EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32007L0033

Rådets direktiv 2007/33/EF af 11. juni 2007 om bekæmpelse af kartoffelcystenematoder og om ophævelse af direktiv 69/465/EØF

EUT L 156 af 16.6.2007, p. 12–22 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Dokumentet er offentliggjort i en specialudgave (HR)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/12/2021; ophævet ved 32016R2031

ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2007/33/oj

16.6.2007   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

L 156/12


RÅDETS DIREKTIV 2007/33/EF

af 11. juni 2007

om bekæmpelse af kartoffelcystenematoder og om ophævelse af direktiv 69/465/EØF

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

under henvisning til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab, særlig artikel 37,

under henvisning til forslag fra Kommissionen,

under henvisning til udtalelse fra Europa-Parlamentet, og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

Siden vedtagelsen af Rådets direktiv 69/465/EØF af 8. december 1969 om bekæmpelse af kartoffelnematod (1) har det biologiske mønster og epidemiologien for arter og populationer af kartoffelcystenematoder samt deres betegnelser og udbredelsesmønster ændret sig væsentligt.

(2)

Kartoffelcystenematoder (Globodera pallida (Stone) Behrens (europæiske populationer)) og Globodera rostochiensis (Wollenweber) Behrens (europæiske populationer) er kendte skadegørere på kartofler.

(3)

Bestemmelserne i direktiv 69/465/EØF er blevet revurderet og fundet utilstrækkelige. Det er derfor nødvendigt at vedtage mere dækkende bestemmelser.

(4)

Der bør med disse bestemmelser tages hensyn til behovet for officielle undersøgelser, som skal sikre, at der ikke forekommer kartoffelcystenematoder i marker, hvor der plantes eller opbevares læggekartofler bestemt til produktion af læggekartofler samt visse planter bestemt til produktion af planter til plantning.

(5)

Der bør gennemføres officiel overvågning af marker, der bruges til produktion af kartofler bortset fra kartofler til produktion af læggekartofler, med henblik på at fastslå udbredelsen af kartoffelcystenematoder.

(6)

Der bør fastlægges prøveudtagnings- og analyseprocedurer for gennemførelsen af sådanne officielle undersøgelser og overvågning.

(7)

Der bør tages hensyn til, hvordan patogenet spredes.

(8)

Der bør i bestemmelserne tages hensyn til, at kartoffelcystenematoder traditionelt bekæmpes ved hjælp af sædskifte, da det er almindelig kendt, at populationen af nematoder kan reduceres væsentligt ved at indstille kartoffeldyrkningen i en årrække. I den senere tid er sædskifte blevet suppleret med brugen af resistente kartoffelsorter.

(9)

Medlemsstaterne bør ydermere kunne træffe supplerende eller mere vidtgående foranstaltninger, forudsat at der ikke derved lægges hindringer i vejen for den frie bevægelighed for kartofler i Fællesskabet, jf. dog Rådets direktiv 2000/29/EF af 8. maj 2000 om foranstaltninger mod indslæbning i Fællesskabet af skadegørere på planter eller planteprodukter og mod deres spredning inden for Fællesskabet (2). Sådanne foranstaltninger bør meddeles til Kommissionen og de øvrige medlemsstater.

(10)

Direktiv 69/465/EØF bør ophæves.

(11)

Målene for dette direktiv, nemlig at klarlægge kartoffelcystenematoders udbredelse, forhindre spredning af dem og bekæmpe dem, kan ikke opfyldes på tilfredsstillende vis af medlemsstaterne og kan derfor på grund af direktivets omfang og virkninger bedre gennemføres på fællesskabsplan. Fællesskabet kan derfor vedtage foranstaltninger i overensstemmelse med subsidiaritetsprincippet, jf. traktatens artikel 5. I overensstemmelse med proportionalitetsprincippet, jf. nævnte artikel, går dette direktiv ikke ud over, hvad der er nødvendigt for at nå disse mål.

