Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52017TA1206(24)

    Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα, για το οικονομικό έτος 2016, συνοδευόμενη από την απάντηση του Οργανισμού

    ΕΕ C 417 της 6.12.2017, p. 156–159 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    6.12.2017   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    C 417/156


    ΈΚΘΕΣΗ

    σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα, για το οικονομικό έτος 2016, συνοδευόμενη από την απάντηση του Οργανισμού

    (2017/C 417/24)

    ΕΙΣΑΓΩΓΗ

    1.

    Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (γνωστός και ως «EMSA», εφεξής «ο Οργανισμός»), με έδρα στη Λισαβόνα, ιδρύθηκε με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1406/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (1). Αποστολή του Οργανισμού αποτελούν η διασφάλιση υψηλού επιπέδου ασφάλειας στη θάλασσα και η πρόληψη της ρύπανσης από πλοία, η παροχή τεχνικής βοήθειας στην Επιτροπή και τα κράτη μέλη, η παρακολούθηση της εφαρμογής της νομοθεσίας της Ένωσης, καθώς και η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς της.

    2.

    Στον πίνακα παρουσιάζονται τα βασικά αριθμητικά στοιχεία που αφορούν τον Οργανισμό (2).

    Πίνακας

    Βασικά αριθμητικά στοιχεία που αφορούν τον Οργανισμό

     

    2015

    2016

    Προϋπολογισμός (σε εκατ. ευρώ) (3)

    64,8

    71,1

    Σύνολο υπαλλήλων στις 31 Δεκεμβρίου (4)

    246

    246

    ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ

    3.

    Η προσέγγιση ελέγχου που εφαρμόζει το Συνέδριο περιλαμβάνει αναλυτικές ελεγκτικές διαδικασίες, άμεσες ελεγκτικές δοκιμασίες πράξεων και αξιολόγηση των βασικών δικλίδων ελέγχου που περιλαμβάνουν τα συστήματα εποπτείας και ελέγχου του Οργανισμού. Τα ανωτέρω συμπληρώνονται από αποδεικτικά στοιχεία προερχόμενα, αφενός, από τις εργασίες άλλων ελεγκτών και, αφετέρου, από την ανάλυση των θέσεων της διοίκησης.

    ΓΝΩΜΗ

    4.

    Ελέγξαμε:

    α)

    τους λογαριασμούς του Οργανισμού, οι οποίοι περιλαμβάνουν τις οικονομικές καταστάσεις (5) και τις εκθέσεις σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού (6) για το οικονομικό έτος που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2016, καθώς και

    β)

    τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες βασίζονται οι λογαριασμοί αυτοί,

    όπως επιτάσσει το άρθρο 287 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ).

    Αξιοπιστία των λογαριασμών

    Γνώμη σχετικά με την αξιοπιστία των λογαριασμών

    5.

    Κατά τη γνώμη μας, οι λογαριασμοί του Οργανισμού για το οικονομικό έτος που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2016 παρέχουν ακριβοδίκαιη εικόνα, από κάθε ουσιώδη πλευρά, της οικονομικής κατάστασης του Οργανισμού την 31η Δεκεμβρίου 2016, των αποτελεσμάτων των πράξεών του, των ταμειακών ροών του και των μεταβολών του καθαρού ενεργητικού για το οικονομικό έτος που έληξε την ημερομηνία αυτή, σύμφωνα με τον δημοσιονομικό κανονισμό του και τους λογιστικούς κανόνες που ενέκρινε ο υπόλογος της Επιτροπής. Οι κανόνες αυτοί βασίζονται στα διεθνώς αποδεκτά λογιστικά πρότυπα για τον δημόσιο τομέα.

    Νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες βασίζονται οι λογαριασμοί

    Έσοδα

    Γνώμη σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα των εσόδων στα οποία βασίζονται οι λογαριασμοί

    6.

    Κατά τη γνώμη μας, τα έσοδα στα οποία βασίζονται οι λογαριασμοί για το οικονομικό έτος που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2016 είναι, από κάθε ουσιώδη πλευρά, νόμιμα και κανονικά.

    Πληρωμές

    Γνώμη σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα των πληρωμών στις οποίες βασίζονται οι λογαριασμοί

    7.

