Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52008AE1208

Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα Στοιχεία για τη δομή, οργάνωση και λειτουργία πλατφόρμας για τη μεγαλύτερη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στην προώθηση σε επίπεδο ΕΕ πολιτικών ένταξης των υπηκόων τρίτων χωρών

ΕΕ C 27 της 3.2.2009, p. 95–98 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

3.2.2009   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 27/95


Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα «Στοιχεία για τη δομή, οργάνωση και λειτουργία πλατφόρμας για τη μεγαλύτερη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στην προώθηση σε επίπεδο ΕΕ πολιτικών ένταξης των υπηκόων τρίτων χωρών»

(2009/C 27/21)

Με επιστολή τους με ημερομηνία 24 Ιουλίου 2007 η κ. Margot WALLSTRÖM και ο κ. Franco FRATTINI, Αντιπρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή να καταρτίσει, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 262 της Συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, διερευνητική γνωμοδότηση με το ακόλουθο θέμα:

«Στοιχεία για τη δομή, οργάνωση και λειτουργία πλατφόρμας για τη μεγαλύτερη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στην προώθηση σε επίπεδο ΕΕ πολιτικών ένταξης των υπηκόων τρίτων χωρών».

Το ειδικευμένο τμήμα «Απασχόληση, κοινωνικές υποθέσεις, δικαιώματα του πολίτη», στο οποίο ανατέθηκε η προετοιμασία των σχετικών εργασιών, υιοθέτησε τη γνωμοδότησή του στις 10 Ιουνίου 2008 με βάση εισηγητική έκθεση του κ. PARIZA CASTAÑOS.

Κατά την 446η σύνοδο ολομέλειας, της 9ης και 10ης Ιουλίου 2008 (συνεδρίαση της 9ης Ιουλίου 2008), η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή υιοθέτησε με 136 ψήφους υπέρ, 4 ψήφους κατά και 7 αποχές την ακόλουθη γνωμοδότηση:

1.   Εισαγωγή

1.1

Διά των Αντιπροέδρων της, κ. Franco FRATTINI και κας Margot WALLSTRÖM, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την ΕΟΚΕ να καταρτίσει διερευνητική γνωμοδότηση με θέμα «Στοιχεία για τη δομή, οργάνωση και λειτουργία πλατφόρμας για τη μεγαλύτερη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στην προώθηση σε επίπεδο ΕΕ πολιτικών ένταξης των υπηκόων τρίτων χωρών».

1.2

Τα τελευταία χρόνια, η ΕΟΚΕ έχει καταρτίσει πολλές γνωμοδοτήσεις (1) με σκοπό να τοποθετηθεί η ένταξη στον πυρήνα των ευρωπαϊκών πολιτικών για το άσυλο και τη μετανάστευση, ενώ έχει καταβάλει πολύ δυναμικές προσπάθειες για την προώθηση αυτών των πολιτικών, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

1.3

Η ΕΟΚΕ έχει ενθαρρύνει τη συμμετοχή των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών στην κατάρτιση των γνωμοδοτήσεων, επειδή εκτιμά ότι διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στις πολιτικές ένταξης. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΟΚΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσαν, το 2002, τους κοινωνικούς εταίρους και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών των κρατών μελών να συμμετάσχουν σε μια ευρεία διάσκεψη (2), η οποία αποτέλεσε μια πρώτη ώθηση προς μια κοινή προσέγγιση των ευρωπαϊκών πολιτικών για την ένταξη και στα συμπεράσματα της οποίας προτεινόταν η κατάρτιση κοινοτικού προγράμματος για την ένταξη και η δημιουργία ταμείου για τη χρηματοδότηση των προσπαθειών επίτευξης των στόχων που τέθηκαν.

2.   Το ευρωπαϊκό πλαίσιο σχετικά με την ένταξη των υπηκόων τρίτων χωρών

2.1

Στη γνωμοδότησή της με θέμα «Η μετανάστευση, η ένταξη και ο ρόλος της οργανωμένης κοινωνίας των πολιτών», της 21ης Μαρτίου 2002 (3), η ΕΟΚΕ υπογράμμισε την ανάγκη εφαρμογής σαφών και αποτελεσματικών πολιτικών κοινωνικής ένταξης, βάσει προγράμματος-πλαίσιο της ΕΕ. Παρότι το κοινό πλαίσιο για την ένταξη των μεταναστών δεν ήταν εύκολο να καταρτιστεί, όταν κυρωθεί η Συνθήκη της Λισαβόνας, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαθέτει πλέον καλύτερους πολιτικούς και νομικούς μηχανισμούς για την εφαρμογή του.

