Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32007R1358

Kommissionens forordning (EF) nr. 1358/2007 af 21. november 2007 om ændring af forordning (EF) nr. 1725/2003 om vedtagelse af visse internationale regnskabsstandarder i overensstemmelse med Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1606/2002 for så vidt angår International Financial Reporting Standard (IFRS) 8 (EØS-relevant tekst)

EUT L 304 af 22.11.2007, p. 9–20 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 01/12/2008; stiltiende ophævelse ved 32008R1126

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2007/1358/oj

22.11.2007   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

L 304/9


KOMMISSIONENS FORORDNING (EF) Nr. 1358/2007

af 21. november 2007

om ændring af forordning (EF) nr. 1725/2003 om vedtagelse af visse internationale regnskabsstandarder i overensstemmelse med Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1606/2002 for så vidt angår International Financial Reporting Standard (IFRS) 8

(EØS-relevant tekst)

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER HAR —

under henvisning til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab,

under henvisning til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1606/2002 af 19. juli 2002 om anvendelse af internationale regnskabsstandarder (1), særlig artikel 3, stk. 1, og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

Ved Kommissionens forordning (EF) nr. 1725/2003 (2) blev der vedtaget visse internationale standarder og fortolkningsbidrag, der eksisterede pr. 14. september 2002.

(2)

Den 30. november 2006 offentliggjorde International Accounting Standards Board (IASB) International Financial Reporting Standard (IFRS) 8 Driftssegmenter (herefter benævnt »IFRS 8«). IFRS 8 fastsætter kravene til oplysninger om en virksomheds driftssegmenter. IFRS 8 erstatter IAS 14 Præsentation af segmentoplysninger.

(3)

Høringen af Den Tekniske Ekspertgruppe (TEG) under European Financial Reporting Advisory Group (EFRAG) bekræfter, at IFRS 8 opfylder de tekniske kriterier for vedtagelse som omhandlet i artikel 3, stk. 2, i forordning (EF) nr. 1606/2002.

(4)

Forordning (EF) nr. 1725/2003 bør derfor ændres i overensstemmelse hermed.

(5)

Foranstaltningerne i denne forordning er i overensstemmelse med udtalelse fra Regnskabskontroludvalget —

UDSTEDT FØLGENDE FORORDNING:

Artikel 1

I bilaget til forordning (EF) nr. 1725/2003 indsættes

»International Financial Reporting Standard (IFRS) 8 Driftssegmenter« som anført i bilaget til denne forordning.

Artikel 2

Virksomhederne anvender IFRS 8 som anført i bilaget til denne forordning senest fra den dag, der indleder deres regnskabsår 2009.

Artikel 3

Denne forordning træder i kraft på tredjedagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat.

Udfærdiget i Bruxelles, den 21. november 2007.

På Kommissionens vegne

Charlie McCREEVY

Medlem af Kommissionen


(1)  EFT L 243 af 11.9.2002, s. 1.

(2)  EUT L 261 af 13.10.2003, s. 1. Senest ændret ved forordning (EF) nr. 611/2007 (EUT L 141 af 2.6.2007, s. 49).


BILAG

INTERNATIONAL FINANCIAL REPORTING STANDARDS (IFRS)

IFRS 8

IFRS 8 — Driftssegmenter

»Kopiering tilladt inden for Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde. Alle eksisterende rettigheder forbeholdes uden for EØS, med undtagelse af retten til at kopiere til personlig brug eller anden form for »fair dealing«. Yderligere oplysninger fås hos IASB på adressen www.iasb.org«

IFRS 8

Driftssegmenter

KERNEPRINCIPPET

1.

En virksomhed skal give oplysninger, der gør det muligt for brugere af dens årsregnskab at vurdere arten og de finansielle følger af de forretningsaktiviteter, den udøver, og de økonomiske omgivelser, den opererer indenfor.

ANVENDELSESOMRÅDE

2.

Denne IFRS skal anvendes for:

a)

det separate eller enkelte årsregnskab for en virksomhed:

i)

hvis gælds- eller egenkapitalinstrumenter handles på et offentligt marked (en national eller udenlandsk børs eller et sekundært børsmarked, herunder lokale og regionale markeder), eller

ii)

der indsender eller er ved at indsende sine årsregnskaber til en værdipapirkommission eller et andet tilsynsorgan med henblik på at udstede en hvilken som helst type instrumenter på et offentligt marked, og

b)

koncernregnskabet for en koncern med en modervirksomhed:

i)

hvis gælds- eller egenkapitalinstrumenter handles på et offentligt marked (en national eller udenlandsk børs eller et sekundært børsmarked, herunder lokale og regionale markeder), eller

ii)

der indsender eller er ved at indsende sine koncernregnskaber til en værdipapirkommission eller et andet tilsynsorgan med henblik på at udstede en hvilken som helst type instrumenter på et offentligt marked.

3.

Såfremt en virksomhed, der ikke er forpligtet til at anvende denne IFRS, vælger at give oplysninger om segmenter, som ikke overholder denne IFRS, skal den ikke beskrive oplysningerne som segmentoplysninger.