    Κατά τη γνώμη μας, οι πληρωμές στις οποίες βασίζονται οι λογαριασμοί για το οικονομικό έτος που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2016 είναι, από κάθε ουσιώδη πλευρά, νόμιμες και κανονικές.

    Αρμοδιότητες της διοίκησης και των υπευθύνων για τη διακυβέρνηση

    8.

    Σύμφωνα με τα άρθρα 310 έως 325 της ΣΛΕΕ και τον δημοσιονομικό κανονισμό του Οργανισμού, η διοίκηση φέρει την ευθύνη για την κατάρτιση και την παρουσίαση των λογαριασμών βάσει των διεθνώς αποδεκτών λογιστικών προτύπων για τον δημόσιο τομέα, καθώς και για τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες αυτοί βασίζονται. Η ευθύνη αυτή περιλαμβάνει τον σχεδιασμό, την εφαρμογή και τη διατήρηση εσωτερικών δικλίδων ελέγχου με σκοπό την κατάρτιση και παρουσίαση οικονομικών καταστάσεων οι οποίες να μην περιέχουν ουσιώδεις ανακρίβειες, οφειλόμενες σε απάτη ή σφάλμα. Επίσης, η διοίκηση είναι αρμόδια να διασφαλίζει ότι οι δραστηριότητες, οι χρηματοοικονομικές πράξεις και οι πληροφορίες που αποτυπώνονται στις οικονομικές καταστάσεις συμμορφώνονται με τους κανόνες που τις διέπουν. Η διοίκηση του Οργανισμού φέρει την τελική ευθύνη για τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες βασίζονται οι λογαριασμοί.

    9.

    Κατά την κατάρτιση των λογαριασμών, η διοίκηση είναι υπεύθυνη για την αξιολόγηση της δυνατότητας του Οργανισμού να διατηρηθεί ως συνεχιζόμενη δραστηριότητα, για τη γνωστοποίηση, κατά περίπτωση, ζητημάτων που αφορούν τη συνέχιση της δραστηριότητάς του και, τέλος, για την τήρηση λογιστικής βάσει της αρχής της συνέχισης της δραστηριότητας.

    10.

    Οι υπεύθυνοι για τη διακυβέρνηση είναι επιφορτισμένοι με την επίβλεψη της διαδικασίας υποβολής των χρηματοοικονομικών εκθέσεων του Οργανισμού.

    Οι αρμοδιότητες του ελεγκτή όσον αφορά τον έλεγχο των λογαριασμών και των πράξεων στις οποίες αυτοί βασίζονται

    11.

    Στόχος μας είναι, αφενός, να αποκομίζουμε εύλογη βεβαιότητα τόσο σχετικά με την απουσία ουσιωδών ανακριβειών στους λογαριασμούς του Συμβουλίου Εξυγίανσης όσο και σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες αυτοί βασίζονται και, αφετέρου, βάσει του ελέγχου που διενεργούμε, να παρέχουμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο δήλωση τόσο ως προς την αξιοπιστία των λογαριασμών όσο και ως προς τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες αυτοί βασίζονται. Εύλογη βεβαιότητα σημαίνει βεβαιότητα υψηλού βαθμού, χωρίς όμως αυτό να αποτελεί εγγύηση ότι, οσάκις υπάρχει ουσιώδης ανακρίβεια ή η μη συμμόρφωση, αυτή θα εντοπίζεται πάντοτε με τον έλεγχο. Η ανακρίβεια και μη συμμόρφωση μπορεί να οφείλονται σε απάτη ή σφάλμα, θεωρούνται δε ουσιώδεις, εάν εύλογα πιθανολογείται ότι, είτε από κοινού είτε έκαστη μεμονωμένα, θα επηρέαζαν τις οικονομικές αποφάσεις των χρηστών που βασίζονται σε αυτούς τους λογαριασμούς.

    12.

