EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32005D0323

2005/323/EF: Kommissionens beslutning af 21. april 2005 om sikkerhedskrav, der skal opfyldes af de europæiske standarder for flydende fritidsartikler til brug på eller i vandet i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2001/95/EF (meddelt under nummer K(2005) 1209) (EØS-relevant tekst).

EUT L 104 af 23.4.2005, p. 39–41 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)
EUT L 272M af 18.10.2005, p. 277–279 (MT)

Dokumentet er offentliggjort i en specialudgave (BG, RO, HR)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2005/323/oj

23.4.2005   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

L 104/39


KOMMISSIONENS BESLUTNING

af 21. april 2005

om sikkerhedskrav, der skal opfyldes af de europæiske standarder for flydende fritidsartikler til brug på eller i vandet i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2001/95/EF

(meddelt under nummer K(2005) 1209)

(EØS-relevant tekst)

(2005/323/EF)

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER HAR —

under henvisning til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab,

under henvisning til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2001/95/EF af 3. december 2001 om produktsikkerhed i almindelighed (1), særlig artikel 4, stk. 1, litra a), og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

I henhold til direktiv 2001/95/EF må producenter kun markedsføre sikre produkter.

(2)

I henhold til nævnte direktiv formodes et produkt at være sikkert for så vidt angår de risici og risikokategorier, der er omfattet af de pågældende nationale standarder, når det er i overensstemmelse med ikke-bindende nationale standarder, der gennemfører europæiske standarder.

(3)

I henhold til direktiv 2001/95/EF bør europæiske standardiseringsorganer fastlægge europæiske standarder. Sådanne standarder bør sikre, at produkter opfylder direktivets almindelige sikkerhedskrav.

(4)

Medlemsstaterne og Kommissionen har i nært samarbejde med de europæiske standardiseringsorganer og efter høring af de berørte parter besluttet, at flydende fritidsartikler til brug på eller i vandet er en produktgruppe, for hvilken der skal udarbejdes europæiske standarder på grundlag af et mandat fra Kommissionen i henhold til direktiv 2001/95/EF. De berørte flydende fritidsartikler omfatter ikke flydende artikler, som falder ind under Rådets direktiv 88/378/EØF (2) om sikkerhedskrav til legetøj, Rådets direktiv 89/686/EØF (3) om personlige værnemidler og Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 94/25/EF (4) om fritidsfartøjer.

(5)

Sikkerhedskravene til produkterne bør fastlægges på grundlag af disse høringer og drøftelser med medlemsstaternes myndigheder.

(6)

De i denne beslutning fastsatte foranstaltninger er i overensstemmelse med udtalelsen fra det udvalg, som er nedsat i henhold til direktiv 2001/95/EF —

VEDTAGET FØLGENDE BESLUTNING:

Artikel 1

Produkter og produktdefinition

Denne beslutning finder anvendelse på de i del I i bilaget fastsatte flydende fritidsartikler til brug på eller i vandet, som ikke er omfattet af anden produktspecifik EU-lovgivning. Navnlig udelukkes flydende fritidsartikler, der er omfattet af direktiv 88/378/EØF, direktiv 89/686/EØF og direktiv 94/25/EF, fra denne beslutnings anvendelsesområde.

Artikel 2

Sikkerhedskrav

De i artikel 1 nævnte sikkerhedskrav til produkterne er fastsat i del II i bilaget.

Artikel 3

Adressater

Denne beslutning er rettet til medlemsstaterne.

Udfærdiget i Bruxelles, den 21. april 2005.

På Kommissionens vegne

Markos KYPRIANOU

Medlem af Kommissionen


(1)  EFT L 11 af 15.1.2002, s. 4.

(2)  EFT L 187 af 16.7.1988, s. 1. Senest ændret ved direktiv 93/68/EØF (EFT L 220 af 30.8.1993, s. 1).

(3)  EFT L 399 af 30.12.1989, s.18. Senest ændret ved Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1882/2003 (EFT L 284 af 31.10.2003, s. 1).

(4)  EFT L 164 af 30.6.1994, s. 15. Senest ændret ved forordning (EF) nr. 1882/2003.


