τροπολογία 56

Άρθρο 44, νέα παράγραφος μετά την παράγραφο 1

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

 

Οι διαχειριστικές αρχές καταρτίζουν μία στρατηγική επικοινωνίας για κάθε επιχειρησιακό πρόγραμμα. Είναι δυνατόν να καταρτιστεί μία κοινή στρατηγική επικοινωνίας για περισσότερα επιχειρησιακά προγράμματα. Η στρατηγική επικοινωνίας λαμβάνει υπόψη το μέγεθος του εν λόγω επιχειρησιακού προγράμματος ή των εν λόγω επιχειρησιακών προγραμμάτων, σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας.

Η στρατηγική επικοινωνίας περιλαμβάνει τα στοιχεία που ορίζονται στο παράρτημα VIII.

Το κράτος μέλος και η διαχειριστική αρχή διασφαλίζουν ότι τα μέτρα πληροφόρησης και επικοινωνίας εφαρμόζονται σύμφωνα με τη στρατηγική επικοινωνίας, με στόχο να βελτιωθεί η προβολή και η αλληλεπίδραση με τους πολίτες, και ότι με τα μέτρα αυτά επιδιώκεται η ευρύτερη δυνατή κάλυψη από μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Αιτιολογία

Η στρατηγική επικοινωνίας αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο κατά τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της υποχρέωσης προβολής και επικοινωνίας, που η ανάδειξή τους είναι τόσο επιθυμητή σήμερα. Η παντελής κατάργησή της συνεπάγεται τη δημιουργία αβεβαιότητας όσον αφορά την εφαρμογή των μέτρων αυτών, καθώς και το ενδεχόμενο να μην υπάρχει η παραμικρή ομοιογένεια μεταξύ των διαφόρων υπηρεσιών και φορέων που εμπλέκονται στην επίτευξή τους.

Τροπολογία 57

Άρθρο 44 παράγραφος 2

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Η διαχειριστική αρχή δημοσιεύει στον ιστότοπο που αναφέρεται στην παράγραφο 1 , το αργότερο έναν μήνα πριν από τη δημοσίευση της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων, συνοπτική παρουσίαση των προγραμματισμένων και δημοσιευμένων προσκλήσεων υποβολής προτάσεων, συμπεριλαμβανομένων των ακόλουθων δεδομένων:

Η διαχειριστική αρχή δημοσιεύει στον ιστότοπο που αναφέρεται στην παράγραφο 1 συνοπτική παρουσίαση των προγραμματισμένων και δημοσιευμένων προσκλήσεων υποβολής προτάσεων, συμπεριλαμβανομένων των ακόλουθων δεδομένων:

[…]

[…]

Αιτιολογία

Οι διατάξεις κατ’ εφαρμογή του άρθρου 44 παράγραφος 2 ενδέχεται να οδηγήσουν σε καθυστερήσεις υλοποίησης, περιορίζοντας ταυτόχρονα την ευελιξία των διαχειριστικών αρχών.

Ως εκ τούτου, προτείνεται η κατάργηση της διάταξης η οποία παραπέμπει στην αξιολόγηση των επιμέρους διοικήσεων την επιλογή των πλέον κατάλληλων μέσων για τη διασφάλιση της ευρύτερης προβολής των δυνατοτήτων χρηματοδότησης.

Εναλλακτικά, εάν κρίνεται απαραίτητο να διατηρηθεί η προαναφερόμενη διάταξη, απαιτείται η χρονική στιγμή της δημοσίευσης να μην είναι προκαθορισμένη, αλλά να επαφίεται στην απόφαση των διαχειριστικών αρχών, ούτως ώστε να διασφαλίζεται συνοχή με τον προγραμματισμό της υλοποίησης.

Τροπολογία 58

Νέο άρθρο μετά το άρθρο 44

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

 

1.     Η στρατηγική επικοινωνίας που έχει σχεδιαστεί από τη διαχειριστική αρχή υποβάλλεται στην επιτροπή παρακολούθησης για έγκριση, σύμφωνα με το άρθρο 35 παράγραφος 2 στοιχείο ε), το αργότερο έξι μήνες μετά την έγκριση του επιχειρησιακού προγράμματος ή των επιχειρησιακών προγραμμάτων για τα οποία πρόκειται.

 

Όταν καταρτίζεται μία κοινή στρατηγική επικοινωνίας για πολλά επιχειρησιακά προγράμματα που αφορά πολλές επιτροπές παρακολούθησης, το κράτος μέλος μπορεί να ορίζει μια επιτροπή παρακολούθησης, κατόπιν διαβούλευσης με τις υπόλοιπες συναφείς επιτροπές παρακολούθησης, η οποία θα είναι υπεύθυνη για την έγκριση της κοινής στρατηγικής επικοινωνίας, καθώς και των ενδεχόμενων μετέπειτα τροποποιήσεων της εν λόγω στρατηγικής.

 

Όπου κρίνεται απαραίτητο, το κράτος μέλος ή οι διαχειριστικές αρχές μπορούν να προβαίνουν στην τροποποίηση της στρατηγικής επικοινωνίας κατά τη διάρκεια της περιόδου προγραμματισμού. Η τροποποιημένη στρατηγική επικοινωνίας υποβάλλεται από τη διαχειριστική αρχή στην επιτροπή παρακολούθησης προς έγκριση σύμφωνα με το άρθρο 35 παράγραφος 2 στοιχείο ε).

 

2.     Κατά παρέκκλιση από το τρίτο εδάφιο της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, η διαχειριστική αρχή ενημερώνει την/τις υπεύθυνη/-ες επιτροπή/-ές παρακολούθησης, τουλάχιστον μία φορά κατ’ έτος, για την πρόοδο της υλοποίησης της στρατηγικής επικοινωνίας, όπως ορίζεται στο άρθρο 35 παράγραφος 1 στοιχείο στ), και για την ανάλυση των αποτελεσμάτων της, καθώς και για τις δραστηριότητες πληροφόρησης και επικοινωνίας και για τα μέτρα ενίσχυσης της προβολής των Ταμείων από τα οποία πρόκειται να καταβληθούν κονδύλια κατά το επόμενο έτος. Η επιτροπή παρακολούθησης γνωμοδοτεί σχετικά με τις δραστηριότητες και τα μέτρα που προβλέπονται για το επόμενο έτος, καθώς και για τρόπους ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας των δραστηριοτήτων επικοινωνίας που απευθύνονται στο ευρύ κοινό.

Αιτιολογία

Προτείνεται να διατηρηθεί η διαδικασία έγκρισης, τροποποίησης και παρακολούθησης της στρατηγικής επικοινωνίας, λόγω των καλών επιδόσεών της κατά την περίοδο 2014-2020 και επειδή θα δίνει τη δυνατότητα στην Επιτροπή να βασίζει τον έλεγχό της σε ένα έγγραφο οργανωμένο και προσβάσιμο, που θα τη διευκολύνει στο έργο της εποπτείας της.

Τροπολογία 59

Άρθρο 50 παράγραφος 2 στοιχείο β)

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

β)

διαιρώντας τις πλέον πρόσφατες τεκμηριωμένες μηνιαίες ακαθάριστες δαπάνες απασχόλησης με τον μηνιαίο χρόνο εργασίας του συγκεκριμένου προσώπου, σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική νομοθεσία στην οποία παραπέμπει η σύμβαση εργασίας.

