EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 02003R1980-20060523

Consolidated text: Kommissionens forordning (EF) n r. 1980/2003 af 21. oktober 2003 om gennemførelse af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1177/2003 om EF-statistikker over indkomstforhold og levevilkår (EU-SILC) for så vidt angår definitioner og ajourførte definitioner (EØS-relevant tekst)

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2003/1980/2006-05-23

2003R1980 — DA — 23.05.2006 — 001.001


Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor

►B

KOMMISSIONENS FORORDNING (EF) Nr. 1980/2003

af 21. oktober 2003

om gennemførelse af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1177/2003 om EF-statistikker over indkomstforhold og levevilkår (EU-SILC) for så vidt angår definitioner og ajourførte definitioner

(EØS-relevant tekst)

(EFT L 298, 17.11.2003, p.1)

Ændret ved:

 

 

Tidende

  No

page

date

►M1

KOMMISSIONENS FORORDNING (EF) Nr. 676/2006 af 2. maj 2006

  L 118

3

3.5.2006




▼B

KOMMISSIONENS FORORDNING (EF) Nr. 1980/2003

af 21. oktober 2003

om gennemførelse af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1177/2003 om EF-statistikker over indkomstforhold og levevilkår (EU-SILC) for så vidt angår definitioner og ajourførte definitioner

(EØS-relevant tekst)



KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER HAR —

under henvisning til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab,

under henvisning til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1177/2003 af 16. juni 2003 om EF-statistikker over indkomstforhold og levevilkår (EU-SILC) ( 1 ), særlig artikel 15, stk. 2, litra c), og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

Med forordning (EF) nr. 1177/2003 er der fastlagt en fælles ramme for en systematisk udarbejdelse af EF-statistikker over indkomstforhold og levevilkår omfattende sammenlignelige og aktuelle tværsnits- og tidsseriedata om indkomstforhold og om omfanget af fattigdom og social udstødelse og om de berørte gruppers sammensætning på nationalt plan og EU-plan.

(2)

I henhold til artikel 15, stk. 2, litra c), i forordning (EF) nr. 1177/2003 er gennemførelsesforanstaltninger nødvendige for at harmonisere definitionerne, navnlig den praktiske anvendelse af indkomstdefinitionerne og definitionerne på husstandsmedlemmer og tidligere husstandsmedlemmer, og for at fastlægge tidsplanen for inddragelse af de forskellige indkomstvariabler.

(3)

De i denne forordning fastsatte foranstaltninger er i overensstemmelse med udtalelse fra Udvalget for det Statistiske Program —

UDSTEDT FØLGENDE FORORDNING:



Artikel 1

De definitioner, som er omhandlet i artikel 15, stk. 2, litra c), i forordning (EF) nr. 1177/2003 om EF-statistikker over indkomstforhold og levevilkår, navnlig med henblik på den praktiske anvendelse af indkomstdefinitionerne i artikel 2, litra l) og m), er indeholdt i bilag I.

Betingelserne for levering af bruttoindkomstdata på komponentniveau samt tidsplanen for inddragelse af de forskellige indkomstkomponenter er fastlagt i bilag II.

Artikel 2

Definitionerne i nærværende forordning med undtagelse af definitionerne på tidligere husstandsmedlemmer og betingelserne for levering af indkomstdata finder anvendelse på både tværsnits- og tidsseriekomponenterne i EF-statistikkerne over indkomstforhold og levevilkår (EU-SILC).

Artikel 3

Denne forordning træder i kraft på tyvendedagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat.




BILAG I

DEFINITIONER PÅ HUSSTANDSMEDLEMMER, TIDLIGERE HUSSTANDSMEDLEMMER, PENSIONSYDELSER FRA INDIVIDUELLE PRIVATE PENSIONSORDNINGER, BIDRAG TIL INDIVIDUELLE PRIVATE PENSIONSORDNINGER, HUSSTANDENS SAMLEDE BRUTTOINDKOMST OG DISPONIBLE INDKOMST, HUSSTANDENS SAMLEDE DISPONIBLE INDKOMST FØR SOCIALE OVERFØRSLER (UNDTAGEN ALDERDOMSYDELSER OG EFTERLADTEYDELSER; INKL. ALDERDOMSYDELSER OG EFTERLADTEYDELSER) OG BRUTTO-/NETTOINDKOMSTKOMPONENTER

1.   HUSSTANDSMEDLEMMER OG TIDLIGERE HUSSTANDSMEDLEMMER

1.1.   Husstandsmedlem ( 2 )

Følgende personer betragtes som husstandsmedlemmer, hvis de tager del i husstandens udgifter og yderligere opfylder de mere specifikke betingelser nedenfor:

1) personer, som sædvanligvis er beboere i husstanden, og som er beslægtet med andre medlemmer

2) personer, som sædvanligvis er beboere i husstanden, men som ikke er beslægtet med andre medlemmer

3) beboere, som er pensionærer eller lejere

4) gæster

5) hushjælp, au pair, som er beboere

6) personer, som sædvanligvis er beboere i husstanden, men midlertidigt fraværende (f.eks. på grund af ferie, arbejde, uddannelse o.l.)

7) børn af husstanden, som er under uddannelse borte fra hjemmet

8) personer, som er fraværende i lange perioder, men har tilknytning til husstanden: erhvervsarbejde borte fra hjemmet

9) personer, som er midlertidigt fraværende, men har tilknytning til husstanden: ophold på hospital, plejehjem eller anden institution.

Yderligere betingelser, som skal opfyldes for at blive betragtet som husstandsmedlem:

a) for kategorierne 3), 4) og 5):

personer, som for tiden ikke har nogen anden privat adresse, eller den faktiske eller påtænkte varighed af deres ophold skal være 6 måneder eller derover

b) for kategori 6):

personer, som for tiden ikke har nogen anden privat adresse, og den faktiske eller påtænkte varighed af deres fravær fra husstanden skal være mindre end 6 måneder

for kategori 7) og 8):

uanset varigheden af det faktiske eller påtænkte fravær må disse personer for tiden ikke have nogen anden privat adresse, skal være et husstandsmedlems partner eller barn, og skal stadig have nær tilknytning til husstanden og betragte adressen som hovedbopæl

c) for kategori 9):

personer, som har en tydelig økonomisk tilknytning til husstanden og den faktiske eller påtænkte varighed af deres fravær fra husstanden skal være mindre end 6 måneder.

Tager del i husstandens udgifter

Herved forstås, at personen ikke blot betaler en del af udgifterne, men også nyder godt af anvendelsesformålet (f.eks. børn, personer uden indkomst). Tager personen ikke del i udgifterne, udgør personen en separat husstand på samme adresse.

Er sædvanligvis beboer

En person er sædvanligvis beboer i husstanden, hvis han/hun de seneste 6 måneder dér har tilbragt størstedelen af sin daglige hviletid. Personer, som danner nye husstande eller flytter til en eksisterende husstand, vil normalt blive betragtet som husstandsmedlemmer på deres nye bopæl. Tilsvarende vil personer, som flytter til en ny adresse, ikke længere blive betragtet som medlemmer af den oprindelige husstand. Ovennævnte kriterium »de seneste 6 måneder« vil blive erstattet af et påtænkt ophold på 6 måneder eller derover på den nye bopæl.

Påtænkt ophold på 6 måneder eller derover

Der skal tages højde for »permanent« flytning fra eller til husstande. En person, som således er flyttet til en husstand for en ubestemt periode, eller som påtænker at opholde sig der i en periode på 6 måneder eller derover, vil blive betragtet som et husstandsmedlem, selv om personen endnu ikke har opholdt sig i husstanden i 6 måneder og reelt har tilbragt størstedelen af den tid på en anden bopæl. Tilsvarende vil en person, der er flyttet fra en husstand til en anden bopæl og påtænker at blive borte i 6 måneder eller derover, ikke længere blive betragtet som medlem af den tidligere husstand.

Midlertidigt fraværende og privat indlogeret

Hvis den person, som er midlertidigt fraværende, er privat indlogeret, er det fraværets varighed, som bestemmer, hvilken husstand personen henregnes til. Undtagelsesvis kan visse kategorier af personer med meget nær tilknytning til husstanden medregnes som medlemmer, hvis de ikke betragtes som medlemmer af en anden privat husstand.