BILAG

Sikkerhedskrav til flydende fritidsprodukter til brug på eller i vandet

DEL 1

Produktdefinition

De flydende artikler, der er omfattet af denne beslutning, er fritidsartikler til brug på eller i vandet, hvis flydeevne sikres af opdrift gennem oppustning eller integreret flydemateriale. Disse artikler er ikke omfattet af anden produktspecifik EU-lovgivning. Det drejer sig om artikler, som bruges på eller i vandet til fritidsaktiviteter som f.eks. leg i vandet, vandsport, bådsport, dykning og svømmeundervisning, og som ikke henregnes til de mest typiske og traditionelle produkter på området. Nogle af disse produkter har været på det europæiske marked i mange år, mens andre er nye, ligesom der hele tiden kommer nye produkter på markedet.

De fleste af disse produkter er ændrede traditionelle standardprodukter eller produkter afledt heraf og videreudviklet. Legepladsredskaber til brug på land bliver i stigende grad tilpasset, så de kan bruges i vand.

Formålet med disse nye produkter er at skabe mere sjov og underholdning, men der er også fart og spænding forbundet med nye actionprægede oplevelsesaktiviteter som f.eks. »tubing« og »white water rafting«.

Flydende fritidsartikler, som falder ind under direktiv 88/378/EØF om sikkerhedskrav til legetøj, direktiv 89/686/EØF om personlige værnemidler og direktiv 94/25/EF om fritidsfartøjer udelukkes fra denne beslutnings anvendelsesområde.

Flydende artikler, der er omfattet af denne beslutning, skal inddeles i følgende klasser efter deres tilsigtede anvendelse, fremdrivningsmiddel og design:

Klasse A: Flydende artikler, der er bestemt til anvendelse i statisk stilling på eller i vand. Brugeren befinder sig på flydeelementet. Kan bruges af en eller flere personer, hovedsagelig passivt. Normalt ingen mekaniske fremdrivningsmidler. Artiklerne kan udformes på en sådan måde, at de enten flyder stabilt på vandet eller skal holdes i balance af brugeren.

Artikler med beskyttende funktioner, som er omfattet af direktiv 89/686/EØF, udelukkes. Det samme gælder for artikler, som klart er konstrueret eller bestemt til børns individuelle leg på lavt vand, og som er omfattet af direktiv 88/378/EØF.

Klasse B: Flydende artikler bestemt til statisk brug. Brugeren befinder sig inden i et flydeelement, der omslutter brugerens krop (sidder relativt stramt). Artiklerne kan være forsynet med et system til fastholdelse af kroppen, eller også forventes det, at brugeren holder sig fast ved hjælp af arme og hænder. Systemet, der holder kroppen fast, kan være et integreret sæde, stropper eller andre fastholdelsesanordninger, der kan anvendes uanset kropsstilling (siddende, stående, liggende, knælende osv.). Brugerens krop befinder sig mere eller mindre under vandoverfladen. Den øverste del af kroppen (fra brystet og opefter) er normalt oven over vandet. Kan bruges af en eller flere personer. Normalt ingen mekaniske fremdrivningsmidler.

Artikler med beskyttende funktioner, som er omfattet af direktiv 89/686/EØF, udelukkes. Det samme gælder for artikler, som klart er konstrueret eller bestemt til børns individuelle leg på lavt vand, og som er omfattet af direktiv 88/378/EØF.

Klasse C: Flydende artikler til dynamisk brug, dvs. anvendelse ved høj hastighed. Brugeren befinder sig inden i eller på flydeelementet. Artiklerne kan være udstyret med cockpit, sæde eller anden fastholdelsesanordning. Udstyret trækkes bagefter eksterne fremdrivningsmidler. Brugeren skal sørge for flydestabilitet og for at holde en sikker kurs bag de trækkende fremdrivningsmidler.

Klasse D: Flydende artikler til aktiv brug, dvs. klatring, spring og lignende. Brugeren befinder sig ikke i en speciel stilling. Kan bruges af en eller flere personer. Normalt ingen mekaniske fremdrivningsmidler. Artikler med beskyttende funktioner, som er omfattet af direktiv 89/686/EØF, udelukkes. Det samme gælder for artikler, som klart er konstrueret eller bestemt til børns individuelle leg på lavt vand, og som er omfattet af direktiv 88/378/EØF.

Klasse E: Oppustelige både med en opdrift på mindre end 1 800 N og en skroglængde på mellem 1,2 m og 2,5 m målt efter den relevante harmoniserede standard for fartøjer til sports- og fritidsformål som defineret i direktiv 94/25/EF. Kan bruges af en eller flere personer. Brugeren befinder sig inden i flydeelementet (bredt cockpit).

