Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32002R2347

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 2347/2002 του Συμβουλίου, της 16ης Δεκεμβρίου 2002, για τη θέσπιση ειδικών απαιτήσεων πρόσβασης και συναφών όρων που εφαρμόζονται στην αλιεία αποθεμάτων βαθέων υδάτων

ΕΕ L 351 της 28.12.2002, p. 6–11 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

Το έγγραφο αυτό έχει δημοσιευτεί σε ειδική έκδοση (CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO, HR)

Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 12/01/2017

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2002/2347/oj

32002R2347

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 2347/2002 του Συμβουλίου, της 16ης Δεκεμβρίου 2002, για τη θέσπιση ειδικών απαιτήσεων πρόσβασης και συναφών όρων που εφαρμόζονται στην αλιεία αποθεμάτων βαθέων υδάτων

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. L 351 της 28/12/2002 σ. 0006 - 0011


Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 2347/2002 του Συμβουλίου

της 16ης Δεκεμβρίου 2002

για τη θέσπιση ειδικών απαιτήσεων πρόσβασης και συναφών όρων που εφαρμόζονται στην αλιεία αποθεμάτων βαθέων υδάτων

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, και ιδίως το άρθρο 37,

την πρόταση της Επιτροπής(1),

την γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου(2),

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1) Ο κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 3760/92 του Συμβουλίου, της 20ής Δεκεμβρίου 1992, για τη θέσπιση κοινοτικού συστήματος για την αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια(3) ζητεί από το Συμβούλιο να εγκρίνει, υπό το φως των διαθέσιμων επιστημονικών συμβουλών και, ιδίως, της έκθεσης που συνέταξε η επιστημονική, τεχνική και οικονομική επιτροπή αλιείας, τα μέτρα που είναι αναγκαία για την διασφάλιση της ορθολογικής και υπεύθυνης εκμετάλλευσης των πόρων σε βιώσιμη βάση καθώς και τους όρους πρόσβασης στους πόρους.

(2) Οι επιστημονικές συμβουλές σχετικά με ορισμένα αποθέματα ιχθύων που συναντώνται σε βαθέα ύδατα δείχνουν ότι τα αποθέματα αυτά είναι ευπαθή στην εκμετάλλευση και ότι οι αλιευτικές δυνατότητες για τα αποθέματα αυτά θα πρέπει να περιοριστούν ή να μειωθούν προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα τους.

(3) Οι επιστημονικές συμβουλές δείχνουν περαιτέρω ότι η διαχείριση της αλιευτικής προσπάθειας αποτελεί μια κατάλληλη μέθοδο για την εξασφάλιση της προληπτικής διαχείρισης των αποθεμάτων βαθέων υδάτων.

(4) Ως εκ τούτου, είναι σκόπιμο να υπάρξει πρόβλεψη για την έκδοση ειδικής άδειας αλιείας για σκάφη που αλιεύουν είδη βαθέων υδάτων και για τον περιορισμό της αλιευτικής προσπάθειας για τα ιχθυαποθέματα αυτά στα πρόσφατα επίπεδα.

(5) Η διάθεση επακριβών και ενημερωμένων στοιχείων σχετικά με τις αλιευτικές δραστηριότητες αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για την παροχή υψηλής ποιότητας επιστημονικών συμβουλών και η συλλογή των στοιχείων αυτών μπορεί καλύτερα να πραγματοποιηθεί από εκπαιδευμένους και ανεξάρτητους επιστημονικούς παρατηρητές.

(6) Κατάλληλα, εξελέγξιμα και ενημερωμένα στοιχεία για την έκδοση επιστημονικών συμβουλών σχετικά με την αλιεία και το θαλάσσιο περιβάλλον θα πρέπει να διατίθενται το συντομότερο δυνατό στα αρμόδια επιστημονικά όργανα και όργανα διαχείρισης των αλιευτικών πόρων.

(7) Για τη διασφάλιση αποτελεσματικής και προληπτικής διαχείρισης της αλιευτικής προσπάθειας που έχει ως στόχο τα είδη βαθέων υδάτων, είναι αναγκαίο να εφοδιαστούν τα σκάφη που αλιεύουν είδη βαθέων υδάτων με ειδικές άδειες αλιείας που εκδίδονται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1627/94 του Συμβουλίου, της 27ης Ιουνίου 1994, για τη θέσπιση των γενικών διατάξεων για τις ειδικές άδειες αλιείας(4) και με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 2943/95 της Επιτροπής, της 20ής Δεκεμβρίου 1995, για λεπτομέρειες εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1627/94(5).

