Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52007XC0419(03)

Δημοσίευση αίτησης σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 του Συμβουλίου για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και των ονομασιών προέλευσης των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων

ΕΕ C 85 της 19.4.2007, p. 9–11 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

19.4.2007   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 85/9


Δημοσίευση αίτησης σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 του Συμβουλίου για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και των ονομασιών προέλευσης των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων

(2007/C 85/03)

Η παρούσα δημοσίευση παρέχει το δικαίωμα ένστασης κατά την έννοια του άρθρου 7 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 του Συμβουλίου. Η δήλωση ένστασης υποβάλλεται στην Επιτροπή εντός εξαμήνου από την ημερομηνία της παρούσας δημοσίευσης.

ΣΥΝΟΨΗ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 510/2006 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

«PECORINO DI FILIANO»

Αριθ. ΕΚ: IT/PDO/005/0279/25.2.2003

ΠΟΠ (X) ΠΓΕ ( )

Στην παρούσα σύνοψη παρατίθενται τα κύρια στοιχεία των προδιαγραφών του προϊόντος για ενημερωτικούς σκοπούς.

1.   Αρμόδια υπηρεσία του κράτους μέλους:

Όνομα:

Ministero delle Politiche Agricole e Forestali

Διεύθυνση:

Via XX Settembre, 20

I-00187 Roma

Τηλ.:

(39) 06 481 99 68

Fax:

(39) 06 42 01 31 26

e-mail:

qtc3@politicheagricole.it

2.   Oμάδα:

Όνομα:

Consorzio per la tutela del Pecorino di Filiano

Διεύθυνση:

Via Giovanni XXIII

I-85020 Filiano (Potenza)

Τηλ.:

(39) 0971 83 60 10

Φαξ:

(39) 0971 83 60 09

e-mail:

Σύνθεση:

Παραγωγοί/μεταποιητές (X) altro ( )

3.   Τύπος προϊόντος:

Κλάση 1.3 — Τυρί

4.   Προδιαγραφές:

[σύνοψη των απαιτήσεων του άρθρου 4 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006]

4.1.   Ονομασία: «Pecorino di Filiano»

4.2.   Περιγραφή: Το «Pecorino di Filiano »είναι σκληρό τυρί που παράγεται από πλήρες ακατέργαστο γάλα προβάτων, από ένα ή δύο αρμέγματα, το οποίο προέρχεται από εκμεταλλεύσεις της περιοχής που ορίζεται στο σημείο 4.3.

Το μισοψημένο τυρί έχει κυλινδρική μορφή με επίπεδες επιφάνειες και ευθύ ή λίγο κυρτό πέλμα· η κρούστα του, που φέρει τα χαρακτηριστικά αποτυπώματα του καλαθιού, έχει κίτρινο χρώμα από χρυσαφί μέχρι σκούρο καφέ όσον αφορά τις πιο ώριμες μορφές που έχουν υποστεί επιφανειακή επεξεργασία με παρθένο ελαιόλαδο και ξίδι από κρασί.

Η μάζα του τυριού, της οποίας το χρώμα ποικίλλει από λευκό μέχρι κίτρινο σαν άχυρο για το πιο ώριμο προϊόν, παρουσιάζει συμπαγή υφή και φέρει μικρές οπές που κατανέμονται κατά ανομοιόμορφο τρόπο.

Η αρχικά γλυκιά και λεπτή γεύση γίνεται όλο και πιο πικάντικη όσο προχωρεί η ωρίμανση.

Η περιεκτικότητα της ξηράς ουσίας σε λιπαρά δεν πρέπει να είναι κατώτερη από 30 %.

Το βάρος του κυμαίνεται από 2,5 ως 5 κιλά, η διάμετρός του από 15 έως 30 εκ. και το πάχος του από 8 έως 18 εκ.

Το προϊόν διατίθεται στην αγορά μετά από ελάχιστη περίοδο ωρίμανσης 180 ημερών.

4.3.   Γεωγραφική περιοχή: Η παραγωγή του γάλακτος, η μεταποίησή του και η ωρίμανση του τυριού πραγματοποιούνται στην περιοχή που οριοθετείται από τις προδιαγραφές, και περιλαμβάνει 30 κοινότητες στην επαρχία Potenza (περιφέρεια Basilicata), στις πλαγιές των Απέννινων, ανάμεσα στο όρος Vulture μέχρι το Montagne grande του Muro Lucano: αυτή η περιοχή χαρακτηρίζεται από ηφαιστειακά εδάφη και φυσικούς βοσκότοπους πλούσιους σε αυτοφυή αρωματικά φυτά.