2.2

Το Πρόγραμμα της Χάγης (4), για την ενίσχυση του χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης στην ΕΕ, υπογραμμίζει ότι η ένταξη των υπηκόων τρίτων χωρών είναι κεντρικής σημασίας πολιτική στρατηγική για την εδραίωση της ελευθερίας εντός της ΕΕ κατά την περίοδο 2005-2009 (5).

2.3

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επέστησε την προσοχή στην ανάγκη προώθησης του συντονισμού των εθνικών πολιτικών για την ένταξη και των πρωτοβουλιών της ΕΕ, όπως περιγράφεται στις κοινές βασικές αρχές για την ένταξη, που εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο «Δικαιοσύνη και Εσωτερικές Υποθέσεις» της 19ης Νοεμβρίου 2004 (6), και οι οποίες συνιστούν ένα κοινό πλαίσιο για την ένταξη των μεταναστών. Αυτή η κατεύθυνση επιβεβαιώθηκε, επίσης, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ανακοίνωσή της με τίτλο «Το πρόγραμμα της Χάγης: Δέκα προτεραιότητες για την επόμενη πενταετία» (7), στην οποία γίνεται λόγος για την ανάγκη θέσπισης ευρωπαϊκού πλαισίου για την ένταξη, με βάση τις προαναφερόμενες κοινές βασικές αρχές, το οποίο θα εγγυάται τον σεβασμό των θεμελιωδών αρχών και δικαιωμάτων που προασπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και θα προωθεί την καταπολέμηση των διακρίσεων.

2.4

Οι εν λόγω κοινές βασικές αρχές προσφέρουν μια συνεκτική ανάλυση της ευρωπαϊκής αντίληψης για την ένταξη των υπηκόων τρίτων χωρών, βάσει του στόχου της «ένταξης πολιτών», η οποία, σύμφωνα με τον ορισμό της ΕΟΚΕ (8), βασίζεται «στην προοδευτική εξίσωση των μεταναστών με τον υπόλοιπο πληθυσμό όσον αφορά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις όπως, επίσης, την πρόσβασή τους στα αγαθά, τις υπηρεσίες και τους διαύλους συμμετοχής των πολιτών υπό συνθήκες ισότητας ευκαιριών και μεταχείρισης». Αντιλαμβάνονται δε την ένταξη στο πλαίσιο μιας αμφίδρομης προσέγγισης, η οποία προϋποθέτει την καταβολή αμοιβαίων προσπαθειών προσαρμογής και υπευθυνότητας τόσο από τους μετανάστες όσο και από τον πληθυσμό της χώρας υποδοχής.

2.5

Στην ανακοίνωση της 1ης Σεπτεμβρίου 2005, με θέμα «Κοινό Πρόγραμμα για την Ένταξη — Πλαίσιο σχετικά με την ένταξη των υπηκόων τρίτων χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση» (9), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε συγκεκριμένα μέτρα για την πρακτική εφαρμογή και την ενίσχυση της εφαρμογής των κοινών βασικών αρχών σε επίπεδο κρατών μελών και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Επιτροπή αναγνώρισε, επίσης, ότι η συμμετοχή του συνόλου των ενδιαφερομένων μερών είναι αναγκαία προκειμένου να διασφαλιστεί η επιτυχία της ένταξης, καθώς και να τεθεί σε εφαρμογή μια συνολική και συνεκτική προσέγγιση του πλαισίου της ΕΕ.

2.6

Ενόψει των ανωτέρω, και μεταξύ άλλων πρωτοβουλιών, προτάθηκε, σε συνεργασία με το δίκτυο εθνικών σημείων επαφής, η δημιουργία ιστοτόπου στο Διαδίκτυο, η κατάρτιση εγχειριδίων, η εκπόνηση ετησίων εκθέσεων για τη μετανάστευση και την ένταξη και η δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Φόρουμ για την Ένταξη.