4.

Såfremt en finansberetning både indeholder koncernregnskab for en modervirksomhed, der falder inden for denne IFRS' anvendelsesområde, og modervirksomhedens separate årsregnskab, kræves der kun segmentoplysninger i koncernregnskabet.

DRIFTSSEGMENTER

5.

Et driftssegment er et element af en virksomhed:

a)

der udøver forretningsaktiviteter, hvorigennem den kan få indtægter og pådrage sig udgifter (herunder indtægter og udgifter ved transaktioner med andre elementer af den samme virksomhed)

b)

hvis driftsresultater regelmæssigt gennemgås af virksomhedens øverste beslutningstager, der beslutter, hvilke ressourcer der skal tildeles segmentet, og vurderer dets resultater, og

c)

om hvilken der foreligger adskilte finansoplysninger.

Et driftssegment kan indlede forretningsaktiviteter, som det endnu ikke har haft indtægter på, f.eks. kan opstartsaktiviteter være driftssegmenter, før de har indtægter.

6.

Ikke alle dele af en virksomhed er nødvendigvis et driftssegment eller en del af et driftssegment. For eksempel har et hovedsæde eller visse funktionsafdelinger måske ikke indtægter eller har indtægter, der kun er accessoriske i forhold til virksomhedens aktiviteter, og vil ikke være driftssegmenter. I denne standard er en virksomheds pensionsordninger ikke driftssegmenter.

7.

Udtrykket »øverste beslutningstager« betegner en funktion, ikke nødvendigvis en direktør med en bestemt titel. Denne funktion er at tildele ressourcer til driftssegmenterne i en virksomhed og vurdere deres resultater. Ofte er den øverste beslutningstager i en virksomhed dens administrerende direktør eller tekniske direktør, men det kan f.eks. være en gruppe af arbejdende bestyrelsesmedlemmer eller andre.

8.

For mange virksomheder vil de tre karakteristiske træk ved driftssegmenter i afsnit 5 klart dække deres driftssegmenter. Imidlertid kan en virksomhed udarbejde beretninger, hvor dens forretningsaktiviteter præsenteres på forskellige måder. Hvis den øverste beslutningstager bruger mere end ét sæt segmentoplysninger, kan andre faktorer identificere et enkelt sæt elementer som en virksomheds driftssegmenter, herunder arten af hvert elements forretningsaktiviteter, det forhold at der er direktører med ansvar for dem, samt oplysninger til bestyrelsen.

9.

Normalt har et driftssegment en segmentleder, der er direkte ansvarlig over for den øverste beslutningstager og har regelmæssig kontakt med denne for at drøfte driftsaktiviteter, finansielle resultater, prognoser eller planer for segmentet. Udtrykket »segmentleder« betegner en funktion, ikke nødvendigvis en direktør med en bestemt titel. Den øverste beslutningstager kan også være segmentleder for flere driftssegmenter. Én leder kan være segmentleder for mere end ét driftssegment. Såfremt de karakteristiske træk i afsnit 5 gælder for mere end ét sæt elementer af en organisation, men segmentlederne kun er ansvarlige for ét sæt, udgør dette sæt elementer driftssegmenterne.

10.

De karakteristiske træk i afsnit 5 kan gælde for to eller flere overlappende sæt elementer, som ledere er ansvarlige for. Den struktur kaldes undertiden en matrixorganisation. I nogle virksomheder er nogle ledere f.eks. ansvarlige for forskellige produkt- og servicelinjer over hele verden, mens andre ledere er ansvarlige for bestemte geografiske områder. Den øverste beslutningstager gennemgår regelmæssigt begge sæt elementers driftsresultater, og der stilles finansielle oplysninger til rådighed for begge. I denne situation skal virksomheden afgøre, hvilke sæt af elementer der udgør driftssegmenter i henhold til kerneprincippet.

PRÆSENTATIONSPLIGTIGE SEGMENTER

11.

En virksomhed skal præsentere separate oplysninger om hvert driftssegment, der:

a)

er blevet identificeret i overensstemmelse med afsnit 5-10 eller er fremkommet ved at samle to eller flere af disse segmenter i overensstemmelse med afsnit 12, og

b)

overskrider de kvantitative grænser i afsnit 13.

I afsnit 14-19 er anført andre situationer, hvor der skal præsenteres separate oplysninger om et driftssegment.

Kriterier for samling

12.

Driftssegmenter har ofte en ensartet indtjening på lang sigt, hvis de har ensartede økonomiske karakteristika. F.eks. vil der forventes ensartede gennemsnitlige bruttoavancer på lang sigt for to driftssegmenter, hvis deres økonomiske karakteristika er ensartede. To eller flere driftssegmenter kan sammenlægges til ét driftssegment, hvis sammenlægningen er i overensstemmelse med kerneprincippet for denne IFRS, segmenterne har ensartede økonomiske karakteristika, og segmenterne er ensartede i følgende henseender:

a)

produkternes og tjenesteydelsernes art

b)

produktionsprocessernes art

c)

produktets eller tjenesteydelsens kundetype eller -gruppe

d)

de anvendte distributionsmetoder for produktet eller tjenesteydelsen

e)

eventuelle særlige lovmæssige rammer, eksempelvis for bankvirksomhed, forsikringsvirksomhed eller offentlig virksomhed.