(12)

De nødvendige foranstaltninger til gennemførelse af dette direktiv bør vedtages i henhold til Rådets afgørelse 1999/468/EF af 28. juni 1999 om fastsættelse af de nærmere vilkår for udøvelsen af de gennemførelsesbeføjelser, der tillægges Kommissionen (3)

UDSTEDT FØLGENDE DIREKTIV:

KAPITEL I

FORMÅL OG DEFINITIONER

Artikel 1

Ved dette direktiv fastlægges foranstaltninger, som medlemsstaterne skal træffe mod Globodera pallida (Stone) Behrens (europæiske populationer) og Globodera rostochiensis (Wollenweber) Behrens (europæiske populationer), i det følgende benævnt »kartoffelcystenematoder«, for at klarlægge udbredelsen af disse, forhindre spredning af dem og bekæmpe dem.

Artikel 2

I dette direktiv forstås ved:

a)

»officiel« eller »officielt«: oprettet/fastlagt, bemyndiget eller gennemført af en medlemsstats officielle ansvarlige organer som defineret i artikel 2, stk. 1, litra g), i direktiv 2000/29/EF

b)

»resistent kartoffelsort«: en sort, som under dyrkning i væsentlig grad hæmmer udviklingen af en bestemt population af kartoffelcystenematoder

c)

»undersøgelse«: en metodisk gennemført procedure, der har til formål at bestemme forekomsten af kartoffelcystenematoder i en mark

d)

»overvågning«: en metodisk procedure gennemført i en nærmere afgrænset periode, der har til formål at klarlægge udbredelsen af kartoffelcystenematoder på en medlemsstats område.

Artikel 3

1.   Medlemsstatens officielle ansvarlige organer definerer begrebet »mark« med henblik på anvendelsen af dette direktiv for at sikre, at de plantesundhedsmæssige betingelser i en mark er homogene for så vidt angår risikoen for kartoffelcystenematoder. De baserer sig i den forbindelse på anerkendte videnskabelige og statistiske principper, kartoffelcystenematodens biologi, dyrkningen af marken og de specifikke produktionssystemer for værtsplanterne for kartoffelcystenematoder i den pågældende medlemsstat. De nærmere kriterier for definitionen af en mark meddeles officielt til Kommissionen og de øvrige medlemsstater.

2.   Yderligere bestemmelser vedrørende kriterierne for definitionen af en mark kan vedtages efter proceduren i artikel 17, stk. 2.

KAPITEL II

PÅVISNING

Artikel 4

1.   Medlemsstaterne foreskriver, at der skal gennemføres en officiel undersøgelse af forekomsten af kartoffelcystenematoder i den mark, hvor de i bilag I opførte planter bestemt til produktion af planter til plantning eller læggekartofler bestemt til produktion af læggekartofler skal plantes eller opbevares.

2.   Den i stk. 1 omhandlede officielle undersøgelse gennemføres i perioden mellem høst af den sidste afgrøde på marken og plantning/lægning af de planter eller læggekartofler, der er omhandlet i stk. 1. Den kan foretages tidligere, og der skal i så fald foreligge dokumentation for resultater af den pågældende undersøgelse, som bekræfter, at der ikke er fundet kartoffelcystenematoder, og at kartofler og andre værtsplanter opført i bilag I, punkt 1, ikke forefandtes på tidspunktet for undersøgelsen og ikke er blevet dyrket siden denne.

3.   Resultaterne af andre end de i stk. 1 omhandlede officielle undersøgelser, som er gennemført inden 1. juli 2010, kan betragtes som dokumentation, jf. stk. 2.

4.   Har en medlemsstats officielle ansvarlige organer fastslået, at der ikke er risiko for spredning af kartoffelcystenematoder, er den i stk. 1 omhandlede officielle undersøgelse ikke påkrævet for:

a)

plantning af planter opført i bilag I bestemt til produktion af planter til plantning på samme produktionssted beliggende i et officielt afgrænset område

b)

lægning af læggekartofler bestemt til produktion af læggekartofler på samme produktionssted beliggende i et officielt afgrænset område

c)

plantning af planter opført i bilag I, punkt 2, bestemt til produktion af planter til plantning, hvor de høstede planter er omfattet af de i bilag III, afsnit III, del A, omhandlede officielt godkendte foranstaltninger.

5.   Medlemsstaterne sikrer, at resultaterne af de i stk. 1 og 3 omhandlede undersøgelser registreres officielt og holdes tilgængelige for Kommissionen.