(8) Για την εξασφάλιση της συμμόρφωσης προς τα μέτρα που θεσπίζονται από τον παρόντα κανονισμό, απαιτούνται συμπληρωματικά μέτρα ελέγχου επιπλέον εκείνων που θεσπίζονται με τον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 2847/93 του Συμβουλίου, της 12ης Οκτωβρίου 1993, για τη θέσπιση συστήματος ελέγχου που εφαρμόζεται στην κοινή αλιευτική πολιτική(6) και με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1489/97 της Επιτροπής για τη θέσπιση των λεπτομερειών εφαρμογής του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2847/93 του Συμβουλίου όσον αφορά τα δορυφορικά συστήματα παρακολούθησης σκαφών(7).

(9) Τα αναγκαία για την υλοποίηση του παρόντος κανονισμού μέτρα θα πρέπει να θεσπίζονται σύμφωνα με την απόφαση 1999/468/ΕΚ του Συμβουλίου, της 28ης Ιουνίου 1999, για τον καθορισμό των όρων άσκησης των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων που ανατίθενται στην Επιτροπή(8),

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Πεδίο εφαρμογής

Ο παρών κανονισμός εφαρμόζεται σε κοινοτικά αλιευτικά σκάφη που διεξάγουν αλιευτικές δραστηριότητες στις υποπεριοχές I έως και XIV ICES και στα κοινοτικά ύδατα των περιοχών 34.1.1, 34.1.2, 34.1.3 και 34.2 CECAF, κατά τη διάρκεια των οποίων αλιεύονται είδη που εμφαίνονται στο παράρτημα Ι.

Άρθρο 2

Ορισμοί

Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού εφαρμόζονται οι ακόλουθοι όροι:

α) "Είδη βαθέων υδάτων" σημαίνει είδη που περιλαμβάνονται στο κατάλογο του παραρτήματος Ι·

β) "Άδεια αλιείας βαθέων υδάτων" σημαίνει ειδική άδεια αλιείας για είδη βαθέων υδάτων που εκδίδεται σύμφωνα με το άρθρο 7 του κανονισμού (EΚ) αριθ. 1627/94·

γ) "Ισχύς" σημαίνει τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ μηχανών των σκαφών σε kW, η μέτρηση της οποίας γίνεται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 2930/86 του Συμβουλίου, της 22ας Σεπτεμβρίου 1986, που ορίζει τα χαρακτηριστικά των αλιευτικών σκαφών(9)·

δ) "Όγκος" σημαίνει την ολική χωρητικότητα, η μέτρηση της οποίας γίνεται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 2930/86·

ε) "Κιλοβαττημέρες αλιείας" σημαίνει το γινόμενο της ισχύος που ορίζεται στο στοιχείο γ) επί τον αριθμό των ημερών κατά τις οποίες ένα αλιευτικό σκάφος έχει ποντισμένο στη θάλασσα οποιαδήποτε αλιευτικό εργαλείο.

Άρθρο 3

Άδεια αλιείας βαθέων υδάτων

1. Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε οι αλιευτικές δραστηριότητες, κατά τις οποίες αλιεύονται και διακρατούνται επί του πλοίου σε ποσότητες άνω των 10 τόνων ανά ημερολογιακό έτος είδη βαθέων υδάτων από σκάφη που φέρουν τη σημαία τους και είναι νηολογημένα στην επικράτειά τους, να υπόκεινται σε ειδική άδεια αλιείας βαθέων υδάτων.

Απαγορεύεται όμως η αλίευση και διακράτηση επί του σκάφους, η μεταφόρτωση ή η εκφόρτωση οποιασδήποτε αθροιστικής ποσότητας ειδών βαθέων υδάτων βάρους άνω των 100 kg ανά πλου, εκτός εάν το εν λόγω σκάφος διαθέτει άδεια αλιείας βαθέων υδάτων.

2. Κατόπιν αιτήματος κράτους μέλους μπορεί να καθοριστούν ειδικά μέτρα για να ληφθούν υπόψη οι εποχιακές ή βιοτεχνικής κλίμακας αλιευτικές δραστηριότητες.

3. Οι λεπτομερείς κανόνες για την εφαρμογή της παραγράφου 2 θεσπίζονται με τη διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 11 παράγραφος 2.