Kvantitative grænser

13.

En virksomhed skal separat præsentere oplysninger om et driftssegment, der ligger inden for en af følgende kvantitative grænser:

a)

Dens præsenterede indtægter, herunder både salg til eksterne kunder og salg og overførsler mellem segmenter, udgør 10 % eller derover af de samlede interne og eksterne indtægter for alle driftssegmenter.

b)

Det absolutte beløb for dens præsenterede overskud eller tab er 10 % eller derover af det største absolutte beløb for i) den samlede præsenterede fortjeneste for alle driftssegmenter, der ikke præsenterede et tab, og ii) det samlede præsenterede tab for alle driftssegmenter, der præsenterede et tab.

c)

Dens aktiver er 10 % eller derover af de samlede aktiver for alle driftssegmenter.

Driftssegmenter, der ikke ligger inden for nogen af de kvantitative grænser, kan anses for præsentationspligtige og oplyses separat, hvis ledelsen mener, at oplysninger om segmentet vil være nyttige for brugere af årsregnskabet.

14.

En virksomhed må kun samle oplysninger om driftssegmenter, der ikke ligger inden for de kvantitative grænser, og oplysninger om andre driftssegmenter, der ikke ligger inden for de kvantitative grænser, så der derved fremkommer et præsentationspligtigt segment, hvis driftssegmenterne har ensartede økonomiske karakteristika, og begge opfylder hovedparten af de sammenlægningskriterier, der er anført i afsnit 12.

15.

Hvis den samlede eksterne indtægt, der præsenteres af driftssegmenter, udgør under 75 % af virksomhedens indtægt, skal yderligere driftssegmenter identificeres som præsentationspligtige segmenter (selv om de ikke opfylder kriterierne i afsnit 13), indtil mindst 75 % af virksomhedens indtægt er omfattet af præsentationspligtige segmenter.

16.

Oplysninger om andre forretningsaktiviteter og driftssegmenter, der ikke er præsentationspligtige, skal samles og oplyses i en kategori for »alle øvrige segmenter« adskilt fra andre afstemningsposter i afstemningerne i henhold til afsnit 28. Kilderne til indtægten under kategorien »alle øvrige segmenter« skal beskrives.

17.

Såfremt ledelsen vurderer, at et driftssegment, der i den umiddelbart foregående periode er identificeret som et præsentationspligtigt segment, er af fortsat betydning, skal oplysninger om dette segment fortsat præsenteres separat i den løbende periode, selv om det ikke længere opfylder kriterierne for præsentationspligt i afsnit 13.

18.

Såfremt et driftssegment identificeres som et præsentationspligtigt segment i den løbende periode i overensstemmelse med de kvantitative grænser, skal segmentoplysninger for en foregående periode behandles med henblik på sammenligning for at afspejle det segment, der for nylig er præsenteret, som et separat segment, selv om dette segment i den foregående periode ikke opfyldte kriterierne for præsentationspligt i afsnit 13, medmindre de nødvendige oplysninger ikke foreligger, og det ville indebære uforholdsmæssigt store omkostninger at udarbejde dem.

19.

Der kan være en praktisk grænse for, hvor mange præsentationspligtige segmenter en virksomhed oplyser separat, da segmentoplysningerne ellers kan blive for detaljerede. Der er ikke fastsat en præcis grænse, men når antallet af segmenter, der er præsentationspligtige i henhold til afsnit 13-18, stiger til over 10, bør virksomheden overveje, om der er nået en praktisk grænse.

OPLYSNINGSPLIGT

20.

En virksomhed skal give oplysninger, der gør det muligt for brugere af dens årsregnskab at vurdere arten og de finansielle følger af de forretningsaktiviteter, den udøver, og de økonomiske omgivelser, den opererer inden for.

21.

For at udmønte princippet i afsnit 20 skal en virksomhed oplyse følgende for hver periode, der præsenteres driftsregnskab for:

a)

generelle oplysninger som beskrevet i afsnit 22

b)

oplysninger om præsenteret segmentresultat, inklusive specificerede indtægter og udgifter i det rapporterede segmentresultat, segmentaktiver, segmentforpligtelser og grundlaget for opgørelsen som beskrevet i afsnit 23-27, og

c)

afstemninger af summerne af segmentindtægter, præsenteret segmentresultat, segmentaktiver, segmentforpligtelser og øvrige væsentlige segmentposter med de tilsvarende virksomhedsbeløb som beskrevet i afsnit 28.

Afstemninger af beløb for præsentationspligtige segmenters balance med virksomhedens balancebeløb kræves for hver dato, hvor der præsenteres en balance. Oplysninger for forudgående perioder skal behandles som beskrevet i afsnit 29 og 30.

Generelle oplysninger

22.