2.7

Στα συμπεράσματά του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου του 2007 επικροτεί «τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν για βελτίωση της συνεχούς και στενότερης συνεργασίας σε ενωσιακό επίπεδο καθώς και μεταξύ κρατών μελών στον τομέα της κοινωνικής ένταξης και του διαπολιτισμικού διαλόγου. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει ιδίως τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 12ης Ιουνίου σχετικά με την ενίσχυση των ενωσιακών πολιτικών κοινωνικής ένταξης μέσω της προώθησης της ενότητας μέσα στην ποικιλομορφία. Τονίζει δε ότι είναι σκόπιμο να αναληφθούν περαιτέρω πρωτοβουλίες ώστε να διευκολυνθεί η ανταλλαγή εμπειριών σε θέματα πολιτικών κοινωνικής ένταξης των μεταναστών στα κράτη μέλη» (10).

2.8

Η ΕΟΚΕ συμμερίζεται τη σφαιρική προσέγγιση που πρότεινε προσφάτως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δεδομένου ότι η ένταξη και ο διαπολιτισμικός διάλογος πρέπει να συνιστούν θεμελιώδη στοιχεία της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ.

2.9

Στα συμπεράσματά του, το Συμβούλιο «Δικαιοσύνη και Εσωτερικές Υποθέσεις» της 12ης και 13ης Ιουνίου 2007 (11) αναγνώρισε τη συμπληρωματική και αδιάσπαστη σχέση που υπάρχει μεταξύ μετανάστευσης και ένταξης. Ακολουθώντας επ' αυτού τις συστάσεις που διατυπώθηκαν κατά την άτυπη συνεδρίαση της 10ης και 11ης Μαΐου 2007, στο Πότσδαμ, των αρμοδίων για την ένταξη υπουργών, στην οποία συμμετείχε η ΕΟΚΕ, το Συμβούλιο υπογράμμισε την ανάγκη επανεξέτασης σε πολιτικό επίπεδο ενδεχόμενων νέων μέτρων με σκοπό την ενίσχυση του ευρωπαϊκού πλαισίου για την ένταξη και των πολιτικών ένταξης των κρατών μελών.

2.10

Οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και οι κοινωνικοί εταίροι καλούνται να διαδραματίσουν συγκεκριμένο ρόλο όσον αφορά τόσο την ενίσχυση της συνεκτικότητας και της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών κοινωνικής ένταξης των μεταναστών όσο και την κατάρτιση των πολιτικών ή την αξιολόγηση του αντίκτυπου των εν λόγω πολιτικών στο εσωτερικό της ΕΕ. Στη γνωμοδότηση της 13ης Σεπτεμβρίου 2006, με θέμα «Η εισερχόμενη μετανάστευση στην ΕΕ και οι πολιτικές ένταξης: Η συνεργασία μεταξύ των περιφερειακών και τοπικών αρχών και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών» (12), η ΕΟΚΕ αναφέρεται στην ενεργό συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών και τους κοινωνικούς εταίρους ως ζωτικής σημασίας στοιχείο για την προαγωγή των ευρωπαϊκών πολιτικών για την ένταξη. Η ΕΟΚΕ επισημαίνει συγκεκριμένα τη σημασία των κοινωνικών εταίρων, των οργανώσεων προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των οργανώσεων των μεταναστών, των αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων, των θρησκευτικών κοινοτήτων, των συλλόγων γειτόνων, των εκπαιδευτικών κοινοτήτων, των σχολείων και πανεπιστημίων, των μέσων ενημέρωσης κλπ., όσον αφορά τον ρόλο που διαδραματίζουν στη διαδικασία ένταξης σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο και υπογραμμίζει ότι είναι αναγκαίο να αναπτυχθούν, να ενισχυθούν, και να αναγνωριστούν οι οργανώσεις αυτές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κατά την ανανέωση του πλαισίου της ΕΕ για την ένταξη των μεταναστών.