Άρθρο 4

Περιορισμός αλιευτικής προσπάθειας

1. Τα κράτη μέλη υπολογίζουν την αθροιστική ισχύ και τον αθροιστικό όγκο των σκαφών τους, τα οποία, κατά τη διάρκεια ενός από τα έτη 1998, 1999 ή 2000, εκφόρτωσαν άνω των 10 τόνων οποιουδήποτε μίγματος ειδών βαθέων υδάτων.

Οι αθροιστικές αυτές τιμές κοινοποιούνται στην Επιτροπή.

Κατόπιν γραπτής αιτήσεως της Επιτροπής, τα κράτη μέλη υποβάλλουν εντός τριάντα ημερών στοιχεία σχετικά με τις καταχωρήσεις αλιευμάτων των σκαφών στα οποία έχουν χορηγηθεί άδειες αλιείας βαθέων υδάτων.

2. Κάθε κράτος μέλος μπορεί να εκδίδει άδειες αλιείας βαθέων υδάτων στα σκάφη του μόνον εφόσον:

α) η αθροιστική ισχύς τους δεν υπερβαίνει την αθροιστική ισχύ που ορίζεται σύμφωνα με την παράγραφο 1 ή/και

β) ο αθροιστικός όγκος των σκαφών αυτών δεν υπερβαίνει τον αθροιστικό όγκο που ορίζεται σύμφωνα με την παράγραφο 1.

Άρθρο 5

Αναφορές σχετικά με τα χαρακτηριστικά των αλιευτικών εργαλείων και τις αλιευτικές δραστηριότητες

Εκτός από τις υποχρεώσεις βάσει του άρθρου 6 του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2847/93, οι πλοίαρχοι κοινοτικών αλιευτικών σκαφών που διαθέτουν άδεια αλιείας βαθέων υδάτων καταχωρούν στο ημερολόγιο του πλοίου ή σε έντυπο παρεχόμενο από το κράτος μέλος της σημαίας τα στοιχεία που εμφαίνονται στο παράρτημα ΙΙΙ.

Άρθρο 6

Σύστημα παρακολούθησης σκαφών

1. Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 6 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1489/97, στην περίπτωση τεχνικής αστοχίας ή μη λειτουργίας της δορυφορικής συσκευής εντοπισμού του στίγματος με την οποία είναι εξοπλισμένο ένα αλιευτικό σκάφος, ο πλοίαρχος του σκάφους αναφέρει τη γεωγραφική του θέση στο κράτος μέλος της σημαίας και στα παράκτια κράτη μέλη κάθε δύο ώρες.

2. Μετά το πέρας του πλου, το σκάφος απαγορεύεται να εγκαταλείψει το λιμένα μέχρις ότου διαπιστωθεί από τις αρμόδιες αρχές η ικανοποιητική λειτουργία της δορυφορικής συσκευής εντοπισμού.

3. Τυχόν επανειλημμένα κρούσματα μη συμμόρφωσης με τις οριζόμενες στις παραγράφους 1 και 2 του παρόντος άρθρου υποχρεώσεις θεωρούνται συμπεριφορά που συνιστά σοβαρή παράβαση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, κατά την έννοια του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1447/1999 του Συμβουλίου, της 24ης Ιουνίου 1999, περί πίνακος ενεργειών που θίγουν σοβαρά τους κανόνες της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής(10).

4. Οι λεπτομερείς κανόνες για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου θεσπίζονται με τη διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 11 παράγραφος 2.

Άρθρο 7

Καθορισμένοι λιμένες

1. Απαγορεύεται από 1ης Μαρτίου 2003 και εξής η εκφόρτωση οποιαδήποτε ποσότητας ή μίγματος ειδών βαθέων υδάτων βάρους άνω των 100 kg σε οποιονδήποτε τόπο, εκτός από τους λιμένες που έχουν καθοριστεί για την εκφόρτωση ειδών βαθέων υδάτων.

2. Κάθε κράτος μέλος καθορίζει λιμένες στους οποίους πραγματοποιούνται εκφορτώσεις ειδών βαθέων υδάτων βάρους άνω των 100 kg και καθορίζει τις σχετικές διαδικασίες επιθεώρησης και εποπτείας, συμπεριλαμβανόμενων των όρων καταγραφής και κοινοποίησης των ποσοτήτων ειδών βαθέων υδάτων για κάθε εκφόρτωση.