β)

διαιρώντας τις πλέον πρόσφατες τεκμηριωμένες μηνιαίες ακαθάριστες δαπάνες απασχόλησης με τον μηνιαίο χρόνο εργασίας του συγκεκριμένου προσώπου, σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική νομοθεσία ή συλλογικές συμβάσεις όπου παραπέμπει η σύμβαση εργασίας.

Αιτιολογία

Αναφορά στη βάση μιας σύμβασης εργασίας.

Τροπολογία 60

Άρθρο 52 παράγραφος 2

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Τα χρηματοδοτικά μέσα παρέχουν υποστήριξη στους τελικούς αποδέκτες μόνο για νέες επενδύσεις οι οποίες αναμένεται να είναι οικονομικά βιώσιμες, για παράδειγμα μέσω της παραγωγής εσόδων ή της επίτευξης εξοικονόμησης, και δεν βρίσκουν επαρκή χρηματοδότηση από πηγές της αγοράς.

Τα χρηματοδοτικά μέσα παρέχουν υποστήριξη στους τελικούς αποδέκτες μόνο για επενδύσεις οι οποίες αναμένεται να είναι οικονομικά βιώσιμες, για παράδειγμα μέσω της παραγωγής εσόδων ή της επίτευξης εξοικονόμησης, και δεν βρίσκουν επαρκή χρηματοδότηση από τις διαθέσιμες πηγές της αγοράς.

Αιτιολογία

Τα χρηματοδοτικά μέσα πρέπει να χρησιμοποιούνται όχι μόνο για νέες επενδύσεις, αλλά για επενδύσεις γενικά οι οποίες είναι οικονομικά βιώσιμες και εφόσον οι διαθέσιμες πηγές της αγοράς δεν μπορούν να παράσχουν τη χρηματοδότηση.

Τροπολογία 61

Άρθρο 52, νέα παράγραφος μετά την παράγραφο 6

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

 

Σε περίπτωση που τα χρηματοδοτικά μέσα παρέχουν χρηματοδοτική στήριξη προς τις επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, η στήριξη αυτή έχει στόχο τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, την παροχή κεφαλαίων εκκίνησης, δηλαδή, αρχικά κεφάλαια και κεφάλαια έναρξης επιχείρησης, κεφάλαια επέκτασης, κεφάλαια για την ενίσχυση των γενικών δραστηριοτήτων της επιχείρησης, ή της υλοποίησης νέων έργων, της διείσδυσης σε νέες αγορές ή της ανάπτυξης νέων αγαθών/υπηρεσιών από υφιστάμενες επιχειρήσεις, με την επιφύλαξη των εφαρμοστέων κανόνων της Ένωσης περί κρατικών ενισχύσεων και, σύμφωνα με τους ειδικούς κανόνες για κάθε Ταμείο. Η στήριξη μπορεί να περιλαμβάνει επενδύσεις τόσο σε υλικά όσο και σε άυλα πάγια περιουσιακά στοιχεία, καθώς και κεφάλαια κίνησης εντός των ορίων των ισχυόντων κανόνων της Ένωσης περί κρατικών ενισχύσεων και με στόχο την προσέλκυση κεφαλαίων του ιδιωτικού τομέα για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει τις δαπάνες μεταφοράς των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας σε επιχειρήσεις υπό την προϋπόθεση ότι η μεταφορά αυτή πραγματοποιείται μεταξύ ανεξάρτητων επενδυτών.

Αιτιολογία

Ο νέος ΚΚΔ θα πρέπει επίσης να αναφέρεται στον ευρύ ορισμό της επένδυσης όπως και ο τρέχων ΚΚΔ.

Τροπολογία 62

Άρθρο 53 παράγραφος 2

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Τα χρηματοδοτικά μέσα που τελούν υπό την ευθύνη της διαχειριστικής αρχής μπορούν να συσταθούν ως ένα από τα ακόλουθα:

α)

επένδυση πόρων του προγράμματος στο κεφάλαιο νομικής οντότητας·

β)

ανεξάρτητες χρηματοδοτικές μονάδες ή διαχειριστικοί λογαριασμοί στο πλαίσιο ενός ιδρύματος.

Τα χρηματοδοτικά μέσα που τελούν υπό την ευθύνη της διαχειριστικής αρχής μπορούν να συσταθούν ως ένα από τα ακόλουθα:

α)

επένδυση πόρων του προγράμματος στο κεφάλαιο νομικής οντότητας·

β)

ανεξάρτητες χρηματοδοτικές μονάδες ή διαχειριστικοί λογαριασμοί στο πλαίσιο ενός ιδρύματος.

Η διαχειριστική αρχή επιλέγει τον φορέα υλοποίησης ενός χρηματοδοτικού μέσου.

Η διαχειριστική αρχή επιλέγει τον φορέα υλοποίησης ενός χρηματοδοτικού μέσου σύμφωνα με το άρθρο 67 .

Αν ο οργανισμός που επιλέχθηκε από τη διαχειριστική αρχή υλοποιεί ταμείο χαρτοφυλακίου, ο οργανισμός αυτός μπορεί με τη σειρά του να επιλέξει περαιτέρω οργανισμούς για την υλοποίηση ενός ειδικού ταμείου.

Αν ο οργανισμός που επιλέχθηκε από τη διαχειριστική αρχή υλοποιεί ταμείο χαρτοφυλακίου, ο οργανισμός αυτός μπορεί με τη σειρά του να επιλέξει περαιτέρω οργανισμούς για την υλοποίηση ενός ειδικού ταμείου.

Αιτιολογία

Προκειμένου να διασφαλιστεί η υλοποίηση των χρηματοδοτικών μέσων με γνώμονα την αγορά και να μετριαστούν οι κίνδυνοι ελέγχου για την επιλογή του φορέα υλοποίησης ενός χρηματοδοτικού μέσου, η εναρμόνιση με το άρθρο 67 είναι ζωτικής σημασίας. Σύμφωνα με την παρούσα τροπολογία, θα πρέπει επίσης να τροποποιηθούν η αιτιολογική σκέψη 44, το άρθρο 62 παράγραφος 3 και το άρθρο 67 παράγραφος 4.

Τροπολογία 63

Άρθρο 53 παράγραφος 6

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Η εθνική συγχρηματοδότηση ενός προγράμματος παρέχεται είτε από τη διαχειριστική αρχή είτε στο επίπεδο των ταμείων χαρτοφυλακίου, είτε στο επίπεδο των ειδικών ταμείων , είτε στο επίπεδο των επενδύσεων σε τελικούς αποδέκτες, σύμφωνα με τους ειδικούς για κάθε Ταμείο κανόνες. Όταν η εθνική συγχρηματοδότηση παρέχεται στο επίπεδο των επενδύσεων σε τελικούς δικαιούχους, ο φορέας υλοποίησης των χρηματοδοτικών μέσων τηρεί αποδεικτικά έγγραφα που αποδεικνύουν την επιλεξιμότητα των υποκείμενων δαπανών.

Η εθνική συγχρηματοδότηση ενός προγράμματος παρέχεται είτε από τη διαχειριστική αρχή είτε από ταμεία χαρτοφυλακίου, είτε από ειδικά ταμεία, είτε από ιδιώτες επενδυτές ή από τελικούς αποδέκτες, σύμφωνα με τους ειδικούς για κάθε Ταμείο κανόνες. Όταν η εθνική συγχρηματοδότηση παρέχεται από το ή στο επίπεδο των επενδύσεων σε τελικούς δικαιούχους, ο φορέας υλοποίησης των χρηματοδοτικών μέσων τηρεί αποδεικτικά έγγραφα που αποδεικνύουν την επιλεξιμότητα των υποκείμενων δαπανών.

