Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52004AE0843

    Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse om ændring af Rådets afgørelse 1999/784/EF om Fællesskabets deltagelse i Det Europæiske Observationsorgan for det Audiovisuelle Område (KOM(2003) 763 endelig — 2003/0293 (COD))

    EUT C 241 af 28.9.2004, p. 15–16 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)

    28.9.2004   

    DA

    Den Europæiske Unions Tidende

    C 241/15


    Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om »Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse om ændring af Rådets afgørelse 1999/784/EF om Fællesskabets deltagelse i Det Europæiske Observationsorgan for det Audiovisuelle Område«

    (KOM(2003) 763 endelig — 2003/0293 (COD))

    (2004/C 241/03)

    Rådet for Den Europæiske Union besluttede den 14. januar 2004 under henvisning til EF-traktatens artikel 157 paragraf 3 at anmode om Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om »Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse om ændring af Rådets afgørelse 1999/784/EF om Fællesskabets deltagelse i Det Europæiske Observationsorgan for det Audiovisuelle Område«.

    Det forberedende arbejde henvistes til Den Faglige Sektion for Transport, Energi, Infrastruktur og Informationssamfundet, som udpegede Bo Green til ordfører. Sektionen vedtog sin udtalelse den 10. maj 2004.

    Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg vedtog på sin 409. plenarforsamling den 2.-3. juni 2004, mødet den 2. juni 2004, følgende udtalelse med 171 stemmer for og 9 hverken for eller imod.

    1.   Indledning

    1.1

    Med afgørelse 1999/784/EF (1) vedtog Rådet forslaget om Fællesskabets deltagelse i Det Europæiske Observationsorgan for det Audiovisuelle Område for perioden frem til den 31. december 2004.

    1.2

    Med udtalelse af 22. september 1999 havde EØSU tilsluttet sig Kommissionens forslag om Fællesskabets deltagelse.

    1.3

    Baggrunden for såvel Kommissionens forslag som EØSU's tilslutning var den audiovisuelle industris status som én af de erhvervssektorer, der har stor strategisk betydning for Europa, især inden for radio- og tv-spredning samt filmproduktion.

    2.   Kommissionens forslag

    2.1

    Kommissionen foreslår, at

    perioden for Fællesskabets deltagelse i Det Europæiske Observationsorgan for Det Audiovisuelle Område udvides med 2 år til at omfatte deltagelse også i 2005 og 2006,

    fastholde det årlige budget på 2004-niveau, dvs. 235 000 EUR.

    2.2

    Forslaget begrundes især med, at

    observationsorganets aktiviteter inden for markedsstatistikker og finansiel og juridisk information kan bidrage effektivt til at nå de opstillede mål, og det er derfor i Fællesskabets interesse at støtte og konsolidere Observationsorganets struktur og det bilaterale samarbejde,

    observationsorganets bidrag til at nå de nævnte mål vil blive forbedret ved gennemførelsen af en ny strategi, som i øjeblikket er under udvikling med Kommissionens deltagelse. Det ajourførte mandat og de relevante finansielle rammer vil blive vedtaget af de ansvarlige instanser i Observationsorganet ved udgangen af 2005. Gennemførelsen vil tidligst kunne indledes i løbet af 2006.

    2.3

    Det er Kommissionens opfattelse, at det ville være hensigtsmæssigt at forlænge Fællesskabets deltagelse i Observationsorganet med en periode på to år i betragtning af de positive erfaringer, der er indhøstet tidligere, og som blev sammenfattet i en midtvejsrapport (2). Denne korte forlængelse vil give mulighed for at dække en periode, som er vigtig for fastlæggelsen af Observationsorganets fremtidige arbejdsområder, og den kan indpasses i Fællesskabets nuværende finansielle overslag uden uheldige virkninger for fremtidige beslutninger, som vil blive truffet i 2006, når Kommissionen har fuldt kendskab til Observationsorganets nye mandat og finansielle rammer.