    Ο έλεγχος συνεπάγεται την εφαρμογή διαδικασιών για τη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων ελέγχου σχετικά με τα ποσά και τις πληροφορίες που δημοσιοποιούνται στους λογαριασμούς, καθώς και σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες αυτοί βασίζονται. Η επιλογή των διαδικασιών επαφίεται στην κρίση του ελεγκτή, συμπεριλαμβανομένης της εκτίμησης των κινδύνων ύπαρξης ουσιωδών ανακριβειών στους λογαριασμούς και ουσιώδους μη συμμόρφωσης των σχετικών πράξεων με τις απαιτήσεις του νομικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οφειλόμενων σε απάτη ή σφάλμα. Κατά την εκτίμηση των κινδύνων αυτών, εξετάζονται οι εσωτερικές δικλίδες ελέγχου που αφορούν την κατάρτιση και την ακριβοδίκαιη παρουσίαση των λογαριασμών, καθώς και τη νομιμότητα και κανονικότητα των σχετικών πράξεων, προκειμένου να σχεδιαστούν οι αρμόζουσες στις περιστάσεις ελεγκτικές διαδικασίες, αλλά όχι προκειμένου να διατυπωθεί γνώμη σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εσωτερικών δικλίδων ελέγχου. Επίσης, ο έλεγχος περιλαμβάνει αξιολόγηση της καταλληλότητας των λογιστικών πολιτικών που ακολουθούνται και του ευλόγου των λογιστικών εκτιμήσεων της διοίκησης, καθώς και αξιολόγηση της συνολικής παρουσίασης των λογαριασμών.

    13.

    Όσον αφορά τα έσοδα, επαληθεύουμε την επιχορήγηση που λαμβάνεται από την Επιτροπή και αξιολογούμε τις διαδικασίες που ακολουθεί ο Οργανισμός για την είσπραξη τυχόν τελών και άλλων εσόδων.

    14.

    Όσον αφορά τις δαπάνες, εξετάζουμε τις πράξεις πληρωμών αφού πραγματοποιηθούν, καταχωριστούν και εγκριθούν οι δαπάνες. Οι προπληρωμές εξετάζονται όταν ο αποδέκτης των κεφαλαίων αιτιολογήσει την ορθή χρήση τους και ο Οργανισμός αποδεχθεί την αιτιολόγηση εκκαθαρίζοντας την προπληρωμή, είτε το ίδιο οικονομικό έτος είτε αργότερα.

    15.

    Για την κατάρτιση της παρούσας έκθεσης και δήλωσης αξιοπιστίας, λάβαμε υπόψη τις ελεγκτικές εργασίες του ανεξάρτητου εξωτερικού ελεγκτή επί των λογαριασμών του Οργανισμού, όπως ορίζει το άρθρο 208, παράγραφος 4, του δημοσιονομικού κανονισμού της ΕΕ (7).

    16.

    Τα σχόλια που ακολουθούν δεν θέτουν υπό αμφισβήτηση τη γνώμη του Συνεδρίου.

    ΣΧΟΛΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙΚΛΙΔΕΣ ΕΛΕΓΧΟΥ

    17.

    Το 2014 ο Οργανισμός συνήψε σύμβαση-πλαίσιο, ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, για αγαθά και υπηρεσίες ΤΠ, η οποία αφορούσε περίοδο έξι ετών. Εντούτοις, ο Οργανισμός υποεκτίμησε τις ανάγκες και την πιθανή αξία της σύμβασης, με αποτέλεσμα στο τέλος του 2016 να έχει αναλωθεί το 80 % του ποσού της σύμβασης. Μια νέα διαδικασία σύναψης σύμβασης πρέπει να διοργανωθεί τέσσερα έτη νωρίτερα από το προβλεπόμενο, με αποτέλεσμα πρόσθετες διοικητικές δαπάνες.

    18.

    Το 2016 ο Οργανισμός συνήψε επτά συμβάσεις-πλαίσιο για την αγορά συστημάτων που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της πετρελαϊκής ρύπανσης. Κάθε σύμβαση-πλαίσιο (η οποία αντιστοιχεί σε ένα τμήμα της διαδικασίας) κάλυπτε συγκεκριμένο είδος εξοπλισμού. Η διαδικασία προκηρύχθηκε βάσει της παραδοχής ότι η συνολική αξία των επτά συμβάσεων-πλαισίου θα ανερχόταν σε 7 εκατομμύρια ευρώ. Εντούτοις, η παραδοχή αυτή υπερεκτιμούσε τις ανάγκες του Οργανισμού. Συνεπεία αυτού, υπεγράφησαν επτά συμβάσεις-πλαίσιο, έκαστη για ποσό 7 εκατομμυρίων ευρώ, με αποτέλεσμα η συνολική αξία των συμβάσεων να ανέλθει σε 49 εκατομμύρια ευρώ.