Αιτιολογία

Δεν υπάρχει λόγος να εξαιρείται η ιδία συνεισφορά του τελικού αποδέκτη ως επιλέξιμη εθνική συγχρηματοδότηση, εφόσον πρόκειται να χρηματοδοτήσει την ίδια επένδυση. Κάθε τέτοια εξαίρεση συνιστά αδικαιολόγητο περιορισμό των όρων επιλεξιμότητας σε σύγκριση με τις επιχορηγήσεις.

Τροπολογία 64

Άρθρο 59 παράγραφος 3

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Οι παράγραφοι 1 και 2 δεν εφαρμόζονται σε κάθε πράξη η οποία επιφέρει διακοπή παραγωγικής δραστηριότητας εξαιτίας μη δόλιας πτώχευσης.

Οι παράγραφοι 1 και 2 δεν εφαρμόζονται στις συνεισφορές σε ή από χρηματοδοτικά μέσα και σε κάθε πράξη η οποία επιφέρει διακοπή μιας παραγωγικής δραστηριότητας εξαιτίας μη δόλιας πτώχευσης.

Αιτιολογία

Οι πράξεις που αποτελούν αντικείμενο χρηματοδοτικών μέσων θα πρέπει να εξαιρούνται ρητά από τις διατάξεις σχετικά με τη διάρκεια των πράξεων. Η παρέκκλιση αυτή εισήχθη με επιτυχία τόσο κατά την περίοδο προγραμματισμού 2007-2013 όσο και κατά την περίοδο 2014-2020.

Τροπολογία 65

Άρθρο 63 παράγραφος 7

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι όλες οι ανταλλαγές πληροφοριών μεταξύ των δικαιούχων και των αρχών του προγράμματος πραγματοποιούνται μέσω συστημάτων ηλεκτρονικής ανταλλαγής δεδομένων σύμφωνα με το παράρτημα XII.

Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι , όπου ενδείκνυται, οι ανταλλαγές πληροφοριών μεταξύ των δικαιούχων και των αρχών του προγράμματος μπορούν να πραγματοποιούνται μέσω συστημάτων ηλεκτρονικής ανταλλαγής δεδομένων σύμφωνα με το παράρτημα XII.

[…]

[…]

Αιτιολογία

Επιβάλλεται περιττή επιβάρυνση όταν απαιτείται όλες οι ανταλλαγές δεδομένων να πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα.

Τροπολογία 66

Άρθρο 64 παράγραφος 4

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

[…]

[…]

γ)

η Επιτροπή διαβιβάζει στην αρμόδια αρχή του κράτους μέλους τα προκαταρκτικά πορίσματα του λογιστικού ελέγχου σε τουλάχιστον μία από τις επίσημες γλώσσες της Ένωσης , το αργότερο 3 μήνες μετά την τελευταία ημέρα του ελέγχου·

γ)

η Επιτροπή διαβιβάζει στην αρμόδια αρχή του κράτους μέλους τα προκαταρκτικά πορίσματα του λογιστικού ελέγχου σε τουλάχιστον μία από τις γλώσσες του οικείου κράτους μέλους , το αργότερο 3 μήνες μετά την τελευταία ημέρα του ελέγχου·

δ)

η Επιτροπή διαβιβάζει την έκθεση του λογιστικού ελέγχου σε τουλάχιστον μία από τις επίσημες γλώσσες της Ένωσης , το αργότερο 3 μήνες από την ημερομηνία κατά την οποία λαμβάνει πλήρη απάντηση από την αρμόδια αρχή του κράτους μέλους σχετικά με τα προκαταρκτικά πορίσματα του λογιστικού ελέγχου.

δ)

η Επιτροπή διαβιβάζει την έκθεση του λογιστικού ελέγχου σε τουλάχιστον μία από τις γλώσσες του οικείου κράτους μέλους , το αργότερο 3 μήνες από την ημερομηνία κατά την οποία λαμβάνει πλήρη απάντηση από την αρμόδια αρχή του κράτους μέλους σχετικά με τα προκαταρκτικά πορίσματα του λογιστικού ελέγχου.

[…]

[…]

Αιτιολογία

Θα συμβάλει στην επιτάχυνση της εφαρμογής εφόσον οι αρμόδιες αρχές, εάν είναι απαραίτητο, δεν θα χρειάζεται να περιμένουν για επιπλέον μετάφραση.

Τροπολογία 67

Άρθρο 67 παράγραφος 2

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής, η διαχειριστική αρχή προβαίνει σε διαβουλεύσεις με την Επιτροπή και λαμβάνει υπόψη τα σχόλιά της πριν από την αρχική υποβολή των κριτηρίων επιλογής στην επιτροπή παρακολούθησης και πριν από τυχόν μεταγενέστερες τροποποιήσεις αυτών των κριτηρίων.

 

Αιτιολογία

Οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες η Επιτροπή μπορεί να ζητήσει να εκφέρει γνώμη σχετικά με τα κριτήρια επιλογής είναι ασαφείς. Αυτό παρεμποδίζει την αυτονομία και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων της διαχειριστικής αρχής.

Τροπολογία 68

Άρθρο 84 παράγραφος 2

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Η προχρηματοδότηση για κάθε Ταμείο καταβάλλεται σε ετήσιες δόσεις πριν από την 1η Ιουλίου κάθε έτους, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια, ως εξής:

α)

2021: 0,5  % ·

β)

2022: 0,5  % ·

γ)

2023: 0,5  % ·

δ)

2024: 0,5  % ·

ε)

2025: 0,5  % ·

στ)

2026: 0,5  % ·

Η προχρηματοδότηση για κάθε Ταμείο καταβάλλεται σε ετήσιες δόσεις πριν από την 1η Ιουλίου κάθε έτους, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια, ως εξής:

α)

2021: 2 % ·

β)

2022: 2 % ·

γ)

2023: 2 % ·

δ)

2024: 2 % ·

ε)

2025: 2 % ·

στ)

2026: 2 % ·

Εάν ένα πρόγραμμα εγκριθεί μετά την 1η Ιουλίου 2021, οι προ της έγκρισης δόσεις καταβάλλονται κατά το έτος της έγκρισης.

Εάν ένα πρόγραμμα εγκριθεί μετά την 1η Ιουλίου 2021, οι προ της έγκρισης δόσεις καταβάλλονται κατά το έτος της έγκρισης.

Αιτιολογία

Σε σύγκριση με τον τρέχοντα ΚΚΔ, το ετήσιο ποσό προχρηματοδότησης μειώνεται υπερβολικά στον νέο ΚΚΔ.