4.4.   Απόδειξη προέλευσης: Από αρχαιοτάτων χρόνων η εν λόγω περιοχή παρήγε παραδοσιακά τυρί από πρόβατα· κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις με πρόβατα υπήρχαν ήδη από την εποχή της ρωμαϊκής εποχής και βρίσκονταν κοντά στην Via Appia (Αππία Οδό), που αποτελούσε τον κύριο άξονα ενός πυκνού δικτύου «περασμάτων για κοπάδια», δηλαδή μονοπάτια που χρησιμοποιούνται από τους κτηνοτρόφους κατά τη διάρκεια των εποχιακών μετακινήσεων των κοπαδιών.

Σχετικά πρόσφατα η παραγωγή του τυριού των προβάτων έπαιξε σημαντικό ρόλο στην οικονομία του Βασιλείου της Νεάπολης, του οποίου η πρωτεύουσα απετέλεσε τη φυσική οδό διάθεσης αυτού του προϊόντος.

Οι Doria, φεουδάρχες από το 1530, έλαβαν με δωρεά του αυτοκράτορα Κάρολου V την περιοχή που βρίσκεται γύρω από το όρος Vulture, η οποία συμπίπτει κατά μεγάλο μέρος με την εδαφική οριοθέτηση του Pecorino di Filiano, και οργάνωσαν τις δομές παραγωγής, με εκμεταλλεύσεις που αναλάμβαναν να μεταποιήσουν το γάλα και το μαλλί: τα μητρώα των οικογενειακών εκμεταλλεύσεων πιστοποιούν πως στο Filiano — που το 1952 απέκτησε τη διοικητική του αυτονομία από το Avigliano του οποίου αποτελούσε μέρος — υπήρχαν ακόμη και 10 000 πρόβατα που από την πεδιάδα του Ofanto ανέβαιναν το καλοκαίρι στα υψίπεδα που βρίσκονται πάνω από την κοιλάδα του Vitalba.

Η διατροφή των προβάτων πραγματοποιείται σε άριστους βοσκότοπους που περιέχουν πρώτιστα χόρτο σίκαλης (ήρα), τριφύλλι, πόες, φεστούκα, άγρια βρώμη, αυτοφυή ονοβρύχη, θυμάρι και άγριο μάραθο, καθώς επίσης και φυσικά νερά πλούσια σε ανόργανα άλατα από τα ηφαιστειακά στρώματα του όρους Vulture. Μόνο το γάλα που ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές γίνεται αποδεκτό στα κέντρα μεταποίησης.

Η πυτιά που χρησιμοποιείται για την πήξη του γάλακτος εξάγεται από το στομάχι των εριφίων και των αρνιών, σύμφωνα με αυστηρή διαδικασία που περιγράφεται στις προδιαγραφές.

Η ωρίμανση, αλλά συχνά και η τυροποίηση, όταν πρόκειται για μικρές μονάδες παραγωγής, γίνεται σε φυσικά σπήλαια πωρόλιθου ή σε υπόγειους χώρους που παρέχουν στο προϊόν τη φρεσκάδα τους και τα ιδιαιτέρως εκτιμώμενα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά.

Η απόδειξη της προέλευσης επιβεβαιώνεται ακόμη από τα ιδιαίτερα μέτρα στα οποία υπόκεινται οι κτηνοτρόφοι γαλακτοπαραγωγοί, οι παραγωγοί του τυριού, οι μονάδες ωρίμανσης και οι μονάδες τεμαχισμού, αν είναι διαφορετικές από τις μονάδες ωρίμανσης: έτσι υπάρχει εγγύηση ανά πάσα στιγμή για την ιχνηλασιμότητα του προϊόντος και ο εγκεκριμένος οργανισμός ελέγχου προβαίνει σε επαληθεύσεις των εγγράφων και σε επιθεωρήσεις.

4.5.   Μέθοδος παραγωγής: Το γάλα που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του Pecorino di Filiano προέρχεται από πρόβατα της ράτσας Gentile από τις περιοχές Puglia και Lucania, Leccese, Comisana, Σαρδηνία και τις διασταυρώσεις τους.

Το ακατέργαστο γάλα φιλτράρεται κατάλληλα, θερμαίνεται με παραδοσιακό τρόπο σε δεξαμενές μέχρι ανώτατη θερμοκρασία 40 °C. Όταν η θερμοκρασία της μάζας βρίσκεται ανάμεσα στους 36 και τους 40 °C, προστίθεται χειροποίητη πυτιά σύμφωνα με τις προδιαγραφές.

Το πήγμα χτυπιέται με ξύλινη κουτάλας που είναι στρογγυλεμένη στην κορυφή μέχρι να μετατραπεί σε σβώλους μεγέθους σπόρου ρυζιού.

Στη συνέχεια αφήνεται λίγο να ηρεμήσει και μετά τοποθετείται σε κάνιστρα από βούρλα ή άλλο υλικό κατάλληλο για τρόφιμα το οποίο δίδει το αποτύπωμα του βούρλου.

Το πήγμα πιέζεται με τα χέρια για να απομακρυνθεί το τυρόγαλο. Οι φόρμες που προκύπτουν με τον τρόπο αυτό βυθίζονται επί 15 λεπτά σε ορρό γάλακτος του οποίου η θερμοκρασία δεν υπερβαίνει τους 90 °C.