Hensigten med disse kriterier er at begrænse risikoen for, at personer, som har to adresser, hvor de potentielt kan blive interviewet, medregnes to gange i stikprøvegrundlaget. Tilsvarende er det hensigten at begrænse risikoen for, at personer ikke medregnes som medlem af en husstand, selv om de i realiteten hører til den private husholdningssektor.

1.2.   Tidligere husstandsmedlem

Ved tidligere husstandsmedlem forstås en person, som ikke for tiden er medlem af husstanden, og som ej heller var registreret som husstandsmedlem i den foregående undersøgelsesrunde, men som opholdt sig i husstanden i mindst tre måneder i løbet af indkomstreferenceperioden.

Tidligere husstandsmedlemmer skal kun indgå i tidsseriekomponenten i EU-SILC.

2.   BRUTTOINDKOMSTKOMPONENTER

2.1.   Arbejdstagerindkomst

Arbejdstagerindkomst defineres som det samlede vederlag i kontanter eller naturalier, som arbejdsgiveren udbetaler til arbejdstageren som modydelse for arbejde udført i indkomstreferenceperioden.

Arbejdstagerindkomst kan opdeles i:

1) arbejdstageres bruttoindkomst i kontanter eller kvasipenge (PY010G)

2) arbejdstageres bruttoindkomst i naturalier (PY020G)

3) arbejdsgiverbidrag til sociale ordninger (PY030G).

2.1.1.   Arbejdstageres bruttoindkomst i kontanter eller kvasipenge (PY010G)

Herved forstås den pengemæssige komponent i aflønningen af arbejdstagere i kontanter, som en arbejdsgiver udbetaler til en arbejdstager. Heri indgår også værdien af bidrag til sociale ordninger og indkomstskatter, som betales af arbejdstageren eller arbejdsgiveren på arbejdstagerens vegne til sociale ordninger eller skattemyndigheder.

Arbejdstageres bruttoindkomst i kontanter eller kvasipenge omfatter:

 løn i kontanter for udførte arbejdstimer eller arbejde udført som hoved- eller bibeskæftigelse eller lejlighedsvis beskæftigelse

 betaling for timer, hvor der ikke er udført arbejde (f.eks. ferie med løn)

 tillæg for overtid

 bestyrelseshonorarer

 akkordløn

 ydelser for forsørgelse af børn

 provisioner, drikkepenge og gratialer

 supplerende lønudbetalinger (f.eks. trettende månedsløn)

 overskudsdeling og bonusser i kontanter

 løntillæg baseret på produktivitet

 udstationeringstillæg (betragtet som en del af arbejdsvilkårene)

 godtgørelse for transport til og fra arbejde

 arbejdsgiveres betalinger til arbejdstagere eller tidligere arbejdstagere og andre ydelsesberettigede personer som supplement til sociale ordningers ydelser i forbindelse med sygdom, invaliditet, barsel eller efterladteydelser, når sådanne betalinger ikke tydeligt kan identificeres som sociale ydelser

 arbejdsgiveres betalinger til en arbejdstager i stedet for løn gennem en social ordning, når arbejdstageren er uarbejdsdygtig som følge af sygdom, invaliditet eller barsel, når sådanne betalinger ikke tydeligt kan identificeres som sociale ydelser.

Omfatter ikke:

 arbejdsgiveres godtgørelser for arbejdsrelaterede udgifter (f.eks. forretningsrejser)

 fratrædelsesgodtgørelse som kompensation til arbejdstagere for et arbejdsforholds ophør før arbejdstageren har nået den normale pensionsalder for dette erhverv samt afskedigelsesgodtgørelse (henhører under »Arbejdsløshedsunderstøttelse« (PY090G))

 godtgørelser for rent arbejdsrelaterede udgifter som f.eks. rejse- og opholdsudgifter eller udgifter til beskyttelsesbeklædning

 engangsbetalinger ved opnåelse af den normale pensionsalder (henhører under »Alderdomsydelser« (PY100G))

 fagforeningernes strejkegodtgørelse.

2.1.2.   Arbejdstageres bruttoindkomst i naturalier (PY020G)

Herved forstås de ikke-pengemæssige indkomstkomponenter, som arbejdsgiveren som en del af lønpakken til en arbejdstager kan levere gratis eller til nedsat pris ( 3 ).

Arbejdstageres bruttoindkomst i naturalier omfatter:

 firmabil og dermed forbundne omkostninger (f.eks. gratis brændstof, bilforsikring, eventuelle skatter og gebyrer) til enten privat brug eller både privat og arbejdsmæssig brug

 gratis eller subventionerede måltider, spisebilletter

 godtgørelse eller betaling af boligudgifter (f.eks. gas, elektricitet, vand, telefon eller mobiltelefonregninger)

 andre varer og tjenesteydelser, som arbejdsgiveren leverer gratis eller til nedsat pris til arbejdstageren, når de er en væsentlig indkomstkomponent på nationalt plan, eller de udgør en væsentlig indkomstkomponent for særlige grupper af husstande.

Værdien af de varer og tjenesteydelser, som leveres gratis eller til nedsat pris, beregnes på grundlag af markedsprisen for disse varer og tjenester. Værdien af de varer og tjenester, der leveres til nedsat pris, beregnes som forskellen mellem markedsværdien og det beløb, som betales af arbejdstageren.

Omfatter ikke:

 udgifterne til arbejdsgiverens levering af disse varer og tjenester, hvis disse varer og tjenester er nødvendige, for at arbejdstageren kan udføre sit arbejde

 boligtjenester på arbejdspladsen, som ikke kan benyttes af arbejdstagerens husstand

 bolig, som arbejdsgiveren gratis eller til nedsat husleje stiller til rådighed for arbejdstageren som husstandens primære bolig (den beregnede værdi af den bolig, som gratis eller til nedsat husleje stilles til rådighed henhører under »Beregnet lejeværdi« (HY030G))

 bolig, som arbejdsgiveren gratis eller til nedsat husleje stiller til rådighed for arbejdstageren som husstandens sekundære bolig

 godtgørelse til arbejdstagere for indkøb af værktøj, udstyr og beklædning mv., som udelukkende eller hovedsagelig anvendes i deres arbejde

 særlige måltider eller drikkevarer som følge af ekstraordinære arbejdsbetingelser

 varer eller tjenester, som leveres til arbejdstagere på arbejdspladsen, eller som kræves på grund af arbejdets art (f.eks. lægeundersøgelse).

2.1.3.   Arbejdsgiverbidrag til sociale ordninger (PY030G)

Arbejdsgiverbidrag til sociale ordninger omfatter arbejdsgivernes betalinger i indkomstreferenceperioden til fordel for arbejdstagerne til sikringsinstitutioner (sociale fonde og kasser og private fondsbaserede sikringsordninger). Betalingerne dækker lovbefalede, overenskomstmæssige eller kontraktmæssige bidrag til sikring mod sociale risici.

Omfatter:

 arbejdsgiverbidrag til private pensionsordninger

 arbejdsgiverbidrag til private sygeforsikringer

 arbejdsgiverbidrag til livsforsikringer

 arbejdsgiverbidrag til andre arbejdsgiverforsikringsordninger (f.eks. invaliditet)

 arbejdsgiverbidrag til offentlige forsikringsordninger (socialsikring) (herunder lønskatter, der opkræves med henblik på socialsikring).

2.2.   Selvstændiges indkomst

Selvstændiges indkomst omfatter indkomst, som enkeltpersoner eller deres familiemedlemmer modtager i indkomstreferenceperioden som følge af deres nuværende eller tidligere udøvelse af selvstændig virksomhed. Selvstændig virksomhed er virksomhed, for hvilken aflønningen direkte afhænger af overskuddet (eller overskudspotentialet) af de producerede varer og tjenester (hvor eget forbrug betragtes som del af overskuddet). Selvstændige træffer beslutningerne vedrørende virksomhedens drift eller uddelegerer sådanne beslutninger, men forbliver ansvarlige for virksomhedens sundhed (ved »virksomhed« forstås her enkeltmandsvirksomhed). Aflønnes en person for hobbyaktiviteter, betragtes dette som selvstændig virksomhed.

Hvis de indsamlede eller sammenstillede indkomstdata hidrører fra et tidspunkt, som går forud for referenceperioden, foretages grundlæggende justeringer for at tilpasse dataene til indkomstreferenceperioden.