Τροπολογία 69

Άρθρο 85 παράγραφος 4

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 3 στοιχείο α), εφαρμόζονται τα εξής:

Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 3 στοιχείο α), εφαρμόζονται τα εξής:

α)

όταν η συνεισφορά της Ένωσης πραγματοποιείται σύμφωνα με το άρθρο 46 στοιχείο α), τα ποσά που περιλαμβάνονται στην αίτηση πληρωμής είναι τα ποσά που δικαιολογούνται από την πρόοδο στην εκπλήρωση όρων ή την επίτευξη αποτελεσμάτων, σύμφωνα με την απόφαση που αναφέρεται στο άρθρο 89 παράγραφος 2·

α)

όταν η συνεισφορά της Ένωσης πραγματοποιείται σύμφωνα με το άρθρο 46 στοιχείο α), τα ποσά που περιλαμβάνονται στην αίτηση πληρωμής είναι τα ποσά που δικαιολογούνται από την πρόοδο στην εκπλήρωση όρων ή την επίτευξη αποτελεσμάτων, σύμφωνα με την απόφαση που αναφέρεται στο άρθρο 89 παράγραφος 2·

β)

όταν η συνεισφορά της Ένωσης πραγματοποιείται σύμφωνα με το άρθρο 46 στοιχεία γ), δ) και ε), τα ποσά που περιλαμβάνονται στην αίτηση πληρωμής είναι τα ποσά που καθορίζονται σύμφωνα με την απόφαση που αναφέρεται στο άρθρο 88 παράγραφος 3·

β)

όταν η συνεισφορά της Ένωσης πραγματοποιείται σύμφωνα με το άρθρο 46 στοιχεία γ), δ) και ε), τα ποσά που περιλαμβάνονται στην αίτηση πληρωμής είναι τα ποσά που καθορίζονται σύμφωνα με την απόφαση που αναφέρεται στο άρθρο 88 παράγραφος 3·

γ)

για τις μορφές επιχορηγήσεων που αναφέρονται στο άρθρο 48 παράγραφος 1 στοιχεία β), γ) και δ), τα ποσά που περιλαμβάνονται στην αίτηση πληρωμής είναι τα στοιχεία κόστους που υπολογίζονται επί της εφαρμοζόμενης βάσης.

γ)

για τις μορφές επιχορηγήσεων που αναφέρονται στο άρθρο 48 παράγραφος 1 στοιχεία β), γ) και δ), τα ποσά που περιλαμβάνονται στην αίτηση πληρωμής είναι τα στοιχεία κόστους που υπολογίζονται επί της εφαρμοζόμενης βάσης·

 

δ)

στην περίπτωση κρατικών ενισχύσεων, η αίτηση πληρωμής μπορεί να περιλαμβάνει προκαταβολές που καταβάλλονται στον δικαιούχο από τον φορέα που χορηγεί την ενίσχυση, υπό την προϋπόθεση ότι οι προκαταβολές αυτές δεν υπερβαίνουν το 40 % του συνολικού ποσού της ενίσχυσης που χορηγείται στον δικαιούχο για μια δεδομένη πράξη.

Αιτιολογία

Ο τρέχων ΚΚΔ προβλέπει, στο άρθρο 131 παράγραφος 4 στοιχείο α), τη δυνατότητα καταβολής προκαταβολών ύψους έως 40 %. Η επιλογή αυτή πρέπει να διατηρηθεί στον νέο ΚΚΔ.

Τροπολογία 70

Άρθρο 86

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

[…]

[…]

2.   Όταν εφαρμόζονται χρηματοδοτικά μέσα σύμφωνα με το άρθρο 53 παράγραφος 3 , οι αιτήσεις πληρωμής που περιλαμβάνουν δαπάνες για χρηματοδοτικά μέσα υποβάλλονται σύμφωνα με τους ακόλουθους όρους :

α)

το ποσό που περιλαμβάνεται στην πρώτη αίτηση πληρωμής πρέπει να έχει καταβληθεί στα χρηματοδοτικά μέσα και μπορεί να ανέρχεται μέχρι το 25 % του συνολικού ποσού των συνεισφορών προγραμμάτων που έχουν δεσμευθεί για τα χρηματοδοτικά μέσα βάσει της σχετικής συμφωνίας χρηματοδότησης, σύμφωνα με τη σχετική προτεραιότητα και κατηγορία περιφέρειας, κατά περίπτωση·

β)

το ποσό που περιλαμβάνεται σε μεταγενέστερες αιτήσεις πληρωμής οι οποίες υποβάλλονται κατά την περίοδο επιλεξιμότητας περιλαμβάνει τις επιλέξιμες δαπάνες που αναφέρονται στο άρθρο 62 παράγραφος 1.

2.   Όταν εφαρμόζονται χρηματοδοτικά μέσα σύμφωνα με το άρθρο 53 παράγραφος 2 , οι αιτήσεις πληρωμής περιλαμβάνουν δαπάνες για τη σύσταση χρηματοδοτικών μέσων ή τη συνεισφορά σε αυτά .

3.     Το ποσό που περιλαμβάνεται στην πρώτη αίτηση πληρωμής και το οποίο αναφέρεται στην παράγραφο 2 στοιχείο α) διαγράφεται από τους λογαριασμούς της Επιτροπής το αργότερο κατά την τελική λογιστική χρήση.

Δηλώνεται χωριστά στις αιτήσεις πληρωμής.

 

Αιτιολογία

Κατά την περίοδο 2014-2020, η συνεισφορά από πρόγραμμα σε χρηματοδοτικά μέσα περιορίζει την ευελιξία των θεσμοθετημένων μέσων καθώς και τη δυνατότητα ταυτόχρονης δρομολόγησης πολλών χρηματοπιστωτικών προϊόντων. Η προτεινόμενη τροπολογία βασίζεται στις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόστηκαν κατά την περίοδο 2007-2013.

Τροπολογία 71

Άρθρο 88 παράγραφος 2

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

[…]

[…]

γ)

τους κανόνες σχετικά με τις αντίστοιχες μοναδιαίες δαπάνες και τα αντίστοιχα κατ’ αποκοπή ποσά που εφαρμόζονται στις πολιτικές της Ένωσης για παρόμοιο τύπο πράξης·

γ)

τους κανόνες σχετικά με τις αντίστοιχες μοναδιαίες δαπάνες, τα αντίστοιχα κατ’ αποκοπή ποσά και τους αντίστοιχους κατ’ αποκοπή συντελεστές που εφαρμόζονται στις πολιτικές της Ένωσης για παρόμοιο τύπο πράξης·

δ)

τους κανόνες σχετικά με τις αντίστοιχες μοναδιαίες δαπάνες και τα αντίστοιχα κατ’ αποκοπή ποσά που εφαρμόζονται στο πλαίσιο συστημάτων για επιχορηγήσεις που χρηματοδοτούνται εξολοκλήρου από το κράτος μέλος για παρόμοιο τύπο πράξης.

δ)

τους κανόνες σχετικά με τις αντίστοιχες μοναδιαίες δαπάνες, τα αντίστοιχα κατ’ αποκοπή ποσά και τους αντίστοιχους κατ’ αποκοπή συντελεστές που εφαρμόζονται στο πλαίσιο συστημάτων για επιχορηγήσεις που χρηματοδοτούνται εξολοκλήρου από το κράτος μέλος για παρόμοιο τύπο πράξης.

Αιτιολογία

Για τη συνάφεια του άρθρου.

Τροπολογία 72

Άρθρο 99 παράγραφος 1

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Η Επιτροπή αποδεσμεύει κάθε ποσό σ’ ένα πρόγραμμα το οποίο δεν έχει χρησιμοποιηθεί για προχρηματοδότηση σύμφωνα με το άρθρο 84 ή για το οποίο δεν έχει υποβληθεί αίτηση πληρωμής σύμφωνα με τα άρθρα 85 και 86 έως τις 26 Δεκεμβρίου του δεύτερου ημερολογιακού έτους που έπεται του έτους των δημοσιονομικών δεσμεύσεων για τα έτη 2021 έως 2026.