    3.   Generelle bemærkninger

    3.1

    EØSU støttede oprindeligt Kommissionens forslag om Fællesskabets deltagelse i Observationsorganet, fordi det antoges at bidrage til at styrke den europæiske av-industris konkurrenceevne ved at forbedre formidlingen af økonomiske og retlige oplysninger, give et bedre overblik over markedet samt fremme gennemskueligheden og investeringerne i infrastrukturer.

    3.2

    EØSU finder, bl.a. begrundet i beretning om Observationsorganets aktiviteter (3), at forventningerne generelt og de oprindelige begrundelser for tilslutning til forslaget stadig er opfyldt, herunder især at av-industrien har betydningsfulde økonomiske, kulturelle og demokratiske aspekter.

    4.   Specifikke bemærkninger

    4.1

    Det er efter EØSU's mening vigtigt for EU's egen industri og for brugerne at have adgang til pålidelige og ajourførte oplysninger af den karakter, som Observationsorganet tilvejebringer.

    4.2

    EØSU lægger vægt på, at forbrugerbeskyttelse og ophavsret fortsat er prioriterede temaer for Observationsorganet.

    4.3

    EØSU anbefaler desuden, at Observationsorganet overvejer at behandle skatteforholdene for det Audiovisuelle Område - herunder film - som et tema, idet andre aspekter som »støtte til områder af særlig interesse« og statsstøtte allerede er behandlet.

    4.4

    Det er vigtigt, at der skabes mulighed for, at observationsorganet kan virke på det nuværende grundlag indtil en ny strategi kan vedtages og gennemføres i 2006.

    4.5

    EØSU finder imidlertid, at det i forbindelse med en ny strategi kan blive nødvendigt at øge budgettet ud over det nuværende niveau især med henblik på yderligere fokus på områderne multimedia og film.

    5.   Konklusioner

    5.1

    EØSU støtter Kommissionens forslag til beslutning om udvidelse af perioden for Fællesskabets deltagelse i Det Europæiske Observationsorgan for Det Audiovisuelle Område med 2 år, fordi det vil bidrage til at styrke den europæiske av-industris konkurrenceevne ved at forbedre formidlingen af økonomiske og retlige oplysninger, give et bedre overblik over markedet samt fremme gennemskueligheden og investeringerne i infrastrukturer.

    5.2

    EØSU gentager, at den audiovisuelle sektor i EU (4) er af stor strategisk betydning og har en jobskabende effekt. Med den rivende udvikling, der fortsat gør sig gældende inden for av-industrien og -sektoren over hele verden, er det så meget desto vigtigere og strategisk rigtigt at råde over gode statistiske oplysninger om denne sektor.

    5.3

    EØSU gentager (5), at Kommissionen bør oprette et europæisk agentur for informationssamfundet. Dette kan bidrage til koordinering af de forskellige initiativer vedrørende konvergens på multimedieområdet samt forbedre mulighederne for et mere konkret arbejde på det kulturelle område med henblik på at beskytte og fremme den »europæiske kulturelle identitet« og udforme en europæisk kulturpolitik.

    Bruxelles, den 2. juni 2004

    Roger BRIESCH

    Formand for

    Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg


    (1)  EFT L 307 af 2.12.1999, s. 61.

    (2)  Beretning fra Kommissionen til Rådet, Europa-Parlamentet og Det Økonomiske og Sociale Udvalg om gennemførelsen af Rådets afgørelse 1999/784/EF; KOM(2002) 619 endelig.

    (3)  Beretning fra Kommissionen til Rådet, Europa-Parlamentet og Det Økonomiske og Sociale Udvalg om gennemførelsen af Rådets afgørelse 1999/784/EF af 22. november 1999 om Fællesskabets deltagelse i Det Europæiske Observationsorgan for det Audiovisuelle Område.

    (4)  EFT C 204 af 15.7.1996, s. 5, ØSU's udtalelse om »Kommissionens forslag til Rådets afgørelse om oprettelse af Den Europæiske Garantifond til Fremme af Produktionen af Biograf- og TV-film«.

    (5)  Det Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om Kommissionens forslag til Rådets beslutning om Fællesskabets deltagelse i Det Europæiske Observationsorgan for Det Audiovisuelle Område (KOM(1999) 111 endelig udg. — 99/0066 (CNS)).


    Top