Indkomst ved selvstændig virksomhed kan opdeles i:

1) bruttooverskud eller -tab i kontanter ved selvstændig virksomhed (inkl. royalties) (PY050G)

2) værdi af varer produceret til eget forbrug (PY070G).

2.2.1.   Bruttooverskud eller -tab i kontanter ved selvstændig virksomhed (inkl. royalties) (PY050G)

Omfatter:

 nettodriftsoverskud eller -tab for arbejdende ejere af eller partnere i et personligt foretagende med fradrag af renter af erhvervslån

 royalties erhvervet i forbindelse med forfatterrettigheder, patentrettigheder mv., som ikke er medregnet i et personligt foretagendes overskud/tab

 lejeindtægter fra udlejning af erhvervsbygninger, køretøjer, udstyr mv., som ikke er medregnet i et personligt foretagendes overskud/tab efter fradrag af tilhørende omkostninger, f.eks. renter af optagne lån, reparationer og vedligeholdelse samt forsikring.

Omfatter ikke:

 bestyrelseshonorarer oppebåret af ejere af selskaber (henhører under »Arbejdstageres bruttoindkomst i kontanter eller kvasipenge« (PY010G))

 udbytte udbetalt af selskaber (henhører under »Renteindtægter, udbytte og gevinster af kapitalinvesteringer i personlige foretagender« (HY090G)

 udbytte af kapital investeret i et personligt foretagende, hvori personen ikke arbejder (»sleeping partner«) (henhører under »Renteindtægter, udbytte og gevinster af kapitalinvesteringer i personlige foretagender« (HY090G))

 lejeindtægter fra udlejning af jord og indtægter fra pensionærer eller lejere (henhører under »Indkomst fra udlejning af jord og fast ejendom« (HY040G))

 lejeindtægter fra boliger, som ikke er medregnet i personlige foretagenders overskud/tab (henhører under »Indkomst fra udlejning af jord og fast ejendom« (HY040G)).

Indkomst ved selvstændig virksomhed beregnes som:

 markedsmæssig produktion (bruttoomsætning, herunder værdien af varer produceret af virksomheden, men forbrugt af den selvstændige eller dennes husstand)

 plus markedsværdien af varer og tjenesteydelser indkøbt til det personlige foretagende, men forbrugt af virksomhedsejeren og dennes husstand

 plus formueindkomst fra finansielle eller andre aktiver, som tilhører foretagendet

 minus forbrug i produktionen (råmaterialer, salgsomkostninger, distributionsomkostninger, vedligeholdelsesomkostninger, administrationsomkostninger mv.)

 minus aflønning af arbejdstagere (lønninger og bidrag til sociale ordninger for ansatte)

 minus produktions- og importskatter

 minus udgifter til renter af erhvervslån

 minus udgifter til leje af jord og andre ikke-producerede materielle aktiver, som virksomheden har lejet

 minus forbrug af fast realkapital

 plus subsidier.

Hvis den selvstændige eller virksomheden udarbejder årsregnskaber til skatteformål, beregnes bruttooverskuddet/-tabet i praksis som det nettodriftsoverskud/-tab, der figurerer i skatteregnskabet for den seneste 12-måneders periode før indkomstskat og lovpligtige bidrag til sociale sikringsordninger.

Foreligger der ikke årsregnskaber enten til skatteformål eller som virksomhedsregnskab, vil en alternativ fremgangsmåde til måling af indkomst ved selvstændig virksomhed være at opgøre de beløb eller værdien af de varer, som trækkes ud af virksomheden til egen anvendelse (til forbrug eller opsparing, herunder markedsværdien af varer, som virksomheden har produceret eller købt, men som anvendes til eget forbrug).

2.2.2.   Værdi af varer produceret til eget forbrug (PY070G)

Ved værdien af varer til eget forbrug forstås værdien af fødevarer og drikkevarer, som produceres og også forbruges inden for samme husstand.

Værdien af varer produceret til eget forbrug beregnes som markedsværdien af de producerede varer med fradrag af produktionsomkostninger.

Værdien af fødevarer og drikkevarer medregnes, når de er en væsentlig komponent i indkomsten på nationalt plan, eller de udgør en væsentlig komponent i bestemte grupper af husstandes indkomst.

Denne værdi omfatter ikke:

 værdien af husholdningstjenesteydelser

 produktion med henblik på salg og den selvstændiges udtræk fra virksomheden (værdien heraf henhører under »Bruttooverskud eller -tab i kontanter ved selvstændig virksomhed« (inkl. royalties) (PY050G)).

2.3.   Beregnet lejeværdi

2.3.1.   Beregnet lejeværdi (HY030G)

Ved beregnet lejeværdi forstås den værdi, der beregnes for alle husstande, som angiver, at de ikke betaler fuld husleje, enten fordi de er ejere af egen bolig, eller fordi lejen er lavere end markedslejen, eller fordi boligen stilles gratis til rådighed.

Den beregnede lejeværdi skal kun opgøres for boliger (og tilhørende bygninger som f.eks. garage), som husstandene anvender som primær bolig.

Den værdi, der skal beregnes, er markedslejen for en tilsvarende bolig med fradrag af en eventuel faktisk betalt leje (hvis lejen er lavere end markedslejen) med fradrag af eventuelle subsidier fra staten eller fra en nonprofitinstitution (hvis boligen er en ejerbolig, eller lejen er lavere end markedslejen) med fradrag af udgifter til mindre reparationer eller renoveringsarbejder, som udføres af ejeren, og som er af den type, udlejere normalt udfører.

Markedslejen er den leje, der betales for retten til at benytte en umøbleret bolig på det private marked eksklusive udgifter til varme, vand, el mv.

2.4.   Formueindkomst

Formueindkomst er den indkomst med fradrag af påløbne udgifter, som ejeren af et finansielt aktiv eller et materielt, ikke-produceret aktiv (jord) modtager i indkomstreferenceperioden for at stille finansielle midler eller et materielt ikke-produceret aktiv til rådighed for en anden institutionel enhed.

Formueindkomst opdeles i:

1) renteindtægter, udbytte og gevinster af kapitalinvesteringer i personlige foretagender (HY090G)

2) indkomst fra udlejning af jord og fast ejendom (HY040G).

2.4.1.   Renteindtægter, udbytte og gevinster af kapitalinvesteringer i personlige foretagender (HY090G)

Ved renteindtægter (ikke medregnet i et personligt foretagendes overskud/tab), udbytte og gevinster af kapitalinvesteringer i personlige foretagender forstås renteindtægter af aktiver som bankkonti, indlånsbeviser, obligationer mv., udbytte og gevinster af kapitalinvesteringer i personlige foretagender, hvor personer ikke arbejder, modtaget i indkomstreferenceperioden med fradrag af påløbne udgifter.

2.4.2.   Indkomst fra udlejning af jord og fast ejendom (HY040G)

Ved indkomst fra udlejning jord og fast ejendom forstås indkomst modtaget i indkomstreferenceperioden ved udlejning af fast ejendom (f.eks. udlejning af en bolig (ikke medregnet i et personligt foretagendes overskud/tab), betalinger fra pensionærer eller lejere, udlejning af jord) med fradrag af omkostninger som renter af prioritetsgæld, mindre reparationer, vedligeholdelse, forsikring og andre omkostninger.

2.5.   Modtagne løbende overførsler

2.5.1.   Sociale ydelser

Ved sociale ydelser ( 4 ) forstås løbende overførsler fra kollektivt organiserede ordninger eller uden for sådanne ordninger fra offentlige enheder og NPIH'er til husholdninger i indkomstreferenceperioden ( 5 ) til dækning af de udgifter, som er forbundet med en række risici eller behov.

De omfatter værdien af bidrag til sociale ordninger og indkomstskat af ydelserne, som modtageren skal betale til sociale sikringsordninger eller til skattemyndighederne.

For at en overførsel kan betragtes som en social ydelse, skal et af følgende to kriterier være opfyldt:

 ordningen skal være obligatorisk (i henhold til loven, administrative bestemmelser eller en kollektiv overenskomst) for den pågældende gruppe

 den skal være baseret på princippet om social solidaritet (dvs. hvis pensionen er forsikringsbaseret, er præmien og rettighederne ikke proportionale med de beskyttede personers individuelle udsættelse for risiko).