Η Επιτροπή αποδεσμεύει κάθε ποσό σ’ ένα πρόγραμμα το οποίο δεν έχει χρησιμοποιηθεί για προχρηματοδότηση σύμφωνα με το άρθρο 84 ή για το οποίο δεν έχει υποβληθεί αίτηση πληρωμής σύμφωνα με τα άρθρα 85 και 86 έως τις 31 Δεκεμβρίου του τρίτου ημερολογιακού έτους που έπεται του έτους των δημοσιονομικών δεσμεύσεων για τα έτη 2021 έως 2026.

Σε περίπτωση διακοπής της πληρωμής σε νομική ή προληπτική βάση, επίσης εφαρμόζεται παράταση.

Αιτιολογία

Οι κανόνες αποδέσμευσης δεν πρέπει να συντομευθούν, αλλά να παραμείνουν στο ν+3, δεδομένων των τρεχουσών δυσκολιών πολλών τοπικών και περιφερειακών αρχών να παράσχουν επαρκή συγχρηματοδότηση. Επίσης, η προθεσμία πρέπει να οριστεί στο τέλος του έτους.

Τροπολογία 73

Άρθρο 103 παράγραφος 2

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Η Επιτροπή εκδίδει απόφαση, μέσω εκτελεστικής πράξης, με την οποία ορίζεται η ετήσια κατανομή των συνολικών πόρων ανά κράτος μέλος στο πλαίσιο του στόχου «Επενδύσεις στην απασχόληση και την ανάπτυξη», ανά κατηγορία περιφερειών, μαζί με τον κατάλογο των επιλέξιμων περιφερειών, σύμφωνα με τη μεθοδολογία που ορίζεται στο παράρτημα XXII.

Η Επιτροπή εκδίδει απόφαση, μέσω εκτελεστικής πράξης, με την οποία ορίζεται η ετήσια κατανομή των συνολικών πόρων ανά κράτος μέλος στο πλαίσιο του στόχου «Επενδύσεις στην απασχόληση και την ανάπτυξη», ανά κατηγορία περιφερειών, μαζί με τον κατάλογο των επιλέξιμων περιφερειών, σύμφωνα με τη μεθοδολογία που ορίζεται στο παράρτημα XXII.

Στην απόφαση αυτή ορίζεται επίσης η ετήσια κατανομή των συνολικών πόρων ανά κράτος μέλος στο πλαίσιο του στόχου «Ευρωπαϊκή εδαφική συνεργασία» (Interreg).

Στην απόφαση αυτή ορίζεται επίσης η ετήσια κατανομή των συνολικών πόρων ανά κράτος μέλος στο πλαίσιο του στόχου «Ευρωπαϊκή εδαφική συνεργασία» (Interreg).

 

Έτσι, η ελάχιστη συνολική χρηματοδότηση από τα Ταμεία, τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, θα πρέπει να ισούται με το 76 % του προϋπολογισμού που χορηγείται σε κάθε κράτος μέλος ή περιφέρεια κατά την περίοδο 2014-2020.

Αιτιολογία

Το δίχτυ ασφαλείας που παρέχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε εθνικό επίπεδο δεν εμποδίζει δυσανάλογες περικοπές σε επιμέρους ενισχυόμενους τομείς, κάτι το οποίο δεν δικαιολογείται από την πολιτική συνοχής.

Τροπολογία 74

Άρθρο 104 παράγραφος 7

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Οι πόροι για τον στόχο «Ευρωπαϊκή εδαφική συνεργασία» (Interreg) ανέρχονται στο 2,5  % των συνολικών πόρων που διατίθενται για δημοσιονομικές δεσμεύσεις από τα Ταμεία για την περίοδο 2021-2027 (δηλαδή συνολικά σε 8 430 000 000 EUR).

Οι πόροι για τον στόχο «Ευρωπαϊκή εδαφική συνεργασία» (Interreg) ανέρχονται στο 3,3  % των συνολικών πόρων που διατίθενται για δημοσιονομικές δεσμεύσεις από τα Ταμεία για την περίοδο 2021-2027 (δηλαδή συνολικά σε XX XXX XXX XXX EUR).

Αιτιολογία

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα οδηγήσει σε σημαντικές δημοσιονομικές περικοπές για τις δράσεις εδαφικής συνεργασίας, παρά την ενσωμάτωση νέων δράσεων στο σχέδιο κανονισμού για την ευρωπαϊκή εδαφική συνεργασία. Ως εκ τούτου, η ΕτΠ προτείνει να αυξηθούν οι πόροι για τον στόχο της ευρωπαϊκής εδαφικής συνεργασίας στο 3,3 % των συνολικών πόρων για την πολιτική συνοχής, κάτι το οποίο θα επιτρέψει τη διασφάλιση των υφιστάμενων προγραμμάτων διασυνοριακής συνεργασίας, καθώς και τη διαπεριφερειακή συνεργασία και τη συνεργασία για τις εξόχως απόκεντρες περιφέρειες. Πρέπει να διατηρηθεί η ισχύουσα μέθοδος κατανομής για τον στόχο της ευρωπαϊκής εδαφικής συνεργασίας, όπως ορίζεται στο παράρτημα VII του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013, δεδομένου ότι η προτεινόμενη νέα μέθοδος κατανομής για τον στόχο της ευρωπαϊκής εδαφικής συνεργασίας εισάγει διακρίσεις σε βάρος των κρατών μελών και των περιφερειών με χαμηλή πυκνότητα πληθυσμού κατά μήκος των συνόρων τους (ιδίως το νέο κριτήριο των 25 χιλιομέτρων).

Τροπολογία 75

Άρθρο 105 παράγραφος 1

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Η Επιτροπή μπορεί να αποδεχθεί την πρόταση που καταθέτει ένα κράτος μέλος κατά την υποβολή της συμφωνίας εταιρικής σχέσης ή στο πλαίσιο της ενδιάμεσης επανεξέτασης, για μεταφορά:

α)

ποσού έως 15 % των συνολικών κονδυλίων που προορίζονται για τις λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες σε περιφέρειες μετάβασης ή περισσότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες και από περιφέρειες μετάβασης σε περισσότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες·

β)

από τα κονδύλια που προορίζονται για τις περισσότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες ή τις περιφέρειες μετάβασης σε λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες.

Η Επιτροπή μπορεί να αποδεχθεί την πρόταση που καταθέτει ένα κράτος μέλος κατά την υποβολή της συμφωνίας εταιρικής σχέσης ή στο πλαίσιο της ενδιάμεσης επανεξέτασης, για μεταφορά ποσού έως 15 % των συνολικών κονδυλίων.

Αιτιολογία

Πρέπει να υπάρχουν δυνατότητες μεταφορών μεταξύ όλων των κατηγοριών περιφερειών.

Τροπολογία 76

Άρθρο 106 παράγραφος 1

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Η απόφαση της Επιτροπής για την έγκριση ενός προγράμματος καθορίζει το ποσοστό συγχρηματοδότησης και το ανώτατο ποσοστό υποστήριξης από τα Ταμεία για κάθε προτεραιότητα.

Η απόφαση της Επιτροπής για την έγκριση ενός προγράμματος καθορίζει το ανώτατο ποσοστό υποστήριξης από τα Ταμεία για κάθε προτεραιότητα και το ποσοστό συγχρηματοδότησης για το πρόγραμμα .