2.11

Η εφαρμογή πολιτικών και προγραμμάτων υποδοχής και ένταξης των μεταναστών πρέπει να συνοδεύεται από ευρεία συμμετοχή και άμεση συνεργασία των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και των οργανώσεων των μεταναστών. Η οπτική αυτή επιβεβαιώθηκε επίσης στην 3η ετήσια έκθεση για τη μετανάστευση και την ένταξη, η οποία δημοσιεύθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2007 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (13). Στην εν λόγω έκθεση επαναλαμβάνεται η πρόταση της σύγκλησης ενός Ευρωπαϊκού Φόρουμ για την Ένταξη, στο πλαίσιο του οποίου οι ενδιαφερόμενοι φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ένταξης στο εσωτερικό της ΕΕ θα μπορούσαν να ανταλλάξουν εμπειρίες και να διατυπώσουν συστάσεις (14).

2.12

Η υιοθέτηση ενός σταθερού και φιλόδοξου χρηματοδοτικού πλαισίου θα συμβάλει εξάλλου σημαντικά στην προαγωγή πολιτικών ένταξης και στην ανταλλαγή εμπειριών. Στο πλαίσιο του προγράμματος αλληλεγγύης και διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών για την περίοδο 2007-2013, το ευρωπαϊκό ταμείο ένταξης των υπηκόων τρίτων χωρών (15) θα διευκολύνει τον σχεδιασμό εθνικών πολιτικών που θα εμπνέονται από τις προαναφερθείσες κοινές βασικές αρχές, και θα ευνοήσει την ανανέωση της πολιτικής της ΕΕ για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών.

2.13

Ομοίως, στη μεταρρυθμιστική Συνθήκη, που εγκρίθηκε στις 18 Οκτωβρίου 2007 στη Λισαβόνα (Συνθήκη της Λισσαβόνας), αναγνωρίστηκε επισήμως ότι η εφαρμογή μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για την ένταξη των μεταναστών αποτελεί μία από τις κεντρικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Τίτλος V (νέα αρίθμηση) της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προσφέρει για πρώτη φορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση μια νομική βάση (άρθρο 63α, παράγραφος 4 — νέο άρθρο 79, παράγραφος 4), η οποία θα της επιτρέπει να θεσπίζει κοινά νομοθετικά μέτρα για την ενθάρρυνση και στήριξη της δράσης των κρατών μελών υπέρ της ένταξης των υπηκόων τρίτων χωρών (16).

3.   Πρόταση της ΕΟΚΕ ενόψει της δημιουργίας του Ευρωπαϊκού Φόρουμ για την Ένταξη

3.1

Η ΕΟΚΕ θεωρεί ότι απαιτείται να βελτιωθεί η συνοχή των πολιτικών της ΕΕ, τώρα που έχουν πλέον δρομολογηθεί διάφορα μέσα: κοινό πρόγραμμα για την ένταξη, ευρωπαϊκό ταμείο ένταξης, εθνικά σημεία επαφής για την ένταξη, εγχειρίδια για την ένταξη, ετήσιες εκθέσεις για τη μετανάστευση και την ένταξη, ιστότοπος στο Διαδίκτυο κλπ. Θεωρεί επίσης ότι είναι αναγκαίο να ανοίξει και πάλι η συζήτηση σχετικά με την ανοικτή μέθοδο συντονισμού. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να προτείνει στο Συμβούλιο να εφαρμοστεί η ανοιχτή μέθοδος συντονισμού για την ένταξη, πράγμα που, μερικά χρόνια πριν, δεν είχε γίνει δεκτό από το Συμβούλιο.

3.2

Προκειμένου να ενισχυθεί η συνεκτικότητα της πολιτικής αυτής και των συναφών μέσων, είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών. Γι' αυτό, η ΕΟΚΕ χαιρετίζει την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ζητήσει την εκπόνηση της παρούσας διερευνητικής γνωμοδότησης και αισθάνεται ότι την τιμά ιδιαιτέρως.

3.3

Έχοντας υπόψη της άλλες υφιστάμενες πλατφόρμες, στο πλαίσιο άλλων πολιτικών της ΕΕ, καθώς και τις εθνικές πρακτικές, η ΕΟΚΕ προτείνει η ευρωπαϊκή πλατφόρμα να ονομαστεί Ευρωπαϊκό Φόρουμ για την Ένταξη, σύμφωνα και με την πρόταση της Επιτροπής (17).

3.4

Η ΕΟΚΕ πιστεύει ότι το Φόρουμ πρέπει να συγκροτηθεί με εξελικτικό τρόπο. Η πρώτη συνεδρίασή του πρέπει να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο του 2008, με αντικείμενο το χρονοδιάγραμμα εργασιών και την ολοκλήρωση της διάρθρωσής του.