3. Κάθε κράτος μέλος διαβιβάζει στην Επιτροπή, εντός εξήντα ημερών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού, κατάλογο των καθορισμένων λιμένων και, εντός των επόμενων τριάντα ημερών, τις σχετικές διαδικασίες επιθεώρησης και εποπτείας που αναφέρονται στην παράγραφο 2.

Η Επιτροπή διαβιβάζει τις πληροφορίες αυτές σε όλα τα κράτη μέλη.

Άρθρο 8

Παρατηρητές

1. Κάθε κράτος μέλος διορίζει επιστημονικούς παρατηρητές στα αλιευτικά σκάφη για τα οποία έχει εκδοθεί άδεια αλιείας βαθέων υδάτων σύμφωνα με ένα σχέδιο δειγματοληψίας που προβλέπεται στην παράγραφο 2.

2. Κάθε κράτος μέλος καταρτίζει σχέδιο δειγματοληψίας για την τοποθέτηση παρατηρητών και τη δειγματοληψία στο λιμένα, το οποίο θα εξασφαλίζει τη συλλογή αντιπροσωπευτικών δεδομένων επαρκών για την αξιολόγηση και τη διαχείριση των ιχθυαποθεμάτων βαθέων υδάτων.

Το σχέδιο δειγματοληψίας εγκρίνεται από την Επιτροπή βάσει επιστημονικής και στατιστικής αξιολόγησης εντός έξι μηνών από τη θέση του παρόντος κανονισμού σε ισχύ.

3. Οι λεπτομερείς κανόνες για την εφαρμογή των παραγράφων 1 και 2 θεσπίζονται με τη διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 11 παράγραφος 2.

4. Ο επιστημονικός παρατηρητής:

α) καταχωρεί ανεξάρτητα σε ημερολόγιο τις πληροφορίες που αναφέρονται στο άρθρο 5·

β) υποβάλει έκθεση στις αρμόδιες αρχές του οικείου κράτους μέλους εντός είκοσι ημερών μετά την λήξη της περιόδου παρατήρησης. Αντίγραφο της έκθεσης αυτής διαβιβάζεται στην Επιτροπή εντός τριάντα ημερών από της λήψεως της γραπτής αιτήσεως·

γ) εκτελεί τα πρόσθετα καθήκοντα που απαιτούνται από το σχέδιο δειγματοληψίας.

5. Ο επιστημονικός παρατηρητής δεν πρέπει να έχει οποιαδήποτε από τις ακόλουθες ιδιότητες:

α) να είναι συγγενής του πλοιάρχου του σκάφους ή άλλου αξιωματικού που υπηρετεί στο σκάφος στο οποίο τοποθετείται·

β) να είναι υπάλληλος του πλοιάρχου του σκάφους στο οποίο τοποθετείται·

γ) να είναι υπάλληλος του αντιπροσώπου του πλοιάρχου·

δ) να είναι υπάλληλος εταιρίας που ελέγχεται από τον πλοίαρχο ή τον αντιπρόσωπό του·

ε) να είναι συγγενής του αντιπροσώπου του πλοιάρχου.

Άρθρο 9

Πληροφορίες

Εκτός από τις υποχρεώσεις που καθορίζονται στα άρθρα 15 και 19θ του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2847/93, τα κράτη μέλη, βάσει των στοιχείων που καταχωρούνται στα ημερολόγια, περιλαμβανομένων των πλήρων στοιχείων για τις ημέρες αλιείας εκτός λιμένος, και των εκθέσεων που υποβάλλονται από τους επιστημονικούς παρατηρητές, κοινοποιούν για κάθε ημερολογιακό εξάμηνο, εντός τριμήνου από τη λήξη του εν λόγω ημερολογιακού εξαμήνου, στην Επιτροπή πληροφορίες σχετικά με αλιεύματα ειδών βαθέων υδάτων καθώς και σχετικά με την αλιευτική προσπάθεια που ασκήθηκε, εκφρασμένη σε κιλοβαττημέρες αλιείας, με ανάλυση κατά τρίμηνο, κατά τύπο αλιευτικού εργαλείου, κατά είδος -συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών σχετικά με τα αναφερόμενα στο παράρτημα IΙ είδη- και κατά στατιστικό ορθογώνιο ICES ή υποδιαίρεση CECAF.