Artikel 5

1.   Hvis der er tale om marker, hvor læggekartofler eller planter som opført i bilag I, punkt 1, der er bestemt til produktion af planter til plantning, skal lægges eller opbevares, skal den i artikel 4, stk. 1, omhandlede officielle undersøgelse omfatte prøveudtagning og undersøgelse for forekomst af kartoffelcystenematoder i overensstemmelse med bilag II.

2.   Hvis der er tale om marker, hvor planter opført i bilag I, punkt 2, bestemt til produktion af planter til plantning, skal plantes eller opbevares, skal den i artikel 4, stk. 1, omhandlede officielle undersøgelse omfatte prøveudtagning og undersøgelse for forekomst af kartoffelcystenematoder i overensstemmelse med bilag II eller verifikation i overensstemmelse med bilag III, afsnit I.

Artikel 6

1.   Medlemsstaterne foreskriver, at der gennemføres officiel overvågning af marker, der bruges til produktion af kartofler bortset fra kartofler bestemt til produktion af læggekartofler, med henblik på at fastslå udbredelsen af kartoffelcystenematoder.

2.   Den officielle overvågning omfatter prøveudtagning og undersøgelse for forekomst af kartoffelcystenematoder i overensstemmelse med bilag II, punkt 2, og gennemføres som angivet i bilag III, afsnit II.

3.   Resultaterne af den officielle overvågning meddeles skriftligt til Kommissionen i overensstemmelse med bilag III, afsnit II.

Artikel 7

Konstateres der ikke kartoffelcystenematoder ved den i artikel 4, stk. 1, omhandlede officielle undersøgelse eller ved andre officielle undersøgelser som omhandlet i artikel 4, stk. 3, sørger medlemsstatens officielle ansvarlige organer for, at disse oplysninger registreres officielt.

Artikel 8

1.   Konstateres det, at en mark er inficeret med kartoffelcystenematoder ved den i artikel 4, stk. 1, omhandlede officielle undersøgelse, sørger medlemsstatens officielle ansvarlige organer for, at disse oplysninger registreres officielt.

2.   Konstateres det, at en mark er inficeret med kartoffelcystenematoder ved den i artikel 6, stk. 1, omhandlede officielle overvågning, sørger medlemsstatens officielle ansvarlige organer for, at disse oplysninger registreres officielt.

3.   Kartofler eller planter opført i bilag I, der kommer fra en mark, der officielt er registreret som værende inficeret med kartoffelcystenematoder som omhandlet i stk. 1 eller 2 i denne artikel, eller har været i kontakt med jord, hvori der er konstateret kartoffelcystenematoder, erklæres officielt for kontaminerede.

KAPITEL III

KONTROLFORANSTALTNINGER

Artikel 9

1.   Medlemsstaterne foreskriver, at følgende skal gælde for en mark, der officielt er registreret som værende inficeret som omhandlet i artikel 8, stk. 1 eller 2:

a)

der lægges ingen kartofler bestemt til produktion af læggekartofler, og

b)

der plantes eller oplagres ingen planter opført i bilag I bestemt til genudplantning. Planter opført i bilag I, punkt 2, kan dog plantes i den pågældende mark, under forudsætning af at disse planter vil blive underkastet de i bilag III, afsnit III, del A, omhandlede officielt godkendte foranstaltninger, sådan at der ikke er nogen påviselig risiko for spredning af kartoffelcystenematoder.

2.   Medlemsstaternes officielle ansvarlige organer foreskriver, at marker, der skal bruges til lægning af kartofler bortset fra kartofler bestemt til produktion af læggekartofler, og som officielt er registreret som værende inficeret som omhandlet i artikel 8, stk. 1 eller 2, skal være omfattet af et officielt bekæmpelsesprogram, der som et minimum sigter mod udryddelse af kartoffelcystenematoder.

Det i stk. 2 i denne artikel omhandlede program skal tage hensyn til de specifikke produktions- og markedsføringssystemer for værtsplanterne for kartoffelcystenematoder i den pågældende medlemsstat og til de karakteristika, der kendetegner forekommende kartoffelcystenematoder, omfatte brug af resistente kartoffelsorter med de højeste resistensniveauer, der er til rådighed, jf. bilag IV, afsnit I, og om nødvendigt andre foranstaltninger. Programmet skal meddeles skriftligt til Kommissionen og de øvrige medlemsstater for at sikre sammenlignelige sikkerhedsniveauer medlemsstaterne imellem.