3.5   Οι λειτουργίες του Ευρωπαϊκού Φόρουμ για την Ένταξη

3.5.1

Σε διάφορες γνωμοδοτήσεις της (18), η ΕΟΚΕ έχει υποδείξει ότι απαιτείται μια σφαιρική προσέγγιση της ένταξης, η οποία προϋποθέτει να συμμετέχουν όλοι οι φορείς και, ιδιαίτερα, οι κοινωνικοί εταίροι και οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

3.5.2

Στην ανακοίνωσή της σχετικά με το Κοινό Πρόγραμμα για την Ένταξη (19), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι οι βασικές λειτουργίες του φόρουμ αυτού θα πρέπει να είναι «η διαβούλευση, η ανταλλαγή εμπειριών και [η] διατύπωση συστάσεων».

3.5.3

Η ΕΟΚΕ συμφωνεί με αυτή τη θέση και θεωρεί ότι το Φόρουμ θα μπορέσει να διαδραματίσει αυτόν τον ρόλο μέσω της εκπόνησης εκθέσεων σχετικά με τις πολιτικές για την ένταξη, στις οποίες θα μπορούν να προτείνονται και προσανατολισμοί.

3.5.4

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο μπορούν να συμβουλεύονται το Φόρουμ σχετικά με τις ευρωπαϊκές πολιτικές για την ένταξη.

3.5.5

Το Φόρουμ θα δύναται επίσης να καταρτίζει εκθέσεις υπόψη των θεσμικών οργάνων της ΕΕ ιδία πρωτοβουλία, με σκοπό τη βελτίωση της ένταξης των υπηκόων τρίτων χωρών.

3.5.6

Η ανταλλαγή τεχνικών γνώσεων και ορθών πρακτικών, σε συνεργασία με το δίκτυο των εθνικών σημείων επαφής, πρέπει να είναι μία από τις πλέον σημαντικές λειτουργίες του Φόρουμ.

3.5.7

Το Φόρουμ θα έχει τη δυνατότητα συνεργασίας σε διασκέψεις που αφορούν το «Εγχειρίδιο σχετικά με την ένταξη» και συμμετοχής στις συνεδριάσεις των εθνικών σημείων επαφής.

3.5.8

Οι δραστηριότητες του Φόρουμ, καθώς και οι εκθέσεις και τα συμπεράσματά του, θα δημοσιεύονται στον ιστότοπο της ΕΟΚΕ, καθώς και στον ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα θέματα ένταξης, ο οποίος θα αποτελεί συγχρόνως έναν δίαυλο που θα επιτρέπει τη συμμετοχή των ευρωπαίων πολιτών και των υπηκόων τρίτων χωρών (εικονικό Φόρουμ).

3.6   Σύνθεση

3.6.1

Το Φόρουμ θα αποτελείται από 100 μέλη, κατ' ανώτατο όριο, και θα συνεδριάζει δύο φορές κατ' έτος.

3.6.2

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι η προστιθέμενη αξία του Φόρουμ θα συνίσταται στο να «συγκεντρώσει πολλά ενεργά ενδιαφερόμενα μέρη στον τομέα της ένταξης σε επίπεδο ΕΕ, όπως για παράδειγμα συντονίστριες οργανώσεις με μέλη σε πολλά κράτη μέλη» (20). Η ΕΟΚΕ συμφωνεί με την άποψη αυτή της Επιτροπής και εκτιμά ότι μία από τις προτεραιότητες σε αυτόν τον τομέα είναι η ένταξη στην αγορά εργασίας με ισότιμους όρους, και γι' αυτό είναι άλλωστε αναγκαία η συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στο Φόρουμ.

3.6.3

Σημαντικό είναι να λειτουργεί το Φόρουμ με βάση μια ευρωπαϊκή προσέγγιση, λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία και τις εθνικές πρακτικές. Γι' αυτό, η ΕΟΚΕ προτείνει να συμμετάσχουν σε αυτό εκπρόσωποι οργανώσεων που δραστηριοποιούνται σε επίπεδο ΕΕ και σε εθνικό επίπεδο.