Αιτιολογία

Ο καθορισμός του μέγιστου ποσοστού συγχρηματοδότησης σε επίπεδο επιχειρησιακού προγράμματος (αντί για τα ανώτατα ποσοστά υποστήριξης για κάθε προτεραιότητα) επιτρέπει μεγαλύτερη ευελιξία στη διαδικασία υλοποίησης. Τα στοιχεία αυτά θα επιτρέψουν τη διαφοροποίηση στη συγχρηματοδότηση των προτεραιοτήτων ανάλογα με τους τύπους των παρεμβάσεων.

Τροπολογία 77

Άρθρο 106 παράγραφος 3

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Το ποσοστό συγχρηματοδότησης για τον στόχο «Επενδύσεις στην απασχόληση και την ανάπτυξη» στο επίπεδο κάθε προτεραιότητας δεν πρέπει να είναι υψηλότερο από:

α)

70 % για τις λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες·

β)

55 % για τις περιφέρειες μετάβασης·

γ)

40 % για τις περισσότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες.

Το ποσοστό συγχρηματοδότησης για τον στόχο «Επενδύσεις στην απασχόληση και την ανάπτυξη» στο επίπεδο κάθε προτεραιότητας δεν πρέπει να είναι υψηλότερο από:

α)

85 % για τις λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες·

β)

70 % για τις περιφέρειες μετάβασης·

γ)

50 % για τις περισσότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες.

Τα ποσοστά συγχρηματοδότησης που ορίζονται στο στοιχείο α) εφαρμόζονται και στις εξόχως απόκεντρες περιοχές.

Τα ποσοστά συγχρηματοδότησης που ορίζονται στο στοιχείο α) εφαρμόζονται και στις εξόχως απόκεντρες περιοχές.

Το ποσοστό συγχρηματοδότησης για το Ταμείο Συνοχής στο επίπεδο κάθε προτεραιότητας δεν είναι υψηλότερο από 70 % .

Το ποσοστό συγχρηματοδότησης για το Ταμείο Συνοχής στο επίπεδο κάθε προτεραιότητας δεν είναι υψηλότερο από 85 % .

Ο κανονισμός ΕΚΤ+ μπορεί να θεσπίζει υψηλότερα ποσοστά συγχρηματοδότησης για τις προτεραιότητες που υποστηρίζουν καινοτόμες δράσεις σύμφωνα με το άρθρο [14] του εν λόγω κανονισμού.

Ο κανονισμός ΕΚΤ+ μπορεί να θεσπίζει υψηλότερα ποσοστά συγχρηματοδότησης για τις προτεραιότητες που υποστηρίζουν καινοτόμες δράσεις σύμφωνα με το άρθρο [14] του εν λόγω κανονισμού.

Αιτιολογία

Τα ποσοστά συγχρηματοδότησης πρέπει να διατηρηθούν στο σημερινό επίπεδο.

Τροπολογία 78

Άρθρο 106 παράγραφος 4

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Το ποσοστό συγχρηματοδότησης για τα προγράμματα Interreg δεν πρέπει να είναι υψηλότερο από 70 % .

Το ποσοστό συγχρηματοδότησης για τα προγράμματα Interreg δεν πρέπει να είναι υψηλότερο από 85 % .

[…]

[…]

Αιτιολογία

Η συγχρηματοδότηση για την ευρωπαϊκή εδαφική συνεργασία πρέπει να διατηρηθεί στο 85 %.

II.   ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

Γενικές παρατηρήσεις

1.

συμφωνεί με τους βασικούς στόχους που επιδιώκει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τον νέο κανονισμό περί κοινών διατάξεων (ΚΚΔ), ιδίως τον εκσυγχρονισμό της πολιτικής συνοχής καθιστώντας την απλούστερη, πιο ευέλικτη και πιο αποτελεσματική, και τη σημαντική μείωση του περιττού διοικητικού φόρτου για τους δικαιούχους και τις διαχειριστικές αρχές·

2.

εκφράζει την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι η πολιτική συνοχής παραμένει διαθέσιμη για όλες τις περιφέρειες της ΕΕ, γεγονός που αποτελούσε μία από τις βασικές ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών (ΕτΠ) σε προηγούμενες γνωμοδοτήσεις της σχετικά με το θέμα αυτό, αλλά και συνιστούσε βασικό μήνυμα της #CohesionAlliance·

3.

εκφράζει την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι επιβεβαιώνεται η προσέγγιση της επιμερισμένης διαχείρισης, επισημαίνει όμως ότι οι δράσεις θα πρέπει να εξακολουθήσουν να λαμβάνονται «στο καταλληλότερο εδαφικό επίπεδο», με την ενίσχυση του ρόλου των τοπικών και περιφερειακών αρχών στη διαχείριση των προγραμμάτων όσο το δυνατόν εγγύτερα στους πολίτες, σύμφωνα με τις αρχές της επικουρικότητας, της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης και της εταιρικής σχέσης·

4.

ζητεί περαιτέρω απλοποίηση, για παράδειγμα με τη μείωση του διοικητικού φόρτου που απορρέει από τους κανονισμούς για τις κρατικές ενισχύσεις·

Στόχοι και γενικοί κανόνες ως προς τη στήριξη

5.

υποστηρίζει τους πέντε νέους στόχους πολιτικής, δεδομένου ότι, αφενός, ανταποκρίνονται σε μεγάλο βαθμό στους προηγούμενους θεματικούς στόχους και, αφετέρου, επιτρέπουν μεγαλύτερη ευελιξία λόγω των ευρύτερων ορισμών τους·

6.

θεωρεί ότι η αφαίρεση του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) από τον ΚΚΔ αποτελεί πραγματικό λόγο ανησυχίας, διότι κινδυνεύει να υπονομευθεί η ολοκληρωμένη προσέγγιση των διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων στις αγροτικές περιοχές, δεδομένου ότι η αγροτική ανάπτυξη αποτελεί βασικό στοιχείο των στόχων της πολιτικής συνοχής. Για να αυξηθούν οι συνέργειες με την αγροτική ανάπτυξη, η ΕτΠ ζητεί να υπαχθεί εκ νέου το ΕΓΤΑΑ στον ΚΚΔ (βλέπε γνωμοδότηση της ΕτΠ NAT-VI/034 για την ΚΓΠ). Ωστόσο, επικροτεί το γεγονός ότι στην πρόταση κανονισμού για τα στρατηγικά σχέδια της ΚΓΠ (άρθρο 2) υπάρχει, για ορισμένα θέματα, αναφορά στον νέο ΚΚΔ, ιδίως όσον αφορά τα θέματα ολοκληρωμένης εδαφικής ανάπτυξης·

7.

επαναλαμβάνει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο πρέπει να παραμείνει συνδεδεμένο με την πολιτική συνοχής, καθώς αποτελεί το κύριο μέσο της ΕΕ για επενδύσεις σε ανθρώπους και ανθρώπινο κεφάλαιο, την προώθηση της κοινωνικής ένταξης και της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών και τη βελτίωση της ζωής εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών·

8.

υπογραμμίζει τη σημασία των αρχών της εταιρικής σχέσης και της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης και ζητεί την ενσωμάτωση του υφιστάμενου κώδικα δεοντολογίας ως παραρτήματος του σχεδίου κανονισμού. Τάσσεται υπέρ της πλήρους εφαρμογής του κώδικα δεοντολογίας προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι η συμμετοχή των τοπικών και των περιφερειακών αρχών θα καταλήξει σε μία πλήρη εταιρική σχέση·

Στρατηγική προσέγγιση

9.

εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν ενσωματώνεται σε μια ανανεωμένη μακροπρόθεσμη στρατηγική που θα διαδεχθεί τη στρατηγική «Ευρώπη 2020». Αναμένει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει μια τέτοιου είδους νέα μακροπρόθεσμη στρατηγική της ΕΕ που θα υλοποιεί τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και θα βασίζεται σε μια μεταρρυθμισμένη διαχείριση η οποία θα αξιοποιεί πλήρως την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση·

10.

εκφράζει την ικανοποίησή της για τη νέα συμφωνία εταιρικής σχέσης ως απλούστερο και πιο ευέλικτο έγγραφο·

11.

επιμένει ότι τυχόν μεταφορές μεταξύ των Ταμείων ή από τα Ταμεία στο πρόγραμμα InvestEU ή σε άλλα μέσα της Ένωσης υπό άμεση ή έμμεση διαχείριση πρέπει να συμμορφώνονται πλήρως με τις αρχές της επικουρικότητας και της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης και να μην αποδυναμώνουν την τοπικού χαρακτήρα προσέγγιση των Ταμείων·

12.

εκφράζει την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι μειώνεται ο αριθμός των αναγκαίων πρόσφορων όρων και ότι, ειδικότερα, οι θεματικοί αναγκαίοι πρόσφοροι όροι συνδέονται πλέον περισσότερο με τα στρατηγικά πλαίσια πολιτικής στους συγκεκριμένους τομείς·

13.

εκφράζει, ωστόσο, την ανησυχία της για το γεγονός ότι δεν είναι εφικτές οι ενισχύσεις εφόσον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει ενημερώσει το κράτος μέλος για την εκπλήρωση των αναγκαίων πρόσφορων όρων, δεδομένου ότι κάτι τέτοιο ενδέχεται να συνεπάγεται καθυστερήσεις στην εφαρμογή των προγραμμάτων·

14.

απαιτεί το νέο σύστημα προγραμματισμού να καθορίζει ήδη τα κονδύλια για όλα τα έτη της περιόδου προγραμματισμού, συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικών κονδυλίων για το 2026 και το 2027, προκειμένου να επιτευχθεί η σωστή ισορροπία μεταξύ, αφενός, πρόσθετης ευελιξίας και της ικανότητας δράσης της πολιτική συνοχής και, αφετέρου, της σημασίας να διατηρηθεί η μακροπρόθεσμη στρατηγική επενδυτική προσέγγιση της πολιτικής συνοχής, η οποία βασίζεται σε ολόκληρη την επταετή περίοδο χρηματοδότησης·

15.

επαναλαμβάνει τη σθεναρή αντίθεση της ΕτΠ στην αρνητική ιδέα της μακροοικονομικής αιρεσιμότητας, με την οποία —ως αποτέλεσμα της σύνδεσης της αποτελεσματικότητας των ΕΔΕΤ με την οικονομική διαχείριση— οι δήμοι και οι περιφέρειες τίθενται σε καθεστώς «ομηρίας», λόγω παραλείψεων των εθνικών κυβερνήσεων. Η πολιτική συνοχής, η οποία επιδιώκει στόχους που δεν έχουν ιδιαίτερη σχέση με τη μακροοικονομική διαχείριση, δεν πρέπει να υπόκειται σε όρους που δεν μπορούν να επηρεαστούν από τις τοπικές και τις περιφερειακές αρχές και άλλους δικαιούχους. Συνεπώς, οι πληρωμές στους τελικούς αποδέκτες ή στους δικαιούχους δεν θα πρέπει να πλήττονται από τη μη δέουσα επιβολή μακροοικονομικών αιρεσιμοτήτων από το κράτος μέλος·

16.

σημειώνει, από την άλλη πλευρά, την ανεπαρκή ανάλυση των επιχειρησιακών διαδικασιών για τη σύνδεση του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου με την πολιτική συνοχής και την έλλειψη σαφήνειας σχετικά με τις μεθόδους συντονισμού μεταξύ των παρεμβάσεων της πολιτικής συνοχής και των μέτρων του προγράμματος στήριξης των μεταρρυθμίσεων και επιμένει ότι οι συγκεκριμένοι στόχοι της πολιτικής συνοχής γίνονται πάντα σεβαστοί προκειμένου να ενισχυθεί η περιφερειακή διάσταση του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου·

17.

πιστεύει ότι ο μηχανισμός των αναγκαίων πρόσφορων όρων παρεμβαίνει ήδη αποτελεσματικά σε τομείς μεταρρύθμισης συναφείς προς την πολιτική συνοχής·

18.

επιδοκιμάζει την ενίσχυση του καθεστώτος των ολοκληρωμένων εδαφικών μέσων, τα οποία αποτελούν μοναδικό μοχλό υποστήριξης της προσέγγισης από τη βάση. Ωστόσο, υπογραμμίζει την ανάγκη μεγαλύτερου σεβασμού της αποστολής και του πεδίου αρμοδιοτήτων των αρχών που είναι υπεύθυνες για την επιλογή των πράξεων·

Προγραμματισμός

19.

ζητεί τον εξορθολογισμό της διάρθρωσης των προγραμμάτων, τα οποία δεν φαίνεται να έχουν απλουστευθεί σε σύγκριση με την τρέχουσα περίοδο. Θεωρεί ότι ο χρόνος που προβλέπεται για την έγκριση των αλλαγών είναι πολύ μεγάλος, καθώς είναι ο ίδιος με τον προβλεπόμενο για την έγκριση του προγράμματος·

20.

θεωρεί ότι ο προτεινόμενος κατ’ αποκοπή συντελεστής ύψους 2,5 % για την τεχνική βοήθεια για το ΕΤΠΑ και το Ταμείο Συνοχής παραμένει ανεπαρκής και, στο πλαίσιο αυτό, προτείνει κατ’ αποκοπή συντελεστή ύψους 5 % για την τεχνική βοήθεια, λαμβάνοντας επίσης υπόψη ότι ο νέος κανονισμός δεν περιέχει ειδικό στόχο όσον αφορά τη δημιουργία ικανοτήτων·

Παρακολούθηση, αξιολόγηση, επικοινωνία και προβολή

21.

χαιρετίζει την πρόθεση, βάσει του νέου ΚΚΔ, να ενισχυθεί η διαφάνεια και να προβληθεί η εφαρμογή των κονδυλίων, υπενθυμίζοντας το αίτημα της ΕτΠ να ληφθούν πιο συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση της τοπικής και περιφερειακής λογοδοσίας και διαφάνειας των επιτόπου κονδυλίων ΕΔΕΤ και να ενισχυθεί ουσιαστικά η προβολή των μέτρων της πολιτικής συνοχής μέσω κατάλληλων δράσεων επικοινωνίας, καθώς αποτελούν ένα από τα αδιαμφισβήτητα πλεονεκτήματα της ολοκλήρωσης της ΕΕ για τους πολίτες σε τοπικό επίπεδο·

22.

προτείνει, ωστόσο, να δοθεί η δυνατότητα στις διαχειριστικές αρχές να ορίζουν έναν μόνο αρμόδιο επικοινωνίας για περισσότερα προγράμματα με στόχο την αύξηση της συνοχής·

Χρηματοδοτική στήριξη

23.