Sociale ydelser kan opdeles i:

1) familie-/børneydelser (HY050G)

2) boligydelser (HY070G)

3) arbejdsløshedsunderstøttelse (PY090G)

4) alderdomsydelser (PY100G)

5) efterladteydelser (PY110G)

6) sygdomsydelser (PY120G)

7) invaliditetsydelser (PY130G)

8) uddannelsesstøtte (PY140G)

9) social udstødelse ikke andetsteds nævnt (HY060G).

Sociale ydelser omfatter ikke:

 ydelser fra ordninger, hvortil modtageren udelukkende har foretaget frivillige indbetalinger uafhængigt af dennes arbejdsgiver eller det offentlige (henhører under »Pensionsydelser fra individuelle private ordninger (som ikke er omfattet af ESSPROS)« (PY080G)).

2.5.1.1.   Familie-/børneydelser (HY050G)

Ved familie-/børneydelser forstås:

 ydelser i form af økonomisk støtte til husstande til forsørgelse af børn

 ydelser i form af økonomisk støtte til personer, der forsørger andre slægtninge end deres børn.

Omfatter:

 indkomsterstatningsydelse ved barsel: faste eller indkomstrelaterede betalinger, der yder en forælder erstatning for tabt arbejdsfortjeneste som følge af fravær fra arbejdet i forbindelse med barsel i perioden før og/eller efter denne eller i forbindelse med adoption

 fødselsgodtgørelse: ydelser, der normalt udbetales som et engangsbeløb eller i rater i forbindelse med barsel eller adoption

 ydelse ved forældreorlov: ydelser udbetalt til enten moderen eller faderen ved afbrydelse af arbejde eller nedsat arbejdstid for at passe børn, normalt mindre børn

 familieydelse eller børnetilskud: periodiske ydelser til en person i en husholdning med forsørgelsesberettigede børn for at bidrage til omkostningerne i forbindelse med børnenes forsørgelse

 andre kontantydelser: ydelser betalt uafhængigt af familieydelser for at støtte husholdninger og hjælpe dem med afholdelse af særlige udgifter, som f.eks. omkostninger i forbindelse med specifikke behov i familier med enlige forældre eller familier med handicappede børn. Der kan være tale om periodiske ydelser eller engangsbeløb.

Omfatter ikke:

 arbejdsgiveres betalinger til en ansat i stedet for løn gennem en socialsikringsordning, når den ansatte er uarbejdsdygtig som følge af barsel, når sådanne betalinger ikke tydeligt kan identificeres som sociale ydelser (henhører under »Arbejdstageres bruttoindkomst i kontanter eller kvasipenge« (PY010G))

 arbejdsgiveres betalinger til en ansat som supplement til barselsdagpenge fra en socialsikringsordning, når sådanne betalinger ikke tydeligt kan identificeres som sociale ydelser (henhører under »Arbejdstageres bruttoindkomst i kontanter eller kvasipenge« (PY010G)).

2.5.1.2.   Boligydelser (HY070G)

Boligydelse omfatter støtte fra det offentlige for at hjælpe husstande med at klare boligudgifterne. Et væsentligt kriterium for tildeling af støtte er at bestemme, om ydelsen kræver en behovsvurdering.

Omfatter:

 huslejetilskud: en løbende behovsvurderet overførsel, som det offentlige midlertidigt eller i længere tid yder til lejere som hjælp til betaling af husleje

 tilskud til ejere af egen bolig: en behovsvurderet overførsel, som det offentlige yder til ejere af egen bolig som hjælp til betaling af deres løbende boligudgifter, i praksis ofte hjælp til betaling af afdrag og/eller renter på prioritetsgæld.

Omfatter ikke:

 social boligpolitik baseret på skattesystemet (skattebegunstigelser)

 alle kapitaloverførsler (især investeringstilskud).

2.5.1.3.   Arbejdsløshedsunderstøttelse (PY090G)

Ved arbejdsløshedsunderstøttelse forstås ydelser til hel eller delvis erstatning af indkomsttab som følge af tab af lønnet beskæftigelse; ydelser til sikring af et eksistensgrundlag eller en (bedre) indkomst for personer, der indtræder eller genindtræder på arbejdsmarkedet; ydelser til erstatning for indkomsttab som følge af delvis arbejdsløshed; ydelser til hel eller delvis erstatning for indkomsttab for ældre arbejdstagere, som ophører med lønnet beskæftigelse før den lovfæstede pensionsalder som følge af nedlæggelse af arbejdspladser af økonomiske grunde; ydelser, der bidrager til dækning af udgifterne til uddannelse eller videreuddannelse af arbejdssøgende eller bidrager til at finansiere arbejdsløses udgifter i forbindelse med transport og flytning for at komme i beskæftigelse.

Omfatter:

 fuld arbejdsløshedsunderstøttelse: ydelser til erstatning af indkomsttab i tilfælde, hvor en person er i stand til at arbejde og står til rådighed for arbejdsmarkedet, men ikke kan finde passende beskæftigelse, herunder også personer, der ikke tidligere har været i beskæftigelse

 supplerende arbejdsløshedsunderstøttelse: ydelser til erstatning af løntab som følge af formelle ordninger til reduktion af antallet af arbejdstimer og/eller periodiske arbejdsperioder, uanset årsagen hertil (lavkonjunktur, tekniske problemer, vejrforhold, ulykker osv.), og hvor der fortsat består et arbejdsgiver/arbejdstagerforhold

 førtidspension tildelt ud fra arbejdsmarkedshensyn: periodiske ydelser til ældre arbejdstagere, som trækker sig tilbage fra arbejdsmarkedet før den normale pensionsalder som følge af arbejdsløshed eller nedlæggelse af arbejdspladser, som skyldes økonomiske foranstaltninger som f.eks. omstrukturering af en industrisektor eller en virksomhed. Disse betalinger ophører normalt, når ydelsesmodtageren bliver berettiget til alderspension

 erhvervsuddannelsesydelse: betalinger fra sociale kasser og fonde eller offentlige organer til målrettede grupper af personer i arbejdsstyrken, der deltager i erhvervsuddannelsesordninger for at forbedre deres muligheder for beskæftigelse

 mobilitet og bosættelse: betalinger fra sociale kasser og fonde eller offentlige organer til arbejdsløse for at tilskynde dem til at flytte eller skifte erhverv for at søge eller få arbejde

 fratrædelsesgodtgørelse (kompensation til arbejdstagere for et arbejdsforholds ophør, før arbejdstageren har nået den normale pensionsalder for dette erhverv)

 afskedigelsesgodtgørelse: engangsbeløb udbetalt til arbejdstagere, der uden selv at være skyld heri er blevet afskediget, fordi virksomheden ophører med en aktivitet eller foretager nedskæringer

 andre kontantydelser: andre former for økonomisk hjælp, især betalinger til langtidsledige.

Omfatter ikke:

 familieydelser for forsørgelsesberettigede børn (som henhører under »Familie-/børneydelser« (HY050G)).

2.5.1.4.   Alderdomsydelser (PY100G)

Funktionen alderdom dækker social sikring mod risici i forbindelse med alderdom: indtægtstab, utilstrækkelig indkomst, manglende evne til selv at klare opgaverne i dagligdagen, reduceret deltagelse i det sociale liv osv.

Alderdomsydelser: ydelser, der sikrer en erstatningsindkomst, når en ældre person trækker sig tilbage fra arbejdsmarkedet, eller sikrer en vis indkomst, når en person når en nærmere bestemt alder.

Omfatter:

 alderspension: periodiske ydelser med det formål at opretholde ydelsesmodtagerens indkomst, efter at denne er ophørt med indkomstgivende beskæftigelse ved den normale pensionsalder, eller at yde indkomststøtte til ældre

 førtidspension: periodiske ydelser med det formål at opretholde ydelsesmodtagerens indkomst, efter at denne er ophørt med at arbejde før den normale pensionsalder, som defineret i den relevante ordning eller i referenceordningen. Førtidspensionering kan finde sted med eller uden nedsættelse af den normale pension

 delpension: periodiske ydelser svarende til en del af den fulde alderspension, der udbetales til ældre arbejdstagere, der fortsat arbejder, men med et reduceret antal arbejdstimer, eller hvis indkomst fra erhvervsmæssig aktivitet falder til under et nærmere fastsat beløb

 plejegodtgørelse: ydelse, der betales til ældre, som har behov for hyppig eller konstant bistand for at klare de ekstra udgifter til forsorg (bortset fra lægelig forsorg), når der ikke er tale om refusion af dokumenterede udgifter

 efterladteydelser, som udbetales efter opnåelse af den normale pensionsalder

 kontante invaliditetsydelser, der udbetales efter opnåelse af den normale pensionsalder

 engangsydelser, der udbetales ved opnåelse af den normale pensionsalder

 andre kontantydelser: periodiske ydelser eller engangsbeløb, der udbetales ved pensionering eller i forbindelse med alderdom, som f.eks. engangsbeløb til personer, som ikke fuldt ud opfylder betingelserne for at modtage periodiske alderdomsydelser, eller som har været med i en ordning, der kun omfatter udbetaling af engangsbeløb ved pensionering.