En virksomhed skal afgive følgende generelle oplysninger:

a)

faktorer, der er anvendt til identificering af virksomhedens præsentationspligtige segmenter, herunder organisationsgrundlaget (f.eks. hvorvidt ledelsen har valgt at organisere virksomheden efter forskelle i produkter og tjenesteydelser, geografiske områder, lovgivningsmæssige rammer eller en kombination af faktorer, og hvorvidt driftssegmenter er blevet lagt sammen), og

b)

typer af produkter og tjenesteydelser, som hvert præsentationspligtigt segment har sine indtægter fra.

Information om resultat, aktiver og passiver

23.

En virksomhed skal præsentere en opgørelse over resultat og samlede aktiver for hvert præsentationspligtigt segment. En virksomhed skal præsentere en opgørelse over passiver for hvert præsentationspligtigt segment, hvis et sådant beløb regelmæssigt indberettes til den øverste beslutningstager. En virksomhed skal også oplyse følgende om hvert præsentationspligtigt segment, hvis de specificerede beløb er inkluderet i opgørelsen over segmentets resultat, der gennemgås af den øverste beslutningstager, eller på anden vis regelmæssigt indberettes til den øverste beslutningstager, selv om det ikke er inkluderet i opgørelsen over segmentresultat:

a)

indtægter fra eksterne kunder

b)

indtægter fra transaktioner med andre driftssegmenter i samme virksomhed

c)

renteindtægter

d)

renteudgifter

e)

nedskrivning og afskrivning

f)

væsentlige indtægts- og udgiftsposter oplyst i overensstemmelse med afsnit 86 i IAS 1 Præsentation af årsregnskaber

g)

virksomhedens interesse i associerede virksomheder og joint venture-selskabers resultat regnskabsmæssigt behandlet efter den indre værdis metode

h)

udgifter eller indtægter fra indkomstskat, og

i)

andre væsentlige poster end nedskrivning og afskrivning, der ikke har medført ind- eller udbetalinger.

En virksomhed skal præsentere renteindtægter separat fra renteudgifter for hvert præsentationspligtigt segment, medmindre hovedparten af segmentets indtægter stammer fra renter, og den øverste beslutningstager primært bruger renteindtægter til at vurdere segmentets resultat og træffer beslutninger om, hvilke ressourcer der skal tildeles segmentet. I den situation kan en virksomhed præsentere det pågældende segments renteindtægter minus dets renteudgifter og oplyse, at den har gjort det.

24.

En virksomhed skal oplyse følgende om hvert præsentationspligtigt segment, hvis de specificerede beløb er inkluderet i opgørelsen over segmentets aktiver, der gennemgås af den øverste beslutningstager eller på anden vis regelmæssigt indberettes til den øverste beslutningstager, selv om det ikke er inkluderet i opgørelsen over segmentaktiver:

a)

det beløb, der er investeret i associerede virksomheder og joint ventures og regnskabsmæssigt behandlet efter den indre værdis metode, og

b)

beløb for andre tilgange til anlægsaktiver (1) end finansielle instrumenter, udskudte skatteaktiver, pensionsaktiver (jf. IAS 19 Personaleydelser afsnit 54-58) og rettigheder i henhold til forsikringskontrakter.

OPGØRELSE

25.

Beløbet for hver præsenteret segmentpost skal være det mål, der er præsenteret for den øverste beslutningstager, så denne kan træffe beslutninger om at tildele ressourcer til segmentet og vurdere dets resultat. Reguleringer og elimineringer, der er foretaget under udarbejdelse af virksomhedens regnskab, og allokering af indtægter, udgifter og gevinster og tab skal kun indgå i fastlæggelsen af det præsenterede segmentresultat, hvis de er inkluderet i opgørelsen over segmentets resultat, der bruges af den øverste beslutningstager. På samme måde skal kun de aktiver og forpligtelser, der er inkluderet i opgørelserne over segmentaktiver og segmentforpligtelser, som bruges af den øverste beslutningstager, præsenteres for det pågældende segment. Såfremt der allokeres beløb til præsenteret segmentresultat, aktiver eller passiver, skal disse beløb allokeres på et rimeligt grundlag.

26.

Hvis den øverste beslutningstager kun bruger én opgørelse over et driftssegments resultat, segmentets aktiver eller segmentets forpligtelser ved vurdering af segmentets indtjening og beslutning om allokering af ressourcer, skal segmentresultat, aktiver og forpligtelser præsenteres i denne opgørelse. Hvis den øverste beslutningstager bruger mere end én opgørelse for et driftssegments resultat, segmentets aktiver eller segmentets forpligtelser, skal de præsenterede opgørelser være dem, som ifølge ledelsen er fastlagt i overensstemmelse med de opgørelsesprincipper, der er mest forenelige med dem, der bruges til at opgøre de tilsvarende beløb i virksomhedens årsregnskab.

27.