Το αλάτισμα των τυριών πραγματοποιείται εν ξηρώ ή με βύθιση σε πυκνή άλμη.

Το τυρί, το οποίο ωριμάζει στις χαρακτηριστικές σπηλιές πωρόλιθου ή σε κατάλληλα υπόγεια, σε σταθερή θερμοκρασία 12 ως 14 °C και σε υγρασία 70 ως 85 % επί τουλάχιστον 180 ημέρες, είναι δυνατόν να υποστεί κατεργασία της επιφάνειας του με παρθένο ελαιόλαδο και με ξίδι κρασιού από την εικοστή ημέρα της ωρίμανσης και μετά.

Το Pecorino di Filiano παράγεται καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

4.6.   Δεσμός: Το Pecorino di Filiano φέρει το όνομα της κοινότητας Filiano, της επαρχίας Potenza, της περιφέρειας Basilicata, πρώην Lucania.

Η σημαντικότερη παραγωγή πραγματοποιείται στην αρχή του καλοκαιριού αλλά και την άνοιξη, που τα πρόβατα βόσκουν στους ορεινούς βοσκότοπους, οι οποίοι είναι στην καλλίτερή τους κατάσταση και υπάρχει άφθονο γάλα λόγω της μεγάλης ζήτησης για αρνιά κατά την περίοδο του Πάσχα ή ανάλογα με τις γεννήσεις. Την άνοιξη ζώα παράγουν μεγάλες ποσότητες γάλακτος καθώς υπάρχουν μεγάλες ποσότητες αρωματικών χορτονομών στους φυσικούς βοσκότοπους, όπως χόρτο σίκαλης (ήρα), τριφύλλι, πόες, φεστούκα, δακτυλίδα, βίκος, άγρια βρώμη, αυτοφυή ονοβρύχη (φαρμακευτικά φυτά), θυμάρι, μολόχα, άγριο μάραθο.

Το γάλα υφίσταται γενικά κατεργασία σε μικρά παραδοσιακά τυροκομεία, καθένα από τα οποία φτιάχνει το πήγμα σύμφωνα με την παραδοσιακή μέθοδο που περιγράφεται στις προδιαγραφές και υπάγεται και σε έλεγχο συμμόρφωσης. Η μέθοδος της παρασκευής είναι αυτή που ταιριάζει στην πρώτη ύλη, γεγονός που προσδίδει στο προϊόν τα καλλίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Αξίζει να υπογραμμισθεί η χρήση ακατέργαστου γάλακτος, η έναρξη της πήξης του γάλακτος μέσα σε 24 ώρες μετά το πρώτο άρμεγμα και η παρασκευή πυτιάς για την πήξη του γάλακτος.

Άλλο στοιχείο που αποδεικνύει τη σχέση με το περιβάλλον είναι η ωρίμανση του τυριού σε φυσικά σπήλαια πωρόλιθου ή, όταν δεν διατίθενται σπήλαια, σε χώρους που αναπαράγουν τις χαρακτηριστικές κλιματολογικές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας των σπηλαίων. Οι κτηνοτρόφοι και οι μεταποιητές που παράγουν Pecorino di Filiano χρησιμοποιούν αυτούς τους ιδιαίτερους χώρους που προσδίδουν στο προϊόν φρεσκάδα και τα ιδιαίτερα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά.

Τέλος, δείγμα της φήμης που απέκτησε αυτό το τυρί κατά τον προηγούμενο αιώνα είναι η επιτυχία του φεστιβάλ του Pecorino di Filiano, που πραγματοποιείται συνεχώς εδώ και 30 χρόνια, με την ευρεία συμμετοχή των παραγωγών, των ειδικών και των καταναλωτών.

4.7.   Οργανισμός ελέγχου:

Όνομα:

AGROQUALITA

Διεύθυνση:

Via Montebello, 8

I-00185 Roma

Τηλ.:

(39) 06 47 82 24 63

Φαξ:

e-mail:

agroqualita@agroqualita.it

4.8.   Επισήμανση: Το προϊόν που διατίθεται στην αγορά, το τυρί Pecorino di Filiano, οφείλει να φέρει διακριτικό σήμα που είναι πυροσφραγίδα, η οποία περιλαμβάνει μέσα σε ωοειδές πλαίσιο το γράμμα F και ένα άστρο και περιβάλλεται από την ονομασία «PECORINO di FILIANO», καθώς και την ονομασία «denominazione di origine protetta »(προστατευόμενη ονομασία προέλευσης) ή την συντομογραφία «D.O.P. »(ΠΟΠ).

Το προϊόν είναι επίσης δυνατόν να διατεθεί στην αγορά σε μερίδες, που αντιστοιχούν στο μισό ή το τέταρτο της εγκεκριμένης μορφής.


Top