DEL II

A.   Risici

De største risici i forbindelse med disse produkter er druknings- og nærdrukningsulykker.

Der er også risiko for andre mere eller mindre alvorlige ulykker i forbindelse med de enkelte produkter, herunder risici i forbindelse med produkternes udformning, som f.eks. risikoen for at drive væk, miste grebet, falde fra stor højde, sidde fast eller blive viklet ind i noget over eller under vandet, pludselig tab af opdrift, kæntring, kuldechok, såvel som risici i forbindelse med deres brug, f.eks. kollision og stød, og risici i forbindelse med vind, strøm og tidevand.

B.   Almindeligt sikkerhedskrav

Produkterne skal opfylde det almindelige sikkerhedskrav, jf. direktiv 2001/95/EF, og være »sikre« efter betydningen i dette direktivs artikel 2, litra b).

C.   Særlige sikkerhedskrav

For at det almindelige sikkerhedskrav i henhold til direktiv 2001/95/EF kan opfyldes, skal der som minimum tages hensyn til følgende:

C.1.   Krav til produktudformningen

Sikker udformning bør prioriteres frem for sikkerhedsanvisninger. De anvendte materialer og udførelsen skal svare til det aktuelle tekniske niveau under hensyntagen til den forventede anvendelse af artiklerne og eventuelle konsekvenser for brugerens helbred og for miljøet.

Der skal som minimum tages hensyn til følgende:

a)

flydestabilitet i overensstemmelse med tilsigtet og forventet brug

b)

minimumsopdrift og, i tilfælde af oppustelige artikler, restopdrift efter fejl på et luftkammer. Dertil kommer eventuel fortsat funktionsdygtighed, navnlig hvis artiklerne er beregnet til eller må forventes at blive anvendt til kollektiv brug

c)

muligheder for at holde sig fast under brug, det skal være let at gribe fat

d)

let at komme fri af i tilfælde af kæntring; de forskellige legemsdele må ikke kunne sidde fast eller vikles ind i noget

e)

muligheder for let at komme på plads i artiklen igen, navnlig hvis den er beregnet til kollektiv brug, samt muligheder for at holde sig fast i tilfælde af en nødsituation i vandet

f)

pålidelig anordning til hurtig frigørelse af produkter, der bevæger sig (trækkes) ved høj hastighed.

C.2.   Advarsler og oplysninger med henblik på agtpågivenhed ved brug af produktet

Produktets præsentationsmåde og illustrationer, iøjefaldende og tydelig mærkning samt eventuelle advarsler og anvisninger vedrørende dets anvendelse skal være sammenhængende, let og tydeligt forståelig for forbrugeren og må ikke nedtone risikoen for potentielle brugere, navnlig børn.

Mærkning (herunder piktogrammer) vedrørende advarsler eller passende størrelse skal være synlig under brug. Piktogrammer, direkte relateret til risici, skal ledsages af en tilhørende tekst. Væsentlige oplysninger vedrørende produktets ydeevne og begrænsninger skal præsenteres således, at potentielle brugere får oplysningerne inden købet. Der skal lægges særlig vægt på oplysninger om risici i forbindelse med børn. Der skal som minimum tages hensyn til følgende:

a)

Alle nødvendige begrænsninger i anvendelsen, for eksempel: antal brugere, samlet vægt, risici i forbindelse med vind, strøm og tidevand, specifikationer om afstand fra land, højde, hastighed, samspil med andre produkter eller objekter, når det med rimelighed kan forudses, at produktet vil blive anvendt sammen med andre produkter eller i nærheden af farlige genstande (sikkerhedsafstand). Der skal desuden tages hensyn til forventet fejlanvendelse af produktet.

b)

Alle produkter skal mærkes med følgende advarsel »FORSIGTIG: Beskytter ikke mod drukning. Må kun benyttes af svømmere!«.

c)

Hvor det er relevant, en anbefaling vedrørende anvendelse af passende personlige værnemidler mod drukning og som beskyttelse mod stød.

d)

Anvisninger om oppustnings- og trykforhold, vedligeholdelse, reparation, opbevaring, bortskaffelse, idet der tages hensyn til disse produkters særlige egenskaber og anvendelse, gentagen anvendelse over lange perioder og ældningsproces.

e)

Produkter, der er bestemt til kategorier af forbrugere, for hvem anvendelse af produktet frembyder en risiko, herunder navnlig børn, ikke-svømmere og i nogle tilfælde ældre, skal være mærket med særlige advarsler.


Top