Omfatter ikke:

 familietilskud for forsørgelsesberettigede børn (henhører under »Familie-/børneydelser« (HY050G))

 førtidspensionering af arbejdsmarkedshensyn eller nedsat erhvervsevne (henhører under henholdsvis »Arbejdsløshedsunderstøttelse« (PY090G) og under »Invaliditetsydelser« (PY130G))

 ydelse, der betales til ældre, som har behov for hyppig eller konstant bistand for at klare de ekstra udgifter til forsorg, når der er tale om refusion af dokumenterede udgifter.

2.5.1.5.   Efterladteydelser (PY110G)

Efterladteydelser er ydelser, der sikrer personer under pensionsalderen en midlertidig eller permanent indkomst, hvis de har mistet en ægtefælle eller en af de nærmeste pårørende, almindeligvis hvis denne var ydelsesmodtagerens hovedforsørger.

Ydelsesberettigede efterladte kan være den dødes ægtefælle eller tidligere ægtefælle, hans eller hendes børn, børnebørn, forældre eller andre slægtninge. I nogle tilfælde kan ydelsen også betales til en person, der ikke tilhører familien.

En efterladteydelse tildeles normalt på grundlag af en afledt rettighed, dvs. en rettighed, der oprindeligt tilhørte en anden person, hvis dødsfald er en betingelse for tildeling af ydelsen.

Omfatter:

 efterladtepension: periodiske ydelser til personer, der er blevet ydelsesberettigede som følge af deres forhold til en afdød, som var sikret under ordningen (enker, enkemænd, forældreløse børn og lignende)

 ydelse ved dødsfald: engangsbeløb udbetalt til en person, der er blevet ydelsesberettiget som følge af sit forhold til en afdød (enker, enkemænd, forældreløse børn og lignende)

 andre kontantydelser: andre periodiske ydelser eller engangsbeløb, som tildeles i henhold til en efterladt persons afledte rettigheder.

Omfatter ikke:

 familietilskud for forsørgelsesberettigede børn (henhører under »Familie-/børneydelser« (HY050G))

 begravelseshjælp

 arbejdsgiveres betalinger til andre ydelsesberettigede personer som supplement til efterladteydelser, når sådanne betalinger ikke tydeligt kan identificeres som sociale ydelser (henhører under »Arbejdstageres bruttoindkomst i kontanter eller kvasipenge« (PY010G))

 efterladteydelser udbetalt efter opnåelse af den normale pensionsalder (henhører under »Alderdomsydelser« (PY100G)).

2.5.1.6.   Sygdomsydelser (PY120G)

Sygdomsydelser er kontante ydelser til fuld eller delvis erstatning for tabt arbejdsfortjeneste under midlertidig uarbejdsdygtighed som følge af sygdom eller tilskadekomst.

Omfatter:

 løn under sygdom: fast beløb eller indkomstafhængige betalinger, der skal yde den sikrede fuld eller delvis erstatning for tabt arbejdsfortjeneste i forbindelse med midlertidig uarbejdsdygtighed som følge af sygdom eller tilskadekomst. Disse ydelser kan betales af selvstændige socialsikringsordninger, men de kan også ydes af arbejdsgiveren i form af fortsat lønudbetaling under sygdom

 betalt fravær i forbindelse med mindreårigt barns sygdom eller tilskadekomst

 andre kontantydelser: forskellige betalinger til sikrede i forbindelse med sygdom eller tilskadekomst.

Omfatter ikke:

 kontante ydelser til erstatning for tabt arbejdsfortjeneste under midlertidig uarbejdsdygtighed som følge af graviditet (henhører under »Familie-/børneydelser« (HY050G))

 kontante ydelser til erstatning for tabt arbejdsfortjeneste under midlertidig uarbejdsdygtighed som følge af invaliditet (henhører under »Invaliditetsydelser« (PY130G))

 arbejdsgiveres betalinger til en ansat i stedet for løn gennem en socialsikringsordning, når arbejdstageren er uarbejdsdygtig som følge af sygdom, når sådanne betalinger ikke tydeligt kan identificeres som sociale ydelser (henhører under »Arbejdstageres bruttoindkomst i kontanter eller kvasipenge« (PY010G))

 arbejdsgiveres betalinger til en ansat som supplement til sygedagpenge fra en socialsikringsordning, når sådanne betalinger ikke tydeligt kan identificeres som sociale ydelser (henhører under »Arbejdstageres bruttoindkomst i kontanter eller kvasipenge« (PY010G)).

2.5.1.7.   Invaliditetsydelser (PY130G)

Ydelser, der sikrer en indkomst for personer under den normale pensionsalder i referenceordningen, hvis erhvervs- og indtjeningsevne som følge af et fysisk eller psykisk handicap ligger under et bestemt minimumsniveau fastsat i lovgivningen.

Invaliditet er manglende eller begrænset evne til at deltage i økonomisk aktivitet eller leve et normalt liv som følge af en fysisk eller psykisk svækkelse, der forventes at være permanent eller vedvare ud over en fastsat minimumsperiode.

Omfatter:

 invalidepension: regelmæssige betalinger, der skal opretholde eller bidrage til indkomsten for personer under den normale pensionsalder, hvis erhvervs- og indtjeningsevne som følge af et fysisk eller psykisk handicap ligger under et bestemt minimumsniveau fastsat i lovgivningen

 førtidspension som følge af nedsat erhvervsevne: regelmæssige betalinger til ældre arbejdstagere, før de når den normale pensionsalder, som følge af nedsat erhvervsevne. Disse betalinger ophører normalt, når ydelsesmodtageren bliver berettiget til at modtage alderspension

 plejegodtgørelse: ydelse udbetalt til handicappede under den normale pensionsalder som fastsat i referenceordningen, som har behov for hyppig eller konstant bistand for at klare de ekstra udgifter til forsorg (undtagen lægebehandling). Der må ikke være tale om refusion af dokumenterede udgifter

 økonomisk integrering af handicappede: ydelse udbetalt til handicappede, når de udfører arbejde specielt tilpasset deres forhold, normalt på et beskyttet værksted, eller når de deltager i erhvervsuddannelse

 selvstændige invaliditetsydelser til handicappede børn uanset forsørgerforhold

 andre kontantydelser: periodiske ydelser og engangsbeløb, der ikke falder ind under ovenstående rubrikker, som f.eks. lejlighedsvis indkomststøtte osv.

Omfatter ikke:

 ydelser til fuld eller delvis erstatning for tabt arbejdsfortjeneste under midlertidig uarbejdsdygtighed som følge af sygdom eller tilskadekomst (henhører under »Sygdomsydelser« (PY120G))

 familieydelser, der udbetales til modtagere af invaliditetsydelser (henhører under »Familie-/børneydelser« (HY050G))

 ydelser, der udbetales til efterladte forsørgelsesberettigede efter handicappede personer som f.eks. pensioner (henhører under »Efterladteydelser« (PY110G))

 ydelser, som er refusion af dokumenterede udgifter

 kontante invaliditetsydelser udbetalt efter opnåelse af den normale pensionsalder (henhører under »Alderdomsydelser« (PY100G))

 arbejdsgiveres betalinger til en ansat eller tidligere ansat i stedet for løn gennem en socialsikringsordning, når den pågældende er uarbejdsdygtig som følge af invaliditet, hvis sådanne betalinger ikke tydeligt kan identificeres som sociale ydelser (henhører under »Arbejdstageres bruttoindkomst i kontanter eller kvasipenge« (PY010G))

 arbejdsgiveres betalinger til en ansat som supplement til invaliditetsydelser fra en socialsikringsordning, når sådanne betalinger ikke tydeligt kan identificeres som sociale ydelser (henhører under »Arbejdstageres bruttoindkomst i kontanter eller kvasipenge« (PY010G)).