Kartoffelsorternes resistensniveau bortset fra de sorter, der allerede er givet meddelelse om i henhold til artikel 10, stk. 1, i direktiv 69/465/EØF, skal fastlægges i tal i overensstemmelse med standardskalaen i bilag IV, afsnit I i nærværende direktiv. Undersøgelser for resistens gennemføres i henhold til protokollen i bilag IV, afsnit II.

Artikel 10

1.   Medlemsstaterne foreskriver, at følgende skal gælde for kartofler eller planter opført i bilag I, som er erklæret for kontaminerede i henhold til artikel 8, stk. 3:

a)

Læggekartofler og værtsplanter som opført i bilag I, punkt 1, må ikke lægges eller plantes, medmindre de er blevet dekontamineret under en medlemsstats officielle ansvarlige organers tilsyn efter en passende metode fastlagt i henhold til stk. 2 i denne artikel på grundlag af videnskabelig dokumentation for, at der ikke er risiko for spredning af kartoffelcystenematoder.

b)

Kartofler bestemt til industriel forarbejdning eller sortering skal være omfattet af officielt godkendte foranstaltninger i overensstemmelse med bilag III, afsnit III, del B.

c)

Planter opført i bilag I, punkt 2, må ikke plantes, medmindre de er blevet underkastet de i bilag III, afsnit III, del A, omhandlede officielt godkendte foranstaltninger, sådan at de ikke længere er kontaminerede.

2.   Specifikationerne for de i stk. 1, litra a), i denne artikel omhandlede metoder vedtages efter proceduren i artikel 17, stk. 2.

Artikel 11

1.   Medlemsstaterne foreskriver, at mistanke om eller bekræftet forekomst af kartoffelcystenematoder på deres område som følge af nedbrydning af eller ændringer i en resistent kartoffelsorts resistens i forbindelse med en usædvanlig ændring i sammensætningen af en nematodeart, en patotype eller en virulensgruppe, skal indberettes til deres respektive officielle ansvarlige organer, jf. dog artikel 16, stk. 1, i direktiv 2000/29/EF.

2.   Medlemsstaterne fastsætter, at den pågældende kartoffelcystenematodeart og, hvor det er relevant, patotype eller virulensgruppe bestemmes og bekræftes efter passende metoder i alle tilfælde, der indberettes i henhold til stk. 1.

3.   Nærmere oplysninger om bekræftelser som omhandlet i stk. 2 meddeles hvert år skriftligt til Kommissionen og de øvrige medlemsstater senest den 31. december.

4.   De i stk. 2 i denne artikel omhandlede passende metoder kan vedtages efter proceduren i artikel 17, stk. 2.

Artikel 12

Medlemsstaterne sender senest den 31. januar hvert år Kommissionen og de øvrige medlemsstater en liste over alle de nye kartoffelsorter, som de på grundlag af officielle analyser har konstateret er resistente over for kartoffelcystenematoder. De angiver, hvilke arter, patotyper, virulensgrupper eller populationer de pågældende sorter er resistente over for, resistensniveauet samt året for bestemmelse af dette niveau.

Artikel 13

Bekræftes forekomst af kartoffelcystenematoder ikke efter gennemførelsen af de i bilag III, afsnit III, del C, omhandlede officielt godkendte foranstaltninger, sørger den pågældende medlemsstats officielle ansvarlige organer for, at det i artikel 4, stk. 5, og artikel 8, stk. 1 og 2, omhandlede officielle register opdateres, og at eventuelle restriktioner, som den pågældende mark måtte være omfattet af, ophæves.