En virksomhed skal fremlægge en forklaring af opgørelserne af segmentresultat, segmentaktiver og segmentforpligtelser for hvert præsentationspligtigt segment. Som minimum skal virksomheden oplyse følgende:

a)

grundlaget for regnskabsaflæggelsen for alle transaktioner mellem præsentationspligtige segmenter

b)

arten af eventuelle forskelle mellem opgørelserne af de præsentationspligtige segmenters resultat og virksomhedens resultat før udgifter eller indtægter fra indkomstskat og ophørte aktiviteter (hvis det ikke fremgår af afstemningerne beskrevet i afsnit 28). De forskelle kunne omfatte anvendt regnskabspraksis og politikker for allokering af centralt afholdte udgifter, der er nødvendige for at forstå de præsenterede segmentoplysninger

c)

arten af eventuelle forskelle mellem opgørelserne af de præsentationspligtige segmenters aktiver og virksomhedens aktiver (hvis de ikke fremgår af afstemningerne beskrevet i afsnit 28). Disse forskelle kunne omfatte anvendt regnskabspraksis og politikker for allokering af fælles anvendte aktiver, der er nødvendige for at forstå de præsenterede segmentoplysninger

d)

arten af eventuelle forskelle mellem opgørelserne af de præsentationspligtige segmenters forpligtelser og virksomhedens forpligtelser (hvis de ikke fremgår af afstemningerne beskrevet i afsnit 28). Disse forskelle kunne omfatte anvendt regnskabspraksis og politikker for allokering af fælles udnyttede forpligtelser, der er nødvendige for at forstå de præsenterede segmentoplysninger

e)

arten af eventuelle ændringer fra tidligere perioder i de opgørelsesmetoder, der anvendes til at fastslå det præsentationspligtige segmentresultat og en eventuel virkning af disse ændringer på målet for segmentresultatet

f)

arten og virkningen af eventuelle asymmetriske allokeringer til præsentationspligtige segmenter. F.eks. kunne en virksomhed allokere afskrivninger til et segment uden at allokere de tilknyttede afskrivningsberettigede aktiver til segmentet.

Afstemninger

28.

En virksomhed skal fremlægge afstemninger af følgende:

a)

de præsentationspligtige segmenters samlede omsætning med virksomhedens omsætning

b)

de præsentationspligtige segmenters samlede resultatopgørelser med virksomhedens resultat før skatteudgifter (skatteindtægter) og ophørte aktiviteter. Hvis en virksomhed imidlertid allokerer poster, såsom skatteudgifter (eller -indtægter), til præsentationspligtige segmenter, kan virksomheden afstemme segmenternes samlede resultatopgørelser med virksomhedens resultat efter disse poster

c)

de præsentationspligtige segmenters samlede aktiver med virksomhedens aktiver

d)

de præsentationspligtige segmenters samlede forpligtelser med virksomhedens forpligtelser, hvis segmentforpligtelserne præsenteres i overensstemmelse med afsnit 23

e)

de præsentationspligtige segmenters samlede beløb for alle andre væsentlige oplysningsposter med virksomhedens tilsvarende beløb.

Alle væsentlige afstemningsposter skal identificeres separat og beskrives. F.eks. skal beløbet for alle væsentlige reguleringer, der er nødvendige for at afstemme præsentationspligtigt segmentresultat med virksomhedens resultat som følge af forskellig regnskabspraksis, identificeres og beskrives separat.

Korrektion af tidligere præsenterede oplysninger

29.

Hvis en virksomhed ændrer sin interne organisationsstruktur på en måde, der gør, at dens præsentationspligtige segmenter ændres, skal de tilsvarende oplysninger for tidligere perioder, herunder delårsperioder, korrigeres, medmindre oplysningerne ikke foreligger, og det ville indebære uforholdsmæssigt store omkostninger at udarbejde dem. Afgørelsen af, om oplysningerne ikke foreligger, og at omkostningerne til at udarbejde dem ville være uforholdsmæssigt store, skal foretages for hver enkelt oplysningspost. Efter en ændring i sammensætningen af virksomhedens præsentationspligtige segmenter skal virksomheden oplyse, hvorvidt den har korrigeret de tilsvarende segmentoplysningsposter for tidligere perioder.

30.

Hvis en virksomhed har ændret sin interne organisationsstruktur på en måde, der gør, at sammensætningen af dens præsentationspligtige segmenter ændres, og hvis segmentoplysninger for tidligere perioder, herunder delårsperioder, ikke korrigeres, så de afspejler ændringen, skal virksomheden i det år, ændringen finder sted, afgive segmentoplysninger om den igangværende periode både på det gamle grundlag og det nye segmenteringsgrundlag, medmindre de nødvendige oplysninger ikke foreligger, og omkostningerne til at udarbejde dem ville blive uforholdsmæssigt store.

OPLYSNINGER FOR HELE VIRKSOMHEDEN

31.

