Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32020R0559

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2020/559 af 23. april 2020 om ændring af forordning (EU) nr. 223/2014, for så vidt angår indførelsen af specifikke foranstaltninger til håndtering af udbruddet af covid-19

PE/8/2020/REV/1

EUT L 130 af 24.4.2020, p. 7–10 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2020/559/oj

24.4.2020   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

L 130/7


EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING (EU) 2020/559

af 23. april 2020

om ændring af forordning (EU) nr. 223/2014, for så vidt angår indførelsen af specifikke foranstaltninger til håndtering af udbruddet af covid-19

EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 175, stk. 3,

under henvisning til forslag fra Europa-Kommissionen,

efter fremsendelse af udkast til lovgivningsmæssig retsakt til de nationale parlamenter,

efter høring af Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg,

efter høring af Regionsudvalget,

efter den almindelige lovgivningsprocedure (1), og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 223/2014 (2) indeholder bestemmelser vedrørende Den Europæiske Fond for Bistand til de Socialt Dårligst Stillede (»fonden«).

(2)

Medlemsstaterne er blevet ramt af udbruddet af covid-19 på en hidtil uset måde. Krisen medfører større risici for de mest udsatte, såsom de socialt dårligst stillede personer, navnlig ved at afbryde den støtte, der ydes af fonden.

(3)

For at sikre en øjeblikkelig reaktion på følgevirkningerne af krisen for de socialt dårligst stillede personer bør udgifter til operationer til fremme af kriseberedskabet til at imødegå udbruddet af covid-19 være støtteberettigede fra den 1. februar 2020.

(4)

For at lette byrden på de offentlige budgetter som følge af udbruddet af covid-19 bør medlemsstaterne have mulighed for undtagelsesvis at anmode om en medfinansieringssats på 100 % for regnskabsåret 2020/21 i overensstemmelse med budgetbevillingerne, forudsat at der er midler til rådighed. Baseret på en vurdering af anvendelsen af denne ekstraordinære medfinansieringssats kan Kommissionen foreslå en forlængelse deraf.

(5)

For at sikre, at de socialt dårligst stillede personer fortsat kan modtage bistand fra fonden i sikre omgivelser, er det nødvendigt at give medlemsstaterne tilstrækkelig fleksibilitet til at tilpasse deres støtteordninger til de nuværende forhold på grundlag af høringer af partnerorganisationer, herunder ved at tillade alternative leveringsordninger, såsom gennem vouchere eller kort i elektronisk eller anden form, og ved at give medlemsstaterne mulighed for at ændre visse elementer i det operationelle program, uden at det kræver vedtagelse af en kommissionsafgørelse. For at sikre sikker bistand til de socialt dårligst stillede personer bør det også være muligt at stille de nødvendige værnemidler og det nødvendige beskyttelsesudstyr til rådighed for partnerorganisationer uden for budgettet for teknisk bistand.

(6)

Der bør fastsættes særlige regler for beregning af de støtteberettigede omkostninger, der afholdes af støttemodtagerne, hvor operationer er blevet forsinket, suspenderet eller ikke er fuldt ud gennemført som følge af udbruddet af covid-19.

(7)

For at give medlemsstaterne mulighed for at fokusere på at indføre foranstaltninger til at imødegå udbruddet af covid-19 og undgå forstyrrelser i leveringen af støtte til de socialt dårligst stillede personer på grund af risikoen for smitte er det hensigtsmæssigt at fastsætte særlige foranstaltninger, der mindsker myndighedernes administrative byrde og giver fleksibilitet for så vidt angår overholdelse af visse lovgivningsmæssige krav, navnlig dem vedrørende overvågning, kontrol og revision.

(8)

Målet for denne forordning, nemlig at indføre specifikke foranstaltninger til at sikre en effektiv gennemførelse af fonden under udbruddet af covid-19, kan ikke i tilstrækkelig grad opfyldes af medlemsstaterne, men kan på grund af dens omfang og virkninger bedre nås på EU-plan; Unionen kan derfor vedtage foranstaltninger i overensstemmelse med nærhedsprincippet, jf. artikel 5 i traktaten om Den Europæiske Union (TEU). I overensstemmelse med proportionalitetsprincippet, jf. nævnte artikel, går denne forordning ikke videre, end hvad der er nødvendigt for at nå dette mål.

(9)

I betragtning af den hastende karakter af den nødvendige støtte bør denne forordning træde i kraft dagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

(10)

I betragtning af den tidsnød, der følger af de ekstraordinære omstændigheder forbundet med udbruddet af covid-19, den dermed forbundne folkesundhedskrise og dens sociale og økonomiske konsekvenser bør der ske fravigelse af den periode på otte uger, der er omhandlet i artikel 4 i protokol nr. 1 om de nationale parlamenters rolle i Den Europæiske Union, der er knyttet som bilag til TEU, traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde og traktaten om oprettelse af Det Europæiske Atomenergifællesskab.