Artikel 14

Medlemsstaterne kan tillade, at der med henblik på forsøg, forskning eller planteforædling dispenseres fra foranstaltningerne i nærværende direktivs artikel 9 og 10 i overensstemmelse med bestemmelserne i Kommissionens direktiv 95/44/EF af 26. juli 1995 om de betingelser, hvorunder visse skadegørende planter, planteprodukter og andre objekter, der er anført i bilag I-V til Rådets direktiv 77/93/EØF, må føres ind i eller flyttes inden for Fællesskabet eller visse beskyttede zoner inden for dette med henblik på forsøg, forskning eller planteforædling (4), jf. dog artikel 3 og 5 i direktiv 2000/29/EF.

KAPITEL IV

ALMINDELIGE OG AFSLUTTENDE BESTEMMELSER

Artikel 15

Medlemsstaterne kan vedtage supplerende eller mere vidtgående foranstaltninger vedrørende deres egen produktion, som måtte være nødvendige for at bekæmpe kartoffelcystenematoder eller for at forhindre sådanne i at sprede sig, under forudsætning af at de er i overensstemmelse med direktiv 2000/29/EF.

Sådanne foranstaltninger meddeles skriftligt til Kommissionen og de øvrige medlemsstater.

Artikel 16

Ændringer i bilagene på grundlag af ny videnskabelig eller teknisk viden vedtages efter proceduren i artikel 17, stk. 2.

Artikel 17

1.   Kommissionen bistås af Den Stående Komité for Plantesundhed, i det følgende benævnt »komitéen«.

2.   Når der henvises til dette stykke, anvendes artikel 5 og 7 i afgørelse 1999/468/EF.

Perioden i artikel 5, stk. 6, i afgørelse 1999/468/EF, fastsættes til tre måneder.

Artikel 18

1.   Medlemsstaterne vedtager og offentliggør senest den 30. juni 2010 de love og administrative bestemmelser, der er nødvendige for at efterkomme dette direktiv. De tilsender straks Kommissionen disse bestemmelser med en sammenligningstabel, som viser sammenhængen mellem de pågældende bestemmelser og dette direktiv.

De anvender disse bestemmelser med virkning fra den 1. juli 2010.

Disse love og bestemmelser skal ved vedtagelsen indeholde en henvisning til dette direktiv eller skal ved offentliggørelsen ledsages af en sådan henvisning. De nærmere regler for henvisningen fastsættes af medlemsstaterne.

2.   Medlemsstaterne meddeler Kommissionen teksten til de vigtigste nationale bestemmelser, som de udsteder på det område, der er omfattet af dette direktiv.

Artikel 19

Direktiv 69/465/EØF ophæves med virkning fra den 1. juli 2010.

Artikel 20

Dette direktiv træder i kraft på tyvendedagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

Dette direktiv er rettet til medlemsstaterne.

Udfærdiget i Luxembourg, den 11. juni 2007.

På Rådets vegne

H. SEEHOFER

Formand


(1)  EFT L 323 af 24.12.1969, s. 3. Senest ændret ved tiltrædelsesakten af 1994.

(2)  EFT L 169 af 10.7.2000, s. 1. Senest ændret ved Kommissionens direktiv 2006/35/EF (EUT L 88 af 25.3.2006, s. 9).

(3)  EFT L 184 af 17.7.1999, s. 23. Ændret ved afgørelse 2006/512/EF (EUT L 200 af 22.7.2006, s. 11).

(4)  EFT L 184 af 3.8.1995, s. 34. Senest ændret ved Kommissionens direktiv 97/46/EF (EFT L 204 af 31.7.1997, s. 43).


BILAG I

Liste over de i artikel 4, stk. 1, 2 og 4, artikel 5, stk. 1 og 2, artikel 8, stk. 3, artikel 9, stk. 1, litra b), og artikel 10, stk. 1, omhandlede planter.

1.

Værtsplanter med rod:

 

Capsicum spp.,

 

Lycopersicon lycopersicum (L.) Karsten ex Farw.,

 

Solanum melongena L.