Afsnit 32-34 gælder for alle virksomheder, der er omfattet af denne IFRS, herunder virksomheder, der kun har et enkelt præsentationspligtigt segment. Nogle virksomheders forretningsaktiviteter er ikke organiseret på grundlag af forskelle i beslægtede produkter og tjenesteydelser eller forskelle i geografiske områder. En sådan virksomheds præsentationspligtige segmenter kan præsentere omsætninger fra en bred vifte af væsensforskellige produkter og tjenesteydelser, eller mere end ét af dens præsentationspligtige segmenter kan levere stort set de samme produkter og tjenesteydelser. På samme måde kan en virksomheds præsentationspligtige segmenter have aktiver i forskellige geografiske områder og præsentere omsætninger fra kunder i forskellige geografiske områder, eller mere end ét af dens præsentationspligtige segmenter kan operere i det samme geografiske område. De ønskede oplysninger i henhold til afsnit 32-34 skal kun fremlægges, hvis de ikke fremlægges som en del af de præsentationspligtige segmentoplysninger, der kræves i henhold til denne IFRS.

Oplysninger om produkter og tjenesteydelser

32.

En virksomhed skal præsentere indtægterne fra eksterne kunder for hvert produkt og hver tjenesteydelse eller hver gruppe af ensartede produkter og tjenesteydelser, medmindre de nødvendige oplysninger ikke foreligger, og omkostningerne til at udarbejde dem ville være uforholdsmæssigt store; i så fald skal dette forhold oplyses. De præsenterede omsætningsbeløb skal være baseret på de finansielle oplysninger, der er anvendt til at udarbejde virksomhedens årsregnskab.

Oplysninger om geografiske områder

33.

En virksomhed skal præsentere følgende geografiske oplysninger, medmindre de nødvendige oplysninger ikke foreligger, og det ville indebære uforholdsmæssigt store omkostninger at udarbejde dem:

a)

indtægter fra eksterne kunder, der i) henføres til virksomhedens hjemland og ii) henføres til alle andre lande samlet, hvorfra virksomhedens indtægter stammer. Hvis indtægterne fra eksterne kunder henført til et enkelt andet land er væsentlige, skal disse omsætninger oplyses separat. En virksomhed skal oplyse grundlaget for at henføre indtægterne fra eksterne kunder til enkeltlande

b)

andre anlægsaktiver (2) end finansielle instrumenter, udskudte skatteaktiver, pensionsaktiver og rettigheder i henhold til forsikringskontrakter i) placeret i virksomhedens hjemland og ii) placeret i alle andre lande samlet, hvor virksomheden har aktiver. Såfremt aktiverne i et enkelt andet land er væsentlige, skal disse aktiver oplyses separat.

De præsenterede beløb skal være baseret på de finansielle oplysninger, der er anvendt til at udarbejde virksomhedens årsregnskab. Hvis de nødvendige oplysninger ikke foreligger, og det vil indebære uforholdsmæssigt store omkostninger at udarbejde dem, skal dette oplyses. En virksomhed kan ud over de i dette afsnit krævede oplysninger fremlægge subtotaler af geografiske oplysninger om grupper af lande.

Oplysninger om større kunder

34.

En virksomhed skal fremlægge oplysninger om, i hvilken grad den er afhængig af sine store kunder. Hvis indtægter fra transaktioner med en enkelt ekstern kunde beløber sig til 10 % af virksomhedens omsætning eller derover, skal virksomheden oplyse dette, det samlede indtægtsbeløb fra hver af denne slags kunder og identiteten på de(t) segment(er), der præsenterer indtægterne. Virksomheden behøver ikke oplyse en større kundes identitet eller det indtægtsbeløb, hvert segment præsenterer fra den pågældende kunde. I denne standard skal en gruppe af virksomheder, som den regnskabsaflæggende virksomhed ved, er under fælles kontrol, betragtes som en enkelt kunde, og en regering (national, stats-, provins-, territorial-, lokal- eller udenlandsk) og virksomheder, som den regnskabsaflæggende virksomhed ved, er under den pågældende regerings kontrol, skal betragtes som en enkelt kunde.

OVERGANG OG IKRAFTTRÆDELSESDATO

35.

Virksomheder skal anvende denne standard i deres årsregnskaber for regnskabsår, der begynder den 1. januar 2009 eller derefter. Det er tilladt at anvende standarden før dette tidspunkt. Hvis en virksomhed anvender denne standard i sine årsregnskaber for regnskabsår før den 1. januar 2009, skal den give oplysning herom.

36.

Segmentoplysninger for tidligere år, der præsenteres som sammenlignende information for det oprindelige anvendelsesår, skal korrigeres, så de er i overensstemmelse med kravene i denne standard, medmindre de nødvendige oplysninger ikke foreligger, og det ville indebære uforholdsmæssigt store omkostninger at udarbejde dem.

OPHÆVELSE AF IAS 14

37.

Denne standard erstatter IAS 14 Præsentation af segmentoplysninger.


(1)  For aktiver, som klassificeres efter en likviditetspræsentation, er anlægsaktiver aktiver, der omfatter beløb, som forventes genindvundet mere end 12 måneder efter balancedatoen.

(2)  For aktiver, der klassificeres efter en likviditetspræsentation, er anlægsaktiver aktiver, der omfatter beløb, som forventes genindvundet mere end 12 måneder efter balancedatoen.

Appendiks A

Defineret term

Dette appendiks er en integrerende del af standarden.