2.5.1.8.   Uddannelsesstøtte (PY140G)

Uddannelsesstøtte omfatter legater, stipendier og andre ydelser til studerende.

2.5.1.9.   Social udstødelse ikke andetsteds nævnt (HY060G)

Sociale ydelser under funktionen »social udstødelse ikke andetsteds nævnt« omfatter ydelser til »socialt udstødte« eller »personer, der risikerer social udstødelse«. Begrebet er meget generelt, men målgrupperne er (bl.a.) subsistensløse, invandrere, flygtninge, narkotika- og alkoholmisbrugere, voldsofre.

Omfatter:

 indkomststøtte: periodiske ydelser til personer med utilstrækkelige ressourcer. Betingelserne for at være berettiget til disse ydelser kan vedrøre ikke blot personlige ressourcer men også nationalitet, bopæl, alder, rådighed for arbejdsmarkedet og familiemæssig status. Ydelserne kan være af begrænset eller ubegrænset varighed, de kan udbetales til en enkeltperson eller til familien, og de kan ydes af den statslige eller den kommunale forvaltning og service

 andre kontantydelser: støtte til subsistensløse og andre udsatte personer for at afbøde fattigdom og yde støtte i vanskelige situationer. Disse ydelser kan betales af private nonprofitorganisationer.

2.5.2.   Modtagne regelmæssige kontante overførsler mellem husstande (HY080G)

Modtagne regelmæssige kontante overførsler mellem husstande er regelmæssige pengebeløb, som er modtaget fra andre husstande eller personer i indkomstreferenceperioden.

Omfatter:

 lovpligtige underholdsbidrag og børnebidrag

 frivillige underholdsbidrag og børnebidrag, som modtages regelmæssigt

 regelmæssige kontante bidrag fra personer, som ikke tilhører husstanden

 regelmæssige kontante bidrag fra husstande i udlandet.

Omfatter ikke:

 gratis eller subventioneret bolig, som en anden husstand stiller til rådighed (henhører under »Beregnet lejeværdi« (HY030G)).

2.6.   Anden modtagen indkomst

2.6.1.   Indkomst oppebåret af personer under 16 år (HY110G)

Indkomst oppebåret af personer under 16 år er bruttoindkomst, som alle husstandsmedlemmer under 16 år har oppebåret i indkomstreferenceperioden.

Omfatter ikke:

 overførsler mellem husstandsmedlemmer

 indkomst oppebåret på husstandsniveau (dvs. variablerne HY040G, HY050G, HY060G, HY070G, HY080G og HY090G).

2.7.   Renteudgifter

2.7.1.   Renter af prioritetsgæld (HY100G)

Renter af prioritetsgæld er de samlede bruttorenter (før eventuelle skattefradrag), der betales af prioritetsgæld i husstandens primære bolig i indkomstreferenceperioden.

Omfatter ikke:

 andre betalinger i forbindelse med pant i fast ejendom — renter eller afdrag — som foretages samtidig som f.eks. terminsforsikring eller boligforsikring

 betalinger i forbindelse med lån, der er optaget i boligen til finansiering af boligudgifter (reparationer, renovering, vedligeholdelse mv.) eller til andre formål

 tilbagebetaling af hovedstolen.

2.8.   Betalte løbende overførsler

Betalte løbende overførsler opdeles i:

1) indkomstskat og bidrag til sociale ordninger (HY140G)

2) løbende formueskatter (HY120G)

3) arbejdsgiverbidrag til sociale ordninger (PY030G)

4) betalte regelmæssige kontante overførsler mellem husstande (HY130G).

2.8.1.   Indkomstskat og bidrag til sociale ordninger (HY140G)

Indkomstskatter er skatter af indkomst, udbytte og kapitalgevinster. De pålignes de faktiske eller skønnede indkomster, som oppebæres af enkeltpersoner, husstande eller beskatningsenheder. De omfatter skatter af formue, jord eller fast ejendom, når besiddelsen heraf anvendes som grundlag for vurdering af ejernes indkomst.

Indkomstskat omfatter:

 skatter af personlige indkomster, husholdningers eller beskatningsenheders indkomster (arbejdsindkomst, formuebesiddelse, virksomhedsdrift, pensioner mv.), herunder skatter, som fratrækkes af arbejdsgiverne (kildeskat). Hertil hører også indkomstskat for ejere af personlige foretagender, som er betalt i indkomstreferenceperioden

 medlemsstater, som anvender registeroplysninger, og andre medlemsstater, der finder dette mest hensigtsmæssigt, kan undtagelsesvis indberette skat af »oppebåret indkomst« i indkomstreferenceåret, hvis dette kun i ubetydelig grad berører sammenligneligheden

 refusion af skat, som er modtaget i indkomstreferenceperioden, og som vedrører indbetalt skat af indkomst oppebåret i indkomstreferenceperioden eller i tidligere år. Dette beløb vil blive betragtet som en nedsættelse af indbetalt skat

 renter af skatterestancer og bøder opkrævet af skattemyndighederne.

Indkomstskat omfatter ikke:

 afgifter for jagt- og fisketegn og skydetilladelse.

Bidrag til sociale ordninger er bidrag, som arbejdstagere, selvstændige, pensionister og i givet fald andre personer har betalt til obligatoriske offentlige eller arbejdsgiverbaserede socialsikringsordninger (pension, sygesikring mv.) i indkomstreferenceperioden.

2.8.2.   Løbende formueskatter (HY120G)

Løbende formueskatter er skatter, som betales med regelmæssige mellemrum for ejendomsretten eller brugsretten til jord og bygninger samt løbende skatter på nettoformue og andre aktiver (smykker og andre ydre tegn på rigdom). De løbende formueskatter, som skal indberettes, er de skatter, der er betalt i indkomstreferenceperioden.

Herunder hører også renter af skatterestancer og skattebøder, som er betalt i indkomstreferenceperioden samt ejendomsskatter, som lejere har betalt direkte til skattevæsenet i indkomstreferenceperioden.

Omfatter ikke:

 afgifter, som opkræves lejlighedsvis, f.eks. arve- og gaveafgifter

 skatter af formue, jord eller fast ejendom, når besiddelsen heraf anvendes som grundlag for vurdering af ejernes indkomst (henhører under »Indkomstskat og bidrag til sociale ordninger« (HY140G))

 skatter på jord, bygninger eller andre aktiver, der ejes eller lejes af foretagender og anvendes i produktionen (sådanne skatter betragtes som produktionsskatter og fratrækkes den markedsmæssige produktion af selvstændig virksomhed for at beregne komponenten »Bruttooverskud eller -tab i kontanter ved selvstændig virksomhed (inkl. royalties)« (PY050G)).

2.8.3.   Arbejdsgiverbidrag til sociale ordninger (PY030G)

Arbejdsgiverbidrag til sociale ordninger er defineret under arbejdstageres indkomst.

2.8.4.   Betalte regelmæssige kontante overførsler mellem husstande (HY130G)

Betalte regelmæssige kontante overførsler mellem husstande er pengebeløb, der regelmæssigt er betalt til andre husstande i indkomstreferenceperioden.

Betalte regelmæssige kontante overførsler mellem husstande omfatter:

 lovpligtige underholdsbidrag og børnebidrag

 frivillige underholdsbidrag og børnebidrag, som betales regelmæssigt

 regelmæssige kontante bidrag til personer, som ikke tilhører husstanden

 regelmæssige kontante bidrag til husstande i udlandet.

3.   NETTOINDKOMSTKOMPONENTER

Nettoindkomstkomponenterne er afledt af de tilsvarende bruttoindkomstkomponenter efter fradrag af kildeskat og bidrag til sociale ordninger.

Nettokomponenterne kan tilvejebringes:

1) ved fradrag af kildeskat og bidrag til sociale ordninger

2) ved fradrag af kildeskat

3) ved fradrag af bidrag til sociale ordninger.