3.6.4

Το ένα τρίτο των μελών του Φόρουμ θα εκπροσωπεί τις οργανώσεις που λειτουργούν σε επίπεδο ΕΕ και δραστηριοποιούνται στον τομέα της ένταξης των μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων και των κοινωνικών εταίρων.

3.6.5

Οι λοιποί συμμετέχοντες θα προέρχονται από συμβουλευτικά όργανα των κρατών μελών (από ένας έως τέσσερις εκπρόσωποι). Θα πρέπει, λοιπόν, να συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ: τα φόρουμ, οι πλατφόρμες, τα συμβούλια και τα παρεμφερή όργανα που υπάρχουν στα κράτη μέλη, ειδικότερα δε εκείνα στα οποία συμμετέχουν και οργανώσεις μεταναστών. Στα κράτη μέλη που δεν διαθέτουν τέτοια όργανα, θα συμμετέχουν οι Οικονομικές και Κοινωνικές Επιτροπές (ή παρεμφερείς οργανισμοί).

3.6.6

Η ΕΟΚΕ θεωρεί ότι έχει καθοριστική σημασία να διευκολυνθεί η συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ για την Ένταξη των οργανώσεων μεταναστών, οι οποίες στην πλειονότητά τους είναι οργανωμένες σε εθνικό μόνον επίπεδο και δεν διαθέτουν ευρωπαϊκό δίκτυο. Για τον λόγο αυτόν, τα φόρουμ, οι πλατφόρμες, τα συμβούλια ή οι ΟΚΕ των κρατών μελών θα ορίζουν τους εκπροσώπους των οργανώσεων μεταναστών που θεωρούνται οι πλέον αντιπροσωπευτικές.

3.7

Κατά τον ορισμό των συμμετεχόντων, οι οργανώσεις θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την ισορροπία των φύλων.

3.7.1

Το Φόρουμ θα μπορεί να προσκαλεί στις συνεδριάσεις του παρατηρητές και εμπειρογνώμονες, ιδίως από τους ειδικευμένους ευρωπαϊκούς οργανισμούς, πανεπιστημιακούς και ερευνητές, καθώς και τα ευρωπαϊκά δίκτυα των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.

3.7.2

Για να ενθαρρυνθεί η ευρύτερη δυνατή συμμετοχή, το Ευρωπαϊκό Φόρουμ για την Ένταξη πρέπει να δικτυωθεί με τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών (τοπικές, περιφερειακές, εθνικές και ευρωπαϊκές).

3.7.3

Στις συνεδριάσεις του Φόρουμ θα συμμετέχει η ΕΟΚΕ, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο σημείο 3.8· θα μπορούν επίσης να συμμετέχουν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Επιτροπής των Περιφερειών.

3.8   Η ενεργός συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

3.8.1

Η ΕΟΚΕ θα συμμετέχει πολύ ενεργά στις δραστηριότητες του Φόρουμ και θα συγκροτήσει προς τούτο, στους κόλπους του ειδικευμένου τμήματος SOC, μια μόνιμη ομάδα μελέτης σχετικά με την ένταξη, απαρτιζόμενη από δεκαπέντε μέλη. Μέσω της μόνιμης αυτής ομάδας μελέτης, το Φόρουμ θα συνεργάζεται με την ΕΟΚΕ στην κατάρτιση γνωμοδοτήσεων.

3.8.2

Τα μέλη της μόνιμης ομάδας μελέτης θα συμμετέχουν στις συνόδους ολομέλειας του Φόρουμ.

3.8.3

Δυνάμει της νέας νομικής βάσης της Συνθήκης της Λισσαβόνας, η ΕΟΚΕ θα καταρτίσει νέες γνωμοδοτήσεις με πολιτικές προτάσεις και συστάσεις για την ενίσχυση και στήριξη της δράσης των κρατών μελών υπέρ της ένταξης.