Drifts-segment

Et driftssegment er et element af en virksomhed:

a)

der udøver forretningsaktiviteter, hvorigennem det kan få indtægter og pådrage sig udgifter (herunder indtægter og udgifter ved transaktioner med andre elementer af den samme virksomhed)

b)

hvis driftsresultater regelmæssigt gennemgås af virksomhedens øverste beslutningstager, som beslutter, hvilke ressourcer der skal tildeles segmentet, og vurderer dets resultater, og

c)

om hvilket der foreligger adskilte finansoplysninger.

Appendiks B

Ændringer i andre standarder

Ændringerne i dette appendiks skal anvendes for regnskabsår, der begynder 1. januar 2009 eller derefter. Hvis en virksomhed anvender standarden for et tidligere regnskabsår, skal disse ændringer anvendes for samme regnskabsår. I de ændrede afsnit er ny tekst understreget, og slettet tekst er gennemstreget.

B1

Henvisninger til IAS 14 Præsentation af segmentoplysninger ændres til IFRS 8 Driftssegmenter i følgende afsnit:

afsnit 20 i IAS 27 Koncernregnskaber og separate årsregnskaber

afsnit 130, litra d), nr. i), i IAS 36 Værdiforringelse af aktiver.

B2

I IFRS 5 Anlægsaktiver bestemt for salg samt ophørte aktiviteter, afsnit 41 ændres som følger:

»41.

Virksomheden skal give følgende oplysninger i noterne i det regnskabsår, hvor et anlægsaktiv (eller en gruppe bestemt for salg) enten er blevet klassificeret som bestemt for salg eller solgt:

d)

hvis det er relevant, skal det præsentationspligtige segment, hvori anlægsaktivet (eller en gruppe bestemt for salg) præsenteres i overensstemmelse med IAS 14 Præsentation af segmentoplysninger IFRS 8 Driftssegmenter

B3

I IFRS 6 Efterforskning og vurdering af råstofforekomster, ændres afsnit 21 som følger:

»21.

Virksomheden fastlægger en regnskabspraksis for allokering af efterforsknings- og vurderingsaktiver til pengestrømsfrembringende enheder eller grupper af pengestrømsfrembringende enheder med henblik på at teste sådanne aktiver for værdiforringelse. Hver pengestrømsfrembringende enhed eller gruppe af enheder, til hvilke et efterforsknings- og vurderingsaktiv er allokeret, må ikke være større end et segment, som er baseret enten på virksomhedens primære eller virksomhedens sekundære segment et driftssegment opgjort i overensstemmelse med IAS 14 Præsentation af segmentoplysninger IFRS 8 Driftssegmenter

B4

I IAS 2 Varebeholdninger ændres afsnit 26 og 29 som følger:

»26.

F.eks. kan varebeholdninger, der bruges i ét forretnings driftssegment have en anden anvendelse for virksomheden end den samme type varebeholdninger, der bruges i et andet forretnings driftssegment. Forskelle i varebeholdningers geografiske placering (og i de pågældende skatteregler) udgør ikke i sig selv tilstrækkelig begrundelse for anvendelse af forskellige metoder til beregning af kostprisen.«

»29.

Varebeholdninger nedskrives normalt til nettorealisationsværdi for hver vareenhed for sig, men det kan dog i visse tilfælde være hensigtsmæssigt at gruppere ensartede eller beslægtede vareenheder. Dette kan være tilfældet med vareenheder inden for den samme produktgruppe, som har samme formål eller anvendelse i sidste ende, som produceres og markedsføres i det samme geografiske område, og som i praksis ikke kan vurderes separat fra andre vareenheder inden for samme produktgruppe. Det er uhensigtsmæssigt at nedskrive varebeholdninger på grundlag af klassifikationen af varebeholdninger, eksempelvis færdigvarer, eller alle varebeholdninger inden for samme industrisegment eller geografiske segment driftssegment. Serviceudbydere akkumulerer normalt omkostninger for hver tjenesteydelse, for hvilken der vil opkræves en separat salgspris. Derfor behandles hver tjenesteydelse separat.«

B5

I IAS 7 Pengestrømsopgørelsen ændres afsnit 50 som følger:

»50.

Supplerende oplysninger kan være relevante for regnskabsbrugernes forståelse af virksomhedens finansielle stilling og likviditet. Standarden tilskynder virksomheder til at give sådanne oplysninger sammen med ledelsens kommentarer. Sådanne oplysninger kan eksempelvis omfatte:

d)

pengestrømme fra drifts-, investerings- og finansieringsaktivitet i hvert enkelt aktivitetssegment og geografiske segment præsentationspligtigt segment (jf. IAS 14 Præsentation af segmentoplysninger IFRS 8 Driftssegmenter ).«

B6

I IAS 19 Personaleydelser ændres eksemplet til illustration af afsnit 115 som følger:

»Eksempel til illustration af afsnit 115

Virksomheden bringer et forretningssegment et driftssegment til ophør, og de ansatte i det ophørte segment vil ikke optjene yderligere ydelser …«

B7

I IAS 33 Indtjening pr. aktie erstattes afsnit 2 med følgende ordlyd:

»2.