(11)

Forordning (EU) nr. 223/2014 bør derfor ændres i overensstemmelse hermed —

VEDTAGET DENNE FORORDNING:

Artikel 1

I forordning (EU) nr. 223/2014 foretages følgende ændringer:

1)

Artikel 9, stk. 4, første afsnit, affattes således:

»4.   Stk. 1, 2 og 3 finder ikke anvendelse, når der er tale om ændring af elementer i et operationelt program, der falder ind under underafsnit 3.5 henholdsvis 3.6 eller afsnit 4 i modellerne for operationelle programmer i bilag I, eller elementerne i artikel 7, stk. 2, litra a)-e) og g), hvis de ændres som følge af kriseberedskabet i forbindelse med udbruddet af covid-19.«

2)

I artikel 13, stk. 1, tilføjes følgende afsnit:

»Uanset første afsnit fastsættes fristen for forelæggelse af den årlige gennemførelsesrapport for 2019 til den 30. september 2020.«

3)

I artikel 20 indsættes følgende stykke:

»1a.   Uanset stk. 1 kan der på en medlemsstats anmodning anvendes en medfinansieringssats på 100 % for de offentlige udgifter, der angives i betalingsanmodninger i regnskabsåret, der begynder den 1. juli 2020 og slutter den 30. juni 2021.

Anmodninger om ændring af medfinansieringssatsen skal indgives i overensstemmelse med proceduren for ændringen af operationelle programmer, jf. artikel 9, og være ledsaget af et ændret program. Medfinansieringssatsen på 100 % finder kun anvendelse, hvis den relevante ændring af det operationelle program godkendes af Kommissionen inden indgivelsen af den endelige anmodning om mellemliggende betaling i overensstemmelse med artikel 45, stk. 2.

Inden den første betalingsanmodning indgives for det regnskabsår, der begynder den 1. juli 2021, meddeler medlemsstaterne den tabel, der er omhandlet i afsnit 5.1 i modellerne for operationelle programmer i bilag I, som bekræfter den medfinansieringssats, der var gældende i regnskabsåret, som slutter den 30. juni 2020.«

4)

I artikel 22, stk. 4, tilføjes følgende afsnit:

»Uanset første afsnit er udgifter til operationer til fremme af kriseberedskabet til at imødegå udbruddet af covid-19 støtteberettigede fra den 1. februar 2020.«

5)

I artikel 23 indsættes følgende stykke:

»4a.   Fødevarer og/eller elementær materiel bistand kan ydes til de socialt dårligst stillede personer direkte eller indirekte, såsom gennem vouchere eller kort i elektronisk eller anden form, forudsat at sådanne vouchere, kort eller andre instrumenter kun kan udveksles mod fødevarer og/eller elementær materiel bistand.«

6)

I artikel 26, stk. 2, foretages følgende ændringer:

a)

Litra a) affattes således:

»a)

udgifter til indkøb af fødevarer og/eller elementær materiel bistand og udgifter til indkøb af personlige værnemidler og beskyttelsesudstyr til partnerorganisationer«.

b)

Litra c) affattes således:

»c)

administrative udgifter, forberedelses-, transport- og lagerudgifter, som bæres af partnerorganisationerne som en fast takst på 5 % af udgifterne i litra a) eller 5 % af værdien af de fødevarer, der er afsat i overensstemmelse med artikel 16 i forordning (EU) nr. 1308/2013«.

7)

Følgende artikler indsættes:

»Artikel 26a

Støtteberettigelse for udgifter til operationer, der modtager støtte inden for rammerne af OP I, under deres suspension som følge af udbruddet af covid-19

Forsinkelser i leveringen af fødevarer og/eller elementær materiel bistand som følge af udbruddet af covid-19 medfører ikke en reduktion af de støtteberettigede udgifter, der bæres af indkøbsorganet eller partnerorganisationerne i overensstemmelse med artikel 26, stk. 2. Sådanne udgifter kan anmeldes til Kommissionen i deres helhed i overensstemmelse med artikel 26, stk. 2, inden leveringen af fødevarer og/eller elementær materiel bistand til de socialt dårligst stillede personer, forudsat at levering genoptages efter afslutningen af krisen forbundet med udbruddet af covid-19.

I tilfælde, hvor fødevarer fordærves på grund af suspenderet levering som følge af udbruddet af covid-19, foretages ingen reduktion af de i artikel 26, stk. 2, litra a), fastsatte omkostninger.

Artikel 26b

Støtteberettigelse for udgifter til operationer, der modtager støtte inden for rammerne af OP II eller teknisk bistand, under deres suspension som følge af udbruddet af covid-19

1.   Hvor gennemførelsen af operationer er suspenderet som følge af udbruddet af covid‐19, kan en medlemsstat betragte udgifterne under suspensionen som støtteberettigede udgifter, selv om der ikke er leveret nogen tjenester, forudsat at følgende betingelser alle er opfyldt:

a)

gennemførelsen af operationen blev suspenderet efter den 31. januar 2020

b)

suspensionen af operationen skyldes covid-19-udbruddet

c)

udgifterne er afholdt og betalt

d)

udgifterne udgør en reel omkostning for støttemodtageren og kan ikke inddrives eller godtgøres; med hensyn til inddrivelser og godtgørelser, der ikke ydes af medlemsstaten, kan medlemsstaten betragte denne betingelse som opfyldt på grundlag af en erklæring fra støttemodtageren; inddrivelser og godtgørelser skal fratrækkes udgifterne

e)

udgifterne er begrænset til suspensionsperioden for operationen.

