EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 62014TN0681

Sag T-681/14: Sag anlagt den 18. september 2014 — El-Qaddafi mod Rådet

EUT C 431 af 1.12.2014, p. 31–32 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

1.12.2014   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

C 431/31


Sag anlagt den 18. september 2014 — El-Qaddafi mod Rådet

(Sag T-681/14)

(2014/C 431/54)

Processprog: engelsk

Parter

Sagsøger: Aisha Muammer Mohamed El-Qaddafi (Muscat, Oman) (ved barrister J. Jones)

Sagsøgt: Rådet for Den Europæiske Union

Sagsøgerens påstande

Der vedtages i henhold til Rettens procesreglements artikel 64 en foranstaltning med henblik på sagens tilrettelæggelse, hvorefter Rådet tilpligtes at fremlægge samtlige oplysninger, der støtter opførelsen af sagsøgeren på listerne i de anfægtede retsakter.

Rådets afgørelse 2011/137/FUSP om restriktive foranstaltninger på baggrund af situationen i Libyen, som ændret ved Rådets afgørelse 2014/380/FUSP af 23. juni 2014, annulleres helt eller delvist, for så vidt som den vedrører sagsøgeren.

Rådets forordning (EU) nr. 204/2011 af 2. marts 2011, som gennemført ved Rådets gennemførelsesforordning (EU) nr. 689/2014 af 23. juni 2014 om gennemførelse af artikel 16, stk. 2, i forordning (EU) nr. 204/2011 om restriktive foranstaltninger på baggrund af situationen i Libyen, annulleres helt eller delvist, for så vidt som den vedrører sagsøgeren.

Rådet tilpligtes at betale sagsøgerens omkostninger.

Søgsmålsgrunde og væsentligste argumenter

Til støtte for søgsmålet har sagsøgeren anført fem anbringender.

1.

Med det første anbringende har sagsøgeren gjort gældende, at Retten har kompetence til at efterprøve lovligheden af de restriktive foranstaltninger, som Rådet for Den Europæiske Union har truffet over for sagsøgeren, og som blev vedtaget med henblik på at efterkomme den af FN’s Sikkerhedsråd pålagte sanktionsordning for så vidt angår Libyen. Sagsøgeren har gjort gældende, at de EU-retsakter, der gennemfører restriktive foranstaltninger, som er truffet på internationalt plan, ikke nyder retslig immunitet under henvisning til, at de har til formål at gennemføre resolutioner vedtaget af FN’s Sikkerhedsråd i medfør af kapitel VII i De Forenede Nationers pagt.

2.

Med det andet anbringende har sagsøgeren gjort gældende, at Retten har kompetence til at foretage en fuldstændig og materiel efterprøvelse af lovligheden af de anfægtede EU-retsakter, hvorved FN’s Sikkerhedsråds resolutioner, der pålægger restriktive foranstaltninger over for sagsøgeren, efterkommes. Denne efterprøvelse omfatter spørgsmålet, om den begrundelse, som Rådet har anført i sin afgørelse til at bekræfte opførelsen af sagsøgeren på listerne, er velbegrundet samt tilstrækkelig præcis og konkret.

3.

Med det tredje anbringende har sagsøgeren gjort gældende, at de anfægtede EU-retsakter tilsidesætter dennes ret til forsvar og ret til en effektiv domstolsbeskyttelse. Sagsøgeren har gjort gældende, at Rådet har undladt at give sagsøgeren grunde eller nogen specifik dokumentation, der kan begrunde den fortsatte opførelse af sagsøgeren på listerne.

4.

Med det fjerde anbringende har sagsøgeren gjort gældende, at de anfægtede EU-retsakter tilsidesætter proportionalitetsprincippet og sagsøgerens grundlæggende rettigheder, herunder sagsøgerens ejendomsret og ret til respekt for privatliv og familieliv.

5.

Med det femte anbringende har sagsøgeren gjort gældende, at opførelsen af sagsøgeren på listerne er grundløs, upræcis, ubegrundet og utilstrækkeligt detaljeret, idet sagsøgeren ikke udgør nogen trussel mod den internationale fred og sikkerhed. Sagsøgeren har gjort gældende, at den fortsatte opførelse på listerne alene på grundlag af familiebånd til den afdøde leder af det fortrængte Gadaffi-regime, er i strid med EU-retten. Sagsøgeren har desuden gjort gældende ikke at have været involveret i nogen begivenheder i Libyen, der udgør en trussel mod den internationale fred og sikkerhed.


Top