3.9   Διάρθρωση του Φόρουμ

3.9.1

Η ΕΟΚΕ προτείνει μια πολύ ευέλικτη διάρθρωση του Φόρουμ:

ένας/μία πρόεδρος, που θα ορίζεται από την ΕΟΚΕ, με τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής·

τρεις αντιπρόεδροι, οι οποίοι θα ορίζονται από το Φόρουμ·

ένα προεδρείο, το οποίο θα αποτελείται από τον πρόεδρο και τους τρεις αντιπροέδρους και θα συνεδριάζει τουλάχιστον τέσσερις φορές κατ' έτος·

μια γραμματεία περιορισμένου μεγέθους, η οποία θα αποτελείται από δύο άτομα της ΕΟΚΕ·

το Φόρουμ θα συνεδριάζει στην έδρα της ΕΟΚΕ, που θα αποτελεί και τη δική του έδρα·

το Φόρουμ θα συνεδριάζει σε ολομέλεια δύο φορές κατ' έτος, κατόπιν προσκλήσεως του προέδρου·

για την κατάρτιση των εκθέσεων, θα μπορούν να συγκροτούνται ολιγομελείς ομάδες μελέτης.

3.10   Πρόγραμμα εργασίας του Φόρουμ

3.10.1

Οι κοινές βασικές αρχές για την ενσωμάτωση θα καθορίσουν τον χάρτη πορείας για τις δραστηριότητες του Φόρουμ και, κατά συνέπεια, το πρόγραμμα εργασίας του.

3.10.2

Το πρόγραμμα εργασίας θα καταρτιστεί από το προεδρείο του Φόρουμ, το οποίο θα λάβει υπόψη τα προγράμματα εργασίας των οργάνων της ΕΕ και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών.

3.10.3

Το Φόρουμ θα μπορεί να αξιολογεί τους στόχους και τα προγράμματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης, όπως και τα υπόλοιπα μέσα που προβλέπονται στην ευρωπαϊκή πολιτική για την ένταξη των υπηκόων τρίτων χωρών.

3.11   Εσωτερικός κανονισμός

3.11.1

Η ΕΟΚΕ προτείνει να εγκριθεί ο εσωτερικός κανονισμός του Φόρουμ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατόπιν πρότασης της ΕΟΚΕ.

3.11.2

Η ΕΟΚΕ προτείνει να ορίζονται οι συμμετέχοντες στο Φόρουμ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατόπιν πρότασης της ΕΟΚΕ.

3.12   Χρηματοδοτικό πλαίσιο

3.12.1

Το Φόρουμ θα πρέπει να χρηματοδοτείται με οικονομικούς πόρους που θα παρέχονται από τα όργανα της ΕΕ.

Βρυξέλλες, 9 Ιουλίου 2008.

Ο Πρόεδρος

της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

Δημήτρης ΔΗΜΗΤΙΆΔΗΣ


(1)  Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, της 21ης Μαρτίου 2002, με θέμα «Η μετανάστευση, η ένταξη και ο ρόλος της οργανωμένης κοινωνίας των πολιτών», εισηγητής: ο κ. PARIZA CASTAÑOS (ΕΕ C 125 της 27.5.2002, σ. 112).

Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, της 10ης και 11ης Δεκεμβρίου 2003, για την «Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών — Μετανάστευση, ένταξη και απασχόληση», εισηγητής: ο κ. PARIZA CASTAÑOS (ΕΕ C 80 της 30.3.2004, σ. 92).

Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, της 13ης και 14ης Σεπτεμβρίου 2006, με θέμα: «Η εισερχόμενη μετανάστευση στην ΕΕ και οι πολιτικές ένταξης: Η συνεργασία μεταξύ των περιφερειακών και τοπικών αρχών και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών», εισηγητής: ο κ. PARIZA CASTAÑOS (ΕΕ C 318 της 23.12.2006, σ. 128).

(2)  Διάσκεψη με θέμα «Μετανάστευση: Ο ρόλος της κοινωνίας των πολιτών στην προώθηση της ένταξης», Βρυξέλλες, 9-10 Σεπτεμβρίου 2002.

(3)  Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, της 21ης Μαρτίου 2002, με θέμα «Η μετανάστευση, η ένταξη και ο ρόλος της οργανωμένης κοινωνίας των πολιτών», εισηγητής: ο κ. PARIZA CASTAÑOS (ΕΕ C 125 της 27.5.2002, σ. 112).

(4)  Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, «Το πρόγραμμα της Χάγης: ενίσχυση της ελευθερίας, της ασφάλειας και της δικαιοσύνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ΕΕ C 53 της 3.3.2005, σ. 1.