υποστηρίζει τις νέες διατάξεις που αποσκοπούν στην πρόκριση περισσότερων απλουστευμένων επιλογών κόστους, καθώς και τις νέες διατάξεις που στοχεύουν στην απλοποίηση της χρήσης των χρηματοπιστωτικών μέσων και στην καλύτερη ενσωμάτωσή τους στη διαδικασία προγραμματισμού και εφαρμογής·

Διαχείριση και έλεγχος

24.

θεωρεί ότι η κατάργηση των διαδικασιών για τον ορισμό αρχών και τον προσδιορισμό των αρχών πιστοποίησης και η αυξημένη εξάρτηση από τα εθνικά συστήματα διαχείρισης συνιστούν ευπρόσδεκτη μείωση του διοικητικού φόρτου για τις αρχές που είναι επιφορτισμένες με την υλοποίηση των ΕΔΕΤ·

25.

επιδοκιμάζει την απλούστευση των κανόνων ελέγχου στον προτεινόμενο ΚΚΔ και, ειδικότερα, τις νέες διατάξεις που ενισχύουν την αρχή του ενιαίου λογιστικού ελέγχου, η οποία όχι μόνο μειώνει σημαντικά τον διοικητικό φόρτο για τις αρχές και τους δικαιούχους των προγραμμάτων, αλλά και συμβάλλει στην αναλογικότητα·

26.

χαιρετίζει επίσης τη δυνατότητα ενισχυμένων αναλογικών ρυθμίσεων για προγράμματα με εύρυθμο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου και καλό ιστορικό·

Δημοσιονομική διαχείριση

27.

εκφράζει τον προβληματισμό της όσον αφορά το γεγονός ότι το επίπεδο της προχρηματοδότησης έχει μειωθεί δραστικά σε ετήσια καταβολή ύψους 0,5 % της συνολικής στήριξης κάθε Ταμείου και ζητεί υψηλότερο ποσοστό προχρηματοδότησης, ύψους τουλάχιστον 2 % κατά μέσο όρο·

28.

επισημαίνει ότι η επανεισαγωγή του κανόνα «ν+2» θα μπορούσε να προκαλέσει επικάλυψη του κλεισίματος της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου με τον πρώτο στόχο ν+2 της νέας, γεγονός το οποίο συνεπάγεται μεγάλο διοικητικό φόρτο για την υλοποίηση των προγραμμάτων. Από την άποψη αυτή, ζητεί τη διατήρηση του τρέχοντος κανόνα «ν+3»·

Δημοσιονομικό πλαίσιο

29.

εκφράζει την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι στον νέο ΚΚΔ διατηρείται η υπάρχουσα δομή με τρεις κατηγορίες περιφερειών (λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες, περιφέρειες μετάβασης, περισσότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες) σε επίπεδο NUTS 2, και εγκρίνει τη μετατροπή του ορίου μεταξύ περιφερειών μετάβασης και περισσότερο ανεπτυγμένων περιφερειών από το 90 % του μέσου κατά κεφαλήν ΑΕγχΠ στο 100 %, δεδομένου ότι αυτό αντανακλά τις παρατηρήσεις της 7ης έκθεσης για τη συνοχή σχετικά με τις περιφέρειες με κατά κεφαλήν ΑΕγχΠ κοντά στον μέσο όρο της ΕΕ, οι οποίες φαίνεται να έχουν κολλήσει στην «παγίδα του μεσαίου εισοδήματος» με σημαντικά χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από τον μέσο όρο της ΕΕ·

30.

ζητεί να διατηρηθεί το σημερινό επίπεδο των ποσοστών συγχρηματοδότησης στο 85 % για τις λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες, τις εξόχως απόκεντρες περιφέρειες, καθώς και για τον στόχο του Ταμείου Συνοχής και της ευρωπαϊκής εδαφικής συνεργασίας, στο 70 % για τις περιφέρειες μετάβασης και στο 50 % για τις περισσότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες, υπό το πρίσμα του γεγονότος ότι μια συνολική μείωση θα μπορούσε αφενός μεν να δημιουργήσει κίνδυνο αποδέσμευσης των πόρων, ιδίως στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες, αφετέρου δε να καταστήσει λιγότερο ελκυστική την πολιτική συνοχής, κυρίως στις πιο ανεπτυγμένες περιφέρειες.

31.

θεωρεί ότι ο ορισμός ανώτατου ορίου για τον ΦΠΑ ως επιλέξιμης δαπάνης (5 εκατ. ευρώ) ενδέχεται να καταστήσει τα προγράμματα λιγότερο ελκυστικά για τους αιτούντες, ιδίως στην περίπτωση σημαντικών έργων.

32.

καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επικαιροποιήσει τα παραρτήματα στον κανονισμό σύμφωνα με τις τροπολογίες της παρούσας γνωμοδότησης, με έμφαση στα εξής:

αξιοποίηση των γνώσεων καθώς και μέτρα για την προώθηση της συμμετοχής των νεοφυών επιχειρήσεων και των ΜΜΕ σε πρωτοβουλίες έξυπνης εξειδίκευσης,

λεπτομερή περιγραφή των απαιτήσεων για τις επικοινωνιακές στρατηγικές,

επανεκτίμηση του σταθμισμένου αθροίσματος του μεριδίου του πληθυσμού των παραμεθόριων περιοχών επιπέδου NUTS 3 και NUTS 2 και του μεριδίου του συνολικού πληθυσμού κάθε κράτους μέλους για τα διασυνοριακά και διακρατικά προγράμματα συνεργασίας,

συνυπολογισμό του περιφερειακού αντικτύπου της μέγιστης συνολικής κατανομής των Ταμείων για ένα κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 5 Δεκεμβρίου 2018.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών

Karl-Heinz LAMBERTZ


(1)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1059/2003 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Μαΐου 2003, για την καθιέρωση κοινής ονοματολογίας των εδαφικών στατιστικών μονάδων (NUTS) (ΕΕ L 154 της 21.6.2003, σ. 1).

(2)   Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 868/2014 της Επιτροπής, της 8ης Αυγούστου 2014, για τροποποίηση των παραρτημάτων του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1059/2003 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση μιας κοινής ονοματολογίας των εδαφικών στατιστικών μονάδων (NUTS) (ΕΕ L 241 της 13.8.2014, σ. 1).

(1)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1059/2003 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Μαΐου 2003, για την καθιέρωση κοινής ονοματολογίας των εδαφικών στατιστικών μονάδων (NUTS) (ΕΕ L 154 της 21.6.2003, σ. 1).

(1)  Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 240/2014 της Επιτροπής, της 7ης Ιανουαρίου 2014, σχετικά με τον ευρωπαϊκό κώδικα δεοντολογίας για την εταιρική σχέση στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων (ΕΕ L 74 της 14.3.2014, σ. 1).

(1)  Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 240/2014 της Επιτροπής, της 7ης Ιανουαρίου 2014, σχετικά με τον ευρωπαϊκό κώδικα δεοντολογίας για την εταιρική σχέση στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων (ΕΕ L 74 της 14.3.2014, σ. 1).

(1)   Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1176/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Νοεμβρίου 2011, σχετικά με την πρόληψη και τη διόρθωση των υπερβολικών μακροοικονομικών ανισορροπιών (ΕΕ L 306 της 23.11.2011, σ. 25).


Top