2.

a)

Andre planter med rod:

 

Allium porrum L.,

 

Beta vulgaris L.,

 

Brassica spp.,

 

Fragaria L.,

 

Asparagus officinalis L.

b)

Løg, rodknolde og jordstængler, der ikke er omfattet af de i bilag III, afsnit III, del A, omhandlede officielt godkendte foranstaltninger, dyrket i jord og bestemt til plantning, dog ikke løg, rodknolde og jordstængler, for hvilke det ved deres emballering eller på anden måde er godtgjort, at de er bestemt til direkte salg til endelige forbrugere, som ikke beskæftiger sig med erhvervsproduktion af planter eller afskårne blomster, af:

 

Allium ascalonicum L.,

 

Allium cepa L.,

 

Dahlia spp.,

 

Gladiolus Tourn. Ex L.,

 

Hyacinthus spp.,

 

Iris spp.,

 

Lilium spp.,

 

Narcissus L.,

 

Tulipa L.


BILAG II

1.

For prøveudtagnings- og analysearbejde i forbindelse med den officielle undersøgelse som omhandlet i artikel 5, stk. 1 og 2, gælder følgende:

a)

Prøveudtagningen skal omfatte en jordprøve med en standardstørrelse på mindst 1 500 ml jord pr. hektar indsamlet fra mindst 100 kerneprøver pr. hektar, fortrinsvis i et feltinddelt rektangel af mindst fem meters bredde og højst 20 meters længde mellem prøveudtagningssteder, der dækker hele marken. Hele prøven bruges til videre undersøgelser, dvs. udtagning af cyster og bestemmelse af art samt, hvis det er relevant, af patotype/virulensgruppe.

b)

Analysearbejdet skal omfatte metoder til udtagning af kartoffelcystenematoder som beskrevet i de relevante plantesundhedsprocedurer eller diagnostiske protokoller for Globodera pallida og Globodera rostochiensis: EPPO-standarder.

2.

For prøveudtagnings- og analysearbejde i forbindelse med den officielle overvågning som omhandlet i artikel 6, stk. 2, gælder følgende:

a)

Prøveudtagningen skal bestå af

den i punkt 1 beskrevne prøveudtagning med en jordprøvestørrelse på mindst 400 ml pr. hektar

eller

målrettet prøveudtagning af mindst 400 ml jord efter visuel undersøgelse af rødder, hvis der er visuelle symptomer

eller

prøveudtagning efter høst af mindst 400 ml jord, der har været i kontakt med kartoflerne, forudsat at det muligt at spore den mark, hvor kartoflerne er blevet dyrket.

b)

Analyserne skal være de i punkt 1 omhandlede analyser.

3.

Som undtagelse fra den i punkt 1 fastsatte standardstørrelse for prøveudtagning kan denne reduceres til 400 ml jord pr. hektar som et minimum, forudsat at

a)

der er dokumentation for, at kartofler og andre værtsplanter som opført i bilag I, punkt 1, ikke er blevet dyrket og ikke har forekommet i den pågældende mark i seks år forud for den officielle undersøgelse

eller

b)

der ikke er konstateret kartoffelcystenematoder i prøver på 1 500 ml jord pr. hektar ved de to seneste officielle undersøgelser, og kartofler og andre værtsplanter som opført i bilag I, punkt 1, bortset fra dem, der i henhold til artikel 4, stk. 1, er omfattet af et krav om officiel undersøgelse, ikke er blevet dyrket efter den første officielle undersøgelse

eller

c)

der ikke er konstateret kartoffelcystenematoder eller cyster af kartoffelcystenematoder uden levende indhold ved den seneste officielle undersøgelse, som skal være blevet gennemført med en prøvestørrelse på mindst 1 500 ml jord pr. hektar, og kartofler og andre værtsplanter som opført i bilag I, punkt 1, bortset fra dem, der i henhold til artikel 4, stk. 1, er omfattet af et krav om officiel undersøgelse, ikke er blevet dyrket i marken siden den seneste officielle undersøgelse.

Resultaterne af andre officielle undersøgelser gennemført inden datoen for dette direktivs anvendelse kan betragtes som officielle undersøgelser som omhandlet i litra b) og c).

4.

Som undtagelse fra den i punkt 1 og 3 fastsatte prøvestørrelse kan denne reduceres for marker, der er større end henholdsvis 8 ha og 4 ha:

a)

For så vidt angår standardstørrelsen som omhandlet i punkt 1 skal der af de første 8 ha udtages en prøve af den heri anførte størrelse, men den kan for hver yderligere hektar reduceres til 400 ml jord pr. hektar som et minimum.

b)

For så vidt angår den reducerede størrelse som omhandlet i punkt 3 skal der af de første 4 ha udtages en prøve af den heri anførte størrelse, men den kan for hver yderligere hektar reduceres til 200 ml jord pr. hektar som et minimum.