(5)  Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, της 15ης Δεκεμβρίου 2005, για την ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «Το πρόγραμμα της Χάγης: Δέκα προτεραιότητες για την επόμενη πενταετία — Η εταιρική σχέση για την ανανέωση της Ευρώπης στον τομέα της ελευθερίας, της ασφάλειας και της δικαιοσύνης», εισηγητής: ο κ. PARIZA CASTAÑOS (ΕΕ C 65 της 17.3.2006, σ. 120).

(6)  Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 2618η σύνοδος του Συμβουλίου «Δικαιοσύνη και Εσωτερικές Υποθέσεις», Βρυξέλλες, 19 Νοεμβρίου 2004, 14615/04.

(7)  Ανακοίνωση της Επιτροπής: «Το πρόγραμμα της Χάγης: Δέκα προτεραιότητες για την επόμενη πενταετία — Η εταιρική σχέση για την ανανέωση της Ευρώπης στον τομέα της ελευθερίας, της ασφάλειας και της δικαιοσύνης», COM(2005) 184 τελικό, Βρυξέλλες, 10.5.2005.

(8)  Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, της 21ης Μαρτίου 2002, με θέμα «Η μετανάστευση, η ένταξη και ο ρόλος της οργανωμένης κοινωνίας των πολιτών», εισηγητής: ο κ. PARIZA CASTAÑOS (ΕΕ C 125 της 27.5.2002, σ. 112).

(9)  Ανακοίνωση της Επιτροπής «Κοινό Πρόγραμμα για την Ένταξη — Πλαίσιο σχετικά με την ένταξη των υπηκόων τρίτων χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση», COM(2005) 389 τελικό, Βρυξέλλες, 1.9.2005.

(10)  http://www.consilium.europa.eu/ueDocs/cms_Data/docs/pressData/el/ec/94951.pdf, σημείο 20.

(11)  Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 2807η σύνοδος του Συμβουλίου «Δικαιοσύνη και Εσωτερικές Υποθέσεις», 12 και 13 Ιουνίου 2007, 10267/07.

(12)  Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, της 13ης και 14ης Σεπτεμβρίου 2006, με θέμα: «Η εισερχόμενη μετανάστευση στην ΕΕ και οι πολιτικές ένταξης: Η συνεργασία μεταξύ των περιφερειακών και τοπικών αρχών και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών», εισηγητής: ο κ. Pariza Castaños (ΕΕ C 318 της 23.12.2006, σ. 128).

(13)  Ανακοίνωση της Επιτροπής: «Τρίτη ετήσια έκθεση για τη μετανάστευση και την ένταξη», COM(2007) 512 τελικό, Βρυξέλλες, 11.9.2007.

(14)  Βλ. Σημείο 3.1 της ανακοίνωσης COM(2007) 512 τελικό.

(15)  http://ec.europa.eu/justice_home/funding/integration/funding_integration_en.htm

(16)  Άρθρο 63α, παράγραφος 4, της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (νέος τίτλος της Συνθήκης περί ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Κοινότητας — Άρθρο 2 της Συνθήκης της Λισσαβόνας): «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία, μπορούν να θεσπίζουν μέτρα ενθάρρυνσης και στήριξης της δράσης των κρατών μελών με στόχο τη διευκόλυνση της ένταξης των υπηκόων τρίτων χωρών οι οποίοι διαμένουν νόμιμα στο έδαφός τους, αποκλειόμενης οποιασδήποτε εναρμόνισης των νομοθετικών και κανονιστικών διατάξεων των κρατών μελών.» (ΕΕ C 306 της 17.12.2007, σ. 62).

(17)  COM(2005) 389 τελικό.

(18)  Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, της 21ης Μαρτίου 2002, με θέμα «Η μετανάστευση, η ένταξη και ο ρόλος της οργανωμένης κοινωνίας των πολιτών», εισηγητής: ο κ. PARIZA CASTAÑOS (ΕΕ C 125 της 27.5.2002, σ. 112) και της 13ης και 14ης Σεπτεμβρίου 2006, με θέμα: «Η εισερχόμενη μετανάστευση στην ΕΕ και οι πολιτικές ένταξης: Η συνεργασία μεταξύ των περιφερειακών και τοπικών αρχών και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτώ», εισηγητής: ο κ. PARIZA CASTAÑOS (ΕΕ C 318 της 23.12.2006, σ. 128).

(19)  COM(2005) 389 τελικό.

(20)  COM(2005) 389 τελικό.


Top