Η Επιτροπή διαβιβάζει τις πληροφορίες αυτές αμελλητί στους αρμόδιους επιστημονικούς οργανισμούς.

Άρθρο 10

Επακόλουθες εργασίες

Η Επιτροπή υποβάλλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο και μέχρι τις 30 Ιουνίου 2005 έκθεση σχετικά με το όλο σύστημα διαχείρισης των ειδών βαθέων υδάτων, βάσει δε της έκθεσης αυτής προτείνει στο Συμβούλιο τις τυχόν αναγκαίες τροποποιήσεις του συστήματος.

Άρθρο 11

Διαδικασία επιτροπής

1. Η Επιτροπή επικουρείται από την επιτροπή που έχει συσταθεί με το άρθρο 17 του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 3760/92.

2. Στις περιπτώσεις που γίνεται παραπομπή στην παρούσα παράγραφο, εφαρμόζονται τα άρθρα 4 και 7 της απόφασης 1999/468/ΕΚ.

Η περίοδος που προβλέπεται στο άρθρο 4 παράγραφος 3 της απόφασης 1999/468/ΕΚ ορίζεται σε τρεις μήνες.

3. Η Επιτροπή θεσπίζει τον εσωτερικό κανονισμό της.

Άρθρο 12

Έναρξη ισχύος

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την έβδομη ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Ο κανονισμός εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2003.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 16 Δεκεμβρίου 2002.

Για το Συμβούλιο

Η Πρόεδρος

M. Fischer Boel

(1) ΕΕ C 151 Ε της 25.6.2002, σ. 184.

(2) Γνώμη που διατυπώθηκε στις 10 Οκτωβρίου 2002 (δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα).

(3) ΕΕ L 389 της 31.12.1992, σ. 1· κανονισμός όπως τροποποιήθηκε τελευταία από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1181/98 (ΕΕ L 164 της 9.6.1998, σ. 1).

(4) ΕΕ L 171 της 6.7.1994, σ. 7.

(5) ΕΕ L 308 της 21.12.1995, σ. 15.

(6) ΕΕ L 261 της 20.10.1993, σ. 1· κανονισμός όπως τροποποιήθηκε τελευταία από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 2846/98 (ΕΕ L 358 της 31.12.1998, σ. 5).

(7) ΕΕ L 202 της 30.7.1997, σ. 18· κανονισμός όπως τροποποιήθηκε τελευταία από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 2445/1999 (ΕΕ L 298 της 19.11.1999, σ. 5).

(8) ΕΕ L 184 της 17.7.1999, σ. 23.

(9) ΕΕ L 274 της 25.9.1986, σ. 1· κανονισμός όπως τροποποιήθηκε από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 3259/94 (ΕΕ L 339 της 29.12.1994, σ. 11).

(10) ΕΕ L 167 της 2.7.1999, σ. 5.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι

Liste des espèces d'eau profonde

>ΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΑ>

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

>ΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΑ>

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IIΙ

Πληροφορίες σχετικά με τα χαρακτηριστικά των αλιευτικών εργαλείων και τις αλιευτικές δραστηριότητες που αναφέρονται στο άρθρο 5

1. Για σκάφη που χρησιμοποιούν παραγάδια:

- ο μέσος αριθμός αγκιστριών που χρησιμοποιούνται στα παραγάδια,

- ο συνολικός χρόνος πόντισης των παραγαδιών σε οποιοδήποτε 24ωρο και ο αριθμός ποντίσεων σ' αυτό το διάστημα,

- τα βάθη όπου γίνεται αλίευση.

2. Για σκάφη που χρησιμοποιούν σταθερά δίχτυα:

- το μέγεθος ματιών που χρησιμοποιείται στα δίχτυα,

- το μέσο μήκος των διχτυών,

- το μέσο ύψος των διχτυών,

- ο συνολικός χρόνος πόντισης των διχτυών σε ένα 24ωρο και ο αριθμός ανελκύσεων σ' αυτό το διάστημα,

- τα βάθη όπου γίνεται αλίευση.

3. Για σκάφη που χρησιμοποιούν συρόμενα εργαλεία:

- το μέγεθος ματιών που χρησιμοποιείται στα δίχτυα,

- ο συνολικός χρόνος πόντισης των διχτυών σε ένα 24ωρο και ο συνολικός αριθμός ανελκύσεων σ' αυτό το διάστημα,

- τα βάθη όπου γίνεται αλίευση.

Top