5.

Reduceret prøvestørrelse som omhandlet i punkt 3 og 4 kan fortsat anvendes i de efterfølgende officielle undersøgelser som omhandlet i artikel 4, stk. 1, indtil der er konstateret kartoffelcystenematoder i den pågældende mark.

6.

Som undtagelse fra den i punkt 1 fastsatte standardstørrelse på en jordprøve kan denne reduceres til 200 ml jord pr. hektar som et minimum, forudsat at marken er beliggende i et område, der er erklæret frit for kartoffelcystenematoder, og udpeget, vedligeholdt og kontrolleret i overensstemmelse med de relevante internationale standarder for plantesundhedsforanstaltninger. De nærmere oplysninger om sådanne områder meddeles officielt og skriftligt til Kommissionen og de øvrige medlemsstater.

7.

Minimumsstørrelsen på jordprøver skal under alle omstændigheder være 100 ml jord pr. mark.


BILAG III

AFSNIT I

VERIFIKATION

I overensstemmelse med artikel 5, stk. 2, skal den i artikel 4, stk. 1, omhandlede officielle undersøgelse godtgøre, at et af følgende kriterier er opfyldt på verifikationstidspunktet:

der har i henhold til resultaterne af passende, officielt godkendte analyser ikke forekommet kartoffelcystenematoder i marken i de seneste 12 år,

eller

det vides, at der ikke er blevet dyrket kartofler eller andre værtsplanter som opført i bilag I, punkt 1, i marken i de seneste 12 år.

AFSNIT II

OVERVÅGNING

Den i artikel 6, stk. 1, omhandlede officielle overvågning gennemføres på mindst 0,5 % af det areal, der det pågældende år bruges til produktion af kartofler, og som ikke er bestemt til produktion af læggekartofler. Resultaterne af den pågældende overvågning meddeles Kommissionen senest 1. april for den forudgående tolvmåneders periode.

AFSNIT III

OFFICIELLE FORANSTALTNINGER

A.

De i artikel 4, stk. 4, litra c), artikel 9, stk. 1, litra b), og artikel 10, stk. 1, litra c), samt bilag I, punkt 2.b), omhandlede officielt godkendte foranstaltninger består i følgende:

1.

bekæmpelse af skadegørere efter passende metoder, som sikrer, at der ikke er nogen påviselig risiko for spredning af kartoffelcystenematoderne

2.

fjernelse af så megen jord som muligt ved afvaskning eller afbørstning, sådan at der ikke er nogen påviselig risiko for spredning af kartoffelcystenematoderne.

B.

De i artikel 10, stk. 1, litra b), omhandlede officielt godkendte foranstaltninger består i levering til et forarbejdnings- eller sorteringsanlæg med passende og officielt godkendte procedurer for bortskaffelse af affald, for hvilket det er fastslået, at der ikke er nogen risiko for spredning af kartoffelcystenematoderne.

C.

De i artikel 13 omhandlede officielt godkendte foranstaltninger består i officiel udtagning af nye prøver i den mark, der officielt er registreret som værende inficeret som omhandlet i artikel 8, stk. 1 eller 2, samt analyser efter en af de i bilag II angivne metoder efter mindst seks år regnet fra det tidspunkt, hvor forekomsten af kartoffelcystenematoder er endeligt bekræftet, eller hvor der sidst er dyrket kartofler på marken. Dette tidsrum kan reduceres til tre år som et minimum, hvis der er truffet passende, officielt godkendte bekæmpelsesforanstaltninger.


BILAG IV

AFSNIT I

RESISTENSNIVEAU

Graden af kartoflers modtagelighed for kartoffelcystenematoder angives med en værdi i overensstemmelse med nedenstående standardskala, jf. artikel 2, litra b).

Værdien 9 angiver det højeste resistensniveau.

Relativ modtagelighed (%)

Værdi

< 1

9

1,1-3

8

3,1-5

7

5,1-10

6

10,1-15

5

15,1-25

4

25,1-50

3

50,1-100

2

> 100

1

AFSNIT II

PROTOKOL FOR RESISTENSTEST

1.