4.   HUSSTANDENS SAMLEDE BRUTTOINDKOMST OG DISPONIBLE INDKOMST

4.1.   Husstandens samlede bruttoindkomst (HY010) beregnes således

Summen af alle husstandsmedlemmers personlige bruttoindkomstkomponenter (arbejdstageres bruttoindkomst i kontanter eller kvasipenge (PY010G); arbejdstageres bruttoindkomst i naturalier (PY020G); arbejdsgiverbidrag til sociale ordninger (PY030G); bruttooverskud eller -tab i kontanter ved selvstændig virksomhed (inkl. royalties) (PY050G); værdi af varer produceret til eget forbrug (PY070G); arbejdsløshedsunderstøttelse (PY090G); alderdomsydelser (PY100G); efterladteydelser (PY110G), sygdomsydelser (PY120G); invaliditetsydelser (PY130G) og uddannelsesstøtte (PY140G)) plus bruttoindkomstkomponenter på husstandsplan (beregnet lejeværdi (HY030G); indkomst fra udlejning af jord og fast ejendom (HY040G); familie-/børneydelser (HY050G); social udstødelse ikke andetsteds nævnt (HY060G); boligydelser (HY070G); modtagne regelmæssige kontante overførsler mellem husstande (HY080G); renteindtægter, udbytte og gevinster af kapitalinvesteringer i personlige foretagender (HY090G); indkomst oppebåret af personer under 16 år (HY110G)) med fradrag af renter af prioritetsgæld (HY100G).

4.2.   Husstandens samlede disponible indkomst (HY020) beregnes således

Summen af alle husstandsmedlemmers personlige bruttoindkomstkomponenter (arbejdstageres bruttoindkomst i kontanter eller kvasipenge (PY010G); arbejdstageres bruttoindkomst i naturalier (PY020G); arbejdsgiverbidrag til sociale ordninger (PY030G); bruttooverskud eller -tab i kontanter ved selvstændig virksomhed (inkl. royalties) (PY050G); værdi af varer produceret til eget forbrug (PY070G); arbejdsløshedsunderstøttelse (PY090G); alderdomsydelser (PY100G); efterladteydelser (PY110G), sygdomsydelser (PY120G); invaliditetsydelser (PY130G) og uddannelsesstøtte (PY140G)) plus bruttoindkomstkomponenter på husstandsplan (beregnet lejeværdi (HY030G); indkomst fra udlejning af jord og fast ejendom (HY040G); familie-/børneydelser (HY050G); social udstødelse ikke andetsteds nævnt (HY060G); boligydelser (HY070G); modtagne regelmæssige kontante overførsler mellem husstande (HY080G); renteindtægter, udbytte og gevinster af kapitalinvesteringer i personlige foretagender (HY090G); indkomst oppebåret af personer under 16 år (HY110G)) minus (arbejdsgiverbidrag til sociale ordninger (PY030G); renter af prioritetsgæld (HY100G); løbende formueskatter (HY120G); betalte regelmæssige kontante overførsler mellem husstande (HY130G); indkomstskat og bidrag til sociale ordninger (HY140G)).

Variablen HY140G omfatter regulering af for meget/lidt betalt skat, kildeskat og bidrag til sociale ordninger (hvis relevant).

Eller således:

Summen af alle husstandsmedlemmers personlige nettoindkomstkomponenter (med fradrag af kildeskat og bidrag til sociale ordninger) (arbejdstageres nettoindkomst i kontanter eller kvasipenge (PY010N); arbejdstageres nettoindkomst i naturalier (PY020N); nettooverskud eller -tab i kontanter ved selvstændig virksomhed (PY050N); værdi af varer produceret til eget forbrug (PY070N); arbejdsløshedsunderstøttelse (PY090N); alderdomsydelser (PY100N); efterladteydelser (PY110N); sygdomsydelser (PY120N); invaliditetsydelser (PY130N) og uddannelsesstøtte (PY140N)) plus nettoindkomstkomponenter (med fradrag af kildeskat og bidrag til sociale ordninger) på husstandsniveau (beregnet lejeværdi (HY030G); indkomst fra udlejning af jord og fast ejendom (HY040N); familie-/børneydelser (HY050N); social udstødelse ikke andetsteds nævnt (HY060N); boligydelser (HY070N); modtagne regelmæssige kontante overførsler mellem husstande (HY080N); renteindtægter, udbytte og gevinster af kapitalinvesteringer i personlige foretagender (HY090N); indkomst oppebåret af personer under 16 år (HY110N)) minus (renter af prioritetsgæld (HY100N); løbende formueskatter (HY120G); betalte regelmæssige kontante overførsler mellem husstande (HY130N); regulering af for meget/lidt betalt skat (HY145N)).

Eller således:

Summen af alle husstandsmedlemmers personlige indkomstkomponenter plus indkomstkomponenter på hussstandsniveau, hvoraf nogle er netto (med fradrag af indkomstskat, med fradrag af bidrag til sociale ordninger eller med fradrag af begge), og andre brutto, eller alle netto, men i nogle tilfælde med fradrag af kildeskat, i andre tilfælde med fradrag af bidrag til sociale ordninger eller med fradrag af begge, efter at der er fratrukket indkomstskat og bidrag til sociale ordninger (HY140N), løbende formueskatter, betalte regelmæssige kontante overførsler mellem husstande og arbejdsgiverbidrag til sociale ordninger.

I dette tilfælde kan HY140N for nogle indkomstkomponenters vedkommende eventuelt omfatte regulering af for meget/lidt betalt skat, kildeskat og bidrag til sociale ordninger.

4.3.   Husstandens samlede disponible indkomst før sociale overførsler ekskl. alderdoms- og efterladteydelser (HY022) beregnes således

Den samlede disponible indkomst (HY020) minus de samlede nettooverførsler plus alderdomsydelser (PY100N) og efterladteydelser (PY110N) (dvs. den samlede disponible indkomst (HY020) minus arbejdsløshedsunderstøttelse (PY090N); sygdomsydelser (PY120N); invaliditetsydelser (PY130N); uddannelsesydelser (PY140N); familie-/børneydelser (HY050N); social udstødelse ikke andetsteds nævnt (HY060N) og boligydelser (HY070N)).

4.4.   Husstandens samlede disponible indkomst før sociale overførsler inkl. alderdoms- og efterladteydelser (HY023) beregnes således

Den samlede disponible indkomst (HY020) minus de samlede nettooverførsler (arbejdsløshedsunderstøttelse (PY090N); alderdomsydelser (PY100N); efterladteydelser (PY110N); sygdomsydelser (PY120N); invaliditetsydelser (PY130N); uddannelsesstøtte (PY140N); familie-/børneydelser (HY050N); social udstødelse ikke andetsteds nævnt (HY060N) og boligydelser (HY070N).

5.   ANDRE ELEMENTER, DER IKKE BETRAGTES SOM EN DEL AF INDKOMSTEN

5.1.   Bidrag til individuelle private pensionsordninger (PY035G)

Bidrag, som i indkomstreferenceperioden er betalt til individuelle private pensionsordninger, vedrører pensionsforsikringer, som de enkelte husstande på eget initiativ og til egen fordel har tegnet uafhængigt af deres arbejdsgivere eller det offentlige og uden for sociale sikringsordninger.

Disse bidrag udgør modydelsen til pensionsydelser fra individuelle private ordninger (som ikke er omfattet af ESSPROS) (PY080G).

Herunder hører: bidrag til individuelle pensionsordninger omfattende alderdoms-, efterladte-, sygdoms-, invaliditets- og arbejdsløshedsydelser.

5.2.   Regelmæssige pensionsydelser fra individuelle private ordninger (som ikke er omfattet af ESSPROS) (PY080G)

Ved regelmæssige pensionsydelser fra individuelle private ordninger (som ikke er omfattet af ESSPROS) forstås pensioner og livrenteydelser modtaget i indkomstreferenceperioden i form af renter eller udbytte fra individuelle private forsikringsordninger, dvs. officielt organiserede ordninger, hvor bidragene og deres omfang helt overlades til bidragyderen uafhængigt af arbejdsgivere eller det offentlige.

Omfatter:

 alderspension, efterladtepension, sygdomsydelser, invaliditetsydelser og arbejdsløshedsydelser i form af renter eller udbytte fra individuelle, private forsikringsordninger.

Omfatter ikke:

 pensionsydelser fra obligatoriske offentlige ordninger

 pensionsydelser fra obligatoriske arbejdsgiverbaserede ordninger.