Denne IFRS skal anvendes for:

a)

det separate eller enkelte årsregnskab for en virksomhed:

i)

hvis ordinære aktier eller potentielle ordinære aktier handles på et offentligt marked (en national eller udenlandsk børs eller et sekundært børsmarked, herunder lokale og regionale markeder), eller

ii)

der indsender eller er ved at indsende sit årsregnskab til en værdipapirkommission eller et andet tilsynsorgan med henblik på at udstede ordinære aktier på et offentligt marked, og

b)

koncernregnskabet for en koncern med en modervirksomhed:

i)

hvis ordinære aktier eller potentielle ordinære aktier handles på et offentligt marked (en national eller udenlandsk børs eller et sekundært børsmarked, herunder lokale og regionale markeder), eller

ii)

der indsender eller er ved at indsende sit årsregnskab til en værdipapirkommission eller et andet tilsynsorgan med henblik på at udstede ordinære aktier på et offentligt marked.«

B8

I IAS 34 Præsentation af delårsregnskaber ændres afsnit 16 som følger:

»16.

Virksomheden skal som minimum medtage følgende oplysninger i noterne til delårsregnskabet, hvis disse er væsentlige og ikke er givet andre steder i delårsregnskabet. Oplysningerne skal normalt gives på et år til dato-grundlag. Dog skal virksomheden ligeledes give oplysning om begivenheder eller transaktioner, som er væsentlige for en forståelse af den aktuelle delårsperiode:

g)

følgende segmentoplysninger segmentomsætning og segmentresultat for forretningssegmenter eller geografiske segmenter, afhængigt af, hvilket der er virksomhedens primære segment (segmentoplysninger er udelukkende krævet i en virksomheds delårsregnskab, hvis IAS 14 Præsentation af segmentoplysninger IFRS 8 Driftssegmenter kræver, at virksomhedens årsregnskab indeholder segmentoplysninger);:

i)

omsætning fra salg til eksterne kunder, hvis den indgår i opgørelsen af segmentresultatet, der gennemgås af den øverste beslutningstager eller på anden vis regelmæssigt indberettes til den øverste beslutningstager

ii)

omsætning fra salg mellem segmenter, hvis den indgår i opgørelsen af segmentresultatet, der gennemgås af den øverste beslutningstager eller på anden vis regelmæssigt indberettes til den øverste beslutningstager

iii)

en resultatopgørelse

iv)

samlede aktiver, hvor der er sket en væsentlig ændring fra det beløb, der blev oplyst i det sidste årsregnskab

v)

en beskrivelse af forskelle fra det sidste årsregnskab i segmenteringsgrundlaget eller i grundlaget for resultatopgørelsen

vi)

en afstemning af det præsentationspligtige segments samlede resultatopgørelse med virksomhedens resultat før skatteudgifter (skatteindtægter) og ophørte aktiviteter. Hvis en virksomhed imidlertid allokerer poster, såsom skatteudgifter (eller -indtægter), til præsentationspligtige segmenter, kan virksomheden afstemme segmenternes samlede resultatopgørelser med virksomhedens resultat efter de poster. Væsentlige afstemningsposter skal identificeres separat og beskrives i den pågældende afstemning

…«

B9

IAS 36 Værdiforringelse af aktiver ændres som beskrevet i det følgende.

Afsnit 80 ændres som følger:

»80.

Med henblik på værdiforringelsestest skal goodwill erhvervet ved en virksomhedssammenslutning fra erhvervelsestidspunktet allokeres til hver af den overtagende virksomheds pengestrømsfrembringende enheder eller grupper af pengestrømsfrembringende enheder, der forventes at drage fordel af synergieffekterne ved sammenslutningen, uanset om andre aktiver eller forpligtelser fra den overtagne virksomhed tilskrives disse enheder eller grupper af enheder. Hver enhed eller gruppe af enheder, der således tilskrives goodwill, skal:

b)

ikke være større end et driftssegment , som er baseret enten på virksomhedens primære eller virksomhedens sekundære segment opgjort i overensstemmelse med IAS 14 Præsentation af segmentoplysninger IFRS 8 Driftssegmenter

Afsnit 129 ændres som følger:

»129.

En virksomhed, der præsenterer segmentoplysninger i overensstemmelse med IAS 14 Præsentation af segmentoplysninger IFRS 8 Driftssegmenter , skal oplyse følgende for hvert præsentationspligtigt segment baseret på virksomhedens primære segment

I afsnit 130 ændres litra c), nr. ii) og litra d), nr. ii) som følger:

»130.

c) ii)

hvis virksomheden præsenterer segmentoplysninger i overensstemmelse med IAS 14 IFRS 8, det præsentationspligtige segment, aktivet tilhører, baseret på virksomhedens primære segment

»130.

d) ii)

den beløbsmæssige størrelse af tab ved værdiforringelse, som er indregnet eller tilbageført opdelt efter kategori af aktiver og, hvis virksomheden præsenterer segmentoplysninger i overensstemmelse med IAS 14 IFRS 8, opdelt efter præsentationspligtigt segment baseret på virksomhedens primære segment og«


Top