Testen udføres under karantæneforhold enten udenfor, i væksthus eller i klimakammer.

2.

Testen udføres i potter, der hver indeholder mindst én liter jord (eller passende vækstmedium).

3.

Jordens temperatur må ikke på noget tidspunkt under testen nå op over 25 oC, og der skal sørges for passende vanding.

4.

Ved plantning af test- eller kontrolsorten bruges en »kartoffelprop« med øje fra hver test- eller kontrolsort. Alle stængler på nær én bør fjernes.

5.

Kartoffelsorten »Désirée« bruges som standardkontrolsort med kendt modtagelighed i alle test. Der kan suppleres med supplerende, fuldt modtagelige kontrolsorter af lokal betydning til intern kontrol. Standardkontrolsorten kan udskiftes, hvis forskning viser, at andre sorter er enten mere velegnede eller lettere tilgængelige.

6.

Følgende standardpopulationer af kartoffelcystenematoder anvendes over for patotyperne Ro1, Ro5, Pa1 og Pa3:

 

Ro1: Ecosse-populationen

 

Ro5: Harmerz-populationen

 

Pa1: Scottish-populationen

 

Pa3: Chavornay-populationen.

Der kan suppleres med andre populationer af kartoffelcystenematoder af lokal betydning.

7.

Standardpopulationens identitet kontrolleres efter passende metoder. Der bør anvendes mindst to resistente sorter eller to forskellige (differentielle) standardkloner med kendt resistensniveau i testforsøgene.

8.

Kartoffelcystenematodepodestoffet (Pi) skal bestå af i alt fem infektiøse æg og juvenile nematoder pr. ml jord. Antallet af kartoffelcystenematoder, der skal podes pr. ml jord, bør fastsættes ved hjælp af udklækningsforsøg. Kartoffelcystenematoderne kan indpodes som cyster eller som en opløsning med en kombination af æg og juvenile nematoder.

9.

Cysteindholdet af kartoffelcystenematoden, der anvendes som podestof, skal have en levedygtighed på mindst 70 %. Cysterne bør være 6-24 måneder gamle og opbevares i mindst fire måneder ved 4 oC umiddelbart inden brug.

10.

Testen skal udføres med mindst fire gentagelser (potter) pr. undersøgt kombination af kartoffelcystenematodepopulation og kartoffelsort. Testen bør udføres med mindst 10 gentagelser (replikater) for standardkontrolsorten.

11.

Testen skal vare mindst tre måneder, og modenhedsstadiet for hunner i udvikling skal kontrolleres, inden forsøget afsluttes.

12.

Der udtages cyster af kartoffelcystenematoder fra de fire replikater og foretages en særskilt tælling for hver enkelt potte.

13.

Den endelige population (Ep) på standardkontrolsorten ved slutningen af resistenstesten bestemmes ved at tælle alle cyster fra alle replikater samt æg og juvenile nematoder fra mindst fire replikater.

14.

Der skal opnås en formeringshastighed på mindst 20 × (Ep/Ip) på standardkontrolsorten.

15.

Variationskoefficienten (VK) på standardkontrolsorten må ikke overstige 35 %.

16.

Den undersøgte kartoffelsorts relative modtagelighed i forhold til standardkontrolsorten skal bestemmes og udtrykkes som en procentsats efter følgende formel:

Eptestsort/Epstandardkontrolsort med kendt modtagelighed × 100 %.

17.

Hvis en kartoffelsort har en relativ modtagelighed på over 3 %, er det tilstrækkeligt med tællinger af cyster. Ligger den relative modtagelighed på under 3 %, skal der ud over cyster også tælles æg og juvenile nematoder.

18.

Hvis det af resultaterne af test udført i det første år fremgår, at en sort er fuldt modtagelig for en patotype, er en gentagelse af disse test i et år mere ikke påkrævet.

19.

Testresultaterne skal bekræftes af mindst én anden test udført i et andet år. På grundlag af den matematiske middelværdi af den relative modtagelighed i de to år udledes modtagelighedsværdien i henhold til standardskalaen.


Top