TABEL 1

Målvariabler til bruttoindkomstkomponenterne

Indkomstkomponenter

Variabel

Målvariabel

2.1.  Bruttoarbejdstager-indkomst

PY010G

Arbejdstageres bruttoindkomst i kontanter eller kvasipenge (1)

PY020G

Arbejdstageres bruttoindkomst i naturalier

PY030G

Arbejdsgiverbidrag til sociale ordninger

2.2.  Selvstændiges indkomst

PY050G

Bruttooverskud eller -tab i kontanter ved selvstændig virksomhed (inkl. royalties)

PY070G

Værdi af varer produceret til eget forbrug

2.3.  Beregnet lejeværdi

HY030G

Beregnet lejeværdi

2.4.  Formueindkomst

HY090G

Renteindtægter, udbytte og gevinster af kapitalinvesteringer i personlige foretagender

HY040G

Indkomst fra udlejning af jord og fast ejendom

2.5.  Modtagne løbende overførsler

 
 

Sociale ydelser

 

HY050G

Familie-/børneydelser

 

HY060G

Social udstødelse ikke andetsteds nævnt

 

HY070G

Boligydelser

 

PY090G

Arbejdsløshedsunderstøttelse

 

PY100G

Alderdomsydelser

 

PY110G

Efterladteydelser

 

PY120G

Sygdomsydelser

 

PY130G

Invaliditetsydelser

 

PY140G

Uddannelsesstøtte

Modtagne regelmæssige kontante overførsler mellem husstande

 

HY080G

Modtagne regelmæssige kontante overførsler mellem husstande

2.6.  Anden modtagen indkomst

HY110G

Indkomst oppebåret af personer under 16 år

2.7.  Renteudgifter

HY100G

Renter af prioritetsgæld

2.8.  Betalte løbende overførsler

HY140G

Indkomstskat og bidrag til sociale ordninger

HY120G

Løbende formueskatter

PY030G

Arbejdsgiverbidrag til sociale ordninger

HY130G

Betalte regelmæssige kontante overførsler mellem husstande

(1)   Af praktiske grunde kan nogle indkomstkomponenter medregnes under andre (f.eks. kan firmabil, som i første omgang er medregnet i arbejdstageres indkomst i naturalier, betragtes som arbejdstageres indkomst i kontanter).



TABEL 2

Målvariabler til nettoindkomstkomponenter

Indkomstkomponenter

Variabel

Målvariabel

2.1.  Nettoarbejdstager-indkomst

PY010N

Arbejdstageres nettoindkomst i kontanter eller kvasipenge (1)

PY020N

Arbejdstageres nettoindkomst i naturalier

2.2.  Selvstændiges indkomst

PY050N

Nettooverskud eller -tab i kontanter ved selvstændig virksomhed (inkl. royalties)

PY070N=PY070G

Værdi af varer produceret til eget forbrug

2.3.  Beregnet lejeværdi

HY030N=HY030G

Beregnet lejeværdi

2.4.  Formueindkomst

HY090N

Renteindtægter, udbytte og gevinster af kapitalinvesteringer i personlige foretagender

HY040N

Indkomst fra udlejning af jord og fast ejendom

2.5.  Modtagne løbende overførsler

 
 

Sociale ydelser

 

HY050N

Familie-/børneydelser

 

HY060N

Social udstødelse ikke andetsteds nævnt

 

HY070N

Boligydelser

 

PY090N

Arbejdsløshedsunderstøttelse

 

PY100N

Alderdomsydelser

 

PY110N

Efterladteydelser

 

PY120N

Sygdomsydelser

 

PY130N

Invaliditetsydelser

 

PY140N

Uddannelsesstøtte

Modtagne regelmæssige kontante overførsler mellem husstande

 

HY080N

Modtagne regelmæssige kontante overførsler mellem husstande

2.6.  Anden modtagen indkomst

HY110N

Indkomst oppebåret af personer under 16 år

2.7.  Renteudgifter

HY100N

Renter af prioritetsgæld

2.8.  Betalte løbende overførsler

HY140N

Indkomstskat og bidrag til sociale ordninger

HY145N

Regulering af for meget/lidt betalt skat

HY120N = HY120G

Løbende formueskatter

HY130N

Betalte regelmæssige kontante overførsler mellem husstande

(1)   Af praktiske grunde kan nogle indkomstkomponenter medregnes under andre (f.eks. kan firmabil, som i første omgang er medregnet i arbejdstageres indkomst i naturalier, betragtes som arbejdstageres indkomst i kontanter).

Hvis der fra en indkomstkomponent hverken er trukket skatter eller bidrag til sociale ordninger ved kilden, betragtes denne indkomstkomponent som »brutto«.



TABEL 3

Andre elementer, der ikke betragtes som en del af indkomsten

Andre elementer, der ikke betragtes som en del af indkomsten

Variabel

Målvariabel

Bidrag til og pensionsydelser fra individuelle private pensionsordninger (1)

Bidrag til individuelle private pensionsordninger

PY035G = PY035N

Bidrag til individuelle private pensionsordninger

Pensionsydelser fra individuelle private pensionsordninger

PY080G

Pensionsydelser fra individuelle private pensionsordninger (brutto)

Pensionsydelser fra individuelle private pensionsordninger

PY0080N

Pensionsydelser fra individuelle private pensionsordninger (netto)

(1)   Disse variabler er obligatoriske fra starten af EU-SILC.




BILAG II

LEVERING AF INDKOMSTDATA

1.

Et væsentligt mål for EU-SILC er levering af pålidelige og sammenlignelige data om husstandenes samlede disponible indkomst, husstandenes samlede disponible indkomst før overførsler (eksklusive alderdoms- og efterladteydelser; inklusive alderdoms- og efterladteydelser), den samlede bruttoindkomst og bruttoindkomsten på komponentniveau.

2.

Dette mål opfyldes i to etaper, idet medlemsstaterne vil få mulighed for at udsætte leveringen af nogle af ovennævnte data til efter det første undersøgelsesår. Data, for hvilke leveringen ikke er obligatorisk fra det første undersøgelsesår:

 data om ikke-pengemæssige komponenter af arbejdstageres indkomst (bortset fra data om firmabiler, der skal angives fra det første undersøgelsesår) og selvstændiges indkomst, beregnet lejeværdi og renteudgifter. Disse er frivillige fra det første undersøgelsesår og obligatoriske fra 2007

 bruttoarbejdsgiverbidrag til sociale ordninger skal indberettes fra 2007, hvis resultaterne af feasibility-undersøgelserne er positive.

3.

►M1  

Som undtagelse fra punkt 2 kan Grækenland, Spanien, Frankrig, Italien, Portugal, Polen og Letland undlade at levere bruttoindkomstdata fra det første undersøgelsesår. Disse lande skal dog levere disse data hurtigst muligt og under alle omstændigheder senest fra 2007.

 ◄

I mellemtiden vil Kommissionen i samarbejde med landene foretage detaljerede feasibility-undersøgelser om dette emne og i starten bistå dem med at tilvejebringe disse bruttodata.

Landene aflægger hvert år beretning om de fremskridt, de har gjort med netto/bruttoomregningen i deres kvalitetsrapporter.

4.

Hvis Grækenland, Spanien, Frankrig, Italien og Portugal ikke kan levere bruttoindkomstdata fra første undersøgelsesår, leveres den tilsvarende nettoindkomstkomponent.

På denne måde registreres en indkomstkomponent altid i samme form (brutto, med fradrag af kildeskat og bidrag til sociale ordninger, med fradrag af kildeskat, med fradrag af bidrag til sociale ordninger) i overensstemmelse med landets sædvanlige definition af denne indkomstkomponent.



( 1 ) EUT L 165 af 3.7.2003, s. 1.

( 2 ) Medlemsstater, der i EU-SILC anvender husstandsdefinitionen fra deres nationale statistiske system, kan definere »husstandsmedlemskabet« ud fra denne definition.

( 3 ) Hvis varer eller tjenesteydelser anvendes både til private og arbejdsmæssige formål, skal der foretages en skønsmæssig beregning af den private anvendelse i forhold til den samlede anvendelse, hvorefter denne andel sættes i forhold til den samlede værdi.

( 4 ) De sociale ydelser, som er omfattet af EU-SILC, er med undtagelse af boligydelser begrænset til kontante ydelser.

( 5 ) For at få et mere præcist billede af husstandens forhold bør engangsydelser, som er modtaget i indkomstreferenceperioden, behandles efter Eurostats tekniske anbefalinger. På samme måde kan engangsydelser, som er modtaget før indkomstreferenceperioden, medregnes og imputeres efter Eurostats anbefalinger.

Top