    Η παρούσα έκθεση εγκρίθηκε από το Τμήμα IV, του οποίου προεδρεύει ο Baudilio TOMÉ MUGURUZA, Μέλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στο Λουξεμβούργο, κατά τη συνεδρίασή του της 17ης Οκτωβρίου 2017.

    Για το Ελεγκτικό Συνέδριο

    Klaus-Heiner LEHNE

    Πρόεδρος


    (1)  ΕΕ L 208 της 5.8.2002, σ. 1.

    (2)  Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις αρμοδιότητες και τις δραστηριότητες του Οργανισμού διατίθενται στον ιστότοπό του: www.emsa.europa.eu.

    (3)  Τα στοιχεία του προϋπολογισμού βασίζονται στις πιστώσεις πληρωμών.

    (4)  Μόνιμοι, έκτακτοι και συμβασιούχοι υπάλληλοι, καθώς και αποσπασμένοι εθνικοί εμπειρογνώμονες.

    Πηγή: Τα ανωτέρω στοιχεία παρασχέθηκαν από τον Οργανισμό.

    (5)  Οι οικονομικές καταστάσεις περιλαμβάνουν τον ισολογισμό, την κατάσταση οικονομικών αποτελεσμάτων, την κατάσταση ταμειακών ροών, την κατάσταση μεταβολών του καθαρού ενεργητικού, καθώς και σύνοψη των κύριων λογιστικών πολιτικών και άλλες επεξηγηματικές σημειώσεις.

    (6)  Οι καταστάσεις σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού περιλαμβάνουν τις καταστάσεις που παρουσιάζουν συγκεντρωτικά το σύνολο των πράξεων του προϋπολογισμού και τις σχετικές επεξηγηματικές σημειώσεις.

    (7)  Κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 298 της 26.10.2012, σ. 1).


    Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

    18.

    Ο προσδιορισμός των αναγκών που αφορούν την εν λόγω σύμβαση ήταν ιδιαίτερα δύσκολος, διότι κατά τη σύναψη της σύμβασης οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ανάθεσης του προγράμματος Copernicus ήταν ακόμη σε εξέλιξη. Κυρίως, δεν ήταν σαφές εάν και σε ποιο βαθμό οι δαπάνες ΤΠ θα αποτελούσαν μέρος της εν λόγω συμφωνίας, ιδίως εξαιτίας του ζητήματος της αντιμετώπισης συγκεκριμένων αναγκών του Copernicus λόγω του υβριδικού και συνδυαστικού περιβάλλοντος ΤΠ του EMSA. Το γεγονός ότι το Copernicus θα απορροφούσε σημαντικό μέρος της προαναφερθείσας σύμβασης-πλαισίου δεν μπορούσε να προβλεφθεί κατά τον χρόνο της σύναψης της σύμβασης.

    19.

    Αρχικά είχε προβλεφθεί να συναφθεί σύμβαση για έξι παρτίδες συνολικού προβλεπόμενου προϋπολογισμού ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ χωρίς ΦΠΑ. Ωστόσο, κατά την περίοδο μεταξύ της αρχικής εκτίμησης των αναγκών και της πραγματικής έναρξης της διαδικασίας, οι προβλεπόμενες ανάγκες άλλαξαν και, ως εκ τούτου, ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε με διαφορετικό αριθμό παρτίδων και διαφορετικό ανώτατο όριο προϋπολογισμού ανά παρτίδα.

    Το σύνολο των τευχών δημοπράτησης (συγγραφή υποχρεώσεων, σχέδιο σύμβασης, προκήρυξη διαγωνισμού, έκθεση προς τον διατάκτη, απόφαση ανάθεσης και ανακοίνωση αποτελέσματος διαγωνισμού) προσαρμόστηκε ανάλογα και δημοσιεύτηκε με συνεκτικό τρόπο καθορίζοντας 7 εκατομμύρια ευρώ ανά παρτίδα.


    Top