2.   For så vidt angår operationer, for hvilke støttemodtageren får godtgjort udgifter på grundlag af mulighederne for forenklede omkostninger, og hvor gennemførelsen af de foranstaltninger, der udgør grundlaget for godtgørelsen, suspenderes som følge af udbruddet af covid-19, kan den pågældende medlemsstat godtgøre støttemodtageren på grundlag af de planlagte output for suspensionsperioden, selv om der ikke træffes nogen foranstaltninger, forudsat at følgende betingelser alle er opfyldt:

a)

gennemførelsen af foranstaltningerne suspenderes efter den 31. januar 2020

b)

suspensionen af foranstaltningerne skyldes udbruddet af covid-19

c)

mulighederne for forenklede omkostninger svarer til en reel omkostning afholdt af støttemodtageren, som skal dokumenteres af støttemodtageren og ikke kan inddrives eller godtgøres; med hensyn til inddrivelser og godtgørelser, der ikke ydes af medlemsstaten, kan medlemsstaten betragte denne betingelse som opfyldt på grundlag af en erklæring fra støttemodtageren; inddrivelser og godtgørelser skal fratrækkes det beløb, der svarer til muligheden for forenklede omkostninger

d)

godtgørelsen til støttemodtageren er begrænset til suspensionsperioden for foranstaltningerne.

Med hensyn til de operationer, der er omhandlet i dette stykkes første afsnit, kan medlemsstaten også godtgøre støttemodtageren på grundlag af omkostningerne omhandlet i artikel 25, stk. 1, litra a), forudsat at betingelserne fastsat i nærværende artikels stk. 1 er opfyldt.

Hvis en medlemsstat godtgør støttemodtageren på grundlag af både første og andet afsnit, skal den sikre, at de samme udgifter kun godtgøres én gang.

Artikel 26c

Støtteberettigelse for udgifter til operationer, der modtager støtte inden for rammerne af OP II eller teknisk bistand, som ikke gennemføres fuldt ud som følge af udbruddet af covid19

1.   En medlemsstat kan betragte udgifter til operationer, der ikke er fuldt ud gennemført som følge af udbruddet af covid-19, som støtteberettigede udgifter, forudsat at følgende betingelser alle er opfyldt:

a)

gennemførelsen af operationen ophører efter den 31. januar 2020

b)

ophøret af gennemførelsen af operationen skyldes udbruddet af covid-19

c)

udgifterne inden gennemførelsen af operationen ophørte er afholdt og betalt af støttemodtageren.

2.   For så vidt angår operationer, hvor støttemodtageren modtager godtgørelse på grundlag af mulighederne for forenklede omkostninger, kan en medlemsstat betragte udgifter til operationer, der ikke er fuldt ud gennemført som følge af udbruddet af covid‐19, som støtteberettigede udgifter, forudsat at følgende betingelser alle er opfyldt:

a)

gennemførelsen af operationen ophører efter den 31. januar 2020

b)

ophøret af gennemførelsen af operationen skyldes udbruddet af covid-19

c)

de foranstaltninger, der er omfattet af mulighederne for forenklede omkostninger, er i det mindste delvis blevet truffet inden ophøret af gennemførelsen af operationen.

Med hensyn til de operationer, der er omhandlet i dette stykkes første afsnit, kan medlemsstaten også godtgøre støttemodtageren på grundlag af omkostningerne omhandlet i artikel 25, stk. 1, litra a), forudsat at betingelserne fastsat i nærværende artikels stk. 1 er opfyldt.

Hvis en medlemsstat godtgør støttemodtageren på grundlag af både første og andet afsnit, skal den sikre, at de samme udgifter kun godtgøres én gang.«

8)

I artikel 30 indsættes følgende stykke:

»1a.   Medlemsstaterne kan på grundlag af en analyse af de potentielle risici fastsætte lempeligere krav til kontrol og revisionsspor i forbindelse med uddelingen af fødevarer og/eller materiel bistand til de socialt dårligst stillede personer under udbruddet af covid-19.«

Artikel 2

Denne forordning træder i kraft dagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat.

Udfærdiget i Bruxelles, den 23. april 2020.

På Europa-Parlamentets vegne

D.M. SASSOLI

Formand

På Rådets vegne

G. GRLIĆ RADMAN

Formand


(1)  Europa-Parlamentets holdning af 17.4.2020 (endnu ikke offentliggjort i EUT) og Rådets afgørelse af 22.4.2020.

(2)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 223/2014 af 11. marts 2014 om Den Europæiske Fond for Bistand til de Socialt Dårligst Stillede (EUT L 72 af 12.3.2014, s. 1).


Top